Sreda, 15.05.2019.

21:22

Da li je završena era "tankovanja"?

"Pobeda" Nju Orleans Pelikansa na draft lutriji obradovala je sve koji se užasavaju takozvanog "tankovanja".

Izvor: AK

Da li je završena era "tankovanja"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

paspalj chandler

pre 4 godine

("koju posluku porati", 16. maj 2019 10:08)
A Butlera i Harrisa su dobili dzabe? Nisu, dali su igrace draftovane u tom procesu

spree 15

pre 4 godine

I uvek Phila kao primer iako Sacramento nije usao u plej of od Stojakovica i Webbera, iako su Cavsi imali vise prvih pikova i sa svim tim ne bi usli u plej of bez LeBrona, trenutni post Lakersa je duzi, Phila je bila van plej ofa 5 godina, Lakersi 6, Knicksi 6, Sunsi 9 ali samo je Phila tankovala iako za tih 5 godina su jedanput imali najgori skor u ligi.
Minnesota je isto uzasna fransiza koja od Garnetta ne zna za pobednicku sezonu osim one poslednje kada su izborili plej of u zadnjoj utakmici ali samo je Phila tankovala.
Da li je ovo kraj tankovanja? Nije, to sto mediji u New Yorku kukaju jer se loze na Ziona godinu dana ne manja nista.

"koju posluku porati"

pre 4 godine

Nije Filadelfiji 'Proces" doneo polufinale. Od cele te sramne strategije tu su samo kosarkas bez suta i kosarkas sklon povredama. Bez Batlera i Herisa bi jedva usli u plej of. A titulu videti nece jos dugo.

Ostin A

pre 4 godine

"
Poslednjih godina slabiji timovi namerno loše igraju i gube utakmice kako bi zahvaljujući tome dobijali visoke pikove.
"

Od osamdesetih godina se tenkuje, kad sam ja bio mlađi to su radili Šarlot, Orlando, Dalas, pa u Džordan eri Vankuver i Toronto...

Nikola

pre 4 godine

"Tankovanje", najcesca rec u sportu koju slusamo ovih dana..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ko zna doticnog, 16. maj 2019 01:36)

Dugo me je mucio blickrig u fudbalu :D

Joe

pre 4 godine

Nova era tankovanja je upravo pocela jer je ovaj draft pokazao da se ne mora biti medju 5 najgorih ekipa lige i imati 60 poraza da bi se došlo do jednog od prva 3 picka.
Timovi kad shvate da nemaju sanse da udju u playoff ce namjerno gubiti kako bi na tabeli spali ispod 20. pozicije i imali dobre sanse na draft lutriji.
Primjer: deveti ste na zapadu i imate omjer 27: 33. Osmi na tabeli ima omjer 33:27.
Necete ga juriti jer su sanse da ga stignete minimalne, umjesto toga tankat ce te preostale 22 utakmice s ciljem da ne predjete 33/34 pobjede i osigurate dobru poziciju na draftu ( 2019 NO 33 pobjede i 1. pick, Memphis 33 pobjede i 2 pick, LA 37 pobjeda i 4. pick).

marko

pre 4 godine

Ako se neki tim posteno bori za plejof pa ne uspe u tome, onda i po novom i po starom sistemu bude kaznjen, sto je nepravedno. Zasto bi se losi timovi favorizovali prilikom izvlacenja? Na taj nacin se nagradjuju nesposobni menadzeri i skauti i neposteni timovi. Jedino posteno resenje je da svih 14 timova koji ne uspeju da se dokopaju plejofa imaju istu sansu prilikom izvlacenja. Na taj nacin bi se potpuno eliminisalo tankovanje. Potrebno je i ukinuti podelu na divizije i konferencije, a neposten je raspored utakmica. Umesto da sa nekim timovima igrate 3 puta, a sa nekim samo jedan put, treba uvesti jednu ligu, svak sa svakim po da tri puta, stim sto bi se napravio sistem gde bi se odigravala treca utamica.

Stefan COYG

pre 4 godine

@ Иван
Aaaahahah ziva istina za Zioa brate :) Pa i ovaj mali Dzaren Dzekson Dz.je isto negodovao kad je video da ce u Memfis.

Tankovanje

pre 4 godine

cisto da napomenem da su pelikansi vs sunsa izgubili dobijenu, ponavljam dobijenu utakmicu gde su primili trojku na sekund i nesto do kraja (cini mi se). Rez neresen. I trener pelikansa zove time out (koji nema). Sunsi sutiraju 2 bacanja i pobedjuju. I Pelikansima skacu sanse zbog tog poraza sa 4.5% na 6% za prvog pika-Ziona....a NY pisti samo :)))))

Иван

pre 4 godine

Нагомилавање звезда је створило јаз између тимова из small market градова и оних као што су Филаделфија, Мајами, Сан Франциско. Они први једино преко драфта могу да нешто доведу, и често танкују, као што је то чинио Мемфис. Баш сам навијао да Зиона бирају Гризлиси, какав би то циркус био! Дечко би се повукао са драфта и вратио се следеће године.

Али такви тимови озбиљно играју, труде се да нађу неку тактику, имају план. Њихово танковање по правилу не траје дуго. Оно пак што је Фила радила било је за избацивање из лиге. И опет им није било довољно, јер су се и Шарића и Фулца већ ратосиљали, можда ће ускоро и Симонса, а Ембид не изгледа као ослонац због повреда. Све у свему, питање је да ли је танковање као стратегија ван Филаделфије игде заиста и постојало, онако дугорочно.

Jim Beam

pre 4 godine

Ne tankuju svi, većina igra pošteno. Prethodni sistem nije bilo loš jer je balansiralo ligu. Filin proces je upravo dokaz da to nije uspelo jer dalje od polufinala nisu dogurali, a ispred njih su i dalje Baksi, Toronto (i Boston realno) koji nisu tankovali. Samo su bacili 5 godina, imali praznu halu i ukaljali ime. Minesota je tankovala pa je dogurala samo do 8. mesta, Finiks sada pokušava već par sezona pa im ne ide. Znači recept baš i nije dobar. Ništa tankovanje nikome nije donelo jer ima nešto što se zove pobednički mentalitet što se gubi sa tankovanjem. Ovaj novi sistem će samo neke osrednje klubove oživeti i pogurati, a oni što su na dnu će i dalje tu ostati. Jesu li Lejkersi zaslužili 4.pika ili Pelikansi prvog? Nema šanse. Već su dovoljno taletovani za veći rezultat, a zbog bezvoljnosti koju su prikazali će biti nagrađeni dodatno. Ekipe kao što su Memfis (koji je dobro prošao) ili Atlanta, a koji istinski pokušavaju da uđu u rebuild ekipe će biti oštećeni i trebaće im da se povrate mnogo više. Niksi su već 20 godina izgubljeni, oni se ne računaju. Nemojte se začuditi kada ponovo sledeće godine prvog pika nezasluženo pokupe neki Vizardsi, Pistonsi ili Timbervulsi, ekipe prepune talenta ali bez identiteta. Samo džabe uništavaju klince.

ljAXE

pre 4 godine

Tankovanje je postojalo kod ekipa koje iz raznoraznih razloga nisu u stanju da se bore za ozbiljnije pozicije. Los trejd, nema hemije u ekipi, povrede, nezadovoljstvo idr. Medjutim, nemoze se tankovati svake sezone. Tada fransiza gubi publiku, investitore, sponzore, reklame i tone jos dublje. Novac se ne pravi od tankovanja. Kada se radi tenkovanje svima je jasno da ekipa ide u "rebiuld" pa se donekle tolerise. Toga je uvek bilo i bice iako nije pozeljno.

Beogradjanin

pre 4 godine

ali sada se otvara nova problematika sada neće više biti timova koju se bore za 8 mesto, već će timovi namerno pred kraj sezone tenkovati, neće više biti win or go home u zadnjoj jer su to timovi koji su svesni da nemaju šta da traže u plejofu.
(ko je ovde lud, 15. maj 2019 21:38)

Potpuno tacno, samo ce napraviti noviji nacin tankovanja. Sofisticiraniji.

Tankovace se posle all-stara. I ekipe oko 8.mesta koje odustanu od playoffa, gledati tu neku poziciju kao ove godine Pelicansi 8 ili najmanje Lejkersi 11 sa sansama na draftu. Prve tri ekipe 14,13,12 imaju 0.1 sanse da budu u 4 picka. To je bas malo. Nova era tankovanja, da prikrije ono ruzno. Ove ekipe ce imati i po 35+pobeda. Pa nismo mi tankovali, ko moze da dokaze.

očigledno

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Nije tako, u lutriji ucestvuju 14 pikova ekipa koje nisu izborile plej of, ostatak se automatski odredjuje po rekordu (odnos pobeda i poraza) od najgoreg do najboljeg.

P.S. Vise ne ubacuje tipa 14 kuglica za tim, nego se izvlace brojevi i svaka kombinacija pripada nekom timu, a sanse ostaju iste.

anti-reklamozder

pre 4 godine

nije jer alternative nema, slabi su slabi I samo na ovaj nacin mogu postati jaci a narocito ako su manje privlacne fransize.

sportski pozdrav :)

google

pre 4 godine

@Memfis

Svaka cast upravi Pelikansa koja je uspela izdrzati pritisak Lebronove kompanije da na kvaran nacin probaju da dodju do Dejvisa odmah ove godine. To je Lebronu ocigledno bio glavni plan kako da dodje do ovogodisnjeg plejofa, ali izgleda da Lebron&co ipak nisu toliko pametni koliko su mislili.
Dempsova tvrdoglavost mu je po prvi put dobro dosla i skidam kapu Pelikansima jer su u situaciji u kojoj su ih dobro naguzili odbili biti zrtve vec su umesto toga uzeli stvar u svoje ruke. Jedino pitanje je zasto je Davis, za koga se znalo da mora kad-tad otici, morao poloziti i deo vlastitog ugleda kao kolateralnu zrtvu da bi zadovoljio neke druge faktore, to mi nikada nece biti jasno. Ali ko sa decom spava upisan se budi, tako mu je to kada je slusao Lebrona.

Aca86

pre 4 godine

@ vrg

ne. ekipe koje udju u plejof automatski dobijaju pika na draftu prema broju pobeda. znaci Milvoki ima najvise cini mi se i oni imaju 30 pika prve runde, GSW posle njih 29, itd..

palop

pre 4 godine

Jeste zavrsena, sto je dobro ali je lose zbog gomile egocentricnih, samozivih milenijalaca koji ce doci i reci klubu : necu da igram za vas, hocu u NY ili LA sa 18 godina. 
Kao sto je golobradi Doncic rekao Kingsima. 
A to ko je on da se tako ponasa, to je nazalost...prazna prica.
(., 15. maj 2019 21:35)

Mislis kao sto je veliki Kobi rekao Sarlotu pre nekih 20ak godina?

Plus to za Doncica nije nigde potvrdjeno, vec su Kingsi zapravo zeleli Beglija.

Da ne pominjem sto su milenijalci zapravo rodjeni negde od 1985. do 1995. jer se pojam odnosi na to da su odrastali za vreme pocetka novog milenijuma...

maki

pre 4 godine

Mislim da je sansa u takvom sistemu da gsw dobije prvog pika jednaka skoro nuli...mada ni ovaj sistem mi skroz nije jasan, dobro kapiram da najvece sanse imaju zadnje plasirane ekipe...ali eto memfis dobio drugo pika iako su 13 od 15 timova na zapadu...

durantulaokc

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Ne postoji šansa da gsw dobije prvog pika. Samo timovi koji nisu ušli u plej of učestvuju u lutriji (osim ako nisu već dali tog pika u nekom trejdu). Ali teoretski I gsw može da dobije nekog visokog pika ako su ga dobili u trejdu sa nekim timom koji učestvuje u lutriji.

milos

pre 4 godine

Nije.
Kad imas zatvorenu ligu kao sto je NBA, sa seleri kepom, ovo je jedini nacin da dodjes do dobrih igraca za male pare.
Novim sistemom te sanse su nesto manje nego ranije, ali i dalje realno postoje.

бураноид

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Функционише тако,али само тимови ван плејофа учествују. Они најгори (ове године то су Њујорк,Финикс,...) имају највише куглица,а они који су замало и упали у плејоф (Сакраменто,Шарлот,Мајами) имају минималан број куглица.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Definitivno jeste završena, stvarno je dobra vest za sve timove osim za recimo par timova koji su planirali tenkovanje u sledećim sezonama, ali sada se otvara nova problematika sada neće više biti timova koju se bore za 8 mesto, već će timovi namerno pred kraj sezone tenkovati, neće više biti win or go home u zadnjoj jer su to timovi koji su svesni da nemaju šta da traže u plejofu.

Vrg

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?

Memfis

pre 4 godine

Управо су Пеликани играли изузетно ружну, безвољну, "танкерску" кошарку од објаве Дејвиса да жели да иде. Отад су му давали 25 минута по мечу где се он вукао по терену, губили су од свих редом, чак их је и Леброн једном победио у том периоду (мада су и они без Обрве добили Лејкерсе).

.

pre 4 godine

Jeste zavrsena, sto je dobro ali je lose zbog gomile egocentricnih, samozivih milenijalaca koji ce doci i reci klubu : necu da igram za vas, hocu u NY ili LA sa 18 godina.
Kao sto je golobradi Doncic rekao Kingsima.
A to ko je on da se tako ponasa, to je nazalost...prazna prica.

Divos

pre 4 godine

Франшизе које танкују су наравно мотивисане бољом позицијом на драфту. Ту опет одлучује та лутрија.
Међутим, показало се да оне на нижим позицијама ако паметније бирају, боље прођу од оних које имају бољу позицију. Задњи драфт (2018-е) је први после дуго, дуго времена да се првих 5 избора показало баш добрим, раније смо имали грозних процена и потпуних промашаја и оних који би добили неки од првих 5 избора.

Ен-би-еј је постала одавно озбиљна зезанција. Где је све наравно профиту поредеђено. Бројке у рубрици профит су најважније, и ту франшизама које су у тзв процесу реизградње, танковање дође као добар изговор да се окрену необавезној кошарци и задрже анимираност публике да прати екипу која је изгубила шансу за плеј-оф.
И ту се прате неке (у односу на резултатски императив) маргиналне ствари, неки млади проспектуи или хејф око нове придошлице коју би могли добити на драфту, у супротном екипа са скором 17-65 тешко би задржала, иако је у ен-би-еју то више забава, занимање публике.

Феномен танковања ће се наставити, и то је једноставно немогуће избећи. Надајмо се да ће га бити мање, јер ово где се на пола сезоне малтене пола франшиза окрене необавезној кошарци ничем не води.

Stefan COYG

pre 4 godine

#NeBiReko

Aaaahahahaha pa sta ce da radi muceni Finiks ili muceni Klivlend? Normalno da ce da tankuju...
Nisu neka trzista, slabi su im treneri, ne privlace all star igrace, a ni sami nemaju SUPERSTAR igrace.. . .

Memfis

pre 4 godine

Управо су Пеликани играли изузетно ружну, безвољну, "танкерску" кошарку од објаве Дејвиса да жели да иде. Отад су му давали 25 минута по мечу где се он вукао по терену, губили су од свих редом, чак их је и Леброн једном победио у том периоду (мада су и они без Обрве добили Лејкерсе).

Jim Beam

pre 4 godine

Ne tankuju svi, većina igra pošteno. Prethodni sistem nije bilo loš jer je balansiralo ligu. Filin proces je upravo dokaz da to nije uspelo jer dalje od polufinala nisu dogurali, a ispred njih su i dalje Baksi, Toronto (i Boston realno) koji nisu tankovali. Samo su bacili 5 godina, imali praznu halu i ukaljali ime. Minesota je tankovala pa je dogurala samo do 8. mesta, Finiks sada pokušava već par sezona pa im ne ide. Znači recept baš i nije dobar. Ništa tankovanje nikome nije donelo jer ima nešto što se zove pobednički mentalitet što se gubi sa tankovanjem. Ovaj novi sistem će samo neke osrednje klubove oživeti i pogurati, a oni što su na dnu će i dalje tu ostati. Jesu li Lejkersi zaslužili 4.pika ili Pelikansi prvog? Nema šanse. Već su dovoljno taletovani za veći rezultat, a zbog bezvoljnosti koju su prikazali će biti nagrađeni dodatno. Ekipe kao što su Memfis (koji je dobro prošao) ili Atlanta, a koji istinski pokušavaju da uđu u rebuild ekipe će biti oštećeni i trebaće im da se povrate mnogo više. Niksi su već 20 godina izgubljeni, oni se ne računaju. Nemojte se začuditi kada ponovo sledeće godine prvog pika nezasluženo pokupe neki Vizardsi, Pistonsi ili Timbervulsi, ekipe prepune talenta ali bez identiteta. Samo džabe uništavaju klince.

durantulaokc

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Ne postoji šansa da gsw dobije prvog pika. Samo timovi koji nisu ušli u plej of učestvuju u lutriji (osim ako nisu već dali tog pika u nekom trejdu). Ali teoretski I gsw može da dobije nekog visokog pika ako su ga dobili u trejdu sa nekim timom koji učestvuje u lutriji.

.

pre 4 godine

Jeste zavrsena, sto je dobro ali je lose zbog gomile egocentricnih, samozivih milenijalaca koji ce doci i reci klubu : necu da igram za vas, hocu u NY ili LA sa 18 godina.
Kao sto je golobradi Doncic rekao Kingsima.
A to ko je on da se tako ponasa, to je nazalost...prazna prica.

Divos

pre 4 godine

Франшизе које танкују су наравно мотивисане бољом позицијом на драфту. Ту опет одлучује та лутрија.
Међутим, показало се да оне на нижим позицијама ако паметније бирају, боље прођу од оних које имају бољу позицију. Задњи драфт (2018-е) је први после дуго, дуго времена да се првих 5 избора показало баш добрим, раније смо имали грозних процена и потпуних промашаја и оних који би добили неки од првих 5 избора.

Ен-би-еј је постала одавно озбиљна зезанција. Где је све наравно профиту поредеђено. Бројке у рубрици профит су најважније, и ту франшизама које су у тзв процесу реизградње, танковање дође као добар изговор да се окрену необавезној кошарци и задрже анимираност публике да прати екипу која је изгубила шансу за плеј-оф.
И ту се прате неке (у односу на резултатски императив) маргиналне ствари, неки млади проспектуи или хејф око нове придошлице коју би могли добити на драфту, у супротном екипа са скором 17-65 тешко би задржала, иако је у ен-би-еју то више забава, занимање публике.

Феномен танковања ће се наставити, и то је једноставно немогуће избећи. Надајмо се да ће га бити мање, јер ово где се на пола сезоне малтене пола франшиза окрене необавезној кошарци ничем не води.

Tankovanje

pre 4 godine

cisto da napomenem da su pelikansi vs sunsa izgubili dobijenu, ponavljam dobijenu utakmicu gde su primili trojku na sekund i nesto do kraja (cini mi se). Rez neresen. I trener pelikansa zove time out (koji nema). Sunsi sutiraju 2 bacanja i pobedjuju. I Pelikansima skacu sanse zbog tog poraza sa 4.5% na 6% za prvog pika-Ziona....a NY pisti samo :)))))

Vrg

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?

Иван

pre 4 godine

Нагомилавање звезда је створило јаз између тимова из small market градова и оних као што су Филаделфија, Мајами, Сан Франциско. Они први једино преко драфта могу да нешто доведу, и често танкују, као што је то чинио Мемфис. Баш сам навијао да Зиона бирају Гризлиси, какав би то циркус био! Дечко би се повукао са драфта и вратио се следеће године.

Али такви тимови озбиљно играју, труде се да нађу неку тактику, имају план. Њихово танковање по правилу не траје дуго. Оно пак што је Фила радила било је за избацивање из лиге. И опет им није било довољно, јер су се и Шарића и Фулца већ ратосиљали, можда ће ускоро и Симонса, а Ембид не изгледа као ослонац због повреда. Све у свему, питање је да ли је танковање као стратегија ван Филаделфије игде заиста и постојало, онако дугорочно.

očigledno

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Nije tako, u lutriji ucestvuju 14 pikova ekipa koje nisu izborile plej of, ostatak se automatski odredjuje po rekordu (odnos pobeda i poraza) od najgoreg do najboljeg.

P.S. Vise ne ubacuje tipa 14 kuglica za tim, nego se izvlace brojevi i svaka kombinacija pripada nekom timu, a sanse ostaju iste.

Stefan COYG

pre 4 godine

#NeBiReko

Aaaahahahaha pa sta ce da radi muceni Finiks ili muceni Klivlend? Normalno da ce da tankuju...
Nisu neka trzista, slabi su im treneri, ne privlace all star igrace, a ni sami nemaju SUPERSTAR igrace.. . .

Aca86

pre 4 godine

@ vrg

ne. ekipe koje udju u plejof automatski dobijaju pika na draftu prema broju pobeda. znaci Milvoki ima najvise cini mi se i oni imaju 30 pika prve runde, GSW posle njih 29, itd..

бураноид

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Функционише тако,али само тимови ван плејофа учествују. Они најгори (ове године то су Њујорк,Финикс,...) имају највише куглица,а они који су замало и упали у плејоф (Сакраменто,Шарлот,Мајами) имају минималан број куглица.

ljAXE

pre 4 godine

Tankovanje je postojalo kod ekipa koje iz raznoraznih razloga nisu u stanju da se bore za ozbiljnije pozicije. Los trejd, nema hemije u ekipi, povrede, nezadovoljstvo idr. Medjutim, nemoze se tankovati svake sezone. Tada fransiza gubi publiku, investitore, sponzore, reklame i tone jos dublje. Novac se ne pravi od tankovanja. Kada se radi tenkovanje svima je jasno da ekipa ide u "rebiuld" pa se donekle tolerise. Toga je uvek bilo i bice iako nije pozeljno.

palop

pre 4 godine

Jeste zavrsena, sto je dobro ali je lose zbog gomile egocentricnih, samozivih milenijalaca koji ce doci i reci klubu : necu da igram za vas, hocu u NY ili LA sa 18 godina. 
Kao sto je golobradi Doncic rekao Kingsima. 
A to ko je on da se tako ponasa, to je nazalost...prazna prica.
(., 15. maj 2019 21:35)

Mislis kao sto je veliki Kobi rekao Sarlotu pre nekih 20ak godina?

Plus to za Doncica nije nigde potvrdjeno, vec su Kingsi zapravo zeleli Beglija.

Da ne pominjem sto su milenijalci zapravo rodjeni negde od 1985. do 1995. jer se pojam odnosi na to da su odrastali za vreme pocetka novog milenijuma...

Beogradjanin

pre 4 godine

ali sada se otvara nova problematika sada neće više biti timova koju se bore za 8 mesto, već će timovi namerno pred kraj sezone tenkovati, neće više biti win or go home u zadnjoj jer su to timovi koji su svesni da nemaju šta da traže u plejofu.
(ko je ovde lud, 15. maj 2019 21:38)

Potpuno tacno, samo ce napraviti noviji nacin tankovanja. Sofisticiraniji.

Tankovace se posle all-stara. I ekipe oko 8.mesta koje odustanu od playoffa, gledati tu neku poziciju kao ove godine Pelicansi 8 ili najmanje Lejkersi 11 sa sansama na draftu. Prve tri ekipe 14,13,12 imaju 0.1 sanse da budu u 4 picka. To je bas malo. Nova era tankovanja, da prikrije ono ruzno. Ove ekipe ce imati i po 35+pobeda. Pa nismo mi tankovali, ko moze da dokaze.

milos

pre 4 godine

Nije.
Kad imas zatvorenu ligu kao sto je NBA, sa seleri kepom, ovo je jedini nacin da dodjes do dobrih igraca za male pare.
Novim sistemom te sanse su nesto manje nego ranije, ali i dalje realno postoje.

google

pre 4 godine

@Memfis

Svaka cast upravi Pelikansa koja je uspela izdrzati pritisak Lebronove kompanije da na kvaran nacin probaju da dodju do Dejvisa odmah ove godine. To je Lebronu ocigledno bio glavni plan kako da dodje do ovogodisnjeg plejofa, ali izgleda da Lebron&co ipak nisu toliko pametni koliko su mislili.
Dempsova tvrdoglavost mu je po prvi put dobro dosla i skidam kapu Pelikansima jer su u situaciji u kojoj su ih dobro naguzili odbili biti zrtve vec su umesto toga uzeli stvar u svoje ruke. Jedino pitanje je zasto je Davis, za koga se znalo da mora kad-tad otici, morao poloziti i deo vlastitog ugleda kao kolateralnu zrtvu da bi zadovoljio neke druge faktore, to mi nikada nece biti jasno. Ali ko sa decom spava upisan se budi, tako mu je to kada je slusao Lebrona.

anti-reklamozder

pre 4 godine

nije jer alternative nema, slabi su slabi I samo na ovaj nacin mogu postati jaci a narocito ako su manje privlacne fransize.

sportski pozdrav :)

Nikola

pre 4 godine

"Tankovanje", najcesca rec u sportu koju slusamo ovih dana..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ko zna doticnog, 16. maj 2019 01:36)

Dugo me je mucio blickrig u fudbalu :D

ko je ovde lud

pre 4 godine

Definitivno jeste završena, stvarno je dobra vest za sve timove osim za recimo par timova koji su planirali tenkovanje u sledećim sezonama, ali sada se otvara nova problematika sada neće više biti timova koju se bore za 8 mesto, već će timovi namerno pred kraj sezone tenkovati, neće više biti win or go home u zadnjoj jer su to timovi koji su svesni da nemaju šta da traže u plejofu.

Joe

pre 4 godine

Nova era tankovanja je upravo pocela jer je ovaj draft pokazao da se ne mora biti medju 5 najgorih ekipa lige i imati 60 poraza da bi se došlo do jednog od prva 3 picka.
Timovi kad shvate da nemaju sanse da udju u playoff ce namjerno gubiti kako bi na tabeli spali ispod 20. pozicije i imali dobre sanse na draft lutriji.
Primjer: deveti ste na zapadu i imate omjer 27: 33. Osmi na tabeli ima omjer 33:27.
Necete ga juriti jer su sanse da ga stignete minimalne, umjesto toga tankat ce te preostale 22 utakmice s ciljem da ne predjete 33/34 pobjede i osigurate dobru poziciju na draftu ( 2019 NO 33 pobjede i 1. pick, Memphis 33 pobjede i 2 pick, LA 37 pobjeda i 4. pick).

"koju posluku porati"

pre 4 godine

Nije Filadelfiji 'Proces" doneo polufinale. Od cele te sramne strategije tu su samo kosarkas bez suta i kosarkas sklon povredama. Bez Batlera i Herisa bi jedva usli u plej of. A titulu videti nece jos dugo.

Stefan COYG

pre 4 godine

@ Иван
Aaaahahah ziva istina za Zioa brate :) Pa i ovaj mali Dzaren Dzekson Dz.je isto negodovao kad je video da ce u Memfis.

paspalj chandler

pre 4 godine

("koju posluku porati", 16. maj 2019 10:08)
A Butlera i Harrisa su dobili dzabe? Nisu, dali su igrace draftovane u tom procesu

marko

pre 4 godine

Ako se neki tim posteno bori za plejof pa ne uspe u tome, onda i po novom i po starom sistemu bude kaznjen, sto je nepravedno. Zasto bi se losi timovi favorizovali prilikom izvlacenja? Na taj nacin se nagradjuju nesposobni menadzeri i skauti i neposteni timovi. Jedino posteno resenje je da svih 14 timova koji ne uspeju da se dokopaju plejofa imaju istu sansu prilikom izvlacenja. Na taj nacin bi se potpuno eliminisalo tankovanje. Potrebno je i ukinuti podelu na divizije i konferencije, a neposten je raspored utakmica. Umesto da sa nekim timovima igrate 3 puta, a sa nekim samo jedan put, treba uvesti jednu ligu, svak sa svakim po da tri puta, stim sto bi se napravio sistem gde bi se odigravala treca utamica.

Ostin A

pre 4 godine

"
Poslednjih godina slabiji timovi namerno loše igraju i gube utakmice kako bi zahvaljujući tome dobijali visoke pikove.
"

Od osamdesetih godina se tenkuje, kad sam ja bio mlađi to su radili Šarlot, Orlando, Dalas, pa u Džordan eri Vankuver i Toronto...

maki

pre 4 godine

Mislim da je sansa u takvom sistemu da gsw dobije prvog pika jednaka skoro nuli...mada ni ovaj sistem mi skroz nije jasan, dobro kapiram da najvece sanse imaju zadnje plasirane ekipe...ali eto memfis dobio drugo pika iako su 13 od 15 timova na zapadu...

spree 15

pre 4 godine

I uvek Phila kao primer iako Sacramento nije usao u plej of od Stojakovica i Webbera, iako su Cavsi imali vise prvih pikova i sa svim tim ne bi usli u plej of bez LeBrona, trenutni post Lakersa je duzi, Phila je bila van plej ofa 5 godina, Lakersi 6, Knicksi 6, Sunsi 9 ali samo je Phila tankovala iako za tih 5 godina su jedanput imali najgori skor u ligi.
Minnesota je isto uzasna fransiza koja od Garnetta ne zna za pobednicku sezonu osim one poslednje kada su izborili plej of u zadnjoj utakmici ali samo je Phila tankovala.
Da li je ovo kraj tankovanja? Nije, to sto mediji u New Yorku kukaju jer se loze na Ziona godinu dana ne manja nista.

.

pre 4 godine

Jeste zavrsena, sto je dobro ali je lose zbog gomile egocentricnih, samozivih milenijalaca koji ce doci i reci klubu : necu da igram za vas, hocu u NY ili LA sa 18 godina.
Kao sto je golobradi Doncic rekao Kingsima.
A to ko je on da se tako ponasa, to je nazalost...prazna prica.

Vrg

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?

ko je ovde lud

pre 4 godine

Definitivno jeste završena, stvarno je dobra vest za sve timove osim za recimo par timova koji su planirali tenkovanje u sledećim sezonama, ali sada se otvara nova problematika sada neće više biti timova koju se bore za 8 mesto, već će timovi namerno pred kraj sezone tenkovati, neće više biti win or go home u zadnjoj jer su to timovi koji su svesni da nemaju šta da traže u plejofu.

maki

pre 4 godine

Mislim da je sansa u takvom sistemu da gsw dobije prvog pika jednaka skoro nuli...mada ni ovaj sistem mi skroz nije jasan, dobro kapiram da najvece sanse imaju zadnje plasirane ekipe...ali eto memfis dobio drugo pika iako su 13 od 15 timova na zapadu...

marko

pre 4 godine

Ako se neki tim posteno bori za plejof pa ne uspe u tome, onda i po novom i po starom sistemu bude kaznjen, sto je nepravedno. Zasto bi se losi timovi favorizovali prilikom izvlacenja? Na taj nacin se nagradjuju nesposobni menadzeri i skauti i neposteni timovi. Jedino posteno resenje je da svih 14 timova koji ne uspeju da se dokopaju plejofa imaju istu sansu prilikom izvlacenja. Na taj nacin bi se potpuno eliminisalo tankovanje. Potrebno je i ukinuti podelu na divizije i konferencije, a neposten je raspored utakmica. Umesto da sa nekim timovima igrate 3 puta, a sa nekim samo jedan put, treba uvesti jednu ligu, svak sa svakim po da tri puta, stim sto bi se napravio sistem gde bi se odigravala treca utamica.

Divos

pre 4 godine

Франшизе које танкују су наравно мотивисане бољом позицијом на драфту. Ту опет одлучује та лутрија.
Међутим, показало се да оне на нижим позицијама ако паметније бирају, боље прођу од оних које имају бољу позицију. Задњи драфт (2018-е) је први после дуго, дуго времена да се првих 5 избора показало баш добрим, раније смо имали грозних процена и потпуних промашаја и оних који би добили неки од првих 5 избора.

Ен-би-еј је постала одавно озбиљна зезанција. Где је све наравно профиту поредеђено. Бројке у рубрици профит су најважније, и ту франшизама које су у тзв процесу реизградње, танковање дође као добар изговор да се окрену необавезној кошарци и задрже анимираност публике да прати екипу која је изгубила шансу за плеј-оф.
И ту се прате неке (у односу на резултатски императив) маргиналне ствари, неки млади проспектуи или хејф око нове придошлице коју би могли добити на драфту, у супротном екипа са скором 17-65 тешко би задржала, иако је у ен-би-еју то више забава, занимање публике.

Феномен танковања ће се наставити, и то је једноставно немогуће избећи. Надајмо се да ће га бити мање, јер ово где се на пола сезоне малтене пола франшиза окрене необавезној кошарци ничем не води.

Stefan COYG

pre 4 godine

#NeBiReko

Aaaahahahaha pa sta ce da radi muceni Finiks ili muceni Klivlend? Normalno da ce da tankuju...
Nisu neka trzista, slabi su im treneri, ne privlace all star igrace, a ni sami nemaju SUPERSTAR igrace.. . .

Jim Beam

pre 4 godine

Ne tankuju svi, većina igra pošteno. Prethodni sistem nije bilo loš jer je balansiralo ligu. Filin proces je upravo dokaz da to nije uspelo jer dalje od polufinala nisu dogurali, a ispred njih su i dalje Baksi, Toronto (i Boston realno) koji nisu tankovali. Samo su bacili 5 godina, imali praznu halu i ukaljali ime. Minesota je tankovala pa je dogurala samo do 8. mesta, Finiks sada pokušava već par sezona pa im ne ide. Znači recept baš i nije dobar. Ništa tankovanje nikome nije donelo jer ima nešto što se zove pobednički mentalitet što se gubi sa tankovanjem. Ovaj novi sistem će samo neke osrednje klubove oživeti i pogurati, a oni što su na dnu će i dalje tu ostati. Jesu li Lejkersi zaslužili 4.pika ili Pelikansi prvog? Nema šanse. Već su dovoljno taletovani za veći rezultat, a zbog bezvoljnosti koju su prikazali će biti nagrađeni dodatno. Ekipe kao što su Memfis (koji je dobro prošao) ili Atlanta, a koji istinski pokušavaju da uđu u rebuild ekipe će biti oštećeni i trebaće im da se povrate mnogo više. Niksi su već 20 godina izgubljeni, oni se ne računaju. Nemojte se začuditi kada ponovo sledeće godine prvog pika nezasluženo pokupe neki Vizardsi, Pistonsi ili Timbervulsi, ekipe prepune talenta ali bez identiteta. Samo džabe uništavaju klince.

google

pre 4 godine

@Memfis

Svaka cast upravi Pelikansa koja je uspela izdrzati pritisak Lebronove kompanije da na kvaran nacin probaju da dodju do Dejvisa odmah ove godine. To je Lebronu ocigledno bio glavni plan kako da dodje do ovogodisnjeg plejofa, ali izgleda da Lebron&co ipak nisu toliko pametni koliko su mislili.
Dempsova tvrdoglavost mu je po prvi put dobro dosla i skidam kapu Pelikansima jer su u situaciji u kojoj su ih dobro naguzili odbili biti zrtve vec su umesto toga uzeli stvar u svoje ruke. Jedino pitanje je zasto je Davis, za koga se znalo da mora kad-tad otici, morao poloziti i deo vlastitog ugleda kao kolateralnu zrtvu da bi zadovoljio neke druge faktore, to mi nikada nece biti jasno. Ali ko sa decom spava upisan se budi, tako mu je to kada je slusao Lebrona.

palop

pre 4 godine

Jeste zavrsena, sto je dobro ali je lose zbog gomile egocentricnih, samozivih milenijalaca koji ce doci i reci klubu : necu da igram za vas, hocu u NY ili LA sa 18 godina. 
Kao sto je golobradi Doncic rekao Kingsima. 
A to ko je on da se tako ponasa, to je nazalost...prazna prica.
(., 15. maj 2019 21:35)

Mislis kao sto je veliki Kobi rekao Sarlotu pre nekih 20ak godina?

Plus to za Doncica nije nigde potvrdjeno, vec su Kingsi zapravo zeleli Beglija.

Da ne pominjem sto su milenijalci zapravo rodjeni negde od 1985. do 1995. jer se pojam odnosi na to da su odrastali za vreme pocetka novog milenijuma...

Memfis

pre 4 godine

Управо су Пеликани играли изузетно ружну, безвољну, "танкерску" кошарку од објаве Дејвиса да жели да иде. Отад су му давали 25 минута по мечу где се он вукао по терену, губили су од свих редом, чак их је и Леброн једном победио у том периоду (мада су и они без Обрве добили Лејкерсе).

durantulaokc

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Ne postoji šansa da gsw dobije prvog pika. Samo timovi koji nisu ušli u plej of učestvuju u lutriji (osim ako nisu već dali tog pika u nekom trejdu). Ali teoretski I gsw može da dobije nekog visokog pika ako su ga dobili u trejdu sa nekim timom koji učestvuje u lutriji.

бураноид

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Функционише тако,али само тимови ван плејофа учествују. Они најгори (ове године то су Њујорк,Финикс,...) имају највише куглица,а они који су замало и упали у плејоф (Сакраменто,Шарлот,Мајами) имају минималан број куглица.

"koju posluku porati"

pre 4 godine

Nije Filadelfiji 'Proces" doneo polufinale. Od cele te sramne strategije tu su samo kosarkas bez suta i kosarkas sklon povredama. Bez Batlera i Herisa bi jedva usli u plej of. A titulu videti nece jos dugo.

ljAXE

pre 4 godine

Tankovanje je postojalo kod ekipa koje iz raznoraznih razloga nisu u stanju da se bore za ozbiljnije pozicije. Los trejd, nema hemije u ekipi, povrede, nezadovoljstvo idr. Medjutim, nemoze se tankovati svake sezone. Tada fransiza gubi publiku, investitore, sponzore, reklame i tone jos dublje. Novac se ne pravi od tankovanja. Kada se radi tenkovanje svima je jasno da ekipa ide u "rebiuld" pa se donekle tolerise. Toga je uvek bilo i bice iako nije pozeljno.

anti-reklamozder

pre 4 godine

nije jer alternative nema, slabi su slabi I samo na ovaj nacin mogu postati jaci a narocito ako su manje privlacne fransize.

sportski pozdrav :)

očigledno

pre 4 godine

Hajde neka mi neko objasni. Dakle da li su odmah u bubnju sve ekipe, ali tipa GSW ima jednu kuglicu, a ATL, CLE, PHO po 14 kuglica (nebitan broj)? Je l to znaci da postoji minimalna sansa da i npr GSW dobije tog prvog pika?
(Vrg, 15. maj 2019 21:57)

Nije tako, u lutriji ucestvuju 14 pikova ekipa koje nisu izborile plej of, ostatak se automatski odredjuje po rekordu (odnos pobeda i poraza) od najgoreg do najboljeg.

P.S. Vise ne ubacuje tipa 14 kuglica za tim, nego se izvlace brojevi i svaka kombinacija pripada nekom timu, a sanse ostaju iste.

Beogradjanin

pre 4 godine

ali sada se otvara nova problematika sada neće više biti timova koju se bore za 8 mesto, već će timovi namerno pred kraj sezone tenkovati, neće više biti win or go home u zadnjoj jer su to timovi koji su svesni da nemaju šta da traže u plejofu.
(ko je ovde lud, 15. maj 2019 21:38)

Potpuno tacno, samo ce napraviti noviji nacin tankovanja. Sofisticiraniji.

Tankovace se posle all-stara. I ekipe oko 8.mesta koje odustanu od playoffa, gledati tu neku poziciju kao ove godine Pelicansi 8 ili najmanje Lejkersi 11 sa sansama na draftu. Prve tri ekipe 14,13,12 imaju 0.1 sanse da budu u 4 picka. To je bas malo. Nova era tankovanja, da prikrije ono ruzno. Ove ekipe ce imati i po 35+pobeda. Pa nismo mi tankovali, ko moze da dokaze.

Иван

pre 4 godine

Нагомилавање звезда је створило јаз између тимова из small market градова и оних као што су Филаделфија, Мајами, Сан Франциско. Они први једино преко драфта могу да нешто доведу, и често танкују, као што је то чинио Мемфис. Баш сам навијао да Зиона бирају Гризлиси, какав би то циркус био! Дечко би се повукао са драфта и вратио се следеће године.

Али такви тимови озбиљно играју, труде се да нађу неку тактику, имају план. Њихово танковање по правилу не траје дуго. Оно пак што је Фила радила било је за избацивање из лиге. И опет им није било довољно, јер су се и Шарића и Фулца већ ратосиљали, можда ће ускоро и Симонса, а Ембид не изгледа као ослонац због повреда. Све у свему, питање је да ли је танковање као стратегија ван Филаделфије игде заиста и постојало, онако дугорочно.

Joe

pre 4 godine

Nova era tankovanja je upravo pocela jer je ovaj draft pokazao da se ne mora biti medju 5 najgorih ekipa lige i imati 60 poraza da bi se došlo do jednog od prva 3 picka.
Timovi kad shvate da nemaju sanse da udju u playoff ce namjerno gubiti kako bi na tabeli spali ispod 20. pozicije i imali dobre sanse na draft lutriji.
Primjer: deveti ste na zapadu i imate omjer 27: 33. Osmi na tabeli ima omjer 33:27.
Necete ga juriti jer su sanse da ga stignete minimalne, umjesto toga tankat ce te preostale 22 utakmice s ciljem da ne predjete 33/34 pobjede i osigurate dobru poziciju na draftu ( 2019 NO 33 pobjede i 1. pick, Memphis 33 pobjede i 2 pick, LA 37 pobjeda i 4. pick).

Ostin A

pre 4 godine

"
Poslednjih godina slabiji timovi namerno loše igraju i gube utakmice kako bi zahvaljujući tome dobijali visoke pikove.
"

Od osamdesetih godina se tenkuje, kad sam ja bio mlađi to su radili Šarlot, Orlando, Dalas, pa u Džordan eri Vankuver i Toronto...

Tankovanje

pre 4 godine

cisto da napomenem da su pelikansi vs sunsa izgubili dobijenu, ponavljam dobijenu utakmicu gde su primili trojku na sekund i nesto do kraja (cini mi se). Rez neresen. I trener pelikansa zove time out (koji nema). Sunsi sutiraju 2 bacanja i pobedjuju. I Pelikansima skacu sanse zbog tog poraza sa 4.5% na 6% za prvog pika-Ziona....a NY pisti samo :)))))

spree 15

pre 4 godine

I uvek Phila kao primer iako Sacramento nije usao u plej of od Stojakovica i Webbera, iako su Cavsi imali vise prvih pikova i sa svim tim ne bi usli u plej of bez LeBrona, trenutni post Lakersa je duzi, Phila je bila van plej ofa 5 godina, Lakersi 6, Knicksi 6, Sunsi 9 ali samo je Phila tankovala iako za tih 5 godina su jedanput imali najgori skor u ligi.
Minnesota je isto uzasna fransiza koja od Garnetta ne zna za pobednicku sezonu osim one poslednje kada su izborili plej of u zadnjoj utakmici ali samo je Phila tankovala.
Da li je ovo kraj tankovanja? Nije, to sto mediji u New Yorku kukaju jer se loze na Ziona godinu dana ne manja nista.

Aca86

pre 4 godine

@ vrg

ne. ekipe koje udju u plejof automatski dobijaju pika na draftu prema broju pobeda. znaci Milvoki ima najvise cini mi se i oni imaju 30 pika prve runde, GSW posle njih 29, itd..

milos

pre 4 godine

Nije.
Kad imas zatvorenu ligu kao sto je NBA, sa seleri kepom, ovo je jedini nacin da dodjes do dobrih igraca za male pare.
Novim sistemom te sanse su nesto manje nego ranije, ali i dalje realno postoje.

Stefan COYG

pre 4 godine

@ Иван
Aaaahahah ziva istina za Zioa brate :) Pa i ovaj mali Dzaren Dzekson Dz.je isto negodovao kad je video da ce u Memfis.

Nikola

pre 4 godine

"Tankovanje", najcesca rec u sportu koju slusamo ovih dana..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ko zna doticnog, 16. maj 2019 01:36)

Dugo me je mucio blickrig u fudbalu :D

paspalj chandler

pre 4 godine

("koju posluku porati", 16. maj 2019 10:08)
A Butlera i Harrisa su dobili dzabe? Nisu, dali su igrace draftovane u tom procesu