Aktuelno

Utorak, 30.04.2019.

15:00

"Moj dragi maršale Tito": Kako je šef obaveštajaca CIA pisao doživotnom predsedniku Jugoslavije

Izvor: Nedeljnik

"Moj dragi maršale Tito": Kako je šef obaveštajaca CIA pisao doživotnom predsedniku Jugoslavije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Nada

pre 4 godine

Pa sve ih stvorila/držala u igri CIA i Tita i Dražu i sve ostale “igrače” u drugom sv. ratu!
(sah 88, 30. april 2019 23:49)


CIA snajka, CIA...

ko prstom u oko!

pre 4 godine

@ (Vac Ap, 1. maj 2019 05:33)
"Kako je nama Švaba sad veći prijatelj od naše jugoslovenske braće, to vi meni objasnite..."

svaka cast!

Milos

pre 4 godine

Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
(Vojvoda, 01. maj 2019 00:28)

Nije sine, nije. Pogledaj demografiju Srbije 1980, i danas. Pogledaj broj fabrika onda i danas. Pogledaj broj zaposlenih onda i danas. Pogledaj broj uspesnih brakova onda i danas. Pogledaj broj gladnih penzionera i kopača kontejnera za vreme "Ćopavog" i danas. Niti brojke lazu, niti statistika vara.

Vojkan

pre 4 godine

tito - Srbožder.
(milan, 1. maj 2019 06:09)

Da da, prica se da je pedeset i neke s uzitkom pojeo svoju zenu srpkinju, a da je ova Jovanka koja se kasnije pojavljivala bila austrougarsko-habsburgski spijun. Ubacena od masonske loze iz vatikana da pobrka pravoslavcima pamet i da zataska koliko je srba ustvari pojedeno. Hteo je Hitchkok sesdesetih da snimi horor o tome, ali mu je Churchill reako da snimi prvo Ptice, pa ce da vide ako ostane para u budzetu. Citao u Kuriru.

SKS

pre 4 godine

Silni Srbi, budaletine, odricali se Boga istinitog, zarad komunizma, a njihov predsednik živeo ko car i šurovo sa CIA-om! (Аhtung, 30. april 2019 23:48)

Druze, nije Bog terao naciste i fasiste, vec Josip Broz Tito i narodnooslobodilacka vojska.

Zlatko

pre 4 godine

Draza im spasavao pilote a oni pomagali Tita.
(DEX, 1. maj 2019 08:14)

Pa nije Tito rusio americke pilote. Zasto ne bi pomagali antifasisticki pokret koji je objavio bezkompromisni rat Hitleru i Musoliniju?
Ajde, sta su ameri trebali da urade? Da puste bradu i krenu s cetnicima da kolju partizane? Usput, mrtvacka glava na nacistickoj i cetnickoj uniformi je preslicno izgledala. Da su nemci kojim slucajem pustali brade, ne bi prosecni amer ni video razliku na terenu.

Dragan

pre 4 godine

Hoće li ikad Srbija biti normalna moderna država? Hoće kad Titoisti i Rojalisti shvate da je drugi svetski davno završio, akteri davno mrtvi, sovjetski savez puko, berlinski zid se raspao. Dokle ćemo prepričavati nevažne priče i gurati glavu u pesak, praviti se da su nam to jedini problemi?

Armando SKJ

pre 4 godine

Kako je rat odmicao, svet je polako priznavao partizane i poceo totalno da podrzava Tita. Znaci i Englezi, i Ameri i Rusi. I sad imas tu jednog Drazu koji sve to ne kapira i ulazi u konflikt s Brozom, zatim malo šuruje s nacistima i ustasama, i svima im svesno postaje trn u oku. Sta je Draza ocekivao? Da ce Treci Rajh da pobedi i pomogne mu da se reši Tita? Ili da ce Pavelic da posalje privatni avion i povede ga u Argentinu?

Voja

pre 4 godine

Ako su četnici bili snabdevani od strane amerikanaca i spašavali americke i engleske pilote po Srbiji kroz ceo rat i ako je Mihajlović dobio orden od Trumana posthumno kako je onda bio saradnik okupatora i fašista ne razumem.
(Šaman Šaban, 1. maj 2019 10:05)

Evo ti pitanje u slicnom fazonu: Ako je Pablo Eskobar gradio skole i vrtice, i financijski pomagao lokalno stanovnistvo, kako je mogao biti kriminalac? Problem je sto mi u Srbiji zatvaramo oci kad smo pristrasni. Nije samo Draza u pitanju. Slicno je i s Arkanom, i s Mladicem, itd. Uostalom, koja je logika da spasavas americke vojnike ujutro, a popodne napadas konvoj partizana koji je krenuo u fajt s Nemcima?

Тата

pre 4 godine

Kakva laz:
"sredinom septembra 1944, počeli da špijunski penetriraju u Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Rumuniju i na taj način kreću sa ozbiljnijom borbom protiv nacista u tim zemljama".
U sve ove zemlje usle su trupe sovjetske crvene armije.

Monsieur Alphonse

pre 4 godine

(Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

Ajde ne pričaj besmislice, čoveče! Za vreme Tita se (skoro) slobodno krštavalo, slavilo i praznovali svi verski praznici, samo ko je hteo!

Jeste, jedne vreme, do početka 60-ih godina je bilo gusto. Zato sam i ja kršten u lavoru, u privatnom stanu.

Ali bilo je više razloga da tadašnji režim pokaže da beskompromisno fura nekakav socijalizam. Mi smo se 48-e kao raskantali s Rusima, ali ipak nismo smeli (ili se nismo usudili) da se otvoreno i formalno prešaltamo na kapitalizam, pa smo ipak držali kao neku socijalističku formu, a jedan od opratećih oblika toga je bio da smo "raskrstili sa religijom".

Međutim, na praktikovanje vere se loše gledalo i čovek je mogao da loše prođe samo ako je bio član Partije. Na kraju krajeva, ima logike. To bi bilo kao da danas uzmeš člansku kartu Biblioteke, a onda te vide da šetaš svaku subotu. To jednostavno ne ide, zar ne?

Naravno, nije bilo masovnog (javnog) praktikovanja vere, kao što danas ima. Ali to je bilo mnogo manje zbog represije, nego iz prostog razloga što su većina ljudi bili, isto kao i danas, obični oportunistički miševi. Najveća ograničenja su bila ona koja su sami sebi nametali, najviše iz straha da im, kao i danas, neko nešto zameri i oni pretrpe (loše) posledice zbog toga.

Ali to ima veze mnogo više s (kvarnim) mentalitetom ljudi, nego s ovim ili onim režimom! Ono "ćuti, dobro je kako je, uvek može gore, ne može šut s rogatim" i tome slična luzerska mudrovanja.

BSN

pre 4 godine

(Potomak znaš ti dobro kojih, 01. maj 2019 00:03)

Svaka cast cetnicima na spasavanju americkih pilota. Ali kako to neocetnici predstavljaju, ispada da bi sudbina pilota bila drugacija da su pali u partizanske ruke? Kad su se Saveznici iskrcali u Italiji, napravljeni su aerodromi sa kojih su bombarderi uzletali da gadjaju rafinerije u Rumuniji. Put ih je vodio preko Srbije gde su bili obarani, a preziveli piloti su dosli u cetnicke ruke. Zasto ne partizanske, zasto partizana nije bilo u Srbiji do kasnog proleca 1944. a cetnici se slobodno setali Srbijom i imali cak svoje regione gde su im Nemci predali kontrolu?

Ne sumnjam u antihitlerovsku orijentaciju cetnika, ali... Oni su cekali dan kad ce zapadni Saveznici da krenu u oslobadjanje Jugoslavije, pa da se prikljuce, dan koji nikad nije dosao. A u medjuvremenu, zgodno je bilo sa Nemcima proganjati komuniste, napraviti tu i tamo poneki pokolj neistomisljenika ili prosto ne ciniti nista cekajuci da drugi odrade posao. Nije isto boriti se za opstanak neprestano proganjan po bosanskim gudurama, gladan i smrznut, i s druge strane zimovati po selima i gradovima i krkati gibanicu i rakiju.
Izdaja cetnika od strane zapada je pre svega posledica podele interesnih sfera izmedju V. Britanije i SSSRa, Britancima je Grcka bila neizmerno vaznija od Jugoslavije. Svako ko ima gram mozga u glavi bi za svoju zemlju ucinio isto. Zameramo Cercilu sto je radije branio britanske interese nego nase? Zameramo sto zbog nas nije usao u sukob sa Staljinom? Pa mi pojma nemamo. Uostalom, Cercilov predlog je bio da se Saveznici iz severne Afrike iskrcaju na Balkan, ali je preovladala americka zamisao da to bude na Siciliju.

Sto se tice samara Tankosica Cercilu, to je kako vidim bilo unapred, zbog 27. marta i konferencije na Jalti... Vidoviti neki oficir, mora da je iz plemena Tarabica...

mr

pre 4 godine

Tito je znao da odabere kome da se priklonu.Bogatom zapadu ili truloj Rusiji, pa izbor mu nije bio tezak, znao je on za onu izreku. Nedo bog da te Rus brani i Kinez hrani. (Zvezda padalica, 1. maj 2019 09:03)

О бесмисле!!! Тито као ваљда комуниста се приклонио Совјетима, који су мрзели Русију као и сваку монархистичку земљу, и зато што су мрзели Русију зато су и убили царску породицу и то са све децом. Терор који су завели у тој Русији се и данас пореди са катаклизмом другог светског. Можеш ти слободно да и даље да наставиш да мрзиш Русију, али немој барем себе па и нас да лажеш и тражиш некакве бесмислене аргументе и оправдања.

BSN

pre 4 godine

Pre svega, u zvanicnoj korespodenciji fraza na pocetku pisma "moj dragi" (My Dear) uopste nije znak neke prisnosti kako mi to tumacimo, nego samo jedna iz skale uctivih fraza kojima zvanicno pismo pocinje (i NIJE na vrhu sto se tice izrazavanja bliskosti, naprotiv).

Kao drugo, nigde iz pisma se ne moze videti da su gospoda presli na "ti", kako je prevedeno, nije poznato da su se upoznali i dogovorili da "call names". Tako da je prevod pisma tendenciozan i uradjen od strane nekog ko ne razlikuje privatnu i poslovnu prepisku na engleskom jeziku (sto se kod nas slabo razlikuje).

Mr Majestyk

pre 4 godine

Brat rodjen dve godine kasnije, je bio tajno kršten u privatnom stanu, a ne u Pravoslavnoj crkvi. ... ne kupajte i ne pričajte gluposti naivnim “ proleterima”, kojima je život samo jedenje ‘ leba. (Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

E, ma neka je krštenje najvažnije. Da se ja pitam, zabranio bih krštavanje maloletnih lica. Čovek sam treba da se opredeli da li želi da bude deo crkve, ili ne. Što se mene tiče, religija je najveća prevara moderne civilizacije. Mesto koje je crkva imala do 1989. godine joj puno više priliči nego današnje.

Samo pogledajte šta crkva danas radi i kako žive crkveni velikodostojnici.

Masha

pre 4 godine

Da je Tito odgovarao Zapadu, i pokret nesvrstanih, lako mogu da zakljuce nasi politicari sa pocetkom Slobe Milosevica, kao i ceo srpski narod, nakon svega sto se desava posle 91. godine.

Nasi politicari nisu uopste uvidjali da je Jugoslavija podrzavana od USA i Zapada uopste, mislili su da nam je tek tako dobro islo i da smo tek tako mogli da budemo komunjare, ili da nam je samo Tito zabranjivao da postujemo Rusiju. Kad ono, sada se vidi, to je sve bila zabluda. Cim smo okrenuli ledja Americi, okrenuli se Rusima pri raspadu SFRJ, odmah po nas sve najgore krenulo. Nema EU, nema podrska, oni koji su bili uz njih dobili drzave, ko pita dal je Srbija napravila Jugoslaviju (prvu) ili ne, koga briga. Eto nasi politicari, sada znate zasto nam je bilo tako lepo nekada u SFRJ, tu posebno mislim na SPS, nekadasnji JUL, dakle vi niste imali pojima zasto nam je bilo dopusteno da budemo levicari nekada, a da lepo zivimo.

I sva kuknjava zasto smo ranije lepo ziveli, a sada ne, ima veze sa tim sto smo imali dobar ucenjivacki kapacitet koji smo dobro koristili uzimajuci kredite. Ne kazem da je sada bolje u npr Hrvtaskoj, ali su dobili zemlju, pa sa njom sad mogu da rade sta misle da treba. To je cena za to s kim si. Ne kazem da treba da se okrenemo od Rusije, ali samo treba stvari nazvati pravim imenom. Mi smo nekada ziveli odlicno i bolje od ostali komunistickih zemalja, prakticno zapadnim stilom, jer smo bili sa njima.

devojce

pre 4 godine

Covek mrtav 30 godina a ne ide bez njega ocigledno Tito gore, Tito dole
(Mrav, 30. april 2019 21:55)

40 godina. 40 godina je mrtav. I ne ide, ocigledno...

paor

pre 4 godine

Kao i obično sekcija komentara o ovakvim vestima je veliki sh*tstorm. A niko nije provalio da broj dokumenta nije tačan. Dokument broj RDP13X00001R000100200007-5 se ne odnosi na Jugoslaviju.

Земљак

pre 4 godine

(aj ne ..., 01. maj 2019 01:37)

Ма да, они мисле све смо својим рукама зарадили. Сад кад чујем "тада се радило", одјурим у клозет. А добро се сећам тог времена. Па кад је толико ваљало, што није потрајало?

Šaman Šaban

pre 4 godine

Ako su četnici bili snabdevani od strane amerikanaca i spašavali americke i engleske pilote po Srbiji kroz ceo rat i ako je Mihajlović dobio orden od Trumana posthumno kako je onda bio saradnik okupatora i fašista ne razumem.Pobednici pišu istoriju ali realno Draža je bio saradnik zapadnih saveznika u bivšoj Jugoslaviji a ne fašista kao Nedić ili Pavelić a napraviše od njega čudovište.

danguba

pre 4 godine

Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojvoda, 1. maj 2019 00:28)

Ovako zbore i sa one strane ograde... ali to nije jedimo sto vam je zajednicko. A taj copavi vas je sve zajedno najurio do Alpa...

Zvezda padalica

pre 4 godine

Vojvoda...
Pa obrazlozi, sta nas je to snaslo.To sto si ti napisao, cuo se negde ili procitao.
Hajde Nobelovac obrazlozi ,sta?

a

pre 4 godine

Tita su na vlast ,zvanično, doveli Čerčil i Staljin.
Ali ne treba podceniti ni ulogu vatkana.Dugoročno
on je sproveo katoličke planove.Od Srba je stvorio
tri nove nacije:makedonce,crnogorce i bošnjake.

zile

pre 4 godine

Tito je imao Jugoslaviju a ti i tvoji ste i Srbiju uspeli da rasturite. Sada ne mozemo ni do Pristine. Sram vas bilo izdajnici.
(non, 01. maj 2019 01:38)

upravo zbog tita ne mozemo do pristine

nema visnje

pre 4 godine

trte mrte@ Ponekad me odusevi neki komentar ovde,ali tvoj nije komentar,tvoj je konstatacija neverovatno tacna.Bravo! Retko dobra i objektivna...

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Za vreme tita, a ziveo sam u njemu, guzica nam je gledala ka zapadu. Samo zapad i zapad. Bili smo gladni zapada. I to je to. Bila je sirotinja. Da li smo bili srecniji. Ne verujem jer je ceo svet bio manje materijalan. Pa i mi.

Zvezda padalica

pre 4 godine

Tito je znao da odabere kome da se priklonu.Bogatom zapadu ili truloj Rusiji,pa izbor mu nije bio tezak,znao je on za onu izreku.
Nedo bog,da te Rus brani,i Kinez hrani.

Ludi Milojko

pre 4 godine

Za sve koji pljuju po Titu i SFRJ samo jedan podatak, radi se o fabrici automobila Zastava: " Рекордна је била 1989. година када је у сопственом производном програму и индустријској корпорацији произведено 220.000 возила. Застава је тада имала 53.337 запослених а у њену производњу било је укључено 280 предузећа из 130 градова тадашње Југославије. " Jedna kompanija je imala preko 50 hilj. zaposlenih!!

miša

pre 4 godine

@trtemrte
Svaka stvar koju si napisao je netačna, ili formalno tačna a u praksi suprotna.
Muka mi je od vas koji pišete hvalospeve grobaru srpskog naroda, čoveku koji je bio brutalni autokrata, u čije vreme se ubijalo i robijalo za reč, cvetala korupcija, povlašćena elita divljala po Azurnoj obali a radnici živeli u šupama, farmerke bile blago a miris difke širio zajedničkim dvorištima bez kanalizacije.
Što je najvažnije, to je čovek koji je personifikacija satiranja i brisanja svega srpskog, koji je izmislio tri nove nacije iz srpskog nacionalnog korpusa, koji je Srbiju podelio na tri adminiatrativna dela i gde su republike i pokrajine imale Vrhovne sudove i Centralne banke, i čekale da po unapred utvrđenom rasporedu proglase nezavisnost.
Jel ti misliš da su izumrli svi koji pamte Broza!?
Bato, ako ti nije dobro ovde, a fakat nije dobro, ti idi gde je bolje. ali znaj da je ovde ovako kako jeste najvećim delom zbog Broza i njegove pripreme za sve sto se desilo devedesetih.

Iza brda

pre 4 godine

@trtemrte, 30. april 2019 22:41
Kad' je bilo sve tako lepo, dobro i uredjeno u to, Vaše Titovo vreme, zašto se onda sve raspade? Zašto su komunisti od Triglava do Djevdjelije ( svi predsednici bivših republika pokojne SFRJ su bili članovi komunističke partije, osim Alije Izetbegovića) + peta evropska vojna sila JNA srušili i rasturili Jugoslaviju? Inače, lepu ste bajku u Vašem postu napisali. U Andersenovom nivou...

Ukratko

pre 4 godine

Trebao je zapadu zbog sovjeta i to je vise splet okolnosti a ne pamet. Sada bi ga po potrebi kao krpu ucenjivali bas kao sve balkanske krpice.
Najvise je valjao svojim Hrvatima pa i Bosnjacima, nisu odgovarali za genocid u Jasenovcu i ostalim brojnim logirima.

lav

pre 4 godine

Yugoslavia je bila dobar projekat, nego ljudi koji su je vodili posle Tita nisu bili dobar projekat. Mada, kako za koga, za strance i domaće izdajnike jesu. Nije se transformisalo na vreme, pa ni do dana današnjeg u punom smislu, repovi prošlosti su još uvek tu na žalost. Vreme je otišlo ali način razmišljanja je isti kao pre 100 godina. I sve vlasti svuda posle Tita rade i dan danas na egzodusu sopstvenih naroda i narodnosti. Tuga je kad ljudi ne vole sopstveni rod, tu nema napretka. A ovi sto su iole normalni nisu agresivni, u ovom slučaju na žalost.

savitur

pre 4 godine

Ima nešto u onome što je Štulić rekao 90,91 , 40 godina smo slušali zavijanje vukova sad će mo 40 godina slušat blejanje ovaca :)

Dragan Ra

pre 4 godine

@trtamrte, “ U Titovo vreme deca krštena, popovi.... itd”. Ne pričajte gluposti i laži, jer u Titovo vreme, dok je katolička crkva bila otvorena i radila, SPC je bila pod kontrolom UDB-e i zatvorena. 1953, dok smo živeli u Ljubljani, gde sam završio osnovnu školu, jedina Pravoslavna crkva je bila zatvorena, pod prismotrom policije. Jednoga dana, policija je došla u nas stan, videla ikonu Sv.Stevana i odmahnaredila da se ona skine sa zida i uništi. Brat rodjen dve godine kasnije, je bio tajno kršten u privatnom stanu, a ne u Pravoslavnoj crkvi. I da ne nabrajam sve ostalo. Zato vi ljubitelji vašeg druga Tita , ne kupajte i ne pričajte gluposti naivnim “ proleterima”, kojima je život samo jedenje ‘ leba.

Sinisa

pre 4 godine

Sve ove price o Drugu Titu i nakon 30 godina pokazuju koliko Srbi imaju mentalitet stada ovaca koje ne zna gde da krene dok mu neki coban (Tito) to ne odredi a pas ovcar (milicija) budnim okom ne obezbedi da nekoj ovci slucajno ne padne na pamet da ode svojim putem. Tad su Srbi sretni i zadovoljni, i ne traze nista vise. Kad izgubimo jednog cobana, trazimo drugog (Milosevic) a kad nemamo cobana, onda smo tuzni i nesretni.

Cija ono bese pesma “Coban tera ovcice”?

Vladimir Sipcic

pre 4 godine

prvo nije tito stvorijo jugoslaviju nego kralj Petar prvi Karadjordjevic i regent Aleksandar kasnije kralj a drugo jugoslaviju su rasturili titovi komunisti setite se ko je bio na vlasti u republikama i pokrajnama od 1988 do 1991g i trece ko je bio na vlasti kada su krenule demonstracije na kosovu i metohiji 1981 naravno titovi komunisti i to je najvece zlo koje je moglo da zadesi srbiju a tog zla ni dan danas nemozemo da se oslobodimo

Vac Ap

pre 4 godine

Čim se na prostoru bivše YU pojavi neka država bolja nego što je bila Jugoslavija ili neki političar bolji od Tita ima da se selim tamo i da glasam za tog političara. A do tada pljuni i zapevaj i beli listić, jer će to da se desi malo morgen. Kako je nama Švaba sad veći prijatelj od naše jugoslovenske braće, to vi meni objasnite...

neko meni blizak

pre 4 godine

Slušaj Kont, nas problem je sto nismo dovoljno zreli kao narod i sto na prostoru bivse Jugoslavije ima puno nepismenih ljudi koje je lako manipulisati. Manipulisali su njih i komunisti, ali se zarad bratstva i jedinstva nisu pravile razlike između Srba i Hrvata. Sto se mene tiče, nisu komunisti dovoljno nacionalista prosledili na Goli Otok pa nam se zato desi rat. Tužno je sto su neki časni ljudi bili mučeni i robijali da bi se populacija držala pod kontrolom, ali sve zemlje su prolazile kroz to, mi samo malo kasnimo.
Tito je generalno bio dobar za naše prostore ali je nas problem sto nismo znali da napredujemo a to opet zahvaljujući mentalitetu.
Ima mnogo manjih zemalja od naše pa opet ljudi lepo žive, nije sve do “okupatora” već i do nas.

Za Domovinu s Titom, Napred!

pre 4 godine

Tita najvise pljuju Hrvati, zatim Srbi. Ali to je na ovim prostorima normalno, da pljujes ruku koja te hrani. Da trazis leba preko pogace. Eto vam ga sad i jednima i drugima. Nadam se da uzivate u slobodi i blagostanju. Naprosto je ovaj prostor procvetao nakon tog horora u kom jadni nacionalisti, tajkuni, lopovi, fukare, starlete, i pedofilija u mantijama, nisu imali svoja prava.

Mirkovic

pre 4 godine

Ima nas mnogo koji nikad s njegovog puta necemo da skrenemo. Bilo je tudje necemo - svoje nedamo. A sad, tudje lizemo, svoje rasprodasmo, decu oterasmo.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Najbolji su mi ovi "delio stanove". I moja porodica je imala takav. 50kvm2, njih petoro. Sada nas troje u 120kvm2, plus dvorište i sl. Što je delio stanove, što nije omogućio plate pa da kupujemo kuće ko normalni ljudi, kao na Zapadu? Zato što smo lencuge koje bi pre nešto da dobiju nego da zarade. A Srbi su i kasno upalili i nisu videli da im je Tito odneo silnu teritoriju zaradjenu u ratovima, sve za dobijene sugave radničke stanove kada je njihove babe i dede odveo iz sela u gradove i fabrike. Inače bi i oni još uvek u tom selu bili, ovako makar mogu da bleje, pogotovo armijski ološ na Novom Beogradu. Bilo je dobro u Titovo vreme ali drugima, ne i Srbima, a drugi su na to i navikli još za vreme Austrija. Srbi, tek izašli iz Otomanske vukujebine, njima je sve bilo bolje od toga.

Марио

pre 4 godine

Док се не ослободимо проклетог комунизма и југословенства, биће нам овако како нам је о како заслужујемо. Пробудите се већ једном из 80-годипње хипнозе!

Бата Стојковић

pre 4 godine

(kont, 30. april 2019 22:47)
Одлично запажање али опет ти мало Срба верује, на жалост.

non

pre 4 godine

@ljAXE
Genijalac, mladi su sve to imali, ali ste im vi to unistili i odlucili da rusite drzavu i stvarate tajkune. Sada mladi odlaze, a krezuba nepismena gomila ostaje.

Dankoni

pre 4 godine

Tako se vodila drzava. A ovi nasi (u poslednjih 30 godina) ne znaju gde im je dupe gde im je glava, a kamo li da znaju sta rade strani spijuni.

aj ne ...

pre 4 godine

@ trtemrte i ini
I sve je to copavi radio sa sve nasim proizvedenim parama? Tako? Nastavi da zivis u lazokratiji.
Sve je to naplaceno (i 1941 i 1944, znamo ko je bombardovan a ko nije, pa opet 1999), zanesenjaci, u stvari samo se folirate.
Grdelicka, Milica, "tamo neki" Tibor, ..., da nastavim?

Никола87

pre 4 godine

Увек сам био подељен око те теме. Као миленијалац ('87. годиште), детињства разјебаног ратом, бедом, националистичким клинцима који су ме задиркивали јер ми се презиме не завршава на "-ић", бомбардовањем... чезнуо сам за тим да сам се родио у Титово време, типа, негде '60-их, па да моје одрастање, уместо у горенаведеном, протекне у бит револуцији, студентским демонстрацијама, мирном животу без криминала, радним акцијама, дружењу са комшијама диљем Југе, обезбеђеној перспективи након дипломе... Но онда се сетим - па из Титовог шињела су и дошли сви они који су нам од '80-их па до данас уништавали земљу, свађали нас са светом, претварали у страно робље. Милошевић је себе звао "Другим Титом", а Аца Вођа, данашњи нам председник, је био министар информисања тог "Другог Тита". А моја генерација је ваљда само имала несрећу да одраста у време кад је социјализам открио и ону своју другу страну, након што је испуцао прву.

Тако да је по свој прилици Тито био само један генијални опсенар, балкански Деда Мраз плаћан америчким доларима да нас убеђује да је његов систем трајно одржив. Одржив није био, али стоји да је био лепши од свега овог данас.

Potomak znaš ti dobro kojih

pre 4 godine

Ameri su odlikovali Đenerala za spašavanje pilota što je bio vrhunac njihovog divljenja prvom gerilcu pokorene Evrope koji je bio i ucenjena glava od strane Hitlera. Na kraju su ga i oni izdali kao i onaj debeli sto je popio šamar od Vojvode Tankosića u centru Bg kada je bio na proputovanju Orijent Expresom. Kako god ima su čim pred Miloša izaći.

Bobi

pre 4 godine

Tile ili je imao neku magicnu moc, ili je bio opaki spijun koji je je imao nacin sve da ucenjuje. Neverovatno da su mu se svi divili. Pazite kad drugi najmocniji covek Treceg Rajha napise "Tito je zaista zaslužio naslov Maršala. Voleo bih kad bismo u Nemačkoj imali desetak takvih kao što je on". To je Himler napisao u svom dnevniku.

tocka

pre 4 godine

Normalno sve i očigledno. Ove obaveštajne sluzbe tokom rata postaju operativnije i produzetak su diplomatske aktivnosti. Njima je cilj bio borba protiv nacista, i veza sa pobednicima, ko god to bio. Po ovom zaključku, vidi se da im je u interesu bilo i priblizavanje Sovjetima.

Na ovoj fotografiji levo Tito izgleda kao stereotip Zagorca ili Slovenca. Znam neke koji su identični. Nikad mi neće biti jasni oni ljudi koji mogu da poveruju da je bio Poljak, ili Rus, ili Englez Jevrejin i ko zna šta. Ne moze biti karakterističnija faca za oblast iz koje dolazi. Još su smešniji oni što tvrde da je imao poljski naglasak. Kako to moze biti mjkmbzj?

Bobi

pre 4 godine

Tile ili je imao neku magicnu moc, ili je bio opaki spijun koji je je imao nacin sve da ucenjuje. Neverovatno da su mu se svi divili. Pazite kad drugi najmocniji covek Treceg Rajha napise "Tito je zaista zaslužio naslov Maršala. Voleo bih kad bismo u Nemačkoj imali desetak takvih kao što je on". To je Himler napisao u svom dnevniku.

Milos

pre 4 godine

Ja sam neutralan sto se tice Tita i Draze. To nije bilo moje vreme a ni roditelji mi nisu stavili taj teret, da moram da biram nekakve strane. Politika nas u familiji jednostavno nije zanimala. Moje misljenje je da je Tito odigrao vrlo pametno, s obzirom na kompleksnost ratne situacije. A Draza je u pricu usao pomalo naivno i nespretno. Mozda nije prepoznao istorijsku situaciju u kojoj moze i treba da stane na stranu pobednika. Prvo ga je Tito pitao da se udruze, a kasnije ga je (na Cercilov zahtev) i sam Kralj molio da se prikljuci partizanima. Ako to nije mogao iz nekih licnih razloga, trebao je bar da se skloni kad je video da svet podrzava Titovu ideju. Ispada da je sam sebe eliminisao jer je ostao bez saveznika. Iskreno mislim da su i jedan i drugi zeleli najbolje svom narodu, ali steta sto je u tom haosu bilo mesta samo za jednu stranu. I steta sto i danas imamo te ideoloske podele na ove i one, i sto se uporno fabrikuje neka lazna istorija koja nikome ne donosi dobro. Ljudi, nemojte licno da dozivljavate politiku i nemojte da padate pod bilo ciju propagandu. Otvorite oci i gledajte stvari onako kako jesu, a ne iz ugla ideologije koju sledis ili prektikujes. To je jedini nacin da stignemo do istine.

trtemrte

pre 4 godine

Mnogi od nas sjećaju se Tita. Oni koji se nisu rodili u Njegovo vrijeme pojma nemaju tko je Tito, a zašto bi i razmišljali o Titu kad su im neke druge teme mnogo bitnije. Kako pobjeći iz ovog s*anja sigurno je najvažnija. Dobro se snalaze, odlaze u hordama, napuštaju brod koji tone. Ipak, ima nešto čudno vezano za ovo. Brod tone, ljudi odlaze, a štakori ostaju.?!

Za vrijeme Tita radnici su imali pravo na stan. Danas pravo na vile i dvorce imaju samo razbojnici čije dugove plaća narod. U zagrebačkim vrtićima nekada se dobro jelo. Danas zagrebačko dijete ima pravo dnevno pojesti kuglicu i pol sladoleda. Za vrijeme Tita često nismo mogli jesti banane, nije ih bilo. Danas ih ima, uživamo u njima jer smo u međuvremenu postali majmuni. U Titovo vrijeme povremeno nije bilo struje. Čitavi kvartovi znali su biti u mraku subotom, a onda drugi dio grada nedjeljom. Danas svi imamo pravo na svjetlost, ako je možemo platiti. Ne možemo je platiti. Imamo pravo i na vodu, ako je možemo platiti. Ne možemo je platiti.

U Titovo vrijeme svi smo imali pravo na školovanje. Imamo i danas, ako ga možemo platiti. Ne možemo ga platiti. U Titovo vrijeme u Vijetnamu je bio rat. Ameri su ubijali nedužne ljude u zemlji miljama daleko od Amerike. Bacali su na njih otrovne bombe, ubijali su boga u njima onako kako to rade i danas. U Titovo vrijeme Jugoslaveni su bili na cesti i protestirali protiv ubijanja Vijetnamaca. Danas mi s Amerima ubijamo vijetnamce tamo gdje nam gazda kaže.

U Titovo vrijeme nismo znali što je droga. U Titovo vrijeme mogao si ulicama svoga grada opušteno šetati čak i u pola noći. Danas ne znaš kad će netko na tebe skočiti usred bijelog dana da bi od tebe oteo lovu koju će sebi sprašiti u žilu. U Titovo vrijeme na besplatan abortus imale su pravo sve žene. Danas na besplatan abortus imaju pravo samo časne sestre. Uskoro će se ukinuti pravo na abortus, osim za časne sestre.

U Titovo vrijeme ljudi su odlazili u crkve i molili Boga jer su to htjeli. U Titovo vrijeme Isus nije visio na zidu svake učionice. U Titovo vrijeme djeci učitelji nisu govorili da je žena nastala od rebra muškarca. U Titovo vrijeme žene su bile ljudska bića, a ne kurve. U Titovo vrijeme popovi nisu bili državni službenici. U Titovo vrijeme popovi nisu vozili džipove. U Titovo vrijeme ljudi nisu morali dizati kredit kad bi krstili dijete. U Titovo vrijeme većina popova bili su obrazovani ljudi koje su vjernici poštovali. U ovome popovi siluju djecu, pse, naplaćuju i ne izdaju račun, ne plaćaju porez, provaljuju u bolnice i od polumrtvih ljudi traže da im poklone kuću.

U Titovo vrijeme mnogi su jugoslavenski trgovi nosili Titovo ime jer je to bilo u Titovo vrijeme. U ovom e se skidaju ploče sa Titovim imenom. I neka se skidaju. Ovo nije Titovo vrijeme, a ovo je mala, prljava, američka vojna baza. Ovo je leglo mafijaša. Ovo je koncentracijski logor za svakoga tko ima nešto u glavi. Ovo je rupetina u kojoj se gladni, goli, ovršeni, dužni, bolesni, neškolovani dovijaju kako do kontejnera stići dovoljno brzo da bi u njemu našli plastičnu bocu ili truli ručak.
Ovo će ostati bez ploča sa Titovim imenom. Kako ovi koji vladaju ovim ne kuže da se skidanjem ploča ne može izbrisati povijest?
Kuže, ali im se je*e. Ovo je njihovo i samo njihovo igralište. Tko odbija plesati kako oni hoće neka crkne ili neka ode.

ljAXE

pre 4 godine

Dosta vise sa istorijom. U Srbiji su istoricari jedini strucnjaci. Svi ostali strucni ljudi odose preko granice. Zabole me za Tita i Jugoslaviju. Srbi, okrenite se buducnosti, radu i stvaranju. Mladima trebaju radna mesta, dobre plate, uredjena drzava a ne jos malo istorije.

kont

pre 4 godine

Mislim da je danas svim ozbiljnim ljudima jasno da je Tito zapadni tj britansko-americki igrac najkasnije od sporazuma na Visu 44te.Sve ostalo je sminka bez sadrzaja.Ne bi oni tako olako pustili kralja i kraljevsku vladu niz vodu da nisu znali da imaju svog igraca i na drugoj strani.Sve sto kasnije sledi tj Informbiro 48-fakticko proterivanje Rusa sa toplih mora sto je vekovna preokupacija Engleza,Balkanski pakt kojim Jugoslavija fakticki postaje Nato clanica.Slag na tortu je naravno pokret Nesvrstanih tj pokret koji bi novoformirane drzave nastale dekolonizaciom oterao od Sovjeta kojim su tezili u gurnuli u neki tzv neutralni pokret ali koji odgovara pre svega Amerikancima.Tako da meni Titova drzavnicka karijera nije nikakva misterija.od 44te do 80te je on americki igrac par ekselans.Sto se tice njegove zaostavstine-sve sto je stvorio raspalo se u krvi ubrzo nakon sto je umro,to se ozbiljnim drzavnicima poput Petra Velikog,Bizmarka,Tomasa Dzefersona ne desava.

dejan

pre 4 godine

1943. zapadni saveznici zvanicno priznali partizane, te povukli podrsku Mihailovicu, jer su sami na terenu videli da je Mihailovicu jedino stalo boriiti se protiv partizna, a ne protiv okupatora. Zato cetnici stvorili saveznistva ne samo sa naci-fasistima vec i sa ustasama. Koga zanimaju cinjnice, nek si gugla wikipedia clanak "Suradnja cetnika sa NDH"

trtemrte

pre 4 godine

Mnogi od nas sjećaju se Tita. Oni koji se nisu rodili u Njegovo vrijeme pojma nemaju tko je Tito, a zašto bi i razmišljali o Titu kad su im neke druge teme mnogo bitnije. Kako pobjeći iz ovog s*anja sigurno je najvažnija. Dobro se snalaze, odlaze u hordama, napuštaju brod koji tone. Ipak, ima nešto čudno vezano za ovo. Brod tone, ljudi odlaze, a štakori ostaju.?!

Za vrijeme Tita radnici su imali pravo na stan. Danas pravo na vile i dvorce imaju samo razbojnici čije dugove plaća narod. U zagrebačkim vrtićima nekada se dobro jelo. Danas zagrebačko dijete ima pravo dnevno pojesti kuglicu i pol sladoleda. Za vrijeme Tita često nismo mogli jesti banane, nije ih bilo. Danas ih ima, uživamo u njima jer smo u međuvremenu postali majmuni. U Titovo vrijeme povremeno nije bilo struje. Čitavi kvartovi znali su biti u mraku subotom, a onda drugi dio grada nedjeljom. Danas svi imamo pravo na svjetlost, ako je možemo platiti. Ne možemo je platiti. Imamo pravo i na vodu, ako je možemo platiti. Ne možemo je platiti.

U Titovo vrijeme svi smo imali pravo na školovanje. Imamo i danas, ako ga možemo platiti. Ne možemo ga platiti. U Titovo vrijeme u Vijetnamu je bio rat. Ameri su ubijali nedužne ljude u zemlji miljama daleko od Amerike. Bacali su na njih otrovne bombe, ubijali su boga u njima onako kako to rade i danas. U Titovo vrijeme Jugoslaveni su bili na cesti i protestirali protiv ubijanja Vijetnamaca. Danas mi s Amerima ubijamo vijetnamce tamo gdje nam gazda kaže.

U Titovo vrijeme nismo znali što je droga. U Titovo vrijeme mogao si ulicama svoga grada opušteno šetati čak i u pola noći. Danas ne znaš kad će netko na tebe skočiti usred bijelog dana da bi od tebe oteo lovu koju će sebi sprašiti u žilu. U Titovo vrijeme na besplatan abortus imale su pravo sve žene. Danas na besplatan abortus imaju pravo samo časne sestre. Uskoro će se ukinuti pravo na abortus, osim za časne sestre.

U Titovo vrijeme ljudi su odlazili u crkve i molili Boga jer su to htjeli. U Titovo vrijeme Isus nije visio na zidu svake učionice. U Titovo vrijeme djeci učitelji nisu govorili da je žena nastala od rebra muškarca. U Titovo vrijeme žene su bile ljudska bića, a ne kurve. U Titovo vrijeme popovi nisu bili državni službenici. U Titovo vrijeme popovi nisu vozili džipove. U Titovo vrijeme ljudi nisu morali dizati kredit kad bi krstili dijete. U Titovo vrijeme većina popova bili su obrazovani ljudi koje su vjernici poštovali. U ovome popovi siluju djecu, pse, naplaćuju i ne izdaju račun, ne plaćaju porez, provaljuju u bolnice i od polumrtvih ljudi traže da im poklone kuću.

U Titovo vrijeme mnogi su jugoslavenski trgovi nosili Titovo ime jer je to bilo u Titovo vrijeme. U ovom e se skidaju ploče sa Titovim imenom. I neka se skidaju. Ovo nije Titovo vrijeme, a ovo je mala, prljava, američka vojna baza. Ovo je leglo mafijaša. Ovo je koncentracijski logor za svakoga tko ima nešto u glavi. Ovo je rupetina u kojoj se gladni, goli, ovršeni, dužni, bolesni, neškolovani dovijaju kako do kontejnera stići dovoljno brzo da bi u njemu našli plastičnu bocu ili truli ručak.
Ovo će ostati bez ploča sa Titovim imenom. Kako ovi koji vladaju ovim ne kuže da se skidanjem ploča ne može izbrisati povijest?
Kuže, ali im se je*e. Ovo je njihovo i samo njihovo igralište. Tko odbija plesati kako oni hoće neka crkne ili neka ode.

Milos

pre 4 godine

Ja sam neutralan sto se tice Tita i Draze. To nije bilo moje vreme a ni roditelji mi nisu stavili taj teret, da moram da biram nekakve strane. Politika nas u familiji jednostavno nije zanimala. Moje misljenje je da je Tito odigrao vrlo pametno, s obzirom na kompleksnost ratne situacije. A Draza je u pricu usao pomalo naivno i nespretno. Mozda nije prepoznao istorijsku situaciju u kojoj moze i treba da stane na stranu pobednika. Prvo ga je Tito pitao da se udruze, a kasnije ga je (na Cercilov zahtev) i sam Kralj molio da se prikljuci partizanima. Ako to nije mogao iz nekih licnih razloga, trebao je bar da se skloni kad je video da svet podrzava Titovu ideju. Ispada da je sam sebe eliminisao jer je ostao bez saveznika. Iskreno mislim da su i jedan i drugi zeleli najbolje svom narodu, ali steta sto je u tom haosu bilo mesta samo za jednu stranu. I steta sto i danas imamo te ideoloske podele na ove i one, i sto se uporno fabrikuje neka lazna istorija koja nikome ne donosi dobro. Ljudi, nemojte licno da dozivljavate politiku i nemojte da padate pod bilo ciju propagandu. Otvorite oci i gledajte stvari onako kako jesu, a ne iz ugla ideologije koju sledis ili prektikujes. To je jedini nacin da stignemo do istine.

Bobi

pre 4 godine

Tile ili je imao neku magicnu moc, ili je bio opaki spijun koji je je imao nacin sve da ucenjuje. Neverovatno da su mu se svi divili. Pazite kad drugi najmocniji covek Treceg Rajha napise "Tito je zaista zaslužio naslov Maršala. Voleo bih kad bismo u Nemačkoj imali desetak takvih kao što je on". To je Himler napisao u svom dnevniku.

Dankoni

pre 4 godine

Tako se vodila drzava. A ovi nasi (u poslednjih 30 godina) ne znaju gde im je dupe gde im je glava, a kamo li da znaju sta rade strani spijuni.

dejan

pre 4 godine

1943. zapadni saveznici zvanicno priznali partizane, te povukli podrsku Mihailovicu, jer su sami na terenu videli da je Mihailovicu jedino stalo boriiti se protiv partizna, a ne protiv okupatora. Zato cetnici stvorili saveznistva ne samo sa naci-fasistima vec i sa ustasama. Koga zanimaju cinjnice, nek si gugla wikipedia clanak "Suradnja cetnika sa NDH"

tocka

pre 4 godine

Normalno sve i očigledno. Ove obaveštajne sluzbe tokom rata postaju operativnije i produzetak su diplomatske aktivnosti. Njima je cilj bio borba protiv nacista, i veza sa pobednicima, ko god to bio. Po ovom zaključku, vidi se da im je u interesu bilo i priblizavanje Sovjetima.

Na ovoj fotografiji levo Tito izgleda kao stereotip Zagorca ili Slovenca. Znam neke koji su identični. Nikad mi neće biti jasni oni ljudi koji mogu da poveruju da je bio Poljak, ili Rus, ili Englez Jevrejin i ko zna šta. Ne moze biti karakterističnija faca za oblast iz koje dolazi. Još su smešniji oni što tvrde da je imao poljski naglasak. Kako to moze biti mjkmbzj?

kont

pre 4 godine

Mislim da je danas svim ozbiljnim ljudima jasno da je Tito zapadni tj britansko-americki igrac najkasnije od sporazuma na Visu 44te.Sve ostalo je sminka bez sadrzaja.Ne bi oni tako olako pustili kralja i kraljevsku vladu niz vodu da nisu znali da imaju svog igraca i na drugoj strani.Sve sto kasnije sledi tj Informbiro 48-fakticko proterivanje Rusa sa toplih mora sto je vekovna preokupacija Engleza,Balkanski pakt kojim Jugoslavija fakticki postaje Nato clanica.Slag na tortu je naravno pokret Nesvrstanih tj pokret koji bi novoformirane drzave nastale dekolonizaciom oterao od Sovjeta kojim su tezili u gurnuli u neki tzv neutralni pokret ali koji odgovara pre svega Amerikancima.Tako da meni Titova drzavnicka karijera nije nikakva misterija.od 44te do 80te je on americki igrac par ekselans.Sto se tice njegove zaostavstine-sve sto je stvorio raspalo se u krvi ubrzo nakon sto je umro,to se ozbiljnim drzavnicima poput Petra Velikog,Bizmarka,Tomasa Dzefersona ne desava.

ljAXE

pre 4 godine

Dosta vise sa istorijom. U Srbiji su istoricari jedini strucnjaci. Svi ostali strucni ljudi odose preko granice. Zabole me za Tita i Jugoslaviju. Srbi, okrenite se buducnosti, radu i stvaranju. Mladima trebaju radna mesta, dobre plate, uredjena drzava a ne jos malo istorije.

Bobi

pre 4 godine

Tile ili je imao neku magicnu moc, ili je bio opaki spijun koji je je imao nacin sve da ucenjuje. Neverovatno da su mu se svi divili. Pazite kad drugi najmocniji covek Treceg Rajha napise "Tito je zaista zaslužio naslov Maršala. Voleo bih kad bismo u Nemačkoj imali desetak takvih kao što je on". To je Himler napisao u svom dnevniku.

Milos

pre 4 godine

Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
(Vojvoda, 01. maj 2019 00:28)

Nije sine, nije. Pogledaj demografiju Srbije 1980, i danas. Pogledaj broj fabrika onda i danas. Pogledaj broj zaposlenih onda i danas. Pogledaj broj uspesnih brakova onda i danas. Pogledaj broj gladnih penzionera i kopača kontejnera za vreme "Ćopavog" i danas. Niti brojke lazu, niti statistika vara.

Vojkan

pre 4 godine

tito - Srbožder.
(milan, 1. maj 2019 06:09)

Da da, prica se da je pedeset i neke s uzitkom pojeo svoju zenu srpkinju, a da je ova Jovanka koja se kasnije pojavljivala bila austrougarsko-habsburgski spijun. Ubacena od masonske loze iz vatikana da pobrka pravoslavcima pamet i da zataska koliko je srba ustvari pojedeno. Hteo je Hitchkok sesdesetih da snimi horor o tome, ali mu je Churchill reako da snimi prvo Ptice, pa ce da vide ako ostane para u budzetu. Citao u Kuriru.

SKS

pre 4 godine

Silni Srbi, budaletine, odricali se Boga istinitog, zarad komunizma, a njihov predsednik živeo ko car i šurovo sa CIA-om! (Аhtung, 30. april 2019 23:48)

Druze, nije Bog terao naciste i fasiste, vec Josip Broz Tito i narodnooslobodilacka vojska.

Potomak znaš ti dobro kojih

pre 4 godine

Ameri su odlikovali Đenerala za spašavanje pilota što je bio vrhunac njihovog divljenja prvom gerilcu pokorene Evrope koji je bio i ucenjena glava od strane Hitlera. Na kraju su ga i oni izdali kao i onaj debeli sto je popio šamar od Vojvode Tankosića u centru Bg kada je bio na proputovanju Orijent Expresom. Kako god ima su čim pred Miloša izaći.

Mr Majestyk

pre 4 godine

Brat rodjen dve godine kasnije, je bio tajno kršten u privatnom stanu, a ne u Pravoslavnoj crkvi. ... ne kupajte i ne pričajte gluposti naivnim “ proleterima”, kojima je život samo jedenje ‘ leba. (Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

E, ma neka je krštenje najvažnije. Da se ja pitam, zabranio bih krštavanje maloletnih lica. Čovek sam treba da se opredeli da li želi da bude deo crkve, ili ne. Što se mene tiče, religija je najveća prevara moderne civilizacije. Mesto koje je crkva imala do 1989. godine joj puno više priliči nego današnje.

Samo pogledajte šta crkva danas radi i kako žive crkveni velikodostojnici.

aj ne ...

pre 4 godine

@ trtemrte i ini
I sve je to copavi radio sa sve nasim proizvedenim parama? Tako? Nastavi da zivis u lazokratiji.
Sve je to naplaceno (i 1941 i 1944, znamo ko je bombardovan a ko nije, pa opet 1999), zanesenjaci, u stvari samo se folirate.
Grdelicka, Milica, "tamo neki" Tibor, ..., da nastavim?

Armando SKJ

pre 4 godine

Kako je rat odmicao, svet je polako priznavao partizane i poceo totalno da podrzava Tita. Znaci i Englezi, i Ameri i Rusi. I sad imas tu jednog Drazu koji sve to ne kapira i ulazi u konflikt s Brozom, zatim malo šuruje s nacistima i ustasama, i svima im svesno postaje trn u oku. Sta je Draza ocekivao? Da ce Treci Rajh da pobedi i pomogne mu da se reši Tita? Ili da ce Pavelic da posalje privatni avion i povede ga u Argentinu?

Voja

pre 4 godine

Ako su četnici bili snabdevani od strane amerikanaca i spašavali americke i engleske pilote po Srbiji kroz ceo rat i ako je Mihajlović dobio orden od Trumana posthumno kako je onda bio saradnik okupatora i fašista ne razumem.
(Šaman Šaban, 1. maj 2019 10:05)

Evo ti pitanje u slicnom fazonu: Ako je Pablo Eskobar gradio skole i vrtice, i financijski pomagao lokalno stanovnistvo, kako je mogao biti kriminalac? Problem je sto mi u Srbiji zatvaramo oci kad smo pristrasni. Nije samo Draza u pitanju. Slicno je i s Arkanom, i s Mladicem, itd. Uostalom, koja je logika da spasavas americke vojnike ujutro, a popodne napadas konvoj partizana koji je krenuo u fajt s Nemcima?

BSN

pre 4 godine

Pre svega, u zvanicnoj korespodenciji fraza na pocetku pisma "moj dragi" (My Dear) uopste nije znak neke prisnosti kako mi to tumacimo, nego samo jedna iz skale uctivih fraza kojima zvanicno pismo pocinje (i NIJE na vrhu sto se tice izrazavanja bliskosti, naprotiv).

Kao drugo, nigde iz pisma se ne moze videti da su gospoda presli na "ti", kako je prevedeno, nije poznato da su se upoznali i dogovorili da "call names". Tako da je prevod pisma tendenciozan i uradjen od strane nekog ko ne razlikuje privatnu i poslovnu prepisku na engleskom jeziku (sto se kod nas slabo razlikuje).

Za Domovinu s Titom, Napred!

pre 4 godine

Tita najvise pljuju Hrvati, zatim Srbi. Ali to je na ovim prostorima normalno, da pljujes ruku koja te hrani. Da trazis leba preko pogace. Eto vam ga sad i jednima i drugima. Nadam se da uzivate u slobodi i blagostanju. Naprosto je ovaj prostor procvetao nakon tog horora u kom jadni nacionalisti, tajkuni, lopovi, fukare, starlete, i pedofilija u mantijama, nisu imali svoja prava.

Mirkovic

pre 4 godine

Ima nas mnogo koji nikad s njegovog puta necemo da skrenemo. Bilo je tudje necemo - svoje nedamo. A sad, tudje lizemo, svoje rasprodasmo, decu oterasmo.

Ludi Milojko

pre 4 godine

Za sve koji pljuju po Titu i SFRJ samo jedan podatak, radi se o fabrici automobila Zastava: " Рекордна је била 1989. година када је у сопственом производном програму и индустријској корпорацији произведено 220.000 возила. Застава је тада имала 53.337 запослених а у њену производњу било је укључено 280 предузећа из 130 градова тадашње Југославије. " Jedna kompanija je imala preko 50 hilj. zaposlenih!!

BSN

pre 4 godine

(Potomak znaš ti dobro kojih, 01. maj 2019 00:03)

Svaka cast cetnicima na spasavanju americkih pilota. Ali kako to neocetnici predstavljaju, ispada da bi sudbina pilota bila drugacija da su pali u partizanske ruke? Kad su se Saveznici iskrcali u Italiji, napravljeni su aerodromi sa kojih su bombarderi uzletali da gadjaju rafinerije u Rumuniji. Put ih je vodio preko Srbije gde su bili obarani, a preziveli piloti su dosli u cetnicke ruke. Zasto ne partizanske, zasto partizana nije bilo u Srbiji do kasnog proleca 1944. a cetnici se slobodno setali Srbijom i imali cak svoje regione gde su im Nemci predali kontrolu?

Ne sumnjam u antihitlerovsku orijentaciju cetnika, ali... Oni su cekali dan kad ce zapadni Saveznici da krenu u oslobadjanje Jugoslavije, pa da se prikljuce, dan koji nikad nije dosao. A u medjuvremenu, zgodno je bilo sa Nemcima proganjati komuniste, napraviti tu i tamo poneki pokolj neistomisljenika ili prosto ne ciniti nista cekajuci da drugi odrade posao. Nije isto boriti se za opstanak neprestano proganjan po bosanskim gudurama, gladan i smrznut, i s druge strane zimovati po selima i gradovima i krkati gibanicu i rakiju.
Izdaja cetnika od strane zapada je pre svega posledica podele interesnih sfera izmedju V. Britanije i SSSRa, Britancima je Grcka bila neizmerno vaznija od Jugoslavije. Svako ko ima gram mozga u glavi bi za svoju zemlju ucinio isto. Zameramo Cercilu sto je radije branio britanske interese nego nase? Zameramo sto zbog nas nije usao u sukob sa Staljinom? Pa mi pojma nemamo. Uostalom, Cercilov predlog je bio da se Saveznici iz severne Afrike iskrcaju na Balkan, ali je preovladala americka zamisao da to bude na Siciliju.

Sto se tice samara Tankosica Cercilu, to je kako vidim bilo unapred, zbog 27. marta i konferencije na Jalti... Vidoviti neki oficir, mora da je iz plemena Tarabica...

Zlatko

pre 4 godine

Draza im spasavao pilote a oni pomagali Tita.
(DEX, 1. maj 2019 08:14)

Pa nije Tito rusio americke pilote. Zasto ne bi pomagali antifasisticki pokret koji je objavio bezkompromisni rat Hitleru i Musoliniju?
Ajde, sta su ameri trebali da urade? Da puste bradu i krenu s cetnicima da kolju partizane? Usput, mrtvacka glava na nacistickoj i cetnickoj uniformi je preslicno izgledala. Da su nemci kojim slucajem pustali brade, ne bi prosecni amer ni video razliku na terenu.

Никола87

pre 4 godine

Увек сам био подељен око те теме. Као миленијалац ('87. годиште), детињства разјебаног ратом, бедом, националистичким клинцима који су ме задиркивали јер ми се презиме не завршава на "-ић", бомбардовањем... чезнуо сам за тим да сам се родио у Титово време, типа, негде '60-их, па да моје одрастање, уместо у горенаведеном, протекне у бит револуцији, студентским демонстрацијама, мирном животу без криминала, радним акцијама, дружењу са комшијама диљем Југе, обезбеђеној перспективи након дипломе... Но онда се сетим - па из Титовог шињела су и дошли сви они који су нам од '80-их па до данас уништавали земљу, свађали нас са светом, претварали у страно робље. Милошевић је себе звао "Другим Титом", а Аца Вођа, данашњи нам председник, је био министар информисања тог "Другог Тита". А моја генерација је ваљда само имала несрећу да одраста у време кад је социјализам открио и ону своју другу страну, након што је испуцао прву.

Тако да је по свој прилици Тито био само један генијални опсенар, балкански Деда Мраз плаћан америчким доларима да нас убеђује да је његов систем трајно одржив. Одржив није био, али стоји да је био лепши од свега овог данас.

danguba

pre 4 godine

Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojvoda, 1. maj 2019 00:28)

Ovako zbore i sa one strane ograde... ali to nije jedimo sto vam je zajednicko. A taj copavi vas je sve zajedno najurio do Alpa...

Monsieur Alphonse

pre 4 godine

(Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

Ajde ne pričaj besmislice, čoveče! Za vreme Tita se (skoro) slobodno krštavalo, slavilo i praznovali svi verski praznici, samo ko je hteo!

Jeste, jedne vreme, do početka 60-ih godina je bilo gusto. Zato sam i ja kršten u lavoru, u privatnom stanu.

Ali bilo je više razloga da tadašnji režim pokaže da beskompromisno fura nekakav socijalizam. Mi smo se 48-e kao raskantali s Rusima, ali ipak nismo smeli (ili se nismo usudili) da se otvoreno i formalno prešaltamo na kapitalizam, pa smo ipak držali kao neku socijalističku formu, a jedan od opratećih oblika toga je bio da smo "raskrstili sa religijom".

Međutim, na praktikovanje vere se loše gledalo i čovek je mogao da loše prođe samo ako je bio član Partije. Na kraju krajeva, ima logike. To bi bilo kao da danas uzmeš člansku kartu Biblioteke, a onda te vide da šetaš svaku subotu. To jednostavno ne ide, zar ne?

Naravno, nije bilo masovnog (javnog) praktikovanja vere, kao što danas ima. Ali to je bilo mnogo manje zbog represije, nego iz prostog razloga što su većina ljudi bili, isto kao i danas, obični oportunistički miševi. Najveća ograničenja su bila ona koja su sami sebi nametali, najviše iz straha da im, kao i danas, neko nešto zameri i oni pretrpe (loše) posledice zbog toga.

Ali to ima veze mnogo više s (kvarnim) mentalitetom ljudi, nego s ovim ili onim režimom! Ono "ćuti, dobro je kako je, uvek može gore, ne može šut s rogatim" i tome slična luzerska mudrovanja.

devojce

pre 4 godine

Covek mrtav 30 godina a ne ide bez njega ocigledno Tito gore, Tito dole
(Mrav, 30. april 2019 21:55)

40 godina. 40 godina je mrtav. I ne ide, ocigledno...

savitur

pre 4 godine

Ima nešto u onome što je Štulić rekao 90,91 , 40 godina smo slušali zavijanje vukova sad će mo 40 godina slušat blejanje ovaca :)

Vladimir Sipcic

pre 4 godine

prvo nije tito stvorijo jugoslaviju nego kralj Petar prvi Karadjordjevic i regent Aleksandar kasnije kralj a drugo jugoslaviju su rasturili titovi komunisti setite se ko je bio na vlasti u republikama i pokrajnama od 1988 do 1991g i trece ko je bio na vlasti kada su krenule demonstracije na kosovu i metohiji 1981 naravno titovi komunisti i to je najvece zlo koje je moglo da zadesi srbiju a tog zla ni dan danas nemozemo da se oslobodimo

Dragan

pre 4 godine

Hoće li ikad Srbija biti normalna moderna država? Hoće kad Titoisti i Rojalisti shvate da je drugi svetski davno završio, akteri davno mrtvi, sovjetski savez puko, berlinski zid se raspao. Dokle ćemo prepričavati nevažne priče i gurati glavu u pesak, praviti se da su nam to jedini problemi?

Masha

pre 4 godine

Da je Tito odgovarao Zapadu, i pokret nesvrstanih, lako mogu da zakljuce nasi politicari sa pocetkom Slobe Milosevica, kao i ceo srpski narod, nakon svega sto se desava posle 91. godine.

Nasi politicari nisu uopste uvidjali da je Jugoslavija podrzavana od USA i Zapada uopste, mislili su da nam je tek tako dobro islo i da smo tek tako mogli da budemo komunjare, ili da nam je samo Tito zabranjivao da postujemo Rusiju. Kad ono, sada se vidi, to je sve bila zabluda. Cim smo okrenuli ledja Americi, okrenuli se Rusima pri raspadu SFRJ, odmah po nas sve najgore krenulo. Nema EU, nema podrska, oni koji su bili uz njih dobili drzave, ko pita dal je Srbija napravila Jugoslaviju (prvu) ili ne, koga briga. Eto nasi politicari, sada znate zasto nam je bilo tako lepo nekada u SFRJ, tu posebno mislim na SPS, nekadasnji JUL, dakle vi niste imali pojima zasto nam je bilo dopusteno da budemo levicari nekada, a da lepo zivimo.

I sva kuknjava zasto smo ranije lepo ziveli, a sada ne, ima veze sa tim sto smo imali dobar ucenjivacki kapacitet koji smo dobro koristili uzimajuci kredite. Ne kazem da je sada bolje u npr Hrvtaskoj, ali su dobili zemlju, pa sa njom sad mogu da rade sta misle da treba. To je cena za to s kim si. Ne kazem da treba da se okrenemo od Rusije, ali samo treba stvari nazvati pravim imenom. Mi smo nekada ziveli odlicno i bolje od ostali komunistickih zemalja, prakticno zapadnim stilom, jer smo bili sa njima.

Zvezda padalica

pre 4 godine

Tito je znao da odabere kome da se priklonu.Bogatom zapadu ili truloj Rusiji,pa izbor mu nije bio tezak,znao je on za onu izreku.
Nedo bog,da te Rus brani,i Kinez hrani.

neko meni blizak

pre 4 godine

Slušaj Kont, nas problem je sto nismo dovoljno zreli kao narod i sto na prostoru bivse Jugoslavije ima puno nepismenih ljudi koje je lako manipulisati. Manipulisali su njih i komunisti, ali se zarad bratstva i jedinstva nisu pravile razlike između Srba i Hrvata. Sto se mene tiče, nisu komunisti dovoljno nacionalista prosledili na Goli Otok pa nam se zato desi rat. Tužno je sto su neki časni ljudi bili mučeni i robijali da bi se populacija držala pod kontrolom, ali sve zemlje su prolazile kroz to, mi samo malo kasnimo.
Tito je generalno bio dobar za naše prostore ali je nas problem sto nismo znali da napredujemo a to opet zahvaljujući mentalitetu.
Ima mnogo manjih zemalja od naše pa opet ljudi lepo žive, nije sve do “okupatora” već i do nas.

Sinisa

pre 4 godine

Sve ove price o Drugu Titu i nakon 30 godina pokazuju koliko Srbi imaju mentalitet stada ovaca koje ne zna gde da krene dok mu neki coban (Tito) to ne odredi a pas ovcar (milicija) budnim okom ne obezbedi da nekoj ovci slucajno ne padne na pamet da ode svojim putem. Tad su Srbi sretni i zadovoljni, i ne traze nista vise. Kad izgubimo jednog cobana, trazimo drugog (Milosevic) a kad nemamo cobana, onda smo tuzni i nesretni.

Cija ono bese pesma “Coban tera ovcice”?

Dragan Ra

pre 4 godine

@trtamrte, “ U Titovo vreme deca krštena, popovi.... itd”. Ne pričajte gluposti i laži, jer u Titovo vreme, dok je katolička crkva bila otvorena i radila, SPC je bila pod kontrolom UDB-e i zatvorena. 1953, dok smo živeli u Ljubljani, gde sam završio osnovnu školu, jedina Pravoslavna crkva je bila zatvorena, pod prismotrom policije. Jednoga dana, policija je došla u nas stan, videla ikonu Sv.Stevana i odmahnaredila da se ona skine sa zida i uništi. Brat rodjen dve godine kasnije, je bio tajno kršten u privatnom stanu, a ne u Pravoslavnoj crkvi. I da ne nabrajam sve ostalo. Zato vi ljubitelji vašeg druga Tita , ne kupajte i ne pričajte gluposti naivnim “ proleterima”, kojima je život samo jedenje ‘ leba.

lav

pre 4 godine

Yugoslavia je bila dobar projekat, nego ljudi koji su je vodili posle Tita nisu bili dobar projekat. Mada, kako za koga, za strance i domaće izdajnike jesu. Nije se transformisalo na vreme, pa ni do dana današnjeg u punom smislu, repovi prošlosti su još uvek tu na žalost. Vreme je otišlo ali način razmišljanja je isti kao pre 100 godina. I sve vlasti svuda posle Tita rade i dan danas na egzodusu sopstvenih naroda i narodnosti. Tuga je kad ljudi ne vole sopstveni rod, tu nema napretka. A ovi sto su iole normalni nisu agresivni, u ovom slučaju na žalost.

miša

pre 4 godine

@trtemrte
Svaka stvar koju si napisao je netačna, ili formalno tačna a u praksi suprotna.
Muka mi je od vas koji pišete hvalospeve grobaru srpskog naroda, čoveku koji je bio brutalni autokrata, u čije vreme se ubijalo i robijalo za reč, cvetala korupcija, povlašćena elita divljala po Azurnoj obali a radnici živeli u šupama, farmerke bile blago a miris difke širio zajedničkim dvorištima bez kanalizacije.
Što je najvažnije, to je čovek koji je personifikacija satiranja i brisanja svega srpskog, koji je izmislio tri nove nacije iz srpskog nacionalnog korpusa, koji je Srbiju podelio na tri adminiatrativna dela i gde su republike i pokrajine imale Vrhovne sudove i Centralne banke, i čekale da po unapred utvrđenom rasporedu proglase nezavisnost.
Jel ti misliš da su izumrli svi koji pamte Broza!?
Bato, ako ti nije dobro ovde, a fakat nije dobro, ti idi gde je bolje. ali znaj da je ovde ovako kako jeste najvećim delom zbog Broza i njegove pripreme za sve sto se desilo devedesetih.

a

pre 4 godine

Tita su na vlast ,zvanično, doveli Čerčil i Staljin.
Ali ne treba podceniti ni ulogu vatkana.Dugoročno
on je sproveo katoličke planove.Od Srba je stvorio
tri nove nacije:makedonce,crnogorce i bošnjake.

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Za vreme tita, a ziveo sam u njemu, guzica nam je gledala ka zapadu. Samo zapad i zapad. Bili smo gladni zapada. I to je to. Bila je sirotinja. Da li smo bili srecniji. Ne verujem jer je ceo svet bio manje materijalan. Pa i mi.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Najbolji su mi ovi "delio stanove". I moja porodica je imala takav. 50kvm2, njih petoro. Sada nas troje u 120kvm2, plus dvorište i sl. Što je delio stanove, što nije omogućio plate pa da kupujemo kuće ko normalni ljudi, kao na Zapadu? Zato što smo lencuge koje bi pre nešto da dobiju nego da zarade. A Srbi su i kasno upalili i nisu videli da im je Tito odneo silnu teritoriju zaradjenu u ratovima, sve za dobijene sugave radničke stanove kada je njihove babe i dede odveo iz sela u gradove i fabrike. Inače bi i oni još uvek u tom selu bili, ovako makar mogu da bleje, pogotovo armijski ološ na Novom Beogradu. Bilo je dobro u Titovo vreme ali drugima, ne i Srbima, a drugi su na to i navikli još za vreme Austrija. Srbi, tek izašli iz Otomanske vukujebine, njima je sve bilo bolje od toga.

Vac Ap

pre 4 godine

Čim se na prostoru bivše YU pojavi neka država bolja nego što je bila Jugoslavija ili neki političar bolji od Tita ima da se selim tamo i da glasam za tog političara. A do tada pljuni i zapevaj i beli listić, jer će to da se desi malo morgen. Kako je nama Švaba sad veći prijatelj od naše jugoslovenske braće, to vi meni objasnite...

paor

pre 4 godine

Kao i obično sekcija komentara o ovakvim vestima je veliki sh*tstorm. A niko nije provalio da broj dokumenta nije tačan. Dokument broj RDP13X00001R000100200007-5 se ne odnosi na Jugoslaviju.

non

pre 4 godine

@ljAXE
Genijalac, mladi su sve to imali, ali ste im vi to unistili i odlucili da rusite drzavu i stvarate tajkune. Sada mladi odlaze, a krezuba nepismena gomila ostaje.

Марио

pre 4 godine

Док се не ослободимо проклетог комунизма и југословенства, биће нам овако како нам је о како заслужујемо. Пробудите се већ једном из 80-годипње хипнозе!

Ukratko

pre 4 godine

Trebao je zapadu zbog sovjeta i to je vise splet okolnosti a ne pamet. Sada bi ga po potrebi kao krpu ucenjivali bas kao sve balkanske krpice.
Najvise je valjao svojim Hrvatima pa i Bosnjacima, nisu odgovarali za genocid u Jasenovcu i ostalim brojnim logirima.

Šaman Šaban

pre 4 godine

Ako su četnici bili snabdevani od strane amerikanaca i spašavali americke i engleske pilote po Srbiji kroz ceo rat i ako je Mihajlović dobio orden od Trumana posthumno kako je onda bio saradnik okupatora i fašista ne razumem.Pobednici pišu istoriju ali realno Draža je bio saradnik zapadnih saveznika u bivšoj Jugoslaviji a ne fašista kao Nedić ili Pavelić a napraviše od njega čudovište.

zile

pre 4 godine

Tito je imao Jugoslaviju a ti i tvoji ste i Srbiju uspeli da rasturite. Sada ne mozemo ni do Pristine. Sram vas bilo izdajnici.
(non, 01. maj 2019 01:38)

upravo zbog tita ne mozemo do pristine

Тата

pre 4 godine

Kakva laz:
"sredinom septembra 1944, počeli da špijunski penetriraju u Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Rumuniju i na taj način kreću sa ozbiljnijom borbom protiv nacista u tim zemljama".
U sve ove zemlje usle su trupe sovjetske crvene armije.

Iza brda

pre 4 godine

@trtemrte, 30. april 2019 22:41
Kad' je bilo sve tako lepo, dobro i uredjeno u to, Vaše Titovo vreme, zašto se onda sve raspade? Zašto su komunisti od Triglava do Djevdjelije ( svi predsednici bivših republika pokojne SFRJ su bili članovi komunističke partije, osim Alije Izetbegovića) + peta evropska vojna sila JNA srušili i rasturili Jugoslaviju? Inače, lepu ste bajku u Vašem postu napisali. U Andersenovom nivou...

Земљак

pre 4 godine

(aj ne ..., 01. maj 2019 01:37)

Ма да, они мисле све смо својим рукама зарадили. Сад кад чујем "тада се радило", одјурим у клозет. А добро се сећам тог времена. Па кад је толико ваљало, што није потрајало?

Zvezda padalica

pre 4 godine

Vojvoda...
Pa obrazlozi, sta nas je to snaslo.To sto si ti napisao, cuo se negde ili procitao.
Hajde Nobelovac obrazlozi ,sta?

mr

pre 4 godine

Tito je znao da odabere kome da se priklonu.Bogatom zapadu ili truloj Rusiji, pa izbor mu nije bio tezak, znao je on za onu izreku. Nedo bog da te Rus brani i Kinez hrani. (Zvezda padalica, 1. maj 2019 09:03)

О бесмисле!!! Тито као ваљда комуниста се приклонио Совјетима, који су мрзели Русију као и сваку монархистичку земљу, и зато што су мрзели Русију зато су и убили царску породицу и то са све децом. Терор који су завели у тој Русији се и данас пореди са катаклизмом другог светског. Можеш ти слободно да и даље да наставиш да мрзиш Русију, али немој барем себе па и нас да лажеш и тражиш некакве бесмислене аргументе и оправдања.

nema visnje

pre 4 godine

trte mrte@ Ponekad me odusevi neki komentar ovde,ali tvoj nije komentar,tvoj je konstatacija neverovatno tacna.Bravo! Retko dobra i objektivna...

Бата Стојковић

pre 4 godine

(kont, 30. april 2019 22:47)
Одлично запажање али опет ти мало Срба верује, на жалост.

Nada

pre 4 godine

Pa sve ih stvorila/držala u igri CIA i Tita i Dražu i sve ostale “igrače” u drugom sv. ratu!
(sah 88, 30. april 2019 23:49)


CIA snajka, CIA...

ko prstom u oko!

pre 4 godine

@ (Vac Ap, 1. maj 2019 05:33)
"Kako je nama Švaba sad veći prijatelj od naše jugoslovenske braće, to vi meni objasnite..."

svaka cast!

aj ne ...

pre 4 godine

@ trtemrte i ini
I sve je to copavi radio sa sve nasim proizvedenim parama? Tako? Nastavi da zivis u lazokratiji.
Sve je to naplaceno (i 1941 i 1944, znamo ko je bombardovan a ko nije, pa opet 1999), zanesenjaci, u stvari samo se folirate.
Grdelicka, Milica, "tamo neki" Tibor, ..., da nastavim?

Potomak znaš ti dobro kojih

pre 4 godine

Ameri su odlikovali Đenerala za spašavanje pilota što je bio vrhunac njihovog divljenja prvom gerilcu pokorene Evrope koji je bio i ucenjena glava od strane Hitlera. Na kraju su ga i oni izdali kao i onaj debeli sto je popio šamar od Vojvode Tankosića u centru Bg kada je bio na proputovanju Orijent Expresom. Kako god ima su čim pred Miloša izaći.

trtemrte

pre 4 godine

Mnogi od nas sjećaju se Tita. Oni koji se nisu rodili u Njegovo vrijeme pojma nemaju tko je Tito, a zašto bi i razmišljali o Titu kad su im neke druge teme mnogo bitnije. Kako pobjeći iz ovog s*anja sigurno je najvažnija. Dobro se snalaze, odlaze u hordama, napuštaju brod koji tone. Ipak, ima nešto čudno vezano za ovo. Brod tone, ljudi odlaze, a štakori ostaju.?!

Za vrijeme Tita radnici su imali pravo na stan. Danas pravo na vile i dvorce imaju samo razbojnici čije dugove plaća narod. U zagrebačkim vrtićima nekada se dobro jelo. Danas zagrebačko dijete ima pravo dnevno pojesti kuglicu i pol sladoleda. Za vrijeme Tita često nismo mogli jesti banane, nije ih bilo. Danas ih ima, uživamo u njima jer smo u međuvremenu postali majmuni. U Titovo vrijeme povremeno nije bilo struje. Čitavi kvartovi znali su biti u mraku subotom, a onda drugi dio grada nedjeljom. Danas svi imamo pravo na svjetlost, ako je možemo platiti. Ne možemo je platiti. Imamo pravo i na vodu, ako je možemo platiti. Ne možemo je platiti.

U Titovo vrijeme svi smo imali pravo na školovanje. Imamo i danas, ako ga možemo platiti. Ne možemo ga platiti. U Titovo vrijeme u Vijetnamu je bio rat. Ameri su ubijali nedužne ljude u zemlji miljama daleko od Amerike. Bacali su na njih otrovne bombe, ubijali su boga u njima onako kako to rade i danas. U Titovo vrijeme Jugoslaveni su bili na cesti i protestirali protiv ubijanja Vijetnamaca. Danas mi s Amerima ubijamo vijetnamce tamo gdje nam gazda kaže.

U Titovo vrijeme nismo znali što je droga. U Titovo vrijeme mogao si ulicama svoga grada opušteno šetati čak i u pola noći. Danas ne znaš kad će netko na tebe skočiti usred bijelog dana da bi od tebe oteo lovu koju će sebi sprašiti u žilu. U Titovo vrijeme na besplatan abortus imale su pravo sve žene. Danas na besplatan abortus imaju pravo samo časne sestre. Uskoro će se ukinuti pravo na abortus, osim za časne sestre.

U Titovo vrijeme ljudi su odlazili u crkve i molili Boga jer su to htjeli. U Titovo vrijeme Isus nije visio na zidu svake učionice. U Titovo vrijeme djeci učitelji nisu govorili da je žena nastala od rebra muškarca. U Titovo vrijeme žene su bile ljudska bića, a ne kurve. U Titovo vrijeme popovi nisu bili državni službenici. U Titovo vrijeme popovi nisu vozili džipove. U Titovo vrijeme ljudi nisu morali dizati kredit kad bi krstili dijete. U Titovo vrijeme većina popova bili su obrazovani ljudi koje su vjernici poštovali. U ovome popovi siluju djecu, pse, naplaćuju i ne izdaju račun, ne plaćaju porez, provaljuju u bolnice i od polumrtvih ljudi traže da im poklone kuću.

U Titovo vrijeme mnogi su jugoslavenski trgovi nosili Titovo ime jer je to bilo u Titovo vrijeme. U ovom e se skidaju ploče sa Titovim imenom. I neka se skidaju. Ovo nije Titovo vrijeme, a ovo je mala, prljava, američka vojna baza. Ovo je leglo mafijaša. Ovo je koncentracijski logor za svakoga tko ima nešto u glavi. Ovo je rupetina u kojoj se gladni, goli, ovršeni, dužni, bolesni, neškolovani dovijaju kako do kontejnera stići dovoljno brzo da bi u njemu našli plastičnu bocu ili truli ručak.
Ovo će ostati bez ploča sa Titovim imenom. Kako ovi koji vladaju ovim ne kuže da se skidanjem ploča ne može izbrisati povijest?
Kuže, ali im se je*e. Ovo je njihovo i samo njihovo igralište. Tko odbija plesati kako oni hoće neka crkne ili neka ode.

kont

pre 4 godine

Mislim da je danas svim ozbiljnim ljudima jasno da je Tito zapadni tj britansko-americki igrac najkasnije od sporazuma na Visu 44te.Sve ostalo je sminka bez sadrzaja.Ne bi oni tako olako pustili kralja i kraljevsku vladu niz vodu da nisu znali da imaju svog igraca i na drugoj strani.Sve sto kasnije sledi tj Informbiro 48-fakticko proterivanje Rusa sa toplih mora sto je vekovna preokupacija Engleza,Balkanski pakt kojim Jugoslavija fakticki postaje Nato clanica.Slag na tortu je naravno pokret Nesvrstanih tj pokret koji bi novoformirane drzave nastale dekolonizaciom oterao od Sovjeta kojim su tezili u gurnuli u neki tzv neutralni pokret ali koji odgovara pre svega Amerikancima.Tako da meni Titova drzavnicka karijera nije nikakva misterija.od 44te do 80te je on americki igrac par ekselans.Sto se tice njegove zaostavstine-sve sto je stvorio raspalo se u krvi ubrzo nakon sto je umro,to se ozbiljnim drzavnicima poput Petra Velikog,Bizmarka,Tomasa Dzefersona ne desava.

dejan

pre 4 godine

1943. zapadni saveznici zvanicno priznali partizane, te povukli podrsku Mihailovicu, jer su sami na terenu videli da je Mihailovicu jedino stalo boriiti se protiv partizna, a ne protiv okupatora. Zato cetnici stvorili saveznistva ne samo sa naci-fasistima vec i sa ustasama. Koga zanimaju cinjnice, nek si gugla wikipedia clanak "Suradnja cetnika sa NDH"

zile

pre 4 godine

Tito je imao Jugoslaviju a ti i tvoji ste i Srbiju uspeli da rasturite. Sada ne mozemo ni do Pristine. Sram vas bilo izdajnici.
(non, 01. maj 2019 01:38)

upravo zbog tita ne mozemo do pristine

ljAXE

pre 4 godine

Dosta vise sa istorijom. U Srbiji su istoricari jedini strucnjaci. Svi ostali strucni ljudi odose preko granice. Zabole me za Tita i Jugoslaviju. Srbi, okrenite se buducnosti, radu i stvaranju. Mladima trebaju radna mesta, dobre plate, uredjena drzava a ne jos malo istorije.

miša

pre 4 godine

@trtemrte
Svaka stvar koju si napisao je netačna, ili formalno tačna a u praksi suprotna.
Muka mi je od vas koji pišete hvalospeve grobaru srpskog naroda, čoveku koji je bio brutalni autokrata, u čije vreme se ubijalo i robijalo za reč, cvetala korupcija, povlašćena elita divljala po Azurnoj obali a radnici živeli u šupama, farmerke bile blago a miris difke širio zajedničkim dvorištima bez kanalizacije.
Što je najvažnije, to je čovek koji je personifikacija satiranja i brisanja svega srpskog, koji je izmislio tri nove nacije iz srpskog nacionalnog korpusa, koji je Srbiju podelio na tri adminiatrativna dela i gde su republike i pokrajine imale Vrhovne sudove i Centralne banke, i čekale da po unapred utvrđenom rasporedu proglase nezavisnost.
Jel ti misliš da su izumrli svi koji pamte Broza!?
Bato, ako ti nije dobro ovde, a fakat nije dobro, ti idi gde je bolje. ali znaj da je ovde ovako kako jeste najvećim delom zbog Broza i njegove pripreme za sve sto se desilo devedesetih.

a

pre 4 godine

Tita su na vlast ,zvanično, doveli Čerčil i Staljin.
Ali ne treba podceniti ni ulogu vatkana.Dugoročno
on je sproveo katoličke planove.Od Srba je stvorio
tri nove nacije:makedonce,crnogorce i bošnjake.

tocka

pre 4 godine

Normalno sve i očigledno. Ove obaveštajne sluzbe tokom rata postaju operativnije i produzetak su diplomatske aktivnosti. Njima je cilj bio borba protiv nacista, i veza sa pobednicima, ko god to bio. Po ovom zaključku, vidi se da im je u interesu bilo i priblizavanje Sovjetima.

Na ovoj fotografiji levo Tito izgleda kao stereotip Zagorca ili Slovenca. Znam neke koji su identični. Nikad mi neće biti jasni oni ljudi koji mogu da poveruju da je bio Poljak, ili Rus, ili Englez Jevrejin i ko zna šta. Ne moze biti karakterističnija faca za oblast iz koje dolazi. Još su smešniji oni što tvrde da je imao poljski naglasak. Kako to moze biti mjkmbzj?

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Najbolji su mi ovi "delio stanove". I moja porodica je imala takav. 50kvm2, njih petoro. Sada nas troje u 120kvm2, plus dvorište i sl. Što je delio stanove, što nije omogućio plate pa da kupujemo kuće ko normalni ljudi, kao na Zapadu? Zato što smo lencuge koje bi pre nešto da dobiju nego da zarade. A Srbi su i kasno upalili i nisu videli da im je Tito odneo silnu teritoriju zaradjenu u ratovima, sve za dobijene sugave radničke stanove kada je njihove babe i dede odveo iz sela u gradove i fabrike. Inače bi i oni još uvek u tom selu bili, ovako makar mogu da bleje, pogotovo armijski ološ na Novom Beogradu. Bilo je dobro u Titovo vreme ali drugima, ne i Srbima, a drugi su na to i navikli još za vreme Austrija. Srbi, tek izašli iz Otomanske vukujebine, njima je sve bilo bolje od toga.

Dragan Ra

pre 4 godine

@trtamrte, “ U Titovo vreme deca krštena, popovi.... itd”. Ne pričajte gluposti i laži, jer u Titovo vreme, dok je katolička crkva bila otvorena i radila, SPC je bila pod kontrolom UDB-e i zatvorena. 1953, dok smo živeli u Ljubljani, gde sam završio osnovnu školu, jedina Pravoslavna crkva je bila zatvorena, pod prismotrom policije. Jednoga dana, policija je došla u nas stan, videla ikonu Sv.Stevana i odmahnaredila da se ona skine sa zida i uništi. Brat rodjen dve godine kasnije, je bio tajno kršten u privatnom stanu, a ne u Pravoslavnoj crkvi. I da ne nabrajam sve ostalo. Zato vi ljubitelji vašeg druga Tita , ne kupajte i ne pričajte gluposti naivnim “ proleterima”, kojima je život samo jedenje ‘ leba.

Dankoni

pre 4 godine

Tako se vodila drzava. A ovi nasi (u poslednjih 30 godina) ne znaju gde im je dupe gde im je glava, a kamo li da znaju sta rade strani spijuni.

Iza brda

pre 4 godine

@trtemrte, 30. april 2019 22:41
Kad' je bilo sve tako lepo, dobro i uredjeno u to, Vaše Titovo vreme, zašto se onda sve raspade? Zašto su komunisti od Triglava do Djevdjelije ( svi predsednici bivših republika pokojne SFRJ su bili članovi komunističke partije, osim Alije Izetbegovića) + peta evropska vojna sila JNA srušili i rasturili Jugoslaviju? Inače, lepu ste bajku u Vašem postu napisali. U Andersenovom nivou...

Milos

pre 4 godine

Ja sam neutralan sto se tice Tita i Draze. To nije bilo moje vreme a ni roditelji mi nisu stavili taj teret, da moram da biram nekakve strane. Politika nas u familiji jednostavno nije zanimala. Moje misljenje je da je Tito odigrao vrlo pametno, s obzirom na kompleksnost ratne situacije. A Draza je u pricu usao pomalo naivno i nespretno. Mozda nije prepoznao istorijsku situaciju u kojoj moze i treba da stane na stranu pobednika. Prvo ga je Tito pitao da se udruze, a kasnije ga je (na Cercilov zahtev) i sam Kralj molio da se prikljuci partizanima. Ako to nije mogao iz nekih licnih razloga, trebao je bar da se skloni kad je video da svet podrzava Titovu ideju. Ispada da je sam sebe eliminisao jer je ostao bez saveznika. Iskreno mislim da su i jedan i drugi zeleli najbolje svom narodu, ali steta sto je u tom haosu bilo mesta samo za jednu stranu. I steta sto i danas imamo te ideoloske podele na ove i one, i sto se uporno fabrikuje neka lazna istorija koja nikome ne donosi dobro. Ljudi, nemojte licno da dozivljavate politiku i nemojte da padate pod bilo ciju propagandu. Otvorite oci i gledajte stvari onako kako jesu, a ne iz ugla ideologije koju sledis ili prektikujes. To je jedini nacin da stignemo do istine.

Марио

pre 4 godine

Док се не ослободимо проклетог комунизма и југословенства, биће нам овако како нам је о како заслужујемо. Пробудите се већ једном из 80-годипње хипнозе!

Ukratko

pre 4 godine

Trebao je zapadu zbog sovjeta i to je vise splet okolnosti a ne pamet. Sada bi ga po potrebi kao krpu ucenjivali bas kao sve balkanske krpice.
Najvise je valjao svojim Hrvatima pa i Bosnjacima, nisu odgovarali za genocid u Jasenovcu i ostalim brojnim logirima.

Šaman Šaban

pre 4 godine

Ako su četnici bili snabdevani od strane amerikanaca i spašavali americke i engleske pilote po Srbiji kroz ceo rat i ako je Mihajlović dobio orden od Trumana posthumno kako je onda bio saradnik okupatora i fašista ne razumem.Pobednici pišu istoriju ali realno Draža je bio saradnik zapadnih saveznika u bivšoj Jugoslaviji a ne fašista kao Nedić ili Pavelić a napraviše od njega čudovište.

mr

pre 4 godine

Tito je znao da odabere kome da se priklonu.Bogatom zapadu ili truloj Rusiji, pa izbor mu nije bio tezak, znao je on za onu izreku. Nedo bog da te Rus brani i Kinez hrani. (Zvezda padalica, 1. maj 2019 09:03)

О бесмисле!!! Тито као ваљда комуниста се приклонио Совјетима, који су мрзели Русију као и сваку монархистичку земљу, и зато што су мрзели Русију зато су и убили царску породицу и то са све децом. Терор који су завели у тој Русији се и данас пореди са катаклизмом другог светског. Можеш ти слободно да и даље да наставиш да мрзиш Русију, али немој барем себе па и нас да лажеш и тражиш некакве бесмислене аргументе и оправдања.

Земљак

pre 4 godine

(aj ne ..., 01. maj 2019 01:37)

Ма да, они мисле све смо својим рукама зарадили. Сад кад чујем "тада се радило", одјурим у клозет. А добро се сећам тог времена. Па кад је толико ваљало, што није потрајало?

Bobi

pre 4 godine

Tile ili je imao neku magicnu moc, ili je bio opaki spijun koji je je imao nacin sve da ucenjuje. Neverovatno da su mu se svi divili. Pazite kad drugi najmocniji covek Treceg Rajha napise "Tito je zaista zaslužio naslov Maršala. Voleo bih kad bismo u Nemačkoj imali desetak takvih kao što je on". To je Himler napisao u svom dnevniku.

Bobi

pre 4 godine

Tile ili je imao neku magicnu moc, ili je bio opaki spijun koji je je imao nacin sve da ucenjuje. Neverovatno da su mu se svi divili. Pazite kad drugi najmocniji covek Treceg Rajha napise "Tito je zaista zaslužio naslov Maršala. Voleo bih kad bismo u Nemačkoj imali desetak takvih kao što je on". To je Himler napisao u svom dnevniku.

Vladimir Sipcic

pre 4 godine

prvo nije tito stvorijo jugoslaviju nego kralj Petar prvi Karadjordjevic i regent Aleksandar kasnije kralj a drugo jugoslaviju su rasturili titovi komunisti setite se ko je bio na vlasti u republikama i pokrajnama od 1988 do 1991g i trece ko je bio na vlasti kada su krenule demonstracije na kosovu i metohiji 1981 naravno titovi komunisti i to je najvece zlo koje je moglo da zadesi srbiju a tog zla ni dan danas nemozemo da se oslobodimo

Mr Majestyk

pre 4 godine

Brat rodjen dve godine kasnije, je bio tajno kršten u privatnom stanu, a ne u Pravoslavnoj crkvi. ... ne kupajte i ne pričajte gluposti naivnim “ proleterima”, kojima je život samo jedenje ‘ leba. (Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

E, ma neka je krštenje najvažnije. Da se ja pitam, zabranio bih krštavanje maloletnih lica. Čovek sam treba da se opredeli da li želi da bude deo crkve, ili ne. Što se mene tiče, religija je najveća prevara moderne civilizacije. Mesto koje je crkva imala do 1989. godine joj puno više priliči nego današnje.

Samo pogledajte šta crkva danas radi i kako žive crkveni velikodostojnici.

Za Domovinu s Titom, Napred!

pre 4 godine

Tita najvise pljuju Hrvati, zatim Srbi. Ali to je na ovim prostorima normalno, da pljujes ruku koja te hrani. Da trazis leba preko pogace. Eto vam ga sad i jednima i drugima. Nadam se da uzivate u slobodi i blagostanju. Naprosto je ovaj prostor procvetao nakon tog horora u kom jadni nacionalisti, tajkuni, lopovi, fukare, starlete, i pedofilija u mantijama, nisu imali svoja prava.

SKS

pre 4 godine

Silni Srbi, budaletine, odricali se Boga istinitog, zarad komunizma, a njihov predsednik živeo ko car i šurovo sa CIA-om! (Аhtung, 30. april 2019 23:48)

Druze, nije Bog terao naciste i fasiste, vec Josip Broz Tito i narodnooslobodilacka vojska.

neko meni blizak

pre 4 godine

Slušaj Kont, nas problem je sto nismo dovoljno zreli kao narod i sto na prostoru bivse Jugoslavije ima puno nepismenih ljudi koje je lako manipulisati. Manipulisali su njih i komunisti, ali se zarad bratstva i jedinstva nisu pravile razlike između Srba i Hrvata. Sto se mene tiče, nisu komunisti dovoljno nacionalista prosledili na Goli Otok pa nam se zato desi rat. Tužno je sto su neki časni ljudi bili mučeni i robijali da bi se populacija držala pod kontrolom, ali sve zemlje su prolazile kroz to, mi samo malo kasnimo.
Tito je generalno bio dobar za naše prostore ali je nas problem sto nismo znali da napredujemo a to opet zahvaljujući mentalitetu.
Ima mnogo manjih zemalja od naše pa opet ljudi lepo žive, nije sve do “okupatora” već i do nas.

Vac Ap

pre 4 godine

Čim se na prostoru bivše YU pojavi neka država bolja nego što je bila Jugoslavija ili neki političar bolji od Tita ima da se selim tamo i da glasam za tog političara. A do tada pljuni i zapevaj i beli listić, jer će to da se desi malo morgen. Kako je nama Švaba sad veći prijatelj od naše jugoslovenske braće, to vi meni objasnite...

Никола87

pre 4 godine

Увек сам био подељен око те теме. Као миленијалац ('87. годиште), детињства разјебаног ратом, бедом, националистичким клинцима који су ме задиркивали јер ми се презиме не завршава на "-ић", бомбардовањем... чезнуо сам за тим да сам се родио у Титово време, типа, негде '60-их, па да моје одрастање, уместо у горенаведеном, протекне у бит револуцији, студентским демонстрацијама, мирном животу без криминала, радним акцијама, дружењу са комшијама диљем Југе, обезбеђеној перспективи након дипломе... Но онда се сетим - па из Титовог шињела су и дошли сви они који су нам од '80-их па до данас уништавали земљу, свађали нас са светом, претварали у страно робље. Милошевић је себе звао "Другим Титом", а Аца Вођа, данашњи нам председник, је био министар информисања тог "Другог Тита". А моја генерација је ваљда само имала несрећу да одраста у време кад је социјализам открио и ону своју другу страну, након што је испуцао прву.

Тако да је по свој прилици Тито био само један генијални опсенар, балкански Деда Мраз плаћан америчким доларима да нас убеђује да је његов систем трајно одржив. Одржив није био, али стоји да је био лепши од свега овог данас.

Mirkovic

pre 4 godine

Ima nas mnogo koji nikad s njegovog puta necemo da skrenemo. Bilo je tudje necemo - svoje nedamo. A sad, tudje lizemo, svoje rasprodasmo, decu oterasmo.

Ludi Milojko

pre 4 godine

Za sve koji pljuju po Titu i SFRJ samo jedan podatak, radi se o fabrici automobila Zastava: " Рекордна је била 1989. година када је у сопственом производном програму и индустријској корпорацији произведено 220.000 возила. Застава је тада имала 53.337 запослених а у њену производњу било је укључено 280 предузећа из 130 градова тадашње Југославије. " Jedna kompanija je imala preko 50 hilj. zaposlenih!!

Zvezda padalica

pre 4 godine

Tito je znao da odabere kome da se priklonu.Bogatom zapadu ili truloj Rusiji,pa izbor mu nije bio tezak,znao je on za onu izreku.
Nedo bog,da te Rus brani,i Kinez hrani.

Vojkan

pre 4 godine

tito - Srbožder.
(milan, 1. maj 2019 06:09)

Da da, prica se da je pedeset i neke s uzitkom pojeo svoju zenu srpkinju, a da je ova Jovanka koja se kasnije pojavljivala bila austrougarsko-habsburgski spijun. Ubacena od masonske loze iz vatikana da pobrka pravoslavcima pamet i da zataska koliko je srba ustvari pojedeno. Hteo je Hitchkok sesdesetih da snimi horor o tome, ali mu je Churchill reako da snimi prvo Ptice, pa ce da vide ako ostane para u budzetu. Citao u Kuriru.

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Za vreme tita, a ziveo sam u njemu, guzica nam je gledala ka zapadu. Samo zapad i zapad. Bili smo gladni zapada. I to je to. Bila je sirotinja. Da li smo bili srecniji. Ne verujem jer je ceo svet bio manje materijalan. Pa i mi.

Milos

pre 4 godine

Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
(Vojvoda, 01. maj 2019 00:28)

Nije sine, nije. Pogledaj demografiju Srbije 1980, i danas. Pogledaj broj fabrika onda i danas. Pogledaj broj zaposlenih onda i danas. Pogledaj broj uspesnih brakova onda i danas. Pogledaj broj gladnih penzionera i kopača kontejnera za vreme "Ćopavog" i danas. Niti brojke lazu, niti statistika vara.

danguba

pre 4 godine

Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojvoda, 1. maj 2019 00:28)

Ovako zbore i sa one strane ograde... ali to nije jedimo sto vam je zajednicko. A taj copavi vas je sve zajedno najurio do Alpa...

nema visnje

pre 4 godine

trte mrte@ Ponekad me odusevi neki komentar ovde,ali tvoj nije komentar,tvoj je konstatacija neverovatno tacna.Bravo! Retko dobra i objektivna...

Armando SKJ

pre 4 godine

Kako je rat odmicao, svet je polako priznavao partizane i poceo totalno da podrzava Tita. Znaci i Englezi, i Ameri i Rusi. I sad imas tu jednog Drazu koji sve to ne kapira i ulazi u konflikt s Brozom, zatim malo šuruje s nacistima i ustasama, i svima im svesno postaje trn u oku. Sta je Draza ocekivao? Da ce Treci Rajh da pobedi i pomogne mu da se reši Tita? Ili da ce Pavelic da posalje privatni avion i povede ga u Argentinu?

Sinisa

pre 4 godine

Sve ove price o Drugu Titu i nakon 30 godina pokazuju koliko Srbi imaju mentalitet stada ovaca koje ne zna gde da krene dok mu neki coban (Tito) to ne odredi a pas ovcar (milicija) budnim okom ne obezbedi da nekoj ovci slucajno ne padne na pamet da ode svojim putem. Tad su Srbi sretni i zadovoljni, i ne traze nista vise. Kad izgubimo jednog cobana, trazimo drugog (Milosevic) a kad nemamo cobana, onda smo tuzni i nesretni.

Cija ono bese pesma “Coban tera ovcice”?

Zvezda padalica

pre 4 godine

Vojvoda...
Pa obrazlozi, sta nas je to snaslo.To sto si ti napisao, cuo se negde ili procitao.
Hajde Nobelovac obrazlozi ,sta?

Бата Стојковић

pre 4 godine

(kont, 30. april 2019 22:47)
Одлично запажање али опет ти мало Срба верује, на жалост.

lav

pre 4 godine

Yugoslavia je bila dobar projekat, nego ljudi koji su je vodili posle Tita nisu bili dobar projekat. Mada, kako za koga, za strance i domaće izdajnike jesu. Nije se transformisalo na vreme, pa ni do dana današnjeg u punom smislu, repovi prošlosti su još uvek tu na žalost. Vreme je otišlo ali način razmišljanja je isti kao pre 100 godina. I sve vlasti svuda posle Tita rade i dan danas na egzodusu sopstvenih naroda i narodnosti. Tuga je kad ljudi ne vole sopstveni rod, tu nema napretka. A ovi sto su iole normalni nisu agresivni, u ovom slučaju na žalost.

BSN

pre 4 godine

(Potomak znaš ti dobro kojih, 01. maj 2019 00:03)

Svaka cast cetnicima na spasavanju americkih pilota. Ali kako to neocetnici predstavljaju, ispada da bi sudbina pilota bila drugacija da su pali u partizanske ruke? Kad su se Saveznici iskrcali u Italiji, napravljeni su aerodromi sa kojih su bombarderi uzletali da gadjaju rafinerije u Rumuniji. Put ih je vodio preko Srbije gde su bili obarani, a preziveli piloti su dosli u cetnicke ruke. Zasto ne partizanske, zasto partizana nije bilo u Srbiji do kasnog proleca 1944. a cetnici se slobodno setali Srbijom i imali cak svoje regione gde su im Nemci predali kontrolu?

Ne sumnjam u antihitlerovsku orijentaciju cetnika, ali... Oni su cekali dan kad ce zapadni Saveznici da krenu u oslobadjanje Jugoslavije, pa da se prikljuce, dan koji nikad nije dosao. A u medjuvremenu, zgodno je bilo sa Nemcima proganjati komuniste, napraviti tu i tamo poneki pokolj neistomisljenika ili prosto ne ciniti nista cekajuci da drugi odrade posao. Nije isto boriti se za opstanak neprestano proganjan po bosanskim gudurama, gladan i smrznut, i s druge strane zimovati po selima i gradovima i krkati gibanicu i rakiju.
Izdaja cetnika od strane zapada je pre svega posledica podele interesnih sfera izmedju V. Britanije i SSSRa, Britancima je Grcka bila neizmerno vaznija od Jugoslavije. Svako ko ima gram mozga u glavi bi za svoju zemlju ucinio isto. Zameramo Cercilu sto je radije branio britanske interese nego nase? Zameramo sto zbog nas nije usao u sukob sa Staljinom? Pa mi pojma nemamo. Uostalom, Cercilov predlog je bio da se Saveznici iz severne Afrike iskrcaju na Balkan, ali je preovladala americka zamisao da to bude na Siciliju.

Sto se tice samara Tankosica Cercilu, to je kako vidim bilo unapred, zbog 27. marta i konferencije na Jalti... Vidoviti neki oficir, mora da je iz plemena Tarabica...

Тата

pre 4 godine

Kakva laz:
"sredinom septembra 1944, počeli da špijunski penetriraju u Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Rumuniju i na taj način kreću sa ozbiljnijom borbom protiv nacista u tim zemljama".
U sve ove zemlje usle su trupe sovjetske crvene armije.

Monsieur Alphonse

pre 4 godine

(Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

Ajde ne pričaj besmislice, čoveče! Za vreme Tita se (skoro) slobodno krštavalo, slavilo i praznovali svi verski praznici, samo ko je hteo!

Jeste, jedne vreme, do početka 60-ih godina je bilo gusto. Zato sam i ja kršten u lavoru, u privatnom stanu.

Ali bilo je više razloga da tadašnji režim pokaže da beskompromisno fura nekakav socijalizam. Mi smo se 48-e kao raskantali s Rusima, ali ipak nismo smeli (ili se nismo usudili) da se otvoreno i formalno prešaltamo na kapitalizam, pa smo ipak držali kao neku socijalističku formu, a jedan od opratećih oblika toga je bio da smo "raskrstili sa religijom".

Međutim, na praktikovanje vere se loše gledalo i čovek je mogao da loše prođe samo ako je bio član Partije. Na kraju krajeva, ima logike. To bi bilo kao da danas uzmeš člansku kartu Biblioteke, a onda te vide da šetaš svaku subotu. To jednostavno ne ide, zar ne?

Naravno, nije bilo masovnog (javnog) praktikovanja vere, kao što danas ima. Ali to je bilo mnogo manje zbog represije, nego iz prostog razloga što su većina ljudi bili, isto kao i danas, obični oportunistički miševi. Najveća ograničenja su bila ona koja su sami sebi nametali, najviše iz straha da im, kao i danas, neko nešto zameri i oni pretrpe (loše) posledice zbog toga.

Ali to ima veze mnogo više s (kvarnim) mentalitetom ljudi, nego s ovim ili onim režimom! Ono "ćuti, dobro je kako je, uvek može gore, ne može šut s rogatim" i tome slična luzerska mudrovanja.

Voja

pre 4 godine

Ako su četnici bili snabdevani od strane amerikanaca i spašavali americke i engleske pilote po Srbiji kroz ceo rat i ako je Mihajlović dobio orden od Trumana posthumno kako je onda bio saradnik okupatora i fašista ne razumem.
(Šaman Šaban, 1. maj 2019 10:05)

Evo ti pitanje u slicnom fazonu: Ako je Pablo Eskobar gradio skole i vrtice, i financijski pomagao lokalno stanovnistvo, kako je mogao biti kriminalac? Problem je sto mi u Srbiji zatvaramo oci kad smo pristrasni. Nije samo Draza u pitanju. Slicno je i s Arkanom, i s Mladicem, itd. Uostalom, koja je logika da spasavas americke vojnike ujutro, a popodne napadas konvoj partizana koji je krenuo u fajt s Nemcima?

devojce

pre 4 godine

Covek mrtav 30 godina a ne ide bez njega ocigledno Tito gore, Tito dole
(Mrav, 30. april 2019 21:55)

40 godina. 40 godina je mrtav. I ne ide, ocigledno...

BSN

pre 4 godine

Pre svega, u zvanicnoj korespodenciji fraza na pocetku pisma "moj dragi" (My Dear) uopste nije znak neke prisnosti kako mi to tumacimo, nego samo jedna iz skale uctivih fraza kojima zvanicno pismo pocinje (i NIJE na vrhu sto se tice izrazavanja bliskosti, naprotiv).

Kao drugo, nigde iz pisma se ne moze videti da su gospoda presli na "ti", kako je prevedeno, nije poznato da su se upoznali i dogovorili da "call names". Tako da je prevod pisma tendenciozan i uradjen od strane nekog ko ne razlikuje privatnu i poslovnu prepisku na engleskom jeziku (sto se kod nas slabo razlikuje).

Zlatko

pre 4 godine

Draza im spasavao pilote a oni pomagali Tita.
(DEX, 1. maj 2019 08:14)

Pa nije Tito rusio americke pilote. Zasto ne bi pomagali antifasisticki pokret koji je objavio bezkompromisni rat Hitleru i Musoliniju?
Ajde, sta su ameri trebali da urade? Da puste bradu i krenu s cetnicima da kolju partizane? Usput, mrtvacka glava na nacistickoj i cetnickoj uniformi je preslicno izgledala. Da su nemci kojim slucajem pustali brade, ne bi prosecni amer ni video razliku na terenu.

non

pre 4 godine

@ljAXE
Genijalac, mladi su sve to imali, ali ste im vi to unistili i odlucili da rusite drzavu i stvarate tajkune. Sada mladi odlaze, a krezuba nepismena gomila ostaje.

Masha

pre 4 godine

Da je Tito odgovarao Zapadu, i pokret nesvrstanih, lako mogu da zakljuce nasi politicari sa pocetkom Slobe Milosevica, kao i ceo srpski narod, nakon svega sto se desava posle 91. godine.

Nasi politicari nisu uopste uvidjali da je Jugoslavija podrzavana od USA i Zapada uopste, mislili su da nam je tek tako dobro islo i da smo tek tako mogli da budemo komunjare, ili da nam je samo Tito zabranjivao da postujemo Rusiju. Kad ono, sada se vidi, to je sve bila zabluda. Cim smo okrenuli ledja Americi, okrenuli se Rusima pri raspadu SFRJ, odmah po nas sve najgore krenulo. Nema EU, nema podrska, oni koji su bili uz njih dobili drzave, ko pita dal je Srbija napravila Jugoslaviju (prvu) ili ne, koga briga. Eto nasi politicari, sada znate zasto nam je bilo tako lepo nekada u SFRJ, tu posebno mislim na SPS, nekadasnji JUL, dakle vi niste imali pojima zasto nam je bilo dopusteno da budemo levicari nekada, a da lepo zivimo.

I sva kuknjava zasto smo ranije lepo ziveli, a sada ne, ima veze sa tim sto smo imali dobar ucenjivacki kapacitet koji smo dobro koristili uzimajuci kredite. Ne kazem da je sada bolje u npr Hrvtaskoj, ali su dobili zemlju, pa sa njom sad mogu da rade sta misle da treba. To je cena za to s kim si. Ne kazem da treba da se okrenemo od Rusije, ali samo treba stvari nazvati pravim imenom. Mi smo nekada ziveli odlicno i bolje od ostali komunistickih zemalja, prakticno zapadnim stilom, jer smo bili sa njima.

paor

pre 4 godine

Kao i obično sekcija komentara o ovakvim vestima je veliki sh*tstorm. A niko nije provalio da broj dokumenta nije tačan. Dokument broj RDP13X00001R000100200007-5 se ne odnosi na Jugoslaviju.

Dragan

pre 4 godine

Hoće li ikad Srbija biti normalna moderna država? Hoće kad Titoisti i Rojalisti shvate da je drugi svetski davno završio, akteri davno mrtvi, sovjetski savez puko, berlinski zid se raspao. Dokle ćemo prepričavati nevažne priče i gurati glavu u pesak, praviti se da su nam to jedini problemi?

Nada

pre 4 godine

Pa sve ih stvorila/držala u igri CIA i Tita i Dražu i sve ostale “igrače” u drugom sv. ratu!
(sah 88, 30. april 2019 23:49)


CIA snajka, CIA...

savitur

pre 4 godine

Ima nešto u onome što je Štulić rekao 90,91 , 40 godina smo slušali zavijanje vukova sad će mo 40 godina slušat blejanje ovaca :)

ko prstom u oko!

pre 4 godine

@ (Vac Ap, 1. maj 2019 05:33)
"Kako je nama Švaba sad veći prijatelj od naše jugoslovenske braće, to vi meni objasnite..."

svaka cast!