Četvrtak, 14.10.2004.

08:08

Počela rasprava o rebalansu budžeta

Izvor: Beta

Poèela rasprava o rebalansu budžeta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

veka

pre 19 godina

Da je Zivkoviceva vlada postigla sporazuma sa Londonskim klubom, danas ne bi morao da se radi rebalans budzeta. A sto niko ne postavi pitanje zasto DS i radikali glasaju na isti nacin? Jedva cekam da Dinkic ode pa da vidim ko ce da radi konkretne stvari u oblsti finansija. Djelic je samo Karicu konkretno vratio pare, a sve ostalo je bila prazna prica.
Bozo, vrati se da Milanka moze ponovo od drzavnih para da kupuje bilijar stolove i wc solje za vilu Jelena.

Boza

pre 19 godina

E ovaj Dinkic je ko moja zena - ne moze posteno da kaze "zeznuo sam se" nego mu uvek drugi krivi.
I da, Djelic je bio puuuuno, puuuno bolji.

zevs

pre 19 godina

Nije pitanje da li do rebalansa budžeta mora doći ili ne. Svakome je jasno da se rebalans mora usvojiti pogotovo što se njime smanjuju rashodi, a prihodna strana ostaje ista.
Problem je druge prirode - političke. Način na koji je Dinkić gradio G17 plus i gurao ga u političku partiju, a nakon toga u neprirodni položaj ubice svega što ima veze sa DS-om iziritirao je mnoge. Demonstracija superiornosti u poslednjim mesecima Živkovićeve vlade i predizbornoj kampanji G17 plusa uz kidanje svih veza sa Đelićevim timom doveli su do ovakve situacije i velikog negodovanj javnosti. Naravučenije?

Zoran

pre 19 godina

Gospodine Dinkicu, onaj ko je kreirao nerealan budzet za ovu 2004 godinu dovodi u pitanje sve ono sto ste vi naveli da ugrozavaju oni koji ne glasaju za rebalans budzeta. Nije potrebno da dajete ostavku posle neusvajanja rebalansa, ostavku ste trebali odmah dati jer ste uradili los posao za drzavu. Ministar koji toliko promasi budzet nije zadovoljio da i dalje bude ministar finansija. Budite iskreni sada prema sebi i uradite isto sto bi Vi zahtevali od recimo Djelica da se njemu ovo desilo sto ste vi uradili.

Ko je ugasio svetlo??????????

pre 19 godina

Za dobre stvari kao sto su fiskalne kase i PDV, Dinkicu svaka cast. No te stvari je ionako Djelic zapoceo pa bi ih i zavrsio da Dinkic nije rusio prethodnu vladu. Sad se vidi da je za Dinkica bilo bolje da je otisao na par casova kod cika Djelica da ga ovaj pouci kako se budzet dobro projektuje iz prve, a ne da posle mora da ga naknadno rebalansira. Takodje setite se Dinkiceve izjave da ce njegov budzet lako izdrzati bez 100 miliona USA dolara pomoci koje je americki Kongres ukinuo zbog nesaradnje sa Hagom. Uh, al' bi mu sad ti miloni dobro dosli - a i celoj Srbiji, zar ne?!

IvanS

pre 19 godina

Da podsetim kriticare da je ova vlada konstiruisana u martu 2004 i da je budzet, sto je veoma neobicno, donet vec u aprilu. Kako to vec neko rece, bilo je nemoguce predvideti sporazum sa Londonskim klubom i MMF-om, pa i ostalo. Ova Vlada je uspela da napravi vise povoljnih finansijskih sporazuma i rebalans budzeta je sasvim normana stvar. Potpuno se slazem sa Dinkicem, da je glasanje protiv iskljucivo politicke prirode. Oni koji su protiv, treba da se zamisle kakve su posledice i ko ce biti za to odgovoran.

Mitar Markovic

pre 19 godina

Ne bi smeo Dinkic sada da podnese ostavku - to je KUKAVICLUK! Treba da sedi tu gde je i da snosi posledice ekonomske politike koju je G17 vodio zajedno sa vladom Voje Kostunice. Zar sada neko treba da nasledi i ispravlja sve ono sto je uradjeno u toku ove godine? Jos nesto - Dinkic pominje da ce propasti dogovor sa MMF-om ako rebalans ne bude izglasan - Dinkica treba upitati zasto je taj originalni budzet podneo proletos za vreme posete MMF-a iako je znao da mu se oni protive. Sad su mu krivi poslanici opozicionih partija.

DamirNS

pre 19 godina

Iritira me što se javljaju sa komentarima ljudi koji su potpuno stranački ostrašćeni a ne vide dalje od svojih očiju. Stvari treba realno i neutralno posmatrati uključujući ČINJENICE. Za sve njih sledi:
Skupština Srbija počela je raspravu o vladinom Predlogu rebalansa republičkog budžeta, kojim bi ovogodišnji deficit trebalo da bude smanjen sa planiranih 45,3 na 32,7 milijarde dinara.

Planirani budžetski prihodi od 329,3 milijarde dinara neće se menjati, dok bi rashodi trebalo da budu smanjeni sa 374,6 na 362 milijarde dinara.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će rebalansom budžeta za ovu godinu javna potrošnja biti smanjena za 12,6 milijardi dinara, sa namerom da se očuva makroekonomska stabilnost i smanjeni spoljnotrgovinski deficit.

Obrazlažući Predlog za izmenu zakona o budžetu Republike pred poslanicima skupštine Srbije, Dinkić je istakao da su ciljevi rebalansa podsticanje privrednog rasta, uz redovnu isplatu plata u javnim službama, penzija, naknada za nezaposlene i socijalnih davanja.

Rebalansom budžeta prihodi su utvrđeni na 329,3 milijarde dinara i ostali isti, a rashodi su planirani na 362 milijarde dinara.

Dinkić je naveo da će budžetski deficit biti smanjen 32,7 milijarde dinara, što će iznositi oko 2,3 odsto društvenog bruto proizvoda.On je ukazao da je smanjenje deficita za jednu trećinu predviđeno na račun smanjenja javne potrošnje, odnosno iz realnih izvora i bez povećanja poreza.

Dinkić je istakao da su ovogodišnji prihodi od poreza i akciza povećani za 21 odsto, a najveći rast ostvaren je kod akciza, pre svega kod akciza na duvan - čak 30 odsto.Do rebalansa dolazi i zbog povećanja spoljnotrgovinskog deficita koji će se rešavati strukturnim promenama na duži rok, povećanjem izvoza, a ne fiskalnom politikom, kazao je ministar finansija.

On je precizirao da će se budžetski deficit pokriti od prihoda privatizacije koji su planirani na 5,5 milijardi dinara, donacija i kredita međunarodnih finansijskih institucija od 8,9 milijardi dinara i neto domaćeg finansiranja od 18,3 milijardi dinara.

U strukturi rashoda predviđeno je 2,4 milijarde dinara za otplatu duga Londonskom klubu poverilaca, dok će fondovima penzijskog osiguranja biti preneto dodatnih 8,4 milijardi dinara.

Za penzioni fond zaposlenih predviđeno je dodatnih 3,1 milijardu dinara, za zemljoradničke penzije dodatnih 3,3 milijardi dinara i za naknade za nezaposlene dodatne dve milijarde dinara. Povećavaju se i rashodi za isplatu stare devizne štednje, kao i rashodi za plate u javnom sektoru, obrazovanju, kulturi koji će imati povećanje plata u novembru od 2,5 odsto.

Najveće smanjenje rashoda je kod transfera državnoj zajednici - za oko šest milijardi dinara, pri čemu je smanjenje Vojsci SCG za pet milijardi i 650 miliona dinara s tim što je i uz ovo smanjenje, vojska dobila povećanje plata u oktobru od 8,5 odsto.

Smanjena je i stavka zgrada i građevinskih objekata za pet milijardi dinara, stavka subvencija za 4,8 milijardi dinara, budžetska rezerva je smanjena za 2,7 milijardi dinara, a stavka mašina i oprema u ministarstvima ukupno za milijardu dinara.

Dinkić je upozorio da svi oni koji ne budu glasali za rebalans budžeta indirektno glasaju za raskidanje ugovora sa Londonskim klubom poverilaca oko otpisa duga, dovode u pitanje trogodišnji aranžman sa MMF-om i otpis duga Pariskog kluba poverilaca.

Prema njegovim rečima, Srbija neće moći da odgovori međunarodnim obavezama, a ni obavezama prema građanima kada je u pitanju isplata penzija i socijalnih davanja. Ovo je stvar oko koje ne bi trebalo da postoje političke razlike, rekao je ministar finansija, pozivajući sve poslanike da u interesu gradjana glasaju za rebalans budžeta.
Mislite o tome..

chupko@yubc.net

pre 19 godina

Zapamtiću da je Dinkić rekao da će dati ostavku. S obzirom da je početkom godine napravio lošu projekciju trebalo bi već da podnese ostavku! Inače, mislim da je Vlada Srbije pala ali niko im još to nije rekao. Rasprava neće biti ni završena dok se ne dogovore, a kao građanin bojim se njihovog dogovora. Biće takav da njima produžava opstanak na vlasti, a šta će biti sa državom to im je manje važno. Inače, želim da iznesem vrlo interesantan podatak - Slovenija nema nikakve sporazume sa MMF a dohodak po glavi stanovnika 16.990 evra. Mislim da smo ih prvo i otkačili zato što su bolji i ispred nas uvek bili. Pamćenje me služi i dogovore oko otpisa dugova je započeo Đelić. Bilo kako bilo, poslanici su dobili povećanje zarade i Dinkić očekuje da glasaju!

Herr

pre 19 godina

...Rebalns budžeta je normalna stvar, kada dođe do promena u ekonomskim okolonostima koje nisu mogle biti predviđene. Da li je sporazum sa Londonskim klubom bilo moguće uračunati u budžet u aprilu? Naravno da nije, jer prethodna vlada nije uspela da ga postigne, uspela je tek ova. I sada imamo rebalans, normalna stvar.

Bosko

pre 19 godina

Dinkicu, da je bilo srece, ti i tebi slicni nikada nebi usli ni u NBS, ni u Ministarstvo finansija! Celo vodjenje javnih finansija zasnovao si na metodi pokusaja i gresaka, kao da radis u hemijskoj laboratoriji. Trebalo je da ostavis ekonomiju, a ne gitaru!

DamirNS

pre 19 godina

Dinkića je toliko toga pozitivnog uradio za ovu zemlju. Njegovi potezi mogu samo da pogode ljude koji švercuju, mute i rade na crno. Čovek je uveo fiskalne kase, PDV, mnogo doprineo otpisu duga Londonskog kluba, povećao socijalna davanja za nezaposlene,.. Mnogo naš narod ima kratko pamćenje...

IVAN

pre 19 godina

Početkom godine Ti je Đelić rekao da prestaneš sa demagoijom. Rekao Ti je da su Vam obećanja nerealna. Gde je tih 60.000 stanova, nezavisna Srbija, povećanje direktnih stranih investicija, posao za 500.000 ljudi... Sve što ste obećali pokazalo se kao laž i borba za fotelje. Sada ukidaš poljoprivredi a hvališ se da ćeš imati rast GDP 7%-9%. Da nije Bog dao kiše Ti sigurno ne bi bio zaslužan za rast Bruto nac.dohodka. Nemoj da brineš Ivica i Vučela će podržati rebalans (za neka mesta u Upravnim odborima). Pa tražili ste od Tadića sanitarni otklon a ispalo je da ste Vi "kanalizacija" srpske politike.
Plašim se da će na idućim izborima dobiti stari kadrovi Mire i Slobe, ali možda je tako i bolje. Oni koji budu glasali za njih brzo će početi da gladuju pa na ulice.
Zorane bio si car. Neka ti je vecna slava i hvala.

smeskö

pre 19 godina

Kako ne mozes da snosis posledice?! Pa covece, prvi predlog budzeta koji je usvojen jos na pocetku godine je bio tvojih ruku delo. Da je bio dobar sad ti ne bi trebao rebalans! I ko je kriv sad za to sto prva verzija nije bila dobra, da nisam mozda je? Odgovornost je tvoja, i samo tvoja! Ne mozes je sada prebacivati na poslanike kojima se mozda sa pravom nece svideti novi predlog budzeta. Mladjane, mnogo si me razocarao! DOLE VLADA!

Sreten Mirkovic

pre 19 godina

Posledica za neusvajanje (ako do njega ne dodje) treba da snosi onaj ko je u Aprilu doneo neprihvatljiv budzet. Zasto je tada podnet takav nerealan budzet i zasto se cekalo do dva meseca do pred kraj godine da se njegov rebalans usvoji zaista treba objasniti.

markoa

pre 19 godina

Rebalans mi je manje-vise nebitan, ali bi bilo jako lepo da gospodin ministar ipak podnese ostavku, da nas barem postedi gluposti koje pogadjaju 95% ljudi u ovoj zemlji.

markoa

pre 19 godina

Rebalans mi je manje-vise nebitan, ali bi bilo jako lepo da gospodin ministar ipak podnese ostavku, da nas barem postedi gluposti koje pogadjaju 95% ljudi u ovoj zemlji.

Sreten Mirkovic

pre 19 godina

Posledica za neusvajanje (ako do njega ne dodje) treba da snosi onaj ko je u Aprilu doneo neprihvatljiv budzet. Zasto je tada podnet takav nerealan budzet i zasto se cekalo do dva meseca do pred kraj godine da se njegov rebalans usvoji zaista treba objasniti.

smeskö

pre 19 godina

Kako ne mozes da snosis posledice?! Pa covece, prvi predlog budzeta koji je usvojen jos na pocetku godine je bio tvojih ruku delo. Da je bio dobar sad ti ne bi trebao rebalans! I ko je kriv sad za to sto prva verzija nije bila dobra, da nisam mozda je? Odgovornost je tvoja, i samo tvoja! Ne mozes je sada prebacivati na poslanike kojima se mozda sa pravom nece svideti novi predlog budzeta. Mladjane, mnogo si me razocarao! DOLE VLADA!

Herr

pre 19 godina

...Rebalns budžeta je normalna stvar, kada dođe do promena u ekonomskim okolonostima koje nisu mogle biti predviđene. Da li je sporazum sa Londonskim klubom bilo moguće uračunati u budžet u aprilu? Naravno da nije, jer prethodna vlada nije uspela da ga postigne, uspela je tek ova. I sada imamo rebalans, normalna stvar.

Bosko

pre 19 godina

Dinkicu, da je bilo srece, ti i tebi slicni nikada nebi usli ni u NBS, ni u Ministarstvo finansija! Celo vodjenje javnih finansija zasnovao si na metodi pokusaja i gresaka, kao da radis u hemijskoj laboratoriji. Trebalo je da ostavis ekonomiju, a ne gitaru!

IVAN

pre 19 godina

Početkom godine Ti je Đelić rekao da prestaneš sa demagoijom. Rekao Ti je da su Vam obećanja nerealna. Gde je tih 60.000 stanova, nezavisna Srbija, povećanje direktnih stranih investicija, posao za 500.000 ljudi... Sve što ste obećali pokazalo se kao laž i borba za fotelje. Sada ukidaš poljoprivredi a hvališ se da ćeš imati rast GDP 7%-9%. Da nije Bog dao kiše Ti sigurno ne bi bio zaslužan za rast Bruto nac.dohodka. Nemoj da brineš Ivica i Vučela će podržati rebalans (za neka mesta u Upravnim odborima). Pa tražili ste od Tadića sanitarni otklon a ispalo je da ste Vi "kanalizacija" srpske politike.
Plašim se da će na idućim izborima dobiti stari kadrovi Mire i Slobe, ali možda je tako i bolje. Oni koji budu glasali za njih brzo će početi da gladuju pa na ulice.
Zorane bio si car. Neka ti je vecna slava i hvala.

DamirNS

pre 19 godina

Dinkića je toliko toga pozitivnog uradio za ovu zemlju. Njegovi potezi mogu samo da pogode ljude koji švercuju, mute i rade na crno. Čovek je uveo fiskalne kase, PDV, mnogo doprineo otpisu duga Londonskog kluba, povećao socijalna davanja za nezaposlene,.. Mnogo naš narod ima kratko pamćenje...

DamirNS

pre 19 godina

Iritira me što se javljaju sa komentarima ljudi koji su potpuno stranački ostrašćeni a ne vide dalje od svojih očiju. Stvari treba realno i neutralno posmatrati uključujući ČINJENICE. Za sve njih sledi:
Skupština Srbija počela je raspravu o vladinom Predlogu rebalansa republičkog budžeta, kojim bi ovogodišnji deficit trebalo da bude smanjen sa planiranih 45,3 na 32,7 milijarde dinara.

Planirani budžetski prihodi od 329,3 milijarde dinara neće se menjati, dok bi rashodi trebalo da budu smanjeni sa 374,6 na 362 milijarde dinara.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će rebalansom budžeta za ovu godinu javna potrošnja biti smanjena za 12,6 milijardi dinara, sa namerom da se očuva makroekonomska stabilnost i smanjeni spoljnotrgovinski deficit.

Obrazlažući Predlog za izmenu zakona o budžetu Republike pred poslanicima skupštine Srbije, Dinkić je istakao da su ciljevi rebalansa podsticanje privrednog rasta, uz redovnu isplatu plata u javnim službama, penzija, naknada za nezaposlene i socijalnih davanja.

Rebalansom budžeta prihodi su utvrđeni na 329,3 milijarde dinara i ostali isti, a rashodi su planirani na 362 milijarde dinara.

Dinkić je naveo da će budžetski deficit biti smanjen 32,7 milijarde dinara, što će iznositi oko 2,3 odsto društvenog bruto proizvoda.On je ukazao da je smanjenje deficita za jednu trećinu predviđeno na račun smanjenja javne potrošnje, odnosno iz realnih izvora i bez povećanja poreza.

Dinkić je istakao da su ovogodišnji prihodi od poreza i akciza povećani za 21 odsto, a najveći rast ostvaren je kod akciza, pre svega kod akciza na duvan - čak 30 odsto.Do rebalansa dolazi i zbog povećanja spoljnotrgovinskog deficita koji će se rešavati strukturnim promenama na duži rok, povećanjem izvoza, a ne fiskalnom politikom, kazao je ministar finansija.

On je precizirao da će se budžetski deficit pokriti od prihoda privatizacije koji su planirani na 5,5 milijardi dinara, donacija i kredita međunarodnih finansijskih institucija od 8,9 milijardi dinara i neto domaćeg finansiranja od 18,3 milijardi dinara.

U strukturi rashoda predviđeno je 2,4 milijarde dinara za otplatu duga Londonskom klubu poverilaca, dok će fondovima penzijskog osiguranja biti preneto dodatnih 8,4 milijardi dinara.

Za penzioni fond zaposlenih predviđeno je dodatnih 3,1 milijardu dinara, za zemljoradničke penzije dodatnih 3,3 milijardi dinara i za naknade za nezaposlene dodatne dve milijarde dinara. Povećavaju se i rashodi za isplatu stare devizne štednje, kao i rashodi za plate u javnom sektoru, obrazovanju, kulturi koji će imati povećanje plata u novembru od 2,5 odsto.

Najveće smanjenje rashoda je kod transfera državnoj zajednici - za oko šest milijardi dinara, pri čemu je smanjenje Vojsci SCG za pet milijardi i 650 miliona dinara s tim što je i uz ovo smanjenje, vojska dobila povećanje plata u oktobru od 8,5 odsto.

Smanjena je i stavka zgrada i građevinskih objekata za pet milijardi dinara, stavka subvencija za 4,8 milijardi dinara, budžetska rezerva je smanjena za 2,7 milijardi dinara, a stavka mašina i oprema u ministarstvima ukupno za milijardu dinara.

Dinkić je upozorio da svi oni koji ne budu glasali za rebalans budžeta indirektno glasaju za raskidanje ugovora sa Londonskim klubom poverilaca oko otpisa duga, dovode u pitanje trogodišnji aranžman sa MMF-om i otpis duga Pariskog kluba poverilaca.

Prema njegovim rečima, Srbija neće moći da odgovori međunarodnim obavezama, a ni obavezama prema građanima kada je u pitanju isplata penzija i socijalnih davanja. Ovo je stvar oko koje ne bi trebalo da postoje političke razlike, rekao je ministar finansija, pozivajući sve poslanike da u interesu gradjana glasaju za rebalans budžeta.
Mislite o tome..

chupko@yubc.net

pre 19 godina

Zapamtiću da je Dinkić rekao da će dati ostavku. S obzirom da je početkom godine napravio lošu projekciju trebalo bi već da podnese ostavku! Inače, mislim da je Vlada Srbije pala ali niko im još to nije rekao. Rasprava neće biti ni završena dok se ne dogovore, a kao građanin bojim se njihovog dogovora. Biće takav da njima produžava opstanak na vlasti, a šta će biti sa državom to im je manje važno. Inače, želim da iznesem vrlo interesantan podatak - Slovenija nema nikakve sporazume sa MMF a dohodak po glavi stanovnika 16.990 evra. Mislim da smo ih prvo i otkačili zato što su bolji i ispred nas uvek bili. Pamćenje me služi i dogovore oko otpisa dugova je započeo Đelić. Bilo kako bilo, poslanici su dobili povećanje zarade i Dinkić očekuje da glasaju!

Mitar Markovic

pre 19 godina

Ne bi smeo Dinkic sada da podnese ostavku - to je KUKAVICLUK! Treba da sedi tu gde je i da snosi posledice ekonomske politike koju je G17 vodio zajedno sa vladom Voje Kostunice. Zar sada neko treba da nasledi i ispravlja sve ono sto je uradjeno u toku ove godine? Jos nesto - Dinkic pominje da ce propasti dogovor sa MMF-om ako rebalans ne bude izglasan - Dinkica treba upitati zasto je taj originalni budzet podneo proletos za vreme posete MMF-a iako je znao da mu se oni protive. Sad su mu krivi poslanici opozicionih partija.

Zoran

pre 19 godina

Gospodine Dinkicu, onaj ko je kreirao nerealan budzet za ovu 2004 godinu dovodi u pitanje sve ono sto ste vi naveli da ugrozavaju oni koji ne glasaju za rebalans budzeta. Nije potrebno da dajete ostavku posle neusvajanja rebalansa, ostavku ste trebali odmah dati jer ste uradili los posao za drzavu. Ministar koji toliko promasi budzet nije zadovoljio da i dalje bude ministar finansija. Budite iskreni sada prema sebi i uradite isto sto bi Vi zahtevali od recimo Djelica da se njemu ovo desilo sto ste vi uradili.

zevs

pre 19 godina

Nije pitanje da li do rebalansa budžeta mora doći ili ne. Svakome je jasno da se rebalans mora usvojiti pogotovo što se njime smanjuju rashodi, a prihodna strana ostaje ista.
Problem je druge prirode - političke. Način na koji je Dinkić gradio G17 plus i gurao ga u političku partiju, a nakon toga u neprirodni položaj ubice svega što ima veze sa DS-om iziritirao je mnoge. Demonstracija superiornosti u poslednjim mesecima Živkovićeve vlade i predizbornoj kampanji G17 plusa uz kidanje svih veza sa Đelićevim timom doveli su do ovakve situacije i velikog negodovanj javnosti. Naravučenije?

IvanS

pre 19 godina

Da podsetim kriticare da je ova vlada konstiruisana u martu 2004 i da je budzet, sto je veoma neobicno, donet vec u aprilu. Kako to vec neko rece, bilo je nemoguce predvideti sporazum sa Londonskim klubom i MMF-om, pa i ostalo. Ova Vlada je uspela da napravi vise povoljnih finansijskih sporazuma i rebalans budzeta je sasvim normana stvar. Potpuno se slazem sa Dinkicem, da je glasanje protiv iskljucivo politicke prirode. Oni koji su protiv, treba da se zamisle kakve su posledice i ko ce biti za to odgovoran.

Ko je ugasio svetlo??????????

pre 19 godina

Za dobre stvari kao sto su fiskalne kase i PDV, Dinkicu svaka cast. No te stvari je ionako Djelic zapoceo pa bi ih i zavrsio da Dinkic nije rusio prethodnu vladu. Sad se vidi da je za Dinkica bilo bolje da je otisao na par casova kod cika Djelica da ga ovaj pouci kako se budzet dobro projektuje iz prve, a ne da posle mora da ga naknadno rebalansira. Takodje setite se Dinkiceve izjave da ce njegov budzet lako izdrzati bez 100 miliona USA dolara pomoci koje je americki Kongres ukinuo zbog nesaradnje sa Hagom. Uh, al' bi mu sad ti miloni dobro dosli - a i celoj Srbiji, zar ne?!

veka

pre 19 godina

Da je Zivkoviceva vlada postigla sporazuma sa Londonskim klubom, danas ne bi morao da se radi rebalans budzeta. A sto niko ne postavi pitanje zasto DS i radikali glasaju na isti nacin? Jedva cekam da Dinkic ode pa da vidim ko ce da radi konkretne stvari u oblsti finansija. Djelic je samo Karicu konkretno vratio pare, a sve ostalo je bila prazna prica.
Bozo, vrati se da Milanka moze ponovo od drzavnih para da kupuje bilijar stolove i wc solje za vilu Jelena.

Boza

pre 19 godina

E ovaj Dinkic je ko moja zena - ne moze posteno da kaze "zeznuo sam se" nego mu uvek drugi krivi.
I da, Djelic je bio puuuuno, puuuno bolji.

markoa

pre 19 godina

Rebalans mi je manje-vise nebitan, ali bi bilo jako lepo da gospodin ministar ipak podnese ostavku, da nas barem postedi gluposti koje pogadjaju 95% ljudi u ovoj zemlji.

Sreten Mirkovic

pre 19 godina

Posledica za neusvajanje (ako do njega ne dodje) treba da snosi onaj ko je u Aprilu doneo neprihvatljiv budzet. Zasto je tada podnet takav nerealan budzet i zasto se cekalo do dva meseca do pred kraj godine da se njegov rebalans usvoji zaista treba objasniti.

smeskö

pre 19 godina

Kako ne mozes da snosis posledice?! Pa covece, prvi predlog budzeta koji je usvojen jos na pocetku godine je bio tvojih ruku delo. Da je bio dobar sad ti ne bi trebao rebalans! I ko je kriv sad za to sto prva verzija nije bila dobra, da nisam mozda je? Odgovornost je tvoja, i samo tvoja! Ne mozes je sada prebacivati na poslanike kojima se mozda sa pravom nece svideti novi predlog budzeta. Mladjane, mnogo si me razocarao! DOLE VLADA!

Herr

pre 19 godina

...Rebalns budžeta je normalna stvar, kada dođe do promena u ekonomskim okolonostima koje nisu mogle biti predviđene. Da li je sporazum sa Londonskim klubom bilo moguće uračunati u budžet u aprilu? Naravno da nije, jer prethodna vlada nije uspela da ga postigne, uspela je tek ova. I sada imamo rebalans, normalna stvar.

Bosko

pre 19 godina

Dinkicu, da je bilo srece, ti i tebi slicni nikada nebi usli ni u NBS, ni u Ministarstvo finansija! Celo vodjenje javnih finansija zasnovao si na metodi pokusaja i gresaka, kao da radis u hemijskoj laboratoriji. Trebalo je da ostavis ekonomiju, a ne gitaru!

IVAN

pre 19 godina

Početkom godine Ti je Đelić rekao da prestaneš sa demagoijom. Rekao Ti je da su Vam obećanja nerealna. Gde je tih 60.000 stanova, nezavisna Srbija, povećanje direktnih stranih investicija, posao za 500.000 ljudi... Sve što ste obećali pokazalo se kao laž i borba za fotelje. Sada ukidaš poljoprivredi a hvališ se da ćeš imati rast GDP 7%-9%. Da nije Bog dao kiše Ti sigurno ne bi bio zaslužan za rast Bruto nac.dohodka. Nemoj da brineš Ivica i Vučela će podržati rebalans (za neka mesta u Upravnim odborima). Pa tražili ste od Tadića sanitarni otklon a ispalo je da ste Vi "kanalizacija" srpske politike.
Plašim se da će na idućim izborima dobiti stari kadrovi Mire i Slobe, ali možda je tako i bolje. Oni koji budu glasali za njih brzo će početi da gladuju pa na ulice.
Zorane bio si car. Neka ti je vecna slava i hvala.

DamirNS

pre 19 godina

Dinkića je toliko toga pozitivnog uradio za ovu zemlju. Njegovi potezi mogu samo da pogode ljude koji švercuju, mute i rade na crno. Čovek je uveo fiskalne kase, PDV, mnogo doprineo otpisu duga Londonskog kluba, povećao socijalna davanja za nezaposlene,.. Mnogo naš narod ima kratko pamćenje...

DamirNS

pre 19 godina

Iritira me što se javljaju sa komentarima ljudi koji su potpuno stranački ostrašćeni a ne vide dalje od svojih očiju. Stvari treba realno i neutralno posmatrati uključujući ČINJENICE. Za sve njih sledi:
Skupština Srbija počela je raspravu o vladinom Predlogu rebalansa republičkog budžeta, kojim bi ovogodišnji deficit trebalo da bude smanjen sa planiranih 45,3 na 32,7 milijarde dinara.

Planirani budžetski prihodi od 329,3 milijarde dinara neće se menjati, dok bi rashodi trebalo da budu smanjeni sa 374,6 na 362 milijarde dinara.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će rebalansom budžeta za ovu godinu javna potrošnja biti smanjena za 12,6 milijardi dinara, sa namerom da se očuva makroekonomska stabilnost i smanjeni spoljnotrgovinski deficit.

Obrazlažući Predlog za izmenu zakona o budžetu Republike pred poslanicima skupštine Srbije, Dinkić je istakao da su ciljevi rebalansa podsticanje privrednog rasta, uz redovnu isplatu plata u javnim službama, penzija, naknada za nezaposlene i socijalnih davanja.

Rebalansom budžeta prihodi su utvrđeni na 329,3 milijarde dinara i ostali isti, a rashodi su planirani na 362 milijarde dinara.

Dinkić je naveo da će budžetski deficit biti smanjen 32,7 milijarde dinara, što će iznositi oko 2,3 odsto društvenog bruto proizvoda.On je ukazao da je smanjenje deficita za jednu trećinu predviđeno na račun smanjenja javne potrošnje, odnosno iz realnih izvora i bez povećanja poreza.

Dinkić je istakao da su ovogodišnji prihodi od poreza i akciza povećani za 21 odsto, a najveći rast ostvaren je kod akciza, pre svega kod akciza na duvan - čak 30 odsto.Do rebalansa dolazi i zbog povećanja spoljnotrgovinskog deficita koji će se rešavati strukturnim promenama na duži rok, povećanjem izvoza, a ne fiskalnom politikom, kazao je ministar finansija.

On je precizirao da će se budžetski deficit pokriti od prihoda privatizacije koji su planirani na 5,5 milijardi dinara, donacija i kredita međunarodnih finansijskih institucija od 8,9 milijardi dinara i neto domaćeg finansiranja od 18,3 milijardi dinara.

U strukturi rashoda predviđeno je 2,4 milijarde dinara za otplatu duga Londonskom klubu poverilaca, dok će fondovima penzijskog osiguranja biti preneto dodatnih 8,4 milijardi dinara.

Za penzioni fond zaposlenih predviđeno je dodatnih 3,1 milijardu dinara, za zemljoradničke penzije dodatnih 3,3 milijardi dinara i za naknade za nezaposlene dodatne dve milijarde dinara. Povećavaju se i rashodi za isplatu stare devizne štednje, kao i rashodi za plate u javnom sektoru, obrazovanju, kulturi koji će imati povećanje plata u novembru od 2,5 odsto.

Najveće smanjenje rashoda je kod transfera državnoj zajednici - za oko šest milijardi dinara, pri čemu je smanjenje Vojsci SCG za pet milijardi i 650 miliona dinara s tim što je i uz ovo smanjenje, vojska dobila povećanje plata u oktobru od 8,5 odsto.

Smanjena je i stavka zgrada i građevinskih objekata za pet milijardi dinara, stavka subvencija za 4,8 milijardi dinara, budžetska rezerva je smanjena za 2,7 milijardi dinara, a stavka mašina i oprema u ministarstvima ukupno za milijardu dinara.

Dinkić je upozorio da svi oni koji ne budu glasali za rebalans budžeta indirektno glasaju za raskidanje ugovora sa Londonskim klubom poverilaca oko otpisa duga, dovode u pitanje trogodišnji aranžman sa MMF-om i otpis duga Pariskog kluba poverilaca.

Prema njegovim rečima, Srbija neće moći da odgovori međunarodnim obavezama, a ni obavezama prema građanima kada je u pitanju isplata penzija i socijalnih davanja. Ovo je stvar oko koje ne bi trebalo da postoje političke razlike, rekao je ministar finansija, pozivajući sve poslanike da u interesu gradjana glasaju za rebalans budžeta.
Mislite o tome..

chupko@yubc.net

pre 19 godina

Zapamtiću da je Dinkić rekao da će dati ostavku. S obzirom da je početkom godine napravio lošu projekciju trebalo bi već da podnese ostavku! Inače, mislim da je Vlada Srbije pala ali niko im još to nije rekao. Rasprava neće biti ni završena dok se ne dogovore, a kao građanin bojim se njihovog dogovora. Biće takav da njima produžava opstanak na vlasti, a šta će biti sa državom to im je manje važno. Inače, želim da iznesem vrlo interesantan podatak - Slovenija nema nikakve sporazume sa MMF a dohodak po glavi stanovnika 16.990 evra. Mislim da smo ih prvo i otkačili zato što su bolji i ispred nas uvek bili. Pamćenje me služi i dogovore oko otpisa dugova je započeo Đelić. Bilo kako bilo, poslanici su dobili povećanje zarade i Dinkić očekuje da glasaju!

Mitar Markovic

pre 19 godina

Ne bi smeo Dinkic sada da podnese ostavku - to je KUKAVICLUK! Treba da sedi tu gde je i da snosi posledice ekonomske politike koju je G17 vodio zajedno sa vladom Voje Kostunice. Zar sada neko treba da nasledi i ispravlja sve ono sto je uradjeno u toku ove godine? Jos nesto - Dinkic pominje da ce propasti dogovor sa MMF-om ako rebalans ne bude izglasan - Dinkica treba upitati zasto je taj originalni budzet podneo proletos za vreme posete MMF-a iako je znao da mu se oni protive. Sad su mu krivi poslanici opozicionih partija.

Zoran

pre 19 godina

Gospodine Dinkicu, onaj ko je kreirao nerealan budzet za ovu 2004 godinu dovodi u pitanje sve ono sto ste vi naveli da ugrozavaju oni koji ne glasaju za rebalans budzeta. Nije potrebno da dajete ostavku posle neusvajanja rebalansa, ostavku ste trebali odmah dati jer ste uradili los posao za drzavu. Ministar koji toliko promasi budzet nije zadovoljio da i dalje bude ministar finansija. Budite iskreni sada prema sebi i uradite isto sto bi Vi zahtevali od recimo Djelica da se njemu ovo desilo sto ste vi uradili.

zevs

pre 19 godina

Nije pitanje da li do rebalansa budžeta mora doći ili ne. Svakome je jasno da se rebalans mora usvojiti pogotovo što se njime smanjuju rashodi, a prihodna strana ostaje ista.
Problem je druge prirode - političke. Način na koji je Dinkić gradio G17 plus i gurao ga u političku partiju, a nakon toga u neprirodni položaj ubice svega što ima veze sa DS-om iziritirao je mnoge. Demonstracija superiornosti u poslednjim mesecima Živkovićeve vlade i predizbornoj kampanji G17 plusa uz kidanje svih veza sa Đelićevim timom doveli su do ovakve situacije i velikog negodovanj javnosti. Naravučenije?

IvanS

pre 19 godina

Da podsetim kriticare da je ova vlada konstiruisana u martu 2004 i da je budzet, sto je veoma neobicno, donet vec u aprilu. Kako to vec neko rece, bilo je nemoguce predvideti sporazum sa Londonskim klubom i MMF-om, pa i ostalo. Ova Vlada je uspela da napravi vise povoljnih finansijskih sporazuma i rebalans budzeta je sasvim normana stvar. Potpuno se slazem sa Dinkicem, da je glasanje protiv iskljucivo politicke prirode. Oni koji su protiv, treba da se zamisle kakve su posledice i ko ce biti za to odgovoran.

Ko je ugasio svetlo??????????

pre 19 godina

Za dobre stvari kao sto su fiskalne kase i PDV, Dinkicu svaka cast. No te stvari je ionako Djelic zapoceo pa bi ih i zavrsio da Dinkic nije rusio prethodnu vladu. Sad se vidi da je za Dinkica bilo bolje da je otisao na par casova kod cika Djelica da ga ovaj pouci kako se budzet dobro projektuje iz prve, a ne da posle mora da ga naknadno rebalansira. Takodje setite se Dinkiceve izjave da ce njegov budzet lako izdrzati bez 100 miliona USA dolara pomoci koje je americki Kongres ukinuo zbog nesaradnje sa Hagom. Uh, al' bi mu sad ti miloni dobro dosli - a i celoj Srbiji, zar ne?!

veka

pre 19 godina

Da je Zivkoviceva vlada postigla sporazuma sa Londonskim klubom, danas ne bi morao da se radi rebalans budzeta. A sto niko ne postavi pitanje zasto DS i radikali glasaju na isti nacin? Jedva cekam da Dinkic ode pa da vidim ko ce da radi konkretne stvari u oblsti finansija. Djelic je samo Karicu konkretno vratio pare, a sve ostalo je bila prazna prica.
Bozo, vrati se da Milanka moze ponovo od drzavnih para da kupuje bilijar stolove i wc solje za vilu Jelena.

Boza

pre 19 godina

E ovaj Dinkic je ko moja zena - ne moze posteno da kaze "zeznuo sam se" nego mu uvek drugi krivi.
I da, Djelic je bio puuuuno, puuuno bolji.