Sreda, 17.04.2019.

11:16

Čuvaju lični prostor: Nema više leškarenja u avionu

Izvor: B92

Èuvaju lièni prostor: Nema više leškarenja u avionu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 5 godina

Voz je mama,koliko tu ima vise prostora,prvi put kad sam tek prvi put seo u voz, bio je kupe,to je bilo lose,ali sam u povratku platio bolji vagon,druga je pesma u odnosu na autobus,avion om se nisam vozio,neznam kad bi pogledo kroslz prozor ,dobio bi pro.iv

mitel026

pre 5 godina

@Mr M

Eto odmah ispliva problem o kome i pricam. Kako je tekst "nemoj da cutis i trpis ceo zivot" preveden sa "j... im majku"??? Verovali ili ne kao ljudsko bice imate pravo na dostojanstvo. Znam da vam je vecini drzava to odavno uskratila, ali eto... bar u avionu IMATE to pravo. Naravno treba biti i svestan da se tvoje dostojanstvo ne primenjuje time sto se liku ispred tebe zavrne uvo i uz psovku izbaci iz aviona, sto ocigledno vecina prizeljkuje. Time si njemu uskratio dostojanstvo pa onda i tvoje vise nista ne vredi. Tako da kao sto rekoh: obratite se stjuardesi. Njen posao je da ti let ucini prijatnijim na sve moguce nacine (koji i njoj ostavlja prostor za dostojanstvo). Ako pre puta shvatis da ces se svadjati sa ostalim putnicima, a stjuardesu koristiti za oslobadjanje od tih frustracija logicno je da odustanes od voznje. Uostalom obezbedjenje te stvarno moze "dostojanstveno" izbaciti iz aviona, ali to se sigurno nece desiti ako si se pozalio na nekog ili nesto, vec zato sto si postao nesnosan u cilju ostvarivanja svojih ideja. Sve ovo pogotovo vazi za letove za Ameriku. Jedino mesto na kojem se nije za zaj*bavati je security check, sva ostala mesta su spremna da ti izadju u susret. I naravno bez upotrebe reci poput "bomba" jer u tom slucaju imamo posla sa mentalnom sposobnoscu koja je ispod voznje bicikle.

mirjana

pre 5 godina

odlicno! ja ne znam da se svadjam sa primitivcima tako da ce ova odluka olaksati bivstvovanje meni i meni slicnima. desilo mi se jednom da mi je jedna primitivna, bubasvabasta spodoba nabila sediste u lice i nije se ni malo uzbudila na moje negodovanje.
ko ne zna da postuje tudj licni prostor, aj lepo nazad u rupu iz koje je izasao.

Karakondzula

pre 5 godina

Zavisi da li je let kratak, 1-2 h ili da li traje 10-12 h. Na duzem letu bi se mozda i ja drznula da oborim naslon ne bi li odmorila malo. Zato i postoji ta funkcija sedista.
Na kratkim letovima zaista nema potrebe za time.

Mr M

pre 5 godina

@mitel026
Prvo onim koji bahato obaraju sedista, a posle i onih koji cute i trpe, kao i veci deo zivota.

Pa probaj ti da napravis frku u avionu, a posebno da se potuces sa nekim bahatim seljoberom koji misli ako je kupio katu za avion da je uhvatio boga znas vec gde. Kada te uhapse, pa kad platis kaznu pitacu te onda da li "cutis i trpis kao veci deo zivota".

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Meni mnogo vise smeta sto se putnici iza vas hvataju za VAS naslon, natezu ga kao pracku, pri svakom odlazku-dolazku od/do WC-a. Kao da nisu sposobni da stoje na svojim nogama i samostalno sednu u svoje sediste.
Mada ovo mozete da koristite protiv onih koji su vam usli u peterac.

Trampo

pre 5 godina

Najbolji su oni teferičari iz Bosne koji zavale sedalo samo čeka kada ce stjuardese da naruči colu i da narod vidi Muju kako leti i pijucka pice :(

Jeremija sa strojnicom

pre 5 godina

Redovno obaram sjedista ako letim duze od 2-3 sata. Uspravim ga kad se sluzi klopa i to je to. Kome smeta, uvijek moze da obori svoje. Bilo je prituzbi od mnogih pasivno agresivnih namcora ali takve uputim na osoblje koje im objasni kako se obaraju sjedista. Neki demonstrativno odbiju pa ostanu ukoceni satima, mrko gledajuci meni u potiljak.

United we stand, divided we fall

pre 5 godina

A ne znam sta i te avione prave ko mrtvacke sanduke.....knapa knapic...pusti to malo sa svih strana duze pa bar na nebu ima mesta....

gjo-rj

pre 5 godina

Ja letim long haul barem 5-6 puta godisnje, i izuzetno mi smeta kada se neko zavali ispred mene, u avionima koji su ionako sabijeni sa smanjenim proredom, mislim da je to stvar postovanja putnika iza tebe. Ja npr nikad nisam spustao sediste, cak ni na letovima od 13h

mitel026

pre 5 godina

Jaoooj :)
Pa da li stvarno mislite da u sred krize avioprevoznika neko brine za vas???
JEDINI razlog sprecavanja obaranja sedista je dodavanje jos nekog reda tj. zaraditi neku paru vise. Ni malo ne menja sustinu to sto koriste izraz: mi to za vase dobro, znate kako vas nervira kad neko ispred vas obori naslon? Problem je uvek u ljudima. Prvo onim koji bahato obaraju sedista, a posle i onih koji cute i trpe, kao i veci deo zivota. Pa tu utrci masina za pravljenje para da "resi" problem nesrecnih i napacenih putnika. Vec sutradan, nemas mesta za noge i ako se nasloni ne obaraju uz opasku: pa toliko ste mesta imali i pre sa oborenim sedistima, u cemu je problem? Tek onda shvatis da je bolje da opominjes onog ispred sebe, a ako nemas m*da zamolis lepo stjuardesu da ti resi problem. I resice ga makar te prebacila na drugo sediste, ako ne i u prvu klasu ako ima mesta. Treba samo reci sta hoces, a ne kukamavciti na forumima. Sve jedno, zamislite samo aviokompaniju koja se reklamira sa "U nasim avionima se sedista NE obaraju. Dobrodosli."
Da li vam to zvuci bolje, prihvatljivo ili glupo?

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

@mitel026

pa nije problem u ljudima, nije neko bahat sto koristi pogodnosti koje su mu date, niti ovaj iza cuti i trpi sot je takav, jer ukoliko ne cute i ne trpe rizikuju da ih u najmanju ruku izbace sa leta, a u americi mogu da im napakuju jos i stosta pride ... problem je sto je i ovako previse redova sedista u avionima i to ogranicavanje spustanja naslona nece resiti

A

pre 5 godina

Apsolutna podrska, ako hoces da lezis dok letis plati biznis ili prvu klasu pa spavaj do mile volje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mr M, 17. april 2019 13:28)
Citas li ti da će i u drugim klasama da se smanji zavaljivanje?

dovla

pre 5 godina

Ne rade oni to zbog komfora, jedini razlog za ovo je da omoguci kompaniji da smanji razmak izmadju sedista, tj da pakuje vise putnika u kabinu. Kod npr Ryanaira se sedista ne obaraju iz istog razloga. Ovako ce smanjiti oborivost sedista sa 4 na 2 inca, a onda ce smanjiti razmak izmedju sedista za ta 2 inca sto su "ustedeli".

Skule

pre 5 godina

Problem je u tome što su ugradili 20% više sedišta u kabini, zbog čega je razmak izmedju sedišta mizeran i svako obaranje sedišta se debelo oseti. To je opet rezultat komoditizacije avio prevoza...Koja traje već duže vreme. Rešenje za dugonoge? Kupite sedišta u prvom redu!

Han Solo

pre 5 godina

Svima vama koji podrzavate ovu akciju zelim jedno divno putovanje recimo do Australije i nazad sa podignutim sedistima u sabijenom avionu i sve to da uradite u roku od cetiri dana.

sm16

pre 5 godina

Za letove u okviru kracih relacija je ovo mozda i ok ali zabraniti ljudima da spustaju sedista na dugackim letovima je suludo.Cesto putujem, a kako Beograd nije neki hub za interkontinentalne letove cesto se desi da presedam 2 puta.Znaci promenim 3 aviona za manje od 48 sati.Sa najmanjom duzinom leta od 5 30 h Doge cesto ili do Frankfurta pa sedite vi uspravno 28h

Sveta

pre 5 godina

Vi koji ste oduševljeni ovim potezom treba da znate da je krajnji cilj kompanije da još više smanji prostor između redova, kako bi mogla da ubaci još jedan red sedišta. Nije njima na srcu vaš komfor.

smeško

pre 5 godina

Ovi koji se bune protiv ovoga verovatno u avion provirili nisu... ne možeš mi reći da ne možeš normalno sedeti 2 sata.... kako voziš onda, ležeći?

Drmezni Piljota

pre 5 godina

Ako neko obori sedište ispred vas i njegovo sedište vam dođe ispred nosa, vi isto toliko oborite vaše sedište, pa nek dođe ispred nosa onom saputniku iza vas. Šta da se radi, "lanac ishrane".

sinisa

pre 5 godina

Ovo nema veze sa komforom! Ovo su uveli da bi ubacili još sedišta u Airbus A320. Tosu već uradili low-cost prevozioci, pa recimo Wizz Air u svoj A321 stavlja 230 sedišta bez mogucnosti pomeranja. Tako da se sve vrti oko love, uostalom kao ceo život. Samo zdravlje i pare i sve ostalo je.....

Programerka

pre 5 godina

Nikad ne obaram to sedište, jer koliko meni smeta, toliko smeta i ljudima iza mene. Eventualno, ako je neko dete ili neko jako sitan iza mene a i tad umereno, tek da ne sedim pod uglom od devedeset stepeni.

A ljudi jesu teritorijalni (i bezobrazni) i mnoge zabole za druge totalno. Što takodje nedozvoljavam, jedva se i ovako pakujem u avionsko sedište.

drugi pogled na problem

pre 5 godina

Sva sedista fiksirate, osim poslednjeg reda, gde naplacujete dodatno po sedistu koje moze da se spusta - bilo da neko hoce da lezi ceo let, bilo neki fiksni vremenski interval - 30min, 1h i sl. Svi zadovoljni.

dobra inicijativa

pre 5 godina

Апсолутна подршка. Како за кратке тако и за дуге летове. Сваке године сам по 5,6 пута у авиону и неколико пута сам се свађао кад ми онај испред мене само одједном спусти седиште испред носа.
(Зоран, 17. april 2019 12:40)

Slazem se 100%. Naputovao sam se zbog posla, u nekom periodu (2007-2013) imao sam i po 40 (povratnih) letova godisnje. Visok sam 193cm i nikada nisam spustio sediste na evropskim letovima. A kada sam putovao interkontinentalno uzimao sam ili comfort klasu ili business. Da nisam izrazito duge noge i tada bih putovao economy klasom.
E sad, mozete zamisliti mene sa 193cm koji nikada ne spusta svoje sediste, i pri tome vrlo cesto radi u avionu, kada vidis nekog mnogo nizeg ispred kako odmah "zabaci" sediste - utera mi notebook u stomak, a kolena mi razvali.
Dakle, apsolutno podrzavam inicijativu sa jednom napomenom - avionske kompanije su pocele da smanju i prostor izmedju sedista (da bi ubacili jos redova stolica) sa cim se uopste ne slazem - jedan od najgorih slucajeva u tom smislu su AirSerbia avioni gde se zaista mucim sa nogama, jedva izdrzim let od/do Amsterdama. Dakle NE "zavaljivanju sedista" i NE smanivanju prostora izmedju istih.

Master Yoda

pre 5 godina

Sedista u avionima kompanije Wizzair nemaju mogucnost spustanja naslona. Mislim da je ok. Moze se izdrzati u evropskom okviru letenja.

veselnik

pre 5 godina

Imam "slaba" ledja i svaki milimetar obaranja NASLONA (ne ugrozava noge putnika iza) mi TREBA! Pri tome kod uzletanja i sletanja nasloni se podizu, pa nema otezanja ulaska i izlaska na/sa sedista i tih nekoliko minuta svako moze da podnese.
Ovo vodi samo smanjenju razmaka sedista, povecanju broja redova i povecanju profita.

Istina

pre 5 godina

Pa zamenite šugave ekrane koji su pravljeni pre 20 godina i stavite nešto tanko, čirljivo i kvalitetno.
Delta ima apsolutno najgore aerodromsko osoblje i izbegavam ih kad god je moguće. Od njih je gori samo Spirit a to je tek priča za sebe.

ironicar

pre 5 godina

Gomila komentara ljudi koji lete po EU max 2h pitao bih vas da letite 12 sati i da morate da sedite uspravno da vam kičma pukne. Ako vam smeta onaj ispred pa i vi oborite vaše sedište. Kao što reče neko ovo je samo da povecaju broj redova bas njih briga za konfor. Pašće im broj putnika sigurno.

cobo

pre 5 godina

Davno su trebali napraviti sedala da se mogu naginjati samo napred,nije to samo radi tesnoce,nego i radi "mirisa",kad letim ne zelim ni sa kime da budem "intiman" :(

spinks

pre 5 godina

Kad onaj ispred spusti svoje sediste toliko da vam smeta samo se naslonite na njegovo sediste i zapocnete razgovor. Brzo će se vratiti u prvobitni polozaj.

VJ

pre 5 godina

Ja obično ne dozvolim da se spusti sedište ispred, ni u autobusu. Osim ako neko ljubazno pita , a autobus je konforan pa ne smeta, što je baš retko.
99% njih ni ne pita, nego samo krenu da opipavaju gde je ono 'dugme' il šta već a ja onda postavim koleno malo jače pa da vidimo.
Desilo mi se jednom da su dve devojke ispred mene spustile sedišta u autobusu pre nego sam ušla i kao ne mogu da vrate. Kad je bila prva pauza, vratila sam sedišta u prvobitan osnovni položaj. Ulaze, sedaju i odmah pokušaju opet da spuste. Kad su videle da ne mogu krenule da se domunđavaju i posle su još par puta pokušale na kvarno misleći da ću da popustim, ali su se zeznule :)

Predrag Cerovic

pre 5 godina

Spustanje sedista smeta onome ko je iza, cinjenica. Spustanje sedista je prijatno onome ko sedi na sedistu, cinjenica. Dakle jedino resenje je da izbace 3-4 reda sedista i time naprave vece razmake izmedju redova. E onda bi sedista mogla da se spustaju bez smetnji za ove koji sede iza. Ali to je kompanijama neisplativo, tako da ce na kraju da uvedu stajanje u avionima.

Is iskustva

pre 5 godina

Svi ovi što podržavaju ovu glupost su oni koji se nikada nisu vozili avionom pa pričaju na osnovu iskustva iz autobusa. Ako nekada udjete u avion, a ovo kojim slučajem zaživi i vas će boleti leđa. A postoji razlog zašto mrzim da letim američkim kompanijama.

Зоран

pre 5 godina

Апсолутна подршка. Како за кратке тако и за дуге летове. Сваке године сам по 5,6 пута у авиону и неколико пута сам се свађао кад ми онај испред мене само одједном спусти седиште испред носа.

Aleksandar

pre 5 godina

Konacno nesto pametno! Cesto letim i kad mi sedne neki samozivi ispred i uvali mi se ispod nosa, tacno poludim. Cesto vidim i raspravku izmedju putnika oko ovoga, narocito ako na sedistu iza samozivca sedi dete i ako samoivac zna samo za svoja prava, ne i obaveze ili za opstu kulturu!

Milos

pre 5 godina

Kada ograniče ugao naslona, onda mogu da povećaju koji red sedišta. Radi se o tome, o profitu. Neka povećaju razmak izmedju sedišta, i neka nas ostave ovih "resenja".

Aleksandar

pre 5 godina

Konacno nesto pametno! Cesto letim i kad mi sedne neki samozivi ispred i uvali mi se ispod nosa, tacno poludim. Cesto vidim i raspravku izmedju putnika oko ovoga, narocito ako na sedistu iza samozivca sedi dete i ako samoivac zna samo za svoja prava, ne i obaveze ili za opstu kulturu!

Predrag Cerovic

pre 5 godina

Spustanje sedista smeta onome ko je iza, cinjenica. Spustanje sedista je prijatno onome ko sedi na sedistu, cinjenica. Dakle jedino resenje je da izbace 3-4 reda sedista i time naprave vece razmake izmedju redova. E onda bi sedista mogla da se spustaju bez smetnji za ove koji sede iza. Ali to je kompanijama neisplativo, tako da ce na kraju da uvedu stajanje u avionima.

dobra inicijativa

pre 5 godina

Апсолутна подршка. Како за кратке тако и за дуге летове. Сваке године сам по 5,6 пута у авиону и неколико пута сам се свађао кад ми онај испред мене само одједном спусти седиште испред носа.
(Зоран, 17. april 2019 12:40)

Slazem se 100%. Naputovao sam se zbog posla, u nekom periodu (2007-2013) imao sam i po 40 (povratnih) letova godisnje. Visok sam 193cm i nikada nisam spustio sediste na evropskim letovima. A kada sam putovao interkontinentalno uzimao sam ili comfort klasu ili business. Da nisam izrazito duge noge i tada bih putovao economy klasom.
E sad, mozete zamisliti mene sa 193cm koji nikada ne spusta svoje sediste, i pri tome vrlo cesto radi u avionu, kada vidis nekog mnogo nizeg ispred kako odmah "zabaci" sediste - utera mi notebook u stomak, a kolena mi razvali.
Dakle, apsolutno podrzavam inicijativu sa jednom napomenom - avionske kompanije su pocele da smanju i prostor izmedju sedista (da bi ubacili jos redova stolica) sa cim se uopste ne slazem - jedan od najgorih slucajeva u tom smislu su AirSerbia avioni gde se zaista mucim sa nogama, jedva izdrzim let od/do Amsterdama. Dakle NE "zavaljivanju sedista" i NE smanivanju prostora izmedju istih.

VJ

pre 5 godina

Ja obično ne dozvolim da se spusti sedište ispred, ni u autobusu. Osim ako neko ljubazno pita , a autobus je konforan pa ne smeta, što je baš retko.
99% njih ni ne pita, nego samo krenu da opipavaju gde je ono 'dugme' il šta već a ja onda postavim koleno malo jače pa da vidimo.
Desilo mi se jednom da su dve devojke ispred mene spustile sedišta u autobusu pre nego sam ušla i kao ne mogu da vrate. Kad je bila prva pauza, vratila sam sedišta u prvobitan osnovni položaj. Ulaze, sedaju i odmah pokušaju opet da spuste. Kad su videle da ne mogu krenule da se domunđavaju i posle su još par puta pokušale na kvarno misleći da ću da popustim, ali su se zeznule :)

Milos

pre 5 godina

Kada ograniče ugao naslona, onda mogu da povećaju koji red sedišta. Radi se o tome, o profitu. Neka povećaju razmak izmedju sedišta, i neka nas ostave ovih "resenja".

Зоран

pre 5 godina

Апсолутна подршка. Како за кратке тако и за дуге летове. Сваке године сам по 5,6 пута у авиону и неколико пута сам се свађао кад ми онај испред мене само одједном спусти седиште испред носа.

smeško

pre 5 godina

Ovi koji se bune protiv ovoga verovatno u avion provirili nisu... ne možeš mi reći da ne možeš normalno sedeti 2 sata.... kako voziš onda, ležeći?

cobo

pre 5 godina

Davno su trebali napraviti sedala da se mogu naginjati samo napred,nije to samo radi tesnoce,nego i radi "mirisa",kad letim ne zelim ni sa kime da budem "intiman" :(

Master Yoda

pre 5 godina

Sedista u avionima kompanije Wizzair nemaju mogucnost spustanja naslona. Mislim da je ok. Moze se izdrzati u evropskom okviru letenja.

spinks

pre 5 godina

Kad onaj ispred spusti svoje sediste toliko da vam smeta samo se naslonite na njegovo sediste i zapocnete razgovor. Brzo će se vratiti u prvobitni polozaj.

Programerka

pre 5 godina

Nikad ne obaram to sedište, jer koliko meni smeta, toliko smeta i ljudima iza mene. Eventualno, ako je neko dete ili neko jako sitan iza mene a i tad umereno, tek da ne sedim pod uglom od devedeset stepeni.

A ljudi jesu teritorijalni (i bezobrazni) i mnoge zabole za druge totalno. Što takodje nedozvoljavam, jedva se i ovako pakujem u avionsko sedište.

sinisa

pre 5 godina

Ovo nema veze sa komforom! Ovo su uveli da bi ubacili još sedišta u Airbus A320. Tosu već uradili low-cost prevozioci, pa recimo Wizz Air u svoj A321 stavlja 230 sedišta bez mogucnosti pomeranja. Tako da se sve vrti oko love, uostalom kao ceo život. Samo zdravlje i pare i sve ostalo je.....

Han Solo

pre 5 godina

Svima vama koji podrzavate ovu akciju zelim jedno divno putovanje recimo do Australije i nazad sa podignutim sedistima u sabijenom avionu i sve to da uradite u roku od cetiri dana.

gjo-rj

pre 5 godina

Ja letim long haul barem 5-6 puta godisnje, i izuzetno mi smeta kada se neko zavali ispred mene, u avionima koji su ionako sabijeni sa smanjenim proredom, mislim da je to stvar postovanja putnika iza tebe. Ja npr nikad nisam spustao sediste, cak ni na letovima od 13h

mitel026

pre 5 godina

Jaoooj :)
Pa da li stvarno mislite da u sred krize avioprevoznika neko brine za vas???
JEDINI razlog sprecavanja obaranja sedista je dodavanje jos nekog reda tj. zaraditi neku paru vise. Ni malo ne menja sustinu to sto koriste izraz: mi to za vase dobro, znate kako vas nervira kad neko ispred vas obori naslon? Problem je uvek u ljudima. Prvo onim koji bahato obaraju sedista, a posle i onih koji cute i trpe, kao i veci deo zivota. Pa tu utrci masina za pravljenje para da "resi" problem nesrecnih i napacenih putnika. Vec sutradan, nemas mesta za noge i ako se nasloni ne obaraju uz opasku: pa toliko ste mesta imali i pre sa oborenim sedistima, u cemu je problem? Tek onda shvatis da je bolje da opominjes onog ispred sebe, a ako nemas m*da zamolis lepo stjuardesu da ti resi problem. I resice ga makar te prebacila na drugo sediste, ako ne i u prvu klasu ako ima mesta. Treba samo reci sta hoces, a ne kukamavciti na forumima. Sve jedno, zamislite samo aviokompaniju koja se reklamira sa "U nasim avionima se sedista NE obaraju. Dobrodosli."
Da li vam to zvuci bolje, prihvatljivo ili glupo?

Drmezni Piljota

pre 5 godina

Ako neko obori sedište ispred vas i njegovo sedište vam dođe ispred nosa, vi isto toliko oborite vaše sedište, pa nek dođe ispred nosa onom saputniku iza vas. Šta da se radi, "lanac ishrane".

Sveta

pre 5 godina

Vi koji ste oduševljeni ovim potezom treba da znate da je krajnji cilj kompanije da još više smanji prostor između redova, kako bi mogla da ubaci još jedan red sedišta. Nije njima na srcu vaš komfor.

Skule

pre 5 godina

Problem je u tome što su ugradili 20% više sedišta u kabini, zbog čega je razmak izmedju sedišta mizeran i svako obaranje sedišta se debelo oseti. To je opet rezultat komoditizacije avio prevoza...Koja traje već duže vreme. Rešenje za dugonoge? Kupite sedišta u prvom redu!

A

pre 5 godina

Apsolutna podrska, ako hoces da lezis dok letis plati biznis ili prvu klasu pa spavaj do mile volje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mr M, 17. april 2019 13:28)
Citas li ti da će i u drugim klasama da se smanji zavaljivanje?

sm16

pre 5 godina

Za letove u okviru kracih relacija je ovo mozda i ok ali zabraniti ljudima da spustaju sedista na dugackim letovima je suludo.Cesto putujem, a kako Beograd nije neki hub za interkontinentalne letove cesto se desi da presedam 2 puta.Znaci promenim 3 aviona za manje od 48 sati.Sa najmanjom duzinom leta od 5 30 h Doge cesto ili do Frankfurta pa sedite vi uspravno 28h

dovla

pre 5 godina

Ne rade oni to zbog komfora, jedini razlog za ovo je da omoguci kompaniji da smanji razmak izmadju sedista, tj da pakuje vise putnika u kabinu. Kod npr Ryanaira se sedista ne obaraju iz istog razloga. Ovako ce smanjiti oborivost sedista sa 4 na 2 inca, a onda ce smanjiti razmak izmedju sedista za ta 2 inca sto su "ustedeli".

Is iskustva

pre 5 godina

Svi ovi što podržavaju ovu glupost su oni koji se nikada nisu vozili avionom pa pričaju na osnovu iskustva iz autobusa. Ako nekada udjete u avion, a ovo kojim slučajem zaživi i vas će boleti leđa. A postoji razlog zašto mrzim da letim američkim kompanijama.

ironicar

pre 5 godina

Gomila komentara ljudi koji lete po EU max 2h pitao bih vas da letite 12 sati i da morate da sedite uspravno da vam kičma pukne. Ako vam smeta onaj ispred pa i vi oborite vaše sedište. Kao što reče neko ovo je samo da povecaju broj redova bas njih briga za konfor. Pašće im broj putnika sigurno.

Istina

pre 5 godina

Pa zamenite šugave ekrane koji su pravljeni pre 20 godina i stavite nešto tanko, čirljivo i kvalitetno.
Delta ima apsolutno najgore aerodromsko osoblje i izbegavam ih kad god je moguće. Od njih je gori samo Spirit a to je tek priča za sebe.

drugi pogled na problem

pre 5 godina

Sva sedista fiksirate, osim poslednjeg reda, gde naplacujete dodatno po sedistu koje moze da se spusta - bilo da neko hoce da lezi ceo let, bilo neki fiksni vremenski interval - 30min, 1h i sl. Svi zadovoljni.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

@mitel026

pa nije problem u ljudima, nije neko bahat sto koristi pogodnosti koje su mu date, niti ovaj iza cuti i trpi sot je takav, jer ukoliko ne cute i ne trpe rizikuju da ih u najmanju ruku izbace sa leta, a u americi mogu da im napakuju jos i stosta pride ... problem je sto je i ovako previse redova sedista u avionima i to ogranicavanje spustanja naslona nece resiti

veselnik

pre 5 godina

Imam "slaba" ledja i svaki milimetar obaranja NASLONA (ne ugrozava noge putnika iza) mi TREBA! Pri tome kod uzletanja i sletanja nasloni se podizu, pa nema otezanja ulaska i izlaska na/sa sedista i tih nekoliko minuta svako moze da podnese.
Ovo vodi samo smanjenju razmaka sedista, povecanju broja redova i povecanju profita.

United we stand, divided we fall

pre 5 godina

A ne znam sta i te avione prave ko mrtvacke sanduke.....knapa knapic...pusti to malo sa svih strana duze pa bar na nebu ima mesta....

mirjana

pre 5 godina

odlicno! ja ne znam da se svadjam sa primitivcima tako da ce ova odluka olaksati bivstvovanje meni i meni slicnima. desilo mi se jednom da mi je jedna primitivna, bubasvabasta spodoba nabila sediste u lice i nije se ni malo uzbudila na moje negodovanje.
ko ne zna da postuje tudj licni prostor, aj lepo nazad u rupu iz koje je izasao.

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Meni mnogo vise smeta sto se putnici iza vas hvataju za VAS naslon, natezu ga kao pracku, pri svakom odlazku-dolazku od/do WC-a. Kao da nisu sposobni da stoje na svojim nogama i samostalno sednu u svoje sediste.
Mada ovo mozete da koristite protiv onih koji su vam usli u peterac.

Mr M

pre 5 godina

@mitel026
Prvo onim koji bahato obaraju sedista, a posle i onih koji cute i trpe, kao i veci deo zivota.

Pa probaj ti da napravis frku u avionu, a posebno da se potuces sa nekim bahatim seljoberom koji misli ako je kupio katu za avion da je uhvatio boga znas vec gde. Kada te uhapse, pa kad platis kaznu pitacu te onda da li "cutis i trpis kao veci deo zivota".

mitel026

pre 5 godina

@Mr M

Eto odmah ispliva problem o kome i pricam. Kako je tekst "nemoj da cutis i trpis ceo zivot" preveden sa "j... im majku"??? Verovali ili ne kao ljudsko bice imate pravo na dostojanstvo. Znam da vam je vecini drzava to odavno uskratila, ali eto... bar u avionu IMATE to pravo. Naravno treba biti i svestan da se tvoje dostojanstvo ne primenjuje time sto se liku ispred tebe zavrne uvo i uz psovku izbaci iz aviona, sto ocigledno vecina prizeljkuje. Time si njemu uskratio dostojanstvo pa onda i tvoje vise nista ne vredi. Tako da kao sto rekoh: obratite se stjuardesi. Njen posao je da ti let ucini prijatnijim na sve moguce nacine (koji i njoj ostavlja prostor za dostojanstvo). Ako pre puta shvatis da ces se svadjati sa ostalim putnicima, a stjuardesu koristiti za oslobadjanje od tih frustracija logicno je da odustanes od voznje. Uostalom obezbedjenje te stvarno moze "dostojanstveno" izbaciti iz aviona, ali to se sigurno nece desiti ako si se pozalio na nekog ili nesto, vec zato sto si postao nesnosan u cilju ostvarivanja svojih ideja. Sve ovo pogotovo vazi za letove za Ameriku. Jedino mesto na kojem se nije za zaj*bavati je security check, sva ostala mesta su spremna da ti izadju u susret. I naravno bez upotrebe reci poput "bomba" jer u tom slucaju imamo posla sa mentalnom sposobnoscu koja je ispod voznje bicikle.

Karakondzula

pre 5 godina

Zavisi da li je let kratak, 1-2 h ili da li traje 10-12 h. Na duzem letu bi se mozda i ja drznula da oborim naslon ne bi li odmorila malo. Zato i postoji ta funkcija sedista.
Na kratkim letovima zaista nema potrebe za time.

Jeremija sa strojnicom

pre 5 godina

Redovno obaram sjedista ako letim duze od 2-3 sata. Uspravim ga kad se sluzi klopa i to je to. Kome smeta, uvijek moze da obori svoje. Bilo je prituzbi od mnogih pasivno agresivnih namcora ali takve uputim na osoblje koje im objasni kako se obaraju sjedista. Neki demonstrativno odbiju pa ostanu ukoceni satima, mrko gledajuci meni u potiljak.

Trampo

pre 5 godina

Najbolji su oni teferičari iz Bosne koji zavale sedalo samo čeka kada ce stjuardese da naruči colu i da narod vidi Muju kako leti i pijucka pice :(

Nikola

pre 5 godina

Voz je mama,koliko tu ima vise prostora,prvi put kad sam tek prvi put seo u voz, bio je kupe,to je bilo lose,ali sam u povratku platio bolji vagon,druga je pesma u odnosu na autobus,avion om se nisam vozio,neznam kad bi pogledo kroslz prozor ,dobio bi pro.iv

Jeremija sa strojnicom

pre 5 godina

Redovno obaram sjedista ako letim duze od 2-3 sata. Uspravim ga kad se sluzi klopa i to je to. Kome smeta, uvijek moze da obori svoje. Bilo je prituzbi od mnogih pasivno agresivnih namcora ali takve uputim na osoblje koje im objasni kako se obaraju sjedista. Neki demonstrativno odbiju pa ostanu ukoceni satima, mrko gledajuci meni u potiljak.

Is iskustva

pre 5 godina

Svi ovi što podržavaju ovu glupost su oni koji se nikada nisu vozili avionom pa pričaju na osnovu iskustva iz autobusa. Ako nekada udjete u avion, a ovo kojim slučajem zaživi i vas će boleti leđa. A postoji razlog zašto mrzim da letim američkim kompanijama.

veselnik

pre 5 godina

Imam "slaba" ledja i svaki milimetar obaranja NASLONA (ne ugrozava noge putnika iza) mi TREBA! Pri tome kod uzletanja i sletanja nasloni se podizu, pa nema otezanja ulaska i izlaska na/sa sedista i tih nekoliko minuta svako moze da podnese.
Ovo vodi samo smanjenju razmaka sedista, povecanju broja redova i povecanju profita.

ironicar

pre 5 godina

Gomila komentara ljudi koji lete po EU max 2h pitao bih vas da letite 12 sati i da morate da sedite uspravno da vam kičma pukne. Ako vam smeta onaj ispred pa i vi oborite vaše sedište. Kao što reče neko ovo je samo da povecaju broj redova bas njih briga za konfor. Pašće im broj putnika sigurno.

VJ

pre 5 godina

Ja obično ne dozvolim da se spusti sedište ispred, ni u autobusu. Osim ako neko ljubazno pita , a autobus je konforan pa ne smeta, što je baš retko.
99% njih ni ne pita, nego samo krenu da opipavaju gde je ono 'dugme' il šta već a ja onda postavim koleno malo jače pa da vidimo.
Desilo mi se jednom da su dve devojke ispred mene spustile sedišta u autobusu pre nego sam ušla i kao ne mogu da vrate. Kad je bila prva pauza, vratila sam sedišta u prvobitan osnovni položaj. Ulaze, sedaju i odmah pokušaju opet da spuste. Kad su videle da ne mogu krenule da se domunđavaju i posle su još par puta pokušale na kvarno misleći da ću da popustim, ali su se zeznule :)

Drmezni Piljota

pre 5 godina

Ako neko obori sedište ispred vas i njegovo sedište vam dođe ispred nosa, vi isto toliko oborite vaše sedište, pa nek dođe ispred nosa onom saputniku iza vas. Šta da se radi, "lanac ishrane".

Sveta

pre 5 godina

Vi koji ste oduševljeni ovim potezom treba da znate da je krajnji cilj kompanije da još više smanji prostor između redova, kako bi mogla da ubaci još jedan red sedišta. Nije njima na srcu vaš komfor.

Milos

pre 5 godina

Kada ograniče ugao naslona, onda mogu da povećaju koji red sedišta. Radi se o tome, o profitu. Neka povećaju razmak izmedju sedišta, i neka nas ostave ovih "resenja".

drugi pogled na problem

pre 5 godina

Sva sedista fiksirate, osim poslednjeg reda, gde naplacujete dodatno po sedistu koje moze da se spusta - bilo da neko hoce da lezi ceo let, bilo neki fiksni vremenski interval - 30min, 1h i sl. Svi zadovoljni.

Han Solo

pre 5 godina

Svima vama koji podrzavate ovu akciju zelim jedno divno putovanje recimo do Australije i nazad sa podignutim sedistima u sabijenom avionu i sve to da uradite u roku od cetiri dana.

Зоран

pre 5 godina

Апсолутна подршка. Како за кратке тако и за дуге летове. Сваке године сам по 5,6 пута у авиону и неколико пута сам се свађао кад ми онај испред мене само одједном спусти седиште испред носа.

smeško

pre 5 godina

Ovi koji se bune protiv ovoga verovatno u avion provirili nisu... ne možeš mi reći da ne možeš normalno sedeti 2 sata.... kako voziš onda, ležeći?

sm16

pre 5 godina

Za letove u okviru kracih relacija je ovo mozda i ok ali zabraniti ljudima da spustaju sedista na dugackim letovima je suludo.Cesto putujem, a kako Beograd nije neki hub za interkontinentalne letove cesto se desi da presedam 2 puta.Znaci promenim 3 aviona za manje od 48 sati.Sa najmanjom duzinom leta od 5 30 h Doge cesto ili do Frankfurta pa sedite vi uspravno 28h

Istina

pre 5 godina

Pa zamenite šugave ekrane koji su pravljeni pre 20 godina i stavite nešto tanko, čirljivo i kvalitetno.
Delta ima apsolutno najgore aerodromsko osoblje i izbegavam ih kad god je moguće. Od njih je gori samo Spirit a to je tek priča za sebe.

mitel026

pre 5 godina

Jaoooj :)
Pa da li stvarno mislite da u sred krize avioprevoznika neko brine za vas???
JEDINI razlog sprecavanja obaranja sedista je dodavanje jos nekog reda tj. zaraditi neku paru vise. Ni malo ne menja sustinu to sto koriste izraz: mi to za vase dobro, znate kako vas nervira kad neko ispred vas obori naslon? Problem je uvek u ljudima. Prvo onim koji bahato obaraju sedista, a posle i onih koji cute i trpe, kao i veci deo zivota. Pa tu utrci masina za pravljenje para da "resi" problem nesrecnih i napacenih putnika. Vec sutradan, nemas mesta za noge i ako se nasloni ne obaraju uz opasku: pa toliko ste mesta imali i pre sa oborenim sedistima, u cemu je problem? Tek onda shvatis da je bolje da opominjes onog ispred sebe, a ako nemas m*da zamolis lepo stjuardesu da ti resi problem. I resice ga makar te prebacila na drugo sediste, ako ne i u prvu klasu ako ima mesta. Treba samo reci sta hoces, a ne kukamavciti na forumima. Sve jedno, zamislite samo aviokompaniju koja se reklamira sa "U nasim avionima se sedista NE obaraju. Dobrodosli."
Da li vam to zvuci bolje, prihvatljivo ili glupo?

Aleksandar

pre 5 godina

Konacno nesto pametno! Cesto letim i kad mi sedne neki samozivi ispred i uvali mi se ispod nosa, tacno poludim. Cesto vidim i raspravku izmedju putnika oko ovoga, narocito ako na sedistu iza samozivca sedi dete i ako samoivac zna samo za svoja prava, ne i obaveze ili za opstu kulturu!

A

pre 5 godina

Apsolutna podrska, ako hoces da lezis dok letis plati biznis ili prvu klasu pa spavaj do mile volje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mr M, 17. april 2019 13:28)
Citas li ti da će i u drugim klasama da se smanji zavaljivanje?

gjo-rj

pre 5 godina

Ja letim long haul barem 5-6 puta godisnje, i izuzetno mi smeta kada se neko zavali ispred mene, u avionima koji su ionako sabijeni sa smanjenim proredom, mislim da je to stvar postovanja putnika iza tebe. Ja npr nikad nisam spustao sediste, cak ni na letovima od 13h

sinisa

pre 5 godina

Ovo nema veze sa komforom! Ovo su uveli da bi ubacili još sedišta u Airbus A320. Tosu već uradili low-cost prevozioci, pa recimo Wizz Air u svoj A321 stavlja 230 sedišta bez mogucnosti pomeranja. Tako da se sve vrti oko love, uostalom kao ceo život. Samo zdravlje i pare i sve ostalo je.....

Nikola

pre 5 godina

Voz je mama,koliko tu ima vise prostora,prvi put kad sam tek prvi put seo u voz, bio je kupe,to je bilo lose,ali sam u povratku platio bolji vagon,druga je pesma u odnosu na autobus,avion om se nisam vozio,neznam kad bi pogledo kroslz prozor ,dobio bi pro.iv

dobra inicijativa

pre 5 godina

Апсолутна подршка. Како за кратке тако и за дуге летове. Сваке године сам по 5,6 пута у авиону и неколико пута сам се свађао кад ми онај испред мене само одједном спусти седиште испред носа.
(Зоран, 17. april 2019 12:40)

Slazem se 100%. Naputovao sam se zbog posla, u nekom periodu (2007-2013) imao sam i po 40 (povratnih) letova godisnje. Visok sam 193cm i nikada nisam spustio sediste na evropskim letovima. A kada sam putovao interkontinentalno uzimao sam ili comfort klasu ili business. Da nisam izrazito duge noge i tada bih putovao economy klasom.
E sad, mozete zamisliti mene sa 193cm koji nikada ne spusta svoje sediste, i pri tome vrlo cesto radi u avionu, kada vidis nekog mnogo nizeg ispred kako odmah "zabaci" sediste - utera mi notebook u stomak, a kolena mi razvali.
Dakle, apsolutno podrzavam inicijativu sa jednom napomenom - avionske kompanije su pocele da smanju i prostor izmedju sedista (da bi ubacili jos redova stolica) sa cim se uopste ne slazem - jedan od najgorih slucajeva u tom smislu su AirSerbia avioni gde se zaista mucim sa nogama, jedva izdrzim let od/do Amsterdama. Dakle NE "zavaljivanju sedista" i NE smanivanju prostora izmedju istih.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

@mitel026

pa nije problem u ljudima, nije neko bahat sto koristi pogodnosti koje su mu date, niti ovaj iza cuti i trpi sot je takav, jer ukoliko ne cute i ne trpe rizikuju da ih u najmanju ruku izbace sa leta, a u americi mogu da im napakuju jos i stosta pride ... problem je sto je i ovako previse redova sedista u avionima i to ogranicavanje spustanja naslona nece resiti

Master Yoda

pre 5 godina

Sedista u avionima kompanije Wizzair nemaju mogucnost spustanja naslona. Mislim da je ok. Moze se izdrzati u evropskom okviru letenja.

dovla

pre 5 godina

Ne rade oni to zbog komfora, jedini razlog za ovo je da omoguci kompaniji da smanji razmak izmadju sedista, tj da pakuje vise putnika u kabinu. Kod npr Ryanaira se sedista ne obaraju iz istog razloga. Ovako ce smanjiti oborivost sedista sa 4 na 2 inca, a onda ce smanjiti razmak izmedju sedista za ta 2 inca sto su "ustedeli".

Trampo

pre 5 godina

Najbolji su oni teferičari iz Bosne koji zavale sedalo samo čeka kada ce stjuardese da naruči colu i da narod vidi Muju kako leti i pijucka pice :(

Predrag Cerovic

pre 5 godina

Spustanje sedista smeta onome ko je iza, cinjenica. Spustanje sedista je prijatno onome ko sedi na sedistu, cinjenica. Dakle jedino resenje je da izbace 3-4 reda sedista i time naprave vece razmake izmedju redova. E onda bi sedista mogla da se spustaju bez smetnji za ove koji sede iza. Ali to je kompanijama neisplativo, tako da ce na kraju da uvedu stajanje u avionima.

United we stand, divided we fall

pre 5 godina

A ne znam sta i te avione prave ko mrtvacke sanduke.....knapa knapic...pusti to malo sa svih strana duze pa bar na nebu ima mesta....

cobo

pre 5 godina

Davno su trebali napraviti sedala da se mogu naginjati samo napred,nije to samo radi tesnoce,nego i radi "mirisa",kad letim ne zelim ni sa kime da budem "intiman" :(

Programerka

pre 5 godina

Nikad ne obaram to sedište, jer koliko meni smeta, toliko smeta i ljudima iza mene. Eventualno, ako je neko dete ili neko jako sitan iza mene a i tad umereno, tek da ne sedim pod uglom od devedeset stepeni.

A ljudi jesu teritorijalni (i bezobrazni) i mnoge zabole za druge totalno. Što takodje nedozvoljavam, jedva se i ovako pakujem u avionsko sedište.

Skule

pre 5 godina

Problem je u tome što su ugradili 20% više sedišta u kabini, zbog čega je razmak izmedju sedišta mizeran i svako obaranje sedišta se debelo oseti. To je opet rezultat komoditizacije avio prevoza...Koja traje već duže vreme. Rešenje za dugonoge? Kupite sedišta u prvom redu!

Karakondzula

pre 5 godina

Zavisi da li je let kratak, 1-2 h ili da li traje 10-12 h. Na duzem letu bi se mozda i ja drznula da oborim naslon ne bi li odmorila malo. Zato i postoji ta funkcija sedista.
Na kratkim letovima zaista nema potrebe za time.

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Meni mnogo vise smeta sto se putnici iza vas hvataju za VAS naslon, natezu ga kao pracku, pri svakom odlazku-dolazku od/do WC-a. Kao da nisu sposobni da stoje na svojim nogama i samostalno sednu u svoje sediste.
Mada ovo mozete da koristite protiv onih koji su vam usli u peterac.

Mr M

pre 5 godina

@mitel026
Prvo onim koji bahato obaraju sedista, a posle i onih koji cute i trpe, kao i veci deo zivota.

Pa probaj ti da napravis frku u avionu, a posebno da se potuces sa nekim bahatim seljoberom koji misli ako je kupio katu za avion da je uhvatio boga znas vec gde. Kada te uhapse, pa kad platis kaznu pitacu te onda da li "cutis i trpis kao veci deo zivota".

mitel026

pre 5 godina

@Mr M

Eto odmah ispliva problem o kome i pricam. Kako je tekst "nemoj da cutis i trpis ceo zivot" preveden sa "j... im majku"??? Verovali ili ne kao ljudsko bice imate pravo na dostojanstvo. Znam da vam je vecini drzava to odavno uskratila, ali eto... bar u avionu IMATE to pravo. Naravno treba biti i svestan da se tvoje dostojanstvo ne primenjuje time sto se liku ispred tebe zavrne uvo i uz psovku izbaci iz aviona, sto ocigledno vecina prizeljkuje. Time si njemu uskratio dostojanstvo pa onda i tvoje vise nista ne vredi. Tako da kao sto rekoh: obratite se stjuardesi. Njen posao je da ti let ucini prijatnijim na sve moguce nacine (koji i njoj ostavlja prostor za dostojanstvo). Ako pre puta shvatis da ces se svadjati sa ostalim putnicima, a stjuardesu koristiti za oslobadjanje od tih frustracija logicno je da odustanes od voznje. Uostalom obezbedjenje te stvarno moze "dostojanstveno" izbaciti iz aviona, ali to se sigurno nece desiti ako si se pozalio na nekog ili nesto, vec zato sto si postao nesnosan u cilju ostvarivanja svojih ideja. Sve ovo pogotovo vazi za letove za Ameriku. Jedino mesto na kojem se nije za zaj*bavati je security check, sva ostala mesta su spremna da ti izadju u susret. I naravno bez upotrebe reci poput "bomba" jer u tom slucaju imamo posla sa mentalnom sposobnoscu koja je ispod voznje bicikle.

spinks

pre 5 godina

Kad onaj ispred spusti svoje sediste toliko da vam smeta samo se naslonite na njegovo sediste i zapocnete razgovor. Brzo će se vratiti u prvobitni polozaj.

mirjana

pre 5 godina

odlicno! ja ne znam da se svadjam sa primitivcima tako da ce ova odluka olaksati bivstvovanje meni i meni slicnima. desilo mi se jednom da mi je jedna primitivna, bubasvabasta spodoba nabila sediste u lice i nije se ni malo uzbudila na moje negodovanje.
ko ne zna da postuje tudj licni prostor, aj lepo nazad u rupu iz koje je izasao.