Aktuelno

Sreda, 03.04.2019.

16:03

Kontroverzna odluka suda: Seks sa ženom je osnovno ljudsko pravo svakog muškarca

Izvor: Gardijan

Kontroverzna odluka suda: Seks sa ženom je osnovno ljudsko pravo svakog muškarca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

E moj danilo

pre 5 godina

@danilo

Ne pokusavaj razgovarati o tome, to ubija zelju u startu. Pocni se sredjivati. Kupi sebi novu garderobu, mirise, muske kremice, gelove. Pocni trenirati, vjezbati neki individualni sport, trcanje, bodibilding, sta bilo. Pocni se pazljivije hraniti. Nemoj to kriti nista od zene ali joj ni ne objasnjavaj nista. Ostani pola sata ili sat duze na putu s posla. Nemoj joj se javljati na poruke i pozive, pusti je neka ceka. Pocni je tretirati na "need to know" osnovi, i ostani u tom rezimu.

Vidjeces kako se brzo situacija promjeni :-)...

@danilo

pre 5 godina

Druze u identicnoj sam situaciji bio. U nekom trenutku sam rekao sebi, evo necu da trazim ja nikakav kontakt, da vidim kada ce ona. I? Nikada vise nista do kraja i razlaza. Svaki moj mikro korak ka razlazu oberucke je prihvatala, na kraju nasla stan i odselila se. Ako brate, kamo leeepe sreće da sam to uradio prvog dana.
Dakle da mi je da vratim 15 godina zivota, a ne mogu. Pali odmah, ali odmah ako mene pitas.

Barac Stojanic

pre 5 godina

Pročitao sam u komentarima da žene siluju muškarce. Ne znam samo kako, ako nešto neće da se pokrene onda neće. Nema tu neke filozofije
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (belgrader,
Oo itekako moze zena perfidnim nacinom da dobije sto zeli od tebe u datom trenutku. Nisi fizicki ali si iskecan psihicki.
Ovaj clanak je nepotpun da bi moglo da se teoretise i zakljucuje ovo ili ono.

Miki

pre 5 godina

Cini mi se da nekim komentatorima fali kohnitivnih sposobnosti.
Ako se udala, kako se udala.
Da je u problemu od pre udaje ili nakon udaje.

Zamisli zena ostane bez ruku i glasa posle nesrece a muzu neko zabrani da ima sex sa zenom jer ne moze da kaze ne i nema ruku da se odbrani.
Znaci muz je silovatelj po rodjenju?

Neki ljudi su istinski bolesnici a kriju se iza prava zena.

Cinique

pre 5 godina

Ovu su udali roditelji da je skinu sebi s vrata, ovaj hoce da je siluje i zakon to dozvoljava (verovatno neki pakistanci).
(Hm, 4. april 2019 15:00)
Sve i da jesu Pakistanci, kakve to veze ima sa bilo čim?
Vidiš, ti pričaš kako taj "radikalni novi feminizam" nije fašistička ideologija, a zapravo dokazuješ da je koren isti, pa je tako i obrazac rasizma preslikan na mušku populaciju kao nekakvu "mušku rasu" (manje vrednu i manje moralnu pa time i opasnu).

CATAPA

pre 5 godina

Kao što sam očekivao, ipak je u pitanju puki senzacionalizam. Sudija Entoni Hejden je na preliminarnom saslušanju samo odobrio pokretanje postupka. Koliko god da sebe jeste ozbiljno kopromitovao takvom izjavom za javnost, to ne znači da je presuda doneta. Naprotiv, to znači da se do okončanja procesa (pretpostavlja se nekoliko meseci) korišćenje tog "osnovnog ljudskog prava" može i mora tretirati kao silovanje. Mišljenje sudije o "osnovnim ljudskim pravima" ni u čemu ne obavezuje socijalnu službu, policiju ili tužilaštvo.

Sudija je inače postao "selebriti" od pre godinu dana kada je doneo zaista kontroverznu odluku u slučaju Alfija Evansa. Evo da špekulišem i ja, izgleda da se ni u ovoj novoj "kontroverzi" zapravo i ne radi o "dozvoli za seks", nego o traženju modaliteta da se hendikepirana žena prinudi na trudnoću. Koju posle ne može da prekine jer "nije kompetetntna da odlučuje o sebi".

Ne postoji način da se ovo "osnovno pravo na seks sa ženom" na bilo koji način legalizuje. Sledi da bi i biračko pravo mentalno hendikepiranih osoba moralo da se redefiniše u korist staratelja koji "procenjuju njihov interes". A time bi i demokratski princip jedan čovek-jedan glas bio bačen u blato.

Ovo je puki idiokratski spektakluk i drugih 5 minuta slave za jednog sudiju. Očigledno mu se onih prvih 5 minuta dopalo.

Dualno

pre 5 godina

@danilo
Zavedi je. Napravi da te poželi. Napravi da se oseća lepo, zgodno, seksi, ženstveno, poželjno, erotično. Kako ste tako smešni, pa nijedna neće reći da ne želi ako se pored vas oseća tako kako sam napisala. Nema to veze sa decom trudnoćom depresijom. Ima jedino veze sa time kako napravite da se oseća. Menjaj svakodnevne navike, loži je, uzbuđuj je, reci da ti je lepa i seksi i da ti se sviđa, zaljubi se ponovo u nju i ona če se ponovo u tebe.

Nikola

pre 5 godina

@(danilo, 4. april 2019 18:47)
Pa ti njoj reci da nemaš više motivacije da se boriš i da radiš. I da ne tražiš drugu za sada, ali da od nje sve zavisi šta će se dešavati dalje. Pa sad ili će i ona da se žrtvuje pa da se nađete na pola puta ili ćeš bar biti slobodan da nešto promeniš u svom životu.
Od žena nemoj da tražiš savet. Reći će ti da ćutiš i trpiš i da se nadaš.

Marijana

pre 5 godina

Inace su pricali socijalni radnici, bio je tekst o tome, ako osoba ima smanjenu inteligenciju, i nema ko da brine o njoj..strasne su zloupotrebe predatora nad takvim zenama. Moraju ih odvesti i kod ginekologa da im se stavi spirala, da ne bi ostajale trudne i radjale decu, jer ne mogu da se brinu o njima, zapravo ni o sebi. Zasto muskarac je uopste sa zenom koja takav problem ima, ni takvi likovi nisu zdravi u glavi. Strasno.

cvrko

pre 5 godina

Da ona moze reci,rekla bi "da" ali svaka zena pred maticarom rece "da" i tu se podrazumeva i seks jer maticar nije postavljao pitanje da li ona zeli da mi bude cimerka :(

ministarstvo za lobotomiju

pre 5 godina

Ceo clanak:
https://www.theguardian.com/law/2019/apr/03/english-judge-says-man-having-sex-with-wife-is-fundamental-human-right

TL;DR
Sudija ponistava odluku suda koja je doneta na inicijativu pravnika socijalne sluzbe zbog bojazni da ne mogu biti sigurni da li je doslo do silovanja, jer smatraju da zena mozda vise nije u mogucnosti da da pristanak, za sta veruju da imaju dokaze.
Na sudjenju se pojavljuju sve tri strane (muz, zena i socijalna sluzba) i na tom sudjenju socijalna sluzba gubi i odluka se ponistava iz razloga, kako navodi sudija, jer je neprakticno za sprovodjenje u delo, jer muza stavlja u polozaj silovatelja, i jer smatra da je pravo svakog coveka (upotrebljena je rec human) da ima sex sa zenom (upotrebljena je rec wife) sa kojom je u braku.

Ako u svemu vidis silovanje, imas ozbiljan problem, ni sva pravda na svetu ti nece pomoci. Kancerogena ideologija u dubokoj metastazi.

gile

pre 5 godina

Onda ti lepo tuzi zenu da ti plati prostitutku posto ona nece prosto je . Posto ste u braku i to se podrazumeva treba da se donesu novi zakoni da ako zena ne zeli da ima seks onda mora i da isfinansira muzu tu potrebu ili da se suprug oslobodi bilo kakvih finasijskih troskova za decu i zenu posto mora da plati profesionalne zene za taj posao .

@Stanko

pre 5 godina

Dušo, postoji zakon o silovanju u braku. Samo što tvoja sorta nije došla do nivoa razumevanja pročitanog. To što kao znaš da čitaš i pišeš nije dovoljan dokaz da si homo sapiens. A da ima budala koji ni sipanje K.O.kapi i silovanje ne vide kao nešto loše-e, za to postoji zatvor, a i psihijatrija, mada još nisu našli način kako "ugraditi " svest i emocije psihopatama.

danilo

pre 5 godina

E odlična tema. Moilio bih vas za što više odgovora, kako muškaraca tako i žena. U braku sam 15 godina, volim svoju suprugu i seks sa njom je odličan, ali ga je toliko retko da se svodi na statističku grešku.
Prvo je krenulo u trudnoći, zbog straha za bebu, pa posle trudnoće zbog depresije, pa posle toga zbog izgleda.
Nastavilo se nezadovoljstvom zbog životne situacije ( stana, para, poslova itd).
Meni seks dosta znači u životu i ponavljam kada ga ima to je zemljotres i voleo bh sto češće sa svojom suprugom, koja me i dalje veoma privlači, ali ga je ponavljam toliko retko, da nekada prodju po 2-3 meseca.
Ne znam šta da radim. Pokušao sam da pričam, ali ona jednostavno kaže da joj je interes za seks opao drastično i da joj je libido skoro na nuli. Ne bih da se razilazimo, čak sam joj i rekao ako je problem daj da se razidjemo k’o ljudi, ali ona kaže da je više ne privlači seks ili bar mnogo manje nego ranije i da nije poželela drugog, već jednostavno nema interesa. Šta da radim, ljudi, pogotovu žene, šta da radim.

memorija

pre 5 godina

Presuda je u redu, moze se koristiti u praksi i ne mora da vazi samo za sopstvenu zenu. Dakle, pozvati se na osnovno ljudsko pravo u svakoj situaciji. A udate zene posebno da vode racuna o postovanju osnovnog ljudskog prava, da ne bi bilo problema, jer sto rece Djordje Katic "...ja koliko znam, ti si ovde samo trosak!".

Smuleco

pre 5 godina

Žena oslabljenih kongitivnih sposobnosti, ne može da ima realnu percepciju potreba, a samim tim ni onu za seks. Ako je to tako, onda nije u stanju da prihvati / odbije seksualni odnos, pa u skladu sa tim može biti objekat neželjene obljube.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 5 godina

Konkretno Ne moze da kaze ni da Hoce ni da Nece - a mozda Bas hoce - e sada na muzu je da vidi sta ce i kako ce a ne na prepametnim komentatorima odskolovanim na pink tv i hepi tv naucnim rijaliti programima !

Bot

pre 5 godina

Iz naslova sam mislio da je sud u Saudijskoj Arabiji. Kada sam video da je u Londonu, zaprepastio sam se. Pa da li je moguce da je sudija ovo uradio?

Snezana

pre 5 godina

Da li se suprotnom odlukom uskraćuje pravo na seks toj ženi? "Ona ima mentalne smetnje pa MI nismo sigurni da li ona pristaje na seks pa ćemo je MI sprečiti da ima seks, za svaki slučaj"! Ko NAMA daje pravo da odlučimo u njeno ime? Svet je na vrlo pogrešnom putu!

eto

pre 5 godina

@Mika

E moj druže koliko dugo sam ja trebao da shvatim tu jednostavnu činjenicu... Trebao sam otići nakon prvih nedelju dana. Živa i zdrava, ništa joj ne fali, a neće. Pali. Traži sledeću, nema tu pomoći. Želi drugog ili šta god. Pola života izgubio na tome...

Vanja

pre 5 godina

Poenta je da zene manje zaradjuju? Pa ti zaradi isto, ili vise ko ti brani?
(niksa, 4. april 2019 15:18)

Ili se pravis lud ili jesi lud. Brani sistem koji ne da da se menjaju tradicionalna uloga zene u svetu. Zasto? Pa kad bi zene bili jednakopravne i samostalnije menjale bi se i uloga muskarca u drustvu a to vecini ne odgovara. dovoljno jasno?!

SSSS

pre 5 godina

Prvo uhapsiti muža manijaka, koji bi verovatno skočio na ženu i da je na samrti, a zatim onom sudiji zabraniti da se bavi suđenjem. Ne znam da li ovoga ima ni u Saudijskoj Arabiji.

marko

pre 5 godina

Meni moja žena nikad nije ni dala pristanak...prosto imamo sex kad poželim ja ili ona...ono koje je poželeli sex potrudi se da uzbudi ono drugo...niko ništa nikog ne pita!!!!!!!!

niksa

pre 5 godina

Neko ko je proglasen nesposobnim da da svoj pristanak, odnosno da ODBIJE seksualni odnos koji ne zeli, je kao u komi.

Sad pitam muskarce, da li biste vi imali odnos sa osobom koja je u komi? Ako je odgovor da, onda nesto nije ozbiljno u redu sa vama i zato nije ni cudo da je potreban zakon da sankcionise takvo ponasanje, kad vec vi sami niste u stanju da postujete osnovna ljudska prava.

Mnogo je dublji problem sto je mizoginija drustveno prihvatljiva a kad sud i zakon zakaze onda je i institucionalizovana.

Procenat silovanih muskaraca od strane zena ne treba zanemaritu jer nijednu zrtvu ne treba poistivetiti sa statistickom greskom, ali strah od napada kod decaka prestaje jednom kada izrastu od muskarce. Kod zena traje citav zivot.
Strah od napada koji imaju decaci se razvija
uglavnom u odnosu na druge muskarce.

Nejednakost zene dovodi u podredjen polozaj. Zene uvek manje zaradjuju, te se nalaze u situaciji da na svasta pristaju u braku. Jedan muskarac uvek moze da odbijje seks kada mu nije do toga. Zenu mogu da primoraju. U tome je razlika.
(Anja, 04. april 2019 14:38)





Poenta je da zene manje zaradjuju? Pa ti zaradi isto, ili vise ko ti brani?

Mika

pre 5 godina

Nakaradna odluka suda kojom se dozvoljava silovanje. Strašno.

Supružnici treba da imaju seks i to jeste osnovno ljudsko pravo, ali samo ako na to pristaju oboje.

Ako jedno od njih izgubi volju, želju ili kao u ovom slučaju mogućnost izbora, onda drugom dozvoliti da se razvede. Mislim da je i to sasvim normalno i da je očigledno da to proizilazi iz situacije kada je jedan od supružnika izgubio želju za seksom, a drugi ne.

Hm

pre 5 godina

Feminizam(radikalna ideologija ali lako rešiva) i neofeminizam(mnogo opasniji jer je prirodna ženska osobina i podmukliji) će uništiti Evropu i Ameriku i sve slovenske nacije.
Glavni motor te ideologije je kompleks niže vrednosti (inače sasvim nepotreban jer su žene pol koji mnogo lagodnije žive ovaj život) i pokušaj dominacije, (što je neprirodno za taj pol, jer dovodi do gašenja ljudske vrste).
(kompleksi su stvorili i Hitlera, 4. april 2019 11:57)

O kom se feminizmu radi kada je zakonski dozvoljen brak sa ometenom zenom koju niko nista ne pita. Ovu su udali roditelji da je skinu sebi s vrata, ovaj hoce da je siluje i zakon to dozvoljava (verovatno neki pakistanci).
Nju niko nista ne pita. Gde ti tu tacno vidis feminizam, zenomrscu. Zbog tebe i tebi slicnih i postoji feminizam.
Niste nasi vlasnici. Cak ni u braku. Vredim minimum koliko i ti. Ali ne odustajete od posedovanja zene i odlucivanja o njenom zivotu i smrti. Zato i nema brakova. I neka i treba da propadnemo.

belgrader

pre 5 godina

Pročitao sam u komentarima da žene siluju muškarce. Ne znam samo kako, ako nešto neće da se pokrene onda neće. Nema tu neke filozofije

Pera

pre 5 godina

Zanimljivo. Zašto svi prepostavlaju da ona ne želi seks ako glasno ne kaže da želi? U tekstu se kaže da ona zbog neke mentalne bolesti prosto NE MOŽE da da pristanak, a ne da ne želi seks. Ovo nije normalno stanje dvoje normalnih ljudi u kome svi mogu sve, pa se svaka želja može slobodno izraziti i zavisi samo od volje. Šta ako ona želi seks kao znak ljubavi i nastavka bračne veze koja se i dalje nastavlja relativno normalno, ali ne može da da eksplicitan pristanak? Ona vi nešto uskraćujete i njoj i njemu. Čemu taj konzervativni bibliski deafult da je seks u osnovi zlo sem kad se posebno ne odobri zbog "viših ciljeva", odnosno neki poseban i veliki ustupak drugoj osobi? Šta ako nekome date da pojede čokoladu a on zbog mentalne bolesti ne može da da je eksplicitno traži? U čemu je suštinska razlika?

Brat

pre 5 godina

@(psujem jer mi svakako ne objavljujete komentare, 4. april 2019 10:16)

Brate, ko sebi pre 15g da se obracam, daje ono vec nekome- zahvali joj se na svemu i pozdravi!

od kada sam se razveo shavtio sam jednu stvar, SVAKA zena voli sex koliko i mi, ako ne i vise, i kada joj ne pruzis odmah bude, sto ne pricamo ako postoji neki problem!

Jos jednu stvar sam shavtio... Zena kada ode u svaleraciju u 90% slucajeva ode i srcem muskrac kada ode u 90% slucaja trci kuci svojoj zeni jer je i dalje voli!

eurid

pre 5 godina

@realno

A da, postoji i cinjenica da zene duze zive od muskaraca, kao i cinjenica da se ta razlika smanjuje u poslednje vreme, srazmerno rastu vecito-ugrozenih-svim-i-svacim zenskih prava, znaci nije bas bilo sve tako crno, zar ne?

Htele vi to ili ne, drage moje, nije samo biologija ta koja vam daje duzi vek, ima tu i drugih stvari, npr. gorenavedena cinjenica koja nam ukazuje da vi, vecite mucenice, ipak vodite/vodile ste lagodniji zivot...

Zile

pre 5 godina

Svi su u prici spicnuti. Nju treba u instituciju da neko brine o njoj, njega isto ali da se leci, a sudijh na neku proveru da li je bas zdravorazuman... jer ne deluje.

киза Д

pre 5 godina

Како сви извлачите закључке на основу једног пасуса из пресуде.Не знамо ни ко је тражио забрану ни степен болести жене.Битно је да сте сви у праву и високоморални.

black w

pre 5 godina

Čitam ovo i kažem devojci ( ona tu u sobi ) moje je bre osnovno ljudsko pravo da imamo seks kad god hocu ! Kaze, sta pricas bre, idi u tri lepe... , ajde da spremimo nesto da jedemo, gladna sam :D Pozdrav braćo :D

Djoksa

pre 5 godina

Više puta u tekstu je naglašeno da ta žena ima 20 godina (jel to treba nešto posebno da znači, kao da recimo ima 14..?!), a nijedan jedini put nije navedeno koliko muškarac ima godina..!? Od koliko godina u očima zakona osoba muškog pola postaje muškarac..?

mihailo alić

pre 5 godina

Ako devojka ima smetnje u razvoju, to NE ZNAČI DA JE silovanje, i da ona NEĆE SEKS, odakle vam ta glupava ideja? Ako ona neće seks, neka se razvede od njega i to je to. Do god je u braku ona želi njegovu zaštitu, i prema tome treba i ona njemu nešto da pruži. Ili on treba da je pazi, a ona da ga prijavljuje za silovanje?

CATAPA

pre 5 godina

Još samo da preciziraju koliko dugo nakon smrti žene to pravo muž može da konzumira. U Egiptu je to 6 sati, a ove budale to baš nisu precizirale.

Iskreno se ipak nadam da je u pitanju lažna vest, "izgubljeno u prevodu" ili makar bizaran slučaj korupcije nekog zalutalog sudije.

Anja

pre 5 godina

Neko ko je proglasen nesposobnim da da svoj pristanak, odnosno da ODBIJE seksualni odnos koji ne zeli, je kao u komi.

Sad pitam muskarce, da li biste vi imali odnos sa osobom koja je u komi? Ako je odgovor da, onda nesto nije ozbiljno u redu sa vama i zato nije ni cudo da je potreban zakon da sankcionise takvo ponasanje, kad vec vi sami niste u stanju da postujete osnovna ljudska prava.

Mnogo je dublji problem sto je mizoginija drustveno prihvatljiva a kad sud i zakon zakaze onda je i institucionalizovana.

Procenat silovanih muskaraca od strane zena ne treba zanemaritu jer nijednu zrtvu ne treba poistivetiti sa statistickom greskom, ali strah od napada kod decaka prestaje jednom kada izrastu od muskarce. Kod zena traje citav zivot.
Strah od napada koji imaju decaci se razvija uglavnom u odnosu na druge muskarce.

Nejednakost zene dovodi u podredjen polozaj. Zene uvek manje zaradjuju, te se nalaze u situaciji da na svasta pristaju u braku. Jedan muskarac uvek moze da odbijje seks kada mu nije do toga. Zenu mogu da primoraju. U tome je razlika.

Don Giovanni

pre 5 godina

Seks osnovno ljudsko pravo svakog muškarca?! Pod hitno testirati tog sudiju na halucinogene supstance! Kad je ovo izvalio, mora da je bio "as high as a kite", kako se to tamo kaže!

Zašto je onda silovanje krivično delo? Svaki silovatelj je samo koristio svoje "osnovno ljudsko pravo" na seks, zar ne? A pošto je uskraćivanje nekog prava kažnjivo, pretpostavljam da taj sudija kažnjava žene (i muškarce) koje uspeju da se odupru silovanju jer su nekome uskratile njegovo "osnovno ljudsko pravo"?

Nadam se samo da će taj sudija presuditi isto kad predmet iskorišćavanja tog "osnovnog ljudskog prava" bude njegova žena, sestra ili ćerka!

realno

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 4. april 2019 09:40) # Link komentara

Da, obicaji po kojima je zena vlasnistvo muskarca koji sa njom moze da radi sta hoce a ona nema nikakva prava. Takodje postoji i obicaj da se stari ljudi ubiju kad vise nisu od koristi - da vratimo i to. A ne to necemo samo one obicaje koji odgovaraju muskarcima.

Jova

pre 5 godina

Aj da cujemo ove eksperte na svim poljima. Nema naroda kao naseg, sve zna, i advokati smo, i sudije, i lekari.....
Ma najpametniji narod na svetu, a motaju kablove za 200€, piš zivi od naroda!

Goran

pre 5 godina

Realno je tako...
(Emk, 4. april 2019 09:29)

Realno bi ti trebao prodati kompjuter ili pisati komentare samo uz prisustvo psihijatra, psihologa i nekog veterinara.

ja

pre 5 godina

A ako se on dohvati sa nekom drugom, onda je nju prevario?
Znači, čak i ako je oženjen, treba da živi kao kaluđer do kraja života jer ona ne može da da pristanak na seks?

neko lud

pre 5 godina

20-godisnja supruga, hm, mora da tu ima neki za*eb, jos najbolje poverovati kako su te mentalne smetnje odjednom dosle niotkuda, osim toga nista drugo?

Boris

pre 5 godina

Nije sudija hteo da kaze da taj covek sada sme silovati zenu, nego da to onda vise nije brak. Ima sigurno mnogo razloga zasto se sudija ozbiljno zamislio nad ovim slucajem i zasto je to izjavio. Mozda razmatra hospitalizaciju zene, mozda smatra da brak treba ponistiti, mozda da zeni treba dodeliti staratelja ili promeniti status njenog muza u status staratelja, mozda zeli da na neki nacim muzu dozvoli seksualno neverstvo bez opasnosti da ona (tj. njen advokat) muza kasnije finansijski odere na brakorazvodnoj parnici zbog tog neverstva… U pitanju su veoma ozbiljne i moderne dileme sa ciljem zastite najboljih interesa obe strane, a ne staromodne stvari kao Ona je njegova, ima pravo da radi sa njom sta hoce.

Corvus

pre 5 godina

Deluje da je ona osoba koja treba da bude u ustanovi nemenjenoj za takava lica, a ne u braku.
(dragan, 4. april 2019 10:00)

Više je za ustanovu onaj kome je do seksa sa ženom koja to ne želi i koja plus toga ima mentalnih problema. U tome može da uživa samo teško poremećeni sadista, opsednut kontrolom. A ni ovaj sudija očigledno nije mnogo bolji...

Nemanja

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 4. april 2019 09:40)

Za sve ove neljude što su im nekakve zaostale, primitivne budalaštine prihvatljive jer su 'običaji stariji od zakona' nije zatvor, nego svinjac.

jasta

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 04. april 2019 09:40)
Pa dal' si ti covece realan. Tebe i ovog sudiju zajedno treba smestiti u neku ustanovu gde cete biti onemoguceni da iznosite misljenja dok vas ne izlece.

Dokon od jutros

pre 5 godina

Bila u braku ili ne, svaka osoba - bilo kog pola mora dobrovoljno da stupa u seksualne odnose. Sve ostalo je crna ili siva zona.
Zamislite da neko opšti sa nekim bez njegovog znanja, želje ili odobrenja!
To je apsurd.
Nije baš silovanje, ali i jeste!
Po meni, može se okarakterisati kao nedozvoljeno stupanje u polni odnos.
Ako je neko mrtav (mentalno ili skroz fizički) on ne može da da pristanak.
A niko nema prava da raspolaže tuđim telom.
Ne treba tom muškarcu zabraniti, treba mu dozvoliti - kada dobije jasan pristanak od partnera! Pošto ne može da dobije njen pristanak - onda ništa, na čekanju je (zauvek ili privremeno)... ja bi to tako rešio. A on čik nek zloupotrebi njeno stanje! A šta će biti ako ostane u drugom stanju!?
Razumem i njega, ali on jednostavno - nema po tom pitanju šta da traži od osobe u takvom stanju. Bolje mu je da potraži seksualno zadovoljstvo sa nekom sposobnom osobom.

Dokon od jutros

pre 5 godina

Zamislite da ste - ne mora trajno bez svesti, na primer privremeno - mrtvi pijani. I vaš partner krene da opšti sa vama, a vi nemate pojma. Ili vas tetovira...
Šta je to, kako to nazvati?!
Zdrav razum se negde izgubio ovim "ljudima".

Tina

pre 5 godina

Ko hoce da ima odnose sa osobom sa mentalnim smetnjama - to mi nije jasno. Kakve onda mentalne smetnje ima ta osoba koja uopste pomislja na tako mesto..

alban

pre 5 godina

U ovom slucaju zena nije kriva a ni muz. Mozda muz voli svoju zenu i ona njega, zato i pokusavaju da mozda spase brak, ali kad ste mladi a nemate seksualne odnose a zivot je tek pred vama, onda taj brak tesko da ce opstati.

4k4.Dex

pre 5 godina

Prilicno teska tema ali... neverovatno mi je da ona nikako ne moze da mu da do znanja da li zeli ili ne a ako je stvarno bolest toliko napredovala onda ne vidim ni njegovu zelju da ima seks sa njom koja je u principu biljka. Nek ide pa nek mece drugde. To je osnovna ljudska potreba bez koje se ne moze i ne treba.

autocorrect off

pre 5 godina

Ako devojka ima smetnje u razvoju, to je onda silovanje a ne seks! Ja bih tog “muskarca” kaznila
(velika macka, 4. april 2019 09:36)

šta bi mu uradila?

Pogresan pristup

pre 5 godina

Ovde se ne radi o muskarcu uopste, on ce naci drugu i to je to. Ako ona nije sposobna da odluci da li zeli da ima sex, znaci da nikada u zivotu nece imati sex, iskreno smatram da je to pogresno. Ne znam koje bi resenje moglo da se primeni ali da uskratis nekome sex ceo zivot deluje pogresno.

sasa

pre 5 godina

Zamisli ides na sud zbog zene koja ne moze da ima seksualne odnose zbog ometenog zdravstvenog stanja. ?!
On je za u ludnicu a ne brak. Zajedno sa sudijom.

daTiObjasnim

pre 5 godina

Ovo je jedan od razloga zbog koga su zene izgubile svako postovanje za muski rod. Tretirate nas ko lutke za naduvavanje koje su tu da vam "posluze za seks" a posle se pitate zasto necemo nista da imamo s vama. A ovom ako je toliko stalo do seksa nek nadje drugu zenu, a ne da maltretira ovu bolesnu.

kompleksi su stvorili i Hitlera

pre 5 godina

Feminizam(radikalna ideologija ali lako rešiva) i neofeminizam(mnogo opasniji jer je prirodna ženska osobina i podmukliji) će uništiti Evropu i Ameriku i sve slovenske nacije.
Glavni motor te ideologije je kompleks niže vrednosti (inače sasvim nepotreban jer su žene pol koji mnogo lagodnije žive ovaj život) i pokušaj dominacije, (što je neprirodno za taj pol, jer dovodi do gašenja ljudske vrste).

Da da

pre 5 godina

Ako sam ja razumeo pozadina ovog slučaja nije seks kao seks nego posredan način da se suprug izvuče iz bračne zajednice. Sledeći korak muškarca je da traži razvod braka jer iako sudski potvrdjeno pravo ono se ne može sprovesti u praksi. Lak način da se izadje iz braka koji je ovom verovatno postala noćna mora iz njegove perspektive. Jadno, ali izgleda da će upaliti.

mrmlj

pre 5 godina

Hmmmm... Škakljivo pitanje.
(Smuleco, 04. april 2019 09:34) cisto zarad diskusije bih voleo da cujem sta je to tacno skakljivo po ovom pitanju. devojka/zena iz nekog razloga ima psihicke/mentalne smetnje koje je onemogucavaju da odluci da li zeli seksualne odnose ili ne. ne vidim tu nista “skakljivo”, meni je situacija vrlo jasna - svaki seksualni odnos sa njom je nedopustiv jer je u “najboljem” slucaju zloupotreba nemocnog lica a u najgorem je silovanje. za mene ovde ima dileme koliko i u slucaju kad su pre 5-6 godina u egiptu (mislim da je bilo u egiptu ali nisam 100% siguran) raspravljali da li muz ima pravo na jos jedan seksualni odnos sa zenom NAKON sto ona umre.

Pepe

pre 5 godina

U stvari, precizno se može reći da je seks izmedju dvoje (ili više) ljudi njihovo osnovno ljudsko pravo, ako su svi učesnici saglasni s tim. Ovo što je sudija izvalio zvuči glupo, blago rečeno.

Milos

pre 5 godina

U tom slucaju bi trebalo da se razvedu, jer je prirodno da kso supružnici imaju seksuslni odnos, odnosno ds zenau ovom slučaju može da donese odluku, stoons ocugledno nije u stanju.

Stanko

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !

Nebojša

pre 5 godina

Teška tema a ni ovde nije najjasnije pojašnjeno dali je takva oduvek ili od skoro odnosno dali su se uzeli dok je bila zdrava kako god teška tema mislim da bi takve stvari ipak trebalo proveriti kakav je sa njom kakav je bio ranije kakav je čovek uopšte pitati i njenu porodicu za mišljenje sudija šta god da odluči odlučuje umesto nje a ona se možda nebi složila da može da kaže.

Pepe

pre 5 godina

U stvari, precizno se može reći da je seks izmedju dvoje (ili više) ljudi njihovo osnovno ljudsko pravo, ako su svi učesnici saglasni s tim. Ovo što je sudija izvalio zvuči glupo, blago rečeno.

Milos

pre 5 godina

U tom slucaju bi trebalo da se razvedu, jer je prirodno da kso supružnici imaju seksuslni odnos, odnosno ds zenau ovom slučaju može da donese odluku, stoons ocugledno nije u stanju.

sasa

pre 5 godina

Zamisli ides na sud zbog zene koja ne moze da ima seksualne odnose zbog ometenog zdravstvenog stanja. ?!
On je za u ludnicu a ne brak. Zajedno sa sudijom.

Tina

pre 5 godina

Ko hoce da ima odnose sa osobom sa mentalnim smetnjama - to mi nije jasno. Kakve onda mentalne smetnje ima ta osoba koja uopste pomislja na tako mesto..

Stanko

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !

Nemanja

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 4. april 2019 09:40)

Za sve ove neljude što su im nekakve zaostale, primitivne budalaštine prihvatljive jer su 'običaji stariji od zakona' nije zatvor, nego svinjac.

Anja

pre 5 godina

Neko ko je proglasen nesposobnim da da svoj pristanak, odnosno da ODBIJE seksualni odnos koji ne zeli, je kao u komi.

Sad pitam muskarce, da li biste vi imali odnos sa osobom koja je u komi? Ako je odgovor da, onda nesto nije ozbiljno u redu sa vama i zato nije ni cudo da je potreban zakon da sankcionise takvo ponasanje, kad vec vi sami niste u stanju da postujete osnovna ljudska prava.

Mnogo je dublji problem sto je mizoginija drustveno prihvatljiva a kad sud i zakon zakaze onda je i institucionalizovana.

Procenat silovanih muskaraca od strane zena ne treba zanemaritu jer nijednu zrtvu ne treba poistivetiti sa statistickom greskom, ali strah od napada kod decaka prestaje jednom kada izrastu od muskarce. Kod zena traje citav zivot.
Strah od napada koji imaju decaci se razvija uglavnom u odnosu na druge muskarce.

Nejednakost zene dovodi u podredjen polozaj. Zene uvek manje zaradjuju, te se nalaze u situaciji da na svasta pristaju u braku. Jedan muskarac uvek moze da odbijje seks kada mu nije do toga. Zenu mogu da primoraju. U tome je razlika.

mrmlj

pre 5 godina

Hmmmm... Škakljivo pitanje.
(Smuleco, 04. april 2019 09:34) cisto zarad diskusije bih voleo da cujem sta je to tacno skakljivo po ovom pitanju. devojka/zena iz nekog razloga ima psihicke/mentalne smetnje koje je onemogucavaju da odluci da li zeli seksualne odnose ili ne. ne vidim tu nista “skakljivo”, meni je situacija vrlo jasna - svaki seksualni odnos sa njom je nedopustiv jer je u “najboljem” slucaju zloupotreba nemocnog lica a u najgorem je silovanje. za mene ovde ima dileme koliko i u slucaju kad su pre 5-6 godina u egiptu (mislim da je bilo u egiptu ali nisam 100% siguran) raspravljali da li muz ima pravo na jos jedan seksualni odnos sa zenom NAKON sto ona umre.

Nebojša

pre 5 godina

Teška tema a ni ovde nije najjasnije pojašnjeno dali je takva oduvek ili od skoro odnosno dali su se uzeli dok je bila zdrava kako god teška tema mislim da bi takve stvari ipak trebalo proveriti kakav je sa njom kakav je bio ranije kakav je čovek uopšte pitati i njenu porodicu za mišljenje sudija šta god da odluči odlučuje umesto nje a ona se možda nebi složila da može da kaže.

jasta

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 04. april 2019 09:40)
Pa dal' si ti covece realan. Tebe i ovog sudiju zajedno treba smestiti u neku ustanovu gde cete biti onemoguceni da iznosite misljenja dok vas ne izlece.

realno

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 4. april 2019 09:40) # Link komentara

Da, obicaji po kojima je zena vlasnistvo muskarca koji sa njom moze da radi sta hoce a ona nema nikakva prava. Takodje postoji i obicaj da se stari ljudi ubiju kad vise nisu od koristi - da vratimo i to. A ne to necemo samo one obicaje koji odgovaraju muskarcima.

black w

pre 5 godina

Čitam ovo i kažem devojci ( ona tu u sobi ) moje je bre osnovno ljudsko pravo da imamo seks kad god hocu ! Kaze, sta pricas bre, idi u tri lepe... , ajde da spremimo nesto da jedemo, gladna sam :D Pozdrav braćo :D

daTiObjasnim

pre 5 godina

Ovo je jedan od razloga zbog koga su zene izgubile svako postovanje za muski rod. Tretirate nas ko lutke za naduvavanje koje su tu da vam "posluze za seks" a posle se pitate zasto necemo nista da imamo s vama. A ovom ako je toliko stalo do seksa nek nadje drugu zenu, a ne da maltretira ovu bolesnu.

Hm

pre 5 godina

Feminizam(radikalna ideologija ali lako rešiva) i neofeminizam(mnogo opasniji jer je prirodna ženska osobina i podmukliji) će uništiti Evropu i Ameriku i sve slovenske nacije.
Glavni motor te ideologije je kompleks niže vrednosti (inače sasvim nepotreban jer su žene pol koji mnogo lagodnije žive ovaj život) i pokušaj dominacije, (što je neprirodno za taj pol, jer dovodi do gašenja ljudske vrste).
(kompleksi su stvorili i Hitlera, 4. april 2019 11:57)

O kom se feminizmu radi kada je zakonski dozvoljen brak sa ometenom zenom koju niko nista ne pita. Ovu su udali roditelji da je skinu sebi s vrata, ovaj hoce da je siluje i zakon to dozvoljava (verovatno neki pakistanci).
Nju niko nista ne pita. Gde ti tu tacno vidis feminizam, zenomrscu. Zbog tebe i tebi slicnih i postoji feminizam.
Niste nasi vlasnici. Cak ni u braku. Vredim minimum koliko i ti. Ali ne odustajete od posedovanja zene i odlucivanja o njenom zivotu i smrti. Zato i nema brakova. I neka i treba da propadnemo.

Goran

pre 5 godina

Realno je tako...
(Emk, 4. april 2019 09:29)

Realno bi ti trebao prodati kompjuter ili pisati komentare samo uz prisustvo psihijatra, psihologa i nekog veterinara.

CATAPA

pre 5 godina

Još samo da preciziraju koliko dugo nakon smrti žene to pravo muž može da konzumira. U Egiptu je to 6 sati, a ove budale to baš nisu precizirale.

Iskreno se ipak nadam da je u pitanju lažna vest, "izgubljeno u prevodu" ili makar bizaran slučaj korupcije nekog zalutalog sudije.

Da da

pre 5 godina

Ako sam ja razumeo pozadina ovog slučaja nije seks kao seks nego posredan način da se suprug izvuče iz bračne zajednice. Sledeći korak muškarca je da traži razvod braka jer iako sudski potvrdjeno pravo ono se ne može sprovesti u praksi. Lak način da se izadje iz braka koji je ovom verovatno postala noćna mora iz njegove perspektive. Jadno, ali izgleda da će upaliti.

Dokon od jutros

pre 5 godina

Zamislite da ste - ne mora trajno bez svesti, na primer privremeno - mrtvi pijani. I vaš partner krene da opšti sa vama, a vi nemate pojma. Ili vas tetovira...
Šta je to, kako to nazvati?!
Zdrav razum se negde izgubio ovim "ljudima".

Brat

pre 5 godina

@(psujem jer mi svakako ne objavljujete komentare, 4. april 2019 10:16)

Brate, ko sebi pre 15g da se obracam, daje ono vec nekome- zahvali joj se na svemu i pozdravi!

od kada sam se razveo shavtio sam jednu stvar, SVAKA zena voli sex koliko i mi, ako ne i vise, i kada joj ne pruzis odmah bude, sto ne pricamo ako postoji neki problem!

Jos jednu stvar sam shavtio... Zena kada ode u svaleraciju u 90% slucajeva ode i srcem muskrac kada ode u 90% slucaja trci kuci svojoj zeni jer je i dalje voli!

Boris

pre 5 godina

Nije sudija hteo da kaze da taj covek sada sme silovati zenu, nego da to onda vise nije brak. Ima sigurno mnogo razloga zasto se sudija ozbiljno zamislio nad ovim slucajem i zasto je to izjavio. Mozda razmatra hospitalizaciju zene, mozda smatra da brak treba ponistiti, mozda da zeni treba dodeliti staratelja ili promeniti status njenog muza u status staratelja, mozda zeli da na neki nacim muzu dozvoli seksualno neverstvo bez opasnosti da ona (tj. njen advokat) muza kasnije finansijski odere na brakorazvodnoj parnici zbog tog neverstva… U pitanju su veoma ozbiljne i moderne dileme sa ciljem zastite najboljih interesa obe strane, a ne staromodne stvari kao Ona je njegova, ima pravo da radi sa njom sta hoce.

Mika

pre 5 godina

Nakaradna odluka suda kojom se dozvoljava silovanje. Strašno.

Supružnici treba da imaju seks i to jeste osnovno ljudsko pravo, ali samo ako na to pristaju oboje.

Ako jedno od njih izgubi volju, želju ili kao u ovom slučaju mogućnost izbora, onda drugom dozvoliti da se razvede. Mislim da je i to sasvim normalno i da je očigledno da to proizilazi iz situacije kada je jedan od supružnika izgubio želju za seksom, a drugi ne.

Jova

pre 5 godina

Aj da cujemo ove eksperte na svim poljima. Nema naroda kao naseg, sve zna, i advokati smo, i sudije, i lekari.....
Ma najpametniji narod na svetu, a motaju kablove za 200€, piš zivi od naroda!

danilo

pre 5 godina

E odlična tema. Moilio bih vas za što više odgovora, kako muškaraca tako i žena. U braku sam 15 godina, volim svoju suprugu i seks sa njom je odličan, ali ga je toliko retko da se svodi na statističku grešku.
Prvo je krenulo u trudnoći, zbog straha za bebu, pa posle trudnoće zbog depresije, pa posle toga zbog izgleda.
Nastavilo se nezadovoljstvom zbog životne situacije ( stana, para, poslova itd).
Meni seks dosta znači u životu i ponavljam kada ga ima to je zemljotres i voleo bh sto češće sa svojom suprugom, koja me i dalje veoma privlači, ali ga je ponavljam toliko retko, da nekada prodju po 2-3 meseca.
Ne znam šta da radim. Pokušao sam da pričam, ali ona jednostavno kaže da joj je interes za seks opao drastično i da joj je libido skoro na nuli. Ne bih da se razilazimo, čak sam joj i rekao ako je problem daj da se razidjemo k’o ljudi, ali ona kaže da je više ne privlači seks ili bar mnogo manje nego ranije i da nije poželela drugog, već jednostavno nema interesa. Šta da radim, ljudi, pogotovu žene, šta da radim.

Corvus

pre 5 godina

Deluje da je ona osoba koja treba da bude u ustanovi nemenjenoj za takava lica, a ne u braku.
(dragan, 4. april 2019 10:00)

Više je za ustanovu onaj kome je do seksa sa ženom koja to ne želi i koja plus toga ima mentalnih problema. U tome može da uživa samo teško poremećeni sadista, opsednut kontrolom. A ni ovaj sudija očigledno nije mnogo bolji...

Zile

pre 5 godina

Svi su u prici spicnuti. Nju treba u instituciju da neko brine o njoj, njega isto ali da se leci, a sudijh na neku proveru da li je bas zdravorazuman... jer ne deluje.

Don Giovanni

pre 5 godina

Seks osnovno ljudsko pravo svakog muškarca?! Pod hitno testirati tog sudiju na halucinogene supstance! Kad je ovo izvalio, mora da je bio "as high as a kite", kako se to tamo kaže!

Zašto je onda silovanje krivično delo? Svaki silovatelj je samo koristio svoje "osnovno ljudsko pravo" na seks, zar ne? A pošto je uskraćivanje nekog prava kažnjivo, pretpostavljam da taj sudija kažnjava žene (i muškarce) koje uspeju da se odupru silovanju jer su nekome uskratile njegovo "osnovno ljudsko pravo"?

Nadam se samo da će taj sudija presuditi isto kad predmet iskorišćavanja tog "osnovnog ljudskog prava" bude njegova žena, sestra ili ćerka!

Smuleco

pre 5 godina

Žena oslabljenih kongitivnih sposobnosti, ne može da ima realnu percepciju potreba, a samim tim ni onu za seks. Ako je to tako, onda nije u stanju da prihvati / odbije seksualni odnos, pa u skladu sa tim može biti objekat neželjene obljube.

Djoksa

pre 5 godina

Više puta u tekstu je naglašeno da ta žena ima 20 godina (jel to treba nešto posebno da znači, kao da recimo ima 14..?!), a nijedan jedini put nije navedeno koliko muškarac ima godina..!? Od koliko godina u očima zakona osoba muškog pola postaje muškarac..?

kompleksi su stvorili i Hitlera

pre 5 godina

Feminizam(radikalna ideologija ali lako rešiva) i neofeminizam(mnogo opasniji jer je prirodna ženska osobina i podmukliji) će uništiti Evropu i Ameriku i sve slovenske nacije.
Glavni motor te ideologije je kompleks niže vrednosti (inače sasvim nepotreban jer su žene pol koji mnogo lagodnije žive ovaj život) i pokušaj dominacije, (što je neprirodno za taj pol, jer dovodi do gašenja ljudske vrste).

киза Д

pre 5 godina

Како сви извлачите закључке на основу једног пасуса из пресуде.Не знамо ни ко је тражио забрану ни степен болести жене.Битно је да сте сви у праву и високоморални.

Marijana

pre 5 godina

Inace su pricali socijalni radnici, bio je tekst o tome, ako osoba ima smanjenu inteligenciju, i nema ko da brine o njoj..strasne su zloupotrebe predatora nad takvim zenama. Moraju ih odvesti i kod ginekologa da im se stavi spirala, da ne bi ostajale trudne i radjale decu, jer ne mogu da se brinu o njima, zapravo ni o sebi. Zasto muskarac je uopste sa zenom koja takav problem ima, ni takvi likovi nisu zdravi u glavi. Strasno.

eurid

pre 5 godina

@realno

A da, postoji i cinjenica da zene duze zive od muskaraca, kao i cinjenica da se ta razlika smanjuje u poslednje vreme, srazmerno rastu vecito-ugrozenih-svim-i-svacim zenskih prava, znaci nije bas bilo sve tako crno, zar ne?

Htele vi to ili ne, drage moje, nije samo biologija ta koja vam daje duzi vek, ima tu i drugih stvari, npr. gorenavedena cinjenica koja nam ukazuje da vi, vecite mucenice, ipak vodite/vodile ste lagodniji zivot...

Dokon od jutros

pre 5 godina

Bila u braku ili ne, svaka osoba - bilo kog pola mora dobrovoljno da stupa u seksualne odnose. Sve ostalo je crna ili siva zona.
Zamislite da neko opšti sa nekim bez njegovog znanja, želje ili odobrenja!
To je apsurd.
Nije baš silovanje, ali i jeste!
Po meni, može se okarakterisati kao nedozvoljeno stupanje u polni odnos.
Ako je neko mrtav (mentalno ili skroz fizički) on ne može da da pristanak.
A niko nema prava da raspolaže tuđim telom.
Ne treba tom muškarcu zabraniti, treba mu dozvoliti - kada dobije jasan pristanak od partnera! Pošto ne može da dobije njen pristanak - onda ništa, na čekanju je (zauvek ili privremeno)... ja bi to tako rešio. A on čik nek zloupotrebi njeno stanje! A šta će biti ako ostane u drugom stanju!?
Razumem i njega, ali on jednostavno - nema po tom pitanju šta da traži od osobe u takvom stanju. Bolje mu je da potraži seksualno zadovoljstvo sa nekom sposobnom osobom.

@Stanko

pre 5 godina

Dušo, postoji zakon o silovanju u braku. Samo što tvoja sorta nije došla do nivoa razumevanja pročitanog. To što kao znaš da čitaš i pišeš nije dovoljan dokaz da si homo sapiens. A da ima budala koji ni sipanje K.O.kapi i silovanje ne vide kao nešto loše-e, za to postoji zatvor, a i psihijatrija, mada još nisu našli način kako "ugraditi " svest i emocije psihopatama.

Bot

pre 5 godina

Iz naslova sam mislio da je sud u Saudijskoj Arabiji. Kada sam video da je u Londonu, zaprepastio sam se. Pa da li je moguce da je sudija ovo uradio?

gile

pre 5 godina

Onda ti lepo tuzi zenu da ti plati prostitutku posto ona nece prosto je . Posto ste u braku i to se podrazumeva treba da se donesu novi zakoni da ako zena ne zeli da ima seks onda mora i da isfinansira muzu tu potrebu ili da se suprug oslobodi bilo kakvih finasijskih troskova za decu i zenu posto mora da plati profesionalne zene za taj posao .

eto

pre 5 godina

@Mika

E moj druže koliko dugo sam ja trebao da shvatim tu jednostavnu činjenicu... Trebao sam otići nakon prvih nedelju dana. Živa i zdrava, ništa joj ne fali, a neće. Pali. Traži sledeću, nema tu pomoći. Želi drugog ili šta god. Pola života izgubio na tome...

autocorrect off

pre 5 godina

Ako devojka ima smetnje u razvoju, to je onda silovanje a ne seks! Ja bih tog “muskarca” kaznila
(velika macka, 4. april 2019 09:36)

šta bi mu uradila?

mihailo alić

pre 5 godina

Ako devojka ima smetnje u razvoju, to NE ZNAČI DA JE silovanje, i da ona NEĆE SEKS, odakle vam ta glupava ideja? Ako ona neće seks, neka se razvede od njega i to je to. Do god je u braku ona želi njegovu zaštitu, i prema tome treba i ona njemu nešto da pruži. Ili on treba da je pazi, a ona da ga prijavljuje za silovanje?

ja

pre 5 godina

A ako se on dohvati sa nekom drugom, onda je nju prevario?
Znači, čak i ako je oženjen, treba da živi kao kaluđer do kraja života jer ona ne može da da pristanak na seks?

Vanja

pre 5 godina

Poenta je da zene manje zaradjuju? Pa ti zaradi isto, ili vise ko ti brani?
(niksa, 4. april 2019 15:18)

Ili se pravis lud ili jesi lud. Brani sistem koji ne da da se menjaju tradicionalna uloga zene u svetu. Zasto? Pa kad bi zene bili jednakopravne i samostalnije menjale bi se i uloga muskarca u drustvu a to vecini ne odgovara. dovoljno jasno?!

SSSS

pre 5 godina

Prvo uhapsiti muža manijaka, koji bi verovatno skočio na ženu i da je na samrti, a zatim onom sudiji zabraniti da se bavi suđenjem. Ne znam da li ovoga ima ni u Saudijskoj Arabiji.

marko

pre 5 godina

Meni moja žena nikad nije ni dala pristanak...prosto imamo sex kad poželim ja ili ona...ono koje je poželeli sex potrudi se da uzbudi ono drugo...niko ništa nikog ne pita!!!!!!!!

Snezana

pre 5 godina

Da li se suprotnom odlukom uskraćuje pravo na seks toj ženi? "Ona ima mentalne smetnje pa MI nismo sigurni da li ona pristaje na seks pa ćemo je MI sprečiti da ima seks, za svaki slučaj"! Ko NAMA daje pravo da odlučimo u njeno ime? Svet je na vrlo pogrešnom putu!

Nikola

pre 5 godina

@(danilo, 4. april 2019 18:47)
Pa ti njoj reci da nemaš više motivacije da se boriš i da radiš. I da ne tražiš drugu za sada, ali da od nje sve zavisi šta će se dešavati dalje. Pa sad ili će i ona da se žrtvuje pa da se nađete na pola puta ili ćeš bar biti slobodan da nešto promeniš u svom životu.
Od žena nemoj da tražiš savet. Reći će ti da ćutiš i trpiš i da se nadaš.

@danilo

pre 5 godina

Druze u identicnoj sam situaciji bio. U nekom trenutku sam rekao sebi, evo necu da trazim ja nikakav kontakt, da vidim kada ce ona. I? Nikada vise nista do kraja i razlaza. Svaki moj mikro korak ka razlazu oberucke je prihvatala, na kraju nasla stan i odselila se. Ako brate, kamo leeepe sreće da sam to uradio prvog dana.
Dakle da mi je da vratim 15 godina zivota, a ne mogu. Pali odmah, ali odmah ako mene pitas.

niksa

pre 5 godina

Neko ko je proglasen nesposobnim da da svoj pristanak, odnosno da ODBIJE seksualni odnos koji ne zeli, je kao u komi.

Sad pitam muskarce, da li biste vi imali odnos sa osobom koja je u komi? Ako je odgovor da, onda nesto nije ozbiljno u redu sa vama i zato nije ni cudo da je potreban zakon da sankcionise takvo ponasanje, kad vec vi sami niste u stanju da postujete osnovna ljudska prava.

Mnogo je dublji problem sto je mizoginija drustveno prihvatljiva a kad sud i zakon zakaze onda je i institucionalizovana.

Procenat silovanih muskaraca od strane zena ne treba zanemaritu jer nijednu zrtvu ne treba poistivetiti sa statistickom greskom, ali strah od napada kod decaka prestaje jednom kada izrastu od muskarce. Kod zena traje citav zivot.
Strah od napada koji imaju decaci se razvija
uglavnom u odnosu na druge muskarce.

Nejednakost zene dovodi u podredjen polozaj. Zene uvek manje zaradjuju, te se nalaze u situaciji da na svasta pristaju u braku. Jedan muskarac uvek moze da odbijje seks kada mu nije do toga. Zenu mogu da primoraju. U tome je razlika.
(Anja, 04. april 2019 14:38)





Poenta je da zene manje zaradjuju? Pa ti zaradi isto, ili vise ko ti brani?

4k4.Dex

pre 5 godina

Prilicno teska tema ali... neverovatno mi je da ona nikako ne moze da mu da do znanja da li zeli ili ne a ako je stvarno bolest toliko napredovala onda ne vidim ni njegovu zelju da ima seks sa njom koja je u principu biljka. Nek ide pa nek mece drugde. To je osnovna ljudska potreba bez koje se ne moze i ne treba.

ministarstvo za lobotomiju

pre 5 godina

Ceo clanak:
https://www.theguardian.com/law/2019/apr/03/english-judge-says-man-having-sex-with-wife-is-fundamental-human-right

TL;DR
Sudija ponistava odluku suda koja je doneta na inicijativu pravnika socijalne sluzbe zbog bojazni da ne mogu biti sigurni da li je doslo do silovanja, jer smatraju da zena mozda vise nije u mogucnosti da da pristanak, za sta veruju da imaju dokaze.
Na sudjenju se pojavljuju sve tri strane (muz, zena i socijalna sluzba) i na tom sudjenju socijalna sluzba gubi i odluka se ponistava iz razloga, kako navodi sudija, jer je neprakticno za sprovodjenje u delo, jer muza stavlja u polozaj silovatelja, i jer smatra da je pravo svakog coveka (upotrebljena je rec human) da ima sex sa zenom (upotrebljena je rec wife) sa kojom je u braku.

Ako u svemu vidis silovanje, imas ozbiljan problem, ni sva pravda na svetu ti nece pomoci. Kancerogena ideologija u dubokoj metastazi.

Pera

pre 5 godina

Zanimljivo. Zašto svi prepostavlaju da ona ne želi seks ako glasno ne kaže da želi? U tekstu se kaže da ona zbog neke mentalne bolesti prosto NE MOŽE da da pristanak, a ne da ne želi seks. Ovo nije normalno stanje dvoje normalnih ljudi u kome svi mogu sve, pa se svaka želja može slobodno izraziti i zavisi samo od volje. Šta ako ona želi seks kao znak ljubavi i nastavka bračne veze koja se i dalje nastavlja relativno normalno, ali ne može da da eksplicitan pristanak? Ona vi nešto uskraćujete i njoj i njemu. Čemu taj konzervativni bibliski deafult da je seks u osnovi zlo sem kad se posebno ne odobri zbog "viših ciljeva", odnosno neki poseban i veliki ustupak drugoj osobi? Šta ako nekome date da pojede čokoladu a on zbog mentalne bolesti ne može da da je eksplicitno traži? U čemu je suštinska razlika?

E moj danilo

pre 5 godina

@danilo

Ne pokusavaj razgovarati o tome, to ubija zelju u startu. Pocni se sredjivati. Kupi sebi novu garderobu, mirise, muske kremice, gelove. Pocni trenirati, vjezbati neki individualni sport, trcanje, bodibilding, sta bilo. Pocni se pazljivije hraniti. Nemoj to kriti nista od zene ali joj ni ne objasnjavaj nista. Ostani pola sata ili sat duze na putu s posla. Nemoj joj se javljati na poruke i pozive, pusti je neka ceka. Pocni je tretirati na "need to know" osnovi, i ostani u tom rezimu.

Vidjeces kako se brzo situacija promjeni :-)...

belgrader

pre 5 godina

Pročitao sam u komentarima da žene siluju muškarce. Ne znam samo kako, ako nešto neće da se pokrene onda neće. Nema tu neke filozofije

cvrko

pre 5 godina

Da ona moze reci,rekla bi "da" ali svaka zena pred maticarom rece "da" i tu se podrazumeva i seks jer maticar nije postavljao pitanje da li ona zeli da mi bude cimerka :(

Barac Stojanic

pre 5 godina

Pročitao sam u komentarima da žene siluju muškarce. Ne znam samo kako, ako nešto neće da se pokrene onda neće. Nema tu neke filozofije
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (belgrader,
Oo itekako moze zena perfidnim nacinom da dobije sto zeli od tebe u datom trenutku. Nisi fizicki ali si iskecan psihicki.
Ovaj clanak je nepotpun da bi moglo da se teoretise i zakljucuje ovo ili ono.

neko lud

pre 5 godina

20-godisnja supruga, hm, mora da tu ima neki za*eb, jos najbolje poverovati kako su te mentalne smetnje odjednom dosle niotkuda, osim toga nista drugo?

memorija

pre 5 godina

Presuda je u redu, moze se koristiti u praksi i ne mora da vazi samo za sopstvenu zenu. Dakle, pozvati se na osnovno ljudsko pravo u svakoj situaciji. A udate zene posebno da vode racuna o postovanju osnovnog ljudskog prava, da ne bi bilo problema, jer sto rece Djordje Katic "...ja koliko znam, ti si ovde samo trosak!".

CATAPA

pre 5 godina

Kao što sam očekivao, ipak je u pitanju puki senzacionalizam. Sudija Entoni Hejden je na preliminarnom saslušanju samo odobrio pokretanje postupka. Koliko god da sebe jeste ozbiljno kopromitovao takvom izjavom za javnost, to ne znači da je presuda doneta. Naprotiv, to znači da se do okončanja procesa (pretpostavlja se nekoliko meseci) korišćenje tog "osnovnog ljudskog prava" može i mora tretirati kao silovanje. Mišljenje sudije o "osnovnim ljudskim pravima" ni u čemu ne obavezuje socijalnu službu, policiju ili tužilaštvo.

Sudija je inače postao "selebriti" od pre godinu dana kada je doneo zaista kontroverznu odluku u slučaju Alfija Evansa. Evo da špekulišem i ja, izgleda da se ni u ovoj novoj "kontroverzi" zapravo i ne radi o "dozvoli za seks", nego o traženju modaliteta da se hendikepirana žena prinudi na trudnoću. Koju posle ne može da prekine jer "nije kompetetntna da odlučuje o sebi".

Ne postoji način da se ovo "osnovno pravo na seks sa ženom" na bilo koji način legalizuje. Sledi da bi i biračko pravo mentalno hendikepiranih osoba moralo da se redefiniše u korist staratelja koji "procenjuju njihov interes". A time bi i demokratski princip jedan čovek-jedan glas bio bačen u blato.

Ovo je puki idiokratski spektakluk i drugih 5 minuta slave za jednog sudiju. Očigledno mu se onih prvih 5 minuta dopalo.

Miki

pre 5 godina

Cini mi se da nekim komentatorima fali kohnitivnih sposobnosti.
Ako se udala, kako se udala.
Da je u problemu od pre udaje ili nakon udaje.

Zamisli zena ostane bez ruku i glasa posle nesrece a muzu neko zabrani da ima sex sa zenom jer ne moze da kaze ne i nema ruku da se odbrani.
Znaci muz je silovatelj po rodjenju?

Neki ljudi su istinski bolesnici a kriju se iza prava zena.

Pogresan pristup

pre 5 godina

Ovde se ne radi o muskarcu uopste, on ce naci drugu i to je to. Ako ona nije sposobna da odluci da li zeli da ima sex, znaci da nikada u zivotu nece imati sex, iskreno smatram da je to pogresno. Ne znam koje bi resenje moglo da se primeni ali da uskratis nekome sex ceo zivot deluje pogresno.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 5 godina

Konkretno Ne moze da kaze ni da Hoce ni da Nece - a mozda Bas hoce - e sada na muzu je da vidi sta ce i kako ce a ne na prepametnim komentatorima odskolovanim na pink tv i hepi tv naucnim rijaliti programima !

Dualno

pre 5 godina

@danilo
Zavedi je. Napravi da te poželi. Napravi da se oseća lepo, zgodno, seksi, ženstveno, poželjno, erotično. Kako ste tako smešni, pa nijedna neće reći da ne želi ako se pored vas oseća tako kako sam napisala. Nema to veze sa decom trudnoćom depresijom. Ima jedino veze sa time kako napravite da se oseća. Menjaj svakodnevne navike, loži je, uzbuđuj je, reci da ti je lepa i seksi i da ti se sviđa, zaljubi se ponovo u nju i ona če se ponovo u tebe.

Cinique

pre 5 godina

Ovu su udali roditelji da je skinu sebi s vrata, ovaj hoce da je siluje i zakon to dozvoljava (verovatno neki pakistanci).
(Hm, 4. april 2019 15:00)
Sve i da jesu Pakistanci, kakve to veze ima sa bilo čim?
Vidiš, ti pričaš kako taj "radikalni novi feminizam" nije fašistička ideologija, a zapravo dokazuješ da je koren isti, pa je tako i obrazac rasizma preslikan na mušku populaciju kao nekakvu "mušku rasu" (manje vrednu i manje moralnu pa time i opasnu).

alban

pre 5 godina

U ovom slucaju zena nije kriva a ni muz. Mozda muz voli svoju zenu i ona njega, zato i pokusavaju da mozda spase brak, ali kad ste mladi a nemate seksualne odnose a zivot je tek pred vama, onda taj brak tesko da ce opstati.

Stanko

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !

kompleksi su stvorili i Hitlera

pre 5 godina

Feminizam(radikalna ideologija ali lako rešiva) i neofeminizam(mnogo opasniji jer je prirodna ženska osobina i podmukliji) će uništiti Evropu i Ameriku i sve slovenske nacije.
Glavni motor te ideologije je kompleks niže vrednosti (inače sasvim nepotreban jer su žene pol koji mnogo lagodnije žive ovaj život) i pokušaj dominacije, (što je neprirodno za taj pol, jer dovodi do gašenja ljudske vrste).

mihailo alić

pre 5 godina

Ako devojka ima smetnje u razvoju, to NE ZNAČI DA JE silovanje, i da ona NEĆE SEKS, odakle vam ta glupava ideja? Ako ona neće seks, neka se razvede od njega i to je to. Do god je u braku ona želi njegovu zaštitu, i prema tome treba i ona njemu nešto da pruži. Ili on treba da je pazi, a ona da ga prijavljuje za silovanje?

eurid

pre 5 godina

@realno

A da, postoji i cinjenica da zene duze zive od muskaraca, kao i cinjenica da se ta razlika smanjuje u poslednje vreme, srazmerno rastu vecito-ugrozenih-svim-i-svacim zenskih prava, znaci nije bas bilo sve tako crno, zar ne?

Htele vi to ili ne, drage moje, nije samo biologija ta koja vam daje duzi vek, ima tu i drugih stvari, npr. gorenavedena cinjenica koja nam ukazuje da vi, vecite mucenice, ipak vodite/vodile ste lagodniji zivot...

niksa

pre 5 godina

Neko ko je proglasen nesposobnim da da svoj pristanak, odnosno da ODBIJE seksualni odnos koji ne zeli, je kao u komi.

Sad pitam muskarce, da li biste vi imali odnos sa osobom koja je u komi? Ako je odgovor da, onda nesto nije ozbiljno u redu sa vama i zato nije ni cudo da je potreban zakon da sankcionise takvo ponasanje, kad vec vi sami niste u stanju da postujete osnovna ljudska prava.

Mnogo je dublji problem sto je mizoginija drustveno prihvatljiva a kad sud i zakon zakaze onda je i institucionalizovana.

Procenat silovanih muskaraca od strane zena ne treba zanemaritu jer nijednu zrtvu ne treba poistivetiti sa statistickom greskom, ali strah od napada kod decaka prestaje jednom kada izrastu od muskarce. Kod zena traje citav zivot.
Strah od napada koji imaju decaci se razvija
uglavnom u odnosu na druge muskarce.

Nejednakost zene dovodi u podredjen polozaj. Zene uvek manje zaradjuju, te se nalaze u situaciji da na svasta pristaju u braku. Jedan muskarac uvek moze da odbijje seks kada mu nije do toga. Zenu mogu da primoraju. U tome je razlika.
(Anja, 04. april 2019 14:38)





Poenta je da zene manje zaradjuju? Pa ti zaradi isto, ili vise ko ti brani?

daTiObjasnim

pre 5 godina

Ovo je jedan od razloga zbog koga su zene izgubile svako postovanje za muski rod. Tretirate nas ko lutke za naduvavanje koje su tu da vam "posluze za seks" a posle se pitate zasto necemo nista da imamo s vama. A ovom ako je toliko stalo do seksa nek nadje drugu zenu, a ne da maltretira ovu bolesnu.

Pera

pre 5 godina

Zanimljivo. Zašto svi prepostavlaju da ona ne želi seks ako glasno ne kaže da želi? U tekstu se kaže da ona zbog neke mentalne bolesti prosto NE MOŽE da da pristanak, a ne da ne želi seks. Ovo nije normalno stanje dvoje normalnih ljudi u kome svi mogu sve, pa se svaka želja može slobodno izraziti i zavisi samo od volje. Šta ako ona želi seks kao znak ljubavi i nastavka bračne veze koja se i dalje nastavlja relativno normalno, ali ne može da da eksplicitan pristanak? Ona vi nešto uskraćujete i njoj i njemu. Čemu taj konzervativni bibliski deafult da je seks u osnovi zlo sem kad se posebno ne odobri zbog "viših ciljeva", odnosno neki poseban i veliki ustupak drugoj osobi? Šta ako nekome date da pojede čokoladu a on zbog mentalne bolesti ne može da da je eksplicitno traži? U čemu je suštinska razlika?

Nebojša

pre 5 godina

Teška tema a ni ovde nije najjasnije pojašnjeno dali je takva oduvek ili od skoro odnosno dali su se uzeli dok je bila zdrava kako god teška tema mislim da bi takve stvari ipak trebalo proveriti kakav je sa njom kakav je bio ranije kakav je čovek uopšte pitati i njenu porodicu za mišljenje sudija šta god da odluči odlučuje umesto nje a ona se možda nebi složila da može da kaže.

ja

pre 5 godina

A ako se on dohvati sa nekom drugom, onda je nju prevario?
Znači, čak i ako je oženjen, treba da živi kao kaluđer do kraja života jer ona ne može da da pristanak na seks?

Pogresan pristup

pre 5 godina

Ovde se ne radi o muskarcu uopste, on ce naci drugu i to je to. Ako ona nije sposobna da odluci da li zeli da ima sex, znaci da nikada u zivotu nece imati sex, iskreno smatram da je to pogresno. Ne znam koje bi resenje moglo da se primeni ali da uskratis nekome sex ceo zivot deluje pogresno.

gile

pre 5 godina

Onda ti lepo tuzi zenu da ti plati prostitutku posto ona nece prosto je . Posto ste u braku i to se podrazumeva treba da se donesu novi zakoni da ako zena ne zeli da ima seks onda mora i da isfinansira muzu tu potrebu ili da se suprug oslobodi bilo kakvih finasijskih troskova za decu i zenu posto mora da plati profesionalne zene za taj posao .

Anja

pre 5 godina

Neko ko je proglasen nesposobnim da da svoj pristanak, odnosno da ODBIJE seksualni odnos koji ne zeli, je kao u komi.

Sad pitam muskarce, da li biste vi imali odnos sa osobom koja je u komi? Ako je odgovor da, onda nesto nije ozbiljno u redu sa vama i zato nije ni cudo da je potreban zakon da sankcionise takvo ponasanje, kad vec vi sami niste u stanju da postujete osnovna ljudska prava.

Mnogo je dublji problem sto je mizoginija drustveno prihvatljiva a kad sud i zakon zakaze onda je i institucionalizovana.

Procenat silovanih muskaraca od strane zena ne treba zanemaritu jer nijednu zrtvu ne treba poistivetiti sa statistickom greskom, ali strah od napada kod decaka prestaje jednom kada izrastu od muskarce. Kod zena traje citav zivot.
Strah od napada koji imaju decaci se razvija uglavnom u odnosu na druge muskarce.

Nejednakost zene dovodi u podredjen polozaj. Zene uvek manje zaradjuju, te se nalaze u situaciji da na svasta pristaju u braku. Jedan muskarac uvek moze da odbijje seks kada mu nije do toga. Zenu mogu da primoraju. U tome je razlika.

Milos

pre 5 godina

U tom slucaju bi trebalo da se razvedu, jer je prirodno da kso supružnici imaju seksuslni odnos, odnosno ds zenau ovom slučaju može da donese odluku, stoons ocugledno nije u stanju.

belgrader

pre 5 godina

Pročitao sam u komentarima da žene siluju muškarce. Ne znam samo kako, ako nešto neće da se pokrene onda neće. Nema tu neke filozofije

memorija

pre 5 godina

Presuda je u redu, moze se koristiti u praksi i ne mora da vazi samo za sopstvenu zenu. Dakle, pozvati se na osnovno ljudsko pravo u svakoj situaciji. A udate zene posebno da vode racuna o postovanju osnovnog ljudskog prava, da ne bi bilo problema, jer sto rece Djordje Katic "...ja koliko znam, ti si ovde samo trosak!".

autocorrect off

pre 5 godina

Ako devojka ima smetnje u razvoju, to je onda silovanje a ne seks! Ja bih tog “muskarca” kaznila
(velika macka, 4. april 2019 09:36)

šta bi mu uradila?

cvrko

pre 5 godina

Da ona moze reci,rekla bi "da" ali svaka zena pred maticarom rece "da" i tu se podrazumeva i seks jer maticar nije postavljao pitanje da li ona zeli da mi bude cimerka :(

Brat

pre 5 godina

@(psujem jer mi svakako ne objavljujete komentare, 4. april 2019 10:16)

Brate, ko sebi pre 15g da se obracam, daje ono vec nekome- zahvali joj se na svemu i pozdravi!

od kada sam se razveo shavtio sam jednu stvar, SVAKA zena voli sex koliko i mi, ako ne i vise, i kada joj ne pruzis odmah bude, sto ne pricamo ako postoji neki problem!

Jos jednu stvar sam shavtio... Zena kada ode u svaleraciju u 90% slucajeva ode i srcem muskrac kada ode u 90% slucaja trci kuci svojoj zeni jer je i dalje voli!

Pepe

pre 5 godina

U stvari, precizno se može reći da je seks izmedju dvoje (ili više) ljudi njihovo osnovno ljudsko pravo, ako su svi učesnici saglasni s tim. Ovo što je sudija izvalio zvuči glupo, blago rečeno.

Hm

pre 5 godina

Feminizam(radikalna ideologija ali lako rešiva) i neofeminizam(mnogo opasniji jer je prirodna ženska osobina i podmukliji) će uništiti Evropu i Ameriku i sve slovenske nacije.
Glavni motor te ideologije je kompleks niže vrednosti (inače sasvim nepotreban jer su žene pol koji mnogo lagodnije žive ovaj život) i pokušaj dominacije, (što je neprirodno za taj pol, jer dovodi do gašenja ljudske vrste).
(kompleksi su stvorili i Hitlera, 4. april 2019 11:57)

O kom se feminizmu radi kada je zakonski dozvoljen brak sa ometenom zenom koju niko nista ne pita. Ovu su udali roditelji da je skinu sebi s vrata, ovaj hoce da je siluje i zakon to dozvoljava (verovatno neki pakistanci).
Nju niko nista ne pita. Gde ti tu tacno vidis feminizam, zenomrscu. Zbog tebe i tebi slicnih i postoji feminizam.
Niste nasi vlasnici. Cak ni u braku. Vredim minimum koliko i ti. Ali ne odustajete od posedovanja zene i odlucivanja o njenom zivotu i smrti. Zato i nema brakova. I neka i treba da propadnemo.

Nemanja

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 4. april 2019 09:40)

Za sve ove neljude što su im nekakve zaostale, primitivne budalaštine prihvatljive jer su 'običaji stariji od zakona' nije zatvor, nego svinjac.

alban

pre 5 godina

U ovom slucaju zena nije kriva a ni muz. Mozda muz voli svoju zenu i ona njega, zato i pokusavaju da mozda spase brak, ali kad ste mladi a nemate seksualne odnose a zivot je tek pred vama, onda taj brak tesko da ce opstati.

neko lud

pre 5 godina

20-godisnja supruga, hm, mora da tu ima neki za*eb, jos najbolje poverovati kako su te mentalne smetnje odjednom dosle niotkuda, osim toga nista drugo?

SSSS

pre 5 godina

Prvo uhapsiti muža manijaka, koji bi verovatno skočio na ženu i da je na samrti, a zatim onom sudiji zabraniti da se bavi suđenjem. Ne znam da li ovoga ima ni u Saudijskoj Arabiji.

realno

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 4. april 2019 09:40) # Link komentara

Da, obicaji po kojima je zena vlasnistvo muskarca koji sa njom moze da radi sta hoce a ona nema nikakva prava. Takodje postoji i obicaj da se stari ljudi ubiju kad vise nisu od koristi - da vratimo i to. A ne to necemo samo one obicaje koji odgovaraju muskarcima.

black w

pre 5 godina

Čitam ovo i kažem devojci ( ona tu u sobi ) moje je bre osnovno ljudsko pravo da imamo seks kad god hocu ! Kaze, sta pricas bre, idi u tri lepe... , ajde da spremimo nesto da jedemo, gladna sam :D Pozdrav braćo :D

ministarstvo za lobotomiju

pre 5 godina

Ceo clanak:
https://www.theguardian.com/law/2019/apr/03/english-judge-says-man-having-sex-with-wife-is-fundamental-human-right

TL;DR
Sudija ponistava odluku suda koja je doneta na inicijativu pravnika socijalne sluzbe zbog bojazni da ne mogu biti sigurni da li je doslo do silovanja, jer smatraju da zena mozda vise nije u mogucnosti da da pristanak, za sta veruju da imaju dokaze.
Na sudjenju se pojavljuju sve tri strane (muz, zena i socijalna sluzba) i na tom sudjenju socijalna sluzba gubi i odluka se ponistava iz razloga, kako navodi sudija, jer je neprakticno za sprovodjenje u delo, jer muza stavlja u polozaj silovatelja, i jer smatra da je pravo svakog coveka (upotrebljena je rec human) da ima sex sa zenom (upotrebljena je rec wife) sa kojom je u braku.

Ako u svemu vidis silovanje, imas ozbiljan problem, ni sva pravda na svetu ti nece pomoci. Kancerogena ideologija u dubokoj metastazi.

Vanja

pre 5 godina

Poenta je da zene manje zaradjuju? Pa ti zaradi isto, ili vise ko ti brani?
(niksa, 4. april 2019 15:18)

Ili se pravis lud ili jesi lud. Brani sistem koji ne da da se menjaju tradicionalna uloga zene u svetu. Zasto? Pa kad bi zene bili jednakopravne i samostalnije menjale bi se i uloga muskarca u drustvu a to vecini ne odgovara. dovoljno jasno?!

@Stanko

pre 5 godina

Dušo, postoji zakon o silovanju u braku. Samo što tvoja sorta nije došla do nivoa razumevanja pročitanog. To što kao znaš da čitaš i pišeš nije dovoljan dokaz da si homo sapiens. A da ima budala koji ni sipanje K.O.kapi i silovanje ne vide kao nešto loše-e, za to postoji zatvor, a i psihijatrija, mada još nisu našli način kako "ugraditi " svest i emocije psihopatama.

Dualno

pre 5 godina

@danilo
Zavedi je. Napravi da te poželi. Napravi da se oseća lepo, zgodno, seksi, ženstveno, poželjno, erotično. Kako ste tako smešni, pa nijedna neće reći da ne želi ako se pored vas oseća tako kako sam napisala. Nema to veze sa decom trudnoćom depresijom. Ima jedino veze sa time kako napravite da se oseća. Menjaj svakodnevne navike, loži je, uzbuđuj je, reci da ti je lepa i seksi i da ti se sviđa, zaljubi se ponovo u nju i ona če se ponovo u tebe.

jasta

pre 5 godina

Ne postoji zakon koji dozvoljava muskarcu da insistira na seksu ( sa svojom zenom ?! ) bez njenog pristanka jer je to onda silovanje !? - Zakon ne postoji , postoje obicaji koji su stariji od zakona !
(Stanko, 04. april 2019 09:40)
Pa dal' si ti covece realan. Tebe i ovog sudiju zajedno treba smestiti u neku ustanovu gde cete biti onemoguceni da iznosite misljenja dok vas ne izlece.

Mika

pre 5 godina

Nakaradna odluka suda kojom se dozvoljava silovanje. Strašno.

Supružnici treba da imaju seks i to jeste osnovno ljudsko pravo, ali samo ako na to pristaju oboje.

Ako jedno od njih izgubi volju, želju ili kao u ovom slučaju mogućnost izbora, onda drugom dozvoliti da se razvede. Mislim da je i to sasvim normalno i da je očigledno da to proizilazi iz situacije kada je jedan od supružnika izgubio želju za seksom, a drugi ne.

Snezana

pre 5 godina

Da li se suprotnom odlukom uskraćuje pravo na seks toj ženi? "Ona ima mentalne smetnje pa MI nismo sigurni da li ona pristaje na seks pa ćemo je MI sprečiti da ima seks, za svaki slučaj"! Ko NAMA daje pravo da odlučimo u njeno ime? Svet je na vrlo pogrešnom putu!

Goran

pre 5 godina

Realno je tako...
(Emk, 4. april 2019 09:29)

Realno bi ti trebao prodati kompjuter ili pisati komentare samo uz prisustvo psihijatra, psihologa i nekog veterinara.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 5 godina

Konkretno Ne moze da kaze ni da Hoce ni da Nece - a mozda Bas hoce - e sada na muzu je da vidi sta ce i kako ce a ne na prepametnim komentatorima odskolovanim na pink tv i hepi tv naucnim rijaliti programima !

mrmlj

pre 5 godina

Hmmmm... Škakljivo pitanje.
(Smuleco, 04. april 2019 09:34) cisto zarad diskusije bih voleo da cujem sta je to tacno skakljivo po ovom pitanju. devojka/zena iz nekog razloga ima psihicke/mentalne smetnje koje je onemogucavaju da odluci da li zeli seksualne odnose ili ne. ne vidim tu nista “skakljivo”, meni je situacija vrlo jasna - svaki seksualni odnos sa njom je nedopustiv jer je u “najboljem” slucaju zloupotreba nemocnog lica a u najgorem je silovanje. za mene ovde ima dileme koliko i u slucaju kad su pre 5-6 godina u egiptu (mislim da je bilo u egiptu ali nisam 100% siguran) raspravljali da li muz ima pravo na jos jedan seksualni odnos sa zenom NAKON sto ona umre.

Da da

pre 5 godina

Ako sam ja razumeo pozadina ovog slučaja nije seks kao seks nego posredan način da se suprug izvuče iz bračne zajednice. Sledeći korak muškarca je da traži razvod braka jer iako sudski potvrdjeno pravo ono se ne može sprovesti u praksi. Lak način da se izadje iz braka koji je ovom verovatno postala noćna mora iz njegove perspektive. Jadno, ali izgleda da će upaliti.

Bot

pre 5 godina

Iz naslova sam mislio da je sud u Saudijskoj Arabiji. Kada sam video da je u Londonu, zaprepastio sam se. Pa da li je moguce da je sudija ovo uradio?

Corvus

pre 5 godina

Deluje da je ona osoba koja treba da bude u ustanovi nemenjenoj za takava lica, a ne u braku.
(dragan, 4. april 2019 10:00)

Više je za ustanovu onaj kome je do seksa sa ženom koja to ne želi i koja plus toga ima mentalnih problema. U tome može da uživa samo teško poremećeni sadista, opsednut kontrolom. A ni ovaj sudija očigledno nije mnogo bolji...

sasa

pre 5 godina

Zamisli ides na sud zbog zene koja ne moze da ima seksualne odnose zbog ometenog zdravstvenog stanja. ?!
On je za u ludnicu a ne brak. Zajedno sa sudijom.

marko

pre 5 godina

Meni moja žena nikad nije ni dala pristanak...prosto imamo sex kad poželim ja ili ona...ono koje je poželeli sex potrudi se da uzbudi ono drugo...niko ništa nikog ne pita!!!!!!!!

Don Giovanni

pre 5 godina

Seks osnovno ljudsko pravo svakog muškarca?! Pod hitno testirati tog sudiju na halucinogene supstance! Kad je ovo izvalio, mora da je bio "as high as a kite", kako se to tamo kaže!

Zašto je onda silovanje krivično delo? Svaki silovatelj je samo koristio svoje "osnovno ljudsko pravo" na seks, zar ne? A pošto je uskraćivanje nekog prava kažnjivo, pretpostavljam da taj sudija kažnjava žene (i muškarce) koje uspeju da se odupru silovanju jer su nekome uskratile njegovo "osnovno ljudsko pravo"?

Nadam se samo da će taj sudija presuditi isto kad predmet iskorišćavanja tog "osnovnog ljudskog prava" bude njegova žena, sestra ili ćerka!

Jova

pre 5 godina

Aj da cujemo ove eksperte na svim poljima. Nema naroda kao naseg, sve zna, i advokati smo, i sudije, i lekari.....
Ma najpametniji narod na svetu, a motaju kablove za 200€, piš zivi od naroda!

CATAPA

pre 5 godina

Još samo da preciziraju koliko dugo nakon smrti žene to pravo muž može da konzumira. U Egiptu je to 6 sati, a ove budale to baš nisu precizirale.

Iskreno se ipak nadam da je u pitanju lažna vest, "izgubljeno u prevodu" ili makar bizaran slučaj korupcije nekog zalutalog sudije.

Djoksa

pre 5 godina

Više puta u tekstu je naglašeno da ta žena ima 20 godina (jel to treba nešto posebno da znači, kao da recimo ima 14..?!), a nijedan jedini put nije navedeno koliko muškarac ima godina..!? Od koliko godina u očima zakona osoba muškog pola postaje muškarac..?

4k4.Dex

pre 5 godina

Prilicno teska tema ali... neverovatno mi je da ona nikako ne moze da mu da do znanja da li zeli ili ne a ako je stvarno bolest toliko napredovala onda ne vidim ni njegovu zelju da ima seks sa njom koja je u principu biljka. Nek ide pa nek mece drugde. To je osnovna ljudska potreba bez koje se ne moze i ne treba.

Miki

pre 5 godina

Cini mi se da nekim komentatorima fali kohnitivnih sposobnosti.
Ako se udala, kako se udala.
Da je u problemu od pre udaje ili nakon udaje.

Zamisli zena ostane bez ruku i glasa posle nesrece a muzu neko zabrani da ima sex sa zenom jer ne moze da kaze ne i nema ruku da se odbrani.
Znaci muz je silovatelj po rodjenju?

Neki ljudi su istinski bolesnici a kriju se iza prava zena.

Cinique

pre 5 godina

Ovu su udali roditelji da je skinu sebi s vrata, ovaj hoce da je siluje i zakon to dozvoljava (verovatno neki pakistanci).
(Hm, 4. april 2019 15:00)
Sve i da jesu Pakistanci, kakve to veze ima sa bilo čim?
Vidiš, ti pričaš kako taj "radikalni novi feminizam" nije fašistička ideologija, a zapravo dokazuješ da je koren isti, pa je tako i obrazac rasizma preslikan na mušku populaciju kao nekakvu "mušku rasu" (manje vrednu i manje moralnu pa time i opasnu).

Dokon od jutros

pre 5 godina

Zamislite da ste - ne mora trajno bez svesti, na primer privremeno - mrtvi pijani. I vaš partner krene da opšti sa vama, a vi nemate pojma. Ili vas tetovira...
Šta je to, kako to nazvati?!
Zdrav razum se negde izgubio ovim "ljudima".

Boris

pre 5 godina

Nije sudija hteo da kaze da taj covek sada sme silovati zenu, nego da to onda vise nije brak. Ima sigurno mnogo razloga zasto se sudija ozbiljno zamislio nad ovim slucajem i zasto je to izjavio. Mozda razmatra hospitalizaciju zene, mozda smatra da brak treba ponistiti, mozda da zeni treba dodeliti staratelja ili promeniti status njenog muza u status staratelja, mozda zeli da na neki nacim muzu dozvoli seksualno neverstvo bez opasnosti da ona (tj. njen advokat) muza kasnije finansijski odere na brakorazvodnoj parnici zbog tog neverstva… U pitanju su veoma ozbiljne i moderne dileme sa ciljem zastite najboljih interesa obe strane, a ne staromodne stvari kao Ona je njegova, ima pravo da radi sa njom sta hoce.

киза Д

pre 5 godina

Како сви извлачите закључке на основу једног пасуса из пресуде.Не знамо ни ко је тражио забрану ни степен болести жене.Битно је да сте сви у праву и високоморални.

Dokon od jutros

pre 5 godina

Bila u braku ili ne, svaka osoba - bilo kog pola mora dobrovoljno da stupa u seksualne odnose. Sve ostalo je crna ili siva zona.
Zamislite da neko opšti sa nekim bez njegovog znanja, želje ili odobrenja!
To je apsurd.
Nije baš silovanje, ali i jeste!
Po meni, može se okarakterisati kao nedozvoljeno stupanje u polni odnos.
Ako je neko mrtav (mentalno ili skroz fizički) on ne može da da pristanak.
A niko nema prava da raspolaže tuđim telom.
Ne treba tom muškarcu zabraniti, treba mu dozvoliti - kada dobije jasan pristanak od partnera! Pošto ne može da dobije njen pristanak - onda ništa, na čekanju je (zauvek ili privremeno)... ja bi to tako rešio. A on čik nek zloupotrebi njeno stanje! A šta će biti ako ostane u drugom stanju!?
Razumem i njega, ali on jednostavno - nema po tom pitanju šta da traži od osobe u takvom stanju. Bolje mu je da potraži seksualno zadovoljstvo sa nekom sposobnom osobom.

Marijana

pre 5 godina

Inace su pricali socijalni radnici, bio je tekst o tome, ako osoba ima smanjenu inteligenciju, i nema ko da brine o njoj..strasne su zloupotrebe predatora nad takvim zenama. Moraju ih odvesti i kod ginekologa da im se stavi spirala, da ne bi ostajale trudne i radjale decu, jer ne mogu da se brinu o njima, zapravo ni o sebi. Zasto muskarac je uopste sa zenom koja takav problem ima, ni takvi likovi nisu zdravi u glavi. Strasno.

Nikola

pre 5 godina

@(danilo, 4. april 2019 18:47)
Pa ti njoj reci da nemaš više motivacije da se boriš i da radiš. I da ne tražiš drugu za sada, ali da od nje sve zavisi šta će se dešavati dalje. Pa sad ili će i ona da se žrtvuje pa da se nađete na pola puta ili ćeš bar biti slobodan da nešto promeniš u svom životu.
Od žena nemoj da tražiš savet. Reći će ti da ćutiš i trpiš i da se nadaš.

E moj danilo

pre 5 godina

@danilo

Ne pokusavaj razgovarati o tome, to ubija zelju u startu. Pocni se sredjivati. Kupi sebi novu garderobu, mirise, muske kremice, gelove. Pocni trenirati, vjezbati neki individualni sport, trcanje, bodibilding, sta bilo. Pocni se pazljivije hraniti. Nemoj to kriti nista od zene ali joj ni ne objasnjavaj nista. Ostani pola sata ili sat duze na putu s posla. Nemoj joj se javljati na poruke i pozive, pusti je neka ceka. Pocni je tretirati na "need to know" osnovi, i ostani u tom rezimu.

Vidjeces kako se brzo situacija promjeni :-)...

Smuleco

pre 5 godina

Žena oslabljenih kongitivnih sposobnosti, ne može da ima realnu percepciju potreba, a samim tim ni onu za seks. Ako je to tako, onda nije u stanju da prihvati / odbije seksualni odnos, pa u skladu sa tim može biti objekat neželjene obljube.

danilo

pre 5 godina

E odlična tema. Moilio bih vas za što više odgovora, kako muškaraca tako i žena. U braku sam 15 godina, volim svoju suprugu i seks sa njom je odličan, ali ga je toliko retko da se svodi na statističku grešku.
Prvo je krenulo u trudnoći, zbog straha za bebu, pa posle trudnoće zbog depresije, pa posle toga zbog izgleda.
Nastavilo se nezadovoljstvom zbog životne situacije ( stana, para, poslova itd).
Meni seks dosta znači u životu i ponavljam kada ga ima to je zemljotres i voleo bh sto češće sa svojom suprugom, koja me i dalje veoma privlači, ali ga je ponavljam toliko retko, da nekada prodju po 2-3 meseca.
Ne znam šta da radim. Pokušao sam da pričam, ali ona jednostavno kaže da joj je interes za seks opao drastično i da joj je libido skoro na nuli. Ne bih da se razilazimo, čak sam joj i rekao ako je problem daj da se razidjemo k’o ljudi, ali ona kaže da je više ne privlači seks ili bar mnogo manje nego ranije i da nije poželela drugog, već jednostavno nema interesa. Šta da radim, ljudi, pogotovu žene, šta da radim.

Tina

pre 5 godina

Ko hoce da ima odnose sa osobom sa mentalnim smetnjama - to mi nije jasno. Kakve onda mentalne smetnje ima ta osoba koja uopste pomislja na tako mesto..

Zile

pre 5 godina

Svi su u prici spicnuti. Nju treba u instituciju da neko brine o njoj, njega isto ali da se leci, a sudijh na neku proveru da li je bas zdravorazuman... jer ne deluje.

Barac Stojanic

pre 5 godina

Pročitao sam u komentarima da žene siluju muškarce. Ne znam samo kako, ako nešto neće da se pokrene onda neće. Nema tu neke filozofije
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (belgrader,
Oo itekako moze zena perfidnim nacinom da dobije sto zeli od tebe u datom trenutku. Nisi fizicki ali si iskecan psihicki.
Ovaj clanak je nepotpun da bi moglo da se teoretise i zakljucuje ovo ili ono.

eto

pre 5 godina

@Mika

E moj druže koliko dugo sam ja trebao da shvatim tu jednostavnu činjenicu... Trebao sam otići nakon prvih nedelju dana. Živa i zdrava, ništa joj ne fali, a neće. Pali. Traži sledeću, nema tu pomoći. Želi drugog ili šta god. Pola života izgubio na tome...

CATAPA

pre 5 godina

Kao što sam očekivao, ipak je u pitanju puki senzacionalizam. Sudija Entoni Hejden je na preliminarnom saslušanju samo odobrio pokretanje postupka. Koliko god da sebe jeste ozbiljno kopromitovao takvom izjavom za javnost, to ne znači da je presuda doneta. Naprotiv, to znači da se do okončanja procesa (pretpostavlja se nekoliko meseci) korišćenje tog "osnovnog ljudskog prava" može i mora tretirati kao silovanje. Mišljenje sudije o "osnovnim ljudskim pravima" ni u čemu ne obavezuje socijalnu službu, policiju ili tužilaštvo.

Sudija je inače postao "selebriti" od pre godinu dana kada je doneo zaista kontroverznu odluku u slučaju Alfija Evansa. Evo da špekulišem i ja, izgleda da se ni u ovoj novoj "kontroverzi" zapravo i ne radi o "dozvoli za seks", nego o traženju modaliteta da se hendikepirana žena prinudi na trudnoću. Koju posle ne može da prekine jer "nije kompetetntna da odlučuje o sebi".

Ne postoji način da se ovo "osnovno pravo na seks sa ženom" na bilo koji način legalizuje. Sledi da bi i biračko pravo mentalno hendikepiranih osoba moralo da se redefiniše u korist staratelja koji "procenjuju njihov interes". A time bi i demokratski princip jedan čovek-jedan glas bio bačen u blato.

Ovo je puki idiokratski spektakluk i drugih 5 minuta slave za jednog sudiju. Očigledno mu se onih prvih 5 minuta dopalo.

@danilo

pre 5 godina

Druze u identicnoj sam situaciji bio. U nekom trenutku sam rekao sebi, evo necu da trazim ja nikakav kontakt, da vidim kada ce ona. I? Nikada vise nista do kraja i razlaza. Svaki moj mikro korak ka razlazu oberucke je prihvatala, na kraju nasla stan i odselila se. Ako brate, kamo leeepe sreće da sam to uradio prvog dana.
Dakle da mi je da vratim 15 godina zivota, a ne mogu. Pali odmah, ali odmah ako mene pitas.