Utorak, 02.04.2019.

09:06

Oglasile se banke: Spremni smo da nađemo rešenje za kredite u CHF

Banke u Srbiji podržavaju inicijativu za rešavanje pitanja kredita indeksiranih švajcarskim frankom.

Izvor: Tanjug

Oglasile se banke: Spremni smo da naðemo rešenje za kredite u CHF IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Балакаха

pre 5 godina

Аман, људи! Банке су превариле своје клијенте!!! То је суштина!

Банке НИСУ имале те CHF на својим рачунима па их продавале НБС да би клијентима исплаћивали динаре као кредит. То је суштина преваре! Банке су клијнтима давали кредите у динарима а везивали их за курс CHF (вршили су индексацију у CHF).

Преварени клијенти банки који су добили ДИНАРСКЕ кредите ИНДЕКСИРАНЕ у CHF желе да их држава заштити од банкарске преваре а НЕ ЖЕЛЕ нити један динар из буџета.

Cale

pre 5 godina

Banke su dale dinare...nikakvih CHF nije bilo i ni jedna banka se nije zaduzila u CHF da bi te iste pare dala klijentima za kredit.Dakle,jedino ispravno resenje je konverzija duga u EUR po paritetu EUR/CHF na dan isplate kredita...

VladimirNS

pre 5 godina

Problem je u tome sto ako drzava pocne da daje duznicima, sutra ce se javiti Pera, Janko, Marko da slicnim problemima i reci ce: KAKO STE MOGLI NJIMA, MOZETE I NAMA.

Onda krece otimacina bez kraja, tj. dokle god drzava ima novca u kasi.

Saglasan sam, svakako treba pomoci ljudima u nevolji ali iskreno, ne tako sto ce se pare uzeti iz drzavne kase.

U svakom problemu postoje dve strane. Svaka mora da izgubi nesto da bi se doslo do kompromisa.

Kapitalizam je suvi kapital, interes i ljudski zivot.

Ljudski zivot je pre 40-50 godina konacno dobio svoju cenu (pre toga je nije imao tj. bio je neprocenjiv). Mi zivimo u vremenu kada ta cena, ne samo sto postoji, vec i pada.

CHF dužnik

pre 5 godina

Niko ne traži od države da plaća bilo čije kredite. Traži se konačan stav suda o zakonitosti odobravanja i indeksiranja kredita u CHF. Ako je bilo nezakonito onda će banke morati da snose troškove, u protivnom teret ostaje na dužnicima, što je i logično. Suština problema je u tome da banke uglavnom NISU povlačile kreditne linije u CHF već su dinare indeksirale u CHF i tako odobravale kredite. To NBS veoma dobro zna ali svi se prave ludi i ćute zbog uticaja bankarskog lobija.

daMirda

pre 5 godina

Ja stvarno ne znam sta duznici vise hoce. Jesu li kamate menjane protivno zakonu (izmenjeni uslovi poslovanja)? Jesu. Pare su vracene duznicima. Jesu li isplacivali novac po jednom kursu a naplacivali rate po drugom? Jesu. Pare su vracene duznicima. Da li je kurs franka porastao preko svakog ocekivanja? Jeste, ali to nije problem ni drzave ni banke, vec onoga ko je takav kredit uzeo. Isto tako je mogao i da padne preko svakog ocekivanja i sad bi se ti isti duznici sladili time sto su dobili stanove za dzabe. Drzava treba samo da omoguci da sve tuzbe po prve dve tacke budu razresene automatski, ako neko jos nije obestecen, a sve ostalo je na bankama i duznicima da se dogovore. Reprogrami, olaksice, sta god. Drzava ne treba ni evro da da za to. Eventualno Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, ali iskljucivo svojim sredstvima.

komunikator

pre 5 godina

banke su ekstraprofiteri u ovoj situaciji i treba da podnesu ceo trosak kao sto su u madjarskoj ojadjene. postavljaju se kao da i one placaju mesecno nekome ratu kredita i prave se ludi, a da to apsolutno nije tacno.
u bankama je namerno govoreno zaposlenima da guraju kredite u chf uprkos svim rizicima. zakon prepoznaje i znacajno izmenjene uslove zbog kojih i mogu da se koriguju uslovi otplate, ali ajde vi da malo kukate kako ste jadni. beozbrazluk.
ako je neko podigao 2.000.000 dinara treba toliko i da vrati sa svim kamatama koje treba da se dodaju. a ne da posle 10 godina otplacivanja duguje 3.000.000 a otplatio je 2.000.000.

sramota

pre 5 godina

Posle dvanaest godina dranja po ledjima, spremni ste da nađete rešenje? Niste franke ni imali..... Zašto država i Nbs ovo godinama posmatraju? Gde su odgovorni?

Dipl.ecc

pre 5 godina

@George: da, banke su ovde u pravu isto onoliko koliko su bile u pravu za:
1.naplatu troskova obrade kredita (vec je Kasacioni sud rekao jasno koliko su u pravu)
2.naplatu kredita po prodajnom, a plasman po kupovnom kursu
3. pad euribora i libora su zadrzale za sebe, umesto umanjenja rate (ispravljeno BAN 2 odlukom NBS, ali bez zatezne kamate).

I sad je Evropski sud pravde rekao koliko su u pravu za CHF za madjarski slucaj.

I ako su u pravu, zasto u svojim napomenama imaju milionske iznose rezervisanja po osnovu sudskih sporava i pod tackom razno?

Sud stavlja tacku. I tacka, za jednog, (zna on koji je) beogradjanina. Malo b.

Bankar

pre 5 godina

Ne razumem ljude koji kazu necemo da placamo tudje kredite. Zar se nama svima ne odbija za poreze, zdravstveno i socijalno. Taj novac drzava koristi za sve i svasta, normalno da je duzna i obavezna svakom gradjaninu ive zemlje da pomogne, obezbedi zdravstvenu i socijalnu zastitu. Pravo na istinu.

Bata Raka

pre 5 godina

Banke se same nisu zaduzivale na trzistu u CHF nego u EUR ili USD valuti. Namerno su gurale i promovisale CHF kredite gradjanima kao najpovoljnije. Znale su da ce na ovaj nacin doci do ekstra profita...

Miloš

pre 5 godina

Stvar je veoma jednostavna: u kojoj valuti ste dobili kredit u tom i da otplatite. Kakve crno indeksiranje u ovome i onome. Ja nisam čuo da je iko od korisnika dobio na račun švajcarce na račun. Dakle, šarena laža, te da je ozbiljne države i NBS, sve bi ovo palo u roku od 15 dana.

Benito

pre 5 godina

@(Kobster, 2. april 2019 09:23) Kada se neka tema spinuje, onda se dobije komentar kao što je ovaj. Od tebe Kobsteru nikom ništa ne treba, da si bio u mogućnosti sigurno bi uzeo kredit i ne bi bio podstanar, a sad su ti oni koji su to mogli krivi što se ti zezaš sa gazdama. Ovo nije bila neka obična špekulacija koja je krenula po zlu, kako se to često predstavlja. Ovde je došlo do okolnosti koje baš niko nije predvideo i upozorenja koja su bila vrlo tiha, skromna i ograničena se nisu odnosila na ono što se zaista dogodilo od 2009 do danas. Reč je o kolapsu sistema zajedničke valute koji je posledica ekonomskih i političkih potresa koje nije bilo moguće predvideti. Da su se dogodile stvari koje su bile predmet tadašnjih upozoravanja niko se ne bi žalio. E sad, ako su u takvim vanrednim, neregularnim okolnostima, učestvovale 2 ili 3 strane, da li je u redu da samo jedna strana trpi štetu? I kako regulator može da upozorava? Ako nešto po Centralnoj banci nije ispravno onda se to zabrani a ne šapuću se okolo kojekakva saopštenja koja su se jako malo dotakla problema koji je zaista nastao. Rešenje postoji i to takvo koje neće narušiti stabilnost ni pojedinca ni sistema, ali zbog pohlepe, bezobrazluka, gluposti i neznanja se ne dolazi do njega. Objavite komentar molim.

vlad

pre 5 godina

Da tačno je da su krediti u Švajcarcima bili kocka. Ali su banke vrlo dobro znale šta se valja iza brda dok narod to nije znao. Predstojeći problem dobro su poznavale i narodna banka i država ali nisu ništa preduzeli.
Ova prevara se dešava na svakih 10-15 godina a prethodno su bili oguljeni Grci. Samo je narod verovao u poštenu igru.
Država treba da natera banke da preuzmu deo rizika na sebe a ne da se prave kao da ništa nisu znale o predstojećoj prevari...

pera detlic

pre 5 godina

@kobster
A zasto si tako zloban? Valjda treba pomoci ljudima? Kad je drzava isplacivala stedisama kod Jezde i Dafine, svi ste cutali? Kad je isplacivala staru deviznu stednju? Opet ste cutali? Sve je to bilo od nasih para. Drzava i banke su zajedno i udruzeno prevarile ljude, i zajedno i treba da snose odgovornost.

Gorgonzola

pre 5 godina

ovako: Banke rade procenu rizika za svaki pojedinačni kredit. Sad ako korisnik kredita nije više sposoban da plaća rate, onda je banka taj rizik pogrešno procenila, te je i sama odgovorna i mora snositi izvesne posledice te pogrešne procene, a ne sve svaliti na korisnika. Problem nastupa sa Dinkićevom "nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita" iliti NKOSK. Gde je ideja bila da svi korisnici stambenih kredita u Srbiji uplaćuju neki iznos u taj osiguravajući fond, a u slučaju insolventnosti nekog od korisnika, iz tog fonda se isplaćuju rate banci. Međutim, ako u fondu nestane para zbog velikog broja insolventnih korisnika, rate bankama se pokrivaju iz DRŽAVNOG BUDŽETA, dakle padaju na teret svih poreskih obveznika. Bankama je takav dogovor sa državom odgovarao, jer ne mogu biti na gubitku. Dinkiću je takođe odgovarao, jer je uposlio posrnuli građevinski sektor, i dobio nešto izbornih poena. ALI ta korist države je bila samo kratkoročna, što sad vidimo. Ne postoji zakonska mogućnost da se država iščupa iz tog dogovora. Dakle problem nije isključivo na relaciji banka-korisnik kako je ustvari i trebalo biti i ostati, nego sad banke ganjaju i korisnike i državu, tj. sve poreske obveznike. Hvala ti Dinkiću.

Благота

pre 5 godina

Зашто би држава и од мојих пара који јој дајем кроз разне порезе плаћала нечију алавост, неинформисаност, незаитересованост итд људима који су узели кредите за станове, подстанар сам 29 година и много пута сам хтео подићи стамбени кредит али сам схватио да докле нема кредита у динарима са разумном каматом нећу ни да купујем стан и зато сам и даље подстанар а лица која траже да држава својим новцем надокнади седњ све ове године у својим становима са хипотеком, проблем треба решити искључиво у новчаном односу банка-дужник без новчане интервенције државе

George

pre 5 godina

Bnake su ovog puta u pravu. Nisu one donosile zakone., Naši zakoni us takvi da devizna klauzula ne samo da nije zabranjena, već je i dozvoljena.

Ovo ima samo jedno normalno rešenje - da se reprogramiraju dugovi, i tako smanji mesečna rata koju plaćaju klijenti. Reprogramiranje ne znači umanjenje duga, već duži rok otplate.

Ali znajući populiste na vlasti u Srbiji, rešiće se tako što će ilia aktivirati garancije kod NKOSK-a i tako obeštetiti banke., a ostatak duga otpisati , ili tako što će se trošak banaka nadoknaditi iz budžeta.

Podrstanari, penyzioneri, srednjoškolci, studenti, socijalni slučajevi...će plaćati tuđe račune.

ozna

pre 5 godina

samo neka sud radi svoj posao, teret će ići na umanjenje bankarskog ekstraprofita, odnosno neće se neosnovano bogatiti nego će samo zaraditi.

Kobster

pre 5 godina

Dokle god drzava ne daje pare duznicima, sve je u redu. Neka pritisne banke, pa neka one olaksavaju duznicima ako mogu. Takodje treba kazniti banke ako se nisu pridrzavale ugovora i naplacivale nesto sto nisu smele. Ali da ja kao podstanar placam neciju pogresnu procenu/neinformisanost/alavost je van pameti. Korisnici CHF kredita su kada je to bilo isplativo, ubirali korist, red je i da sada kada nije isplativo, podnose gubitak.

Ivan

pre 5 godina

Ako ćete ovako da se uključujete u rešavanje problema, bolje ostanite kod kuće... pa vaše saopštenje ne daje promil prostora za dogovor....

CHF dužnik

pre 5 godina

Niko ne traži od države da plaća bilo čije kredite. Traži se konačan stav suda o zakonitosti odobravanja i indeksiranja kredita u CHF. Ako je bilo nezakonito onda će banke morati da snose troškove, u protivnom teret ostaje na dužnicima, što je i logično. Suština problema je u tome da banke uglavnom NISU povlačile kreditne linije u CHF već su dinare indeksirale u CHF i tako odobravale kredite. To NBS veoma dobro zna ali svi se prave ludi i ćute zbog uticaja bankarskog lobija.

Bata Raka

pre 5 godina

Banke se same nisu zaduzivale na trzistu u CHF nego u EUR ili USD valuti. Namerno su gurale i promovisale CHF kredite gradjanima kao najpovoljnije. Znale su da ce na ovaj nacin doci do ekstra profita...

ozna

pre 5 godina

samo neka sud radi svoj posao, teret će ići na umanjenje bankarskog ekstraprofita, odnosno neće se neosnovano bogatiti nego će samo zaraditi.

Kobster

pre 5 godina

Dokle god drzava ne daje pare duznicima, sve je u redu. Neka pritisne banke, pa neka one olaksavaju duznicima ako mogu. Takodje treba kazniti banke ako se nisu pridrzavale ugovora i naplacivale nesto sto nisu smele. Ali da ja kao podstanar placam neciju pogresnu procenu/neinformisanost/alavost je van pameti. Korisnici CHF kredita su kada je to bilo isplativo, ubirali korist, red je i da sada kada nije isplativo, podnose gubitak.

Ivan

pre 5 godina

Ako ćete ovako da se uključujete u rešavanje problema, bolje ostanite kod kuće... pa vaše saopštenje ne daje promil prostora za dogovor....

Балакаха

pre 5 godina

Аман, људи! Банке су превариле своје клијенте!!! То је суштина!

Банке НИСУ имале те CHF на својим рачунима па их продавале НБС да би клијентима исплаћивали динаре као кредит. То је суштина преваре! Банке су клијнтима давали кредите у динарима а везивали их за курс CHF (вршили су индексацију у CHF).

Преварени клијенти банки који су добили ДИНАРСКЕ кредите ИНДЕКСИРАНЕ у CHF желе да их држава заштити од банкарске преваре а НЕ ЖЕЛЕ нити један динар из буџета.

George

pre 5 godina

Bnake su ovog puta u pravu. Nisu one donosile zakone., Naši zakoni us takvi da devizna klauzula ne samo da nije zabranjena, već je i dozvoljena.

Ovo ima samo jedno normalno rešenje - da se reprogramiraju dugovi, i tako smanji mesečna rata koju plaćaju klijenti. Reprogramiranje ne znači umanjenje duga, već duži rok otplate.

Ali znajući populiste na vlasti u Srbiji, rešiće se tako što će ilia aktivirati garancije kod NKOSK-a i tako obeštetiti banke., a ostatak duga otpisati , ili tako što će se trošak banaka nadoknaditi iz budžeta.

Podrstanari, penyzioneri, srednjoškolci, studenti, socijalni slučajevi...će plaćati tuđe račune.

Cale

pre 5 godina

Banke su dale dinare...nikakvih CHF nije bilo i ni jedna banka se nije zaduzila u CHF da bi te iste pare dala klijentima za kredit.Dakle,jedino ispravno resenje je konverzija duga u EUR po paritetu EUR/CHF na dan isplate kredita...

komunikator

pre 5 godina

banke su ekstraprofiteri u ovoj situaciji i treba da podnesu ceo trosak kao sto su u madjarskoj ojadjene. postavljaju se kao da i one placaju mesecno nekome ratu kredita i prave se ludi, a da to apsolutno nije tacno.
u bankama je namerno govoreno zaposlenima da guraju kredite u chf uprkos svim rizicima. zakon prepoznaje i znacajno izmenjene uslove zbog kojih i mogu da se koriguju uslovi otplate, ali ajde vi da malo kukate kako ste jadni. beozbrazluk.
ako je neko podigao 2.000.000 dinara treba toliko i da vrati sa svim kamatama koje treba da se dodaju. a ne da posle 10 godina otplacivanja duguje 3.000.000 a otplatio je 2.000.000.

daMirda

pre 5 godina

Ja stvarno ne znam sta duznici vise hoce. Jesu li kamate menjane protivno zakonu (izmenjeni uslovi poslovanja)? Jesu. Pare su vracene duznicima. Jesu li isplacivali novac po jednom kursu a naplacivali rate po drugom? Jesu. Pare su vracene duznicima. Da li je kurs franka porastao preko svakog ocekivanja? Jeste, ali to nije problem ni drzave ni banke, vec onoga ko je takav kredit uzeo. Isto tako je mogao i da padne preko svakog ocekivanja i sad bi se ti isti duznici sladili time sto su dobili stanove za dzabe. Drzava treba samo da omoguci da sve tuzbe po prve dve tacke budu razresene automatski, ako neko jos nije obestecen, a sve ostalo je na bankama i duznicima da se dogovore. Reprogrami, olaksice, sta god. Drzava ne treba ni evro da da za to. Eventualno Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, ali iskljucivo svojim sredstvima.

sramota

pre 5 godina

Posle dvanaest godina dranja po ledjima, spremni ste da nađete rešenje? Niste franke ni imali..... Zašto država i Nbs ovo godinama posmatraju? Gde su odgovorni?

Dipl.ecc

pre 5 godina

@George: da, banke su ovde u pravu isto onoliko koliko su bile u pravu za:
1.naplatu troskova obrade kredita (vec je Kasacioni sud rekao jasno koliko su u pravu)
2.naplatu kredita po prodajnom, a plasman po kupovnom kursu
3. pad euribora i libora su zadrzale za sebe, umesto umanjenja rate (ispravljeno BAN 2 odlukom NBS, ali bez zatezne kamate).

I sad je Evropski sud pravde rekao koliko su u pravu za CHF za madjarski slucaj.

I ako su u pravu, zasto u svojim napomenama imaju milionske iznose rezervisanja po osnovu sudskih sporava i pod tackom razno?

Sud stavlja tacku. I tacka, za jednog, (zna on koji je) beogradjanina. Malo b.

vlad

pre 5 godina

Da tačno je da su krediti u Švajcarcima bili kocka. Ali su banke vrlo dobro znale šta se valja iza brda dok narod to nije znao. Predstojeći problem dobro su poznavale i narodna banka i država ali nisu ništa preduzeli.
Ova prevara se dešava na svakih 10-15 godina a prethodno su bili oguljeni Grci. Samo je narod verovao u poštenu igru.
Država treba da natera banke da preuzmu deo rizika na sebe a ne da se prave kao da ništa nisu znale o predstojećoj prevari...

VladimirNS

pre 5 godina

Problem je u tome sto ako drzava pocne da daje duznicima, sutra ce se javiti Pera, Janko, Marko da slicnim problemima i reci ce: KAKO STE MOGLI NJIMA, MOZETE I NAMA.

Onda krece otimacina bez kraja, tj. dokle god drzava ima novca u kasi.

Saglasan sam, svakako treba pomoci ljudima u nevolji ali iskreno, ne tako sto ce se pare uzeti iz drzavne kase.

U svakom problemu postoje dve strane. Svaka mora da izgubi nesto da bi se doslo do kompromisa.

Kapitalizam je suvi kapital, interes i ljudski zivot.

Ljudski zivot je pre 40-50 godina konacno dobio svoju cenu (pre toga je nije imao tj. bio je neprocenjiv). Mi zivimo u vremenu kada ta cena, ne samo sto postoji, vec i pada.

Благота

pre 5 godina

Зашто би држава и од мојих пара који јој дајем кроз разне порезе плаћала нечију алавост, неинформисаност, незаитересованост итд људима који су узели кредите за станове, подстанар сам 29 година и много пута сам хтео подићи стамбени кредит али сам схватио да докле нема кредита у динарима са разумном каматом нећу ни да купујем стан и зато сам и даље подстанар а лица која траже да држава својим новцем надокнади седњ све ове године у својим становима са хипотеком, проблем треба решити искључиво у новчаном односу банка-дужник без новчане интервенције државе

Miloš

pre 5 godina

Stvar je veoma jednostavna: u kojoj valuti ste dobili kredit u tom i da otplatite. Kakve crno indeksiranje u ovome i onome. Ja nisam čuo da je iko od korisnika dobio na račun švajcarce na račun. Dakle, šarena laža, te da je ozbiljne države i NBS, sve bi ovo palo u roku od 15 dana.

Gorgonzola

pre 5 godina

ovako: Banke rade procenu rizika za svaki pojedinačni kredit. Sad ako korisnik kredita nije više sposoban da plaća rate, onda je banka taj rizik pogrešno procenila, te je i sama odgovorna i mora snositi izvesne posledice te pogrešne procene, a ne sve svaliti na korisnika. Problem nastupa sa Dinkićevom "nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita" iliti NKOSK. Gde je ideja bila da svi korisnici stambenih kredita u Srbiji uplaćuju neki iznos u taj osiguravajući fond, a u slučaju insolventnosti nekog od korisnika, iz tog fonda se isplaćuju rate banci. Međutim, ako u fondu nestane para zbog velikog broja insolventnih korisnika, rate bankama se pokrivaju iz DRŽAVNOG BUDŽETA, dakle padaju na teret svih poreskih obveznika. Bankama je takav dogovor sa državom odgovarao, jer ne mogu biti na gubitku. Dinkiću je takođe odgovarao, jer je uposlio posrnuli građevinski sektor, i dobio nešto izbornih poena. ALI ta korist države je bila samo kratkoročna, što sad vidimo. Ne postoji zakonska mogućnost da se država iščupa iz tog dogovora. Dakle problem nije isključivo na relaciji banka-korisnik kako je ustvari i trebalo biti i ostati, nego sad banke ganjaju i korisnike i državu, tj. sve poreske obveznike. Hvala ti Dinkiću.

Benito

pre 5 godina

@(Kobster, 2. april 2019 09:23) Kada se neka tema spinuje, onda se dobije komentar kao što je ovaj. Od tebe Kobsteru nikom ništa ne treba, da si bio u mogućnosti sigurno bi uzeo kredit i ne bi bio podstanar, a sad su ti oni koji su to mogli krivi što se ti zezaš sa gazdama. Ovo nije bila neka obična špekulacija koja je krenula po zlu, kako se to često predstavlja. Ovde je došlo do okolnosti koje baš niko nije predvideo i upozorenja koja su bila vrlo tiha, skromna i ograničena se nisu odnosila na ono što se zaista dogodilo od 2009 do danas. Reč je o kolapsu sistema zajedničke valute koji je posledica ekonomskih i političkih potresa koje nije bilo moguće predvideti. Da su se dogodile stvari koje su bile predmet tadašnjih upozoravanja niko se ne bi žalio. E sad, ako su u takvim vanrednim, neregularnim okolnostima, učestvovale 2 ili 3 strane, da li je u redu da samo jedna strana trpi štetu? I kako regulator može da upozorava? Ako nešto po Centralnoj banci nije ispravno onda se to zabrani a ne šapuću se okolo kojekakva saopštenja koja su se jako malo dotakla problema koji je zaista nastao. Rešenje postoji i to takvo koje neće narušiti stabilnost ni pojedinca ni sistema, ali zbog pohlepe, bezobrazluka, gluposti i neznanja se ne dolazi do njega. Objavite komentar molim.

Bankar

pre 5 godina

Ne razumem ljude koji kazu necemo da placamo tudje kredite. Zar se nama svima ne odbija za poreze, zdravstveno i socijalno. Taj novac drzava koristi za sve i svasta, normalno da je duzna i obavezna svakom gradjaninu ive zemlje da pomogne, obezbedi zdravstvenu i socijalnu zastitu. Pravo na istinu.

pera detlic

pre 5 godina

@kobster
A zasto si tako zloban? Valjda treba pomoci ljudima? Kad je drzava isplacivala stedisama kod Jezde i Dafine, svi ste cutali? Kad je isplacivala staru deviznu stednju? Opet ste cutali? Sve je to bilo od nasih para. Drzava i banke su zajedno i udruzeno prevarile ljude, i zajedno i treba da snose odgovornost.

sramota

pre 5 godina

Posle dvanaest godina dranja po ledjima, spremni ste da nađete rešenje? Niste franke ni imali..... Zašto država i Nbs ovo godinama posmatraju? Gde su odgovorni?

Благота

pre 5 godina

Зашто би држава и од мојих пара који јој дајем кроз разне порезе плаћала нечију алавост, неинформисаност, незаитересованост итд људима који су узели кредите за станове, подстанар сам 29 година и много пута сам хтео подићи стамбени кредит али сам схватио да докле нема кредита у динарима са разумном каматом нећу ни да купујем стан и зато сам и даље подстанар а лица која траже да држава својим новцем надокнади седњ све ове године у својим становима са хипотеком, проблем треба решити искључиво у новчаном односу банка-дужник без новчане интервенције државе

vlad

pre 5 godina

Da tačno je da su krediti u Švajcarcima bili kocka. Ali su banke vrlo dobro znale šta se valja iza brda dok narod to nije znao. Predstojeći problem dobro su poznavale i narodna banka i država ali nisu ništa preduzeli.
Ova prevara se dešava na svakih 10-15 godina a prethodno su bili oguljeni Grci. Samo je narod verovao u poštenu igru.
Država treba da natera banke da preuzmu deo rizika na sebe a ne da se prave kao da ništa nisu znale o predstojećoj prevari...

Miloš

pre 5 godina

Stvar je veoma jednostavna: u kojoj valuti ste dobili kredit u tom i da otplatite. Kakve crno indeksiranje u ovome i onome. Ja nisam čuo da je iko od korisnika dobio na račun švajcarce na račun. Dakle, šarena laža, te da je ozbiljne države i NBS, sve bi ovo palo u roku od 15 dana.

pera detlic

pre 5 godina

@kobster
A zasto si tako zloban? Valjda treba pomoci ljudima? Kad je drzava isplacivala stedisama kod Jezde i Dafine, svi ste cutali? Kad je isplacivala staru deviznu stednju? Opet ste cutali? Sve je to bilo od nasih para. Drzava i banke su zajedno i udruzeno prevarile ljude, i zajedno i treba da snose odgovornost.

Kobster

pre 5 godina

Dokle god drzava ne daje pare duznicima, sve je u redu. Neka pritisne banke, pa neka one olaksavaju duznicima ako mogu. Takodje treba kazniti banke ako se nisu pridrzavale ugovora i naplacivale nesto sto nisu smele. Ali da ja kao podstanar placam neciju pogresnu procenu/neinformisanost/alavost je van pameti. Korisnici CHF kredita su kada je to bilo isplativo, ubirali korist, red je i da sada kada nije isplativo, podnose gubitak.

George

pre 5 godina

Bnake su ovog puta u pravu. Nisu one donosile zakone., Naši zakoni us takvi da devizna klauzula ne samo da nije zabranjena, već je i dozvoljena.

Ovo ima samo jedno normalno rešenje - da se reprogramiraju dugovi, i tako smanji mesečna rata koju plaćaju klijenti. Reprogramiranje ne znači umanjenje duga, već duži rok otplate.

Ali znajući populiste na vlasti u Srbiji, rešiće se tako što će ilia aktivirati garancije kod NKOSK-a i tako obeštetiti banke., a ostatak duga otpisati , ili tako što će se trošak banaka nadoknaditi iz budžeta.

Podrstanari, penyzioneri, srednjoškolci, studenti, socijalni slučajevi...će plaćati tuđe račune.

Dipl.ecc

pre 5 godina

@George: da, banke su ovde u pravu isto onoliko koliko su bile u pravu za:
1.naplatu troskova obrade kredita (vec je Kasacioni sud rekao jasno koliko su u pravu)
2.naplatu kredita po prodajnom, a plasman po kupovnom kursu
3. pad euribora i libora su zadrzale za sebe, umesto umanjenja rate (ispravljeno BAN 2 odlukom NBS, ali bez zatezne kamate).

I sad je Evropski sud pravde rekao koliko su u pravu za CHF za madjarski slucaj.

I ako su u pravu, zasto u svojim napomenama imaju milionske iznose rezervisanja po osnovu sudskih sporava i pod tackom razno?

Sud stavlja tacku. I tacka, za jednog, (zna on koji je) beogradjanina. Malo b.

daMirda

pre 5 godina

Ja stvarno ne znam sta duznici vise hoce. Jesu li kamate menjane protivno zakonu (izmenjeni uslovi poslovanja)? Jesu. Pare su vracene duznicima. Jesu li isplacivali novac po jednom kursu a naplacivali rate po drugom? Jesu. Pare su vracene duznicima. Da li je kurs franka porastao preko svakog ocekivanja? Jeste, ali to nije problem ni drzave ni banke, vec onoga ko je takav kredit uzeo. Isto tako je mogao i da padne preko svakog ocekivanja i sad bi se ti isti duznici sladili time sto su dobili stanove za dzabe. Drzava treba samo da omoguci da sve tuzbe po prve dve tacke budu razresene automatski, ako neko jos nije obestecen, a sve ostalo je na bankama i duznicima da se dogovore. Reprogrami, olaksice, sta god. Drzava ne treba ni evro da da za to. Eventualno Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, ali iskljucivo svojim sredstvima.

VladimirNS

pre 5 godina

Problem je u tome sto ako drzava pocne da daje duznicima, sutra ce se javiti Pera, Janko, Marko da slicnim problemima i reci ce: KAKO STE MOGLI NJIMA, MOZETE I NAMA.

Onda krece otimacina bez kraja, tj. dokle god drzava ima novca u kasi.

Saglasan sam, svakako treba pomoci ljudima u nevolji ali iskreno, ne tako sto ce se pare uzeti iz drzavne kase.

U svakom problemu postoje dve strane. Svaka mora da izgubi nesto da bi se doslo do kompromisa.

Kapitalizam je suvi kapital, interes i ljudski zivot.

Ljudski zivot je pre 40-50 godina konacno dobio svoju cenu (pre toga je nije imao tj. bio je neprocenjiv). Mi zivimo u vremenu kada ta cena, ne samo sto postoji, vec i pada.

Bankar

pre 5 godina

Ne razumem ljude koji kazu necemo da placamo tudje kredite. Zar se nama svima ne odbija za poreze, zdravstveno i socijalno. Taj novac drzava koristi za sve i svasta, normalno da je duzna i obavezna svakom gradjaninu ive zemlje da pomogne, obezbedi zdravstvenu i socijalnu zastitu. Pravo na istinu.

Benito

pre 5 godina

@(Kobster, 2. april 2019 09:23) Kada se neka tema spinuje, onda se dobije komentar kao što je ovaj. Od tebe Kobsteru nikom ništa ne treba, da si bio u mogućnosti sigurno bi uzeo kredit i ne bi bio podstanar, a sad su ti oni koji su to mogli krivi što se ti zezaš sa gazdama. Ovo nije bila neka obična špekulacija koja je krenula po zlu, kako se to često predstavlja. Ovde je došlo do okolnosti koje baš niko nije predvideo i upozorenja koja su bila vrlo tiha, skromna i ograničena se nisu odnosila na ono što se zaista dogodilo od 2009 do danas. Reč je o kolapsu sistema zajedničke valute koji je posledica ekonomskih i političkih potresa koje nije bilo moguće predvideti. Da su se dogodile stvari koje su bile predmet tadašnjih upozoravanja niko se ne bi žalio. E sad, ako su u takvim vanrednim, neregularnim okolnostima, učestvovale 2 ili 3 strane, da li je u redu da samo jedna strana trpi štetu? I kako regulator može da upozorava? Ako nešto po Centralnoj banci nije ispravno onda se to zabrani a ne šapuću se okolo kojekakva saopštenja koja su se jako malo dotakla problema koji je zaista nastao. Rešenje postoji i to takvo koje neće narušiti stabilnost ni pojedinca ni sistema, ali zbog pohlepe, bezobrazluka, gluposti i neznanja se ne dolazi do njega. Objavite komentar molim.

Gorgonzola

pre 5 godina

ovako: Banke rade procenu rizika za svaki pojedinačni kredit. Sad ako korisnik kredita nije više sposoban da plaća rate, onda je banka taj rizik pogrešno procenila, te je i sama odgovorna i mora snositi izvesne posledice te pogrešne procene, a ne sve svaliti na korisnika. Problem nastupa sa Dinkićevom "nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita" iliti NKOSK. Gde je ideja bila da svi korisnici stambenih kredita u Srbiji uplaćuju neki iznos u taj osiguravajući fond, a u slučaju insolventnosti nekog od korisnika, iz tog fonda se isplaćuju rate banci. Međutim, ako u fondu nestane para zbog velikog broja insolventnih korisnika, rate bankama se pokrivaju iz DRŽAVNOG BUDŽETA, dakle padaju na teret svih poreskih obveznika. Bankama je takav dogovor sa državom odgovarao, jer ne mogu biti na gubitku. Dinkiću je takođe odgovarao, jer je uposlio posrnuli građevinski sektor, i dobio nešto izbornih poena. ALI ta korist države je bila samo kratkoročna, što sad vidimo. Ne postoji zakonska mogućnost da se država iščupa iz tog dogovora. Dakle problem nije isključivo na relaciji banka-korisnik kako je ustvari i trebalo biti i ostati, nego sad banke ganjaju i korisnike i državu, tj. sve poreske obveznike. Hvala ti Dinkiću.

Cale

pre 5 godina

Banke su dale dinare...nikakvih CHF nije bilo i ni jedna banka se nije zaduzila u CHF da bi te iste pare dala klijentima za kredit.Dakle,jedino ispravno resenje je konverzija duga u EUR po paritetu EUR/CHF na dan isplate kredita...

Балакаха

pre 5 godina

Аман, људи! Банке су превариле своје клијенте!!! То је суштина!

Банке НИСУ имале те CHF на својим рачунима па их продавале НБС да би клијентима исплаћивали динаре као кредит. То је суштина преваре! Банке су клијнтима давали кредите у динарима а везивали их за курс CHF (вршили су индексацију у CHF).

Преварени клијенти банки који су добили ДИНАРСКЕ кредите ИНДЕКСИРАНЕ у CHF желе да их држава заштити од банкарске преваре а НЕ ЖЕЛЕ нити један динар из буџета.

Ivan

pre 5 godina

Ako ćete ovako da se uključujete u rešavanje problema, bolje ostanite kod kuće... pa vaše saopštenje ne daje promil prostora za dogovor....

komunikator

pre 5 godina

banke su ekstraprofiteri u ovoj situaciji i treba da podnesu ceo trosak kao sto su u madjarskoj ojadjene. postavljaju se kao da i one placaju mesecno nekome ratu kredita i prave se ludi, a da to apsolutno nije tacno.
u bankama je namerno govoreno zaposlenima da guraju kredite u chf uprkos svim rizicima. zakon prepoznaje i znacajno izmenjene uslove zbog kojih i mogu da se koriguju uslovi otplate, ali ajde vi da malo kukate kako ste jadni. beozbrazluk.
ako je neko podigao 2.000.000 dinara treba toliko i da vrati sa svim kamatama koje treba da se dodaju. a ne da posle 10 godina otplacivanja duguje 3.000.000 a otplatio je 2.000.000.

CHF dužnik

pre 5 godina

Niko ne traži od države da plaća bilo čije kredite. Traži se konačan stav suda o zakonitosti odobravanja i indeksiranja kredita u CHF. Ako je bilo nezakonito onda će banke morati da snose troškove, u protivnom teret ostaje na dužnicima, što je i logično. Suština problema je u tome da banke uglavnom NISU povlačile kreditne linije u CHF već su dinare indeksirale u CHF i tako odobravale kredite. To NBS veoma dobro zna ali svi se prave ludi i ćute zbog uticaja bankarskog lobija.

Bata Raka

pre 5 godina

Banke se same nisu zaduzivale na trzistu u CHF nego u EUR ili USD valuti. Namerno su gurale i promovisale CHF kredite gradjanima kao najpovoljnije. Znale su da ce na ovaj nacin doci do ekstra profita...

ozna

pre 5 godina

samo neka sud radi svoj posao, teret će ići na umanjenje bankarskog ekstraprofita, odnosno neće se neosnovano bogatiti nego će samo zaraditi.