Utorak, 26.03.2019.

18:43

Dragan Bjelogrlić: Osvetlićemo detalje atentata na kralja Aleksandra

Izvor: Tanjug

Dragan Bjelogrliæ: Osvetliæemo detalje atentata na kralja Aleksandra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Јабучило

pre 5 godina

ja zaboravio sta se desilo dok izadju nove epizode
(zaz, 27. mart 2019 19:45)

Без бриге, братац. Репризир'о Сервис.

Palanka

pre 5 godina

Sad ce Bjela da nam izmisli i napiše novu istoriju, vec je poceo a Srbadija mu kliče na smece od filmova i serija koje pravi. Evo vec sad pola Srba misli da je "Pukni zoro" staraaaa tradicionalna srpska pesma a sklepao je Slovenac Manjifiko po Bjelinoj narudzbi. Ovaj covek pravi veliku stetu a samo zato sto mu je neko rekao da je pametan i dobar reziser. Sta ces ti bre da istrazujes pa postoje ljudi, i institucije koje se bave time kao profesijom. Snimaj sta hoces ali ne serviraj svoje gluposti kao istorijske cinjenice. Ne snimas dokumentarce nego igrane serije i filmove.

TellVilmos

pre 5 godina

"Za njega nema dileme da je serija "Senke nad Balkanom" čista fikcija koja se poigrava sa istorijskim činjenicama.... " a masa drvi li drvi o iskrivljenoj istoriji koju neukoj srpskoj čeljadi servira reditelj.

Branko Von Beca

pre 5 godina

Koga normalnog ovde zanima atentat na najvećeg hrvatskog državotvorca, koga su organizovali-hrvati.
E, de bi nam bio kraj da im je ta ideja pala na pamet pre 01.12.1918...

lemy bond

pre 5 godina

Marija Oršić. Suosnivač VRIL- a . Jedna stvarno misteriozna osoba neizmerne lepote. Kojoj se naime gubi svaki trag "44-45. god. ostavila je samo pisanu poruku:"Niko više ne ostaje ovde" onda je nestala ,i niko nikad nigde nije uspeo do danas da provali gde,a ima dosta fantastičnih nagađanja. Prvi serijal odličan,ne sumnjam ni u kvalitet drugog,pa ni trećeg kada bude snimljen....

Tea kitchen

pre 5 godina

U seriji je prisutno romansirano i za potrebe filmskog prikazivanja prilagodjeno vidjenje jedne istorijske epohe. Ne treba je shvatati kao dokumentarni pa cak ni istorijski film. Jednostavno triler i drama smesteni u istorijsko razdoblje, pri cemu su, iskljucivo iz dramaturskih razloga, u pricu uvedene i na odredjeni nacin prikazane izvesne istorijske licnosti. Ni dogadjaji, ni licnosti nisu do kraja verno i istorijski istinito prikazani jer su za potrebe serije istaknuti samo odredjene pojedinosti odnosno osobine. Kada na taj nacin shvatite seriju, ona je sasvim dobra cak, iznad proseka u poslednjih 20-ak godine, mozda cak i jedinstvena jer je ne treba porediti sa serijama koje su se bavile slavnim istorijskim licnostima (fantasticna serija "Vuk Karadzic", svakako najbolja serija te vrste u Srbije a medju najboljima i na svetu - nepodeljeno misljenje poznavalaca tematike) ili istorijskim razdobljima (znacajno slabija ali ipak dobra serija "Kraj dinastije Obrenovic"). Cisto informacije radi ovo su neke istorijke cinjenice vezane za epohu:Beograd je siromasan grad od prblizno 200k stanovnik a narkotici i njihova zloupotreba su jako retki;Ruska emigracija, sastavljena uglavnom od vojnih lica i intelektualaca, je prakticno prakticno bez ikakvih veza za kriminalom;Znacajni pojavni oblici org. krimina su sverc duvana i hajduci - i jedno i drugo uglavnom ruralno;Separatisticki pokret u Makedoniji je izrazito probugarskog karaktera.Makedonska nacionalna svest je tek u povoju.

Cvrc!

pre 5 godina

Simpaticna serija, puno fiknutih glava. Da sam tad ziveo, verovatno bih nosio nekekav kavez na glavi sa nekim sipkama koje bi isle do ispod ramena, gde bi se kopcale. Nekakvim kopcama.
Realno, u svakom slucaju.

golijat

pre 5 godina

Super je serija i svaka cast Bjeli ali nasi mladi glumci su jako losi ...Iako on izvlaci maksimum maksimuma jednostavno nije dovoljno.Nisu ubedljivi, vidi se da glume ,a to je lose za projekat

Rock

pre 5 godina

Nilad nije uspeo da se izbori sa tim virusom "bratstva i jedinstva" sa ustašama. On i njegov prijatelj Janko Divjak.

Sramota je kako falsifikuje sopstvenu istoriju i kako prikazuje monstruma Pavelića. Ali u zemlji u kojoj su Parovi na nacionalnoj tv, sto ne bi i ovakve serije.

Sve za Soroševe pare.

Djomla

pre 5 godina

Ovom je glavni akcenat serija razgolicivanje onih mucenih "glumica" i kako da si izrezira da zavrsi i krevetu sa nekom pod stare dane, e to je kriza srednjih godina kod muskaraca. Samo sto on ima tu srecu da to moze da provuce kroz "umetnost" kao alibi kod zene. Ona nesrecna Bergam je imala vise partnera u seriji nego u privatnom zivotu od svog punoletstva do danas, zali boze onog njenog muza i malog sincica. Cudna neka umetnost.

goran

pre 5 godina

Ako "rasvetljava" atentat u Marseju na (verovatno) isti nacin na koji je rasvetljavao i ostale "istorijske cinjenice" u doticnoj seriji, molio bih ga da bolje da ne "rasvetljava" nista. Najverovatnije ce ispasti da je Aleksandra II ubila, npr. "kosovska" narko mafija zbog pronevere i neisplacene gudre. Ili mozda zvezdini navijaci u zagovoru sa kolumbijskom mafijom koju predvodi Haijer Solana sa NATO paktom.

Baba

pre 5 godina

Samo ne bi bilo loše da odu do vojnog muzeja i pozajme eksponate za oružje, a ne da vitlaju modernim magnumima 20im i 30im godinama prošlog veka. Samo im Desert Eagle falio.

Sava

pre 5 godina

Bjelogrlucu ne zamajavaj narod, obe kraljevske loze su nam bile obične bitange, Karađorđevići su svojom suludom politikom sahranili Srpski narod, nestalo nas je u njihovim,, pobedonosnim" ratovima.

direwolf

pre 5 godina

Kako ce jedan ucenik komunizma osvetleti obraz kralju? Jel onako kao sto su pretstavili Paveljica u prvoj sezoni, da podsetimo, jedino on je bio toliko dobar i pruzio dinar nasem ratnom veteranu i prosjaku. Dobra serija, dobro snimljena, ali istorijski 99% netacna...

Dragan

pre 5 godina

U poslednjoj epizodi prve sezone Pavelic se odmah nakon sukoba naseg Racica i nekolicine ustasa u Narodnoj skupstini dogovorio sa bugarskim teroristima u vezi atentata na kralja Aleksandra. Jedan od retkih istinitih dogadjaja u seriji.

Petar

pre 5 godina

Upravo cu poceti gledati seriju, gledao sam trailere i nesto malo na tvju, pa me zanima koliko su price istinute a koliko su pomesane sa fikcijom? Jel serija tipa da mozes nesto nauciti iz proslosti ili je vecina fikcija vezana na nesto malo true facts?

Boki

pre 5 godina

Ko uz mač živi uz mač i strada.Taj kralj je vrlo misteriozano igrao kroz svoj život.Tako da je uz misteriju i otišao sa ovog sveta.Pošto TV ne gledam seriju ne mogu da komentarišem,ali verujem silnim pozitivnim mišljenjima.

crveni golub

pre 5 godina

samo da poboljšate kasting za ženske uloge i sve ok..
u prvom serijalu sem bojane nijedna nije iznela ulogu kako treba
(nishki, 26. mart 2019 21:44)

Je li ta Bojana devojka koja je glumila Maru? Ona je bila najbolja. Ok su bile i ova što je glumila Bojanu i Marina Vodeničar. Da ne zaboravim glumicu iz Makedonije, bila je odlična. Glavnu žensku ulogu ne bih komentrisao nije ni na nivou hrvatskih sapunica. Žao mi je što ulogu Marije Oršić nije dobila neka plavuša od koje zastane dah pa ti nije ni bitno kako glumi, neka slična ovoj "pravoj" Mariji Oršić https://xdn.tf.rs/2017/12/25/7-hktkqturbxy82yzi0mwmwnzqyyti0ywm2zjcyzjqxnmq3njnimgnioc5qcgvnkzuczqjsamld-830x0.jpg. Tu bi jedino Grejs Keli mogla da uskoči i da zaseni i samu Mariju Oršić. :) Sad se setih devojke koja je savršena za tu ulogu, zove se isto Marija bila je pevačica u bendu Abonos. Izguglajte videćete lepu dugokosu plavušu, baš onakvu vilu kave su navodno bile u Vrilu, perfektna je za ovu ulogu.

umetnicke slobode

pre 5 godina

Serija vrvi od neistina i netacnosti.
Ljudima koji ne poznaju istoriju se provlace lazi i podvale o rusima kao najobicnijoj bandi i bagri!
Ali nije cudo obzirom ko je pisao knjigu!

red wolf

pre 5 godina

Мислим да није снимљена боља и занимљивија серија у Србији, па и шире. Надам се барем истом нивоу 2. сезоне као претходне и да неће избацити наше писмо из серије.

sava

pre 5 godina

Kao neko sa strane zelim samo da kazem svaka cast Bjelogrlicu i ekipi. Dok mnogi samo kukaju i cekaju da im neko ‘stvori uslove’ on se bori, stvara.

Millennium

pre 5 godina

Žao mi je što on nije radio Nemanjiće. Bila je velika želja sa njegove strane, ali nije uspeo da napravi dogovor sa RTS-om kakav je želeo. Na kraju je odustao uz obrazloženje da ako ne mogu da snime tako ozbiljnu seriju kako žele, neće je ni snimati. Kapa dole. Na kraju je ispalo kako nije trebalo, a u sve to se umešala priča koja nema veze sa umetnošću.

acomurija

pre 5 godina

A da li ces preskociti, Bjelogrlicu, sustinu KAKO i ZASTO se kr. Aleksandar nasao u Marseju, mimo protokola?
Hoces li imati hrabrosti da kazes da je Aleksandru podvaljeno, da mu je poslat lazni telegram da mu akcije u Francuskim zeleznicama i Metrou "loshe stoje" i da mora hitno da se pojavi u Parizu..?
Zbog cega ke Aleksandar k'o bez glave odjurio, a ne zbog drzave i naroda.
Novac strpan na privatne racune od prodaje Trepce, Bora i Majdanpeka.
Od cega je MALI DEO upotrebljen za kupovine po Srbiji: Dedinje, Oplenac, Karadjordjevo u Backoj; pa Bled i Brdo kod Kranja; brodogradiliste Kraljevica kraj Rijeke i Belje u Baranji; Crna Rijeka i Han Pijesak u Bosni; Sveti Stefan i Kraljicinu Plazhu u Crnoj Gori; Vinogorje i podrume u Kavadarcima...
Ono sto se uporno skriva: izdrzavanje albanskog prestola i SVOG RODJAKA kralja Leku Zogua...

Podrigivač

pre 5 godina

"Prema njegovim rečima, u drugoj sezoni serijala pojavljuje se Marija Oršić, koja je bila žena o kojoj se malo znalo, a ispredalo mnogo legendi.

"Na kastingu je Leona Paraminski dobila tu ulogu i srećan sam zbog toga", kazao je Bjelogrlić."

OK, nego da li vam ovo:

http://waytofamous.com/images/leona-paraminski-03.jpg

liči na ovo:

https://i.pinimg.com/236x/3e/85/e8/3e85e849c52d8ca18a0c6ee618a81b90--ancient-aliens-disclosure.jpg?b=t

Tesko je prikriti razocaranje iako je, priznajem, tesko bilo i naci kopiju verniju originalu.

To na stranu, sezona 1 bila je zanimljiva i gledljiva, ali avaj udbasko-propagandni anti-zapadni i anti-nemacki efekat nimalo nije bio zanemariv, sto malo koga moze da iznenadi, s obzirom da nam prica stize iz pera "mastovitog" druga bijelogrlica. Imajte bar malo postovanja bar prema intelektu publike, ako ste vec svoje dostojanstvo pustili niz mutnu smrdljivu volgu, druze bjelogrlicu, bar na popravnom ispitu sezone 2.

naissus

pre 5 godina

Ubedljivo najbolja domaća serija ikada snimljena. Serija koje se ne bi ninajbolji svetski reditelji postideli. Slobodno može da stane rame uz rame sa najboljim serijama iz strane produkcije. Samo tako napred!

Crni talas

pre 5 godina

Ne znam odakle ova potreba da se u seriju stavljaju istorijske ličnosti? U redu je da se oni spominju, ali ne i da se njima daje ovoliki prostor u seriji i da se povezuju sa izmišljenim likovima i događajima. Pa nije ovo istorijska serija, poput Vuka Karadžić, verovatno najboljeg serijala na ovim prostorima, ili Nemanjića. Ovde je sve izmišljeno i ima veoma malo dodirnih tačaka sa stvarnim stanjem. Pisci scenarija nisu istoričari. Oni kažu da su za pisanje scenarija koristili novine iz tog vremena. Sudeći po dosadašnjim epizodama izgleda da su informacije dobili iz štampe, koja je izlazila nakon Drugog svetskog rata.

Millennium

pre 5 godina

Žao mi je što on nije radio Nemanjiće. Bila je velika želja sa njegove strane, ali nije uspeo da napravi dogovor sa RTS-om kakav je želeo. Na kraju je odustao uz obrazloženje da ako ne mogu da snime tako ozbiljnu seriju kako žele, neće je ni snimati. Kapa dole. Na kraju je ispalo kako nije trebalo, a u sve to se umešala priča koja nema veze sa umetnošću.

Dragan

pre 5 godina

U poslednjoj epizodi prve sezone Pavelic se odmah nakon sukoba naseg Racica i nekolicine ustasa u Narodnoj skupstini dogovorio sa bugarskim teroristima u vezi atentata na kralja Aleksandra. Jedan od retkih istinitih dogadjaja u seriji.

Baba

pre 5 godina

Samo ne bi bilo loše da odu do vojnog muzeja i pozajme eksponate za oružje, a ne da vitlaju modernim magnumima 20im i 30im godinama prošlog veka. Samo im Desert Eagle falio.

lemy bond

pre 5 godina

Marija Oršić. Suosnivač VRIL- a . Jedna stvarno misteriozna osoba neizmerne lepote. Kojoj se naime gubi svaki trag "44-45. god. ostavila je samo pisanu poruku:"Niko više ne ostaje ovde" onda je nestala ,i niko nikad nigde nije uspeo do danas da provali gde,a ima dosta fantastičnih nagađanja. Prvi serijal odličan,ne sumnjam ni u kvalitet drugog,pa ni trećeg kada bude snimljen....

goran

pre 5 godina

Ako "rasvetljava" atentat u Marseju na (verovatno) isti nacin na koji je rasvetljavao i ostale "istorijske cinjenice" u doticnoj seriji, molio bih ga da bolje da ne "rasvetljava" nista. Najverovatnije ce ispasti da je Aleksandra II ubila, npr. "kosovska" narko mafija zbog pronevere i neisplacene gudre. Ili mozda zvezdini navijaci u zagovoru sa kolumbijskom mafijom koju predvodi Haijer Solana sa NATO paktom.

Sava

pre 5 godina

Bjelogrlucu ne zamajavaj narod, obe kraljevske loze su nam bile obične bitange, Karađorđevići su svojom suludom politikom sahranili Srpski narod, nestalo nas je u njihovim,, pobedonosnim" ratovima.

Tea kitchen

pre 5 godina

U seriji je prisutno romansirano i za potrebe filmskog prikazivanja prilagodjeno vidjenje jedne istorijske epohe. Ne treba je shvatati kao dokumentarni pa cak ni istorijski film. Jednostavno triler i drama smesteni u istorijsko razdoblje, pri cemu su, iskljucivo iz dramaturskih razloga, u pricu uvedene i na odredjeni nacin prikazane izvesne istorijske licnosti. Ni dogadjaji, ni licnosti nisu do kraja verno i istorijski istinito prikazani jer su za potrebe serije istaknuti samo odredjene pojedinosti odnosno osobine. Kada na taj nacin shvatite seriju, ona je sasvim dobra cak, iznad proseka u poslednjih 20-ak godine, mozda cak i jedinstvena jer je ne treba porediti sa serijama koje su se bavile slavnim istorijskim licnostima (fantasticna serija "Vuk Karadzic", svakako najbolja serija te vrste u Srbije a medju najboljima i na svetu - nepodeljeno misljenje poznavalaca tematike) ili istorijskim razdobljima (znacajno slabija ali ipak dobra serija "Kraj dinastije Obrenovic"). Cisto informacije radi ovo su neke istorijke cinjenice vezane za epohu:Beograd je siromasan grad od prblizno 200k stanovnik a narkotici i njihova zloupotreba su jako retki;Ruska emigracija, sastavljena uglavnom od vojnih lica i intelektualaca, je prakticno prakticno bez ikakvih veza za kriminalom;Znacajni pojavni oblici org. krimina su sverc duvana i hajduci - i jedno i drugo uglavnom ruralno;Separatisticki pokret u Makedoniji je izrazito probugarskog karaktera.Makedonska nacionalna svest je tek u povoju.

acomurija

pre 5 godina

A da li ces preskociti, Bjelogrlicu, sustinu KAKO i ZASTO se kr. Aleksandar nasao u Marseju, mimo protokola?
Hoces li imati hrabrosti da kazes da je Aleksandru podvaljeno, da mu je poslat lazni telegram da mu akcije u Francuskim zeleznicama i Metrou "loshe stoje" i da mora hitno da se pojavi u Parizu..?
Zbog cega ke Aleksandar k'o bez glave odjurio, a ne zbog drzave i naroda.
Novac strpan na privatne racune od prodaje Trepce, Bora i Majdanpeka.
Od cega je MALI DEO upotrebljen za kupovine po Srbiji: Dedinje, Oplenac, Karadjordjevo u Backoj; pa Bled i Brdo kod Kranja; brodogradiliste Kraljevica kraj Rijeke i Belje u Baranji; Crna Rijeka i Han Pijesak u Bosni; Sveti Stefan i Kraljicinu Plazhu u Crnoj Gori; Vinogorje i podrume u Kavadarcima...
Ono sto se uporno skriva: izdrzavanje albanskog prestola i SVOG RODJAKA kralja Leku Zogua...

TellVilmos

pre 5 godina

"Za njega nema dileme da je serija "Senke nad Balkanom" čista fikcija koja se poigrava sa istorijskim činjenicama.... " a masa drvi li drvi o iskrivljenoj istoriji koju neukoj srpskoj čeljadi servira reditelj.

golijat

pre 5 godina

Super je serija i svaka cast Bjeli ali nasi mladi glumci su jako losi ...Iako on izvlaci maksimum maksimuma jednostavno nije dovoljno.Nisu ubedljivi, vidi se da glume ,a to je lose za projekat

sava

pre 5 godina

Kao neko sa strane zelim samo da kazem svaka cast Bjelogrlicu i ekipi. Dok mnogi samo kukaju i cekaju da im neko ‘stvori uslove’ on se bori, stvara.

Rock

pre 5 godina

Nilad nije uspeo da se izbori sa tim virusom "bratstva i jedinstva" sa ustašama. On i njegov prijatelj Janko Divjak.

Sramota je kako falsifikuje sopstvenu istoriju i kako prikazuje monstruma Pavelića. Ali u zemlji u kojoj su Parovi na nacionalnoj tv, sto ne bi i ovakve serije.

Sve za Soroševe pare.

direwolf

pre 5 godina

Kako ce jedan ucenik komunizma osvetleti obraz kralju? Jel onako kao sto su pretstavili Paveljica u prvoj sezoni, da podsetimo, jedino on je bio toliko dobar i pruzio dinar nasem ratnom veteranu i prosjaku. Dobra serija, dobro snimljena, ali istorijski 99% netacna...

red wolf

pre 5 godina

Мислим да није снимљена боља и занимљивија серија у Србији, па и шире. Надам се барем истом нивоу 2. сезоне као претходне и да неће избацити наше писмо из серије.

crveni golub

pre 5 godina

samo da poboljšate kasting za ženske uloge i sve ok..
u prvom serijalu sem bojane nijedna nije iznela ulogu kako treba
(nishki, 26. mart 2019 21:44)

Je li ta Bojana devojka koja je glumila Maru? Ona je bila najbolja. Ok su bile i ova što je glumila Bojanu i Marina Vodeničar. Da ne zaboravim glumicu iz Makedonije, bila je odlična. Glavnu žensku ulogu ne bih komentrisao nije ni na nivou hrvatskih sapunica. Žao mi je što ulogu Marije Oršić nije dobila neka plavuša od koje zastane dah pa ti nije ni bitno kako glumi, neka slična ovoj "pravoj" Mariji Oršić https://xdn.tf.rs/2017/12/25/7-hktkqturbxy82yzi0mwmwnzqyyti0ywm2zjcyzjqxnmq3njnimgnioc5qcgvnkzuczqjsamld-830x0.jpg. Tu bi jedino Grejs Keli mogla da uskoči i da zaseni i samu Mariju Oršić. :) Sad se setih devojke koja je savršena za tu ulogu, zove se isto Marija bila je pevačica u bendu Abonos. Izguglajte videćete lepu dugokosu plavušu, baš onakvu vilu kave su navodno bile u Vrilu, perfektna je za ovu ulogu.

Branko Von Beca

pre 5 godina

Koga normalnog ovde zanima atentat na najvećeg hrvatskog državotvorca, koga su organizovali-hrvati.
E, de bi nam bio kraj da im je ta ideja pala na pamet pre 01.12.1918...

Podrigivač

pre 5 godina

"Prema njegovim rečima, u drugoj sezoni serijala pojavljuje se Marija Oršić, koja je bila žena o kojoj se malo znalo, a ispredalo mnogo legendi.

"Na kastingu je Leona Paraminski dobila tu ulogu i srećan sam zbog toga", kazao je Bjelogrlić."

OK, nego da li vam ovo:

http://waytofamous.com/images/leona-paraminski-03.jpg

liči na ovo:

https://i.pinimg.com/236x/3e/85/e8/3e85e849c52d8ca18a0c6ee618a81b90--ancient-aliens-disclosure.jpg?b=t

Tesko je prikriti razocaranje iako je, priznajem, tesko bilo i naci kopiju verniju originalu.

To na stranu, sezona 1 bila je zanimljiva i gledljiva, ali avaj udbasko-propagandni anti-zapadni i anti-nemacki efekat nimalo nije bio zanemariv, sto malo koga moze da iznenadi, s obzirom da nam prica stize iz pera "mastovitog" druga bijelogrlica. Imajte bar malo postovanja bar prema intelektu publike, ako ste vec svoje dostojanstvo pustili niz mutnu smrdljivu volgu, druze bjelogrlicu, bar na popravnom ispitu sezone 2.

naissus

pre 5 godina

Ubedljivo najbolja domaća serija ikada snimljena. Serija koje se ne bi ninajbolji svetski reditelji postideli. Slobodno može da stane rame uz rame sa najboljim serijama iz strane produkcije. Samo tako napred!

umetnicke slobode

pre 5 godina

Serija vrvi od neistina i netacnosti.
Ljudima koji ne poznaju istoriju se provlace lazi i podvale o rusima kao najobicnijoj bandi i bagri!
Ali nije cudo obzirom ko je pisao knjigu!

Boki

pre 5 godina

Ko uz mač živi uz mač i strada.Taj kralj je vrlo misteriozano igrao kroz svoj život.Tako da je uz misteriju i otišao sa ovog sveta.Pošto TV ne gledam seriju ne mogu da komentarišem,ali verujem silnim pozitivnim mišljenjima.

Djomla

pre 5 godina

Ovom je glavni akcenat serija razgolicivanje onih mucenih "glumica" i kako da si izrezira da zavrsi i krevetu sa nekom pod stare dane, e to je kriza srednjih godina kod muskaraca. Samo sto on ima tu srecu da to moze da provuce kroz "umetnost" kao alibi kod zene. Ona nesrecna Bergam je imala vise partnera u seriji nego u privatnom zivotu od svog punoletstva do danas, zali boze onog njenog muza i malog sincica. Cudna neka umetnost.

Cvrc!

pre 5 godina

Simpaticna serija, puno fiknutih glava. Da sam tad ziveo, verovatno bih nosio nekekav kavez na glavi sa nekim sipkama koje bi isle do ispod ramena, gde bi se kopcale. Nekakvim kopcama.
Realno, u svakom slucaju.

Petar

pre 5 godina

Upravo cu poceti gledati seriju, gledao sam trailere i nesto malo na tvju, pa me zanima koliko su price istinute a koliko su pomesane sa fikcijom? Jel serija tipa da mozes nesto nauciti iz proslosti ili je vecina fikcija vezana na nesto malo true facts?

Crni talas

pre 5 godina

Ne znam odakle ova potreba da se u seriju stavljaju istorijske ličnosti? U redu je da se oni spominju, ali ne i da se njima daje ovoliki prostor u seriji i da se povezuju sa izmišljenim likovima i događajima. Pa nije ovo istorijska serija, poput Vuka Karadžić, verovatno najboljeg serijala na ovim prostorima, ili Nemanjića. Ovde je sve izmišljeno i ima veoma malo dodirnih tačaka sa stvarnim stanjem. Pisci scenarija nisu istoričari. Oni kažu da su za pisanje scenarija koristili novine iz tog vremena. Sudeći po dosadašnjim epizodama izgleda da su informacije dobili iz štampe, koja je izlazila nakon Drugog svetskog rata.

Јабучило

pre 5 godina

ja zaboravio sta se desilo dok izadju nove epizode
(zaz, 27. mart 2019 19:45)

Без бриге, братац. Репризир'о Сервис.

Palanka

pre 5 godina

Sad ce Bjela da nam izmisli i napiše novu istoriju, vec je poceo a Srbadija mu kliče na smece od filmova i serija koje pravi. Evo vec sad pola Srba misli da je "Pukni zoro" staraaaa tradicionalna srpska pesma a sklepao je Slovenac Manjifiko po Bjelinoj narudzbi. Ovaj covek pravi veliku stetu a samo zato sto mu je neko rekao da je pametan i dobar reziser. Sta ces ti bre da istrazujes pa postoje ljudi, i institucije koje se bave time kao profesijom. Snimaj sta hoces ali ne serviraj svoje gluposti kao istorijske cinjenice. Ne snimas dokumentarce nego igrane serije i filmove.

Rock

pre 5 godina

Nilad nije uspeo da se izbori sa tim virusom "bratstva i jedinstva" sa ustašama. On i njegov prijatelj Janko Divjak.

Sramota je kako falsifikuje sopstvenu istoriju i kako prikazuje monstruma Pavelića. Ali u zemlji u kojoj su Parovi na nacionalnoj tv, sto ne bi i ovakve serije.

Sve za Soroševe pare.

umetnicke slobode

pre 5 godina

Serija vrvi od neistina i netacnosti.
Ljudima koji ne poznaju istoriju se provlace lazi i podvale o rusima kao najobicnijoj bandi i bagri!
Ali nije cudo obzirom ko je pisao knjigu!

goran

pre 5 godina

Ako "rasvetljava" atentat u Marseju na (verovatno) isti nacin na koji je rasvetljavao i ostale "istorijske cinjenice" u doticnoj seriji, molio bih ga da bolje da ne "rasvetljava" nista. Najverovatnije ce ispasti da je Aleksandra II ubila, npr. "kosovska" narko mafija zbog pronevere i neisplacene gudre. Ili mozda zvezdini navijaci u zagovoru sa kolumbijskom mafijom koju predvodi Haijer Solana sa NATO paktom.

Podrigivač

pre 5 godina

"Prema njegovim rečima, u drugoj sezoni serijala pojavljuje se Marija Oršić, koja je bila žena o kojoj se malo znalo, a ispredalo mnogo legendi.

"Na kastingu je Leona Paraminski dobila tu ulogu i srećan sam zbog toga", kazao je Bjelogrlić."

OK, nego da li vam ovo:

http://waytofamous.com/images/leona-paraminski-03.jpg

liči na ovo:

https://i.pinimg.com/236x/3e/85/e8/3e85e849c52d8ca18a0c6ee618a81b90--ancient-aliens-disclosure.jpg?b=t

Tesko je prikriti razocaranje iako je, priznajem, tesko bilo i naci kopiju verniju originalu.

To na stranu, sezona 1 bila je zanimljiva i gledljiva, ali avaj udbasko-propagandni anti-zapadni i anti-nemacki efekat nimalo nije bio zanemariv, sto malo koga moze da iznenadi, s obzirom da nam prica stize iz pera "mastovitog" druga bijelogrlica. Imajte bar malo postovanja bar prema intelektu publike, ako ste vec svoje dostojanstvo pustili niz mutnu smrdljivu volgu, druze bjelogrlicu, bar na popravnom ispitu sezone 2.

Djomla

pre 5 godina

Ovom je glavni akcenat serija razgolicivanje onih mucenih "glumica" i kako da si izrezira da zavrsi i krevetu sa nekom pod stare dane, e to je kriza srednjih godina kod muskaraca. Samo sto on ima tu srecu da to moze da provuce kroz "umetnost" kao alibi kod zene. Ona nesrecna Bergam je imala vise partnera u seriji nego u privatnom zivotu od svog punoletstva do danas, zali boze onog njenog muza i malog sincica. Cudna neka umetnost.

Crni talas

pre 5 godina

Ne znam odakle ova potreba da se u seriju stavljaju istorijske ličnosti? U redu je da se oni spominju, ali ne i da se njima daje ovoliki prostor u seriji i da se povezuju sa izmišljenim likovima i događajima. Pa nije ovo istorijska serija, poput Vuka Karadžić, verovatno najboljeg serijala na ovim prostorima, ili Nemanjića. Ovde je sve izmišljeno i ima veoma malo dodirnih tačaka sa stvarnim stanjem. Pisci scenarija nisu istoričari. Oni kažu da su za pisanje scenarija koristili novine iz tog vremena. Sudeći po dosadašnjim epizodama izgleda da su informacije dobili iz štampe, koja je izlazila nakon Drugog svetskog rata.

direwolf

pre 5 godina

Kako ce jedan ucenik komunizma osvetleti obraz kralju? Jel onako kao sto su pretstavili Paveljica u prvoj sezoni, da podsetimo, jedino on je bio toliko dobar i pruzio dinar nasem ratnom veteranu i prosjaku. Dobra serija, dobro snimljena, ali istorijski 99% netacna...

Branko Von Beca

pre 5 godina

Koga normalnog ovde zanima atentat na najvećeg hrvatskog državotvorca, koga su organizovali-hrvati.
E, de bi nam bio kraj da im je ta ideja pala na pamet pre 01.12.1918...

acomurija

pre 5 godina

A da li ces preskociti, Bjelogrlicu, sustinu KAKO i ZASTO se kr. Aleksandar nasao u Marseju, mimo protokola?
Hoces li imati hrabrosti da kazes da je Aleksandru podvaljeno, da mu je poslat lazni telegram da mu akcije u Francuskim zeleznicama i Metrou "loshe stoje" i da mora hitno da se pojavi u Parizu..?
Zbog cega ke Aleksandar k'o bez glave odjurio, a ne zbog drzave i naroda.
Novac strpan na privatne racune od prodaje Trepce, Bora i Majdanpeka.
Od cega je MALI DEO upotrebljen za kupovine po Srbiji: Dedinje, Oplenac, Karadjordjevo u Backoj; pa Bled i Brdo kod Kranja; brodogradiliste Kraljevica kraj Rijeke i Belje u Baranji; Crna Rijeka i Han Pijesak u Bosni; Sveti Stefan i Kraljicinu Plazhu u Crnoj Gori; Vinogorje i podrume u Kavadarcima...
Ono sto se uporno skriva: izdrzavanje albanskog prestola i SVOG RODJAKA kralja Leku Zogua...

naissus

pre 5 godina

Ubedljivo najbolja domaća serija ikada snimljena. Serija koje se ne bi ninajbolji svetski reditelji postideli. Slobodno može da stane rame uz rame sa najboljim serijama iz strane produkcije. Samo tako napred!

Palanka

pre 5 godina

Sad ce Bjela da nam izmisli i napiše novu istoriju, vec je poceo a Srbadija mu kliče na smece od filmova i serija koje pravi. Evo vec sad pola Srba misli da je "Pukni zoro" staraaaa tradicionalna srpska pesma a sklepao je Slovenac Manjifiko po Bjelinoj narudzbi. Ovaj covek pravi veliku stetu a samo zato sto mu je neko rekao da je pametan i dobar reziser. Sta ces ti bre da istrazujes pa postoje ljudi, i institucije koje se bave time kao profesijom. Snimaj sta hoces ali ne serviraj svoje gluposti kao istorijske cinjenice. Ne snimas dokumentarce nego igrane serije i filmove.

Sava

pre 5 godina

Bjelogrlucu ne zamajavaj narod, obe kraljevske loze su nam bile obične bitange, Karađorđevići su svojom suludom politikom sahranili Srpski narod, nestalo nas je u njihovim,, pobedonosnim" ratovima.

red wolf

pre 5 godina

Мислим да није снимљена боља и занимљивија серија у Србији, па и шире. Надам се барем истом нивоу 2. сезоне као претходне и да неће избацити наше писмо из серије.

TellVilmos

pre 5 godina

"Za njega nema dileme da je serija "Senke nad Balkanom" čista fikcija koja se poigrava sa istorijskim činjenicama.... " a masa drvi li drvi o iskrivljenoj istoriji koju neukoj srpskoj čeljadi servira reditelj.

Boki

pre 5 godina

Ko uz mač živi uz mač i strada.Taj kralj je vrlo misteriozano igrao kroz svoj život.Tako da je uz misteriju i otišao sa ovog sveta.Pošto TV ne gledam seriju ne mogu da komentarišem,ali verujem silnim pozitivnim mišljenjima.

sava

pre 5 godina

Kao neko sa strane zelim samo da kazem svaka cast Bjelogrlicu i ekipi. Dok mnogi samo kukaju i cekaju da im neko ‘stvori uslove’ on se bori, stvara.

Millennium

pre 5 godina

Žao mi je što on nije radio Nemanjiće. Bila je velika želja sa njegove strane, ali nije uspeo da napravi dogovor sa RTS-om kakav je želeo. Na kraju je odustao uz obrazloženje da ako ne mogu da snime tako ozbiljnu seriju kako žele, neće je ni snimati. Kapa dole. Na kraju je ispalo kako nije trebalo, a u sve to se umešala priča koja nema veze sa umetnošću.

Petar

pre 5 godina

Upravo cu poceti gledati seriju, gledao sam trailere i nesto malo na tvju, pa me zanima koliko su price istinute a koliko su pomesane sa fikcijom? Jel serija tipa da mozes nesto nauciti iz proslosti ili je vecina fikcija vezana na nesto malo true facts?

golijat

pre 5 godina

Super je serija i svaka cast Bjeli ali nasi mladi glumci su jako losi ...Iako on izvlaci maksimum maksimuma jednostavno nije dovoljno.Nisu ubedljivi, vidi se da glume ,a to je lose za projekat

Tea kitchen

pre 5 godina

U seriji je prisutno romansirano i za potrebe filmskog prikazivanja prilagodjeno vidjenje jedne istorijske epohe. Ne treba je shvatati kao dokumentarni pa cak ni istorijski film. Jednostavno triler i drama smesteni u istorijsko razdoblje, pri cemu su, iskljucivo iz dramaturskih razloga, u pricu uvedene i na odredjeni nacin prikazane izvesne istorijske licnosti. Ni dogadjaji, ni licnosti nisu do kraja verno i istorijski istinito prikazani jer su za potrebe serije istaknuti samo odredjene pojedinosti odnosno osobine. Kada na taj nacin shvatite seriju, ona je sasvim dobra cak, iznad proseka u poslednjih 20-ak godine, mozda cak i jedinstvena jer je ne treba porediti sa serijama koje su se bavile slavnim istorijskim licnostima (fantasticna serija "Vuk Karadzic", svakako najbolja serija te vrste u Srbije a medju najboljima i na svetu - nepodeljeno misljenje poznavalaca tematike) ili istorijskim razdobljima (znacajno slabija ali ipak dobra serija "Kraj dinastije Obrenovic"). Cisto informacije radi ovo su neke istorijke cinjenice vezane za epohu:Beograd je siromasan grad od prblizno 200k stanovnik a narkotici i njihova zloupotreba su jako retki;Ruska emigracija, sastavljena uglavnom od vojnih lica i intelektualaca, je prakticno prakticno bez ikakvih veza za kriminalom;Znacajni pojavni oblici org. krimina su sverc duvana i hajduci - i jedno i drugo uglavnom ruralno;Separatisticki pokret u Makedoniji je izrazito probugarskog karaktera.Makedonska nacionalna svest je tek u povoju.

Dragan

pre 5 godina

U poslednjoj epizodi prve sezone Pavelic se odmah nakon sukoba naseg Racica i nekolicine ustasa u Narodnoj skupstini dogovorio sa bugarskim teroristima u vezi atentata na kralja Aleksandra. Jedan od retkih istinitih dogadjaja u seriji.

Baba

pre 5 godina

Samo ne bi bilo loše da odu do vojnog muzeja i pozajme eksponate za oružje, a ne da vitlaju modernim magnumima 20im i 30im godinama prošlog veka. Samo im Desert Eagle falio.

lemy bond

pre 5 godina

Marija Oršić. Suosnivač VRIL- a . Jedna stvarno misteriozna osoba neizmerne lepote. Kojoj se naime gubi svaki trag "44-45. god. ostavila je samo pisanu poruku:"Niko više ne ostaje ovde" onda je nestala ,i niko nikad nigde nije uspeo do danas da provali gde,a ima dosta fantastičnih nagađanja. Prvi serijal odličan,ne sumnjam ni u kvalitet drugog,pa ni trećeg kada bude snimljen....

crveni golub

pre 5 godina

samo da poboljšate kasting za ženske uloge i sve ok..
u prvom serijalu sem bojane nijedna nije iznela ulogu kako treba
(nishki, 26. mart 2019 21:44)

Je li ta Bojana devojka koja je glumila Maru? Ona je bila najbolja. Ok su bile i ova što je glumila Bojanu i Marina Vodeničar. Da ne zaboravim glumicu iz Makedonije, bila je odlična. Glavnu žensku ulogu ne bih komentrisao nije ni na nivou hrvatskih sapunica. Žao mi je što ulogu Marije Oršić nije dobila neka plavuša od koje zastane dah pa ti nije ni bitno kako glumi, neka slična ovoj "pravoj" Mariji Oršić https://xdn.tf.rs/2017/12/25/7-hktkqturbxy82yzi0mwmwnzqyyti0ywm2zjcyzjqxnmq3njnimgnioc5qcgvnkzuczqjsamld-830x0.jpg. Tu bi jedino Grejs Keli mogla da uskoči i da zaseni i samu Mariju Oršić. :) Sad se setih devojke koja je savršena za tu ulogu, zove se isto Marija bila je pevačica u bendu Abonos. Izguglajte videćete lepu dugokosu plavušu, baš onakvu vilu kave su navodno bile u Vrilu, perfektna je za ovu ulogu.

Cvrc!

pre 5 godina

Simpaticna serija, puno fiknutih glava. Da sam tad ziveo, verovatno bih nosio nekekav kavez na glavi sa nekim sipkama koje bi isle do ispod ramena, gde bi se kopcale. Nekakvim kopcama.
Realno, u svakom slucaju.

Јабучило

pre 5 godina

ja zaboravio sta se desilo dok izadju nove epizode
(zaz, 27. mart 2019 19:45)

Без бриге, братац. Репризир'о Сервис.