Aktuelno

Subota, 16.03.2019.

08:36

Koja vas ograničenja očekuju ako položite vozački posle 3. aprila?

Izvor: B92

Koja vas ogranièenja oèekuju ako položite vozaèki posle 3. aprila? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

140 Komentari

Sortiraj po:

Stefan

pre 3 godine

Svi koji su polozili cekaju da im stekne probna dozvola da bi na miru vozili tj.vecina izbegava da vozi jer jedna greska ode probna dozvola ovako svi cekaju cim preuzmu trajnu dozvolu i gas do patos jer tad su mirni ovo pazi na ogranicenje pazi da da nije policija u blizinu, ma ajte molim vas pre polozis za kamion, kamion se teze vozi al zato kad sednes u kola ko da si ceo na biciklu, a sad 1000 evra polaganje vise mi se isplati da vozim bez dozvolu tako da i vecina voze bez dozvolu pa nemaju ni jedan udes zasto pa paze vise nego ovi sa dozvolu,ko je naucio kamion da parkira njemu ne prestavlja problem da parkira mala kola ako neko iz ministarstva cita ovo molim ih da vrate stari zakon jeftino polaganje tek sa 18 godina nikakve probne dozvole i sto manje kazne jer covek kad vidi policiju njemu se presece stomak jer svaki policajac moze da kaze napravio si gresku a sam znas da nisi i ti sta cea moras da ga poslusas inace te lisi slobode i oduzima ti dozvolu ako pokusas da se raspravljas snjim jer oni sto nose plavo odelo misle da su face i mogu da te vredjaju a ti njih ne mozes jer oni su zakon sramota kakvih sve policajca ima znam ih dosta i 90% njih misle da im niko ne moze nista jer oni su zasticena vrsta.

stid

pre 5 godina

Imam 35 godina i planiram uskoro da polazem.Neka Bog spali ovu zemlju, nek sve izgori dabogda vise, ubi i mene Gospode. kad za sve ove godine nisam mogao platiti sebi dozvolu a roditelji nisu mogli mi pomoci.

Nikola

pre 5 godina

A da se uvede i pešački i biciklistički ispit i dozvola. Kao zombiji iskaču pešaci, ni ne gledaju levo i desno na biciklističkim stazama. A pojedini slučajevi se ne snalaze ni kada prelaze put. Mora se i to učiti jer, i to je saobraćaj.

Samo glasajte za budale

pre 5 godina

Ovaj zakon je doneo jedan od hiljade stručnjaka koji hoće da ispadne najpametniji i izmišlja toplu vodu a ne može da vidi metar pod nosem a to je da ekonomija drzave zavisi od saobraćajne dozvole.

Saobraćajne nesreće se dešavaju isključivo zbog:
1. Loše infrastrukture i loših puteva
2. Ne sankcionisanja nasilne vožnje zato što saobraćajna policija ne radi svoj posao (čekićanje na punktevima je punjenje budžeta i ništa drugo)

A cena polaganja za dozvolu je čista pljačka jer ceo taj sistem nadzora je takođe privredni kriminal gde se neko lepo dosetio da makne pare pod izgovorom da su za sve krivi mladi vozači a ustvari su krivi baš ti što su uveli nadzor kao i njihovi partijski predpostavljeni.

Dusan

pre 5 godina

A vozaci koji zavrsavaju saobracajnu skolu za vozaca motornih vozila da li vaze isti propisi?.Posto mi dobijamo i b i c kategoriju u junu 2020 godine.

KingSRB

pre 5 godina

lično mislim da je i tih 110 konja previse pogotovo za one od 17+ godina. Po meni ne vise od 50tak KW ili ti nekih 60-65KS.
Moje lično misljenje!

nisam Srbin

pre 5 godina

Srbi su bahati vozaci i narod.
Jedini nacin da im se utera pamet u glavu je batinom i preko dzepa.
A vi lupajte minuse...
(Realno, 16. mart 2019 13:42)

Ovo što si napisao, nema veze sa vezom.
Ovaj zakon vređa ljudsko dostojanstvo i ograničava slobodu pojedincu u društvu i tu prestaje svaki vid daljeg komentarisanja, filozofiranja i lupetanje.
Ko ima strano državljanstvo, puno njih kraj pameti im nije da polažu vozački u Srbiji.
Sve je jasno ko dan.
Od polaganja vozačkog je u Srbiji ne samo što je napravljen biznis, nego su ljudsko dostojanstvo i ograničavanje slobode pojedincu u društvu je dokazano sa ovim zakonom i pravnim aktima.
Nemojmo od Srbina praviti budalu, makar i bio budala.!

domi

pre 5 godina

Sa 16 godina sam imao A kategoriju (125ccm), sa 18 godina B, sa 19 godina C (vozio lansirne rampe u vojsci) , sa 19 vozio trke Abarth i za evo za 37 godina vozačkog iskustva platio dve kazne za prekoračenje brzine, a i to kada sam već bio 'mator'.Ili paziš ili ne, ni sto godina sa probnom dozvolom neće pomoći....

acoZmaj

pre 5 godina

pa ovako..sa 21 god.sam poceo u Austriji da polazem pa sam zapostavio i isteklo mi,pa sam napravio glupost gde sam dobio zabranu na 3 god.zbog voznje bez dozvole. Sa 25 sam opet poceo i opet zapostavio zbog teorije jednostavno mi nije islo da naucim napamen 4000 pitanja na nemačkom koja su u 40% slucajeva nelogicna.! I eto prosle godine kad sam dao odkaz resio sam da dodjem kuci i da polozim konačno. Priznajem mislio sam da kod nas moze nesto da se sredi,kao na primer da nesedim celu teoriju i da nevozim sve časove kao i pomoć oko polaganja teorije. Verovali ili ne kad nas vise to neide,kontrole i kazne su rigorozne i nijedna auto skola nezeli da reskira,mnoge skole su zatvorene po srbiji zbog sitnijih stvari a kamoli zbog ovog navedenog u mom slucaju! Da sam bio pametan uradio bih dosad tamo vozacku,neke stvari su kod nas jednostavnije a vise stvari kod njih..tako da bilo kako bilo imam jos da izadjem na ispit za voznju i to je to!

mjns

pre 5 godina

Moja ondašnja država mi je dozvolila da sa 14 godina polažem za moped, sa 16 za A kategoriju (do 125 ccm), sa 18 za ostale pa da sa 19 vozim komandanta kasarne, drug iz klase autobus pun oficira, treći cisternu od 10 t, a oni u Jarčujku, bogami, tenkove. Ne, nismo bili nadljudi, samo je bilo normalno da punoletna osoba ima prava i preuzima odgovornosti. Čemu obuka i vozački ispit ako činom polaganja kandidat nije osposobljen za samostalno upravljanje? Dajte nam onda kao nekad "L" table da okačimo pa da te dve-tri godine učimo decu da voze i onda neka polažu. Prihvatam postojanje probne vozačke, ali samo za maloletne vozače i samo do punoletstva. Tada je dovoljno zreo da glasa za tvorce zakona pa je valjda i za ostalo? Divljanje na putu se rešava doslednim i jednakim kažnjavanjem bez obzira na godine života i vozačkog staža, pol, porodično stablo...

g

pre 5 godina

Pa dao je ovo normalno?!!!.Pa kod mene u gradu ima bar 3 firme koje rade od 15-23h drugu smenu,trecu od 23-7h. Znaci ti MUCENICI koji poloze ne mogu na posao kolima u te smene jer su ograniceni sa dozvolom a autobus nemaju ka mestima gde zive.A ima ih iz obliznjih sela.Sta oni treba da rade....

Hemac

pre 5 godina

@(Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (acoZmaj, 16. mart 2019 13:27)

Mameni jedino nije jasno sto si iz Austrije dolazio ovde da polazes? Jedino ako tamo nisi na divljaka!
(Svasta!, 16. mart 2019 16:59)

AcoZmaju, odgovori što nisi u divnoj EU polagao.

neca

pre 5 godina

ovo me podseti na situaciju od pre par godina kad su ona deca imala udes kod Ada Huje i kad se ispostavilo da vozac nije imao vozacku dozvolu(nije nikad polagao) i da je imao brdo prijava za voznju bez dozvole ali ni za jednu nije bio kod sudije jer se jednostavno nije odazivao na pozive na sud. Kao odgovor na to nadlezna ministarka rece kako ce poostriti kriterijume za dobijanje dozvole i da ce ogeaniciti snagu vozila za pocetnike, kao odgovor na to sto je neko vozio bez dozvole!?!?!

sempervivum

pre 5 godina

Вожњу ће научити онај ко стално ВОЗИ и стиче искуство, а не онај ко ЧЕКА да прође 2-4 године.

vlad

pre 5 godina

Ovi zakoni bivaju sve luđi kako nam se približava ta famozna EU.
U isto vreme uz ovo maltetiranje mladih vozača, hoće da nateraju i seljake, da traktore umesto trajne, registruju svake godine (to je još dodatnih dažbina 12000 do 14000 + 5000 (tehnički) za seljaka svake godine (a 90% traktora se još vode na ljude koji su umrli pre 30 godina). Da neće i na njima da traže fabričke lajsne i ateste na dorade i ako su napravljeni pre 50 godina?
Uz ove postojeće, tu su i ludosti sa registracijom prikolica i motocikala.
A što vi novinari jednom ne napišete koji genijalci su tvorci ovih nakaradnih zakona, pa da malo njih kritikujemo...
Da vidimo, koje i kada su škole završili, gde su radili i koje uspehe su do sada postigli da se kvalifikuju za tu poziciju.
Ja hoću da znam ko nam piše ovakve zakone, a Vi?

vlad

pre 5 godina

Već naslućujem novi zakon ovih naših zakonoklepaca...
Vozačka važi 5 godina (kao i atesti) pa onda ponovo na polaganje.
Jedno je sigurno, ljudska glupost nema granica, a ovi naši zakonoklepci je imaju za izvoz..

Nikola

pre 5 godina

Ako krenu od Darka Lazića brzo će shvatiti da njemu ne treba ništa od toga a ako se povredi dobije banju u kojoj nastavi sa bahatošću...

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Covek radi 60 km od kuce, pocinje u 6 ili 7 ujutru i odmah moze da da otkaz ako na putu prolazi kroz selo ili dva! Lepo napisa neko, deca su nam dovoljno stara da ih salhemo u rat, ali nisu da bi mogli da rade i osamostale se! Glasali ste, uzivajte!

333

pre 5 godina

Znaci polozim 1 Septembra.
Cekam do 1 Septembra 2021 godine da dobijem vozacku.
U medjuvremenu idem na posao biciklom , auto nemam , i te dve godine su moje "usavrsavanje" ?
Ko bre pise ovakve zakone ?

Огњен

pre 5 godina

Очекујем да ће неко паметан оборити овако глуп закон на Уставном суду.

Jeca

pre 5 godina

Opet ovo maloletnici mladji od 21 godine, a po nasem ustavu osoba je punoletna sa 18 godina. Osobe starije od 18 godina su punoletne znaci trebalo bi da smeju same da voze. Sa ovoliko ogranicenja mislim da ce da se postigne suprotan efekat gde ce oni koji tek poloze radije da sacekaju te dve, tri ili cetiri godine i da ne voze uopste ili jako malo sto znaci da nece steci rutinu kad im je najbitnije. Pogotovo ako neko stariji treba stalno da se vozi sa tom osobom, cesto roditelji i nemaju toliko vremena. Ali kao i uvek umesto da se resava problem bahatih vozaca (tatinih sinova/cerki i ljudi na polozajima), zakon ce da ogranici one koji su mnogo manji problem.

Vlada

pre 5 godina

Treba nama probna dozvola na 5 godina plus 5 godina pratioc obzirom koliko je vozackih dozvola kupljeno. Fantomskih auto skola koliko hocete. Gle cuda vest od pre neki dan "dilovali drogu u vozilima auto skole" bas me zanima da li je ta auto skola zatvorena? Ministre Stefanovicu molim odgovor? Naravno da nije. Vlasnik ima cak dve auto skole i obe rade. Paket tri u jedan. Prodaja vozackih dozvola, prodaja droge i obezbedjenje kafica.

vladimir

pre 5 godina

Molim vas ispravite me ako grešim. Znači položiš i ne možeš da voziš ako imaš jači auto od 80kW? Ako nemaš mogućnost da kupiš drugi auto (većina porodica u Srbiji takvu mogućnost nema iz ekonomskih razloga) jedina mogućnost je da čekaš. Onda konačno prodju tri godine a ti do tada zaboraviš da voziš...
Hmm, zanimljivo

Ok

pre 5 godina

Sa 19 sam već išao u Grčku svojim autom koji sam sam zaradio.
Sa 23 prešao 10.000 km za 10 dana, vozio do Polarnog kruga (Tornio i Oulu) i nazad.
'Si nosio gajbice do 19-te, kad si zaradio auto dotad?
A do 24-te si sigurno stigao do tamne strane Meseca i nazad, bez pravljenja pauze za toalet i to sve za 6 i po sati (da si sipao Gdrive bilo bi i ispod 6).

sasa

pre 5 godina

pa kako ljudi da nauce da voze i da stiču sigirnost, ako im postavljate takve uslove. Zbog par budala koje nisu ni kažnjene, vi kažnjavate celu generaciju
Pa valjda autoškole služe da se vožnja nauči. Kako ja da budem uvek tu kad sin treba i hoće da vozi? Aman više..

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Apsolutno podrzavam sva ogranicenja za mlade vozace,jer polaganjem,oni nisu postali vozaci,vec su dobili pravo da uce da voze i dobili sertifikat da su uspesno polozili obuku.

Mladi vozaci nemaju sta da traze u saobracaju posle 23 casa,jer,ako ne rade nocne isporuke ili vec imaju neki drugi posao,tada idu u zezanje i tada se pravi najvise nesreca,kako zbog neprilagodjene brzine,tako i zbog alkohola.

Mozete vii sada da pisete teorije kakve hocete,ali i ja sam bio mlad vozac i cinio sve ono sto bi i danasnji mladi vozaci hteli,samo ako im se dozvoli,a ne bi trebalo.
Nisam imao udesa i problema,jer sam ipak dovoljno samosvestan i pazljiv,ali je bilo situacija ,gde je moglo da bude svasta,istina,ne mojom krivicom.


Sva ova ogranicenja,nisu ni najmanji problem za normalne ljude.
Koliko 18-togodinjaka ima svoja kola?
Ako ih nemaju,moraju da voze roditeljska,a tada cak i bez zabrane,tesko da ce im otac dati auto ,sve dok se ne uveri u vozacke sposobnosti svog potomka....,a ocevi su znatno gori od bilo kog zakona,osim ako nisu idioti,pa im kupe brza kola ,da sto pre poginu!

Back in Black

pre 5 godina

Sta pricate gluposti, pa naravno da treba probna barem dve godine. Ovi danasnji klinci, barem u mom gradu luduju kolima, trkaju se, voze brzo kroz grad, i sve to posle 12h.
(niko, 16. mart 2019 11:15)
Pa znaci ako luduju i trkaju se onda znaju da voze,njima ne treba probna dozvola vec zakon, kontas ba.Treba policija da radi svoj posao,a ne da uvode neke glupe zakone na svaka mesec dana.Znate nisu sva deca u Srbiji bahata u velikoj vecini su sasvim normalna pa ne moraju i ona da budu kaznjena zbog onih bahatih.A da su u zemlji Srbiji problem vozaci pocetnici pa gde bi nam bio kraj.Sve se radi samo da mladi beze iz ove drzave.

Perce

pre 5 godina

Nije mi jasno zasto se na ovaj zakon gleda toliko negativno. Po mom ako de bude doslovno sprovodio nista bolje ovoj bahatoj deci nece pomoci nego ova ogranicenja. Neko rece da se u svetu deca voze samostalno sa 16-17 gog.a mi ovde nemamo tu slobodu iako je 21-vi vek. Imali smo tu slobodu u kojoj smo gubili mlade zivote vise nego da du bili na nekom ratistu. Ako nisu mlsdi vozaci ginuli vozeci suludom brzinom besna kola, onda du ubijali druge. Mnogo je neduznih zrtava brze voznje koji du gubili zivote na pesackom prelazu. Koliko je bilo bezanja sa mesta nesrece? Na nasim putevima du najcesce nesrece dolazile od mladih, bogatih i bahatih vozaca. Treba takvim vozacima stati na put. Neko ko danas polozi vozacki a vec sutradan sedne u auto i raspali po gasu do daske nije ni za sebe dobar ni za druge. Podrzavam ovaj zakon i jedva cekam da stupi na snagu. Ako nista drugo bar cu mirnije prelaziti ulicu.

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Alo prijatelji sto se bunite??? Pa samo pogledajte koji "strucnjaci" nam pisu zakone, ko su ministri, ko je "intelektualna elita" Srbije. Pa nisu ti ljudi pali sa Marsa, mi smo ih izabrali i sto je najgore bice i reizabrani. Zato bez kuknjave molim!

Sasa

pre 5 godina

Odgovorno tvrdim da 90 odsto populacije u Srbiji nema pojma sa vožnjom, ne poznaju propise i krše zakone kao da nisu polagali ispit. Sad da im daš testove ne bi pola rešili. Misle ako imaju automatik da mogu da pričaju telefonom i voze, sva četiri pokazivača znače da možeš da parkiraš gde ti se hoće i da ne nabrajam... Uveo bih da svaki put kada rade tehnički reše tri rasrksnice i deset pitanja sa testa, ko ne prođe da ne dobije nalepnicu.

Back in Black

pre 5 godina

U 80 posto zemalja ljudi sa 18 godina postaju samostalni ovde aj sto ne mozes da se osamostalis jos te teraju da se vozis sa mamom i tatom i babom i dedom,znaci kao da smo retardi.21 vek a mi kao da smo jos uvek u 18-tom.

T

pre 5 godina

“Srećom po buduće vozače starijih leta, ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine će moći da voze i sami.”-ako se odnosi na maloletnike, onda to znaci da stariji i od 18 a ne od 21 će moći i sami da voze.

Svasta!

pre 5 godina

Znaci posle obuke u skoli veliki vremenski period necu voziti tek posle 2-4godine sedam da vozim nekapiram smisao toga!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (acoZmaj, 16. mart 2019 13:27)

Mameni jedino nije jasno sto si iz Austrije dolazio ovde da polazes? Jedino ako tamo nisi na divljaka!

boki

pre 5 godina

Cemu supervizor,da ima duple komande ok tako moze uticati ali ovako cemu..auto skola uzme pare a ja da obucavam jos dete 2-4godine,debuloze...treba uvesti znaci 2 godine bez prekrsaja bilo kakvog u suprotnom ponovo na polaganje i jos jedna glupost sad polozim i ne vozim 2god i uzmem vozacku i teram...

erazmo beogradski

pre 5 godina

još jedan zakon koji će da čuči na polici s knjigama - a niko ga neće poštovati. Nije problem u zakonima - nego u nepoštovanju istih. Više policije na ulice - i to one nekadašnje - od koje su zort imali i najokoreliji kriminalci. :/

miki

pre 5 godina

I auto skole i tehnicki pregledi ce da poskupe do neba, a onda ce da naprave takve uslove da samo velike firme mogu to da rade, a mali igraci ispadaju iz igre, ili da uzmu fransizu od neke velike firme i placaju joj reket. To ce da oposle nasa vrla braca koji vec poseduju pola Srbije. Klinci mogu da idu u rat, a ne smeju da voze.

Legend

pre 5 godina

Nista odes lepo polozis za avion posto je ocigledno lakse i brze i bole te uši.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Back in Black, 16. mart 2019 14:45)

A i jeftinije xD

boki

pre 5 godina

ljidi pa ne polaze se za avion vec za kola,2godine da usavrsava znanje,kvacilo,gas,kocnica i saobracajni propisi pa nismo debili..ovo je sramota i ponizenje,iskorenite vi mito i korupciju u policiji i drzavi tako cete postici rezultate u saobracaju...napravim prekrsaj poturim crvenu ili dve i teram dok ne ubijem nekog i onda krivi mladi vozaci,neiskustvo,bahatost...

moron

pre 5 godina

Mislim da je bolje položiti posle 03.04.19.
Ko položi i dobijeproblu "po starom", njemu probna vozačka važi samo u Srbiji. Malo je to "blesavo".
To mi deluje kao veći problem od onoga da li probna mora da se ima 1 godinu (po starom) ili 2-4 ( po novom).

Pavle

pre 5 godina

Sve je do coveka i onoga sto ima u glavi, nisu tu godine presudne, toliko primera imate gde vec iskusni ljudi i vozaci voze pijani, drogirani prave uzasne prestupe i prouzrokuju tragedije. Pa ni sam ne znam koliko puta sam u Beogradu video da saobracajna policija pravi prekrsaj za zatvor a oni bi trebalo da budi primer nekome. Druga stvar, znam za primer gde je lik polozio sa 31-32, nakon polozenog vozackog nije vozio narednih 10 godina mozda i malo vise. Nakon toga je coveku auto zaista postao potreban i on je poceo fakticki da vozi sa oko 45 godina, i on je pocetnik, zar ne? E sad, vracam se na ono sa pocetka, covek je normalan srecom i ne divlja i vozi normalno, ali ga nista u tom smislu ne odvaja od onog klinca od 18 koji tek pocinje.

jao

pre 5 godina

i ovako od baba i deda ne moze da se vozi po gradu, jos nam samo fali gomila pocetnika koji nece da prelaze 40! Daj pustite decu da voze normalno.

Bojan

pre 5 godina

Totalne gluposti, ovo je smisljeno da bi se narod "sticanjem iskustva" "izmuzao" za novac. Nigde na svetu ovo nema. 2 godine probna dozvola, preterali su!!!

...

pre 5 godina

Velika glupost, ne vidim razlog zašto neko ne bi vozio od 23 do 6, i to da nema uopste alkohola, šta sad, pojedem malo grožđa, bude 0.1 i popijem kaznu. Inače mi je zakazano polaganje bas 3. aprila, tako da bas imam sreće...

.I.

pre 5 godina

(комша, 16. mart 2019 09:47)


Jao evo ovih što se na svaku vest o novom zakonu pozivaju na kršenje Ustava i slobode kretanja.

Naučite ili se prisilite da se normalno ponašate pa neće biti potrebe za restriktivnim zakonima

acoZmaj

pre 5 godina

Imam 31 god i zivim u Austriji,dosao sam kod nas da polazem za B kategoriju sredinom novembra,odradio sam teoriju i polozio,odradio lekarske preglede i prvu pomoc,vozacku obuku sutra zavrsavam to jest 39-40 čas.U ponedeljak kad budem dodan na listu za polaganje voznje moracu sigurno da cekam 1-2 meseca. E sad se pitam posto verovatno necu uspeti da izadjem na polaganje do 3.aprila dali cu i ja dobiti tu probnu na 2-4 godine,ili to vazi za one koji se upisu tek od 3.aprila!? Uostalom sta vredi ta probna kad tako i tako u Austriji necu moci da vozim sa njom,a po tom novom zakonu necu moci da vozim 2-4 godine. Znaci posle obuke u skoli veliki vremenski period necu voziti tek posle 2-4godine sedam da vozim nekapiram smisao toga!

Dex

pre 5 godina

Koliko moras biti bahat pa da glumis strogost, koja deluje ekstremno u poredjenju s propisima u zemljama poput SAD, Nemacke, Francuske, Italije, Spanije, Japana, Australije, Kanade, Svedske, Holandije... Zna srpski ministar kako to treba. To ste demonstrirali na autoputu, ne tako davno, kad je neko poginuo. Vi cete nekog od 30 godina ogranicavati u voznji. I zasto on ne sme da vozi u 5 ujutro i ide na posao (ili ma gde zeli u slobodnoj zemlji)? Sme da vozi u 10 uvece, a ne sme u 5 ujutro? Ovo je suludo, bezobrazno i predstavlja ogranicavanje slobode. Je li dobio vozacku dozvolu? Da li nase vozacke dozvole nisu dokaz da je neko osposobljen za voznju? U tom slucaju, odakle mu dozvola?

ssss

pre 5 godina

U prevodu ovo znači da vas instruktor na preskupoj obuci neće naučiti da vozite, jer što bi inače morali da imate iskusnog vozača pored sebe.

M

pre 5 godina

@niko, ti klinci o kojima pricas sigurno imaju ili su imali probnu vozacku. Kao sto vidis, to ih ne sprecava da 'luduju, trkaju se, voze brzo kroz grad i to sve posle 12'. Nikakav zakon i propis ne moze da spreci ljude da se ponasaju neodgovorno i nesmotreno. Ma koliko on represivan bio. Jedino sto funkcionise je dosledno i neselektivno sprovodjenje zakona, cega u nasoj zemlji manjka u svim sferama, ne samo u saobracaju. Onog trenutka kada policija pocne da radi svoj posao, a to je uspostavljanje reda i bezbednosti svih gradjana, mozes da racunas na neke promene. I to je ono za sta se treba boriti, a ne za donosenje besmislenih zakona, po kojima 'svez' vozac ne moze da ide sopstvenim autom na posao ukoliko radi trecu smenu, jer je nekome palo na pamet da je voznja u 22.30 daleko bezbednija od voznje u 23.30. Ko ne vidi apsolutnu apsurdnost ovakvog zakona, zaista treba da preispita svoje shvatanje zivota

ahahahaha

pre 5 godina

Kad se setim da sam u Americi pre 10 godina polozio b kategoriju za 60 dolara i jedno popodne....ne znam kako je sada ali onda je bila cista formalnost.

Mladen

pre 5 godina

A sve zato što je tatin sin, bez dozvole, užeteo BMW-om u Dunav.

Ja sam prva generacija koja je polagala po novom. Dozvoku dobio sa 17 godina. Orva godina mi nije smetalo ograničenje. Sa 19 sam već išao u Grčku svojim autom koji sam sam zaradio.
Sa 23 prešao 10.000 km za 10 dana, vozio do Polarnog kruga (Tornio i Oulu) i nazad.

Nikada ne pijem, niti imam prekršaje.

Auto mi treba za posao jer se bavim komercijalom, često idem pre 5 na posao.

Ovo je ograničenje kretanja.

Neka policija radi svoj posao i sporovi zakone. I stari su bili dobri. Oni koji poštuju zakone, ovi rigorozni im ne trebaju. Ovi što ne poštuju, za njih ne važe.

Srki

pre 5 godina

Sve to isprobano u Hrvatskoj i nije dalo rezultata. S druge strane od vožnje auta se pravi nuklearna fizika. U Kanadi Americi se vozačka dobije za dan, stvar je u strogom i neselektivnom kažnjavanju.

ne znam

pre 5 godina

kako ja sa 24 godine da idem na posao bez tog "supervizora" ?? čemu taj supervizor uopšte ako čovek sve lepo položi zar taj nije obučen za vožnju ili šta? ajde u redu zabrana noćne vožnje ali sve ovo ostalo je besmisleno. o ceni polaganja da ne komentarišem..prave od ljudi debile . imo

dragan

pre 5 godina

treba mi auto iskljucivo zbog posla , tj da bih isao i vracao se, ali sa ovim zakonom moracu da cekam dve godine, jer niti mogu da stignem na vreme za prvu smenu , niti mogu da se vratim iz druge smene , tako da prakticno moci cu da vozim samo nedeljom popodne , da ne zaboravim osecaj, za sve ostalo tu je provereni GSP.

Bruto

pre 5 godina

Dokle više?
Maltretiranje polaznika...težite ka EU...a zašto ne pojednostavite sistem i prilagodite njihovim pravilima koja su jednostavna i prilagođena standardu?

Lune

pre 5 godina

najveca glupost je da ne smeju da voze od 23 do 6 ujutro i to naredne 2,3 ili 4 godine..pa kako ce da nauce da voze nocu? da voze danju i da zamisljaju da je noc..ne razumem..dubioza cista. Voznja nocu je sasvim nesto drugo od voznje danju.
(Dragan, 16. mart 2019 11:40)

:D :D :D Da l' ti razmišljaš šta pišeš? Ne pada mrak kod nas u 11 noću. Pored toga, Baš će da se navežba pijan iz grada kad se bude vraćao. Podržavam deo ovog zakona. Ne sviđa mi se što posle 21. godine života toliko dugo traje probna.

kaboom

pre 5 godina

Neka mi neko objasni zašto vozač početnik po zakonu mora da ometa saobraćaj vozeći sporije od ostalih?
Na putu BG-PA sa 2*3 trake on sada sme da leti najviše 54kmh.... genijalno i napreDNO

Nemanja

pre 5 godina

@ U ovoj zemlji samo nakaradno stvari se rade. Ako ne znate, a ne znate, prepišite i ne pravite se pametni, jer niste. Ugledajte se na andre, kod njih je ovo odlično rešeno.
(Objavite mi komentar, 16. mart 2019 09:20)

Pa da li mislite da je ovo neko sam smislio? Raspitajte se malo, ovo je prepisano i slicna pravila (probna dozvola, nulta tolerancija na alkohol itd.) vaze u mnogim zemljama EU. Samo sto srbi tamo to postuju bez pogovora a kod nas se samo bune.
Daleko je ovo od (po meni) dobrog resenja. Smatram da je jako glupo ograniciti snagu (moze i u Yugu ili Puntu da se pogine) ili nekome uvoditi neke zabrane koje niko nece ni postovati (45 u naselju???). Sve je to stvar licnog vaspitanja i "normalnosti" vozaca, koja dolazi iz porodice. Koliko nas nije ni imalo neki sudar a nije ni postojala probna dozvola? Vecina. Medjutim, ovo je prepisano iz inostranih zemalja (tezimo ka EU pa moramo i prilagoditi zakone) i to je to. Sta vise, kad vidim kakve su sve mladje generacije (zaludjeni drustvenim mrezama, bez osecaja realnosti) ovo mozda i nije lose...

Boki

pre 5 godina

To su neviđene gluposti, ne postoji nigde u svetu ovakav zakon. Ako je država nesposobna da obezbedi sigurnost na putevima ne treba krivicu prebacivati na nove vozače.

Dejan

pre 5 godina

Sedim kući i čekam 2 godine i postajem vozač. Ako svaki dan vozim 5 meseci nisam dobar vozač jer nisam čekao 2 godine u sobi i igrao video igrice

impeRator

pre 5 godina

Zašto neko od novinara ne povede pitanje ustavnosti ovog zakona? Kako i zašto država diskriminiše osobe na osnovu starosne dobi? Kako i zašto država uskraćuje pravo na rad osobama starijim od 18 godina? Imate li hrabrosti da to uradite? Naravno da ne.

Kibo

pre 5 godina

Svi znamo da prava vožnja nema nikakve veze sa vožnjom na polaganju. Položio sam pre dve i po godine, ništa specijalno ta probna ne znači, jedino što sam uveče morao ranije da se vraćam. Sigurno da to znači klincima koji onda ne mogu oolima u grad pa ne piju. Ja svakako
položio u 24, na pamet mi ne padne da pijem i da vozim, pogotovo tada dok se nisam opustio. Klinci nisu svesni dovoljno jer su nezreli tako da dnekle ima smisla taj deo zabrane. Ali ajde prođe i ta probna.... Ja mislim da bi trebalo prikazivati masovno snimke nesreća u kojima se ne stavi pojas i šta se dešava pri neprilagođenoj brzini.

Saban

pre 5 godina

Ako, ako, samo vi forsirajte taj zakon, ja ću za dva meseca da položim u Slovačkoj i imaću normalnu vozačku, nikakva zabrana, i to za iste pare i A i B kategorije...

Filip

pre 5 godina

I sta ste postigli? Nista. Sad ce deca samo bezati od policije jer nema svako luksuz da kupi po jos jedan auto, narocito u danasnje vreme kada vecina automobila ima vise od 80kw. Docice do toga da ce jos vise ljudi ginuti na ulicama, zbog nesposobne drzave i svih onih koji se nalaze na celu drzave.

niko

pre 5 godina

Sta pricate gluposti, pa naravno da treba probna barem dve godine. Ovi danasnji klinci, barem u mom gradu luduju kolima, trkaju se, voze brzo kroz grad, i sve to posle 12h.

Slobodan Tomic

pre 5 godina

Od kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina, kondicionira se i indoktriniše nacija "imanjem duše", devijacijom i hibridizacijom kafanskog i domaćinskog ponašanja koje je uz Koka-Kolu, Marlboro i Suzuki zahvatilo društvo brzinom 200 na sat. 30 godina svaku iduću generaciju klinaca aktuelni establišment odvraća od zdravih ambicija i navlači na dizel BMW aspiracije. 30 godina kasnije imamo nikada opresivniji ZOBS i nikada veći broj prekršaja na ulicama jer ti isti ljudi koje ste kondicionirali nemaju nameru da poštuju zakon zato što su jaki i jači od svakoga i svačega jer ste ih naučili na to da oni to i misle. Policija naravno ne radi ništa i za 30 godina života u Beogradu, jednocifren broj puta sam video da je policijsko vozilo zapravo pojurilo nasilnog vozača. Korekcije u saobraćaju jesu striktno kontrolni punktovi za pisanje kazni, uzimanje novca i punjenje budžeta, tako da je rezultat kompletnog delovanja upravo to što ste dobili. Uživajte.

Dragan

pre 5 godina

najveca glupost je da ne smeju da voze od 23 do 6 ujutro i to naredne 2,3 ili 4 godine..pa kako ce da nauce da voze nocu? da voze danju i da zamisljaju da je noc..ne razumem..dubioza cista. Voznja nocu je sasvim nesto drugo od voznje danju.

mirko

pre 5 godina

Zamlacuje te se sa ko je kakvim glupostima, a kukate da nemate vozace autobusa, I treba da ih nemate kad imate glupu proceduru za polaganje za d-e kategoriju, uslov za polaganje je da imate c-e kategoriju dve godine I ako to ne znaci bas nista, jer neko kad polozi za c-e kategoriju vise nikad ne sedne u kamion. Valjda je normalno kad coveka obucite za neku kategoriju da je sposoban da upravlja sa takvim vozilom.

Zvezdana

pre 5 godina

Pa ovo je stvarno neverovatno, cisto izivljavanje nad ljudima koji zele da polazu! Svako malo neko novo pravilo, zezaju i auto skole i polagace. O da li negde u Evropi postoji ovako nesto?! Cisto sumnjam!da ne spominjem cenu koja je frapantna za nase uslove 1,5 prosecna plata! To nema nigde!! U Engleskoj je sticanje nove vozacke 50 funti ukupno a moze da se polazu testovi i online, u Americi isto nesto sitno za par dana dozvola ocas posla.Samo kod nas papazjanija. Zelim da polazem imam preko 30god uvek mi je bilo skupo, konacno nadjem pare i onda ovako nesto citam i ne verujem, dodje mi da dignem ruke totalno i da me suprug vozi ceo zivot! Objavite podatke koliko pocetnika napravi prekrsaje u odnosu na iskusne vozace, ovo je smesno nikad na vestima ne videh da je pocetnik napravio udes! Molim vas objavite!

dragudavac

pre 5 godina

I sta sad, ja polozim za auto i treba mi auto zbog posla, dve godine necu moci da radim ako taj posao zahteva sluzbena putovanja i da stignem tamo gde treba na vreme. Godinu dana je bilo okej, dve sasvim suvisno.

Kecman

pre 5 godina

Besmisleno! Zašto se daje ljudima uopšte dozvola ako nisu obučeni da voze? I zašto probne dozvole? Čisto uzimanje para, kao da nisu mogli izdati dozvolu normalno na 10 godina, a tokom trajanja prve godine važe za ograničenja. Policajac može da pogleda datum izdate dozvole, eventualno neka oznaka na njoj da je prva izdata tom licu (neka šifra na dozvoli kao za ograničenja zbog vida recimo). Dakle, ne bi morali dva puta ići stvarati gužvu, dva puta plaćati, zbog potpuno idiotskih "probnih dozvola". Još ovo ograničenje do 109 KS, pa ja ne znam, evo moj porodični auto ima 110 KS, karavan, nikakav auto za trke i ludovanja, svašta...

Kraljevčanin

pre 5 godina

Ovim se dokazuje da auto škole nisu u stanju da nauče početnike da voze, da MUP nije sposoban da oceni ko ume a ko ne ume da vozi prilikom polaganja, a pritom nikoga ne obavezuju da podnese dokaz o broju sati voznje tokom trajanja probne dozvole (a kako bi to i mogli). Dakle, danas polozim, dve godine ne sednem za volan, odem zamenim dozvolu za trajnu i nastavim onako kako sam naučio pre dve godine i nikom ništa. Odavno ništa gluplje nisam čuo!

Mile

pre 5 godina

Mene uopste ne brinu pocetnici u saobracaju jer vecina njih pazljivo vozi, vec ovi koji imaju trajne dozvole a voze bahato, preticu na semaforu i ulecu ispred drugih vozaca bez upotrebe migavaca. Zato predlazem da se uvede da se na svakih 5 godina obavezno verifikuje vozacka tj. ponovo polaze voznja i to uvek pred drugom komisijom a ko padne da mu se oduzme dozvola za voznju dok ne polozi.

wtf

pre 5 godina

@radnik u pravu si,ali poenta je u tome da buduci pocetnici ne budu bahati,i da postuju prevashodno sebe i sve oko sebe,a za danasnje nasilnike u voznji sta da kazem,da se sto vise sankcionisu i da sacekmo da pomru,ili ti izumru

gradjanin

pre 5 godina

Ovakve mere su... kako mali Đokica vidi svet.
Hajde da pogledamo sledeću perspektivu:
Neko položi sa 17 godina. 4 godine ne vozi u opšte jer npr. nema ko da mu bude suvozač sa iskustvom.
I onda, posle 4 godine čekanja, seda u auto, sam, jer mu to sada zakon dozvoljava. Naravno, u tom trenutku, obuka je od njega udaljena 4 godine i on praktično postaje samouki vozač, APSOLUTNI početnik.
Da li je ovo VEOMA moguć scenario? JESTE.
Onda se moglo u zakonu uvesti da možeš steći dozvolu tek nakon 21 godine, ako već nemate poverenja u osobe u uzrastu od 17-21 godine života.
Ali da li imate veće poverenje u nekoga ko ima 17, 23, 40 ili 65 godina? Koja je to naučna studija pokazala/dokazala? Kako se onda u vojsku dopušta sa 18, gde im pri tome dajete u ruke oružje i skupu tehniku? Pa i tu se nečija glava dovodi u pitanje.
Dakle, osnovni problem je u opštem nepoštovanju zakonske regulative, uključijući i saobraćajne propise, koji vlada u RS.
A sa druge strane, službenici koji sprovode i kontrolišu primenu tih propisa se obrušavaju SAMO na sitne prekršioce a ne na one koji celom tom problemu i opštoj slici daju daleko veći ton.
Mažite vi koliko hoćete, ali podloga se još uvek prepoznaje.

Jax

pre 5 godina

Deca od 17 godina nabubače testove i poligon nauče napamet i puf, eto ti dozvole. Ja u 27, koji imam dozvolu ali ne srpsku polazem evo ima godinu dana. Jednostavno, ne da mi se sesti i nauciti 4000 pitanja. (znam sve sto treba da znam o pravilima saobracaja, ne znam i ne zelim da znam nista o snazi motora, o kaznenim odredbama itd...)

expert

pre 5 godina

Probna dozvola je teška budalaština. Jer, šta ako neko za tih godinu ili dve koliko traje ni ne sedne u auto? Opet će dobiti redovnu dozvolu, kao da je vozio svaki dan, iako verovatno ne bi znao ni da pokrene auto. Probna bi imala svrhu samo ako bi po njenom isteku uveli polaganje da se vidi je li vozač stekao potrebno iskustvo, pa tek onda mu dali redovnu dozvolu.

Zoran

pre 5 godina

Stvarno preteruju sa ovim pravilima. Ok da do 18 ne moze sam da vozi i da ne mogu nocu dok imaju probnu ali ovo ostalo je preterivanje. U Americi voze od 16 a kod nas ce izgleda tek kad se ožene/udaju. Alkohol smeju da piju od 18 a da voze realno tek sa 21. To je apsurd.

B

pre 5 godina

Automobil od 90 konjskih snaga može biti izuzetno opasan, ovisno od vlasnika, naravno. Tako da mislim da ta zabrana o snazi motora mora biti strožija.

Zoka

pre 5 godina

@ Sve je to lepo, ali...koliko nezgoda su izazvali početnici, a koliko bahati tzv. profesionalci.
(radnik, 16. mart 2019 09:24)

U Britaniji blizu 90% saobracajnih nesreca izazivaju mladji od 23 godine! Cak su imali inicijativu da se mladjima od 23 godine zabrani upravljanje motornim vozilima. Taman dok im se hormoni ne smire.

email

pre 5 godina

Sa ovim pravilima necu ni da polazem... Ja koji sam savesniji i odgovorniji od vecina "profesionalnih" vozaca. Ja koji se ni jednom nisam napio u zivotu niti popio neki alkohol, prave od mene debila. Dok sa druge strane ako ti je tata vlasnik trovackog medija ne treba ti nista. Vozicu biciklu. Rupa od drzave.

Aleksandar

pre 5 godina

Dve godine je preteran rok za ovo... Jesu li išli na časove ti ljudi ili ne? Ovo je obuka posle obuke, samo prebačena na mame i tate. A šta ako je čovek položio sa 25 i nema roditelje, mora da ne vozi 2 godine uopšte, koga će on da nađe da se voza sa njim 2 godine? Smešno.

Ograničenja za noćnu vožnju i alkohol apsolutno podržavam.

Predrag

pre 5 godina

Uzeo sam kredit da detetu platim vozacki, 82.000din
Posedujem automobil koji ima vise kw od ovoga sto pisu
dakle sad moram detetu da uzmem drugi slabiji auto.

Slazem se ja da je ovo sve ok da bi se smanjile nesrece, ali siguran sam 100% da 90% nesreca dolazi od bahatih, pijanih vozaca a ne od pocetnika..

A i zivimo u takvoj zemlji da je vozacki ispao luxuz.. pa samim tim nova pravila i zakoni jos vise povecavaju troskove da detetu obezbedim da bude samostalan.

Dakle, po meni pomalo preuranjen novi pravilnik.

Marko

pre 5 godina

Ovo nije normalno. Ovi sto pisu zakone nisu imali nikakva ogranicenja kada su polozili i nij im smetalo, a i preziveli su da pisu ovakve nebuloze a dizaci ruku koji se zovu pslanici sps sns i ostalih oko Vucica to bez pogovora i razmisljanja usvajaju...

комша

pre 5 godina

Особи са 35 ћете забранити уставом загарантовано право да се слободно креће и ноћу. Срамота!

QA

pre 5 godina

Tugaaa. Ako ce vec da se ima probna ovako dugo sto ne ukinu auto skole. Samo ostava polaganja i tako nesto. Mislim praksa je pokazala da ne mogu da odrade posao i sve se pravno svaljuje na ukucane ili u fazonu nauci sam. I onda mi nije jasno zasto se dize cena obuke, tj. necega sto ne valja. Umesto da se ukine. Dobice policija svojih 100 evra i tako i ovako samo ce morati malo da se suncaju pored puta.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

U ovoj zemlji samo nakaradno stvari se rade. Ako ne znate, a ne znate, prepišite i ne pravite se pametni, jer niste. Ugledajte se na andre, kod njih je ovo odlično rešeno.

nBgd

pre 5 godina

Ogranicavanje zbog cega? Zbog toga sto je procentualno najveci broj novih vozaca izmedju 18 i 22 godine? I zbog toga neko ko je polozio voznju sa 35 kao jedan clan moje porodice ne moze kuci da se vraca sa posla iz druge smene svojim automobilom zbog cega? Zbog toga sto su danasnji klinci nabrijani orangutani i svaki misli da je Loeb na ulici? U svakom automobilu moze da se pogine i u onom od 75ks i u onom od 750ks....

shomi

pre 5 godina

Hoće li se izjasniti Ustavni sud povodom ovih suludih, nezakonitih, protivustavnih ograničenja ili će se ponovo ispostaviti da je naš najviši opšti pravni akt u rangu toalet papira?

milos

pre 5 godina

Kakve su ovo budalštine. Ok, ima toga da početnici nisu dobri vozači ali sa razlogom jer su početnici. Uzmite dozvole bahatim vozačima i eto veće bezbednosti na putevima.

NoName

pre 5 godina

Zakon ne bi smeo da kaci one koji su upisali skolu pre donosenja Zakona. A Zakon jeste glup. Neverovatan je broj vozaca koji i dan danas ne ume da vozi, iako su polozili odavno, a ne kaznjavaju se.

zex

pre 5 godina

Zakon je bolestan, eto toliko. Napravise debile od dece. Da se razumemo, svaki vozac je prica za sebe ili zna da vozi ili nezna. Ovo je cista otimacina, pljacka naroda. Ispade da je lakse zavrsiti saobracajni fakultet nego poloziti za kola.

qz

pre 5 godina

I sve to vazi ako se usvoji pravilnik o izdavanju tih novih probnih vozackih dozvola do 3. Aprila. Morace da pomeraju ako ne usvoje taj pravinik.

комша

pre 5 godina

Особи са 35 ћете забранити уставом загарантовано право да се слободно креће и ноћу. Срамота!

Kecman

pre 5 godina

Besmisleno! Zašto se daje ljudima uopšte dozvola ako nisu obučeni da voze? I zašto probne dozvole? Čisto uzimanje para, kao da nisu mogli izdati dozvolu normalno na 10 godina, a tokom trajanja prve godine važe za ograničenja. Policajac može da pogleda datum izdate dozvole, eventualno neka oznaka na njoj da je prva izdata tom licu (neka šifra na dozvoli kao za ograničenja zbog vida recimo). Dakle, ne bi morali dva puta ići stvarati gužvu, dva puta plaćati, zbog potpuno idiotskih "probnih dozvola". Još ovo ograničenje do 109 KS, pa ja ne znam, evo moj porodični auto ima 110 KS, karavan, nikakav auto za trke i ludovanja, svašta...

dragudavac

pre 5 godina

I sta sad, ja polozim za auto i treba mi auto zbog posla, dve godine necu moci da radim ako taj posao zahteva sluzbena putovanja i da stignem tamo gde treba na vreme. Godinu dana je bilo okej, dve sasvim suvisno.

Predrag

pre 5 godina

Uzeo sam kredit da detetu platim vozacki, 82.000din
Posedujem automobil koji ima vise kw od ovoga sto pisu
dakle sad moram detetu da uzmem drugi slabiji auto.

Slazem se ja da je ovo sve ok da bi se smanjile nesrece, ali siguran sam 100% da 90% nesreca dolazi od bahatih, pijanih vozaca a ne od pocetnika..

A i zivimo u takvoj zemlji da je vozacki ispao luxuz.. pa samim tim nova pravila i zakoni jos vise povecavaju troskove da detetu obezbedim da bude samostalan.

Dakle, po meni pomalo preuranjen novi pravilnik.

nBgd

pre 5 godina

Ogranicavanje zbog cega? Zbog toga sto je procentualno najveci broj novih vozaca izmedju 18 i 22 godine? I zbog toga neko ko je polozio voznju sa 35 kao jedan clan moje porodice ne moze kuci da se vraca sa posla iz druge smene svojim automobilom zbog cega? Zbog toga sto su danasnji klinci nabrijani orangutani i svaki misli da je Loeb na ulici? U svakom automobilu moze da se pogine i u onom od 75ks i u onom od 750ks....

shomi

pre 5 godina

Hoće li se izjasniti Ustavni sud povodom ovih suludih, nezakonitih, protivustavnih ograničenja ili će se ponovo ispostaviti da je naš najviši opšti pravni akt u rangu toalet papira?

Back in Black

pre 5 godina

U 80 posto zemalja ljudi sa 18 godina postaju samostalni ovde aj sto ne mozes da se osamostalis jos te teraju da se vozis sa mamom i tatom i babom i dedom,znaci kao da smo retardi.21 vek a mi kao da smo jos uvek u 18-tom.

zex

pre 5 godina

Zakon je bolestan, eto toliko. Napravise debile od dece. Da se razumemo, svaki vozac je prica za sebe ili zna da vozi ili nezna. Ovo je cista otimacina, pljacka naroda. Ispade da je lakse zavrsiti saobracajni fakultet nego poloziti za kola.

Aleksandar

pre 5 godina

Dve godine je preteran rok za ovo... Jesu li išli na časove ti ljudi ili ne? Ovo je obuka posle obuke, samo prebačena na mame i tate. A šta ako je čovek položio sa 25 i nema roditelje, mora da ne vozi 2 godine uopšte, koga će on da nađe da se voza sa njim 2 godine? Smešno.

Ograničenja za noćnu vožnju i alkohol apsolutno podržavam.

Dejan

pre 5 godina

Sedim kući i čekam 2 godine i postajem vozač. Ako svaki dan vozim 5 meseci nisam dobar vozač jer nisam čekao 2 godine u sobi i igrao video igrice

gradjanin

pre 5 godina

Ovakve mere su... kako mali Đokica vidi svet.
Hajde da pogledamo sledeću perspektivu:
Neko položi sa 17 godina. 4 godine ne vozi u opšte jer npr. nema ko da mu bude suvozač sa iskustvom.
I onda, posle 4 godine čekanja, seda u auto, sam, jer mu to sada zakon dozvoljava. Naravno, u tom trenutku, obuka je od njega udaljena 4 godine i on praktično postaje samouki vozač, APSOLUTNI početnik.
Da li je ovo VEOMA moguć scenario? JESTE.
Onda se moglo u zakonu uvesti da možeš steći dozvolu tek nakon 21 godine, ako već nemate poverenja u osobe u uzrastu od 17-21 godine života.
Ali da li imate veće poverenje u nekoga ko ima 17, 23, 40 ili 65 godina? Koja je to naučna studija pokazala/dokazala? Kako se onda u vojsku dopušta sa 18, gde im pri tome dajete u ruke oružje i skupu tehniku? Pa i tu se nečija glava dovodi u pitanje.
Dakle, osnovni problem je u opštem nepoštovanju zakonske regulative, uključijući i saobraćajne propise, koji vlada u RS.
A sa druge strane, službenici koji sprovode i kontrolišu primenu tih propisa se obrušavaju SAMO na sitne prekršioce a ne na one koji celom tom problemu i opštoj slici daju daleko veći ton.
Mažite vi koliko hoćete, ali podloga se još uvek prepoznaje.

miki

pre 5 godina

I auto skole i tehnicki pregledi ce da poskupe do neba, a onda ce da naprave takve uslove da samo velike firme mogu to da rade, a mali igraci ispadaju iz igre, ili da uzmu fransizu od neke velike firme i placaju joj reket. To ce da oposle nasa vrla braca koji vec poseduju pola Srbije. Klinci mogu da idu u rat, a ne smeju da voze.

Saban

pre 5 godina

Ako, ako, samo vi forsirajte taj zakon, ja ću za dva meseca da položim u Slovačkoj i imaću normalnu vozačku, nikakva zabrana, i to za iste pare i A i B kategorije...

ahahahaha

pre 5 godina

Kad se setim da sam u Americi pre 10 godina polozio b kategoriju za 60 dolara i jedno popodne....ne znam kako je sada ali onda je bila cista formalnost.

expert

pre 5 godina

Probna dozvola je teška budalaština. Jer, šta ako neko za tih godinu ili dve koliko traje ni ne sedne u auto? Opet će dobiti redovnu dozvolu, kao da je vozio svaki dan, iako verovatno ne bi znao ni da pokrene auto. Probna bi imala svrhu samo ako bi po njenom isteku uveli polaganje da se vidi je li vozač stekao potrebno iskustvo, pa tek onda mu dali redovnu dozvolu.

impeRator

pre 5 godina

Zašto neko od novinara ne povede pitanje ustavnosti ovog zakona? Kako i zašto država diskriminiše osobe na osnovu starosne dobi? Kako i zašto država uskraćuje pravo na rad osobama starijim od 18 godina? Imate li hrabrosti da to uradite? Naravno da ne.

Dex

pre 5 godina

Koliko moras biti bahat pa da glumis strogost, koja deluje ekstremno u poredjenju s propisima u zemljama poput SAD, Nemacke, Francuske, Italije, Spanije, Japana, Australije, Kanade, Svedske, Holandije... Zna srpski ministar kako to treba. To ste demonstrirali na autoputu, ne tako davno, kad je neko poginuo. Vi cete nekog od 30 godina ogranicavati u voznji. I zasto on ne sme da vozi u 5 ujutro i ide na posao (ili ma gde zeli u slobodnoj zemlji)? Sme da vozi u 10 uvece, a ne sme u 5 ujutro? Ovo je suludo, bezobrazno i predstavlja ogranicavanje slobode. Je li dobio vozacku dozvolu? Da li nase vozacke dozvole nisu dokaz da je neko osposobljen za voznju? U tom slucaju, odakle mu dozvola?

QA

pre 5 godina

Tugaaa. Ako ce vec da se ima probna ovako dugo sto ne ukinu auto skole. Samo ostava polaganja i tako nesto. Mislim praksa je pokazala da ne mogu da odrade posao i sve se pravno svaljuje na ukucane ili u fazonu nauci sam. I onda mi nije jasno zasto se dize cena obuke, tj. necega sto ne valja. Umesto da se ukine. Dobice policija svojih 100 evra i tako i ovako samo ce morati malo da se suncaju pored puta.

Dragan

pre 5 godina

najveca glupost je da ne smeju da voze od 23 do 6 ujutro i to naredne 2,3 ili 4 godine..pa kako ce da nauce da voze nocu? da voze danju i da zamisljaju da je noc..ne razumem..dubioza cista. Voznja nocu je sasvim nesto drugo od voznje danju.

Zoran

pre 5 godina

Stvarno preteruju sa ovim pravilima. Ok da do 18 ne moze sam da vozi i da ne mogu nocu dok imaju probnu ali ovo ostalo je preterivanje. U Americi voze od 16 a kod nas ce izgleda tek kad se ožene/udaju. Alkohol smeju da piju od 18 a da voze realno tek sa 21. To je apsurd.

Slobodan Tomic

pre 5 godina

Od kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina, kondicionira se i indoktriniše nacija "imanjem duše", devijacijom i hibridizacijom kafanskog i domaćinskog ponašanja koje je uz Koka-Kolu, Marlboro i Suzuki zahvatilo društvo brzinom 200 na sat. 30 godina svaku iduću generaciju klinaca aktuelni establišment odvraća od zdravih ambicija i navlači na dizel BMW aspiracije. 30 godina kasnije imamo nikada opresivniji ZOBS i nikada veći broj prekršaja na ulicama jer ti isti ljudi koje ste kondicionirali nemaju nameru da poštuju zakon zato što su jaki i jači od svakoga i svačega jer ste ih naučili na to da oni to i misle. Policija naravno ne radi ništa i za 30 godina života u Beogradu, jednocifren broj puta sam video da je policijsko vozilo zapravo pojurilo nasilnog vozača. Korekcije u saobraćaju jesu striktno kontrolni punktovi za pisanje kazni, uzimanje novca i punjenje budžeta, tako da je rezultat kompletnog delovanja upravo to što ste dobili. Uživajte.

Srki

pre 5 godina

Sve to isprobano u Hrvatskoj i nije dalo rezultata. S druge strane od vožnje auta se pravi nuklearna fizika. U Kanadi Americi se vozačka dobije za dan, stvar je u strogom i neselektivnom kažnjavanju.

Kraljevčanin

pre 5 godina

Ovim se dokazuje da auto škole nisu u stanju da nauče početnike da voze, da MUP nije sposoban da oceni ko ume a ko ne ume da vozi prilikom polaganja, a pritom nikoga ne obavezuju da podnese dokaz o broju sati voznje tokom trajanja probne dozvole (a kako bi to i mogli). Dakle, danas polozim, dve godine ne sednem za volan, odem zamenim dozvolu za trajnu i nastavim onako kako sam naučio pre dve godine i nikom ništa. Odavno ništa gluplje nisam čuo!

boki

pre 5 godina

ljidi pa ne polaze se za avion vec za kola,2godine da usavrsava znanje,kvacilo,gas,kocnica i saobracajni propisi pa nismo debili..ovo je sramota i ponizenje,iskorenite vi mito i korupciju u policiji i drzavi tako cete postici rezultate u saobracaju...napravim prekrsaj poturim crvenu ili dve i teram dok ne ubijem nekog i onda krivi mladi vozaci,neiskustvo,bahatost...

Mladen

pre 5 godina

A sve zato što je tatin sin, bez dozvole, užeteo BMW-om u Dunav.

Ja sam prva generacija koja je polagala po novom. Dozvoku dobio sa 17 godina. Orva godina mi nije smetalo ograničenje. Sa 19 sam već išao u Grčku svojim autom koji sam sam zaradio.
Sa 23 prešao 10.000 km za 10 dana, vozio do Polarnog kruga (Tornio i Oulu) i nazad.

Nikada ne pijem, niti imam prekršaje.

Auto mi treba za posao jer se bavim komercijalom, često idem pre 5 na posao.

Ovo je ograničenje kretanja.

Neka policija radi svoj posao i sporovi zakone. I stari su bili dobri. Oni koji poštuju zakone, ovi rigorozni im ne trebaju. Ovi što ne poštuju, za njih ne važe.

Mile

pre 5 godina

Mene uopste ne brinu pocetnici u saobracaju jer vecina njih pazljivo vozi, vec ovi koji imaju trajne dozvole a voze bahato, preticu na semaforu i ulecu ispred drugih vozaca bez upotrebe migavaca. Zato predlazem da se uvede da se na svakih 5 godina obavezno verifikuje vozacka tj. ponovo polaze voznja i to uvek pred drugom komisijom a ko padne da mu se oduzme dozvola za voznju dok ne polozi.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Covek radi 60 km od kuce, pocinje u 6 ili 7 ujutru i odmah moze da da otkaz ako na putu prolazi kroz selo ili dva! Lepo napisa neko, deca su nam dovoljno stara da ih salhemo u rat, ali nisu da bi mogli da rade i osamostale se! Glasali ste, uzivajte!

Zvezdana

pre 5 godina

Pa ovo je stvarno neverovatno, cisto izivljavanje nad ljudima koji zele da polazu! Svako malo neko novo pravilo, zezaju i auto skole i polagace. O da li negde u Evropi postoji ovako nesto?! Cisto sumnjam!da ne spominjem cenu koja je frapantna za nase uslove 1,5 prosecna plata! To nema nigde!! U Engleskoj je sticanje nove vozacke 50 funti ukupno a moze da se polazu testovi i online, u Americi isto nesto sitno za par dana dozvola ocas posla.Samo kod nas papazjanija. Zelim da polazem imam preko 30god uvek mi je bilo skupo, konacno nadjem pare i onda ovako nesto citam i ne verujem, dodje mi da dignem ruke totalno i da me suprug vozi ceo zivot! Objavite podatke koliko pocetnika napravi prekrsaje u odnosu na iskusne vozace, ovo je smesno nikad na vestima ne videh da je pocetnik napravio udes! Molim vas objavite!

M

pre 5 godina

@niko, ti klinci o kojima pricas sigurno imaju ili su imali probnu vozacku. Kao sto vidis, to ih ne sprecava da 'luduju, trkaju se, voze brzo kroz grad i to sve posle 12'. Nikakav zakon i propis ne moze da spreci ljude da se ponasaju neodgovorno i nesmotreno. Ma koliko on represivan bio. Jedino sto funkcionise je dosledno i neselektivno sprovodjenje zakona, cega u nasoj zemlji manjka u svim sferama, ne samo u saobracaju. Onog trenutka kada policija pocne da radi svoj posao, a to je uspostavljanje reda i bezbednosti svih gradjana, mozes da racunas na neke promene. I to je ono za sta se treba boriti, a ne za donosenje besmislenih zakona, po kojima 'svez' vozac ne moze da ide sopstvenim autom na posao ukoliko radi trecu smenu, jer je nekome palo na pamet da je voznja u 22.30 daleko bezbednija od voznje u 23.30. Ko ne vidi apsolutnu apsurdnost ovakvog zakona, zaista treba da preispita svoje shvatanje zivota

email

pre 5 godina

Sa ovim pravilima necu ni da polazem... Ja koji sam savesniji i odgovorniji od vecina "profesionalnih" vozaca. Ja koji se ni jednom nisam napio u zivotu niti popio neki alkohol, prave od mene debila. Dok sa druge strane ako ti je tata vlasnik trovackog medija ne treba ti nista. Vozicu biciklu. Rupa od drzave.

Marko

pre 5 godina

Ovo nije normalno. Ovi sto pisu zakone nisu imali nikakva ogranicenja kada su polozili i nij im smetalo, a i preziveli su da pisu ovakve nebuloze a dizaci ruku koji se zovu pslanici sps sns i ostalih oko Vucica to bez pogovora i razmisljanja usvajaju...

333

pre 5 godina

Znaci polozim 1 Septembra.
Cekam do 1 Septembra 2021 godine da dobijem vozacku.
U medjuvremenu idem na posao biciklom , auto nemam , i te dve godine su moje "usavrsavanje" ?
Ko bre pise ovakve zakone ?

NoName

pre 5 godina

Zakon ne bi smeo da kaci one koji su upisali skolu pre donosenja Zakona. A Zakon jeste glup. Neverovatan je broj vozaca koji i dan danas ne ume da vozi, iako su polozili odavno, a ne kaznjavaju se.

Legend

pre 5 godina

Nista odes lepo polozis za avion posto je ocigledno lakse i brze i bole te uši.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Back in Black, 16. mart 2019 14:45)

A i jeftinije xD

acoZmaj

pre 5 godina

Imam 31 god i zivim u Austriji,dosao sam kod nas da polazem za B kategoriju sredinom novembra,odradio sam teoriju i polozio,odradio lekarske preglede i prvu pomoc,vozacku obuku sutra zavrsavam to jest 39-40 čas.U ponedeljak kad budem dodan na listu za polaganje voznje moracu sigurno da cekam 1-2 meseca. E sad se pitam posto verovatno necu uspeti da izadjem na polaganje do 3.aprila dali cu i ja dobiti tu probnu na 2-4 godine,ili to vazi za one koji se upisu tek od 3.aprila!? Uostalom sta vredi ta probna kad tako i tako u Austriji necu moci da vozim sa njom,a po tom novom zakonu necu moci da vozim 2-4 godine. Znaci posle obuke u skoli veliki vremenski period necu voziti tek posle 2-4godine sedam da vozim nekapiram smisao toga!

ne znam

pre 5 godina

kako ja sa 24 godine da idem na posao bez tog "supervizora" ?? čemu taj supervizor uopšte ako čovek sve lepo položi zar taj nije obučen za vožnju ili šta? ajde u redu zabrana noćne vožnje ali sve ovo ostalo je besmisleno. o ceni polaganja da ne komentarišem..prave od ljudi debile . imo

ssss

pre 5 godina

U prevodu ovo znači da vas instruktor na preskupoj obuci neće naučiti da vozite, jer što bi inače morali da imate iskusnog vozača pored sebe.

vlad

pre 5 godina

Ovi zakoni bivaju sve luđi kako nam se približava ta famozna EU.
U isto vreme uz ovo maltetiranje mladih vozača, hoće da nateraju i seljake, da traktore umesto trajne, registruju svake godine (to je još dodatnih dažbina 12000 do 14000 + 5000 (tehnički) za seljaka svake godine (a 90% traktora se još vode na ljude koji su umrli pre 30 godina). Da neće i na njima da traže fabričke lajsne i ateste na dorade i ako su napravljeni pre 50 godina?
Uz ove postojeće, tu su i ludosti sa registracijom prikolica i motocikala.
A što vi novinari jednom ne napišete koji genijalci su tvorci ovih nakaradnih zakona, pa da malo njih kritikujemo...
Da vidimo, koje i kada su škole završili, gde su radili i koje uspehe su do sada postigli da se kvalifikuju za tu poziciju.
Ja hoću da znam ko nam piše ovakve zakone, a Vi?

Pavle

pre 5 godina

Sve je do coveka i onoga sto ima u glavi, nisu tu godine presudne, toliko primera imate gde vec iskusni ljudi i vozaci voze pijani, drogirani prave uzasne prestupe i prouzrokuju tragedije. Pa ni sam ne znam koliko puta sam u Beogradu video da saobracajna policija pravi prekrsaj za zatvor a oni bi trebalo da budi primer nekome. Druga stvar, znam za primer gde je lik polozio sa 31-32, nakon polozenog vozackog nije vozio narednih 10 godina mozda i malo vise. Nakon toga je coveku auto zaista postao potreban i on je poceo fakticki da vozi sa oko 45 godina, i on je pocetnik, zar ne? E sad, vracam se na ono sa pocetka, covek je normalan srecom i ne divlja i vozi normalno, ali ga nista u tom smislu ne odvaja od onog klinca od 18 koji tek pocinje.

sempervivum

pre 5 godina

Вожњу ће научити онај ко стално ВОЗИ и стиче искуство, а не онај ко ЧЕКА да прође 2-4 године.

Bojan

pre 5 godina

Totalne gluposti, ovo je smisljeno da bi se narod "sticanjem iskustva" "izmuzao" za novac. Nigde na svetu ovo nema. 2 godine probna dozvola, preterali su!!!

vlad

pre 5 godina

Već naslućujem novi zakon ovih naših zakonoklepaca...
Vozačka važi 5 godina (kao i atesti) pa onda ponovo na polaganje.
Jedno je sigurno, ljudska glupost nema granica, a ovi naši zakonoklepci je imaju za izvoz..

boki

pre 5 godina

Cemu supervizor,da ima duple komande ok tako moze uticati ali ovako cemu..auto skola uzme pare a ja da obucavam jos dete 2-4godine,debuloze...treba uvesti znaci 2 godine bez prekrsaja bilo kakvog u suprotnom ponovo na polaganje i jos jedna glupost sad polozim i ne vozim 2god i uzmem vozacku i teram...

mirko

pre 5 godina

Zamlacuje te se sa ko je kakvim glupostima, a kukate da nemate vozace autobusa, I treba da ih nemate kad imate glupu proceduru za polaganje za d-e kategoriju, uslov za polaganje je da imate c-e kategoriju dve godine I ako to ne znaci bas nista, jer neko kad polozi za c-e kategoriju vise nikad ne sedne u kamion. Valjda je normalno kad coveka obucite za neku kategoriju da je sposoban da upravlja sa takvim vozilom.

kaboom

pre 5 godina

Neka mi neko objasni zašto vozač početnik po zakonu mora da ometa saobraćaj vozeći sporije od ostalih?
Na putu BG-PA sa 2*3 trake on sada sme da leti najviše 54kmh.... genijalno i napreDNO

Boki

pre 5 godina

To su neviđene gluposti, ne postoji nigde u svetu ovakav zakon. Ako je država nesposobna da obezbedi sigurnost na putevima ne treba krivicu prebacivati na nove vozače.

jao

pre 5 godina

i ovako od baba i deda ne moze da se vozi po gradu, jos nam samo fali gomila pocetnika koji nece da prelaze 40! Daj pustite decu da voze normalno.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

U ovoj zemlji samo nakaradno stvari se rade. Ako ne znate, a ne znate, prepišite i ne pravite se pametni, jer niste. Ugledajte se na andre, kod njih je ovo odlično rešeno.

milos

pre 5 godina

Kakve su ovo budalštine. Ok, ima toga da početnici nisu dobri vozači ali sa razlogom jer su početnici. Uzmite dozvole bahatim vozačima i eto veće bezbednosti na putevima.

Zoka

pre 5 godina

@ Sve je to lepo, ali...koliko nezgoda su izazvali početnici, a koliko bahati tzv. profesionalci.
(radnik, 16. mart 2019 09:24)

U Britaniji blizu 90% saobracajnih nesreca izazivaju mladji od 23 godine! Cak su imali inicijativu da se mladjima od 23 godine zabrani upravljanje motornim vozilima. Taman dok im se hormoni ne smire.

Nikola

pre 5 godina

Ako krenu od Darka Lazića brzo će shvatiti da njemu ne treba ništa od toga a ako se povredi dobije banju u kojoj nastavi sa bahatošću...

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Alo prijatelji sto se bunite??? Pa samo pogledajte koji "strucnjaci" nam pisu zakone, ko su ministri, ko je "intelektualna elita" Srbije. Pa nisu ti ljudi pali sa Marsa, mi smo ih izabrali i sto je najgore bice i reizabrani. Zato bez kuknjave molim!

Bruto

pre 5 godina

Dokle više?
Maltretiranje polaznika...težite ka EU...a zašto ne pojednostavite sistem i prilagodite njihovim pravilima koja su jednostavna i prilagođena standardu?

Filip

pre 5 godina

I sta ste postigli? Nista. Sad ce deca samo bezati od policije jer nema svako luksuz da kupi po jos jedan auto, narocito u danasnje vreme kada vecina automobila ima vise od 80kw. Docice do toga da ce jos vise ljudi ginuti na ulicama, zbog nesposobne drzave i svih onih koji se nalaze na celu drzave.

Jeca

pre 5 godina

Opet ovo maloletnici mladji od 21 godine, a po nasem ustavu osoba je punoletna sa 18 godina. Osobe starije od 18 godina su punoletne znaci trebalo bi da smeju same da voze. Sa ovoliko ogranicenja mislim da ce da se postigne suprotan efekat gde ce oni koji tek poloze radije da sacekaju te dve, tri ili cetiri godine i da ne voze uopste ili jako malo sto znaci da nece steci rutinu kad im je najbitnije. Pogotovo ako neko stariji treba stalno da se vozi sa tom osobom, cesto roditelji i nemaju toliko vremena. Ali kao i uvek umesto da se resava problem bahatih vozaca (tatinih sinova/cerki i ljudi na polozajima), zakon ce da ogranici one koji su mnogo manji problem.

dragan

pre 5 godina

treba mi auto iskljucivo zbog posla , tj da bih isao i vracao se, ali sa ovim zakonom moracu da cekam dve godine, jer niti mogu da stignem na vreme za prvu smenu , niti mogu da se vratim iz druge smene , tako da prakticno moci cu da vozim samo nedeljom popodne , da ne zaboravim osecaj, za sve ostalo tu je provereni GSP.

Jax

pre 5 godina

Deca od 17 godina nabubače testove i poligon nauče napamet i puf, eto ti dozvole. Ja u 27, koji imam dozvolu ali ne srpsku polazem evo ima godinu dana. Jednostavno, ne da mi se sesti i nauciti 4000 pitanja. (znam sve sto treba da znam o pravilima saobracaja, ne znam i ne zelim da znam nista o snazi motora, o kaznenim odredbama itd...)

erazmo beogradski

pre 5 godina

još jedan zakon koji će da čuči na polici s knjigama - a niko ga neće poštovati. Nije problem u zakonima - nego u nepoštovanju istih. Više policije na ulice - i to one nekadašnje - od koje su zort imali i najokoreliji kriminalci. :/

Огњен

pre 5 godina

Очекујем да ће неко паметан оборити овако глуп закон на Уставном суду.

Kibo

pre 5 godina

Svi znamo da prava vožnja nema nikakve veze sa vožnjom na polaganju. Položio sam pre dve i po godine, ništa specijalno ta probna ne znači, jedino što sam uveče morao ranije da se vraćam. Sigurno da to znači klincima koji onda ne mogu oolima u grad pa ne piju. Ja svakako
položio u 24, na pamet mi ne padne da pijem i da vozim, pogotovo tada dok se nisam opustio. Klinci nisu svesni dovoljno jer su nezreli tako da dnekle ima smisla taj deo zabrane. Ali ajde prođe i ta probna.... Ja mislim da bi trebalo prikazivati masovno snimke nesreća u kojima se ne stavi pojas i šta se dešava pri neprilagođenoj brzini.

mjns

pre 5 godina

Moja ondašnja država mi je dozvolila da sa 14 godina polažem za moped, sa 16 za A kategoriju (do 125 ccm), sa 18 za ostale pa da sa 19 vozim komandanta kasarne, drug iz klase autobus pun oficira, treći cisternu od 10 t, a oni u Jarčujku, bogami, tenkove. Ne, nismo bili nadljudi, samo je bilo normalno da punoletna osoba ima prava i preuzima odgovornosti. Čemu obuka i vozački ispit ako činom polaganja kandidat nije osposobljen za samostalno upravljanje? Dajte nam onda kao nekad "L" table da okačimo pa da te dve-tri godine učimo decu da voze i onda neka polažu. Prihvatam postojanje probne vozačke, ali samo za maloletne vozače i samo do punoletstva. Tada je dovoljno zreo da glasa za tvorce zakona pa je valjda i za ostalo? Divljanje na putu se rešava doslednim i jednakim kažnjavanjem bez obzira na godine života i vozačkog staža, pol, porodično stablo...

qz

pre 5 godina

I sve to vazi ako se usvoji pravilnik o izdavanju tih novih probnih vozackih dozvola do 3. Aprila. Morace da pomeraju ako ne usvoje taj pravinik.

neca

pre 5 godina

ovo me podseti na situaciju od pre par godina kad su ona deca imala udes kod Ada Huje i kad se ispostavilo da vozac nije imao vozacku dozvolu(nije nikad polagao) i da je imao brdo prijava za voznju bez dozvole ali ni za jednu nije bio kod sudije jer se jednostavno nije odazivao na pozive na sud. Kao odgovor na to nadlezna ministarka rece kako ce poostriti kriterijume za dobijanje dozvole i da ce ogeaniciti snagu vozila za pocetnike, kao odgovor na to sto je neko vozio bez dozvole!?!?!

g

pre 5 godina

Pa dao je ovo normalno?!!!.Pa kod mene u gradu ima bar 3 firme koje rade od 15-23h drugu smenu,trecu od 23-7h. Znaci ti MUCENICI koji poloze ne mogu na posao kolima u te smene jer su ograniceni sa dozvolom a autobus nemaju ka mestima gde zive.A ima ih iz obliznjih sela.Sta oni treba da rade....

sasa

pre 5 godina

pa kako ljudi da nauce da voze i da stiču sigirnost, ako im postavljate takve uslove. Zbog par budala koje nisu ni kažnjene, vi kažnjavate celu generaciju
Pa valjda autoškole služe da se vožnja nauči. Kako ja da budem uvek tu kad sin treba i hoće da vozi? Aman više..

Back in Black

pre 5 godina

Sta pricate gluposti, pa naravno da treba probna barem dve godine. Ovi danasnji klinci, barem u mom gradu luduju kolima, trkaju se, voze brzo kroz grad, i sve to posle 12h.
(niko, 16. mart 2019 11:15)
Pa znaci ako luduju i trkaju se onda znaju da voze,njima ne treba probna dozvola vec zakon, kontas ba.Treba policija da radi svoj posao,a ne da uvode neke glupe zakone na svaka mesec dana.Znate nisu sva deca u Srbiji bahata u velikoj vecini su sasvim normalna pa ne moraju i ona da budu kaznjena zbog onih bahatih.A da su u zemlji Srbiji problem vozaci pocetnici pa gde bi nam bio kraj.Sve se radi samo da mladi beze iz ove drzave.

vladimir

pre 5 godina

Molim vas ispravite me ako grešim. Znači položiš i ne možeš da voziš ako imaš jači auto od 80kW? Ako nemaš mogućnost da kupiš drugi auto (većina porodica u Srbiji takvu mogućnost nema iz ekonomskih razloga) jedina mogućnost je da čekaš. Onda konačno prodju tri godine a ti do tada zaboraviš da voziš...
Hmm, zanimljivo

domi

pre 5 godina

Sa 16 godina sam imao A kategoriju (125ccm), sa 18 godina B, sa 19 godina C (vozio lansirne rampe u vojsci) , sa 19 vozio trke Abarth i za evo za 37 godina vozačkog iskustva platio dve kazne za prekoračenje brzine, a i to kada sam već bio 'mator'.Ili paziš ili ne, ni sto godina sa probnom dozvolom neće pomoći....

wtf

pre 5 godina

@radnik u pravu si,ali poenta je u tome da buduci pocetnici ne budu bahati,i da postuju prevashodno sebe i sve oko sebe,a za danasnje nasilnike u voznji sta da kazem,da se sto vise sankcionisu i da sacekmo da pomru,ili ti izumru

nisam Srbin

pre 5 godina

Srbi su bahati vozaci i narod.
Jedini nacin da im se utera pamet u glavu je batinom i preko dzepa.
A vi lupajte minuse...
(Realno, 16. mart 2019 13:42)

Ovo što si napisao, nema veze sa vezom.
Ovaj zakon vređa ljudsko dostojanstvo i ograničava slobodu pojedincu u društvu i tu prestaje svaki vid daljeg komentarisanja, filozofiranja i lupetanje.
Ko ima strano državljanstvo, puno njih kraj pameti im nije da polažu vozački u Srbiji.
Sve je jasno ko dan.
Od polaganja vozačkog je u Srbiji ne samo što je napravljen biznis, nego su ljudsko dostojanstvo i ograničavanje slobode pojedincu u društvu je dokazano sa ovim zakonom i pravnim aktima.
Nemojmo od Srbina praviti budalu, makar i bio budala.!

...

pre 5 godina

Velika glupost, ne vidim razlog zašto neko ne bi vozio od 23 do 6, i to da nema uopste alkohola, šta sad, pojedem malo grožđa, bude 0.1 i popijem kaznu. Inače mi je zakazano polaganje bas 3. aprila, tako da bas imam sreće...

Nemanja

pre 5 godina

@ U ovoj zemlji samo nakaradno stvari se rade. Ako ne znate, a ne znate, prepišite i ne pravite se pametni, jer niste. Ugledajte se na andre, kod njih je ovo odlično rešeno.
(Objavite mi komentar, 16. mart 2019 09:20)

Pa da li mislite da je ovo neko sam smislio? Raspitajte se malo, ovo je prepisano i slicna pravila (probna dozvola, nulta tolerancija na alkohol itd.) vaze u mnogim zemljama EU. Samo sto srbi tamo to postuju bez pogovora a kod nas se samo bune.
Daleko je ovo od (po meni) dobrog resenja. Smatram da je jako glupo ograniciti snagu (moze i u Yugu ili Puntu da se pogine) ili nekome uvoditi neke zabrane koje niko nece ni postovati (45 u naselju???). Sve je to stvar licnog vaspitanja i "normalnosti" vozaca, koja dolazi iz porodice. Koliko nas nije ni imalo neki sudar a nije ni postojala probna dozvola? Vecina. Medjutim, ovo je prepisano iz inostranih zemalja (tezimo ka EU pa moramo i prilagoditi zakone) i to je to. Sta vise, kad vidim kakve su sve mladje generacije (zaludjeni drustvenim mrezama, bez osecaja realnosti) ovo mozda i nije lose...

Sasa

pre 5 godina

Odgovorno tvrdim da 90 odsto populacije u Srbiji nema pojma sa vožnjom, ne poznaju propise i krše zakone kao da nisu polagali ispit. Sad da im daš testove ne bi pola rešili. Misle ako imaju automatik da mogu da pričaju telefonom i voze, sva četiri pokazivača znače da možeš da parkiraš gde ti se hoće i da ne nabrajam... Uveo bih da svaki put kada rade tehnički reše tri rasrksnice i deset pitanja sa testa, ko ne prođe da ne dobije nalepnicu.

T

pre 5 godina

“Srećom po buduće vozače starijih leta, ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine će moći da voze i sami.”-ako se odnosi na maloletnike, onda to znaci da stariji i od 18 a ne od 21 će moći i sami da voze.

Vlada

pre 5 godina

Treba nama probna dozvola na 5 godina plus 5 godina pratioc obzirom koliko je vozackih dozvola kupljeno. Fantomskih auto skola koliko hocete. Gle cuda vest od pre neki dan "dilovali drogu u vozilima auto skole" bas me zanima da li je ta auto skola zatvorena? Ministre Stefanovicu molim odgovor? Naravno da nije. Vlasnik ima cak dve auto skole i obe rade. Paket tri u jedan. Prodaja vozackih dozvola, prodaja droge i obezbedjenje kafica.

moron

pre 5 godina

Mislim da je bolje položiti posle 03.04.19.
Ko položi i dobijeproblu "po starom", njemu probna vozačka važi samo u Srbiji. Malo je to "blesavo".
To mi deluje kao veći problem od onoga da li probna mora da se ima 1 godinu (po starom) ili 2-4 ( po novom).

Lune

pre 5 godina

najveca glupost je da ne smeju da voze od 23 do 6 ujutro i to naredne 2,3 ili 4 godine..pa kako ce da nauce da voze nocu? da voze danju i da zamisljaju da je noc..ne razumem..dubioza cista. Voznja nocu je sasvim nesto drugo od voznje danju.
(Dragan, 16. mart 2019 11:40)

:D :D :D Da l' ti razmišljaš šta pišeš? Ne pada mrak kod nas u 11 noću. Pored toga, Baš će da se navežba pijan iz grada kad se bude vraćao. Podržavam deo ovog zakona. Ne sviđa mi se što posle 21. godine života toliko dugo traje probna.

Ok

pre 5 godina

Sa 19 sam već išao u Grčku svojim autom koji sam sam zaradio.
Sa 23 prešao 10.000 km za 10 dana, vozio do Polarnog kruga (Tornio i Oulu) i nazad.
'Si nosio gajbice do 19-te, kad si zaradio auto dotad?
A do 24-te si sigurno stigao do tamne strane Meseca i nazad, bez pravljenja pauze za toalet i to sve za 6 i po sati (da si sipao Gdrive bilo bi i ispod 6).

Svasta!

pre 5 godina

Znaci posle obuke u skoli veliki vremenski period necu voziti tek posle 2-4godine sedam da vozim nekapiram smisao toga!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (acoZmaj, 16. mart 2019 13:27)

Mameni jedino nije jasno sto si iz Austrije dolazio ovde da polazes? Jedino ako tamo nisi na divljaka!

B

pre 5 godina

Automobil od 90 konjskih snaga može biti izuzetno opasan, ovisno od vlasnika, naravno. Tako da mislim da ta zabrana o snazi motora mora biti strožija.

.I.

pre 5 godina

(комша, 16. mart 2019 09:47)


Jao evo ovih što se na svaku vest o novom zakonu pozivaju na kršenje Ustava i slobode kretanja.

Naučite ili se prisilite da se normalno ponašate pa neće biti potrebe za restriktivnim zakonima

niko

pre 5 godina

Sta pricate gluposti, pa naravno da treba probna barem dve godine. Ovi danasnji klinci, barem u mom gradu luduju kolima, trkaju se, voze brzo kroz grad, i sve to posle 12h.

Samo glasajte za budale

pre 5 godina

Ovaj zakon je doneo jedan od hiljade stručnjaka koji hoće da ispadne najpametniji i izmišlja toplu vodu a ne može da vidi metar pod nosem a to je da ekonomija drzave zavisi od saobraćajne dozvole.

Saobraćajne nesreće se dešavaju isključivo zbog:
1. Loše infrastrukture i loših puteva
2. Ne sankcionisanja nasilne vožnje zato što saobraćajna policija ne radi svoj posao (čekićanje na punktevima je punjenje budžeta i ništa drugo)

A cena polaganja za dozvolu je čista pljačka jer ceo taj sistem nadzora je takođe privredni kriminal gde se neko lepo dosetio da makne pare pod izgovorom da su za sve krivi mladi vozači a ustvari su krivi baš ti što su uveli nadzor kao i njihovi partijski predpostavljeni.

Nikola

pre 5 godina

A da se uvede i pešački i biciklistički ispit i dozvola. Kao zombiji iskaču pešaci, ni ne gledaju levo i desno na biciklističkim stazama. A pojedini slučajevi se ne snalaze ni kada prelaze put. Mora se i to učiti jer, i to je saobraćaj.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Apsolutno podrzavam sva ogranicenja za mlade vozace,jer polaganjem,oni nisu postali vozaci,vec su dobili pravo da uce da voze i dobili sertifikat da su uspesno polozili obuku.

Mladi vozaci nemaju sta da traze u saobracaju posle 23 casa,jer,ako ne rade nocne isporuke ili vec imaju neki drugi posao,tada idu u zezanje i tada se pravi najvise nesreca,kako zbog neprilagodjene brzine,tako i zbog alkohola.

Mozete vii sada da pisete teorije kakve hocete,ali i ja sam bio mlad vozac i cinio sve ono sto bi i danasnji mladi vozaci hteli,samo ako im se dozvoli,a ne bi trebalo.
Nisam imao udesa i problema,jer sam ipak dovoljno samosvestan i pazljiv,ali je bilo situacija ,gde je moglo da bude svasta,istina,ne mojom krivicom.


Sva ova ogranicenja,nisu ni najmanji problem za normalne ljude.
Koliko 18-togodinjaka ima svoja kola?
Ako ih nemaju,moraju da voze roditeljska,a tada cak i bez zabrane,tesko da ce im otac dati auto ,sve dok se ne uveri u vozacke sposobnosti svog potomka....,a ocevi su znatno gori od bilo kog zakona,osim ako nisu idioti,pa im kupe brza kola ,da sto pre poginu!

stid

pre 5 godina

Imam 35 godina i planiram uskoro da polazem.Neka Bog spali ovu zemlju, nek sve izgori dabogda vise, ubi i mene Gospode. kad za sve ove godine nisam mogao platiti sebi dozvolu a roditelji nisu mogli mi pomoci.

Perce

pre 5 godina

Nije mi jasno zasto se na ovaj zakon gleda toliko negativno. Po mom ako de bude doslovno sprovodio nista bolje ovoj bahatoj deci nece pomoci nego ova ogranicenja. Neko rece da se u svetu deca voze samostalno sa 16-17 gog.a mi ovde nemamo tu slobodu iako je 21-vi vek. Imali smo tu slobodu u kojoj smo gubili mlade zivote vise nego da du bili na nekom ratistu. Ako nisu mlsdi vozaci ginuli vozeci suludom brzinom besna kola, onda du ubijali druge. Mnogo je neduznih zrtava brze voznje koji du gubili zivote na pesackom prelazu. Koliko je bilo bezanja sa mesta nesrece? Na nasim putevima du najcesce nesrece dolazile od mladih, bogatih i bahatih vozaca. Treba takvim vozacima stati na put. Neko ko danas polozi vozacki a vec sutradan sedne u auto i raspali po gasu do daske nije ni za sebe dobar ni za druge. Podrzavam ovaj zakon i jedva cekam da stupi na snagu. Ako nista drugo bar cu mirnije prelaziti ulicu.

Hemac

pre 5 godina

@(Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (acoZmaj, 16. mart 2019 13:27)

Mameni jedino nije jasno sto si iz Austrije dolazio ovde da polazes? Jedino ako tamo nisi na divljaka!
(Svasta!, 16. mart 2019 16:59)

AcoZmaju, odgovori što nisi u divnoj EU polagao.

acoZmaj

pre 5 godina

pa ovako..sa 21 god.sam poceo u Austriji da polazem pa sam zapostavio i isteklo mi,pa sam napravio glupost gde sam dobio zabranu na 3 god.zbog voznje bez dozvole. Sa 25 sam opet poceo i opet zapostavio zbog teorije jednostavno mi nije islo da naucim napamen 4000 pitanja na nemačkom koja su u 40% slucajeva nelogicna.! I eto prosle godine kad sam dao odkaz resio sam da dodjem kuci i da polozim konačno. Priznajem mislio sam da kod nas moze nesto da se sredi,kao na primer da nesedim celu teoriju i da nevozim sve časove kao i pomoć oko polaganja teorije. Verovali ili ne kad nas vise to neide,kontrole i kazne su rigorozne i nijedna auto skola nezeli da reskira,mnoge skole su zatvorene po srbiji zbog sitnijih stvari a kamoli zbog ovog navedenog u mom slucaju! Da sam bio pametan uradio bih dosad tamo vozacku,neke stvari su kod nas jednostavnije a vise stvari kod njih..tako da bilo kako bilo imam jos da izadjem na ispit za voznju i to je to!

Dusan

pre 5 godina

A vozaci koji zavrsavaju saobracajnu skolu za vozaca motornih vozila da li vaze isti propisi?.Posto mi dobijamo i b i c kategoriju u junu 2020 godine.

KingSRB

pre 5 godina

lično mislim da je i tih 110 konja previse pogotovo za one od 17+ godina. Po meni ne vise od 50tak KW ili ti nekih 60-65KS.
Moje lično misljenje!

Stefan

pre 3 godine

Svi koji su polozili cekaju da im stekne probna dozvola da bi na miru vozili tj.vecina izbegava da vozi jer jedna greska ode probna dozvola ovako svi cekaju cim preuzmu trajnu dozvolu i gas do patos jer tad su mirni ovo pazi na ogranicenje pazi da da nije policija u blizinu, ma ajte molim vas pre polozis za kamion, kamion se teze vozi al zato kad sednes u kola ko da si ceo na biciklu, a sad 1000 evra polaganje vise mi se isplati da vozim bez dozvolu tako da i vecina voze bez dozvolu pa nemaju ni jedan udes zasto pa paze vise nego ovi sa dozvolu,ko je naucio kamion da parkira njemu ne prestavlja problem da parkira mala kola ako neko iz ministarstva cita ovo molim ih da vrate stari zakon jeftino polaganje tek sa 18 godina nikakve probne dozvole i sto manje kazne jer covek kad vidi policiju njemu se presece stomak jer svaki policajac moze da kaze napravio si gresku a sam znas da nisi i ti sta cea moras da ga poslusas inace te lisi slobode i oduzima ti dozvolu ako pokusas da se raspravljas snjim jer oni sto nose plavo odelo misle da su face i mogu da te vredjaju a ti njih ne mozes jer oni su zakon sramota kakvih sve policajca ima znam ih dosta i 90% njih misle da im niko ne moze nista jer oni su zasticena vrsta.

.I.

pre 5 godina

(комша, 16. mart 2019 09:47)


Jao evo ovih što se na svaku vest o novom zakonu pozivaju na kršenje Ustava i slobode kretanja.

Naučite ili se prisilite da se normalno ponašate pa neće biti potrebe za restriktivnim zakonima

B

pre 5 godina

Automobil od 90 konjskih snaga može biti izuzetno opasan, ovisno od vlasnika, naravno. Tako da mislim da ta zabrana o snazi motora mora biti strožija.

niko

pre 5 godina

Sta pricate gluposti, pa naravno da treba probna barem dve godine. Ovi danasnji klinci, barem u mom gradu luduju kolima, trkaju se, voze brzo kroz grad, i sve to posle 12h.

Nemanja

pre 5 godina

@ U ovoj zemlji samo nakaradno stvari se rade. Ako ne znate, a ne znate, prepišite i ne pravite se pametni, jer niste. Ugledajte se na andre, kod njih je ovo odlično rešeno.
(Objavite mi komentar, 16. mart 2019 09:20)

Pa da li mislite da je ovo neko sam smislio? Raspitajte se malo, ovo je prepisano i slicna pravila (probna dozvola, nulta tolerancija na alkohol itd.) vaze u mnogim zemljama EU. Samo sto srbi tamo to postuju bez pogovora a kod nas se samo bune.
Daleko je ovo od (po meni) dobrog resenja. Smatram da je jako glupo ograniciti snagu (moze i u Yugu ili Puntu da se pogine) ili nekome uvoditi neke zabrane koje niko nece ni postovati (45 u naselju???). Sve je to stvar licnog vaspitanja i "normalnosti" vozaca, koja dolazi iz porodice. Koliko nas nije ni imalo neki sudar a nije ni postojala probna dozvola? Vecina. Medjutim, ovo je prepisano iz inostranih zemalja (tezimo ka EU pa moramo i prilagoditi zakone) i to je to. Sta vise, kad vidim kakve su sve mladje generacije (zaludjeni drustvenim mrezama, bez osecaja realnosti) ovo mozda i nije lose...

Perce

pre 5 godina

Nije mi jasno zasto se na ovaj zakon gleda toliko negativno. Po mom ako de bude doslovno sprovodio nista bolje ovoj bahatoj deci nece pomoci nego ova ogranicenja. Neko rece da se u svetu deca voze samostalno sa 16-17 gog.a mi ovde nemamo tu slobodu iako je 21-vi vek. Imali smo tu slobodu u kojoj smo gubili mlade zivote vise nego da du bili na nekom ratistu. Ako nisu mlsdi vozaci ginuli vozeci suludom brzinom besna kola, onda du ubijali druge. Mnogo je neduznih zrtava brze voznje koji du gubili zivote na pesackom prelazu. Koliko je bilo bezanja sa mesta nesrece? Na nasim putevima du najcesce nesrece dolazile od mladih, bogatih i bahatih vozaca. Treba takvim vozacima stati na put. Neko ko danas polozi vozacki a vec sutradan sedne u auto i raspali po gasu do daske nije ni za sebe dobar ni za druge. Podrzavam ovaj zakon i jedva cekam da stupi na snagu. Ako nista drugo bar cu mirnije prelaziti ulicu.

Lune

pre 5 godina

najveca glupost je da ne smeju da voze od 23 do 6 ujutro i to naredne 2,3 ili 4 godine..pa kako ce da nauce da voze nocu? da voze danju i da zamisljaju da je noc..ne razumem..dubioza cista. Voznja nocu je sasvim nesto drugo od voznje danju.
(Dragan, 16. mart 2019 11:40)

:D :D :D Da l' ti razmišljaš šta pišeš? Ne pada mrak kod nas u 11 noću. Pored toga, Baš će da se navežba pijan iz grada kad se bude vraćao. Podržavam deo ovog zakona. Ne sviđa mi se što posle 21. godine života toliko dugo traje probna.

Zoka

pre 5 godina

@ Sve je to lepo, ali...koliko nezgoda su izazvali početnici, a koliko bahati tzv. profesionalci.
(radnik, 16. mart 2019 09:24)

U Britaniji blizu 90% saobracajnih nesreca izazivaju mladji od 23 godine! Cak su imali inicijativu da se mladjima od 23 godine zabrani upravljanje motornim vozilima. Taman dok im se hormoni ne smire.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Apsolutno podrzavam sva ogranicenja za mlade vozace,jer polaganjem,oni nisu postali vozaci,vec su dobili pravo da uce da voze i dobili sertifikat da su uspesno polozili obuku.

Mladi vozaci nemaju sta da traze u saobracaju posle 23 casa,jer,ako ne rade nocne isporuke ili vec imaju neki drugi posao,tada idu u zezanje i tada se pravi najvise nesreca,kako zbog neprilagodjene brzine,tako i zbog alkohola.

Mozete vii sada da pisete teorije kakve hocete,ali i ja sam bio mlad vozac i cinio sve ono sto bi i danasnji mladi vozaci hteli,samo ako im se dozvoli,a ne bi trebalo.
Nisam imao udesa i problema,jer sam ipak dovoljno samosvestan i pazljiv,ali je bilo situacija ,gde je moglo da bude svasta,istina,ne mojom krivicom.


Sva ova ogranicenja,nisu ni najmanji problem za normalne ljude.
Koliko 18-togodinjaka ima svoja kola?
Ako ih nemaju,moraju da voze roditeljska,a tada cak i bez zabrane,tesko da ce im otac dati auto ,sve dok se ne uveri u vozacke sposobnosti svog potomka....,a ocevi su znatno gori od bilo kog zakona,osim ako nisu idioti,pa im kupe brza kola ,da sto pre poginu!

комша

pre 5 godina

Особи са 35 ћете забранити уставом загарантовано право да се слободно креће и ноћу. Срамота!

Dragan

pre 5 godina

najveca glupost je da ne smeju da voze od 23 do 6 ujutro i to naredne 2,3 ili 4 godine..pa kako ce da nauce da voze nocu? da voze danju i da zamisljaju da je noc..ne razumem..dubioza cista. Voznja nocu je sasvim nesto drugo od voznje danju.

acoZmaj

pre 5 godina

pa ovako..sa 21 god.sam poceo u Austriji da polazem pa sam zapostavio i isteklo mi,pa sam napravio glupost gde sam dobio zabranu na 3 god.zbog voznje bez dozvole. Sa 25 sam opet poceo i opet zapostavio zbog teorije jednostavno mi nije islo da naucim napamen 4000 pitanja na nemačkom koja su u 40% slucajeva nelogicna.! I eto prosle godine kad sam dao odkaz resio sam da dodjem kuci i da polozim konačno. Priznajem mislio sam da kod nas moze nesto da se sredi,kao na primer da nesedim celu teoriju i da nevozim sve časove kao i pomoć oko polaganja teorije. Verovali ili ne kad nas vise to neide,kontrole i kazne su rigorozne i nijedna auto skola nezeli da reskira,mnoge skole su zatvorene po srbiji zbog sitnijih stvari a kamoli zbog ovog navedenog u mom slucaju! Da sam bio pametan uradio bih dosad tamo vozacku,neke stvari su kod nas jednostavnije a vise stvari kod njih..tako da bilo kako bilo imam jos da izadjem na ispit za voznju i to je to!

Mile

pre 5 godina

Mene uopste ne brinu pocetnici u saobracaju jer vecina njih pazljivo vozi, vec ovi koji imaju trajne dozvole a voze bahato, preticu na semaforu i ulecu ispred drugih vozaca bez upotrebe migavaca. Zato predlazem da se uvede da se na svakih 5 godina obavezno verifikuje vozacka tj. ponovo polaze voznja i to uvek pred drugom komisijom a ko padne da mu se oduzme dozvola za voznju dok ne polozi.

dragudavac

pre 5 godina

I sta sad, ja polozim za auto i treba mi auto zbog posla, dve godine necu moci da radim ako taj posao zahteva sluzbena putovanja i da stignem tamo gde treba na vreme. Godinu dana je bilo okej, dve sasvim suvisno.

Back in Black

pre 5 godina

U 80 posto zemalja ljudi sa 18 godina postaju samostalni ovde aj sto ne mozes da se osamostalis jos te teraju da se vozis sa mamom i tatom i babom i dedom,znaci kao da smo retardi.21 vek a mi kao da smo jos uvek u 18-tom.

Ok

pre 5 godina

Sa 19 sam već išao u Grčku svojim autom koji sam sam zaradio.
Sa 23 prešao 10.000 km za 10 dana, vozio do Polarnog kruga (Tornio i Oulu) i nazad.
'Si nosio gajbice do 19-te, kad si zaradio auto dotad?
A do 24-te si sigurno stigao do tamne strane Meseca i nazad, bez pravljenja pauze za toalet i to sve za 6 i po sati (da si sipao Gdrive bilo bi i ispod 6).

Vlada

pre 5 godina

Treba nama probna dozvola na 5 godina plus 5 godina pratioc obzirom koliko je vozackih dozvola kupljeno. Fantomskih auto skola koliko hocete. Gle cuda vest od pre neki dan "dilovali drogu u vozilima auto skole" bas me zanima da li je ta auto skola zatvorena? Ministre Stefanovicu molim odgovor? Naravno da nije. Vlasnik ima cak dve auto skole i obe rade. Paket tri u jedan. Prodaja vozackih dozvola, prodaja droge i obezbedjenje kafica.

KingSRB

pre 5 godina

lično mislim da je i tih 110 konja previse pogotovo za one od 17+ godina. Po meni ne vise od 50tak KW ili ti nekih 60-65KS.
Moje lično misljenje!

...

pre 5 godina

Velika glupost, ne vidim razlog zašto neko ne bi vozio od 23 do 6, i to da nema uopste alkohola, šta sad, pojedem malo grožđa, bude 0.1 i popijem kaznu. Inače mi je zakazano polaganje bas 3. aprila, tako da bas imam sreće...

Kecman

pre 5 godina

Besmisleno! Zašto se daje ljudima uopšte dozvola ako nisu obučeni da voze? I zašto probne dozvole? Čisto uzimanje para, kao da nisu mogli izdati dozvolu normalno na 10 godina, a tokom trajanja prve godine važe za ograničenja. Policajac može da pogleda datum izdate dozvole, eventualno neka oznaka na njoj da je prva izdata tom licu (neka šifra na dozvoli kao za ograničenja zbog vida recimo). Dakle, ne bi morali dva puta ići stvarati gužvu, dva puta plaćati, zbog potpuno idiotskih "probnih dozvola". Još ovo ograničenje do 109 KS, pa ja ne znam, evo moj porodični auto ima 110 KS, karavan, nikakav auto za trke i ludovanja, svašta...

jao

pre 5 godina

i ovako od baba i deda ne moze da se vozi po gradu, jos nam samo fali gomila pocetnika koji nece da prelaze 40! Daj pustite decu da voze normalno.

expert

pre 5 godina

Probna dozvola je teška budalaština. Jer, šta ako neko za tih godinu ili dve koliko traje ni ne sedne u auto? Opet će dobiti redovnu dozvolu, kao da je vozio svaki dan, iako verovatno ne bi znao ni da pokrene auto. Probna bi imala svrhu samo ako bi po njenom isteku uveli polaganje da se vidi je li vozač stekao potrebno iskustvo, pa tek onda mu dali redovnu dozvolu.

Jax

pre 5 godina

Deca od 17 godina nabubače testove i poligon nauče napamet i puf, eto ti dozvole. Ja u 27, koji imam dozvolu ali ne srpsku polazem evo ima godinu dana. Jednostavno, ne da mi se sesti i nauciti 4000 pitanja. (znam sve sto treba da znam o pravilima saobracaja, ne znam i ne zelim da znam nista o snazi motora, o kaznenim odredbama itd...)

nBgd

pre 5 godina

Ogranicavanje zbog cega? Zbog toga sto je procentualno najveci broj novih vozaca izmedju 18 i 22 godine? I zbog toga neko ko je polozio voznju sa 35 kao jedan clan moje porodice ne moze kuci da se vraca sa posla iz druge smene svojim automobilom zbog cega? Zbog toga sto su danasnji klinci nabrijani orangutani i svaki misli da je Loeb na ulici? U svakom automobilu moze da se pogine i u onom od 75ks i u onom od 750ks....

Aleksandar

pre 5 godina

Dve godine je preteran rok za ovo... Jesu li išli na časove ti ljudi ili ne? Ovo je obuka posle obuke, samo prebačena na mame i tate. A šta ako je čovek položio sa 25 i nema roditelje, mora da ne vozi 2 godine uopšte, koga će on da nađe da se voza sa njim 2 godine? Smešno.

Ograničenja za noćnu vožnju i alkohol apsolutno podržavam.

Kibo

pre 5 godina

Svi znamo da prava vožnja nema nikakve veze sa vožnjom na polaganju. Položio sam pre dve i po godine, ništa specijalno ta probna ne znači, jedino što sam uveče morao ranije da se vraćam. Sigurno da to znači klincima koji onda ne mogu oolima u grad pa ne piju. Ja svakako
položio u 24, na pamet mi ne padne da pijem i da vozim, pogotovo tada dok se nisam opustio. Klinci nisu svesni dovoljno jer su nezreli tako da dnekle ima smisla taj deo zabrane. Ali ajde prođe i ta probna.... Ja mislim da bi trebalo prikazivati masovno snimke nesreća u kojima se ne stavi pojas i šta se dešava pri neprilagođenoj brzini.

Saban

pre 5 godina

Ako, ako, samo vi forsirajte taj zakon, ja ću za dva meseca da položim u Slovačkoj i imaću normalnu vozačku, nikakva zabrana, i to za iste pare i A i B kategorije...

boki

pre 5 godina

ljidi pa ne polaze se za avion vec za kola,2godine da usavrsava znanje,kvacilo,gas,kocnica i saobracajni propisi pa nismo debili..ovo je sramota i ponizenje,iskorenite vi mito i korupciju u policiji i drzavi tako cete postici rezultate u saobracaju...napravim prekrsaj poturim crvenu ili dve i teram dok ne ubijem nekog i onda krivi mladi vozaci,neiskustvo,bahatost...

impeRator

pre 5 godina

Zašto neko od novinara ne povede pitanje ustavnosti ovog zakona? Kako i zašto država diskriminiše osobe na osnovu starosne dobi? Kako i zašto država uskraćuje pravo na rad osobama starijim od 18 godina? Imate li hrabrosti da to uradite? Naravno da ne.

acoZmaj

pre 5 godina

Imam 31 god i zivim u Austriji,dosao sam kod nas da polazem za B kategoriju sredinom novembra,odradio sam teoriju i polozio,odradio lekarske preglede i prvu pomoc,vozacku obuku sutra zavrsavam to jest 39-40 čas.U ponedeljak kad budem dodan na listu za polaganje voznje moracu sigurno da cekam 1-2 meseca. E sad se pitam posto verovatno necu uspeti da izadjem na polaganje do 3.aprila dali cu i ja dobiti tu probnu na 2-4 godine,ili to vazi za one koji se upisu tek od 3.aprila!? Uostalom sta vredi ta probna kad tako i tako u Austriji necu moci da vozim sa njom,a po tom novom zakonu necu moci da vozim 2-4 godine. Znaci posle obuke u skoli veliki vremenski period necu voziti tek posle 2-4godine sedam da vozim nekapiram smisao toga!

Sasa

pre 5 godina

Odgovorno tvrdim da 90 odsto populacije u Srbiji nema pojma sa vožnjom, ne poznaju propise i krše zakone kao da nisu polagali ispit. Sad da im daš testove ne bi pola rešili. Misle ako imaju automatik da mogu da pričaju telefonom i voze, sva četiri pokazivača znače da možeš da parkiraš gde ti se hoće i da ne nabrajam... Uveo bih da svaki put kada rade tehnički reše tri rasrksnice i deset pitanja sa testa, ko ne prođe da ne dobije nalepnicu.

zex

pre 5 godina

Zakon je bolestan, eto toliko. Napravise debile od dece. Da se razumemo, svaki vozac je prica za sebe ili zna da vozi ili nezna. Ovo je cista otimacina, pljacka naroda. Ispade da je lakse zavrsiti saobracajni fakultet nego poloziti za kola.

Predrag

pre 5 godina

Uzeo sam kredit da detetu platim vozacki, 82.000din
Posedujem automobil koji ima vise kw od ovoga sto pisu
dakle sad moram detetu da uzmem drugi slabiji auto.

Slazem se ja da je ovo sve ok da bi se smanjile nesrece, ali siguran sam 100% da 90% nesreca dolazi od bahatih, pijanih vozaca a ne od pocetnika..

A i zivimo u takvoj zemlji da je vozacki ispao luxuz.. pa samim tim nova pravila i zakoni jos vise povecavaju troskove da detetu obezbedim da bude samostalan.

Dakle, po meni pomalo preuranjen novi pravilnik.

wtf

pre 5 godina

@radnik u pravu si,ali poenta je u tome da buduci pocetnici ne budu bahati,i da postuju prevashodno sebe i sve oko sebe,a za danasnje nasilnike u voznji sta da kazem,da se sto vise sankcionisu i da sacekmo da pomru,ili ti izumru

erazmo beogradski

pre 5 godina

još jedan zakon koji će da čuči na polici s knjigama - a niko ga neće poštovati. Nije problem u zakonima - nego u nepoštovanju istih. Više policije na ulice - i to one nekadašnje - od koje su zort imali i najokoreliji kriminalci. :/

Zoran

pre 5 godina

Stvarno preteruju sa ovim pravilima. Ok da do 18 ne moze sam da vozi i da ne mogu nocu dok imaju probnu ali ovo ostalo je preterivanje. U Americi voze od 16 a kod nas ce izgleda tek kad se ožene/udaju. Alkohol smeju da piju od 18 a da voze realno tek sa 21. To je apsurd.

Mladen

pre 5 godina

A sve zato što je tatin sin, bez dozvole, užeteo BMW-om u Dunav.

Ja sam prva generacija koja je polagala po novom. Dozvoku dobio sa 17 godina. Orva godina mi nije smetalo ograničenje. Sa 19 sam već išao u Grčku svojim autom koji sam sam zaradio.
Sa 23 prešao 10.000 km za 10 dana, vozio do Polarnog kruga (Tornio i Oulu) i nazad.

Nikada ne pijem, niti imam prekršaje.

Auto mi treba za posao jer se bavim komercijalom, često idem pre 5 na posao.

Ovo je ograničenje kretanja.

Neka policija radi svoj posao i sporovi zakone. I stari su bili dobri. Oni koji poštuju zakone, ovi rigorozni im ne trebaju. Ovi što ne poštuju, za njih ne važe.

boki

pre 5 godina

Cemu supervizor,da ima duple komande ok tako moze uticati ali ovako cemu..auto skola uzme pare a ja da obucavam jos dete 2-4godine,debuloze...treba uvesti znaci 2 godine bez prekrsaja bilo kakvog u suprotnom ponovo na polaganje i jos jedna glupost sad polozim i ne vozim 2god i uzmem vozacku i teram...

nisam Srbin

pre 5 godina

Srbi su bahati vozaci i narod.
Jedini nacin da im se utera pamet u glavu je batinom i preko dzepa.
A vi lupajte minuse...
(Realno, 16. mart 2019 13:42)

Ovo što si napisao, nema veze sa vezom.
Ovaj zakon vređa ljudsko dostojanstvo i ograničava slobodu pojedincu u društvu i tu prestaje svaki vid daljeg komentarisanja, filozofiranja i lupetanje.
Ko ima strano državljanstvo, puno njih kraj pameti im nije da polažu vozački u Srbiji.
Sve je jasno ko dan.
Od polaganja vozačkog je u Srbiji ne samo što je napravljen biznis, nego su ljudsko dostojanstvo i ograničavanje slobode pojedincu u društvu je dokazano sa ovim zakonom i pravnim aktima.
Nemojmo od Srbina praviti budalu, makar i bio budala.!

Boki

pre 5 godina

To su neviđene gluposti, ne postoji nigde u svetu ovakav zakon. Ako je država nesposobna da obezbedi sigurnost na putevima ne treba krivicu prebacivati na nove vozače.

Slobodan Tomic

pre 5 godina

Od kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina, kondicionira se i indoktriniše nacija "imanjem duše", devijacijom i hibridizacijom kafanskog i domaćinskog ponašanja koje je uz Koka-Kolu, Marlboro i Suzuki zahvatilo društvo brzinom 200 na sat. 30 godina svaku iduću generaciju klinaca aktuelni establišment odvraća od zdravih ambicija i navlači na dizel BMW aspiracije. 30 godina kasnije imamo nikada opresivniji ZOBS i nikada veći broj prekršaja na ulicama jer ti isti ljudi koje ste kondicionirali nemaju nameru da poštuju zakon zato što su jaki i jači od svakoga i svačega jer ste ih naučili na to da oni to i misle. Policija naravno ne radi ništa i za 30 godina života u Beogradu, jednocifren broj puta sam video da je policijsko vozilo zapravo pojurilo nasilnog vozača. Korekcije u saobraćaju jesu striktno kontrolni punktovi za pisanje kazni, uzimanje novca i punjenje budžeta, tako da je rezultat kompletnog delovanja upravo to što ste dobili. Uživajte.

ahahahaha

pre 5 godina

Kad se setim da sam u Americi pre 10 godina polozio b kategoriju za 60 dolara i jedno popodne....ne znam kako je sada ali onda je bila cista formalnost.

QA

pre 5 godina

Tugaaa. Ako ce vec da se ima probna ovako dugo sto ne ukinu auto skole. Samo ostava polaganja i tako nesto. Mislim praksa je pokazala da ne mogu da odrade posao i sve se pravno svaljuje na ukucane ili u fazonu nauci sam. I onda mi nije jasno zasto se dize cena obuke, tj. necega sto ne valja. Umesto da se ukine. Dobice policija svojih 100 evra i tako i ovako samo ce morati malo da se suncaju pored puta.

Marko

pre 5 godina

Ovo nije normalno. Ovi sto pisu zakone nisu imali nikakva ogranicenja kada su polozili i nij im smetalo, a i preziveli su da pisu ovakve nebuloze a dizaci ruku koji se zovu pslanici sps sns i ostalih oko Vucica to bez pogovora i razmisljanja usvajaju...

shomi

pre 5 godina

Hoće li se izjasniti Ustavni sud povodom ovih suludih, nezakonitih, protivustavnih ograničenja ili će se ponovo ispostaviti da je naš najviši opšti pravni akt u rangu toalet papira?

Filip

pre 5 godina

I sta ste postigli? Nista. Sad ce deca samo bezati od policije jer nema svako luksuz da kupi po jos jedan auto, narocito u danasnje vreme kada vecina automobila ima vise od 80kw. Docice do toga da ce jos vise ljudi ginuti na ulicama, zbog nesposobne drzave i svih onih koji se nalaze na celu drzave.

kaboom

pre 5 godina

Neka mi neko objasni zašto vozač početnik po zakonu mora da ometa saobraćaj vozeći sporije od ostalih?
Na putu BG-PA sa 2*3 trake on sada sme da leti najviše 54kmh.... genijalno i napreDNO

Dex

pre 5 godina

Koliko moras biti bahat pa da glumis strogost, koja deluje ekstremno u poredjenju s propisima u zemljama poput SAD, Nemacke, Francuske, Italije, Spanije, Japana, Australije, Kanade, Svedske, Holandije... Zna srpski ministar kako to treba. To ste demonstrirali na autoputu, ne tako davno, kad je neko poginuo. Vi cete nekog od 30 godina ogranicavati u voznji. I zasto on ne sme da vozi u 5 ujutro i ide na posao (ili ma gde zeli u slobodnoj zemlji)? Sme da vozi u 10 uvece, a ne sme u 5 ujutro? Ovo je suludo, bezobrazno i predstavlja ogranicavanje slobode. Je li dobio vozacku dozvolu? Da li nase vozacke dozvole nisu dokaz da je neko osposobljen za voznju? U tom slucaju, odakle mu dozvola?

dragan

pre 5 godina

treba mi auto iskljucivo zbog posla , tj da bih isao i vracao se, ali sa ovim zakonom moracu da cekam dve godine, jer niti mogu da stignem na vreme za prvu smenu , niti mogu da se vratim iz druge smene , tako da prakticno moci cu da vozim samo nedeljom popodne , da ne zaboravim osecaj, za sve ostalo tu je provereni GSP.

ne znam

pre 5 godina

kako ja sa 24 godine da idem na posao bez tog "supervizora" ?? čemu taj supervizor uopšte ako čovek sve lepo položi zar taj nije obučen za vožnju ili šta? ajde u redu zabrana noćne vožnje ali sve ovo ostalo je besmisleno. o ceni polaganja da ne komentarišem..prave od ljudi debile . imo

Bojan

pre 5 godina

Totalne gluposti, ovo je smisljeno da bi se narod "sticanjem iskustva" "izmuzao" za novac. Nigde na svetu ovo nema. 2 godine probna dozvola, preterali su!!!

miki

pre 5 godina

I auto skole i tehnicki pregledi ce da poskupe do neba, a onda ce da naprave takve uslove da samo velike firme mogu to da rade, a mali igraci ispadaju iz igre, ili da uzmu fransizu od neke velike firme i placaju joj reket. To ce da oposle nasa vrla braca koji vec poseduju pola Srbije. Klinci mogu da idu u rat, a ne smeju da voze.

g

pre 5 godina

Pa dao je ovo normalno?!!!.Pa kod mene u gradu ima bar 3 firme koje rade od 15-23h drugu smenu,trecu od 23-7h. Znaci ti MUCENICI koji poloze ne mogu na posao kolima u te smene jer su ograniceni sa dozvolom a autobus nemaju ka mestima gde zive.A ima ih iz obliznjih sela.Sta oni treba da rade....

mjns

pre 5 godina

Moja ondašnja država mi je dozvolila da sa 14 godina polažem za moped, sa 16 za A kategoriju (do 125 ccm), sa 18 za ostale pa da sa 19 vozim komandanta kasarne, drug iz klase autobus pun oficira, treći cisternu od 10 t, a oni u Jarčujku, bogami, tenkove. Ne, nismo bili nadljudi, samo je bilo normalno da punoletna osoba ima prava i preuzima odgovornosti. Čemu obuka i vozački ispit ako činom polaganja kandidat nije osposobljen za samostalno upravljanje? Dajte nam onda kao nekad "L" table da okačimo pa da te dve-tri godine učimo decu da voze i onda neka polažu. Prihvatam postojanje probne vozačke, ali samo za maloletne vozače i samo do punoletstva. Tada je dovoljno zreo da glasa za tvorce zakona pa je valjda i za ostalo? Divljanje na putu se rešava doslednim i jednakim kažnjavanjem bez obzira na godine života i vozačkog staža, pol, porodično stablo...

domi

pre 5 godina

Sa 16 godina sam imao A kategoriju (125ccm), sa 18 godina B, sa 19 godina C (vozio lansirne rampe u vojsci) , sa 19 vozio trke Abarth i za evo za 37 godina vozačkog iskustva platio dve kazne za prekoračenje brzine, a i to kada sam već bio 'mator'.Ili paziš ili ne, ni sto godina sa probnom dozvolom neće pomoći....

Objavite mi komentar

pre 5 godina

U ovoj zemlji samo nakaradno stvari se rade. Ako ne znate, a ne znate, prepišite i ne pravite se pametni, jer niste. Ugledajte se na andre, kod njih je ovo odlično rešeno.

NoName

pre 5 godina

Zakon ne bi smeo da kaci one koji su upisali skolu pre donosenja Zakona. A Zakon jeste glup. Neverovatan je broj vozaca koji i dan danas ne ume da vozi, iako su polozili odavno, a ne kaznjavaju se.

ssss

pre 5 godina

U prevodu ovo znači da vas instruktor na preskupoj obuci neće naučiti da vozite, jer što bi inače morali da imate iskusnog vozača pored sebe.

M

pre 5 godina

@niko, ti klinci o kojima pricas sigurno imaju ili su imali probnu vozacku. Kao sto vidis, to ih ne sprecava da 'luduju, trkaju se, voze brzo kroz grad i to sve posle 12'. Nikakav zakon i propis ne moze da spreci ljude da se ponasaju neodgovorno i nesmotreno. Ma koliko on represivan bio. Jedino sto funkcionise je dosledno i neselektivno sprovodjenje zakona, cega u nasoj zemlji manjka u svim sferama, ne samo u saobracaju. Onog trenutka kada policija pocne da radi svoj posao, a to je uspostavljanje reda i bezbednosti svih gradjana, mozes da racunas na neke promene. I to je ono za sta se treba boriti, a ne za donosenje besmislenih zakona, po kojima 'svez' vozac ne moze da ide sopstvenim autom na posao ukoliko radi trecu smenu, jer je nekome palo na pamet da je voznja u 22.30 daleko bezbednija od voznje u 23.30. Ko ne vidi apsolutnu apsurdnost ovakvog zakona, zaista treba da preispita svoje shvatanje zivota

Svasta!

pre 5 godina

Znaci posle obuke u skoli veliki vremenski period necu voziti tek posle 2-4godine sedam da vozim nekapiram smisao toga!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (acoZmaj, 16. mart 2019 13:27)

Mameni jedino nije jasno sto si iz Austrije dolazio ovde da polazes? Jedino ako tamo nisi na divljaka!

vlad

pre 5 godina

Ovi zakoni bivaju sve luđi kako nam se približava ta famozna EU.
U isto vreme uz ovo maltetiranje mladih vozača, hoće da nateraju i seljake, da traktore umesto trajne, registruju svake godine (to je još dodatnih dažbina 12000 do 14000 + 5000 (tehnički) za seljaka svake godine (a 90% traktora se još vode na ljude koji su umrli pre 30 godina). Da neće i na njima da traže fabričke lajsne i ateste na dorade i ako su napravljeni pre 50 godina?
Uz ove postojeće, tu su i ludosti sa registracijom prikolica i motocikala.
A što vi novinari jednom ne napišete koji genijalci su tvorci ovih nakaradnih zakona, pa da malo njih kritikujemo...
Da vidimo, koje i kada su škole završili, gde su radili i koje uspehe su do sada postigli da se kvalifikuju za tu poziciju.
Ja hoću da znam ko nam piše ovakve zakone, a Vi?

Hemac

pre 5 godina

@(Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (acoZmaj, 16. mart 2019 13:27)

Mameni jedino nije jasno sto si iz Austrije dolazio ovde da polazes? Jedino ako tamo nisi na divljaka!
(Svasta!, 16. mart 2019 16:59)

AcoZmaju, odgovori što nisi u divnoj EU polagao.

stid

pre 5 godina

Imam 35 godina i planiram uskoro da polazem.Neka Bog spali ovu zemlju, nek sve izgori dabogda vise, ubi i mene Gospode. kad za sve ove godine nisam mogao platiti sebi dozvolu a roditelji nisu mogli mi pomoci.

qz

pre 5 godina

I sve to vazi ako se usvoji pravilnik o izdavanju tih novih probnih vozackih dozvola do 3. Aprila. Morace da pomeraju ako ne usvoje taj pravinik.

mirko

pre 5 godina

Zamlacuje te se sa ko je kakvim glupostima, a kukate da nemate vozace autobusa, I treba da ih nemate kad imate glupu proceduru za polaganje za d-e kategoriju, uslov za polaganje je da imate c-e kategoriju dve godine I ako to ne znaci bas nista, jer neko kad polozi za c-e kategoriju vise nikad ne sedne u kamion. Valjda je normalno kad coveka obucite za neku kategoriju da je sposoban da upravlja sa takvim vozilom.

gradjanin

pre 5 godina

Ovakve mere su... kako mali Đokica vidi svet.
Hajde da pogledamo sledeću perspektivu:
Neko položi sa 17 godina. 4 godine ne vozi u opšte jer npr. nema ko da mu bude suvozač sa iskustvom.
I onda, posle 4 godine čekanja, seda u auto, sam, jer mu to sada zakon dozvoljava. Naravno, u tom trenutku, obuka je od njega udaljena 4 godine i on praktično postaje samouki vozač, APSOLUTNI početnik.
Da li je ovo VEOMA moguć scenario? JESTE.
Onda se moglo u zakonu uvesti da možeš steći dozvolu tek nakon 21 godine, ako već nemate poverenja u osobe u uzrastu od 17-21 godine života.
Ali da li imate veće poverenje u nekoga ko ima 17, 23, 40 ili 65 godina? Koja je to naučna studija pokazala/dokazala? Kako se onda u vojsku dopušta sa 18, gde im pri tome dajete u ruke oružje i skupu tehniku? Pa i tu se nečija glava dovodi u pitanje.
Dakle, osnovni problem je u opštem nepoštovanju zakonske regulative, uključijući i saobraćajne propise, koji vlada u RS.
A sa druge strane, službenici koji sprovode i kontrolišu primenu tih propisa se obrušavaju SAMO na sitne prekršioce a ne na one koji celom tom problemu i opštoj slici daju daleko veći ton.
Mažite vi koliko hoćete, ali podloga se još uvek prepoznaje.

Dejan

pre 5 godina

Sedim kući i čekam 2 godine i postajem vozač. Ako svaki dan vozim 5 meseci nisam dobar vozač jer nisam čekao 2 godine u sobi i igrao video igrice

Srki

pre 5 godina

Sve to isprobano u Hrvatskoj i nije dalo rezultata. S druge strane od vožnje auta se pravi nuklearna fizika. U Kanadi Americi se vozačka dobije za dan, stvar je u strogom i neselektivnom kažnjavanju.

Pavle

pre 5 godina

Sve je do coveka i onoga sto ima u glavi, nisu tu godine presudne, toliko primera imate gde vec iskusni ljudi i vozaci voze pijani, drogirani prave uzasne prestupe i prouzrokuju tragedije. Pa ni sam ne znam koliko puta sam u Beogradu video da saobracajna policija pravi prekrsaj za zatvor a oni bi trebalo da budi primer nekome. Druga stvar, znam za primer gde je lik polozio sa 31-32, nakon polozenog vozackog nije vozio narednih 10 godina mozda i malo vise. Nakon toga je coveku auto zaista postao potreban i on je poceo fakticki da vozi sa oko 45 godina, i on je pocetnik, zar ne? E sad, vracam se na ono sa pocetka, covek je normalan srecom i ne divlja i vozi normalno, ali ga nista u tom smislu ne odvaja od onog klinca od 18 koji tek pocinje.

Legend

pre 5 godina

Nista odes lepo polozis za avion posto je ocigledno lakse i brze i bole te uši.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Back in Black, 16. mart 2019 14:45)

A i jeftinije xD

sasa

pre 5 godina

pa kako ljudi da nauce da voze i da stiču sigirnost, ako im postavljate takve uslove. Zbog par budala koje nisu ni kažnjene, vi kažnjavate celu generaciju
Pa valjda autoškole služe da se vožnja nauči. Kako ja da budem uvek tu kad sin treba i hoće da vozi? Aman više..

T

pre 5 godina

“Srećom po buduće vozače starijih leta, ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine će moći da voze i sami.”-ako se odnosi na maloletnike, onda to znaci da stariji i od 18 a ne od 21 će moći i sami da voze.

333

pre 5 godina

Znaci polozim 1 Septembra.
Cekam do 1 Septembra 2021 godine da dobijem vozacku.
U medjuvremenu idem na posao biciklom , auto nemam , i te dve godine su moje "usavrsavanje" ?
Ko bre pise ovakve zakone ?

Nikola

pre 5 godina

Ako krenu od Darka Lazića brzo će shvatiti da njemu ne treba ništa od toga a ako se povredi dobije banju u kojoj nastavi sa bahatošću...

email

pre 5 godina

Sa ovim pravilima necu ni da polazem... Ja koji sam savesniji i odgovorniji od vecina "profesionalnih" vozaca. Ja koji se ni jednom nisam napio u zivotu niti popio neki alkohol, prave od mene debila. Dok sa druge strane ako ti je tata vlasnik trovackog medija ne treba ti nista. Vozicu biciklu. Rupa od drzave.

Kraljevčanin

pre 5 godina

Ovim se dokazuje da auto škole nisu u stanju da nauče početnike da voze, da MUP nije sposoban da oceni ko ume a ko ne ume da vozi prilikom polaganja, a pritom nikoga ne obavezuju da podnese dokaz o broju sati voznje tokom trajanja probne dozvole (a kako bi to i mogli). Dakle, danas polozim, dve godine ne sednem za volan, odem zamenim dozvolu za trajnu i nastavim onako kako sam naučio pre dve godine i nikom ništa. Odavno ništa gluplje nisam čuo!

Zvezdana

pre 5 godina

Pa ovo je stvarno neverovatno, cisto izivljavanje nad ljudima koji zele da polazu! Svako malo neko novo pravilo, zezaju i auto skole i polagace. O da li negde u Evropi postoji ovako nesto?! Cisto sumnjam!da ne spominjem cenu koja je frapantna za nase uslove 1,5 prosecna plata! To nema nigde!! U Engleskoj je sticanje nove vozacke 50 funti ukupno a moze da se polazu testovi i online, u Americi isto nesto sitno za par dana dozvola ocas posla.Samo kod nas papazjanija. Zelim da polazem imam preko 30god uvek mi je bilo skupo, konacno nadjem pare i onda ovako nesto citam i ne verujem, dodje mi da dignem ruke totalno i da me suprug vozi ceo zivot! Objavite podatke koliko pocetnika napravi prekrsaje u odnosu na iskusne vozace, ovo je smesno nikad na vestima ne videh da je pocetnik napravio udes! Molim vas objavite!

moron

pre 5 godina

Mislim da je bolje položiti posle 03.04.19.
Ko položi i dobijeproblu "po starom", njemu probna vozačka važi samo u Srbiji. Malo je to "blesavo".
To mi deluje kao veći problem od onoga da li probna mora da se ima 1 godinu (po starom) ili 2-4 ( po novom).

Back in Black

pre 5 godina

Sta pricate gluposti, pa naravno da treba probna barem dve godine. Ovi danasnji klinci, barem u mom gradu luduju kolima, trkaju se, voze brzo kroz grad, i sve to posle 12h.
(niko, 16. mart 2019 11:15)
Pa znaci ako luduju i trkaju se onda znaju da voze,njima ne treba probna dozvola vec zakon, kontas ba.Treba policija da radi svoj posao,a ne da uvode neke glupe zakone na svaka mesec dana.Znate nisu sva deca u Srbiji bahata u velikoj vecini su sasvim normalna pa ne moraju i ona da budu kaznjena zbog onih bahatih.A da su u zemlji Srbiji problem vozaci pocetnici pa gde bi nam bio kraj.Sve se radi samo da mladi beze iz ove drzave.

vladimir

pre 5 godina

Molim vas ispravite me ako grešim. Znači položiš i ne možeš da voziš ako imaš jači auto od 80kW? Ako nemaš mogućnost da kupiš drugi auto (većina porodica u Srbiji takvu mogućnost nema iz ekonomskih razloga) jedina mogućnost je da čekaš. Onda konačno prodju tri godine a ti do tada zaboraviš da voziš...
Hmm, zanimljivo

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

Alo prijatelji sto se bunite??? Pa samo pogledajte koji "strucnjaci" nam pisu zakone, ko su ministri, ko je "intelektualna elita" Srbije. Pa nisu ti ljudi pali sa Marsa, mi smo ih izabrali i sto je najgore bice i reizabrani. Zato bez kuknjave molim!

Огњен

pre 5 godina

Очекујем да ће неко паметан оборити овако глуп закон на Уставном суду.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Covek radi 60 km od kuce, pocinje u 6 ili 7 ujutru i odmah moze da da otkaz ako na putu prolazi kroz selo ili dva! Lepo napisa neko, deca su nam dovoljno stara da ih salhemo u rat, ali nisu da bi mogli da rade i osamostale se! Glasali ste, uzivajte!

vlad

pre 5 godina

Već naslućujem novi zakon ovih naših zakonoklepaca...
Vozačka važi 5 godina (kao i atesti) pa onda ponovo na polaganje.
Jedno je sigurno, ljudska glupost nema granica, a ovi naši zakonoklepci je imaju za izvoz..

sempervivum

pre 5 godina

Вожњу ће научити онај ко стално ВОЗИ и стиче искуство, а не онај ко ЧЕКА да прође 2-4 године.

neca

pre 5 godina

ovo me podseti na situaciju od pre par godina kad su ona deca imala udes kod Ada Huje i kad se ispostavilo da vozac nije imao vozacku dozvolu(nije nikad polagao) i da je imao brdo prijava za voznju bez dozvole ali ni za jednu nije bio kod sudije jer se jednostavno nije odazivao na pozive na sud. Kao odgovor na to nadlezna ministarka rece kako ce poostriti kriterijume za dobijanje dozvole i da ce ogeaniciti snagu vozila za pocetnike, kao odgovor na to sto je neko vozio bez dozvole!?!?!

Samo glasajte za budale

pre 5 godina

Ovaj zakon je doneo jedan od hiljade stručnjaka koji hoće da ispadne najpametniji i izmišlja toplu vodu a ne može da vidi metar pod nosem a to je da ekonomija drzave zavisi od saobraćajne dozvole.

Saobraćajne nesreće se dešavaju isključivo zbog:
1. Loše infrastrukture i loših puteva
2. Ne sankcionisanja nasilne vožnje zato što saobraćajna policija ne radi svoj posao (čekićanje na punktevima je punjenje budžeta i ništa drugo)

A cena polaganja za dozvolu je čista pljačka jer ceo taj sistem nadzora je takođe privredni kriminal gde se neko lepo dosetio da makne pare pod izgovorom da su za sve krivi mladi vozači a ustvari su krivi baš ti što su uveli nadzor kao i njihovi partijski predpostavljeni.

milos

pre 5 godina

Kakve su ovo budalštine. Ok, ima toga da početnici nisu dobri vozači ali sa razlogom jer su početnici. Uzmite dozvole bahatim vozačima i eto veće bezbednosti na putevima.

Bruto

pre 5 godina

Dokle više?
Maltretiranje polaznika...težite ka EU...a zašto ne pojednostavite sistem i prilagodite njihovim pravilima koja su jednostavna i prilagođena standardu?

Jeca

pre 5 godina

Opet ovo maloletnici mladji od 21 godine, a po nasem ustavu osoba je punoletna sa 18 godina. Osobe starije od 18 godina su punoletne znaci trebalo bi da smeju same da voze. Sa ovoliko ogranicenja mislim da ce da se postigne suprotan efekat gde ce oni koji tek poloze radije da sacekaju te dve, tri ili cetiri godine i da ne voze uopste ili jako malo sto znaci da nece steci rutinu kad im je najbitnije. Pogotovo ako neko stariji treba stalno da se vozi sa tom osobom, cesto roditelji i nemaju toliko vremena. Ali kao i uvek umesto da se resava problem bahatih vozaca (tatinih sinova/cerki i ljudi na polozajima), zakon ce da ogranici one koji su mnogo manji problem.

Dusan

pre 5 godina

A vozaci koji zavrsavaju saobracajnu skolu za vozaca motornih vozila da li vaze isti propisi?.Posto mi dobijamo i b i c kategoriju u junu 2020 godine.

Nikola

pre 5 godina

A da se uvede i pešački i biciklistički ispit i dozvola. Kao zombiji iskaču pešaci, ni ne gledaju levo i desno na biciklističkim stazama. A pojedini slučajevi se ne snalaze ni kada prelaze put. Mora se i to učiti jer, i to je saobraćaj.

Stefan

pre 3 godine

Svi koji su polozili cekaju da im stekne probna dozvola da bi na miru vozili tj.vecina izbegava da vozi jer jedna greska ode probna dozvola ovako svi cekaju cim preuzmu trajnu dozvolu i gas do patos jer tad su mirni ovo pazi na ogranicenje pazi da da nije policija u blizinu, ma ajte molim vas pre polozis za kamion, kamion se teze vozi al zato kad sednes u kola ko da si ceo na biciklu, a sad 1000 evra polaganje vise mi se isplati da vozim bez dozvolu tako da i vecina voze bez dozvolu pa nemaju ni jedan udes zasto pa paze vise nego ovi sa dozvolu,ko je naucio kamion da parkira njemu ne prestavlja problem da parkira mala kola ako neko iz ministarstva cita ovo molim ih da vrate stari zakon jeftino polaganje tek sa 18 godina nikakve probne dozvole i sto manje kazne jer covek kad vidi policiju njemu se presece stomak jer svaki policajac moze da kaze napravio si gresku a sam znas da nisi i ti sta cea moras da ga poslusas inace te lisi slobode i oduzima ti dozvolu ako pokusas da se raspravljas snjim jer oni sto nose plavo odelo misle da su face i mogu da te vredjaju a ti njih ne mozes jer oni su zakon sramota kakvih sve policajca ima znam ih dosta i 90% njih misle da im niko ne moze nista jer oni su zasticena vrsta.