Sreda, 13.03.2019.

08:21

Često gledate filmove ovako? Zbog Popcorna platili tužbu 950 evra

Izvor: Novosti

Èesto gledate filmove ovako? Zbog Popcorna platili tužbu 950 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Marx

pre 5 godina

Bezobrazluk! Ali kad su naivni pa platili. Jos ONI nama treba da plate sto uopste gledamo te holivudske gluposti i zapadnu propagandu. Cisto NWO ispiranje mozga. (DaLanik, 13. mart 2019 22:50)

Ozbiljno? "Nama" smo žrtve?! Na takmičenju za logiku 12 poena.

EU Citizen

pre 5 godina

@mladići borovi
Vi očigledno imate lični problem, odnosno, opsesiju mojom osobom, pa vaše komemtare ne treba uzimati ozbiljno, iako je lepo imati grupije, :)) mislim da sam svoj principijelan stav po pitanju intelektualne svojine dovoljno obrazložio, pa je svakom ko je objektivan jasno da je to što tvrdite budalaština, ali, ako vam moji argumenti nisu dovoljni, ima više drugih odličnih argumenata protiv intelektualne svojine koji polaze iz raznih filozofskih uglova, pa se informišite, da ne budete smešni :) Meni je, recimo, zanimljiv Kinsela, iako ne delim njegove stavove potpuno :)

DaLanik

pre 5 godina

Boze koliko strucnjaka... Cim pocnete da skidate torent, vi ga odmah i saljete drugima... nema veze da li ste na 1% ili 100%... po toj logici je samo skidanje zabranjeno jer dok skidate, vi odmah i saljete...

maki

pre 5 godina

Da ali koliko sam ja primetio na torent klijentu cim se skine neki sadrzaj on automatski pocne da se seeduje tj deli, sad mi treba da buljimo u ekran pola sata i cekamo kraj...

Lajkovachki Mile

pre 5 godina

zabranjeno je i u srbiji, implicitno, no sto mi nismo pravna drzava, a i tesko je sudiji da nekom uzme tromesecnu platu za gledanje jednog piratskog sadrzaja od dva sata..

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ako ti je "infrastruktura" kineski AP bez filtracije portova i sadrzaja, ocekuj kaznu u roku od nedelju dana. Iz tih razloga, normalni ugostiteljski objekti na zapadu imaju WiFi infrastrukturu vrednosti nekoliko hiljada evra (vrlo dobro znam sta pricam, licno sam radio odrzavanje iste).
(Nemanja, 13. mart 2019 13:41)

Hajde strucnjace,pronadji nesto od opreme sto nije iz Kine....

Cak i na najeftinijem kineskom ruteru imas filtriranje portova.
U firmi imam prastare Asus rutere (10+ godina),na kojima mozes podesiti sta hoces i veoma je jednostavno.

Marx

pre 5 godina

A ustavi garantuju anonimnost komunikacije, zabranjuju prisluškivanje i praćenje veza.
(Jovan Mirić, 13. mart 2019 11:50)

Mogli ste da pomenete i UN povelju o ljudskim pravima... Šta mislite kako funkcioniše mrežna komunikacija i kako biste sproveli "anonimnost"? Inače, ovde nije primenjeno "prisluškivanje".

жика број два

pre 5 godina

Nix: "U Nemackoj su striktni zakoni po pitanju torrenta, ali tamo je fora sto samo kad skines film i ne love te, ali ako ostavis torrent klijent da seed-uje (da delis taj film i sa drugima) onda ti salju kaznu."

Ја бих као стручњак за гледање у екран и лежање на каучу да поставим једно паметно питање: да ли се и током самог скидања филма (које може понекад да траје и сатима) исти филм истовремено и дели другима (seed)? То јест, да ли онда не вреди ништа што смо искључили торент након преузимања филма јер је он делио филм и док смо га скидали те тако опет можемо бити ухваћени?

Skuplja dara nego mera

pre 5 godina

Ljudi manite se nasih obicaja kada ste napolju, sto se tice ovih stvari. Cak i da je olasenje resetom, sta ce vam to, drndanje sa VPN i sl? Ustedecete, koliko? Mislim otisli ste vec napolje, pa imate koju kontu, neki hulu i nflix nalog ili slicno mozete platiti dok ste napolju. Inace ovaj film se u DE prodaje za 5-7 evra (original DVD preko Amazona), znaci nije neki trosak, a film je star 2 goidne bar. Elem, kad si u Rimu vici Bon Giorno, a u Srbijici, pa kako vec znate....

Zlatko

pre 5 godina

Ne razumem sta je taj VPN, softver ili aplikacija? Da li se to instalira na komp, u brauzer ili na ruter? Postoji li besplatni VPN i koji? Koje su opasnosti od besplatnih VPN provajddera???
(helena, 13. mart 2019 14:11)

Ni ja nisam znao šta je, čak sam i mislio da je neka nuklearna fizika, dok i sam nisam došao u situaciju da to koristim. Onda shvatiš da to i nije ništa posebno. To je dodatak u pretraživaču ili aplikacija na telefonu, koja sakriva tvoju stvarnu lokaciju i dozvoljava ti da otvoriš sajtove koji su zabranjeni u toj zemlji gde se nalaziš. Ja koristim Psiphon na telefonu. To je besplatna aplikacija. Nema registracije, nekih log in podataka, bilo šta, aktivira se prostim pokretanjem aplikacije. Za komp koristim varijantu SurfEasy + Opera. 5$ mesečno, automatska obnova pretplate recimo preko PP, mogućnost da ga instaliram na pet računara na kojima imam Operu. Vezan je samo za Operu. Možda i može da se instalira na sam računar, nisam probao niti mi je trebalo. Možda nije najbolja kombinacija, ali nisam imao mogućnost da puno tražim. Možda bih mogao probati šta radi na Chrome, ali jednostavno ne želim da menjam ono što dobro radi. Može da bude problem oko nekog preuzimanja, ali onda se isključi, odradi preuzimanje i ponovo uključi. Za moje potrebe, otvaranje svih sajtova, puštanje ili preuzimanje klipova sa YT, Google pretraga, to radi i nemam potrebu da tražim neku drugu opciju. Prvo sam koristio BetterNet i na kompu i na telefonu, ali je postao dosta spor, dok recimo pre 3 god ExpressVPN nisam mogao da instaliram na računar sa Win10 pa posle toga nisam ni pokušavao ponovo. Možda ga trebalo instalirati u pretraživač, ali ako planiraš neko putovanje gde misliš da će ti biti potreban VPN, instaliraj dok si u Srbiji.

DaLanik

pre 5 godina

Bezobrazluk! Ali kad su naivni pa platili. Jos ONI nama treba da plate sto uopste gledamo te holivudske gluposti i zapadnu propagandu. Cisto NWO ispiranje mozga.

Maks

pre 5 godina

@(Nemanja, 13. mart 2019 13:41)

U vezi ovoga što si napisao da "onog trenutka kad povuces i jedan bajt, ti ga i delis sa drugima"...

Ne mora da znači da ako je neko skinuo nešto preko Torrenta da je podelio i jedan bajt od toga sa drugima.

Većina Torrent klijenata možda ne dozvoljava da se upload isključi ili da se ograniči na manje od 5KB/s (tako da dele sa drugima ono što downloaduješ), ali postoje Torrent klijenti poput Transmission bez takvog ograničenja, tako da za upload dozvoljavaju da se stavi i 0KB/s, čime se praktično sprečava da se bilo šta uploaduje ako korisnik neće.

Lule

pre 5 godina

Filmovi su zadnjih godina toliko losi i nezanimljivi da retko kada pozelim neki da pogledam cak i ako je besplatno. Odem u bioskop ako me nesto bas zainteresuje. Dvorana je ipak dvorana.

srpski internet ratnici

pre 5 godina

(Internet pravnik, 13. mart 2019 10:54)

Hahahaha "Internet pravnik" u zemlji Srbiji gde ni ustavna prava ne funkcionisu, savetuje ljude da mogu slobodno da skidaju u inostranstvu i to objavljuje mahnito vise istih komentara, a pri tom nema pojma kako funkcionisu P2P. Teski paradoks.

Boles'

pre 5 godina

znaci ja da spremim jedno milku
(mad max, 13. mart 2019 13:06) # Link komentara

Garant 90% toga sto skidas nikada nisi ni pogledao posle, samo da se skida i skladisti...

gileJNA

pre 5 godina

Ovde je promašena poenta. Kazna uopšte nije zbog GLEDANJA filma, već zbog ilegalne DISTRIBUCIJE. Tako PopCorn radi - kao i svaki drugi p2p / torrent - dok ti skidaš nešto, drugi skidaju od tebe. Znači, ti drugima deliš nešto na šta nemaš prava.

helena

pre 5 godina

Ne razumem sta je taj VPN, softver ili aplikacija? Da li se to instalira na komp, u brauzer ili na ruter? Postoji li besplatni VPN i koji? Koje su opasnosti od besplatnih VPN provajddera???

Maks

pre 5 godina

Je l' se taj "advokat" namerno pravi jako "naivan" da bi svalio krivicu na drugog ili stvarno toliko nema pojma o čemu priča?

Kao prvo, Popcorn nije nekakva firma koja "pruža uslugu" gledanja filmova, pa da se taj "advokat" kao buni zašto njegov klijent da plati račun, a ne neko ko je "pružio uslugu".

Popcorn je Torrent program... Torrent programi su napravljeni za razmenu fajlova između korisnika... te fajlove ne hostuje neka firma, niti neka firma naplaćuje nekom "uslugu" deljenja fajlova tu, nego korisnici jedni drugima šalju fajlove direktno.

Neko možda hoće samo da podeli svoje fajlove... i ozbiljne kompanije koriste Torrente za distribuciju legalnog sadržaja koji je njihov.

Tako da, developeri Torrent programa nisu odgovorni ako neki korisnici krše nečija autorska prava koristeći njihov program, kao što proizvođači putnih torbi nisu odgovorni ako je neko u torbi koju su proizveli švercovao cigare ili tako nešto.

Znači, ako će taj advokat da postavlja pitanje ko tu "pruža uslugu" gledanja filmova drugima, kod Torrent programa bi to bio upravo onaj korisnik koji taj film "seeduje" (uploaduje) drugima.

A taj Bojan je najverovatnije kaznu dobio ne za gledanje, nego sa "seedovanje" filma drugima, ako je downloadovao film od nekog i ostavio da se "seeduje" da drugi od njega onda downloaduju.

Ne može neko da naplati kaznu nekom samo ako je negde video neki film, a da nije znao da li onaj koji je puštao to imao pravo da javno emituje taj sadržaj.

Nemanja

pre 5 godina

Za sve koje misle drugacije: Popcorn je p2p kao i svaki drugi torrent, onog trenutka kad povuces i jedan bajt, ti ga i delis sa drugima i postajes "diler". Over & out, ako te nahvataju, kazna kao kuca.
Za download sa sajtova gde ne delis sadrzaj mozes i da se izvuces, jer je onda odgovornost na onome ko je vlasnik sajta - on je u ovom slucaju "diler" koji omogucava nelegalno preuzimanje. Za ilegalne stream servise preko Kodija se takodje ne mozes izvuci ako te nahvataju, lepo ti na instalaciji svakog plugina/bundle-a pise da time krsis x zakona.
Za otkljucan WiFi se u nemackoj placa kazna. Za javne hotspotove tipa kafici i sl. je odgovoran vlasnik istih. Ako ti je "infrastruktura" kineski AP bez filtracije portova i sadrzaja, ocekuj kaznu u roku od nedelju dana. Iz tih razloga, normalni ugostiteljski objekti na zapadu imaju WiFi infrastrukturu vrednosti nekoliko hiljada evra (vrlo dobro znam sta pricam, licno sam radio odrzavanje iste).

drvobradi

pre 5 godina

@Aero
Ni svaki placeni VPN nije isti. Postoje no log VPN-ovi, samo sto je potrebno naci one koji su zaista takvi. Nazalost, par VPN-ova su se reklamirali kao no log pa se ispostavilo da to ipak nisu.

Abe

pre 5 godina

@ Meni je prošle godine net provajder (Beograd) prosledio upozorenje Echalona da sam skidao jedan film sa torenta i da odmah prekinem ili ću snositi konsekvence.
Uradio, obavestio provajdera i to je bilo to. (dzigi, 13. mart 2019 11:22)

Meni se to desilo jos 2006-e godine, secam se skinuo onaj najgluplji film sa bred pitom, babel, jos verzija iz bioskopa (vrlo losa) sinhronizovano na spanski, uzas, u svakom slucaju poslali mi mejl iz paramaunta u vezi sa neovlascenim skidanjem njihovog filma, ja ih pitao sta smaraju (ove iz provajdera) i rekose mi da su u obavezi da mi proslede taj mejl ali da se ne obazirem na to preterano.

Aleks

pre 5 godina

Vpn je cudo. Ali i za dobar Vpn treba da izdvojis koju paru. Al mirna ti glava.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Demosten, 13. mart 2019 09:18)

IP Vanish, 9$ mesecno za mirnu glavu i skidanje/gledanje do mile volje svega i svacega.

ikac klisa

pre 5 godina

@cicvara

bravo otkrio si toplu vodu sa tim da se umni rad placa. Jos samo da "ukapiras" da vecina ljudi u srbiji zivi od 200 evra i bice nesto od tebe.

Dusan

pre 5 godina

Uredjen sistem bla, bla... Koga ja da tuzim zato sto mi softver radi super a posle nekog vremena pocne da baguje, mislim na sve telefon, pc... Jel mislite da verujem da neki hakeri tamo negde cisto iz dosade "prave" viruse za dzabe, malo sutra. Sve se smislja da se sto vise naplati nece ni drustvene mreze a ni you tube da ostanu besplatni samo polako.

Dylan Dog

pre 5 godina

@nema rupa

Ne postoji nijedan slucaj na sudu za online gledanje posto je steta mala max 25 evra koliko kosta karta za bioskop. Zato nece niko nikog da tuze. Tuze samo p2p zato sto istovremeno se i deli razlicitim ljudima pa mogu da kazu da je 36 ljudi skinulo preko vas i to je steta veca za njih. Zato ovo prolazi na sudu i u Bayernu ljudi su gubili slucajeve (ako doce do sudjenja retko ko pobedi te advokatske firme). Ako neko dobije pismo nikako da potpisuje nego ima online forma modifikovanog pisma i to se salje. Ako u pretnji potrazuju 900 sa tim modifikovanim pismom mozete da se pogodite na oko 400. Ako je poslato to modifikovano pismo postoji verovatnoca da se moze covek skroz izvuci da nista ne plati zavisi od srece.

mladići borovi, devojke jele

pre 5 godina

(EU Citizen, 13. mart 2019 11:12)

znači, privatna svojina je svetinja, ali - samo ako je tvoja!

sram ga bilo ko i pomisli na selektivnu principijelnost...

yggtorrent

pre 5 godina

"Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju."

Čitam i ne verujem...gle čuda, piraterija je ilegalna svuda osim na piratskom ostrvu Srbija. Popcorn je piraterija. Kodi je piraterija. Toliko smo navikli da živimo kako živimo da se čudimo posle normalnim stvarima. (Pirati s Moravu, 13. mart 2019 10:14)

a inace kad skidas torent uopste ne vidis 'zastavice' da neko skida sa Zapada, ma nemoguce. evo ja registrovan kod Francuza, njihov torent forum. sta glumite ovde device u javnoj kuci. svi skidaju, samo neke uhvate.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

To je prevara WB. Neka naplate Pop Corn-u ili neks ugase sajt. (Ahtung, 13. mart 2019 09:06)

Nema prevare, Popcorn je P2P, tj. praktično streaming torrent protokol. U Nemačkoj nije zabranjeno skidanje, već dalje deljenje piraterije.

Dalibor Dado

pre 5 godina

Meni je dosla tuzba za 4 filma preko piratbay-a u Minhenu oko 4000eura, jos plus sam koristio vpn. Ne pije vodu to na sudu. Odmah su odbacili na prvom rocistu. Ne znam zasto je ovo vest tek sada. Znam dosta ljudi koje je ovo zadesilo pre par godina.

EU Citizen

pre 5 godina

Da razjasnim malo za VPN, poenta je da ne koristite VPN sa sedištem u državama/jurisdilcijama koji omogućavaju kriminalizaciju korisnika zbog fiktivne "intelektualne svojine" kojom državni neomarksistički lopovi potplaćuju svoje propagandiste iz Holivuda i Silikonske doline. U tom slučaju možete da gledate šta hoćete, mogu da vam pljunu pod prozor, samo morate da se informišete. I izaberete pažljivo. I da se razumemo, ja svakako nisam protiv toga da autor nečega naplati svoj trud, ali informacija koja se besplatno može kopirati nebrojeno puta ne može da bude "svojina" i internet i planeta se zbog toga ne mogu pretvarati u kazamat. Dakle, kako ćeš da naplatiš je tvoj problem, DRM, reklame, originalni biznis model, a ovo što neomarksističke zapadne satrapije rade sa represivnim uterivanjem fiktivne svojine je teror i diktatura.

DrzavaBlagostanja

pre 5 godina

@Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje... (cicvara, 13. mart 2019 09:30) 

Osoba koja je verovatno sve skidala besplatno muziku, filmove i igrice. Onda krenula se bavi time ili ne zna da skine film pa placa i pravda se kako je to ok.

djuka_pg

pre 5 godina

Pa zar mislite da i dobar vpn moze da pomogne u Nemackoj da radite nelegalne stvari kao sto je npr skidanje torenta ?
(superiwi, 13. mart 2019 10:17)

Moze. Znam iz iskustva da moze bez ikakvih problema. A sto se tice naplate to veze sa mozgom nema. Znaci li to da kad se zakacim na internet u kafic i odgledam film da gazda treba da plati racun???

dzigi

pre 5 godina

Meni je prošle godine net provajder (Beograd) prosledio upozorenje Echalona da sam skidao jedan film sa torenta i da odmah prekinem ili ću snositi konsekvence.
Uradio, obavestio provajdera i to je bilo to.

Ex student

pre 5 godina

Problem je sto se preko popcorna filmovi i dele sa drugim ljudima (seed). Tako kada se film skine (snimi) lokalno na racunar drugi Popcorn korisnici mogu da film preuzmu sa vaseg računara. Znaci vi omogucavate drugima da dodju do filma na ilegalan nacin (nesvesno se bavite piraterijom). Gledanje online filmova je u sivoj zoni i prolazi u De (jos uvek bez vpn-a).

Aero

pre 5 godina

Noob koji nikad nije čuo za VPN.
(marsovac, 13. mart 2019 08:47)

"Noob" koji nikad nije bio u Nemackoj, dzaba ti i placeni VPN ako odluce da nadju ni VPN ti ne pomaze znam iz iskustva jednog mog poznanika, VPN je sarena laza jer postoje zakonske osnove koje nateraju pruzaoca VPN usluga da mora da preda prave podatke korisnika svojih usluga samo je pitanje koliko i sta si radio...

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

Nix

pre 5 godina

Popcorn je torrent klijent (kao da skidas sa Piratebay) samo jos ima funkciju da sve to "lepo" predstavi korisniku i ima player.

U Nemackoj su striktni zakoni po pitanju torrenta, ali tamo je fora sto samo kad skines film i ne love te, ali ako ostavis torrent klijent da seed-uje (da delis taj film i sa drugima) onda ti salju kaznu.

Verovatno je Popcorn seed-ovao tih nekih sat ipo dok su gledali crtani, i onda su ih ulovili.

Dakle, nema govora o tuzbi "protiv aplikacije", u pitanju je deljenje autorskim pravima zasticenog sadrzaja putem torrent protokola, sto tamo nije dozvoljeno. Da li je uTorrent, bitTorrent ili Popcorn, nema veze.

Dakle savet ako ste u Nemackoj - onog momenta kad se zavrsi skidanje prekinuti seedovanje i ugasiti aplikaciju. Jer, ako si samo skinuo to je (sad koristim termine za drogu da bi bilo jasnije) "za licnu upotrebu". Ako seed-ujes onda si "diler" i dolaze ti na vrata.

Ali svi servisi za gledanje filmova (Netflix, Hulu) online su od 8-10 dolara mesecno (trecina naseg racuna za sbb), ne vidim razlog zasto bi neko, tami gde su striktni zakoni, rizikovao.

nema rupa

pre 5 godina

u inostranstvu nikako ne skidati filmove, jer je to osnov za naplatu, samo online gledanje filmova.
(sibke, 13. mart 2019 09:00)
# Link komentara

I online gledanje je zabranjeno, osim yt. A posedovanja programa za registrovanja IP van zemlje je takodje kaznjivo.

objektivan

pre 5 godina

Sve što ima na PopCornu ima i na sajtovima za online gledanje filmova, uopšte nisam primetio razliku ili neku prednost. A između ostalog, sve to se može "skinuti"sa torrent sajtova. Naravno dete to ne može da zna, ali mi i pored svega priča deluje malo čudno.

052

pre 5 godina

@Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje...
(cicvara, 13. mart 2019 09:30)
Najke i pečenje?

Pirati s Moravu

pre 5 godina

"Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju."

Čitam i ne verujem...gle čuda, piraterija je ilegalna svuda osim na piratskom ostrvu Srbija. Popcorn je piraterija. Kodi je piraterija.

Toliko smo navikli da živimo kako živimo da se čudimo posle normalnim stvarima.

manojlo

pre 5 godina

Love u mutnom. Znam za par slucajeva gde su ljudima poslali tako neke nebulozne racune za gledanje filmova preko popcorn-a, u Nemackoj, neki su se prepali i platili a neki nisu hteli i iako su dobijali kasnije pisma u kojima su bile pretnje tuzbama. I dan danas nisu tuzeni a to je bilo pre nekih 4-5 god.
(cesna, 13. mart 2019 08:56)

Bas tako to su isto prevaranti i hakeri koji su u sivoj zoni i gde prodje prodje neko se uspanici i plati,neko ne plati i nista od toga.

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

Goran

pre 5 godina

Pravnici su davali savete u tekstu ali je očigledno da nemaju ni najmanju tehničku potkovanost oko ove teme. Čak su i termine skidanje i gledanje pogrešno koristili.
popcorn koristi torrente. Čak je moguće prosto prekopirati magnet link uz svaki film i isti regularno skunuti kao i svaki drugi torrent. Torrent protokol je p2p. Dakle, onaj ko skida u isto vreme i deli skinut sadržaj sa ostalima. To i jeste osnova zahteva nemačkih advokata. Oni su od nemačkih provajdera internet usluga dobili imena ljudi koji su u datom momentu imali IP adresu sa koje su se delili sadržaji za koje vlasnici autorskih prava tvrde da su u njihovom vlasništvu.
Naravno, ovo je samo pretnja. Da bi se dokazalo da je baš taj korisnik deli taj fajl, moralo bi da se ide na su i kompletno dokazivanje. Ni jedan od thi slučajeva nije došao na sud. Dovoljno se ljudi uplaši pa plati advokatima.
Al tehnički - popcorn nema film kod sebe. Ne daje ništa sa svojih servera i nije odgovoran. On samo klijentu da link torrent fajla a klijent dalje koristi p2p torrent da skida delove od drugih korisnika. Pošto je nelegalno deliti nečije vlasništvo, krivi su SVI u tom krugu sem popcorn sajta.

Dragoljub

pre 5 godina

Problem je p2p, jer u isto vreme korisnik deli, tj. vrši distribuciju nelegalnog sadržaja.
Što se streaminga tiče, osim ako nije najnoviji film koji je još u bioskopima, osuđujuća presuda je vrlo malo verovatna jer nije realno očekivati od korisnika da glumi policajca i utvrđuje da li je sajt koji ovogućava gledanje platio koliko treba vlasniku.

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

Alan Wake

pre 5 godina

Advokat ne razume kako funkcionise Popcorn.
Popcorn je torent klijent, vi preuzimate film ali i delite delove koji su preuzeti. Zbog toga je i stigla kazna. Da je film preuzet sa nekog filehost sajta, problema ne bi ni bilo.
Dakle, problem je u deljenju sadrzaja, ne u njegovom preuzimanju.

Miki

pre 5 godina

Skines sve unapred u srbiji prekk torrenta pa tamo gledas sa harda. Nigde u evropi i svetu ne treba gledati i skidati piratski sadrzaj. Jer to moze da bude preskupo.
Meni je slucajno ostao torrent u usa ukljucen ostalo malo nekog filma, 20%.
Iskljuvili su mi net u hotelu moj jedinstveni pin za wifi nije radio, ima network login... Na recepciji su rekli da postoji sumnja da se koriste piratski sadrzaji, ja jh zamolio da ukljuce i da nije tako mozda je neki virus nesto u pozadinj radio, uveravao ih da nije i pustili mi ponovo.
Otisao i nije bilo vise problema samo sam iskljucio microtorrent.
Za 1 mb moze da se desi da ti debelo naplate ako je piratski sadrzaj.
Inace nemas ni pristup piratebayu i ostalim sajtovkma iz usa, blokirano je ali sa vpn-om moze sve.
Velike su kontrole, prate sajtove, portove koje koristis, itd. Ali uvek postoji rupa.

Milan

pre 5 godina

Koristite VPN. Time su svi problemi rešeni. Takođe uvek budite iza rutera na WiFi konekciji sa više zakačenih uređaja.
Na sudu se mora dokazati ko je gledao film, po imenu i prezimenu a ne po IP adresi...

drndoid

pre 5 godina

Ovi advokati bi mogli prvo malo da se informišu pre nego što upiru prstom. Popcorn Time je zapravo torrent klijent koji omogućava instant reprodukciju videa koji je skinut. Dakle, on radi identično kao i qBittorrent, uTorrent i ostali, samo što ima lep interfejs i pušta filmove. Tako da ne može WB da tuži Popcorn što vi skidate i delite njihov film, nego vas.

cicvara

pre 5 godina

Ljudi u Srbiji nikako da ukapiraju da je skidanje muzike, filmova, igrica itd. sa neta u stvari najobicnija KRADJA. A najsmesniji su mi naši izgovori kojima opravdavamo krađu. Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje...

Stankenikula

pre 5 godina

Eh ta zaostala Evropa... i onda kazu preko sve bolje. Ovde lepo odes u centar grada, kupis win10, photo shop, kompilaciju najnovijih filmova, par novih igara i to sve za hiljadarku... Ili utorrent bajo, pa 50giga dnevno... milina

Kecman

pre 5 godina

Najbitnije niste naveli, šta je ustvari Popcorn. Popcorn je softver koji je u suštini torrent, skida video snimke kao i preko torenta što bi ih skidali, samo ih odmah reprodukuje, sa malo veštine možete tako gledati film preko bilo kog torrent klijenta (qbit recimo), jedino što popcorn ima integraciju za titlove.

walserberg

pre 5 godina

ne sme da se skida, tad ce ti sigurno doci kazna. jedan moj drugar je skinuo igru sa pirata i dosla mu kazna od 800€(isto vazi i za video sadrzaje), a online gledanje moze opusteno, ja vec vise od 3god tako radim i nema problema, a gledam svega, filmove, xxx, sportski strim...

kod cika doce

pre 5 godina

Nisu zbog tog popcorna nego zato sto su krsili zakon. Dokle cete da kenjate vise? To je isto kao sto ste srali o ononm degeneiku iz Kanade sto je palio vatru gde je zabranjeno da pece paprike za ajvar u buretu, zato sto je lud, pa ste srali "zavrsio na sudu zbog paoprika". Nije zbog paprika nego sto je oa,io vatru gde je zabranjeno da se pali vatra, tj prekrsio je zakon. Ne svidja mu se? Mars iz Kanade. Isto za sve vazi. Ne svidja se nekome civilizacija i da postuje red i ne ponasa se kao varvarin? Odlicno, niko ga nije ni zvao tamo da prlja, ocigledno, i da narusava red. Da su kupili disk za 10 evra, ili platili netflix, ili nesto gde ima taj film isto toliko, ne bi placali kaznu 1000 evra. Ponasas se kao divlja u civilizaciji, e imaš da platiš. Uostalom, vas zadatak je da svetite kosovo i da napravite od te dece dobre patriJote i srBe, i ih pripremate za vojnike, kosovo da svete, a ne da gledate crtane filmove.

gagi

pre 5 godina

Tako sam i ja kada sam otiso u inostranstvo poneo balkanske manire nece mi nista. Posle gotovo godinu dana i skinutih tere i tere bajta filmova preko torenta dobio sam prvo i poslednje upozorenje ne od provajdera vec drzavne agencije za te stvari. Ili prestani ili corka plus nekoliko iljadarki evrica. Stvarno je tesko nama da svatimo uredjen sistem.

Jovo

pre 5 godina

Popcorn koristi p2p protokol, što znači da sadrzaj koji si preuzeo sa interneta ti deliš dalje kome je potrebno. Download nije zabranjen, ali zato jeste upload jer time nelegalni deliš nešto za šta nemaš prava...

stoliv

pre 5 godina

Nijesu trebali da plate. Jedino sud kad dosudi ali dok dodje do toga..jedino je nezgodno sto bi gazda kod kojeg su bili mogao imati problema , ali opet kazem dok dodje do toga jer ovo je sistem probacemo da naplatimo pa ako prodje prodje.

miki

pre 5 godina

Svi smo mi svesni da je to nelegalno i uzivamo u besplatnom sadržaju dokle god kod nas ne pocnu da primenjiju te zakone. Nije mi jasno da se neko čudi, kao da ne zna da je to piraterija.

jedanizmase

pre 5 godina

I u Srbiji je zabranjeno ilegalno preuzimanje autorski zasticenih materijala, samo... to je Srbija. Koliko sam samo puta cuo "skinulo dete, nije znalo". Ja stvarno, kao roditelj ne mogu da razumem te roditelje koji uče svoju decu da skidaju filmove sa Popcorna. Mislim, ko jos koristi Popcorn pored toliko streaming servisa koji nisu p2p.

I gosn advokate, da. Placamo Dizniju za gledanje crtaća na TV-u. Zove se TV pretplata. Ili kablovski paket. Ako ne platiš ne gledaš.

cesna

pre 5 godina

Love u mutnom. Znam za par slucajeva gde su ljudima poslali tako neke nebulozne racune za gledanje filmova preko popcorn-a, u Nemackoj, neki su se prepali i platili a neki nisu hteli i iako su dobijali kasnije pisma u kojima su bile pretnje tuzbama. I dan danas nisu tuzeni a to je bilo pre nekih 4-5 god.

cesna

pre 5 godina

Love u mutnom. Znam za par slucajeva gde su ljudima poslali tako neke nebulozne racune za gledanje filmova preko popcorn-a, u Nemackoj, neki su se prepali i platili a neki nisu hteli i iako su dobijali kasnije pisma u kojima su bile pretnje tuzbama. I dan danas nisu tuzeni a to je bilo pre nekih 4-5 god.

jedanizmase

pre 5 godina

I u Srbiji je zabranjeno ilegalno preuzimanje autorski zasticenih materijala, samo... to je Srbija. Koliko sam samo puta cuo "skinulo dete, nije znalo". Ja stvarno, kao roditelj ne mogu da razumem te roditelje koji uče svoju decu da skidaju filmove sa Popcorna. Mislim, ko jos koristi Popcorn pored toliko streaming servisa koji nisu p2p.

I gosn advokate, da. Placamo Dizniju za gledanje crtaća na TV-u. Zove se TV pretplata. Ili kablovski paket. Ako ne platiš ne gledaš.

djuka_pg

pre 5 godina

Pa zar mislite da i dobar vpn moze da pomogne u Nemackoj da radite nelegalne stvari kao sto je npr skidanje torenta ?
(superiwi, 13. mart 2019 10:17)

Moze. Znam iz iskustva da moze bez ikakvih problema. A sto se tice naplate to veze sa mozgom nema. Znaci li to da kad se zakacim na internet u kafic i odgledam film da gazda treba da plati racun???

yggtorrent

pre 5 godina

"Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju."

Čitam i ne verujem...gle čuda, piraterija je ilegalna svuda osim na piratskom ostrvu Srbija. Popcorn je piraterija. Kodi je piraterija. Toliko smo navikli da živimo kako živimo da se čudimo posle normalnim stvarima. (Pirati s Moravu, 13. mart 2019 10:14)

a inace kad skidas torent uopste ne vidis 'zastavice' da neko skida sa Zapada, ma nemoguce. evo ja registrovan kod Francuza, njihov torent forum. sta glumite ovde device u javnoj kuci. svi skidaju, samo neke uhvate.

Goran

pre 5 godina

Pravnici su davali savete u tekstu ali je očigledno da nemaju ni najmanju tehničku potkovanost oko ove teme. Čak su i termine skidanje i gledanje pogrešno koristili.
popcorn koristi torrente. Čak je moguće prosto prekopirati magnet link uz svaki film i isti regularno skunuti kao i svaki drugi torrent. Torrent protokol je p2p. Dakle, onaj ko skida u isto vreme i deli skinut sadržaj sa ostalima. To i jeste osnova zahteva nemačkih advokata. Oni su od nemačkih provajdera internet usluga dobili imena ljudi koji su u datom momentu imali IP adresu sa koje su se delili sadržaji za koje vlasnici autorskih prava tvrde da su u njihovom vlasništvu.
Naravno, ovo je samo pretnja. Da bi se dokazalo da je baš taj korisnik deli taj fajl, moralo bi da se ide na su i kompletno dokazivanje. Ni jedan od thi slučajeva nije došao na sud. Dovoljno se ljudi uplaši pa plati advokatima.
Al tehnički - popcorn nema film kod sebe. Ne daje ništa sa svojih servera i nije odgovoran. On samo klijentu da link torrent fajla a klijent dalje koristi p2p torrent da skida delove od drugih korisnika. Pošto je nelegalno deliti nečije vlasništvo, krivi su SVI u tom krugu sem popcorn sajta.

Stankenikula

pre 5 godina

Eh ta zaostala Evropa... i onda kazu preko sve bolje. Ovde lepo odes u centar grada, kupis win10, photo shop, kompilaciju najnovijih filmova, par novih igara i to sve za hiljadarku... Ili utorrent bajo, pa 50giga dnevno... milina

Jovo

pre 5 godina

Popcorn koristi p2p protokol, što znači da sadrzaj koji si preuzeo sa interneta ti deliš dalje kome je potrebno. Download nije zabranjen, ali zato jeste upload jer time nelegalni deliš nešto za šta nemaš prava...

Nix

pre 5 godina

Popcorn je torrent klijent (kao da skidas sa Piratebay) samo jos ima funkciju da sve to "lepo" predstavi korisniku i ima player.

U Nemackoj su striktni zakoni po pitanju torrenta, ali tamo je fora sto samo kad skines film i ne love te, ali ako ostavis torrent klijent da seed-uje (da delis taj film i sa drugima) onda ti salju kaznu.

Verovatno je Popcorn seed-ovao tih nekih sat ipo dok su gledali crtani, i onda su ih ulovili.

Dakle, nema govora o tuzbi "protiv aplikacije", u pitanju je deljenje autorskim pravima zasticenog sadrzaja putem torrent protokola, sto tamo nije dozvoljeno. Da li je uTorrent, bitTorrent ili Popcorn, nema veze.

Dakle savet ako ste u Nemackoj - onog momenta kad se zavrsi skidanje prekinuti seedovanje i ugasiti aplikaciju. Jer, ako si samo skinuo to je (sad koristim termine za drogu da bi bilo jasnije) "za licnu upotrebu". Ako seed-ujes onda si "diler" i dolaze ti na vrata.

Ali svi servisi za gledanje filmova (Netflix, Hulu) online su od 8-10 dolara mesecno (trecina naseg racuna za sbb), ne vidim razlog zasto bi neko, tami gde su striktni zakoni, rizikovao.

Dalibor Dado

pre 5 godina

Meni je dosla tuzba za 4 filma preko piratbay-a u Minhenu oko 4000eura, jos plus sam koristio vpn. Ne pije vodu to na sudu. Odmah su odbacili na prvom rocistu. Ne znam zasto je ovo vest tek sada. Znam dosta ljudi koje je ovo zadesilo pre par godina.

kod cika doce

pre 5 godina

Nisu zbog tog popcorna nego zato sto su krsili zakon. Dokle cete da kenjate vise? To je isto kao sto ste srali o ononm degeneiku iz Kanade sto je palio vatru gde je zabranjeno da pece paprike za ajvar u buretu, zato sto je lud, pa ste srali "zavrsio na sudu zbog paoprika". Nije zbog paprika nego sto je oa,io vatru gde je zabranjeno da se pali vatra, tj prekrsio je zakon. Ne svidja mu se? Mars iz Kanade. Isto za sve vazi. Ne svidja se nekome civilizacija i da postuje red i ne ponasa se kao varvarin? Odlicno, niko ga nije ni zvao tamo da prlja, ocigledno, i da narusava red. Da su kupili disk za 10 evra, ili platili netflix, ili nesto gde ima taj film isto toliko, ne bi placali kaznu 1000 evra. Ponasas se kao divlja u civilizaciji, e imaš da platiš. Uostalom, vas zadatak je da svetite kosovo i da napravite od te dece dobre patriJote i srBe, i ih pripremate za vojnike, kosovo da svete, a ne da gledate crtane filmove.

cicvara

pre 5 godina

Ljudi u Srbiji nikako da ukapiraju da je skidanje muzike, filmova, igrica itd. sa neta u stvari najobicnija KRADJA. A najsmesniji su mi naši izgovori kojima opravdavamo krađu. Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje...

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

052

pre 5 godina

@Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje...
(cicvara, 13. mart 2019 09:30)
Najke i pečenje?

Alan Wake

pre 5 godina

Advokat ne razume kako funkcionise Popcorn.
Popcorn je torent klijent, vi preuzimate film ali i delite delove koji su preuzeti. Zbog toga je i stigla kazna. Da je film preuzet sa nekog filehost sajta, problema ne bi ni bilo.
Dakle, problem je u deljenju sadrzaja, ne u njegovom preuzimanju.

Miki

pre 5 godina

Skines sve unapred u srbiji prekk torrenta pa tamo gledas sa harda. Nigde u evropi i svetu ne treba gledati i skidati piratski sadrzaj. Jer to moze da bude preskupo.
Meni je slucajno ostao torrent u usa ukljucen ostalo malo nekog filma, 20%.
Iskljuvili su mi net u hotelu moj jedinstveni pin za wifi nije radio, ima network login... Na recepciji su rekli da postoji sumnja da se koriste piratski sadrzaji, ja jh zamolio da ukljuce i da nije tako mozda je neki virus nesto u pozadinj radio, uveravao ih da nije i pustili mi ponovo.
Otisao i nije bilo vise problema samo sam iskljucio microtorrent.
Za 1 mb moze da se desi da ti debelo naplate ako je piratski sadrzaj.
Inace nemas ni pristup piratebayu i ostalim sajtovkma iz usa, blokirano je ali sa vpn-om moze sve.
Velike su kontrole, prate sajtove, portove koje koristis, itd. Ali uvek postoji rupa.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

To je prevara WB. Neka naplate Pop Corn-u ili neks ugase sajt. (Ahtung, 13. mart 2019 09:06)

Nema prevare, Popcorn je P2P, tj. praktično streaming torrent protokol. U Nemačkoj nije zabranjeno skidanje, već dalje deljenje piraterije.

Aero

pre 5 godina

Noob koji nikad nije čuo za VPN.
(marsovac, 13. mart 2019 08:47)

"Noob" koji nikad nije bio u Nemackoj, dzaba ti i placeni VPN ako odluce da nadju ni VPN ti ne pomaze znam iz iskustva jednog mog poznanika, VPN je sarena laza jer postoje zakonske osnove koje nateraju pruzaoca VPN usluga da mora da preda prave podatke korisnika svojih usluga samo je pitanje koliko i sta si radio...

Dusan

pre 5 godina

Uredjen sistem bla, bla... Koga ja da tuzim zato sto mi softver radi super a posle nekog vremena pocne da baguje, mislim na sve telefon, pc... Jel mislite da verujem da neki hakeri tamo negde cisto iz dosade "prave" viruse za dzabe, malo sutra. Sve se smislja da se sto vise naplati nece ni drustvene mreze a ni you tube da ostanu besplatni samo polako.

EU Citizen

pre 5 godina

Da razjasnim malo za VPN, poenta je da ne koristite VPN sa sedištem u državama/jurisdilcijama koji omogućavaju kriminalizaciju korisnika zbog fiktivne "intelektualne svojine" kojom državni neomarksistički lopovi potplaćuju svoje propagandiste iz Holivuda i Silikonske doline. U tom slučaju možete da gledate šta hoćete, mogu da vam pljunu pod prozor, samo morate da se informišete. I izaberete pažljivo. I da se razumemo, ja svakako nisam protiv toga da autor nečega naplati svoj trud, ali informacija koja se besplatno može kopirati nebrojeno puta ne može da bude "svojina" i internet i planeta se zbog toga ne mogu pretvarati u kazamat. Dakle, kako ćeš da naplatiš je tvoj problem, DRM, reklame, originalni biznis model, a ovo što neomarksističke zapadne satrapije rade sa represivnim uterivanjem fiktivne svojine je teror i diktatura.

ikac klisa

pre 5 godina

@cicvara

bravo otkrio si toplu vodu sa tim da se umni rad placa. Jos samo da "ukapiras" da vecina ljudi u srbiji zivi od 200 evra i bice nesto od tebe.

manojlo

pre 5 godina

Love u mutnom. Znam za par slucajeva gde su ljudima poslali tako neke nebulozne racune za gledanje filmova preko popcorn-a, u Nemackoj, neki su se prepali i platili a neki nisu hteli i iako su dobijali kasnije pisma u kojima su bile pretnje tuzbama. I dan danas nisu tuzeni a to je bilo pre nekih 4-5 god.
(cesna, 13. mart 2019 08:56)

Bas tako to su isto prevaranti i hakeri koji su u sivoj zoni i gde prodje prodje neko se uspanici i plati,neko ne plati i nista od toga.

gagi

pre 5 godina

Tako sam i ja kada sam otiso u inostranstvo poneo balkanske manire nece mi nista. Posle gotovo godinu dana i skinutih tere i tere bajta filmova preko torenta dobio sam prvo i poslednje upozorenje ne od provajdera vec drzavne agencije za te stvari. Ili prestani ili corka plus nekoliko iljadarki evrica. Stvarno je tesko nama da svatimo uredjen sistem.

Milan

pre 5 godina

Koristite VPN. Time su svi problemi rešeni. Takođe uvek budite iza rutera na WiFi konekciji sa više zakačenih uređaja.
Na sudu se mora dokazati ko je gledao film, po imenu i prezimenu a ne po IP adresi...

Abe

pre 5 godina

@ Meni je prošle godine net provajder (Beograd) prosledio upozorenje Echalona da sam skidao jedan film sa torenta i da odmah prekinem ili ću snositi konsekvence.
Uradio, obavestio provajdera i to je bilo to. (dzigi, 13. mart 2019 11:22)

Meni se to desilo jos 2006-e godine, secam se skinuo onaj najgluplji film sa bred pitom, babel, jos verzija iz bioskopa (vrlo losa) sinhronizovano na spanski, uzas, u svakom slucaju poslali mi mejl iz paramaunta u vezi sa neovlascenim skidanjem njihovog filma, ja ih pitao sta smaraju (ove iz provajdera) i rekose mi da su u obavezi da mi proslede taj mejl ali da se ne obazirem na to preterano.

gileJNA

pre 5 godina

Ovde je promašena poenta. Kazna uopšte nije zbog GLEDANJA filma, već zbog ilegalne DISTRIBUCIJE. Tako PopCorn radi - kao i svaki drugi p2p / torrent - dok ti skidaš nešto, drugi skidaju od tebe. Znači, ti drugima deliš nešto na šta nemaš prava.

drndoid

pre 5 godina

Ovi advokati bi mogli prvo malo da se informišu pre nego što upiru prstom. Popcorn Time je zapravo torrent klijent koji omogućava instant reprodukciju videa koji je skinut. Dakle, on radi identično kao i qBittorrent, uTorrent i ostali, samo što ima lep interfejs i pušta filmove. Tako da ne može WB da tuži Popcorn što vi skidate i delite njihov film, nego vas.

Ex student

pre 5 godina

Problem je sto se preko popcorna filmovi i dele sa drugim ljudima (seed). Tako kada se film skine (snimi) lokalno na racunar drugi Popcorn korisnici mogu da film preuzmu sa vaseg računara. Znaci vi omogucavate drugima da dodju do filma na ilegalan nacin (nesvesno se bavite piraterijom). Gledanje online filmova je u sivoj zoni i prolazi u De (jos uvek bez vpn-a).

Dragoljub

pre 5 godina

Problem je p2p, jer u isto vreme korisnik deli, tj. vrši distribuciju nelegalnog sadržaja.
Što se streaminga tiče, osim ako nije najnoviji film koji je još u bioskopima, osuđujuća presuda je vrlo malo verovatna jer nije realno očekivati od korisnika da glumi policajca i utvrđuje da li je sajt koji ovogućava gledanje platio koliko treba vlasniku.

Kecman

pre 5 godina

Najbitnije niste naveli, šta je ustvari Popcorn. Popcorn je softver koji je u suštini torrent, skida video snimke kao i preko torenta što bi ih skidali, samo ih odmah reprodukuje, sa malo veštine možete tako gledati film preko bilo kog torrent klijenta (qbit recimo), jedino što popcorn ima integraciju za titlove.

miki

pre 5 godina

Svi smo mi svesni da je to nelegalno i uzivamo u besplatnom sadržaju dokle god kod nas ne pocnu da primenjiju te zakone. Nije mi jasno da se neko čudi, kao da ne zna da je to piraterija.

DrzavaBlagostanja

pre 5 godina

@Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje... (cicvara, 13. mart 2019 09:30) 

Osoba koja je verovatno sve skidala besplatno muziku, filmove i igrice. Onda krenula se bavi time ili ne zna da skine film pa placa i pravda se kako je to ok.

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

dzigi

pre 5 godina

Meni je prošle godine net provajder (Beograd) prosledio upozorenje Echalona da sam skidao jedan film sa torenta i da odmah prekinem ili ću snositi konsekvence.
Uradio, obavestio provajdera i to je bilo to.

srpski internet ratnici

pre 5 godina

(Internet pravnik, 13. mart 2019 10:54)

Hahahaha "Internet pravnik" u zemlji Srbiji gde ni ustavna prava ne funkcionisu, savetuje ljude da mogu slobodno da skidaju u inostranstvu i to objavljuje mahnito vise istih komentara, a pri tom nema pojma kako funkcionisu P2P. Teski paradoks.

drvobradi

pre 5 godina

@Aero
Ni svaki placeni VPN nije isti. Postoje no log VPN-ovi, samo sto je potrebno naci one koji su zaista takvi. Nazalost, par VPN-ova su se reklamirali kao no log pa se ispostavilo da to ipak nisu.

walserberg

pre 5 godina

ne sme da se skida, tad ce ti sigurno doci kazna. jedan moj drugar je skinuo igru sa pirata i dosla mu kazna od 800€(isto vazi i za video sadrzaje), a online gledanje moze opusteno, ja vec vise od 3god tako radim i nema problema, a gledam svega, filmove, xxx, sportski strim...

Boles'

pre 5 godina

znaci ja da spremim jedno milku
(mad max, 13. mart 2019 13:06) # Link komentara

Garant 90% toga sto skidas nikada nisi ni pogledao posle, samo da se skida i skladisti...

stoliv

pre 5 godina

Nijesu trebali da plate. Jedino sud kad dosudi ali dok dodje do toga..jedino je nezgodno sto bi gazda kod kojeg su bili mogao imati problema , ali opet kazem dok dodje do toga jer ovo je sistem probacemo da naplatimo pa ako prodje prodje.

Nemanja

pre 5 godina

Za sve koje misle drugacije: Popcorn je p2p kao i svaki drugi torrent, onog trenutka kad povuces i jedan bajt, ti ga i delis sa drugima i postajes "diler". Over & out, ako te nahvataju, kazna kao kuca.
Za download sa sajtova gde ne delis sadrzaj mozes i da se izvuces, jer je onda odgovornost na onome ko je vlasnik sajta - on je u ovom slucaju "diler" koji omogucava nelegalno preuzimanje. Za ilegalne stream servise preko Kodija se takodje ne mozes izvuci ako te nahvataju, lepo ti na instalaciji svakog plugina/bundle-a pise da time krsis x zakona.
Za otkljucan WiFi se u nemackoj placa kazna. Za javne hotspotove tipa kafici i sl. je odgovoran vlasnik istih. Ako ti je "infrastruktura" kineski AP bez filtracije portova i sadrzaja, ocekuj kaznu u roku od nedelju dana. Iz tih razloga, normalni ugostiteljski objekti na zapadu imaju WiFi infrastrukturu vrednosti nekoliko hiljada evra (vrlo dobro znam sta pricam, licno sam radio odrzavanje iste).

mladići borovi, devojke jele

pre 5 godina

(EU Citizen, 13. mart 2019 11:12)

znači, privatna svojina je svetinja, ali - samo ako je tvoja!

sram ga bilo ko i pomisli na selektivnu principijelnost...

Lule

pre 5 godina

Filmovi su zadnjih godina toliko losi i nezanimljivi da retko kada pozelim neki da pogledam cak i ako je besplatno. Odem u bioskop ako me nesto bas zainteresuje. Dvorana je ipak dvorana.

Maks

pre 5 godina

Je l' se taj "advokat" namerno pravi jako "naivan" da bi svalio krivicu na drugog ili stvarno toliko nema pojma o čemu priča?

Kao prvo, Popcorn nije nekakva firma koja "pruža uslugu" gledanja filmova, pa da se taj "advokat" kao buni zašto njegov klijent da plati račun, a ne neko ko je "pružio uslugu".

Popcorn je Torrent program... Torrent programi su napravljeni za razmenu fajlova između korisnika... te fajlove ne hostuje neka firma, niti neka firma naplaćuje nekom "uslugu" deljenja fajlova tu, nego korisnici jedni drugima šalju fajlove direktno.

Neko možda hoće samo da podeli svoje fajlove... i ozbiljne kompanije koriste Torrente za distribuciju legalnog sadržaja koji je njihov.

Tako da, developeri Torrent programa nisu odgovorni ako neki korisnici krše nečija autorska prava koristeći njihov program, kao što proizvođači putnih torbi nisu odgovorni ako je neko u torbi koju su proizveli švercovao cigare ili tako nešto.

Znači, ako će taj advokat da postavlja pitanje ko tu "pruža uslugu" gledanja filmova drugima, kod Torrent programa bi to bio upravo onaj korisnik koji taj film "seeduje" (uploaduje) drugima.

A taj Bojan je najverovatnije kaznu dobio ne za gledanje, nego sa "seedovanje" filma drugima, ako je downloadovao film od nekog i ostavio da se "seeduje" da drugi od njega onda downloaduju.

Ne može neko da naplati kaznu nekom samo ako je negde video neki film, a da nije znao da li onaj koji je puštao to imao pravo da javno emituje taj sadržaj.

Pirati s Moravu

pre 5 godina

"Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju."

Čitam i ne verujem...gle čuda, piraterija je ilegalna svuda osim na piratskom ostrvu Srbija. Popcorn je piraterija. Kodi je piraterija.

Toliko smo navikli da živimo kako živimo da se čudimo posle normalnim stvarima.

objektivan

pre 5 godina

Sve što ima na PopCornu ima i na sajtovima za online gledanje filmova, uopšte nisam primetio razliku ili neku prednost. A između ostalog, sve to se može "skinuti"sa torrent sajtova. Naravno dete to ne može da zna, ali mi i pored svega priča deluje malo čudno.

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

Skuplja dara nego mera

pre 5 godina

Ljudi manite se nasih obicaja kada ste napolju, sto se tice ovih stvari. Cak i da je olasenje resetom, sta ce vam to, drndanje sa VPN i sl? Ustedecete, koliko? Mislim otisli ste vec napolje, pa imate koju kontu, neki hulu i nflix nalog ili slicno mozete platiti dok ste napolju. Inace ovaj film se u DE prodaje za 5-7 evra (original DVD preko Amazona), znaci nije neki trosak, a film je star 2 goidne bar. Elem, kad si u Rimu vici Bon Giorno, a u Srbijici, pa kako vec znate....

Aleks

pre 5 godina

Vpn je cudo. Ali i za dobar Vpn treba da izdvojis koju paru. Al mirna ti glava.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Demosten, 13. mart 2019 09:18)

IP Vanish, 9$ mesecno za mirnu glavu i skidanje/gledanje do mile volje svega i svacega.

жика број два

pre 5 godina

Nix: "U Nemackoj su striktni zakoni po pitanju torrenta, ali tamo je fora sto samo kad skines film i ne love te, ali ako ostavis torrent klijent da seed-uje (da delis taj film i sa drugima) onda ti salju kaznu."

Ја бих као стручњак за гледање у екран и лежање на каучу да поставим једно паметно питање: да ли се и током самог скидања филма (које може понекад да траје и сатима) исти филм истовремено и дели другима (seed)? То јест, да ли онда не вреди ништа што смо искључили торент након преузимања филма јер је он делио филм и док смо га скидали те тако опет можемо бити ухваћени?

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ako ti je "infrastruktura" kineski AP bez filtracije portova i sadrzaja, ocekuj kaznu u roku od nedelju dana. Iz tih razloga, normalni ugostiteljski objekti na zapadu imaju WiFi infrastrukturu vrednosti nekoliko hiljada evra (vrlo dobro znam sta pricam, licno sam radio odrzavanje iste).
(Nemanja, 13. mart 2019 13:41)

Hajde strucnjace,pronadji nesto od opreme sto nije iz Kine....

Cak i na najeftinijem kineskom ruteru imas filtriranje portova.
U firmi imam prastare Asus rutere (10+ godina),na kojima mozes podesiti sta hoces i veoma je jednostavno.

helena

pre 5 godina

Ne razumem sta je taj VPN, softver ili aplikacija? Da li se to instalira na komp, u brauzer ili na ruter? Postoji li besplatni VPN i koji? Koje su opasnosti od besplatnih VPN provajddera???

Dylan Dog

pre 5 godina

@nema rupa

Ne postoji nijedan slucaj na sudu za online gledanje posto je steta mala max 25 evra koliko kosta karta za bioskop. Zato nece niko nikog da tuze. Tuze samo p2p zato sto istovremeno se i deli razlicitim ljudima pa mogu da kazu da je 36 ljudi skinulo preko vas i to je steta veca za njih. Zato ovo prolazi na sudu i u Bayernu ljudi su gubili slucajeve (ako doce do sudjenja retko ko pobedi te advokatske firme). Ako neko dobije pismo nikako da potpisuje nego ima online forma modifikovanog pisma i to se salje. Ako u pretnji potrazuju 900 sa tim modifikovanim pismom mozete da se pogodite na oko 400. Ako je poslato to modifikovano pismo postoji verovatnoca da se moze covek skroz izvuci da nista ne plati zavisi od srece.

Lajkovachki Mile

pre 5 godina

zabranjeno je i u srbiji, implicitno, no sto mi nismo pravna drzava, a i tesko je sudiji da nekom uzme tromesecnu platu za gledanje jednog piratskog sadrzaja od dva sata..

Marx

pre 5 godina

Bezobrazluk! Ali kad su naivni pa platili. Jos ONI nama treba da plate sto uopste gledamo te holivudske gluposti i zapadnu propagandu. Cisto NWO ispiranje mozga. (DaLanik, 13. mart 2019 22:50)

Ozbiljno? "Nama" smo žrtve?! Na takmičenju za logiku 12 poena.

Maks

pre 5 godina

@(Nemanja, 13. mart 2019 13:41)

U vezi ovoga što si napisao da "onog trenutka kad povuces i jedan bajt, ti ga i delis sa drugima"...

Ne mora da znači da ako je neko skinuo nešto preko Torrenta da je podelio i jedan bajt od toga sa drugima.

Većina Torrent klijenata možda ne dozvoljava da se upload isključi ili da se ograniči na manje od 5KB/s (tako da dele sa drugima ono što downloaduješ), ali postoje Torrent klijenti poput Transmission bez takvog ograničenja, tako da za upload dozvoljavaju da se stavi i 0KB/s, čime se praktično sprečava da se bilo šta uploaduje ako korisnik neće.

nema rupa

pre 5 godina

u inostranstvu nikako ne skidati filmove, jer je to osnov za naplatu, samo online gledanje filmova.
(sibke, 13. mart 2019 09:00)
# Link komentara

I online gledanje je zabranjeno, osim yt. A posedovanja programa za registrovanja IP van zemlje je takodje kaznjivo.

DaLanik

pre 5 godina

Bezobrazluk! Ali kad su naivni pa platili. Jos ONI nama treba da plate sto uopste gledamo te holivudske gluposti i zapadnu propagandu. Cisto NWO ispiranje mozga.

Marx

pre 5 godina

A ustavi garantuju anonimnost komunikacije, zabranjuju prisluškivanje i praćenje veza.
(Jovan Mirić, 13. mart 2019 11:50)

Mogli ste da pomenete i UN povelju o ljudskim pravima... Šta mislite kako funkcioniše mrežna komunikacija i kako biste sproveli "anonimnost"? Inače, ovde nije primenjeno "prisluškivanje".

Zlatko

pre 5 godina

Ne razumem sta je taj VPN, softver ili aplikacija? Da li se to instalira na komp, u brauzer ili na ruter? Postoji li besplatni VPN i koji? Koje su opasnosti od besplatnih VPN provajddera???
(helena, 13. mart 2019 14:11)

Ni ja nisam znao šta je, čak sam i mislio da je neka nuklearna fizika, dok i sam nisam došao u situaciju da to koristim. Onda shvatiš da to i nije ništa posebno. To je dodatak u pretraživaču ili aplikacija na telefonu, koja sakriva tvoju stvarnu lokaciju i dozvoljava ti da otvoriš sajtove koji su zabranjeni u toj zemlji gde se nalaziš. Ja koristim Psiphon na telefonu. To je besplatna aplikacija. Nema registracije, nekih log in podataka, bilo šta, aktivira se prostim pokretanjem aplikacije. Za komp koristim varijantu SurfEasy + Opera. 5$ mesečno, automatska obnova pretplate recimo preko PP, mogućnost da ga instaliram na pet računara na kojima imam Operu. Vezan je samo za Operu. Možda i može da se instalira na sam računar, nisam probao niti mi je trebalo. Možda nije najbolja kombinacija, ali nisam imao mogućnost da puno tražim. Možda bih mogao probati šta radi na Chrome, ali jednostavno ne želim da menjam ono što dobro radi. Može da bude problem oko nekog preuzimanja, ali onda se isključi, odradi preuzimanje i ponovo uključi. Za moje potrebe, otvaranje svih sajtova, puštanje ili preuzimanje klipova sa YT, Google pretraga, to radi i nemam potrebu da tražim neku drugu opciju. Prvo sam koristio BetterNet i na kompu i na telefonu, ali je postao dosta spor, dok recimo pre 3 god ExpressVPN nisam mogao da instaliram na računar sa Win10 pa posle toga nisam ni pokušavao ponovo. Možda ga trebalo instalirati u pretraživač, ali ako planiraš neko putovanje gde misliš da će ti biti potreban VPN, instaliraj dok si u Srbiji.

DaLanik

pre 5 godina

Boze koliko strucnjaka... Cim pocnete da skidate torent, vi ga odmah i saljete drugima... nema veze da li ste na 1% ili 100%... po toj logici je samo skidanje zabranjeno jer dok skidate, vi odmah i saljete...

maki

pre 5 godina

Da ali koliko sam ja primetio na torent klijentu cim se skine neki sadrzaj on automatski pocne da se seeduje tj deli, sad mi treba da buljimo u ekran pola sata i cekamo kraj...

EU Citizen

pre 5 godina

@mladići borovi
Vi očigledno imate lični problem, odnosno, opsesiju mojom osobom, pa vaše komemtare ne treba uzimati ozbiljno, iako je lepo imati grupije, :)) mislim da sam svoj principijelan stav po pitanju intelektualne svojine dovoljno obrazložio, pa je svakom ko je objektivan jasno da je to što tvrdite budalaština, ali, ako vam moji argumenti nisu dovoljni, ima više drugih odličnih argumenata protiv intelektualne svojine koji polaze iz raznih filozofskih uglova, pa se informišite, da ne budete smešni :) Meni je, recimo, zanimljiv Kinsela, iako ne delim njegove stavove potpuno :)

cicvara

pre 5 godina

Ljudi u Srbiji nikako da ukapiraju da je skidanje muzike, filmova, igrica itd. sa neta u stvari najobicnija KRADJA. A najsmesniji su mi naši izgovori kojima opravdavamo krađu. Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje...

kod cika doce

pre 5 godina

Nisu zbog tog popcorna nego zato sto su krsili zakon. Dokle cete da kenjate vise? To je isto kao sto ste srali o ononm degeneiku iz Kanade sto je palio vatru gde je zabranjeno da pece paprike za ajvar u buretu, zato sto je lud, pa ste srali "zavrsio na sudu zbog paoprika". Nije zbog paprika nego sto je oa,io vatru gde je zabranjeno da se pali vatra, tj prekrsio je zakon. Ne svidja mu se? Mars iz Kanade. Isto za sve vazi. Ne svidja se nekome civilizacija i da postuje red i ne ponasa se kao varvarin? Odlicno, niko ga nije ni zvao tamo da prlja, ocigledno, i da narusava red. Da su kupili disk za 10 evra, ili platili netflix, ili nesto gde ima taj film isto toliko, ne bi placali kaznu 1000 evra. Ponasas se kao divlja u civilizaciji, e imaš da platiš. Uostalom, vas zadatak je da svetite kosovo i da napravite od te dece dobre patriJote i srBe, i ih pripremate za vojnike, kosovo da svete, a ne da gledate crtane filmove.

nema rupa

pre 5 godina

u inostranstvu nikako ne skidati filmove, jer je to osnov za naplatu, samo online gledanje filmova.
(sibke, 13. mart 2019 09:00)
# Link komentara

I online gledanje je zabranjeno, osim yt. A posedovanja programa za registrovanja IP van zemlje je takodje kaznjivo.

Pirati s Moravu

pre 5 godina

"Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju."

Čitam i ne verujem...gle čuda, piraterija je ilegalna svuda osim na piratskom ostrvu Srbija. Popcorn je piraterija. Kodi je piraterija.

Toliko smo navikli da živimo kako živimo da se čudimo posle normalnim stvarima.

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

jedanizmase

pre 5 godina

I u Srbiji je zabranjeno ilegalno preuzimanje autorski zasticenih materijala, samo... to je Srbija. Koliko sam samo puta cuo "skinulo dete, nije znalo". Ja stvarno, kao roditelj ne mogu da razumem te roditelje koji uče svoju decu da skidaju filmove sa Popcorna. Mislim, ko jos koristi Popcorn pored toliko streaming servisa koji nisu p2p.

I gosn advokate, da. Placamo Dizniju za gledanje crtaća na TV-u. Zove se TV pretplata. Ili kablovski paket. Ako ne platiš ne gledaš.

EU Citizen

pre 5 godina

Da razjasnim malo za VPN, poenta je da ne koristite VPN sa sedištem u državama/jurisdilcijama koji omogućavaju kriminalizaciju korisnika zbog fiktivne "intelektualne svojine" kojom državni neomarksistički lopovi potplaćuju svoje propagandiste iz Holivuda i Silikonske doline. U tom slučaju možete da gledate šta hoćete, mogu da vam pljunu pod prozor, samo morate da se informišete. I izaberete pažljivo. I da se razumemo, ja svakako nisam protiv toga da autor nečega naplati svoj trud, ali informacija koja se besplatno može kopirati nebrojeno puta ne može da bude "svojina" i internet i planeta se zbog toga ne mogu pretvarati u kazamat. Dakle, kako ćeš da naplatiš je tvoj problem, DRM, reklame, originalni biznis model, a ovo što neomarksističke zapadne satrapije rade sa represivnim uterivanjem fiktivne svojine je teror i diktatura.

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

Internet pravnik

pre 5 godina

Pravno ovo ne pije vodu.
Samo ukoliko si skinuo i koristis da bi zaradio, preprodao ili sa softverom napravio nesto sto ces prodavati autor ima pravo na naknadu.
Sve sto se pojavi i postavi na internetu postaje javno dobro posto je i internet javno dobro svih korisnika i ne pripada nikom.

Oni mogu da tuze samo sajt popcorn jer oni zaradjuju na tudjim filmovima naplacujuci uslugu ili zaradjujuci preko reklama.
Ukoliko je servis legalan i placaju prava onda tek nemaju pravo da tuze korisnike.

Molim Vas da objavite ovaj komentar posto je ocigledno da mnogima nisu poznata njihova prava na internetu.

DaLanik

pre 5 godina

Bezobrazluk! Ali kad su naivni pa platili. Jos ONI nama treba da plate sto uopste gledamo te holivudske gluposti i zapadnu propagandu. Cisto NWO ispiranje mozga.

Stankenikula

pre 5 godina

Eh ta zaostala Evropa... i onda kazu preko sve bolje. Ovde lepo odes u centar grada, kupis win10, photo shop, kompilaciju najnovijih filmova, par novih igara i to sve za hiljadarku... Ili utorrent bajo, pa 50giga dnevno... milina

Lule

pre 5 godina

Filmovi su zadnjih godina toliko losi i nezanimljivi da retko kada pozelim neki da pogledam cak i ako je besplatno. Odem u bioskop ako me nesto bas zainteresuje. Dvorana je ipak dvorana.

gagi

pre 5 godina

Tako sam i ja kada sam otiso u inostranstvo poneo balkanske manire nece mi nista. Posle gotovo godinu dana i skinutih tere i tere bajta filmova preko torenta dobio sam prvo i poslednje upozorenje ne od provajdera vec drzavne agencije za te stvari. Ili prestani ili corka plus nekoliko iljadarki evrica. Stvarno je tesko nama da svatimo uredjen sistem.

052

pre 5 godina

@Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje...
(cicvara, 13. mart 2019 09:30)
Najke i pečenje?

helena

pre 5 godina

Ne razumem sta je taj VPN, softver ili aplikacija? Da li se to instalira na komp, u brauzer ili na ruter? Postoji li besplatni VPN i koji? Koje su opasnosti od besplatnih VPN provajddera???

Aero

pre 5 godina

Noob koji nikad nije čuo za VPN.
(marsovac, 13. mart 2019 08:47)

"Noob" koji nikad nije bio u Nemackoj, dzaba ti i placeni VPN ako odluce da nadju ni VPN ti ne pomaze znam iz iskustva jednog mog poznanika, VPN je sarena laza jer postoje zakonske osnove koje nateraju pruzaoca VPN usluga da mora da preda prave podatke korisnika svojih usluga samo je pitanje koliko i sta si radio...

DrzavaBlagostanja

pre 5 godina

@Jednostavno treba da ukapirate da i umni trud treba da se plaća a ne samo za najke i pečenje... (cicvara, 13. mart 2019 09:30) 

Osoba koja je verovatno sve skidala besplatno muziku, filmove i igrice. Onda krenula se bavi time ili ne zna da skine film pa placa i pravda se kako je to ok.

maki

pre 5 godina

Da ali koliko sam ja primetio na torent klijentu cim se skine neki sadrzaj on automatski pocne da se seeduje tj deli, sad mi treba da buljimo u ekran pola sata i cekamo kraj...

djuka_pg

pre 5 godina

Pa zar mislite da i dobar vpn moze da pomogne u Nemackoj da radite nelegalne stvari kao sto je npr skidanje torenta ?
(superiwi, 13. mart 2019 10:17)

Moze. Znam iz iskustva da moze bez ikakvih problema. A sto se tice naplate to veze sa mozgom nema. Znaci li to da kad se zakacim na internet u kafic i odgledam film da gazda treba da plati racun???

Dylan Dog

pre 5 godina

@nema rupa

Ne postoji nijedan slucaj na sudu za online gledanje posto je steta mala max 25 evra koliko kosta karta za bioskop. Zato nece niko nikog da tuze. Tuze samo p2p zato sto istovremeno se i deli razlicitim ljudima pa mogu da kazu da je 36 ljudi skinulo preko vas i to je steta veca za njih. Zato ovo prolazi na sudu i u Bayernu ljudi su gubili slucajeve (ako doce do sudjenja retko ko pobedi te advokatske firme). Ako neko dobije pismo nikako da potpisuje nego ima online forma modifikovanog pisma i to se salje. Ako u pretnji potrazuju 900 sa tim modifikovanim pismom mozete da se pogodite na oko 400. Ako je poslato to modifikovano pismo postoji verovatnoca da se moze covek skroz izvuci da nista ne plati zavisi od srece.

Milan

pre 5 godina

Koristite VPN. Time su svi problemi rešeni. Takođe uvek budite iza rutera na WiFi konekciji sa više zakačenih uređaja.
Na sudu se mora dokazati ko je gledao film, po imenu i prezimenu a ne po IP adresi...

Dalibor Dado

pre 5 godina

Meni je dosla tuzba za 4 filma preko piratbay-a u Minhenu oko 4000eura, jos plus sam koristio vpn. Ne pije vodu to na sudu. Odmah su odbacili na prvom rocistu. Ne znam zasto je ovo vest tek sada. Znam dosta ljudi koje je ovo zadesilo pre par godina.

yggtorrent

pre 5 godina

"Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju."

Čitam i ne verujem...gle čuda, piraterija je ilegalna svuda osim na piratskom ostrvu Srbija. Popcorn je piraterija. Kodi je piraterija. Toliko smo navikli da živimo kako živimo da se čudimo posle normalnim stvarima. (Pirati s Moravu, 13. mart 2019 10:14)

a inace kad skidas torent uopste ne vidis 'zastavice' da neko skida sa Zapada, ma nemoguce. evo ja registrovan kod Francuza, njihov torent forum. sta glumite ovde device u javnoj kuci. svi skidaju, samo neke uhvate.

ikac klisa

pre 5 godina

@cicvara

bravo otkrio si toplu vodu sa tim da se umni rad placa. Jos samo da "ukapiras" da vecina ljudi u srbiji zivi od 200 evra i bice nesto od tebe.

EU Citizen

pre 5 godina

@mladići borovi
Vi očigledno imate lični problem, odnosno, opsesiju mojom osobom, pa vaše komemtare ne treba uzimati ozbiljno, iako je lepo imati grupije, :)) mislim da sam svoj principijelan stav po pitanju intelektualne svojine dovoljno obrazložio, pa je svakom ko je objektivan jasno da je to što tvrdite budalaština, ali, ako vam moji argumenti nisu dovoljni, ima više drugih odličnih argumenata protiv intelektualne svojine koji polaze iz raznih filozofskih uglova, pa se informišite, da ne budete smešni :) Meni je, recimo, zanimljiv Kinsela, iako ne delim njegove stavove potpuno :)

miki

pre 5 godina

Svi smo mi svesni da je to nelegalno i uzivamo u besplatnom sadržaju dokle god kod nas ne pocnu da primenjiju te zakone. Nije mi jasno da se neko čudi, kao da ne zna da je to piraterija.

Nemanja

pre 5 godina

Za sve koje misle drugacije: Popcorn je p2p kao i svaki drugi torrent, onog trenutka kad povuces i jedan bajt, ti ga i delis sa drugima i postajes "diler". Over & out, ako te nahvataju, kazna kao kuca.
Za download sa sajtova gde ne delis sadrzaj mozes i da se izvuces, jer je onda odgovornost na onome ko je vlasnik sajta - on je u ovom slucaju "diler" koji omogucava nelegalno preuzimanje. Za ilegalne stream servise preko Kodija se takodje ne mozes izvuci ako te nahvataju, lepo ti na instalaciji svakog plugina/bundle-a pise da time krsis x zakona.
Za otkljucan WiFi se u nemackoj placa kazna. Za javne hotspotove tipa kafici i sl. je odgovoran vlasnik istih. Ako ti je "infrastruktura" kineski AP bez filtracije portova i sadrzaja, ocekuj kaznu u roku od nedelju dana. Iz tih razloga, normalni ugostiteljski objekti na zapadu imaju WiFi infrastrukturu vrednosti nekoliko hiljada evra (vrlo dobro znam sta pricam, licno sam radio odrzavanje iste).

srpski internet ratnici

pre 5 godina

(Internet pravnik, 13. mart 2019 10:54)

Hahahaha "Internet pravnik" u zemlji Srbiji gde ni ustavna prava ne funkcionisu, savetuje ljude da mogu slobodno da skidaju u inostranstvu i to objavljuje mahnito vise istih komentara, a pri tom nema pojma kako funkcionisu P2P. Teski paradoks.

cesna

pre 5 godina

Love u mutnom. Znam za par slucajeva gde su ljudima poslali tako neke nebulozne racune za gledanje filmova preko popcorn-a, u Nemackoj, neki su se prepali i platili a neki nisu hteli i iako su dobijali kasnije pisma u kojima su bile pretnje tuzbama. I dan danas nisu tuzeni a to je bilo pre nekih 4-5 god.

Jovo

pre 5 godina

Popcorn koristi p2p protokol, što znači da sadrzaj koji si preuzeo sa interneta ti deliš dalje kome je potrebno. Download nije zabranjen, ali zato jeste upload jer time nelegalni deliš nešto za šta nemaš prava...

Nix

pre 5 godina

Popcorn je torrent klijent (kao da skidas sa Piratebay) samo jos ima funkciju da sve to "lepo" predstavi korisniku i ima player.

U Nemackoj su striktni zakoni po pitanju torrenta, ali tamo je fora sto samo kad skines film i ne love te, ali ako ostavis torrent klijent da seed-uje (da delis taj film i sa drugima) onda ti salju kaznu.

Verovatno je Popcorn seed-ovao tih nekih sat ipo dok su gledali crtani, i onda su ih ulovili.

Dakle, nema govora o tuzbi "protiv aplikacije", u pitanju je deljenje autorskim pravima zasticenog sadrzaja putem torrent protokola, sto tamo nije dozvoljeno. Da li je uTorrent, bitTorrent ili Popcorn, nema veze.

Dakle savet ako ste u Nemackoj - onog momenta kad se zavrsi skidanje prekinuti seedovanje i ugasiti aplikaciju. Jer, ako si samo skinuo to je (sad koristim termine za drogu da bi bilo jasnije) "za licnu upotrebu". Ako seed-ujes onda si "diler" i dolaze ti na vrata.

Ali svi servisi za gledanje filmova (Netflix, Hulu) online su od 8-10 dolara mesecno (trecina naseg racuna za sbb), ne vidim razlog zasto bi neko, tami gde su striktni zakoni, rizikovao.

Dusan

pre 5 godina

Uredjen sistem bla, bla... Koga ja da tuzim zato sto mi softver radi super a posle nekog vremena pocne da baguje, mislim na sve telefon, pc... Jel mislite da verujem da neki hakeri tamo negde cisto iz dosade "prave" viruse za dzabe, malo sutra. Sve se smislja da se sto vise naplati nece ni drustvene mreze a ni you tube da ostanu besplatni samo polako.

Miki

pre 5 godina

Skines sve unapred u srbiji prekk torrenta pa tamo gledas sa harda. Nigde u evropi i svetu ne treba gledati i skidati piratski sadrzaj. Jer to moze da bude preskupo.
Meni je slucajno ostao torrent u usa ukljucen ostalo malo nekog filma, 20%.
Iskljuvili su mi net u hotelu moj jedinstveni pin za wifi nije radio, ima network login... Na recepciji su rekli da postoji sumnja da se koriste piratski sadrzaji, ja jh zamolio da ukljuce i da nije tako mozda je neki virus nesto u pozadinj radio, uveravao ih da nije i pustili mi ponovo.
Otisao i nije bilo vise problema samo sam iskljucio microtorrent.
Za 1 mb moze da se desi da ti debelo naplate ako je piratski sadrzaj.
Inace nemas ni pristup piratebayu i ostalim sajtovkma iz usa, blokirano je ali sa vpn-om moze sve.
Velike su kontrole, prate sajtove, portove koje koristis, itd. Ali uvek postoji rupa.

stoliv

pre 5 godina

Nijesu trebali da plate. Jedino sud kad dosudi ali dok dodje do toga..jedino je nezgodno sto bi gazda kod kojeg su bili mogao imati problema , ali opet kazem dok dodje do toga jer ovo je sistem probacemo da naplatimo pa ako prodje prodje.

mladići borovi, devojke jele

pre 5 godina

(EU Citizen, 13. mart 2019 11:12)

znači, privatna svojina je svetinja, ali - samo ako je tvoja!

sram ga bilo ko i pomisli na selektivnu principijelnost...

Boles'

pre 5 godina

znaci ja da spremim jedno milku
(mad max, 13. mart 2019 13:06) # Link komentara

Garant 90% toga sto skidas nikada nisi ni pogledao posle, samo da se skida i skladisti...

dzigi

pre 5 godina

Meni je prošle godine net provajder (Beograd) prosledio upozorenje Echalona da sam skidao jedan film sa torenta i da odmah prekinem ili ću snositi konsekvence.
Uradio, obavestio provajdera i to je bilo to.

Maks

pre 5 godina

Je l' se taj "advokat" namerno pravi jako "naivan" da bi svalio krivicu na drugog ili stvarno toliko nema pojma o čemu priča?

Kao prvo, Popcorn nije nekakva firma koja "pruža uslugu" gledanja filmova, pa da se taj "advokat" kao buni zašto njegov klijent da plati račun, a ne neko ko je "pružio uslugu".

Popcorn je Torrent program... Torrent programi su napravljeni za razmenu fajlova između korisnika... te fajlove ne hostuje neka firma, niti neka firma naplaćuje nekom "uslugu" deljenja fajlova tu, nego korisnici jedni drugima šalju fajlove direktno.

Neko možda hoće samo da podeli svoje fajlove... i ozbiljne kompanije koriste Torrente za distribuciju legalnog sadržaja koji je njihov.

Tako da, developeri Torrent programa nisu odgovorni ako neki korisnici krše nečija autorska prava koristeći njihov program, kao što proizvođači putnih torbi nisu odgovorni ako je neko u torbi koju su proizveli švercovao cigare ili tako nešto.

Znači, ako će taj advokat da postavlja pitanje ko tu "pruža uslugu" gledanja filmova drugima, kod Torrent programa bi to bio upravo onaj korisnik koji taj film "seeduje" (uploaduje) drugima.

A taj Bojan je najverovatnije kaznu dobio ne za gledanje, nego sa "seedovanje" filma drugima, ako je downloadovao film od nekog i ostavio da se "seeduje" da drugi od njega onda downloaduju.

Ne može neko da naplati kaznu nekom samo ako je negde video neki film, a da nije znao da li onaj koji je puštao to imao pravo da javno emituje taj sadržaj.

walserberg

pre 5 godina

ne sme da se skida, tad ce ti sigurno doci kazna. jedan moj drugar je skinuo igru sa pirata i dosla mu kazna od 800€(isto vazi i za video sadrzaje), a online gledanje moze opusteno, ja vec vise od 3god tako radim i nema problema, a gledam svega, filmove, xxx, sportski strim...

Ex student

pre 5 godina

Problem je sto se preko popcorna filmovi i dele sa drugim ljudima (seed). Tako kada se film skine (snimi) lokalno na racunar drugi Popcorn korisnici mogu da film preuzmu sa vaseg računara. Znaci vi omogucavate drugima da dodju do filma na ilegalan nacin (nesvesno se bavite piraterijom). Gledanje online filmova je u sivoj zoni i prolazi u De (jos uvek bez vpn-a).

objektivan

pre 5 godina

Sve što ima na PopCornu ima i na sajtovima za online gledanje filmova, uopšte nisam primetio razliku ili neku prednost. A između ostalog, sve to se može "skinuti"sa torrent sajtova. Naravno dete to ne može da zna, ali mi i pored svega priča deluje malo čudno.

Marx

pre 5 godina

Bezobrazluk! Ali kad su naivni pa platili. Jos ONI nama treba da plate sto uopste gledamo te holivudske gluposti i zapadnu propagandu. Cisto NWO ispiranje mozga. (DaLanik, 13. mart 2019 22:50)

Ozbiljno? "Nama" smo žrtve?! Na takmičenju za logiku 12 poena.

drndoid

pre 5 godina

Ovi advokati bi mogli prvo malo da se informišu pre nego što upiru prstom. Popcorn Time je zapravo torrent klijent koji omogućava instant reprodukciju videa koji je skinut. Dakle, on radi identično kao i qBittorrent, uTorrent i ostali, samo što ima lep interfejs i pušta filmove. Tako da ne može WB da tuži Popcorn što vi skidate i delite njihov film, nego vas.

Aleks

pre 5 godina

Vpn je cudo. Ali i za dobar Vpn treba da izdvojis koju paru. Al mirna ti glava.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Demosten, 13. mart 2019 09:18)

IP Vanish, 9$ mesecno za mirnu glavu i skidanje/gledanje do mile volje svega i svacega.

gileJNA

pre 5 godina

Ovde je promašena poenta. Kazna uopšte nije zbog GLEDANJA filma, već zbog ilegalne DISTRIBUCIJE. Tako PopCorn radi - kao i svaki drugi p2p / torrent - dok ti skidaš nešto, drugi skidaju od tebe. Znači, ti drugima deliš nešto na šta nemaš prava.

Maks

pre 5 godina

@(Nemanja, 13. mart 2019 13:41)

U vezi ovoga što si napisao da "onog trenutka kad povuces i jedan bajt, ti ga i delis sa drugima"...

Ne mora da znači da ako je neko skinuo nešto preko Torrenta da je podelio i jedan bajt od toga sa drugima.

Većina Torrent klijenata možda ne dozvoljava da se upload isključi ili da se ograniči na manje od 5KB/s (tako da dele sa drugima ono što downloaduješ), ali postoje Torrent klijenti poput Transmission bez takvog ograničenja, tako da za upload dozvoljavaju da se stavi i 0KB/s, čime se praktično sprečava da se bilo šta uploaduje ako korisnik neće.

Marx

pre 5 godina

A ustavi garantuju anonimnost komunikacije, zabranjuju prisluškivanje i praćenje veza.
(Jovan Mirić, 13. mart 2019 11:50)

Mogli ste da pomenete i UN povelju o ljudskim pravima... Šta mislite kako funkcioniše mrežna komunikacija i kako biste sproveli "anonimnost"? Inače, ovde nije primenjeno "prisluškivanje".

Goran

pre 5 godina

Pravnici su davali savete u tekstu ali je očigledno da nemaju ni najmanju tehničku potkovanost oko ove teme. Čak su i termine skidanje i gledanje pogrešno koristili.
popcorn koristi torrente. Čak je moguće prosto prekopirati magnet link uz svaki film i isti regularno skunuti kao i svaki drugi torrent. Torrent protokol je p2p. Dakle, onaj ko skida u isto vreme i deli skinut sadržaj sa ostalima. To i jeste osnova zahteva nemačkih advokata. Oni su od nemačkih provajdera internet usluga dobili imena ljudi koji su u datom momentu imali IP adresu sa koje su se delili sadržaji za koje vlasnici autorskih prava tvrde da su u njihovom vlasništvu.
Naravno, ovo je samo pretnja. Da bi se dokazalo da je baš taj korisnik deli taj fajl, moralo bi da se ide na su i kompletno dokazivanje. Ni jedan od thi slučajeva nije došao na sud. Dovoljno se ljudi uplaši pa plati advokatima.
Al tehnički - popcorn nema film kod sebe. Ne daje ništa sa svojih servera i nije odgovoran. On samo klijentu da link torrent fajla a klijent dalje koristi p2p torrent da skida delove od drugih korisnika. Pošto je nelegalno deliti nečije vlasništvo, krivi su SVI u tom krugu sem popcorn sajta.

Skuplja dara nego mera

pre 5 godina

Ljudi manite se nasih obicaja kada ste napolju, sto se tice ovih stvari. Cak i da je olasenje resetom, sta ce vam to, drndanje sa VPN i sl? Ustedecete, koliko? Mislim otisli ste vec napolje, pa imate koju kontu, neki hulu i nflix nalog ili slicno mozete platiti dok ste napolju. Inace ovaj film se u DE prodaje za 5-7 evra (original DVD preko Amazona), znaci nije neki trosak, a film je star 2 goidne bar. Elem, kad si u Rimu vici Bon Giorno, a u Srbijici, pa kako vec znate....

Alan Wake

pre 5 godina

Advokat ne razume kako funkcionise Popcorn.
Popcorn je torent klijent, vi preuzimate film ali i delite delove koji su preuzeti. Zbog toga je i stigla kazna. Da je film preuzet sa nekog filehost sajta, problema ne bi ni bilo.
Dakle, problem je u deljenju sadrzaja, ne u njegovom preuzimanju.

Kecman

pre 5 godina

Najbitnije niste naveli, šta je ustvari Popcorn. Popcorn je softver koji je u suštini torrent, skida video snimke kao i preko torenta što bi ih skidali, samo ih odmah reprodukuje, sa malo veštine možete tako gledati film preko bilo kog torrent klijenta (qbit recimo), jedino što popcorn ima integraciju za titlove.

Abe

pre 5 godina

@ Meni je prošle godine net provajder (Beograd) prosledio upozorenje Echalona da sam skidao jedan film sa torenta i da odmah prekinem ili ću snositi konsekvence.
Uradio, obavestio provajdera i to je bilo to. (dzigi, 13. mart 2019 11:22)

Meni se to desilo jos 2006-e godine, secam se skinuo onaj najgluplji film sa bred pitom, babel, jos verzija iz bioskopa (vrlo losa) sinhronizovano na spanski, uzas, u svakom slucaju poslali mi mejl iz paramaunta u vezi sa neovlascenim skidanjem njihovog filma, ja ih pitao sta smaraju (ove iz provajdera) i rekose mi da su u obavezi da mi proslede taj mejl ali da se ne obazirem na to preterano.

жика број два

pre 5 godina

Nix: "U Nemackoj su striktni zakoni po pitanju torrenta, ali tamo je fora sto samo kad skines film i ne love te, ali ako ostavis torrent klijent da seed-uje (da delis taj film i sa drugima) onda ti salju kaznu."

Ја бих као стручњак за гледање у екран и лежање на каучу да поставим једно паметно питање: да ли се и током самог скидања филма (које може понекад да траје и сатима) исти филм истовремено и дели другима (seed)? То јест, да ли онда не вреди ништа што смо искључили торент након преузимања филма јер је он делио филм и док смо га скидали те тако опет можемо бити ухваћени?

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ako ti je "infrastruktura" kineski AP bez filtracije portova i sadrzaja, ocekuj kaznu u roku od nedelju dana. Iz tih razloga, normalni ugostiteljski objekti na zapadu imaju WiFi infrastrukturu vrednosti nekoliko hiljada evra (vrlo dobro znam sta pricam, licno sam radio odrzavanje iste).
(Nemanja, 13. mart 2019 13:41)

Hajde strucnjace,pronadji nesto od opreme sto nije iz Kine....

Cak i na najeftinijem kineskom ruteru imas filtriranje portova.
U firmi imam prastare Asus rutere (10+ godina),na kojima mozes podesiti sta hoces i veoma je jednostavno.

Lajkovachki Mile

pre 5 godina

zabranjeno je i u srbiji, implicitno, no sto mi nismo pravna drzava, a i tesko je sudiji da nekom uzme tromesecnu platu za gledanje jednog piratskog sadrzaja od dva sata..

manojlo

pre 5 godina

Love u mutnom. Znam za par slucajeva gde su ljudima poslali tako neke nebulozne racune za gledanje filmova preko popcorn-a, u Nemackoj, neki su se prepali i platili a neki nisu hteli i iako su dobijali kasnije pisma u kojima su bile pretnje tuzbama. I dan danas nisu tuzeni a to je bilo pre nekih 4-5 god.
(cesna, 13. mart 2019 08:56)

Bas tako to su isto prevaranti i hakeri koji su u sivoj zoni i gde prodje prodje neko se uspanici i plati,neko ne plati i nista od toga.

Dragoljub

pre 5 godina

Problem je p2p, jer u isto vreme korisnik deli, tj. vrši distribuciju nelegalnog sadržaja.
Što se streaminga tiče, osim ako nije najnoviji film koji je još u bioskopima, osuđujuća presuda je vrlo malo verovatna jer nije realno očekivati od korisnika da glumi policajca i utvrđuje da li je sajt koji ovogućava gledanje platio koliko treba vlasniku.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

To je prevara WB. Neka naplate Pop Corn-u ili neks ugase sajt. (Ahtung, 13. mart 2019 09:06)

Nema prevare, Popcorn je P2P, tj. praktično streaming torrent protokol. U Nemačkoj nije zabranjeno skidanje, već dalje deljenje piraterije.

drvobradi

pre 5 godina

@Aero
Ni svaki placeni VPN nije isti. Postoje no log VPN-ovi, samo sto je potrebno naci one koji su zaista takvi. Nazalost, par VPN-ova su se reklamirali kao no log pa se ispostavilo da to ipak nisu.

Zlatko

pre 5 godina

Ne razumem sta je taj VPN, softver ili aplikacija? Da li se to instalira na komp, u brauzer ili na ruter? Postoji li besplatni VPN i koji? Koje su opasnosti od besplatnih VPN provajddera???
(helena, 13. mart 2019 14:11)

Ni ja nisam znao šta je, čak sam i mislio da je neka nuklearna fizika, dok i sam nisam došao u situaciju da to koristim. Onda shvatiš da to i nije ništa posebno. To je dodatak u pretraživaču ili aplikacija na telefonu, koja sakriva tvoju stvarnu lokaciju i dozvoljava ti da otvoriš sajtove koji su zabranjeni u toj zemlji gde se nalaziš. Ja koristim Psiphon na telefonu. To je besplatna aplikacija. Nema registracije, nekih log in podataka, bilo šta, aktivira se prostim pokretanjem aplikacije. Za komp koristim varijantu SurfEasy + Opera. 5$ mesečno, automatska obnova pretplate recimo preko PP, mogućnost da ga instaliram na pet računara na kojima imam Operu. Vezan je samo za Operu. Možda i može da se instalira na sam računar, nisam probao niti mi je trebalo. Možda nije najbolja kombinacija, ali nisam imao mogućnost da puno tražim. Možda bih mogao probati šta radi na Chrome, ali jednostavno ne želim da menjam ono što dobro radi. Može da bude problem oko nekog preuzimanja, ali onda se isključi, odradi preuzimanje i ponovo uključi. Za moje potrebe, otvaranje svih sajtova, puštanje ili preuzimanje klipova sa YT, Google pretraga, to radi i nemam potrebu da tražim neku drugu opciju. Prvo sam koristio BetterNet i na kompu i na telefonu, ali je postao dosta spor, dok recimo pre 3 god ExpressVPN nisam mogao da instaliram na računar sa Win10 pa posle toga nisam ni pokušavao ponovo. Možda ga trebalo instalirati u pretraživač, ali ako planiraš neko putovanje gde misliš da će ti biti potreban VPN, instaliraj dok si u Srbiji.

DaLanik

pre 5 godina

Boze koliko strucnjaka... Cim pocnete da skidate torent, vi ga odmah i saljete drugima... nema veze da li ste na 1% ili 100%... po toj logici je samo skidanje zabranjeno jer dok skidate, vi odmah i saljete...