Utorak, 12.03.2019.

15:01

Nove pretnje Rusiji: Više nismo partneri, obustavite Severni tok 2

Evropski parlament je velikom većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se poziva na zaustavljanje projekta Severni tok 2.

Izvor: Tanjug

Nove pretnje Rusiji: Više nismo partneri, obustavite Severni tok 2 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 5 godina

Ovo je cist ekonomski interes dve strane koje mogu da izbegnu posrednike koji ih skupo kostaju, sasvim ispravan postupak nemaca da dobijaju siguran i najjeftiniji gas a da ne daju procenat zbog tranzita i da razmisljaju kako se kome prohte da steze i otpusta ventile.
Braco Ukrainci neka vam EU i SAD daju pare jer ruske nisu valjale od tranzita silne milijarde.

netko

pre 5 godina

O čemu ti pričaš? Rusija je ogromna, sa 140 miliona stanovnika, i imaju SVE. Da sutra podignu zid od 5m i potpuno se izoluju od ostatka sveta, ne bi ni primetili.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Iz prve eventualno druge ruke, 12. mart 2019 19:39)

grohotom se smejem.

jeste imaju SVE..

u slucaju da dignu zid oko njih prosecan rus onda ima za zivot koji prilici onom iz 1890te. hleb i saka pasulja (cak i jabuke uvoze, pa i svinjske polutke od nas nesretnika (to znam 100% jer sam rmbacio s time) i rad kod domacih krvnika za saku dukata koje nista ne vrede.

dzabe ti sav taj gas,rude i sl ako ih ne mozes prodati.
pogledaj venecuelu, na sta lice, dzaba nafta koju mogu da vade al bez zapadne tehnologije ne mogu da preradjuju u velikim kolicinama. a sirovu naftu niko nece da kupi.

Iz prve eventualno druge ruke

pre 5 godina

(netko, 12. mart 2019 19:19)

O čemu ti pričaš? Rusija je ogromna, sa 140 miliona stanovnika, i imaju SVE. Da sutra podignu zid od 5m i potpuno se izoluju od ostatka sveta, ne bi ni primetili.

Neoklasik

pre 5 godina

Daću ideju Letoncima kako da izrade Ruse...ne košta ih ništa:
1. puste Ruse da izgrade Severni tok 2 o sopstvenom trošku
2. Puste Ruse da izgrade i Južni tok
3. Ako treba i Severni tok 3 i Južni tok 2, sve o svom trošku
4. Onda nemojte kupovati gas od Rusa!!!
Tako ste ih stavili na veliki trošak, a i ne zavisite od njihovog gasa...
Kratko i jasno!
(Klasik, 12. mart 2019 15:49)

Da, ali šta činit bez energije jer energija je planetarni krvotok? To bi pilo vode da EU raspolaže bogatim energetskim resursima. Ali voako ne.

Berlin Wedding

pre 5 godina

Kladio bih se sa ovim Letoncima da ce do 2025 god. biti zavrsen i Severni Tok III. Nemacka gasi sve nuklearne elektrane a postupno do 2038 i sve termoelektrane na ugalj.Nemacka ima veliku i snaznu industriju, 75% njihovih fabrika koristi gas kao pogonsko gorivo a treba nekako i onih 22 miliona kuca i stanova zagrejati.

netko

pre 5 godina

previše ratoborno... mislim da je bolja varijanta da, recimo 01.04.2019., Kremlj izjavi da od 23.09.2019. zbog "redovnih remonta" obustavlja isporuku gasa Evropi i da će remont trajati 365 dana. U prevodu - tražili ste, sad gledajte...
(Samouk, 12. mart 2019 17:53)

i sta onda?

rusija ostaje i bez para od izvoza energenata u eu.

a evropljani puni para ko pleve, kupice od amera ili nekog vec ako treba duplo skuplje.

epilog:
nemci vise nece biti u velikom plusu sto se finansija tice, a rusi ce biti u zestokom minusu.

rusi su u problemu onda, izvoz ratne tehnike im je u padu, cene energenata takodje, pod sankcijama su, nikakve tehnologije niti masine sa zapada ne mogu da uvoze a kinezi im nesto ne daju.

od brics-a su vec izgubili brazil a kako stvari stoje ostaju i bez indije koja je ogromno trziste i veliki potencijal.

rusija je usla u novi hladni rat iako nema sanse da pobedi.

niko kao ja

pre 5 godina

Neobavezujuća Rezolucija na poziv letonije? Tresla se se gora, rodio se miš.

Gasni tok je u interesu njemačke i francuske. Mogu ovi mali da glasaju za neobavezujuće rezolucije koliko god hoće.

U Evropskoj farmi sve životinje su jednake, samo su neke članice više jednake od drugih :)

Poslednji liberal

pre 5 godina

Nemacka se ovde ponasa vrlo egocentricno i sramno i ne interesuje je misljenje zemalja koje su se jedva oslobodile od ruskih ekspanzionista i njihove okupacije.koliko god bila ekonomski jaka,ni ta nemacka nece moci protiv svih tih drzava,posebno protiv poljske.uracunati u to i podrsku amerike evropskim zemljama koje su oslobodile ruske okupacije

артиљерац

pre 5 godina

Европски Парламент,у Стразбуру,у оквиру саме ЕУ зову parlatorium,причаоница.
Потпуно су небитни,сем да покупе плате,дневнице и путне трошкове.

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Klasik
Komentar vam je fenomenalan! Sarkazam na vrhunskom nivou, samo, plasim se da oni zaista tako rade! Vecina Evrope slepo slusa ameriku i postupa u skladu sa interesima amerike, e sad, sto je interes amerike u suprotnosti sa interesom Evrope,to je druga tema i o tome se ne prica!

I tako

pre 5 godina

Letonija zavisi od ruskog gasa, uvozi iz Rusije oko 77% potrebnih kolicina.Ali, to su male kolicine gasa, nikakav potrosac. Oni ovo kao i svi ostali rade zbog Ukrajine. Na kraju, nista od toga, Severnog toka 2 ce biti, bez obzira na mrznju Letonije prema Rusiji. Procitah istrazivanje centra Lavada iz Moskve,navodno nezavisnog. U Ukrajini raste " ljubav " prema Rusiji, negde cak na 58%, ali, na zalost u Rusiji ljubav prema Ukrajini pada na ispod 30%.

apolo

pre 5 godina

Nebitno je sve dokle god Nemačka podržava i urgira za Severni tok 2. Ostali ko vam je kriv što ste sujetni i što sami sebi uskraćujete povlastice koje bi mogli imati da niste rusofobi.

Samouk

pre 5 godina

@(Hrvat, 12. mart 2019 16:52)

previše ratoborno... mislim da je bolja varijanta da, recimo 01.04.2019., Kremlj izjavi da od 23.09.2019. zbog "redovnih remonta" obustavlja isporuku gasa Evropi i da će remont trajati 365 dana. U prevodu - tražili ste, sad gledajte...

Ahtung

pre 5 godina

Rusija i ruski narod pripadaju zapadnoj civilizaciji. Ukoliko bi Rusija kao država propala, Azija bi prepravila Evropu. Ovo nije rezolucija inteligentnih ljudi.

Srki

pre 5 godina

Jedan od najdužih gasovoda na svetu "Snaga Sibira", koji će dopremati ruski prirodni gas do Kine, gotovo je završen, budući da je izgrađeno 93 odsto gasovoda.Prema ruskom ''Gaspromu'', završeno je 119 operativnih gasnih bunara na gasnom polju Čajandinskoje u Jakutiji, gde se u ovom trenutku instalira ključna tehnološka oprema, prenosi Raša tudej. Više od 2.000 km cevovoda je zavareno i položeno od Jakutije do rusko-kineske granice.

Gasovod "Snaga Sibira", koji se takođe naziva "Istočna ruta", jedan je od glavnih projekata između Rusije i Kine, i mogao bi da pomogne Rusiji da postane jedan od glavnih snabdevača Kine prirodnim gasom, budući da tražnja za tim energentom u toj zemlji raste.Gasovod od 3.000 kilometara biće duži od razdaljine između Moskve i Londona, a isporuke bi trebalo da krenu krajem 2019. godine. Za dogovor o "Istočnoj ruti" bilo je potrebno duže od decenije, da bi u julu prošle godine ruski ''Gasprom'' i kineska kompanija ''Čajna nešnel petroleum'' potpisali ugovor o početku isporuka gasa preko te rute.

Dve kompanije su u maju 2014. godine potpisale 400 milijardi dolara vredan ugovor o izgradnji gasovoda, koji je zaključen na 30 godina i podrazumeva godišnju isporuku 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini.

''Gasprom'' je prošle godine uložio 158,8 milijardi rubalja (2,3 milijarde dolara) u projekat, a ove godine planira da uloži još 218 milijardi rubalja (3,2 milijarde dolara).

MirosLAV

pre 5 godina

nema politike, samo cist interes, samo mi na balkanu jos slepo verujemo da nas neko politicki voli , kad nemacka i francuska podrzavaju rusiju, a pod sankcijama im je

miki

pre 5 godina

pa nemojte kupovati. ko vas tera.
ali mi moramo jer za drugi para nemamo. a sto je najgore drugod ni nema.
ja stoti put pisem . nije ovo usmereno protiv rusa jer oni su svet za sebe i ne zavise ni od koga. nego je usmereno protiv nemaca. ameri su biznismeni i izvodjaci radova. a slabljenje nemacke odgovara samo englezima. . a ako ce se neka steta naneti i rusima tim bolje za njih. gas nije pekmez pa ce da se pokvari.
Rusi da su pametni pa da nece da prodaju. da vidis kako bi se ploca menjala.

kraja

pre 5 godina

...kakvo "kravlje ludilo" siri americka administracija preko ovih iskompleksiranih patuljastih zemalja ciji je znacaj u evropskim okvirima nemerljiv...

Marko

pre 5 godina

Severni tok je pri kraju znajući nemce teško da će baciti miliarde kroz vetar.Od jeftinog gasa zavisi konkuretnost njihove glomazne industrije.Pusti nemce to je gotova stvar nego mene brine da bugari nepopuste pa mi opet sa muštiklom u ustima.

nikola

pre 5 godina

To je samo pucanje sebi u nogu..jer danas Rusija ima mnogo vecu ekonomaku silu u susedstvu..Kinu ..koja zeljna energenata jer se polako oslobadja uglja ..Rusija je isuvise velika zemlja da sa njom moze da se igra sankcijama

Stefan

pre 5 godina

Jednostavno, stavite u ugovor da ne postoji obavezna količina gasa koja mora da se kupi. I gotova priča, nisi zavistan od tog gasa. Nego, biće ipak da su razlozi drugi...

Hrvat

pre 5 godina

'Neobavezujuca', 'iz Latvije'. Sve je jasno. Ja stvarno ne znam odakle ovom putinu toliko strpljenja i zasto ga, zapravo, ima.
Zamisli da neka tamo gvatemala, za koju ljudi znaju samo zato sto ju je kevin spacey spomenuo u 'privedite osumnjicene' da je tamo jednom davno brao kavu, valjda nakon sto je svirao u kvartetu skokie, illinois, uvede neobavezujuce sankcije americi. :D

Lijepo zakazes konferenciju za novinare u kremlju, tocno u podne, i urbi et orbi objasnis da ces uletit s tenkovima za par sati u tu patuljastu drzavicu pa da vidimo tko ce to pocet svjetski rat zbog jedne latvije.

Србија

pre 5 godina

Пише и да је резолуција необавезујуча,тако да,стижу до краја радови,па нису ови давали милијарде за џабе.

Nexus

pre 5 godina

EU ne zeli da bude zavisna od ruskog gasa??? Pa od necijeg ce morati da budu zavisni, posto svog nemaju odnosno nemaju dovoljno. Mozda im je americki bolji i jeftiniji ali ce opet biti zavisni i povinovace se njihovim ucjenama.

Klasik

pre 5 godina

Daću ideju Letoncima kako da izrade Ruse...ne košta ih ništa:
1. puste Ruse da izgrade Severni tok 2 o sopstvenom trošku
2. Puste Ruse da izgrade i Južni tok
3. Ako treba i Severni tok 3 i Južni tok 2, sve o svom trošku
4. Onda nemojte kupovati gas od Rusa!!!
Tako ste ih stavili na veliki trošak, a i ne zavisite od njihovog gasa...
Kratko i jasno!

Klasik

pre 5 godina

Daću ideju Letoncima kako da izrade Ruse...ne košta ih ništa:
1. puste Ruse da izgrade Severni tok 2 o sopstvenom trošku
2. Puste Ruse da izgrade i Južni tok
3. Ako treba i Severni tok 3 i Južni tok 2, sve o svom trošku
4. Onda nemojte kupovati gas od Rusa!!!
Tako ste ih stavili na veliki trošak, a i ne zavisite od njihovog gasa...
Kratko i jasno!

Nexus

pre 5 godina

EU ne zeli da bude zavisna od ruskog gasa??? Pa od necijeg ce morati da budu zavisni, posto svog nemaju odnosno nemaju dovoljno. Mozda im je americki bolji i jeftiniji ali ce opet biti zavisni i povinovace se njihovim ucjenama.

kraja

pre 5 godina

...kakvo "kravlje ludilo" siri americka administracija preko ovih iskompleksiranih patuljastih zemalja ciji je znacaj u evropskim okvirima nemerljiv...

Marko

pre 5 godina

Severni tok je pri kraju znajući nemce teško da će baciti miliarde kroz vetar.Od jeftinog gasa zavisi konkuretnost njihove glomazne industrije.Pusti nemce to je gotova stvar nego mene brine da bugari nepopuste pa mi opet sa muštiklom u ustima.

Србија

pre 5 godina

Пише и да је резолуција необавезујуча,тако да,стижу до краја радови,па нису ови давали милијарде за џабе.

Ahtung

pre 5 godina

Rusija i ruski narod pripadaju zapadnoj civilizaciji. Ukoliko bi Rusija kao država propala, Azija bi prepravila Evropu. Ovo nije rezolucija inteligentnih ljudi.

nikola

pre 5 godina

To je samo pucanje sebi u nogu..jer danas Rusija ima mnogo vecu ekonomaku silu u susedstvu..Kinu ..koja zeljna energenata jer se polako oslobadja uglja ..Rusija je isuvise velika zemlja da sa njom moze da se igra sankcijama

miki

pre 5 godina

pa nemojte kupovati. ko vas tera.
ali mi moramo jer za drugi para nemamo. a sto je najgore drugod ni nema.
ja stoti put pisem . nije ovo usmereno protiv rusa jer oni su svet za sebe i ne zavise ni od koga. nego je usmereno protiv nemaca. ameri su biznismeni i izvodjaci radova. a slabljenje nemacke odgovara samo englezima. . a ako ce se neka steta naneti i rusima tim bolje za njih. gas nije pekmez pa ce da se pokvari.
Rusi da su pametni pa da nece da prodaju. da vidis kako bi se ploca menjala.

Hrvat

pre 5 godina

'Neobavezujuca', 'iz Latvije'. Sve je jasno. Ja stvarno ne znam odakle ovom putinu toliko strpljenja i zasto ga, zapravo, ima.
Zamisli da neka tamo gvatemala, za koju ljudi znaju samo zato sto ju je kevin spacey spomenuo u 'privedite osumnjicene' da je tamo jednom davno brao kavu, valjda nakon sto je svirao u kvartetu skokie, illinois, uvede neobavezujuce sankcije americi. :D

Lijepo zakazes konferenciju za novinare u kremlju, tocno u podne, i urbi et orbi objasnis da ces uletit s tenkovima za par sati u tu patuljastu drzavicu pa da vidimo tko ce to pocet svjetski rat zbog jedne latvije.

MirosLAV

pre 5 godina

nema politike, samo cist interes, samo mi na balkanu jos slepo verujemo da nas neko politicki voli , kad nemacka i francuska podrzavaju rusiju, a pod sankcijama im je

Stefan

pre 5 godina

Jednostavno, stavite u ugovor da ne postoji obavezna količina gasa koja mora da se kupi. I gotova priča, nisi zavistan od tog gasa. Nego, biće ipak da su razlozi drugi...

Srki

pre 5 godina

Jedan od najdužih gasovoda na svetu "Snaga Sibira", koji će dopremati ruski prirodni gas do Kine, gotovo je završen, budući da je izgrađeno 93 odsto gasovoda.Prema ruskom ''Gaspromu'', završeno je 119 operativnih gasnih bunara na gasnom polju Čajandinskoje u Jakutiji, gde se u ovom trenutku instalira ključna tehnološka oprema, prenosi Raša tudej. Više od 2.000 km cevovoda je zavareno i položeno od Jakutije do rusko-kineske granice.

Gasovod "Snaga Sibira", koji se takođe naziva "Istočna ruta", jedan je od glavnih projekata između Rusije i Kine, i mogao bi da pomogne Rusiji da postane jedan od glavnih snabdevača Kine prirodnim gasom, budući da tražnja za tim energentom u toj zemlji raste.Gasovod od 3.000 kilometara biće duži od razdaljine između Moskve i Londona, a isporuke bi trebalo da krenu krajem 2019. godine. Za dogovor o "Istočnoj ruti" bilo je potrebno duže od decenije, da bi u julu prošle godine ruski ''Gasprom'' i kineska kompanija ''Čajna nešnel petroleum'' potpisali ugovor o početku isporuka gasa preko te rute.

Dve kompanije su u maju 2014. godine potpisale 400 milijardi dolara vredan ugovor o izgradnji gasovoda, koji je zaključen na 30 godina i podrazumeva godišnju isporuku 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini.

''Gasprom'' je prošle godine uložio 158,8 milijardi rubalja (2,3 milijarde dolara) u projekat, a ove godine planira da uloži još 218 milijardi rubalja (3,2 milijarde dolara).

I tako

pre 5 godina

Letonija zavisi od ruskog gasa, uvozi iz Rusije oko 77% potrebnih kolicina.Ali, to su male kolicine gasa, nikakav potrosac. Oni ovo kao i svi ostali rade zbog Ukrajine. Na kraju, nista od toga, Severnog toka 2 ce biti, bez obzira na mrznju Letonije prema Rusiji. Procitah istrazivanje centra Lavada iz Moskve,navodno nezavisnog. U Ukrajini raste " ljubav " prema Rusiji, negde cak na 58%, ali, na zalost u Rusiji ljubav prema Ukrajini pada na ispod 30%.

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Klasik
Komentar vam je fenomenalan! Sarkazam na vrhunskom nivou, samo, plasim se da oni zaista tako rade! Vecina Evrope slepo slusa ameriku i postupa u skladu sa interesima amerike, e sad, sto je interes amerike u suprotnosti sa interesom Evrope,to je druga tema i o tome se ne prica!

apolo

pre 5 godina

Nebitno je sve dokle god Nemačka podržava i urgira za Severni tok 2. Ostali ko vam je kriv što ste sujetni i što sami sebi uskraćujete povlastice koje bi mogli imati da niste rusofobi.

Samouk

pre 5 godina

@(Hrvat, 12. mart 2019 16:52)

previše ratoborno... mislim da je bolja varijanta da, recimo 01.04.2019., Kremlj izjavi da od 23.09.2019. zbog "redovnih remonta" obustavlja isporuku gasa Evropi i da će remont trajati 365 dana. U prevodu - tražili ste, sad gledajte...

артиљерац

pre 5 godina

Европски Парламент,у Стразбуру,у оквиру саме ЕУ зову parlatorium,причаоница.
Потпуно су небитни,сем да покупе плате,дневнице и путне трошкове.

niko kao ja

pre 5 godina

Neobavezujuća Rezolucija na poziv letonije? Tresla se se gora, rodio se miš.

Gasni tok je u interesu njemačke i francuske. Mogu ovi mali da glasaju za neobavezujuće rezolucije koliko god hoće.

U Evropskoj farmi sve životinje su jednake, samo su neke članice više jednake od drugih :)

Berlin Wedding

pre 5 godina

Kladio bih se sa ovim Letoncima da ce do 2025 god. biti zavrsen i Severni Tok III. Nemacka gasi sve nuklearne elektrane a postupno do 2038 i sve termoelektrane na ugalj.Nemacka ima veliku i snaznu industriju, 75% njihovih fabrika koristi gas kao pogonsko gorivo a treba nekako i onih 22 miliona kuca i stanova zagrejati.

Iz prve eventualno druge ruke

pre 5 godina

(netko, 12. mart 2019 19:19)

O čemu ti pričaš? Rusija je ogromna, sa 140 miliona stanovnika, i imaju SVE. Da sutra podignu zid od 5m i potpuno se izoluju od ostatka sveta, ne bi ni primetili.

Neoklasik

pre 5 godina

Daću ideju Letoncima kako da izrade Ruse...ne košta ih ništa:
1. puste Ruse da izgrade Severni tok 2 o sopstvenom trošku
2. Puste Ruse da izgrade i Južni tok
3. Ako treba i Severni tok 3 i Južni tok 2, sve o svom trošku
4. Onda nemojte kupovati gas od Rusa!!!
Tako ste ih stavili na veliki trošak, a i ne zavisite od njihovog gasa...
Kratko i jasno!
(Klasik, 12. mart 2019 15:49)

Da, ali šta činit bez energije jer energija je planetarni krvotok? To bi pilo vode da EU raspolaže bogatim energetskim resursima. Ali voako ne.

netko

pre 5 godina

previše ratoborno... mislim da je bolja varijanta da, recimo 01.04.2019., Kremlj izjavi da od 23.09.2019. zbog "redovnih remonta" obustavlja isporuku gasa Evropi i da će remont trajati 365 dana. U prevodu - tražili ste, sad gledajte...
(Samouk, 12. mart 2019 17:53)

i sta onda?

rusija ostaje i bez para od izvoza energenata u eu.

a evropljani puni para ko pleve, kupice od amera ili nekog vec ako treba duplo skuplje.

epilog:
nemci vise nece biti u velikom plusu sto se finansija tice, a rusi ce biti u zestokom minusu.

rusi su u problemu onda, izvoz ratne tehnike im je u padu, cene energenata takodje, pod sankcijama su, nikakve tehnologije niti masine sa zapada ne mogu da uvoze a kinezi im nesto ne daju.

od brics-a su vec izgubili brazil a kako stvari stoje ostaju i bez indije koja je ogromno trziste i veliki potencijal.

rusija je usla u novi hladni rat iako nema sanse da pobedi.

Jovan

pre 5 godina

Ovo je cist ekonomski interes dve strane koje mogu da izbegnu posrednike koji ih skupo kostaju, sasvim ispravan postupak nemaca da dobijaju siguran i najjeftiniji gas a da ne daju procenat zbog tranzita i da razmisljaju kako se kome prohte da steze i otpusta ventile.
Braco Ukrainci neka vam EU i SAD daju pare jer ruske nisu valjale od tranzita silne milijarde.

netko

pre 5 godina

O čemu ti pričaš? Rusija je ogromna, sa 140 miliona stanovnika, i imaju SVE. Da sutra podignu zid od 5m i potpuno se izoluju od ostatka sveta, ne bi ni primetili.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Iz prve eventualno druge ruke, 12. mart 2019 19:39)

grohotom se smejem.

jeste imaju SVE..

u slucaju da dignu zid oko njih prosecan rus onda ima za zivot koji prilici onom iz 1890te. hleb i saka pasulja (cak i jabuke uvoze, pa i svinjske polutke od nas nesretnika (to znam 100% jer sam rmbacio s time) i rad kod domacih krvnika za saku dukata koje nista ne vrede.

dzabe ti sav taj gas,rude i sl ako ih ne mozes prodati.
pogledaj venecuelu, na sta lice, dzaba nafta koju mogu da vade al bez zapadne tehnologije ne mogu da preradjuju u velikim kolicinama. a sirovu naftu niko nece da kupi.

Poslednji liberal

pre 5 godina

Nemacka se ovde ponasa vrlo egocentricno i sramno i ne interesuje je misljenje zemalja koje su se jedva oslobodile od ruskih ekspanzionista i njihove okupacije.koliko god bila ekonomski jaka,ni ta nemacka nece moci protiv svih tih drzava,posebno protiv poljske.uracunati u to i podrsku amerike evropskim zemljama koje su oslobodile ruske okupacije

netko

pre 5 godina

previše ratoborno... mislim da je bolja varijanta da, recimo 01.04.2019., Kremlj izjavi da od 23.09.2019. zbog "redovnih remonta" obustavlja isporuku gasa Evropi i da će remont trajati 365 dana. U prevodu - tražili ste, sad gledajte...
(Samouk, 12. mart 2019 17:53)

i sta onda?

rusija ostaje i bez para od izvoza energenata u eu.

a evropljani puni para ko pleve, kupice od amera ili nekog vec ako treba duplo skuplje.

epilog:
nemci vise nece biti u velikom plusu sto se finansija tice, a rusi ce biti u zestokom minusu.

rusi su u problemu onda, izvoz ratne tehnike im je u padu, cene energenata takodje, pod sankcijama su, nikakve tehnologije niti masine sa zapada ne mogu da uvoze a kinezi im nesto ne daju.

od brics-a su vec izgubili brazil a kako stvari stoje ostaju i bez indije koja je ogromno trziste i veliki potencijal.

rusija je usla u novi hladni rat iako nema sanse da pobedi.

Klasik

pre 5 godina

Daću ideju Letoncima kako da izrade Ruse...ne košta ih ništa:
1. puste Ruse da izgrade Severni tok 2 o sopstvenom trošku
2. Puste Ruse da izgrade i Južni tok
3. Ako treba i Severni tok 3 i Južni tok 2, sve o svom trošku
4. Onda nemojte kupovati gas od Rusa!!!
Tako ste ih stavili na veliki trošak, a i ne zavisite od njihovog gasa...
Kratko i jasno!

Poslednji liberal

pre 5 godina

Nemacka se ovde ponasa vrlo egocentricno i sramno i ne interesuje je misljenje zemalja koje su se jedva oslobodile od ruskih ekspanzionista i njihove okupacije.koliko god bila ekonomski jaka,ni ta nemacka nece moci protiv svih tih drzava,posebno protiv poljske.uracunati u to i podrsku amerike evropskim zemljama koje su oslobodile ruske okupacije

Hrvat

pre 5 godina

'Neobavezujuca', 'iz Latvije'. Sve je jasno. Ja stvarno ne znam odakle ovom putinu toliko strpljenja i zasto ga, zapravo, ima.
Zamisli da neka tamo gvatemala, za koju ljudi znaju samo zato sto ju je kevin spacey spomenuo u 'privedite osumnjicene' da je tamo jednom davno brao kavu, valjda nakon sto je svirao u kvartetu skokie, illinois, uvede neobavezujuce sankcije americi. :D

Lijepo zakazes konferenciju za novinare u kremlju, tocno u podne, i urbi et orbi objasnis da ces uletit s tenkovima za par sati u tu patuljastu drzavicu pa da vidimo tko ce to pocet svjetski rat zbog jedne latvije.

Ahtung

pre 5 godina

Rusija i ruski narod pripadaju zapadnoj civilizaciji. Ukoliko bi Rusija kao država propala, Azija bi prepravila Evropu. Ovo nije rezolucija inteligentnih ljudi.

kraja

pre 5 godina

...kakvo "kravlje ludilo" siri americka administracija preko ovih iskompleksiranih patuljastih zemalja ciji je znacaj u evropskim okvirima nemerljiv...

netko

pre 5 godina

O čemu ti pričaš? Rusija je ogromna, sa 140 miliona stanovnika, i imaju SVE. Da sutra podignu zid od 5m i potpuno se izoluju od ostatka sveta, ne bi ni primetili.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Iz prve eventualno druge ruke, 12. mart 2019 19:39)

grohotom se smejem.

jeste imaju SVE..

u slucaju da dignu zid oko njih prosecan rus onda ima za zivot koji prilici onom iz 1890te. hleb i saka pasulja (cak i jabuke uvoze, pa i svinjske polutke od nas nesretnika (to znam 100% jer sam rmbacio s time) i rad kod domacih krvnika za saku dukata koje nista ne vrede.

dzabe ti sav taj gas,rude i sl ako ih ne mozes prodati.
pogledaj venecuelu, na sta lice, dzaba nafta koju mogu da vade al bez zapadne tehnologije ne mogu da preradjuju u velikim kolicinama. a sirovu naftu niko nece da kupi.

nikola

pre 5 godina

To je samo pucanje sebi u nogu..jer danas Rusija ima mnogo vecu ekonomaku silu u susedstvu..Kinu ..koja zeljna energenata jer se polako oslobadja uglja ..Rusija je isuvise velika zemlja da sa njom moze da se igra sankcijama

Nexus

pre 5 godina

EU ne zeli da bude zavisna od ruskog gasa??? Pa od necijeg ce morati da budu zavisni, posto svog nemaju odnosno nemaju dovoljno. Mozda im je americki bolji i jeftiniji ali ce opet biti zavisni i povinovace se njihovim ucjenama.

miki

pre 5 godina

pa nemojte kupovati. ko vas tera.
ali mi moramo jer za drugi para nemamo. a sto je najgore drugod ni nema.
ja stoti put pisem . nije ovo usmereno protiv rusa jer oni su svet za sebe i ne zavise ni od koga. nego je usmereno protiv nemaca. ameri su biznismeni i izvodjaci radova. a slabljenje nemacke odgovara samo englezima. . a ako ce se neka steta naneti i rusima tim bolje za njih. gas nije pekmez pa ce da se pokvari.
Rusi da su pametni pa da nece da prodaju. da vidis kako bi se ploca menjala.

Србија

pre 5 godina

Пише и да је резолуција необавезујуча,тако да,стижу до краја радови,па нису ови давали милијарде за џабе.

I tako

pre 5 godina

Letonija zavisi od ruskog gasa, uvozi iz Rusije oko 77% potrebnih kolicina.Ali, to su male kolicine gasa, nikakav potrosac. Oni ovo kao i svi ostali rade zbog Ukrajine. Na kraju, nista od toga, Severnog toka 2 ce biti, bez obzira na mrznju Letonije prema Rusiji. Procitah istrazivanje centra Lavada iz Moskve,navodno nezavisnog. U Ukrajini raste " ljubav " prema Rusiji, negde cak na 58%, ali, na zalost u Rusiji ljubav prema Ukrajini pada na ispod 30%.

Samouk

pre 5 godina

@(Hrvat, 12. mart 2019 16:52)

previše ratoborno... mislim da je bolja varijanta da, recimo 01.04.2019., Kremlj izjavi da od 23.09.2019. zbog "redovnih remonta" obustavlja isporuku gasa Evropi i da će remont trajati 365 dana. U prevodu - tražili ste, sad gledajte...

MirosLAV

pre 5 godina

nema politike, samo cist interes, samo mi na balkanu jos slepo verujemo da nas neko politicki voli , kad nemacka i francuska podrzavaju rusiju, a pod sankcijama im je

Srki

pre 5 godina

Jedan od najdužih gasovoda na svetu "Snaga Sibira", koji će dopremati ruski prirodni gas do Kine, gotovo je završen, budući da je izgrađeno 93 odsto gasovoda.Prema ruskom ''Gaspromu'', završeno je 119 operativnih gasnih bunara na gasnom polju Čajandinskoje u Jakutiji, gde se u ovom trenutku instalira ključna tehnološka oprema, prenosi Raša tudej. Više od 2.000 km cevovoda je zavareno i položeno od Jakutije do rusko-kineske granice.

Gasovod "Snaga Sibira", koji se takođe naziva "Istočna ruta", jedan je od glavnih projekata između Rusije i Kine, i mogao bi da pomogne Rusiji da postane jedan od glavnih snabdevača Kine prirodnim gasom, budući da tražnja za tim energentom u toj zemlji raste.Gasovod od 3.000 kilometara biće duži od razdaljine između Moskve i Londona, a isporuke bi trebalo da krenu krajem 2019. godine. Za dogovor o "Istočnoj ruti" bilo je potrebno duže od decenije, da bi u julu prošle godine ruski ''Gasprom'' i kineska kompanija ''Čajna nešnel petroleum'' potpisali ugovor o početku isporuka gasa preko te rute.

Dve kompanije su u maju 2014. godine potpisale 400 milijardi dolara vredan ugovor o izgradnji gasovoda, koji je zaključen na 30 godina i podrazumeva godišnju isporuku 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini.

''Gasprom'' je prošle godine uložio 158,8 milijardi rubalja (2,3 milijarde dolara) u projekat, a ove godine planira da uloži još 218 milijardi rubalja (3,2 milijarde dolara).

Iz prve eventualno druge ruke

pre 5 godina

(netko, 12. mart 2019 19:19)

O čemu ti pričaš? Rusija je ogromna, sa 140 miliona stanovnika, i imaju SVE. Da sutra podignu zid od 5m i potpuno se izoluju od ostatka sveta, ne bi ni primetili.

Marko

pre 5 godina

Severni tok je pri kraju znajući nemce teško da će baciti miliarde kroz vetar.Od jeftinog gasa zavisi konkuretnost njihove glomazne industrije.Pusti nemce to je gotova stvar nego mene brine da bugari nepopuste pa mi opet sa muštiklom u ustima.

Stefan

pre 5 godina

Jednostavno, stavite u ugovor da ne postoji obavezna količina gasa koja mora da se kupi. I gotova priča, nisi zavistan od tog gasa. Nego, biće ipak da su razlozi drugi...

артиљерац

pre 5 godina

Европски Парламент,у Стразбуру,у оквиру саме ЕУ зову parlatorium,причаоница.
Потпуно су небитни,сем да покупе плате,дневнице и путне трошкове.

apolo

pre 5 godina

Nebitno je sve dokle god Nemačka podržava i urgira za Severni tok 2. Ostali ko vam je kriv što ste sujetni i što sami sebi uskraćujete povlastice koje bi mogli imati da niste rusofobi.

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Klasik
Komentar vam je fenomenalan! Sarkazam na vrhunskom nivou, samo, plasim se da oni zaista tako rade! Vecina Evrope slepo slusa ameriku i postupa u skladu sa interesima amerike, e sad, sto je interes amerike u suprotnosti sa interesom Evrope,to je druga tema i o tome se ne prica!

Neoklasik

pre 5 godina

Daću ideju Letoncima kako da izrade Ruse...ne košta ih ništa:
1. puste Ruse da izgrade Severni tok 2 o sopstvenom trošku
2. Puste Ruse da izgrade i Južni tok
3. Ako treba i Severni tok 3 i Južni tok 2, sve o svom trošku
4. Onda nemojte kupovati gas od Rusa!!!
Tako ste ih stavili na veliki trošak, a i ne zavisite od njihovog gasa...
Kratko i jasno!
(Klasik, 12. mart 2019 15:49)

Da, ali šta činit bez energije jer energija je planetarni krvotok? To bi pilo vode da EU raspolaže bogatim energetskim resursima. Ali voako ne.

niko kao ja

pre 5 godina

Neobavezujuća Rezolucija na poziv letonije? Tresla se se gora, rodio se miš.

Gasni tok je u interesu njemačke i francuske. Mogu ovi mali da glasaju za neobavezujuće rezolucije koliko god hoće.

U Evropskoj farmi sve životinje su jednake, samo su neke članice više jednake od drugih :)

Berlin Wedding

pre 5 godina

Kladio bih se sa ovim Letoncima da ce do 2025 god. biti zavrsen i Severni Tok III. Nemacka gasi sve nuklearne elektrane a postupno do 2038 i sve termoelektrane na ugalj.Nemacka ima veliku i snaznu industriju, 75% njihovih fabrika koristi gas kao pogonsko gorivo a treba nekako i onih 22 miliona kuca i stanova zagrejati.

Jovan

pre 5 godina

Ovo je cist ekonomski interes dve strane koje mogu da izbegnu posrednike koji ih skupo kostaju, sasvim ispravan postupak nemaca da dobijaju siguran i najjeftiniji gas a da ne daju procenat zbog tranzita i da razmisljaju kako se kome prohte da steze i otpusta ventile.
Braco Ukrainci neka vam EU i SAD daju pare jer ruske nisu valjale od tranzita silne milijarde.