Ponedeljak, 11.03.2019.

11:04

Vanzemaljski život postoji tamo gde su zvezde stisnute zajedno?

Izvor: B92

Vanzemaljski život postoji tamo gde su zvezde stisnute zajedno? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

amin

pre 5 godina

@ dominus

sto znaci "sa sigurnoscu",nista,taj je pojam sebi izmislio covek ,sigurno je samo da nista nije sigurno,to kozmos ne zanima,on ima svoje zakone gde nista nije ni slucajno,sve se odvija i menja iz trena u tren po kozmickom redu,ono sto je vredilo ovog trena vec sledeceg vise ne vredi,pretpostavljam da ti je poznato,nas nervni sistem prima oko 20 miliona informacija u sekundi,koliko od toga svesno zavisi od coveka do coveka,budemo li cekali na covecanstvo ,zaboravi,svet su uvek menjali pojedinci,sto bi raja rekla,tamo neki cudaci;)

Ripley’s Believe it or Not

pre 5 godina

Savrsen ili Pravi Covek po oblicju Bozjem je dvopolan (primarni pol je fizicki a sekundarni je u glavi, intelektu, i oba su podjednako zastupljena). On se hrani iskljucivo socnim delovima zrelog voca i vazduhom sto na danasnjem nivou razvoja covevacanstva NIJE preporucljivo jer i misli treba da prate evoluciju sto ce reci bez mrznje, sukoba, ratova, materijalizma i slicno. Takav dovrsen, savrsen, pravi covek je u stanju da se u sekundi pojavi u fizickom obliku i isto tako iscezne po svojoj volji sto ce biti normalna pojava na Zemlji za nekih pet vekova u buducnosti. Postoje svetovi u kojima bica zive iskljucivo od vazduha ali bi analiza toga u danasnje doba spadala u domen naucne fantastike. Svako neka zivi i hrani se kako mu odgovara ali teoretski temelji su cvrsto postavljeni jos u proslom veku. Razvoj ljudske rase se postepeno odvija uz pomoc Providjenja koje drzi mnogo toga pod velom tajnosti da to znanje ne bi bilo iskorisceno u pogresne svrhe i namere.

dominus

pre 5 godina

amin

Mi kao čovečanstvo još nismo u stanju razumeti kosmos, tako da ne možemo ništa sa sigurnošću reći. Postoje mnogi svetovi, a naš je samo kap u moru.

neutralni felsh

pre 5 godina

Jao kad čujem "naučnici" naježim se. Kako ih bre nije sramota da toliko lupaju? Ne znaju ni promil o samoj zemlji i kompleksnosti živih bića a oni lupaju o nekim udaljenim galaksijama. (Jastog, 12. mart 2019 09:58)

doprinos "bre-a" naucnoj raspravi.

dominus

pre 5 godina

Dott

Odlično razmišljanje. Suština i jeste u tome da je sve energija, inteligentna energija koja poseduje svest izvan našeg shvatanja. Čovek svo znanje poseduje unutar sebe. Kako i koliko će otkriti, zavisi od njega samog. Telom je ograničen, ali izvan neograničen.

zoran stokic

pre 5 godina

@BAK
Falila je epistemologija (teorija saznanja) nauka različita od Aristotelove - on je pojam istine vezalo za logičke iskaze. Takve nauke, iako u skladu sa zdravorazumskim činjenicama, bile su nisko informativne. Logički i matematički dokazi ne daju nam informacije o svetu, nego samo razvijaju sredstva za njegovo opisivanje. Znači nije slučajno to što je eksperimentalna fizika rođena 20 vekova posle logike i matematike. "Tačno"/"pogrešno" u fizičkim naukama bitno je drugačije od onog u logici, metafizici i matematici. Jedana slučajnost je stvorila nove naučne standarde: Njutn je Kraljevskom Društvu predao rad "Teorija svetlosti i boja", ali, kada mu je hipoteze osporio Huk, nervozni Isak je tražio način da odmah i izađe iz Kraljevskog društva. Ne želeći da ih zvezda u usponu napusti, mudri sekretar Oldenburg pravi kompromis: Njutn će ostati u Kraljevskom društvu pod uslovom da se javno demonstriraju njegovi eksperimenti. Javna demonstracija je izvedena 1676, tako da je iz tog kompromisa rođena nova paradigma ljudskog znanja – novi standardi – nova savremena nauka, sa obavezom naučnika da se bave eksperimentalnim proverama i opovrgavanjima. Naime, ukoliko niz eksperimenta podrži iznesenu hipotezu, onda se iz empirijskih podataka matematičkim i logičkim izvođenjem mogu formirati fizički zakoni kojima se posmatrani fenomen može objasniti, a tokovi fenomena predviđati.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju. Drugo: smislena rasprava? 

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. Ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji. (Globoglavac, 12. mart 2019 21:49)

Ono kada zaista mislis da si pametan

student

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda? 
Inače, ako moze jedna mini anketa... 
+ ko veruje da ima negde u svemiru života, da nismo sami, 
- ko veruje da smo sami :)
(bojan, 12. mart 2019 11:47)

Iz više razloga. Život je baziran na ugljeniku i veliko je pitanje da li postoji neki skriveni element od zakona fizike, hemije koji nismo otkrili u periodnom sistemu a da može za sebe da veže, u teoriji beskonačno mnogo veza sa drugim elementima kao što to može samo ugljenik. Mi znamo samo za silicijum koji je najpribližniji u tome i ni za jedan više.

E sad, što se tiče same vode, mora se krenuti od gore navedene činjenice. Sav život baziran na ugljeniku u idealnim slučajevima mora imati vodu kao jedan od gradivnih elemenata. Dakle, ako je život moguć samo na bazi ugljenika, kakav god on da je, mora imati vodu da bi opstao, a ne npr benzen.

E sad postoji pitanje šta bi eksilir života bio za život na bazi silicijuma. Takve forme životne možda ne bi morale da koriste vodu, ali mi nemamo referentnu tačku od koje bismo mogli da posmatramo takvo istraživanje.

Što se tiče konkretnih razloga, ima ih više. Voda ima neverovatna svojstva rastvaranja, savršen je medijum za transport supstanci, jona, kalcijuma, fosfata koji se nalaze u ćeliji, voda učestvuje u mnogim hemijskim reakcijama, termalna svojstva su savršena za postojanje života.
Dakle, ne možemo da maštamo, šta ako postoji život na bazi selena, moramo raditi samo od onoga što imamo trenutno...

King Roger

pre 5 godina

Dzabe vama milion dokaza, kada vama nesto u glavi fali. Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI. Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas, ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje... (Usamljeni vuk, 12. mart 2019 20:n) 

prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju. 

drugo: smislena rasprava? 

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji.
(Globoglavac, 12. mart 2019 21:49)

Mislim da takvi kao ti uvek misle da mogu svakog da matiraju a u stvari ne znaju odakle su suplji.

Globoglavac

pre 5 godina

Dzabe vama milion dokaza , kada vama nesto u glavi fali . Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI.Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas ,ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 20:n)

prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju.

drugo: smislena rasprava?

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji.

Bob

pre 5 godina

Мене више занима,да ли ће Универзум постојати и када ја будем мртав?Односно,да ли се мојим окончањем окончава и сам Универзум?
(Рајко, 12. mart 2019 16:37)

Hoće, Rajko, hoće. Samo ti piči.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Bravo za komentar"Doktore nauka"Odavno nisam procitao ovako precizan,tacan I sveobuhvatno temeljan naucni dokaz u odbranu samovrtece lepljive lopte koja siba po vasioni u vise pravaca istovremeno .
(Globoglavac, 12. mart 2019 13:37)

Dzabe vama milion dokaza , kada vama nesto u glavi fali . Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI.Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas ,ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje...

Неboyша ликовњак

pre 5 godina

@"Ja sam put, istina i život." Počeo je veliki Vaskršnji post po Pravoslavlju. Tvorac sišao i sve lepo objasnio, ali ljudska gordost je uporna i tvrdoglava kao magarac.
(Detuš, 12. mart 2019 14:45)

(+) 3 (-) 17

И?! Наравно, вишеструко више негативаца („минуса") но оних који одобравају твоје мишљење, добри мој брате у Христу. Праштајте. Срећан почетак Часног поста!

Рајко

pre 5 godina

@a
Мене више занима,да ли ће Универзум постојати и када ја будем мртав?Односно,да ли се мојим окончањем окончава и сам Универзум?

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

To su velike spekulacije. Jos uvek se nezna tacno, ima li negde zivota. Obicno se kaze "tamo, amo, tuda svuda", ali se jos uvek nezna tacno jer ima problema sa informacijama izvan Zemlje u Svemiru. Jedno se zna da izvan nase zemlje ima toliko nebeskih tela, mnogo vise od zran peska na Zemlji - kazu naucnici. Izgleda da Ljudski rod jos nije zakoracio u to polje nauke.

hexo

pre 5 godina

(Zuuuzuuu, 12. mart 2019 11:20)

Druze oni su ovu planetu našli pre ko zna koliko hiljada godinamozda i miliona. Dokazi svuda oko nas.
Pitanje je koliko je ova planeta naša?
Vrlo moguće da su neki od njih upravo naši bogovi.

svet u orahovoj ljuspi

pre 5 godina

Cenim da ovi što se "ježe kada čuju reč naučnik" nisu pročitali knjigu u životu.
(VM, 12. mart 2019 11:56)

cenim da nisi nista procitao osim onog u skoli i poneki mejnstrim naucni clanak na vestima.

Anubis

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

Nije ni cudo sto si usamljen!

tasmanijska djavolica

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda Mraza i druge slične gluposti!(Kvantni um, 12 Vidis, ja bas obrnuto od tebe razmisljam, da samo primitivni ljudi veruju da od tolikog svemira samo smo mi bogom dani da postojimo. Mos misliti! I pre sto godina da si nekom rekao da ce moci dodirnuvsi prstom neku spravicu da cuje i vidi osobu u australiji ne bi verovao ili mrtve ljude da gleda kako pricaju dok su jos bili zivi. Razmisli malo dublje nije sve tako crno belo

Kratak spoj

pre 5 godina

Alo vanzemaljci, lepo vas molim da vec jednom sidjete i lepo objasnite par stvari. Bar nam posaljite planove za besplatnu el.energiju. Muka mi je vise od te nafte i smrdljivog dizela. Sta, vec ste poslali? Mozda na pogresne adrese. Ako brzo licno ne intervenisete, podavicemo se i ugusiti pre nego sto dodjete, a u medjuvremenu cemo se prepirati oko toga da li postojite ili ne, i da li se vise isplati dizel ili plin...

Detuš

pre 5 godina

"Ja sam put, istina i život." Počeo je veliki Vaskršnji post po Pravoslavlju. Tvorac sišao i sve lepo objasnio, ali ljudska gordost je uporna i tvrdoglava kao magarac.

Bitanga

pre 5 godina

Ma dobro to. Mene nešto drugo muči od jutros...
(BSN, 12. mart 2019 10:26)

B(olestan) S(am) N(esrecan)... da, teske su to muke. Ali izivljavanje na portalu ti nece pomoci.
(BSN, 12. mart 2019 11:29)

Kod vas dvojice je mrtva trka.

Globoglavac

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

Bravo za komentar"Doktore nauka"Odavno nisam procitao ovako precizan,tacan I sveobuhvatno temeljan naucni dokaz u odbranu samovrtece lepljive lopte koja siba po vasioni u vise pravaca istovremeno .

Bitanga

pre 5 godina

ajmo redom...prvo istrazimo sve okeane na zemlji,napustimo nisku zemljinu orbitu,pa da posetimo mesec,zatim mars,planete u suncevom sistemu,savladamo tehnologiju sa kojom cemo moci naseljavati planete,napustiti suncev sistem...itd.to je proces koji ce trajati hiljadama zemaljskih godina...zasto se gadjamo hiljadama,milionima,milijardama svetlosnih godina,zasto ovakve naucno fantasticne price koje je nemoguce dokazati,i koje su naucna pretpostavka za koje ne postoji NAUCNA METODA sa kojom se mogu te tvrdnje dokazati!!!

stvarno su ga preterali svaki dan ovakva neboluzna vest i informacija!

samo da vas podsetim covek je sa ovom tehnologijom istrazio samo 15% okeana na planeti zemlji!ja vam garantujem da jos ne znaju detaljan suncev sistem u kojem se nalazimo...a daju nam ovakve price!

DA LI SE NEKO ZAPITAO ZASTO TO RADE ZASTO NAS LAZU???
(zz, 12. mart 2019 09:56)

Drud,gresis. Pogledaj koliko procentualno imas negativnih a koliko pozitivnih komentara i dolazis do broja koliko ima indoktriniranih i ogranicenih ljudi koji veruju u etiketu Naucno i bice ti jasno zasto nas bombarduju sa ovim glupostima.

Boki

pre 5 godina

Ima ima ali kod Braće Grima.A te bajke o kosmosu ,svemiru postaju već toliko providne skoro kao i mesec na kupoli Zemlje.To što je gore je verovatno tako komplikovan da ljudi/ kojima je materijalizam i evolucija glavni pogled na život/ za sada ne mogu da razumeju a time i izvlače ozbiljne zaključke .

treći svetski rat

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem sta ljudi pišu i kako su naivni i u sta veruju. Zemlja je ravna i nepomicna ploca, iznad nas je voda i sunce mesec i zvezde kao orijentiri danima nocima i vremenima i putokazima. Koje bre galaksije i planete daj otvorite oci malo.

ugly

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda?

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bojan, 12. mart 2019 11:47) # Link komentara


Polazeci od onoga sto znamo, za zivot je potreban tecni rastvarac zbog hemijskih procesa i razmene materije. Na zemlji je to voda. Naravno da je moguce da zivot funkcionise i na drugom principu, ali smo samo za vodu sigurni. Ako vec pretrazujes milione planeta, bolje je poceti od onih za koje znas da sigurno postoji mogucnost nastanka zivota, nego krenuti redom i trositi vreme zbog pretpostavke.

cosmic surfer

pre 5 godina

verovali ili ne,bio sam i tamo gde sijaju dva sunca i nije to bas tako kako se prica,iako su dva sunca ona su skorz nisko i malena ,zanimljivo da su i pored toga boje veoma intenzivne,takvih boja kod nas nema,voda je kao od zeletina,kad je dodirnes ona podje za rukom a sad i ono najvaznije,tamo vam zive samo energetska bica

gospodar tame

pre 5 godina

@ Milojko bre!

vanzemaljce shvatamo i trazimo na pogresan nacin,nije slucajno najveci haos oko prve stepenice na piramidi duhovne svesti?

Aca

pre 5 godina

Zivota ima sigurno tu nema sumlje,a i zivot ne mora da postoji samo gde ima vode i kiseonika jer takav zivot mi poznajemo,dokaz da postoji vanzemaljski zivot negde u Univerzumu smo i mi kao dokaz jer smo se razvili sto to ne bi moglo i negde drugde.Tako da ja verujem jer smo mi dokaz da postoji zivot u Univerzumu.

BAK

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

A zasto neko od njih koji istina nagadjaju ne bi bio u pravu? Micio Kushi. OK veliko ime u nauci. A zar nisu svi veliki naucnici pre Galileja ((sem par njih koji su naslucivali (da naslucivali jer da dokazu nisu mogli) da zemlja nije ravna ploca)) vekovima verovali da je zemlja ravna ploca?

CATAPA

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda
Mraza i druge slične gluposti!
(Kvantni um, 12. mart 2019 09:47)
Previše si strog. Verovatno samo "retorički strog". Zamišljanje, pa čak i verovanje u razne natprirodne stvari je neizbežna posledica kompleksnosti ljudskog uma. Zahvaljujući takvom "hendikepu" imamo umetnost. Kakva je stvarno razlika između nečega što se nikada nije dogodilo i nečega što se nikada i neće dogoditi? Nečega (ili nekoga) ko nikada nije postojao i istog ili sličnog takvog koje nikada i neće postojati?
Možda bismo i mogli da živimo i bez tog "hendikepa", ali zašto i čemu?

Naravno, slažem se da je ozbiljan mentalni poremećaj kada se ono izmaštano i stvarno prepliću i čovek više nije u stanju da razluči šta je šta.

Umetnost postoji zato što je naša sposobnost komunikacije govorom neizbežno ograničena. Evo, ne znam ni da li sam uspeo da ti objasnim ni ono šta mislim.

Zvecarkica

pre 5 godina

Ako mi ga verujete moja baba je pred smrt isto ovoga rekla, uprla prsta ka nebu i rekla Vish tamo gde je najgushcega, tu je zivota sto posto!

bojan

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda?
Inače, ako moze jedna mini anketa...
+ ko veruje da ima negde u svemiru života, da nismo sami,
- ko veruje da smo sami :)

BSN

pre 5 godina

Ma dobro to. Mene nešto drugo muči od jutros...
(BSN, 12. mart 2019 10:26)

B(olestan) S(am) N(esrecan)... da, teske su to muke. Ali izivljavanje na portalu ti nece pomoci.

KliftonToni

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami ...neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Smuleco, 12. mart 2019 11:11)

Jesi u pravu i ti , ali i pretpostavka da zbog ogromnog broja planeta, zivota u nekom obliku negde verovatno ima. Ili ga je bilo, pa je nestao ili ce se tek javiti. Verovatnoca je izuzetno mala da ga nema, ali niti ce oni ikada naci nas, niti mi njih, jer su razdaljine ogromne, cak nepremostive.
(Zuuuzuuu)

It is known that there are an infinite number of worlds, simply because there is an infinite amount of space for them to be in. However, not every one of them is inhabited. Therefore, there must be a finite number of inhabited worlds. Any finite number divided by infinity is as near to nothing as makes no odds, so the average population of all the planets in the Universe can be said to be zero. From this it follows that the population of the whole Universe is also zero, and that any people you may meet from time to time are merely the products of a deranged imagination.

karlito

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

I moja,ali tako malo je verovatno da cemo stupiti u kontakt sa inteligencijom druge planete,da sam prestao da se nadam...

Zuuuzuuu

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Smuleco, 12. mart 2019 11:11)

Jesi u pravu i ti , ali i pretpostavka da zbog ogromnog broja planeta, zivota u nekom obliku negde verovatno ima. Ili ga je bilo, pa je nestao ili ce se tek javiti. Verovatnoca je izuzetno mala da ga nema, ali niti ce oni ikada naci nas, niti mi njih, jer su razdaljine ogromne, cak nepremostive.

Smuleco

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.

Milojko bre!

pre 5 godina

Mi smo jako nerazvijena i prilično ograničena bića da bismo zaista razumeli kako stvari zaista funkcionišu i da li život u svemiru postoji ili ne. Svo to rasipanje „naukom“ i „znanjem“ se zapravo bazira na našem poimanju sveta i okruženja koje spoznajemo čulima koja su daleko od savršenih. Imamo ograničenu mogućnost apstraktnog mišljenja i to je svakako dobro, ali samo retki od nas mogu (i to veoma ograničeno) da shvate delovanje sila i čestica u univerzumu i onome što se dešava oko nas da to prosto boli. Takodje imamo vrlo egicentrični pogled na svet i smatramo da nešto moramo da vidimo/osetimo našim (vrlo bazičnim čulima) i razumemo (našom ograničenom svešću) da bi postojalo. Da sumiram: vanzemaljce tražimo na pogrešnom mestu.

Caki

pre 5 godina

Naravno da postoje. I zmajevi, i beli hodači, i ljudi koji vaskrsnu. Postoje i kejlonci, samo ne tamo gde se pretpostavlja, nego malo levo. Svemir je toliko veliki da negde sigurno i to postoji.
Da ga vidim koj će da mi dokaže da nešto NE postoji!

laki

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda 
Mraza i druge slične gluposti!
(Kvantni um, 12. mart 2019 09:47)

ako ikad budes ljeti gledao zvezdano nebo, shvatices da je primitivno o drugima pricati na nacin na koji ti pricas....

Dott

pre 5 godina

Sve odgovore koje nemamo na svoja pitanja, pobornik sam da ih i ne treba traziti eksterno, oni su u nama.
A dobicemo ih otkrivanjem toga ko i sta smo mi, sta je ustvari covek, svako od nas pojedinacno.
Mi nismo ono sta vidimo u ogledalu, nase telo je nase orudje.
Ako mi nismo nase telo, jesmo li mi nas mozak, ili neki njegov mali deo? Ili je i taj nas mozak takodje zaposednut od strane nas samih, ili mozda pak ne nas samih, mozda i od svih nas zajedno, samo sa posebnim zadacima, koje zovemo misija?
Ako nismo nase telo, ako nismo ni nas mozak, onda smo sta? Energija?
Ako smo cista energija, onda smo sa poznavanjem sebe na samom pocetku.
Shvatate li sad zasto sve ovo pisem? Jer ako sve sto jesmo je nasa energija, koja ima svest inteligenciju i misao, ona moze zaposesti bilo sta sto ima oblik i zivo i nezivo. Po tome i svako drvo je vrlo svesno sebe i svog postojanja i mozda na neuporedivo visem nivou od nas ljudi. Ta inteligentna energija moze onda zaposesti i kamen,(doduse to joj bas ne bi bio inteligentan potez) samim tim da i on ima svest svog postojanja i oblika koji zauzima. Odmah se pitam sta ce kamenu svest, nepomican je, neziv je? Pa da ali energije medjusobno komuniciraju, ili je sve jedna energija koja zaposeda oblike i daje im misiju.
Ceo kosmos je inteligentna energija, pa sta zaposedne i razvija se i utice na okruzenje shodno kapacitetima sposobnostima oblika u kome je. Ako je ovo blizu istine, onda imamo sve odgovore.

Dragan

pre 5 godina

BTW VODE ima u svemiru koliko hoces, koja i pluta kroz otvoreni prostor...to je vec dokazano i postoji.. Nije voda ekskluzivna stvar planete Zemlje

Aleksandar

pre 5 godina

Svi smo sastavljeni od Atoma i Molekula i manjih delova cestica i sve oko nas,pa i Zvezde i Planete,samo su grupisani na razlicite nacine,tako da je pominjanje nekog zivota da lici na nas besmislen,jer je ceo Svemir ziv samo u drugacijem obliku materije.

Marko

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.

zz

pre 5 godina

ajmo redom...prvo istrazimo sve okeane na zemlji,napustimo nisku zemljinu orbitu,pa da posetimo mesec,zatim mars,planete u suncevom sistemu,savladamo tehnologiju sa kojom cemo moci naseljavati planete,napustiti suncev sistem...itd.to je proces koji ce trajati hiljadama zemaljskih godina...zasto se gadjamo hiljadama,milionima,milijardama svetlosnih godina,zasto ovakve naucno fantasticne price koje je nemoguce dokazati,i koje su naucna pretpostavka za koje ne postoji NAUCNA METODA sa kojom se mogu te tvrdnje dokazati!!!

stvarno su ga preterali svaki dan ovakva neboluzna vest i informacija!

samo da vas podsetim covek je sa ovom tehnologijom istrazio samo 15% okeana na planeti zemlji!ja vam garantujem da jos ne znaju detaljan suncev sistem u kojem se nalazimo...a daju nam ovakve price!

DA LI SE NEKO ZAPITAO ZASTO TO RADE ZASTO NAS LAZU???

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...

Kvantni um

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda
Mraza i druge slične gluposti!

Jastog

pre 5 godina

Jao kad čujem "naučnici" naježim se. Kako ih bre nije sramota da toliko lupaju? Ne znaju ni promil o samoj zemlji i kompleksnosti živih bića a oni lupaju o nekim udaljenim galaksijama.

Marko

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.

bojan

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda?
Inače, ako moze jedna mini anketa...
+ ko veruje da ima negde u svemiru života, da nismo sami,
- ko veruje da smo sami :)

Aleksandar

pre 5 godina

Svi smo sastavljeni od Atoma i Molekula i manjih delova cestica i sve oko nas,pa i Zvezde i Planete,samo su grupisani na razlicite nacine,tako da je pominjanje nekog zivota da lici na nas besmislen,jer je ceo Svemir ziv samo u drugacijem obliku materije.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...

Dragan

pre 5 godina

BTW VODE ima u svemiru koliko hoces, koja i pluta kroz otvoreni prostor...to je vec dokazano i postoji.. Nije voda ekskluzivna stvar planete Zemlje

laki

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda 
Mraza i druge slične gluposti!
(Kvantni um, 12. mart 2019 09:47)

ako ikad budes ljeti gledao zvezdano nebo, shvatices da je primitivno o drugima pricati na nacin na koji ti pricas....

Zuuuzuuu

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Smuleco, 12. mart 2019 11:11)

Jesi u pravu i ti , ali i pretpostavka da zbog ogromnog broja planeta, zivota u nekom obliku negde verovatno ima. Ili ga je bilo, pa je nestao ili ce se tek javiti. Verovatnoca je izuzetno mala da ga nema, ali niti ce oni ikada naci nas, niti mi njih, jer su razdaljine ogromne, cak nepremostive.

Milojko bre!

pre 5 godina

Mi smo jako nerazvijena i prilično ograničena bića da bismo zaista razumeli kako stvari zaista funkcionišu i da li život u svemiru postoji ili ne. Svo to rasipanje „naukom“ i „znanjem“ se zapravo bazira na našem poimanju sveta i okruženja koje spoznajemo čulima koja su daleko od savršenih. Imamo ograničenu mogućnost apstraktnog mišljenja i to je svakako dobro, ali samo retki od nas mogu (i to veoma ograničeno) da shvate delovanje sila i čestica u univerzumu i onome što se dešava oko nas da to prosto boli. Takodje imamo vrlo egicentrični pogled na svet i smatramo da nešto moramo da vidimo/osetimo našim (vrlo bazičnim čulima) i razumemo (našom ograničenom svešću) da bi postojalo. Da sumiram: vanzemaljce tražimo na pogrešnom mestu.

ugly

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda?

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bojan, 12. mart 2019 11:47) # Link komentara


Polazeci od onoga sto znamo, za zivot je potreban tecni rastvarac zbog hemijskih procesa i razmene materije. Na zemlji je to voda. Naravno da je moguce da zivot funkcionise i na drugom principu, ali smo samo za vodu sigurni. Ako vec pretrazujes milione planeta, bolje je poceti od onih za koje znas da sigurno postoji mogucnost nastanka zivota, nego krenuti redom i trositi vreme zbog pretpostavke.

Dott

pre 5 godina

Sve odgovore koje nemamo na svoja pitanja, pobornik sam da ih i ne treba traziti eksterno, oni su u nama.
A dobicemo ih otkrivanjem toga ko i sta smo mi, sta je ustvari covek, svako od nas pojedinacno.
Mi nismo ono sta vidimo u ogledalu, nase telo je nase orudje.
Ako mi nismo nase telo, jesmo li mi nas mozak, ili neki njegov mali deo? Ili je i taj nas mozak takodje zaposednut od strane nas samih, ili mozda pak ne nas samih, mozda i od svih nas zajedno, samo sa posebnim zadacima, koje zovemo misija?
Ako nismo nase telo, ako nismo ni nas mozak, onda smo sta? Energija?
Ako smo cista energija, onda smo sa poznavanjem sebe na samom pocetku.
Shvatate li sad zasto sve ovo pisem? Jer ako sve sto jesmo je nasa energija, koja ima svest inteligenciju i misao, ona moze zaposesti bilo sta sto ima oblik i zivo i nezivo. Po tome i svako drvo je vrlo svesno sebe i svog postojanja i mozda na neuporedivo visem nivou od nas ljudi. Ta inteligentna energija moze onda zaposesti i kamen,(doduse to joj bas ne bi bio inteligentan potez) samim tim da i on ima svest svog postojanja i oblika koji zauzima. Odmah se pitam sta ce kamenu svest, nepomican je, neziv je? Pa da ali energije medjusobno komuniciraju, ili je sve jedna energija koja zaposeda oblike i daje im misiju.
Ceo kosmos je inteligentna energija, pa sta zaposedne i razvija se i utice na okruzenje shodno kapacitetima sposobnostima oblika u kome je. Ako je ovo blizu istine, onda imamo sve odgovore.

Zvecarkica

pre 5 godina

Ako mi ga verujete moja baba je pred smrt isto ovoga rekla, uprla prsta ka nebu i rekla Vish tamo gde je najgushcega, tu je zivota sto posto!

BSN

pre 5 godina

Ma dobro to. Mene nešto drugo muči od jutros...
(BSN, 12. mart 2019 10:26)

B(olestan) S(am) N(esrecan)... da, teske su to muke. Ali izivljavanje na portalu ti nece pomoci.

karlito

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

I moja,ali tako malo je verovatno da cemo stupiti u kontakt sa inteligencijom druge planete,da sam prestao da se nadam...

zz

pre 5 godina

ajmo redom...prvo istrazimo sve okeane na zemlji,napustimo nisku zemljinu orbitu,pa da posetimo mesec,zatim mars,planete u suncevom sistemu,savladamo tehnologiju sa kojom cemo moci naseljavati planete,napustiti suncev sistem...itd.to je proces koji ce trajati hiljadama zemaljskih godina...zasto se gadjamo hiljadama,milionima,milijardama svetlosnih godina,zasto ovakve naucno fantasticne price koje je nemoguce dokazati,i koje su naucna pretpostavka za koje ne postoji NAUCNA METODA sa kojom se mogu te tvrdnje dokazati!!!

stvarno su ga preterali svaki dan ovakva neboluzna vest i informacija!

samo da vas podsetim covek je sa ovom tehnologijom istrazio samo 15% okeana na planeti zemlji!ja vam garantujem da jos ne znaju detaljan suncev sistem u kojem se nalazimo...a daju nam ovakve price!

DA LI SE NEKO ZAPITAO ZASTO TO RADE ZASTO NAS LAZU???

Jastog

pre 5 godina

Jao kad čujem "naučnici" naježim se. Kako ih bre nije sramota da toliko lupaju? Ne znaju ni promil o samoj zemlji i kompleksnosti živih bića a oni lupaju o nekim udaljenim galaksijama.

Caki

pre 5 godina

Naravno da postoje. I zmajevi, i beli hodači, i ljudi koji vaskrsnu. Postoje i kejlonci, samo ne tamo gde se pretpostavlja, nego malo levo. Svemir je toliko veliki da negde sigurno i to postoji.
Da ga vidim koj će da mi dokaže da nešto NE postoji!

Smuleco

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.

tasmanijska djavolica

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda Mraza i druge slične gluposti!(Kvantni um, 12 Vidis, ja bas obrnuto od tebe razmisljam, da samo primitivni ljudi veruju da od tolikog svemira samo smo mi bogom dani da postojimo. Mos misliti! I pre sto godina da si nekom rekao da ce moci dodirnuvsi prstom neku spravicu da cuje i vidi osobu u australiji ne bi verovao ili mrtve ljude da gleda kako pricaju dok su jos bili zivi. Razmisli malo dublje nije sve tako crno belo

CATAPA

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda
Mraza i druge slične gluposti!
(Kvantni um, 12. mart 2019 09:47)
Previše si strog. Verovatno samo "retorički strog". Zamišljanje, pa čak i verovanje u razne natprirodne stvari je neizbežna posledica kompleksnosti ljudskog uma. Zahvaljujući takvom "hendikepu" imamo umetnost. Kakva je stvarno razlika između nečega što se nikada nije dogodilo i nečega što se nikada i neće dogoditi? Nečega (ili nekoga) ko nikada nije postojao i istog ili sličnog takvog koje nikada i neće postojati?
Možda bismo i mogli da živimo i bez tog "hendikepa", ali zašto i čemu?

Naravno, slažem se da je ozbiljan mentalni poremećaj kada se ono izmaštano i stvarno prepliću i čovek više nije u stanju da razluči šta je šta.

Umetnost postoji zato što je naša sposobnost komunikacije govorom neizbežno ograničena. Evo, ne znam ni da li sam uspeo da ti objasnim ni ono šta mislim.

KliftonToni

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami ...neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Smuleco, 12. mart 2019 11:11)

Jesi u pravu i ti , ali i pretpostavka da zbog ogromnog broja planeta, zivota u nekom obliku negde verovatno ima. Ili ga je bilo, pa je nestao ili ce se tek javiti. Verovatnoca je izuzetno mala da ga nema, ali niti ce oni ikada naci nas, niti mi njih, jer su razdaljine ogromne, cak nepremostive.
(Zuuuzuuu)

It is known that there are an infinite number of worlds, simply because there is an infinite amount of space for them to be in. However, not every one of them is inhabited. Therefore, there must be a finite number of inhabited worlds. Any finite number divided by infinity is as near to nothing as makes no odds, so the average population of all the planets in the Universe can be said to be zero. From this it follows that the population of the whole Universe is also zero, and that any people you may meet from time to time are merely the products of a deranged imagination.

Bitanga

pre 5 godina

Ma dobro to. Mene nešto drugo muči od jutros...
(BSN, 12. mart 2019 10:26)

B(olestan) S(am) N(esrecan)... da, teske su to muke. Ali izivljavanje na portalu ti nece pomoci.
(BSN, 12. mart 2019 11:29)

Kod vas dvojice je mrtva trka.

Kratak spoj

pre 5 godina

Alo vanzemaljci, lepo vas molim da vec jednom sidjete i lepo objasnite par stvari. Bar nam posaljite planove za besplatnu el.energiju. Muka mi je vise od te nafte i smrdljivog dizela. Sta, vec ste poslali? Mozda na pogresne adrese. Ako brzo licno ne intervenisete, podavicemo se i ugusiti pre nego sto dodjete, a u medjuvremenu cemo se prepirati oko toga da li postojite ili ne, i da li se vise isplati dizel ili plin...

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Bravo za komentar"Doktore nauka"Odavno nisam procitao ovako precizan,tacan I sveobuhvatno temeljan naucni dokaz u odbranu samovrtece lepljive lopte koja siba po vasioni u vise pravaca istovremeno .
(Globoglavac, 12. mart 2019 13:37)

Dzabe vama milion dokaza , kada vama nesto u glavi fali . Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI.Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas ,ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje...

Bob

pre 5 godina

Мене више занима,да ли ће Универзум постојати и када ја будем мртав?Односно,да ли се мојим окончањем окончава и сам Универзум?
(Рајко, 12. mart 2019 16:37)

Hoće, Rajko, hoće. Samo ti piči.

Kvantni um

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda
Mraza i druge slične gluposti!

hexo

pre 5 godina

(Zuuuzuuu, 12. mart 2019 11:20)

Druze oni su ovu planetu našli pre ko zna koliko hiljada godinamozda i miliona. Dokazi svuda oko nas.
Pitanje je koliko je ova planeta naša?
Vrlo moguće da su neki od njih upravo naši bogovi.

cosmic surfer

pre 5 godina

verovali ili ne,bio sam i tamo gde sijaju dva sunca i nije to bas tako kako se prica,iako su dva sunca ona su skorz nisko i malena ,zanimljivo da su i pored toga boje veoma intenzivne,takvih boja kod nas nema,voda je kao od zeletina,kad je dodirnes ona podje za rukom a sad i ono najvaznije,tamo vam zive samo energetska bica

BAK

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

A zasto neko od njih koji istina nagadjaju ne bi bio u pravu? Micio Kushi. OK veliko ime u nauci. A zar nisu svi veliki naucnici pre Galileja ((sem par njih koji su naslucivali (da naslucivali jer da dokazu nisu mogli) da zemlja nije ravna ploca)) vekovima verovali da je zemlja ravna ploca?

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju. Drugo: smislena rasprava? 

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. Ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji. (Globoglavac, 12. mart 2019 21:49)

Ono kada zaista mislis da si pametan

Aca

pre 5 godina

Zivota ima sigurno tu nema sumlje,a i zivot ne mora da postoji samo gde ima vode i kiseonika jer takav zivot mi poznajemo,dokaz da postoji vanzemaljski zivot negde u Univerzumu smo i mi kao dokaz jer smo se razvili sto to ne bi moglo i negde drugde.Tako da ja verujem jer smo mi dokaz da postoji zivot u Univerzumu.

svet u orahovoj ljuspi

pre 5 godina

Cenim da ovi što se "ježe kada čuju reč naučnik" nisu pročitali knjigu u životu.
(VM, 12. mart 2019 11:56)

cenim da nisi nista procitao osim onog u skoli i poneki mejnstrim naucni clanak na vestima.

student

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda? 
Inače, ako moze jedna mini anketa... 
+ ko veruje da ima negde u svemiru života, da nismo sami, 
- ko veruje da smo sami :)
(bojan, 12. mart 2019 11:47)

Iz više razloga. Život je baziran na ugljeniku i veliko je pitanje da li postoji neki skriveni element od zakona fizike, hemije koji nismo otkrili u periodnom sistemu a da može za sebe da veže, u teoriji beskonačno mnogo veza sa drugim elementima kao što to može samo ugljenik. Mi znamo samo za silicijum koji je najpribližniji u tome i ni za jedan više.

E sad, što se tiče same vode, mora se krenuti od gore navedene činjenice. Sav život baziran na ugljeniku u idealnim slučajevima mora imati vodu kao jedan od gradivnih elemenata. Dakle, ako je život moguć samo na bazi ugljenika, kakav god on da je, mora imati vodu da bi opstao, a ne npr benzen.

E sad postoji pitanje šta bi eksilir života bio za život na bazi silicijuma. Takve forme životne možda ne bi morale da koriste vodu, ali mi nemamo referentnu tačku od koje bismo mogli da posmatramo takvo istraživanje.

Što se tiče konkretnih razloga, ima ih više. Voda ima neverovatna svojstva rastvaranja, savršen je medijum za transport supstanci, jona, kalcijuma, fosfata koji se nalaze u ćeliji, voda učestvuje u mnogim hemijskim reakcijama, termalna svojstva su savršena za postojanje života.
Dakle, ne možemo da maštamo, šta ako postoji život na bazi selena, moramo raditi samo od onoga što imamo trenutno...

Globoglavac

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

Bravo za komentar"Doktore nauka"Odavno nisam procitao ovako precizan,tacan I sveobuhvatno temeljan naucni dokaz u odbranu samovrtece lepljive lopte koja siba po vasioni u vise pravaca istovremeno .

Detuš

pre 5 godina

"Ja sam put, istina i život." Počeo je veliki Vaskršnji post po Pravoslavlju. Tvorac sišao i sve lepo objasnio, ali ljudska gordost je uporna i tvrdoglava kao magarac.

Anubis

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

Nije ni cudo sto si usamljen!

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

To su velike spekulacije. Jos uvek se nezna tacno, ima li negde zivota. Obicno se kaze "tamo, amo, tuda svuda", ali se jos uvek nezna tacno jer ima problema sa informacijama izvan Zemlje u Svemiru. Jedno se zna da izvan nase zemlje ima toliko nebeskih tela, mnogo vise od zran peska na Zemlji - kazu naucnici. Izgleda da Ljudski rod jos nije zakoracio u to polje nauke.

King Roger

pre 5 godina

Dzabe vama milion dokaza, kada vama nesto u glavi fali. Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI. Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas, ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje... (Usamljeni vuk, 12. mart 2019 20:n) 

prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju. 

drugo: smislena rasprava? 

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji.
(Globoglavac, 12. mart 2019 21:49)

Mislim da takvi kao ti uvek misle da mogu svakog da matiraju a u stvari ne znaju odakle su suplji.

treći svetski rat

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem sta ljudi pišu i kako su naivni i u sta veruju. Zemlja je ravna i nepomicna ploca, iznad nas je voda i sunce mesec i zvezde kao orijentiri danima nocima i vremenima i putokazima. Koje bre galaksije i planete daj otvorite oci malo.

Рајко

pre 5 godina

@a
Мене више занима,да ли ће Универзум постојати и када ја будем мртав?Односно,да ли се мојим окончањем окончава и сам Универзум?

Неboyша ликовњак

pre 5 godina

@"Ja sam put, istina i život." Počeo je veliki Vaskršnji post po Pravoslavlju. Tvorac sišao i sve lepo objasnio, ali ljudska gordost je uporna i tvrdoglava kao magarac.
(Detuš, 12. mart 2019 14:45)

(+) 3 (-) 17

И?! Наравно, вишеструко више негативаца („минуса") но оних који одобравају твоје мишљење, добри мој брате у Христу. Праштајте. Срећан почетак Часног поста!

Globoglavac

pre 5 godina

Dzabe vama milion dokaza , kada vama nesto u glavi fali . Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI.Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas ,ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 20:n)

prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju.

drugo: smislena rasprava?

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji.

Bitanga

pre 5 godina

ajmo redom...prvo istrazimo sve okeane na zemlji,napustimo nisku zemljinu orbitu,pa da posetimo mesec,zatim mars,planete u suncevom sistemu,savladamo tehnologiju sa kojom cemo moci naseljavati planete,napustiti suncev sistem...itd.to je proces koji ce trajati hiljadama zemaljskih godina...zasto se gadjamo hiljadama,milionima,milijardama svetlosnih godina,zasto ovakve naucno fantasticne price koje je nemoguce dokazati,i koje su naucna pretpostavka za koje ne postoji NAUCNA METODA sa kojom se mogu te tvrdnje dokazati!!!

stvarno su ga preterali svaki dan ovakva neboluzna vest i informacija!

samo da vas podsetim covek je sa ovom tehnologijom istrazio samo 15% okeana na planeti zemlji!ja vam garantujem da jos ne znaju detaljan suncev sistem u kojem se nalazimo...a daju nam ovakve price!

DA LI SE NEKO ZAPITAO ZASTO TO RADE ZASTO NAS LAZU???
(zz, 12. mart 2019 09:56)

Drud,gresis. Pogledaj koliko procentualno imas negativnih a koliko pozitivnih komentara i dolazis do broja koliko ima indoktriniranih i ogranicenih ljudi koji veruju u etiketu Naucno i bice ti jasno zasto nas bombarduju sa ovim glupostima.

Boki

pre 5 godina

Ima ima ali kod Braće Grima.A te bajke o kosmosu ,svemiru postaju već toliko providne skoro kao i mesec na kupoli Zemlje.To što je gore je verovatno tako komplikovan da ljudi/ kojima je materijalizam i evolucija glavni pogled na život/ za sada ne mogu da razumeju a time i izvlače ozbiljne zaključke .

dominus

pre 5 godina

Dott

Odlično razmišljanje. Suština i jeste u tome da je sve energija, inteligentna energija koja poseduje svest izvan našeg shvatanja. Čovek svo znanje poseduje unutar sebe. Kako i koliko će otkriti, zavisi od njega samog. Telom je ograničen, ali izvan neograničen.

gospodar tame

pre 5 godina

@ Milojko bre!

vanzemaljce shvatamo i trazimo na pogresan nacin,nije slucajno najveci haos oko prve stepenice na piramidi duhovne svesti?

zoran stokic

pre 5 godina

@BAK
Falila je epistemologija (teorija saznanja) nauka različita od Aristotelove - on je pojam istine vezalo za logičke iskaze. Takve nauke, iako u skladu sa zdravorazumskim činjenicama, bile su nisko informativne. Logički i matematički dokazi ne daju nam informacije o svetu, nego samo razvijaju sredstva za njegovo opisivanje. Znači nije slučajno to što je eksperimentalna fizika rođena 20 vekova posle logike i matematike. "Tačno"/"pogrešno" u fizičkim naukama bitno je drugačije od onog u logici, metafizici i matematici. Jedana slučajnost je stvorila nove naučne standarde: Njutn je Kraljevskom Društvu predao rad "Teorija svetlosti i boja", ali, kada mu je hipoteze osporio Huk, nervozni Isak je tražio način da odmah i izađe iz Kraljevskog društva. Ne želeći da ih zvezda u usponu napusti, mudri sekretar Oldenburg pravi kompromis: Njutn će ostati u Kraljevskom društvu pod uslovom da se javno demonstriraju njegovi eksperimenti. Javna demonstracija je izvedena 1676, tako da je iz tog kompromisa rođena nova paradigma ljudskog znanja – novi standardi – nova savremena nauka, sa obavezom naučnika da se bave eksperimentalnim proverama i opovrgavanjima. Naime, ukoliko niz eksperimenta podrži iznesenu hipotezu, onda se iz empirijskih podataka matematičkim i logičkim izvođenjem mogu formirati fizički zakoni kojima se posmatrani fenomen može objasniti, a tokovi fenomena predviđati.

neutralni felsh

pre 5 godina

Jao kad čujem "naučnici" naježim se. Kako ih bre nije sramota da toliko lupaju? Ne znaju ni promil o samoj zemlji i kompleksnosti živih bića a oni lupaju o nekim udaljenim galaksijama. (Jastog, 12. mart 2019 09:58)

doprinos "bre-a" naucnoj raspravi.

dominus

pre 5 godina

amin

Mi kao čovečanstvo još nismo u stanju razumeti kosmos, tako da ne možemo ništa sa sigurnošću reći. Postoje mnogi svetovi, a naš je samo kap u moru.

Ripley’s Believe it or Not

pre 5 godina

Savrsen ili Pravi Covek po oblicju Bozjem je dvopolan (primarni pol je fizicki a sekundarni je u glavi, intelektu, i oba su podjednako zastupljena). On se hrani iskljucivo socnim delovima zrelog voca i vazduhom sto na danasnjem nivou razvoja covevacanstva NIJE preporucljivo jer i misli treba da prate evoluciju sto ce reci bez mrznje, sukoba, ratova, materijalizma i slicno. Takav dovrsen, savrsen, pravi covek je u stanju da se u sekundi pojavi u fizickom obliku i isto tako iscezne po svojoj volji sto ce biti normalna pojava na Zemlji za nekih pet vekova u buducnosti. Postoje svetovi u kojima bica zive iskljucivo od vazduha ali bi analiza toga u danasnje doba spadala u domen naucne fantastike. Svako neka zivi i hrani se kako mu odgovara ali teoretski temelji su cvrsto postavljeni jos u proslom veku. Razvoj ljudske rase se postepeno odvija uz pomoc Providjenja koje drzi mnogo toga pod velom tajnosti da to znanje ne bi bilo iskorisceno u pogresne svrhe i namere.

amin

pre 5 godina

@ dominus

sto znaci "sa sigurnoscu",nista,taj je pojam sebi izmislio covek ,sigurno je samo da nista nije sigurno,to kozmos ne zanima,on ima svoje zakone gde nista nije ni slucajno,sve se odvija i menja iz trena u tren po kozmickom redu,ono sto je vredilo ovog trena vec sledeceg vise ne vredi,pretpostavljam da ti je poznato,nas nervni sistem prima oko 20 miliona informacija u sekundi,koliko od toga svesno zavisi od coveka do coveka,budemo li cekali na covecanstvo ,zaboravi,svet su uvek menjali pojedinci,sto bi raja rekla,tamo neki cudaci;)

Jastog

pre 5 godina

Jao kad čujem "naučnici" naježim se. Kako ih bre nije sramota da toliko lupaju? Ne znaju ni promil o samoj zemlji i kompleksnosti živih bića a oni lupaju o nekim udaljenim galaksijama.

zz

pre 5 godina

ajmo redom...prvo istrazimo sve okeane na zemlji,napustimo nisku zemljinu orbitu,pa da posetimo mesec,zatim mars,planete u suncevom sistemu,savladamo tehnologiju sa kojom cemo moci naseljavati planete,napustiti suncev sistem...itd.to je proces koji ce trajati hiljadama zemaljskih godina...zasto se gadjamo hiljadama,milionima,milijardama svetlosnih godina,zasto ovakve naucno fantasticne price koje je nemoguce dokazati,i koje su naucna pretpostavka za koje ne postoji NAUCNA METODA sa kojom se mogu te tvrdnje dokazati!!!

stvarno su ga preterali svaki dan ovakva neboluzna vest i informacija!

samo da vas podsetim covek je sa ovom tehnologijom istrazio samo 15% okeana na planeti zemlji!ja vam garantujem da jos ne znaju detaljan suncev sistem u kojem se nalazimo...a daju nam ovakve price!

DA LI SE NEKO ZAPITAO ZASTO TO RADE ZASTO NAS LAZU???

Kvantni um

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda
Mraza i druge slične gluposti!

Smuleco

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.

Milojko bre!

pre 5 godina

Mi smo jako nerazvijena i prilično ograničena bića da bismo zaista razumeli kako stvari zaista funkcionišu i da li život u svemiru postoji ili ne. Svo to rasipanje „naukom“ i „znanjem“ se zapravo bazira na našem poimanju sveta i okruženja koje spoznajemo čulima koja su daleko od savršenih. Imamo ograničenu mogućnost apstraktnog mišljenja i to je svakako dobro, ali samo retki od nas mogu (i to veoma ograničeno) da shvate delovanje sila i čestica u univerzumu i onome što se dešava oko nas da to prosto boli. Takodje imamo vrlo egicentrični pogled na svet i smatramo da nešto moramo da vidimo/osetimo našim (vrlo bazičnim čulima) i razumemo (našom ograničenom svešću) da bi postojalo. Da sumiram: vanzemaljce tražimo na pogrešnom mestu.

Detuš

pre 5 godina

"Ja sam put, istina i život." Počeo je veliki Vaskršnji post po Pravoslavlju. Tvorac sišao i sve lepo objasnio, ali ljudska gordost je uporna i tvrdoglava kao magarac.

Zvecarkica

pre 5 godina

Ako mi ga verujete moja baba je pred smrt isto ovoga rekla, uprla prsta ka nebu i rekla Vish tamo gde je najgushcega, tu je zivota sto posto!

Anubis

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

Nije ni cudo sto si usamljen!

Globoglavac

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

Bravo za komentar"Doktore nauka"Odavno nisam procitao ovako precizan,tacan I sveobuhvatno temeljan naucni dokaz u odbranu samovrtece lepljive lopte koja siba po vasioni u vise pravaca istovremeno .

svet u orahovoj ljuspi

pre 5 godina

Cenim da ovi što se "ježe kada čuju reč naučnik" nisu pročitali knjigu u životu.
(VM, 12. mart 2019 11:56)

cenim da nisi nista procitao osim onog u skoli i poneki mejnstrim naucni clanak na vestima.

treći svetski rat

pre 5 godina

Ja ne mogu da verujem sta ljudi pišu i kako su naivni i u sta veruju. Zemlja je ravna i nepomicna ploca, iznad nas je voda i sunce mesec i zvezde kao orijentiri danima nocima i vremenima i putokazima. Koje bre galaksije i planete daj otvorite oci malo.

Неboyша ликовњак

pre 5 godina

@"Ja sam put, istina i život." Počeo je veliki Vaskršnji post po Pravoslavlju. Tvorac sišao i sve lepo objasnio, ali ljudska gordost je uporna i tvrdoglava kao magarac.
(Detuš, 12. mart 2019 14:45)

(+) 3 (-) 17

И?! Наравно, вишеструко више негативаца („минуса") но оних који одобравају твоје мишљење, добри мој брате у Христу. Праштајте. Срећан почетак Часног поста!

BSN

pre 5 godina

Ma dobro to. Mene nešto drugo muči od jutros...
(BSN, 12. mart 2019 10:26)

B(olestan) S(am) N(esrecan)... da, teske su to muke. Ali izivljavanje na portalu ti nece pomoci.

Globoglavac

pre 5 godina

Dzabe vama milion dokaza , kada vama nesto u glavi fali . Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI.Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas ,ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 20:n)

prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju.

drugo: smislena rasprava?

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji.

bojan

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda?
Inače, ako moze jedna mini anketa...
+ ko veruje da ima negde u svemiru života, da nismo sami,
- ko veruje da smo sami :)

Boki

pre 5 godina

Ima ima ali kod Braće Grima.A te bajke o kosmosu ,svemiru postaju već toliko providne skoro kao i mesec na kupoli Zemlje.To što je gore je verovatno tako komplikovan da ljudi/ kojima je materijalizam i evolucija glavni pogled na život/ za sada ne mogu da razumeju a time i izvlače ozbiljne zaključke .

Bitanga

pre 5 godina

ajmo redom...prvo istrazimo sve okeane na zemlji,napustimo nisku zemljinu orbitu,pa da posetimo mesec,zatim mars,planete u suncevom sistemu,savladamo tehnologiju sa kojom cemo moci naseljavati planete,napustiti suncev sistem...itd.to je proces koji ce trajati hiljadama zemaljskih godina...zasto se gadjamo hiljadama,milionima,milijardama svetlosnih godina,zasto ovakve naucno fantasticne price koje je nemoguce dokazati,i koje su naucna pretpostavka za koje ne postoji NAUCNA METODA sa kojom se mogu te tvrdnje dokazati!!!

stvarno su ga preterali svaki dan ovakva neboluzna vest i informacija!

samo da vas podsetim covek je sa ovom tehnologijom istrazio samo 15% okeana na planeti zemlji!ja vam garantujem da jos ne znaju detaljan suncev sistem u kojem se nalazimo...a daju nam ovakve price!

DA LI SE NEKO ZAPITAO ZASTO TO RADE ZASTO NAS LAZU???
(zz, 12. mart 2019 09:56)

Drud,gresis. Pogledaj koliko procentualno imas negativnih a koliko pozitivnih komentara i dolazis do broja koliko ima indoktriniranih i ogranicenih ljudi koji veruju u etiketu Naucno i bice ti jasno zasto nas bombarduju sa ovim glupostima.

cosmic surfer

pre 5 godina

verovali ili ne,bio sam i tamo gde sijaju dva sunca i nije to bas tako kako se prica,iako su dva sunca ona su skorz nisko i malena ,zanimljivo da su i pored toga boje veoma intenzivne,takvih boja kod nas nema,voda je kao od zeletina,kad je dodirnes ona podje za rukom a sad i ono najvaznije,tamo vam zive samo energetska bica

BAK

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...
(Usamljeni vuk, 12. mart 2019 09:50)

A zasto neko od njih koji istina nagadjaju ne bi bio u pravu? Micio Kushi. OK veliko ime u nauci. A zar nisu svi veliki naucnici pre Galileja ((sem par njih koji su naslucivali (da naslucivali jer da dokazu nisu mogli) da zemlja nije ravna ploca)) vekovima verovali da je zemlja ravna ploca?

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Polako samo, sada ce dezurni srpski "astronomi" koji su jedva zavrsili osnovnu skolu da nam objasne kako stoje stvari.. a mi smo za njih indoktorinirani . Bolje zvati sektologa da se pozabavi ravnozemljasima...

KliftonToni

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami ...neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Smuleco, 12. mart 2019 11:11)

Jesi u pravu i ti , ali i pretpostavka da zbog ogromnog broja planeta, zivota u nekom obliku negde verovatno ima. Ili ga je bilo, pa je nestao ili ce se tek javiti. Verovatnoca je izuzetno mala da ga nema, ali niti ce oni ikada naci nas, niti mi njih, jer su razdaljine ogromne, cak nepremostive.
(Zuuuzuuu)

It is known that there are an infinite number of worlds, simply because there is an infinite amount of space for them to be in. However, not every one of them is inhabited. Therefore, there must be a finite number of inhabited worlds. Any finite number divided by infinity is as near to nothing as makes no odds, so the average population of all the planets in the Universe can be said to be zero. From this it follows that the population of the whole Universe is also zero, and that any people you may meet from time to time are merely the products of a deranged imagination.

Bitanga

pre 5 godina

Ma dobro to. Mene nešto drugo muči od jutros...
(BSN, 12. mart 2019 10:26)

B(olestan) S(am) N(esrecan)... da, teske su to muke. Ali izivljavanje na portalu ti nece pomoci.
(BSN, 12. mart 2019 11:29)

Kod vas dvojice je mrtva trka.

Aca

pre 5 godina

Zivota ima sigurno tu nema sumlje,a i zivot ne mora da postoji samo gde ima vode i kiseonika jer takav zivot mi poznajemo,dokaz da postoji vanzemaljski zivot negde u Univerzumu smo i mi kao dokaz jer smo se razvili sto to ne bi moglo i negde drugde.Tako da ja verujem jer smo mi dokaz da postoji zivot u Univerzumu.

Marko

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.

Caki

pre 5 godina

Naravno da postoje. I zmajevi, i beli hodači, i ljudi koji vaskrsnu. Postoje i kejlonci, samo ne tamo gde se pretpostavlja, nego malo levo. Svemir je toliko veliki da negde sigurno i to postoji.
Da ga vidim koj će da mi dokaže da nešto NE postoji!

Aleksandar

pre 5 godina

Svi smo sastavljeni od Atoma i Molekula i manjih delova cestica i sve oko nas,pa i Zvezde i Planete,samo su grupisani na razlicite nacine,tako da je pominjanje nekog zivota da lici na nas besmislen,jer je ceo Svemir ziv samo u drugacijem obliku materije.

Dott

pre 5 godina

Sve odgovore koje nemamo na svoja pitanja, pobornik sam da ih i ne treba traziti eksterno, oni su u nama.
A dobicemo ih otkrivanjem toga ko i sta smo mi, sta je ustvari covek, svako od nas pojedinacno.
Mi nismo ono sta vidimo u ogledalu, nase telo je nase orudje.
Ako mi nismo nase telo, jesmo li mi nas mozak, ili neki njegov mali deo? Ili je i taj nas mozak takodje zaposednut od strane nas samih, ili mozda pak ne nas samih, mozda i od svih nas zajedno, samo sa posebnim zadacima, koje zovemo misija?
Ako nismo nase telo, ako nismo ni nas mozak, onda smo sta? Energija?
Ako smo cista energija, onda smo sa poznavanjem sebe na samom pocetku.
Shvatate li sad zasto sve ovo pisem? Jer ako sve sto jesmo je nasa energija, koja ima svest inteligenciju i misao, ona moze zaposesti bilo sta sto ima oblik i zivo i nezivo. Po tome i svako drvo je vrlo svesno sebe i svog postojanja i mozda na neuporedivo visem nivou od nas ljudi. Ta inteligentna energija moze onda zaposesti i kamen,(doduse to joj bas ne bi bio inteligentan potez) samim tim da i on ima svest svog postojanja i oblika koji zauzima. Odmah se pitam sta ce kamenu svest, nepomican je, neziv je? Pa da ali energije medjusobno komuniciraju, ili je sve jedna energija koja zaposeda oblike i daje im misiju.
Ceo kosmos je inteligentna energija, pa sta zaposedne i razvija se i utice na okruzenje shodno kapacitetima sposobnostima oblika u kome je. Ako je ovo blizu istine, onda imamo sve odgovore.

Dragan

pre 5 godina

BTW VODE ima u svemiru koliko hoces, koja i pluta kroz otvoreni prostor...to je vec dokazano i postoji.. Nije voda ekskluzivna stvar planete Zemlje

hexo

pre 5 godina

(Zuuuzuuu, 12. mart 2019 11:20)

Druze oni su ovu planetu našli pre ko zna koliko hiljada godinamozda i miliona. Dokazi svuda oko nas.
Pitanje je koliko je ova planeta naša?
Vrlo moguće da su neki od njih upravo naši bogovi.

gospodar tame

pre 5 godina

@ Milojko bre!

vanzemaljce shvatamo i trazimo na pogresan nacin,nije slucajno najveci haos oko prve stepenice na piramidi duhovne svesti?

Zuuuzuuu

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

Život je u Univerzumu, ako ga i Ima pored ovog na Zemlji, jako redak, i skoro statistički marginalno verovatan. Jednostavno, toliko mora da se pogodi sinergičkih varijabli, da bi se uopšte omogućili potrebni uslovi za nastanak života, da je verovatnoća da se to desi, izuzetno mala.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Smuleco, 12. mart 2019 11:11)

Jesi u pravu i ti , ali i pretpostavka da zbog ogromnog broja planeta, zivota u nekom obliku negde verovatno ima. Ili ga je bilo, pa je nestao ili ce se tek javiti. Verovatnoca je izuzetno mala da ga nema, ali niti ce oni ikada naci nas, niti mi njih, jer su razdaljine ogromne, cak nepremostive.

tasmanijska djavolica

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda Mraza i druge slične gluposti!(Kvantni um, 12 Vidis, ja bas obrnuto od tebe razmisljam, da samo primitivni ljudi veruju da od tolikog svemira samo smo mi bogom dani da postojimo. Mos misliti! I pre sto godina da si nekom rekao da ce moci dodirnuvsi prstom neku spravicu da cuje i vidi osobu u australiji ne bi verovao ili mrtve ljude da gleda kako pricaju dok su jos bili zivi. Razmisli malo dublje nije sve tako crno belo

laki

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda 
Mraza i druge slične gluposti!
(Kvantni um, 12. mart 2019 09:47)

ako ikad budes ljeti gledao zvezdano nebo, shvatices da je primitivno o drugima pricati na nacin na koji ti pricas....

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

To su velike spekulacije. Jos uvek se nezna tacno, ima li negde zivota. Obicno se kaze "tamo, amo, tuda svuda", ali se jos uvek nezna tacno jer ima problema sa informacijama izvan Zemlje u Svemiru. Jedno se zna da izvan nase zemlje ima toliko nebeskih tela, mnogo vise od zran peska na Zemlji - kazu naucnici. Izgleda da Ljudski rod jos nije zakoracio u to polje nauke.

Рајко

pre 5 godina

@a
Мене више занима,да ли ће Универзум постојати и када ја будем мртав?Односно,да ли се мојим окончањем окончава и сам Универзум?

dominus

pre 5 godina

Dott

Odlično razmišljanje. Suština i jeste u tome da je sve energija, inteligentna energija koja poseduje svest izvan našeg shvatanja. Čovek svo znanje poseduje unutar sebe. Kako i koliko će otkriti, zavisi od njega samog. Telom je ograničen, ali izvan neograničen.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Bravo za komentar"Doktore nauka"Odavno nisam procitao ovako precizan,tacan I sveobuhvatno temeljan naucni dokaz u odbranu samovrtece lepljive lopte koja siba po vasioni u vise pravaca istovremeno .
(Globoglavac, 12. mart 2019 13:37)

Dzabe vama milion dokaza , kada vama nesto u glavi fali . Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI.Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas ,ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje...

King Roger

pre 5 godina

Dzabe vama milion dokaza, kada vama nesto u glavi fali. Vas covek da odvede u kosmos i da vam da licno da se uverite o tome kako Zemlja izgleda vi biste rekli da je to montaza ili CGI. Sa vama se ne moze imati smislena rasprava, vas, ravnozemljase, jedino zezati ili ignorisati. Ja ipak biram ovo prvo, hvala lepo i puno pozdrava sa (okrugle) Zemlje... (Usamljeni vuk, 12. mart 2019 20:n) 

prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju. 

drugo: smislena rasprava? 

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji.
(Globoglavac, 12. mart 2019 21:49)

Mislim da takvi kao ti uvek misle da mogu svakog da matiraju a u stvari ne znaju odakle su suplji.

neutralni felsh

pre 5 godina

Jao kad čujem "naučnici" naježim se. Kako ih bre nije sramota da toliko lupaju? Ne znaju ni promil o samoj zemlji i kompleksnosti živih bića a oni lupaju o nekim udaljenim galaksijama. (Jastog, 12. mart 2019 09:58)

doprinos "bre-a" naucnoj raspravi.

Ripley’s Believe it or Not

pre 5 godina

Savrsen ili Pravi Covek po oblicju Bozjem je dvopolan (primarni pol je fizicki a sekundarni je u glavi, intelektu, i oba su podjednako zastupljena). On se hrani iskljucivo socnim delovima zrelog voca i vazduhom sto na danasnjem nivou razvoja covevacanstva NIJE preporucljivo jer i misli treba da prate evoluciju sto ce reci bez mrznje, sukoba, ratova, materijalizma i slicno. Takav dovrsen, savrsen, pravi covek je u stanju da se u sekundi pojavi u fizickom obliku i isto tako iscezne po svojoj volji sto ce biti normalna pojava na Zemlji za nekih pet vekova u buducnosti. Postoje svetovi u kojima bica zive iskljucivo od vazduha ali bi analiza toga u danasnje doba spadala u domen naucne fantastike. Svako neka zivi i hrani se kako mu odgovara ali teoretski temelji su cvrsto postavljeni jos u proslom veku. Razvoj ljudske rase se postepeno odvija uz pomoc Providjenja koje drzi mnogo toga pod velom tajnosti da to znanje ne bi bilo iskorisceno u pogresne svrhe i namere.

karlito

pre 5 godina

Fascinantno. Moja zelja pre nego sto umrem bi bila potovrda i dokaz vazemaljskog zivota. Nikad nisam verovao da smo sami u univerzumu. Kad se malo udubite u temu shvatite koliko je neobjasnjivo ogroman svemir i da je nemoguce da smo samo mi uspeli da razvijemo inteligentan zivot.
(Marko, 12. mart 2019 10:49)

I moja,ali tako malo je verovatno da cemo stupiti u kontakt sa inteligencijom druge planete,da sam prestao da se nadam...

ugly

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda?

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bojan, 12. mart 2019 11:47) # Link komentara


Polazeci od onoga sto znamo, za zivot je potreban tecni rastvarac zbog hemijskih procesa i razmene materije. Na zemlji je to voda. Naravno da je moguce da zivot funkcionise i na drugom principu, ali smo samo za vodu sigurni. Ako vec pretrazujes milione planeta, bolje je poceti od onih za koje znas da sigurno postoji mogucnost nastanka zivota, nego krenuti redom i trositi vreme zbog pretpostavke.

Kratak spoj

pre 5 godina

Alo vanzemaljci, lepo vas molim da vec jednom sidjete i lepo objasnite par stvari. Bar nam posaljite planove za besplatnu el.energiju. Muka mi je vise od te nafte i smrdljivog dizela. Sta, vec ste poslali? Mozda na pogresne adrese. Ako brzo licno ne intervenisete, podavicemo se i ugusiti pre nego sto dodjete, a u medjuvremenu cemo se prepirati oko toga da li postojite ili ne, i da li se vise isplati dizel ili plin...

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Prvo: Da je zemlja lopta ti i ja sada ne bi ni vodili ovu konverzaciju. Drugo: smislena rasprava? 

Uzivo takve kao ti u dve recenice matiram. Ziv mi bio i nek ti se vrti zemlja ali dva puta brze nego u Skandinaviji. (Globoglavac, 12. mart 2019 21:49)

Ono kada zaista mislis da si pametan

CATAPA

pre 5 godina

Evo ga još jedan Skali i Molder, samo primitivni ljudi još veruju u marsovce, vanzemaljce i ostale svemirce, Boga, zagrobni život, vile, veštice, Deda
Mraza i druge slične gluposti!
(Kvantni um, 12. mart 2019 09:47)
Previše si strog. Verovatno samo "retorički strog". Zamišljanje, pa čak i verovanje u razne natprirodne stvari je neizbežna posledica kompleksnosti ljudskog uma. Zahvaljujući takvom "hendikepu" imamo umetnost. Kakva je stvarno razlika između nečega što se nikada nije dogodilo i nečega što se nikada i neće dogoditi? Nečega (ili nekoga) ko nikada nije postojao i istog ili sličnog takvog koje nikada i neće postojati?
Možda bismo i mogli da živimo i bez tog "hendikepa", ali zašto i čemu?

Naravno, slažem se da je ozbiljan mentalni poremećaj kada se ono izmaštano i stvarno prepliću i čovek više nije u stanju da razluči šta je šta.

Umetnost postoji zato što je naša sposobnost komunikacije govorom neizbežno ograničena. Evo, ne znam ni da li sam uspeo da ti objasnim ni ono šta mislim.

dominus

pre 5 godina

amin

Mi kao čovečanstvo još nismo u stanju razumeti kosmos, tako da ne možemo ništa sa sigurnošću reći. Postoje mnogi svetovi, a naš je samo kap u moru.

Bob

pre 5 godina

Мене више занима,да ли ће Универзум постојати и када ја будем мртав?Односно,да ли се мојим окончањем окончава и сам Универзум?
(Рајко, 12. mart 2019 16:37)

Hoće, Rajko, hoće. Samo ti piči.

amin

pre 5 godina

@ dominus

sto znaci "sa sigurnoscu",nista,taj je pojam sebi izmislio covek ,sigurno je samo da nista nije sigurno,to kozmos ne zanima,on ima svoje zakone gde nista nije ni slucajno,sve se odvija i menja iz trena u tren po kozmickom redu,ono sto je vredilo ovog trena vec sledeceg vise ne vredi,pretpostavljam da ti je poznato,nas nervni sistem prima oko 20 miliona informacija u sekundi,koliko od toga svesno zavisi od coveka do coveka,budemo li cekali na covecanstvo ,zaboravi,svet su uvek menjali pojedinci,sto bi raja rekla,tamo neki cudaci;)

student

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto uvek polaze od toga da negde mora da ima vode da bi bilo života. Sta ako vanzemaljci funkcionišu skroz suprotno i ne treba im voda? 
Inače, ako moze jedna mini anketa... 
+ ko veruje da ima negde u svemiru života, da nismo sami, 
- ko veruje da smo sami :)
(bojan, 12. mart 2019 11:47)

Iz više razloga. Život je baziran na ugljeniku i veliko je pitanje da li postoji neki skriveni element od zakona fizike, hemije koji nismo otkrili u periodnom sistemu a da može za sebe da veže, u teoriji beskonačno mnogo veza sa drugim elementima kao što to može samo ugljenik. Mi znamo samo za silicijum koji je najpribližniji u tome i ni za jedan više.

E sad, što se tiče same vode, mora se krenuti od gore navedene činjenice. Sav život baziran na ugljeniku u idealnim slučajevima mora imati vodu kao jedan od gradivnih elemenata. Dakle, ako je život moguć samo na bazi ugljenika, kakav god on da je, mora imati vodu da bi opstao, a ne npr benzen.

E sad postoji pitanje šta bi eksilir života bio za život na bazi silicijuma. Takve forme životne možda ne bi morale da koriste vodu, ali mi nemamo referentnu tačku od koje bismo mogli da posmatramo takvo istraživanje.

Što se tiče konkretnih razloga, ima ih više. Voda ima neverovatna svojstva rastvaranja, savršen je medijum za transport supstanci, jona, kalcijuma, fosfata koji se nalaze u ćeliji, voda učestvuje u mnogim hemijskim reakcijama, termalna svojstva su savršena za postojanje života.
Dakle, ne možemo da maštamo, šta ako postoji život na bazi selena, moramo raditi samo od onoga što imamo trenutno...

zoran stokic

pre 5 godina

@BAK
Falila je epistemologija (teorija saznanja) nauka različita od Aristotelove - on je pojam istine vezalo za logičke iskaze. Takve nauke, iako u skladu sa zdravorazumskim činjenicama, bile su nisko informativne. Logički i matematički dokazi ne daju nam informacije o svetu, nego samo razvijaju sredstva za njegovo opisivanje. Znači nije slučajno to što je eksperimentalna fizika rođena 20 vekova posle logike i matematike. "Tačno"/"pogrešno" u fizičkim naukama bitno je drugačije od onog u logici, metafizici i matematici. Jedana slučajnost je stvorila nove naučne standarde: Njutn je Kraljevskom Društvu predao rad "Teorija svetlosti i boja", ali, kada mu je hipoteze osporio Huk, nervozni Isak je tražio način da odmah i izađe iz Kraljevskog društva. Ne želeći da ih zvezda u usponu napusti, mudri sekretar Oldenburg pravi kompromis: Njutn će ostati u Kraljevskom društvu pod uslovom da se javno demonstriraju njegovi eksperimenti. Javna demonstracija je izvedena 1676, tako da je iz tog kompromisa rođena nova paradigma ljudskog znanja – novi standardi – nova savremena nauka, sa obavezom naučnika da se bave eksperimentalnim proverama i opovrgavanjima. Naime, ukoliko niz eksperimenta podrži iznesenu hipotezu, onda se iz empirijskih podataka matematičkim i logičkim izvođenjem mogu formirati fizički zakoni kojima se posmatrani fenomen može objasniti, a tokovi fenomena predviđati.