Utorak, 26.02.2019.

11:12

Pentagon već premestio trupe, kreće u svrgavanje Madura?

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev izjavio da "licemerne" SAD spremaju vojni upad u Venecuelu, prenosi Sputnjik internešenel.

Izvor: B92

Pentagon veæ premestio trupe, kreæe u svrgavanje Madura? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 5 godina

@A mi
Mi mirno protestujemo, u Venecueli vojska ubija demonstrante. To je ta mala razlika, koja odlucuje hoce li i kako reagovati svet.

valverde

pre 5 godina

U operaciju pustinjska oluja Ameri su krenuli sa 700000 svojih vojnika. Venecuelu bi razbucali laganica. Bio je plan da kopneno krenu na nas i bilo je angažovano 250000 samo američkih vojnika. Srećom po nas to se nije dogodilo. Maduro je ukinuo parlament koji većinski nije bio na njegovoj strani i osnovao agenciju sa svojim ljudima da glumi parlament. Maduro je diktator i tu se svaka priča završava. Mora da ode.(Branko, 26. februar 2019 13:58)Invasion forces (2003)
309,000
? United States: 192,000[19]
? United Kingdom: 45,000
? Australia: 2,000
? Poland: 194
? Peshmerga: 70,000.
SAD ima ukupno oko milion uniformosanih lica, od čega 470.000 pripadnika redovne vojske, ostalo državna garda(350.000) i rezerva(190.000). Najviše američkih vojnika u Iraku je bilo 2007-e godine oko 176.000. Maja i juna 1999-e u BJRM je bilo stacionirano manje 100.000 Nato vojnika, uglavnom iz SAD-a. Kfor(Nato) je na Kosovo ušao sa oko 55. 000 vojnika. Interesantno da su američki vojni komandanti predviđali(o tome obavestili predsednika), neposredno pred iračku intervenciju, da im je za to potrebno manje od 100.000 vojnika, da će Sadam pasti za dve-tri nedelje i da će biti manje od 100 gubitaka u američkoj vojsci. Činjenice su to brutalno demantovale. Iračka vojska, iako pod sankcijama, zastarela i iscrpljena, jer su Ameri pre toga više od decenije redovno vršili vazdušne napade, je pružila iznenađujuće dobar otpor. Koaliciji je trebalo mnogo više vremena da okupira Irak, a cena je prevelika :4500 američkih vojnika i preko 1000 milijardi dolara, za prvih 10 godina okupacije(03-13). 2014-e američka vojska u Iraku se pojačava zbog borbe protiv IS. Glavni razlog zašto neće doći do američke intervencije u Venecueli je nedostatak sredstava i resursa za tako veliki posao. Uloga svetskog policajca ih je mnogo koštala, granica dozvoljenog duga je više puta probijana, deficit je u porastu, tako da je prošlo vreme kada su se olako upuštali u intervencije. Nedavna koalicija protiv IS je u dobroj meri finansirana novcem bogatih arapskih saveznika sa Bliskog Istoka(Saudi Arabije, UAE, Katara...), kojima je smetao Asad, ali im ne smeta Maduro. Venecuela ima mnogo jaču armiju nego Irak 2003-e, bolje opremljenu i moderniju. Poseduju novo naoružanje iz Rusije,a imaju i tri sistema S-300. Nemaju paravojne formacije, koje Vašington može da iskoristi(kao što je iskoristio Kurde, koji su od početka 90-ih imali svoju armiju, koja je kontrolisala severni deo Iraka, prema Turskoj i Iranu) . Evidentno da naftni lobi ima jak uticaj u Beloj Kući, ali Venecuela je ipak veliki zalogaj i pitanje je da li bi se vojna intervencija isplatila i u kom roku. Trenutna opcija je organizovano nasillje, koje može dovesti do puča. Zato zapadni mediji u zadnje vreme sprovode orkestriranu kampanju protiv Madura, kao što je bio slučaj sa Milošević, Sadamom, Gadafijem, Asadom...U Siriji im nije prošlo, videćemo šta će biti sa Venecuelom?

Ivan P.

pre 5 godina

Najjača mi je fora Venecuela pod sankcijama godinama a sad kao ameri šalju humanitarnu pomoć. Zar neko veruje u tu humanitarnost

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putinovi placenici su vec odavno u Venecueli(Vagner)stite velike tovare droge koju Venecuela i KGB svercuju...kako ce se ovo zavrsiti videcemo...Putinu svakako odgovara rat on se tu snalazi kao riba u vodi?

Milosav

pre 5 godina

Ako je Maduro pametan trebao bi da ima jedno avionce u pripravnosti sa dovoljno goriva barem do Havane. Odatle veci avion i pravac Moskva.
Inace mu sleduje Sadamova i Gadafijeva sudbina.

A mi

pre 5 godina

A sta je sa Srbijom. I ovde narod protestuje mesecima pa nista. A da, nemamo naftu.....e....al imamo jeftinu radnu snagu......hm......nesto im je Vucko dao sto je vrednije od toga.......hm.......cekaj ......pa nadnicare im je i dao. Zato i nece da se bude. Dao im je sve sto je imao nema sta vise, i firme i narod i zemlju sve im je dao, sto da ga smenjuju. Sloba im nista nije dao i zdravo dovidjenja. Vucko naucio pa se snasao, naucio lekciju.
Au al je lose

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Adriano_Galliani, 26. februar 2019 14:04
nisi čuo da su već odavno zamrznuta sva sredstva venecuele u usa, kanadi i evropi?
da im blokirali novac?

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Ето, амерички војници крећу у рат због бољег живота становника Венецуеле. Какво пожртвовање, човекољубље...
(Лепи Цане, 26. februar 2019 11:55)

A sad im je odlično? Nemaju da jedu, narod pati, diktator ne silazi sa vlasti. Kako on misli da preokrene situaciju? Njega to ne zanima. Sin u Monaku vozi ZLATNOG Ferarija. Gajbice, kao i Markic nas.

Iz zemlje krajnosti

pre 5 godina

Venecuela ima 32 miliona stanovnika, od toga neka bude da ima 700.000 vojnika opremljenih, to nije igra.
Uporedjuju je sa Irakom, pa u Iraku je daleko bio povoljniji teren za Amere, pustinja.
U Venecueli Rusi imaju milijarde ulozeme u naftu, to nece da oproste.

Branko

pre 5 godina

@(T, 26. februar 2019 13:02)

U operaciju pustinjska oluja Ameri su krenuli sa 700000 svojih vojnika. Venecuelu bi razbucali laganica. Bio je plan da kopneno krenu na nas i bilo je angažovano 250000 samo američkih vojnika. Srećom po nas to se nije dogodilo. Maduro je ukinuo parlament koji većinski nije bio na njegovoj strani i osnovao agenciju sa svojim ljudima da glumi parlament. Maduro je diktator i tu se svaka priča završava. Mora da ode.

T

pre 5 godina

Za osvajanje Venecuele vojskom treba bar 200.000 vojnika. To bi se primetilo da su SAD krenule da ih salju tamo, nije jednostavno premestiti toliku vojsku + tenkove i su potrebnu opremu.

Alo

pre 5 godina

USA bar i nesto radi za razliku od drugih koji samo dizu prasinu u medijima. Ajde rusi i kinezi, pa sto ne posaljete vase fregate i pomognete venecueli ili Maduru??? A da Vi to radite samo iz daleka i na recima, isto kao sto ste i nama pomogli '99.
 (NOR, 26. februar 2019 11:36

Da li je tebi jasno da bi takva reakcija uzrokovala treći svetski rat? Ponekad se pitam da li su ljudi ciste pameti kada priželjkuju ovakve stvari.

sasa

pre 5 godina

Koji prirodni resurs ???

Možda nafta?

Pa tako ste govorili i za Irak i Libiji kad gde čuda Amerika niti američke kompanije ne prerađuje apsolutno ni jedan barel nafte iz Libije ili Iraka.
Na Kosovu je bilo priče treba im ugalj iz Trepče,niti ih zanima Trepča niti su zainteresovani za privatizaciju Trepče niti planiraju da ostanu na Kosovu posle 2021 godine a trenutno ih tamo ima manje od 600 računajući i civilno osoblje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hadžija, 26. februar 2019 12:52)

Ma da , njih ne zanimaju prirodni resursi , samo pravda. Pa ti kao da si pao s marsa. Ne postoji ni jedan barel nafte koji oni ne kontrolisu iz zemalja u kojima su organizovali puceve. Ne moraju da americke kompanije uzimaju direktno naftu iz neke zemlje .To mogu da rade i sa cerkama firmama koje su iz zemlje domacina.

Onom

pre 5 godina

Za osvajanje Venecuele vojskom treba bar 200.000 vojnika. To bi se primetilo da su SAD krenule da ih salju tamo, nije jednostavno premestiti toliku vojsku + tenkove i su potrebnu opremu.
(T, 26. februar 2019 13:02)

Kojih 200 000 vojnika jesi ti realan?

Kada bilo koja velika sila SAD,Rusija,Kina,Francuska,V.Britanija sledeći put u nekom ratu angažuje
200 000 vojnika to će biti Svetski rat.

Tako se govorilo i za Irak 2003 godine pa su na kraju bespotrebno angažovali tolike snage.Čim je pukao prvi metak vojska je pobacala oružje i prideužila se narodu koji je na ulicama rušio biste i spomenike diktatora a diktator se sakrio u mišiju rupu,slično je prošao i Gadafi a prošao bi i Milošević da je vojska krenula na narod.

frank_castle

pre 5 godina

Stari dobar recept amera.
Majstori u manipulisanju masom. Jos jedna americka zastavica na tudjoj zemlji. Igraju riziko ljudi, opusteno.

mix

pre 5 godina

Mislim da se ameri neće lepo provesti u pokušaju da Venecueli uvedu "demokratiju".
(sj, 26. februar 2019 11:33)

Mislim da se narod Venecuele,nece dobro provesti,nazalost,za koga god da su.
Ameri sigurno nece ici da ginu,za tudje interese.

Oliver

pre 5 godina

Verujem da je intervencija neizbezna i veoma pozeljna za Trumpa. Poslednja intervencija u Latinskoj Americi je bila 1989.u Panami kad je svrgnut general Norijega,a pre toga u Granadi 1983. koju su opisivali kao "2 dana pucnjave,2 nedelje surfovanja". Venecuela ce biti veci zalogaj,jer ima 3 ruska S 300 sistema. Bice to lep izazov za americku avijaciju i prava provera spremnosti Pentagonove Latinoamericke komande,koja nije imala tako puno posla prethodnih godina kao Centralna,Pacificka ili Evropska NATO komanda.Za Trumpa ovo je doslo kao poruceno.Prvo,medijski ce biti skrajnuta istraga Roberta Milera oko ruskog mesanja.I Klinton je vesto skrenuo paznju sa istrage Keneta Stara tako sto je bombardovao SR Jugoslaviju.Drugo,obaranjem socijalistickog diktatora Trump salje poruku da se nece tolerisati "socijalizam" nigde na Zelenom kontinentu.To je poruka za druge levicarske zemlje zapadne hemisfere poput NIkaragve i Kube. Uz to,eksploatacijom prideva "socijalisticki" nanosi se grozna steta levicarskim,progresivniim demokratskim kandidatima tipa Berni Sandersa i Elizabet Voren koji su glavni favoriti za demokratsku nominaciju. Bice ucutkani i Trampovi neokonovski republikanski protivnici tipa Marka Rubia. Bice zadovoljena i velika ultradesna kubanska i latino emigracija na Floridi,koja je kljucna drzava u izborima. Takodje,brza,cista pobeda u roku od par nedelja donece velike predizborne poene Trumpu,jer americki narod voli ratne pobednike.

hadžija

pre 5 godina

Garant im treba neki prirodni resurs da eksploatisu. Nisu oni Majke Tereze da se bas toliko sekiraju za Venecuelski narod i drzavu...
(slobica, 26. februar 2019 11:39)

Koji prirodni resurs ???

Možda nafta?

Pa tako ste govorili i za Irak i Libiji kad gde čuda Amerika niti američke kompanije ne prerađuje apsolutno ni jedan barel nafte iz Libije ili Iraka.
Na Kosovu je bilo priče treba im ugalj iz Trepče,niti ih zanima Trepča niti su zainteresovani za privatizaciju Trepče niti planiraju da ostanu na Kosovu posle 2021 godine a trenutno ih tamo ima manje od 600 računajući i civilno osoblje.

NN

pre 5 godina

Licemerje na svim stranama.
USA se preti, sprema se i velike su šanse da će utrčati u Venecuelu.
A da Rusi prvi uđu u Venecuelu, onda bi Ameri totalno poludili i rekli bi da to ne može tako i ko zna šta bi bilo.

A sa druge strane, Rusi samo klepeću praznim rečima, lože svoje simpatije da će sve da razbiju "samo ako ameri.." to i to

Лепи Цане

pre 5 godina

Ето, амерички војници крећу у рат због бољег живота становника Венецуеле. Какво пожртвовање, човекољубље...

Zoki

pre 5 godina

Upravo Maduro ne priznaje parlamentarni poraz. Cim je parlament osvojila opozicija on je ukinuo ovlascenja parlamenta i izmislio agenciju/telo sa jacim ovlascenjima od parlamenta i naravno tamo je postavio svoje ljude. Niko ih nije birao nego ih je Maduro postavio.
Na predsednickim izborima Maduro je masovno krsio zakon.
Tako da - upravo Maduro ne priznaje izbore. Da ih priznaje ne bi osakatio prava parlamenta i da ih priznaje ne bi krsio zakone o izborima.
Srbi su naravno uvek bili pa i sada jesu na strani diktatora. Svoje despote i tirane biraju da vladaju nad njima a svoje demokrate ubijaju.

NOR

pre 5 godina

USA bar i nesto radi za razliku od drugih koji samo dizu prasinu u medijima. Ajde rusi i kinezi, pa sto ne posaljete vase fregate i pomognete venecueli ili Maduru??? A da Vi to radite samo iz daleka i na recima, isto kao sto ste i nama pomogli '99.

Nikola

pre 5 godina

Naravno da se spremaju. Spremni su oni odavno sigurno, samo su sada odlucili da krenu u akciju. Vec par dana njihovi avioni za izvidjanje lete blizu Venecuelanske obale. Ukratko, oni sluze za lociranje jedinica Venecuelanske vojske, avijacije, PVO, presrecu razgovore i tako te stvari.. A ne mogu se uzdati u pobunu Venecuelanske vojske, tako da im je to jedino preostalo.

NOR

pre 5 godina

USA bar i nesto radi za razliku od drugih koji samo dizu prasinu u medijima. Ajde rusi i kinezi, pa sto ne posaljete vase fregate i pomognete venecueli ili Maduru??? A da Vi to radite samo iz daleka i na recima, isto kao sto ste i nama pomogli '99.

Лепи Цане

pre 5 godina

Ето, амерички војници крећу у рат због бољег живота становника Венецуеле. Какво пожртвовање, човекољубље...

Oliver

pre 5 godina

Verujem da je intervencija neizbezna i veoma pozeljna za Trumpa. Poslednja intervencija u Latinskoj Americi je bila 1989.u Panami kad je svrgnut general Norijega,a pre toga u Granadi 1983. koju su opisivali kao "2 dana pucnjave,2 nedelje surfovanja". Venecuela ce biti veci zalogaj,jer ima 3 ruska S 300 sistema. Bice to lep izazov za americku avijaciju i prava provera spremnosti Pentagonove Latinoamericke komande,koja nije imala tako puno posla prethodnih godina kao Centralna,Pacificka ili Evropska NATO komanda.Za Trumpa ovo je doslo kao poruceno.Prvo,medijski ce biti skrajnuta istraga Roberta Milera oko ruskog mesanja.I Klinton je vesto skrenuo paznju sa istrage Keneta Stara tako sto je bombardovao SR Jugoslaviju.Drugo,obaranjem socijalistickog diktatora Trump salje poruku da se nece tolerisati "socijalizam" nigde na Zelenom kontinentu.To je poruka za druge levicarske zemlje zapadne hemisfere poput NIkaragve i Kube. Uz to,eksploatacijom prideva "socijalisticki" nanosi se grozna steta levicarskim,progresivniim demokratskim kandidatima tipa Berni Sandersa i Elizabet Voren koji su glavni favoriti za demokratsku nominaciju. Bice ucutkani i Trampovi neokonovski republikanski protivnici tipa Marka Rubia. Bice zadovoljena i velika ultradesna kubanska i latino emigracija na Floridi,koja je kljucna drzava u izborima. Takodje,brza,cista pobeda u roku od par nedelja donece velike predizborne poene Trumpu,jer americki narod voli ratne pobednike.

mix

pre 5 godina

Mislim da se ameri neće lepo provesti u pokušaju da Venecueli uvedu "demokratiju".
(sj, 26. februar 2019 11:33)

Mislim da se narod Venecuele,nece dobro provesti,nazalost,za koga god da su.
Ameri sigurno nece ici da ginu,za tudje interese.

Zoki

pre 5 godina

Upravo Maduro ne priznaje parlamentarni poraz. Cim je parlament osvojila opozicija on je ukinuo ovlascenja parlamenta i izmislio agenciju/telo sa jacim ovlascenjima od parlamenta i naravno tamo je postavio svoje ljude. Niko ih nije birao nego ih je Maduro postavio.
Na predsednickim izborima Maduro je masovno krsio zakon.
Tako da - upravo Maduro ne priznaje izbore. Da ih priznaje ne bi osakatio prava parlamenta i da ih priznaje ne bi krsio zakone o izborima.
Srbi su naravno uvek bili pa i sada jesu na strani diktatora. Svoje despote i tirane biraju da vladaju nad njima a svoje demokrate ubijaju.

sasa

pre 5 godina

Koji prirodni resurs ???

Možda nafta?

Pa tako ste govorili i za Irak i Libiji kad gde čuda Amerika niti američke kompanije ne prerađuje apsolutno ni jedan barel nafte iz Libije ili Iraka.
Na Kosovu je bilo priče treba im ugalj iz Trepče,niti ih zanima Trepča niti su zainteresovani za privatizaciju Trepče niti planiraju da ostanu na Kosovu posle 2021 godine a trenutno ih tamo ima manje od 600 računajući i civilno osoblje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hadžija, 26. februar 2019 12:52)

Ma da , njih ne zanimaju prirodni resursi , samo pravda. Pa ti kao da si pao s marsa. Ne postoji ni jedan barel nafte koji oni ne kontrolisu iz zemalja u kojima su organizovali puceve. Ne moraju da americke kompanije uzimaju direktno naftu iz neke zemlje .To mogu da rade i sa cerkama firmama koje su iz zemlje domacina.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Ето, амерички војници крећу у рат због бољег живота становника Венецуеле. Какво пожртвовање, човекољубље...
(Лепи Цане, 26. februar 2019 11:55)

A sad im je odlično? Nemaju da jedu, narod pati, diktator ne silazi sa vlasti. Kako on misli da preokrene situaciju? Njega to ne zanima. Sin u Monaku vozi ZLATNOG Ferarija. Gajbice, kao i Markic nas.

NN

pre 5 godina

Licemerje na svim stranama.
USA se preti, sprema se i velike su šanse da će utrčati u Venecuelu.
A da Rusi prvi uđu u Venecuelu, onda bi Ameri totalno poludili i rekli bi da to ne može tako i ko zna šta bi bilo.

A sa druge strane, Rusi samo klepeću praznim rečima, lože svoje simpatije da će sve da razbiju "samo ako ameri.." to i to

frank_castle

pre 5 godina

Stari dobar recept amera.
Majstori u manipulisanju masom. Jos jedna americka zastavica na tudjoj zemlji. Igraju riziko ljudi, opusteno.

Branko

pre 5 godina

@(T, 26. februar 2019 13:02)

U operaciju pustinjska oluja Ameri su krenuli sa 700000 svojih vojnika. Venecuelu bi razbucali laganica. Bio je plan da kopneno krenu na nas i bilo je angažovano 250000 samo američkih vojnika. Srećom po nas to se nije dogodilo. Maduro je ukinuo parlament koji većinski nije bio na njegovoj strani i osnovao agenciju sa svojim ljudima da glumi parlament. Maduro je diktator i tu se svaka priča završava. Mora da ode.

Iz zemlje krajnosti

pre 5 godina

Venecuela ima 32 miliona stanovnika, od toga neka bude da ima 700.000 vojnika opremljenih, to nije igra.
Uporedjuju je sa Irakom, pa u Iraku je daleko bio povoljniji teren za Amere, pustinja.
U Venecueli Rusi imaju milijarde ulozeme u naftu, to nece da oproste.

Alo

pre 5 godina

USA bar i nesto radi za razliku od drugih koji samo dizu prasinu u medijima. Ajde rusi i kinezi, pa sto ne posaljete vase fregate i pomognete venecueli ili Maduru??? A da Vi to radite samo iz daleka i na recima, isto kao sto ste i nama pomogli '99.
 (NOR, 26. februar 2019 11:36

Da li je tebi jasno da bi takva reakcija uzrokovala treći svetski rat? Ponekad se pitam da li su ljudi ciste pameti kada priželjkuju ovakve stvari.

hadžija

pre 5 godina

Garant im treba neki prirodni resurs da eksploatisu. Nisu oni Majke Tereze da se bas toliko sekiraju za Venecuelski narod i drzavu...
(slobica, 26. februar 2019 11:39)

Koji prirodni resurs ???

Možda nafta?

Pa tako ste govorili i za Irak i Libiji kad gde čuda Amerika niti američke kompanije ne prerađuje apsolutno ni jedan barel nafte iz Libije ili Iraka.
Na Kosovu je bilo priče treba im ugalj iz Trepče,niti ih zanima Trepča niti su zainteresovani za privatizaciju Trepče niti planiraju da ostanu na Kosovu posle 2021 godine a trenutno ih tamo ima manje od 600 računajući i civilno osoblje.

Onom

pre 5 godina

Za osvajanje Venecuele vojskom treba bar 200.000 vojnika. To bi se primetilo da su SAD krenule da ih salju tamo, nije jednostavno premestiti toliku vojsku + tenkove i su potrebnu opremu.
(T, 26. februar 2019 13:02)

Kojih 200 000 vojnika jesi ti realan?

Kada bilo koja velika sila SAD,Rusija,Kina,Francuska,V.Britanija sledeći put u nekom ratu angažuje
200 000 vojnika to će biti Svetski rat.

Tako se govorilo i za Irak 2003 godine pa su na kraju bespotrebno angažovali tolike snage.Čim je pukao prvi metak vojska je pobacala oružje i prideužila se narodu koji je na ulicama rušio biste i spomenike diktatora a diktator se sakrio u mišiju rupu,slično je prošao i Gadafi a prošao bi i Milošević da je vojska krenula na narod.

Nikola

pre 5 godina

Naravno da se spremaju. Spremni su oni odavno sigurno, samo su sada odlucili da krenu u akciju. Vec par dana njihovi avioni za izvidjanje lete blizu Venecuelanske obale. Ukratko, oni sluze za lociranje jedinica Venecuelanske vojske, avijacije, PVO, presrecu razgovore i tako te stvari.. A ne mogu se uzdati u pobunu Venecuelanske vojske, tako da im je to jedino preostalo.

T

pre 5 godina

Za osvajanje Venecuele vojskom treba bar 200.000 vojnika. To bi se primetilo da su SAD krenule da ih salju tamo, nije jednostavno premestiti toliku vojsku + tenkove i su potrebnu opremu.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Adriano_Galliani, 26. februar 2019 14:04
nisi čuo da su već odavno zamrznuta sva sredstva venecuele u usa, kanadi i evropi?
da im blokirali novac?

A mi

pre 5 godina

A sta je sa Srbijom. I ovde narod protestuje mesecima pa nista. A da, nemamo naftu.....e....al imamo jeftinu radnu snagu......hm......nesto im je Vucko dao sto je vrednije od toga.......hm.......cekaj ......pa nadnicare im je i dao. Zato i nece da se bude. Dao im je sve sto je imao nema sta vise, i firme i narod i zemlju sve im je dao, sto da ga smenjuju. Sloba im nista nije dao i zdravo dovidjenja. Vucko naucio pa se snasao, naucio lekciju.
Au al je lose

Ivan P.

pre 5 godina

Najjača mi je fora Venecuela pod sankcijama godinama a sad kao ameri šalju humanitarnu pomoć. Zar neko veruje u tu humanitarnost

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putinovi placenici su vec odavno u Venecueli(Vagner)stite velike tovare droge koju Venecuela i KGB svercuju...kako ce se ovo zavrsiti videcemo...Putinu svakako odgovara rat on se tu snalazi kao riba u vodi?

jasdf

pre 5 godina

@A mi
Mi mirno protestujemo, u Venecueli vojska ubija demonstrante. To je ta mala razlika, koja odlucuje hoce li i kako reagovati svet.

Milosav

pre 5 godina

Ako je Maduro pametan trebao bi da ima jedno avionce u pripravnosti sa dovoljno goriva barem do Havane. Odatle veci avion i pravac Moskva.
Inace mu sleduje Sadamova i Gadafijeva sudbina.

valverde

pre 5 godina

U operaciju pustinjska oluja Ameri su krenuli sa 700000 svojih vojnika. Venecuelu bi razbucali laganica. Bio je plan da kopneno krenu na nas i bilo je angažovano 250000 samo američkih vojnika. Srećom po nas to se nije dogodilo. Maduro je ukinuo parlament koji većinski nije bio na njegovoj strani i osnovao agenciju sa svojim ljudima da glumi parlament. Maduro je diktator i tu se svaka priča završava. Mora da ode.(Branko, 26. februar 2019 13:58)Invasion forces (2003)
309,000
? United States: 192,000[19]
? United Kingdom: 45,000
? Australia: 2,000
? Poland: 194
? Peshmerga: 70,000.
SAD ima ukupno oko milion uniformosanih lica, od čega 470.000 pripadnika redovne vojske, ostalo državna garda(350.000) i rezerva(190.000). Najviše američkih vojnika u Iraku je bilo 2007-e godine oko 176.000. Maja i juna 1999-e u BJRM je bilo stacionirano manje 100.000 Nato vojnika, uglavnom iz SAD-a. Kfor(Nato) je na Kosovo ušao sa oko 55. 000 vojnika. Interesantno da su američki vojni komandanti predviđali(o tome obavestili predsednika), neposredno pred iračku intervenciju, da im je za to potrebno manje od 100.000 vojnika, da će Sadam pasti za dve-tri nedelje i da će biti manje od 100 gubitaka u američkoj vojsci. Činjenice su to brutalno demantovale. Iračka vojska, iako pod sankcijama, zastarela i iscrpljena, jer su Ameri pre toga više od decenije redovno vršili vazdušne napade, je pružila iznenađujuće dobar otpor. Koaliciji je trebalo mnogo više vremena da okupira Irak, a cena je prevelika :4500 američkih vojnika i preko 1000 milijardi dolara, za prvih 10 godina okupacije(03-13). 2014-e američka vojska u Iraku se pojačava zbog borbe protiv IS. Glavni razlog zašto neće doći do američke intervencije u Venecueli je nedostatak sredstava i resursa za tako veliki posao. Uloga svetskog policajca ih je mnogo koštala, granica dozvoljenog duga je više puta probijana, deficit je u porastu, tako da je prošlo vreme kada su se olako upuštali u intervencije. Nedavna koalicija protiv IS je u dobroj meri finansirana novcem bogatih arapskih saveznika sa Bliskog Istoka(Saudi Arabije, UAE, Katara...), kojima je smetao Asad, ali im ne smeta Maduro. Venecuela ima mnogo jaču armiju nego Irak 2003-e, bolje opremljenu i moderniju. Poseduju novo naoružanje iz Rusije,a imaju i tri sistema S-300. Nemaju paravojne formacije, koje Vašington može da iskoristi(kao što je iskoristio Kurde, koji su od početka 90-ih imali svoju armiju, koja je kontrolisala severni deo Iraka, prema Turskoj i Iranu) . Evidentno da naftni lobi ima jak uticaj u Beloj Kući, ali Venecuela je ipak veliki zalogaj i pitanje je da li bi se vojna intervencija isplatila i u kom roku. Trenutna opcija je organizovano nasillje, koje može dovesti do puča. Zato zapadni mediji u zadnje vreme sprovode orkestriranu kampanju protiv Madura, kao što je bio slučaj sa Milošević, Sadamom, Gadafijem, Asadom...U Siriji im nije prošlo, videćemo šta će biti sa Venecuelom?

hadžija

pre 5 godina

Garant im treba neki prirodni resurs da eksploatisu. Nisu oni Majke Tereze da se bas toliko sekiraju za Venecuelski narod i drzavu...
(slobica, 26. februar 2019 11:39)

Koji prirodni resurs ???

Možda nafta?

Pa tako ste govorili i za Irak i Libiji kad gde čuda Amerika niti američke kompanije ne prerađuje apsolutno ni jedan barel nafte iz Libije ili Iraka.
Na Kosovu je bilo priče treba im ugalj iz Trepče,niti ih zanima Trepča niti su zainteresovani za privatizaciju Trepče niti planiraju da ostanu na Kosovu posle 2021 godine a trenutno ih tamo ima manje od 600 računajući i civilno osoblje.

NOR

pre 5 godina

USA bar i nesto radi za razliku od drugih koji samo dizu prasinu u medijima. Ajde rusi i kinezi, pa sto ne posaljete vase fregate i pomognete venecueli ili Maduru??? A da Vi to radite samo iz daleka i na recima, isto kao sto ste i nama pomogli '99.

Branko

pre 5 godina

@(T, 26. februar 2019 13:02)

U operaciju pustinjska oluja Ameri su krenuli sa 700000 svojih vojnika. Venecuelu bi razbucali laganica. Bio je plan da kopneno krenu na nas i bilo je angažovano 250000 samo američkih vojnika. Srećom po nas to se nije dogodilo. Maduro je ukinuo parlament koji većinski nije bio na njegovoj strani i osnovao agenciju sa svojim ljudima da glumi parlament. Maduro je diktator i tu se svaka priča završava. Mora da ode.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Ето, амерички војници крећу у рат због бољег живота становника Венецуеле. Какво пожртвовање, човекољубље...
(Лепи Цане, 26. februar 2019 11:55)

A sad im je odlično? Nemaju da jedu, narod pati, diktator ne silazi sa vlasti. Kako on misli da preokrene situaciju? Njega to ne zanima. Sin u Monaku vozi ZLATNOG Ferarija. Gajbice, kao i Markic nas.

Zoki

pre 5 godina

Upravo Maduro ne priznaje parlamentarni poraz. Cim je parlament osvojila opozicija on je ukinuo ovlascenja parlamenta i izmislio agenciju/telo sa jacim ovlascenjima od parlamenta i naravno tamo je postavio svoje ljude. Niko ih nije birao nego ih je Maduro postavio.
Na predsednickim izborima Maduro je masovno krsio zakon.
Tako da - upravo Maduro ne priznaje izbore. Da ih priznaje ne bi osakatio prava parlamenta i da ih priznaje ne bi krsio zakone o izborima.
Srbi su naravno uvek bili pa i sada jesu na strani diktatora. Svoje despote i tirane biraju da vladaju nad njima a svoje demokrate ubijaju.

Onom

pre 5 godina

Za osvajanje Venecuele vojskom treba bar 200.000 vojnika. To bi se primetilo da su SAD krenule da ih salju tamo, nije jednostavno premestiti toliku vojsku + tenkove i su potrebnu opremu.
(T, 26. februar 2019 13:02)

Kojih 200 000 vojnika jesi ti realan?

Kada bilo koja velika sila SAD,Rusija,Kina,Francuska,V.Britanija sledeći put u nekom ratu angažuje
200 000 vojnika to će biti Svetski rat.

Tako se govorilo i za Irak 2003 godine pa su na kraju bespotrebno angažovali tolike snage.Čim je pukao prvi metak vojska je pobacala oružje i prideužila se narodu koji je na ulicama rušio biste i spomenike diktatora a diktator se sakrio u mišiju rupu,slično je prošao i Gadafi a prošao bi i Milošević da je vojska krenula na narod.

T

pre 5 godina

Za osvajanje Venecuele vojskom treba bar 200.000 vojnika. To bi se primetilo da su SAD krenule da ih salju tamo, nije jednostavno premestiti toliku vojsku + tenkove i su potrebnu opremu.

Iz zemlje krajnosti

pre 5 godina

Venecuela ima 32 miliona stanovnika, od toga neka bude da ima 700.000 vojnika opremljenih, to nije igra.
Uporedjuju je sa Irakom, pa u Iraku je daleko bio povoljniji teren za Amere, pustinja.
U Venecueli Rusi imaju milijarde ulozeme u naftu, to nece da oproste.

Alo

pre 5 godina

USA bar i nesto radi za razliku od drugih koji samo dizu prasinu u medijima. Ajde rusi i kinezi, pa sto ne posaljete vase fregate i pomognete venecueli ili Maduru??? A da Vi to radite samo iz daleka i na recima, isto kao sto ste i nama pomogli '99.
 (NOR, 26. februar 2019 11:36

Da li je tebi jasno da bi takva reakcija uzrokovala treći svetski rat? Ponekad se pitam da li su ljudi ciste pameti kada priželjkuju ovakve stvari.

sasa

pre 5 godina

Koji prirodni resurs ???

Možda nafta?

Pa tako ste govorili i za Irak i Libiji kad gde čuda Amerika niti američke kompanije ne prerađuje apsolutno ni jedan barel nafte iz Libije ili Iraka.
Na Kosovu je bilo priče treba im ugalj iz Trepče,niti ih zanima Trepča niti su zainteresovani za privatizaciju Trepče niti planiraju da ostanu na Kosovu posle 2021 godine a trenutno ih tamo ima manje od 600 računajući i civilno osoblje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hadžija, 26. februar 2019 12:52)

Ma da , njih ne zanimaju prirodni resursi , samo pravda. Pa ti kao da si pao s marsa. Ne postoji ni jedan barel nafte koji oni ne kontrolisu iz zemalja u kojima su organizovali puceve. Ne moraju da americke kompanije uzimaju direktno naftu iz neke zemlje .To mogu da rade i sa cerkama firmama koje su iz zemlje domacina.

Лепи Цане

pre 5 godina

Ето, амерички војници крећу у рат због бољег живота становника Венецуеле. Какво пожртвовање, човекољубље...

frank_castle

pre 5 godina

Stari dobar recept amera.
Majstori u manipulisanju masom. Jos jedna americka zastavica na tudjoj zemlji. Igraju riziko ljudi, opusteno.

Oliver

pre 5 godina

Verujem da je intervencija neizbezna i veoma pozeljna za Trumpa. Poslednja intervencija u Latinskoj Americi je bila 1989.u Panami kad je svrgnut general Norijega,a pre toga u Granadi 1983. koju su opisivali kao "2 dana pucnjave,2 nedelje surfovanja". Venecuela ce biti veci zalogaj,jer ima 3 ruska S 300 sistema. Bice to lep izazov za americku avijaciju i prava provera spremnosti Pentagonove Latinoamericke komande,koja nije imala tako puno posla prethodnih godina kao Centralna,Pacificka ili Evropska NATO komanda.Za Trumpa ovo je doslo kao poruceno.Prvo,medijski ce biti skrajnuta istraga Roberta Milera oko ruskog mesanja.I Klinton je vesto skrenuo paznju sa istrage Keneta Stara tako sto je bombardovao SR Jugoslaviju.Drugo,obaranjem socijalistickog diktatora Trump salje poruku da se nece tolerisati "socijalizam" nigde na Zelenom kontinentu.To je poruka za druge levicarske zemlje zapadne hemisfere poput NIkaragve i Kube. Uz to,eksploatacijom prideva "socijalisticki" nanosi se grozna steta levicarskim,progresivniim demokratskim kandidatima tipa Berni Sandersa i Elizabet Voren koji su glavni favoriti za demokratsku nominaciju. Bice ucutkani i Trampovi neokonovski republikanski protivnici tipa Marka Rubia. Bice zadovoljena i velika ultradesna kubanska i latino emigracija na Floridi,koja je kljucna drzava u izborima. Takodje,brza,cista pobeda u roku od par nedelja donece velike predizborne poene Trumpu,jer americki narod voli ratne pobednike.

NN

pre 5 godina

Licemerje na svim stranama.
USA se preti, sprema se i velike su šanse da će utrčati u Venecuelu.
A da Rusi prvi uđu u Venecuelu, onda bi Ameri totalno poludili i rekli bi da to ne može tako i ko zna šta bi bilo.

A sa druge strane, Rusi samo klepeću praznim rečima, lože svoje simpatije da će sve da razbiju "samo ako ameri.." to i to

mix

pre 5 godina

Mislim da se ameri neće lepo provesti u pokušaju da Venecueli uvedu "demokratiju".
(sj, 26. februar 2019 11:33)

Mislim da se narod Venecuele,nece dobro provesti,nazalost,za koga god da su.
Ameri sigurno nece ici da ginu,za tudje interese.

Nikola

pre 5 godina

Naravno da se spremaju. Spremni su oni odavno sigurno, samo su sada odlucili da krenu u akciju. Vec par dana njihovi avioni za izvidjanje lete blizu Venecuelanske obale. Ukratko, oni sluze za lociranje jedinica Venecuelanske vojske, avijacije, PVO, presrecu razgovore i tako te stvari.. A ne mogu se uzdati u pobunu Venecuelanske vojske, tako da im je to jedino preostalo.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putinovi placenici su vec odavno u Venecueli(Vagner)stite velike tovare droge koju Venecuela i KGB svercuju...kako ce se ovo zavrsiti videcemo...Putinu svakako odgovara rat on se tu snalazi kao riba u vodi?

jasdf

pre 5 godina

@A mi
Mi mirno protestujemo, u Venecueli vojska ubija demonstrante. To je ta mala razlika, koja odlucuje hoce li i kako reagovati svet.

Ivan P.

pre 5 godina

Najjača mi je fora Venecuela pod sankcijama godinama a sad kao ameri šalju humanitarnu pomoć. Zar neko veruje u tu humanitarnost

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Adriano_Galliani, 26. februar 2019 14:04
nisi čuo da su već odavno zamrznuta sva sredstva venecuele u usa, kanadi i evropi?
da im blokirali novac?

A mi

pre 5 godina

A sta je sa Srbijom. I ovde narod protestuje mesecima pa nista. A da, nemamo naftu.....e....al imamo jeftinu radnu snagu......hm......nesto im je Vucko dao sto je vrednije od toga.......hm.......cekaj ......pa nadnicare im je i dao. Zato i nece da se bude. Dao im je sve sto je imao nema sta vise, i firme i narod i zemlju sve im je dao, sto da ga smenjuju. Sloba im nista nije dao i zdravo dovidjenja. Vucko naucio pa se snasao, naucio lekciju.
Au al je lose

Milosav

pre 5 godina

Ako je Maduro pametan trebao bi da ima jedno avionce u pripravnosti sa dovoljno goriva barem do Havane. Odatle veci avion i pravac Moskva.
Inace mu sleduje Sadamova i Gadafijeva sudbina.

valverde

pre 5 godina

U operaciju pustinjska oluja Ameri su krenuli sa 700000 svojih vojnika. Venecuelu bi razbucali laganica. Bio je plan da kopneno krenu na nas i bilo je angažovano 250000 samo američkih vojnika. Srećom po nas to se nije dogodilo. Maduro je ukinuo parlament koji većinski nije bio na njegovoj strani i osnovao agenciju sa svojim ljudima da glumi parlament. Maduro je diktator i tu se svaka priča završava. Mora da ode.(Branko, 26. februar 2019 13:58)Invasion forces (2003)
309,000
? United States: 192,000[19]
? United Kingdom: 45,000
? Australia: 2,000
? Poland: 194
? Peshmerga: 70,000.
SAD ima ukupno oko milion uniformosanih lica, od čega 470.000 pripadnika redovne vojske, ostalo državna garda(350.000) i rezerva(190.000). Najviše američkih vojnika u Iraku je bilo 2007-e godine oko 176.000. Maja i juna 1999-e u BJRM je bilo stacionirano manje 100.000 Nato vojnika, uglavnom iz SAD-a. Kfor(Nato) je na Kosovo ušao sa oko 55. 000 vojnika. Interesantno da su američki vojni komandanti predviđali(o tome obavestili predsednika), neposredno pred iračku intervenciju, da im je za to potrebno manje od 100.000 vojnika, da će Sadam pasti za dve-tri nedelje i da će biti manje od 100 gubitaka u američkoj vojsci. Činjenice su to brutalno demantovale. Iračka vojska, iako pod sankcijama, zastarela i iscrpljena, jer su Ameri pre toga više od decenije redovno vršili vazdušne napade, je pružila iznenađujuće dobar otpor. Koaliciji je trebalo mnogo više vremena da okupira Irak, a cena je prevelika :4500 američkih vojnika i preko 1000 milijardi dolara, za prvih 10 godina okupacije(03-13). 2014-e američka vojska u Iraku se pojačava zbog borbe protiv IS. Glavni razlog zašto neće doći do američke intervencije u Venecueli je nedostatak sredstava i resursa za tako veliki posao. Uloga svetskog policajca ih je mnogo koštala, granica dozvoljenog duga je više puta probijana, deficit je u porastu, tako da je prošlo vreme kada su se olako upuštali u intervencije. Nedavna koalicija protiv IS je u dobroj meri finansirana novcem bogatih arapskih saveznika sa Bliskog Istoka(Saudi Arabije, UAE, Katara...), kojima je smetao Asad, ali im ne smeta Maduro. Venecuela ima mnogo jaču armiju nego Irak 2003-e, bolje opremljenu i moderniju. Poseduju novo naoružanje iz Rusije,a imaju i tri sistema S-300. Nemaju paravojne formacije, koje Vašington može da iskoristi(kao što je iskoristio Kurde, koji su od početka 90-ih imali svoju armiju, koja je kontrolisala severni deo Iraka, prema Turskoj i Iranu) . Evidentno da naftni lobi ima jak uticaj u Beloj Kući, ali Venecuela je ipak veliki zalogaj i pitanje je da li bi se vojna intervencija isplatila i u kom roku. Trenutna opcija je organizovano nasillje, koje može dovesti do puča. Zato zapadni mediji u zadnje vreme sprovode orkestriranu kampanju protiv Madura, kao što je bio slučaj sa Milošević, Sadamom, Gadafijem, Asadom...U Siriji im nije prošlo, videćemo šta će biti sa Venecuelom?