Četvrtak, 09.09.2004.

13:03

Darvin još uvek živ

Izvor: B92

Darvin još uvek živ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

de_slo

pre 19 godina

"Od stupanja na dužnost svako veče molim Svetom Savi da me prosvetno umudri" - amazing, zaista! Kada sam prvi put procitala ovu vest cinilo mi se da je rec o nekoj cudnoj sali ...

Milovan

pre 19 godina

Kad cita covek vecinu komentara - da li su oni slucajan ili nameran uzorak ne znam (moderator zna), prosto bi pomislio da smo drustvo sve suvih Nobelovaca sve go naucnik toliko se pozivamo na nauku.
I posto to naravno nije tacno tako isto ovolika mudrost nema mnogo pokrica. Ipak, ovom prigodom moja malenkost se usudjuje da preporuci postovanom auditorijumu jos jednu knjigu a na vecnu temu postanka: "Bog,covek i vasiona" od Bozidara Knezevica (ko li to bese ?). Tamo cete naci podatke koliko se najvecih naucnika i mislilaca starog i novog veka izjasnjavalo da veruje u Boga. Koliko se secam poboznih je bilo blizu 90%, samo oko 2 do 3% ateista a ostali su bili nesto neopredeljeni.
Pozdravljam vas i zahvaljujem na paznji.

Strato

pre 19 godina

Evo sta sam dobio kao prvi rezultat kada sam u u polju za pretragu u google-u upisao charles darwin:
News results for charles darwin - View today's top stories
Darwin is OK after all, Serbia says - MSNBC - 5 hours ago
...da nije smesno plakao bih....

sem

pre 19 godina

Potpuno je normalno da, ako su nasu sadasnju ministarku prosvete u detinjstvu ucili da decu donose rode, to onda uce i nasi potomci. Dok se ne pojavi neki novi ministar/ka.
Zna se ko zna!

boba

pre 19 godina

Oprezno, nije jos gotovo, jer se odluka ne moze saopstavati na konferenciji za stampu, po sistemu salili smo se, mora da bude objavljena u Prosvetnom glasniku da bi bila u planu i programu. To je zakon za nastavnike u skolama.
Samo da se jos jednom prisetimo; strani jezik izbacen (kaze ministarka fakultativan), predmet 'Od igracke do racunara' izbacen sa liste izbornih predmeta, iako se preko 80% dece bas za to opredelilo prosle godine, Sad ovo sa Teorijom evolucije (nije jos zavrseno, ponavljam). Malo je mnogo omaski za tako kratko vreme. Ostavka!!!!

dzericak

pre 19 godina

Darvin Carlse, mi ti se kunemo,
da sa tvoga puta ne skrenemo.
Odlicna odluka!
(Nesto se ipak mislim da bi bilo malo teze da se kod nas teorija evolucije ukida u skolama, da ju je razvio nas covek, recimo Pancic.)

СД

pre 19 godina

Изгледа да Свети Сава није услишио молитву госпође министарке. Она остаје као црна мрља на нашем просветном небу и, ако има и трунке части и поштења, требало би да поднесе оставку и са својим назорима да потражи место у неком манастиру да нам не загађује омладину.

Vojvodjanin

pre 19 godina

Neke se greske mogu ispraviti - a neke nikada! Ovakav lapsus se tesko placa u svetu nauke, obarazovanja i kulture. Slika i prilika sadasnje vlasti! Bruka i sramota!
Slazem sa konstatacijom da mi je draze saznanje da poticem od majmuna nego da me izaberu za ministra u ovoj vladi!

annie

pre 19 godina

Neko je pitao ko je Brdar. E, taj gospodin, koji je onako blazeno-nasmeseno demantovao ministarku, profesor je na Filozofskom u Novom Sadu, a nedavno je pravdao ukidanje stranog jezika time da ucenje stranih jezika nije strateski interes nase zemlje. Moji poljupci Teofilu, koji vodi 'krstaski rat' protiv DSS-a. Kad se mora - pa vidite sta nam rade!

Miroslav I

pre 19 godina

Zilav neki covek ovaj Darvin. Preziveo je najnoviji ispad genijalne ministarke, izdanak jos genijalnije vlade, na celu sa najgenijalnijim predsednikom. Koja ekipa..

antonije@yubc.net

pre 19 godina

Ako mislite da furate u Evropu, a da se gnusate Avganistana, Irana, srednjeg veka, Boga, mantije itd. Idite gde ocete, daleko vam lepa kuca. Svaka cast ministarki, za razliku od Kostunice i ostalih u vladi ona ima petlju. Bog je veliki.

Lida

pre 19 godina

Svaka cast onima koji su vrsili pritisak. To je dokaz da volja naroda ne moze da se zanemari. Ajde sada nastavimo tako, pa da vrsimo pritisak za smenjivanje svih onih koji hoce da vrate Srbiju u kameno doba.

Toni

pre 19 godina

Evo jedne teze tzv. teorije evolucije: prvi oblici zivota su nastali slucajnim slaganjem aminokiselina u lanac proteina. Verovatnoca za to je, matematicki gledano, manja nego verovatnoca minimalno verovatnog dogadjaja koji se mogao desiti u nasem univerzumu (uzimajuci u obzir da je univerzum star oko 30 milijardi godina i da ima 10 na osamdeseti beskrajno malih cestica, a intenzitet stvaranja dogadjaja je hiljadu milijardi u u sekundi). Sve ovo su aktuelni stavovi astrofizike. Dakle teorija kreacionizma se zasniva na mnogo dubljim naucnim dostignucima i u saglasju je sa njima, nego sto je teorija evolucije.

kopakabana

pre 19 godina

Nije dovoljno sto je odluka povucena, treba i smeniti ministarku Colic. Takodje, treba pojasniti ko ju je postavio na mesto ministra prosvete. Vidim da neki isticu kako teorija Darvina nije tacna, ok, ali to i nije ovde presudno, problem je sto ministarka bespotrebno suprostavlja biblijsku pricu naucnoj teoriji, sto je veoma nazadno razmisljanje. Tretirajuci ove dve stvari kao ili-ili, govori mi da ona bukvalizuje Bibliju, a to dalje kazuje da je njena misaona sposobnost ostala na nivou konkretnog.

Milan Jovanovic

pre 19 godina

Predsednik Komisije Srpske pravoslavne crkve za pripremu programa verske nastave, episkop braničevski Ignjatije, kazao je još pre tri i po godine da nastava veronauke nije kontradiktorna nastavi iz drugih naučnih disciplina i to naglasio upravo primerom Darvinove teorije.
„Razlike između nauka vazda postoje. U tome i jeste naučnost i istinitost jedne discipline - da ona argumentima pokaže da nosi istinu. Na primer, biologija i Darvinova teorija. To je pogrešno shvaćeno kod nas, Darvin nije postavljao u svojim knjigama pitanje da li je Bog stvorio čoveka i svet. Na to pitanje nije ni odgovarao. On je samo govorio o tome na koji su način čovek i ostala priroda vezani. I ta veza ne može biti strana nikome, ni nama teolozima”, rekao je episkop Ignjatije tada.

MagnusPyke

pre 19 godina

Izgleda da nam i dalje nista nije jasno. Nije problem u ministarki, vec u sistemu koji omogucava ministrima da rade sta im padne napamet. Pretpostavljam da je za donosenje svake odluke neophodno da se izvrse konsultacije sa strucnjacima iz pomenutih oblasti.
Mada, sa druge strane, verovatno da 80% stanovnistava u Srbiji i nema pojma ko je Darvin i o cemu se radi u doticnoj teoriji.

STSavas

pre 19 godina

Bilo bi dobro da umudrena ode jednom i zauvek iz sveta odlucivanja. To je sramota za Srbiju da ovakve osobe sa sumnjivim uverenjima odlucuju o tome sta ce male i nevine glavice uzeti u kreiranju svoga imaginarnog i realnog sveta.
Kostunice, Kostunice... zaista je vreme da se urazumis!
Koga si sve okupio oko sebe? Narod ce ovo sigurno kazniti na sledecim izborima! I treba!

MIlko MIlovanovic

pre 19 godina

Sramota da se ta prevarantska teorija uopste vratila u nastavni plan i program. Punite glavu deci sa tim glupostima tog tipa Darvina. Ako neko veruje da je postao od majmuna, to je njegovo privatno pravo. Ali to misljenje ne sme da se namece onima koji veruju u Bozje stvaranje sveta. Dosta vise tih komunistickih gluposti. Pozdrav.

Olga (filoloska struka)

pre 19 godina

Zao mi je sto smo svi toliko neupuceni i u Darvina i u Bibliju, a i u nacine argumentovanja, pa smo na kraj srca i navijamo kao na utakmici za jedno ili za drugo. Vladika Ignjatije dokazuje da je medjusobno uvazavanje moguce cak i u ovoj stvari, ako se malo bolje i izbliza pogleda stvar: o postanku cega se uopste govori kod Darvina, sta je od njegove teorije do sada korigovano (a sasvim je normalno da je nesto korigovano, ipak je teorija stara 150 godina) i sta je nepobitno ostalo kao cinjenica. Ja jesam za ucenje ove teorije u osnovnim skolama, jer mislim da je problematizovanje Darvina tema za studente biologije i druge strucnjake, koji mogu do mile volje da je naucno obaraju, dok deca u skoli treba da imaju jedan dosledan naucni sistem pred sobom. Ali, nervira me i ovo nase srpsko sveopste gadjanje terminima i teorijama, koje se nastavlja evo i u komentarima (pretpostavljam visoko obrazovanih) citalaca. Treba kritikovati politicki akt ukidanja necega, za sta ministarka nije kompetentna, i takav nacin vodjenja politike, a teoriju i nauku ostavimo strucnjacima, ne mesajmo se svaki sa svojim osnovnoskolskim znanjem i navijackim komentarima.

evita

pre 19 godina

Krajnje je vreme da ministri i njihov predsednik (u ovom slucaju Kostunica) shvate da je religija jedno, patriotizam drugo, a vodjenje drzave nesto sasvim peto! Religija u crkve, nauka u skole!!

Djukan

pre 19 godina

Uz postovanje digniteta drugih, ne mogu se oteti utisku da DSS nema kadrovski potencijal koji se moze uspesno i odgovorno baviti drzavnim poslovima i nositi sa problemima danasnje Srbije. Niz postupaka i ispada njenih funkcionera ili vlade to potvrdjuje. Da se samo podsetimo Dejana Mihailova i njegove izjave u predizbornoj kampanji za predsednika Srbije, Marsicanina, direktora Agencije za privatizaciju, koji je tako zabrljao da su ga morali odmah smeniti, vladine odluke o finasiranju optuzenih u Hagu, koja je morala biti povucena, pa sada najsveziji postupak ministarke Colic, itd.itd. Setimo se i Kostunicinih izajava o demonstraciji Crvenih beretki i blokiranja autoputa Beograd-N.Sad, izjava ministra policije Jocica u vezi sa predajom Legije. Ovo se sve ne moze pravdati slucajnim pojavama, koje se mogu desiti u radu, ovo su sustinske i neoprostive greske. To je razlog sto je kredibilitet ove stranke kod naroda opao na najnizi nivo. Bilo bi dobro ako ova stranka moze da realno poboljsa svoj imidz, ne putem marketinga vec ozbiljnim preispitivanjem sadrzaja svoga i delovanja i rada u politickom zivotu Srbije.

Sasa

pre 19 godina

Zna se valjda da, kada se predaje aktuelna teorija, da se spomenu i ostale. Uz evolucionu teoriju se, u uvodu časa, po pravilu đaci i inače upoznaju sa kreacionističkim. Tako se zaista ne može opravdati ministarkino izbacivanje evolucione teorije iz programa biologije motivom da bi đaci trebalo da se upoznaju i sa drugim teorijama. Po Darvinoj teoriji, inače, čovek i nije postao od majmuna, već ima zajedničke pretke sa današnjim čovekolikim majmunima. A i evolucionizam ne potiče od Darvina. I pre Heraklitovog “panta rei” se razmišljalo evolucionistički. Niti je kreacionizam u tumačenju SPC jedini. Zaiteresovani za tu problematiku mogu da “kucnu” i na neku od mnogobrojnih internet strana.. Inače, imao sam prilike da vidim iranske udžbenike biologije posle njihove islamske revolucije. I sam sam bio iznenađen kada sam video koliko je prostora dato Darvin-Volesovoj teoriji evolucije.

MARIJA

pre 19 godina

Juče sam čula da je neki čovek (nažalost, nisam stigla da zapamtim kako se zove i koja mu je funkcija) iz "Brankovog kola " izjavio da dotični stihovi nisu stihovi Branka Radičevića. Čak je i neki profesor književnosti sa Filološkog fakulteta izjavio nešto slično tome. Proverite pre nego što pljujete.

Dejan

pre 19 godina

Evo ja sam u Kanzasu i kreacionizam se ne izucava u skoli. Cak se ni ne spominje. Pre nekoliko godina su pokusali da zabrane testiranje o evoluciji (ali se i dalje predavalo), ali je to, naravno, propalo iste godine.
Dobro je da u Srbiji i dalje ima vise ljudi kojima evolucija nije sumnjiva :)

Veljko

pre 19 godina

"Darvinova teorija", kako je poeticno imenuju, je u medjuvremenu prerasla Darvina, koga cesto zovu njenim tvorcem, i sada se naziva teorijom evolucije. U pitanju je zbir nepobitnih naucnih cinjenica, o kojima se u naucnim krugovima uopste ne raspravlja. Dakle teorija u uzem smislu. Naravno, na nekim poljima se jos vrse istrazivanja.
Zaineteresovao sam se za kreacionisticke teorije posto sam upoznao vise Amerikanaca, vecinom protestanata poreklom sa srednjeg zapada, koji su verovali u jednu od njih. Vecina protestanata, a i veliki broj drugih Hriscana, veruje da su reci Biblije bukvalne. Po njima nema sumnje da je svet nastao onako kako to opisuju prve dve knjige Mojsijeve.
Postoji vise zapadnjackih kreacionistickih teorija, i dve klasifikacije.
Klasifikovane su po verovanjima o postanku zemlje (mlada i stara zemlja) i postanku zivota. Posto u ovom slucaju o starosti univerzuma niko nije raspravljao, ogranicicu se na potonje.
Od kreacionistih teorija o nastanku zivota, za skole se uglavnom predlaze takozvana teorija "intaligentnog dizajna" koja tvrdi da je zivot suvise slozen da bi nastao "sam od sebe" i da je imao tvorca.
Kod nas stvari cesto krenu najnelogicnijim tokom. Prvo, otvorila rasprava o postanku coveka. O postanku zivota niko nije pricao. Dakle verovatno su je otvorili oni koji su ubedjeni da je "rodjacki" odnos majmuna i nas uvredljiv. Naravno, oni uopste ne misle o tome da sama cinjenica da je to za njih uvredjivo, govori u prilog evolucije.
Moje stanoviste je nesto drugacije i naziva se Deizmom. Deisti ne veruju da bog moze, niti da je imao udela u dogjadjajima u univerzumu od postanka sveta, po trenutnim procenama pre oko 13 milijardi godina.
Sada mi je zao sto nisam zucnije kritikovao uvodjenje veronauke u skole.

Makijaveli

pre 19 godina

Ako ima stvarno malo samopostovanja, a verujem da ima jer je rec o doktoru nauka i vanrednom profesoru filologije, treba odmah da sama podnese ostavku - inace je na redu ukidanje kosarake, vaterpola ... ko zna. Filologija je jako agresivna struka.

pravo u centar

pre 19 godina

Mali doprinos teoriji evolucije - "Covek je nastao od sove, tako da je logicno i da se pristalice DSS-a nazovu sovistima"!

Jeza

pre 19 godina

Teško je poverovati koliko je delo ministarkin lik obeležio za ovih 6 meseci. To je na delu legalizam, u kojem je ona zakon za sve u prosveti. A pečati na programima nastave su samo deo njene lične volje, iliti zakona. Tako je gospođica ministarka u ovom kratkom vremenu uspela da «svoje» službe široko (zlo)upotrebi u ličnim ratovima sa nekim «nepodobnim» fakultetima i dekanima. Treba videti i njene naloge za izbore univerzitetskih nastavnika. Neki su inače mislili da postoji autonomija univerziteta. Ministarka je od svih književnih, naučnih i drugih dela izgleda najbolje upoznata sa «Šešeljevim» delom o vladavini univerzitetom. Šta li je tek smislila u njenom zakonu o univerzitetu koji se najavljuje?
Jeza

racional

pre 19 godina

1. Nigdje u Americi nije zabranjeno ucenje evolucije. U Kanzasu je Odjel Skolstva odlucio da izbaci evoluciju iz obaveznog gradiva.
2. Engels nema nikakve veze sa Darvinom i Evolucijom.
3. Darvinova teorija evolucije govori o nastanku razlicitih vrsta, a ne o nastanku zivota. Katolicka crkva je prihvatila ovu teoriju.
4. Boze nas sacuvaj ovakvih fanatika.

ivan

pre 19 godina

Mogu se sloziti da je odluka ministarke bezveze. Dobro je sto je ponistena (mislim odluka). Ali Pancic bi malo trebalo da razmisli kako i sta govori. Takvim recnikom vise govori o sebi nego o onima koje napada. On (recnik) cini ga isto onoliko opskurnim koliko smatra da su drugi opskurni. Na koncu, trebalo bi da pokaze bar malo vaspitanja, ukoliko zeli da bude drukciji i bolji. I naravno..

Nauka protiv razuma

pre 19 godina

Darvinova teorija se zasniva na postulatima koji su davno oboreni. Postoji 9 jakih argumenata kojima se rusi ova teorija, a to su: 1) Slucaj (matematicki jednostavno oboriva teza); 2)Dokazi u vidu fosila (nova otkrica dovode evolucioniste u nedoumicu); 3) Mutacije (dokazano da 99% mutacija proizvode inferiorna stvorenja). Da ne objasnjavam dalje, tu su jos pitanja: vremena, redosleda, karike koja nedostaje, muskog i zenskog pola, starosti univerzuma, simbioze. Sve ovo su pitanja na koja evolucionisti danas nemaju odgovor, a kreacionisti imaju. Zato, ako vec ne treba da se predaje, mislim da je predmet istorija prikladniji za pricu o evoluciji, a ne biologija.

Komesar X

pre 19 godina

Alo bre ministarka i svi vi ostali, sta vam je bre, kako bre bog stvorio choveka? Vi svi dobro znate da isti nit' je postojao nit' ce te ga vi videti zato shto bog ne postoji!!! To su bre samo tripovi od pre 2000 godina.. Manite se praznih prica, nemojte decu loshe da vaspitavate, uzivajte u prirodi!!

bora

pre 19 godina

a da li su oni svesni posledica koje ovakve vesti iz nashe zemlje ostavljaju na chitaoce u svetu... zamislite kad neko prochita tekst o ovome na BBC i sl. on ce sledecih 10 godina o nama misliti kao o najvecim paganima.... shta je sledece?!?

Srđan

pre 19 godina

Ministarka je pogrešila, to je neosporno. Ne znam šta su bili njeni motivi, no bitno je da je greška ispravljena. Međutim, zgrožen sam pojedinim komentarima. Reč je ili o neznanju ili o zlonamernosti. Srbija je prva država u svetu koja je objavila prevod Darvinovog dela "Poreklo vrsta" (1878.god). I dan danas se čuva Darvinova zahvalnica izdavaču.

Ivana

pre 19 godina

Ziveo Darvin, genetika, Mendel, veliki Al, arheopteriksi, Luci i svi ostali dokazi da zivimo u cudesnom svetu, mnogo slozenijem i mastovitijem od onoga opisanog u svetim knjigama (mislim da autori nisu imali dovoljno maste...).
A to da se kod nas uci previse, tacno je. Neka se izbaci broj ovaca na Novom Zelandu i neimarska industrija Crne Trave. I "Veciti Mladozenja".

Novosadjanin

pre 19 godina

Bio cika Premijer juce u Novom Sadu, pa se setka, da ga narod vidi. A gde se setka? Setka se od Vladikinog Dvora do crkve (citavih 30m), pa nazad. Sve sa gomilom popova. Ej bre, gos'n Premijeru, nemam ja nista protiv religije i popova, ali zar se niste mogli udostojiti da malo paznje posvetite i nekom/necem drugom!? Iovako Vas ne vidjamo, a kada Vas vidimo - vidimo vas na liniji "Crkva-Crkva". Jeste li Vi u sluzbi SPC-a, ili naroda Srbije (ma koje god vere bili)? Zar pored svih problema u drzavi Vi smatrate da je Vase vreme najbolje iskorisceno posetama Vladikinom Dvoru i Crkvi!? Jel' su tamo resenja sa probleme sa kojima se svi suocavamo? Da niste bili na konsultacijama po pitanju Darvinove teorije?

Milos Zgrozeni

pre 19 godina

Dok se mi zezamo, ovakvi mozgovi nam unistavaju buducnost. Bruka i sramota! A ti Tadicu kohabituj i dalje... Je li ovo ta stabilnost koju Srbija treba i zarad cega ne bi trebalo rusiti ovu vladu, sacinjenu od grupice individualaca sa neverovatnim mogucnostima unistavanja nade u bolju buducnost.

Vladimir, Berlin

pre 19 godina

Mislim da su sve negativne reakcije na pokusaj izbacivanja Darvinove teorije iz nastavnog programa, u potpunosti pogresne! Mozda je ucenje blagopocivseg g. Darvina, koje u osnovi nastanak i opstanak vrsta tumaci procesima selekcije (za ministarku: odabiranja) i kompeticije (za ministarku: nadmetanja) i primenljivo za vecinu vrsta na zemlji. Mozda cak i u objasnjavanju odredjenih populacionih (za ministarku: populacija - grupa jedinki iste vrste, istog ili slicnog porekla koja naseljava odredjeni prostor u odredjenom vremenu) kretanja u ljudskoj vrsti. Ali, to ocito ne vazi za Srbe. Jer, postojanje i dalji opstanak naroda koji bira "ovak'e" da ga predstavljaju, vode i odlucuju za njega, kosi se ama sa bas svakim principom evolucije! Pa to je samo neka visa sila mogla da stvori i drzi na zemlji! I posto od nas nema veceg dokaza da je g. Darvin potpuno omanuo, sto bi nasa deca takve gluposti uopste i ucila?

zuki,Toronto

pre 19 godina

Slazem se sa konstatacijom gospodina Teofil Pančić da su DSS-ovci i vece zlo od Radikala. Tuzno je sto se silno vreme utrosi da narod shvati ko je ko. Koliko eksperimenata cemo preziveti dok nam ne krene.

Nikola

pre 19 godina

Ma nije Srbija preplavljena pristalicama darvinizma, nego mahom obrazovan svet koristi kompjutere i ostavlja komentare. A i medju njima dobar deo nema ni blagu predstavu sta je Darvinova teorija, a ubedjen sam da apsolutno niko od onih sto se pozivaju na "rupe u teoriji" ne zna sta su te "rupe". Ne postoje nesuglasice oko toga da li postoji evolucija ili ne, vec oko samog njenog toka. Darvin u 19 veku nije imao pristup mnogo cemu, pocev od DNK analize, a biologijom su se bavili i posle njega tako da su pravljene korekcije za odredjene vrste za koje se utvrdilo da su blize ili dalje jedne od drugih nego sto se mislilo. Ali u skoli se uci evolutivni princip a ne da li je zebra nastala od foke.

Nemac

pre 19 godina

Totalno mi je iracionalna buka oko ove marginalne odluke o izbacivanju Darvinove teorije. Pa shta! Kao bivsi profesor i u gimnaziji i u osnovnoj skoli, mislim da deca uce previse. Mislim da se ovim nacinom bespotrebno dize prasina i prlja ono sto nemoze da se isprlja... Postoji 1001 predrasuda kod ljudi u vezi nase crkve - eto tako.

RADE

pre 19 godina

Ministarka kao i narod koji nije mnogo odmakao od svojih predaka ovim potezom je pokusao to da uradi, ali na zalost nisu uspeli. Teoriju su mogli izostaviti,a stvarnost ostaje.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Ko ce da snosi odgovornost za stetu medjunarodnom ugledu Srbije zbog ovog "ispada"? Ko ce da snosi posledice, OSTAVKA!!!!!! Gas Knezevic je bio pravi covek na pravom mestu, gospodja colic neka sluzi nekom manastiru.

lale, bec

pre 19 godina

Ministarkina izjava o svakovecernjim molitvama za "prosvetno umudrivanje" podseti me na izjavu svojevremene hrvatske ministrice za prosvetu Ljiljane Vokic koja se hvalila da kod njih u Hercegovini kad se pojavi musko u prostoriji, zene u znak postovanjao odmah ustaju!
Uzgred, posle nekoliko takvih "bisera" g-dja Vokic je smenjena i sad je direktorica gimnazije u Zagrebu poznate po strogosti i raspecima postavljenim po hodnicima i u ucionicama. Mozda i ona tako "obrazovno umudruje" mlade disko-generacije, ali na srecu samo u jednoj skoli (za koju sa ponosom istice da je pohadjaju uglavnom deca "iz boljih kuca").

racional

pre 19 godina

Molio bih da mi neko navede te svjetski poznate "strucnjake" koji podrzavaju teoriju , Kreacionizma. Takodje bih volio da znam na kojoj nauci se ta teorija zasniva (teologija mozda?) i koje su to rupe u Darvinovoj teoriji.

ljubitelj obrazovanja

pre 19 godina

Ko je ovu zenu stavio na mestu Ministra, pa jos prosvete, treba i sam da se moli Bogu svako vece i trazi za oprostenje. Nadam se da ce sledeci Ministar(ka) ubrzo doci i da ce vec unapred biti "prosvetno mudar- mudra", pa da zna kako da rukuje prosvetnom administracijom. Coviceva bi trebala sama da da otkaz, jer ako oni u Vladi zele i najmanje dobro mladima u ovoj zemlji , dace joj otkaz sto brze, to bolje.

Aleksandar

pre 19 godina

Te logicke vratolomije da je svako ko je protiv ukidanja teorije evolucije marksista su otprilike, na nivou sledeceg iskaza: "Hitler je bio vegetarijanac, dakle, svi vegetarijanci su fasisti". Odakle poslednjih dana patriotama opste znanje o 'rupama' u teoriji evolucije - objavio 'Kurir'?

Vojislav YVR_BGD

pre 19 godina

Ova vlada kao i obichno napravi glupost i onda pod pritiskom javnosti to ispravi. Chak ni u svojoj gluposti nisu dosledni! Ministarka je na sluzbenom putu, ta nemojte kasti... nadam se da ce na putu ostati dugo i da nece imati vremena da ostavlja neke nove pechate... daleko joj lepa kuca.

exit

pre 19 godina

Bas sam mislio da gospodji ministarki
cestitam na izbacivanju tzv. Darvinove teorije o postanku coveka, kad ono je opet vratili u udzbenike. Steta, ali ipak veliki pozdrav za ministraku i za njen potez. Svaka vama cast ministarko.

Stamatovic Svetlana

pre 19 godina

Imali smo ovakve i onakve vlade, ali ovoliko neozbiljnu vladu nikada nismo imali. Svako normalan prvo ispita javno mnjenje pa tek onda donese odluku, ovi prvo puste probni balon... Ha,ha,ha, znaju da bi nesto trebali i da rade, ali mucenici, ne znaju sta. Nema ko da im dosapne, djabe molitve Bogu, ma blagi uzas! Niti da se smejes, niti da places, valjda ce da prodju, da ih ne slusamo i ne gledamo vise. ...

Spira Punos

pre 19 godina

Da li prosvetom u Srbiji treba da upravlja neko ko ne poznaje srpsku poeziju toliko da razlikuje Desanku Maksimovic od Branka Radicevica? Bice da je, kako je T. Pancic lepo prokomentarisao u nedeljniku "Vreme", Radicevic "nepouzdani" precanin koji se ne uklapa u DSS viziiju o Srbiji (pa i njenom pesnistvu).
Neka se doticna persona samo javi sa sluzbenog puta neopozivom ostavkom i bicemo manje zabrinuti za sudbinu obrazovanja u Srbiji.

Takeshi Kitano

pre 19 godina

Još jedan potez trenutne vlade, koji je sasvim u skladu s pravom prirodom ideologije, može se reći, jednog voštano-tamjansko-mračnjačko-nazadno-večitouvređeno-kvaziakademsko-propalonacionalnog usmerenja, koje tinja u pozadini zvučnih slogana o poštenju, radu i umerenosti. "Da se radi". Nije toliko čudno, mada mnogima promiče, što se u tim sloganima nigde ne pominje reč "napredak" ili "reforma". Na svom putu od Drenove, preko Marksa, Maksima Gorkog, groba Leke Rankovića do ratišta i megabunkera na Vračaru koji košta kao desetine novih bolnica ili porodilišta, ta ideologija nije ni mogla da završi nigde drugde nego u tužnom autizmu nemog poricanja same evolucije čoveka. Tužnom, jer je blam već pukao po svetu. Što pre ovi odu, to su bolje šanse da rejting primaknemo na pola svetlosne godine od stepena na kojem je bio pre pucnjeva u dvorištu Vlade.

dj

pre 19 godina

Ljudi, nije ovde problem teorija, da li je u pravu Darvin ili Biblija ili mozda mali Perica, problem je sto dodje gospodja i kaze ja verujem u Boga i ja sam ministar i ja kazem da se to izbaci iz udzbenika. Ej bre! ... ...

Saska

pre 19 godina

Dakle, jos jedna veoma zakonita odluka legalisticke nam vlade. Ona je odlucila da Darvina precrta, pa je onda vlada odlucila da Garvina vrati i misle da su stavili tacku, pardon licni pecat. Ovo je odluka za ostavku, zakon je zaobidjen, kao da ne postoji!
PS. Ko je Brdar?

anna

pre 19 godina

Nemojmo ministarki pripisivati poznavanje 'novih tokova' u nauci kojim se, kao, osporava Darvina da bi se favorizovao cika Bog sa svojim mandrackim sposobnostima. Ona je samo eksponent DSS & SPC zavere protiv reforme skolstva. Pogledajte samo ukidanje devetogodisnje skole, pa NEDONOSENJE Zakona o univerzitetu koje je vec fatalno, posto nas Bolonjska deklaracija obavezuje da iduce godine predjemo na dvostepeno univerzitetsko skolovanje (a s stim u vezi nije uradjeno skoro nista). Vreme jako curi, a sve zahvaljujuci Colicki: ljudi, dok se okrenete, bice 1389 i ucicemo samo o kosovskom boju i Turcima seldzucima, a predmet 'ruke u testu' bice preimenovan u 'glava na kocu'.

laste su plakale u letu.....

pre 19 godina

O kalikoj gluposti se radi govori i podatak da je Kostunica (sic!) odmah (sic2!) reagovao (sic3!) Vlada i vrli Premijer kojima je ravno sve do Kosova, koji bas nista ne rade, morali su eto, da se sastanu, pa jos verovarno rano ujutro (oko 10 h.) da isprave brljotinu Desanke Radicevic-al Colic! Mozda je Premijer obavio bilateralne konsultacije sa svojim pernatim prijateljom (sa prozora kabineta) i detaljnije se upoznao sa ucenjem bezboznika Darvina!

MM

pre 19 godina

E ovo je prva lepa vest od juce... ali nije dovoljno samo vratiti teoriju evolucije u skole, hoce li ministarka biti smenjena sto nas je izblamirala pred celom svetskom naucnom javnoscu ili ce biti kao i do sada: svako cudo za tri dana i nikom nista?

ivan

pre 19 godina

Sto se same Coliceve tice, ovo nije njen prvi gaf, pa stoga njen postupak i nije neko veliko iznenadjenje. SPC je ta koja bi trebalo da preisipita svoju ulogu. Da li je njena svrha da nauci ljudi da se vole, postuju i pomazu jedni druge (ljube bliznje svoje), ili da razglaba o tome, da li su ljudi i dinosaurusi nastali iste nedelje, da li je zemlja ravna, ko su dobri, a ko losi vernici, i na kraju, koju cemo himnu pevati. Ipak, nije ovo Iran... valjda.

DJORDJE SAJKAS

pre 19 godina

Najveci srpski mozgovi su se drzali religije i postovali je ... Ministarka dovodi red, a komunistima red ne treba. Iz haosa su potekli u haosu nestaju.

Milan

pre 19 godina

Autor novinarskog clanka nije bas rekao punu istinu o statusu Darvinove teorije u USA. U nekim drzavama su sudovi su PRESUDILI da se ZABRANI a neki nisu presudili da se zabrani. Na primer u Teksasu je zabranjena. Dakle teorija nigde nije obavezna, a negde je i zabranjena. Inace, najveci pobornici Darvinove teorije su bili Marks i Engels, cak je Engels i razradjivao delove te teorije. Sama teorija je uvreda ljudske inteligencije i uverljiva je isto koliko i crtani filmovi.
Podrzavam potez, steta sto nije uradjeno mnogo ranije.

Nadrealista

pre 19 godina

Bravo, svaka cast, eto jos u jednoj stvari da budemo prvi i jedinstveni u svetu! Sledece godine cemo u opticaj veropvatno vratiti julijanski kalendar. Iz nastave ce biti proterani Kopernik, Galilej i Kepler, a deca ce uciti starogrcku geocentricnu teoriju. Milankovica smo ionako svi vec odavno zaboravili, u nastavnim planovima ga nije bilo ni u doba kada sam ja ucio skolu, tako da tu necemo barem imati problema. Kada precistimo biologiju i astronomiju verovatno sledi fizika, gde cemo umesto zakona akcije i reakcije moci da procitamo: ko tebe kamenom, ti njega bajatim hlebom. Istorija sa srpskom civilizacijom starijom od mesopotamske, asirske i egipatske. Geografija sa Srbijom do Tokija. I naravno, kud samo to mogao da zaboravim: srpski jezik bez Dositeja i Vuka, povratak crkvenoslovenskoj azbuci sa gomilom nemustih znakova i - finalni korak - izmestanje skola u manastire, gde im je bilo mesto kada su Vuk i Dositej ucili svoja prva slova. Ziveo srednji vek!

Miodrag

pre 19 godina

Ko zna Teoriju Kreacionizma, ne bi mu bila cudna Ministarkina odluka. Za razumevanje teorije Kreacionizma, koja negira Darvinovu teoriju o evoluciji potrebno je poznavanje prirodnih nauka, fizike, termodimnamike...
Darvinova teorija izgleda logicno do nivoa koji se uci u skolama, ali je prepuna rupa i neosnovanih pretpostavki. Podrzavam Ministarkinu odluku, mada mislim da u nekom obliku Darvinova teorija Evolucije treba da ostane u skolama.

eureka!

pre 19 godina

Niko ne shvata sustinu mudre taktike ministarke. Ovim je resila problem "odliva mozgova"! Nema obrazovanih, nema ni njihovod odlaska iz zemlje! Resen problem!

Bane

pre 19 godina

Zasto ne moze da postoji teorija da su majmuni postali od coveka? Po cemu je Darvin zasluzio da se izucava SAMO njegova teorija!?

JOVANKA - NOVI SAD

pre 19 godina

Sramota. Trebalo bi, da je pameti u aktuelnoj vlasti, da se ona smeni sa funkcije koju obavlja ili, kada se sabere sta je rekla, da sama da ostavku?

Urbaniak

pre 19 godina

Ko bese napravio ovu vladu? Da nije Kostunica? Smeje nam se ceo svet, prave od nas Evropske talibane. Ne bi me cudilo da uvedu da svi djaci u osnovnoj skoli moraju da nose opanke i da se zabrani upotreba interneta jer je u direktnoj suprotnosi sa svetosavljem.
A ljudi odlaze, i odlaze, i odlaze...

Nenad, Beograd

pre 19 godina

U nekim americkim drzavama teorija kreacionizma se izucava paralelno sa teorijom evolucije, na primer u Kanzasu. I u evropskim drzavama, poput Velike Britanije sve su popularnije privatne skole u kojima se izucava taj naucni pristup nastanku i razvoju coveka.
Kreacionizam je multidisciplinarna naucna teorija koja ima veliko uporiste medju nekima od najpoznatijih svetskih geologa, biloga, astraonoma. Kreacionizam ne treba mesati sa verskom naukom.
U potpunosti podrzavam ovaj potez ministrastva i mislim da ce deci koristiti da upoznaju razlicite naucne pristupe problemu.

Nata

pre 19 godina

Dobro vam je to, samo tako, sto dalje od civilizovanog sveta... Ja sam mislila da je ovo bilo samo moguce u doba Zlobe, ali ocito sam se prevarila.

Dule

pre 19 godina

U dobroj skoli decu bi ucili da su i jedno i drugo samo teorija. Neko vise voli jednu, a nekog ona druga cini srecnijim. Ja sam licno indiferentan.
Resenje je u potpunoj privatizaciji skola, uz eventualne drzavne vaucere, pa nek skole uce decu ono sto roditelji misle da treba, a ne razni ministri, svi gori od goreg...

komunista

pre 19 godina

U hriscanskim i islamskim zemljama samo najekstremniji verski fundamentalisti, organizacije i rezimi preduzimaju ovakve mracne i anticivilizacijske poteze. U Srbiji su likovi poput gospodje ministarke, organizacije poput SPC i institucije poput Vlade g. Kostunice - politicki mainstream. Dakle, ne ostavka, i ne smenjivanje, nego krivcina istraga protiv nje, Vlade i Sinoda SPC. Ako se ispostavi da su likovi iz Vlade i Sinoda na bilo koji nacin ucestvovali i podstrekivali ovu odluku kojom se krse osnovna ljudska prava najnezasticenijih - dece, odmah podici krivicne prijave. Kazne za intelektualno sakacenje najmladjih moraju biti drakonske i egzemplarne.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Gospodja Colic mora da da ostavku jer njena dela unazadjuju Srbiju. Po mogucstvu neka cela vlada da ostavku jer unazadjuju zemlju svakim danom po godinu.
Kao progresivni pravoslavac odbacujem svaku teoriju o Adamu i Evi jer bi se cevecanstvo na zemlji zasnovalo na incestu, sto je naucno dokazano kao slabljenje rase i izumiranje, danas nas ne bi bilo. To sto SPC se drzi nekih srednjovekovnih principa iz razloga nekog kompleksa od Katolika (koji su takodje nazadni ali malo manje) nije problem nauke. Teologiji se pribegava onog momenta kad ne postoji opravdano (validno) objasnjenje za fenomen. Kako nas Kostunica sa svojim kadrom sramoti po svetu... ne mogu da verujem da postoji kolektivna zatucanost. Djindjic je bio "Einstein" za Srbiju u poredjenju sa Kostunicom i Labus-om "Pop Cira i Pop Spira".

SVD

pre 19 godina

Ljiljana Čolić je uspela da nas stavi na listu nerazumnih i u očima svetske javnosti. Quousque tantum, Ljiljana, abuteris patientia nostra! Ne verujem da naša "ministarka prosvete" zna latinski, kada nije znala koje pesme je pisao Branko Radičević a koje Desanka Maksimović. Teško je kada je neprosvećena osoba ministar prosvete!

Mashinovodja

pre 19 godina

Šta je sledeće? Verovatno će g.ministarka (uz saglasnost i podršku Koštunija Prepodobnog) progurati zakon da nastavni planovi i programi svih predmeta u svim školama u Srbiji moraju najpre dobiti halal iz Patrijaršije. Uostalom, šta će nam druge škole, osim crkvenih? Svaki pop može da opismeni malu decu koliko im treba da budu sposobna da čitaju Bibliju. Nema potrebe da znaju i da pišu jer ako počnu da pišu, možda napišu i nešto nepodobno, a onda to neko pročita, pa pokuša da sprovede u delo i eto problema. Živela Pravoslavna Talibanija!

Beba

pre 19 godina

Ko je napisao stihove: '...Od kolevke pa do groba najlepše je ŠKOLSKO doba...'? Misnistarka prosvete prvo neka nauči stihove, zatim ko je zaista autor a onda neka razmišlja o Darvinizmu. Neshvatljivo zaista...

Milovan

pre 19 godina

Kad cita covek vecinu komentara - da li su oni slucajan ili nameran uzorak ne znam (moderator zna), prosto bi pomislio da smo drustvo sve suvih Nobelovaca sve go naucnik toliko se pozivamo na nauku.
I posto to naravno nije tacno tako isto ovolika mudrost nema mnogo pokrica. Ipak, ovom prigodom moja malenkost se usudjuje da preporuci postovanom auditorijumu jos jednu knjigu a na vecnu temu postanka: "Bog,covek i vasiona" od Bozidara Knezevica (ko li to bese ?). Tamo cete naci podatke koliko se najvecih naucnika i mislilaca starog i novog veka izjasnjavalo da veruje u Boga. Koliko se secam poboznih je bilo blizu 90%, samo oko 2 do 3% ateista a ostali su bili nesto neopredeljeni.
Pozdravljam vas i zahvaljujem na paznji.

Beba

pre 19 godina

Ko je napisao stihove: '...Od kolevke pa do groba najlepše je ŠKOLSKO doba...'? Misnistarka prosvete prvo neka nauči stihove, zatim ko je zaista autor a onda neka razmišlja o Darvinizmu. Neshvatljivo zaista...

Mashinovodja

pre 19 godina

Šta je sledeće? Verovatno će g.ministarka (uz saglasnost i podršku Koštunija Prepodobnog) progurati zakon da nastavni planovi i programi svih predmeta u svim školama u Srbiji moraju najpre dobiti halal iz Patrijaršije. Uostalom, šta će nam druge škole, osim crkvenih? Svaki pop može da opismeni malu decu koliko im treba da budu sposobna da čitaju Bibliju. Nema potrebe da znaju i da pišu jer ako počnu da pišu, možda napišu i nešto nepodobno, a onda to neko pročita, pa pokuša da sprovede u delo i eto problema. Živela Pravoslavna Talibanija!

SVD

pre 19 godina

Ljiljana Čolić je uspela da nas stavi na listu nerazumnih i u očima svetske javnosti. Quousque tantum, Ljiljana, abuteris patientia nostra! Ne verujem da naša "ministarka prosvete" zna latinski, kada nije znala koje pesme je pisao Branko Radičević a koje Desanka Maksimović. Teško je kada je neprosvećena osoba ministar prosvete!

komunista

pre 19 godina

U hriscanskim i islamskim zemljama samo najekstremniji verski fundamentalisti, organizacije i rezimi preduzimaju ovakve mracne i anticivilizacijske poteze. U Srbiji su likovi poput gospodje ministarke, organizacije poput SPC i institucije poput Vlade g. Kostunice - politicki mainstream. Dakle, ne ostavka, i ne smenjivanje, nego krivcina istraga protiv nje, Vlade i Sinoda SPC. Ako se ispostavi da su likovi iz Vlade i Sinoda na bilo koji nacin ucestvovali i podstrekivali ovu odluku kojom se krse osnovna ljudska prava najnezasticenijih - dece, odmah podici krivicne prijave. Kazne za intelektualno sakacenje najmladjih moraju biti drakonske i egzemplarne.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Gospodja Colic mora da da ostavku jer njena dela unazadjuju Srbiju. Po mogucstvu neka cela vlada da ostavku jer unazadjuju zemlju svakim danom po godinu.
Kao progresivni pravoslavac odbacujem svaku teoriju o Adamu i Evi jer bi se cevecanstvo na zemlji zasnovalo na incestu, sto je naucno dokazano kao slabljenje rase i izumiranje, danas nas ne bi bilo. To sto SPC se drzi nekih srednjovekovnih principa iz razloga nekog kompleksa od Katolika (koji su takodje nazadni ali malo manje) nije problem nauke. Teologiji se pribegava onog momenta kad ne postoji opravdano (validno) objasnjenje za fenomen. Kako nas Kostunica sa svojim kadrom sramoti po svetu... ne mogu da verujem da postoji kolektivna zatucanost. Djindjic je bio "Einstein" za Srbiju u poredjenju sa Kostunicom i Labus-om "Pop Cira i Pop Spira".

Nata

pre 19 godina

Dobro vam je to, samo tako, sto dalje od civilizovanog sveta... Ja sam mislila da je ovo bilo samo moguce u doba Zlobe, ali ocito sam se prevarila.

Nenad, Beograd

pre 19 godina

U nekim americkim drzavama teorija kreacionizma se izucava paralelno sa teorijom evolucije, na primer u Kanzasu. I u evropskim drzavama, poput Velike Britanije sve su popularnije privatne skole u kojima se izucava taj naucni pristup nastanku i razvoju coveka.
Kreacionizam je multidisciplinarna naucna teorija koja ima veliko uporiste medju nekima od najpoznatijih svetskih geologa, biloga, astraonoma. Kreacionizam ne treba mesati sa verskom naukom.
U potpunosti podrzavam ovaj potez ministrastva i mislim da ce deci koristiti da upoznaju razlicite naucne pristupe problemu.

Miodrag

pre 19 godina

Ko zna Teoriju Kreacionizma, ne bi mu bila cudna Ministarkina odluka. Za razumevanje teorije Kreacionizma, koja negira Darvinovu teoriju o evoluciji potrebno je poznavanje prirodnih nauka, fizike, termodimnamike...
Darvinova teorija izgleda logicno do nivoa koji se uci u skolama, ali je prepuna rupa i neosnovanih pretpostavki. Podrzavam Ministarkinu odluku, mada mislim da u nekom obliku Darvinova teorija Evolucije treba da ostane u skolama.

JOVANKA - NOVI SAD

pre 19 godina

Sramota. Trebalo bi, da je pameti u aktuelnoj vlasti, da se ona smeni sa funkcije koju obavlja ili, kada se sabere sta je rekla, da sama da ostavku?

Bane

pre 19 godina

Zasto ne moze da postoji teorija da su majmuni postali od coveka? Po cemu je Darvin zasluzio da se izucava SAMO njegova teorija!?

eureka!

pre 19 godina

Niko ne shvata sustinu mudre taktike ministarke. Ovim je resila problem "odliva mozgova"! Nema obrazovanih, nema ni njihovod odlaska iz zemlje! Resen problem!

Urbaniak

pre 19 godina

Ko bese napravio ovu vladu? Da nije Kostunica? Smeje nam se ceo svet, prave od nas Evropske talibane. Ne bi me cudilo da uvedu da svi djaci u osnovnoj skoli moraju da nose opanke i da se zabrani upotreba interneta jer je u direktnoj suprotnosi sa svetosavljem.
A ljudi odlaze, i odlaze, i odlaze...

Dule

pre 19 godina

U dobroj skoli decu bi ucili da su i jedno i drugo samo teorija. Neko vise voli jednu, a nekog ona druga cini srecnijim. Ja sam licno indiferentan.
Resenje je u potpunoj privatizaciji skola, uz eventualne drzavne vaucere, pa nek skole uce decu ono sto roditelji misle da treba, a ne razni ministri, svi gori od goreg...

Nadrealista

pre 19 godina

Bravo, svaka cast, eto jos u jednoj stvari da budemo prvi i jedinstveni u svetu! Sledece godine cemo u opticaj veropvatno vratiti julijanski kalendar. Iz nastave ce biti proterani Kopernik, Galilej i Kepler, a deca ce uciti starogrcku geocentricnu teoriju. Milankovica smo ionako svi vec odavno zaboravili, u nastavnim planovima ga nije bilo ni u doba kada sam ja ucio skolu, tako da tu necemo barem imati problema. Kada precistimo biologiju i astronomiju verovatno sledi fizika, gde cemo umesto zakona akcije i reakcije moci da procitamo: ko tebe kamenom, ti njega bajatim hlebom. Istorija sa srpskom civilizacijom starijom od mesopotamske, asirske i egipatske. Geografija sa Srbijom do Tokija. I naravno, kud samo to mogao da zaboravim: srpski jezik bez Dositeja i Vuka, povratak crkvenoslovenskoj azbuci sa gomilom nemustih znakova i - finalni korak - izmestanje skola u manastire, gde im je bilo mesto kada su Vuk i Dositej ucili svoja prva slova. Ziveo srednji vek!

DJORDJE SAJKAS

pre 19 godina

Najveci srpski mozgovi su se drzali religije i postovali je ... Ministarka dovodi red, a komunistima red ne treba. Iz haosa su potekli u haosu nestaju.

Milan

pre 19 godina

Autor novinarskog clanka nije bas rekao punu istinu o statusu Darvinove teorije u USA. U nekim drzavama su sudovi su PRESUDILI da se ZABRANI a neki nisu presudili da se zabrani. Na primer u Teksasu je zabranjena. Dakle teorija nigde nije obavezna, a negde je i zabranjena. Inace, najveci pobornici Darvinove teorije su bili Marks i Engels, cak je Engels i razradjivao delove te teorije. Sama teorija je uvreda ljudske inteligencije i uverljiva je isto koliko i crtani filmovi.
Podrzavam potez, steta sto nije uradjeno mnogo ranije.

ivan

pre 19 godina

Sto se same Coliceve tice, ovo nije njen prvi gaf, pa stoga njen postupak i nije neko veliko iznenadjenje. SPC je ta koja bi trebalo da preisipita svoju ulogu. Da li je njena svrha da nauci ljudi da se vole, postuju i pomazu jedni druge (ljube bliznje svoje), ili da razglaba o tome, da li su ljudi i dinosaurusi nastali iste nedelje, da li je zemlja ravna, ko su dobri, a ko losi vernici, i na kraju, koju cemo himnu pevati. Ipak, nije ovo Iran... valjda.

Aleksandar

pre 19 godina

Te logicke vratolomije da je svako ko je protiv ukidanja teorije evolucije marksista su otprilike, na nivou sledeceg iskaza: "Hitler je bio vegetarijanac, dakle, svi vegetarijanci su fasisti". Odakle poslednjih dana patriotama opste znanje o 'rupama' u teoriji evolucije - objavio 'Kurir'?

dj

pre 19 godina

Ljudi, nije ovde problem teorija, da li je u pravu Darvin ili Biblija ili mozda mali Perica, problem je sto dodje gospodja i kaze ja verujem u Boga i ja sam ministar i ja kazem da se to izbaci iz udzbenika. Ej bre! ... ...

Vojislav YVR_BGD

pre 19 godina

Ova vlada kao i obichno napravi glupost i onda pod pritiskom javnosti to ispravi. Chak ni u svojoj gluposti nisu dosledni! Ministarka je na sluzbenom putu, ta nemojte kasti... nadam se da ce na putu ostati dugo i da nece imati vremena da ostavlja neke nove pechate... daleko joj lepa kuca.

Spira Punos

pre 19 godina

Da li prosvetom u Srbiji treba da upravlja neko ko ne poznaje srpsku poeziju toliko da razlikuje Desanku Maksimovic od Branka Radicevica? Bice da je, kako je T. Pancic lepo prokomentarisao u nedeljniku "Vreme", Radicevic "nepouzdani" precanin koji se ne uklapa u DSS viziiju o Srbiji (pa i njenom pesnistvu).
Neka se doticna persona samo javi sa sluzbenog puta neopozivom ostavkom i bicemo manje zabrinuti za sudbinu obrazovanja u Srbiji.

anna

pre 19 godina

Nemojmo ministarki pripisivati poznavanje 'novih tokova' u nauci kojim se, kao, osporava Darvina da bi se favorizovao cika Bog sa svojim mandrackim sposobnostima. Ona je samo eksponent DSS & SPC zavere protiv reforme skolstva. Pogledajte samo ukidanje devetogodisnje skole, pa NEDONOSENJE Zakona o univerzitetu koje je vec fatalno, posto nas Bolonjska deklaracija obavezuje da iduce godine predjemo na dvostepeno univerzitetsko skolovanje (a s stim u vezi nije uradjeno skoro nista). Vreme jako curi, a sve zahvaljujuci Colicki: ljudi, dok se okrenete, bice 1389 i ucicemo samo o kosovskom boju i Turcima seldzucima, a predmet 'ruke u testu' bice preimenovan u 'glava na kocu'.

laste su plakale u letu.....

pre 19 godina

O kalikoj gluposti se radi govori i podatak da je Kostunica (sic!) odmah (sic2!) reagovao (sic3!) Vlada i vrli Premijer kojima je ravno sve do Kosova, koji bas nista ne rade, morali su eto, da se sastanu, pa jos verovarno rano ujutro (oko 10 h.) da isprave brljotinu Desanke Radicevic-al Colic! Mozda je Premijer obavio bilateralne konsultacije sa svojim pernatim prijateljom (sa prozora kabineta) i detaljnije se upoznao sa ucenjem bezboznika Darvina!

Takeshi Kitano

pre 19 godina

Još jedan potez trenutne vlade, koji je sasvim u skladu s pravom prirodom ideologije, može se reći, jednog voštano-tamjansko-mračnjačko-nazadno-večitouvređeno-kvaziakademsko-propalonacionalnog usmerenja, koje tinja u pozadini zvučnih slogana o poštenju, radu i umerenosti. "Da se radi". Nije toliko čudno, mada mnogima promiče, što se u tim sloganima nigde ne pominje reč "napredak" ili "reforma". Na svom putu od Drenove, preko Marksa, Maksima Gorkog, groba Leke Rankovića do ratišta i megabunkera na Vračaru koji košta kao desetine novih bolnica ili porodilišta, ta ideologija nije ni mogla da završi nigde drugde nego u tužnom autizmu nemog poricanja same evolucije čoveka. Tužnom, jer je blam već pukao po svetu. Što pre ovi odu, to su bolje šanse da rejting primaknemo na pola svetlosne godine od stepena na kojem je bio pre pucnjeva u dvorištu Vlade.

exit

pre 19 godina

Bas sam mislio da gospodji ministarki
cestitam na izbacivanju tzv. Darvinove teorije o postanku coveka, kad ono je opet vratili u udzbenike. Steta, ali ipak veliki pozdrav za ministraku i za njen potez. Svaka vama cast ministarko.

MM

pre 19 godina

E ovo je prva lepa vest od juce... ali nije dovoljno samo vratiti teoriju evolucije u skole, hoce li ministarka biti smenjena sto nas je izblamirala pred celom svetskom naucnom javnoscu ili ce biti kao i do sada: svako cudo za tri dana i nikom nista?

Stamatovic Svetlana

pre 19 godina

Imali smo ovakve i onakve vlade, ali ovoliko neozbiljnu vladu nikada nismo imali. Svako normalan prvo ispita javno mnjenje pa tek onda donese odluku, ovi prvo puste probni balon... Ha,ha,ha, znaju da bi nesto trebali i da rade, ali mucenici, ne znaju sta. Nema ko da im dosapne, djabe molitve Bogu, ma blagi uzas! Niti da se smejes, niti da places, valjda ce da prodju, da ih ne slusamo i ne gledamo vise. ...

Saska

pre 19 godina

Dakle, jos jedna veoma zakonita odluka legalisticke nam vlade. Ona je odlucila da Darvina precrta, pa je onda vlada odlucila da Garvina vrati i misle da su stavili tacku, pardon licni pecat. Ovo je odluka za ostavku, zakon je zaobidjen, kao da ne postoji!
PS. Ko je Brdar?

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Ko ce da snosi odgovornost za stetu medjunarodnom ugledu Srbije zbog ovog "ispada"? Ko ce da snosi posledice, OSTAVKA!!!!!! Gas Knezevic je bio pravi covek na pravom mestu, gospodja colic neka sluzi nekom manastiru.

Nemac

pre 19 godina

Totalno mi je iracionalna buka oko ove marginalne odluke o izbacivanju Darvinove teorije. Pa shta! Kao bivsi profesor i u gimnaziji i u osnovnoj skoli, mislim da deca uce previse. Mislim da se ovim nacinom bespotrebno dize prasina i prlja ono sto nemoze da se isprlja... Postoji 1001 predrasuda kod ljudi u vezi nase crkve - eto tako.

zuki,Toronto

pre 19 godina

Slazem se sa konstatacijom gospodina Teofil Pančić da su DSS-ovci i vece zlo od Radikala. Tuzno je sto se silno vreme utrosi da narod shvati ko je ko. Koliko eksperimenata cemo preziveti dok nam ne krene.

racional

pre 19 godina

Molio bih da mi neko navede te svjetski poznate "strucnjake" koji podrzavaju teoriju , Kreacionizma. Takodje bih volio da znam na kojoj nauci se ta teorija zasniva (teologija mozda?) i koje su to rupe u Darvinovoj teoriji.

lale, bec

pre 19 godina

Ministarkina izjava o svakovecernjim molitvama za "prosvetno umudrivanje" podseti me na izjavu svojevremene hrvatske ministrice za prosvetu Ljiljane Vokic koja se hvalila da kod njih u Hercegovini kad se pojavi musko u prostoriji, zene u znak postovanjao odmah ustaju!
Uzgred, posle nekoliko takvih "bisera" g-dja Vokic je smenjena i sad je direktorica gimnazije u Zagrebu poznate po strogosti i raspecima postavljenim po hodnicima i u ucionicama. Mozda i ona tako "obrazovno umudruje" mlade disko-generacije, ali na srecu samo u jednoj skoli (za koju sa ponosom istice da je pohadjaju uglavnom deca "iz boljih kuca").

Nikola

pre 19 godina

Ma nije Srbija preplavljena pristalicama darvinizma, nego mahom obrazovan svet koristi kompjutere i ostavlja komentare. A i medju njima dobar deo nema ni blagu predstavu sta je Darvinova teorija, a ubedjen sam da apsolutno niko od onih sto se pozivaju na "rupe u teoriji" ne zna sta su te "rupe". Ne postoje nesuglasice oko toga da li postoji evolucija ili ne, vec oko samog njenog toka. Darvin u 19 veku nije imao pristup mnogo cemu, pocev od DNK analize, a biologijom su se bavili i posle njega tako da su pravljene korekcije za odredjene vrste za koje se utvrdilo da su blize ili dalje jedne od drugih nego sto se mislilo. Ali u skoli se uci evolutivni princip a ne da li je zebra nastala od foke.

ljubitelj obrazovanja

pre 19 godina

Ko je ovu zenu stavio na mestu Ministra, pa jos prosvete, treba i sam da se moli Bogu svako vece i trazi za oprostenje. Nadam se da ce sledeci Ministar(ka) ubrzo doci i da ce vec unapred biti "prosvetno mudar- mudra", pa da zna kako da rukuje prosvetnom administracijom. Coviceva bi trebala sama da da otkaz, jer ako oni u Vladi zele i najmanje dobro mladima u ovoj zemlji , dace joj otkaz sto brze, to bolje.

RADE

pre 19 godina

Ministarka kao i narod koji nije mnogo odmakao od svojih predaka ovim potezom je pokusao to da uradi, ali na zalost nisu uspeli. Teoriju su mogli izostaviti,a stvarnost ostaje.

Novosadjanin

pre 19 godina

Bio cika Premijer juce u Novom Sadu, pa se setka, da ga narod vidi. A gde se setka? Setka se od Vladikinog Dvora do crkve (citavih 30m), pa nazad. Sve sa gomilom popova. Ej bre, gos'n Premijeru, nemam ja nista protiv religije i popova, ali zar se niste mogli udostojiti da malo paznje posvetite i nekom/necem drugom!? Iovako Vas ne vidjamo, a kada Vas vidimo - vidimo vas na liniji "Crkva-Crkva". Jeste li Vi u sluzbi SPC-a, ili naroda Srbije (ma koje god vere bili)? Zar pored svih problema u drzavi Vi smatrate da je Vase vreme najbolje iskorisceno posetama Vladikinom Dvoru i Crkvi!? Jel' su tamo resenja sa probleme sa kojima se svi suocavamo? Da niste bili na konsultacijama po pitanju Darvinove teorije?

Ivana

pre 19 godina

Ziveo Darvin, genetika, Mendel, veliki Al, arheopteriksi, Luci i svi ostali dokazi da zivimo u cudesnom svetu, mnogo slozenijem i mastovitijem od onoga opisanog u svetim knjigama (mislim da autori nisu imali dovoljno maste...).
A to da se kod nas uci previse, tacno je. Neka se izbaci broj ovaca na Novom Zelandu i neimarska industrija Crne Trave. I "Veciti Mladozenja".

racional

pre 19 godina

1. Nigdje u Americi nije zabranjeno ucenje evolucije. U Kanzasu je Odjel Skolstva odlucio da izbaci evoluciju iz obaveznog gradiva.
2. Engels nema nikakve veze sa Darvinom i Evolucijom.
3. Darvinova teorija evolucije govori o nastanku razlicitih vrsta, a ne o nastanku zivota. Katolicka crkva je prihvatila ovu teoriju.
4. Boze nas sacuvaj ovakvih fanatika.

bora

pre 19 godina

a da li su oni svesni posledica koje ovakve vesti iz nashe zemlje ostavljaju na chitaoce u svetu... zamislite kad neko prochita tekst o ovome na BBC i sl. on ce sledecih 10 godina o nama misliti kao o najvecim paganima.... shta je sledece?!?

Milos Zgrozeni

pre 19 godina

Dok se mi zezamo, ovakvi mozgovi nam unistavaju buducnost. Bruka i sramota! A ti Tadicu kohabituj i dalje... Je li ovo ta stabilnost koju Srbija treba i zarad cega ne bi trebalo rusiti ovu vladu, sacinjenu od grupice individualaca sa neverovatnim mogucnostima unistavanja nade u bolju buducnost.

ivan

pre 19 godina

Mogu se sloziti da je odluka ministarke bezveze. Dobro je sto je ponistena (mislim odluka). Ali Pancic bi malo trebalo da razmisli kako i sta govori. Takvim recnikom vise govori o sebi nego o onima koje napada. On (recnik) cini ga isto onoliko opskurnim koliko smatra da su drugi opskurni. Na koncu, trebalo bi da pokaze bar malo vaspitanja, ukoliko zeli da bude drukciji i bolji. I naravno..

Vladimir, Berlin

pre 19 godina

Mislim da su sve negativne reakcije na pokusaj izbacivanja Darvinove teorije iz nastavnog programa, u potpunosti pogresne! Mozda je ucenje blagopocivseg g. Darvina, koje u osnovi nastanak i opstanak vrsta tumaci procesima selekcije (za ministarku: odabiranja) i kompeticije (za ministarku: nadmetanja) i primenljivo za vecinu vrsta na zemlji. Mozda cak i u objasnjavanju odredjenih populacionih (za ministarku: populacija - grupa jedinki iste vrste, istog ili slicnog porekla koja naseljava odredjeni prostor u odredjenom vremenu) kretanja u ljudskoj vrsti. Ali, to ocito ne vazi za Srbe. Jer, postojanje i dalji opstanak naroda koji bira "ovak'e" da ga predstavljaju, vode i odlucuju za njega, kosi se ama sa bas svakim principom evolucije! Pa to je samo neka visa sila mogla da stvori i drzi na zemlji! I posto od nas nema veceg dokaza da je g. Darvin potpuno omanuo, sto bi nasa deca takve gluposti uopste i ucila?

Nauka protiv razuma

pre 19 godina

Darvinova teorija se zasniva na postulatima koji su davno oboreni. Postoji 9 jakih argumenata kojima se rusi ova teorija, a to su: 1) Slucaj (matematicki jednostavno oboriva teza); 2)Dokazi u vidu fosila (nova otkrica dovode evolucioniste u nedoumicu); 3) Mutacije (dokazano da 99% mutacija proizvode inferiorna stvorenja). Da ne objasnjavam dalje, tu su jos pitanja: vremena, redosleda, karike koja nedostaje, muskog i zenskog pola, starosti univerzuma, simbioze. Sve ovo su pitanja na koja evolucionisti danas nemaju odgovor, a kreacionisti imaju. Zato, ako vec ne treba da se predaje, mislim da je predmet istorija prikladniji za pricu o evoluciji, a ne biologija.

Srđan

pre 19 godina

Ministarka je pogrešila, to je neosporno. Ne znam šta su bili njeni motivi, no bitno je da je greška ispravljena. Međutim, zgrožen sam pojedinim komentarima. Reč je ili o neznanju ili o zlonamernosti. Srbija je prva država u svetu koja je objavila prevod Darvinovog dela "Poreklo vrsta" (1878.god). I dan danas se čuva Darvinova zahvalnica izdavaču.

Komesar X

pre 19 godina

Alo bre ministarka i svi vi ostali, sta vam je bre, kako bre bog stvorio choveka? Vi svi dobro znate da isti nit' je postojao nit' ce te ga vi videti zato shto bog ne postoji!!! To su bre samo tripovi od pre 2000 godina.. Manite se praznih prica, nemojte decu loshe da vaspitavate, uzivajte u prirodi!!

Veljko

pre 19 godina

"Darvinova teorija", kako je poeticno imenuju, je u medjuvremenu prerasla Darvina, koga cesto zovu njenim tvorcem, i sada se naziva teorijom evolucije. U pitanju je zbir nepobitnih naucnih cinjenica, o kojima se u naucnim krugovima uopste ne raspravlja. Dakle teorija u uzem smislu. Naravno, na nekim poljima se jos vrse istrazivanja.
Zaineteresovao sam se za kreacionisticke teorije posto sam upoznao vise Amerikanaca, vecinom protestanata poreklom sa srednjeg zapada, koji su verovali u jednu od njih. Vecina protestanata, a i veliki broj drugih Hriscana, veruje da su reci Biblije bukvalne. Po njima nema sumnje da je svet nastao onako kako to opisuju prve dve knjige Mojsijeve.
Postoji vise zapadnjackih kreacionistickih teorija, i dve klasifikacije.
Klasifikovane su po verovanjima o postanku zemlje (mlada i stara zemlja) i postanku zivota. Posto u ovom slucaju o starosti univerzuma niko nije raspravljao, ogranicicu se na potonje.
Od kreacionistih teorija o nastanku zivota, za skole se uglavnom predlaze takozvana teorija "intaligentnog dizajna" koja tvrdi da je zivot suvise slozen da bi nastao "sam od sebe" i da je imao tvorca.
Kod nas stvari cesto krenu najnelogicnijim tokom. Prvo, otvorila rasprava o postanku coveka. O postanku zivota niko nije pricao. Dakle verovatno su je otvorili oni koji su ubedjeni da je "rodjacki" odnos majmuna i nas uvredljiv. Naravno, oni uopste ne misle o tome da sama cinjenica da je to za njih uvredjivo, govori u prilog evolucije.
Moje stanoviste je nesto drugacije i naziva se Deizmom. Deisti ne veruju da bog moze, niti da je imao udela u dogjadjajima u univerzumu od postanka sveta, po trenutnim procenama pre oko 13 milijardi godina.
Sada mi je zao sto nisam zucnije kritikovao uvodjenje veronauke u skole.

Dejan

pre 19 godina

Evo ja sam u Kanzasu i kreacionizam se ne izucava u skoli. Cak se ni ne spominje. Pre nekoliko godina su pokusali da zabrane testiranje o evoluciji (ali se i dalje predavalo), ali je to, naravno, propalo iste godine.
Dobro je da u Srbiji i dalje ima vise ljudi kojima evolucija nije sumnjiva :)

Makijaveli

pre 19 godina

Ako ima stvarno malo samopostovanja, a verujem da ima jer je rec o doktoru nauka i vanrednom profesoru filologije, treba odmah da sama podnese ostavku - inace je na redu ukidanje kosarake, vaterpola ... ko zna. Filologija je jako agresivna struka.

Sasa

pre 19 godina

Zna se valjda da, kada se predaje aktuelna teorija, da se spomenu i ostale. Uz evolucionu teoriju se, u uvodu časa, po pravilu đaci i inače upoznaju sa kreacionističkim. Tako se zaista ne može opravdati ministarkino izbacivanje evolucione teorije iz programa biologije motivom da bi đaci trebalo da se upoznaju i sa drugim teorijama. Po Darvinoj teoriji, inače, čovek i nije postao od majmuna, već ima zajedničke pretke sa današnjim čovekolikim majmunima. A i evolucionizam ne potiče od Darvina. I pre Heraklitovog “panta rei” se razmišljalo evolucionistički. Niti je kreacionizam u tumačenju SPC jedini. Zaiteresovani za tu problematiku mogu da “kucnu” i na neku od mnogobrojnih internet strana.. Inače, imao sam prilike da vidim iranske udžbenike biologije posle njihove islamske revolucije. I sam sam bio iznenađen kada sam video koliko je prostora dato Darvin-Volesovoj teoriji evolucije.

Djukan

pre 19 godina

Uz postovanje digniteta drugih, ne mogu se oteti utisku da DSS nema kadrovski potencijal koji se moze uspesno i odgovorno baviti drzavnim poslovima i nositi sa problemima danasnje Srbije. Niz postupaka i ispada njenih funkcionera ili vlade to potvrdjuje. Da se samo podsetimo Dejana Mihailova i njegove izjave u predizbornoj kampanji za predsednika Srbije, Marsicanina, direktora Agencije za privatizaciju, koji je tako zabrljao da su ga morali odmah smeniti, vladine odluke o finasiranju optuzenih u Hagu, koja je morala biti povucena, pa sada najsveziji postupak ministarke Colic, itd.itd. Setimo se i Kostunicinih izajava o demonstraciji Crvenih beretki i blokiranja autoputa Beograd-N.Sad, izjava ministra policije Jocica u vezi sa predajom Legije. Ovo se sve ne moze pravdati slucajnim pojavama, koje se mogu desiti u radu, ovo su sustinske i neoprostive greske. To je razlog sto je kredibilitet ove stranke kod naroda opao na najnizi nivo. Bilo bi dobro ako ova stranka moze da realno poboljsa svoj imidz, ne putem marketinga vec ozbiljnim preispitivanjem sadrzaja svoga i delovanja i rada u politickom zivotu Srbije.

pravo u centar

pre 19 godina

Mali doprinos teoriji evolucije - "Covek je nastao od sove, tako da je logicno i da se pristalice DSS-a nazovu sovistima"!

MARIJA

pre 19 godina

Juče sam čula da je neki čovek (nažalost, nisam stigla da zapamtim kako se zove i koja mu je funkcija) iz "Brankovog kola " izjavio da dotični stihovi nisu stihovi Branka Radičevića. Čak je i neki profesor književnosti sa Filološkog fakulteta izjavio nešto slično tome. Proverite pre nego što pljujete.

Jeza

pre 19 godina

Teško je poverovati koliko je delo ministarkin lik obeležio za ovih 6 meseci. To je na delu legalizam, u kojem je ona zakon za sve u prosveti. A pečati na programima nastave su samo deo njene lične volje, iliti zakona. Tako je gospođica ministarka u ovom kratkom vremenu uspela da «svoje» službe široko (zlo)upotrebi u ličnim ratovima sa nekim «nepodobnim» fakultetima i dekanima. Treba videti i njene naloge za izbore univerzitetskih nastavnika. Neki su inače mislili da postoji autonomija univerziteta. Ministarka je od svih književnih, naučnih i drugih dela izgleda najbolje upoznata sa «Šešeljevim» delom o vladavini univerzitetom. Šta li je tek smislila u njenom zakonu o univerzitetu koji se najavljuje?
Jeza

evita

pre 19 godina

Krajnje je vreme da ministri i njihov predsednik (u ovom slucaju Kostunica) shvate da je religija jedno, patriotizam drugo, a vodjenje drzave nesto sasvim peto! Religija u crkve, nauka u skole!!

Toni

pre 19 godina

Evo jedne teze tzv. teorije evolucije: prvi oblici zivota su nastali slucajnim slaganjem aminokiselina u lanac proteina. Verovatnoca za to je, matematicki gledano, manja nego verovatnoca minimalno verovatnog dogadjaja koji se mogao desiti u nasem univerzumu (uzimajuci u obzir da je univerzum star oko 30 milijardi godina i da ima 10 na osamdeseti beskrajno malih cestica, a intenzitet stvaranja dogadjaja je hiljadu milijardi u u sekundi). Sve ovo su aktuelni stavovi astrofizike. Dakle teorija kreacionizma se zasniva na mnogo dubljim naucnim dostignucima i u saglasju je sa njima, nego sto je teorija evolucije.

Milan Jovanovic

pre 19 godina

Predsednik Komisije Srpske pravoslavne crkve za pripremu programa verske nastave, episkop braničevski Ignjatije, kazao je još pre tri i po godine da nastava veronauke nije kontradiktorna nastavi iz drugih naučnih disciplina i to naglasio upravo primerom Darvinove teorije.
„Razlike između nauka vazda postoje. U tome i jeste naučnost i istinitost jedne discipline - da ona argumentima pokaže da nosi istinu. Na primer, biologija i Darvinova teorija. To je pogrešno shvaćeno kod nas, Darvin nije postavljao u svojim knjigama pitanje da li je Bog stvorio čoveka i svet. Na to pitanje nije ni odgovarao. On je samo govorio o tome na koji su način čovek i ostala priroda vezani. I ta veza ne može biti strana nikome, ni nama teolozima”, rekao je episkop Ignjatije tada.

STSavas

pre 19 godina

Bilo bi dobro da umudrena ode jednom i zauvek iz sveta odlucivanja. To je sramota za Srbiju da ovakve osobe sa sumnjivim uverenjima odlucuju o tome sta ce male i nevine glavice uzeti u kreiranju svoga imaginarnog i realnog sveta.
Kostunice, Kostunice... zaista je vreme da se urazumis!
Koga si sve okupio oko sebe? Narod ce ovo sigurno kazniti na sledecim izborima! I treba!

kopakabana

pre 19 godina

Nije dovoljno sto je odluka povucena, treba i smeniti ministarku Colic. Takodje, treba pojasniti ko ju je postavio na mesto ministra prosvete. Vidim da neki isticu kako teorija Darvina nije tacna, ok, ali to i nije ovde presudno, problem je sto ministarka bespotrebno suprostavlja biblijsku pricu naucnoj teoriji, sto je veoma nazadno razmisljanje. Tretirajuci ove dve stvari kao ili-ili, govori mi da ona bukvalizuje Bibliju, a to dalje kazuje da je njena misaona sposobnost ostala na nivou konkretnog.

MIlko MIlovanovic

pre 19 godina

Sramota da se ta prevarantska teorija uopste vratila u nastavni plan i program. Punite glavu deci sa tim glupostima tog tipa Darvina. Ako neko veruje da je postao od majmuna, to je njegovo privatno pravo. Ali to misljenje ne sme da se namece onima koji veruju u Bozje stvaranje sveta. Dosta vise tih komunistickih gluposti. Pozdrav.

Olga (filoloska struka)

pre 19 godina

Zao mi je sto smo svi toliko neupuceni i u Darvina i u Bibliju, a i u nacine argumentovanja, pa smo na kraj srca i navijamo kao na utakmici za jedno ili za drugo. Vladika Ignjatije dokazuje da je medjusobno uvazavanje moguce cak i u ovoj stvari, ako se malo bolje i izbliza pogleda stvar: o postanku cega se uopste govori kod Darvina, sta je od njegove teorije do sada korigovano (a sasvim je normalno da je nesto korigovano, ipak je teorija stara 150 godina) i sta je nepobitno ostalo kao cinjenica. Ja jesam za ucenje ove teorije u osnovnim skolama, jer mislim da je problematizovanje Darvina tema za studente biologije i druge strucnjake, koji mogu do mile volje da je naucno obaraju, dok deca u skoli treba da imaju jedan dosledan naucni sistem pred sobom. Ali, nervira me i ovo nase srpsko sveopste gadjanje terminima i teorijama, koje se nastavlja evo i u komentarima (pretpostavljam visoko obrazovanih) citalaca. Treba kritikovati politicki akt ukidanja necega, za sta ministarka nije kompetentna, i takav nacin vodjenja politike, a teoriju i nauku ostavimo strucnjacima, ne mesajmo se svaki sa svojim osnovnoskolskim znanjem i navijackim komentarima.

MagnusPyke

pre 19 godina

Izgleda da nam i dalje nista nije jasno. Nije problem u ministarki, vec u sistemu koji omogucava ministrima da rade sta im padne napamet. Pretpostavljam da je za donosenje svake odluke neophodno da se izvrse konsultacije sa strucnjacima iz pomenutih oblasti.
Mada, sa druge strane, verovatno da 80% stanovnistava u Srbiji i nema pojma ko je Darvin i o cemu se radi u doticnoj teoriji.

antonije@yubc.net

pre 19 godina

Ako mislite da furate u Evropu, a da se gnusate Avganistana, Irana, srednjeg veka, Boga, mantije itd. Idite gde ocete, daleko vam lepa kuca. Svaka cast ministarki, za razliku od Kostunice i ostalih u vladi ona ima petlju. Bog je veliki.

annie

pre 19 godina

Neko je pitao ko je Brdar. E, taj gospodin, koji je onako blazeno-nasmeseno demantovao ministarku, profesor je na Filozofskom u Novom Sadu, a nedavno je pravdao ukidanje stranog jezika time da ucenje stranih jezika nije strateski interes nase zemlje. Moji poljupci Teofilu, koji vodi 'krstaski rat' protiv DSS-a. Kad se mora - pa vidite sta nam rade!

Lida

pre 19 godina

Svaka cast onima koji su vrsili pritisak. To je dokaz da volja naroda ne moze da se zanemari. Ajde sada nastavimo tako, pa da vrsimo pritisak za smenjivanje svih onih koji hoce da vrate Srbiju u kameno doba.

Miroslav I

pre 19 godina

Zilav neki covek ovaj Darvin. Preziveo je najnoviji ispad genijalne ministarke, izdanak jos genijalnije vlade, na celu sa najgenijalnijim predsednikom. Koja ekipa..

Vojvodjanin

pre 19 godina

Neke se greske mogu ispraviti - a neke nikada! Ovakav lapsus se tesko placa u svetu nauke, obarazovanja i kulture. Slika i prilika sadasnje vlasti! Bruka i sramota!
Slazem sa konstatacijom da mi je draze saznanje da poticem od majmuna nego da me izaberu za ministra u ovoj vladi!

dzericak

pre 19 godina

Darvin Carlse, mi ti se kunemo,
da sa tvoga puta ne skrenemo.
Odlicna odluka!
(Nesto se ipak mislim da bi bilo malo teze da se kod nas teorija evolucije ukida u skolama, da ju je razvio nas covek, recimo Pancic.)

СД

pre 19 godina

Изгледа да Свети Сава није услишио молитву госпође министарке. Она остаје као црна мрља на нашем просветном небу и, ако има и трунке части и поштења, требало би да поднесе оставку и са својим назорима да потражи место у неком манастиру да нам не загађује омладину.

boba

pre 19 godina

Oprezno, nije jos gotovo, jer se odluka ne moze saopstavati na konferenciji za stampu, po sistemu salili smo se, mora da bude objavljena u Prosvetnom glasniku da bi bila u planu i programu. To je zakon za nastavnike u skolama.
Samo da se jos jednom prisetimo; strani jezik izbacen (kaze ministarka fakultativan), predmet 'Od igracke do racunara' izbacen sa liste izbornih predmeta, iako se preko 80% dece bas za to opredelilo prosle godine, Sad ovo sa Teorijom evolucije (nije jos zavrseno, ponavljam). Malo je mnogo omaski za tako kratko vreme. Ostavka!!!!

sem

pre 19 godina

Potpuno je normalno da, ako su nasu sadasnju ministarku prosvete u detinjstvu ucili da decu donose rode, to onda uce i nasi potomci. Dok se ne pojavi neki novi ministar/ka.
Zna se ko zna!

Strato

pre 19 godina

Evo sta sam dobio kao prvi rezultat kada sam u u polju za pretragu u google-u upisao charles darwin:
News results for charles darwin - View today's top stories
Darwin is OK after all, Serbia says - MSNBC - 5 hours ago
...da nije smesno plakao bih....

de_slo

pre 19 godina

"Od stupanja na dužnost svako veče molim Svetom Savi da me prosvetno umudri" - amazing, zaista! Kada sam prvi put procitala ovu vest cinilo mi se da je rec o nekoj cudnoj sali ...

Dejan

pre 19 godina

Evo ja sam u Kanzasu i kreacionizam se ne izucava u skoli. Cak se ni ne spominje. Pre nekoliko godina su pokusali da zabrane testiranje o evoluciji (ali se i dalje predavalo), ali je to, naravno, propalo iste godine.
Dobro je da u Srbiji i dalje ima vise ljudi kojima evolucija nije sumnjiva :)

pravo u centar

pre 19 godina

Mali doprinos teoriji evolucije - "Covek je nastao od sove, tako da je logicno i da se pristalice DSS-a nazovu sovistima"!

evita

pre 19 godina

Krajnje je vreme da ministri i njihov predsednik (u ovom slucaju Kostunica) shvate da je religija jedno, patriotizam drugo, a vodjenje drzave nesto sasvim peto! Religija u crkve, nauka u skole!!

sem

pre 19 godina

Potpuno je normalno da, ako su nasu sadasnju ministarku prosvete u detinjstvu ucili da decu donose rode, to onda uce i nasi potomci. Dok se ne pojavi neki novi ministar/ka.
Zna se ko zna!

de_slo

pre 19 godina

"Od stupanja na dužnost svako veče molim Svetom Savi da me prosvetno umudri" - amazing, zaista! Kada sam prvi put procitala ovu vest cinilo mi se da je rec o nekoj cudnoj sali ...

Beba

pre 19 godina

Ko je napisao stihove: '...Od kolevke pa do groba najlepše je ŠKOLSKO doba...'? Misnistarka prosvete prvo neka nauči stihove, zatim ko je zaista autor a onda neka razmišlja o Darvinizmu. Neshvatljivo zaista...

Mashinovodja

pre 19 godina

Šta je sledeće? Verovatno će g.ministarka (uz saglasnost i podršku Koštunija Prepodobnog) progurati zakon da nastavni planovi i programi svih predmeta u svim školama u Srbiji moraju najpre dobiti halal iz Patrijaršije. Uostalom, šta će nam druge škole, osim crkvenih? Svaki pop može da opismeni malu decu koliko im treba da budu sposobna da čitaju Bibliju. Nema potrebe da znaju i da pišu jer ako počnu da pišu, možda napišu i nešto nepodobno, a onda to neko pročita, pa pokuša da sprovede u delo i eto problema. Živela Pravoslavna Talibanija!

SVD

pre 19 godina

Ljiljana Čolić je uspela da nas stavi na listu nerazumnih i u očima svetske javnosti. Quousque tantum, Ljiljana, abuteris patientia nostra! Ne verujem da naša "ministarka prosvete" zna latinski, kada nije znala koje pesme je pisao Branko Radičević a koje Desanka Maksimović. Teško je kada je neprosvećena osoba ministar prosvete!

komunista

pre 19 godina

U hriscanskim i islamskim zemljama samo najekstremniji verski fundamentalisti, organizacije i rezimi preduzimaju ovakve mracne i anticivilizacijske poteze. U Srbiji su likovi poput gospodje ministarke, organizacije poput SPC i institucije poput Vlade g. Kostunice - politicki mainstream. Dakle, ne ostavka, i ne smenjivanje, nego krivcina istraga protiv nje, Vlade i Sinoda SPC. Ako se ispostavi da su likovi iz Vlade i Sinoda na bilo koji nacin ucestvovali i podstrekivali ovu odluku kojom se krse osnovna ljudska prava najnezasticenijih - dece, odmah podici krivicne prijave. Kazne za intelektualno sakacenje najmladjih moraju biti drakonske i egzemplarne.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Gospodja Colic mora da da ostavku jer njena dela unazadjuju Srbiju. Po mogucstvu neka cela vlada da ostavku jer unazadjuju zemlju svakim danom po godinu.
Kao progresivni pravoslavac odbacujem svaku teoriju o Adamu i Evi jer bi se cevecanstvo na zemlji zasnovalo na incestu, sto je naucno dokazano kao slabljenje rase i izumiranje, danas nas ne bi bilo. To sto SPC se drzi nekih srednjovekovnih principa iz razloga nekog kompleksa od Katolika (koji su takodje nazadni ali malo manje) nije problem nauke. Teologiji se pribegava onog momenta kad ne postoji opravdano (validno) objasnjenje za fenomen. Kako nas Kostunica sa svojim kadrom sramoti po svetu... ne mogu da verujem da postoji kolektivna zatucanost. Djindjic je bio "Einstein" za Srbiju u poredjenju sa Kostunicom i Labus-om "Pop Cira i Pop Spira".

Nata

pre 19 godina

Dobro vam je to, samo tako, sto dalje od civilizovanog sveta... Ja sam mislila da je ovo bilo samo moguce u doba Zlobe, ali ocito sam se prevarila.

Nenad, Beograd

pre 19 godina

U nekim americkim drzavama teorija kreacionizma se izucava paralelno sa teorijom evolucije, na primer u Kanzasu. I u evropskim drzavama, poput Velike Britanije sve su popularnije privatne skole u kojima se izucava taj naucni pristup nastanku i razvoju coveka.
Kreacionizam je multidisciplinarna naucna teorija koja ima veliko uporiste medju nekima od najpoznatijih svetskih geologa, biloga, astraonoma. Kreacionizam ne treba mesati sa verskom naukom.
U potpunosti podrzavam ovaj potez ministrastva i mislim da ce deci koristiti da upoznaju razlicite naucne pristupe problemu.

Miodrag

pre 19 godina

Ko zna Teoriju Kreacionizma, ne bi mu bila cudna Ministarkina odluka. Za razumevanje teorije Kreacionizma, koja negira Darvinovu teoriju o evoluciji potrebno je poznavanje prirodnih nauka, fizike, termodimnamike...
Darvinova teorija izgleda logicno do nivoa koji se uci u skolama, ali je prepuna rupa i neosnovanih pretpostavki. Podrzavam Ministarkinu odluku, mada mislim da u nekom obliku Darvinova teorija Evolucije treba da ostane u skolama.

JOVANKA - NOVI SAD

pre 19 godina

Sramota. Trebalo bi, da je pameti u aktuelnoj vlasti, da se ona smeni sa funkcije koju obavlja ili, kada se sabere sta je rekla, da sama da ostavku?

Bane

pre 19 godina

Zasto ne moze da postoji teorija da su majmuni postali od coveka? Po cemu je Darvin zasluzio da se izucava SAMO njegova teorija!?

eureka!

pre 19 godina

Niko ne shvata sustinu mudre taktike ministarke. Ovim je resila problem "odliva mozgova"! Nema obrazovanih, nema ni njihovod odlaska iz zemlje! Resen problem!

Urbaniak

pre 19 godina

Ko bese napravio ovu vladu? Da nije Kostunica? Smeje nam se ceo svet, prave od nas Evropske talibane. Ne bi me cudilo da uvedu da svi djaci u osnovnoj skoli moraju da nose opanke i da se zabrani upotreba interneta jer je u direktnoj suprotnosi sa svetosavljem.
A ljudi odlaze, i odlaze, i odlaze...

Dule

pre 19 godina

U dobroj skoli decu bi ucili da su i jedno i drugo samo teorija. Neko vise voli jednu, a nekog ona druga cini srecnijim. Ja sam licno indiferentan.
Resenje je u potpunoj privatizaciji skola, uz eventualne drzavne vaucere, pa nek skole uce decu ono sto roditelji misle da treba, a ne razni ministri, svi gori od goreg...

Nadrealista

pre 19 godina

Bravo, svaka cast, eto jos u jednoj stvari da budemo prvi i jedinstveni u svetu! Sledece godine cemo u opticaj veropvatno vratiti julijanski kalendar. Iz nastave ce biti proterani Kopernik, Galilej i Kepler, a deca ce uciti starogrcku geocentricnu teoriju. Milankovica smo ionako svi vec odavno zaboravili, u nastavnim planovima ga nije bilo ni u doba kada sam ja ucio skolu, tako da tu necemo barem imati problema. Kada precistimo biologiju i astronomiju verovatno sledi fizika, gde cemo umesto zakona akcije i reakcije moci da procitamo: ko tebe kamenom, ti njega bajatim hlebom. Istorija sa srpskom civilizacijom starijom od mesopotamske, asirske i egipatske. Geografija sa Srbijom do Tokija. I naravno, kud samo to mogao da zaboravim: srpski jezik bez Dositeja i Vuka, povratak crkvenoslovenskoj azbuci sa gomilom nemustih znakova i - finalni korak - izmestanje skola u manastire, gde im je bilo mesto kada su Vuk i Dositej ucili svoja prva slova. Ziveo srednji vek!

DJORDJE SAJKAS

pre 19 godina

Najveci srpski mozgovi su se drzali religije i postovali je ... Ministarka dovodi red, a komunistima red ne treba. Iz haosa su potekli u haosu nestaju.

Milan

pre 19 godina

Autor novinarskog clanka nije bas rekao punu istinu o statusu Darvinove teorije u USA. U nekim drzavama su sudovi su PRESUDILI da se ZABRANI a neki nisu presudili da se zabrani. Na primer u Teksasu je zabranjena. Dakle teorija nigde nije obavezna, a negde je i zabranjena. Inace, najveci pobornici Darvinove teorije su bili Marks i Engels, cak je Engels i razradjivao delove te teorije. Sama teorija je uvreda ljudske inteligencije i uverljiva je isto koliko i crtani filmovi.
Podrzavam potez, steta sto nije uradjeno mnogo ranije.

ivan

pre 19 godina

Sto se same Coliceve tice, ovo nije njen prvi gaf, pa stoga njen postupak i nije neko veliko iznenadjenje. SPC je ta koja bi trebalo da preisipita svoju ulogu. Da li je njena svrha da nauci ljudi da se vole, postuju i pomazu jedni druge (ljube bliznje svoje), ili da razglaba o tome, da li su ljudi i dinosaurusi nastali iste nedelje, da li je zemlja ravna, ko su dobri, a ko losi vernici, i na kraju, koju cemo himnu pevati. Ipak, nije ovo Iran... valjda.

Aleksandar

pre 19 godina

Te logicke vratolomije da je svako ko je protiv ukidanja teorije evolucije marksista su otprilike, na nivou sledeceg iskaza: "Hitler je bio vegetarijanac, dakle, svi vegetarijanci su fasisti". Odakle poslednjih dana patriotama opste znanje o 'rupama' u teoriji evolucije - objavio 'Kurir'?

dj

pre 19 godina

Ljudi, nije ovde problem teorija, da li je u pravu Darvin ili Biblija ili mozda mali Perica, problem je sto dodje gospodja i kaze ja verujem u Boga i ja sam ministar i ja kazem da se to izbaci iz udzbenika. Ej bre! ... ...

Vojislav YVR_BGD

pre 19 godina

Ova vlada kao i obichno napravi glupost i onda pod pritiskom javnosti to ispravi. Chak ni u svojoj gluposti nisu dosledni! Ministarka je na sluzbenom putu, ta nemojte kasti... nadam se da ce na putu ostati dugo i da nece imati vremena da ostavlja neke nove pechate... daleko joj lepa kuca.

Spira Punos

pre 19 godina

Da li prosvetom u Srbiji treba da upravlja neko ko ne poznaje srpsku poeziju toliko da razlikuje Desanku Maksimovic od Branka Radicevica? Bice da je, kako je T. Pancic lepo prokomentarisao u nedeljniku "Vreme", Radicevic "nepouzdani" precanin koji se ne uklapa u DSS viziiju o Srbiji (pa i njenom pesnistvu).
Neka se doticna persona samo javi sa sluzbenog puta neopozivom ostavkom i bicemo manje zabrinuti za sudbinu obrazovanja u Srbiji.

anna

pre 19 godina

Nemojmo ministarki pripisivati poznavanje 'novih tokova' u nauci kojim se, kao, osporava Darvina da bi se favorizovao cika Bog sa svojim mandrackim sposobnostima. Ona je samo eksponent DSS & SPC zavere protiv reforme skolstva. Pogledajte samo ukidanje devetogodisnje skole, pa NEDONOSENJE Zakona o univerzitetu koje je vec fatalno, posto nas Bolonjska deklaracija obavezuje da iduce godine predjemo na dvostepeno univerzitetsko skolovanje (a s stim u vezi nije uradjeno skoro nista). Vreme jako curi, a sve zahvaljujuci Colicki: ljudi, dok se okrenete, bice 1389 i ucicemo samo o kosovskom boju i Turcima seldzucima, a predmet 'ruke u testu' bice preimenovan u 'glava na kocu'.

laste su plakale u letu.....

pre 19 godina

O kalikoj gluposti se radi govori i podatak da je Kostunica (sic!) odmah (sic2!) reagovao (sic3!) Vlada i vrli Premijer kojima je ravno sve do Kosova, koji bas nista ne rade, morali su eto, da se sastanu, pa jos verovarno rano ujutro (oko 10 h.) da isprave brljotinu Desanke Radicevic-al Colic! Mozda je Premijer obavio bilateralne konsultacije sa svojim pernatim prijateljom (sa prozora kabineta) i detaljnije se upoznao sa ucenjem bezboznika Darvina!

Takeshi Kitano

pre 19 godina

Još jedan potez trenutne vlade, koji je sasvim u skladu s pravom prirodom ideologije, može se reći, jednog voštano-tamjansko-mračnjačko-nazadno-večitouvređeno-kvaziakademsko-propalonacionalnog usmerenja, koje tinja u pozadini zvučnih slogana o poštenju, radu i umerenosti. "Da se radi". Nije toliko čudno, mada mnogima promiče, što se u tim sloganima nigde ne pominje reč "napredak" ili "reforma". Na svom putu od Drenove, preko Marksa, Maksima Gorkog, groba Leke Rankovića do ratišta i megabunkera na Vračaru koji košta kao desetine novih bolnica ili porodilišta, ta ideologija nije ni mogla da završi nigde drugde nego u tužnom autizmu nemog poricanja same evolucije čoveka. Tužnom, jer je blam već pukao po svetu. Što pre ovi odu, to su bolje šanse da rejting primaknemo na pola svetlosne godine od stepena na kojem je bio pre pucnjeva u dvorištu Vlade.

exit

pre 19 godina

Bas sam mislio da gospodji ministarki
cestitam na izbacivanju tzv. Darvinove teorije o postanku coveka, kad ono je opet vratili u udzbenike. Steta, ali ipak veliki pozdrav za ministraku i za njen potez. Svaka vama cast ministarko.

MM

pre 19 godina

E ovo je prva lepa vest od juce... ali nije dovoljno samo vratiti teoriju evolucije u skole, hoce li ministarka biti smenjena sto nas je izblamirala pred celom svetskom naucnom javnoscu ili ce biti kao i do sada: svako cudo za tri dana i nikom nista?

Stamatovic Svetlana

pre 19 godina

Imali smo ovakve i onakve vlade, ali ovoliko neozbiljnu vladu nikada nismo imali. Svako normalan prvo ispita javno mnjenje pa tek onda donese odluku, ovi prvo puste probni balon... Ha,ha,ha, znaju da bi nesto trebali i da rade, ali mucenici, ne znaju sta. Nema ko da im dosapne, djabe molitve Bogu, ma blagi uzas! Niti da se smejes, niti da places, valjda ce da prodju, da ih ne slusamo i ne gledamo vise. ...

Saska

pre 19 godina

Dakle, jos jedna veoma zakonita odluka legalisticke nam vlade. Ona je odlucila da Darvina precrta, pa je onda vlada odlucila da Garvina vrati i misle da su stavili tacku, pardon licni pecat. Ovo je odluka za ostavku, zakon je zaobidjen, kao da ne postoji!
PS. Ko je Brdar?

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Ko ce da snosi odgovornost za stetu medjunarodnom ugledu Srbije zbog ovog "ispada"? Ko ce da snosi posledice, OSTAVKA!!!!!! Gas Knezevic je bio pravi covek na pravom mestu, gospodja colic neka sluzi nekom manastiru.

Nemac

pre 19 godina

Totalno mi je iracionalna buka oko ove marginalne odluke o izbacivanju Darvinove teorije. Pa shta! Kao bivsi profesor i u gimnaziji i u osnovnoj skoli, mislim da deca uce previse. Mislim da se ovim nacinom bespotrebno dize prasina i prlja ono sto nemoze da se isprlja... Postoji 1001 predrasuda kod ljudi u vezi nase crkve - eto tako.

zuki,Toronto

pre 19 godina

Slazem se sa konstatacijom gospodina Teofil Pančić da su DSS-ovci i vece zlo od Radikala. Tuzno je sto se silno vreme utrosi da narod shvati ko je ko. Koliko eksperimenata cemo preziveti dok nam ne krene.

racional

pre 19 godina

Molio bih da mi neko navede te svjetski poznate "strucnjake" koji podrzavaju teoriju , Kreacionizma. Takodje bih volio da znam na kojoj nauci se ta teorija zasniva (teologija mozda?) i koje su to rupe u Darvinovoj teoriji.

lale, bec

pre 19 godina

Ministarkina izjava o svakovecernjim molitvama za "prosvetno umudrivanje" podseti me na izjavu svojevremene hrvatske ministrice za prosvetu Ljiljane Vokic koja se hvalila da kod njih u Hercegovini kad se pojavi musko u prostoriji, zene u znak postovanjao odmah ustaju!
Uzgred, posle nekoliko takvih "bisera" g-dja Vokic je smenjena i sad je direktorica gimnazije u Zagrebu poznate po strogosti i raspecima postavljenim po hodnicima i u ucionicama. Mozda i ona tako "obrazovno umudruje" mlade disko-generacije, ali na srecu samo u jednoj skoli (za koju sa ponosom istice da je pohadjaju uglavnom deca "iz boljih kuca").

Nikola

pre 19 godina

Ma nije Srbija preplavljena pristalicama darvinizma, nego mahom obrazovan svet koristi kompjutere i ostavlja komentare. A i medju njima dobar deo nema ni blagu predstavu sta je Darvinova teorija, a ubedjen sam da apsolutno niko od onih sto se pozivaju na "rupe u teoriji" ne zna sta su te "rupe". Ne postoje nesuglasice oko toga da li postoji evolucija ili ne, vec oko samog njenog toka. Darvin u 19 veku nije imao pristup mnogo cemu, pocev od DNK analize, a biologijom su se bavili i posle njega tako da su pravljene korekcije za odredjene vrste za koje se utvrdilo da su blize ili dalje jedne od drugih nego sto se mislilo. Ali u skoli se uci evolutivni princip a ne da li je zebra nastala od foke.

ljubitelj obrazovanja

pre 19 godina

Ko je ovu zenu stavio na mestu Ministra, pa jos prosvete, treba i sam da se moli Bogu svako vece i trazi za oprostenje. Nadam se da ce sledeci Ministar(ka) ubrzo doci i da ce vec unapred biti "prosvetno mudar- mudra", pa da zna kako da rukuje prosvetnom administracijom. Coviceva bi trebala sama da da otkaz, jer ako oni u Vladi zele i najmanje dobro mladima u ovoj zemlji , dace joj otkaz sto brze, to bolje.

RADE

pre 19 godina

Ministarka kao i narod koji nije mnogo odmakao od svojih predaka ovim potezom je pokusao to da uradi, ali na zalost nisu uspeli. Teoriju su mogli izostaviti,a stvarnost ostaje.

Novosadjanin

pre 19 godina

Bio cika Premijer juce u Novom Sadu, pa se setka, da ga narod vidi. A gde se setka? Setka se od Vladikinog Dvora do crkve (citavih 30m), pa nazad. Sve sa gomilom popova. Ej bre, gos'n Premijeru, nemam ja nista protiv religije i popova, ali zar se niste mogli udostojiti da malo paznje posvetite i nekom/necem drugom!? Iovako Vas ne vidjamo, a kada Vas vidimo - vidimo vas na liniji "Crkva-Crkva". Jeste li Vi u sluzbi SPC-a, ili naroda Srbije (ma koje god vere bili)? Zar pored svih problema u drzavi Vi smatrate da je Vase vreme najbolje iskorisceno posetama Vladikinom Dvoru i Crkvi!? Jel' su tamo resenja sa probleme sa kojima se svi suocavamo? Da niste bili na konsultacijama po pitanju Darvinove teorije?

Ivana

pre 19 godina

Ziveo Darvin, genetika, Mendel, veliki Al, arheopteriksi, Luci i svi ostali dokazi da zivimo u cudesnom svetu, mnogo slozenijem i mastovitijem od onoga opisanog u svetim knjigama (mislim da autori nisu imali dovoljno maste...).
A to da se kod nas uci previse, tacno je. Neka se izbaci broj ovaca na Novom Zelandu i neimarska industrija Crne Trave. I "Veciti Mladozenja".

racional

pre 19 godina

1. Nigdje u Americi nije zabranjeno ucenje evolucije. U Kanzasu je Odjel Skolstva odlucio da izbaci evoluciju iz obaveznog gradiva.
2. Engels nema nikakve veze sa Darvinom i Evolucijom.
3. Darvinova teorija evolucije govori o nastanku razlicitih vrsta, a ne o nastanku zivota. Katolicka crkva je prihvatila ovu teoriju.
4. Boze nas sacuvaj ovakvih fanatika.

bora

pre 19 godina

a da li su oni svesni posledica koje ovakve vesti iz nashe zemlje ostavljaju na chitaoce u svetu... zamislite kad neko prochita tekst o ovome na BBC i sl. on ce sledecih 10 godina o nama misliti kao o najvecim paganima.... shta je sledece?!?

Milos Zgrozeni

pre 19 godina

Dok se mi zezamo, ovakvi mozgovi nam unistavaju buducnost. Bruka i sramota! A ti Tadicu kohabituj i dalje... Je li ovo ta stabilnost koju Srbija treba i zarad cega ne bi trebalo rusiti ovu vladu, sacinjenu od grupice individualaca sa neverovatnim mogucnostima unistavanja nade u bolju buducnost.

ivan

pre 19 godina

Mogu se sloziti da je odluka ministarke bezveze. Dobro je sto je ponistena (mislim odluka). Ali Pancic bi malo trebalo da razmisli kako i sta govori. Takvim recnikom vise govori o sebi nego o onima koje napada. On (recnik) cini ga isto onoliko opskurnim koliko smatra da su drugi opskurni. Na koncu, trebalo bi da pokaze bar malo vaspitanja, ukoliko zeli da bude drukciji i bolji. I naravno..

Vladimir, Berlin

pre 19 godina

Mislim da su sve negativne reakcije na pokusaj izbacivanja Darvinove teorije iz nastavnog programa, u potpunosti pogresne! Mozda je ucenje blagopocivseg g. Darvina, koje u osnovi nastanak i opstanak vrsta tumaci procesima selekcije (za ministarku: odabiranja) i kompeticije (za ministarku: nadmetanja) i primenljivo za vecinu vrsta na zemlji. Mozda cak i u objasnjavanju odredjenih populacionih (za ministarku: populacija - grupa jedinki iste vrste, istog ili slicnog porekla koja naseljava odredjeni prostor u odredjenom vremenu) kretanja u ljudskoj vrsti. Ali, to ocito ne vazi za Srbe. Jer, postojanje i dalji opstanak naroda koji bira "ovak'e" da ga predstavljaju, vode i odlucuju za njega, kosi se ama sa bas svakim principom evolucije! Pa to je samo neka visa sila mogla da stvori i drzi na zemlji! I posto od nas nema veceg dokaza da je g. Darvin potpuno omanuo, sto bi nasa deca takve gluposti uopste i ucila?

Nauka protiv razuma

pre 19 godina

Darvinova teorija se zasniva na postulatima koji su davno oboreni. Postoji 9 jakih argumenata kojima se rusi ova teorija, a to su: 1) Slucaj (matematicki jednostavno oboriva teza); 2)Dokazi u vidu fosila (nova otkrica dovode evolucioniste u nedoumicu); 3) Mutacije (dokazano da 99% mutacija proizvode inferiorna stvorenja). Da ne objasnjavam dalje, tu su jos pitanja: vremena, redosleda, karike koja nedostaje, muskog i zenskog pola, starosti univerzuma, simbioze. Sve ovo su pitanja na koja evolucionisti danas nemaju odgovor, a kreacionisti imaju. Zato, ako vec ne treba da se predaje, mislim da je predmet istorija prikladniji za pricu o evoluciji, a ne biologija.

Srđan

pre 19 godina

Ministarka je pogrešila, to je neosporno. Ne znam šta su bili njeni motivi, no bitno je da je greška ispravljena. Međutim, zgrožen sam pojedinim komentarima. Reč je ili o neznanju ili o zlonamernosti. Srbija je prva država u svetu koja je objavila prevod Darvinovog dela "Poreklo vrsta" (1878.god). I dan danas se čuva Darvinova zahvalnica izdavaču.

Komesar X

pre 19 godina

Alo bre ministarka i svi vi ostali, sta vam je bre, kako bre bog stvorio choveka? Vi svi dobro znate da isti nit' je postojao nit' ce te ga vi videti zato shto bog ne postoji!!! To su bre samo tripovi od pre 2000 godina.. Manite se praznih prica, nemojte decu loshe da vaspitavate, uzivajte u prirodi!!

Veljko

pre 19 godina

"Darvinova teorija", kako je poeticno imenuju, je u medjuvremenu prerasla Darvina, koga cesto zovu njenim tvorcem, i sada se naziva teorijom evolucije. U pitanju je zbir nepobitnih naucnih cinjenica, o kojima se u naucnim krugovima uopste ne raspravlja. Dakle teorija u uzem smislu. Naravno, na nekim poljima se jos vrse istrazivanja.
Zaineteresovao sam se za kreacionisticke teorije posto sam upoznao vise Amerikanaca, vecinom protestanata poreklom sa srednjeg zapada, koji su verovali u jednu od njih. Vecina protestanata, a i veliki broj drugih Hriscana, veruje da su reci Biblije bukvalne. Po njima nema sumnje da je svet nastao onako kako to opisuju prve dve knjige Mojsijeve.
Postoji vise zapadnjackih kreacionistickih teorija, i dve klasifikacije.
Klasifikovane su po verovanjima o postanku zemlje (mlada i stara zemlja) i postanku zivota. Posto u ovom slucaju o starosti univerzuma niko nije raspravljao, ogranicicu se na potonje.
Od kreacionistih teorija o nastanku zivota, za skole se uglavnom predlaze takozvana teorija "intaligentnog dizajna" koja tvrdi da je zivot suvise slozen da bi nastao "sam od sebe" i da je imao tvorca.
Kod nas stvari cesto krenu najnelogicnijim tokom. Prvo, otvorila rasprava o postanku coveka. O postanku zivota niko nije pricao. Dakle verovatno su je otvorili oni koji su ubedjeni da je "rodjacki" odnos majmuna i nas uvredljiv. Naravno, oni uopste ne misle o tome da sama cinjenica da je to za njih uvredjivo, govori u prilog evolucije.
Moje stanoviste je nesto drugacije i naziva se Deizmom. Deisti ne veruju da bog moze, niti da je imao udela u dogjadjajima u univerzumu od postanka sveta, po trenutnim procenama pre oko 13 milijardi godina.
Sada mi je zao sto nisam zucnije kritikovao uvodjenje veronauke u skole.

Makijaveli

pre 19 godina

Ako ima stvarno malo samopostovanja, a verujem da ima jer je rec o doktoru nauka i vanrednom profesoru filologije, treba odmah da sama podnese ostavku - inace je na redu ukidanje kosarake, vaterpola ... ko zna. Filologija je jako agresivna struka.

Sasa

pre 19 godina

Zna se valjda da, kada se predaje aktuelna teorija, da se spomenu i ostale. Uz evolucionu teoriju se, u uvodu časa, po pravilu đaci i inače upoznaju sa kreacionističkim. Tako se zaista ne može opravdati ministarkino izbacivanje evolucione teorije iz programa biologije motivom da bi đaci trebalo da se upoznaju i sa drugim teorijama. Po Darvinoj teoriji, inače, čovek i nije postao od majmuna, već ima zajedničke pretke sa današnjim čovekolikim majmunima. A i evolucionizam ne potiče od Darvina. I pre Heraklitovog “panta rei” se razmišljalo evolucionistički. Niti je kreacionizam u tumačenju SPC jedini. Zaiteresovani za tu problematiku mogu da “kucnu” i na neku od mnogobrojnih internet strana.. Inače, imao sam prilike da vidim iranske udžbenike biologije posle njihove islamske revolucije. I sam sam bio iznenađen kada sam video koliko je prostora dato Darvin-Volesovoj teoriji evolucije.

Djukan

pre 19 godina

Uz postovanje digniteta drugih, ne mogu se oteti utisku da DSS nema kadrovski potencijal koji se moze uspesno i odgovorno baviti drzavnim poslovima i nositi sa problemima danasnje Srbije. Niz postupaka i ispada njenih funkcionera ili vlade to potvrdjuje. Da se samo podsetimo Dejana Mihailova i njegove izjave u predizbornoj kampanji za predsednika Srbije, Marsicanina, direktora Agencije za privatizaciju, koji je tako zabrljao da su ga morali odmah smeniti, vladine odluke o finasiranju optuzenih u Hagu, koja je morala biti povucena, pa sada najsveziji postupak ministarke Colic, itd.itd. Setimo se i Kostunicinih izajava o demonstraciji Crvenih beretki i blokiranja autoputa Beograd-N.Sad, izjava ministra policije Jocica u vezi sa predajom Legije. Ovo se sve ne moze pravdati slucajnim pojavama, koje se mogu desiti u radu, ovo su sustinske i neoprostive greske. To je razlog sto je kredibilitet ove stranke kod naroda opao na najnizi nivo. Bilo bi dobro ako ova stranka moze da realno poboljsa svoj imidz, ne putem marketinga vec ozbiljnim preispitivanjem sadrzaja svoga i delovanja i rada u politickom zivotu Srbije.

MARIJA

pre 19 godina

Juče sam čula da je neki čovek (nažalost, nisam stigla da zapamtim kako se zove i koja mu je funkcija) iz "Brankovog kola " izjavio da dotični stihovi nisu stihovi Branka Radičevića. Čak je i neki profesor književnosti sa Filološkog fakulteta izjavio nešto slično tome. Proverite pre nego što pljujete.

Jeza

pre 19 godina

Teško je poverovati koliko je delo ministarkin lik obeležio za ovih 6 meseci. To je na delu legalizam, u kojem je ona zakon za sve u prosveti. A pečati na programima nastave su samo deo njene lične volje, iliti zakona. Tako je gospođica ministarka u ovom kratkom vremenu uspela da «svoje» službe široko (zlo)upotrebi u ličnim ratovima sa nekim «nepodobnim» fakultetima i dekanima. Treba videti i njene naloge za izbore univerzitetskih nastavnika. Neki su inače mislili da postoji autonomija univerziteta. Ministarka je od svih književnih, naučnih i drugih dela izgleda najbolje upoznata sa «Šešeljevim» delom o vladavini univerzitetom. Šta li je tek smislila u njenom zakonu o univerzitetu koji se najavljuje?
Jeza

Toni

pre 19 godina

Evo jedne teze tzv. teorije evolucije: prvi oblici zivota su nastali slucajnim slaganjem aminokiselina u lanac proteina. Verovatnoca za to je, matematicki gledano, manja nego verovatnoca minimalno verovatnog dogadjaja koji se mogao desiti u nasem univerzumu (uzimajuci u obzir da je univerzum star oko 30 milijardi godina i da ima 10 na osamdeseti beskrajno malih cestica, a intenzitet stvaranja dogadjaja je hiljadu milijardi u u sekundi). Sve ovo su aktuelni stavovi astrofizike. Dakle teorija kreacionizma se zasniva na mnogo dubljim naucnim dostignucima i u saglasju je sa njima, nego sto je teorija evolucije.

Milan Jovanovic

pre 19 godina

Predsednik Komisije Srpske pravoslavne crkve za pripremu programa verske nastave, episkop braničevski Ignjatije, kazao je još pre tri i po godine da nastava veronauke nije kontradiktorna nastavi iz drugih naučnih disciplina i to naglasio upravo primerom Darvinove teorije.
„Razlike između nauka vazda postoje. U tome i jeste naučnost i istinitost jedne discipline - da ona argumentima pokaže da nosi istinu. Na primer, biologija i Darvinova teorija. To je pogrešno shvaćeno kod nas, Darvin nije postavljao u svojim knjigama pitanje da li je Bog stvorio čoveka i svet. Na to pitanje nije ni odgovarao. On je samo govorio o tome na koji su način čovek i ostala priroda vezani. I ta veza ne može biti strana nikome, ni nama teolozima”, rekao je episkop Ignjatije tada.

STSavas

pre 19 godina

Bilo bi dobro da umudrena ode jednom i zauvek iz sveta odlucivanja. To je sramota za Srbiju da ovakve osobe sa sumnjivim uverenjima odlucuju o tome sta ce male i nevine glavice uzeti u kreiranju svoga imaginarnog i realnog sveta.
Kostunice, Kostunice... zaista je vreme da se urazumis!
Koga si sve okupio oko sebe? Narod ce ovo sigurno kazniti na sledecim izborima! I treba!

kopakabana

pre 19 godina

Nije dovoljno sto je odluka povucena, treba i smeniti ministarku Colic. Takodje, treba pojasniti ko ju je postavio na mesto ministra prosvete. Vidim da neki isticu kako teorija Darvina nije tacna, ok, ali to i nije ovde presudno, problem je sto ministarka bespotrebno suprostavlja biblijsku pricu naucnoj teoriji, sto je veoma nazadno razmisljanje. Tretirajuci ove dve stvari kao ili-ili, govori mi da ona bukvalizuje Bibliju, a to dalje kazuje da je njena misaona sposobnost ostala na nivou konkretnog.

MIlko MIlovanovic

pre 19 godina

Sramota da se ta prevarantska teorija uopste vratila u nastavni plan i program. Punite glavu deci sa tim glupostima tog tipa Darvina. Ako neko veruje da je postao od majmuna, to je njegovo privatno pravo. Ali to misljenje ne sme da se namece onima koji veruju u Bozje stvaranje sveta. Dosta vise tih komunistickih gluposti. Pozdrav.

Olga (filoloska struka)

pre 19 godina

Zao mi je sto smo svi toliko neupuceni i u Darvina i u Bibliju, a i u nacine argumentovanja, pa smo na kraj srca i navijamo kao na utakmici za jedno ili za drugo. Vladika Ignjatije dokazuje da je medjusobno uvazavanje moguce cak i u ovoj stvari, ako se malo bolje i izbliza pogleda stvar: o postanku cega se uopste govori kod Darvina, sta je od njegove teorije do sada korigovano (a sasvim je normalno da je nesto korigovano, ipak je teorija stara 150 godina) i sta je nepobitno ostalo kao cinjenica. Ja jesam za ucenje ove teorije u osnovnim skolama, jer mislim da je problematizovanje Darvina tema za studente biologije i druge strucnjake, koji mogu do mile volje da je naucno obaraju, dok deca u skoli treba da imaju jedan dosledan naucni sistem pred sobom. Ali, nervira me i ovo nase srpsko sveopste gadjanje terminima i teorijama, koje se nastavlja evo i u komentarima (pretpostavljam visoko obrazovanih) citalaca. Treba kritikovati politicki akt ukidanja necega, za sta ministarka nije kompetentna, i takav nacin vodjenja politike, a teoriju i nauku ostavimo strucnjacima, ne mesajmo se svaki sa svojim osnovnoskolskim znanjem i navijackim komentarima.

MagnusPyke

pre 19 godina

Izgleda da nam i dalje nista nije jasno. Nije problem u ministarki, vec u sistemu koji omogucava ministrima da rade sta im padne napamet. Pretpostavljam da je za donosenje svake odluke neophodno da se izvrse konsultacije sa strucnjacima iz pomenutih oblasti.
Mada, sa druge strane, verovatno da 80% stanovnistava u Srbiji i nema pojma ko je Darvin i o cemu se radi u doticnoj teoriji.

antonije@yubc.net

pre 19 godina

Ako mislite da furate u Evropu, a da se gnusate Avganistana, Irana, srednjeg veka, Boga, mantije itd. Idite gde ocete, daleko vam lepa kuca. Svaka cast ministarki, za razliku od Kostunice i ostalih u vladi ona ima petlju. Bog je veliki.

annie

pre 19 godina

Neko je pitao ko je Brdar. E, taj gospodin, koji je onako blazeno-nasmeseno demantovao ministarku, profesor je na Filozofskom u Novom Sadu, a nedavno je pravdao ukidanje stranog jezika time da ucenje stranih jezika nije strateski interes nase zemlje. Moji poljupci Teofilu, koji vodi 'krstaski rat' protiv DSS-a. Kad se mora - pa vidite sta nam rade!

Lida

pre 19 godina

Svaka cast onima koji su vrsili pritisak. To je dokaz da volja naroda ne moze da se zanemari. Ajde sada nastavimo tako, pa da vrsimo pritisak za smenjivanje svih onih koji hoce da vrate Srbiju u kameno doba.

Miroslav I

pre 19 godina

Zilav neki covek ovaj Darvin. Preziveo je najnoviji ispad genijalne ministarke, izdanak jos genijalnije vlade, na celu sa najgenijalnijim predsednikom. Koja ekipa..

Vojvodjanin

pre 19 godina

Neke se greske mogu ispraviti - a neke nikada! Ovakav lapsus se tesko placa u svetu nauke, obarazovanja i kulture. Slika i prilika sadasnje vlasti! Bruka i sramota!
Slazem sa konstatacijom da mi je draze saznanje da poticem od majmuna nego da me izaberu za ministra u ovoj vladi!

dzericak

pre 19 godina

Darvin Carlse, mi ti se kunemo,
da sa tvoga puta ne skrenemo.
Odlicna odluka!
(Nesto se ipak mislim da bi bilo malo teze da se kod nas teorija evolucije ukida u skolama, da ju je razvio nas covek, recimo Pancic.)

СД

pre 19 godina

Изгледа да Свети Сава није услишио молитву госпође министарке. Она остаје као црна мрља на нашем просветном небу и, ако има и трунке части и поштења, требало би да поднесе оставку и са својим назорима да потражи место у неком манастиру да нам не загађује омладину.

boba

pre 19 godina

Oprezno, nije jos gotovo, jer se odluka ne moze saopstavati na konferenciji za stampu, po sistemu salili smo se, mora da bude objavljena u Prosvetnom glasniku da bi bila u planu i programu. To je zakon za nastavnike u skolama.
Samo da se jos jednom prisetimo; strani jezik izbacen (kaze ministarka fakultativan), predmet 'Od igracke do racunara' izbacen sa liste izbornih predmeta, iako se preko 80% dece bas za to opredelilo prosle godine, Sad ovo sa Teorijom evolucije (nije jos zavrseno, ponavljam). Malo je mnogo omaski za tako kratko vreme. Ostavka!!!!

Strato

pre 19 godina

Evo sta sam dobio kao prvi rezultat kada sam u u polju za pretragu u google-u upisao charles darwin:
News results for charles darwin - View today's top stories
Darwin is OK after all, Serbia says - MSNBC - 5 hours ago
...da nije smesno plakao bih....

Milovan

pre 19 godina

Kad cita covek vecinu komentara - da li su oni slucajan ili nameran uzorak ne znam (moderator zna), prosto bi pomislio da smo drustvo sve suvih Nobelovaca sve go naucnik toliko se pozivamo na nauku.
I posto to naravno nije tacno tako isto ovolika mudrost nema mnogo pokrica. Ipak, ovom prigodom moja malenkost se usudjuje da preporuci postovanom auditorijumu jos jednu knjigu a na vecnu temu postanka: "Bog,covek i vasiona" od Bozidara Knezevica (ko li to bese ?). Tamo cete naci podatke koliko se najvecih naucnika i mislilaca starog i novog veka izjasnjavalo da veruje u Boga. Koliko se secam poboznih je bilo blizu 90%, samo oko 2 do 3% ateista a ostali su bili nesto neopredeljeni.
Pozdravljam vas i zahvaljujem na paznji.