Utorak, 12.02.2019.

18:44

Komšije prodaju 19 aviona "Mig 29" za bagatelu - komad 300.000 $

Ministarstvo odbrane Mađarske odlučilo je da aukcijski proda sve svoj lovce MiG-29.

Izvor: B92

Komšije prodaju 19 aviona "Mig 29" za bagatelu - komad 300.000 $ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Posle kupovine sest remontovanih aviona koji nam eto vrse posao za cuvenje neba navodno u sledecoj deceniji trebalo bi da kupujemo makar jedan po jedan novi avion poslednje generacije za koji cemo znato da moze da leti 30tak godina.
Srbiji okruzenoj sa NATO ne pomaze ni eskadrila od 50 aviona vec je potrebno da ispunjavamo minimalan uslov za cuvenje neba a bolje da kupujemo ofanzivne i defanzivne raketne sisteme sa sistemima veza.

Bole

pre 5 godina

A da se mladima ukine placanje doprinosa dok se stambeno ne zbrinu - i da im se otplacivanje doma isto i tad ne oporezuje - pa da ne beze bas svi pametni?
Na duze staze mnogo bitnija investicija od bolnica za starce ili aviona za zastitu od velike banane.

Dragan

pre 5 godina

Jeftino je i treba ih kupiti iz vise razloga, imacemo rezervu za ove nase za duzi period a mozemo osposobiti jos neki komad. Medjutim nama nije neophodno da imamo neki veliki broj borbenih letilica, mnogo nam je potrebnija efikasna odbrana od protivnickih aviona i raketa.

Iks Oks

pre 5 godina

Ovi avioni stoje na otvorenom desetak godina, van upotrebe, delimicno su kanibalizovani, pitanje je sta je na njima upotrebljivo. Tesko da je moguce da se i jedan od njih osposobi za let po pristojnoj ceni.
Drugo je pitanje zasto bi Rusi pristali da Madjari dodju do nekog novca, osim cene starog gvozdja, kad imaju svoje avione za prodaju. Slicno kao prica sa avionima Izrael/HR/USA.

Ljuboje

pre 5 godina

Pa mi u vojsci imamo iskljucivo letelice pravljene u doba SSSR-a, koji se raspao pre skoro 3 decenije i jos uvek nabavljamo iste. Vec za desetak godina cemo morati da kupujemo nove(polovne) i tako sve dok se neko ne opameti. Znaci umesto da se otvorimo milijardu(manje-vise) i pazarimo eskadrilu novih, mi konstantno bacamo pare na polovnjake muzejske vrednosti. Na nacin na koji sada radimo nabavke ce nam svakih desetak godina trebati barem 300-400 miliona, sto je za 30 godina cena potpuno novih letelica, pogotovo ako uzmemo od Rusije ili Svedske, a kod kineza je jos jeftinije.

Sale

pre 5 godina

Taman za naše ministre,brže bi stizali na mitinge a i auto-putevi bi nam bili bezbedniji. Pa još kad popale rotacije neće nam trebati javna rasveta.

Bris

pre 5 godina

Ajde bre ne smarajte vise o ruskim migovima. Znaci nama avioni trebaju da vrse rutinsko patroliranje neba kao i svakoj zemlji koja zeli da ima medjunarodni aviosaobracaj. Da nemamo nase avione morali bi da placamo trecoj zemlji da patrolira za nas, a to kosta 2-3 miliona evra mesecno pa navise. 180 miliona je puno za nas kad smo beda ali realno to nije cena ni jednog novog aviona sa opremom koji smo mogli da kupimo. Bolje sto smo uzeli 6 funkcionalnih nego jedan nov, jer njihova namena uopste nije vojnog karaktera. Evo videli smo kako su hrvati prosli sa njihovom nabavkom, na kraju ce morati od amera da uzmu isto 6-10 krseva za preko milijardu evra. Pa vi vidite sta je bolje. A operativno vreme je 10 godina maks, bio nov ili star avion mora remont da se radi. I u ovoj zemlji niko nikad nije zadovoljan. Tacno da smo uzeli raptore od amere po ceni od 220 miliona jedno 10 komada opet bi kukali kako je puno i kako nam ne treba.

Boško

pre 5 godina

Da li su nam trebali ruski MIG-ovi kao poklon, pa posle remont koji plaćamo, nisam siguran. Nemamo mi više šta da branimo na nebu, po mom mišljenju pametnije bi bilo da su renovirali i gradili bolnice al ajd sad.
Jednino mi ovi ljudi što komentarišu da i Mađari kao i svi drugi hoće da se otarase ruskih krševa. A šta mislite da li Mađari to možda rade jer su član EU, koji su "demokratski prisljeni" od strane svojih "saveznika" sa zapada da izaberu i kupe ono što zapadne kompanije proizvode. Isto tako ne branim ni Ruse, i oni su tim našim nesrećnim komšijama te avione uvalili dok su još bili pod njihovim uticajem.
Suština mog komentara je da se te naše nesrećne komšije ništa ne pitaju. Vrlo brzo čitaćemo vest kako Mađari kupuju avine F serije od zapada, ako ih dosad i nisu kupili i to sve u strahu da ne ostanu bez "blagodeti" članstva EU, kao što su nekad kupovali MiG-ove plašeći se Rusa. A ovi "veliki" naravno gledaju da šire svoj "uticaj" u svetu prodajući svoju vojnu tehniku "slabima" kako bi se tobože branili. Pronađite samo koliko su pojedine države, koje u ušle u EU zadnjih 25 godina(Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska...), zadužene u milijardama za naoružanje koje im zapad "poklanja", sve pod izgovorom da se brane od agresije i uticaja komunista iz Rusije koji su ih nekada tlačili.

Vuk

pre 5 godina

Prvo F 16 je ozbiljan avion i nije lepo podcenjivati ga. Drugo ovi madjarski migovi tesko da su cetvrta generacije jer sigurno nisu na ovaj nivo doradjivani. Trece i pored svih svojeh nedostataka npr. radar, 29 ka je avion koji Srbiji odgovara u svakom pogledu, osim naravno u cenovnom ukoliko nam ga poklanjaju za 300 miliona...

Vec sam poslao ovaj komentar. Objavite.

pre 5 godina

Sad otprilike znamo koliko su vredeli ovi nasi, od Rusa poklonjeni Migovi. To je cena, da tako kazemo, gole, prazne i dosta istrosene 'karoserije', sad treba uloziti desetak miliona po komadu da se ta 'karoserija' modernizuje sto se tice svega. Elektroniku, hidraulike, motora, naoruzanja, navigacije, radara, .....svega. Prakticno pravis NOV avion.... Koji je ipak dosta upotrebljiv ... Samo ne znam za koju svrhu, posto smo okruzeni NATO zemljama koje skidaju svaki avion sa kojime poletimo u roku od par minuta. I da imamo najnoviji F-35 ili Najbolji Suhoi, isto bi bilo. Nama, osim za presretanje izgubljenih putnickih aviona nikakvi borbeni avioni ne trebaju.

Djordje NS

pre 5 godina

Ono sa čime se Vučić slika i hoće da upiški od sreće drugi prodaju u bescenje ne bi li se rešili stare gvožđurije...a da ne govorim da je to čega se rešavaju mlađe i opremljenije od naših krševa.

marwell

pre 5 godina

Naredio NATO da se kupe još gori i stariji Američki krševi tipa f-16. Treba se prekookeanski otpad pohraniti u Evropi da se očisti Amerika.

akumulatori staro gvozdje

pre 5 godina

slovaci, bugari, madjari... svi gledaju da se ratosiljaju ovih krseva - pa ako treba i na kilo vage, samo nebeski genijalni fajteri serbi svrsavaju na pomen 29-ke.
alo braco, pa nije to 29cm nego ruska kanta...

Dragan

pre 5 godina

Mi Nismo platili 6 aviona 200 miliona, Nismo platili jos ni dinar. Platicemo modernziciju kao i odgovarajuce naruzanje. Samo jedna raketa V-V dugog dometa vredi preko pola miliona dolara.

FLAY FLAY

pre 5 godina

nije ta cena baš tako jeftina mi smo dobili na poklon par komada I za njih dali 180 miliona dolara ove kante od trista hiljda su ne povoljnije od kanti koje smo mi dobili na poklon za 180 miliona dolara

vlad

pre 5 godina

Mađarski Mig-ovi 29 su u izrazito lošem stanju. Odavno već ne lete a stoje na otvorenom. Dosta su ruinirani.
Avioni u ovakvom stanju nisu upotrebljivi, možda se jedino kupovina isplati zbog motora i delova.

Pera

pre 5 godina

Ovo trebamo da kupimo, Rusija se neće buniti, ovakva ponuda se ne odbija, imali bi smo preko 30 mig 29 u upotrebi, postali bi ubedljivo najjači u regionu.

Doktor

pre 5 godina

Ti avioni stoje već 9 godina na poljani, tako da su sad samo za delove nikad vise neće leteti. Poljaci i Ukrajinci koji imaju najveći potrebu da ih kupe, ne mogu dobiti dozvolu od Rusa. Tako da preostajemo samo mi i Bugari kao potencijalni kupci, mada i to teško. Nije ovo prvi put da pokušavaju prodaju, već par puta je tender propadao

Glavni arhivator

pre 5 godina

Pa ovo se realno isplati da se kupi, što reče neko u komentarima, nešto za delove, nešto možda poleti, jedan može i u muzej avijacije, obzirom da da su tamo i Orao J22 i Mig21, šta fali da jedna 29-ka bude tamo.

bravo

pre 5 godina

@Mihailo
Inace, ovi madjarski avioni su proizvedeni POSLE ovih nasih, imaju MANJE sati naleta, jer su nasi bili korsiceni u ruskom RV i imaju elektroniku iz 2008 i 1994 godine. Nasi imaju elektroniku iz 1985, 1986 i 1988 godine. Pricam o ovim koje smo kao poklon dobili za 200 miliona.

Lajavi

pre 5 godina

Oni za 300.000 dolara prodaju MIG 29 svaki 1992-93. godine, a mi za 6 komada proizvdednih od 1988-89 dali 230 miliona evra. Ko će u zatvor za ovaj aranžman?

Mihailo

pre 5 godina

I moj komšija prodaje Golf 4 1997. godište, prešao 450 000, raspada se. A video sam u gradu pored da dečko prodaje Golf 4 R32 2004, sa manje od 100 000 na satu, održavan i pažen maksimalno.

To vam je taj paritet, pa još i gori, pre nego što krenu "duhoviti" komentari znalaca koji se razumeju u sve, od iskopina u Viminacijumu do ruskog i američkog kosmičkog programa.

guru

pre 5 godina

eto nam prilike, da ih kupimo i koristimo za obuku buducih pilita, ali mislim da u nasoj vladi i ministarstvu odbrane za to nema sluha. novi piloti ce se obucavati na "novim" migovima i nedaj boze dodje do greske.... aj zdravo.

hmm

pre 5 godina

Eto koliko vrede ti avioni i koliko ih cene u svetu. Prodaju ih kao staro gvozdje, radije nego da ih remontuju. Naravno, MiG-29 ostaje upamcen kao lovac koji NIKADA nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje i kao lovac koji ima odnos pobeda i poraza u vazduhu 6-18. S tim, sto od tih 6 pobeda nijedna nije nad lovcem, nego dve nad Cesnama (!?) helikopterima i slicno.

Lajavi

pre 5 godina

Oni za 300.000 dolara prodaju MIG 29 svaki 1992-93. godine, a mi za 6 komada proizvdednih od 1988-89 dali 230 miliona evra. Ko će u zatvor za ovaj aranžman?

bravo

pre 5 godina

@Mihailo
Inace, ovi madjarski avioni su proizvedeni POSLE ovih nasih, imaju MANJE sati naleta, jer su nasi bili korsiceni u ruskom RV i imaju elektroniku iz 2008 i 1994 godine. Nasi imaju elektroniku iz 1985, 1986 i 1988 godine. Pricam o ovim koje smo kao poklon dobili za 200 miliona.

Doktor

pre 5 godina

Ti avioni stoje već 9 godina na poljani, tako da su sad samo za delove nikad vise neće leteti. Poljaci i Ukrajinci koji imaju najveći potrebu da ih kupe, ne mogu dobiti dozvolu od Rusa. Tako da preostajemo samo mi i Bugari kao potencijalni kupci, mada i to teško. Nije ovo prvi put da pokušavaju prodaju, već par puta je tender propadao

Glavni arhivator

pre 5 godina

Pa ovo se realno isplati da se kupi, što reče neko u komentarima, nešto za delove, nešto možda poleti, jedan može i u muzej avijacije, obzirom da da su tamo i Orao J22 i Mig21, šta fali da jedna 29-ka bude tamo.

vlad

pre 5 godina

Mađarski Mig-ovi 29 su u izrazito lošem stanju. Odavno već ne lete a stoje na otvorenom. Dosta su ruinirani.
Avioni u ovakvom stanju nisu upotrebljivi, možda se jedino kupovina isplati zbog motora i delova.

hmm

pre 5 godina

Eto koliko vrede ti avioni i koliko ih cene u svetu. Prodaju ih kao staro gvozdje, radije nego da ih remontuju. Naravno, MiG-29 ostaje upamcen kao lovac koji NIKADA nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje i kao lovac koji ima odnos pobeda i poraza u vazduhu 6-18. S tim, sto od tih 6 pobeda nijedna nije nad lovcem, nego dve nad Cesnama (!?) helikopterima i slicno.

Mihailo

pre 5 godina

I moj komšija prodaje Golf 4 1997. godište, prešao 450 000, raspada se. A video sam u gradu pored da dečko prodaje Golf 4 R32 2004, sa manje od 100 000 na satu, održavan i pažen maksimalno.

To vam je taj paritet, pa još i gori, pre nego što krenu "duhoviti" komentari znalaca koji se razumeju u sve, od iskopina u Viminacijumu do ruskog i američkog kosmičkog programa.

Djordje NS

pre 5 godina

Ono sa čime se Vučić slika i hoće da upiški od sreće drugi prodaju u bescenje ne bi li se rešili stare gvožđurije...a da ne govorim da je to čega se rešavaju mlađe i opremljenije od naših krševa.

akumulatori staro gvozdje

pre 5 godina

slovaci, bugari, madjari... svi gledaju da se ratosiljaju ovih krseva - pa ako treba i na kilo vage, samo nebeski genijalni fajteri serbi svrsavaju na pomen 29-ke.
alo braco, pa nije to 29cm nego ruska kanta...

guru

pre 5 godina

eto nam prilike, da ih kupimo i koristimo za obuku buducih pilita, ali mislim da u nasoj vladi i ministarstvu odbrane za to nema sluha. novi piloti ce se obucavati na "novim" migovima i nedaj boze dodje do greske.... aj zdravo.

marwell

pre 5 godina

Naredio NATO da se kupe još gori i stariji Američki krševi tipa f-16. Treba se prekookeanski otpad pohraniti u Evropi da se očisti Amerika.

Pera

pre 5 godina

Ovo trebamo da kupimo, Rusija se neće buniti, ovakva ponuda se ne odbija, imali bi smo preko 30 mig 29 u upotrebi, postali bi ubedljivo najjači u regionu.

Dragan

pre 5 godina

Mi Nismo platili 6 aviona 200 miliona, Nismo platili jos ni dinar. Platicemo modernziciju kao i odgovarajuce naruzanje. Samo jedna raketa V-V dugog dometa vredi preko pola miliona dolara.

FLAY FLAY

pre 5 godina

nije ta cena baš tako jeftina mi smo dobili na poklon par komada I za njih dali 180 miliona dolara ove kante od trista hiljda su ne povoljnije od kanti koje smo mi dobili na poklon za 180 miliona dolara

Vec sam poslao ovaj komentar. Objavite.

pre 5 godina

Sad otprilike znamo koliko su vredeli ovi nasi, od Rusa poklonjeni Migovi. To je cena, da tako kazemo, gole, prazne i dosta istrosene 'karoserije', sad treba uloziti desetak miliona po komadu da se ta 'karoserija' modernizuje sto se tice svega. Elektroniku, hidraulike, motora, naoruzanja, navigacije, radara, .....svega. Prakticno pravis NOV avion.... Koji je ipak dosta upotrebljiv ... Samo ne znam za koju svrhu, posto smo okruzeni NATO zemljama koje skidaju svaki avion sa kojime poletimo u roku od par minuta. I da imamo najnoviji F-35 ili Najbolji Suhoi, isto bi bilo. Nama, osim za presretanje izgubljenih putnickih aviona nikakvi borbeni avioni ne trebaju.

Boško

pre 5 godina

Da li su nam trebali ruski MIG-ovi kao poklon, pa posle remont koji plaćamo, nisam siguran. Nemamo mi više šta da branimo na nebu, po mom mišljenju pametnije bi bilo da su renovirali i gradili bolnice al ajd sad.
Jednino mi ovi ljudi što komentarišu da i Mađari kao i svi drugi hoće da se otarase ruskih krševa. A šta mislite da li Mađari to možda rade jer su član EU, koji su "demokratski prisljeni" od strane svojih "saveznika" sa zapada da izaberu i kupe ono što zapadne kompanije proizvode. Isto tako ne branim ni Ruse, i oni su tim našim nesrećnim komšijama te avione uvalili dok su još bili pod njihovim uticajem.
Suština mog komentara je da se te naše nesrećne komšije ništa ne pitaju. Vrlo brzo čitaćemo vest kako Mađari kupuju avine F serije od zapada, ako ih dosad i nisu kupili i to sve u strahu da ne ostanu bez "blagodeti" članstva EU, kao što su nekad kupovali MiG-ove plašeći se Rusa. A ovi "veliki" naravno gledaju da šire svoj "uticaj" u svetu prodajući svoju vojnu tehniku "slabima" kako bi se tobože branili. Pronađite samo koliko su pojedine države, koje u ušle u EU zadnjih 25 godina(Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska...), zadužene u milijardama za naoružanje koje im zapad "poklanja", sve pod izgovorom da se brane od agresije i uticaja komunista iz Rusije koji su ih nekada tlačili.

Bris

pre 5 godina

Ajde bre ne smarajte vise o ruskim migovima. Znaci nama avioni trebaju da vrse rutinsko patroliranje neba kao i svakoj zemlji koja zeli da ima medjunarodni aviosaobracaj. Da nemamo nase avione morali bi da placamo trecoj zemlji da patrolira za nas, a to kosta 2-3 miliona evra mesecno pa navise. 180 miliona je puno za nas kad smo beda ali realno to nije cena ni jednog novog aviona sa opremom koji smo mogli da kupimo. Bolje sto smo uzeli 6 funkcionalnih nego jedan nov, jer njihova namena uopste nije vojnog karaktera. Evo videli smo kako su hrvati prosli sa njihovom nabavkom, na kraju ce morati od amera da uzmu isto 6-10 krseva za preko milijardu evra. Pa vi vidite sta je bolje. A operativno vreme je 10 godina maks, bio nov ili star avion mora remont da se radi. I u ovoj zemlji niko nikad nije zadovoljan. Tacno da smo uzeli raptore od amere po ceni od 220 miliona jedno 10 komada opet bi kukali kako je puno i kako nam ne treba.

Vuk

pre 5 godina

Prvo F 16 je ozbiljan avion i nije lepo podcenjivati ga. Drugo ovi madjarski migovi tesko da su cetvrta generacije jer sigurno nisu na ovaj nivo doradjivani. Trece i pored svih svojeh nedostataka npr. radar, 29 ka je avion koji Srbiji odgovara u svakom pogledu, osim naravno u cenovnom ukoliko nam ga poklanjaju za 300 miliona...

Sale

pre 5 godina

Taman za naše ministre,brže bi stizali na mitinge a i auto-putevi bi nam bili bezbedniji. Pa još kad popale rotacije neće nam trebati javna rasveta.

Bole

pre 5 godina

A da se mladima ukine placanje doprinosa dok se stambeno ne zbrinu - i da im se otplacivanje doma isto i tad ne oporezuje - pa da ne beze bas svi pametni?
Na duze staze mnogo bitnija investicija od bolnica za starce ili aviona za zastitu od velike banane.

Dragan

pre 5 godina

Jeftino je i treba ih kupiti iz vise razloga, imacemo rezervu za ove nase za duzi period a mozemo osposobiti jos neki komad. Medjutim nama nije neophodno da imamo neki veliki broj borbenih letilica, mnogo nam je potrebnija efikasna odbrana od protivnickih aviona i raketa.

Ljuboje

pre 5 godina

Pa mi u vojsci imamo iskljucivo letelice pravljene u doba SSSR-a, koji se raspao pre skoro 3 decenije i jos uvek nabavljamo iste. Vec za desetak godina cemo morati da kupujemo nove(polovne) i tako sve dok se neko ne opameti. Znaci umesto da se otvorimo milijardu(manje-vise) i pazarimo eskadrilu novih, mi konstantno bacamo pare na polovnjake muzejske vrednosti. Na nacin na koji sada radimo nabavke ce nam svakih desetak godina trebati barem 300-400 miliona, sto je za 30 godina cena potpuno novih letelica, pogotovo ako uzmemo od Rusije ili Svedske, a kod kineza je jos jeftinije.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Posle kupovine sest remontovanih aviona koji nam eto vrse posao za cuvenje neba navodno u sledecoj deceniji trebalo bi da kupujemo makar jedan po jedan novi avion poslednje generacije za koji cemo znato da moze da leti 30tak godina.
Srbiji okruzenoj sa NATO ne pomaze ni eskadrila od 50 aviona vec je potrebno da ispunjavamo minimalan uslov za cuvenje neba a bolje da kupujemo ofanzivne i defanzivne raketne sisteme sa sistemima veza.

Iks Oks

pre 5 godina

Ovi avioni stoje na otvorenom desetak godina, van upotrebe, delimicno su kanibalizovani, pitanje je sta je na njima upotrebljivo. Tesko da je moguce da se i jedan od njih osposobi za let po pristojnoj ceni.
Drugo je pitanje zasto bi Rusi pristali da Madjari dodju do nekog novca, osim cene starog gvozdja, kad imaju svoje avione za prodaju. Slicno kao prica sa avionima Izrael/HR/USA.

Pera

pre 5 godina

Ovo trebamo da kupimo, Rusija se neće buniti, ovakva ponuda se ne odbija, imali bi smo preko 30 mig 29 u upotrebi, postali bi ubedljivo najjači u regionu.

hmm

pre 5 godina

Eto koliko vrede ti avioni i koliko ih cene u svetu. Prodaju ih kao staro gvozdje, radije nego da ih remontuju. Naravno, MiG-29 ostaje upamcen kao lovac koji NIKADA nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje i kao lovac koji ima odnos pobeda i poraza u vazduhu 6-18. S tim, sto od tih 6 pobeda nijedna nije nad lovcem, nego dve nad Cesnama (!?) helikopterima i slicno.

marwell

pre 5 godina

Naredio NATO da se kupe još gori i stariji Američki krševi tipa f-16. Treba se prekookeanski otpad pohraniti u Evropi da se očisti Amerika.

akumulatori staro gvozdje

pre 5 godina

slovaci, bugari, madjari... svi gledaju da se ratosiljaju ovih krseva - pa ako treba i na kilo vage, samo nebeski genijalni fajteri serbi svrsavaju na pomen 29-ke.
alo braco, pa nije to 29cm nego ruska kanta...

Lajavi

pre 5 godina

Oni za 300.000 dolara prodaju MIG 29 svaki 1992-93. godine, a mi za 6 komada proizvdednih od 1988-89 dali 230 miliona evra. Ko će u zatvor za ovaj aranžman?

Mihailo

pre 5 godina

I moj komšija prodaje Golf 4 1997. godište, prešao 450 000, raspada se. A video sam u gradu pored da dečko prodaje Golf 4 R32 2004, sa manje od 100 000 na satu, održavan i pažen maksimalno.

To vam je taj paritet, pa još i gori, pre nego što krenu "duhoviti" komentari znalaca koji se razumeju u sve, od iskopina u Viminacijumu do ruskog i američkog kosmičkog programa.

Djordje NS

pre 5 godina

Ono sa čime se Vučić slika i hoće da upiški od sreće drugi prodaju u bescenje ne bi li se rešili stare gvožđurije...a da ne govorim da je to čega se rešavaju mlađe i opremljenije od naših krševa.

Dragan

pre 5 godina

Mi Nismo platili 6 aviona 200 miliona, Nismo platili jos ni dinar. Platicemo modernziciju kao i odgovarajuce naruzanje. Samo jedna raketa V-V dugog dometa vredi preko pola miliona dolara.

bravo

pre 5 godina

@Mihailo
Inace, ovi madjarski avioni su proizvedeni POSLE ovih nasih, imaju MANJE sati naleta, jer su nasi bili korsiceni u ruskom RV i imaju elektroniku iz 2008 i 1994 godine. Nasi imaju elektroniku iz 1985, 1986 i 1988 godine. Pricam o ovim koje smo kao poklon dobili za 200 miliona.

FLAY FLAY

pre 5 godina

nije ta cena baš tako jeftina mi smo dobili na poklon par komada I za njih dali 180 miliona dolara ove kante od trista hiljda su ne povoljnije od kanti koje smo mi dobili na poklon za 180 miliona dolara

guru

pre 5 godina

eto nam prilike, da ih kupimo i koristimo za obuku buducih pilita, ali mislim da u nasoj vladi i ministarstvu odbrane za to nema sluha. novi piloti ce se obucavati na "novim" migovima i nedaj boze dodje do greske.... aj zdravo.

Boško

pre 5 godina

Da li su nam trebali ruski MIG-ovi kao poklon, pa posle remont koji plaćamo, nisam siguran. Nemamo mi više šta da branimo na nebu, po mom mišljenju pametnije bi bilo da su renovirali i gradili bolnice al ajd sad.
Jednino mi ovi ljudi što komentarišu da i Mađari kao i svi drugi hoće da se otarase ruskih krševa. A šta mislite da li Mađari to možda rade jer su član EU, koji su "demokratski prisljeni" od strane svojih "saveznika" sa zapada da izaberu i kupe ono što zapadne kompanije proizvode. Isto tako ne branim ni Ruse, i oni su tim našim nesrećnim komšijama te avione uvalili dok su još bili pod njihovim uticajem.
Suština mog komentara je da se te naše nesrećne komšije ništa ne pitaju. Vrlo brzo čitaćemo vest kako Mađari kupuju avine F serije od zapada, ako ih dosad i nisu kupili i to sve u strahu da ne ostanu bez "blagodeti" članstva EU, kao što su nekad kupovali MiG-ove plašeći se Rusa. A ovi "veliki" naravno gledaju da šire svoj "uticaj" u svetu prodajući svoju vojnu tehniku "slabima" kako bi se tobože branili. Pronađite samo koliko su pojedine države, koje u ušle u EU zadnjih 25 godina(Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska...), zadužene u milijardama za naoružanje koje im zapad "poklanja", sve pod izgovorom da se brane od agresije i uticaja komunista iz Rusije koji su ih nekada tlačili.

vlad

pre 5 godina

Mađarski Mig-ovi 29 su u izrazito lošem stanju. Odavno već ne lete a stoje na otvorenom. Dosta su ruinirani.
Avioni u ovakvom stanju nisu upotrebljivi, možda se jedino kupovina isplati zbog motora i delova.

Doktor

pre 5 godina

Ti avioni stoje već 9 godina na poljani, tako da su sad samo za delove nikad vise neće leteti. Poljaci i Ukrajinci koji imaju najveći potrebu da ih kupe, ne mogu dobiti dozvolu od Rusa. Tako da preostajemo samo mi i Bugari kao potencijalni kupci, mada i to teško. Nije ovo prvi put da pokušavaju prodaju, već par puta je tender propadao

Bris

pre 5 godina

Ajde bre ne smarajte vise o ruskim migovima. Znaci nama avioni trebaju da vrse rutinsko patroliranje neba kao i svakoj zemlji koja zeli da ima medjunarodni aviosaobracaj. Da nemamo nase avione morali bi da placamo trecoj zemlji da patrolira za nas, a to kosta 2-3 miliona evra mesecno pa navise. 180 miliona je puno za nas kad smo beda ali realno to nije cena ni jednog novog aviona sa opremom koji smo mogli da kupimo. Bolje sto smo uzeli 6 funkcionalnih nego jedan nov, jer njihova namena uopste nije vojnog karaktera. Evo videli smo kako su hrvati prosli sa njihovom nabavkom, na kraju ce morati od amera da uzmu isto 6-10 krseva za preko milijardu evra. Pa vi vidite sta je bolje. A operativno vreme je 10 godina maks, bio nov ili star avion mora remont da se radi. I u ovoj zemlji niko nikad nije zadovoljan. Tacno da smo uzeli raptore od amere po ceni od 220 miliona jedno 10 komada opet bi kukali kako je puno i kako nam ne treba.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Pa ovo se realno isplati da se kupi, što reče neko u komentarima, nešto za delove, nešto možda poleti, jedan može i u muzej avijacije, obzirom da da su tamo i Orao J22 i Mig21, šta fali da jedna 29-ka bude tamo.

Vec sam poslao ovaj komentar. Objavite.

pre 5 godina

Sad otprilike znamo koliko su vredeli ovi nasi, od Rusa poklonjeni Migovi. To je cena, da tako kazemo, gole, prazne i dosta istrosene 'karoserije', sad treba uloziti desetak miliona po komadu da se ta 'karoserija' modernizuje sto se tice svega. Elektroniku, hidraulike, motora, naoruzanja, navigacije, radara, .....svega. Prakticno pravis NOV avion.... Koji je ipak dosta upotrebljiv ... Samo ne znam za koju svrhu, posto smo okruzeni NATO zemljama koje skidaju svaki avion sa kojime poletimo u roku od par minuta. I da imamo najnoviji F-35 ili Najbolji Suhoi, isto bi bilo. Nama, osim za presretanje izgubljenih putnickih aviona nikakvi borbeni avioni ne trebaju.

Vuk

pre 5 godina

Prvo F 16 je ozbiljan avion i nije lepo podcenjivati ga. Drugo ovi madjarski migovi tesko da su cetvrta generacije jer sigurno nisu na ovaj nivo doradjivani. Trece i pored svih svojeh nedostataka npr. radar, 29 ka je avion koji Srbiji odgovara u svakom pogledu, osim naravno u cenovnom ukoliko nam ga poklanjaju za 300 miliona...

Iks Oks

pre 5 godina

Ovi avioni stoje na otvorenom desetak godina, van upotrebe, delimicno su kanibalizovani, pitanje je sta je na njima upotrebljivo. Tesko da je moguce da se i jedan od njih osposobi za let po pristojnoj ceni.
Drugo je pitanje zasto bi Rusi pristali da Madjari dodju do nekog novca, osim cene starog gvozdja, kad imaju svoje avione za prodaju. Slicno kao prica sa avionima Izrael/HR/USA.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Posle kupovine sest remontovanih aviona koji nam eto vrse posao za cuvenje neba navodno u sledecoj deceniji trebalo bi da kupujemo makar jedan po jedan novi avion poslednje generacije za koji cemo znato da moze da leti 30tak godina.
Srbiji okruzenoj sa NATO ne pomaze ni eskadrila od 50 aviona vec je potrebno da ispunjavamo minimalan uslov za cuvenje neba a bolje da kupujemo ofanzivne i defanzivne raketne sisteme sa sistemima veza.

Ljuboje

pre 5 godina

Pa mi u vojsci imamo iskljucivo letelice pravljene u doba SSSR-a, koji se raspao pre skoro 3 decenije i jos uvek nabavljamo iste. Vec za desetak godina cemo morati da kupujemo nove(polovne) i tako sve dok se neko ne opameti. Znaci umesto da se otvorimo milijardu(manje-vise) i pazarimo eskadrilu novih, mi konstantno bacamo pare na polovnjake muzejske vrednosti. Na nacin na koji sada radimo nabavke ce nam svakih desetak godina trebati barem 300-400 miliona, sto je za 30 godina cena potpuno novih letelica, pogotovo ako uzmemo od Rusije ili Svedske, a kod kineza je jos jeftinije.

Bole

pre 5 godina

A da se mladima ukine placanje doprinosa dok se stambeno ne zbrinu - i da im se otplacivanje doma isto i tad ne oporezuje - pa da ne beze bas svi pametni?
Na duze staze mnogo bitnija investicija od bolnica za starce ili aviona za zastitu od velike banane.

Sale

pre 5 godina

Taman za naše ministre,brže bi stizali na mitinge a i auto-putevi bi nam bili bezbedniji. Pa još kad popale rotacije neće nam trebati javna rasveta.

Dragan

pre 5 godina

Jeftino je i treba ih kupiti iz vise razloga, imacemo rezervu za ove nase za duzi period a mozemo osposobiti jos neki komad. Medjutim nama nije neophodno da imamo neki veliki broj borbenih letilica, mnogo nam je potrebnija efikasna odbrana od protivnickih aviona i raketa.