Aktuelno

Petak, 08.02.2019.

11:40

Ovo čeka vlasnike prepravljenih automobila u Srbiji VIDEO

Izvor: B92

Ovo èeka vlasnike prepravljenih automobila u Srbiji VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Krlem

pre 5 godina

Da se razumemo, osiguranja isplaćuju manje štete, velike se sude nema šanse da vas ne zavrnu ako ste pasivni. Mora na sud nikako drukčije, tako funkcionišu.

The Spatula

pre 5 godina

(rog, 09. februar 2019 08:56)
Izvinjavam se i Vama i Dunav osiguranju. Nije bio Dunav u pitanju vec DDOR, kao u tvom slucaju. Jos jednom izvinjenje Dunav osiguranju.

Boost

pre 5 godina

Svuda po eu je motor zamenjivi dio auta kao branik vrata itd
(Prosjecni_seljacina, 08. februar 2019 22:25)

Totalno si u pravu, zamenljivi za isti ali isti tipski broj motora, za sva auta proizvedena od 1997. na ovamo. Jer, tada je uvedena homologenizacija tipa "auto u celosti".
Nažalost kad se budala nameri da prati zakon slepo nema prolaska tehničkog.
Bio u situaciji gde sam ugradio veće kočione diskove od iste firme od jačeg modela, kad te hoće maler hoće, lik na tehničkom imao lično taj model i primetio. Morao od proizvođača da uzmem potvrdu da su ti diskovi ugrađivani u seriji VIN broja u kojoj je i moj auto.
Srećom pa je SAAB tada još postojao (1999 se desilo).
A to što je motor bio tuniran sa 150 na 300ks mu izmaklo. :/

Dakle, od 1997. bez potvrde proizvođača nema prepravke, uz potvrdu se radi registraciji tehnički gde se ubode izmene, kao kod vas tipa kad ugradite auto gas. Nikakva budževina mešanja komponenti drugih proizvođača neće proći.

Sve veće modifikacije mogu da prodaju kao amaterski pravljen auto i imaju jasne specifikacije koje testove treba da prodje. No, sve da ga pravite na šasiji Lamborginija u saobraćajnoj tada neće pisati Lamborghini već neki nakaradni broj pod kojim će biti registrovan.
Avantura ovakvog egzibicionizam ima cenu za registraciju oko 5-10.000€ u zavisnosti koja EU država je u pitanju.

Hehe

pre 5 godina

U UK na MOT testu, koji je navodno strog, moze da prodje i auto koji sam napravis, a kod nas... Tako je to kad neko hoce da bude veci katolik od pape... (izreka za neupucene)

rog

pre 5 godina

(The Spatula, 08. februar 2019 17:11)

Slicna prica sa DDOR-om. Udario me covek i njegovo osiguranje prihvati placanje, uradi procenu i posalje me u servis po njihovom izboru na popravku.
Kad sam otisao da preuzmem auto nisam mogao jer su se u medjuvremenu predomislili i sad hoce da plate samo pola. Znaci ili cu da platim ili auto ostaje u servisu. DDOR je zlo.

wronghouse

pre 5 godina

Imam BMW E30 (kockica), u odličnom stanju, poznat je svuda u svetu po potencijalu za prepravke kojima se uglavnom želi unaprediti dinamika vožnje. Na Tubu se mogu neći gotovo bezbrojni primeri i svi uredno registrovani. Forumi i podrška su izvanredni, a sve zapravo je u skladu sa osnovnim principima ljudskog postojanja, neomatanja mašte, tehničke kulture.
Nažalost ovde je sve suprotno, struka odavno ćuti, a naša omladina ima sve manje prostora i mogućnosti da se uavršava, pa tako i kada je u pitanju automobilizam.
Konkretno je E30 poslužio i Rimcu kao platforma da napravi električni automobil, ostatak priče znate.
Lično bih rađe da se "zanimamo" sa prepravkama na automobilima ili sličnim zanatima, nego društvenim mrežama, rijalitima, kladionicama i raznim kriminalnim opcijama koje su danas praktično nude kao opcija naročito mladom svetu.
Čak ni u okruženju ne postoje ovako restriktivne mere, a o "politici" akciza, poreza na luxuz i sličnih da ne govorimo.
Sve je navodno u službi bezbednosti saobraćaja što je krajnje neistinit razlog, a od akcija najvažnija je naplata za pojas. Realnost je drugačija i broj nastradalih svakim danom sve je veći!
Moramo razmisliti nakon svega da li je krajnje vreme da povratimo naše dostojanstvo, ovo nije legat koji se ostavlja potomstvu.

dr.kadzija

pre 5 godina

I sta jos vise treba da bi se ukinule nakaradne odredbe privatne NVO koje Drzava primenjuje? U Drzavnim organima ocigledno nema zaposlenih koji imaju bar dva grama mozga?

plavi

pre 5 godina

Moj slucaj je taj sto vozim vw polo 6n2 iz 2000 godine, koji je uvezen 2010 god. iz Nemacke i uredno registrovan svake godine sve do jeseni prosle godine kada je lik sa tehnickog pregleda oborio ispravnost istog jer broj motora nije validan, odnosno pod tim brojem se ne vodi ta serija motora 1.4 16v od 100ks. Reko druze, tvoje je da odradis tehnicki a ne da bijes tudje bitke, ali ne vredi. Nakon toga sam otisao na drugi tehnicki, gde sam prosao bez problema.

sasa

pre 5 godina

ocarinio auto i da ga registrujem trc malo sutra,po sasiji je manuelni a ne automatski menjac a ja ga takvog kupio registrovanog u austriji,bitno je da su naplatili carinu..lopovska drzava sad vodim bitku sta raditi dalje..

Alex

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.
(Makki, 8. februar 2019 19:31

pa to oni i hoće, da svi odemo i da onda vladaju do večnosti. Ne, ne idemo mi nikuda! Ovo je zemlja naših predaka i nasledje naše dece! Mi ostajemo da takvima pokažemo gde im je mesto! NO PASARAN!

spaki

pre 5 godina

na audiju a6 imam gume 265*45*19 i nisam mogao da prodjem tehnicki jer ta dimenzija nije propisana za to vozilo..jos sam morao i led svetla da vadim napolje..ovo ce biti ovako par godina dok ne smisle novi nacin legalne pljacke..

Pantagruel

pre 5 godina

Мотор би по мени требало третирати као потрошан и замењив део. Увек сам се чудио зашто толико зановетају око неподударања њега и шасије. Некад је исплативије купити исправан мотор са другог возила коме је све друго осим мотора слупано и уградити га, него поправљати свој.

Posmatrač

pre 5 godina

A zašto bi bilo koji tehnički pregled rizikovao:
a) da razmišlja i
b) da bude tehnički obrazovan,
kad može da uzme pare i da uzme vlasnika vozila za taoca sopstvene gluposti i bezobrazluka.

Makki

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.

Makki

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.

otrov

pre 5 godina

U agenciji za bezbednost saobraraćaja ima jedna tajna soba. U njoj sedi 13 bandita koji u opšte ne izlaze iz te sobe. Tu im donose da jedu i piju. Tu spavaju i vrše malu i veliku nuždu. E sad, šta oni tu rade 24/7. Oni danju i noću smišljaju razne budalaštine, da bi nas opljačkali i izludeli. Oni nam piju krv na cevčicu i proveravaju dokle su granice strpljenja. Čuj šasija benzinac?!? Ni jedna država u evropi ne upisuje broj motora u saobraćajnu, osim Srbije. Uvezeš auto, oni ti uzmu 12-14,5000 zaAMS uverenje ( što je jedna vrsta tehničkog pregleda). A onda ti pregled ponovo naplate 4000 za registraciju. U pola registracije ubaciš auto u taksi. Mora novi tehnički zbog "prenamene" vozila. Jer će voziti putnike a do sad je vozio "cement i blokove.....

Branik Mašingeverić

pre 5 godina

Moja automobil mora da ima zimske gume sa dubinom šare od 4mm, a čitave zime, po onom snegu i ledu, istim tim kolovozima, po gradu, voze biciklisti i to tako, kao da su krenuli da beru ljubičice. Opušteno i sredinom puta i niko ih ne pita za zimske gume.

cesna

pre 5 godina

@The Spatula
Pogresio si sto ih nisi tuzio. Imao sam slican slucaj samo je steta bila oko 2000e sto osiguranje prvo nije htelo da prihvati kao velika je suma, nije tolika steta bila a onda kad su videli koje su cene delova odustali su da plate bilo sta braneci se da udesa nije ni bilo vec smo mi to sve iscenirali. Onda krece tuzba i proces je trajao skoro 3 god. Na kraju je trazeno misljenje vestaka i to dvojice i obojica dali misljenje da ne steta bila oko 6000e( u nekih 150e su se razlikovali) Sud doneo odluku da se isplati suma koja je izvestacena i na kraju su platili skoro 6000 umesto 2000 na pocetku. U toku sudjenja su mi nudili sve i svasta, razne nagodbe ali nisam hteo da odustanem i isplatilo se na kraju. Sve troskove sudjenja i advokata je platilo osiguranje.

Drakče

pre 5 godina

@ the spatula
Nemam razloga da sumnjam u vašu priču, ali mi je teško da poverujem u nju jer je moje iskustvo bilo baš suprotno. Za zadnji branik, ogreban o zadnje desno krilo i pukotinu (liniju) na zadnjem migavcu/stop svetlu 17 godina starog Punta, to isto osiguranje mi je isplatilo 40000rsd u roku od mesec dana.
Pri tome ja nikada nisam bio njihov osiguranik, pa da neko kaže da sam zbog toga bio povlašćen u odnosu na osiguranike drugih o. kuća.

Svi plaćamo danak

pre 5 godina

Ovako ce biti sve dok ne prestanemo da registrujemo automobile bar 4 meseca i prestanemo da kupujemo gorivo bar mesec dana. Sa izuzetkom onih kojima auto sluzi iskljucivo za posao. ali egoizam u Srbalja je toliki da auto ne daju nizašta na svetu. Ni za slobodu.

The Spatula

pre 5 godina

(maseratti, 08. februar 2019 14:30)
Pre par godina, raspali me covek od pozadi, napravi mi steru samo tako. Obe polustranice sabijene blago, vezni lim zadnji, branik, ulubljenje na krovu. Naravno, auto je bio u prvoj boji, sa pravih 120000km. Procenjena steta u dunav osiguranju, 24000 dinara. Ja kažem sluzbenici, gospodjo, nisu mi biciklu razbili vec auto. Njen odgovor je bio, znate, ja ubacim podatke o steti u racunar i on sam izracuna stetu! Rekoh joj ocigledno ti ne valja taj program. A ona, pa tuzite nas. Eto, to je drzava u kojoj sve preko suda morate dobiti. Onda razmisljam, treba za advokata, za sudske troskove, za ovo, ono, pa da glumim budalu, da uzimam kod doktora kojekakve izvestaje i da izmisljam povrede da bih naplatio bilo sta, i onda lepo odustanem od tog planinarenja, popravim auto o svom trosku. Ali zato ih pljujem gde stignem!

Mile

pre 5 godina

Ovo sta se radi radi u ovoj zemlji je nevidjena ludnica.
U Americi, pa i u Evropi, mozete da isecete cetri pet...starih auta,napravite nesto sto i ne lici na auto, i uradite jos ko zna koliko prepravki i registrujete auto u kratkom roku.
Pa pogledajte samo na You Tubu, sta sve rade po Americi u Evropi sa autima.
Ovi ljudi u ovim agencijama za bezbednost saobracaja i sličnim,
90% VREMENA PROVODE, SMISLJAJUCI, KAKO CE UZETI LJUDIMA PARE..
HAJMO DOTVOLITI LJUDIMA DA RADE PREPRAVKE, PA POSLE ONEMOgUCITI REGISTRACIJU, PA ONDA PONOVO OMOGUCITI , ALI NAPALTITI ATEST I OSTALE "TROSKOVE" ZA NJIHPV NEZASIT APETIT.

KAD COVEK NE MOZE UZETI STARI FURGON I PREPRAVITI GA U KAMPERA, STA DALJE PISATI.

Toaster

pre 5 godina

Mene su vratili sa jednog tehnickog zato sto imam fabricki zatamnjena stakla na zadnjim vratima i gepeku, ali oni navodno nemaju info da taj model ima zatamnjena stakla. Ko jos u ovoj jadnoj drzavi moze da ima info o svim mogucim modelima i njihovim podvarijatama i specijalnim serijama (tipa black edition, 2nd edition, anniversary edition itd?). Da ne pricam sto su me smarali za originlanu dodatnu opremu koja ne postoji na bilo kom "osnovnom" modelu. Ne znaju ljudi, a ne mogu ni da znaju, jer to nije servis za jedan brend, nego za sva vozila, pa ako zna - zna, a ako ne, bas ga briga.
Sve u svemu, otisao sam u drugi servis za tehn. pregled i pustili me bez problema. Dakle cak nisu ni konzistentni u primeni nebuloznoh pravila, nego ono sto ne prodje kod jednog, moze kod drugog ili treceg.... cirkus!

N.

pre 5 godina

mislim da su se rodni list kurajbera, nije slagao sa vencanim listom babe i dede i onda, mu krvna slika nije slagala sa rezultatuma belih pcela .... i zato se auto nemoze da bude registrovan!
(Che Gevara, 08. februar 2019 14:56)

Koliko je star auto ne bi čudilo da je kurajber bio prvi vlasnik.

Dax...A.M.G

pre 5 godina

Ljudi...Srbija je banana drzava gde nista ne sme i sve moze! Tako da uvek ima neko, ko poznaje tamo nekog, ko drzi tehnicki gde moze da se sredi nesto...Verujte mi ;-)

Vozac

pre 5 godina

Pa pocnite vec jednom skidanje filtera da tretirate kao prepravku, ili voznju tehnicki neispravnog vozila! To ne moze, jer glasacko telo sa osnovnom skolom vozi takva vozila.

Miroslav,Negotin

pre 5 godina

Nasi tehnicki pregledi su FENOMENALNI : cuo sam da su coveka terali da skine plasticne obrube oko predje tablice na SCENIKU SX4.U pitanju je prva gen RENOA SCENIC sa pogonom 4x4,sa rezervnim tockom na 5im vratima. Na njemu je taj plasticni deo fabricki,ali sta zna fabrika sta je original.To kod nas ne moze i gotovo.Jedina sitnica je sto taj deo ne utice na bezbednost u saobracaju.Samo je karakteristican izled tog modela.Ima slicnih nebuloza jos.Kako je krenulo svi cemo da predjemo da vozimo METLE,ako i njima ne nadju falinke!!!

wc

pre 5 godina

Maseratti, Dunav osiguranje je takva prevara da je to strašno! Ja ih vec decenijama negativno reklamiram od kada su me prevarili za grdne pare. Svo to vreme potvrdjujem svoju teoriju da su užasni slušajući price kao što je tvoja.

Doktor

pre 5 godina

Stvar je u tome što nisu trebali dozvoliti registraciju pre 7 godina. Dizel i benzinac imaju samo istu limariju sve ostalo se razlikuje nije samo do motora.

labud

pre 5 godina

Automobil star 28 godina

slika i realnost Srbije u zlatnom dobu.

Umesto da vest bude da u Srbiji ljudi voze automobile stare 30 godina ovde je vest zbrka u papirologiji.

maseratti

pre 5 godina

Meni pre 3 meseca palo drvo na auto razbilo mi krov I sofersajbnu I osiguranje napravilo zapisnik I vec 3 meseca nece pare da mi daju ! U pitanju je Dunav osiguranje auto mi osiguran cak je I drvece osigurano kod Dunava I sve je cisto ali pare ne daju ......

Che Gevara

pre 5 godina

mislim da su se rodni list kurajbera, nije slagao sa vencanim listom babe i dede i onda, mu krvna slika nije slagala sa rezultatuma belih pcela .... i zato se auto nemoze da bude registrovan!

Alex

pre 5 godina

Ovakve nebuloze mogu da se sretnu kroz istoriju čovečanstva samo u državama, čije birokratije ne služe društvu u građanima koji u toj državi žive, već su isključvo same sebi cilj. U sociologiji je to poznato kao etatizam a ova Srbija je tipičan knjiški primer. Eto, ako nekom nije jasno zašto protestujemo!

Alex

pre 5 godina

Ovakve nebuloze mogu da se sretnu kroz istoriju čovečanstva samo u državama, čije birokratije ne služe društvu u građanima koji u toj državi žive, već su isključvo same sebi cilj. U sociologiji je to poznato kao etatizam a ova Srbija je tipičan knjiški primer. Eto, ako nekom nije jasno zašto protestujemo!

maseratti

pre 5 godina

Meni pre 3 meseca palo drvo na auto razbilo mi krov I sofersajbnu I osiguranje napravilo zapisnik I vec 3 meseca nece pare da mi daju ! U pitanju je Dunav osiguranje auto mi osiguran cak je I drvece osigurano kod Dunava I sve je cisto ali pare ne daju ......

Miroslav,Negotin

pre 5 godina

Nasi tehnicki pregledi su FENOMENALNI : cuo sam da su coveka terali da skine plasticne obrube oko predje tablice na SCENIKU SX4.U pitanju je prva gen RENOA SCENIC sa pogonom 4x4,sa rezervnim tockom na 5im vratima. Na njemu je taj plasticni deo fabricki,ali sta zna fabrika sta je original.To kod nas ne moze i gotovo.Jedina sitnica je sto taj deo ne utice na bezbednost u saobracaju.Samo je karakteristican izled tog modela.Ima slicnih nebuloza jos.Kako je krenulo svi cemo da predjemo da vozimo METLE,ako i njima ne nadju falinke!!!

labud

pre 5 godina

Automobil star 28 godina

slika i realnost Srbije u zlatnom dobu.

Umesto da vest bude da u Srbiji ljudi voze automobile stare 30 godina ovde je vest zbrka u papirologiji.

wc

pre 5 godina

Maseratti, Dunav osiguranje je takva prevara da je to strašno! Ja ih vec decenijama negativno reklamiram od kada su me prevarili za grdne pare. Svo to vreme potvrdjujem svoju teoriju da su užasni slušajući price kao što je tvoja.

Vozac

pre 5 godina

Pa pocnite vec jednom skidanje filtera da tretirate kao prepravku, ili voznju tehnicki neispravnog vozila! To ne moze, jer glasacko telo sa osnovnom skolom vozi takva vozila.

The Spatula

pre 5 godina

(maseratti, 08. februar 2019 14:30)
Pre par godina, raspali me covek od pozadi, napravi mi steru samo tako. Obe polustranice sabijene blago, vezni lim zadnji, branik, ulubljenje na krovu. Naravno, auto je bio u prvoj boji, sa pravih 120000km. Procenjena steta u dunav osiguranju, 24000 dinara. Ja kažem sluzbenici, gospodjo, nisu mi biciklu razbili vec auto. Njen odgovor je bio, znate, ja ubacim podatke o steti u racunar i on sam izracuna stetu! Rekoh joj ocigledno ti ne valja taj program. A ona, pa tuzite nas. Eto, to je drzava u kojoj sve preko suda morate dobiti. Onda razmisljam, treba za advokata, za sudske troskove, za ovo, ono, pa da glumim budalu, da uzimam kod doktora kojekakve izvestaje i da izmisljam povrede da bih naplatio bilo sta, i onda lepo odustanem od tog planinarenja, popravim auto o svom trosku. Ali zato ih pljujem gde stignem!

Che Gevara

pre 5 godina

mislim da su se rodni list kurajbera, nije slagao sa vencanim listom babe i dede i onda, mu krvna slika nije slagala sa rezultatuma belih pcela .... i zato se auto nemoze da bude registrovan!

Toaster

pre 5 godina

Mene su vratili sa jednog tehnickog zato sto imam fabricki zatamnjena stakla na zadnjim vratima i gepeku, ali oni navodno nemaju info da taj model ima zatamnjena stakla. Ko jos u ovoj jadnoj drzavi moze da ima info o svim mogucim modelima i njihovim podvarijatama i specijalnim serijama (tipa black edition, 2nd edition, anniversary edition itd?). Da ne pricam sto su me smarali za originlanu dodatnu opremu koja ne postoji na bilo kom "osnovnom" modelu. Ne znaju ljudi, a ne mogu ni da znaju, jer to nije servis za jedan brend, nego za sva vozila, pa ako zna - zna, a ako ne, bas ga briga.
Sve u svemu, otisao sam u drugi servis za tehn. pregled i pustili me bez problema. Dakle cak nisu ni konzistentni u primeni nebuloznoh pravila, nego ono sto ne prodje kod jednog, moze kod drugog ili treceg.... cirkus!

Svi plaćamo danak

pre 5 godina

Ovako ce biti sve dok ne prestanemo da registrujemo automobile bar 4 meseca i prestanemo da kupujemo gorivo bar mesec dana. Sa izuzetkom onih kojima auto sluzi iskljucivo za posao. ali egoizam u Srbalja je toliki da auto ne daju nizašta na svetu. Ni za slobodu.

Mile

pre 5 godina

Ovo sta se radi radi u ovoj zemlji je nevidjena ludnica.
U Americi, pa i u Evropi, mozete da isecete cetri pet...starih auta,napravite nesto sto i ne lici na auto, i uradite jos ko zna koliko prepravki i registrujete auto u kratkom roku.
Pa pogledajte samo na You Tubu, sta sve rade po Americi u Evropi sa autima.
Ovi ljudi u ovim agencijama za bezbednost saobracaja i sličnim,
90% VREMENA PROVODE, SMISLJAJUCI, KAKO CE UZETI LJUDIMA PARE..
HAJMO DOTVOLITI LJUDIMA DA RADE PREPRAVKE, PA POSLE ONEMOgUCITI REGISTRACIJU, PA ONDA PONOVO OMOGUCITI , ALI NAPALTITI ATEST I OSTALE "TROSKOVE" ZA NJIHPV NEZASIT APETIT.

KAD COVEK NE MOZE UZETI STARI FURGON I PREPRAVITI GA U KAMPERA, STA DALJE PISATI.

cesna

pre 5 godina

@The Spatula
Pogresio si sto ih nisi tuzio. Imao sam slican slucaj samo je steta bila oko 2000e sto osiguranje prvo nije htelo da prihvati kao velika je suma, nije tolika steta bila a onda kad su videli koje su cene delova odustali su da plate bilo sta braneci se da udesa nije ni bilo vec smo mi to sve iscenirali. Onda krece tuzba i proces je trajao skoro 3 god. Na kraju je trazeno misljenje vestaka i to dvojice i obojica dali misljenje da ne steta bila oko 6000e( u nekih 150e su se razlikovali) Sud doneo odluku da se isplati suma koja je izvestacena i na kraju su platili skoro 6000 umesto 2000 na pocetku. U toku sudjenja su mi nudili sve i svasta, razne nagodbe ali nisam hteo da odustanem i isplatilo se na kraju. Sve troskove sudjenja i advokata je platilo osiguranje.

Dax...A.M.G

pre 5 godina

Ljudi...Srbija je banana drzava gde nista ne sme i sve moze! Tako da uvek ima neko, ko poznaje tamo nekog, ko drzi tehnicki gde moze da se sredi nesto...Verujte mi ;-)

otrov

pre 5 godina

U agenciji za bezbednost saobraraćaja ima jedna tajna soba. U njoj sedi 13 bandita koji u opšte ne izlaze iz te sobe. Tu im donose da jedu i piju. Tu spavaju i vrše malu i veliku nuždu. E sad, šta oni tu rade 24/7. Oni danju i noću smišljaju razne budalaštine, da bi nas opljačkali i izludeli. Oni nam piju krv na cevčicu i proveravaju dokle su granice strpljenja. Čuj šasija benzinac?!? Ni jedna država u evropi ne upisuje broj motora u saobraćajnu, osim Srbije. Uvezeš auto, oni ti uzmu 12-14,5000 zaAMS uverenje ( što je jedna vrsta tehničkog pregleda). A onda ti pregled ponovo naplate 4000 za registraciju. U pola registracije ubaciš auto u taksi. Mora novi tehnički zbog "prenamene" vozila. Jer će voziti putnike a do sad je vozio "cement i blokove.....

Alex

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.
(Makki, 8. februar 2019 19:31

pa to oni i hoće, da svi odemo i da onda vladaju do večnosti. Ne, ne idemo mi nikuda! Ovo je zemlja naših predaka i nasledje naše dece! Mi ostajemo da takvima pokažemo gde im je mesto! NO PASARAN!

Pantagruel

pre 5 godina

Мотор би по мени требало третирати као потрошан и замењив део. Увек сам се чудио зашто толико зановетају око неподударања њега и шасије. Некад је исплативије купити исправан мотор са другог возила коме је све друго осим мотора слупано и уградити га, него поправљати свој.

N.

pre 5 godina

mislim da su se rodni list kurajbera, nije slagao sa vencanim listom babe i dede i onda, mu krvna slika nije slagala sa rezultatuma belih pcela .... i zato se auto nemoze da bude registrovan!
(Che Gevara, 08. februar 2019 14:56)

Koliko je star auto ne bi čudilo da je kurajber bio prvi vlasnik.

sasa

pre 5 godina

ocarinio auto i da ga registrujem trc malo sutra,po sasiji je manuelni a ne automatski menjac a ja ga takvog kupio registrovanog u austriji,bitno je da su naplatili carinu..lopovska drzava sad vodim bitku sta raditi dalje..

Posmatrač

pre 5 godina

A zašto bi bilo koji tehnički pregled rizikovao:
a) da razmišlja i
b) da bude tehnički obrazovan,
kad može da uzme pare i da uzme vlasnika vozila za taoca sopstvene gluposti i bezobrazluka.

spaki

pre 5 godina

na audiju a6 imam gume 265*45*19 i nisam mogao da prodjem tehnicki jer ta dimenzija nije propisana za to vozilo..jos sam morao i led svetla da vadim napolje..ovo ce biti ovako par godina dok ne smisle novi nacin legalne pljacke..

wronghouse

pre 5 godina

Imam BMW E30 (kockica), u odličnom stanju, poznat je svuda u svetu po potencijalu za prepravke kojima se uglavnom želi unaprediti dinamika vožnje. Na Tubu se mogu neći gotovo bezbrojni primeri i svi uredno registrovani. Forumi i podrška su izvanredni, a sve zapravo je u skladu sa osnovnim principima ljudskog postojanja, neomatanja mašte, tehničke kulture.
Nažalost ovde je sve suprotno, struka odavno ćuti, a naša omladina ima sve manje prostora i mogućnosti da se uavršava, pa tako i kada je u pitanju automobilizam.
Konkretno je E30 poslužio i Rimcu kao platforma da napravi električni automobil, ostatak priče znate.
Lično bih rađe da se "zanimamo" sa prepravkama na automobilima ili sličnim zanatima, nego društvenim mrežama, rijalitima, kladionicama i raznim kriminalnim opcijama koje su danas praktično nude kao opcija naročito mladom svetu.
Čak ni u okruženju ne postoje ovako restriktivne mere, a o "politici" akciza, poreza na luxuz i sličnih da ne govorimo.
Sve je navodno u službi bezbednosti saobraćaja što je krajnje neistinit razlog, a od akcija najvažnija je naplata za pojas. Realnost je drugačija i broj nastradalih svakim danom sve je veći!
Moramo razmisliti nakon svega da li je krajnje vreme da povratimo naše dostojanstvo, ovo nije legat koji se ostavlja potomstvu.

Makki

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.

plavi

pre 5 godina

Moj slucaj je taj sto vozim vw polo 6n2 iz 2000 godine, koji je uvezen 2010 god. iz Nemacke i uredno registrovan svake godine sve do jeseni prosle godine kada je lik sa tehnickog pregleda oborio ispravnost istog jer broj motora nije validan, odnosno pod tim brojem se ne vodi ta serija motora 1.4 16v od 100ks. Reko druze, tvoje je da odradis tehnicki a ne da bijes tudje bitke, ali ne vredi. Nakon toga sam otisao na drugi tehnicki, gde sam prosao bez problema.

Branik Mašingeverić

pre 5 godina

Moja automobil mora da ima zimske gume sa dubinom šare od 4mm, a čitave zime, po onom snegu i ledu, istim tim kolovozima, po gradu, voze biciklisti i to tako, kao da su krenuli da beru ljubičice. Opušteno i sredinom puta i niko ih ne pita za zimske gume.

Hehe

pre 5 godina

U UK na MOT testu, koji je navodno strog, moze da prodje i auto koji sam napravis, a kod nas... Tako je to kad neko hoce da bude veci katolik od pape... (izreka za neupucene)

dr.kadzija

pre 5 godina

I sta jos vise treba da bi se ukinule nakaradne odredbe privatne NVO koje Drzava primenjuje? U Drzavnim organima ocigledno nema zaposlenih koji imaju bar dva grama mozga?

Makki

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.

rog

pre 5 godina

(The Spatula, 08. februar 2019 17:11)

Slicna prica sa DDOR-om. Udario me covek i njegovo osiguranje prihvati placanje, uradi procenu i posalje me u servis po njihovom izboru na popravku.
Kad sam otisao da preuzmem auto nisam mogao jer su se u medjuvremenu predomislili i sad hoce da plate samo pola. Znaci ili cu da platim ili auto ostaje u servisu. DDOR je zlo.

Drakče

pre 5 godina

@ the spatula
Nemam razloga da sumnjam u vašu priču, ali mi je teško da poverujem u nju jer je moje iskustvo bilo baš suprotno. Za zadnji branik, ogreban o zadnje desno krilo i pukotinu (liniju) na zadnjem migavcu/stop svetlu 17 godina starog Punta, to isto osiguranje mi je isplatilo 40000rsd u roku od mesec dana.
Pri tome ja nikada nisam bio njihov osiguranik, pa da neko kaže da sam zbog toga bio povlašćen u odnosu na osiguranike drugih o. kuća.

Doktor

pre 5 godina

Stvar je u tome što nisu trebali dozvoliti registraciju pre 7 godina. Dizel i benzinac imaju samo istu limariju sve ostalo se razlikuje nije samo do motora.

Boost

pre 5 godina

Svuda po eu je motor zamenjivi dio auta kao branik vrata itd
(Prosjecni_seljacina, 08. februar 2019 22:25)

Totalno si u pravu, zamenljivi za isti ali isti tipski broj motora, za sva auta proizvedena od 1997. na ovamo. Jer, tada je uvedena homologenizacija tipa "auto u celosti".
Nažalost kad se budala nameri da prati zakon slepo nema prolaska tehničkog.
Bio u situaciji gde sam ugradio veće kočione diskove od iste firme od jačeg modela, kad te hoće maler hoće, lik na tehničkom imao lično taj model i primetio. Morao od proizvođača da uzmem potvrdu da su ti diskovi ugrađivani u seriji VIN broja u kojoj je i moj auto.
Srećom pa je SAAB tada još postojao (1999 se desilo).
A to što je motor bio tuniran sa 150 na 300ks mu izmaklo. :/

Dakle, od 1997. bez potvrde proizvođača nema prepravke, uz potvrdu se radi registraciji tehnički gde se ubode izmene, kao kod vas tipa kad ugradite auto gas. Nikakva budževina mešanja komponenti drugih proizvođača neće proći.

Sve veće modifikacije mogu da prodaju kao amaterski pravljen auto i imaju jasne specifikacije koje testove treba da prodje. No, sve da ga pravite na šasiji Lamborginija u saobraćajnoj tada neće pisati Lamborghini već neki nakaradni broj pod kojim će biti registrovan.
Avantura ovakvog egzibicionizam ima cenu za registraciju oko 5-10.000€ u zavisnosti koja EU država je u pitanju.

The Spatula

pre 5 godina

(rog, 09. februar 2019 08:56)
Izvinjavam se i Vama i Dunav osiguranju. Nije bio Dunav u pitanju vec DDOR, kao u tvom slucaju. Jos jednom izvinjenje Dunav osiguranju.

Krlem

pre 5 godina

Da se razumemo, osiguranja isplaćuju manje štete, velike se sude nema šanse da vas ne zavrnu ako ste pasivni. Mora na sud nikako drukčije, tako funkcionišu.

Doktor

pre 5 godina

Stvar je u tome što nisu trebali dozvoliti registraciju pre 7 godina. Dizel i benzinac imaju samo istu limariju sve ostalo se razlikuje nije samo do motora.

Vozac

pre 5 godina

Pa pocnite vec jednom skidanje filtera da tretirate kao prepravku, ili voznju tehnicki neispravnog vozila! To ne moze, jer glasacko telo sa osnovnom skolom vozi takva vozila.

Drakče

pre 5 godina

@ the spatula
Nemam razloga da sumnjam u vašu priču, ali mi je teško da poverujem u nju jer je moje iskustvo bilo baš suprotno. Za zadnji branik, ogreban o zadnje desno krilo i pukotinu (liniju) na zadnjem migavcu/stop svetlu 17 godina starog Punta, to isto osiguranje mi je isplatilo 40000rsd u roku od mesec dana.
Pri tome ja nikada nisam bio njihov osiguranik, pa da neko kaže da sam zbog toga bio povlašćen u odnosu na osiguranike drugih o. kuća.

Makki

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.

wc

pre 5 godina

Maseratti, Dunav osiguranje je takva prevara da je to strašno! Ja ih vec decenijama negativno reklamiram od kada su me prevarili za grdne pare. Svo to vreme potvrdjujem svoju teoriju da su užasni slušajući price kao što je tvoja.

Mile

pre 5 godina

Ovo sta se radi radi u ovoj zemlji je nevidjena ludnica.
U Americi, pa i u Evropi, mozete da isecete cetri pet...starih auta,napravite nesto sto i ne lici na auto, i uradite jos ko zna koliko prepravki i registrujete auto u kratkom roku.
Pa pogledajte samo na You Tubu, sta sve rade po Americi u Evropi sa autima.
Ovi ljudi u ovim agencijama za bezbednost saobracaja i sličnim,
90% VREMENA PROVODE, SMISLJAJUCI, KAKO CE UZETI LJUDIMA PARE..
HAJMO DOTVOLITI LJUDIMA DA RADE PREPRAVKE, PA POSLE ONEMOgUCITI REGISTRACIJU, PA ONDA PONOVO OMOGUCITI , ALI NAPALTITI ATEST I OSTALE "TROSKOVE" ZA NJIHPV NEZASIT APETIT.

KAD COVEK NE MOZE UZETI STARI FURGON I PREPRAVITI GA U KAMPERA, STA DALJE PISATI.

Branik Mašingeverić

pre 5 godina

Moja automobil mora da ima zimske gume sa dubinom šare od 4mm, a čitave zime, po onom snegu i ledu, istim tim kolovozima, po gradu, voze biciklisti i to tako, kao da su krenuli da beru ljubičice. Opušteno i sredinom puta i niko ih ne pita za zimske gume.

Makki

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.

labud

pre 5 godina

Automobil star 28 godina

slika i realnost Srbije u zlatnom dobu.

Umesto da vest bude da u Srbiji ljudi voze automobile stare 30 godina ovde je vest zbrka u papirologiji.

Che Gevara

pre 5 godina

mislim da su se rodni list kurajbera, nije slagao sa vencanim listom babe i dede i onda, mu krvna slika nije slagala sa rezultatuma belih pcela .... i zato se auto nemoze da bude registrovan!

The Spatula

pre 5 godina

(maseratti, 08. februar 2019 14:30)
Pre par godina, raspali me covek od pozadi, napravi mi steru samo tako. Obe polustranice sabijene blago, vezni lim zadnji, branik, ulubljenje na krovu. Naravno, auto je bio u prvoj boji, sa pravih 120000km. Procenjena steta u dunav osiguranju, 24000 dinara. Ja kažem sluzbenici, gospodjo, nisu mi biciklu razbili vec auto. Njen odgovor je bio, znate, ja ubacim podatke o steti u racunar i on sam izracuna stetu! Rekoh joj ocigledno ti ne valja taj program. A ona, pa tuzite nas. Eto, to je drzava u kojoj sve preko suda morate dobiti. Onda razmisljam, treba za advokata, za sudske troskove, za ovo, ono, pa da glumim budalu, da uzimam kod doktora kojekakve izvestaje i da izmisljam povrede da bih naplatio bilo sta, i onda lepo odustanem od tog planinarenja, popravim auto o svom trosku. Ali zato ih pljujem gde stignem!

maseratti

pre 5 godina

Meni pre 3 meseca palo drvo na auto razbilo mi krov I sofersajbnu I osiguranje napravilo zapisnik I vec 3 meseca nece pare da mi daju ! U pitanju je Dunav osiguranje auto mi osiguran cak je I drvece osigurano kod Dunava I sve je cisto ali pare ne daju ......

Miroslav,Negotin

pre 5 godina

Nasi tehnicki pregledi su FENOMENALNI : cuo sam da su coveka terali da skine plasticne obrube oko predje tablice na SCENIKU SX4.U pitanju je prva gen RENOA SCENIC sa pogonom 4x4,sa rezervnim tockom na 5im vratima. Na njemu je taj plasticni deo fabricki,ali sta zna fabrika sta je original.To kod nas ne moze i gotovo.Jedina sitnica je sto taj deo ne utice na bezbednost u saobracaju.Samo je karakteristican izled tog modela.Ima slicnih nebuloza jos.Kako je krenulo svi cemo da predjemo da vozimo METLE,ako i njima ne nadju falinke!!!

Toaster

pre 5 godina

Mene su vratili sa jednog tehnickog zato sto imam fabricki zatamnjena stakla na zadnjim vratima i gepeku, ali oni navodno nemaju info da taj model ima zatamnjena stakla. Ko jos u ovoj jadnoj drzavi moze da ima info o svim mogucim modelima i njihovim podvarijatama i specijalnim serijama (tipa black edition, 2nd edition, anniversary edition itd?). Da ne pricam sto su me smarali za originlanu dodatnu opremu koja ne postoji na bilo kom "osnovnom" modelu. Ne znaju ljudi, a ne mogu ni da znaju, jer to nije servis za jedan brend, nego za sva vozila, pa ako zna - zna, a ako ne, bas ga briga.
Sve u svemu, otisao sam u drugi servis za tehn. pregled i pustili me bez problema. Dakle cak nisu ni konzistentni u primeni nebuloznoh pravila, nego ono sto ne prodje kod jednog, moze kod drugog ili treceg.... cirkus!

spaki

pre 5 godina

na audiju a6 imam gume 265*45*19 i nisam mogao da prodjem tehnicki jer ta dimenzija nije propisana za to vozilo..jos sam morao i led svetla da vadim napolje..ovo ce biti ovako par godina dok ne smisle novi nacin legalne pljacke..

Svi plaćamo danak

pre 5 godina

Ovako ce biti sve dok ne prestanemo da registrujemo automobile bar 4 meseca i prestanemo da kupujemo gorivo bar mesec dana. Sa izuzetkom onih kojima auto sluzi iskljucivo za posao. ali egoizam u Srbalja je toliki da auto ne daju nizašta na svetu. Ni za slobodu.

Alex

pre 5 godina

Kome se ne sviđa lepo neki zanat školu i put pod noge iz ove nebulozne zemlje. Nemojte ni da se trudite jer je uređuju apsolutni amateri početnici.
(Makki, 8. februar 2019 19:31

pa to oni i hoće, da svi odemo i da onda vladaju do večnosti. Ne, ne idemo mi nikuda! Ovo je zemlja naših predaka i nasledje naše dece! Mi ostajemo da takvima pokažemo gde im je mesto! NO PASARAN!

plavi

pre 5 godina

Moj slucaj je taj sto vozim vw polo 6n2 iz 2000 godine, koji je uvezen 2010 god. iz Nemacke i uredno registrovan svake godine sve do jeseni prosle godine kada je lik sa tehnickog pregleda oborio ispravnost istog jer broj motora nije validan, odnosno pod tim brojem se ne vodi ta serija motora 1.4 16v od 100ks. Reko druze, tvoje je da odradis tehnicki a ne da bijes tudje bitke, ali ne vredi. Nakon toga sam otisao na drugi tehnicki, gde sam prosao bez problema.

wronghouse

pre 5 godina

Imam BMW E30 (kockica), u odličnom stanju, poznat je svuda u svetu po potencijalu za prepravke kojima se uglavnom želi unaprediti dinamika vožnje. Na Tubu se mogu neći gotovo bezbrojni primeri i svi uredno registrovani. Forumi i podrška su izvanredni, a sve zapravo je u skladu sa osnovnim principima ljudskog postojanja, neomatanja mašte, tehničke kulture.
Nažalost ovde je sve suprotno, struka odavno ćuti, a naša omladina ima sve manje prostora i mogućnosti da se uavršava, pa tako i kada je u pitanju automobilizam.
Konkretno je E30 poslužio i Rimcu kao platforma da napravi električni automobil, ostatak priče znate.
Lično bih rađe da se "zanimamo" sa prepravkama na automobilima ili sličnim zanatima, nego društvenim mrežama, rijalitima, kladionicama i raznim kriminalnim opcijama koje su danas praktično nude kao opcija naročito mladom svetu.
Čak ni u okruženju ne postoje ovako restriktivne mere, a o "politici" akciza, poreza na luxuz i sličnih da ne govorimo.
Sve je navodno u službi bezbednosti saobraćaja što je krajnje neistinit razlog, a od akcija najvažnija je naplata za pojas. Realnost je drugačija i broj nastradalih svakim danom sve je veći!
Moramo razmisliti nakon svega da li je krajnje vreme da povratimo naše dostojanstvo, ovo nije legat koji se ostavlja potomstvu.

otrov

pre 5 godina

U agenciji za bezbednost saobraraćaja ima jedna tajna soba. U njoj sedi 13 bandita koji u opšte ne izlaze iz te sobe. Tu im donose da jedu i piju. Tu spavaju i vrše malu i veliku nuždu. E sad, šta oni tu rade 24/7. Oni danju i noću smišljaju razne budalaštine, da bi nas opljačkali i izludeli. Oni nam piju krv na cevčicu i proveravaju dokle su granice strpljenja. Čuj šasija benzinac?!? Ni jedna država u evropi ne upisuje broj motora u saobraćajnu, osim Srbije. Uvezeš auto, oni ti uzmu 12-14,5000 zaAMS uverenje ( što je jedna vrsta tehničkog pregleda). A onda ti pregled ponovo naplate 4000 za registraciju. U pola registracije ubaciš auto u taksi. Mora novi tehnički zbog "prenamene" vozila. Jer će voziti putnike a do sad je vozio "cement i blokove.....

Hehe

pre 5 godina

U UK na MOT testu, koji je navodno strog, moze da prodje i auto koji sam napravis, a kod nas... Tako je to kad neko hoce da bude veci katolik od pape... (izreka za neupucene)

Boost

pre 5 godina

Svuda po eu je motor zamenjivi dio auta kao branik vrata itd
(Prosjecni_seljacina, 08. februar 2019 22:25)

Totalno si u pravu, zamenljivi za isti ali isti tipski broj motora, za sva auta proizvedena od 1997. na ovamo. Jer, tada je uvedena homologenizacija tipa "auto u celosti".
Nažalost kad se budala nameri da prati zakon slepo nema prolaska tehničkog.
Bio u situaciji gde sam ugradio veće kočione diskove od iste firme od jačeg modela, kad te hoće maler hoće, lik na tehničkom imao lično taj model i primetio. Morao od proizvođača da uzmem potvrdu da su ti diskovi ugrađivani u seriji VIN broja u kojoj je i moj auto.
Srećom pa je SAAB tada još postojao (1999 se desilo).
A to što je motor bio tuniran sa 150 na 300ks mu izmaklo. :/

Dakle, od 1997. bez potvrde proizvođača nema prepravke, uz potvrdu se radi registraciji tehnički gde se ubode izmene, kao kod vas tipa kad ugradite auto gas. Nikakva budževina mešanja komponenti drugih proizvođača neće proći.

Sve veće modifikacije mogu da prodaju kao amaterski pravljen auto i imaju jasne specifikacije koje testove treba da prodje. No, sve da ga pravite na šasiji Lamborginija u saobraćajnoj tada neće pisati Lamborghini već neki nakaradni broj pod kojim će biti registrovan.
Avantura ovakvog egzibicionizam ima cenu za registraciju oko 5-10.000€ u zavisnosti koja EU država je u pitanju.

Alex

pre 5 godina

Ovakve nebuloze mogu da se sretnu kroz istoriju čovečanstva samo u državama, čije birokratije ne služe društvu u građanima koji u toj državi žive, već su isključvo same sebi cilj. U sociologiji je to poznato kao etatizam a ova Srbija je tipičan knjiški primer. Eto, ako nekom nije jasno zašto protestujemo!

Dax...A.M.G

pre 5 godina

Ljudi...Srbija je banana drzava gde nista ne sme i sve moze! Tako da uvek ima neko, ko poznaje tamo nekog, ko drzi tehnicki gde moze da se sredi nesto...Verujte mi ;-)

N.

pre 5 godina

mislim da su se rodni list kurajbera, nije slagao sa vencanim listom babe i dede i onda, mu krvna slika nije slagala sa rezultatuma belih pcela .... i zato se auto nemoze da bude registrovan!
(Che Gevara, 08. februar 2019 14:56)

Koliko je star auto ne bi čudilo da je kurajber bio prvi vlasnik.

Pantagruel

pre 5 godina

Мотор би по мени требало третирати као потрошан и замењив део. Увек сам се чудио зашто толико зановетају око неподударања њега и шасије. Некад је исплативије купити исправан мотор са другог возила коме је све друго осим мотора слупано и уградити га, него поправљати свој.

sasa

pre 5 godina

ocarinio auto i da ga registrujem trc malo sutra,po sasiji je manuelni a ne automatski menjac a ja ga takvog kupio registrovanog u austriji,bitno je da su naplatili carinu..lopovska drzava sad vodim bitku sta raditi dalje..

The Spatula

pre 5 godina

(rog, 09. februar 2019 08:56)
Izvinjavam se i Vama i Dunav osiguranju. Nije bio Dunav u pitanju vec DDOR, kao u tvom slucaju. Jos jednom izvinjenje Dunav osiguranju.

cesna

pre 5 godina

@The Spatula
Pogresio si sto ih nisi tuzio. Imao sam slican slucaj samo je steta bila oko 2000e sto osiguranje prvo nije htelo da prihvati kao velika je suma, nije tolika steta bila a onda kad su videli koje su cene delova odustali su da plate bilo sta braneci se da udesa nije ni bilo vec smo mi to sve iscenirali. Onda krece tuzba i proces je trajao skoro 3 god. Na kraju je trazeno misljenje vestaka i to dvojice i obojica dali misljenje da ne steta bila oko 6000e( u nekih 150e su se razlikovali) Sud doneo odluku da se isplati suma koja je izvestacena i na kraju su platili skoro 6000 umesto 2000 na pocetku. U toku sudjenja su mi nudili sve i svasta, razne nagodbe ali nisam hteo da odustanem i isplatilo se na kraju. Sve troskove sudjenja i advokata je platilo osiguranje.

Posmatrač

pre 5 godina

A zašto bi bilo koji tehnički pregled rizikovao:
a) da razmišlja i
b) da bude tehnički obrazovan,
kad može da uzme pare i da uzme vlasnika vozila za taoca sopstvene gluposti i bezobrazluka.

dr.kadzija

pre 5 godina

I sta jos vise treba da bi se ukinule nakaradne odredbe privatne NVO koje Drzava primenjuje? U Drzavnim organima ocigledno nema zaposlenih koji imaju bar dva grama mozga?

rog

pre 5 godina

(The Spatula, 08. februar 2019 17:11)

Slicna prica sa DDOR-om. Udario me covek i njegovo osiguranje prihvati placanje, uradi procenu i posalje me u servis po njihovom izboru na popravku.
Kad sam otisao da preuzmem auto nisam mogao jer su se u medjuvremenu predomislili i sad hoce da plate samo pola. Znaci ili cu da platim ili auto ostaje u servisu. DDOR je zlo.

Krlem

pre 5 godina

Da se razumemo, osiguranja isplaćuju manje štete, velike se sude nema šanse da vas ne zavrnu ako ste pasivni. Mora na sud nikako drukčije, tako funkcionišu.