Nedelja, 03.02.2019.

11:59

"Turski tok" kroz Srbiju pod znakom pitanja

Gasovod "Turski tok" mogao bi da "presuši" ukoliko Energetska zajednica u daljim razgovorima s Agencijom za energetiku Srbije ne nađe neko novo rešenje.

Izvor: Politika, Jasna Petroviæ-Stojanoviæ

"Turski tok" kroz Srbiju pod znakom pitanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Coco Bill

pre 5 godina

Ma šta se svađate i komentarišete jer ono najvažnijr, a to je, da ćemo mi taj gas plaćati skuplje i od Nemaca i od bilo koga u Zapadnoj Evropi. E sad, da li je ta cena viša zbog Rusa, ili je to zbog akciza od same srpske države, čiji je gasovod ?! To nije ni najmanje važno, važno je da ćemo opet mi potrošači biti nasankani

Export

pre 5 godina

Niko u Srbiji NE SME DA KAŽE:
Pošto je Gasovod u Vlasništvu RUSIJE,onda je i tlo po kome prolazi cevovod i to u širini od 5 km,levo i Desno od mesta kuda prolaze cevi u Vlasništvu RUSIJE.Po Ruskom Ustavu,Rusija svoje Vlasništvo,bez obzira gde se nalazi,brani Vojskom.
Eto ,to vam je činjenično stanje,drugovi Srbi,jedini narod na svetu koji OBOŽAVA,SANJA da ga RUS OKUPIRA.

Malevila

pre 5 godina

Nista ja njima ne verujem. Nama je predsednik rekao pre neki dan u dnevniku da gradnja pocinje za nekoliko dana :-)))))))) (valjda za njih ne vazi ni zakon o izgradnji a ne neka tamo evropska birokratija).

Апостол

pre 5 godina

Русофили запамтите- у цивилизацији је монопол забрањен! Још нешто- није то руски гас, него гас окупираних народа средње Азије.

NIS-ovac

pre 5 godina

Juče je bio otvoren šampanjac... danas već vraćamo čep
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goxy, 3. februar 2019 12:29)

A tebi drago.
Gradiće se budite uvereni!

svet

pre 5 godina

Ja ovde vise tumacim, da ruski gas ima pravo jos neki treci, van Srbije da preproda gas koji ce teci skroz taj gadovod u Srbiji, a to znaci, da Srbijagas, koji je u 100% vlasnistvu Srbije nebude jedini prodavac tog gasa prema Mađarskoj pa dalje. Znaci na kraju ce biti, da Srbijagas od 100% prodaje spadne cak i na trecinu ili manje i za toliko manje zarada. A zna se, da trenutno ovde moze samo ruski gas da prođe. Znaci uleti neki iz EU i deli kajmak sa nama, a evra nece uloziti u to.

da primetim:

pre 5 godina

GRADITE VETRO PARKOVE !!!

KORISTITE SOLARNU ?NERGIJU !!!

Gasovodi su ptencijalne bombe!
Zaustavite mini hidro-elektrane i unistavanje vodotokova!
sta he sa rekom Uvac i ostalim rekama?

duke-rsk

pre 5 godina

Bravo tako i treba, konkurencija, zapadne firme a ne da nam Rusi sa SPSom, Bajatovicem i ostalom mafijom deru kozu kao zadnjih 30god
(Mimi, 03. februar 2019 12:39)
E moj ti ...zbog takvih nije ni čudo gde smo . Po tebi ,u redu je da nam neka holandska ili britanska firma preprodaje ruski gas ? Debilizam !

OX

pre 5 godina

Koliko smarate sa ovim tokom.. Te bice,te nece,te postignut dogovor,te nije postignut. Nemojte nas zamarati glupostima i pocnite se baviti pravim novinarstvom,a ne ovim click bait sra*ima.
(Drug Ostoja, 3. februar 2019 13:06)

Dobro bre, sta se odma' ljutis. Od sutra ce da pisu o Kolindi i Hrvatima.

ajdeeee

pre 5 godina

To je ta EU u koju bi neki srbalji dz idu. Ne znam zasto se uopste konsultujemo sa njima. Prekinuti svaki odnos i okrenuti se istoku.
(Antiateista, 3. februar 2019 12:27)

A kuda ces onda da provuces cevke za gas nego preko Evrope? Okreni se malo oko sebe oruzeni smo clanicama EU.

I tako

pre 5 godina

(артиљерац, 3. februar 2019 21:58)
Niste u pravu, Nemacka ima za 2019 godinu ugovorenu cenu od 250 dolara, to je nesto nize od Srbije, prednost koju Srbija ima je u tome sto za nas ne vazi pravilo, plati, uzmi ili ostavi.
Inace, vidim da svi mase temu. Evropa trazi da gasovodom kroz Srbiju mogu gas da transportuju i takozvane trece strane, znaci ne samo Rusi. I tu ne bi bio problem, probjem je kako naci nekoga ko je zainteresovan da koristi taj deo gasovoda. TAP nema kapacitet ni za Grcku, a kamoli za Madarsku, Slovacku.. Rusija je dobila dozvolu da tim gasovodom transportuje svoj gas prema Grckoj,Italiji... Prakticno ne postoji treca strana u nasem slucaju i zbog toga je Srbija trazila izuzece.

tripeetorn

pre 5 godina

EU vodi vise racuna o interesima Srbije, nego mi sami! Srbijagas je de facto vlasnistvo gasproma, kao i nis, mi tu formalno imamo neki udeo. Bugarima su dozvolili, kao i Madjarima i Austrijancima, iz razloga sto Gasprom ni u jednoj njihovoj firmi nema udeo ili ima manji od 50%!(EU vodi vise racuna, 03. februar 2019 14:08)

EU je korumpirana organizacija, koja ne vodi računa ni o sopstvenim građanima, što pokazuju rezultati izbora za EP. Ona štiti interese velikih evropskih i američkih kompanija i pojedinaca. Srbijagas je 100% u vlasništvu države, dok je 51% NIS u vlasništvu Gasproma, a ostatak u vlasništvu države i građana(15%). Po regulativama EU proizvođač gasa ne može biti istovremeno i distributer, odnosno vlasnik gasovoda. Tako je i u nekim drugim oblastima, poput energetike. Zato smo doneli zakon i razdvojili proizvodnju i prenos struje, tako da sada imamo dve kompanije EPS i EMS. U praksi se ništa nije promenilo, jer su obe firme u vlasništvu države, a i dalje preko 99% struje se kupuje od EPS-a. Zato su Rusi napravili gasovod do Turske. A na Turskoj i drugima zemljama je da li će nastaviti taj gasovod ili ne. Naravno gas je iz Rusije, ali ćemo ga kupovati od Turaka. Ne verujem da Brisel može naći zamerke, bez obzira na tamošnju"dobru volju" da se spreči da Balkan i srednja Evropa trajno regulišu snabdevanje gasom,s'obzirom da će gasovod kroz Ukrajini biti uskoro istorija.

Henry Chinasky

pre 5 godina

Amerikanci i EU ne mogu da se pomire sa tim da Ruski gas prolazi mimo njih, pa izmišljaju razna, nazovi pravila, sve pod navodnom brigom za potrošače i protiv monopola.

артиљерац

pre 5 godina

@ Смрда Да не лупеташ,Србија плаће најнижу цену гаса после Белорусије.

djox

pre 5 godina

Navikli srbi na monopol u svemu a kad neko pokuša da nam pokaže da može drugačije i jeftinije, mi ne dozvoljavamo da nam neko soli pamet, pa mi smo nebeski narod i sve najbolje znamo. Nema veze što će biti 3x skuplje, samo da nije po njihovom.

as

pre 5 godina

А Руси и СНС су хтели да наплаћују гас Србији дупло више него Немачкој, као што је и сада случај, а ЕУ не да.
(Смрда, 3. februar 2019 18:32)

Nije da nas EU brani,oni hoce samo da uvedu jos jednu ruku u proces prodaje.Koliko ja kapiram nije problem da nam Rusi prodaju gas po ceni koji oni odrede vec ne mogu Rusi biti krajni isporucilac gasa,treba tu da upadne jos neka firma da kupi taj gas od Rusa pa da ga po vecoj ceni proda nama.A mozda nisam dobro ni razumeo.

TakoJeKakoJe

pre 5 godina

Jedan od prvih drzavnika koji se suprostavio monopolima je bio Teodor Ruzevelt. On je pokrenuo 45 anti-trust postupaka, a najcuveniji je protiv Rokfelerovog Standard Oil-a. Standard oil je tada bio toliko mocan da je drzao skoro kompletnu industriju nafte i gasa u SAD. Ne postoji moderna kompanija koja je i blizu njihove tadasnje moci i velicine.
Ruzevelt je govorio o monopolima da je njihova jedina briga kako da zadrze monopol i svu energiju, vreme i novac ulazu u taj jedan cilj, popuno zanemarujuci razvoj i interes potrosaca.

Obrnuto od T. Ruzevelta, Putin je po dolasku na vlast konsolidovao idustriju nafte i gasa u samo dve kompanije, stvarajuci drzavni monopol pod svojom kontrolom. Tesko da ce Gazprom, navikao na monopolski polozaj, da pristane dragovoljno da deli trziste i resurse s bilo kim. Oni su i kupili NIS s garancijom da ce imati dugovecni monopol na domacem trzistu. Interese potrosaca bi u tom slucaju zastupala drzava jer oni ne maju kome drugom da se okrenu da bi kupili gas. Ili rade sa NIS ili nemaju gas.

Sad ako neki gledaju da investiraju u Srbiju a gas je jedan od potreba njihove proizvodnje, morace da prihvate da rade na trzistu koje je pod punom kontrolom Gazproma, ili da odu u drugu zemlju.

Смрда

pre 5 godina

А Руси и СНС су хтели да наплаћују гас Србији дупло више него Немачкој, као што је и сада случај, а ЕУ не да.

Vlada

pre 5 godina

Ako su Bugari raspisali tender i sve kapacitete prodali zasto i Srbija ne raspise tender i sve ce da proda jer taj gas nece sigurno ostati u Bugarskoj. Srbijsgas mora tako da bude jedan od učesnika na tom tenderu ali ne i jedini. Time se zadovoljavaju zahtevi tog trećeg energetskog sporazuma a ne stalno ****** uz vetar.

Helios

pre 5 godina

Neizmerni apsurd – vezivati gradnju infrastrukture za političku korektnost upotrebe. Dakle npr. ne možeš ti u tvojoj zemlji optičke kablove ako nemaš pet različitih provajdera i to još međunarodnih? Ne možeš autoput ako nisi unapred obezbedio 27 različitih špeditera koji će – ali garantovano! – tu saobraćati sledećih 27 godina?!
Ovom logikom EU bi morao dosledno i da zabrani protok Dunava kroz Srbiju. Kako sme taj Dunav da teče bez da je prvo raspisan tender za brodare?
Naravno ljudi greše kada videvši anti-Srpske i anti-Ruske tendencije (kojih dakako ima) previđaju drugu dominantnu glupost Evrope. U njoj haraju monopoli, prljavi dilovi i sve to – ali sa navučenim kondomom na kome piše velikim slovima Politička Korektnost. I onda sve može! Tako ne može niko da dobije pare za bilo koji naučni projekat ako nema bar još dva saradnika izvan svoje države. Umobolno ali – to je njima ekvivalent onog što je u ex-SFRJ bilo “bratstvo-jedinstvo”.
Debilniost kompletiraju i domaći SPS i arogantno-stupidni Rusi, kao i prošli put za Južni Tok. Obaška odurna USA i ljigave birokrate Brisela – deo elementarne pripreme za ovakve poslove je odraditi pravne i političke šarade i folirancije. Nažalost u svojoj neograničenoj arog-gluposti oni te fiktivne firme još nemaju.
Nadati se da bi ikakva konkurencija realno i mogla da postoji i time smanji preskupu cenu ruskog gasa jeste i lepo i ispravno, ali nije realno.
Graditi svakako, dok je gužva oko Severnog, Sirije, Venecuele, Koreje, Irana…

zmitjkoe

pre 5 godina

Alo bre, utuvite jednom u tu vašu glavu: prodavac gasa ne može biti i vlasnik gasovoda jer to znači monopol i EU to sa pravom ne dozvoljava. Živim u i EU biram od koga ću da kupim gas i struju.

Petar

pre 5 godina

Ma počni da gradiš i završi. Da vidim kako će da nas kazne. Dokle više pitamo evropsku uniju čiji nismo član? Da li je ta unija pitalasa nas za severni tok? Nemci su kao ispunili treći energetski sporazum kada je u pitanju severni tok 2? Sami sebi su dali dozvolu.

EU vodi vise racuna

pre 5 godina

EU vodi vise racuna o interesima Srbije, nego mi sami! Srbijagas je de facto vlasnistvo gasproma, kao i nis, mi tu formalno imamo neki udeo. Bugarima su dozvolili, kao i Madjarima i Austrijancima, iz razloga sto Gasprom ni u jednoj njihovoj firmi nema udeo ili ima manji od 50%!

Drug Ostoja

pre 5 godina

Koliko smarate sa ovim tokom.. Te bice,te nece,te postignut dogovor,te nije postignut. Nemojte nas zamarati glupostima i pocnite se baviti pravim novinarstvom,a ne ovim click bait sra*ima.

only fools and horses

pre 5 godina

A šta mislite, da li bi ovi zakoni i pravila bili uopšte doneseni da nije gas ruski? Nema to veze ni sa monopolom i dobrobitom naroda, već klasični ekonomski rat. Smišljamo pravila koja će odgovarati isključivo nama i našim interesima. A Srbija tu nije čak ni kolateralna šteta, već jedan od faktora protiv čijeg interesa se smišljaju ta pravila.

Sloba

pre 5 godina

DejanX
Zbog ovakvog razmišljanja smo tu gde jesmo. U Holandiji se kompanije za prodaju struje i gasa bore za klijente kvalitetom i cenom. U Srbiji nemamo taj izbor. Bilo bi bolje da imamo, moje je mišljenje.

gradjanin kejn

pre 5 godina

U tom slučaju odmah prekinuti pregovore sa Evropskom unijom i pronaći alternativu.Lepo je biti punopravni član EU,ali kad te ona iskreno hoće.Ovako...Mi smo im samo dobar izvor jeftine radne snage i više od toga ništa,niti ćemo ikad biti.

DrMr

pre 5 godina

Treba ponuditi opciju u kojoj bi bilo dozvoljeno trecoj ili cetvrtoj strani da gradi gasovod pored ovog kroz Srbiju, ali pod istim uslovima gradnje kao sto ih ima 'Turski tok'.

aco

pre 5 godina

ma ako Bugari izgrade, znas kolko bi mene bilo briga za neke tamo birokrate, zakacis ne na Bugare pa nek pisu oni na sajtu sta hoce, ja kroz i na svojoj zemlji radim sta hocu, ili jos jednostavnije, kad Nemci poruse i zabrane severni tok mogu da se obrate nama ovede. tacka. puno..

Drug Ostoja

pre 5 godina

Koliko smarate sa ovim tokom.. Te bice,te nece,te postignut dogovor,te nije postignut. Nemojte nas zamarati glupostima i pocnite se baviti pravim novinarstvom,a ne ovim click bait sra*ima.

zmitjkoe

pre 5 godina

Alo bre, utuvite jednom u tu vašu glavu: prodavac gasa ne može biti i vlasnik gasovoda jer to znači monopol i EU to sa pravom ne dozvoljava. Živim u i EU biram od koga ću da kupim gas i struju.

EU vodi vise racuna

pre 5 godina

EU vodi vise racuna o interesima Srbije, nego mi sami! Srbijagas je de facto vlasnistvo gasproma, kao i nis, mi tu formalno imamo neki udeo. Bugarima su dozvolili, kao i Madjarima i Austrijancima, iz razloga sto Gasprom ni u jednoj njihovoj firmi nema udeo ili ima manji od 50%!

Sloba

pre 5 godina

DejanX
Zbog ovakvog razmišljanja smo tu gde jesmo. U Holandiji se kompanije za prodaju struje i gasa bore za klijente kvalitetom i cenom. U Srbiji nemamo taj izbor. Bilo bi bolje da imamo, moje je mišljenje.

Helios

pre 5 godina

Neizmerni apsurd – vezivati gradnju infrastrukture za političku korektnost upotrebe. Dakle npr. ne možeš ti u tvojoj zemlji optičke kablove ako nemaš pet različitih provajdera i to još međunarodnih? Ne možeš autoput ako nisi unapred obezbedio 27 različitih špeditera koji će – ali garantovano! – tu saobraćati sledećih 27 godina?!
Ovom logikom EU bi morao dosledno i da zabrani protok Dunava kroz Srbiju. Kako sme taj Dunav da teče bez da je prvo raspisan tender za brodare?
Naravno ljudi greše kada videvši anti-Srpske i anti-Ruske tendencije (kojih dakako ima) previđaju drugu dominantnu glupost Evrope. U njoj haraju monopoli, prljavi dilovi i sve to – ali sa navučenim kondomom na kome piše velikim slovima Politička Korektnost. I onda sve može! Tako ne može niko da dobije pare za bilo koji naučni projekat ako nema bar još dva saradnika izvan svoje države. Umobolno ali – to je njima ekvivalent onog što je u ex-SFRJ bilo “bratstvo-jedinstvo”.
Debilniost kompletiraju i domaći SPS i arogantno-stupidni Rusi, kao i prošli put za Južni Tok. Obaška odurna USA i ljigave birokrate Brisela – deo elementarne pripreme za ovakve poslove je odraditi pravne i političke šarade i folirancije. Nažalost u svojoj neograničenoj arog-gluposti oni te fiktivne firme još nemaju.
Nadati se da bi ikakva konkurencija realno i mogla da postoji i time smanji preskupu cenu ruskog gasa jeste i lepo i ispravno, ali nije realno.
Graditi svakako, dok je gužva oko Severnog, Sirije, Venecuele, Koreje, Irana…

Petar

pre 5 godina

Ma počni da gradiš i završi. Da vidim kako će da nas kazne. Dokle više pitamo evropsku uniju čiji nismo član? Da li je ta unija pitalasa nas za severni tok? Nemci su kao ispunili treći energetski sporazum kada je u pitanju severni tok 2? Sami sebi su dali dozvolu.

Vlada

pre 5 godina

Ako su Bugari raspisali tender i sve kapacitete prodali zasto i Srbija ne raspise tender i sve ce da proda jer taj gas nece sigurno ostati u Bugarskoj. Srbijsgas mora tako da bude jedan od učesnika na tom tenderu ali ne i jedini. Time se zadovoljavaju zahtevi tog trećeg energetskog sporazuma a ne stalno ****** uz vetar.

only fools and horses

pre 5 godina

A šta mislite, da li bi ovi zakoni i pravila bili uopšte doneseni da nije gas ruski? Nema to veze ni sa monopolom i dobrobitom naroda, već klasični ekonomski rat. Smišljamo pravila koja će odgovarati isključivo nama i našim interesima. A Srbija tu nije čak ni kolateralna šteta, već jedan od faktora protiv čijeg interesa se smišljaju ta pravila.

aco

pre 5 godina

ma ako Bugari izgrade, znas kolko bi mene bilo briga za neke tamo birokrate, zakacis ne na Bugare pa nek pisu oni na sajtu sta hoce, ja kroz i na svojoj zemlji radim sta hocu, ili jos jednostavnije, kad Nemci poruse i zabrane severni tok mogu da se obrate nama ovede. tacka. puno..

Смрда

pre 5 godina

А Руси и СНС су хтели да наплаћују гас Србији дупло више него Немачкој, као што је и сада случај, а ЕУ не да.

gradjanin kejn

pre 5 godina

U tom slučaju odmah prekinuti pregovore sa Evropskom unijom i pronaći alternativu.Lepo je biti punopravni član EU,ali kad te ona iskreno hoće.Ovako...Mi smo im samo dobar izvor jeftine radne snage i više od toga ništa,niti ćemo ikad biti.

DrMr

pre 5 godina

Treba ponuditi opciju u kojoj bi bilo dozvoljeno trecoj ili cetvrtoj strani da gradi gasovod pored ovog kroz Srbiju, ali pod istim uslovima gradnje kao sto ih ima 'Turski tok'.

TakoJeKakoJe

pre 5 godina

Jedan od prvih drzavnika koji se suprostavio monopolima je bio Teodor Ruzevelt. On je pokrenuo 45 anti-trust postupaka, a najcuveniji je protiv Rokfelerovog Standard Oil-a. Standard oil je tada bio toliko mocan da je drzao skoro kompletnu industriju nafte i gasa u SAD. Ne postoji moderna kompanija koja je i blizu njihove tadasnje moci i velicine.
Ruzevelt je govorio o monopolima da je njihova jedina briga kako da zadrze monopol i svu energiju, vreme i novac ulazu u taj jedan cilj, popuno zanemarujuci razvoj i interes potrosaca.

Obrnuto od T. Ruzevelta, Putin je po dolasku na vlast konsolidovao idustriju nafte i gasa u samo dve kompanije, stvarajuci drzavni monopol pod svojom kontrolom. Tesko da ce Gazprom, navikao na monopolski polozaj, da pristane dragovoljno da deli trziste i resurse s bilo kim. Oni su i kupili NIS s garancijom da ce imati dugovecni monopol na domacem trzistu. Interese potrosaca bi u tom slucaju zastupala drzava jer oni ne maju kome drugom da se okrenu da bi kupili gas. Ili rade sa NIS ili nemaju gas.

Sad ako neki gledaju da investiraju u Srbiju a gas je jedan od potreba njihove proizvodnje, morace da prihvate da rade na trzistu koje je pod punom kontrolom Gazproma, ili da odu u drugu zemlju.

djox

pre 5 godina

Navikli srbi na monopol u svemu a kad neko pokuša da nam pokaže da može drugačije i jeftinije, mi ne dozvoljavamo da nam neko soli pamet, pa mi smo nebeski narod i sve najbolje znamo. Nema veze što će biti 3x skuplje, samo da nije po njihovom.

as

pre 5 godina

А Руси и СНС су хтели да наплаћују гас Србији дупло више него Немачкој, као што је и сада случај, а ЕУ не да.
(Смрда, 3. februar 2019 18:32)

Nije da nas EU brani,oni hoce samo da uvedu jos jednu ruku u proces prodaje.Koliko ja kapiram nije problem da nam Rusi prodaju gas po ceni koji oni odrede vec ne mogu Rusi biti krajni isporucilac gasa,treba tu da upadne jos neka firma da kupi taj gas od Rusa pa da ga po vecoj ceni proda nama.A mozda nisam dobro ni razumeo.

tripeetorn

pre 5 godina

EU vodi vise racuna o interesima Srbije, nego mi sami! Srbijagas je de facto vlasnistvo gasproma, kao i nis, mi tu formalno imamo neki udeo. Bugarima su dozvolili, kao i Madjarima i Austrijancima, iz razloga sto Gasprom ni u jednoj njihovoj firmi nema udeo ili ima manji od 50%!(EU vodi vise racuna, 03. februar 2019 14:08)

EU je korumpirana organizacija, koja ne vodi računa ni o sopstvenim građanima, što pokazuju rezultati izbora za EP. Ona štiti interese velikih evropskih i američkih kompanija i pojedinaca. Srbijagas je 100% u vlasništvu države, dok je 51% NIS u vlasništvu Gasproma, a ostatak u vlasništvu države i građana(15%). Po regulativama EU proizvođač gasa ne može biti istovremeno i distributer, odnosno vlasnik gasovoda. Tako je i u nekim drugim oblastima, poput energetike. Zato smo doneli zakon i razdvojili proizvodnju i prenos struje, tako da sada imamo dve kompanije EPS i EMS. U praksi se ništa nije promenilo, jer su obe firme u vlasništvu države, a i dalje preko 99% struje se kupuje od EPS-a. Zato su Rusi napravili gasovod do Turske. A na Turskoj i drugima zemljama je da li će nastaviti taj gasovod ili ne. Naravno gas je iz Rusije, ali ćemo ga kupovati od Turaka. Ne verujem da Brisel može naći zamerke, bez obzira na tamošnju"dobru volju" da se spreči da Balkan i srednja Evropa trajno regulišu snabdevanje gasom,s'obzirom da će gasovod kroz Ukrajini biti uskoro istorija.

Henry Chinasky

pre 5 godina

Amerikanci i EU ne mogu da se pomire sa tim da Ruski gas prolazi mimo njih, pa izmišljaju razna, nazovi pravila, sve pod navodnom brigom za potrošače i protiv monopola.

da primetim:

pre 5 godina

GRADITE VETRO PARKOVE !!!

KORISTITE SOLARNU ?NERGIJU !!!

Gasovodi su ptencijalne bombe!
Zaustavite mini hidro-elektrane i unistavanje vodotokova!
sta he sa rekom Uvac i ostalim rekama?

Export

pre 5 godina

Niko u Srbiji NE SME DA KAŽE:
Pošto je Gasovod u Vlasništvu RUSIJE,onda je i tlo po kome prolazi cevovod i to u širini od 5 km,levo i Desno od mesta kuda prolaze cevi u Vlasništvu RUSIJE.Po Ruskom Ustavu,Rusija svoje Vlasništvo,bez obzira gde se nalazi,brani Vojskom.
Eto ,to vam je činjenično stanje,drugovi Srbi,jedini narod na svetu koji OBOŽAVA,SANJA da ga RUS OKUPIRA.

I tako

pre 5 godina

(артиљерац, 3. februar 2019 21:58)
Niste u pravu, Nemacka ima za 2019 godinu ugovorenu cenu od 250 dolara, to je nesto nize od Srbije, prednost koju Srbija ima je u tome sto za nas ne vazi pravilo, plati, uzmi ili ostavi.
Inace, vidim da svi mase temu. Evropa trazi da gasovodom kroz Srbiju mogu gas da transportuju i takozvane trece strane, znaci ne samo Rusi. I tu ne bi bio problem, probjem je kako naci nekoga ko je zainteresovan da koristi taj deo gasovoda. TAP nema kapacitet ni za Grcku, a kamoli za Madarsku, Slovacku.. Rusija je dobila dozvolu da tim gasovodom transportuje svoj gas prema Grckoj,Italiji... Prakticno ne postoji treca strana u nasem slucaju i zbog toga je Srbija trazila izuzece.

Апостол

pre 5 godina

Русофили запамтите- у цивилизацији је монопол забрањен! Још нешто- није то руски гас, него гас окупираних народа средње Азије.

duke-rsk

pre 5 godina

Bravo tako i treba, konkurencija, zapadne firme a ne da nam Rusi sa SPSom, Bajatovicem i ostalom mafijom deru kozu kao zadnjih 30god
(Mimi, 03. februar 2019 12:39)
E moj ti ...zbog takvih nije ni čudo gde smo . Po tebi ,u redu je da nam neka holandska ili britanska firma preprodaje ruski gas ? Debilizam !

артиљерац

pre 5 godina

@ Смрда Да не лупеташ,Србија плаће најнижу цену гаса после Белорусије.

ajdeeee

pre 5 godina

To je ta EU u koju bi neki srbalji dz idu. Ne znam zasto se uopste konsultujemo sa njima. Prekinuti svaki odnos i okrenuti se istoku.
(Antiateista, 3. februar 2019 12:27)

A kuda ces onda da provuces cevke za gas nego preko Evrope? Okreni se malo oko sebe oruzeni smo clanicama EU.

OX

pre 5 godina

Koliko smarate sa ovim tokom.. Te bice,te nece,te postignut dogovor,te nije postignut. Nemojte nas zamarati glupostima i pocnite se baviti pravim novinarstvom,a ne ovim click bait sra*ima.
(Drug Ostoja, 3. februar 2019 13:06)

Dobro bre, sta se odma' ljutis. Od sutra ce da pisu o Kolindi i Hrvatima.

svet

pre 5 godina

Ja ovde vise tumacim, da ruski gas ima pravo jos neki treci, van Srbije da preproda gas koji ce teci skroz taj gadovod u Srbiji, a to znaci, da Srbijagas, koji je u 100% vlasnistvu Srbije nebude jedini prodavac tog gasa prema Mađarskoj pa dalje. Znaci na kraju ce biti, da Srbijagas od 100% prodaje spadne cak i na trecinu ili manje i za toliko manje zarada. A zna se, da trenutno ovde moze samo ruski gas da prođe. Znaci uleti neki iz EU i deli kajmak sa nama, a evra nece uloziti u to.

Malevila

pre 5 godina

Nista ja njima ne verujem. Nama je predsednik rekao pre neki dan u dnevniku da gradnja pocinje za nekoliko dana :-)))))))) (valjda za njih ne vazi ni zakon o izgradnji a ne neka tamo evropska birokratija).

NIS-ovac

pre 5 godina

Juče je bio otvoren šampanjac... danas već vraćamo čep
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goxy, 3. februar 2019 12:29)

A tebi drago.
Gradiće se budite uvereni!

Coco Bill

pre 5 godina

Ma šta se svađate i komentarišete jer ono najvažnijr, a to je, da ćemo mi taj gas plaćati skuplje i od Nemaca i od bilo koga u Zapadnoj Evropi. E sad, da li je ta cena viša zbog Rusa, ili je to zbog akciza od same srpske države, čiji je gasovod ?! To nije ni najmanje važno, važno je da ćemo opet mi potrošači biti nasankani

gradjanin kejn

pre 5 godina

U tom slučaju odmah prekinuti pregovore sa Evropskom unijom i pronaći alternativu.Lepo je biti punopravni član EU,ali kad te ona iskreno hoće.Ovako...Mi smo im samo dobar izvor jeftine radne snage i više od toga ništa,niti ćemo ikad biti.

zmitjkoe

pre 5 godina

Alo bre, utuvite jednom u tu vašu glavu: prodavac gasa ne može biti i vlasnik gasovoda jer to znači monopol i EU to sa pravom ne dozvoljava. Živim u i EU biram od koga ću da kupim gas i struju.

Petar

pre 5 godina

Ma počni da gradiš i završi. Da vidim kako će da nas kazne. Dokle više pitamo evropsku uniju čiji nismo član? Da li je ta unija pitalasa nas za severni tok? Nemci su kao ispunili treći energetski sporazum kada je u pitanju severni tok 2? Sami sebi su dali dozvolu.

EU vodi vise racuna

pre 5 godina

EU vodi vise racuna o interesima Srbije, nego mi sami! Srbijagas je de facto vlasnistvo gasproma, kao i nis, mi tu formalno imamo neki udeo. Bugarima su dozvolili, kao i Madjarima i Austrijancima, iz razloga sto Gasprom ni u jednoj njihovoj firmi nema udeo ili ima manji od 50%!

only fools and horses

pre 5 godina

A šta mislite, da li bi ovi zakoni i pravila bili uopšte doneseni da nije gas ruski? Nema to veze ni sa monopolom i dobrobitom naroda, već klasični ekonomski rat. Smišljamo pravila koja će odgovarati isključivo nama i našim interesima. A Srbija tu nije čak ni kolateralna šteta, već jedan od faktora protiv čijeg interesa se smišljaju ta pravila.

aco

pre 5 godina

ma ako Bugari izgrade, znas kolko bi mene bilo briga za neke tamo birokrate, zakacis ne na Bugare pa nek pisu oni na sajtu sta hoce, ja kroz i na svojoj zemlji radim sta hocu, ili jos jednostavnije, kad Nemci poruse i zabrane severni tok mogu da se obrate nama ovede. tacka. puno..

артиљерац

pre 5 godina

@ Смрда Да не лупеташ,Србија плаће најнижу цену гаса после Белорусије.

Helios

pre 5 godina

Neizmerni apsurd – vezivati gradnju infrastrukture za političku korektnost upotrebe. Dakle npr. ne možeš ti u tvojoj zemlji optičke kablove ako nemaš pet različitih provajdera i to još međunarodnih? Ne možeš autoput ako nisi unapred obezbedio 27 različitih špeditera koji će – ali garantovano! – tu saobraćati sledećih 27 godina?!
Ovom logikom EU bi morao dosledno i da zabrani protok Dunava kroz Srbiju. Kako sme taj Dunav da teče bez da je prvo raspisan tender za brodare?
Naravno ljudi greše kada videvši anti-Srpske i anti-Ruske tendencije (kojih dakako ima) previđaju drugu dominantnu glupost Evrope. U njoj haraju monopoli, prljavi dilovi i sve to – ali sa navučenim kondomom na kome piše velikim slovima Politička Korektnost. I onda sve može! Tako ne može niko da dobije pare za bilo koji naučni projekat ako nema bar još dva saradnika izvan svoje države. Umobolno ali – to je njima ekvivalent onog što je u ex-SFRJ bilo “bratstvo-jedinstvo”.
Debilniost kompletiraju i domaći SPS i arogantno-stupidni Rusi, kao i prošli put za Južni Tok. Obaška odurna USA i ljigave birokrate Brisela – deo elementarne pripreme za ovakve poslove je odraditi pravne i političke šarade i folirancije. Nažalost u svojoj neograničenoj arog-gluposti oni te fiktivne firme još nemaju.
Nadati se da bi ikakva konkurencija realno i mogla da postoji i time smanji preskupu cenu ruskog gasa jeste i lepo i ispravno, ali nije realno.
Graditi svakako, dok je gužva oko Severnog, Sirije, Venecuele, Koreje, Irana…

Смрда

pre 5 godina

А Руси и СНС су хтели да наплаћују гас Србији дупло више него Немачкој, као што је и сада случај, а ЕУ не да.

Henry Chinasky

pre 5 godina

Amerikanci i EU ne mogu da se pomire sa tim da Ruski gas prolazi mimo njih, pa izmišljaju razna, nazovi pravila, sve pod navodnom brigom za potrošače i protiv monopola.

NIS-ovac

pre 5 godina

Juče je bio otvoren šampanjac... danas već vraćamo čep
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goxy, 3. februar 2019 12:29)

A tebi drago.
Gradiće se budite uvereni!

Sloba

pre 5 godina

DejanX
Zbog ovakvog razmišljanja smo tu gde jesmo. U Holandiji se kompanije za prodaju struje i gasa bore za klijente kvalitetom i cenom. U Srbiji nemamo taj izbor. Bilo bi bolje da imamo, moje je mišljenje.

as

pre 5 godina

А Руси и СНС су хтели да наплаћују гас Србији дупло више него Немачкој, као што је и сада случај, а ЕУ не да.
(Смрда, 3. februar 2019 18:32)

Nije da nas EU brani,oni hoce samo da uvedu jos jednu ruku u proces prodaje.Koliko ja kapiram nije problem da nam Rusi prodaju gas po ceni koji oni odrede vec ne mogu Rusi biti krajni isporucilac gasa,treba tu da upadne jos neka firma da kupi taj gas od Rusa pa da ga po vecoj ceni proda nama.A mozda nisam dobro ni razumeo.

tripeetorn

pre 5 godina

EU vodi vise racuna o interesima Srbije, nego mi sami! Srbijagas je de facto vlasnistvo gasproma, kao i nis, mi tu formalno imamo neki udeo. Bugarima su dozvolili, kao i Madjarima i Austrijancima, iz razloga sto Gasprom ni u jednoj njihovoj firmi nema udeo ili ima manji od 50%!(EU vodi vise racuna, 03. februar 2019 14:08)

EU je korumpirana organizacija, koja ne vodi računa ni o sopstvenim građanima, što pokazuju rezultati izbora za EP. Ona štiti interese velikih evropskih i američkih kompanija i pojedinaca. Srbijagas je 100% u vlasništvu države, dok je 51% NIS u vlasništvu Gasproma, a ostatak u vlasništvu države i građana(15%). Po regulativama EU proizvođač gasa ne može biti istovremeno i distributer, odnosno vlasnik gasovoda. Tako je i u nekim drugim oblastima, poput energetike. Zato smo doneli zakon i razdvojili proizvodnju i prenos struje, tako da sada imamo dve kompanije EPS i EMS. U praksi se ništa nije promenilo, jer su obe firme u vlasništvu države, a i dalje preko 99% struje se kupuje od EPS-a. Zato su Rusi napravili gasovod do Turske. A na Turskoj i drugima zemljama je da li će nastaviti taj gasovod ili ne. Naravno gas je iz Rusije, ali ćemo ga kupovati od Turaka. Ne verujem da Brisel može naći zamerke, bez obzira na tamošnju"dobru volju" da se spreči da Balkan i srednja Evropa trajno regulišu snabdevanje gasom,s'obzirom da će gasovod kroz Ukrajini biti uskoro istorija.

djox

pre 5 godina

Navikli srbi na monopol u svemu a kad neko pokuša da nam pokaže da može drugačije i jeftinije, mi ne dozvoljavamo da nam neko soli pamet, pa mi smo nebeski narod i sve najbolje znamo. Nema veze što će biti 3x skuplje, samo da nije po njihovom.

Drug Ostoja

pre 5 godina

Koliko smarate sa ovim tokom.. Te bice,te nece,te postignut dogovor,te nije postignut. Nemojte nas zamarati glupostima i pocnite se baviti pravim novinarstvom,a ne ovim click bait sra*ima.

Апостол

pre 5 godina

Русофили запамтите- у цивилизацији је монопол забрањен! Још нешто- није то руски гас, него гас окупираних народа средње Азије.

duke-rsk

pre 5 godina

Bravo tako i treba, konkurencija, zapadne firme a ne da nam Rusi sa SPSom, Bajatovicem i ostalom mafijom deru kozu kao zadnjih 30god
(Mimi, 03. februar 2019 12:39)
E moj ti ...zbog takvih nije ni čudo gde smo . Po tebi ,u redu je da nam neka holandska ili britanska firma preprodaje ruski gas ? Debilizam !

Vlada

pre 5 godina

Ako su Bugari raspisali tender i sve kapacitete prodali zasto i Srbija ne raspise tender i sve ce da proda jer taj gas nece sigurno ostati u Bugarskoj. Srbijsgas mora tako da bude jedan od učesnika na tom tenderu ali ne i jedini. Time se zadovoljavaju zahtevi tog trećeg energetskog sporazuma a ne stalno ****** uz vetar.

TakoJeKakoJe

pre 5 godina

Jedan od prvih drzavnika koji se suprostavio monopolima je bio Teodor Ruzevelt. On je pokrenuo 45 anti-trust postupaka, a najcuveniji je protiv Rokfelerovog Standard Oil-a. Standard oil je tada bio toliko mocan da je drzao skoro kompletnu industriju nafte i gasa u SAD. Ne postoji moderna kompanija koja je i blizu njihove tadasnje moci i velicine.
Ruzevelt je govorio o monopolima da je njihova jedina briga kako da zadrze monopol i svu energiju, vreme i novac ulazu u taj jedan cilj, popuno zanemarujuci razvoj i interes potrosaca.

Obrnuto od T. Ruzevelta, Putin je po dolasku na vlast konsolidovao idustriju nafte i gasa u samo dve kompanije, stvarajuci drzavni monopol pod svojom kontrolom. Tesko da ce Gazprom, navikao na monopolski polozaj, da pristane dragovoljno da deli trziste i resurse s bilo kim. Oni su i kupili NIS s garancijom da ce imati dugovecni monopol na domacem trzistu. Interese potrosaca bi u tom slucaju zastupala drzava jer oni ne maju kome drugom da se okrenu da bi kupili gas. Ili rade sa NIS ili nemaju gas.

Sad ako neki gledaju da investiraju u Srbiju a gas je jedan od potreba njihove proizvodnje, morace da prihvate da rade na trzistu koje je pod punom kontrolom Gazproma, ili da odu u drugu zemlju.

DrMr

pre 5 godina

Treba ponuditi opciju u kojoj bi bilo dozvoljeno trecoj ili cetvrtoj strani da gradi gasovod pored ovog kroz Srbiju, ali pod istim uslovima gradnje kao sto ih ima 'Turski tok'.

Export

pre 5 godina

Niko u Srbiji NE SME DA KAŽE:
Pošto je Gasovod u Vlasništvu RUSIJE,onda je i tlo po kome prolazi cevovod i to u širini od 5 km,levo i Desno od mesta kuda prolaze cevi u Vlasništvu RUSIJE.Po Ruskom Ustavu,Rusija svoje Vlasništvo,bez obzira gde se nalazi,brani Vojskom.
Eto ,to vam je činjenično stanje,drugovi Srbi,jedini narod na svetu koji OBOŽAVA,SANJA da ga RUS OKUPIRA.

OX

pre 5 godina

Koliko smarate sa ovim tokom.. Te bice,te nece,te postignut dogovor,te nije postignut. Nemojte nas zamarati glupostima i pocnite se baviti pravim novinarstvom,a ne ovim click bait sra*ima.
(Drug Ostoja, 3. februar 2019 13:06)

Dobro bre, sta se odma' ljutis. Od sutra ce da pisu o Kolindi i Hrvatima.

da primetim:

pre 5 godina

GRADITE VETRO PARKOVE !!!

KORISTITE SOLARNU ?NERGIJU !!!

Gasovodi su ptencijalne bombe!
Zaustavite mini hidro-elektrane i unistavanje vodotokova!
sta he sa rekom Uvac i ostalim rekama?

ajdeeee

pre 5 godina

To je ta EU u koju bi neki srbalji dz idu. Ne znam zasto se uopste konsultujemo sa njima. Prekinuti svaki odnos i okrenuti se istoku.
(Antiateista, 3. februar 2019 12:27)

A kuda ces onda da provuces cevke za gas nego preko Evrope? Okreni se malo oko sebe oruzeni smo clanicama EU.

svet

pre 5 godina

Ja ovde vise tumacim, da ruski gas ima pravo jos neki treci, van Srbije da preproda gas koji ce teci skroz taj gadovod u Srbiji, a to znaci, da Srbijagas, koji je u 100% vlasnistvu Srbije nebude jedini prodavac tog gasa prema Mađarskoj pa dalje. Znaci na kraju ce biti, da Srbijagas od 100% prodaje spadne cak i na trecinu ili manje i za toliko manje zarada. A zna se, da trenutno ovde moze samo ruski gas da prođe. Znaci uleti neki iz EU i deli kajmak sa nama, a evra nece uloziti u to.

I tako

pre 5 godina

(артиљерац, 3. februar 2019 21:58)
Niste u pravu, Nemacka ima za 2019 godinu ugovorenu cenu od 250 dolara, to je nesto nize od Srbije, prednost koju Srbija ima je u tome sto za nas ne vazi pravilo, plati, uzmi ili ostavi.
Inace, vidim da svi mase temu. Evropa trazi da gasovodom kroz Srbiju mogu gas da transportuju i takozvane trece strane, znaci ne samo Rusi. I tu ne bi bio problem, probjem je kako naci nekoga ko je zainteresovan da koristi taj deo gasovoda. TAP nema kapacitet ni za Grcku, a kamoli za Madarsku, Slovacku.. Rusija je dobila dozvolu da tim gasovodom transportuje svoj gas prema Grckoj,Italiji... Prakticno ne postoji treca strana u nasem slucaju i zbog toga je Srbija trazila izuzece.

Malevila

pre 5 godina

Nista ja njima ne verujem. Nama je predsednik rekao pre neki dan u dnevniku da gradnja pocinje za nekoliko dana :-)))))))) (valjda za njih ne vazi ni zakon o izgradnji a ne neka tamo evropska birokratija).

Coco Bill

pre 5 godina

Ma šta se svađate i komentarišete jer ono najvažnijr, a to je, da ćemo mi taj gas plaćati skuplje i od Nemaca i od bilo koga u Zapadnoj Evropi. E sad, da li je ta cena viša zbog Rusa, ili je to zbog akciza od same srpske države, čiji je gasovod ?! To nije ni najmanje važno, važno je da ćemo opet mi potrošači biti nasankani