Četvrtak, 10.01.2019.

18:57

I zvanično: Hrvatima propao posao, Amerikanci ne daju F-16

Izrael je zvanično obavestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može dobiti odobrenje SAD za isporuku Hrvatskoj aviona "F-16 Barak" američke proizvodnje.

Izvor: Tanjug

I zvanièno: Hrvatima propao posao, Amerikanci ne daju F-16 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

mario

pre 5 godina

@(21 vek, 11. januar 2019 09:27)Što si ti sve nalupao u svojem komkentaru to je nevjerojatno,pa jel ti znaš koliko je do sada USA vojne opreme poklonila Hrvatskoj?daj prvo provjeri podatke.A ovaj posao sa avionima je čisti biznis jer ameri ne daju da netko drugi zarađuje na njima i to je to.

органски вентилатор

pre 5 godina

И тако ће се једнога дана,када буде најпотребније,сви сетити какав је Америка "савезник"....да видимо леђа и тој империји зла већ једном.

21 vek

pre 5 godina

@C I N I K, bolje i ruska gubernija, ali sa svojim stavom i svojom vojskom i svojim avionima nego podguzna muva zapada. Malo su Ameri pročešljali dokumentaciju pa su videli da joj je još uvek objavljen rat od 1941 od strane NDH a današnja savremena kako oni kazu samosvojna citaj nezavisna drzava Hrvatska nije povukla tu objavu rata. Naravno da Ameri neće da prodaju avione svojim neprijateljima. Ukoliko ne verujes potraži na netu. Imaš ovu info. Drugo umešala se visa sila. Ne moze se sreca praviti na grobovima srba.

Bubba the love sponge

pre 5 godina

Kad može Bugarska da kupi nove avione zašto nebi i Hrvacka jači su ekonomski of komšija .Da ne kupi Srbija nebi ni oni,bolesnici jedni i drugi niste mogli naći pametnije mjesto potrošiti toliki novac .

Kocka

pre 5 godina

@ intimna prepiska sa moderatorom

Kao sto i pise u komentarima ranije, Izrael je dobio na poklon te avione i izvrsio ugradnju svoje opreme. Sa opremom koju poseduju u rangu su sa f16 block 70 (viper). Amerika dozvoljava ugradnju opreme koja nije standardna ali samo za koriscenje u toj zemlji gde je ugradjena, ne moze se prodati takav nekoj drugoj drzavi. Jevreji su mislili ce ova kombinacija proci i da ce mozda i druge drzave hteti te avione. Problem je sto tu ameri ne profitiraju nista a oni su proizvodjac tih aviona.

Metropola

pre 5 godina

Da sad imaju mozga kao sto ga nemaju pa da bace patku kako će da kupe kod Rusa MiG i Suhoj. Em bi im dali ove F16 em bi bili nibud pošto.
(pimbe, 10. januar 2019 19:30)... samo kad bi smeli to! Dosta je zapadnjacima tih nasih fora na koje smo ih (citaj Tito) hvatali decenijama!

Zivim ko car

pre 5 godina

@gospodin popara
primenjujes srpski zakon o javnim nabavkama, na nabavku vojne tehnike u medjunarodnom pravu?!
Bravo gospodine, bravo...

Laik

pre 5 godina

Ameri im ucinili uslugu.Kupice od Grka jeftinije i manje rabljene,koje ce moci posle da nadogradjuju na verziju za koju imaju love.Izraelci sve letelice u startu modifikuju sa svojom tehnologijom i prema svojim potrebama.Problem je sto posle njihove modifikacije G.D.ne moze da uradi ni jednu zvanicnu nadgradnju ni odrzavanje.Osim toga,nisu imali ni pravo da budze avion a kamoli takvog da ga prodaju.Da je u pitanju samo tih 12 letelica Hrvatskoj,progledali bi im kroz prste ali mnogo je narudzbina f16-ca i ne smeju se naravno ugroziti drugi,mnogo veci poslovi time sto bi se Izraelcima dozvolilo da proda ju "poklonjene" i preradjene letelice.

uos

pre 5 godina

@pimbe
Vidi, ne ide to tako i uopste nije pametno ucenjivati Amerikance. To mi izgleda jos nismo ukapirali :) Jednostavno, ponoviti tender i ovaj put ozbiljnije birati.
Na kraju ce Hrvati kupiti NOVE F-16, ovu verziju Blok 72 uz obecanje donacije starijih F-16. Tako to Ameri rade. Pogledaj primer Rumunije.

South Park

pre 5 godina

Može li mi neko dati objašnjenje zašto im ne daju?Priča je valjda ne sme na avionu biti ništa "neameričko" tj izraelske modifikacije. Da li bi mi neko detaljnije napisao?
(Vladan, 10. januar 2019 22:02)
Postoji zastita tehnologije i svako ko kupi ili dobije donaciju kao Izrael u ovom slucaju potpisuju klauzulu da u slucaju davanja istih to ne moze bez saglasnosti Amerikanaca tj kongresa uz jasno naglaseno da moraju biti isjljucivo onakvi kakvi su dobijeni tj fabricki mod.Kongres bi dozvolio al uz jasan uslov da budu fabricki kao kad su proizvedeni bez prepravki koje je Izrael uradio.Bez Izraelske opreme oni nisu ni za zaprasivanje komaraca,pra pra prastara oprema od pre 30+godina.

Max

pre 5 godina

@ Vladan
Avioni koje je Izrael ponudio HR su donacija Amerikanaca drzavi Izrael. Oni jesu stari 30 godina ali su sto bi vi rekli nabudjeni do bola. U biti su bolji od originala. F-16 Barak je gotovo u rangu novih F-16 blok 70 ( viper). U cijenu koju je Izrael ponudio ( cca. 500 mil.€) uracunato je osim 12 aviona i obuka pilota u Izraelu koja se vec provodi,naoruzanje,simulatori,tehnicka podrska ,obuka aviomehanicara u HR,prijenos znanja i tehnologije. Uz sve to garantirano je za svaki od tih aviona 8000 sati naleta. Amerikanci su dali suglasnost za prodaju takvih aviona Hrvatskoj. Zbog toga su Izraelci i doletjeli na proslavu Oluje. To im je bio marketinski potez kojim su htjeli privuci i ostale kupce. Takve avione su ponudili Bugarskoj i Rumuniji i to je bio znak za uzbunu u USA. Proizvodjac Lokid Martin i ostali proizvodjaci naoruzanja su vidjeli da ih Izrael pravi budalama prodajuci njihovih ruku djelo. Nadogradjeno i modernizirano u Izraelu ali dobijeno od USA za 0 $ u sklopu pomoci koja od strane USA prema Izraelu iznosi 4,5 milijarde dolara godisnje. Hrvatska je ovdje ispala kolateralna zrtva. Izraelu je receno : HR je izuzetak,odradite to. A oni isti takav posao ponudise i Bugarskoj i Rumuniji. E pa nece da moze.

C i n i k

pre 5 godina

Bila je velika korupcija u najavi ako vec neko nekom i nije dao malo $...ameri to provalali pa stopirali.A u sustini,Izrael je prodavao 12 kom.F16 koje je pre 30 g dobio besplatno od Usa...
Bio bi to bas extra posao za Izrael...
Svejedno,ja licno smatram da je nabavka F16 najbolja moguca opcija za svaku zemlju.Krivo mi je za Srbiju jer je ruska provincija-gubernija i to je vec zavrsena prica,pusto ostrvo Evrope, ali sto se tice komsija ne vidim bolju opciju od F16,s tim da je naravno bolje kupiti nove makar svega 6 kom..

uos

pre 5 godina

@Vladan
Evo ukratko... Amerikanci su te avione F-16 poklonili Izraelu kao deo redovne vojne pomoci koje SAD daju Izraelu. Onda je Izrael (kao sto to uvek radi) modifikovao te avione za svoje potrebe, ugradio tehnologiju i opremu koja njemu odgovara i znacajno unapredio osnovnu verziju koju je dobio od Amerikanaca. Tako su avioni koji nose oznaku “Barak” opremljeni mocnim radarima, ogromnim spektrom naoruzanja, imaju veci dolet od “obicnih” F-16, imaju moderniju elektroniku, u sustini znatno unapredjen avion. E sad, Izrael je te avione ponudio na tenderu Hrvatima kao F-16, i tako se takmicio i bio superioran u odnosu na konkurenciju. Ukljucujuci i polovne americke F-16.
Amerikanci ne zele da dozvole da Izrael tako ostvaruje prednost, jer Izrael prodaje opremu koja nije standardna za F-16. Amerikanci traze da Izrael ukloni dodatnu opremu i proda avion u stanju u kojem ga je dobio. Dakle, sa tehnologijom iz osamdesetih godina. Hrvati to ne zele i tako je dogovor propao. Zasto su Ameri to uradili? Zato sto Izrael koji je te avione dobio besplatno direktno njima kvari posao i zato sto su se pojavile i druge drzave koje su htele da kupe Barake od Izraela, cime bi odustali od kupovine americkih F-16.
U sustini, Izrael je pokusao da proda modernizovani F-16 po ceni starog iz osamdesetih godina, a to tako ne moze.

igor sulic

pre 5 godina

Evo konacno je otkriven i razlog!Ameri su odobrili Izraelu prodaju F-16 barak prije dvije godine, ali samo hrvatskoj!U meduvremenu, kada su culi za cijenu i uvjete i sposobnosti baraka, javili su se redom Madari, Rumuni i Bugari zeleci da i oni kupe isti avion!E onda su, normalno, ameri stopirali cijeli posao!Izgleda je to bio dobar ugovor za hrvatsku!

Vladan

pre 5 godina

Može li mi neko dati objašnjenje zašto im ne daju?Priča je valjda ne sme na avionu biti ništa "neameričko" tj izraelske modifikacije. Da li bi mi neko detaljnije napisao?

Mare

pre 5 godina

@Vladan.

Upravo tako, Amerikanci ne daju da se prodaju avioni kojima je mofifikovana elektronika od strane Izraela. I to su jos davno rekli i Izraelu i Hrvatskoj.Ali i Izrael i Hrvatska su korumpirane zemlje, i hteli su da se ogrebu pojedini i za sebe. i mislili su kao to je samo prica, pustice amerikanci.I sad kad je trebalo da se zavrsi , amerikanci blokiraju.

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Izraelci carevi. Prodaju X god stare F16, sa sve naoruzanjem i obukom, za 500 milki Hrvatima, avione koje su verovatno dobili ili za male pare kupili od Amera, još sa njihovom tehnologijom, a kao d?ju najbolju ponudu na tenderu, na kojem učestvuju, upravo njihovi najveći donatori Amerikanci ?!? Voleo bih da čujem nekoga ko se razume ili je upućen, ono što sam pročitao je Alan Fordija.

Max

pre 5 godina

@ Vladan
Avioni koje je Izrael ponudio HR su donacija Amerikanaca drzavi Izrael. Oni jesu stari 30 godina ali su sto bi vi rekli nabudjeni do bola. U biti su bolji od originala. F-16 Barak je gotovo u rangu novih F-16 blok 70 ( viper). U cijenu koju je Izrael ponudio ( cca. 500 mil.€) uracunato je osim 12 aviona i obuka pilota u Izraelu koja se vec provodi,naoruzanje,simulatori,tehnicka podrska ,obuka aviomehanicara u HR,prijenos znanja i tehnologije. Uz sve to garantirano je za svaki od tih aviona 8000 sati naleta. Amerikanci su dali suglasnost za prodaju takvih aviona Hrvatskoj. Zbog toga su Izraelci i doletjeli na proslavu Oluje. To im je bio marketinski potez kojim su htjeli privuci i ostale kupce. Takve avione su ponudili Bugarskoj i Rumuniji i to je bio znak za uzbunu u USA. Proizvodjac Lokid Martin i ostali proizvodjaci naoruzanja su vidjeli da ih Izrael pravi budalama prodajuci njihovih ruku djelo. Nadogradjeno i modernizirano u Izraelu ali dobijeno od USA za 0 $ u sklopu pomoci koja od strane USA prema Izraelu iznosi 4,5 milijarde dolara godisnje. Hrvatska je ovdje ispala kolateralna zrtva. Izraelu je receno : HR je izuzetak,odradite to. A oni isti takav posao ponudise i Bugarskoj i Rumuniji. E pa nece da moze.

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Izraelci carevi. Prodaju X god stare F16, sa sve naoruzanjem i obukom, za 500 milki Hrvatima, avione koje su verovatno dobili ili za male pare kupili od Amera, još sa njihovom tehnologijom, a kao d?ju najbolju ponudu na tenderu, na kojem učestvuju, upravo njihovi najveći donatori Amerikanci ?!? Voleo bih da čujem nekoga ko se razume ili je upućen, ono što sam pročitao je Alan Fordija.

igor sulic

pre 5 godina

Evo konacno je otkriven i razlog!Ameri su odobrili Izraelu prodaju F-16 barak prije dvije godine, ali samo hrvatskoj!U meduvremenu, kada su culi za cijenu i uvjete i sposobnosti baraka, javili su se redom Madari, Rumuni i Bugari zeleci da i oni kupe isti avion!E onda su, normalno, ameri stopirali cijeli posao!Izgleda je to bio dobar ugovor za hrvatsku!

uos

pre 5 godina

@Vladan
Evo ukratko... Amerikanci su te avione F-16 poklonili Izraelu kao deo redovne vojne pomoci koje SAD daju Izraelu. Onda je Izrael (kao sto to uvek radi) modifikovao te avione za svoje potrebe, ugradio tehnologiju i opremu koja njemu odgovara i znacajno unapredio osnovnu verziju koju je dobio od Amerikanaca. Tako su avioni koji nose oznaku “Barak” opremljeni mocnim radarima, ogromnim spektrom naoruzanja, imaju veci dolet od “obicnih” F-16, imaju moderniju elektroniku, u sustini znatno unapredjen avion. E sad, Izrael je te avione ponudio na tenderu Hrvatima kao F-16, i tako se takmicio i bio superioran u odnosu na konkurenciju. Ukljucujuci i polovne americke F-16.
Amerikanci ne zele da dozvole da Izrael tako ostvaruje prednost, jer Izrael prodaje opremu koja nije standardna za F-16. Amerikanci traze da Izrael ukloni dodatnu opremu i proda avion u stanju u kojem ga je dobio. Dakle, sa tehnologijom iz osamdesetih godina. Hrvati to ne zele i tako je dogovor propao. Zasto su Ameri to uradili? Zato sto Izrael koji je te avione dobio besplatno direktno njima kvari posao i zato sto su se pojavile i druge drzave koje su htele da kupe Barake od Izraela, cime bi odustali od kupovine americkih F-16.
U sustini, Izrael je pokusao da proda modernizovani F-16 po ceni starog iz osamdesetih godina, a to tako ne moze.

C i n i k

pre 5 godina

Bila je velika korupcija u najavi ako vec neko nekom i nije dao malo $...ameri to provalali pa stopirali.A u sustini,Izrael je prodavao 12 kom.F16 koje je pre 30 g dobio besplatno od Usa...
Bio bi to bas extra posao za Izrael...
Svejedno,ja licno smatram da je nabavka F16 najbolja moguca opcija za svaku zemlju.Krivo mi je za Srbiju jer je ruska provincija-gubernija i to je vec zavrsena prica,pusto ostrvo Evrope, ali sto se tice komsija ne vidim bolju opciju od F16,s tim da je naravno bolje kupiti nove makar svega 6 kom..

uos

pre 5 godina

@pimbe
Vidi, ne ide to tako i uopste nije pametno ucenjivati Amerikance. To mi izgleda jos nismo ukapirali :) Jednostavno, ponoviti tender i ovaj put ozbiljnije birati.
Na kraju ce Hrvati kupiti NOVE F-16, ovu verziju Blok 72 uz obecanje donacije starijih F-16. Tako to Ameri rade. Pogledaj primer Rumunije.

Mare

pre 5 godina

@Vladan.

Upravo tako, Amerikanci ne daju da se prodaju avioni kojima je mofifikovana elektronika od strane Izraela. I to su jos davno rekli i Izraelu i Hrvatskoj.Ali i Izrael i Hrvatska su korumpirane zemlje, i hteli su da se ogrebu pojedini i za sebe. i mislili su kao to je samo prica, pustice amerikanci.I sad kad je trebalo da se zavrsi , amerikanci blokiraju.

Laik

pre 5 godina

Ameri im ucinili uslugu.Kupice od Grka jeftinije i manje rabljene,koje ce moci posle da nadogradjuju na verziju za koju imaju love.Izraelci sve letelice u startu modifikuju sa svojom tehnologijom i prema svojim potrebama.Problem je sto posle njihove modifikacije G.D.ne moze da uradi ni jednu zvanicnu nadgradnju ni odrzavanje.Osim toga,nisu imali ni pravo da budze avion a kamoli takvog da ga prodaju.Da je u pitanju samo tih 12 letelica Hrvatskoj,progledali bi im kroz prste ali mnogo je narudzbina f16-ca i ne smeju se naravno ugroziti drugi,mnogo veci poslovi time sto bi se Izraelcima dozvolilo da proda ju "poklonjene" i preradjene letelice.

South Park

pre 5 godina

Može li mi neko dati objašnjenje zašto im ne daju?Priča je valjda ne sme na avionu biti ništa "neameričko" tj izraelske modifikacije. Da li bi mi neko detaljnije napisao?
(Vladan, 10. januar 2019 22:02)
Postoji zastita tehnologije i svako ko kupi ili dobije donaciju kao Izrael u ovom slucaju potpisuju klauzulu da u slucaju davanja istih to ne moze bez saglasnosti Amerikanaca tj kongresa uz jasno naglaseno da moraju biti isjljucivo onakvi kakvi su dobijeni tj fabricki mod.Kongres bi dozvolio al uz jasan uslov da budu fabricki kao kad su proizvedeni bez prepravki koje je Izrael uradio.Bez Izraelske opreme oni nisu ni za zaprasivanje komaraca,pra pra prastara oprema od pre 30+godina.

Zivim ko car

pre 5 godina

@gospodin popara
primenjujes srpski zakon o javnim nabavkama, na nabavku vojne tehnike u medjunarodnom pravu?!
Bravo gospodine, bravo...

Vladan

pre 5 godina

Može li mi neko dati objašnjenje zašto im ne daju?Priča je valjda ne sme na avionu biti ništa "neameričko" tj izraelske modifikacije. Da li bi mi neko detaljnije napisao?

mario

pre 5 godina

@(21 vek, 11. januar 2019 09:27)Što si ti sve nalupao u svojem komkentaru to je nevjerojatno,pa jel ti znaš koliko je do sada USA vojne opreme poklonila Hrvatskoj?daj prvo provjeri podatke.A ovaj posao sa avionima je čisti biznis jer ameri ne daju da netko drugi zarađuje na njima i to je to.

Kocka

pre 5 godina

@ intimna prepiska sa moderatorom

Kao sto i pise u komentarima ranije, Izrael je dobio na poklon te avione i izvrsio ugradnju svoje opreme. Sa opremom koju poseduju u rangu su sa f16 block 70 (viper). Amerika dozvoljava ugradnju opreme koja nije standardna ali samo za koriscenje u toj zemlji gde je ugradjena, ne moze se prodati takav nekoj drugoj drzavi. Jevreji su mislili ce ova kombinacija proci i da ce mozda i druge drzave hteti te avione. Problem je sto tu ameri ne profitiraju nista a oni su proizvodjac tih aviona.

Metropola

pre 5 godina

Da sad imaju mozga kao sto ga nemaju pa da bace patku kako će da kupe kod Rusa MiG i Suhoj. Em bi im dali ove F16 em bi bili nibud pošto.
(pimbe, 10. januar 2019 19:30)... samo kad bi smeli to! Dosta je zapadnjacima tih nasih fora na koje smo ih (citaj Tito) hvatali decenijama!

Bubba the love sponge

pre 5 godina

Kad može Bugarska da kupi nove avione zašto nebi i Hrvacka jači su ekonomski of komšija .Da ne kupi Srbija nebi ni oni,bolesnici jedni i drugi niste mogli naći pametnije mjesto potrošiti toliki novac .

21 vek

pre 5 godina

@C I N I K, bolje i ruska gubernija, ali sa svojim stavom i svojom vojskom i svojim avionima nego podguzna muva zapada. Malo su Ameri pročešljali dokumentaciju pa su videli da joj je još uvek objavljen rat od 1941 od strane NDH a današnja savremena kako oni kazu samosvojna citaj nezavisna drzava Hrvatska nije povukla tu objavu rata. Naravno da Ameri neće da prodaju avione svojim neprijateljima. Ukoliko ne verujes potraži na netu. Imaš ovu info. Drugo umešala se visa sila. Ne moze se sreca praviti na grobovima srba.

органски вентилатор

pre 5 godina

И тако ће се једнога дана,када буде најпотребније,сви сетити какав је Америка "савезник"....да видимо леђа и тој империји зла већ једном.

C i n i k

pre 5 godina

Bila je velika korupcija u najavi ako vec neko nekom i nije dao malo $...ameri to provalali pa stopirali.A u sustini,Izrael je prodavao 12 kom.F16 koje je pre 30 g dobio besplatno od Usa...
Bio bi to bas extra posao za Izrael...
Svejedno,ja licno smatram da je nabavka F16 najbolja moguca opcija za svaku zemlju.Krivo mi je za Srbiju jer je ruska provincija-gubernija i to je vec zavrsena prica,pusto ostrvo Evrope, ali sto se tice komsija ne vidim bolju opciju od F16,s tim da je naravno bolje kupiti nove makar svega 6 kom..

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Izraelci carevi. Prodaju X god stare F16, sa sve naoruzanjem i obukom, za 500 milki Hrvatima, avione koje su verovatno dobili ili za male pare kupili od Amera, još sa njihovom tehnologijom, a kao d?ju najbolju ponudu na tenderu, na kojem učestvuju, upravo njihovi najveći donatori Amerikanci ?!? Voleo bih da čujem nekoga ko se razume ili je upućen, ono što sam pročitao je Alan Fordija.

21 vek

pre 5 godina

@C I N I K, bolje i ruska gubernija, ali sa svojim stavom i svojom vojskom i svojim avionima nego podguzna muva zapada. Malo su Ameri pročešljali dokumentaciju pa su videli da joj je još uvek objavljen rat od 1941 od strane NDH a današnja savremena kako oni kazu samosvojna citaj nezavisna drzava Hrvatska nije povukla tu objavu rata. Naravno da Ameri neće da prodaju avione svojim neprijateljima. Ukoliko ne verujes potraži na netu. Imaš ovu info. Drugo umešala se visa sila. Ne moze se sreca praviti na grobovima srba.

Mare

pre 5 godina

@Vladan.

Upravo tako, Amerikanci ne daju da se prodaju avioni kojima je mofifikovana elektronika od strane Izraela. I to su jos davno rekli i Izraelu i Hrvatskoj.Ali i Izrael i Hrvatska su korumpirane zemlje, i hteli su da se ogrebu pojedini i za sebe. i mislili su kao to je samo prica, pustice amerikanci.I sad kad je trebalo da se zavrsi , amerikanci blokiraju.

igor sulic

pre 5 godina

Evo konacno je otkriven i razlog!Ameri su odobrili Izraelu prodaju F-16 barak prije dvije godine, ali samo hrvatskoj!U meduvremenu, kada su culi za cijenu i uvjete i sposobnosti baraka, javili su se redom Madari, Rumuni i Bugari zeleci da i oni kupe isti avion!E onda su, normalno, ameri stopirali cijeli posao!Izgleda je to bio dobar ugovor za hrvatsku!

Vladan

pre 5 godina

Može li mi neko dati objašnjenje zašto im ne daju?Priča je valjda ne sme na avionu biti ništa "neameričko" tj izraelske modifikacije. Da li bi mi neko detaljnije napisao?

Bubba the love sponge

pre 5 godina

Kad može Bugarska da kupi nove avione zašto nebi i Hrvacka jači su ekonomski of komšija .Da ne kupi Srbija nebi ni oni,bolesnici jedni i drugi niste mogli naći pametnije mjesto potrošiti toliki novac .

Laik

pre 5 godina

Ameri im ucinili uslugu.Kupice od Grka jeftinije i manje rabljene,koje ce moci posle da nadogradjuju na verziju za koju imaju love.Izraelci sve letelice u startu modifikuju sa svojom tehnologijom i prema svojim potrebama.Problem je sto posle njihove modifikacije G.D.ne moze da uradi ni jednu zvanicnu nadgradnju ni odrzavanje.Osim toga,nisu imali ni pravo da budze avion a kamoli takvog da ga prodaju.Da je u pitanju samo tih 12 letelica Hrvatskoj,progledali bi im kroz prste ali mnogo je narudzbina f16-ca i ne smeju se naravno ugroziti drugi,mnogo veci poslovi time sto bi se Izraelcima dozvolilo da proda ju "poklonjene" i preradjene letelice.

Max

pre 5 godina

@ Vladan
Avioni koje je Izrael ponudio HR su donacija Amerikanaca drzavi Izrael. Oni jesu stari 30 godina ali su sto bi vi rekli nabudjeni do bola. U biti su bolji od originala. F-16 Barak je gotovo u rangu novih F-16 blok 70 ( viper). U cijenu koju je Izrael ponudio ( cca. 500 mil.€) uracunato je osim 12 aviona i obuka pilota u Izraelu koja se vec provodi,naoruzanje,simulatori,tehnicka podrska ,obuka aviomehanicara u HR,prijenos znanja i tehnologije. Uz sve to garantirano je za svaki od tih aviona 8000 sati naleta. Amerikanci su dali suglasnost za prodaju takvih aviona Hrvatskoj. Zbog toga su Izraelci i doletjeli na proslavu Oluje. To im je bio marketinski potez kojim su htjeli privuci i ostale kupce. Takve avione su ponudili Bugarskoj i Rumuniji i to je bio znak za uzbunu u USA. Proizvodjac Lokid Martin i ostali proizvodjaci naoruzanja su vidjeli da ih Izrael pravi budalama prodajuci njihovih ruku djelo. Nadogradjeno i modernizirano u Izraelu ali dobijeno od USA za 0 $ u sklopu pomoci koja od strane USA prema Izraelu iznosi 4,5 milijarde dolara godisnje. Hrvatska je ovdje ispala kolateralna zrtva. Izraelu je receno : HR je izuzetak,odradite to. A oni isti takav posao ponudise i Bugarskoj i Rumuniji. E pa nece da moze.

uos

pre 5 godina

@pimbe
Vidi, ne ide to tako i uopste nije pametno ucenjivati Amerikance. To mi izgleda jos nismo ukapirali :) Jednostavno, ponoviti tender i ovaj put ozbiljnije birati.
Na kraju ce Hrvati kupiti NOVE F-16, ovu verziju Blok 72 uz obecanje donacije starijih F-16. Tako to Ameri rade. Pogledaj primer Rumunije.

uos

pre 5 godina

@Vladan
Evo ukratko... Amerikanci su te avione F-16 poklonili Izraelu kao deo redovne vojne pomoci koje SAD daju Izraelu. Onda je Izrael (kao sto to uvek radi) modifikovao te avione za svoje potrebe, ugradio tehnologiju i opremu koja njemu odgovara i znacajno unapredio osnovnu verziju koju je dobio od Amerikanaca. Tako su avioni koji nose oznaku “Barak” opremljeni mocnim radarima, ogromnim spektrom naoruzanja, imaju veci dolet od “obicnih” F-16, imaju moderniju elektroniku, u sustini znatno unapredjen avion. E sad, Izrael je te avione ponudio na tenderu Hrvatima kao F-16, i tako se takmicio i bio superioran u odnosu na konkurenciju. Ukljucujuci i polovne americke F-16.
Amerikanci ne zele da dozvole da Izrael tako ostvaruje prednost, jer Izrael prodaje opremu koja nije standardna za F-16. Amerikanci traze da Izrael ukloni dodatnu opremu i proda avion u stanju u kojem ga je dobio. Dakle, sa tehnologijom iz osamdesetih godina. Hrvati to ne zele i tako je dogovor propao. Zasto su Ameri to uradili? Zato sto Izrael koji je te avione dobio besplatno direktno njima kvari posao i zato sto su se pojavile i druge drzave koje su htele da kupe Barake od Izraela, cime bi odustali od kupovine americkih F-16.
U sustini, Izrael je pokusao da proda modernizovani F-16 po ceni starog iz osamdesetih godina, a to tako ne moze.

органски вентилатор

pre 5 godina

И тако ће се једнога дана,када буде најпотребније,сви сетити какав је Америка "савезник"....да видимо леђа и тој империји зла већ једном.

South Park

pre 5 godina

Može li mi neko dati objašnjenje zašto im ne daju?Priča je valjda ne sme na avionu biti ništa "neameričko" tj izraelske modifikacije. Da li bi mi neko detaljnije napisao?
(Vladan, 10. januar 2019 22:02)
Postoji zastita tehnologije i svako ko kupi ili dobije donaciju kao Izrael u ovom slucaju potpisuju klauzulu da u slucaju davanja istih to ne moze bez saglasnosti Amerikanaca tj kongresa uz jasno naglaseno da moraju biti isjljucivo onakvi kakvi su dobijeni tj fabricki mod.Kongres bi dozvolio al uz jasan uslov da budu fabricki kao kad su proizvedeni bez prepravki koje je Izrael uradio.Bez Izraelske opreme oni nisu ni za zaprasivanje komaraca,pra pra prastara oprema od pre 30+godina.

Metropola

pre 5 godina

Da sad imaju mozga kao sto ga nemaju pa da bace patku kako će da kupe kod Rusa MiG i Suhoj. Em bi im dali ove F16 em bi bili nibud pošto.
(pimbe, 10. januar 2019 19:30)... samo kad bi smeli to! Dosta je zapadnjacima tih nasih fora na koje smo ih (citaj Tito) hvatali decenijama!

Zivim ko car

pre 5 godina

@gospodin popara
primenjujes srpski zakon o javnim nabavkama, na nabavku vojne tehnike u medjunarodnom pravu?!
Bravo gospodine, bravo...

mario

pre 5 godina

@(21 vek, 11. januar 2019 09:27)Što si ti sve nalupao u svojem komkentaru to je nevjerojatno,pa jel ti znaš koliko je do sada USA vojne opreme poklonila Hrvatskoj?daj prvo provjeri podatke.A ovaj posao sa avionima je čisti biznis jer ameri ne daju da netko drugi zarađuje na njima i to je to.

Kocka

pre 5 godina

@ intimna prepiska sa moderatorom

Kao sto i pise u komentarima ranije, Izrael je dobio na poklon te avione i izvrsio ugradnju svoje opreme. Sa opremom koju poseduju u rangu su sa f16 block 70 (viper). Amerika dozvoljava ugradnju opreme koja nije standardna ali samo za koriscenje u toj zemlji gde je ugradjena, ne moze se prodati takav nekoj drugoj drzavi. Jevreji su mislili ce ova kombinacija proci i da ce mozda i druge drzave hteti te avione. Problem je sto tu ameri ne profitiraju nista a oni su proizvodjac tih aviona.