Aktuelno

Petak, 04.01.2019.

09:15

Svaki treći novi automobil u ovoj zemlji ima električni pogon

Izvor: B92

Svaki treæi novi automobil u ovoj zemlji ima elektrièni pogon IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

T

pre 5 godina

Ovde stalno ide priča da su električni automobili beskorisni. Ja živim u Beogradu, u stanu. Pored firme igrom slučaja ima punjač. Najdalje što sam vozio svoj auto je bilo 900km. I na takav put sam išao dva puta. Da postoji električni auto od 15.000€ i da ima domet od 300km ja bih savršeno mogao da sve svoje potrebe za vožnjom završim električnim automobilom. Na ta dva spomenuta puta bih otišao avionom. Trenutno nema takvih automobila za te pare, ali biće uskoro.

ciga

pre 5 godina

@Peki
Njihov dizel Norveški, da njega nisu prodali nebi bilo ni EV vozila i glumila se čestitost.Proizvodim oružje a širim poruku mira, čisto licemerje!

Oskar

pre 5 godina

"Aloooo...propagando stoj. Zasto ne kazete da je poslednje 2 godine za preko 25% opala potraznja za el friziderima u Norveskoj. Norvezani ne putuju mnogo i ti frizideri sto su pokupovani sluze ISKLJUCIVO za gradske relacije posao-kuca. Svaki norvezanin koji ide cesce van grada i bar jednom mesecno putuje malo dalje vozi auto sa SUS motorima, uglavnom benzince. Ih, kakvo spinovanje i izvrtanje cinjenica u korist propagande."

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1486039#k29132552

Prodaja auta je generalno opala u Norveškoj, ali je zato povećana prodaja EV dok su benzinci i dizelaši imali pad.

Eh ta propaganda. ;)

" A sta bi mi radili da imamo naftu i gas"

Pa dali bi Rusima kao što i jesmo. ;)

Ova godina će biti interesantna što se tiče prodaje EV u Norveškoj; Kona, Leaf (sa većom baterijom), Niro, Model 3, Taycan, i-Pace...

Norveška igra pametno; sa obzirom da preko 95% struje dobijaju iz obnovljivih izvora, prelazak na EV je logična stvar. Lokalno zagađenje vazduha se smanjuje, te smanjuju ličnu upotrebu fosilnih goriva.

Svet i dalje ima potrebu za naftom, pa ukoliko Norveška ne proda istu, prodaće je neko drugi. Zato su oni pametno odlučili da ulože taj "prljavi novac".

Sa sve većom prodajom EV dolaziće do pada cena istih, te većeg i boljeg izbora. Na neko tržište sporije, na neko brže.

peki

pre 5 godina

Ono sto je sigurno da norvezani nece gledati ovakve jezive scene kao danas gde se dizel prosuo,zapalio i izgorese deca i zivi ljudi: https://www.youtube.com/watch?time_continue=71&v=18SYHwlPYv0

sasa

pre 5 godina

kakvo licemerje,videcemo kad busotine nafte i gasa polako pocnu da presusuju da li ce i onda deliti sakom i kapom,u severnom moru vec opada proizvodnja istih

rani

pre 5 godina

Cuj, Norveska "prodaje ko pobesnela"? A sta bi mi radili da imamo naftu i gas, palili bi ga? Naravno da bi prodavali, sami sto za razliku od Norvezana, mi obicni gradjani ne bi imali nista od toga, jer se zna gde bi isla lova od nafte! Cine, ljudi, dobro za svoje gradjane, a oni s druge strane, znaju to da cene, pa postuju svoju zemlju, ne nazivaju je pogrdnim imenima kao sto mi to cinimo kada kazemo Srbistan!

termo

pre 5 godina

El. auto nije buducnost, vec nacin da bogati izmeste zagadjenje u siromasne zemlje.
Kad u jedan litar baterije (jedan kubni decimetar) stane energije kojiko ima u jednom litru benzina onda ce el. auto biti isplativ (a mozda ni tad).
Inace u jednom litru benzina ima 10 puta vise energije nego u jednom litru baterije.

pex

pre 5 godina

Ovakve tekstove ne treba objavljivati na balkanu, rasturate mozgove ljubiteljima cancera i fosilnih goriva.Uostlaom,po kvalitetu zivota se zna koliko smo ovde u svim segmentima ispred skandinavaca tako da pazite sta pricate. Sad mi u nasme stilu mogla doci i neka pretnja agerijom i nasiljem, da slika srednjeg veka bude kompletna.

za DieselLover

pre 5 godina

@DieselLover - tacno je, elektricni UP kosta oko 30.000 evra. Ali u Norveskoj obicni UP kosta oko 32.000 evra. Novreska ima ogromne carine na uvoz SUS vozila, a 0 carine i PDV na EV.
Iz tog razloga je prodaja EV u Norveskoj ogromna. Ipak, cak i sa prodajom koja je oko 60% trzista (EV i PHEV) za sad je udeo EV u ukupnom broju vozila u Norveskoj oko 5%.
Nije puno ali polako raste.

Prodaja benzina je u Norveskoj opala 17%, dizela 4% u 2018 godini, najvise zahvaljujuci EV.

Mi cemo Norvesku dostici NIKAD, a postoji toliko jednostavnih mera koje nasa Vlada moze da uradi -
1. 0 carine i PDV na EV
2. besplatan parking u celoj drzavi
3. besplatno koriscenje autoputeva i tunela
4. 0 taksi za registraciju.

Nista vise da ne uradimo kao drzava, postoji odredjeni sloj stanovnistva (ili jako bogati ili bas ekoloski osvesceni) koji ce biti ti "pioniri" pa kupiti neki ID NEO, Teslu 3, Leaf, Konu, Soul ili neki drugi auto na struju. Posle njih kupovace i drugi ljudi.

Batica

pre 5 godina

@Bojan
Sve to plaća nafta koju dobra i poštena Norveška prodaje kao pobesnela pa ako već ulaziš u analizu onda bi i to trebalo da spomeneš.Vrhunski cinizam,nama će vazduh da bude čist i prozračan a tamo negde će biti kao i do sad.Tako je to kad imaš love,mi ostali nek pocrkamo,veselite se robovi.

442

pre 5 godina

@ Bojan
Samo da dopunim iznetu ‘’pljačkašku’’ tezu.
...Koliko je iz Srbije izneto novca i blaga za poslednjih 80 god., moglo bi da se izgradi 3 ovakve Srbije kakva je sada.
...Od 100% para potrošenih na neku investiciju, samo se 20% ugradi u investiciju. 80% se pretoči u džepove političara.
...Ovakva vlast, tužno je to, ali mora opstati. Baš takvu je žele oni moćni koji je podržavaju, i iznutra i spolja, i čine sve kako bi opstala.

DieselLover

pre 5 godina

Mile2,

Druze, mi ne zivimo u Norveskoj, niti cemo ziveti u slicnoj drzavi i za 20 godina. Renault Clio sa dizel motorom ima potrosnju ispod 4l na 100km, a sve da u racunicu stavis cifru od 8l i dalje kod nas elektrocni automobil nije isplativ. Ne vidim zasto ja to lazem, i sa kojim interesom... Sto se mene tice, ako ti trebaju pare da odes u Norvesku, mogu da ti pozajmim pa mi vrati u ratama... Pozz

Bojan

pre 5 godina

@DieselLover,
Ovo je tačno kod nas, ALI u Norveškoj je situacija za kupce drugačija.
Električni automobil jeste 2 do 2.5x skuplji od sličnog "običnog", ali je u Norveškoj oslobođen PDV-a (25%) i carine (preko 50%). Pored toga, električni automobil ne plaća putarine (koje su veoma velike, pogotovu za ulazak u centar većih gradova), besplatno koristi javne parkinge (koji koštaju 2-4 eur na sat), sme da vozi žutom trakom u većini gradova, a pored toga ima i besplatno punjenje na javnim opštinskim punjačima na dosta mesta (u bogatijim opštinama, koje stimulišu ovaj način vožnje).
Kada se sve to stavi na papir, trošak električnog automobila se izjednači za 4-5 godina, a posle toga je električni jeftiniji.
Većina ljudi ga koristi kao drugi auto u porodici (auto za po gradu), a u slučaju Tesle (zbog većeg dometa i prtljažnika) i kao prvi.
Naravno, ove subvencije neko mora da plati... ali ni to nije problem kada je u pitanju država sa niskom korupcijom. Najduži drumski tunel na svetu (dug 24km) je pre 15-tak godina koštao norvešku državu svega 115 miliona dolara... što je manje od cene koji naši političari planiraju za 2km dug tunel ispod Kalemegdana. Nismo mi siromašni zbog toga što smo na Balkanu, već zbog nesposobne pljačkaške vlasti.

Mile2

pre 5 godina

DieselLover,

posle laži o prosečnoj potrošnji od 4L nema potrebe dalje ni čitati tvoj post, pogotovo što cela ta tvoja računica je Norvežanima nebitna i smešna. Njih zanima ZDRAVLJE!

deda

pre 5 godina

@Bojan
pa ako slazes duplo mislis da ces dva sendvica dobiti jadno..a sto se tice el.automobila koliko evropljana vozi isti auto duze od pet godina i kako ce onda poceti da se isolacuje ako moras a moras menjati bateriju

biciklista

pre 5 godina

"Norveška želi da do 2025. poptuno obustavi prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi smanjima zagađenje vazduha i emisiju ugljen-dioksida."

Licemerje države koja se obogatila prodajom nafte. Ako im je do ekologije neka najpre zatvore sve bušotine.

Neko ko cesto ide u Oslo

pre 5 godina

Aloooo...propagando stoj. Zasto ne kazete da je poslednje 2 godine za preko 25% opala potraznja za el friziderima u Norveskoj. Norvezani ne putuju mnogo i ti frizideri sto su pokupovani sluze ISKLJUCIVO za gradske relacije posao-kuca. Svaki norvezanin koji ide cesce van grada i bar jednom mesecno putuje malo dalje vozi auto sa SUS motorima, uglavnom benzince. Ih, kakvo spinovanje i izvrtanje cinjenica u korist propagande.

DieselLover

pre 5 godina

Uzecu za primer jedan jeftin model VW-a, VW UP.
Ovaj elektricni auto kosta preko 30 hiljada evra, a za taj novac se dobija sta? Dvosed bez gepeka, samo za do prodavnice, a veci elektricni auto, tipa E-Golf, Prius itd... kostaju i dosta vise.
Ako uzmemo da elektricni auto struje trosi na 100km ekvivalentno 1l goriva, i ako uzmemo za primer VW Polo, Renault Clio ili neki slican mali auto koji na 100km troski 4l, dobijamo razliku od 3l. Ako se godisnje prelazi 30 hiljada kilometara, dobijamo godisnju razliku u gorivu od priblizno 1500 evra. Na 150.000KM (priblizno 5 godina), servis za manji auto sa motorom sa unutrasnjim sagorevanjem, u ovlascenom servisu kosta 1000 evra, a zamena baterija kosta preko 3000 (originalnih baterija, ne repariranih), dolazi se do razlike od oko 4k evra za 5 godina, ako uzmemo u obzir da elektricni kosta 30, a "obican" 15, jasno je da ce se elektricni zaista isplatiti, ali tek za 25 godina :) Toliko je trajao retko koji golf 2 :D

Eto ko ima volje da cita ovo moje izlaganje, svaka cast :D

Bojan

pre 5 godina

@DieselLover,
Ovo je tačno kod nas, ALI u Norveškoj je situacija za kupce drugačija.
Električni automobil jeste 2 do 2.5x skuplji od sličnog "običnog", ali je u Norveškoj oslobođen PDV-a (25%) i carine (preko 50%). Pored toga, električni automobil ne plaća putarine (koje su veoma velike, pogotovu za ulazak u centar većih gradova), besplatno koristi javne parkinge (koji koštaju 2-4 eur na sat), sme da vozi žutom trakom u većini gradova, a pored toga ima i besplatno punjenje na javnim opštinskim punjačima na dosta mesta (u bogatijim opštinama, koje stimulišu ovaj način vožnje).
Kada se sve to stavi na papir, trošak električnog automobila se izjednači za 4-5 godina, a posle toga je električni jeftiniji.
Većina ljudi ga koristi kao drugi auto u porodici (auto za po gradu), a u slučaju Tesle (zbog većeg dometa i prtljažnika) i kao prvi.
Naravno, ove subvencije neko mora da plati... ali ni to nije problem kada je u pitanju država sa niskom korupcijom. Najduži drumski tunel na svetu (dug 24km) je pre 15-tak godina koštao norvešku državu svega 115 miliona dolara... što je manje od cene koji naši političari planiraju za 2km dug tunel ispod Kalemegdana. Nismo mi siromašni zbog toga što smo na Balkanu, već zbog nesposobne pljačkaške vlasti.

442

pre 5 godina

@ Bojan
Samo da dopunim iznetu ‘’pljačkašku’’ tezu.
...Koliko je iz Srbije izneto novca i blaga za poslednjih 80 god., moglo bi da se izgradi 3 ovakve Srbije kakva je sada.
...Od 100% para potrošenih na neku investiciju, samo se 20% ugradi u investiciju. 80% se pretoči u džepove političara.
...Ovakva vlast, tužno je to, ali mora opstati. Baš takvu je žele oni moćni koji je podržavaju, i iznutra i spolja, i čine sve kako bi opstala.

Mile2

pre 5 godina

DieselLover,

posle laži o prosečnoj potrošnji od 4L nema potrebe dalje ni čitati tvoj post, pogotovo što cela ta tvoja računica je Norvežanima nebitna i smešna. Njih zanima ZDRAVLJE!

biciklista

pre 5 godina

"Norveška želi da do 2025. poptuno obustavi prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi smanjima zagađenje vazduha i emisiju ugljen-dioksida."

Licemerje države koja se obogatila prodajom nafte. Ako im je do ekologije neka najpre zatvore sve bušotine.

Batica

pre 5 godina

@Bojan
Sve to plaća nafta koju dobra i poštena Norveška prodaje kao pobesnela pa ako već ulaziš u analizu onda bi i to trebalo da spomeneš.Vrhunski cinizam,nama će vazduh da bude čist i prozračan a tamo negde će biti kao i do sad.Tako je to kad imaš love,mi ostali nek pocrkamo,veselite se robovi.

DieselLover

pre 5 godina

Uzecu za primer jedan jeftin model VW-a, VW UP.
Ovaj elektricni auto kosta preko 30 hiljada evra, a za taj novac se dobija sta? Dvosed bez gepeka, samo za do prodavnice, a veci elektricni auto, tipa E-Golf, Prius itd... kostaju i dosta vise.
Ako uzmemo da elektricni auto struje trosi na 100km ekvivalentno 1l goriva, i ako uzmemo za primer VW Polo, Renault Clio ili neki slican mali auto koji na 100km troski 4l, dobijamo razliku od 3l. Ako se godisnje prelazi 30 hiljada kilometara, dobijamo godisnju razliku u gorivu od priblizno 1500 evra. Na 150.000KM (priblizno 5 godina), servis za manji auto sa motorom sa unutrasnjim sagorevanjem, u ovlascenom servisu kosta 1000 evra, a zamena baterija kosta preko 3000 (originalnih baterija, ne repariranih), dolazi se do razlike od oko 4k evra za 5 godina, ako uzmemo u obzir da elektricni kosta 30, a "obican" 15, jasno je da ce se elektricni zaista isplatiti, ali tek za 25 godina :) Toliko je trajao retko koji golf 2 :D

Eto ko ima volje da cita ovo moje izlaganje, svaka cast :D

rani

pre 5 godina

Cuj, Norveska "prodaje ko pobesnela"? A sta bi mi radili da imamo naftu i gas, palili bi ga? Naravno da bi prodavali, sami sto za razliku od Norvezana, mi obicni gradjani ne bi imali nista od toga, jer se zna gde bi isla lova od nafte! Cine, ljudi, dobro za svoje gradjane, a oni s druge strane, znaju to da cene, pa postuju svoju zemlju, ne nazivaju je pogrdnim imenima kao sto mi to cinimo kada kazemo Srbistan!

za DieselLover

pre 5 godina

@DieselLover - tacno je, elektricni UP kosta oko 30.000 evra. Ali u Norveskoj obicni UP kosta oko 32.000 evra. Novreska ima ogromne carine na uvoz SUS vozila, a 0 carine i PDV na EV.
Iz tog razloga je prodaja EV u Norveskoj ogromna. Ipak, cak i sa prodajom koja je oko 60% trzista (EV i PHEV) za sad je udeo EV u ukupnom broju vozila u Norveskoj oko 5%.
Nije puno ali polako raste.

Prodaja benzina je u Norveskoj opala 17%, dizela 4% u 2018 godini, najvise zahvaljujuci EV.

Mi cemo Norvesku dostici NIKAD, a postoji toliko jednostavnih mera koje nasa Vlada moze da uradi -
1. 0 carine i PDV na EV
2. besplatan parking u celoj drzavi
3. besplatno koriscenje autoputeva i tunela
4. 0 taksi za registraciju.

Nista vise da ne uradimo kao drzava, postoji odredjeni sloj stanovnistva (ili jako bogati ili bas ekoloski osvesceni) koji ce biti ti "pioniri" pa kupiti neki ID NEO, Teslu 3, Leaf, Konu, Soul ili neki drugi auto na struju. Posle njih kupovace i drugi ljudi.

DieselLover

pre 5 godina

Mile2,

Druze, mi ne zivimo u Norveskoj, niti cemo ziveti u slicnoj drzavi i za 20 godina. Renault Clio sa dizel motorom ima potrosnju ispod 4l na 100km, a sve da u racunicu stavis cifru od 8l i dalje kod nas elektrocni automobil nije isplativ. Ne vidim zasto ja to lazem, i sa kojim interesom... Sto se mene tice, ako ti trebaju pare da odes u Norvesku, mogu da ti pozajmim pa mi vrati u ratama... Pozz

Neko ko cesto ide u Oslo

pre 5 godina

Aloooo...propagando stoj. Zasto ne kazete da je poslednje 2 godine za preko 25% opala potraznja za el friziderima u Norveskoj. Norvezani ne putuju mnogo i ti frizideri sto su pokupovani sluze ISKLJUCIVO za gradske relacije posao-kuca. Svaki norvezanin koji ide cesce van grada i bar jednom mesecno putuje malo dalje vozi auto sa SUS motorima, uglavnom benzince. Ih, kakvo spinovanje i izvrtanje cinjenica u korist propagande.

T

pre 5 godina

Ovde stalno ide priča da su električni automobili beskorisni. Ja živim u Beogradu, u stanu. Pored firme igrom slučaja ima punjač. Najdalje što sam vozio svoj auto je bilo 900km. I na takav put sam išao dva puta. Da postoji električni auto od 15.000€ i da ima domet od 300km ja bih savršeno mogao da sve svoje potrebe za vožnjom završim električnim automobilom. Na ta dva spomenuta puta bih otišao avionom. Trenutno nema takvih automobila za te pare, ali biće uskoro.

pex

pre 5 godina

Ovakve tekstove ne treba objavljivati na balkanu, rasturate mozgove ljubiteljima cancera i fosilnih goriva.Uostlaom,po kvalitetu zivota se zna koliko smo ovde u svim segmentima ispred skandinavaca tako da pazite sta pricate. Sad mi u nasme stilu mogla doci i neka pretnja agerijom i nasiljem, da slika srednjeg veka bude kompletna.

deda

pre 5 godina

@Bojan
pa ako slazes duplo mislis da ces dva sendvica dobiti jadno..a sto se tice el.automobila koliko evropljana vozi isti auto duze od pet godina i kako ce onda poceti da se isolacuje ako moras a moras menjati bateriju

Oskar

pre 5 godina

"Aloooo...propagando stoj. Zasto ne kazete da je poslednje 2 godine za preko 25% opala potraznja za el friziderima u Norveskoj. Norvezani ne putuju mnogo i ti frizideri sto su pokupovani sluze ISKLJUCIVO za gradske relacije posao-kuca. Svaki norvezanin koji ide cesce van grada i bar jednom mesecno putuje malo dalje vozi auto sa SUS motorima, uglavnom benzince. Ih, kakvo spinovanje i izvrtanje cinjenica u korist propagande."

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1486039#k29132552

Prodaja auta je generalno opala u Norveškoj, ali je zato povećana prodaja EV dok su benzinci i dizelaši imali pad.

Eh ta propaganda. ;)

" A sta bi mi radili da imamo naftu i gas"

Pa dali bi Rusima kao što i jesmo. ;)

Ova godina će biti interesantna što se tiče prodaje EV u Norveškoj; Kona, Leaf (sa većom baterijom), Niro, Model 3, Taycan, i-Pace...

Norveška igra pametno; sa obzirom da preko 95% struje dobijaju iz obnovljivih izvora, prelazak na EV je logična stvar. Lokalno zagađenje vazduha se smanjuje, te smanjuju ličnu upotrebu fosilnih goriva.

Svet i dalje ima potrebu za naftom, pa ukoliko Norveška ne proda istu, prodaće je neko drugi. Zato su oni pametno odlučili da ulože taj "prljavi novac".

Sa sve većom prodajom EV dolaziće do pada cena istih, te većeg i boljeg izbora. Na neko tržište sporije, na neko brže.

termo

pre 5 godina

El. auto nije buducnost, vec nacin da bogati izmeste zagadjenje u siromasne zemlje.
Kad u jedan litar baterije (jedan kubni decimetar) stane energije kojiko ima u jednom litru benzina onda ce el. auto biti isplativ (a mozda ni tad).
Inace u jednom litru benzina ima 10 puta vise energije nego u jednom litru baterije.

sasa

pre 5 godina

kakvo licemerje,videcemo kad busotine nafte i gasa polako pocnu da presusuju da li ce i onda deliti sakom i kapom,u severnom moru vec opada proizvodnja istih

ciga

pre 5 godina

@Peki
Njihov dizel Norveški, da njega nisu prodali nebi bilo ni EV vozila i glumila se čestitost.Proizvodim oružje a širim poruku mira, čisto licemerje!

peki

pre 5 godina

Ono sto je sigurno da norvezani nece gledati ovakve jezive scene kao danas gde se dizel prosuo,zapalio i izgorese deca i zivi ljudi: https://www.youtube.com/watch?time_continue=71&v=18SYHwlPYv0

DieselLover

pre 5 godina

Uzecu za primer jedan jeftin model VW-a, VW UP.
Ovaj elektricni auto kosta preko 30 hiljada evra, a za taj novac se dobija sta? Dvosed bez gepeka, samo za do prodavnice, a veci elektricni auto, tipa E-Golf, Prius itd... kostaju i dosta vise.
Ako uzmemo da elektricni auto struje trosi na 100km ekvivalentno 1l goriva, i ako uzmemo za primer VW Polo, Renault Clio ili neki slican mali auto koji na 100km troski 4l, dobijamo razliku od 3l. Ako se godisnje prelazi 30 hiljada kilometara, dobijamo godisnju razliku u gorivu od priblizno 1500 evra. Na 150.000KM (priblizno 5 godina), servis za manji auto sa motorom sa unutrasnjim sagorevanjem, u ovlascenom servisu kosta 1000 evra, a zamena baterija kosta preko 3000 (originalnih baterija, ne repariranih), dolazi se do razlike od oko 4k evra za 5 godina, ako uzmemo u obzir da elektricni kosta 30, a "obican" 15, jasno je da ce se elektricni zaista isplatiti, ali tek za 25 godina :) Toliko je trajao retko koji golf 2 :D

Eto ko ima volje da cita ovo moje izlaganje, svaka cast :D

Neko ko cesto ide u Oslo

pre 5 godina

Aloooo...propagando stoj. Zasto ne kazete da je poslednje 2 godine za preko 25% opala potraznja za el friziderima u Norveskoj. Norvezani ne putuju mnogo i ti frizideri sto su pokupovani sluze ISKLJUCIVO za gradske relacije posao-kuca. Svaki norvezanin koji ide cesce van grada i bar jednom mesecno putuje malo dalje vozi auto sa SUS motorima, uglavnom benzince. Ih, kakvo spinovanje i izvrtanje cinjenica u korist propagande.

termo

pre 5 godina

El. auto nije buducnost, vec nacin da bogati izmeste zagadjenje u siromasne zemlje.
Kad u jedan litar baterije (jedan kubni decimetar) stane energije kojiko ima u jednom litru benzina onda ce el. auto biti isplativ (a mozda ni tad).
Inace u jednom litru benzina ima 10 puta vise energije nego u jednom litru baterije.

biciklista

pre 5 godina

"Norveška želi da do 2025. poptuno obustavi prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi smanjima zagađenje vazduha i emisiju ugljen-dioksida."

Licemerje države koja se obogatila prodajom nafte. Ako im je do ekologije neka najpre zatvore sve bušotine.

Mile2

pre 5 godina

DieselLover,

posle laži o prosečnoj potrošnji od 4L nema potrebe dalje ni čitati tvoj post, pogotovo što cela ta tvoja računica je Norvežanima nebitna i smešna. Njih zanima ZDRAVLJE!

DieselLover

pre 5 godina

Mile2,

Druze, mi ne zivimo u Norveskoj, niti cemo ziveti u slicnoj drzavi i za 20 godina. Renault Clio sa dizel motorom ima potrosnju ispod 4l na 100km, a sve da u racunicu stavis cifru od 8l i dalje kod nas elektrocni automobil nije isplativ. Ne vidim zasto ja to lazem, i sa kojim interesom... Sto se mene tice, ako ti trebaju pare da odes u Norvesku, mogu da ti pozajmim pa mi vrati u ratama... Pozz

Batica

pre 5 godina

@Bojan
Sve to plaća nafta koju dobra i poštena Norveška prodaje kao pobesnela pa ako već ulaziš u analizu onda bi i to trebalo da spomeneš.Vrhunski cinizam,nama će vazduh da bude čist i prozračan a tamo negde će biti kao i do sad.Tako je to kad imaš love,mi ostali nek pocrkamo,veselite se robovi.

sasa

pre 5 godina

kakvo licemerje,videcemo kad busotine nafte i gasa polako pocnu da presusuju da li ce i onda deliti sakom i kapom,u severnom moru vec opada proizvodnja istih

deda

pre 5 godina

@Bojan
pa ako slazes duplo mislis da ces dva sendvica dobiti jadno..a sto se tice el.automobila koliko evropljana vozi isti auto duze od pet godina i kako ce onda poceti da se isolacuje ako moras a moras menjati bateriju

peki

pre 5 godina

Ono sto je sigurno da norvezani nece gledati ovakve jezive scene kao danas gde se dizel prosuo,zapalio i izgorese deca i zivi ljudi: https://www.youtube.com/watch?time_continue=71&v=18SYHwlPYv0

ciga

pre 5 godina

@Peki
Njihov dizel Norveški, da njega nisu prodali nebi bilo ni EV vozila i glumila se čestitost.Proizvodim oružje a širim poruku mira, čisto licemerje!

Bojan

pre 5 godina

@DieselLover,
Ovo je tačno kod nas, ALI u Norveškoj je situacija za kupce drugačija.
Električni automobil jeste 2 do 2.5x skuplji od sličnog "običnog", ali je u Norveškoj oslobođen PDV-a (25%) i carine (preko 50%). Pored toga, električni automobil ne plaća putarine (koje su veoma velike, pogotovu za ulazak u centar većih gradova), besplatno koristi javne parkinge (koji koštaju 2-4 eur na sat), sme da vozi žutom trakom u većini gradova, a pored toga ima i besplatno punjenje na javnim opštinskim punjačima na dosta mesta (u bogatijim opštinama, koje stimulišu ovaj način vožnje).
Kada se sve to stavi na papir, trošak električnog automobila se izjednači za 4-5 godina, a posle toga je električni jeftiniji.
Većina ljudi ga koristi kao drugi auto u porodici (auto za po gradu), a u slučaju Tesle (zbog većeg dometa i prtljažnika) i kao prvi.
Naravno, ove subvencije neko mora da plati... ali ni to nije problem kada je u pitanju država sa niskom korupcijom. Najduži drumski tunel na svetu (dug 24km) je pre 15-tak godina koštao norvešku državu svega 115 miliona dolara... što je manje od cene koji naši političari planiraju za 2km dug tunel ispod Kalemegdana. Nismo mi siromašni zbog toga što smo na Balkanu, već zbog nesposobne pljačkaške vlasti.

pex

pre 5 godina

Ovakve tekstove ne treba objavljivati na balkanu, rasturate mozgove ljubiteljima cancera i fosilnih goriva.Uostlaom,po kvalitetu zivota se zna koliko smo ovde u svim segmentima ispred skandinavaca tako da pazite sta pricate. Sad mi u nasme stilu mogla doci i neka pretnja agerijom i nasiljem, da slika srednjeg veka bude kompletna.

za DieselLover

pre 5 godina

@DieselLover - tacno je, elektricni UP kosta oko 30.000 evra. Ali u Norveskoj obicni UP kosta oko 32.000 evra. Novreska ima ogromne carine na uvoz SUS vozila, a 0 carine i PDV na EV.
Iz tog razloga je prodaja EV u Norveskoj ogromna. Ipak, cak i sa prodajom koja je oko 60% trzista (EV i PHEV) za sad je udeo EV u ukupnom broju vozila u Norveskoj oko 5%.
Nije puno ali polako raste.

Prodaja benzina je u Norveskoj opala 17%, dizela 4% u 2018 godini, najvise zahvaljujuci EV.

Mi cemo Norvesku dostici NIKAD, a postoji toliko jednostavnih mera koje nasa Vlada moze da uradi -
1. 0 carine i PDV na EV
2. besplatan parking u celoj drzavi
3. besplatno koriscenje autoputeva i tunela
4. 0 taksi za registraciju.

Nista vise da ne uradimo kao drzava, postoji odredjeni sloj stanovnistva (ili jako bogati ili bas ekoloski osvesceni) koji ce biti ti "pioniri" pa kupiti neki ID NEO, Teslu 3, Leaf, Konu, Soul ili neki drugi auto na struju. Posle njih kupovace i drugi ljudi.

Oskar

pre 5 godina

"Aloooo...propagando stoj. Zasto ne kazete da je poslednje 2 godine za preko 25% opala potraznja za el friziderima u Norveskoj. Norvezani ne putuju mnogo i ti frizideri sto su pokupovani sluze ISKLJUCIVO za gradske relacije posao-kuca. Svaki norvezanin koji ide cesce van grada i bar jednom mesecno putuje malo dalje vozi auto sa SUS motorima, uglavnom benzince. Ih, kakvo spinovanje i izvrtanje cinjenica u korist propagande."

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1486039#k29132552

Prodaja auta je generalno opala u Norveškoj, ali je zato povećana prodaja EV dok su benzinci i dizelaši imali pad.

Eh ta propaganda. ;)

" A sta bi mi radili da imamo naftu i gas"

Pa dali bi Rusima kao što i jesmo. ;)

Ova godina će biti interesantna što se tiče prodaje EV u Norveškoj; Kona, Leaf (sa većom baterijom), Niro, Model 3, Taycan, i-Pace...

Norveška igra pametno; sa obzirom da preko 95% struje dobijaju iz obnovljivih izvora, prelazak na EV je logična stvar. Lokalno zagađenje vazduha se smanjuje, te smanjuju ličnu upotrebu fosilnih goriva.

Svet i dalje ima potrebu za naftom, pa ukoliko Norveška ne proda istu, prodaće je neko drugi. Zato su oni pametno odlučili da ulože taj "prljavi novac".

Sa sve većom prodajom EV dolaziće do pada cena istih, te većeg i boljeg izbora. Na neko tržište sporije, na neko brže.

T

pre 5 godina

Ovde stalno ide priča da su električni automobili beskorisni. Ja živim u Beogradu, u stanu. Pored firme igrom slučaja ima punjač. Najdalje što sam vozio svoj auto je bilo 900km. I na takav put sam išao dva puta. Da postoji električni auto od 15.000€ i da ima domet od 300km ja bih savršeno mogao da sve svoje potrebe za vožnjom završim električnim automobilom. Na ta dva spomenuta puta bih otišao avionom. Trenutno nema takvih automobila za te pare, ali biće uskoro.

rani

pre 5 godina

Cuj, Norveska "prodaje ko pobesnela"? A sta bi mi radili da imamo naftu i gas, palili bi ga? Naravno da bi prodavali, sami sto za razliku od Norvezana, mi obicni gradjani ne bi imali nista od toga, jer se zna gde bi isla lova od nafte! Cine, ljudi, dobro za svoje gradjane, a oni s druge strane, znaju to da cene, pa postuju svoju zemlju, ne nazivaju je pogrdnim imenima kao sto mi to cinimo kada kazemo Srbistan!

442

pre 5 godina

@ Bojan
Samo da dopunim iznetu ‘’pljačkašku’’ tezu.
...Koliko je iz Srbije izneto novca i blaga za poslednjih 80 god., moglo bi da se izgradi 3 ovakve Srbije kakva je sada.
...Od 100% para potrošenih na neku investiciju, samo se 20% ugradi u investiciju. 80% se pretoči u džepove političara.
...Ovakva vlast, tužno je to, ali mora opstati. Baš takvu je žele oni moćni koji je podržavaju, i iznutra i spolja, i čine sve kako bi opstala.