Aktuelno

Četvrtak, 27.12.2018.

11:40

Da li je Srbija u planu – Tesla pokriva celu Evropu superpunjačima

Izvor: B92

Da li je Srbija u planu – Tesla pokriva celu Evropu superpunjaèima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

T

pre 5 godina

"Kada bi ste znali koliko su te vetrenjače rentabilne ne bi ste ni ostavljali ovakav komentar"
Struja iz vetrenjača je u SAD jeftinija od struje od termoelektrana, tako da ne razumem komentar. Vetrenjače su isplative čak i bez subvencija. Stepen iskorišćenja (procenat vremena kada radi) uopšte nije mali. Uostalom ni termoelektrana nema iskorišćenje 100% već oko 80%.

Some Day

pre 5 godina

Verovatno ce pokriti samo tranzitne rute, obzirom da Srbija nije jos uvek trziste za EV. Mi se radujemo skorasnjem dolasku polovnih dizelasa iz Nemacke po bagatelnoj ceni.

EU Citizen

pre 5 godina

@brb
Srbiji, po svim objektivnim ekonomskim pokazateljima odlično ide, pribredni rast je solidan, zaduženost u granicama normale, inflacija okej, nezaposlenost relativno visoka ali pada, obim stranih investicija bi mogao da bude veći ali je daleko od. lošeg. Ja ne znam nikoga ko zaista radi da mu je loše, i ljidima je svake godine sve bolje mada je tačno da se dosta radi. Drugo je pjtanje što neradnici i luzeri poput vas koji su navikli na razne privilegije preko tuđe grbače stalno kukaju, ali i to je ustvari dobro, da takvi ne skiče, to bi bio znak da sa državom nešto debelo nije u redu :))

EU Citizen

pre 5 godina

@Zeljko
Pošto naša vlada uvede pljačku u korist zelenog lobija, mislite, jer "podsticajne mere" koje uvode neomarksističke satrspije nisu ništa drugo. Ako su elektroautomobili dobri, neka dokažu to na tržištu, benzin i dizel se već neverovatno harače u Evropi, harači su dve trećine cene, pa je to tržište već debelo deformisano i to ne bi trebalo da bude teško. Ako i pored toga elektroautomobili nisu konkurentni, a nisu, to samo znači ono što ja tvrdim, da se radi o nezreloj, neudobnoj i neekonomičnoj tehnologiji koja se ljudima natura iz sumnjivih ideoloških razloga i zbog koristi crony-lobista, pošto čak ni razlika u uticaju na okolinu nije prevelika u odnosu na moderne SUS automobile, što ne znači da bi pljačka i deformacije tržišta bili opravdani i da jeste.

Ne ide to baš tako

pre 5 godina

Vidim da retko ko od komentatora je upoznat u tematiku, ali to ne sprečava druge da lupaju gluposti. U pitanju su super-punjači od 120 kW, u Srbiji sada postoje obični od 22 kW. Na tim punjačima se za 40 min, Tesla napuni 80%, tj. može da pređe oko 450 km, a punjenje je ili besplatno ili simbolično se naplaćuje, u zavisnosti kakav ugovor imate sa Teslom. Do kraja 2019. Tesla će imati oko 20000 super-punjača u svom vlasništvu, dok svi ostali ni 5000 zajedno. I to je jedan od razloga zašto Teslu više niko ne može da zaustavi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Alija Sirotanović, 27. decembar 2018 18:23)

Medju onima koji lupaju gluposti si nažalost i ti. Da bi se postavili takvi punjači u takvoj količini, mora da se reprojektuje električna mreža ili da takve punjače postavljaju pored dalekovoda. 140 KW je ogromna količina energije i snage. Dodju tri Tesle, priključe se i ode mreža na pumpi ili u manjem mestu. Deo energije se naravno predakumulira u kondenzatore na punjaču ali sve to ukupno nije dovoljno kad dodje do omasovljavanja električnih automobila. Ukratko, to što priča Ilon, može... jednog dana, koji nije u narednih par godina.

Kimi

pre 5 godina

E, nije što je skupo, a i nije, nego što onda Vojvodini ne bi trebala ni Srbija, a pogotovo Guzprom i Rusija.
Zato su u Vojvodini i rušene vetrenjače kao crkve u Hodžinoj Albaniji.
(Bane Banat, 27. decembar 2018 19:12)

Kada bi ste znali koliko su te vetrenjače rentabilne ne bi ste ni ostavljali ovakav komentar. A naročito efektivan procenat njihovog iskorišćenja u toku godine.
Uostalom Vojvodina je u Srbiji i nemojte da je izdvajate. Meni je jednaka sa svim ostalim delovima naše zemlje i nema razloga uopšte izdvajati i razdvajati bilo koji deo naše zemlje. Vama ako se ne sviđa, najbolje da potražite neku drugu domovinu, ja ovu imam i imam nameru da je sačuvam.

citat auto testa iz najbolje namere ...

pre 5 godina

"... Panika raste uz neizvesnost gde ću i kada napuniti baterije. Nemam ni kuću ni podzemnu garažu sa priključkom od 220 V, a sa trećeg sprata nije baš praktično spustiti produžni kabel, posebno jer ispred zgrade nema mogućnosti za parkiranje. Dan ranije pokušao sam “ogrebati” se za punjenje u velikoj Renaultovoj garaži nedaleko od kuće, no sva tri priključka od 22 kW bila su zauzeta. Čak i da su bili slobodni, za kompletno punjenje morao bih ostaviti Zoe priključen 2 sata i 40 minuta.Odoh i do komercijalnog centra u blizini, kako me je putni računar posavetovao, no desetak predviđenih priključaka još nisu pušteni u rad. Stadoh i ispred nekoliko javnih punjača, spreman da platim punjenje Visa karticom, ali ni to nije bilo izvodljivo, jer sam prethodno morao registrovati se preko interneta i dobiti nekakav bedž. Šta ću drugo do da u pomoć pozovem prijatelja sa kućom i dvorištem, kome ostavih Zoe celu noć i dan.
E da, kada se radi o “kućnoj” struji, da bi se potpuno napunile prazne baterije potrebno je barem 24 sata! … Ostadoh tako bez prevoznog sredstva ceo dan, i što je gore ne odosmo na vikend.Par dana kasnije opet ista priča, srećom komšija mesar smilovao se na moje muke, i otvorio mi vrata raja sa …, priključkom od 220 V! Bog će da ti vrati dobrim dragi moj Žak, a ja sam se odužio jednom dobrom buteljkom vina. Avanturu sam na kraju skratio za dva dana, uz zaključak kako neću kupiti Zoe, kao ni jedan drugi 100% električni automobil..."

Bane Banat

pre 5 godina

Vetrenjače bato sve po vojvođanskim poljskim putevima. Kažu skupo je.
(e, 27. decembar 2018 18:10)
E, nije što je skupo, a i nije, nego što onda Vojvodini ne bi trebala ni Srbija, a pogotovo Guzprom i Rusija.
Zato su u Vojvodini i rušene vetrenjače kao crkve u Hodžinoj Albaniji.

??

pre 5 godina

Daj ovi politicari pokradose I ove male penzije a da uloze ogroman novac potreban za ovo...? Ajde uozbiljite se. Ovo je Balkan. Ko zeli tehnoloski napredne drzavu mora malo severnije da ide ili daleko na istok ili zapad...

brb

pre 5 godina

@(Dule, 27. decembar 2018 16:45)

Srbija jeste najgora ikada. Po svim ekonomskim pokazateljima, gori smo i od većine afričkih država. Sve evropske države, ali baš sve su ispred nas. Ovdej mogu uspeti samo prevaranti i kriminalci. Ko kaže da je uspeo pošteno i samo svojim radom - laže, u Srbiji se ne uspeva u Srbiji se snalazi.

Alija Sirotanović

pre 5 godina

Vidim da retko ko od komentatora je upoznat u tematiku, ali to ne sprečava druge da lupaju gluposti. U pitanju su super-punjači od 120 kW, u Srbiji sada postoje obični od 22 kW. Na tim punjačima se za 40 min, Tesla napuni 80%, tj. može da pređe oko 450 km, a punjenje je ili besplatno ili simbolično se naplaćuje, u zavisnosti kakav ugovor imate sa Teslom. Do kraja 2019. Tesla će imati oko 20000 super-punjača u svom vlasništvu, dok svi ostali ni 5000 zajedno. I to je jedan od razloga zašto Teslu više niko ne može da zaustavi.

e

pre 5 godina

Mi Srbi spavamo spokojno po pitanju čiste energije jer smo od Broza naučeni da je rad samo ono što se iz odžaka piši, a dole se nešto topi ili zavaruje. Vetrenjače bato sve po vojvođanskim poljskim putevima. Kažu skupo je. Moguće, ali je skuplje botovsko sendvičenje gde se negira čista logika a mladi školovani pobegoše. Ostadosmo samo mi stari i botovi sendvičari.

Aleks

pre 5 godina

Bice 100%. Ne zato sto smo napredna zemlja, nego smo tranzit mnogima koji iz zapadne evrope idu u Grcku, Tursku....
(mare, 27. decembar 2018 16:04)

Najviše kroz pet godina ide tranzit Austrija-Mađarska-Rumunija-Bugarska i napred Turska ili Grčka. Treba zaobići zastoje na granicama i slepo crevo.

Jos vina kiseloga

pre 5 godina

Naravno da drzava treba da uvede potsticajne mere za kupovinu Tesle ! Ako na pr. bata Kole ili Bajatovic ili mozda vlasnik Beograda na vodi kupi Teslu red je da mu drzava vrati malo novca, nece valjda da ih vrati siromasku koji je jedva skupio pare za polovnog Juga !

Dule

pre 5 godina

Srbija ima cini mi se oko 150 punjaca a mislim da upravo za Teslu ima par komada kod naplatne rampe Vrcin, svakako bi bilo odlicno da postoji jos,sto da ne na hiljade takvih punjaca.Ono sto je zanimljivo je da mi uopste kao zemlja ne vidimo priliku za taj biznis ...
(C i n i k, 27. decembar 2018 15:18)

Ako je taj biznis tako dobar kao sto tvrdis, kao sto kazu Ameri, stavi pare tamo gde ti je brnjica, pa uzmi veliki kredit od banke, zalozi stan ako treba i obogati se.

To ako drugi glupi investitori misle da je jos rano za tu tehnologiju i bukvalno propustaju zlatnu priliku da budu milijarderi, to je za tebe samo jos bolja prilika, ipak zivimo u doba kapitalizma, budi prvi, iskoristi priliku, dokazi im da nisu u pravu. Sigurno ima desetine hiljada Tesli koji se voze po Srbiji i jos vise elektricnih automobila koji prolaze od Nemacke za Tursku 3000km, i kojima trebaju te stanice za punjenje baterija.

Ili je mozda ipak u pitanju da sedis samo ovde u komentarima i pljuckas po Srbiji kako je najgora ikada, a sam nista nisi postigao u zivotu niti si doprineo da nasa zemlja bude bolja ni za mrvicu?

Vlada

pre 5 godina

Ne mračite!

Daleko je od idealnog ali na Teslinom sajtu se mogu videti lokacije u planu a verovatno će ih biti i više. Očekujem da će biti barem još par komada na svim glavnim graničnim prelazima. No, koliko brzo budemo napredovali generalno to će biti više punjača. Logično...
https://www.tesla.com/findus?v=2&bounds=45.597826918640465%2C25.888151516879816%2C42.21135726433218%2C16.753019680942316&zoom=8&filters=store%2Cservice%2Csupercharger%2Cdestination%20charger

C i n i k

pre 5 godina

Srbija ima cini mi se oko 150 punjaca a mislim da upravo za Teslu ima par komada kod naplatne rampe Vrcin, svakako bi bilo odlicno da postoji jos,sto da ne na hiljade takvih punjaca.Ono sto je zanimljivo je da mi uopste kao zemlja ne vidimo priliku za taj biznis ...

NikolaKodcura

pre 5 godina

Koliko sam upoznat u narednih godinu dana neće doći.
Bilo bi logično da ima jedan u Beogradu i okolini Niša, možda i Subotica. Mada to je sve za čist tranzit do grčke i Turske tako da se možda malo načekamo.
Mislim da ova dva tri modela S iz poznate kladionice mogu da se pune i na drugim mestima. :)

Zeljko

pre 5 godina

Pa narvno da ce postaviti. Prvo na magistralnim lokacijama. Onda ce otvoriti prodajni salon posto nasa vlada uvede podsticajne mere kod kupovine elektro automobila kao sve normalne zemlje sveta.

wolf

pre 5 godina

Nije to samo tako, postaviš i ajd zdravo. Na kojim mestima ima toliko snage u kW za postavljanje punjača, čija su to mesta,struju prodaje samo EPS...? Naravno da su jake trafostanice vlasništvo EDB, javnog preduzeća, a kad je to u pitanju neće da može. Tesla i nije baš po EU standardima. Na tim punjačima puni samo Tesla, a ostali? ako hoće mora kupiti plac, dobiti dozvolu za priključenje na el. mrežu, a to će teško ići. Pre je u interesu EPSa da stavi svoje punjače nego da dozvoli Tesli da uzme deo ionako još malenog kolača.

Vozač

pre 5 godina

Trenutno u Srbiji ima više Tesla punjača nego automobila. Dva u Novom Sadu, tri u Beogradu i dva u Nišu. Kome trebaju, naći će ih, ko hoće da prosipa mržnju, može i to.

Milivoje

pre 5 godina

Ih, pa sad ce da se pobune pumpadzije.. A i drzava lepo zahvata od tog goriva..
Ili ce da skoci akciza na struju ili nista od ovoga..

ganimed

pre 5 godina

2000-2500 brzih punjaca vredi oko 200 miliona eura. Drzava srbija, opstine i gradovi srbije trebaju besplatno obezbediti lokacije i uruciti ih zainteresovanim kompanijama, jer otprilike toliko punjaca treba srbiji da bi zamenila oko 10% automobila na goriva sa elektricnim. Nije bitno da li je ta kompanija tesla, jednostavno svaka opstina da ima u planu minimum 5 takvih lokacija(one vece i 50-80) a beograd bar 400. Raspisati tender za dodelu, takodje da im se besplatno(i brzo) omoguci prilkljucak na mrezu. Sto se tice kupovine elektricnih automobila potrebno je da registracija bude simbolicna, 100 dinara, i da opstine i gradovi koji su vlasnici parkinga omoguce 50% nizu cenu parkiranja za elektricna vozila. Posto srbija ne proizvodi ta vozila, skinuti carinu na kineska elektricna vozila koja su kvalitetna kao i svaka druga a jeftinija, i iskoristiti to da se i od kine traze neke trgovinske pogodnosti.

Z

pre 5 godina

Pa ako je rekao 100% pokrivenosti,onda to znaci da ce ih biti i kod nas.U svakom slucaju,treba ih imati par komada makar za ove sto prolaze kroz nasu zemlju.

Duracell @

pre 5 godina

Super,samo nam niste napisali ko će to sve da financira,ko će financirati održavanje superpunjača i na kraju ko treba da plati tu super struju.

Мирабо

pre 5 godina

Верујем да ће их поставити у србији о нашем трошку као и остали инвеститори.

Miroljub

pre 5 godina

Ako Srbija nije u planu, da se odmah organizuje setnja BeograDZana od Slavije do Trga Republike sa transparentom "Beograd je Svet".

Milos

pre 5 godina

E kod nas ne moze, mi samo Rimca priznajemo i cekamo njegove superpunjace. Ipak je Tesla iz Hr bio a Rimac je njegov naslednik i najveci genije kojeg je region imao od Nikole

Gross

pre 5 godina

Cisto sumnjam. Objasniće mu nasi Doktori nauka i razni Masteri kako to ne moze. Onda ce ga neka posusnjara od referenta zatrpati nemogucim uslovima i raznim papirima uz obrazloženje da nece ona da izgubi posao zbog nekakavih punjaca. Ako bas neko bude uporan sa zahtevom uzeće bolovanje i resen problem. Punjača nece biti.

Gross

pre 5 godina

Cisto sumnjam. Objasniće mu nasi Doktori nauka i razni Masteri kako to ne moze. Onda ce ga neka posusnjara od referenta zatrpati nemogucim uslovima i raznim papirima uz obrazloženje da nece ona da izgubi posao zbog nekakavih punjaca. Ako bas neko bude uporan sa zahtevom uzeće bolovanje i resen problem. Punjača nece biti.

Jos vina kiseloga

pre 5 godina

Naravno da drzava treba da uvede potsticajne mere za kupovinu Tesle ! Ako na pr. bata Kole ili Bajatovic ili mozda vlasnik Beograda na vodi kupi Teslu red je da mu drzava vrati malo novca, nece valjda da ih vrati siromasku koji je jedva skupio pare za polovnog Juga !

Z

pre 5 godina

Pa ako je rekao 100% pokrivenosti,onda to znaci da ce ih biti i kod nas.U svakom slucaju,treba ih imati par komada makar za ove sto prolaze kroz nasu zemlju.

C i n i k

pre 5 godina

Srbija ima cini mi se oko 150 punjaca a mislim da upravo za Teslu ima par komada kod naplatne rampe Vrcin, svakako bi bilo odlicno da postoji jos,sto da ne na hiljade takvih punjaca.Ono sto je zanimljivo je da mi uopste kao zemlja ne vidimo priliku za taj biznis ...

ganimed

pre 5 godina

2000-2500 brzih punjaca vredi oko 200 miliona eura. Drzava srbija, opstine i gradovi srbije trebaju besplatno obezbediti lokacije i uruciti ih zainteresovanim kompanijama, jer otprilike toliko punjaca treba srbiji da bi zamenila oko 10% automobila na goriva sa elektricnim. Nije bitno da li je ta kompanija tesla, jednostavno svaka opstina da ima u planu minimum 5 takvih lokacija(one vece i 50-80) a beograd bar 400. Raspisati tender za dodelu, takodje da im se besplatno(i brzo) omoguci prilkljucak na mrezu. Sto se tice kupovine elektricnih automobila potrebno je da registracija bude simbolicna, 100 dinara, i da opstine i gradovi koji su vlasnici parkinga omoguce 50% nizu cenu parkiranja za elektricna vozila. Posto srbija ne proizvodi ta vozila, skinuti carinu na kineska elektricna vozila koja su kvalitetna kao i svaka druga a jeftinija, i iskoristiti to da se i od kine traze neke trgovinske pogodnosti.

Vozač

pre 5 godina

Trenutno u Srbiji ima više Tesla punjača nego automobila. Dva u Novom Sadu, tri u Beogradu i dva u Nišu. Kome trebaju, naći će ih, ko hoće da prosipa mržnju, može i to.

e

pre 5 godina

Mi Srbi spavamo spokojno po pitanju čiste energije jer smo od Broza naučeni da je rad samo ono što se iz odžaka piši, a dole se nešto topi ili zavaruje. Vetrenjače bato sve po vojvođanskim poljskim putevima. Kažu skupo je. Moguće, ali je skuplje botovsko sendvičenje gde se negira čista logika a mladi školovani pobegoše. Ostadosmo samo mi stari i botovi sendvičari.

brb

pre 5 godina

@(Dule, 27. decembar 2018 16:45)

Srbija jeste najgora ikada. Po svim ekonomskim pokazateljima, gori smo i od većine afričkih država. Sve evropske države, ali baš sve su ispred nas. Ovdej mogu uspeti samo prevaranti i kriminalci. Ko kaže da je uspeo pošteno i samo svojim radom - laže, u Srbiji se ne uspeva u Srbiji se snalazi.

Milivoje

pre 5 godina

Ih, pa sad ce da se pobune pumpadzije.. A i drzava lepo zahvata od tog goriva..
Ili ce da skoci akciza na struju ili nista od ovoga..

Aleks

pre 5 godina

Bice 100%. Ne zato sto smo napredna zemlja, nego smo tranzit mnogima koji iz zapadne evrope idu u Grcku, Tursku....
(mare, 27. decembar 2018 16:04)

Najviše kroz pet godina ide tranzit Austrija-Mađarska-Rumunija-Bugarska i napred Turska ili Grčka. Treba zaobići zastoje na granicama i slepo crevo.

Alija Sirotanović

pre 5 godina

Vidim da retko ko od komentatora je upoznat u tematiku, ali to ne sprečava druge da lupaju gluposti. U pitanju su super-punjači od 120 kW, u Srbiji sada postoje obični od 22 kW. Na tim punjačima se za 40 min, Tesla napuni 80%, tj. može da pređe oko 450 km, a punjenje je ili besplatno ili simbolično se naplaćuje, u zavisnosti kakav ugovor imate sa Teslom. Do kraja 2019. Tesla će imati oko 20000 super-punjača u svom vlasništvu, dok svi ostali ni 5000 zajedno. I to je jedan od razloga zašto Teslu više niko ne može da zaustavi.

Zeljko

pre 5 godina

Pa narvno da ce postaviti. Prvo na magistralnim lokacijama. Onda ce otvoriti prodajni salon posto nasa vlada uvede podsticajne mere kod kupovine elektro automobila kao sve normalne zemlje sveta.

Milos

pre 5 godina

E kod nas ne moze, mi samo Rimca priznajemo i cekamo njegove superpunjace. Ipak je Tesla iz Hr bio a Rimac je njegov naslednik i najveci genije kojeg je region imao od Nikole

Dule

pre 5 godina

Srbija ima cini mi se oko 150 punjaca a mislim da upravo za Teslu ima par komada kod naplatne rampe Vrcin, svakako bi bilo odlicno da postoji jos,sto da ne na hiljade takvih punjaca.Ono sto je zanimljivo je da mi uopste kao zemlja ne vidimo priliku za taj biznis ...
(C i n i k, 27. decembar 2018 15:18)

Ako je taj biznis tako dobar kao sto tvrdis, kao sto kazu Ameri, stavi pare tamo gde ti je brnjica, pa uzmi veliki kredit od banke, zalozi stan ako treba i obogati se.

To ako drugi glupi investitori misle da je jos rano za tu tehnologiju i bukvalno propustaju zlatnu priliku da budu milijarderi, to je za tebe samo jos bolja prilika, ipak zivimo u doba kapitalizma, budi prvi, iskoristi priliku, dokazi im da nisu u pravu. Sigurno ima desetine hiljada Tesli koji se voze po Srbiji i jos vise elektricnih automobila koji prolaze od Nemacke za Tursku 3000km, i kojima trebaju te stanice za punjenje baterija.

Ili je mozda ipak u pitanju da sedis samo ovde u komentarima i pljuckas po Srbiji kako je najgora ikada, a sam nista nisi postigao u zivotu niti si doprineo da nasa zemlja bude bolja ni za mrvicu?

Мирабо

pre 5 godina

Верујем да ће их поставити у србији о нашем трошку као и остали инвеститори.

NikolaKodcura

pre 5 godina

Koliko sam upoznat u narednih godinu dana neće doći.
Bilo bi logično da ima jedan u Beogradu i okolini Niša, možda i Subotica. Mada to je sve za čist tranzit do grčke i Turske tako da se možda malo načekamo.
Mislim da ova dva tri modela S iz poznate kladionice mogu da se pune i na drugim mestima. :)

Bane Banat

pre 5 godina

Vetrenjače bato sve po vojvođanskim poljskim putevima. Kažu skupo je.
(e, 27. decembar 2018 18:10)
E, nije što je skupo, a i nije, nego što onda Vojvodini ne bi trebala ni Srbija, a pogotovo Guzprom i Rusija.
Zato su u Vojvodini i rušene vetrenjače kao crkve u Hodžinoj Albaniji.

Vlada

pre 5 godina

Ne mračite!

Daleko je od idealnog ali na Teslinom sajtu se mogu videti lokacije u planu a verovatno će ih biti i više. Očekujem da će biti barem još par komada na svim glavnim graničnim prelazima. No, koliko brzo budemo napredovali generalno to će biti više punjača. Logično...
https://www.tesla.com/findus?v=2&bounds=45.597826918640465%2C25.888151516879816%2C42.21135726433218%2C16.753019680942316&zoom=8&filters=store%2Cservice%2Csupercharger%2Cdestination%20charger

Duracell @

pre 5 godina

Super,samo nam niste napisali ko će to sve da financira,ko će financirati održavanje superpunjača i na kraju ko treba da plati tu super struju.

Miroljub

pre 5 godina

Ako Srbija nije u planu, da se odmah organizuje setnja BeograDZana od Slavije do Trga Republike sa transparentom "Beograd je Svet".

??

pre 5 godina

Daj ovi politicari pokradose I ove male penzije a da uloze ogroman novac potreban za ovo...? Ajde uozbiljite se. Ovo je Balkan. Ko zeli tehnoloski napredne drzavu mora malo severnije da ide ili daleko na istok ili zapad...

citat auto testa iz najbolje namere ...

pre 5 godina

"... Panika raste uz neizvesnost gde ću i kada napuniti baterije. Nemam ni kuću ni podzemnu garažu sa priključkom od 220 V, a sa trećeg sprata nije baš praktično spustiti produžni kabel, posebno jer ispred zgrade nema mogućnosti za parkiranje. Dan ranije pokušao sam “ogrebati” se za punjenje u velikoj Renaultovoj garaži nedaleko od kuće, no sva tri priključka od 22 kW bila su zauzeta. Čak i da su bili slobodni, za kompletno punjenje morao bih ostaviti Zoe priključen 2 sata i 40 minuta.Odoh i do komercijalnog centra u blizini, kako me je putni računar posavetovao, no desetak predviđenih priključaka još nisu pušteni u rad. Stadoh i ispred nekoliko javnih punjača, spreman da platim punjenje Visa karticom, ali ni to nije bilo izvodljivo, jer sam prethodno morao registrovati se preko interneta i dobiti nekakav bedž. Šta ću drugo do da u pomoć pozovem prijatelja sa kućom i dvorištem, kome ostavih Zoe celu noć i dan.
E da, kada se radi o “kućnoj” struji, da bi se potpuno napunile prazne baterije potrebno je barem 24 sata! … Ostadoh tako bez prevoznog sredstva ceo dan, i što je gore ne odosmo na vikend.Par dana kasnije opet ista priča, srećom komšija mesar smilovao se na moje muke, i otvorio mi vrata raja sa …, priključkom od 220 V! Bog će da ti vrati dobrim dragi moj Žak, a ja sam se odužio jednom dobrom buteljkom vina. Avanturu sam na kraju skratio za dva dana, uz zaključak kako neću kupiti Zoe, kao ni jedan drugi 100% električni automobil..."

wolf

pre 5 godina

Nije to samo tako, postaviš i ajd zdravo. Na kojim mestima ima toliko snage u kW za postavljanje punjača, čija su to mesta,struju prodaje samo EPS...? Naravno da su jake trafostanice vlasništvo EDB, javnog preduzeća, a kad je to u pitanju neće da može. Tesla i nije baš po EU standardima. Na tim punjačima puni samo Tesla, a ostali? ako hoće mora kupiti plac, dobiti dozvolu za priključenje na el. mrežu, a to će teško ići. Pre je u interesu EPSa da stavi svoje punjače nego da dozvoli Tesli da uzme deo ionako još malenog kolača.

EU Citizen

pre 5 godina

@brb
Srbiji, po svim objektivnim ekonomskim pokazateljima odlično ide, pribredni rast je solidan, zaduženost u granicama normale, inflacija okej, nezaposlenost relativno visoka ali pada, obim stranih investicija bi mogao da bude veći ali je daleko od. lošeg. Ja ne znam nikoga ko zaista radi da mu je loše, i ljidima je svake godine sve bolje mada je tačno da se dosta radi. Drugo je pjtanje što neradnici i luzeri poput vas koji su navikli na razne privilegije preko tuđe grbače stalno kukaju, ali i to je ustvari dobro, da takvi ne skiče, to bi bio znak da sa državom nešto debelo nije u redu :))

Kimi

pre 5 godina

E, nije što je skupo, a i nije, nego što onda Vojvodini ne bi trebala ni Srbija, a pogotovo Guzprom i Rusija.
Zato su u Vojvodini i rušene vetrenjače kao crkve u Hodžinoj Albaniji.
(Bane Banat, 27. decembar 2018 19:12)

Kada bi ste znali koliko su te vetrenjače rentabilne ne bi ste ni ostavljali ovakav komentar. A naročito efektivan procenat njihovog iskorišćenja u toku godine.
Uostalom Vojvodina je u Srbiji i nemojte da je izdvajate. Meni je jednaka sa svim ostalim delovima naše zemlje i nema razloga uopšte izdvajati i razdvajati bilo koji deo naše zemlje. Vama ako se ne sviđa, najbolje da potražite neku drugu domovinu, ja ovu imam i imam nameru da je sačuvam.

Ne ide to baš tako

pre 5 godina

Vidim da retko ko od komentatora je upoznat u tematiku, ali to ne sprečava druge da lupaju gluposti. U pitanju su super-punjači od 120 kW, u Srbiji sada postoje obični od 22 kW. Na tim punjačima se za 40 min, Tesla napuni 80%, tj. može da pređe oko 450 km, a punjenje je ili besplatno ili simbolično se naplaćuje, u zavisnosti kakav ugovor imate sa Teslom. Do kraja 2019. Tesla će imati oko 20000 super-punjača u svom vlasništvu, dok svi ostali ni 5000 zajedno. I to je jedan od razloga zašto Teslu više niko ne može da zaustavi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Alija Sirotanović, 27. decembar 2018 18:23)

Medju onima koji lupaju gluposti si nažalost i ti. Da bi se postavili takvi punjači u takvoj količini, mora da se reprojektuje električna mreža ili da takve punjače postavljaju pored dalekovoda. 140 KW je ogromna količina energije i snage. Dodju tri Tesle, priključe se i ode mreža na pumpi ili u manjem mestu. Deo energije se naravno predakumulira u kondenzatore na punjaču ali sve to ukupno nije dovoljno kad dodje do omasovljavanja električnih automobila. Ukratko, to što priča Ilon, može... jednog dana, koji nije u narednih par godina.

EU Citizen

pre 5 godina

@Zeljko
Pošto naša vlada uvede pljačku u korist zelenog lobija, mislite, jer "podsticajne mere" koje uvode neomarksističke satrspije nisu ništa drugo. Ako su elektroautomobili dobri, neka dokažu to na tržištu, benzin i dizel se već neverovatno harače u Evropi, harači su dve trećine cene, pa je to tržište već debelo deformisano i to ne bi trebalo da bude teško. Ako i pored toga elektroautomobili nisu konkurentni, a nisu, to samo znači ono što ja tvrdim, da se radi o nezreloj, neudobnoj i neekonomičnoj tehnologiji koja se ljudima natura iz sumnjivih ideoloških razloga i zbog koristi crony-lobista, pošto čak ni razlika u uticaju na okolinu nije prevelika u odnosu na moderne SUS automobile, što ne znači da bi pljačka i deformacije tržišta bili opravdani i da jeste.

T

pre 5 godina

"Kada bi ste znali koliko su te vetrenjače rentabilne ne bi ste ni ostavljali ovakav komentar"
Struja iz vetrenjača je u SAD jeftinija od struje od termoelektrana, tako da ne razumem komentar. Vetrenjače su isplative čak i bez subvencija. Stepen iskorišćenja (procenat vremena kada radi) uopšte nije mali. Uostalom ni termoelektrana nema iskorišćenje 100% već oko 80%.

Some Day

pre 5 godina

Verovatno ce pokriti samo tranzitne rute, obzirom da Srbija nije jos uvek trziste za EV. Mi se radujemo skorasnjem dolasku polovnih dizelasa iz Nemacke po bagatelnoj ceni.

Milos

pre 5 godina

E kod nas ne moze, mi samo Rimca priznajemo i cekamo njegove superpunjace. Ipak je Tesla iz Hr bio a Rimac je njegov naslednik i najveci genije kojeg je region imao od Nikole

Duracell @

pre 5 godina

Super,samo nam niste napisali ko će to sve da financira,ko će financirati održavanje superpunjača i na kraju ko treba da plati tu super struju.

Dule

pre 5 godina

Srbija ima cini mi se oko 150 punjaca a mislim da upravo za Teslu ima par komada kod naplatne rampe Vrcin, svakako bi bilo odlicno da postoji jos,sto da ne na hiljade takvih punjaca.Ono sto je zanimljivo je da mi uopste kao zemlja ne vidimo priliku za taj biznis ...
(C i n i k, 27. decembar 2018 15:18)

Ako je taj biznis tako dobar kao sto tvrdis, kao sto kazu Ameri, stavi pare tamo gde ti je brnjica, pa uzmi veliki kredit od banke, zalozi stan ako treba i obogati se.

To ako drugi glupi investitori misle da je jos rano za tu tehnologiju i bukvalno propustaju zlatnu priliku da budu milijarderi, to je za tebe samo jos bolja prilika, ipak zivimo u doba kapitalizma, budi prvi, iskoristi priliku, dokazi im da nisu u pravu. Sigurno ima desetine hiljada Tesli koji se voze po Srbiji i jos vise elektricnih automobila koji prolaze od Nemacke za Tursku 3000km, i kojima trebaju te stanice za punjenje baterija.

Ili je mozda ipak u pitanju da sedis samo ovde u komentarima i pljuckas po Srbiji kako je najgora ikada, a sam nista nisi postigao u zivotu niti si doprineo da nasa zemlja bude bolja ni za mrvicu?

Bane Banat

pre 5 godina

Vetrenjače bato sve po vojvođanskim poljskim putevima. Kažu skupo je.
(e, 27. decembar 2018 18:10)
E, nije što je skupo, a i nije, nego što onda Vojvodini ne bi trebala ni Srbija, a pogotovo Guzprom i Rusija.
Zato su u Vojvodini i rušene vetrenjače kao crkve u Hodžinoj Albaniji.

Jos vina kiseloga

pre 5 godina

Naravno da drzava treba da uvede potsticajne mere za kupovinu Tesle ! Ako na pr. bata Kole ili Bajatovic ili mozda vlasnik Beograda na vodi kupi Teslu red je da mu drzava vrati malo novca, nece valjda da ih vrati siromasku koji je jedva skupio pare za polovnog Juga !

EU Citizen

pre 5 godina

@brb
Srbiji, po svim objektivnim ekonomskim pokazateljima odlično ide, pribredni rast je solidan, zaduženost u granicama normale, inflacija okej, nezaposlenost relativno visoka ali pada, obim stranih investicija bi mogao da bude veći ali je daleko od. lošeg. Ja ne znam nikoga ko zaista radi da mu je loše, i ljidima je svake godine sve bolje mada je tačno da se dosta radi. Drugo je pjtanje što neradnici i luzeri poput vas koji su navikli na razne privilegije preko tuđe grbače stalno kukaju, ali i to je ustvari dobro, da takvi ne skiče, to bi bio znak da sa državom nešto debelo nije u redu :))

Zeljko

pre 5 godina

Pa narvno da ce postaviti. Prvo na magistralnim lokacijama. Onda ce otvoriti prodajni salon posto nasa vlada uvede podsticajne mere kod kupovine elektro automobila kao sve normalne zemlje sveta.

EU Citizen

pre 5 godina

@Zeljko
Pošto naša vlada uvede pljačku u korist zelenog lobija, mislite, jer "podsticajne mere" koje uvode neomarksističke satrspije nisu ništa drugo. Ako su elektroautomobili dobri, neka dokažu to na tržištu, benzin i dizel se već neverovatno harače u Evropi, harači su dve trećine cene, pa je to tržište već debelo deformisano i to ne bi trebalo da bude teško. Ako i pored toga elektroautomobili nisu konkurentni, a nisu, to samo znači ono što ja tvrdim, da se radi o nezreloj, neudobnoj i neekonomičnoj tehnologiji koja se ljudima natura iz sumnjivih ideoloških razloga i zbog koristi crony-lobista, pošto čak ni razlika u uticaju na okolinu nije prevelika u odnosu na moderne SUS automobile, što ne znači da bi pljačka i deformacije tržišta bili opravdani i da jeste.

wolf

pre 5 godina

Nije to samo tako, postaviš i ajd zdravo. Na kojim mestima ima toliko snage u kW za postavljanje punjača, čija su to mesta,struju prodaje samo EPS...? Naravno da su jake trafostanice vlasništvo EDB, javnog preduzeća, a kad je to u pitanju neće da može. Tesla i nije baš po EU standardima. Na tim punjačima puni samo Tesla, a ostali? ako hoće mora kupiti plac, dobiti dozvolu za priključenje na el. mrežu, a to će teško ići. Pre je u interesu EPSa da stavi svoje punjače nego da dozvoli Tesli da uzme deo ionako još malenog kolača.

brb

pre 5 godina

@(Dule, 27. decembar 2018 16:45)

Srbija jeste najgora ikada. Po svim ekonomskim pokazateljima, gori smo i od većine afričkih država. Sve evropske države, ali baš sve su ispred nas. Ovdej mogu uspeti samo prevaranti i kriminalci. Ko kaže da je uspeo pošteno i samo svojim radom - laže, u Srbiji se ne uspeva u Srbiji se snalazi.

Kimi

pre 5 godina

E, nije što je skupo, a i nije, nego što onda Vojvodini ne bi trebala ni Srbija, a pogotovo Guzprom i Rusija.
Zato su u Vojvodini i rušene vetrenjače kao crkve u Hodžinoj Albaniji.
(Bane Banat, 27. decembar 2018 19:12)

Kada bi ste znali koliko su te vetrenjače rentabilne ne bi ste ni ostavljali ovakav komentar. A naročito efektivan procenat njihovog iskorišćenja u toku godine.
Uostalom Vojvodina je u Srbiji i nemojte da je izdvajate. Meni je jednaka sa svim ostalim delovima naše zemlje i nema razloga uopšte izdvajati i razdvajati bilo koji deo naše zemlje. Vama ako se ne sviđa, najbolje da potražite neku drugu domovinu, ja ovu imam i imam nameru da je sačuvam.

Gross

pre 5 godina

Cisto sumnjam. Objasniće mu nasi Doktori nauka i razni Masteri kako to ne moze. Onda ce ga neka posusnjara od referenta zatrpati nemogucim uslovima i raznim papirima uz obrazloženje da nece ona da izgubi posao zbog nekakavih punjaca. Ako bas neko bude uporan sa zahtevom uzeće bolovanje i resen problem. Punjača nece biti.

ganimed

pre 5 godina

2000-2500 brzih punjaca vredi oko 200 miliona eura. Drzava srbija, opstine i gradovi srbije trebaju besplatno obezbediti lokacije i uruciti ih zainteresovanim kompanijama, jer otprilike toliko punjaca treba srbiji da bi zamenila oko 10% automobila na goriva sa elektricnim. Nije bitno da li je ta kompanija tesla, jednostavno svaka opstina da ima u planu minimum 5 takvih lokacija(one vece i 50-80) a beograd bar 400. Raspisati tender za dodelu, takodje da im se besplatno(i brzo) omoguci prilkljucak na mrezu. Sto se tice kupovine elektricnih automobila potrebno je da registracija bude simbolicna, 100 dinara, i da opstine i gradovi koji su vlasnici parkinga omoguce 50% nizu cenu parkiranja za elektricna vozila. Posto srbija ne proizvodi ta vozila, skinuti carinu na kineska elektricna vozila koja su kvalitetna kao i svaka druga a jeftinija, i iskoristiti to da se i od kine traze neke trgovinske pogodnosti.

e

pre 5 godina

Mi Srbi spavamo spokojno po pitanju čiste energije jer smo od Broza naučeni da je rad samo ono što se iz odžaka piši, a dole se nešto topi ili zavaruje. Vetrenjače bato sve po vojvođanskim poljskim putevima. Kažu skupo je. Moguće, ali je skuplje botovsko sendvičenje gde se negira čista logika a mladi školovani pobegoše. Ostadosmo samo mi stari i botovi sendvičari.

Miroljub

pre 5 godina

Ako Srbija nije u planu, da se odmah organizuje setnja BeograDZana od Slavije do Trga Republike sa transparentom "Beograd je Svet".

Vozač

pre 5 godina

Trenutno u Srbiji ima više Tesla punjača nego automobila. Dva u Novom Sadu, tri u Beogradu i dva u Nišu. Kome trebaju, naći će ih, ko hoće da prosipa mržnju, može i to.

C i n i k

pre 5 godina

Srbija ima cini mi se oko 150 punjaca a mislim da upravo za Teslu ima par komada kod naplatne rampe Vrcin, svakako bi bilo odlicno da postoji jos,sto da ne na hiljade takvih punjaca.Ono sto je zanimljivo je da mi uopste kao zemlja ne vidimo priliku za taj biznis ...

Мирабо

pre 5 godina

Верујем да ће их поставити у србији о нашем трошку као и остали инвеститори.

NikolaKodcura

pre 5 godina

Koliko sam upoznat u narednih godinu dana neće doći.
Bilo bi logično da ima jedan u Beogradu i okolini Niša, možda i Subotica. Mada to je sve za čist tranzit do grčke i Turske tako da se možda malo načekamo.
Mislim da ova dva tri modela S iz poznate kladionice mogu da se pune i na drugim mestima. :)

Alija Sirotanović

pre 5 godina

Vidim da retko ko od komentatora je upoznat u tematiku, ali to ne sprečava druge da lupaju gluposti. U pitanju su super-punjači od 120 kW, u Srbiji sada postoje obični od 22 kW. Na tim punjačima se za 40 min, Tesla napuni 80%, tj. može da pređe oko 450 km, a punjenje je ili besplatno ili simbolično se naplaćuje, u zavisnosti kakav ugovor imate sa Teslom. Do kraja 2019. Tesla će imati oko 20000 super-punjača u svom vlasništvu, dok svi ostali ni 5000 zajedno. I to je jedan od razloga zašto Teslu više niko ne može da zaustavi.

Ne ide to baš tako

pre 5 godina

Vidim da retko ko od komentatora je upoznat u tematiku, ali to ne sprečava druge da lupaju gluposti. U pitanju su super-punjači od 120 kW, u Srbiji sada postoje obični od 22 kW. Na tim punjačima se za 40 min, Tesla napuni 80%, tj. može da pređe oko 450 km, a punjenje je ili besplatno ili simbolično se naplaćuje, u zavisnosti kakav ugovor imate sa Teslom. Do kraja 2019. Tesla će imati oko 20000 super-punjača u svom vlasništvu, dok svi ostali ni 5000 zajedno. I to je jedan od razloga zašto Teslu više niko ne može da zaustavi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Alija Sirotanović, 27. decembar 2018 18:23)

Medju onima koji lupaju gluposti si nažalost i ti. Da bi se postavili takvi punjači u takvoj količini, mora da se reprojektuje električna mreža ili da takve punjače postavljaju pored dalekovoda. 140 KW je ogromna količina energije i snage. Dodju tri Tesle, priključe se i ode mreža na pumpi ili u manjem mestu. Deo energije se naravno predakumulira u kondenzatore na punjaču ali sve to ukupno nije dovoljno kad dodje do omasovljavanja električnih automobila. Ukratko, to što priča Ilon, može... jednog dana, koji nije u narednih par godina.

T

pre 5 godina

"Kada bi ste znali koliko su te vetrenjače rentabilne ne bi ste ni ostavljali ovakav komentar"
Struja iz vetrenjača je u SAD jeftinija od struje od termoelektrana, tako da ne razumem komentar. Vetrenjače su isplative čak i bez subvencija. Stepen iskorišćenja (procenat vremena kada radi) uopšte nije mali. Uostalom ni termoelektrana nema iskorišćenje 100% već oko 80%.

Aleks

pre 5 godina

Bice 100%. Ne zato sto smo napredna zemlja, nego smo tranzit mnogima koji iz zapadne evrope idu u Grcku, Tursku....
(mare, 27. decembar 2018 16:04)

Najviše kroz pet godina ide tranzit Austrija-Mađarska-Rumunija-Bugarska i napred Turska ili Grčka. Treba zaobići zastoje na granicama i slepo crevo.

??

pre 5 godina

Daj ovi politicari pokradose I ove male penzije a da uloze ogroman novac potreban za ovo...? Ajde uozbiljite se. Ovo je Balkan. Ko zeli tehnoloski napredne drzavu mora malo severnije da ide ili daleko na istok ili zapad...

citat auto testa iz najbolje namere ...

pre 5 godina

"... Panika raste uz neizvesnost gde ću i kada napuniti baterije. Nemam ni kuću ni podzemnu garažu sa priključkom od 220 V, a sa trećeg sprata nije baš praktično spustiti produžni kabel, posebno jer ispred zgrade nema mogućnosti za parkiranje. Dan ranije pokušao sam “ogrebati” se za punjenje u velikoj Renaultovoj garaži nedaleko od kuće, no sva tri priključka od 22 kW bila su zauzeta. Čak i da su bili slobodni, za kompletno punjenje morao bih ostaviti Zoe priključen 2 sata i 40 minuta.Odoh i do komercijalnog centra u blizini, kako me je putni računar posavetovao, no desetak predviđenih priključaka još nisu pušteni u rad. Stadoh i ispred nekoliko javnih punjača, spreman da platim punjenje Visa karticom, ali ni to nije bilo izvodljivo, jer sam prethodno morao registrovati se preko interneta i dobiti nekakav bedž. Šta ću drugo do da u pomoć pozovem prijatelja sa kućom i dvorištem, kome ostavih Zoe celu noć i dan.
E da, kada se radi o “kućnoj” struji, da bi se potpuno napunile prazne baterije potrebno je barem 24 sata! … Ostadoh tako bez prevoznog sredstva ceo dan, i što je gore ne odosmo na vikend.Par dana kasnije opet ista priča, srećom komšija mesar smilovao se na moje muke, i otvorio mi vrata raja sa …, priključkom od 220 V! Bog će da ti vrati dobrim dragi moj Žak, a ja sam se odužio jednom dobrom buteljkom vina. Avanturu sam na kraju skratio za dva dana, uz zaključak kako neću kupiti Zoe, kao ni jedan drugi 100% električni automobil..."

Z

pre 5 godina

Pa ako je rekao 100% pokrivenosti,onda to znaci da ce ih biti i kod nas.U svakom slucaju,treba ih imati par komada makar za ove sto prolaze kroz nasu zemlju.

Milivoje

pre 5 godina

Ih, pa sad ce da se pobune pumpadzije.. A i drzava lepo zahvata od tog goriva..
Ili ce da skoci akciza na struju ili nista od ovoga..

Vlada

pre 5 godina

Ne mračite!

Daleko je od idealnog ali na Teslinom sajtu se mogu videti lokacije u planu a verovatno će ih biti i više. Očekujem da će biti barem još par komada na svim glavnim graničnim prelazima. No, koliko brzo budemo napredovali generalno to će biti više punjača. Logično...
https://www.tesla.com/findus?v=2&bounds=45.597826918640465%2C25.888151516879816%2C42.21135726433218%2C16.753019680942316&zoom=8&filters=store%2Cservice%2Csupercharger%2Cdestination%20charger

Some Day

pre 5 godina

Verovatno ce pokriti samo tranzitne rute, obzirom da Srbija nije jos uvek trziste za EV. Mi se radujemo skorasnjem dolasku polovnih dizelasa iz Nemacke po bagatelnoj ceni.