Aktuelno

Četvrtak, 27.12.2018.

09:00

Koji automobili najmanje troši, a da nije službeni?

Izvor: B92

Koji automobili najmanje troši, a da nije službeni? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

166 Komentari

Sortiraj po:

King

pre 3 godine

Imam opel astru 1.4 16v, 2004 godište, na otvorenom troši 6.5 (brzina recimo 120-130 plus klima), a u gradu troši 10 litara, nebitno da li je zima ili leto.

I ja imam Astru 1.4 još karavan (teška kao smrt), bez sedmice ništa. jednom sam na otvorenom uspeo da spustim na šest, i nikad više. Sreća živim u malom gradu :D

komentator

pre 5 godina

Ja tek sad vidim kako većina komentatora saznaje svoju prosečnu potrošnju: pročita je na bord kompjuteru. Ali, ljudi, to nije relevantan podatak. Realna potrošnja može biti znatno različita od te "bord" potrošnje. Prava potrošnja se dobija računicom kada se podeli usuta količina sa pređenom kilometražom, i sve pomnoži sa 100, pošto nam treba podatak o litrima na 100km.

Daj 5 litara i nek svira gitara

pre 5 godina

Potrosnja automobila je nebitna. Tu se pare ne stede. Velika potrosnja je samo signal da nesto treba da se opravi (jedan cilindar ne pali i slicno). Pare se trose na kocku, odluke donesene u pijanom stanju, sponzoruse itd. Na benzin i na cigarete jos niko imanje nije izgubio.

Buljisha

pre 5 godina

Evo i ja da kazem nesto za dnevnik:)

dosta vozila sam imao prilike da vozim u zadnjih 15tak godina i evo utisaka>

Golf4 1.9tdi 90KS (5-5.5l)
Zafira B 1.9tdi 120ks - ispod 6.7l nema sanse *doduse automatik je u pitanju
Fabia1 1.2HTP - od 6-7 do beskonacno :) jer jako zavisi kako se vozi (zena npr ima tendenciju da otera potrosnju u dvocifreni segment)
Fiat Ulysse 2.0JTD (ustvari je peugeot HDi motor) - 7.6l
Kangoo 1.5 dci - oko 5l
Ford c-max 1.0 ecoboost 125ks - 5.8l (kupljen nov 2018te - posle 12.000 predjenih km)

Od svih ovih najbolje vozne karakteristike i performanse ima Ford, mali turbo benzinac, da ne kazem koliko je tisi, i manje vibrira od dizelasa, doduse i najsavremeniji je pa je i razumljivo - ne znam kakvi su tsi, puretech...itd, ali ovaj fordov motor je odlican)
Od dizelasa tdi se pokazao kao najbolji.

Zakljucak, turbo benzinac itekako ima smisla jer ima potrosnju skroz uporedivu sa dizelasima, dizeli takodje imaju svoje prednosti posebno za veca vozila i velike kilometraze...

pozz

BEMBARA

pre 5 godina

BMW benzinac 318i E46 118KS, 16 god star, grad 12 litara ( ne moze manje da ga ***** ). Otvoreno autoput 150km/h prosek ... 7,8 lit. Grad mu je smrt (trom, tezak... kreni stani ), ali je osecaj odlican kad sednes i kokpit okrenut prema tebi a dupe ti 12cm od asfalta

cosmo

pre 5 godina

Što se tiče start-stopa, slažem se da nije pozitivan po motor u situaciji silaska sa autoputa i nailaska na semafor. Na turbo motorima. Koliko god tehnika napredovala, turbina se i dalje hladi na isti način i ne odgovara joj da se motor gasi odmah nakon većeg opterećenja.

Slažem se i za ekologiju, ali je izuzetno iritantan. Slično kao i ECO režim - jedino smanjenje u svemu je smanjenje snage. Potrošnje nikako.

daredak

pre 5 godina

Nissan Micra 2004, 1.5dci 48kw. Na otvorenom 3.4 do 3.7. U gradu do 5.5. Neki prosek moje kombinovane voznje 4.3l. Ja sam prezadovoljan.

ракеташ

pre 5 godina

Moje iskustvo govori da potrošnja najviše zavisi od stila vožnje. Sve drugo utiče daleko manje. Svojevremeno mi se prijatelj, inače strasni obožavalac golfa dizela hvalio kako ne troši ni 4.litra, testirao ga u povratku sa letovanja. I dodao bitnu činjenicu da je taj povratak trajao 10.sati. Na toj trasi ja nikada ne vozim više od 6.sati. I potrošim oko dva i po litra više i to benzina. Samo manje pritiskanje papučice odnosno manji obrtaji garantuju i manju potrošnju. I naravno da nije pravilo da veća kubikaža znači automatski veću potrošnju. Jači motori sa manje obrtaja obavljaju posao i to ih čini ekonomičnijim od nekog jenolitarskog motora koga morate da držite u crvenom samo da preteknete nekoga.

HanSolo

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj. 
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)


Pfhahaaahaa, ulepšao si mi dan!
Hvala na šali. Gotivim ljude sa humorom.. Samo ih ima manje i manje u našoj divnoj državi na žalost.. Živeo humor, Stojko!

R

pre 5 godina

Moj 2 litre dizelas, godina 2015-ta. 180ks i auto tezine nekih 1640kg, automatik, kombinovano nema sanse ispod 7,6 litara i to sam izvukao jednom kada sam resio da isteram taj ceo rezervoar sa voznjom poput neke babe bas da vidim do koliko mogu da spustim. Obicno 8 litara, da startujete normalno na semaforima itd. Ako hocete ispod usporicete sve iza sebe, a sebe nervirati kao sto sam ja radio i vise ne. Start/stop sistem gasim cim sednem u auto jer je glupost, da vam ustedi nece sigurno, ne trza niti bilo sta vec sam misljenja da mi to unistava motor pogotovo cestim stajanjem ili ako sidjete sa autoputa i duze voznje pod obrtajima odjednom sidjete i stanete na semafor. Ubedjuju mene u ovlascenom servisu ‘to je napravljeno ojacano, pojacano, drukciji sklop bla bla’, da, da, pa da dodjem kod tebe cesce.
(kako da ne, 27. decembar 2018 11:45)

Nemoj da pises o start/stop sistemu ako ne znas nista o njemu.Usteda sa start/stop sistemom postoji u gradu(samo tad i radi) imas vise testova o tome,a i logicno je.Drugo,manje zagadjujes okolinu.Akumulator ti nece stradati,jer cim sistem vidi da je akumulator slab,nece gasiti motor na semaforu.U kuci imam jednu B klasu koja ima 150 000 km kome anlaser radi najnormalnije kao i start/stop sistem.Jedino je zezao pre godinu dana kada je akumulator bio na izdisaju,i njegovom zamenom se sve vratilo u normalu.Na sve su mislili inzenjeri.A to sto tebe nesto nervira,nije dokaz da nesto ne valja.

Milan Kosanovic

pre 5 godina

Vozim nekih mesec dana Golf 1.0TSI. Prosecna potrosnja je oko 6l. Nekad sidje malo ispod npr na 5.7, nekad poveca do 6.5. Realno nije mnogo. Pre toga sam testirao VW Passat 2.0TDI DSG. On je stvarno mali potrosac za tu klasu vozila, moze bez problema da ide do potrosnje koja je navedena. Pre njega vozio sam A3 1.4TFSI. E tu je vec muka da postignes prosecnu potrosnju ispod 6.5 lit. Naravno sve ovo sam testirao na cca 100 km voznje i po gradu i po autoputu posto zivim u Batajnici.

Locutus

pre 5 godina

Licno testirao. Od Trebinja do BG audi 100 2,5 TDI 115 ks, 6 brzina rucni menjač. Spora voznja do 70 km/h 3,9 l. Sada vozim w124 250 D automatik i nema sanse ispod 6,7 l.
(Nikola, 27. decembar 2018 20:53)

Sa 2.5TDI potrošnja 3.9 l/100km? Išao si druže nizbrdo. Probaj sad suprotno, od BG do Trebinja :)

R

pre 5 godina

Vidim da svi pisu neka svoja iskustva.Ali ljudi,ovo je mesovita voznja,a ne magistralna kao sto vecina pominje.Nije isto voziti se od Beograda do Sutomora(CG) kao i voziti mesovito.I meni Fiat Bravo 1.6 MJTD do mora trosi 4.2 litra,ali zato u gradu je muka spustiti ga ispod 6.5 litara.

Pepe Makron

pre 5 godina

Moj dci 1,5 troši tačno 3,7 lit/ler i u garaži provodi najviše vremena,doduše bio je ove godine i 5,4 dan/mesec kod raznih majstora a nije bio baš jeftin kad sam ga kupio.Dok moj ex kum ima tdi i on taj problem nema ali videh pre neki dan na njegovoj slavi majstora koji mu odrzava auto,jedan se smeje zato sto mu je slava a ovaj drugi se smeska zato što...I tako,lako pišemo ali nas je teško pročitati.

Debeli komšija

pre 5 godina

Ako koga interesira, VW T-roc 1.6 TDI 115ks na zimskim gumama sa stalno upaljenim grijanjem sa dodatnim grijačima (štogod to značilo u climatronicu) na prvih 2000km troši nam 5,2 litre.
S obzirom da nam je kraj brdovit,motor nerazrađen,vani hladno i većinu vremena se vozimo sa uključenim adaptivnim tempomatom (melem za otvorenu cestu), zadovoljni smo potrošnjom.
Na proljeće bi morao pasti na 4.5 litara,što je skoro u rangu maksi skutera.
Inače,motor je bučan pri kretanju i mrtav do 1700 okretaja,ali vrlo udoban i tih pri putnoj brzini,dok bilo kakva obilaženja zahtijevaju spuštanje u 3. ili 4.,jer su prijenosni omjeri vrlo dugački, pa je npr. 6.brzinu bolje ne koristiti ispod 100km/h.
Vjerujem da bi za istu lovu 1.5 TSI bio kudikamo življi i tiši,ali uz duplu potrošnju.
Vozio sam Karoq 1.5 TSI DSG i auto je raketa,ali troši 10+,pa ti vidi...

ivan91ks

pre 5 godina

Koga zapravo zanima potrosnja, ako ima da izdvoji 20000+ eura za navedene automobile...njemu to ne pravi nikakvu razliku, niti ga interesuje dal mu je potrosio litar vise ili manje.

boris

pre 5 godina

Bio je test od pre nekoliko godina da se utvrdi koji proizvođači najviše lažu kada je u pitanju deklarisana potrošnja. Na prvom mestu su ubedljivo bili Nemci, a najmanje su lagali Francuzi. Čak je i Fiat bio skroman. Braćo moja, u svemu najviše lažu Nemci, jer su ubedili budale iz velikog dela Evrope da su oni najpošteniji. Kad je biznis u pitanju, prljavi su do bola. Ovo kad kažem nekom ko vozi nemački auto, on zapeni, pa i on počne da laže ko i oni. Ljudi, verovanje u nemačku iskrenost je boles'.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ahtung, 27. decembar 2018 10:30)
@Ahtung
Prijatelju nije sporno da nemci lazu za rezultate ali to koliko vidim ovde rade i francuzi,italijani..znači lopov koji ukrade 500 000 eur je manji lopov od lopova koji je ukrao 650 000 eur???? E moj Srbine, ne bavi se teorijom zavere i pljuvanjem nečega što ne poseduješ.

Tomo

pre 5 godina

Dobar je Prius.. Vozim ga unazad 6 meseci prosecno predjeno 40 milja po galonu, iliti oko 5.2L/100km.
(Bane, 27. decembar 2018 17:11)

probaj voziti malo unapred, mozda bude bolje

Ford Focus Mk3

pre 5 godina

1.6 tdci 116 ks , zimi prosecna 4,7,verovali vi ili ne letos je bilo 4,1! Doduse tu potrosnju sam samo jednom uspeo da dostignem.Inace je leti 4,5.

Nikola

pre 5 godina

Licno testirao. Od Trebinja do BG audi 100 2,5 TDI 115 ks, 6 brzina rucni menjač. Spora voznja do 70 km/h 3,9 l. Sada vozim w124 250 D automatik i nema sanse ispod 6,7 l.

pedala do metala

pre 5 godina

Kakve su guzve u gradu, auto koji trosi normalno prosek 6.5L, sad po hladnom i saobracajnim zagusenjima, trosi tacno duplo vise, krvavih 13

Inace, sto se kola tice, taj bmw320d, ima kola koja manje trose od njega. Ima kola koja idu bolje od njega. Ali

P

pre 5 godina

Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.
(kurbla, 27. decembar 2018 10:00)
Kako to taj sto klizi, stigne da sklizne kroz semafor? A ja sto dajem gas moram da kocim
jer mene uhvati crveno?

marko

pre 5 godina

Ford Fusion 1.6 tdci, nema boljeg auta, ni motora...idealan...kao mali SUV, visoko se sedi, dovoljno prostran...baš malo troši....4,5l otvoren put, 6l grad, provereno...ubrzava super....svaka preporuka...

only fools and horses

pre 5 godina

Koji god auto da sam vozio i merio realnu potrošnju (recimo na 1.000, pa na 10.000 km, sačuvam račune saberem i izračunam koliko je prosečno) uvek, ali uvek je prava potrošnja bila za oko 1l veća od one koju pokazuje putni računar.

ciga

pre 5 godina

@svi 4-6 moj 15!!!
Čisto da znaš ti tvoji iz Mađarske i Austrije se mogu videti svaki dan u punionici NiS-a u Novom sadu gde pune svoje cisterne.

brb

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)

Ha-ha, bravo Stojko majstore, kako si ispalio ove ložane. Lol, najbolji je onaj : nije super be već superb.

cosmo

pre 5 godina

Ne znam zasto se neko ljuti na proizvođače...nemoguće je napraviti test koji pokriva sve faktore od kojih zavisi voznja. Ja sam sebi utvrdio nekih 30% iznad deklarisanog... sa svim automobilima koje sam vozio. I to mi je referenca.

Stil voznje umjeren... po ogranicenjima, uz 5-10 km/h preko na magistrali ponekad...grad do 30-50..to jako postujem radi djece i pjesaka. Autocestu vozim 140-150...nisam iz Srbije, to je unutar tolerancije svake... u BiH i HR. Ponekad ubrzavam malp ostrije kad se ukljucujem na autocestu... gušta radi...

Posljednjih 100 hiljada km vozim.Clio IV dCi 75...deklarisan na 3,6 lit.

Praksa je da se 3.0 - 3.2 moze postici na magistrali do 80 km/h. Autocesta pri pomenutih 140-150 km/h je do 7 litara, grad slično. Prosjek po ručnom računanju je uvijek oko 4.5 - 4.8 litara...sve j3 do uslova i desne noge. Motori su manje-vise svi slicni, unutar svoje klase... isto se ponasaju i 1.3 JTD... 1.4/1.5/1.6 HDi... 1.6 TDI... u ovoj klasi...

Clio ima nesrecnih 5 brzina..koje su zarad ekonomije razvucene (na 150 km/h si na 2.750 rpm) što malo ubija u grad-magistrala vožnjim... mnogo je "nepokrivenih" raspona brzina... kad si ispod 1.750 rpm...a ispod toga je relativno mrtav...ili si u brzini ispod preko 2.000 sto umara... bio bi cista 10-ka sa normalnih 6 brzina

ojha

pre 5 godina

Alfa 159. 1,9 JTD 120 ks. Na otvorenom od 5.1 do 6L. Ljeti u gradu 8-8,5 dok zimi u gradu hladan i do 15 :) dok se ne zagrije.. Ali ako ides par kilometara nema sanse da se zagrije mašina.

rani

pre 5 godina

Sada mi je konačno jasno, zašto mi imamo najskuplje gorivo u regionu! Pa mi imamo užasno malu potrošnju! Nama, vozila iz 2001-2002, troše manje nego što ih je fabrika deklarisala dok su bili novi! Ovi iz vlade, kad pročitaju ovo, nemaju šta drugo nego da dignu cenu goriva! A za @ferguson, lično sam pre 3 godine kupio nov Fiat 500L na metan, proizveden u Kragujevcu, znači nisam budžio metan, to postoji, koliko god tebi to bilo nestvarno! Fiat proizvodi takva vozila od '98 (multipla), sada ima čitavu paletu. O potrošnji mog vozila ne bih, možda neki drugi put!

Svi 4-6 a moj 15 !!!

pre 5 godina

Ono sto ja znam je da mi je stara Omega, prosle godine, kada sam sipao samo na NIS-ovim pumpama trosila 15 litara, ove godine, kada sam presao na pumpe austrijskog i madjarskog vlasnika, potrosnja je manja za 2 litre. Na autu, sem redovnog ciscenja svecica, nije radjeno nista.

šumi

pre 5 godina

STOJKO :moja škoda super be...Kakav si ti kralj dao bih ti hiljadu pluseva, ovo je komentar meseca! Na žalost ovaj narod je toliko otupeo da više nema ni smisla za humor...

Bojan

pre 5 godina

Lančija lybra 1.9 jtd. Karlove vari-Čačak bez gašenja motora sa 2 pauze po 5 minuta (granica bukvalno po minut) sa jednim jedinim rezervoarom. 4 nas u kolima i gepek do krova pun piva,stvari i suvenira. Auto ima 17 godina...

ssss

pre 5 godina

Toyota corolla verso, motor 2,2 l, 138 ks, na autoputu vozis po ogranicenju i potrosnja je 5,4 l, a toliko je i deklarisan. Svako povecanje brzine od 10km/h potrosnja skace 1l. Sto ce reci ako vozis 140km/h potrosnja je oko 6,5l.

skc

pre 5 godina

@ kurbla 10.00
Za ovo sto si napisao u drugom delu, o zaletanju pred semaforom, u Hrvatskoj su resili vrlo dobro. Semafor ima i dodatni cifarnik, sa krupnim ciframa (oko pola metra visine), koji dobrojava unazad crvenim ciframa dok je crveno svetlo na semaforu, a kad se upali zeleno, onda odbrojava unazad zelenim ciframa. Tako vozac koji se priblizava semaforu moze da predvidi kada ce se on otvoriti i da na taj nacin prilagodi svoju brzinu priblizavanja semaforu, i tako ostvari znatnu ustedu goriva. Ovo bi i nasa policija mogla da uvede, umesto da kupuju najskuplje jelke i fontane.

simonovic mladji

pre 5 godina

C4 1.6hdi 2005o, grad 6 leti, 6.5 zimi, van grada 5.5 u proseku. Moze i ispod 5 ako ga vozim 80, ali ga ne vozim 80. Star auto, sasvim sam zadovoljan.

Miki

pre 5 godina

Ja ne vozim igračke, isključivo preko 3000 kubika. Žena vozi 1.0, više joj troši od mog 3.6. Veliki motor ne znači nužno velika potrošnja.

cixxx

pre 5 godina

@peras
Sve tačno! Vozim Prius i sve što čovek napisao oko potrošnje mogu da potvrdim! Zimi ide do 5.5l po gradu, leti oko 4.5-4.8l i proleće i jesen oko 4.2l!

vlad

pre 5 godina

Fiat Punto 1.3 mjt, samo gradska vožnja, ispod 5l. Ko je vozio zna o čemu pišem.
Imam i Grande Punta sa istim motorom, samo je on veći potrošač. Troši u istim uslovima (samo gradska vožnja) oko 5.3 litra dizela, što je i razumljivo. Veći je i teži od "malog" Punta.
Vozio sam i Picasso sa 2.0 Hdi. Samo mogu da kažem da je veći potrošač od svakog auta sa 1.9 jtd motorom.

ferguson

pre 5 godina

nema auta na metan jer to nije fabricka proizvidnja nego "budzenje"...do duse opel pravi serijski kola na metan ali ona jako gube snagu od metana u poredjenju sa benzinom

Aca

pre 5 godina

Dok sam svojevremno vozio Golfa 1.6D za koji kazu da je najsedljiviji da cak i proizvodi naftu?e pa nije tako.Evo ovako:Leti-grad oko 5.5L otvoreno pri 80 do 90 pa i 100km/s oko 3.5 do 4L.Al...pazi sad ovo?cim dodju hladni dani ode potrosnja u gradu na 8L.Kako znam?Pa tako sto mi zamrzlo Loz ulje (preko noci pala temp.ispod nule)pa sam morao da vozim na kanticu od 5L al punio sam je na 4l da mi se ne bi prosipalo gorivo u motorni prostor i nisam verovao da trosi tolko jer sam misleo da trosi u tim uslovima oko 6.5.Al dok ne vozite ovako kao ja nikad ne moze da znate koljo tacno trosi auto.I od te zime preso na Benzin-Gas koji je daleko najeftinija voznja sto po zimi sto po leti,a i ne moram da se mislim dal ce upali sve mu jebem diziel po zimi?

irr.srb

pre 5 godina

Ok je tekst, ali neka ponove tekst sa nasim gorivom... obicnim i obicnim kvalitetnijim (isto gorivo dodati aditivi). Nasi automobili jos idu i dobro koliko su losi BMB, ED i TNG. Za CNG ne znam jer nisam dolazio u kontakt sa njim.

brm

pre 5 godina

Auto je trošak. Litar gore/dole ne čini razliku. Ako ćeš na to da gledaš, onda se vozi javnim saobraćajem.

Deklarisana potrošnja je uvek u idealnim gradskim uslovima, i idealnim uslovima na otvorenom putu. Ako neko misli da će neko da troši po deklarisanoj potrošnji u špicu u bilo kojem gradu, onda taj živi u snovima. Naravno, potrošnja ide dodatno gore ako volite da jašete po gasu kada krećete i turirate na semaforu.

Sa mojim autom trošim i nešto manje od deklarisane potrošnje ako u gradu nema nikoga, i optimalno koristim gas i idem na idealnom broju obrtaja. Tako da, kako ga gazite i u zavisnosti od gužve, tako se i troši.

cetvrtak

pre 5 godina

Mene nerviraju ljudi kad se zapricamo o potrosnji, kada pricaju neke bajke, ili kada voze isti auto kao ja a spominju potrosnju manju od fabricke. Recimo, vozim megane 2 (1.9dci), trosi kako se i ocekuje grad 7-9 zimi, otvoreno 4.5-5.5l. Ali sam bio u prilici da mi neki pricaju kako trose 4 na otvorenom voze 120-130, kako u gradu trose 6... To ni fabrika cini mi se ne daje takve brojke. Moze i te cifre ali 1.5dci

Uzelac

pre 5 godina

Golf VII karavan, 1.6 d, 105 ks, prosek za 150.000 km, 6.4 l/100km, na more natovareni sa klimom, 5.1-5.2. Jednom sam se potrudio i tokom dana prešao oko 100 km izvukao 3.8.

Gradjanin neispranog mozga

pre 5 godina

Carevi su ovi ljudi koji lazu sami sebe, sto rece neko u komentarima, druze sto se mene tice neka tvoj automobil proizvodi gorivo.
Pa ako vozis brze, proizvodi vise, a ako vozis sporije nesto manje. Ali svakako si u plusu, cim upalis auto. Wtf!
BMW 320 d, f30 grad zimi 7-7,5, grad leti 6,5, autoput na 140km/h potrosnja 5,5 po bordu. Kolika je stvarna, niti merim niti imam nameru.

Aleksandar

pre 5 godina

Kupio novi Kia Rio 1.2 benzin prosle godine, 6,2 trosi po bordu. Pricam sa drugarom koji se bavi softverom za ovlascenog uvoznika drugog brenda i kaze ne veruj racunaru nista, ni jedne firme. Da bi dobio tacnu stavku moras da izracunas sam sve. Tako i uradim, ispadne 7,3 na 100km. Kaze da za stara vozila lazu mnogo vise jer niko nije proveravao, ali se ljudi isprimaju pa veruju. Ovaj sa Golf Mk 4, kad si snimao pluca zadnji put? Idi pa vidi sta ti je tvoj precisti dizel napravio od zdravlja.

Milan85

pre 5 godina

Reno Twingo sa plinom , trosi 6l plina na otvrenom a 7-7,5 u gradu , kad ga prevedes u dizel ili benzin dodje na 3-3,5l potrosnje. 4 godine sam vozio tog twinga.

brb

pre 5 godina

Kada sam posle mnogo godina kupio nov auto, zaprepastila me je razlika u potrošnji u odnosu na stari. Kod novog je razlika između vožnje regionalnim putem i punog gasa na auto putu 300%, kod starog je bila jedva 30.
(Vozač, 27. decembar 2018 10:16)

razlika je u turbo punjaču. kad on počne da svira u rezervoaru duva promaja.

Lajanje na zvezde kroz panorama krov

pre 5 godina

Želim ovde da ukažem na jednu široko rasprostranjenu zabludu o potrošnji, a to je da motor veće kubikaže više troši od motora manje kubikaže, u istom vozilu, s istim vozačem. Potrošnja je podjednaka, bilo da je u istom vozilu motor od 800 ccm bilo od 2800 ccm. Ovo je jasno i iz teorije i iz prakse. Potrošnju diktira vozilo i trasa. Teže / masivnije vozilo, lošije aerodinamike, po planinskom putu, ili u gradskoj vožnji, sa mnogo semafora / stajanja, diktira otpore kretanja. A motor troši onoliko koliko mu nameću otpori kretanja.
To je jedno.
Drugo:
Od ponašanja vozača zavisi potrošnja veoma veoma... 30%. Štedljiv / normalan vozač ako neku trasu pređe sa 10 l/100km, rasipnik / lakomislen tip, prelazi sa 13 l/100km. U čemu je lakomislenost? Najpre u prečestoj upotrebi kočnice. Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.
(kurbla, 27. decembar 2018 10:00)

Vidite sa kolikim se predznanjem seda za volan!

ulysses

pre 5 godina

Bmw 316 116 ks f31 karavan verzija 2013 god. grad od 6 do 7 otvoreni autoput tempomat 4.8 l, magistrala 5.3 l... korektno ali sipam samo na omv ili mol...
ako sipam na nisu malo veca potrosnja...
Automatski uvek upaljeno grejanje hladjenje...

moron

pre 5 godina

Moje iskustvo sa dizelima koje sam imao ili ih imam, jeste da "u mom režimu" troše oko 20-25% više od onoga što im fabrika deklariše za mešoviti ciklus. Na bazi "testiranja" koja sam sprovodio, potrošnja mi je bila 6,2 (HDI 90-na 100 kkm), 5,3 (HDI 110-na 175 kkm), 5,4 (1,6 MJ-na 21 kkm).
Na benzinskoj Vitari 1,6 (mk1) - 10,8 litara (na 100 kkm).
Na ostalim (benzinskm) vozilima "nisam pisao" tako dugoročno, ali su "ubijali" (u odnosu na Vitaru).
Savremeni TSI 95, koga vozim poslovno, troši jako malo (van grada) ako se vozi lagano i bez agresije (može da troši kao dizel). Po gradu troši "kao lada niva". Dakle, 10-12 je njemu skroz normalno "u krugu dvojke" (ali, i sa starim jarisom 1,0 mi se u krugu dvojke nekada desi toliko na kratke relacije, pa i više (zna i do 14)). I pored toga, ne bih ( ni privatno ) imao ništa protiv nekog savremenog turbo benzinca.

50 km/h

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)

120 km/h po gradu?

Nenad

pre 5 godina

Hahahah, moram da kazem da obozavam
komentare na auto vesti. Kakvih lagarija tu ima, to je neverovatno. Pa onda i prepucavanja izmedju vlasnika razlicitih auto marki. Fantasticno.

mirko

pre 5 godina

"Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda ..."

i onda 1. za vas
kineticka E je u relaciji sa promenom visine, kod tebe zemljace isto i ako ubrzavas nizbrdo i uzbrdo

samo da znaš ...

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. ...
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)
Tvoja Škoda se zove Superb (jedna reč) a ne Super b-e.

g

pre 5 godina

@Lepi

Tako je samo na papiru, u realnosti benzinac mnogo vise trosi i ne vuce ni priblizno dobro dizelu iste zapremine.

Veliki atmosferski benzinac je super stvar, ali za manje kubikaze u realnosti jos uvek nema boljeg izbora, ma koliko bili pljuvani u medijima.

majstor

pre 5 godina

ja ne znam zasto svima ovima koji komentarisu onda skupo gorivo kad imaju kola koja ne trose nista... ne znam koja je poenta lovackih prica... kome bre po gradu trosi samo 4.5l?

Citalac

pre 5 godina

Auto od 2000 cm3 da trosi 4 litra ma ajde to pricajte deci. Cao
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (draxa, 27. decembar 2018 09:14)

A zasto da ne, za moderne motore? Meni 20 godina stari Fiatov JTD 1.9 / 110ks (Marea karavan) vec petnaest godina koliko je kod mene trosi oko 5.7 litara u kombinovanoj voznji, manje-vise uvek. Pritom klima ne utice nesto posebno na potrosnju.

kako da ne

pre 5 godina

@moja sestica
Ako taj Golf prosecno trosi 4,4 odmah idem da ga kupim. Super za mene, ne trosi toliko prosecno pa ne moram da vozim Golfa :) To sto pricate ‘na magistrali 3 litara na 80’, svi trose smesno na magistrali u sestoj, sedmoj na 80 km/h. I moj trosi na magistrali na 80, ravno, nema guzve 4 litara. Ali ne vozimo valjda samo na magistrali.

M

pre 5 godina

Zasto nisu konsultovali onog lika od pre neki dan, kome mercedes E220d trosi manje od ove B klase iz clanka? Auto koji ima jedno 500 kg i 90 KS vise, a trosi 5 litara. Poneki ljudi mi stvarno nisu jasni. Evo dole se javlja i lik sa Lagunom koja trosi 4 litra. Ma ne trosi nista, care, proizvodi naftu...

kako da ne

pre 5 godina

Moj 2 litre dizelas, godina 2015-ta. 180ks i auto tezine nekih 1640kg, automatik, kombinovano nema sanse ispod 7,6 litara i to sam izvukao jednom kada sam resio da isteram taj ceo rezervoar sa voznjom poput neke babe bas da vidim do koliko mogu da spustim. Obicno 8 litara, da startujete normalno na semaforima itd. Ako hocete ispod usporicete sve iza sebe, a sebe nervirati kao sto sam ja radio i vise ne. Start/stop sistem gasim cim sednem u auto jer je glupost, da vam ustedi nece sigurno, ne trza niti bilo sta vec sam misljenja da mi to unistava motor pogotovo cestim stajanjem ili ako sidjete sa autoputa i duze voznje pod obrtajima odjednom sidjete i stanete na semafor. Ubedjuju mene u ovlascenom servisu ‘to je napravljeno ojacano, pojacano, drukciji sklop bla bla’, da, da, pa da dodjem kod tebe cesce.

Gnojni Čibulj

pre 5 godina

Imam opel astru 1.4 16v, 2004 godište, na otvorenom troši 6.5 (brzina recimo 120-130 plus klima), a u gradu troši 10 litara, nebitno da li je zima ili leto.

kurbla

pre 5 godina

Još jedan štos, veoma važan. Ako se putuje u zavetrini, a to znači što bliže iza nekog velikog vozila (kamiona, autobusa), potrošnja se radikalno smanjuje, pošto se kretanje vrši u vazdušnom vrtlogu koji je već pokretan. Ja sam tako svojevremeno merio potrošnju Golfa1, 1,6dizel, od Bgd do Aleksinca i postigao 2,9 l/100km. Zato možete videti strane turiste koji po autoputu voze u koloni načijem čelu se povremeno smenjuju.

pera

pre 5 godina

kad se vec hvalis u "poznavanju" materije da ti javim da 1.6jtd nije Opelova modifikacija vec Opel ima svoj razvijeni 1.6cdti ( pogonjen lancem) dok je Fiatov pogonjen kaisem i nikakvih dodirnih tacaka nema s Opelom

qwerty

pre 5 godina

Kada se eliminisu vozila koja koriste dizel motore, sto je opsti trend u autoindustriji i bliska buducnost, dolazimo do toga da je pobednik
Toyota Prius +

chupavi92

pre 5 godina

aj ne lupetaj. moj reno laguna 2002 1.9dizel trosi 4.4 lit. pod uslovom da ne palim klimu i postujem ogranicenje.
(buntovnik sa razlogom, 27. decembar 2018 09:16)

ovo da je tačno, svi bi vozili lagunu. Ne znam koja je tvoja poenta, lazes sebe a ne druge.

Mene cudi što na ovom spisku nema automobila na metan koji kada se preračuna kilo metana u odnosu na dizel potrošnja je najmanje duplo manja.

Stojko

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.

BMW f10

pre 5 godina

Немам појма колико мој троши, зашто је то битно? Најмање троши кад немаш ауто. Јефтин је живот, скупо је уживање, па ко како може и жели.

dalibor

pre 5 godina

Moj stav je, sve sto trosi do 10l u gradu dolazi u obzir prilikom kupovine. Ovo su novi automobili kod kojih trenutno stanje i pouzdanost nisu kljucni faktori jer sve su to dobri automobili koji mnogo treba da prodju dok krenu kvarovi. Kod polovnjaka, koliko god malo trosio, eventualni veci kvar rusi svaku racunicu za period od bar godinu dana. Tako da pitanje "koliko trosi" i "da sto manje trosi" je diskutabilno, i prava racunica dolazi posle 2-3 godine voznje

Ahtung

pre 5 godina

Bio je test od pre nekoliko godina da se utvrdi koji proizvođači najviše lažu kada je u pitanju deklarisana potrošnja. Na prvom mestu su ubedljivo bili Nemci, a najmanje su lagali Francuzi. Čak je i Fiat bio skroman. Braćo moja, u svemu najviše lažu Nemci, jer su ubedili budale iz velikog dela Evrope da su oni najpošteniji. Kad je biznis u pitanju, prljavi su do bola. Ovo kad kažem nekom ko vozi nemački auto, on zapeni, pa i on počne da laže ko i oni. Ljudi, verovanje u nemačku iskrenost je boles'.

radar

pre 5 godina

Sve zavisi koliko su ih nagazili na putu gde nema ograničenja brzine, a to je distanca punih 20km. Ako su vozili do maksimuma, onda je odskakanje od deklarisane potrošnje razumno.

peras

pre 5 godina

Odusevljavaju me komentari koji u ovom slucaju uporedjuju deklarisanu i izmerenu potrosnju. Procitajte prvo kako se meri potrosnja koja ide u katalog i barem procitajte koji su uslovi bili ovde. Uslovi koji su dati ovde su ok sem dela na autoputu bez ogranicenja jer to nema skoro vise nigde a moze dramaticno da utice na ukupni rezultat.

Pre nego sto pocnete sa minusima, vozim CHR Hybrid (ista mehanika kao i Prius). U gradu leti oko 4.5l, zimi oko 5.5l a prolece i jesen oko 4l (razlike su zbog grejanja i hladjenja). Na regionalnom oko 3.5l a autoput na 130km/h 5.5l. S obzirom da su dizelu dani odbrojani (zivi bili pa videli) jasno je u kom smeru cela stvar ide...

Lepi

pre 5 godina

Test je glup, samo dizelaši koje danas nove više niko ne kupuje jer nema nikakve štednje u potrošnji goriva. Danas su aktuelni benzinci malih kubikaža sa 4 cilindra i 16 ventila. Troše 4,5-5.5 litara BENZINA!

Boki

pre 5 godina

Pezo 206 1.1 benzin 4.5, Klio 1.5 dizel 4.2. Toliku potrosnju sam imao sa ta dva mala auta. Sad imam Fokus 3 1.8 trosi sigurno 8 litara...

Vozač

pre 5 godina

Kada sam posle mnogo godina kupio nov auto, zaprepastila me je razlika u potrošnji u odnosu na stari. Kod novog je razlika između vožnje regionalnim putem i punog gasa na auto putu 300%, kod starog je bila jedva 30.

plajvaz

pre 5 godina

Kad se pogleda ta kompletna lista na sajtu Autobilda, vidi se da ste preneli samo rezultate iz kategorije Van-ova.
U medjuvremenu je zaista postalo zanimljivo pitanje, da li ima smisla porediti apsolutnu potrošnju u litrima izmedju dizela i benzinaca. Dizel u vecini zemalja više nije jeftiniji, a najnoviji motori uglavnom imaju SCR katalizatore i troše i AdBlue tecnost. Potrosnja AdBlua kod BMW-a petice je oko 1l/1000km, a cena od 1-5€/l, kako te ko zezne i to u Nemackoj. Kako stoji sa snabdevanjem AdBlue-om u Srbiji? Po meni to postaje show-stopper za dizele.
Ja vec 4 godine vozim 530d F11 koji ima Nox katalizator (bez AdBlue-a) i nikako mi nije bilo jasno zašto ne moram ništa da sipam. Juce cackao po internetu i saznam da su (kod sad vec stare petice) svi modeli sa zadnjim pogonom imali Nox, a xDrive SCR katalizatore. Za dlaku sam se izvukao, mada SCR verovatno bolje preciscava izduvne gasove.

nn

pre 5 godina

Moj Fiat Punto 2009 godiste benzinac, sa Shell uljem u motoru 5.0l ravno na otvorenom, grad 5.5l.
sa Selenia uljem 6.5l grad, 6.0l otvoreno.
Od poslednjeg servisa sipam samo Shell ulje, manja potrosnja i auto je zivahniji dosta.

Over And Out

pre 5 godina

Evo formular, pažljivo pročitajte tekst i popunite prazna polja u zagradama:
Vozim marku automobila(.........), (.......) godište, dizel motor.
Od kvarova sam sam do sada imao samo zamenu par sijalica, uz redovno održavanje).
Godine (.........) sam išao za Paraliju na letovanje sa porodicom, žena dvoje dece i ja. Kola puna, klima stalno uključena. Vozio 120 - 130 po autoputu.
U mestu gde živim (........) natankovao sam dizel "do čepa".
Kao što rekoh, nisam štedeo kola.
Po dolasku u Paraliju, otišao sam odmah na pumpu i sipao ponovo dizel do čepa.
Neverovatnih (........litara) na sto kilometara je bila potrošnja. (U ovo polje ubaciti cifru ispod 4. litra na sto kilometara, kako bi anketa bila što verodostojnija)
Hvala na pažnji.

moja sestica

pre 5 godina

Moj Golf 6 TDI blue motion, 2013 godiste, za sad da kucme u drvo sluzi vrhunski.
Kupljen 2016 godine, do sad promenjen akumulator i to je to, plus redovni servisi. Jednostavno, sipas i ne mislis.

Potrosnja - deklarisana 3,9 l/100 km. Pri 80 km/h na magistrali trosi oko 3 l/100 km, na autoputu pri 130 km/h trosi oko 6 l/100 km. Prosecno mi je do sad 4,4 l/100 km, ja prezadovoljan.

Ludilo

pre 5 godina

Golf 2 ,i svaki BMW a pogotovo karavan verzija bmw3 bukvalno ne troši ništa.
Sve ostalo Ford ,Opel,Fiat neki tamo Francuzi brajko troše ko tenk.

A šta je najcrnje što sam ja primetio da lik kupi auto od preko 50000 evra (sve legalno nema cile mile sve pošteno zarađeno u 95% slučajeva i onda ugrad plin kao hoće uštedi,mislim sta reci na to jbt sunce žarko ...

Komšija

pre 5 godina

Ovo su nerealni podaci iz nekih idealnih uslova kakvih nema. Meni Opel Korsa C 1.2 kupe troši po BG kad su gužve oko 6 litara a na otvorenom 4.5 ako je vozim do 100 na sat. A ovo navedeno u tekstu su sve daleko veći i teži automobili.

mile

pre 5 godina

aj ne lupetaj. moj reno laguna 2002 1.9dizel trosi 4.4 lit. pod uslovom da ne palim klimu i postujem ogranicenje.
(buntovnik sa razlogom, 27. decembar 2018 09:16)
ja mislim da tvoj Reno proizvodi gorivo,ne verujem da ga uopste i trosi

kurbla

pre 5 godina

Želim ovde da ukažem na jednu široko rasprostranjenu zabludu o potrošnji, a to je da motor veće kubikaže više troši od motora manje kubikaže, u istom vozilu, s istim vozačem. Potrošnja je podjednaka, bilo da je u istom vozilu motor od 800 ccm bilo od 2800 ccm. Ovo je jasno i iz teorije i iz prakse. Potrošnju diktira vozilo i trasa. Teže / masivnije vozilo, lošije aerodinamike, po planinskom putu, ili u gradskoj vožnji, sa mnogo semafora / stajanja, diktira otpore kretanja. A motor troši onoliko koliko mu nameću otpori kretanja.
To je jedno.
Drugo:
Od ponašanja vozača zavisi potrošnja veoma veoma... 30%. Štedljiv / normalan vozač ako neku trasu pređe sa 10 l/100km, rasipnik / lakomislen tip, prelazi sa 13 l/100km. U čemu je lakomislenost? Najpre u prečestoj upotrebi kočnice. Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.

мире

pre 5 godina

2.0 tdi troši toliko? Pa šta su vozili u šestoj brzini 70kmč?
Nemoguće je da nema PSA motora HDI na pvoj listi jer važe za štedljivije, pogotovo 1.4 ili novi eHDI 1.5.

Marko

pre 5 godina

A da nije sluzbeni sto bih ja rekao da se nasalim.Pored sluzbenog najmanje trosi tatin i mamin.Salu na stranu korsda d 1,3 cdti ko upaljac i po gradu i otvoenom neisam preso evo vec petu godinu 4-4,5 litar

Ahtung

pre 5 godina

Bio je test od pre nekoliko godina da se utvrdi koji proizvođači najviše lažu kada je u pitanju deklarisana potrošnja. Na prvom mestu su ubedljivo bili Nemci, a najmanje su lagali Francuzi. Čak je i Fiat bio skroman. Braćo moja, u svemu najviše lažu Nemci, jer su ubedili budale iz velikog dela Evrope da su oni najpošteniji. Kad je biznis u pitanju, prljavi su do bola. Ovo kad kažem nekom ko vozi nemački auto, on zapeni, pa i on počne da laže ko i oni. Ljudi, verovanje u nemačku iskrenost je boles'.

Over And Out

pre 5 godina

Evo formular, pažljivo pročitajte tekst i popunite prazna polja u zagradama:
Vozim marku automobila(.........), (.......) godište, dizel motor.
Od kvarova sam sam do sada imao samo zamenu par sijalica, uz redovno održavanje).
Godine (.........) sam išao za Paraliju na letovanje sa porodicom, žena dvoje dece i ja. Kola puna, klima stalno uključena. Vozio 120 - 130 po autoputu.
U mestu gde živim (........) natankovao sam dizel "do čepa".
Kao što rekoh, nisam štedeo kola.
Po dolasku u Paraliju, otišao sam odmah na pumpu i sipao ponovo dizel do čepa.
Neverovatnih (........litara) na sto kilometara je bila potrošnja. (U ovo polje ubaciti cifru ispod 4. litra na sto kilometara, kako bi anketa bila što verodostojnija)
Hvala na pažnji.

Stojko

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.

kurbla

pre 5 godina

Želim ovde da ukažem na jednu široko rasprostranjenu zabludu o potrošnji, a to je da motor veće kubikaže više troši od motora manje kubikaže, u istom vozilu, s istim vozačem. Potrošnja je podjednaka, bilo da je u istom vozilu motor od 800 ccm bilo od 2800 ccm. Ovo je jasno i iz teorije i iz prakse. Potrošnju diktira vozilo i trasa. Teže / masivnije vozilo, lošije aerodinamike, po planinskom putu, ili u gradskoj vožnji, sa mnogo semafora / stajanja, diktira otpore kretanja. A motor troši onoliko koliko mu nameću otpori kretanja.
To je jedno.
Drugo:
Od ponašanja vozača zavisi potrošnja veoma veoma... 30%. Štedljiv / normalan vozač ako neku trasu pređe sa 10 l/100km, rasipnik / lakomislen tip, prelazi sa 13 l/100km. U čemu je lakomislenost? Najpre u prečestoj upotrebi kočnice. Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.

mile

pre 5 godina

aj ne lupetaj. moj reno laguna 2002 1.9dizel trosi 4.4 lit. pod uslovom da ne palim klimu i postujem ogranicenje.
(buntovnik sa razlogom, 27. decembar 2018 09:16)
ja mislim da tvoj Reno proizvodi gorivo,ne verujem da ga uopste i trosi

Ludilo

pre 5 godina

Golf 2 ,i svaki BMW a pogotovo karavan verzija bmw3 bukvalno ne troši ništa.
Sve ostalo Ford ,Opel,Fiat neki tamo Francuzi brajko troše ko tenk.

A šta je najcrnje što sam ja primetio da lik kupi auto od preko 50000 evra (sve legalno nema cile mile sve pošteno zarađeno u 95% slučajeva i onda ugrad plin kao hoće uštedi,mislim sta reci na to jbt sunce žarko ...

dalibor

pre 5 godina

Moj stav je, sve sto trosi do 10l u gradu dolazi u obzir prilikom kupovine. Ovo su novi automobili kod kojih trenutno stanje i pouzdanost nisu kljucni faktori jer sve su to dobri automobili koji mnogo treba da prodju dok krenu kvarovi. Kod polovnjaka, koliko god malo trosio, eventualni veci kvar rusi svaku racunicu za period od bar godinu dana. Tako da pitanje "koliko trosi" i "da sto manje trosi" je diskutabilno, i prava racunica dolazi posle 2-3 godine voznje

skc

pre 5 godina

@ kurbla 10.00
Za ovo sto si napisao u drugom delu, o zaletanju pred semaforom, u Hrvatskoj su resili vrlo dobro. Semafor ima i dodatni cifarnik, sa krupnim ciframa (oko pola metra visine), koji dobrojava unazad crvenim ciframa dok je crveno svetlo na semaforu, a kad se upali zeleno, onda odbrojava unazad zelenim ciframa. Tako vozac koji se priblizava semaforu moze da predvidi kada ce se on otvoriti i da na taj nacin prilagodi svoju brzinu priblizavanja semaforu, i tako ostvari znatnu ustedu goriva. Ovo bi i nasa policija mogla da uvede, umesto da kupuju najskuplje jelke i fontane.

peras

pre 5 godina

Odusevljavaju me komentari koji u ovom slucaju uporedjuju deklarisanu i izmerenu potrosnju. Procitajte prvo kako se meri potrosnja koja ide u katalog i barem procitajte koji su uslovi bili ovde. Uslovi koji su dati ovde su ok sem dela na autoputu bez ogranicenja jer to nema skoro vise nigde a moze dramaticno da utice na ukupni rezultat.

Pre nego sto pocnete sa minusima, vozim CHR Hybrid (ista mehanika kao i Prius). U gradu leti oko 4.5l, zimi oko 5.5l a prolece i jesen oko 4l (razlike su zbog grejanja i hladjenja). Na regionalnom oko 3.5l a autoput na 130km/h 5.5l. S obzirom da su dizelu dani odbrojani (zivi bili pa videli) jasno je u kom smeru cela stvar ide...

šumi

pre 5 godina

STOJKO :moja škoda super be...Kakav si ti kralj dao bih ti hiljadu pluseva, ovo je komentar meseca! Na žalost ovaj narod je toliko otupeo da više nema ni smisla za humor...

Lajanje na zvezde kroz panorama krov

pre 5 godina

Želim ovde da ukažem na jednu široko rasprostranjenu zabludu o potrošnji, a to je da motor veće kubikaže više troši od motora manje kubikaže, u istom vozilu, s istim vozačem. Potrošnja je podjednaka, bilo da je u istom vozilu motor od 800 ccm bilo od 2800 ccm. Ovo je jasno i iz teorije i iz prakse. Potrošnju diktira vozilo i trasa. Teže / masivnije vozilo, lošije aerodinamike, po planinskom putu, ili u gradskoj vožnji, sa mnogo semafora / stajanja, diktira otpore kretanja. A motor troši onoliko koliko mu nameću otpori kretanja.
To je jedno.
Drugo:
Od ponašanja vozača zavisi potrošnja veoma veoma... 30%. Štedljiv / normalan vozač ako neku trasu pređe sa 10 l/100km, rasipnik / lakomislen tip, prelazi sa 13 l/100km. U čemu je lakomislenost? Najpre u prečestoj upotrebi kočnice. Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.
(kurbla, 27. decembar 2018 10:00)

Vidite sa kolikim se predznanjem seda za volan!

chupavi92

pre 5 godina

aj ne lupetaj. moj reno laguna 2002 1.9dizel trosi 4.4 lit. pod uslovom da ne palim klimu i postujem ogranicenje.
(buntovnik sa razlogom, 27. decembar 2018 09:16)

ovo da je tačno, svi bi vozili lagunu. Ne znam koja je tvoja poenta, lazes sebe a ne druge.

Mene cudi što na ovom spisku nema automobila na metan koji kada se preračuna kilo metana u odnosu na dizel potrošnja je najmanje duplo manja.

brb

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)

Ha-ha, bravo Stojko majstore, kako si ispalio ove ložane. Lol, najbolji je onaj : nije super be već superb.

Boki

pre 5 godina

Pezo 206 1.1 benzin 4.5, Klio 1.5 dizel 4.2. Toliku potrosnju sam imao sa ta dva mala auta. Sad imam Fokus 3 1.8 trosi sigurno 8 litara...

Lepi

pre 5 godina

Test je glup, samo dizelaši koje danas nove više niko ne kupuje jer nema nikakve štednje u potrošnji goriva. Danas su aktuelni benzinci malih kubikaža sa 4 cilindra i 16 ventila. Troše 4,5-5.5 litara BENZINA!

Komšija

pre 5 godina

Ovo su nerealni podaci iz nekih idealnih uslova kakvih nema. Meni Opel Korsa C 1.2 kupe troši po BG kad su gužve oko 6 litara a na otvorenom 4.5 ako je vozim do 100 na sat. A ovo navedeno u tekstu su sve daleko veći i teži automobili.

мире

pre 5 godina

2.0 tdi troši toliko? Pa šta su vozili u šestoj brzini 70kmč?
Nemoguće je da nema PSA motora HDI na pvoj listi jer važe za štedljivije, pogotovo 1.4 ili novi eHDI 1.5.

rani

pre 5 godina

Sada mi je konačno jasno, zašto mi imamo najskuplje gorivo u regionu! Pa mi imamo užasno malu potrošnju! Nama, vozila iz 2001-2002, troše manje nego što ih je fabrika deklarisala dok su bili novi! Ovi iz vlade, kad pročitaju ovo, nemaju šta drugo nego da dignu cenu goriva! A za @ferguson, lično sam pre 3 godine kupio nov Fiat 500L na metan, proizveden u Kragujevcu, znači nisam budžio metan, to postoji, koliko god tebi to bilo nestvarno! Fiat proizvodi takva vozila od '98 (multipla), sada ima čitavu paletu. O potrošnji mog vozila ne bih, možda neki drugi put!

only fools and horses

pre 5 godina

Koji god auto da sam vozio i merio realnu potrošnju (recimo na 1.000, pa na 10.000 km, sačuvam račune saberem i izračunam koliko je prosečno) uvek, ali uvek je prava potrošnja bila za oko 1l veća od one koju pokazuje putni računar.

Nenad

pre 5 godina

Hahahah, moram da kazem da obozavam
komentare na auto vesti. Kakvih lagarija tu ima, to je neverovatno. Pa onda i prepucavanja izmedju vlasnika razlicitih auto marki. Fantasticno.

Vozač

pre 5 godina

Kada sam posle mnogo godina kupio nov auto, zaprepastila me je razlika u potrošnji u odnosu na stari. Kod novog je razlika između vožnje regionalnim putem i punog gasa na auto putu 300%, kod starog je bila jedva 30.

cetvrtak

pre 5 godina

Mene nerviraju ljudi kad se zapricamo o potrosnji, kada pricaju neke bajke, ili kada voze isti auto kao ja a spominju potrosnju manju od fabricke. Recimo, vozim megane 2 (1.9dci), trosi kako se i ocekuje grad 7-9 zimi, otvoreno 4.5-5.5l. Ali sam bio u prilici da mi neki pricaju kako trose 4 na otvorenom voze 120-130, kako u gradu trose 6... To ni fabrika cini mi se ne daje takve brojke. Moze i te cifre ali 1.5dci

Daj 5 litara i nek svira gitara

pre 5 godina

Potrosnja automobila je nebitna. Tu se pare ne stede. Velika potrosnja je samo signal da nesto treba da se opravi (jedan cilindar ne pali i slicno). Pare se trose na kocku, odluke donesene u pijanom stanju, sponzoruse itd. Na benzin i na cigarete jos niko imanje nije izgubio.

Marko

pre 5 godina

A da nije sluzbeni sto bih ja rekao da se nasalim.Pored sluzbenog najmanje trosi tatin i mamin.Salu na stranu korsda d 1,3 cdti ko upaljac i po gradu i otvoenom neisam preso evo vec petu godinu 4-4,5 litar

Locutus

pre 5 godina

Licno testirao. Od Trebinja do BG audi 100 2,5 TDI 115 ks, 6 brzina rucni menjač. Spora voznja do 70 km/h 3,9 l. Sada vozim w124 250 D automatik i nema sanse ispod 6,7 l.
(Nikola, 27. decembar 2018 20:53)

Sa 2.5TDI potrošnja 3.9 l/100km? Išao si druže nizbrdo. Probaj sad suprotno, od BG do Trebinja :)

qwerty

pre 5 godina

Kada se eliminisu vozila koja koriste dizel motore, sto je opsti trend u autoindustriji i bliska buducnost, dolazimo do toga da je pobednik
Toyota Prius +

plajvaz

pre 5 godina

Kad se pogleda ta kompletna lista na sajtu Autobilda, vidi se da ste preneli samo rezultate iz kategorije Van-ova.
U medjuvremenu je zaista postalo zanimljivo pitanje, da li ima smisla porediti apsolutnu potrošnju u litrima izmedju dizela i benzinaca. Dizel u vecini zemalja više nije jeftiniji, a najnoviji motori uglavnom imaju SCR katalizatore i troše i AdBlue tecnost. Potrosnja AdBlua kod BMW-a petice je oko 1l/1000km, a cena od 1-5€/l, kako te ko zezne i to u Nemackoj. Kako stoji sa snabdevanjem AdBlue-om u Srbiji? Po meni to postaje show-stopper za dizele.
Ja vec 4 godine vozim 530d F11 koji ima Nox katalizator (bez AdBlue-a) i nikako mi nije bilo jasno zašto ne moram ništa da sipam. Juce cackao po internetu i saznam da su (kod sad vec stare petice) svi modeli sa zadnjim pogonom imali Nox, a xDrive SCR katalizatore. Za dlaku sam se izvukao, mada SCR verovatno bolje preciscava izduvne gasove.

radar

pre 5 godina

Sve zavisi koliko su ih nagazili na putu gde nema ograničenja brzine, a to je distanca punih 20km. Ako su vozili do maksimuma, onda je odskakanje od deklarisane potrošnje razumno.

Gradjanin neispranog mozga

pre 5 godina

Carevi su ovi ljudi koji lazu sami sebe, sto rece neko u komentarima, druze sto se mene tice neka tvoj automobil proizvodi gorivo.
Pa ako vozis brze, proizvodi vise, a ako vozis sporije nesto manje. Ali svakako si u plusu, cim upalis auto. Wtf!
BMW 320 d, f30 grad zimi 7-7,5, grad leti 6,5, autoput na 140km/h potrosnja 5,5 po bordu. Kolika je stvarna, niti merim niti imam nameru.

Tomo

pre 5 godina

Dobar je Prius.. Vozim ga unazad 6 meseci prosecno predjeno 40 milja po galonu, iliti oko 5.2L/100km.
(Bane, 27. decembar 2018 17:11)

probaj voziti malo unapred, mozda bude bolje

kako da ne

pre 5 godina

Moj 2 litre dizelas, godina 2015-ta. 180ks i auto tezine nekih 1640kg, automatik, kombinovano nema sanse ispod 7,6 litara i to sam izvukao jednom kada sam resio da isteram taj ceo rezervoar sa voznjom poput neke babe bas da vidim do koliko mogu da spustim. Obicno 8 litara, da startujete normalno na semaforima itd. Ako hocete ispod usporicete sve iza sebe, a sebe nervirati kao sto sam ja radio i vise ne. Start/stop sistem gasim cim sednem u auto jer je glupost, da vam ustedi nece sigurno, ne trza niti bilo sta vec sam misljenja da mi to unistava motor pogotovo cestim stajanjem ili ako sidjete sa autoputa i duze voznje pod obrtajima odjednom sidjete i stanete na semafor. Ubedjuju mene u ovlascenom servisu ‘to je napravljeno ojacano, pojacano, drukciji sklop bla bla’, da, da, pa da dodjem kod tebe cesce.

brm

pre 5 godina

Auto je trošak. Litar gore/dole ne čini razliku. Ako ćeš na to da gledaš, onda se vozi javnim saobraćajem.

Deklarisana potrošnja je uvek u idealnim gradskim uslovima, i idealnim uslovima na otvorenom putu. Ako neko misli da će neko da troši po deklarisanoj potrošnji u špicu u bilo kojem gradu, onda taj živi u snovima. Naravno, potrošnja ide dodatno gore ako volite da jašete po gasu kada krećete i turirate na semaforu.

Sa mojim autom trošim i nešto manje od deklarisane potrošnje ako u gradu nema nikoga, i optimalno koristim gas i idem na idealnom broju obrtaja. Tako da, kako ga gazite i u zavisnosti od gužve, tako se i troši.

majstor

pre 5 godina

ja ne znam zasto svima ovima koji komentarisu onda skupo gorivo kad imaju kola koja ne trose nista... ne znam koja je poenta lovackih prica... kome bre po gradu trosi samo 4.5l?

HanSolo

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj. 
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)


Pfhahaaahaa, ulepšao si mi dan!
Hvala na šali. Gotivim ljude sa humorom.. Samo ih ima manje i manje u našoj divnoj državi na žalost.. Živeo humor, Stojko!

komentator

pre 5 godina

Ja tek sad vidim kako većina komentatora saznaje svoju prosečnu potrošnju: pročita je na bord kompjuteru. Ali, ljudi, to nije relevantan podatak. Realna potrošnja može biti znatno različita od te "bord" potrošnje. Prava potrošnja se dobija računicom kada se podeli usuta količina sa pređenom kilometražom, i sve pomnoži sa 100, pošto nam treba podatak o litrima na 100km.

brb

pre 5 godina

Kada sam posle mnogo godina kupio nov auto, zaprepastila me je razlika u potrošnji u odnosu na stari. Kod novog je razlika između vožnje regionalnim putem i punog gasa na auto putu 300%, kod starog je bila jedva 30.
(Vozač, 27. decembar 2018 10:16)

razlika je u turbo punjaču. kad on počne da svira u rezervoaru duva promaja.

moja sestica

pre 5 godina

Moj Golf 6 TDI blue motion, 2013 godiste, za sad da kucme u drvo sluzi vrhunski.
Kupljen 2016 godine, do sad promenjen akumulator i to je to, plus redovni servisi. Jednostavno, sipas i ne mislis.

Potrosnja - deklarisana 3,9 l/100 km. Pri 80 km/h na magistrali trosi oko 3 l/100 km, na autoputu pri 130 km/h trosi oko 6 l/100 km. Prosecno mi je do sad 4,4 l/100 km, ja prezadovoljan.

kako da ne

pre 5 godina

@moja sestica
Ako taj Golf prosecno trosi 4,4 odmah idem da ga kupim. Super za mene, ne trosi toliko prosecno pa ne moram da vozim Golfa :) To sto pricate ‘na magistrali 3 litara na 80’, svi trose smesno na magistrali u sestoj, sedmoj na 80 km/h. I moj trosi na magistrali na 80, ravno, nema guzve 4 litara. Ali ne vozimo valjda samo na magistrali.

ciga

pre 5 godina

@svi 4-6 moj 15!!!
Čisto da znaš ti tvoji iz Mađarske i Austrije se mogu videti svaki dan u punionici NiS-a u Novom sadu gde pune svoje cisterne.

ракеташ

pre 5 godina

Moje iskustvo govori da potrošnja najviše zavisi od stila vožnje. Sve drugo utiče daleko manje. Svojevremeno mi se prijatelj, inače strasni obožavalac golfa dizela hvalio kako ne troši ni 4.litra, testirao ga u povratku sa letovanja. I dodao bitnu činjenicu da je taj povratak trajao 10.sati. Na toj trasi ja nikada ne vozim više od 6.sati. I potrošim oko dva i po litra više i to benzina. Samo manje pritiskanje papučice odnosno manji obrtaji garantuju i manju potrošnju. I naravno da nije pravilo da veća kubikaža znači automatski veću potrošnju. Jači motori sa manje obrtaja obavljaju posao i to ih čini ekonomičnijim od nekog jenolitarskog motora koga morate da držite u crvenom samo da preteknete nekoga.

ojha

pre 5 godina

Alfa 159. 1,9 JTD 120 ks. Na otvorenom od 5.1 do 6L. Ljeti u gradu 8-8,5 dok zimi u gradu hladan i do 15 :) dok se ne zagrije.. Ali ako ides par kilometara nema sanse da se zagrije mašina.

Miki

pre 5 godina

Ja ne vozim igračke, isključivo preko 3000 kubika. Žena vozi 1.0, više joj troši od mog 3.6. Veliki motor ne znači nužno velika potrošnja.

kurbla

pre 5 godina

Još jedan štos, veoma važan. Ako se putuje u zavetrini, a to znači što bliže iza nekog velikog vozila (kamiona, autobusa), potrošnja se radikalno smanjuje, pošto se kretanje vrši u vazdušnom vrtlogu koji je već pokretan. Ja sam tako svojevremeno merio potrošnju Golfa1, 1,6dizel, od Bgd do Aleksinca i postigao 2,9 l/100km. Zato možete videti strane turiste koji po autoputu voze u koloni načijem čelu se povremeno smenjuju.

Bojan

pre 5 godina

Lančija lybra 1.9 jtd. Karlove vari-Čačak bez gašenja motora sa 2 pauze po 5 minuta (granica bukvalno po minut) sa jednim jedinim rezervoarom. 4 nas u kolima i gepek do krova pun piva,stvari i suvenira. Auto ima 17 godina...

marko

pre 5 godina

Ford Fusion 1.6 tdci, nema boljeg auta, ni motora...idealan...kao mali SUV, visoko se sedi, dovoljno prostran...baš malo troši....4,5l otvoren put, 6l grad, provereno...ubrzava super....svaka preporuka...

M

pre 5 godina

Zasto nisu konsultovali onog lika od pre neki dan, kome mercedes E220d trosi manje od ove B klase iz clanka? Auto koji ima jedno 500 kg i 90 KS vise, a trosi 5 litara. Poneki ljudi mi stvarno nisu jasni. Evo dole se javlja i lik sa Lagunom koja trosi 4 litra. Ma ne trosi nista, care, proizvodi naftu...

ivan91ks

pre 5 godina

Koga zapravo zanima potrosnja, ako ima da izdvoji 20000+ eura za navedene automobile...njemu to ne pravi nikakvu razliku, niti ga interesuje dal mu je potrosio litar vise ili manje.

R

pre 5 godina

Moj 2 litre dizelas, godina 2015-ta. 180ks i auto tezine nekih 1640kg, automatik, kombinovano nema sanse ispod 7,6 litara i to sam izvukao jednom kada sam resio da isteram taj ceo rezervoar sa voznjom poput neke babe bas da vidim do koliko mogu da spustim. Obicno 8 litara, da startujete normalno na semaforima itd. Ako hocete ispod usporicete sve iza sebe, a sebe nervirati kao sto sam ja radio i vise ne. Start/stop sistem gasim cim sednem u auto jer je glupost, da vam ustedi nece sigurno, ne trza niti bilo sta vec sam misljenja da mi to unistava motor pogotovo cestim stajanjem ili ako sidjete sa autoputa i duze voznje pod obrtajima odjednom sidjete i stanete na semafor. Ubedjuju mene u ovlascenom servisu ‘to je napravljeno ojacano, pojacano, drukciji sklop bla bla’, da, da, pa da dodjem kod tebe cesce.
(kako da ne, 27. decembar 2018 11:45)

Nemoj da pises o start/stop sistemu ako ne znas nista o njemu.Usteda sa start/stop sistemom postoji u gradu(samo tad i radi) imas vise testova o tome,a i logicno je.Drugo,manje zagadjujes okolinu.Akumulator ti nece stradati,jer cim sistem vidi da je akumulator slab,nece gasiti motor na semaforu.U kuci imam jednu B klasu koja ima 150 000 km kome anlaser radi najnormalnije kao i start/stop sistem.Jedino je zezao pre godinu dana kada je akumulator bio na izdisaju,i njegovom zamenom se sve vratilo u normalu.Na sve su mislili inzenjeri.A to sto tebe nesto nervira,nije dokaz da nesto ne valja.

Aca

pre 5 godina

Dok sam svojevremno vozio Golfa 1.6D za koji kazu da je najsedljiviji da cak i proizvodi naftu?e pa nije tako.Evo ovako:Leti-grad oko 5.5L otvoreno pri 80 do 90 pa i 100km/s oko 3.5 do 4L.Al...pazi sad ovo?cim dodju hladni dani ode potrosnja u gradu na 8L.Kako znam?Pa tako sto mi zamrzlo Loz ulje (preko noci pala temp.ispod nule)pa sam morao da vozim na kanticu od 5L al punio sam je na 4l da mi se ne bi prosipalo gorivo u motorni prostor i nisam verovao da trosi tolko jer sam misleo da trosi u tim uslovima oko 6.5.Al dok ne vozite ovako kao ja nikad ne moze da znate koljo tacno trosi auto.I od te zime preso na Benzin-Gas koji je daleko najeftinija voznja sto po zimi sto po leti,a i ne moram da se mislim dal ce upali sve mu jebem diziel po zimi?

pedala do metala

pre 5 godina

Kakve su guzve u gradu, auto koji trosi normalno prosek 6.5L, sad po hladnom i saobracajnim zagusenjima, trosi tacno duplo vise, krvavih 13

Inace, sto se kola tice, taj bmw320d, ima kola koja manje trose od njega. Ima kola koja idu bolje od njega. Ali

moron

pre 5 godina

Moje iskustvo sa dizelima koje sam imao ili ih imam, jeste da "u mom režimu" troše oko 20-25% više od onoga što im fabrika deklariše za mešoviti ciklus. Na bazi "testiranja" koja sam sprovodio, potrošnja mi je bila 6,2 (HDI 90-na 100 kkm), 5,3 (HDI 110-na 175 kkm), 5,4 (1,6 MJ-na 21 kkm).
Na benzinskoj Vitari 1,6 (mk1) - 10,8 litara (na 100 kkm).
Na ostalim (benzinskm) vozilima "nisam pisao" tako dugoročno, ali su "ubijali" (u odnosu na Vitaru).
Savremeni TSI 95, koga vozim poslovno, troši jako malo (van grada) ako se vozi lagano i bez agresije (može da troši kao dizel). Po gradu troši "kao lada niva". Dakle, 10-12 je njemu skroz normalno "u krugu dvojke" (ali, i sa starim jarisom 1,0 mi se u krugu dvojke nekada desi toliko na kratke relacije, pa i više (zna i do 14)). I pored toga, ne bih ( ni privatno ) imao ništa protiv nekog savremenog turbo benzinca.

BMW f10

pre 5 godina

Немам појма колико мој троши, зашто је то битно? Најмање троши кад немаш ауто. Јефтин је живот, скупо је уживање, па ко како може и жели.

Debeli komšija

pre 5 godina

Ako koga interesira, VW T-roc 1.6 TDI 115ks na zimskim gumama sa stalno upaljenim grijanjem sa dodatnim grijačima (štogod to značilo u climatronicu) na prvih 2000km troši nam 5,2 litre.
S obzirom da nam je kraj brdovit,motor nerazrađen,vani hladno i većinu vremena se vozimo sa uključenim adaptivnim tempomatom (melem za otvorenu cestu), zadovoljni smo potrošnjom.
Na proljeće bi morao pasti na 4.5 litara,što je skoro u rangu maksi skutera.
Inače,motor je bučan pri kretanju i mrtav do 1700 okretaja,ali vrlo udoban i tih pri putnoj brzini,dok bilo kakva obilaženja zahtijevaju spuštanje u 3. ili 4.,jer su prijenosni omjeri vrlo dugački, pa je npr. 6.brzinu bolje ne koristiti ispod 100km/h.
Vjerujem da bi za istu lovu 1.5 TSI bio kudikamo življi i tiši,ali uz duplu potrošnju.
Vozio sam Karoq 1.5 TSI DSG i auto je raketa,ali troši 10+,pa ti vidi...

50 km/h

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)

120 km/h po gradu?

Aleksandar

pre 5 godina

Kupio novi Kia Rio 1.2 benzin prosle godine, 6,2 trosi po bordu. Pricam sa drugarom koji se bavi softverom za ovlascenog uvoznika drugog brenda i kaze ne veruj racunaru nista, ni jedne firme. Da bi dobio tacnu stavku moras da izracunas sam sve. Tako i uradim, ispadne 7,3 na 100km. Kaze da za stara vozila lazu mnogo vise jer niko nije proveravao, ali se ljudi isprimaju pa veruju. Ovaj sa Golf Mk 4, kad si snimao pluca zadnji put? Idi pa vidi sta ti je tvoj precisti dizel napravio od zdravlja.

daredak

pre 5 godina

Nissan Micra 2004, 1.5dci 48kw. Na otvorenom 3.4 do 3.7. U gradu do 5.5. Neki prosek moje kombinovane voznje 4.3l. Ja sam prezadovoljan.

irr.srb

pre 5 godina

Ok je tekst, ali neka ponove tekst sa nasim gorivom... obicnim i obicnim kvalitetnijim (isto gorivo dodati aditivi). Nasi automobili jos idu i dobro koliko su losi BMB, ED i TNG. Za CNG ne znam jer nisam dolazio u kontakt sa njim.

Svi 4-6 a moj 15 !!!

pre 5 godina

Ono sto ja znam je da mi je stara Omega, prosle godine, kada sam sipao samo na NIS-ovim pumpama trosila 15 litara, ove godine, kada sam presao na pumpe austrijskog i madjarskog vlasnika, potrosnja je manja za 2 litre. Na autu, sem redovnog ciscenja svecica, nije radjeno nista.

Gnojni Čibulj

pre 5 godina

Imam opel astru 1.4 16v, 2004 godište, na otvorenom troši 6.5 (brzina recimo 120-130 plus klima), a u gradu troši 10 litara, nebitno da li je zima ili leto.

P

pre 5 godina

Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.
(kurbla, 27. decembar 2018 10:00)
Kako to taj sto klizi, stigne da sklizne kroz semafor? A ja sto dajem gas moram da kocim
jer mene uhvati crveno?

R

pre 5 godina

Vidim da svi pisu neka svoja iskustva.Ali ljudi,ovo je mesovita voznja,a ne magistralna kao sto vecina pominje.Nije isto voziti se od Beograda do Sutomora(CG) kao i voziti mesovito.I meni Fiat Bravo 1.6 MJTD do mora trosi 4.2 litra,ali zato u gradu je muka spustiti ga ispod 6.5 litara.

nn

pre 5 godina

Moj Fiat Punto 2009 godiste benzinac, sa Shell uljem u motoru 5.0l ravno na otvorenom, grad 5.5l.
sa Selenia uljem 6.5l grad, 6.0l otvoreno.
Od poslednjeg servisa sipam samo Shell ulje, manja potrosnja i auto je zivahniji dosta.

vlad

pre 5 godina

Fiat Punto 1.3 mjt, samo gradska vožnja, ispod 5l. Ko je vozio zna o čemu pišem.
Imam i Grande Punta sa istim motorom, samo je on veći potrošač. Troši u istim uslovima (samo gradska vožnja) oko 5.3 litra dizela, što je i razumljivo. Veći je i teži od "malog" Punta.
Vozio sam i Picasso sa 2.0 Hdi. Samo mogu da kažem da je veći potrošač od svakog auta sa 1.9 jtd motorom.

simonovic mladji

pre 5 godina

C4 1.6hdi 2005o, grad 6 leti, 6.5 zimi, van grada 5.5 u proseku. Moze i ispod 5 ako ga vozim 80, ali ga ne vozim 80. Star auto, sasvim sam zadovoljan.

pera

pre 5 godina

kad se vec hvalis u "poznavanju" materije da ti javim da 1.6jtd nije Opelova modifikacija vec Opel ima svoj razvijeni 1.6cdti ( pogonjen lancem) dok je Fiatov pogonjen kaisem i nikakvih dodirnih tacaka nema s Opelom

cosmo

pre 5 godina

Ne znam zasto se neko ljuti na proizvođače...nemoguće je napraviti test koji pokriva sve faktore od kojih zavisi voznja. Ja sam sebi utvrdio nekih 30% iznad deklarisanog... sa svim automobilima koje sam vozio. I to mi je referenca.

Stil voznje umjeren... po ogranicenjima, uz 5-10 km/h preko na magistrali ponekad...grad do 30-50..to jako postujem radi djece i pjesaka. Autocestu vozim 140-150...nisam iz Srbije, to je unutar tolerancije svake... u BiH i HR. Ponekad ubrzavam malp ostrije kad se ukljucujem na autocestu... gušta radi...

Posljednjih 100 hiljada km vozim.Clio IV dCi 75...deklarisan na 3,6 lit.

Praksa je da se 3.0 - 3.2 moze postici na magistrali do 80 km/h. Autocesta pri pomenutih 140-150 km/h je do 7 litara, grad slično. Prosjek po ručnom računanju je uvijek oko 4.5 - 4.8 litara...sve j3 do uslova i desne noge. Motori su manje-vise svi slicni, unutar svoje klase... isto se ponasaju i 1.3 JTD... 1.4/1.5/1.6 HDi... 1.6 TDI... u ovoj klasi...

Clio ima nesrecnih 5 brzina..koje su zarad ekonomije razvucene (na 150 km/h si na 2.750 rpm) što malo ubija u grad-magistrala vožnjim... mnogo je "nepokrivenih" raspona brzina... kad si ispod 1.750 rpm...a ispod toga je relativno mrtav...ili si u brzini ispod preko 2.000 sto umara... bio bi cista 10-ka sa normalnih 6 brzina

boris

pre 5 godina

Bio je test od pre nekoliko godina da se utvrdi koji proizvođači najviše lažu kada je u pitanju deklarisana potrošnja. Na prvom mestu su ubedljivo bili Nemci, a najmanje su lagali Francuzi. Čak je i Fiat bio skroman. Braćo moja, u svemu najviše lažu Nemci, jer su ubedili budale iz velikog dela Evrope da su oni najpošteniji. Kad je biznis u pitanju, prljavi su do bola. Ovo kad kažem nekom ko vozi nemački auto, on zapeni, pa i on počne da laže ko i oni. Ljudi, verovanje u nemačku iskrenost je boles'.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ahtung, 27. decembar 2018 10:30)
@Ahtung
Prijatelju nije sporno da nemci lazu za rezultate ali to koliko vidim ovde rade i francuzi,italijani..znači lopov koji ukrade 500 000 eur je manji lopov od lopova koji je ukrao 650 000 eur???? E moj Srbine, ne bavi se teorijom zavere i pljuvanjem nečega što ne poseduješ.

Milan Kosanovic

pre 5 godina

Vozim nekih mesec dana Golf 1.0TSI. Prosecna potrosnja je oko 6l. Nekad sidje malo ispod npr na 5.7, nekad poveca do 6.5. Realno nije mnogo. Pre toga sam testirao VW Passat 2.0TDI DSG. On je stvarno mali potrosac za tu klasu vozila, moze bez problema da ide do potrosnje koja je navedena. Pre njega vozio sam A3 1.4TFSI. E tu je vec muka da postignes prosecnu potrosnju ispod 6.5 lit. Naravno sve ovo sam testirao na cca 100 km voznje i po gradu i po autoputu posto zivim u Batajnici.

cosmo

pre 5 godina

Što se tiče start-stopa, slažem se da nije pozitivan po motor u situaciji silaska sa autoputa i nailaska na semafor. Na turbo motorima. Koliko god tehnika napredovala, turbina se i dalje hladi na isti način i ne odgovara joj da se motor gasi odmah nakon većeg opterećenja.

Slažem se i za ekologiju, ali je izuzetno iritantan. Slično kao i ECO režim - jedino smanjenje u svemu je smanjenje snage. Potrošnje nikako.

Buljisha

pre 5 godina

Evo i ja da kazem nesto za dnevnik:)

dosta vozila sam imao prilike da vozim u zadnjih 15tak godina i evo utisaka>

Golf4 1.9tdi 90KS (5-5.5l)
Zafira B 1.9tdi 120ks - ispod 6.7l nema sanse *doduse automatik je u pitanju
Fabia1 1.2HTP - od 6-7 do beskonacno :) jer jako zavisi kako se vozi (zena npr ima tendenciju da otera potrosnju u dvocifreni segment)
Fiat Ulysse 2.0JTD (ustvari je peugeot HDi motor) - 7.6l
Kangoo 1.5 dci - oko 5l
Ford c-max 1.0 ecoboost 125ks - 5.8l (kupljen nov 2018te - posle 12.000 predjenih km)

Od svih ovih najbolje vozne karakteristike i performanse ima Ford, mali turbo benzinac, da ne kazem koliko je tisi, i manje vibrira od dizelasa, doduse i najsavremeniji je pa je i razumljivo - ne znam kakvi su tsi, puretech...itd, ali ovaj fordov motor je odlican)
Od dizelasa tdi se pokazao kao najbolji.

Zakljucak, turbo benzinac itekako ima smisla jer ima potrosnju skroz uporedivu sa dizelasima, dizeli takodje imaju svoje prednosti posebno za veca vozila i velike kilometraze...

pozz

samo da znaš ...

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. ...
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)
Tvoja Škoda se zove Superb (jedna reč) a ne Super b-e.

Nikola

pre 5 godina

Licno testirao. Od Trebinja do BG audi 100 2,5 TDI 115 ks, 6 brzina rucni menjač. Spora voznja do 70 km/h 3,9 l. Sada vozim w124 250 D automatik i nema sanse ispod 6,7 l.

Pepe Makron

pre 5 godina

Moj dci 1,5 troši tačno 3,7 lit/ler i u garaži provodi najviše vremena,doduše bio je ove godine i 5,4 dan/mesec kod raznih majstora a nije bio baš jeftin kad sam ga kupio.Dok moj ex kum ima tdi i on taj problem nema ali videh pre neki dan na njegovoj slavi majstora koji mu odrzava auto,jedan se smeje zato sto mu je slava a ovaj drugi se smeska zato što...I tako,lako pišemo ali nas je teško pročitati.

g

pre 5 godina

@Lepi

Tako je samo na papiru, u realnosti benzinac mnogo vise trosi i ne vuce ni priblizno dobro dizelu iste zapremine.

Veliki atmosferski benzinac je super stvar, ali za manje kubikaze u realnosti jos uvek nema boljeg izbora, ma koliko bili pljuvani u medijima.

cixxx

pre 5 godina

@peras
Sve tačno! Vozim Prius i sve što čovek napisao oko potrošnje mogu da potvrdim! Zimi ide do 5.5l po gradu, leti oko 4.5-4.8l i proleće i jesen oko 4.2l!

ssss

pre 5 godina

Toyota corolla verso, motor 2,2 l, 138 ks, na autoputu vozis po ogranicenju i potrosnja je 5,4 l, a toliko je i deklarisan. Svako povecanje brzine od 10km/h potrosnja skace 1l. Sto ce reci ako vozis 140km/h potrosnja je oko 6,5l.

BEMBARA

pre 5 godina

BMW benzinac 318i E46 118KS, 16 god star, grad 12 litara ( ne moze manje da ga ***** ). Otvoreno autoput 150km/h prosek ... 7,8 lit. Grad mu je smrt (trom, tezak... kreni stani ), ali je osecaj odlican kad sednes i kokpit okrenut prema tebi a dupe ti 12cm od asfalta

Uzelac

pre 5 godina

Golf VII karavan, 1.6 d, 105 ks, prosek za 150.000 km, 6.4 l/100km, na more natovareni sa klimom, 5.1-5.2. Jednom sam se potrudio i tokom dana prešao oko 100 km izvukao 3.8.

Citalac

pre 5 godina

Auto od 2000 cm3 da trosi 4 litra ma ajde to pricajte deci. Cao
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (draxa, 27. decembar 2018 09:14)

A zasto da ne, za moderne motore? Meni 20 godina stari Fiatov JTD 1.9 / 110ks (Marea karavan) vec petnaest godina koliko je kod mene trosi oko 5.7 litara u kombinovanoj voznji, manje-vise uvek. Pritom klima ne utice nesto posebno na potrosnju.

Milan85

pre 5 godina

Reno Twingo sa plinom , trosi 6l plina na otvrenom a 7-7,5 u gradu , kad ga prevedes u dizel ili benzin dodje na 3-3,5l potrosnje. 4 godine sam vozio tog twinga.

ulysses

pre 5 godina

Bmw 316 116 ks f31 karavan verzija 2013 god. grad od 6 do 7 otvoreni autoput tempomat 4.8 l, magistrala 5.3 l... korektno ali sipam samo na omv ili mol...
ako sipam na nisu malo veca potrosnja...
Automatski uvek upaljeno grejanje hladjenje...

ferguson

pre 5 godina

nema auta na metan jer to nije fabricka proizvidnja nego "budzenje"...do duse opel pravi serijski kola na metan ali ona jako gube snagu od metana u poredjenju sa benzinom

mirko

pre 5 godina

"Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda ..."

i onda 1. za vas
kineticka E je u relaciji sa promenom visine, kod tebe zemljace isto i ako ubrzavas nizbrdo i uzbrdo

Ford Focus Mk3

pre 5 godina

1.6 tdci 116 ks , zimi prosecna 4,7,verovali vi ili ne letos je bilo 4,1! Doduse tu potrosnju sam samo jednom uspeo da dostignem.Inace je leti 4,5.

King

pre 3 godine

Imam opel astru 1.4 16v, 2004 godište, na otvorenom troši 6.5 (brzina recimo 120-130 plus klima), a u gradu troši 10 litara, nebitno da li je zima ili leto.

I ja imam Astru 1.4 još karavan (teška kao smrt), bez sedmice ništa. jednom sam na otvorenom uspeo da spustim na šest, i nikad više. Sreća živim u malom gradu :D

Lepi

pre 5 godina

Test je glup, samo dizelaši koje danas nove više niko ne kupuje jer nema nikakve štednje u potrošnji goriva. Danas su aktuelni benzinci malih kubikaža sa 4 cilindra i 16 ventila. Troše 4,5-5.5 litara BENZINA!

Stojko

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.

nn

pre 5 godina

Moj Fiat Punto 2009 godiste benzinac, sa Shell uljem u motoru 5.0l ravno na otvorenom, grad 5.5l.
sa Selenia uljem 6.5l grad, 6.0l otvoreno.
Od poslednjeg servisa sipam samo Shell ulje, manja potrosnja i auto je zivahniji dosta.

moja sestica

pre 5 godina

Moj Golf 6 TDI blue motion, 2013 godiste, za sad da kucme u drvo sluzi vrhunski.
Kupljen 2016 godine, do sad promenjen akumulator i to je to, plus redovni servisi. Jednostavno, sipas i ne mislis.

Potrosnja - deklarisana 3,9 l/100 km. Pri 80 km/h na magistrali trosi oko 3 l/100 km, na autoputu pri 130 km/h trosi oko 6 l/100 km. Prosecno mi je do sad 4,4 l/100 km, ja prezadovoljan.

Miki

pre 5 godina

Ja ne vozim igračke, isključivo preko 3000 kubika. Žena vozi 1.0, više joj troši od mog 3.6. Veliki motor ne znači nužno velika potrošnja.

samo da znaš ...

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. ...
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)
Tvoja Škoda se zove Superb (jedna reč) a ne Super b-e.

50 km/h

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)

120 km/h po gradu?

P

pre 5 godina

Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.
(kurbla, 27. decembar 2018 10:00)
Kako to taj sto klizi, stigne da sklizne kroz semafor? A ja sto dajem gas moram da kocim
jer mene uhvati crveno?

ferguson

pre 5 godina

nema auta na metan jer to nije fabricka proizvidnja nego "budzenje"...do duse opel pravi serijski kola na metan ali ona jako gube snagu od metana u poredjenju sa benzinom

Nikola

pre 5 godina

Licno testirao. Od Trebinja do BG audi 100 2,5 TDI 115 ks, 6 brzina rucni menjač. Spora voznja do 70 km/h 3,9 l. Sada vozim w124 250 D automatik i nema sanse ispod 6,7 l.

Ludilo

pre 5 godina

Golf 2 ,i svaki BMW a pogotovo karavan verzija bmw3 bukvalno ne troši ništa.
Sve ostalo Ford ,Opel,Fiat neki tamo Francuzi brajko troše ko tenk.

A šta je najcrnje što sam ja primetio da lik kupi auto od preko 50000 evra (sve legalno nema cile mile sve pošteno zarađeno u 95% slučajeva i onda ugrad plin kao hoće uštedi,mislim sta reci na to jbt sunce žarko ...

Ahtung

pre 5 godina

Bio je test od pre nekoliko godina da se utvrdi koji proizvođači najviše lažu kada je u pitanju deklarisana potrošnja. Na prvom mestu su ubedljivo bili Nemci, a najmanje su lagali Francuzi. Čak je i Fiat bio skroman. Braćo moja, u svemu najviše lažu Nemci, jer su ubedili budale iz velikog dela Evrope da su oni najpošteniji. Kad je biznis u pitanju, prljavi su do bola. Ovo kad kažem nekom ko vozi nemački auto, on zapeni, pa i on počne da laže ko i oni. Ljudi, verovanje u nemačku iskrenost je boles'.

peras

pre 5 godina

Odusevljavaju me komentari koji u ovom slucaju uporedjuju deklarisanu i izmerenu potrosnju. Procitajte prvo kako se meri potrosnja koja ide u katalog i barem procitajte koji su uslovi bili ovde. Uslovi koji su dati ovde su ok sem dela na autoputu bez ogranicenja jer to nema skoro vise nigde a moze dramaticno da utice na ukupni rezultat.

Pre nego sto pocnete sa minusima, vozim CHR Hybrid (ista mehanika kao i Prius). U gradu leti oko 4.5l, zimi oko 5.5l a prolece i jesen oko 4l (razlike su zbog grejanja i hladjenja). Na regionalnom oko 3.5l a autoput na 130km/h 5.5l. S obzirom da su dizelu dani odbrojani (zivi bili pa videli) jasno je u kom smeru cela stvar ide...

mirko

pre 5 godina

"Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda ..."

i onda 1. za vas
kineticka E je u relaciji sa promenom visine, kod tebe zemljace isto i ako ubrzavas nizbrdo i uzbrdo

marko

pre 5 godina

Ford Fusion 1.6 tdci, nema boljeg auta, ni motora...idealan...kao mali SUV, visoko se sedi, dovoljno prostran...baš malo troši....4,5l otvoren put, 6l grad, provereno...ubrzava super....svaka preporuka...

Boki

pre 5 godina

Pezo 206 1.1 benzin 4.5, Klio 1.5 dizel 4.2. Toliku potrosnju sam imao sa ta dva mala auta. Sad imam Fokus 3 1.8 trosi sigurno 8 litara...

Over And Out

pre 5 godina

Evo formular, pažljivo pročitajte tekst i popunite prazna polja u zagradama:
Vozim marku automobila(.........), (.......) godište, dizel motor.
Od kvarova sam sam do sada imao samo zamenu par sijalica, uz redovno održavanje).
Godine (.........) sam išao za Paraliju na letovanje sa porodicom, žena dvoje dece i ja. Kola puna, klima stalno uključena. Vozio 120 - 130 po autoputu.
U mestu gde živim (........) natankovao sam dizel "do čepa".
Kao što rekoh, nisam štedeo kola.
Po dolasku u Paraliju, otišao sam odmah na pumpu i sipao ponovo dizel do čepa.
Neverovatnih (........litara) na sto kilometara je bila potrošnja. (U ovo polje ubaciti cifru ispod 4. litra na sto kilometara, kako bi anketa bila što verodostojnija)
Hvala na pažnji.

Svi 4-6 a moj 15 !!!

pre 5 godina

Ono sto ja znam je da mi je stara Omega, prosle godine, kada sam sipao samo na NIS-ovim pumpama trosila 15 litara, ove godine, kada sam presao na pumpe austrijskog i madjarskog vlasnika, potrosnja je manja za 2 litre. Na autu, sem redovnog ciscenja svecica, nije radjeno nista.

Pepe Makron

pre 5 godina

Moj dci 1,5 troši tačno 3,7 lit/ler i u garaži provodi najviše vremena,doduše bio je ove godine i 5,4 dan/mesec kod raznih majstora a nije bio baš jeftin kad sam ga kupio.Dok moj ex kum ima tdi i on taj problem nema ali videh pre neki dan na njegovoj slavi majstora koji mu odrzava auto,jedan se smeje zato sto mu je slava a ovaj drugi se smeska zato što...I tako,lako pišemo ali nas je teško pročitati.

Bojan

pre 5 godina

Lančija lybra 1.9 jtd. Karlove vari-Čačak bez gašenja motora sa 2 pauze po 5 minuta (granica bukvalno po minut) sa jednim jedinim rezervoarom. 4 nas u kolima i gepek do krova pun piva,stvari i suvenira. Auto ima 17 godina...

qwerty

pre 5 godina

Kada se eliminisu vozila koja koriste dizel motore, sto je opsti trend u autoindustriji i bliska buducnost, dolazimo do toga da je pobednik
Toyota Prius +

boris

pre 5 godina

Bio je test od pre nekoliko godina da se utvrdi koji proizvođači najviše lažu kada je u pitanju deklarisana potrošnja. Na prvom mestu su ubedljivo bili Nemci, a najmanje su lagali Francuzi. Čak je i Fiat bio skroman. Braćo moja, u svemu najviše lažu Nemci, jer su ubedili budale iz velikog dela Evrope da su oni najpošteniji. Kad je biznis u pitanju, prljavi su do bola. Ovo kad kažem nekom ko vozi nemački auto, on zapeni, pa i on počne da laže ko i oni. Ljudi, verovanje u nemačku iskrenost je boles'.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ahtung, 27. decembar 2018 10:30)
@Ahtung
Prijatelju nije sporno da nemci lazu za rezultate ali to koliko vidim ovde rade i francuzi,italijani..znači lopov koji ukrade 500 000 eur je manji lopov od lopova koji je ukrao 650 000 eur???? E moj Srbine, ne bavi se teorijom zavere i pljuvanjem nečega što ne poseduješ.

mile

pre 5 godina

aj ne lupetaj. moj reno laguna 2002 1.9dizel trosi 4.4 lit. pod uslovom da ne palim klimu i postujem ogranicenje.
(buntovnik sa razlogom, 27. decembar 2018 09:16)
ja mislim da tvoj Reno proizvodi gorivo,ne verujem da ga uopste i trosi

kurbla

pre 5 godina

Želim ovde da ukažem na jednu široko rasprostranjenu zabludu o potrošnji, a to je da motor veće kubikaže više troši od motora manje kubikaže, u istom vozilu, s istim vozačem. Potrošnja je podjednaka, bilo da je u istom vozilu motor od 800 ccm bilo od 2800 ccm. Ovo je jasno i iz teorije i iz prakse. Potrošnju diktira vozilo i trasa. Teže / masivnije vozilo, lošije aerodinamike, po planinskom putu, ili u gradskoj vožnji, sa mnogo semafora / stajanja, diktira otpore kretanja. A motor troši onoliko koliko mu nameću otpori kretanja.
To je jedno.
Drugo:
Od ponašanja vozača zavisi potrošnja veoma veoma... 30%. Štedljiv / normalan vozač ako neku trasu pređe sa 10 l/100km, rasipnik / lakomislen tip, prelazi sa 13 l/100km. U čemu je lakomislenost? Najpre u prečestoj upotrebi kočnice. Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.

Daj 5 litara i nek svira gitara

pre 5 godina

Potrosnja automobila je nebitna. Tu se pare ne stede. Velika potrosnja je samo signal da nesto treba da se opravi (jedan cilindar ne pali i slicno). Pare se trose na kocku, odluke donesene u pijanom stanju, sponzoruse itd. Na benzin i na cigarete jos niko imanje nije izgubio.

Uzelac

pre 5 godina

Golf VII karavan, 1.6 d, 105 ks, prosek za 150.000 km, 6.4 l/100km, na more natovareni sa klimom, 5.1-5.2. Jednom sam se potrudio i tokom dana prešao oko 100 km izvukao 3.8.

Citalac

pre 5 godina

Auto od 2000 cm3 da trosi 4 litra ma ajde to pricajte deci. Cao
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (draxa, 27. decembar 2018 09:14)

A zasto da ne, za moderne motore? Meni 20 godina stari Fiatov JTD 1.9 / 110ks (Marea karavan) vec petnaest godina koliko je kod mene trosi oko 5.7 litara u kombinovanoj voznji, manje-vise uvek. Pritom klima ne utice nesto posebno na potrosnju.

ssss

pre 5 godina

Toyota corolla verso, motor 2,2 l, 138 ks, na autoputu vozis po ogranicenju i potrosnja je 5,4 l, a toliko je i deklarisan. Svako povecanje brzine od 10km/h potrosnja skace 1l. Sto ce reci ako vozis 140km/h potrosnja je oko 6,5l.

only fools and horses

pre 5 godina

Koji god auto da sam vozio i merio realnu potrošnju (recimo na 1.000, pa na 10.000 km, sačuvam račune saberem i izračunam koliko je prosečno) uvek, ali uvek je prava potrošnja bila za oko 1l veća od one koju pokazuje putni računar.

Komšija

pre 5 godina

Ovo su nerealni podaci iz nekih idealnih uslova kakvih nema. Meni Opel Korsa C 1.2 kupe troši po BG kad su gužve oko 6 litara a na otvorenom 4.5 ako je vozim do 100 na sat. A ovo navedeno u tekstu su sve daleko veći i teži automobili.

chupavi92

pre 5 godina

aj ne lupetaj. moj reno laguna 2002 1.9dizel trosi 4.4 lit. pod uslovom da ne palim klimu i postujem ogranicenje.
(buntovnik sa razlogom, 27. decembar 2018 09:16)

ovo da je tačno, svi bi vozili lagunu. Ne znam koja je tvoja poenta, lazes sebe a ne druge.

Mene cudi što na ovom spisku nema automobila na metan koji kada se preračuna kilo metana u odnosu na dizel potrošnja je najmanje duplo manja.

R

pre 5 godina

Moj 2 litre dizelas, godina 2015-ta. 180ks i auto tezine nekih 1640kg, automatik, kombinovano nema sanse ispod 7,6 litara i to sam izvukao jednom kada sam resio da isteram taj ceo rezervoar sa voznjom poput neke babe bas da vidim do koliko mogu da spustim. Obicno 8 litara, da startujete normalno na semaforima itd. Ako hocete ispod usporicete sve iza sebe, a sebe nervirati kao sto sam ja radio i vise ne. Start/stop sistem gasim cim sednem u auto jer je glupost, da vam ustedi nece sigurno, ne trza niti bilo sta vec sam misljenja da mi to unistava motor pogotovo cestim stajanjem ili ako sidjete sa autoputa i duze voznje pod obrtajima odjednom sidjete i stanete na semafor. Ubedjuju mene u ovlascenom servisu ‘to je napravljeno ojacano, pojacano, drukciji sklop bla bla’, da, da, pa da dodjem kod tebe cesce.
(kako da ne, 27. decembar 2018 11:45)

Nemoj da pises o start/stop sistemu ako ne znas nista o njemu.Usteda sa start/stop sistemom postoji u gradu(samo tad i radi) imas vise testova o tome,a i logicno je.Drugo,manje zagadjujes okolinu.Akumulator ti nece stradati,jer cim sistem vidi da je akumulator slab,nece gasiti motor na semaforu.U kuci imam jednu B klasu koja ima 150 000 km kome anlaser radi najnormalnije kao i start/stop sistem.Jedino je zezao pre godinu dana kada je akumulator bio na izdisaju,i njegovom zamenom se sve vratilo u normalu.Na sve su mislili inzenjeri.A to sto tebe nesto nervira,nije dokaz da nesto ne valja.

мире

pre 5 godina

2.0 tdi troši toliko? Pa šta su vozili u šestoj brzini 70kmč?
Nemoguće je da nema PSA motora HDI na pvoj listi jer važe za štedljivije, pogotovo 1.4 ili novi eHDI 1.5.

radar

pre 5 godina

Sve zavisi koliko su ih nagazili na putu gde nema ograničenja brzine, a to je distanca punih 20km. Ako su vozili do maksimuma, onda je odskakanje od deklarisane potrošnje razumno.

dalibor

pre 5 godina

Moj stav je, sve sto trosi do 10l u gradu dolazi u obzir prilikom kupovine. Ovo su novi automobili kod kojih trenutno stanje i pouzdanost nisu kljucni faktori jer sve su to dobri automobili koji mnogo treba da prodju dok krenu kvarovi. Kod polovnjaka, koliko god malo trosio, eventualni veci kvar rusi svaku racunicu za period od bar godinu dana. Tako da pitanje "koliko trosi" i "da sto manje trosi" je diskutabilno, i prava racunica dolazi posle 2-3 godine voznje

kurbla

pre 5 godina

Još jedan štos, veoma važan. Ako se putuje u zavetrini, a to znači što bliže iza nekog velikog vozila (kamiona, autobusa), potrošnja se radikalno smanjuje, pošto se kretanje vrši u vazdušnom vrtlogu koji je već pokretan. Ja sam tako svojevremeno merio potrošnju Golfa1, 1,6dizel, od Bgd do Aleksinca i postigao 2,9 l/100km. Zato možete videti strane turiste koji po autoputu voze u koloni načijem čelu se povremeno smenjuju.

Lajanje na zvezde kroz panorama krov

pre 5 godina

Želim ovde da ukažem na jednu široko rasprostranjenu zabludu o potrošnji, a to je da motor veće kubikaže više troši od motora manje kubikaže, u istom vozilu, s istim vozačem. Potrošnja je podjednaka, bilo da je u istom vozilu motor od 800 ccm bilo od 2800 ccm. Ovo je jasno i iz teorije i iz prakse. Potrošnju diktira vozilo i trasa. Teže / masivnije vozilo, lošije aerodinamike, po planinskom putu, ili u gradskoj vožnji, sa mnogo semafora / stajanja, diktira otpore kretanja. A motor troši onoliko koliko mu nameću otpori kretanja.
To je jedno.
Drugo:
Od ponašanja vozača zavisi potrošnja veoma veoma... 30%. Štedljiv / normalan vozač ako neku trasu pređe sa 10 l/100km, rasipnik / lakomislen tip, prelazi sa 13 l/100km. U čemu je lakomislenost? Najpre u prečestoj upotrebi kočnice. Zaletanje ispred crvenog semafora je tipičan primer. Umesto da očuva kinetičku energiju vozila (E=1/2 mv2) i da kroz semafor klizne sa što većim ''kvadratom brzine'', ovaj tip vozača daje gas do pred sam semafor, i onda, očekivano, mora da koči do zaustavljanja, čime odbacuje svu kinetičku energiju stečenu kroz ubrzavanje vozila.
(kurbla, 27. decembar 2018 10:00)

Vidite sa kolikim se predznanjem seda za volan!

Aca

pre 5 godina

Dok sam svojevremno vozio Golfa 1.6D za koji kazu da je najsedljiviji da cak i proizvodi naftu?e pa nije tako.Evo ovako:Leti-grad oko 5.5L otvoreno pri 80 do 90 pa i 100km/s oko 3.5 do 4L.Al...pazi sad ovo?cim dodju hladni dani ode potrosnja u gradu na 8L.Kako znam?Pa tako sto mi zamrzlo Loz ulje (preko noci pala temp.ispod nule)pa sam morao da vozim na kanticu od 5L al punio sam je na 4l da mi se ne bi prosipalo gorivo u motorni prostor i nisam verovao da trosi tolko jer sam misleo da trosi u tim uslovima oko 6.5.Al dok ne vozite ovako kao ja nikad ne moze da znate koljo tacno trosi auto.I od te zime preso na Benzin-Gas koji je daleko najeftinija voznja sto po zimi sto po leti,a i ne moram da se mislim dal ce upali sve mu jebem diziel po zimi?

pedala do metala

pre 5 godina

Kakve su guzve u gradu, auto koji trosi normalno prosek 6.5L, sad po hladnom i saobracajnim zagusenjima, trosi tacno duplo vise, krvavih 13

Inace, sto se kola tice, taj bmw320d, ima kola koja manje trose od njega. Ima kola koja idu bolje od njega. Ali

Ford Focus Mk3

pre 5 godina

1.6 tdci 116 ks , zimi prosecna 4,7,verovali vi ili ne letos je bilo 4,1! Doduse tu potrosnju sam samo jednom uspeo da dostignem.Inace je leti 4,5.

BEMBARA

pre 5 godina

BMW benzinac 318i E46 118KS, 16 god star, grad 12 litara ( ne moze manje da ga ***** ). Otvoreno autoput 150km/h prosek ... 7,8 lit. Grad mu je smrt (trom, tezak... kreni stani ), ali je osecaj odlican kad sednes i kokpit okrenut prema tebi a dupe ti 12cm od asfalta

vlad

pre 5 godina

Fiat Punto 1.3 mjt, samo gradska vožnja, ispod 5l. Ko je vozio zna o čemu pišem.
Imam i Grande Punta sa istim motorom, samo je on veći potrošač. Troši u istim uslovima (samo gradska vožnja) oko 5.3 litra dizela, što je i razumljivo. Veći je i teži od "malog" Punta.
Vozio sam i Picasso sa 2.0 Hdi. Samo mogu da kažem da je veći potrošač od svakog auta sa 1.9 jtd motorom.

cixxx

pre 5 godina

@peras
Sve tačno! Vozim Prius i sve što čovek napisao oko potrošnje mogu da potvrdim! Zimi ide do 5.5l po gradu, leti oko 4.5-4.8l i proleće i jesen oko 4.2l!

Marko

pre 5 godina

A da nije sluzbeni sto bih ja rekao da se nasalim.Pored sluzbenog najmanje trosi tatin i mamin.Salu na stranu korsda d 1,3 cdti ko upaljac i po gradu i otvoenom neisam preso evo vec petu godinu 4-4,5 litar

Vozač

pre 5 godina

Kada sam posle mnogo godina kupio nov auto, zaprepastila me je razlika u potrošnji u odnosu na stari. Kod novog je razlika između vožnje regionalnim putem i punog gasa na auto putu 300%, kod starog je bila jedva 30.

g

pre 5 godina

@Lepi

Tako je samo na papiru, u realnosti benzinac mnogo vise trosi i ne vuce ni priblizno dobro dizelu iste zapremine.

Veliki atmosferski benzinac je super stvar, ali za manje kubikaze u realnosti jos uvek nema boljeg izbora, ma koliko bili pljuvani u medijima.

Aleksandar

pre 5 godina

Kupio novi Kia Rio 1.2 benzin prosle godine, 6,2 trosi po bordu. Pricam sa drugarom koji se bavi softverom za ovlascenog uvoznika drugog brenda i kaze ne veruj racunaru nista, ni jedne firme. Da bi dobio tacnu stavku moras da izracunas sam sve. Tako i uradim, ispadne 7,3 na 100km. Kaze da za stara vozila lazu mnogo vise jer niko nije proveravao, ali se ljudi isprimaju pa veruju. Ovaj sa Golf Mk 4, kad si snimao pluca zadnji put? Idi pa vidi sta ti je tvoj precisti dizel napravio od zdravlja.

skc

pre 5 godina

@ kurbla 10.00
Za ovo sto si napisao u drugom delu, o zaletanju pred semaforom, u Hrvatskoj su resili vrlo dobro. Semafor ima i dodatni cifarnik, sa krupnim ciframa (oko pola metra visine), koji dobrojava unazad crvenim ciframa dok je crveno svetlo na semaforu, a kad se upali zeleno, onda odbrojava unazad zelenim ciframa. Tako vozac koji se priblizava semaforu moze da predvidi kada ce se on otvoriti i da na taj nacin prilagodi svoju brzinu priblizavanja semaforu, i tako ostvari znatnu ustedu goriva. Ovo bi i nasa policija mogla da uvede, umesto da kupuju najskuplje jelke i fontane.

simonovic mladji

pre 5 godina

C4 1.6hdi 2005o, grad 6 leti, 6.5 zimi, van grada 5.5 u proseku. Moze i ispod 5 ako ga vozim 80, ali ga ne vozim 80. Star auto, sasvim sam zadovoljan.

šumi

pre 5 godina

STOJKO :moja škoda super be...Kakav si ti kralj dao bih ti hiljadu pluseva, ovo je komentar meseca! Na žalost ovaj narod je toliko otupeo da više nema ni smisla za humor...

cosmo

pre 5 godina

Ne znam zasto se neko ljuti na proizvođače...nemoguće je napraviti test koji pokriva sve faktore od kojih zavisi voznja. Ja sam sebi utvrdio nekih 30% iznad deklarisanog... sa svim automobilima koje sam vozio. I to mi je referenca.

Stil voznje umjeren... po ogranicenjima, uz 5-10 km/h preko na magistrali ponekad...grad do 30-50..to jako postujem radi djece i pjesaka. Autocestu vozim 140-150...nisam iz Srbije, to je unutar tolerancije svake... u BiH i HR. Ponekad ubrzavam malp ostrije kad se ukljucujem na autocestu... gušta radi...

Posljednjih 100 hiljada km vozim.Clio IV dCi 75...deklarisan na 3,6 lit.

Praksa je da se 3.0 - 3.2 moze postici na magistrali do 80 km/h. Autocesta pri pomenutih 140-150 km/h je do 7 litara, grad slično. Prosjek po ručnom računanju je uvijek oko 4.5 - 4.8 litara...sve j3 do uslova i desne noge. Motori su manje-vise svi slicni, unutar svoje klase... isto se ponasaju i 1.3 JTD... 1.4/1.5/1.6 HDi... 1.6 TDI... u ovoj klasi...

Clio ima nesrecnih 5 brzina..koje su zarad ekonomije razvucene (na 150 km/h si na 2.750 rpm) što malo ubija u grad-magistrala vožnjim... mnogo je "nepokrivenih" raspona brzina... kad si ispod 1.750 rpm...a ispod toga je relativno mrtav...ili si u brzini ispod preko 2.000 sto umara... bio bi cista 10-ka sa normalnih 6 brzina

brb

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj.
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)

Ha-ha, bravo Stojko majstore, kako si ispalio ove ložane. Lol, najbolji je onaj : nije super be već superb.

ivan91ks

pre 5 godina

Koga zapravo zanima potrosnja, ako ima da izdvoji 20000+ eura za navedene automobile...njemu to ne pravi nikakvu razliku, niti ga interesuje dal mu je potrosio litar vise ili manje.

plajvaz

pre 5 godina

Kad se pogleda ta kompletna lista na sajtu Autobilda, vidi se da ste preneli samo rezultate iz kategorije Van-ova.
U medjuvremenu je zaista postalo zanimljivo pitanje, da li ima smisla porediti apsolutnu potrošnju u litrima izmedju dizela i benzinaca. Dizel u vecini zemalja više nije jeftiniji, a najnoviji motori uglavnom imaju SCR katalizatore i troše i AdBlue tecnost. Potrosnja AdBlua kod BMW-a petice je oko 1l/1000km, a cena od 1-5€/l, kako te ko zezne i to u Nemackoj. Kako stoji sa snabdevanjem AdBlue-om u Srbiji? Po meni to postaje show-stopper za dizele.
Ja vec 4 godine vozim 530d F11 koji ima Nox katalizator (bez AdBlue-a) i nikako mi nije bilo jasno zašto ne moram ništa da sipam. Juce cackao po internetu i saznam da su (kod sad vec stare petice) svi modeli sa zadnjim pogonom imali Nox, a xDrive SCR katalizatore. Za dlaku sam se izvukao, mada SCR verovatno bolje preciscava izduvne gasove.

BMW f10

pre 5 godina

Немам појма колико мој троши, зашто је то битно? Најмање троши кад немаш ауто. Јефтин је живот, скупо је уживање, па ко како може и жели.

Gnojni Čibulj

pre 5 godina

Imam opel astru 1.4 16v, 2004 godište, na otvorenom troši 6.5 (brzina recimo 120-130 plus klima), a u gradu troši 10 litara, nebitno da li je zima ili leto.

ulysses

pre 5 godina

Bmw 316 116 ks f31 karavan verzija 2013 god. grad od 6 do 7 otvoreni autoput tempomat 4.8 l, magistrala 5.3 l... korektno ali sipam samo na omv ili mol...
ako sipam na nisu malo veca potrosnja...
Automatski uvek upaljeno grejanje hladjenje...

Gradjanin neispranog mozga

pre 5 godina

Carevi su ovi ljudi koji lazu sami sebe, sto rece neko u komentarima, druze sto se mene tice neka tvoj automobil proizvodi gorivo.
Pa ako vozis brze, proizvodi vise, a ako vozis sporije nesto manje. Ali svakako si u plusu, cim upalis auto. Wtf!
BMW 320 d, f30 grad zimi 7-7,5, grad leti 6,5, autoput na 140km/h potrosnja 5,5 po bordu. Kolika je stvarna, niti merim niti imam nameru.

kako da ne

pre 5 godina

Moj 2 litre dizelas, godina 2015-ta. 180ks i auto tezine nekih 1640kg, automatik, kombinovano nema sanse ispod 7,6 litara i to sam izvukao jednom kada sam resio da isteram taj ceo rezervoar sa voznjom poput neke babe bas da vidim do koliko mogu da spustim. Obicno 8 litara, da startujete normalno na semaforima itd. Ako hocete ispod usporicete sve iza sebe, a sebe nervirati kao sto sam ja radio i vise ne. Start/stop sistem gasim cim sednem u auto jer je glupost, da vam ustedi nece sigurno, ne trza niti bilo sta vec sam misljenja da mi to unistava motor pogotovo cestim stajanjem ili ako sidjete sa autoputa i duze voznje pod obrtajima odjednom sidjete i stanete na semafor. Ubedjuju mene u ovlascenom servisu ‘to je napravljeno ojacano, pojacano, drukciji sklop bla bla’, da, da, pa da dodjem kod tebe cesce.

irr.srb

pre 5 godina

Ok je tekst, ali neka ponove tekst sa nasim gorivom... obicnim i obicnim kvalitetnijim (isto gorivo dodati aditivi). Nasi automobili jos idu i dobro koliko su losi BMB, ED i TNG. Za CNG ne znam jer nisam dolazio u kontakt sa njim.

Debeli komšija

pre 5 godina

Ako koga interesira, VW T-roc 1.6 TDI 115ks na zimskim gumama sa stalno upaljenim grijanjem sa dodatnim grijačima (štogod to značilo u climatronicu) na prvih 2000km troši nam 5,2 litre.
S obzirom da nam je kraj brdovit,motor nerazrađen,vani hladno i većinu vremena se vozimo sa uključenim adaptivnim tempomatom (melem za otvorenu cestu), zadovoljni smo potrošnjom.
Na proljeće bi morao pasti na 4.5 litara,što je skoro u rangu maksi skutera.
Inače,motor je bučan pri kretanju i mrtav do 1700 okretaja,ali vrlo udoban i tih pri putnoj brzini,dok bilo kakva obilaženja zahtijevaju spuštanje u 3. ili 4.,jer su prijenosni omjeri vrlo dugački, pa je npr. 6.brzinu bolje ne koristiti ispod 100km/h.
Vjerujem da bi za istu lovu 1.5 TSI bio kudikamo življi i tiši,ali uz duplu potrošnju.
Vozio sam Karoq 1.5 TSI DSG i auto je raketa,ali troši 10+,pa ti vidi...

Milan Kosanovic

pre 5 godina

Vozim nekih mesec dana Golf 1.0TSI. Prosecna potrosnja je oko 6l. Nekad sidje malo ispod npr na 5.7, nekad poveca do 6.5. Realno nije mnogo. Pre toga sam testirao VW Passat 2.0TDI DSG. On je stvarno mali potrosac za tu klasu vozila, moze bez problema da ide do potrosnje koja je navedena. Pre njega vozio sam A3 1.4TFSI. E tu je vec muka da postignes prosecnu potrosnju ispod 6.5 lit. Naravno sve ovo sam testirao na cca 100 km voznje i po gradu i po autoputu posto zivim u Batajnici.

daredak

pre 5 godina

Nissan Micra 2004, 1.5dci 48kw. Na otvorenom 3.4 do 3.7. U gradu do 5.5. Neki prosek moje kombinovane voznje 4.3l. Ja sam prezadovoljan.

M

pre 5 godina

Zasto nisu konsultovali onog lika od pre neki dan, kome mercedes E220d trosi manje od ove B klase iz clanka? Auto koji ima jedno 500 kg i 90 KS vise, a trosi 5 litara. Poneki ljudi mi stvarno nisu jasni. Evo dole se javlja i lik sa Lagunom koja trosi 4 litra. Ma ne trosi nista, care, proizvodi naftu...

pera

pre 5 godina

kad se vec hvalis u "poznavanju" materije da ti javim da 1.6jtd nije Opelova modifikacija vec Opel ima svoj razvijeni 1.6cdti ( pogonjen lancem) dok je Fiatov pogonjen kaisem i nikakvih dodirnih tacaka nema s Opelom

Nenad

pre 5 godina

Hahahah, moram da kazem da obozavam
komentare na auto vesti. Kakvih lagarija tu ima, to je neverovatno. Pa onda i prepucavanja izmedju vlasnika razlicitih auto marki. Fantasticno.

brb

pre 5 godina

Kada sam posle mnogo godina kupio nov auto, zaprepastila me je razlika u potrošnji u odnosu na stari. Kod novog je razlika između vožnje regionalnim putem i punog gasa na auto putu 300%, kod starog je bila jedva 30.
(Vozač, 27. decembar 2018 10:16)

razlika je u turbo punjaču. kad on počne da svira u rezervoaru duva promaja.

Milan85

pre 5 godina

Reno Twingo sa plinom , trosi 6l plina na otvrenom a 7-7,5 u gradu , kad ga prevedes u dizel ili benzin dodje na 3-3,5l potrosnje. 4 godine sam vozio tog twinga.

brm

pre 5 godina

Auto je trošak. Litar gore/dole ne čini razliku. Ako ćeš na to da gledaš, onda se vozi javnim saobraćajem.

Deklarisana potrošnja je uvek u idealnim gradskim uslovima, i idealnim uslovima na otvorenom putu. Ako neko misli da će neko da troši po deklarisanoj potrošnji u špicu u bilo kojem gradu, onda taj živi u snovima. Naravno, potrošnja ide dodatno gore ako volite da jašete po gasu kada krećete i turirate na semaforu.

Sa mojim autom trošim i nešto manje od deklarisane potrošnje ako u gradu nema nikoga, i optimalno koristim gas i idem na idealnom broju obrtaja. Tako da, kako ga gazite i u zavisnosti od gužve, tako se i troši.

rani

pre 5 godina

Sada mi je konačno jasno, zašto mi imamo najskuplje gorivo u regionu! Pa mi imamo užasno malu potrošnju! Nama, vozila iz 2001-2002, troše manje nego što ih je fabrika deklarisala dok su bili novi! Ovi iz vlade, kad pročitaju ovo, nemaju šta drugo nego da dignu cenu goriva! A za @ferguson, lično sam pre 3 godine kupio nov Fiat 500L na metan, proizveden u Kragujevcu, znači nisam budžio metan, to postoji, koliko god tebi to bilo nestvarno! Fiat proizvodi takva vozila od '98 (multipla), sada ima čitavu paletu. O potrošnji mog vozila ne bih, možda neki drugi put!

ojha

pre 5 godina

Alfa 159. 1,9 JTD 120 ks. Na otvorenom od 5.1 do 6L. Ljeti u gradu 8-8,5 dok zimi u gradu hladan i do 15 :) dok se ne zagrije.. Ali ako ides par kilometara nema sanse da se zagrije mašina.

ciga

pre 5 godina

@svi 4-6 moj 15!!!
Čisto da znaš ti tvoji iz Mađarske i Austrije se mogu videti svaki dan u punionici NiS-a u Novom sadu gde pune svoje cisterne.

Locutus

pre 5 godina

Licno testirao. Od Trebinja do BG audi 100 2,5 TDI 115 ks, 6 brzina rucni menjač. Spora voznja do 70 km/h 3,9 l. Sada vozim w124 250 D automatik i nema sanse ispod 6,7 l.
(Nikola, 27. decembar 2018 20:53)

Sa 2.5TDI potrošnja 3.9 l/100km? Išao si druže nizbrdo. Probaj sad suprotno, od BG do Trebinja :)

R

pre 5 godina

Vidim da svi pisu neka svoja iskustva.Ali ljudi,ovo je mesovita voznja,a ne magistralna kao sto vecina pominje.Nije isto voziti se od Beograda do Sutomora(CG) kao i voziti mesovito.I meni Fiat Bravo 1.6 MJTD do mora trosi 4.2 litra,ali zato u gradu je muka spustiti ga ispod 6.5 litara.

komentator

pre 5 godina

Ja tek sad vidim kako većina komentatora saznaje svoju prosečnu potrošnju: pročita je na bord kompjuteru. Ali, ljudi, to nije relevantan podatak. Realna potrošnja može biti znatno različita od te "bord" potrošnje. Prava potrošnja se dobija računicom kada se podeli usuta količina sa pređenom kilometražom, i sve pomnoži sa 100, pošto nam treba podatak o litrima na 100km.

majstor

pre 5 godina

ja ne znam zasto svima ovima koji komentarisu onda skupo gorivo kad imaju kola koja ne trose nista... ne znam koja je poenta lovackih prica... kome bre po gradu trosi samo 4.5l?

kako da ne

pre 5 godina

@moja sestica
Ako taj Golf prosecno trosi 4,4 odmah idem da ga kupim. Super za mene, ne trosi toliko prosecno pa ne moram da vozim Golfa :) To sto pricate ‘na magistrali 3 litara na 80’, svi trose smesno na magistrali u sestoj, sedmoj na 80 km/h. I moj trosi na magistrali na 80, ravno, nema guzve 4 litara. Ali ne vozimo valjda samo na magistrali.

moron

pre 5 godina

Moje iskustvo sa dizelima koje sam imao ili ih imam, jeste da "u mom režimu" troše oko 20-25% više od onoga što im fabrika deklariše za mešoviti ciklus. Na bazi "testiranja" koja sam sprovodio, potrošnja mi je bila 6,2 (HDI 90-na 100 kkm), 5,3 (HDI 110-na 175 kkm), 5,4 (1,6 MJ-na 21 kkm).
Na benzinskoj Vitari 1,6 (mk1) - 10,8 litara (na 100 kkm).
Na ostalim (benzinskm) vozilima "nisam pisao" tako dugoročno, ali su "ubijali" (u odnosu na Vitaru).
Savremeni TSI 95, koga vozim poslovno, troši jako malo (van grada) ako se vozi lagano i bez agresije (može da troši kao dizel). Po gradu troši "kao lada niva". Dakle, 10-12 je njemu skroz normalno "u krugu dvojke" (ali, i sa starim jarisom 1,0 mi se u krugu dvojke nekada desi toliko na kratke relacije, pa i više (zna i do 14)). I pored toga, ne bih ( ni privatno ) imao ništa protiv nekog savremenog turbo benzinca.

cetvrtak

pre 5 godina

Mene nerviraju ljudi kad se zapricamo o potrosnji, kada pricaju neke bajke, ili kada voze isti auto kao ja a spominju potrosnju manju od fabricke. Recimo, vozim megane 2 (1.9dci), trosi kako se i ocekuje grad 7-9 zimi, otvoreno 4.5-5.5l. Ali sam bio u prilici da mi neki pricaju kako trose 4 na otvorenom voze 120-130, kako u gradu trose 6... To ni fabrika cini mi se ne daje takve brojke. Moze i te cifre ali 1.5dci

Tomo

pre 5 godina

Dobar je Prius.. Vozim ga unazad 6 meseci prosecno predjeno 40 milja po galonu, iliti oko 5.2L/100km.
(Bane, 27. decembar 2018 17:11)

probaj voziti malo unapred, mozda bude bolje

HanSolo

pre 5 godina

Moja nova Skoda Super be 2012. godiste trosi 3 kila nafte. A ne spustam je ispod 120km/h po gradu. Ali na to uticu i skoro nove polovne gume, kupio mi surak u Nemackoj. 
(Stojko, 27. decembar 2018 10:30)


Pfhahaaahaa, ulepšao si mi dan!
Hvala na šali. Gotivim ljude sa humorom.. Samo ih ima manje i manje u našoj divnoj državi na žalost.. Živeo humor, Stojko!

ракеташ

pre 5 godina

Moje iskustvo govori da potrošnja najviše zavisi od stila vožnje. Sve drugo utiče daleko manje. Svojevremeno mi se prijatelj, inače strasni obožavalac golfa dizela hvalio kako ne troši ni 4.litra, testirao ga u povratku sa letovanja. I dodao bitnu činjenicu da je taj povratak trajao 10.sati. Na toj trasi ja nikada ne vozim više od 6.sati. I potrošim oko dva i po litra više i to benzina. Samo manje pritiskanje papučice odnosno manji obrtaji garantuju i manju potrošnju. I naravno da nije pravilo da veća kubikaža znači automatski veću potrošnju. Jači motori sa manje obrtaja obavljaju posao i to ih čini ekonomičnijim od nekog jenolitarskog motora koga morate da držite u crvenom samo da preteknete nekoga.

cosmo

pre 5 godina

Što se tiče start-stopa, slažem se da nije pozitivan po motor u situaciji silaska sa autoputa i nailaska na semafor. Na turbo motorima. Koliko god tehnika napredovala, turbina se i dalje hladi na isti način i ne odgovara joj da se motor gasi odmah nakon većeg opterećenja.

Slažem se i za ekologiju, ali je izuzetno iritantan. Slično kao i ECO režim - jedino smanjenje u svemu je smanjenje snage. Potrošnje nikako.

King

pre 3 godine

Imam opel astru 1.4 16v, 2004 godište, na otvorenom troši 6.5 (brzina recimo 120-130 plus klima), a u gradu troši 10 litara, nebitno da li je zima ili leto.

I ja imam Astru 1.4 još karavan (teška kao smrt), bez sedmice ništa. jednom sam na otvorenom uspeo da spustim na šest, i nikad više. Sreća živim u malom gradu :D

Buljisha

pre 5 godina

Evo i ja da kazem nesto za dnevnik:)

dosta vozila sam imao prilike da vozim u zadnjih 15tak godina i evo utisaka>

Golf4 1.9tdi 90KS (5-5.5l)
Zafira B 1.9tdi 120ks - ispod 6.7l nema sanse *doduse automatik je u pitanju
Fabia1 1.2HTP - od 6-7 do beskonacno :) jer jako zavisi kako se vozi (zena npr ima tendenciju da otera potrosnju u dvocifreni segment)
Fiat Ulysse 2.0JTD (ustvari je peugeot HDi motor) - 7.6l
Kangoo 1.5 dci - oko 5l
Ford c-max 1.0 ecoboost 125ks - 5.8l (kupljen nov 2018te - posle 12.000 predjenih km)

Od svih ovih najbolje vozne karakteristike i performanse ima Ford, mali turbo benzinac, da ne kazem koliko je tisi, i manje vibrira od dizelasa, doduse i najsavremeniji je pa je i razumljivo - ne znam kakvi su tsi, puretech...itd, ali ovaj fordov motor je odlican)
Od dizelasa tdi se pokazao kao najbolji.

Zakljucak, turbo benzinac itekako ima smisla jer ima potrosnju skroz uporedivu sa dizelasima, dizeli takodje imaju svoje prednosti posebno za veca vozila i velike kilometraze...

pozz