Sreda, 19.12.2018.

15:00

Pobeda Poljaka: Zbogom, Rusi, Amerikanci nam dali gas

Poljska je potpisala ugovor sa jednom američkom kompanijom o isporukama tečnog prirodnog gasa, u sklopu napora da smanji zavisnost od ruskih energenata.

Izvor: Tanjug

Pobeda Poljaka: Zbogom, Rusi, Amerikanci nam dali gas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

vlad

pre 5 godina

Zanimljivo, ovim isporukama (ako ikada i bude tog Američkog gasa) Poljaci podmiruju tek 15% svojih potreba. Šta je sa ostalih 85%?
Mislim da će oni još duuugo biti zavisni od Ruskog gasa.

Nexus

pre 5 godina

Da su Rusi 1940. ubili 22,000 Srba, a ne Poljaka, mi bi danas razmišljali kao Poljaci. Da ne pominjem sve što je bilo pre toga i posle toga. Hoću da kažem da mi nemamo razlog da ne gajimo dobre odnose sa Rusijom, ali trebalo bi da imamo više razumevanja za Poljake. Ma koliko Rusi nama bili od pomoći, a jesu i bili su mnogo puta kroz istoriju, čini mi se da su oni, tj. njihova nekadašnja želja da vladaju svima nama, jedan od glavnih razloga za razdor među Slovenima.
(Ivana, 19. decembar 2018 17:49)
Pa koliko su Srba ubili Nijemci, da li to znaci da ne treba kupiti nista njemacko. A opet sa druge strane nasi ljudi masovno odlaze u tu zemlju da rade. Kako to Poljaci nisu odmah odbili da kupuju ruski gas, nego to cine sada kada se Rusiji uvode sankcije.

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Don Korleone: ...Someday, and that day may never come, I'll call upon you to do a service for me. But until that day, accept this justice as a gift...
E za Poljake je dosao taj dan da vrate uslugu Don Korleonu.

Uzgred, na temu ratova Poljska-Rusija.
Poljaci su manje vise stalno kontrolisali ili vladali Rusijom tokom njihove zajednicke istorije. Rusi su samo jednom pobedili Poljsku ali tako da su im razmontirali kraljevstvo za sva vremena, ono sto nije uspelo Svedjanima i Nemcima koji su konstantno ratovali sa Poljacima.

артиљерац

pre 5 godina

@ Lune Морам да те исправим.Пољаци су први пут напали Русију 1240 године,
зајено са немачком и литванском војском.Папа Гргур 9.је прогласио крсташки рат
и Пољаци су први потрчали на Русију.Кнез Александар Јарославич их је поразио
на ушћу реке Ужоре у Неву,и добио надимак Невски.Иначе Пољаци су,увек заједно
с Литванцима,3(ТРИ) пута заузимали и спаљивали Москву,а 1380 су направили савез са Монголима и Татарима(Златна Хорда)за напад на Русију.Кнез Димитрије
Донски је Златну Хорду разбио на Куликовом Пољу,па се окренуо ка Пољацима који
су наравно побегли.Тако да руско-пољски анимозитети вуку корене још из 13.века

Bilal

pre 5 godina

Национална безбедност нема цену. То није питање математике, како неки коментатори овде пишу. Изгледа да се код нас у Србији све свело на бројке. Да се разумемо, тако размишљају све озбиљне земље. Дугорочна перспектива у односу на краткорочни профит.
(papa, 19. decembar 2018 20:18)
Čudna neka logika! Kao, ako kupuješ skuplji američki gas onda si nacionalno bezbedan al' ako kupuješ jeftiniji ruski gas onda si nebezbedan. A što se pak perspektive tiče, braći Poljacima bi jedino odgovaralo da pronađu vlastite izvore gasa ili da im isti, jenkiji liferuju besplatno.

Gde je izlaz?

pre 5 godina

Evo da objasnim istoriski aspekt price.
Istorija NEMA VEZE SA TRGOVINOM GASOM. To je samo globalni posao gde veliki zaradjuju. Neki imaju nalazista, neki brodove, neki I jedno I drugo...Amerika trguje gasom iz Juzne Amerike i Ruskim gasom, Rusija Katarskim itd.
Istorija sluzi da se navlace mase na druge teme, da se odrzi glupost i mrznja I da se nikad ne sazna gde su otisle pare.

Ivana

pre 5 godina

Razumem ja Poljake u potpunosti.Ono sto su im Ruje uradili kod Varsavskog ustanka ... pa je Staljin jos i kriminalcima nazvao ustanike...
(mali radojica, 19. decembar 2018 19:02)

Dobro, Staljin nije bio Rus. Treba koristit termin Sovjeti za taj period, jer su u svemu tome učestvovali i Ukrajnci, Gruzijci it.d

papa

pre 5 godina

Национална безбедност нема цену. То није питање математике, како неки коментатори овде пишу. Изгледа да се код нас у Србији све свело на бројке. Да се разумемо, тако размишљају све озбиљне земље. Дугорочна перспектива у односу на краткорочни профит.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

@Ivana, da, ali nemoj da zaboravis da su poljaci hteli da vladaju svima na istoku, a cak su i jednom osvojili Moskvu... duga je ta borba, pogotovo sto su jedni pravoslavci a drugi katolici. Niko im nije kriv sto je Rusija kasnije postala imperija pa su mogli sa poljacima kako su hteli. Ni jedni ni drugi nisu naivni, vekovima to traje...

Lune

pre 5 godina

Drago mi je kad vidim ove stručnjake za istoriju. Za početak, Hitler je okupirao Poljsku 1939 samo do nekadašnjih granica Ruskog carstva. Ustanak u Varšavi su digli pripadnici Armije Krajowe, koja je smatrala Sovjete za svoje de fakto neprijatelje, kako bi mogla da traži zasluge kad dođu Sovjeti, pošto je bilo jasno da ih zapadni saveznici neće osloboditi. Pre prvog svetskog rata, Poljska je bila deo teritorije Ruskog i Nemačkog carstva. Svoju teritoriju je Rusija izgubila separatnim mirom koji je potpisala sa Nemcima. A posle kapitulacije Nemačke, po završetku Velikog rata, intervencionističkim snagama ni to nije bilo dosta, pa su još dve godine u Evropskom delu, a sedam (!!!) godina na Dalekom istoku sejale smrt po Rusiji, tada već Sovjetskom Savezu, i pokušavale da otkinu još teritorije. Tobože branili carstvo, a Englezi su odbili da daju azil carskoj porodici. Šta su onda branili, kada više nije bilo nikog živog od ko bi bio car? Istorijski, Rusi i Poljaci su se svetili jedni drugima kad god su imali priliku, jer su ratovi između Poljaka i Rusa trajali još od šesnaestog veka. Tako da tu nema nevinih. A kupovati iz inata skuplji gas je perfektna glupost. A ne zaboravite razlog za sankcije uvedene Kataru, koji niko ne pominje: Gasprom je jedan od najvećih trgovaca katarskim gasom.

zex

pre 5 godina

amerikanci kupe od rusa i napune u nemackoj i prevezu 50 milja da poljske i prodaju, jer sve je samo trgovina, niko nije rekao da je gas americki , samo da ce da ga kupe od njih :)

dolina vila

pre 5 godina

Ne razumijem odakle Amerikancima gas za izvoz. Oni su naravno najveci proizvodjaci prirodnog gasa na svijetu sa oko 780 milijardi kubnih met. i sasvim malo su ispred Rusa koji sada proizvode oko 700 milijardi kubnih metara, ali Amerikanci imaju dzinovsku privredu tako da su i najveci potrosaci tog gasa na svijetu i zbog toga su prinudjeni da uvoze oko 80 milijardi kubnih metara. Gdje je sada tu matematika. Oni jedino mogu kupovati od Katara ili cak i od Rusa jeftino i preprodavati budalama skupo.

mali radojica

pre 5 godina

Razumem ja Poljake u potpunosti.Ono sto su im Ruje uradili kod Varsavskog ustanka,onako bezobrazno da su stali na desnoj strani reke i mirno posmatrali kako ih nacisti satiru e to im niko ne bi oprostio pa je Staljin jos i kriminalcima nazvao ustanike...e to je stvarno prevrsilo svaku meru ALI....U zivotu treba biti racionalan,pametan i pragmatican.Ovo sto su sad sa ovim gasom uradili Poljaci je stvarno velika glupost prosto je za neverovati da ce im jeftinije biti da se gas transportuje preko okeana a ovamo im lezi gas na par stotina kilometara istocno. Sve prijatelju sve ali ovakakv glup potez moze povuci neko ko ili ne razmislja svojom glavom ili je pun kao brod pa moze da se razbacuje parama. Mislim da Poljaci svakako nisu ovo drugo.

Zoki

pre 5 godina

Nesto slicno su napravili i Albanci: nema vise robe iz Srbije, ali opet nema viza, nema Interpol, UNESCO, nema UN, dakle ni EU... Da su u Srbiji na vlasti neke patriote pa da zatvore granice...

U Poljskoj ce biti upravo tako - neke "patriote" ce da ukapiraju da im je skupo da uvoze od Amera i da "kraduckaju" od Nemaca pa ce da kukaju i zovu Ruse. Ne zbog Rusa vec zbog matematike...

Ivana

pre 5 godina

Da su Rusi 1940. ubili 22,000 Srba, a ne Poljaka, mi bi danas razmišljali kao Poljaci. Da ne pominjem sve što je bilo pre toga i posle toga. Hoću da kažem da mi nemamo razlog da ne gajimo dobre odnose sa Rusijom, ali trebalo bi da imamo više razumevanja za Poljake. Ma koliko Rusi nama bili od pomoći, a jesu i bili su mnogo puta kroz istoriju, čini mi se da su oni, tj. njihova nekadašnja želja da vladaju svima nama, jedan od glavnih razloga za razdor među Slovenima.

Bojanp RF

pre 5 godina

...ako sam negde pogresio u brojkama, ispravka dobrodosla...
(kraja, 19. decembar 2018 17:00)

Metar kubni je jedinica mere. Kupili su 2,7 milijardi kubnih metara gasa. Isporuka u tecnom stanju.
Taj gas se dotera u tecnom stanju pa se onda isparava i koristi.

Nadam se da je dobrodosla.

BOSS

pre 5 godina

Koliko ce na kraj ispanut cijena po metru kubnom i koliko ce ustedjet u odnosu da su taj gas kupovali od Rusije???
To niko ne spominje ovdje,a najvaznija je stavka.

betmen

pre 5 godina

@kraja

verovatno se potkrala greska. Mozda njima treba 2.7 milijardi kubika prirodnog gasa, a ovde ga kupuju u tecnom obliku pod velikim pritiskom. Tada gas zauzima 600-ti deo normalne zapremine.

Tako da ako je priblizno tacna racunica od 18.000 plovidbi, to podeli sa 600 pa ce izadji na 30 plovidbi sto je mnogo realnije.

Svakako retardirano zvuci ovo inacenje sa Rusima preko svojih ledja.

edge

pre 5 godina

Poljaci ne mogu da oproste Rusima za Katyn masakr. Onda su ih izdali kad su se borili protiv nemaca u Varšavi a ovi posmatrali i čekali da nacisti uguše otpor. Svi oni koju su osetili komunističku čizmu imaju averzije. Tito je pružio otpor i proterivao je stare komuniste i proterivao ih na goli otok. Yuga je imala uprljan komunizam ali u principu isto pogrešan. Čim ti imaš Stane Dolanca pored sebe a čovek bio u Hitlerjungendu to nisu čista posla. Amnestiraš neprijatelje i praviš se neutralan/nesvrstan. Recept za propast.

kraja

pre 5 godina

...pobeda...???
...ako koriste neki od vecih tankera, sa preko 150.000 m3 gasa, za ovih 15% ce im trebati oko 50 tankera dnevno 365 dana u godini...
...18.000 plovidbi godisnje...!!!
...to mora da je bas dzaba, neuporedivo javtinije od onih glupavih cevi koje polazu za severni tok 2...
...nadam se bar da imaju gotove terminale, da ne moraju i to da prave...
...sve u svemu, kad politika i bes nadvladaju racio, profitira amerika...
...ako sam negde pogresio u brojkama, ispravka dobrodosla...

izbor kosta ali i vredi

pre 5 godina

Koliko ce ova "pobeda" da ih kosta u dolarima?
(Micko, 19. decembar 2018 15:54)

Vise nego zavisnost samo od jednog dobavljaca. Ali time dobijaju mogucnost da oni kao kupci odredjuju uslove, umesto jedinog prodavca (ko god to bio)

Bojan

pre 5 godina

Bravo ovo je za Nobelovu nagradu porusili su i zakone fizike. Tecni gas sa transportom iz SAD da bude konkurentan gasu iz Rusije. Pa neko ce to morati da plati i do jako puno.

ivanbns

pre 5 godina

Koja pobeda, posto kubni metar gasa kod amera na terminalu u Pojskoj, ovo je ludilo i anti ruska histerija, sve u korist svoje stete. Sto Nemci ne urade to, zato sto su racionalni, pragmaticni, trzisno poslovanje. U Solunu dinar somun, do Soluna 100 somuna ...

Bojan

pre 5 godina

Bravo ovo je za Nobelovu nagradu porusili su i zakone fizike. Tecni gas sa transportom iz SAD da bude konkurentan gasu iz Rusije. Pa neko ce to morati da plati i do jako puno.

ivanbns

pre 5 godina

Koja pobeda, posto kubni metar gasa kod amera na terminalu u Pojskoj, ovo je ludilo i anti ruska histerija, sve u korist svoje stete. Sto Nemci ne urade to, zato sto su racionalni, pragmaticni, trzisno poslovanje. U Solunu dinar somun, do Soluna 100 somuna ...

zex

pre 5 godina

amerikanci kupe od rusa i napune u nemackoj i prevezu 50 milja da poljske i prodaju, jer sve je samo trgovina, niko nije rekao da je gas americki , samo da ce da ga kupe od njih :)

kraja

pre 5 godina

...pobeda...???
...ako koriste neki od vecih tankera, sa preko 150.000 m3 gasa, za ovih 15% ce im trebati oko 50 tankera dnevno 365 dana u godini...
...18.000 plovidbi godisnje...!!!
...to mora da je bas dzaba, neuporedivo javtinije od onih glupavih cevi koje polazu za severni tok 2...
...nadam se bar da imaju gotove terminale, da ne moraju i to da prave...
...sve u svemu, kad politika i bes nadvladaju racio, profitira amerika...
...ako sam negde pogresio u brojkama, ispravka dobrodosla...

артиљерац

pre 5 godina

@ Lune Морам да те исправим.Пољаци су први пут напали Русију 1240 године,
зајено са немачком и литванском војском.Папа Гргур 9.је прогласио крсташки рат
и Пољаци су први потрчали на Русију.Кнез Александар Јарославич их је поразио
на ушћу реке Ужоре у Неву,и добио надимак Невски.Иначе Пољаци су,увек заједно
с Литванцима,3(ТРИ) пута заузимали и спаљивали Москву,а 1380 су направили савез са Монголима и Татарима(Златна Хорда)за напад на Русију.Кнез Димитрије
Донски је Златну Хорду разбио на Куликовом Пољу,па се окренуо ка Пољацима који
су наравно побегли.Тако да руско-пољски анимозитети вуку корене још из 13.века

Nexus

pre 5 godina

Da su Rusi 1940. ubili 22,000 Srba, a ne Poljaka, mi bi danas razmišljali kao Poljaci. Da ne pominjem sve što je bilo pre toga i posle toga. Hoću da kažem da mi nemamo razlog da ne gajimo dobre odnose sa Rusijom, ali trebalo bi da imamo više razumevanja za Poljake. Ma koliko Rusi nama bili od pomoći, a jesu i bili su mnogo puta kroz istoriju, čini mi se da su oni, tj. njihova nekadašnja želja da vladaju svima nama, jedan od glavnih razloga za razdor među Slovenima.
(Ivana, 19. decembar 2018 17:49)
Pa koliko su Srba ubili Nijemci, da li to znaci da ne treba kupiti nista njemacko. A opet sa druge strane nasi ljudi masovno odlaze u tu zemlju da rade. Kako to Poljaci nisu odmah odbili da kupuju ruski gas, nego to cine sada kada se Rusiji uvode sankcije.

dolina vila

pre 5 godina

Ne razumijem odakle Amerikancima gas za izvoz. Oni su naravno najveci proizvodjaci prirodnog gasa na svijetu sa oko 780 milijardi kubnih met. i sasvim malo su ispred Rusa koji sada proizvode oko 700 milijardi kubnih metara, ali Amerikanci imaju dzinovsku privredu tako da su i najveci potrosaci tog gasa na svijetu i zbog toga su prinudjeni da uvoze oko 80 milijardi kubnih metara. Gdje je sada tu matematika. Oni jedino mogu kupovati od Katara ili cak i od Rusa jeftino i preprodavati budalama skupo.

Ivana

pre 5 godina

Razumem ja Poljake u potpunosti.Ono sto su im Ruje uradili kod Varsavskog ustanka ... pa je Staljin jos i kriminalcima nazvao ustanike...
(mali radojica, 19. decembar 2018 19:02)

Dobro, Staljin nije bio Rus. Treba koristit termin Sovjeti za taj period, jer su u svemu tome učestvovali i Ukrajnci, Gruzijci it.d

betmen

pre 5 godina

@kraja

verovatno se potkrala greska. Mozda njima treba 2.7 milijardi kubika prirodnog gasa, a ovde ga kupuju u tecnom obliku pod velikim pritiskom. Tada gas zauzima 600-ti deo normalne zapremine.

Tako da ako je priblizno tacna racunica od 18.000 plovidbi, to podeli sa 600 pa ce izadji na 30 plovidbi sto je mnogo realnije.

Svakako retardirano zvuci ovo inacenje sa Rusima preko svojih ledja.

BOSS

pre 5 godina

Koliko ce na kraj ispanut cijena po metru kubnom i koliko ce ustedjet u odnosu da su taj gas kupovali od Rusije???
To niko ne spominje ovdje,a najvaznija je stavka.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

@Ivana, da, ali nemoj da zaboravis da su poljaci hteli da vladaju svima na istoku, a cak su i jednom osvojili Moskvu... duga je ta borba, pogotovo sto su jedni pravoslavci a drugi katolici. Niko im nije kriv sto je Rusija kasnije postala imperija pa su mogli sa poljacima kako su hteli. Ni jedni ni drugi nisu naivni, vekovima to traje...

Lune

pre 5 godina

Drago mi je kad vidim ove stručnjake za istoriju. Za početak, Hitler je okupirao Poljsku 1939 samo do nekadašnjih granica Ruskog carstva. Ustanak u Varšavi su digli pripadnici Armije Krajowe, koja je smatrala Sovjete za svoje de fakto neprijatelje, kako bi mogla da traži zasluge kad dođu Sovjeti, pošto je bilo jasno da ih zapadni saveznici neće osloboditi. Pre prvog svetskog rata, Poljska je bila deo teritorije Ruskog i Nemačkog carstva. Svoju teritoriju je Rusija izgubila separatnim mirom koji je potpisala sa Nemcima. A posle kapitulacije Nemačke, po završetku Velikog rata, intervencionističkim snagama ni to nije bilo dosta, pa su još dve godine u Evropskom delu, a sedam (!!!) godina na Dalekom istoku sejale smrt po Rusiji, tada već Sovjetskom Savezu, i pokušavale da otkinu još teritorije. Tobože branili carstvo, a Englezi su odbili da daju azil carskoj porodici. Šta su onda branili, kada više nije bilo nikog živog od ko bi bio car? Istorijski, Rusi i Poljaci su se svetili jedni drugima kad god su imali priliku, jer su ratovi između Poljaka i Rusa trajali još od šesnaestog veka. Tako da tu nema nevinih. A kupovati iz inata skuplji gas je perfektna glupost. A ne zaboravite razlog za sankcije uvedene Kataru, koji niko ne pominje: Gasprom je jedan od najvećih trgovaca katarskim gasom.

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Don Korleone: ...Someday, and that day may never come, I'll call upon you to do a service for me. But until that day, accept this justice as a gift...
E za Poljake je dosao taj dan da vrate uslugu Don Korleonu.

Uzgred, na temu ratova Poljska-Rusija.
Poljaci su manje vise stalno kontrolisali ili vladali Rusijom tokom njihove zajednicke istorije. Rusi su samo jednom pobedili Poljsku ali tako da su im razmontirali kraljevstvo za sva vremena, ono sto nije uspelo Svedjanima i Nemcima koji su konstantno ratovali sa Poljacima.

Zoki

pre 5 godina

Nesto slicno su napravili i Albanci: nema vise robe iz Srbije, ali opet nema viza, nema Interpol, UNESCO, nema UN, dakle ni EU... Da su u Srbiji na vlasti neke patriote pa da zatvore granice...

U Poljskoj ce biti upravo tako - neke "patriote" ce da ukapiraju da im je skupo da uvoze od Amera i da "kraduckaju" od Nemaca pa ce da kukaju i zovu Ruse. Ne zbog Rusa vec zbog matematike...

Bilal

pre 5 godina

Национална безбедност нема цену. То није питање математике, како неки коментатори овде пишу. Изгледа да се код нас у Србији све свело на бројке. Да се разумемо, тако размишљају све озбиљне земље. Дугорочна перспектива у односу на краткорочни профит.
(papa, 19. decembar 2018 20:18)
Čudna neka logika! Kao, ako kupuješ skuplji američki gas onda si nacionalno bezbedan al' ako kupuješ jeftiniji ruski gas onda si nebezbedan. A što se pak perspektive tiče, braći Poljacima bi jedino odgovaralo da pronađu vlastite izvore gasa ili da im isti, jenkiji liferuju besplatno.

vlad

pre 5 godina

Zanimljivo, ovim isporukama (ako ikada i bude tog Američkog gasa) Poljaci podmiruju tek 15% svojih potreba. Šta je sa ostalih 85%?
Mislim da će oni još duuugo biti zavisni od Ruskog gasa.

edge

pre 5 godina

Poljaci ne mogu da oproste Rusima za Katyn masakr. Onda su ih izdali kad su se borili protiv nemaca u Varšavi a ovi posmatrali i čekali da nacisti uguše otpor. Svi oni koju su osetili komunističku čizmu imaju averzije. Tito je pružio otpor i proterivao je stare komuniste i proterivao ih na goli otok. Yuga je imala uprljan komunizam ali u principu isto pogrešan. Čim ti imaš Stane Dolanca pored sebe a čovek bio u Hitlerjungendu to nisu čista posla. Amnestiraš neprijatelje i praviš se neutralan/nesvrstan. Recept za propast.

Gde je izlaz?

pre 5 godina

Evo da objasnim istoriski aspekt price.
Istorija NEMA VEZE SA TRGOVINOM GASOM. To je samo globalni posao gde veliki zaradjuju. Neki imaju nalazista, neki brodove, neki I jedno I drugo...Amerika trguje gasom iz Juzne Amerike i Ruskim gasom, Rusija Katarskim itd.
Istorija sluzi da se navlace mase na druge teme, da se odrzi glupost i mrznja I da se nikad ne sazna gde su otisle pare.

mali radojica

pre 5 godina

Razumem ja Poljake u potpunosti.Ono sto su im Ruje uradili kod Varsavskog ustanka,onako bezobrazno da su stali na desnoj strani reke i mirno posmatrali kako ih nacisti satiru e to im niko ne bi oprostio pa je Staljin jos i kriminalcima nazvao ustanike...e to je stvarno prevrsilo svaku meru ALI....U zivotu treba biti racionalan,pametan i pragmatican.Ovo sto su sad sa ovim gasom uradili Poljaci je stvarno velika glupost prosto je za neverovati da ce im jeftinije biti da se gas transportuje preko okeana a ovamo im lezi gas na par stotina kilometara istocno. Sve prijatelju sve ali ovakakv glup potez moze povuci neko ko ili ne razmislja svojom glavom ili je pun kao brod pa moze da se razbacuje parama. Mislim da Poljaci svakako nisu ovo drugo.

Ivana

pre 5 godina

Da su Rusi 1940. ubili 22,000 Srba, a ne Poljaka, mi bi danas razmišljali kao Poljaci. Da ne pominjem sve što je bilo pre toga i posle toga. Hoću da kažem da mi nemamo razlog da ne gajimo dobre odnose sa Rusijom, ali trebalo bi da imamo više razumevanja za Poljake. Ma koliko Rusi nama bili od pomoći, a jesu i bili su mnogo puta kroz istoriju, čini mi se da su oni, tj. njihova nekadašnja želja da vladaju svima nama, jedan od glavnih razloga za razdor među Slovenima.

Bojanp RF

pre 5 godina

...ako sam negde pogresio u brojkama, ispravka dobrodosla...
(kraja, 19. decembar 2018 17:00)

Metar kubni je jedinica mere. Kupili su 2,7 milijardi kubnih metara gasa. Isporuka u tecnom stanju.
Taj gas se dotera u tecnom stanju pa se onda isparava i koristi.

Nadam se da je dobrodosla.

izbor kosta ali i vredi

pre 5 godina

Koliko ce ova "pobeda" da ih kosta u dolarima?
(Micko, 19. decembar 2018 15:54)

Vise nego zavisnost samo od jednog dobavljaca. Ali time dobijaju mogucnost da oni kao kupci odredjuju uslove, umesto jedinog prodavca (ko god to bio)

papa

pre 5 godina

Национална безбедност нема цену. То није питање математике, како неки коментатори овде пишу. Изгледа да се код нас у Србији све свело на бројке. Да се разумемо, тако размишљају све озбиљне земље. Дугорочна перспектива у односу на краткорочни профит.

Ivana

pre 5 godina

Da su Rusi 1940. ubili 22,000 Srba, a ne Poljaka, mi bi danas razmišljali kao Poljaci. Da ne pominjem sve što je bilo pre toga i posle toga. Hoću da kažem da mi nemamo razlog da ne gajimo dobre odnose sa Rusijom, ali trebalo bi da imamo više razumevanja za Poljake. Ma koliko Rusi nama bili od pomoći, a jesu i bili su mnogo puta kroz istoriju, čini mi se da su oni, tj. njihova nekadašnja želja da vladaju svima nama, jedan od glavnih razloga za razdor među Slovenima.

izbor kosta ali i vredi

pre 5 godina

Koliko ce ova "pobeda" da ih kosta u dolarima?
(Micko, 19. decembar 2018 15:54)

Vise nego zavisnost samo od jednog dobavljaca. Ali time dobijaju mogucnost da oni kao kupci odredjuju uslove, umesto jedinog prodavca (ko god to bio)

papa

pre 5 godina

Национална безбедност нема цену. То није питање математике, како неки коментатори овде пишу. Изгледа да се код нас у Србији све свело на бројке. Да се разумемо, тако размишљају све озбиљне земље. Дугорочна перспектива у односу на краткорочни профит.

edge

pre 5 godina

Poljaci ne mogu da oproste Rusima za Katyn masakr. Onda su ih izdali kad su se borili protiv nemaca u Varšavi a ovi posmatrali i čekali da nacisti uguše otpor. Svi oni koju su osetili komunističku čizmu imaju averzije. Tito je pružio otpor i proterivao je stare komuniste i proterivao ih na goli otok. Yuga je imala uprljan komunizam ali u principu isto pogrešan. Čim ti imaš Stane Dolanca pored sebe a čovek bio u Hitlerjungendu to nisu čista posla. Amnestiraš neprijatelje i praviš se neutralan/nesvrstan. Recept za propast.

mali radojica

pre 5 godina

Razumem ja Poljake u potpunosti.Ono sto su im Ruje uradili kod Varsavskog ustanka,onako bezobrazno da su stali na desnoj strani reke i mirno posmatrali kako ih nacisti satiru e to im niko ne bi oprostio pa je Staljin jos i kriminalcima nazvao ustanike...e to je stvarno prevrsilo svaku meru ALI....U zivotu treba biti racionalan,pametan i pragmatican.Ovo sto su sad sa ovim gasom uradili Poljaci je stvarno velika glupost prosto je za neverovati da ce im jeftinije biti da se gas transportuje preko okeana a ovamo im lezi gas na par stotina kilometara istocno. Sve prijatelju sve ali ovakakv glup potez moze povuci neko ko ili ne razmislja svojom glavom ili je pun kao brod pa moze da se razbacuje parama. Mislim da Poljaci svakako nisu ovo drugo.

kraja

pre 5 godina

...pobeda...???
...ako koriste neki od vecih tankera, sa preko 150.000 m3 gasa, za ovih 15% ce im trebati oko 50 tankera dnevno 365 dana u godini...
...18.000 plovidbi godisnje...!!!
...to mora da je bas dzaba, neuporedivo javtinije od onih glupavih cevi koje polazu za severni tok 2...
...nadam se bar da imaju gotove terminale, da ne moraju i to da prave...
...sve u svemu, kad politika i bes nadvladaju racio, profitira amerika...
...ako sam negde pogresio u brojkama, ispravka dobrodosla...

Nexus

pre 5 godina

Da su Rusi 1940. ubili 22,000 Srba, a ne Poljaka, mi bi danas razmišljali kao Poljaci. Da ne pominjem sve što je bilo pre toga i posle toga. Hoću da kažem da mi nemamo razlog da ne gajimo dobre odnose sa Rusijom, ali trebalo bi da imamo više razumevanja za Poljake. Ma koliko Rusi nama bili od pomoći, a jesu i bili su mnogo puta kroz istoriju, čini mi se da su oni, tj. njihova nekadašnja želja da vladaju svima nama, jedan od glavnih razloga za razdor među Slovenima.
(Ivana, 19. decembar 2018 17:49)
Pa koliko su Srba ubili Nijemci, da li to znaci da ne treba kupiti nista njemacko. A opet sa druge strane nasi ljudi masovno odlaze u tu zemlju da rade. Kako to Poljaci nisu odmah odbili da kupuju ruski gas, nego to cine sada kada se Rusiji uvode sankcije.

ivanbns

pre 5 godina

Koja pobeda, posto kubni metar gasa kod amera na terminalu u Pojskoj, ovo je ludilo i anti ruska histerija, sve u korist svoje stete. Sto Nemci ne urade to, zato sto su racionalni, pragmaticni, trzisno poslovanje. U Solunu dinar somun, do Soluna 100 somuna ...

Bojan

pre 5 godina

Bravo ovo je za Nobelovu nagradu porusili su i zakone fizike. Tecni gas sa transportom iz SAD da bude konkurentan gasu iz Rusije. Pa neko ce to morati da plati i do jako puno.

Zoki

pre 5 godina

Nesto slicno su napravili i Albanci: nema vise robe iz Srbije, ali opet nema viza, nema Interpol, UNESCO, nema UN, dakle ni EU... Da su u Srbiji na vlasti neke patriote pa da zatvore granice...

U Poljskoj ce biti upravo tako - neke "patriote" ce da ukapiraju da im je skupo da uvoze od Amera i da "kraduckaju" od Nemaca pa ce da kukaju i zovu Ruse. Ne zbog Rusa vec zbog matematike...

dolina vila

pre 5 godina

Ne razumijem odakle Amerikancima gas za izvoz. Oni su naravno najveci proizvodjaci prirodnog gasa na svijetu sa oko 780 milijardi kubnih met. i sasvim malo su ispred Rusa koji sada proizvode oko 700 milijardi kubnih metara, ali Amerikanci imaju dzinovsku privredu tako da su i najveci potrosaci tog gasa na svijetu i zbog toga su prinudjeni da uvoze oko 80 milijardi kubnih metara. Gdje je sada tu matematika. Oni jedino mogu kupovati od Katara ili cak i od Rusa jeftino i preprodavati budalama skupo.

Ivana

pre 5 godina

Razumem ja Poljake u potpunosti.Ono sto su im Ruje uradili kod Varsavskog ustanka ... pa je Staljin jos i kriminalcima nazvao ustanike...
(mali radojica, 19. decembar 2018 19:02)

Dobro, Staljin nije bio Rus. Treba koristit termin Sovjeti za taj period, jer su u svemu tome učestvovali i Ukrajnci, Gruzijci it.d

zex

pre 5 godina

amerikanci kupe od rusa i napune u nemackoj i prevezu 50 milja da poljske i prodaju, jer sve je samo trgovina, niko nije rekao da je gas americki , samo da ce da ga kupe od njih :)

BOSS

pre 5 godina

Koliko ce na kraj ispanut cijena po metru kubnom i koliko ce ustedjet u odnosu da su taj gas kupovali od Rusije???
To niko ne spominje ovdje,a najvaznija je stavka.

Lune

pre 5 godina

Drago mi je kad vidim ove stručnjake za istoriju. Za početak, Hitler je okupirao Poljsku 1939 samo do nekadašnjih granica Ruskog carstva. Ustanak u Varšavi su digli pripadnici Armije Krajowe, koja je smatrala Sovjete za svoje de fakto neprijatelje, kako bi mogla da traži zasluge kad dođu Sovjeti, pošto je bilo jasno da ih zapadni saveznici neće osloboditi. Pre prvog svetskog rata, Poljska je bila deo teritorije Ruskog i Nemačkog carstva. Svoju teritoriju je Rusija izgubila separatnim mirom koji je potpisala sa Nemcima. A posle kapitulacije Nemačke, po završetku Velikog rata, intervencionističkim snagama ni to nije bilo dosta, pa su još dve godine u Evropskom delu, a sedam (!!!) godina na Dalekom istoku sejale smrt po Rusiji, tada već Sovjetskom Savezu, i pokušavale da otkinu još teritorije. Tobože branili carstvo, a Englezi su odbili da daju azil carskoj porodici. Šta su onda branili, kada više nije bilo nikog živog od ko bi bio car? Istorijski, Rusi i Poljaci su se svetili jedni drugima kad god su imali priliku, jer su ratovi između Poljaka i Rusa trajali još od šesnaestog veka. Tako da tu nema nevinih. A kupovati iz inata skuplji gas je perfektna glupost. A ne zaboravite razlog za sankcije uvedene Kataru, koji niko ne pominje: Gasprom je jedan od najvećih trgovaca katarskim gasom.

betmen

pre 5 godina

@kraja

verovatno se potkrala greska. Mozda njima treba 2.7 milijardi kubika prirodnog gasa, a ovde ga kupuju u tecnom obliku pod velikim pritiskom. Tada gas zauzima 600-ti deo normalne zapremine.

Tako da ako je priblizno tacna racunica od 18.000 plovidbi, to podeli sa 600 pa ce izadji na 30 plovidbi sto je mnogo realnije.

Svakako retardirano zvuci ovo inacenje sa Rusima preko svojih ledja.

vlad

pre 5 godina

Zanimljivo, ovim isporukama (ako ikada i bude tog Američkog gasa) Poljaci podmiruju tek 15% svojih potreba. Šta je sa ostalih 85%?
Mislim da će oni još duuugo biti zavisni od Ruskog gasa.

Bilal

pre 5 godina

Национална безбедност нема цену. То није питање математике, како неки коментатори овде пишу. Изгледа да се код нас у Србији све свело на бројке. Да се разумемо, тако размишљају све озбиљне земље. Дугорочна перспектива у односу на краткорочни профит.
(papa, 19. decembar 2018 20:18)
Čudna neka logika! Kao, ako kupuješ skuplji američki gas onda si nacionalno bezbedan al' ako kupuješ jeftiniji ruski gas onda si nebezbedan. A što se pak perspektive tiče, braći Poljacima bi jedino odgovaralo da pronađu vlastite izvore gasa ili da im isti, jenkiji liferuju besplatno.

Bojanp RF

pre 5 godina

...ako sam negde pogresio u brojkama, ispravka dobrodosla...
(kraja, 19. decembar 2018 17:00)

Metar kubni je jedinica mere. Kupili su 2,7 milijardi kubnih metara gasa. Isporuka u tecnom stanju.
Taj gas se dotera u tecnom stanju pa se onda isparava i koristi.

Nadam se da je dobrodosla.

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Don Korleone: ...Someday, and that day may never come, I'll call upon you to do a service for me. But until that day, accept this justice as a gift...
E za Poljake je dosao taj dan da vrate uslugu Don Korleonu.

Uzgred, na temu ratova Poljska-Rusija.
Poljaci su manje vise stalno kontrolisali ili vladali Rusijom tokom njihove zajednicke istorije. Rusi su samo jednom pobedili Poljsku ali tako da su im razmontirali kraljevstvo za sva vremena, ono sto nije uspelo Svedjanima i Nemcima koji su konstantno ratovali sa Poljacima.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

@Ivana, da, ali nemoj da zaboravis da su poljaci hteli da vladaju svima na istoku, a cak su i jednom osvojili Moskvu... duga je ta borba, pogotovo sto su jedni pravoslavci a drugi katolici. Niko im nije kriv sto je Rusija kasnije postala imperija pa su mogli sa poljacima kako su hteli. Ni jedni ni drugi nisu naivni, vekovima to traje...

артиљерац

pre 5 godina

@ Lune Морам да те исправим.Пољаци су први пут напали Русију 1240 године,
зајено са немачком и литванском војском.Папа Гргур 9.је прогласио крсташки рат
и Пољаци су први потрчали на Русију.Кнез Александар Јарославич их је поразио
на ушћу реке Ужоре у Неву,и добио надимак Невски.Иначе Пољаци су,увек заједно
с Литванцима,3(ТРИ) пута заузимали и спаљивали Москву,а 1380 су направили савез са Монголима и Татарима(Златна Хорда)за напад на Русију.Кнез Димитрије
Донски је Златну Хорду разбио на Куликовом Пољу,па се окренуо ка Пољацима који
су наравно побегли.Тако да руско-пољски анимозитети вуку корене још из 13.века

Gde je izlaz?

pre 5 godina

Evo da objasnim istoriski aspekt price.
Istorija NEMA VEZE SA TRGOVINOM GASOM. To je samo globalni posao gde veliki zaradjuju. Neki imaju nalazista, neki brodove, neki I jedno I drugo...Amerika trguje gasom iz Juzne Amerike i Ruskim gasom, Rusija Katarskim itd.
Istorija sluzi da se navlace mase na druge teme, da se odrzi glupost i mrznja I da se nikad ne sazna gde su otisle pare.