Aktuelno

Ponedeljak, 17.12.2018.

20:40

Poznati svi detalji novog Huaweija sa kamerom od 48MP FOTO / VIDEO

Izvor: B92

Poznati svi detalji novog Huaweija sa kamerom od 48MP FOTO / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

garant

pre 5 godina

kad je u pitanju vrhunska makro fotografija,cak i stari nikon 990 sa 3.3mp razvali te vase moderne zvecke uzduz i popreko,da,da;)

srb

pre 5 godina

@Samsung s9
ajde ne izmisljaj molim te, ceo svet se kune u huawei kameru na top uredjajima ali ti vidis da ona nije bolja, stvarno internet sve trpi. Da nema s9 i bolju bateriju, brzi procesor? Ispao si smesan u drustvu, iskreno i bez zelje da te uvredim ti ovo kazem.
Salu na stranu leica pravi neverovatan posao sa huawei verujem da nema razloga da i buducnosti ne bude tako i da ce im premium uredjaji biti odlicni

A - M

pre 5 godina

i to je po meni cisto bacanje para i nista drugo, koga stvarno zanima kreativna fotografija za pocetak mu i vise nego dovoljno odlicna polovna kombinacija plafon nekih 70€, samsung nx 100,helios 44m-6 i adapter kinez m42-nx, mora biti onaj sa malim imbusom na slici inace moze biti problema.

ciga

pre 5 godina

@Marko
kako da ne, jako su blizu cak i iste ako gledas na ekranu telefona, aj prebaci na neki od recimo 32" pa onda da vidimo razliku. Za slikanje onako usout su ok,ali nista vise od toga.

Maks

pre 5 godina

@(Moje Licno Misljenje, 17. decembar 2018 21:48)

Point&Shoot aparati poput tog Canon S95 koji pominješ nisu baš nešto bolji od kamerice na mobilnim telefonima jer i jedni i drugi imaju poprilično male senzore... senzor veličine 7.44x5.58mm koji pominješ je u rangu telefona i bilo je pojedinih telefona koji su imali i nešto veći senzor od toga.

@(XXS-iq, 18. decembar 2018 06:52)
Nema potrebe ići toliko daleko da se pominje da bi A6500 aparat sa APS-C senzorom i objektivom od f1.4 imao bolje slike od telefona... bolje slike od telefona bi imao i znatno jeftiniji A6000... verovatno bi i matori NEX 5N (koji polovan može da se nađe za oko 150 evra sa sve kit objektivom) imao bolje slike od bilo kojeg telefona.

To što neki telefoni navode da imaju f1.8 otvor blende ne znači da hvataju slični količinu svetla kao f1.8 na APS-C, pa da se pominje da za APS-C aparate možeš da uzmeš objektiv koji ima veći otvor blende poput f1.4.

Jer čak i kit objektiv kakav je NEX 5N imao ima veći otvor blende nego telefoni kada se gleda fizička veličina.

Otvor blende bi trebalo pomnožiti sa crop-factorom kada se porede objektivi na različitim veličinama senzora.

Ako neki telefon ima crop-factor od 7.2, onda bi otvor blende od f1.8 na tom telefonu ustvari bio kao f12.96.

NEX 5N je imao crop-factor od 1.5, tako da bi njegov otvor blende od f3.5 bio kao f5.25.

Primera radi, otvor blende od f5.6 hvata 4 puta više svetla nego f11, a razlika između f5.25 i f12.96 je još veća.

neko

pre 5 godina

@Крагујевчанин

Koliko gluposti u jednom komentaru hahahaha. Prvo, Pixel telefoni koštaju od 700-1000$ ako ne i više. Drugo, u čemu ga on otrese sa 4gb rama? Pa Pixeli su poznati kao Androidi koji imaju najgori RAM Management u celom android svetu, sa ta 4GB rama jadnih ne može 3 aplikacije da sačuva u memoriji malo veće. I treće, ovaj telefon nije ni približno ružan kao Pixel, i košta duplo manje. Imaš i Pocophone F1 koji ima isti Sonijev senzor glavne kamere, i kada skineš GCAM dobijaš skoro iste rezultate kao na pixelu, a gle, potrošio si 700 evra manje.

ja

pre 5 godina

Mislim da Canon S95, koji je bio dobar kompakt, ne bi danas sredio Huaveja. Ako bi podesio na istu fokalnu daljinu, garantujem da bi tih 40+ Mpx svedenih na Canonovih 10 Mpx dalo bolji rezultat.

Ako niste sigurni, ko može neka proba. Čak mislim da bi več običan JPG bio bolji sa tim da imaš na smartfonima sa jakim Snapdragonom več imaš opciju RAW formata. Xiaomi Poco ima RAW u aplikaciji "Open Camera". Sa jednim dugmetom podesim na Photo mode "NR" (Noise reduction), i imaš to što moraš sa običnim kamera manuelno da uradiš na Photoshopu - Photo stack za dobru sliku sa manjim šumom. Jedan običan klik na smarfonu ili bar 20 minuta rada sa kamerom, dok uneseš kabal, izvadiš foto, ideš u Photoshop, podesiš sve... to je to. I taj foto odma otpremim preko fona.

Ako niste sigurni koji foto je bolji, uglavnom onaj koji je večjeg formata.

snow

pre 5 godina

ovi kenizi preteruju sa izbacivanjem telefona.... vi samo pisete top, zver ubica telefona ...a vecina vas nije videla kolikvo zracenje imaju ti kineski telefoni?? pogledaj te malo klipove na YT pa knda ocenite jel tel. zver ili ubica ???

TechLife

pre 5 godina

Kod telefona je osim senzora jako bitan i softver. Evo npr otkriveno je da je Xaomi na Pocophone namjerno softverski ogranicio da slika losije fotografije od mogucnosti iako ima isti senzor kao i Samsung S9. Onda su ljudi fino flesovali Google kameru sa Pixel3 na njemu i dobili potpuno "novi" telefon sa fantasticnom kamerom.

Samsung s9

pre 5 godina

Toralna glupost za neupućene. Mogu oni penjati i na 80mp ali zaludu. Naručio sam bio Huawei mate pro a imao sam prije toga Samsung s7edge, kvalitet slike drastično bolji na s7 od ovih kineskih 20 i kusur. Vratio sam im ga i uzeo s9. Slika kao staklo sa 12mp.

Uf

pre 5 godina

Moze da ima i 148MP ali nikada nece moci da napravi bolju fotografiju od najobicnijeg kompakta koji kosta 50€. Canon S95, na primer, ima senzor velicinea 1/1.7" (7.44 x 5.58 mm) i samo 10MP i kida sa kvalitetom fotki. Kada telefoni budu imali ovolike senzore onda mozemo da pricamo o kvalitetu fotografije. Ovo je cist marketing, bacanje para i sarena laza za neupucene.
(Moje Licno Misljenje, 17. decembar 2018 21:48)

Neće imati bolju kameru od kompakta od 50€?

E ovo je hit, pa telefoni su počistili sve kompakte DO 600-700€ (rx sony npr i ta klasa je još uvek znatno bolja). Ovo ostalo od niže klase kompakta je izgubilo upotrebnu vrednost.

A što se tiče tog tvog senzora na S95 od 1/1.7 inča, Nokia N8 je imala još 2010 god. tu veličinu senzora, da ne pominjem njihov 808 PW iz 2012 sa senzorom od 1/1.2 in. Do danas najveći senzor na mobilnom tel. ako izuzmemo jedan egzotični model kog nije bilo kod nas, ne sećam se marke (mislim Panasonic), koji je imao ceo jedan inč senzor.

Marko

pre 5 godina

Reče neko pogrdno "ovih kineza" za huawei, xiaomi i šta ja znam... Huawei jedrugi najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu. I trenutno ima najbolje telefone u SVAKOM segmentu (da, računajući i top modele).

Pa onda kaže šta će nam 48 mpx... Pa treba nam... Ako vama ne treba nemojte koristiti....

Pa onda još neko, najjeftiniji foto aparat od 50e pravi bolje fotke... ne, ne pravi... da ste probali neki bolji telefon sa boljom kamerom a onda i DSLR foto aparat, videli bi ste da su poprilično blizu....

Zuba

pre 5 godina

12mp je super dovoljno... Sony je pokazao, na mi mix 2s, klasa kamera, klasa senzor imx 363... Da ne širim priču.... Bitan je senzor, ne mp....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Drejan, 17. decembar 2018 21:10)

Totalno si u pravu. Ajde objasni neukom narodu koga ovakav marketing totalno oslepljuje i zaglupljuje. To znaju profesionalci i procenat amatera zaljubljenika u fotografiju Ja moj Canon S100 ne bih menjao za ovo cudo od 48 mp. Zna se dobro za sa sluzi toliko mp. Sada ispada da ce svi da slikaju da bi pravili ogromne postere. Sto neko napisa dole ok ako cu da slikam zemlju iz svemira ali za svakodnevno slikanje....
Ma ne vredi narodu pricati jer je ocigledno marketing pobedio.

putnik

pre 5 godina

Ko ne shvati da ne može i da i ne treba da se trka sa tehnologijom, moraće da se pomiri sa stalnim bacanjem para i konstantnim zaostajanjem za aktuelnim. A onda će jednog dana skapirati koliko se tog minimalno promenilo u iskustvu eksploatacije za razliku od onoga što sve spektakularnije tehničke specifikacije govore. Verujem da se tehnologija kamere zaustavila u 2016 godini, niko se ne bi bunio a imali bi smo svejedno odlične fotografije.

XXS-iq

pre 5 godina

@"Moje Licno Misljenje"

Canon S95 ima CCD senzor, po necemu losiji po necemu bolji (u dobrim uslovima boje su lepse ..) od CMOS-a, ali se CCD vise skoro ne proizvode osim srednjeg formata - cca 5000+$ samo ledja.

!/1.7 jeste cesto veci senzor za telefone, ali Panasonic Z je imao veci 1", Nokia 808 1/1.2, a 1/1.7 nokia 1020 i mate P20 PRO... IMX 586 je neznatno manji od 1/1.7", i ima 4 u 1 pri slabom svetlu - 12 MP. Za mnogo toga su kamere bolje od telefona, ali recimo 1080p videeo u skoro mraku sa oko 25 mm XZ2 Premium pojede za dorucak sve kamere sa kit socivima , naravno ako na a6500 dodas jos 500$ za sigma art 24-1.4 ostade telefon u prasini.

Nikola

pre 5 godina

Stasava Instagram-selfi generacija. Pravi se novi poredak. Njima su kamera i imidž najvažnija stvar za uspeh u životu. To što je skup telefon je njima plus, jer mogu dodatno da se promovišu time dok se slikaju ispred ogledala. Kako neko može da se čudi i ne razume zašto se štancaju novi modeli telefona svake nedelje. Sve skuplji se pojavljuju. Tržište je gladno za boljim mobilnim telefonima jer prave bolje slike na lakši način. U težim uslovima itd. Rat za lajkove i imidž/novac je u toku a mobilni je oružije. Eto zato. Hoće da pobede u toj trci i uspeju.

MOE32

pre 5 godina

Nekada su vrh samsung i iphone koštali oko 400-500eur, sad Huawei i ostali prodaju srednju klasu svojih telefona za taj novac??? Reklama je čudo, ko se ne odupre robovaće ceo život i raditi za Samsunga, Apllea, Hauweija...
(posao preko stranke=plaćen godišnji odmor, 17. decembar 2018 22:43)

Kazes da su nekada vrh Samsung i Iphone kostali 400-500 eura a da danas Huawei srednje klase kosta toliko.. Ok, slazem se samo sa prvim delom recenice ali sada za 400-500 eura mozes da kupis bolji Huawei nego Samsung i Iphone koji su nekada kostali 400-500 e. Huawei Nova 4 je neki vid replike na Samsung a8s. Izgledaju gotovo isto s tim sto Nova 4 ima kameru od 48mgpx a Samsung 24mgpx i nekim delom je bolji u performansama. A evo, cim izadju i jedan i drugi videces da ce Huawei biti jeftiniji za nekih 200e... sto je u neku ruku i logicno jer Samsung je Samsung ali reci da je Huawei skuplji od Samsunga je presmesno.

Крагујевчанин®

pre 5 godina

И онда дође Гугл са 12 мегапиксела и 4 гига рама и отресе ово као сељак слину.

EU Citizen

pre 5 godina

Bolje je imati mali okvir na vrhu, nego bilo rupu ili zub. Najbolje bi doduše bilo da se selfi kamera totalno preskoči, ja sam je u životu koristio samo da je probam, ali bojim se da bi se žiri za Darvinovu nagradu bunio, izvesno je da bi broj kvalitetnih kandidata koji su se utepali na kvalitetno bizarne načine naglo opao :)))

posao preko stranke=plaćen godišnji odmor

pre 5 godina

Šta više da slikaš, čemu sve to, čemu ekran bez zuba i sa zubom, sve se nekako razvodnilo, čemu selfi kamera od 20mpx??? Ko uopšte više daje novac na ovo?? Nekada su vrh samsung i iphone koštali oko 400-500eur, sad Huawei i ostali prodaju srednju klasu svojih telefona za taj novac??? Reklama je čudo, ko se ne odupre robovaće ceo život i raditi za Samsunga, Apllea, Hauweija...

Vlado

pre 5 godina

Moze kamera da ima i 100 megapixela,sadasnji telefoni samsunga i iphona od desetak megapiksela imaju mnogo bolju fotografiju od tih kineza sa preko 20 megapiksela.Isto je sa kolicinom rama i kapacitetom baterije.

Nebeska udica

pre 5 godina

Glavni senzor je Sonyjev 48MP IMX586 sa blendom f/1.8. Tvrdim da bi se sa staležom dobro nosio sa DSLRima. Ne znam kakav softwer za kameru če imati, ali ako skineš za Googla "Open Camera" onda si car. Tamo imaš stacking za smanjenje šuma. Ja sam baš danas za manje od 2 dolara naručio od Aliexpressa držač za smartfon, koji normalno montiraš na staleže za obične kamere.

Kažem, najbrže se sada tehnologija razvija kod smarfona. Nekad sam kupio digitalnu kameru za nekoliko godina, 3-4 možda. Sada ovi bacaju svaku seriju sa velikim napredkom. Danas gledam koliko su pale cene u dučanima. Za te pare imaš Canon D2000 DSLR. Bio oko 400-500 eura.

Huavej ih bije, nema pauze, i dok Apple razmišlja šta druge godine izvaditi... izgleda da če Apple morati stazama Kineza ili propada. Xiaomi, Huawei i Samsung jure. Ovo je nekad bilo za razgovor, sada je kamera.

Nebojsa

pre 5 godina

Kod kamere nije bitno koliko ima megapiksela, vec je bitna optika i otvor blende. Tako da megapikseli to se zna prodaju telefon, ali vecina se lepi na sto vise megapiksela.

Drejan

pre 5 godina

12mp je super dovoljno... Sony je pokazao, na mi mix 2s, klasa kamera, klasa senzor imx 363... Da ne širim priču.... Bitan je senzor, ne mp....

Moje Licno Misljenje

pre 5 godina

Moze da ima i 148MP ali nikada nece moci da napravi bolju fotografiju od najobicnijeg kompakta koji kosta 50€. Canon S95, na primer, ima senzor velicinea 1/1.7" (7.44 x 5.58 mm) i samo 10MP i kida sa kvalitetom fotki. Kada telefoni budu imali ovolike senzore onda mozemo da pricamo o kvalitetu fotografije. Ovo je cist marketing, bacanje para i sarena laza za neupucene.

PD

pre 5 godina

Kako sam pomislio da će biti ružno ... u praksi i ne izgeda toliko loše. Naravno, neophodno je da notifikacije pomere malo u stranu, za prostor koji zauzima kamera, ali verujem da to neće biti teško da se odradi.
Kao prelazna faza, dok ne reše kameru IZA ekrena, može da prođe.

posao preko stranke=plaćen godišnji odmor

pre 5 godina

Šta više da slikaš, čemu sve to, čemu ekran bez zuba i sa zubom, sve se nekako razvodnilo, čemu selfi kamera od 20mpx??? Ko uopšte više daje novac na ovo?? Nekada su vrh samsung i iphone koštali oko 400-500eur, sad Huawei i ostali prodaju srednju klasu svojih telefona za taj novac??? Reklama je čudo, ko se ne odupre robovaće ceo život i raditi za Samsunga, Apllea, Hauweija...

Moje Licno Misljenje

pre 5 godina

Moze da ima i 148MP ali nikada nece moci da napravi bolju fotografiju od najobicnijeg kompakta koji kosta 50€. Canon S95, na primer, ima senzor velicinea 1/1.7" (7.44 x 5.58 mm) i samo 10MP i kida sa kvalitetom fotki. Kada telefoni budu imali ovolike senzore onda mozemo da pricamo o kvalitetu fotografije. Ovo je cist marketing, bacanje para i sarena laza za neupucene.

EU Citizen

pre 5 godina

Bolje je imati mali okvir na vrhu, nego bilo rupu ili zub. Najbolje bi doduše bilo da se selfi kamera totalno preskoči, ja sam je u životu koristio samo da je probam, ali bojim se da bi se žiri za Darvinovu nagradu bunio, izvesno je da bi broj kvalitetnih kandidata koji su se utepali na kvalitetno bizarne načine naglo opao :)))

Drejan

pre 5 godina

12mp je super dovoljno... Sony je pokazao, na mi mix 2s, klasa kamera, klasa senzor imx 363... Da ne širim priču.... Bitan je senzor, ne mp....

Nebojsa

pre 5 godina

Kod kamere nije bitno koliko ima megapiksela, vec je bitna optika i otvor blende. Tako da megapikseli to se zna prodaju telefon, ali vecina se lepi na sto vise megapiksela.

Nebeska udica

pre 5 godina

Glavni senzor je Sonyjev 48MP IMX586 sa blendom f/1.8. Tvrdim da bi se sa staležom dobro nosio sa DSLRima. Ne znam kakav softwer za kameru če imati, ali ako skineš za Googla "Open Camera" onda si car. Tamo imaš stacking za smanjenje šuma. Ja sam baš danas za manje od 2 dolara naručio od Aliexpressa držač za smartfon, koji normalno montiraš na staleže za obične kamere.

Kažem, najbrže se sada tehnologija razvija kod smarfona. Nekad sam kupio digitalnu kameru za nekoliko godina, 3-4 možda. Sada ovi bacaju svaku seriju sa velikim napredkom. Danas gledam koliko su pale cene u dučanima. Za te pare imaš Canon D2000 DSLR. Bio oko 400-500 eura.

Huavej ih bije, nema pauze, i dok Apple razmišlja šta druge godine izvaditi... izgleda da če Apple morati stazama Kineza ili propada. Xiaomi, Huawei i Samsung jure. Ovo je nekad bilo za razgovor, sada je kamera.

Vlado

pre 5 godina

Moze kamera da ima i 100 megapixela,sadasnji telefoni samsunga i iphona od desetak megapiksela imaju mnogo bolju fotografiju od tih kineza sa preko 20 megapiksela.Isto je sa kolicinom rama i kapacitetom baterije.

PD

pre 5 godina

Kako sam pomislio da će biti ružno ... u praksi i ne izgeda toliko loše. Naravno, neophodno je da notifikacije pomere malo u stranu, za prostor koji zauzima kamera, ali verujem da to neće biti teško da se odradi.
Kao prelazna faza, dok ne reše kameru IZA ekrena, može da prođe.

Nikola

pre 5 godina

Stasava Instagram-selfi generacija. Pravi se novi poredak. Njima su kamera i imidž najvažnija stvar za uspeh u životu. To što je skup telefon je njima plus, jer mogu dodatno da se promovišu time dok se slikaju ispred ogledala. Kako neko može da se čudi i ne razume zašto se štancaju novi modeli telefona svake nedelje. Sve skuplji se pojavljuju. Tržište je gladno za boljim mobilnim telefonima jer prave bolje slike na lakši način. U težim uslovima itd. Rat za lajkove i imidž/novac je u toku a mobilni je oružije. Eto zato. Hoće da pobede u toj trci i uspeju.

putnik

pre 5 godina

Ko ne shvati da ne može i da i ne treba da se trka sa tehnologijom, moraće da se pomiri sa stalnim bacanjem para i konstantnim zaostajanjem za aktuelnim. A onda će jednog dana skapirati koliko se tog minimalno promenilo u iskustvu eksploatacije za razliku od onoga što sve spektakularnije tehničke specifikacije govore. Verujem da se tehnologija kamere zaustavila u 2016 godini, niko se ne bi bunio a imali bi smo svejedno odlične fotografije.

MOE32

pre 5 godina

Nekada su vrh samsung i iphone koštali oko 400-500eur, sad Huawei i ostali prodaju srednju klasu svojih telefona za taj novac??? Reklama je čudo, ko se ne odupre robovaće ceo život i raditi za Samsunga, Apllea, Hauweija...
(posao preko stranke=plaćen godišnji odmor, 17. decembar 2018 22:43)

Kazes da su nekada vrh Samsung i Iphone kostali 400-500 eura a da danas Huawei srednje klase kosta toliko.. Ok, slazem se samo sa prvim delom recenice ali sada za 400-500 eura mozes da kupis bolji Huawei nego Samsung i Iphone koji su nekada kostali 400-500 e. Huawei Nova 4 je neki vid replike na Samsung a8s. Izgledaju gotovo isto s tim sto Nova 4 ima kameru od 48mgpx a Samsung 24mgpx i nekim delom je bolji u performansama. A evo, cim izadju i jedan i drugi videces da ce Huawei biti jeftiniji za nekih 200e... sto je u neku ruku i logicno jer Samsung je Samsung ali reci da je Huawei skuplji od Samsunga je presmesno.

Uf

pre 5 godina

Moze da ima i 148MP ali nikada nece moci da napravi bolju fotografiju od najobicnijeg kompakta koji kosta 50€. Canon S95, na primer, ima senzor velicinea 1/1.7" (7.44 x 5.58 mm) i samo 10MP i kida sa kvalitetom fotki. Kada telefoni budu imali ovolike senzore onda mozemo da pricamo o kvalitetu fotografije. Ovo je cist marketing, bacanje para i sarena laza za neupucene.
(Moje Licno Misljenje, 17. decembar 2018 21:48)

Neće imati bolju kameru od kompakta od 50€?

E ovo je hit, pa telefoni su počistili sve kompakte DO 600-700€ (rx sony npr i ta klasa je još uvek znatno bolja). Ovo ostalo od niže klase kompakta je izgubilo upotrebnu vrednost.

A što se tiče tog tvog senzora na S95 od 1/1.7 inča, Nokia N8 je imala još 2010 god. tu veličinu senzora, da ne pominjem njihov 808 PW iz 2012 sa senzorom od 1/1.2 in. Do danas najveći senzor na mobilnom tel. ako izuzmemo jedan egzotični model kog nije bilo kod nas, ne sećam se marke (mislim Panasonic), koji je imao ceo jedan inč senzor.

Zuba

pre 5 godina

12mp je super dovoljno... Sony je pokazao, na mi mix 2s, klasa kamera, klasa senzor imx 363... Da ne širim priču.... Bitan je senzor, ne mp....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Drejan, 17. decembar 2018 21:10)

Totalno si u pravu. Ajde objasni neukom narodu koga ovakav marketing totalno oslepljuje i zaglupljuje. To znaju profesionalci i procenat amatera zaljubljenika u fotografiju Ja moj Canon S100 ne bih menjao za ovo cudo od 48 mp. Zna se dobro za sa sluzi toliko mp. Sada ispada da ce svi da slikaju da bi pravili ogromne postere. Sto neko napisa dole ok ako cu da slikam zemlju iz svemira ali za svakodnevno slikanje....
Ma ne vredi narodu pricati jer je ocigledno marketing pobedio.

Marko

pre 5 godina

Reče neko pogrdno "ovih kineza" za huawei, xiaomi i šta ja znam... Huawei jedrugi najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu. I trenutno ima najbolje telefone u SVAKOM segmentu (da, računajući i top modele).

Pa onda kaže šta će nam 48 mpx... Pa treba nam... Ako vama ne treba nemojte koristiti....

Pa onda još neko, najjeftiniji foto aparat od 50e pravi bolje fotke... ne, ne pravi... da ste probali neki bolji telefon sa boljom kamerom a onda i DSLR foto aparat, videli bi ste da su poprilično blizu....

Samsung s9

pre 5 godina

Toralna glupost za neupućene. Mogu oni penjati i na 80mp ali zaludu. Naručio sam bio Huawei mate pro a imao sam prije toga Samsung s7edge, kvalitet slike drastično bolji na s7 od ovih kineskih 20 i kusur. Vratio sam im ga i uzeo s9. Slika kao staklo sa 12mp.

Крагујевчанин®

pre 5 godina

И онда дође Гугл са 12 мегапиксела и 4 гига рама и отресе ово као сељак слину.

garant

pre 5 godina

kad je u pitanju vrhunska makro fotografija,cak i stari nikon 990 sa 3.3mp razvali te vase moderne zvecke uzduz i popreko,da,da;)

XXS-iq

pre 5 godina

@"Moje Licno Misljenje"

Canon S95 ima CCD senzor, po necemu losiji po necemu bolji (u dobrim uslovima boje su lepse ..) od CMOS-a, ali se CCD vise skoro ne proizvode osim srednjeg formata - cca 5000+$ samo ledja.

!/1.7 jeste cesto veci senzor za telefone, ali Panasonic Z je imao veci 1", Nokia 808 1/1.2, a 1/1.7 nokia 1020 i mate P20 PRO... IMX 586 je neznatno manji od 1/1.7", i ima 4 u 1 pri slabom svetlu - 12 MP. Za mnogo toga su kamere bolje od telefona, ali recimo 1080p videeo u skoro mraku sa oko 25 mm XZ2 Premium pojede za dorucak sve kamere sa kit socivima , naravno ako na a6500 dodas jos 500$ za sigma art 24-1.4 ostade telefon u prasini.

snow

pre 5 godina

ovi kenizi preteruju sa izbacivanjem telefona.... vi samo pisete top, zver ubica telefona ...a vecina vas nije videla kolikvo zracenje imaju ti kineski telefoni?? pogledaj te malo klipove na YT pa knda ocenite jel tel. zver ili ubica ???

ciga

pre 5 godina

@Marko
kako da ne, jako su blizu cak i iste ako gledas na ekranu telefona, aj prebaci na neki od recimo 32" pa onda da vidimo razliku. Za slikanje onako usout su ok,ali nista vise od toga.

srb

pre 5 godina

@Samsung s9
ajde ne izmisljaj molim te, ceo svet se kune u huawei kameru na top uredjajima ali ti vidis da ona nije bolja, stvarno internet sve trpi. Da nema s9 i bolju bateriju, brzi procesor? Ispao si smesan u drustvu, iskreno i bez zelje da te uvredim ti ovo kazem.
Salu na stranu leica pravi neverovatan posao sa huawei verujem da nema razloga da i buducnosti ne bude tako i da ce im premium uredjaji biti odlicni

Maks

pre 5 godina

@(Moje Licno Misljenje, 17. decembar 2018 21:48)

Point&Shoot aparati poput tog Canon S95 koji pominješ nisu baš nešto bolji od kamerice na mobilnim telefonima jer i jedni i drugi imaju poprilično male senzore... senzor veličine 7.44x5.58mm koji pominješ je u rangu telefona i bilo je pojedinih telefona koji su imali i nešto veći senzor od toga.

@(XXS-iq, 18. decembar 2018 06:52)
Nema potrebe ići toliko daleko da se pominje da bi A6500 aparat sa APS-C senzorom i objektivom od f1.4 imao bolje slike od telefona... bolje slike od telefona bi imao i znatno jeftiniji A6000... verovatno bi i matori NEX 5N (koji polovan može da se nađe za oko 150 evra sa sve kit objektivom) imao bolje slike od bilo kojeg telefona.

To što neki telefoni navode da imaju f1.8 otvor blende ne znači da hvataju slični količinu svetla kao f1.8 na APS-C, pa da se pominje da za APS-C aparate možeš da uzmeš objektiv koji ima veći otvor blende poput f1.4.

Jer čak i kit objektiv kakav je NEX 5N imao ima veći otvor blende nego telefoni kada se gleda fizička veličina.

Otvor blende bi trebalo pomnožiti sa crop-factorom kada se porede objektivi na različitim veličinama senzora.

Ako neki telefon ima crop-factor od 7.2, onda bi otvor blende od f1.8 na tom telefonu ustvari bio kao f12.96.

NEX 5N je imao crop-factor od 1.5, tako da bi njegov otvor blende od f3.5 bio kao f5.25.

Primera radi, otvor blende od f5.6 hvata 4 puta više svetla nego f11, a razlika između f5.25 i f12.96 je još veća.

A - M

pre 5 godina

i to je po meni cisto bacanje para i nista drugo, koga stvarno zanima kreativna fotografija za pocetak mu i vise nego dovoljno odlicna polovna kombinacija plafon nekih 70€, samsung nx 100,helios 44m-6 i adapter kinez m42-nx, mora biti onaj sa malim imbusom na slici inace moze biti problema.

neko

pre 5 godina

@Крагујевчанин

Koliko gluposti u jednom komentaru hahahaha. Prvo, Pixel telefoni koštaju od 700-1000$ ako ne i više. Drugo, u čemu ga on otrese sa 4gb rama? Pa Pixeli su poznati kao Androidi koji imaju najgori RAM Management u celom android svetu, sa ta 4GB rama jadnih ne može 3 aplikacije da sačuva u memoriji malo veće. I treće, ovaj telefon nije ni približno ružan kao Pixel, i košta duplo manje. Imaš i Pocophone F1 koji ima isti Sonijev senzor glavne kamere, i kada skineš GCAM dobijaš skoro iste rezultate kao na pixelu, a gle, potrošio si 700 evra manje.

TechLife

pre 5 godina

Kod telefona je osim senzora jako bitan i softver. Evo npr otkriveno je da je Xaomi na Pocophone namjerno softverski ogranicio da slika losije fotografije od mogucnosti iako ima isti senzor kao i Samsung S9. Onda su ljudi fino flesovali Google kameru sa Pixel3 na njemu i dobili potpuno "novi" telefon sa fantasticnom kamerom.

ja

pre 5 godina

Mislim da Canon S95, koji je bio dobar kompakt, ne bi danas sredio Huaveja. Ako bi podesio na istu fokalnu daljinu, garantujem da bi tih 40+ Mpx svedenih na Canonovih 10 Mpx dalo bolji rezultat.

Ako niste sigurni, ko može neka proba. Čak mislim da bi več običan JPG bio bolji sa tim da imaš na smartfonima sa jakim Snapdragonom več imaš opciju RAW formata. Xiaomi Poco ima RAW u aplikaciji "Open Camera". Sa jednim dugmetom podesim na Photo mode "NR" (Noise reduction), i imaš to što moraš sa običnim kamera manuelno da uradiš na Photoshopu - Photo stack za dobru sliku sa manjim šumom. Jedan običan klik na smarfonu ili bar 20 minuta rada sa kamerom, dok uneseš kabal, izvadiš foto, ideš u Photoshop, podesiš sve... to je to. I taj foto odma otpremim preko fona.

Ako niste sigurni koji foto je bolji, uglavnom onaj koji je večjeg formata.

Vlado

pre 5 godina

Moze kamera da ima i 100 megapixela,sadasnji telefoni samsunga i iphona od desetak megapiksela imaju mnogo bolju fotografiju od tih kineza sa preko 20 megapiksela.Isto je sa kolicinom rama i kapacitetom baterije.

EU Citizen

pre 5 godina

Bolje je imati mali okvir na vrhu, nego bilo rupu ili zub. Najbolje bi doduše bilo da se selfi kamera totalno preskoči, ja sam je u životu koristio samo da je probam, ali bojim se da bi se žiri za Darvinovu nagradu bunio, izvesno je da bi broj kvalitetnih kandidata koji su se utepali na kvalitetno bizarne načine naglo opao :)))

Moje Licno Misljenje

pre 5 godina

Moze da ima i 148MP ali nikada nece moci da napravi bolju fotografiju od najobicnijeg kompakta koji kosta 50€. Canon S95, na primer, ima senzor velicinea 1/1.7" (7.44 x 5.58 mm) i samo 10MP i kida sa kvalitetom fotki. Kada telefoni budu imali ovolike senzore onda mozemo da pricamo o kvalitetu fotografije. Ovo je cist marketing, bacanje para i sarena laza za neupucene.

Nebeska udica

pre 5 godina

Glavni senzor je Sonyjev 48MP IMX586 sa blendom f/1.8. Tvrdim da bi se sa staležom dobro nosio sa DSLRima. Ne znam kakav softwer za kameru če imati, ali ako skineš za Googla "Open Camera" onda si car. Tamo imaš stacking za smanjenje šuma. Ja sam baš danas za manje od 2 dolara naručio od Aliexpressa držač za smartfon, koji normalno montiraš na staleže za obične kamere.

Kažem, najbrže se sada tehnologija razvija kod smarfona. Nekad sam kupio digitalnu kameru za nekoliko godina, 3-4 možda. Sada ovi bacaju svaku seriju sa velikim napredkom. Danas gledam koliko su pale cene u dučanima. Za te pare imaš Canon D2000 DSLR. Bio oko 400-500 eura.

Huavej ih bije, nema pauze, i dok Apple razmišlja šta druge godine izvaditi... izgleda da če Apple morati stazama Kineza ili propada. Xiaomi, Huawei i Samsung jure. Ovo je nekad bilo za razgovor, sada je kamera.

Samsung s9

pre 5 godina

Toralna glupost za neupućene. Mogu oni penjati i na 80mp ali zaludu. Naručio sam bio Huawei mate pro a imao sam prije toga Samsung s7edge, kvalitet slike drastično bolji na s7 od ovih kineskih 20 i kusur. Vratio sam im ga i uzeo s9. Slika kao staklo sa 12mp.

posao preko stranke=plaćen godišnji odmor

pre 5 godina

Šta više da slikaš, čemu sve to, čemu ekran bez zuba i sa zubom, sve se nekako razvodnilo, čemu selfi kamera od 20mpx??? Ko uopšte više daje novac na ovo?? Nekada su vrh samsung i iphone koštali oko 400-500eur, sad Huawei i ostali prodaju srednju klasu svojih telefona za taj novac??? Reklama je čudo, ko se ne odupre robovaće ceo život i raditi za Samsunga, Apllea, Hauweija...

Marko

pre 5 godina

Reče neko pogrdno "ovih kineza" za huawei, xiaomi i šta ja znam... Huawei jedrugi najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu. I trenutno ima najbolje telefone u SVAKOM segmentu (da, računajući i top modele).

Pa onda kaže šta će nam 48 mpx... Pa treba nam... Ako vama ne treba nemojte koristiti....

Pa onda još neko, najjeftiniji foto aparat od 50e pravi bolje fotke... ne, ne pravi... da ste probali neki bolji telefon sa boljom kamerom a onda i DSLR foto aparat, videli bi ste da su poprilično blizu....

Крагујевчанин®

pre 5 godina

И онда дође Гугл са 12 мегапиксела и 4 гига рама и отресе ово као сељак слину.

Nebojsa

pre 5 godina

Kod kamere nije bitno koliko ima megapiksela, vec je bitna optika i otvor blende. Tako da megapikseli to se zna prodaju telefon, ali vecina se lepi na sto vise megapiksela.

snow

pre 5 godina

ovi kenizi preteruju sa izbacivanjem telefona.... vi samo pisete top, zver ubica telefona ...a vecina vas nije videla kolikvo zracenje imaju ti kineski telefoni?? pogledaj te malo klipove na YT pa knda ocenite jel tel. zver ili ubica ???

Uf

pre 5 godina

Moze da ima i 148MP ali nikada nece moci da napravi bolju fotografiju od najobicnijeg kompakta koji kosta 50€. Canon S95, na primer, ima senzor velicinea 1/1.7" (7.44 x 5.58 mm) i samo 10MP i kida sa kvalitetom fotki. Kada telefoni budu imali ovolike senzore onda mozemo da pricamo o kvalitetu fotografije. Ovo je cist marketing, bacanje para i sarena laza za neupucene.
(Moje Licno Misljenje, 17. decembar 2018 21:48)

Neće imati bolju kameru od kompakta od 50€?

E ovo je hit, pa telefoni su počistili sve kompakte DO 600-700€ (rx sony npr i ta klasa je još uvek znatno bolja). Ovo ostalo od niže klase kompakta je izgubilo upotrebnu vrednost.

A što se tiče tog tvog senzora na S95 od 1/1.7 inča, Nokia N8 je imala još 2010 god. tu veličinu senzora, da ne pominjem njihov 808 PW iz 2012 sa senzorom od 1/1.2 in. Do danas najveći senzor na mobilnom tel. ako izuzmemo jedan egzotični model kog nije bilo kod nas, ne sećam se marke (mislim Panasonic), koji je imao ceo jedan inč senzor.

TechLife

pre 5 godina

Kod telefona je osim senzora jako bitan i softver. Evo npr otkriveno je da je Xaomi na Pocophone namjerno softverski ogranicio da slika losije fotografije od mogucnosti iako ima isti senzor kao i Samsung S9. Onda su ljudi fino flesovali Google kameru sa Pixel3 na njemu i dobili potpuno "novi" telefon sa fantasticnom kamerom.

ja

pre 5 godina

Mislim da Canon S95, koji je bio dobar kompakt, ne bi danas sredio Huaveja. Ako bi podesio na istu fokalnu daljinu, garantujem da bi tih 40+ Mpx svedenih na Canonovih 10 Mpx dalo bolji rezultat.

Ako niste sigurni, ko može neka proba. Čak mislim da bi več običan JPG bio bolji sa tim da imaš na smartfonima sa jakim Snapdragonom več imaš opciju RAW formata. Xiaomi Poco ima RAW u aplikaciji "Open Camera". Sa jednim dugmetom podesim na Photo mode "NR" (Noise reduction), i imaš to što moraš sa običnim kamera manuelno da uradiš na Photoshopu - Photo stack za dobru sliku sa manjim šumom. Jedan običan klik na smarfonu ili bar 20 minuta rada sa kamerom, dok uneseš kabal, izvadiš foto, ideš u Photoshop, podesiš sve... to je to. I taj foto odma otpremim preko fona.

Ako niste sigurni koji foto je bolji, uglavnom onaj koji je večjeg formata.

neko

pre 5 godina

@Крагујевчанин

Koliko gluposti u jednom komentaru hahahaha. Prvo, Pixel telefoni koštaju od 700-1000$ ako ne i više. Drugo, u čemu ga on otrese sa 4gb rama? Pa Pixeli su poznati kao Androidi koji imaju najgori RAM Management u celom android svetu, sa ta 4GB rama jadnih ne može 3 aplikacije da sačuva u memoriji malo veće. I treće, ovaj telefon nije ni približno ružan kao Pixel, i košta duplo manje. Imaš i Pocophone F1 koji ima isti Sonijev senzor glavne kamere, i kada skineš GCAM dobijaš skoro iste rezultate kao na pixelu, a gle, potrošio si 700 evra manje.

MOE32

pre 5 godina

Nekada su vrh samsung i iphone koštali oko 400-500eur, sad Huawei i ostali prodaju srednju klasu svojih telefona za taj novac??? Reklama je čudo, ko se ne odupre robovaće ceo život i raditi za Samsunga, Apllea, Hauweija...
(posao preko stranke=plaćen godišnji odmor, 17. decembar 2018 22:43)

Kazes da su nekada vrh Samsung i Iphone kostali 400-500 eura a da danas Huawei srednje klase kosta toliko.. Ok, slazem se samo sa prvim delom recenice ali sada za 400-500 eura mozes da kupis bolji Huawei nego Samsung i Iphone koji su nekada kostali 400-500 e. Huawei Nova 4 je neki vid replike na Samsung a8s. Izgledaju gotovo isto s tim sto Nova 4 ima kameru od 48mgpx a Samsung 24mgpx i nekim delom je bolji u performansama. A evo, cim izadju i jedan i drugi videces da ce Huawei biti jeftiniji za nekih 200e... sto je u neku ruku i logicno jer Samsung je Samsung ali reci da je Huawei skuplji od Samsunga je presmesno.

Drejan

pre 5 godina

12mp je super dovoljno... Sony je pokazao, na mi mix 2s, klasa kamera, klasa senzor imx 363... Da ne širim priču.... Bitan je senzor, ne mp....

Zuba

pre 5 godina

12mp je super dovoljno... Sony je pokazao, na mi mix 2s, klasa kamera, klasa senzor imx 363... Da ne širim priču.... Bitan je senzor, ne mp....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Drejan, 17. decembar 2018 21:10)

Totalno si u pravu. Ajde objasni neukom narodu koga ovakav marketing totalno oslepljuje i zaglupljuje. To znaju profesionalci i procenat amatera zaljubljenika u fotografiju Ja moj Canon S100 ne bih menjao za ovo cudo od 48 mp. Zna se dobro za sa sluzi toliko mp. Sada ispada da ce svi da slikaju da bi pravili ogromne postere. Sto neko napisa dole ok ako cu da slikam zemlju iz svemira ali za svakodnevno slikanje....
Ma ne vredi narodu pricati jer je ocigledno marketing pobedio.

PD

pre 5 godina

Kako sam pomislio da će biti ružno ... u praksi i ne izgeda toliko loše. Naravno, neophodno je da notifikacije pomere malo u stranu, za prostor koji zauzima kamera, ali verujem da to neće biti teško da se odradi.
Kao prelazna faza, dok ne reše kameru IZA ekrena, može da prođe.

Maks

pre 5 godina

@(Moje Licno Misljenje, 17. decembar 2018 21:48)

Point&Shoot aparati poput tog Canon S95 koji pominješ nisu baš nešto bolji od kamerice na mobilnim telefonima jer i jedni i drugi imaju poprilično male senzore... senzor veličine 7.44x5.58mm koji pominješ je u rangu telefona i bilo je pojedinih telefona koji su imali i nešto veći senzor od toga.

@(XXS-iq, 18. decembar 2018 06:52)
Nema potrebe ići toliko daleko da se pominje da bi A6500 aparat sa APS-C senzorom i objektivom od f1.4 imao bolje slike od telefona... bolje slike od telefona bi imao i znatno jeftiniji A6000... verovatno bi i matori NEX 5N (koji polovan može da se nađe za oko 150 evra sa sve kit objektivom) imao bolje slike od bilo kojeg telefona.

To što neki telefoni navode da imaju f1.8 otvor blende ne znači da hvataju slični količinu svetla kao f1.8 na APS-C, pa da se pominje da za APS-C aparate možeš da uzmeš objektiv koji ima veći otvor blende poput f1.4.

Jer čak i kit objektiv kakav je NEX 5N imao ima veći otvor blende nego telefoni kada se gleda fizička veličina.

Otvor blende bi trebalo pomnožiti sa crop-factorom kada se porede objektivi na različitim veličinama senzora.

Ako neki telefon ima crop-factor od 7.2, onda bi otvor blende od f1.8 na tom telefonu ustvari bio kao f12.96.

NEX 5N je imao crop-factor od 1.5, tako da bi njegov otvor blende od f3.5 bio kao f5.25.

Primera radi, otvor blende od f5.6 hvata 4 puta više svetla nego f11, a razlika između f5.25 i f12.96 je još veća.

ciga

pre 5 godina

@Marko
kako da ne, jako su blizu cak i iste ako gledas na ekranu telefona, aj prebaci na neki od recimo 32" pa onda da vidimo razliku. Za slikanje onako usout su ok,ali nista vise od toga.

A - M

pre 5 godina

i to je po meni cisto bacanje para i nista drugo, koga stvarno zanima kreativna fotografija za pocetak mu i vise nego dovoljno odlicna polovna kombinacija plafon nekih 70€, samsung nx 100,helios 44m-6 i adapter kinez m42-nx, mora biti onaj sa malim imbusom na slici inace moze biti problema.

garant

pre 5 godina

kad je u pitanju vrhunska makro fotografija,cak i stari nikon 990 sa 3.3mp razvali te vase moderne zvecke uzduz i popreko,da,da;)

Nikola

pre 5 godina

Stasava Instagram-selfi generacija. Pravi se novi poredak. Njima su kamera i imidž najvažnija stvar za uspeh u životu. To što je skup telefon je njima plus, jer mogu dodatno da se promovišu time dok se slikaju ispred ogledala. Kako neko može da se čudi i ne razume zašto se štancaju novi modeli telefona svake nedelje. Sve skuplji se pojavljuju. Tržište je gladno za boljim mobilnim telefonima jer prave bolje slike na lakši način. U težim uslovima itd. Rat za lajkove i imidž/novac je u toku a mobilni je oružije. Eto zato. Hoće da pobede u toj trci i uspeju.

XXS-iq

pre 5 godina

@"Moje Licno Misljenje"

Canon S95 ima CCD senzor, po necemu losiji po necemu bolji (u dobrim uslovima boje su lepse ..) od CMOS-a, ali se CCD vise skoro ne proizvode osim srednjeg formata - cca 5000+$ samo ledja.

!/1.7 jeste cesto veci senzor za telefone, ali Panasonic Z je imao veci 1", Nokia 808 1/1.2, a 1/1.7 nokia 1020 i mate P20 PRO... IMX 586 je neznatno manji od 1/1.7", i ima 4 u 1 pri slabom svetlu - 12 MP. Za mnogo toga su kamere bolje od telefona, ali recimo 1080p videeo u skoro mraku sa oko 25 mm XZ2 Premium pojede za dorucak sve kamere sa kit socivima , naravno ako na a6500 dodas jos 500$ za sigma art 24-1.4 ostade telefon u prasini.

putnik

pre 5 godina

Ko ne shvati da ne može i da i ne treba da se trka sa tehnologijom, moraće da se pomiri sa stalnim bacanjem para i konstantnim zaostajanjem za aktuelnim. A onda će jednog dana skapirati koliko se tog minimalno promenilo u iskustvu eksploatacije za razliku od onoga što sve spektakularnije tehničke specifikacije govore. Verujem da se tehnologija kamere zaustavila u 2016 godini, niko se ne bi bunio a imali bi smo svejedno odlične fotografije.

srb

pre 5 godina

@Samsung s9
ajde ne izmisljaj molim te, ceo svet se kune u huawei kameru na top uredjajima ali ti vidis da ona nije bolja, stvarno internet sve trpi. Da nema s9 i bolju bateriju, brzi procesor? Ispao si smesan u drustvu, iskreno i bez zelje da te uvredim ti ovo kazem.
Salu na stranu leica pravi neverovatan posao sa huawei verujem da nema razloga da i buducnosti ne bude tako i da ce im premium uredjaji biti odlicni