Utorak, 11.12.2018.

15:05

BG: Velika novina, novi obračun poreza - po zgradi

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Grad Beograd imati novi način obračuna poreza na imovinu.

Izvor: Beta

BG: Velika novina, novi obraèun poreza - po zgradi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

Lana A.

pre 5 godina

Ne znam da li znate, u Hrvatskoj NE POSTOJI porez na imovinu... Nema ga, ne plaća se, ne postoji.
Besmisleno je uopšte pričati treba li ili ne da se poveća ili smanji porez na imovinu ukoliko imam ili nemam, primera radi, kanalizaciju ili centralno grejanje.
Ovaj porez treba definitivno ukinuti u Srbiji!

Joca

pre 5 godina

Porez na imovinu se u normalnim zemljama placa po vrednosti imovine. Tržište samo određuje njenu vrednost po parametrima imovine: lokacija, starost, oprema, kanalizacija, itd. Nema potrebe da država tu nešto dodatno odredjuje.
Ono sto ne valja u danasnjem sistemu je sto se koriste preširoke zone za procenu cene nekretnine. Procenu treba prosto uraditi na pojedinačnim zgradama, ali našim lenjim činovnicima to bi bio preveliki posao.
Dodatno, porez ne treba da se placa na neku minimalnu površinu, po univerzalnom obrascu, na primer: 20 kvm po clanu domaćinstva + 20 kvm zajednickih prostorija. E sad sto država ni ne zna ko gde živi, to je drugi problem. A drugi je sto bi oporezovali samo sebe, jer većina naroda živi u nekim minimalnim stanovima.

alienware

pre 5 godina

Kod nas je mnogo jednostanije.Porez ide po vrednost kuce ,stana.Stvarna vrednost.Stan prodat za 1000 po kvadratu,3500 po kvadratu,1 %.Svi takvi stanovi u zgradi ili naselju se po tojoj osnovi oporezuju.Tako i u Bg treba.Samo tako.Nije isto stan od 100 kvadrata po ceni od 1000,i stan od 60 po 3500,bez obzira da li imaju kanalizaciju ili ne.Toliko kostaju.Ovako ce neka vila od 1,000,000 evra placati manje jer je stara,nema autobusku liniju.

Kosta

pre 5 godina

U mojoj ulici su postavljene cevi za kanalizaciju pre 5 godina, ali nikada nije napravljen kolektor na kraju tih cevi, pa je samim tim kanalizacija neupotrebljiva. Kako se to racuna?
(Stanovnik, 11. decembar 2018 18:42)

Stelt kanalizacija - extra porez.

buster

pre 5 godina

cekaj cekaj ako moj komsija djubri 5 puta dnevno i opterecuje kanalizaciju vise od mene jel ce on imati kao kod eps-a utrosak angazovane snage veci od mene tj placati veci porez?

Goran

pre 5 godina

Kad ce vise prestati ovi nasi da izmisljaju toplu vodu. Ja bi jednostavno izabrao jednu uredjenu evropsku drzavu i prepisao sve zakone i propise jer ako nesto na neki nacin rade bolji od nas sto ne bi i mi.
(max, 11. decembar 2018 17:03)

Dal si ti covece lud, pa gde su tu "oni" u prici !?
Ajmo da razmisljamo malo...ne dolaze oni na vlast da bi nama bilo bolje, nego da se oni nadju u svakom dilu ;)

dule

pre 5 godina

ovi se ne odricu nicega,shvatite to.
izracunali su oni da mnogima smanje porez za 200-300 dinara , ali velikoj vecini povecaju porez za 1000 din i eto matematike.napredno oni razmisljaju

Put putuje moj jaran

pre 5 godina

Treba ukinuti porez na sve nekretnime do 70-80 kvadrata. A za veće proporcionalno naplacivati na svakih 10 dodatnih. Jer nekretnina do 70-80 kvadrata nije nikakav luksuz već nasušna potreba svake porodice koja pokušava normalno da živi. I to samo na prvu nekretninu. Ako ih ima više za svaku sledeći 10% porez od one prve ali za celu kvadraturu. Onda bi se nadoknadio porez oslobođen za osnovnu kvadraturu.

Matematika

pre 5 godina

Vec otkazujem kablovsku zbog upravnika (mesecno me kosta 1700 dinara), a sad da vidim kome vise nema para zbog novog poreza. Verovatno cu uzeti manji paket za mobilni, tu mogu da ustedim 1000 dinara. Samo neka smisljaju namete. Docicemo do toga da trosim samo 10.000 mesecno na hranu i ni dinara vise.

Вудро

pre 5 godina

Шта би с Булеваром Вудроа Вилсона? Г. Весић га је најављивао за март ове године, г. Фолић за крај 2018. Докле се стигло?

svi naivni

pre 5 godina

Sami sredjujemo zgrade od sopstvenih sredstava,od uvodjenja c. grejanja, dovodjenja toplovoda do zgrade, sve to toplane otmu posle dve godine, krecenje, fasade, ulazi, stepeniste... Infostan nas pljacka ne svakom koraku, naplacuju silan novac za odrzavanje a ne pipaju nista i sad ce pametni Vesic po tome kako izgleda zgrada da udara porez.
Drumski razbojnici su bili moralne gromade za ove naprednjake.

Glas naroda

pre 5 godina

Znači ako se mi komšije, ne daj Bože, organizujemo da skupimo pare i popravimo lift, zamenimo vrata, okrečimo malo, sredimo kanalizaciju koja nam se izliva, zamenimo razvodne ormare da bismo imali uzemljenje i slično, grad će nas počastiti uvećanjem poreza.
Veoma interesantan način razmišljanja.

Voo Doo Instalater

pre 5 godina

Šta bre rade sa EU? Neka mi neko kaže u kojoj EU zemlji se plaća porez na memljivu garsonijeru sa HORIZONTALNIM prozorima ispod plafona, koja je od vešernice u potkrovlju ili u podrumu, gde su se godinama legli akrepi i ljute guje, neki nesrećnik pretvorio u stančić za sebe, ženu i dvoje pačića? I još taj radi kod nekog nabildovanog mamlaza za 25000 mesečno.

Pa normalno da ljudi beže odavde gde ih oči vode i noge odnesu. U Burkinu Fasso, u Burkinu Fasso. Bolje i tamo nego ovde. Barem ne misliš na ogrev...

Markan

pre 5 godina

Pa ovo je bilo do 2013. godine. Porez na imovinu se obracunavao izmedju ostalog prema broju bodova koji su se dobijali za opremljeneost objekta (da li ima vodu, struju, kanalizaciju, bazen, parket, plocice i sl.). Ko je tu lud?

e

pre 5 godina

@mac, 11.decembar 2018.17:03
Jel neko već izmislio toplu vodu? Daaa, moja zgrada ima, plaćam toplu vodu, ali je dovod pokvaren, neznam ko i kako ga je pokvario i toplu vodu u kupatilu dobijem tako da pustim toplu vodu najjače nad kadom i lavaboom i nakon najjačeg hladnog toka od oko 10min potekne topla. Dakle pustim ~ 70-100 l/"topla" voda koju svi u zgradi plaćamo, A ona otekne u kanalizaciju neiskorišćena. Zvao sam toplinu? DŽABA oni kažu da nisu nadležni. Pitam samo dali neko zna ko je nadležan za bilo što u ovoj državi i biću mu neizmerno zahvalan!

Demagogija

pre 5 godina

Opet demagogija! "Pravedno" razrezivanje poreza mora da obuhvati čitav niz elemenata: izgled saobraćajnica oko zgrade (kolovozi, izlokani trotoari, npr, usred tog izvikanog Vračara), dostupnost javnog prevoza, blizina parka,pijace, samoposluga, dečjih vrtića, opremljenost infrastrukture za nemoćna lica, stepen buke...i još mnogo činilaca. Znači, želite da kaznite ljude koji kupuju stanove u novogradnji? Cene tih stanova su, u samom početku, znatno više od onih u starim zgradama. A da ne pričamo da su oni koji kupuju nove stanove "pomogli stanogradnju, napredak građevinske operative, podizanje BDP"- to je bila omiljena mantra prethodnog gradonačelnika)

Stanovnik

pre 5 godina

U mojoj ulici su postavljene cevi za kanalizaciju pre 5 godina, ali nikada nije napravljen kolektor na kraju tih cevi, pa je samim tim kanalizacija neupotrebljiva. Kako se to racuna?

Romeo

pre 5 godina

A da za početak milion nelegalnih objekata pređu u legalne, i da svi onda placaju porez, a ne da izmišljaju načine kako nama "legalnim" da skidaju kožu sa grbače....

Kole

pre 5 godina

Dobar potez ako se sve ispostuje sto se najvaljuje. Treba jos dodati olaksice, npr za one koji su odradili izolaciju i PVC prozore. Na taj nacin stimulisati energetsku odrzivost. Ili olaksice za one koji ne trose vodu prekomerno (ne zalivaju bastu pijacom vodom) i sl. Ulice prati ne pijacom vodom vec sa nekoliko busotina u gradu, grad nam je na podzemnim vodama.

cx

pre 5 godina

Znači onaj koji ulaže u svoju nekretninu će biti kažnjen većim porezom. Odvratno, nema šta. Bolje bi bilo da se kažnjava onaj koji nije uložio, jer mi koji ulažemo već plaćamo veći porez kroz PDV na materijal i majstore radi održavanja.
(marinko, 11. decembar 2018 18:21)

Tacno tako druze. Uradis fasadu, stavis PVC, opa, burzuj ima love, opali porez. A ovaj sto nema ni fasadu na kucerini od 300 kvadrata, nelegalno prikacen na struju i vodu, e to je sirotinja, njemu smanji...

dr2

pre 5 godina

O blago nama sa ovakvim pravednicima. Mnogo je zanimljivije što se malo ko bilo kada upita da li je uopšte normalno što država sebi daje za pravo da te oporezuje za šta god hoće i koliko hoće. Sa kojim pravom te oporezuju na stvari za koje si već platio porez prilikom kupovine istih? Kako se to zove pravim imenom? Nemojte samo tako je svuda, jer nije sigurno.
Svi ti tzv porezi su najobičnije pljačkanje naroda od strane sopstvene države i ništa drugo. Pitanje je samo dokle može da se ide, a ovde je narod toliko otupeo da očigledno mogu još.

marinko

pre 5 godina

Znači onaj koji ulaže u svoju nekretninu će biti kažnjen većim porezom. Odvratno, nema šta. Bolje bi bilo da se kažnjava onaj koji nije uložio, jer mi koji ulažemo već plaćamo veći porez kroz PDV na materijal i majstore radi održavanja.

max

pre 5 godina

Kad ce vise prestati ovi nasi da izmisljaju toplu vodu. Ja bi jednostavno izabrao jednu uredjenu evropsku drzavu i prepisao sve zakone i propise jer ako nesto na neki nacin rade bolji od nas sto ne bi i mi.

mali Perica

pre 5 godina

Ja predlazem da se za obracun poreza, naplacuje samo onima koji ne glasaju za SNS. Ako hoce(mo) slobodu treba ici preko granice, nema druge.

bgd

pre 5 godina

a zašto ne prema prihodima? on lepo neće plaćati veliki porez jer ima malu platu kao zamenik, a neki programer koji radi po zakonu će keširati više, bez obzira što vesić uzima procenat na crno... E moj Beograde...

Mika

pre 5 godina

Godisnji porezi na ono sto neko ima ( nekretnine, kola, satovi, cipele, carape ) pri cijem je sticanju vec placen porez, nisu opravdani. Drzava treba da oporezuje promet i dobit te da se bavi razvojem privrede a ne da samo razmatre kako ce na bilo koji nacin da pokupi pare od stanovnistva. Tako da porez na imovinu i ako ga ima, treba da bude simbolican.

mrmlj

pre 5 godina

@ (gluvi barut, 11. decembar 2018 16:05) voleo bih da si u pravu i da dodju “zuti prsluci” ali realnost i iskustvo demantuju te tvrdnje. sirotinja ce i dalje da cuti i trpi, eventualno malo da digne dzevu da poveca cenu glasa i dobije vise pastete sa likom “velikog strumfa” a onda ce na izborima opet da zacute i glasaju kako je naredjeno.

mirka

pre 5 godina

Samo porezi. I odvodnjavanje?? Nama treba navodnjavati a nemamo ni kanalizaciju ali porez zato imamo i to podebeo.Sramota. Punjenje budzeta

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Ko ima nekretninu na Vracaru,Savskom Vencu i Starom Gradu,a ima kanalizaciju neka se spremi za povecanje poreza od 5x. Ovima bez kanalizacije ce za sada ostati isto.

rumunski scenario

pre 5 godina

Opaaa, porez na luksuz u 21. veku: kanalizacija, vodovod, vazduh,... Neka, samo pritiskaj, nešto mora ovaj narod da istera na ulice, a onda će da bude, kako Boško Obradović kaže:"Što bežitee?"

sibo

pre 5 godina

A sto ne napravite realni utrosak grejanja pa da se zna tacno ko je koliko potrosio?! Za takve stvari bezite od uredjivanja cene troskova! Nikad nije bilo losije po gradjane... Sram vas bilo!

Europejci stare varalice

pre 5 godina

"Trenutno radimo sa Republičkim geodetskim zavodom i Evropskom unijom na promeni tog sistema i to je ta takozvana masovna procena" rekao je Vesić.

Kakve veze ima EU sa porezom na imovinu ? U toj EU taj porez skoro i da ne postoji, u Nemackoj ga nema, u Francuskoj se placa tek na imovinu vredniju od 800.000 E ! Neka prvo uvedu ovu globu svojim gradjanima pa neka onda popuju nama ! Nije ih sramota !

princip

pre 5 godina

Kad god neki funkcioner upotrebi reč "pravednije" odmah znam da će udariti po džepu građana smišljajući razloge zašto su nove više cifre "pravednije".

Gde je gradonacelnik?

pre 5 godina

Ovaj se vezba nad nama.Dok je voleo zutu boju, bio je u Zvezdi, itd. Gde je Vesic bio tu su samo dugovi ostajali.Urbano planiranje i vodjenje grada se izucava, pisu se doktorati, a Vesic misli da zna sve.Sta grad, ma to je lako, znam ja to.Zao nam je sto ste nasa vlast, a ne vlast nasih neprijatelja.

Sreten Zujkic

pre 5 godina

a novi sistem ce biti uveden iskljucivo ako vlast proceni da ce na taj nacin sakupiti vise novca nego sto je do sada skupljala. brigs njih za pravednost sistema oporezivanja, daj lovu...

kole

pre 5 godina

Nigde u svetu se ne placa porez na imovinu stana koji otplacujete banci. Stan je prakticno vlasnistvo banke do zadnje rate i zasto bi neko ko otplacuje kredit placao porez na tudju imovinu. Naravno u Srbiji se placa iako neki tvrde da smo i mi svet.

gluvi barut

pre 5 godina

Oporezujte luksuzne vile luksuzne stanove sa bazenima, jahte, dzipove od 50.000 evra (vec pokusali jednom neuspesno), a malo rasteretite ono sto i sirotinja trosi (benzin, gas...) inace stizu zuti prsluci

strašno...

pre 5 godina

Kako god, vlast ce biti u plusu, tj ne očekujte da ce porez biti manji....

Ali Vesic ne zna da Beogradjani još uvek nisu krenuli na ulice......

Pera

pre 5 godina

Ja mislio ukinuce porez na imovinu kad ono jok.. Nego, sto bre ti novinari ne pitaju Vesica da li je rekao tim ljudima iz EU da je njegova Poreska uprava nesposobna da u 21. veku odstampa resenja o porezu i posalje ih po adresama pre pocetka naplate, da bi narod eventualno znao koliko treba da plati??

konačno

pre 5 godina

Moj kum ima lokal u Zahumskoj a plaća isti porez na imovinu kao da ima lokal na Bulevaru jer je ista zona. Zakup na Bulevaru 2000€ u Zahumskoj 500€

артиљерац

pre 5 godina

@ klara А ко има водовод?А струју?А,не дао Бог,грејање?Не смем да мислим како
ће да опорезују оне који имају интернет и кабловску.Ко живи близу станице
градског превоза,200% порез.нема ту да се башкарите и возите.Тако треба Весићу
Удри,онако напредно или демократски(и тамо си био)да се зна ко је овде БОГ.
Е,да,немој да пресачеш трамвајске шине.Доста је.Већ си 25 година у Београду.
У шинама НЕМА струје,мајке ми.

sb

pre 5 godina

Predlažem da se vrednuju i sledeći kriterijumi:
- neposredna blizina autoputa ili druge visokofrekvetne saobraćajnice, što kao posledicu nosi dvadesetročasovnu buku od 70-90 db i povećano aero zagađenje
- neposredna blizina benzinske pumpe ili drugog zagađivača okoline.

Opa

pre 5 godina

Prevedeno na srpski: ovi sto nemaju nikakvu infrastrukturu ce placati isto kao i sad, a ovi sto imaju kanalizaciju i asfaltiranu ulicu ce placati vise nego sad - tj. kako povecati porez a ne napraviti nista korisno.

3210

pre 5 godina

Turci su uzimali "desetak" sve od žita do stoke što vam rodi te godine 10% uzmu turci.

Pa vi sad izračunajte koliko vam godišnje ode na sve poreze,namete,akcize i PDV.

jednom da i ovaj kaze istinu, zasluzuje da bude zabelezeno

pre 5 godina

dozvolite da citiram redak trenutak iskrenosti gorana vesica :
"ljudi žive, bez kanalizacije, ali plaćaju porez", istakao je Vesić.

ps.
ja bih dodao - placaju i rasvetu i jelku i fontane i foliceve pjacete i mnogo stosta jos...

nemanja

pre 5 godina

bas me zanima kako ce ovo da funkcionise, u mojoj zgradi i u zgradi prekoputa su kafici koji imaju glasnu muziku tokom cele nedelje i ako je stan u sirem centru Beograda ja njega mogu da prodam po ceni kao da je u Rakovici, a placam porez kao da je u Beogradu na vodi

etoTako

pre 5 godina

Porez na imovinu treba ukinuti!!! 
Ako je nekretnina moja kome ja onda plaćam porez? 
Ako već plaćam porez, to znači da nekretnina nije moja, zašto plaćam i održavanje iste? 
Porez na nepokretnost je samo drugi naziv za namet koji je kmet plaćao feudalcu. 
Pod hitno treba ukinuti porez na imovinu!!!
(Marko Boltužić, 11. decembar 2018 15:39)
Balkansko razmisljanje...Porez je porez i na imovinu je najposteniji i produktivan je za ekonomiju. U Srb ako dodju do neko novca odma kupuju nekretnine. Na zapadu se ulaze u fondove koji dalje ulazu i pomazu privredi. Najvise protiv veceg poreza na imovinu su estrada, politicari, dileri jer imaju imovinu a prihodi nikad "manji".

Duca

pre 5 godina

Opet umanjenje poreza! Pa kako će ova vlast preživeti sa tako malo?
Možda da uvedemo dobrovoljne donacije za najugroženije članove vlasti=

all is expensive...

pre 5 godina

Ma naravno, treba pokriti troškove za novogodišnju rasvetu, jelke, gondolu, avenije, fontane, jarbole i druge neophodne stvari, a sve je poskupelo, zar ne?!?!?

Porez na imovinu povecan 700% od 2007.!

pre 5 godina

Pa tako je to bilo do pre neku godinu, kada sam kupio stan 2008. godine, popunio sam obrazac na, cini mi se cetiri lista, gde je sve to, sto ce sada partijska vojska da radi, moralo da se unese. Na pr. kakvi su prozori,bolji prozori veci porez, kakvo je stepeniste, fasada ili da li zgrada ima lift. I od svega toga zavisio je iznos poreza. Onda, pre neku godinu je neko sve to anulirao i doneo odluku da iznos poreza zavisi samo od zone, starosti objekta i kvadrature. Sada ce Vesic ponovo da placa SNS strucnjake da dobavljaju podatke koje vec ima.

kad se najveca sirotinja pravi pametna

pre 5 godina

Ima extra da se plati samo zato sto imate struju i kanalizaciju, kao u pojedinim zabitima afrike i jugoistocne azije, ali za to se glasalo. poy

a ja se ponadao

pre 5 godina

A ja se ponadao sad ce da cepa porez po energetskom razredu - ko je A+ nema poreza, A 20%, B 50%, C 100%, D 200%, E 300%, F 400% pa da nas natera da sredjujemo zgrade.

Kad ono on prica o kanalizaciji :)

Joj srbijo gde smo mi na kom smo mi nivou

Marko Boltužić

pre 5 godina

Porez na imovinu treba ukinuti!!!

Ako je nekretnina moja kome ja onda plaćam porez?

Ako već plaćam porez, to znači da nekretnina nije moja, zašto plaćam i održavanje iste?

Porez na nepokretnost je samo drugi naziv za namet koji je kmet plaćao feudalcu.

Pod hitno treba ukinuti porez na imovinu!!!

Realista

pre 5 godina

Slazem se da ko nema kanalizaciju i asfaltiran put do kuce ili zgrade plati manji porez na imovinu.Ali da onda grad ne finasira zarad politickih poena i ibora(novcem ovih sto placaju veci porez) kanalzaciju i asvaliranje ovim sto placaju manji porez, nego hoces kanalizaciju,asfalt plati punu cenu (olaksica na rate, a da grad da 0 dinara)

Cisko Kid

pre 5 godina

Ah kakvo inteligentno lopovsko rešenje, povećaće porez onima koji zamislite kakvog li bezobrazluka imaju kanalizaciju u 21 veku, kako se "nikad ne sete" da smanje porez onima koji nemaju osnovne životne potrebe poput kanalizacije ili vodovoda

vidonosa

pre 5 godina

Konacno.Moja kuca je u drugoj zoni, stara preko pedeset godina.Stari je deo grada i nemamo kanalizaciju.Placam porez kao da sam na Dedinju,zato sto je atraktivna lokacija i placa se po zoni bez obzira kakva je infrastruktura.Sramota.

Ana

pre 5 godina

Ovo znaci da ce ljudima u novim zgradama porez porasti 4 puta dok ce u starim zgradama biti manji od 5 do 10% tako da ce ukupno kada se zabere gradska kasa biti punija. Ovo ce samo doprineti da ljudi redje kupuju novogradnju jer ce umesto 500 eura godisnjeg poreza poceti da placaju 2000 pa ce im to biti slicno kao da zive u iznajmljenom stanu. Cene ovih nekretnina ce znacajno opasti jer ce ljudi poceti da ih prodaju kako bi se rasteretili prevelikih troskova.

Marko EG

pre 5 godina

...inace, tu pomenutu infrastrukturu kao da vec ne placamo kroz racune za vodu, otpadne vode, struju i sl. Ovo je nista drugo do dupli namet.

Balkanska ruta

pre 5 godina

Ja nisam za ovo mućenje vode. U A bloku je kvadrat 2.500 a u 75 bloku 1.400. U A bloku je porez za stan od 100 kvadrata 550e a u 75 bloku 150e. Eto mu pa neka pilotira.

veljko

pre 5 godina

Ahahahah spremate još novih i NAPREDNIJIH harača ahahaha... Pa mislim gde ćete se zaustaviti znate li?!!hoćete cvrkutanje ptica da nam naplatite!

Klara

pre 5 godina

U pravu je čovek. Treba oporezovati većim porezom sve koji imaju kanalizaciju. Ipak je kanalizacija u ovom gradu u dvadesetprvom veku luksuz.

no_fear

pre 5 godina

Nije se desila ni jedna promena bilo cega, u ovoj napacenoja Srbiji, a da nije bila na stetu gradjana. Treba da se spremimo da vadimo dodatan novac iz nasih ipraznjenih slamarica bilo da imamo dobru bilo da imamo losu infrastukturu.
Tako je to u Srbiji.....

Klara

pre 5 godina

U pravu je čovek. Treba oporezovati većim porezom sve koji imaju kanalizaciju. Ipak je kanalizacija u ovom gradu u dvadesetprvom veku luksuz.

Marko Boltužić

pre 5 godina

Porez na imovinu treba ukinuti!!!

Ako je nekretnina moja kome ja onda plaćam porez?

Ako već plaćam porez, to znači da nekretnina nije moja, zašto plaćam i održavanje iste?

Porez na nepokretnost je samo drugi naziv za namet koji je kmet plaćao feudalcu.

Pod hitno treba ukinuti porez na imovinu!!!

veljko

pre 5 godina

Ahahahah spremate još novih i NAPREDNIJIH harača ahahaha... Pa mislim gde ćete se zaustaviti znate li?!!hoćete cvrkutanje ptica da nam naplatite!

Glas naroda

pre 5 godina

Znači ako se mi komšije, ne daj Bože, organizujemo da skupimo pare i popravimo lift, zamenimo vrata, okrečimo malo, sredimo kanalizaciju koja nam se izliva, zamenimo razvodne ormare da bismo imali uzemljenje i slično, grad će nas počastiti uvećanjem poreza.
Veoma interesantan način razmišljanja.

Gde je gradonacelnik?

pre 5 godina

Ovaj se vezba nad nama.Dok je voleo zutu boju, bio je u Zvezdi, itd. Gde je Vesic bio tu su samo dugovi ostajali.Urbano planiranje i vodjenje grada se izucava, pisu se doktorati, a Vesic misli da zna sve.Sta grad, ma to je lako, znam ja to.Zao nam je sto ste nasa vlast, a ne vlast nasih neprijatelja.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Ko ima nekretninu na Vracaru,Savskom Vencu i Starom Gradu,a ima kanalizaciju neka se spremi za povecanje poreza od 5x. Ovima bez kanalizacije ce za sada ostati isto.

gluvi barut

pre 5 godina

Oporezujte luksuzne vile luksuzne stanove sa bazenima, jahte, dzipove od 50.000 evra (vec pokusali jednom neuspesno), a malo rasteretite ono sto i sirotinja trosi (benzin, gas...) inace stizu zuti prsluci

cx

pre 5 godina

Znači onaj koji ulaže u svoju nekretninu će biti kažnjen većim porezom. Odvratno, nema šta. Bolje bi bilo da se kažnjava onaj koji nije uložio, jer mi koji ulažemo već plaćamo veći porez kroz PDV na materijal i majstore radi održavanja.
(marinko, 11. decembar 2018 18:21)

Tacno tako druze. Uradis fasadu, stavis PVC, opa, burzuj ima love, opali porez. A ovaj sto nema ni fasadu na kucerini od 300 kvadrata, nelegalno prikacen na struju i vodu, e to je sirotinja, njemu smanji...

3210

pre 5 godina

Turci su uzimali "desetak" sve od žita do stoke što vam rodi te godine 10% uzmu turci.

Pa vi sad izračunajte koliko vam godišnje ode na sve poreze,namete,akcize i PDV.

Cisko Kid

pre 5 godina

Ah kakvo inteligentno lopovsko rešenje, povećaće porez onima koji zamislite kakvog li bezobrazluka imaju kanalizaciju u 21 veku, kako se "nikad ne sete" da smanje porez onima koji nemaju osnovne životne potrebe poput kanalizacije ili vodovoda

Romeo

pre 5 godina

A da za početak milion nelegalnih objekata pređu u legalne, i da svi onda placaju porez, a ne da izmišljaju načine kako nama "legalnim" da skidaju kožu sa grbače....

svi naivni

pre 5 godina

Sami sredjujemo zgrade od sopstvenih sredstava,od uvodjenja c. grejanja, dovodjenja toplovoda do zgrade, sve to toplane otmu posle dve godine, krecenje, fasade, ulazi, stepeniste... Infostan nas pljacka ne svakom koraku, naplacuju silan novac za odrzavanje a ne pipaju nista i sad ce pametni Vesic po tome kako izgleda zgrada da udara porez.
Drumski razbojnici su bili moralne gromade za ove naprednjake.

a ja se ponadao

pre 5 godina

A ja se ponadao sad ce da cepa porez po energetskom razredu - ko je A+ nema poreza, A 20%, B 50%, C 100%, D 200%, E 300%, F 400% pa da nas natera da sredjujemo zgrade.

Kad ono on prica o kanalizaciji :)

Joj srbijo gde smo mi na kom smo mi nivou

Goran

pre 5 godina

Kad ce vise prestati ovi nasi da izmisljaju toplu vodu. Ja bi jednostavno izabrao jednu uredjenu evropsku drzavu i prepisao sve zakone i propise jer ako nesto na neki nacin rade bolji od nas sto ne bi i mi.
(max, 11. decembar 2018 17:03)

Dal si ti covece lud, pa gde su tu "oni" u prici !?
Ajmo da razmisljamo malo...ne dolaze oni na vlast da bi nama bilo bolje, nego da se oni nadju u svakom dilu ;)

rumunski scenario

pre 5 godina

Opaaa, porez na luksuz u 21. veku: kanalizacija, vodovod, vazduh,... Neka, samo pritiskaj, nešto mora ovaj narod da istera na ulice, a onda će da bude, kako Boško Obradović kaže:"Što bežitee?"

Marko EG

pre 5 godina

...inace, tu pomenutu infrastrukturu kao da vec ne placamo kroz racune za vodu, otpadne vode, struju i sl. Ovo je nista drugo do dupli namet.

kole

pre 5 godina

Nigde u svetu se ne placa porez na imovinu stana koji otplacujete banci. Stan je prakticno vlasnistvo banke do zadnje rate i zasto bi neko ko otplacuje kredit placao porez na tudju imovinu. Naravno u Srbiji se placa iako neki tvrde da smo i mi svet.

all is expensive...

pre 5 godina

Ma naravno, treba pokriti troškove za novogodišnju rasvetu, jelke, gondolu, avenije, fontane, jarbole i druge neophodne stvari, a sve je poskupelo, zar ne?!?!?

jednom da i ovaj kaze istinu, zasluzuje da bude zabelezeno

pre 5 godina

dozvolite da citiram redak trenutak iskrenosti gorana vesica :
"ljudi žive, bez kanalizacije, ali plaćaju porez", istakao je Vesić.

ps.
ja bih dodao - placaju i rasvetu i jelku i fontane i foliceve pjacete i mnogo stosta jos...

артиљерац

pre 5 godina

@ klara А ко има водовод?А струју?А,не дао Бог,грејање?Не смем да мислим како
ће да опорезују оне који имају интернет и кабловску.Ко живи близу станице
градског превоза,200% порез.нема ту да се башкарите и возите.Тако треба Весићу
Удри,онако напредно или демократски(и тамо си био)да се зна ко је овде БОГ.
Е,да,немој да пресачеш трамвајске шине.Доста је.Већ си 25 година у Београду.
У шинама НЕМА струје,мајке ми.

Europejci stare varalice

pre 5 godina

"Trenutno radimo sa Republičkim geodetskim zavodom i Evropskom unijom na promeni tog sistema i to je ta takozvana masovna procena" rekao je Vesić.

Kakve veze ima EU sa porezom na imovinu ? U toj EU taj porez skoro i da ne postoji, u Nemackoj ga nema, u Francuskoj se placa tek na imovinu vredniju od 800.000 E ! Neka prvo uvedu ovu globu svojim gradjanima pa neka onda popuju nama ! Nije ih sramota !

dr2

pre 5 godina

O blago nama sa ovakvim pravednicima. Mnogo je zanimljivije što se malo ko bilo kada upita da li je uopšte normalno što država sebi daje za pravo da te oporezuje za šta god hoće i koliko hoće. Sa kojim pravom te oporezuju na stvari za koje si već platio porez prilikom kupovine istih? Kako se to zove pravim imenom? Nemojte samo tako je svuda, jer nije sigurno.
Svi ti tzv porezi su najobičnije pljačkanje naroda od strane sopstvene države i ništa drugo. Pitanje je samo dokle može da se ide, a ovde je narod toliko otupeo da očigledno mogu još.

Mika

pre 5 godina

Godisnji porezi na ono sto neko ima ( nekretnine, kola, satovi, cipele, carape ) pri cijem je sticanju vec placen porez, nisu opravdani. Drzava treba da oporezuje promet i dobit te da se bavi razvojem privrede a ne da samo razmatre kako ce na bilo koji nacin da pokupi pare od stanovnistva. Tako da porez na imovinu i ako ga ima, treba da bude simbolican.

dule

pre 5 godina

ovi se ne odricu nicega,shvatite to.
izracunali su oni da mnogima smanje porez za 200-300 dinara , ali velikoj vecini povecaju porez za 1000 din i eto matematike.napredno oni razmisljaju

Voo Doo Instalater

pre 5 godina

Šta bre rade sa EU? Neka mi neko kaže u kojoj EU zemlji se plaća porez na memljivu garsonijeru sa HORIZONTALNIM prozorima ispod plafona, koja je od vešernice u potkrovlju ili u podrumu, gde su se godinama legli akrepi i ljute guje, neki nesrećnik pretvorio u stančić za sebe, ženu i dvoje pačića? I još taj radi kod nekog nabildovanog mamlaza za 25000 mesečno.

Pa normalno da ljudi beže odavde gde ih oči vode i noge odnesu. U Burkinu Fasso, u Burkinu Fasso. Bolje i tamo nego ovde. Barem ne misliš na ogrev...

Matematika

pre 5 godina

Vec otkazujem kablovsku zbog upravnika (mesecno me kosta 1700 dinara), a sad da vidim kome vise nema para zbog novog poreza. Verovatno cu uzeti manji paket za mobilni, tu mogu da ustedim 1000 dinara. Samo neka smisljaju namete. Docicemo do toga da trosim samo 10.000 mesecno na hranu i ni dinara vise.

Porez na imovinu povecan 700% od 2007.!

pre 5 godina

Pa tako je to bilo do pre neku godinu, kada sam kupio stan 2008. godine, popunio sam obrazac na, cini mi se cetiri lista, gde je sve to, sto ce sada partijska vojska da radi, moralo da se unese. Na pr. kakvi su prozori,bolji prozori veci porez, kakvo je stepeniste, fasada ili da li zgrada ima lift. I od svega toga zavisio je iznos poreza. Onda, pre neku godinu je neko sve to anulirao i doneo odluku da iznos poreza zavisi samo od zone, starosti objekta i kvadrature. Sada ce Vesic ponovo da placa SNS strucnjake da dobavljaju podatke koje vec ima.

Pera

pre 5 godina

Ja mislio ukinuce porez na imovinu kad ono jok.. Nego, sto bre ti novinari ne pitaju Vesica da li je rekao tim ljudima iz EU da je njegova Poreska uprava nesposobna da u 21. veku odstampa resenja o porezu i posalje ih po adresama pre pocetka naplate, da bi narod eventualno znao koliko treba da plati??

princip

pre 5 godina

Kad god neki funkcioner upotrebi reč "pravednije" odmah znam da će udariti po džepu građana smišljajući razloge zašto su nove više cifre "pravednije".

Put putuje moj jaran

pre 5 godina

Treba ukinuti porez na sve nekretnime do 70-80 kvadrata. A za veće proporcionalno naplacivati na svakih 10 dodatnih. Jer nekretnina do 70-80 kvadrata nije nikakav luksuz već nasušna potreba svake porodice koja pokušava normalno da živi. I to samo na prvu nekretninu. Ako ih ima više za svaku sledeći 10% porez od one prve ali za celu kvadraturu. Onda bi se nadoknadio porez oslobođen za osnovnu kvadraturu.

no_fear

pre 5 godina

Nije se desila ni jedna promena bilo cega, u ovoj napacenoja Srbiji, a da nije bila na stetu gradjana. Treba da se spremimo da vadimo dodatan novac iz nasih ipraznjenih slamarica bilo da imamo dobru bilo da imamo losu infrastukturu.
Tako je to u Srbiji.....

max

pre 5 godina

Kad ce vise prestati ovi nasi da izmisljaju toplu vodu. Ja bi jednostavno izabrao jednu uredjenu evropsku drzavu i prepisao sve zakone i propise jer ako nesto na neki nacin rade bolji od nas sto ne bi i mi.

mirka

pre 5 godina

Samo porezi. I odvodnjavanje?? Nama treba navodnjavati a nemamo ni kanalizaciju ali porez zato imamo i to podebeo.Sramota. Punjenje budzeta

marinko

pre 5 godina

Znači onaj koji ulaže u svoju nekretninu će biti kažnjen većim porezom. Odvratno, nema šta. Bolje bi bilo da se kažnjava onaj koji nije uložio, jer mi koji ulažemo već plaćamo veći porez kroz PDV na materijal i majstore radi održavanja.

e

pre 5 godina

@mac, 11.decembar 2018.17:03
Jel neko već izmislio toplu vodu? Daaa, moja zgrada ima, plaćam toplu vodu, ali je dovod pokvaren, neznam ko i kako ga je pokvario i toplu vodu u kupatilu dobijem tako da pustim toplu vodu najjače nad kadom i lavaboom i nakon najjačeg hladnog toka od oko 10min potekne topla. Dakle pustim ~ 70-100 l/"topla" voda koju svi u zgradi plaćamo, A ona otekne u kanalizaciju neiskorišćena. Zvao sam toplinu? DŽABA oni kažu da nisu nadležni. Pitam samo dali neko zna ko je nadležan za bilo što u ovoj državi i biću mu neizmerno zahvalan!

Opa

pre 5 godina

Prevedeno na srpski: ovi sto nemaju nikakvu infrastrukturu ce placati isto kao i sad, a ovi sto imaju kanalizaciju i asfaltiranu ulicu ce placati vise nego sad - tj. kako povecati porez a ne napraviti nista korisno.

mali Perica

pre 5 godina

Ja predlazem da se za obracun poreza, naplacuje samo onima koji ne glasaju za SNS. Ako hoce(mo) slobodu treba ici preko granice, nema druge.

Kosta

pre 5 godina

U mojoj ulici su postavljene cevi za kanalizaciju pre 5 godina, ali nikada nije napravljen kolektor na kraju tih cevi, pa je samim tim kanalizacija neupotrebljiva. Kako se to racuna?
(Stanovnik, 11. decembar 2018 18:42)

Stelt kanalizacija - extra porez.

bgd

pre 5 godina

a zašto ne prema prihodima? on lepo neće plaćati veliki porez jer ima malu platu kao zamenik, a neki programer koji radi po zakonu će keširati više, bez obzira što vesić uzima procenat na crno... E moj Beograde...

Вудро

pre 5 godina

Шта би с Булеваром Вудроа Вилсона? Г. Весић га је најављивао за март ове године, г. Фолић за крај 2018. Докле се стигло?

kad se najveca sirotinja pravi pametna

pre 5 godina

Ima extra da se plati samo zato sto imate struju i kanalizaciju, kao u pojedinim zabitima afrike i jugoistocne azije, ali za to se glasalo. poy

Ana

pre 5 godina

Ovo znaci da ce ljudima u novim zgradama porez porasti 4 puta dok ce u starim zgradama biti manji od 5 do 10% tako da ce ukupno kada se zabere gradska kasa biti punija. Ovo ce samo doprineti da ljudi redje kupuju novogradnju jer ce umesto 500 eura godisnjeg poreza poceti da placaju 2000 pa ce im to biti slicno kao da zive u iznajmljenom stanu. Cene ovih nekretnina ce znacajno opasti jer ce ljudi poceti da ih prodaju kako bi se rasteretili prevelikih troskova.

Duca

pre 5 godina

Opet umanjenje poreza! Pa kako će ova vlast preživeti sa tako malo?
Možda da uvedemo dobrovoljne donacije za najugroženije članove vlasti=

sb

pre 5 godina

Predlažem da se vrednuju i sledeći kriterijumi:
- neposredna blizina autoputa ili druge visokofrekvetne saobraćajnice, što kao posledicu nosi dvadesetročasovnu buku od 70-90 db i povećano aero zagađenje
- neposredna blizina benzinske pumpe ili drugog zagađivača okoline.

strašno...

pre 5 godina

Kako god, vlast ce biti u plusu, tj ne očekujte da ce porez biti manji....

Ali Vesic ne zna da Beogradjani još uvek nisu krenuli na ulice......

Markan

pre 5 godina

Pa ovo je bilo do 2013. godine. Porez na imovinu se obracunavao izmedju ostalog prema broju bodova koji su se dobijali za opremljeneost objekta (da li ima vodu, struju, kanalizaciju, bazen, parket, plocice i sl.). Ko je tu lud?

sibo

pre 5 godina

A sto ne napravite realni utrosak grejanja pa da se zna tacno ko je koliko potrosio?! Za takve stvari bezite od uredjivanja cene troskova! Nikad nije bilo losije po gradjane... Sram vas bilo!

Stanovnik

pre 5 godina

U mojoj ulici su postavljene cevi za kanalizaciju pre 5 godina, ali nikada nije napravljen kolektor na kraju tih cevi, pa je samim tim kanalizacija neupotrebljiva. Kako se to racuna?

mrmlj

pre 5 godina

@ (gluvi barut, 11. decembar 2018 16:05) voleo bih da si u pravu i da dodju “zuti prsluci” ali realnost i iskustvo demantuju te tvrdnje. sirotinja ce i dalje da cuti i trpi, eventualno malo da digne dzevu da poveca cenu glasa i dobije vise pastete sa likom “velikog strumfa” a onda ce na izborima opet da zacute i glasaju kako je naredjeno.

Sreten Zujkic

pre 5 godina

a novi sistem ce biti uveden iskljucivo ako vlast proceni da ce na taj nacin sakupiti vise novca nego sto je do sada skupljala. brigs njih za pravednost sistema oporezivanja, daj lovu...

buster

pre 5 godina

cekaj cekaj ako moj komsija djubri 5 puta dnevno i opterecuje kanalizaciju vise od mene jel ce on imati kao kod eps-a utrosak angazovane snage veci od mene tj placati veci porez?

nemanja

pre 5 godina

bas me zanima kako ce ovo da funkcionise, u mojoj zgradi i u zgradi prekoputa su kafici koji imaju glasnu muziku tokom cele nedelje i ako je stan u sirem centru Beograda ja njega mogu da prodam po ceni kao da je u Rakovici, a placam porez kao da je u Beogradu na vodi

konačno

pre 5 godina

Moj kum ima lokal u Zahumskoj a plaća isti porez na imovinu kao da ima lokal na Bulevaru jer je ista zona. Zakup na Bulevaru 2000€ u Zahumskoj 500€

Demagogija

pre 5 godina

Opet demagogija! "Pravedno" razrezivanje poreza mora da obuhvati čitav niz elemenata: izgled saobraćajnica oko zgrade (kolovozi, izlokani trotoari, npr, usred tog izvikanog Vračara), dostupnost javnog prevoza, blizina parka,pijace, samoposluga, dečjih vrtića, opremljenost infrastrukture za nemoćna lica, stepen buke...i još mnogo činilaca. Znači, želite da kaznite ljude koji kupuju stanove u novogradnji? Cene tih stanova su, u samom početku, znatno više od onih u starim zgradama. A da ne pričamo da su oni koji kupuju nove stanove "pomogli stanogradnju, napredak građevinske operative, podizanje BDP"- to je bila omiljena mantra prethodnog gradonačelnika)

Balkanska ruta

pre 5 godina

Ja nisam za ovo mućenje vode. U A bloku je kvadrat 2.500 a u 75 bloku 1.400. U A bloku je porez za stan od 100 kvadrata 550e a u 75 bloku 150e. Eto mu pa neka pilotira.

vidonosa

pre 5 godina

Konacno.Moja kuca je u drugoj zoni, stara preko pedeset godina.Stari je deo grada i nemamo kanalizaciju.Placam porez kao da sam na Dedinju,zato sto je atraktivna lokacija i placa se po zoni bez obzira kakva je infrastruktura.Sramota.

Realista

pre 5 godina

Slazem se da ko nema kanalizaciju i asfaltiran put do kuce ili zgrade plati manji porez na imovinu.Ali da onda grad ne finasira zarad politickih poena i ibora(novcem ovih sto placaju veci porez) kanalzaciju i asvaliranje ovim sto placaju manji porez, nego hoces kanalizaciju,asfalt plati punu cenu (olaksica na rate, a da grad da 0 dinara)

Kole

pre 5 godina

Dobar potez ako se sve ispostuje sto se najvaljuje. Treba jos dodati olaksice, npr za one koji su odradili izolaciju i PVC prozore. Na taj nacin stimulisati energetsku odrzivost. Ili olaksice za one koji ne trose vodu prekomerno (ne zalivaju bastu pijacom vodom) i sl. Ulice prati ne pijacom vodom vec sa nekoliko busotina u gradu, grad nam je na podzemnim vodama.

etoTako

pre 5 godina

Porez na imovinu treba ukinuti!!! 
Ako je nekretnina moja kome ja onda plaćam porez? 
Ako već plaćam porez, to znači da nekretnina nije moja, zašto plaćam i održavanje iste? 
Porez na nepokretnost je samo drugi naziv za namet koji je kmet plaćao feudalcu. 
Pod hitno treba ukinuti porez na imovinu!!!
(Marko Boltužić, 11. decembar 2018 15:39)
Balkansko razmisljanje...Porez je porez i na imovinu je najposteniji i produktivan je za ekonomiju. U Srb ako dodju do neko novca odma kupuju nekretnine. Na zapadu se ulaze u fondove koji dalje ulazu i pomazu privredi. Najvise protiv veceg poreza na imovinu su estrada, politicari, dileri jer imaju imovinu a prihodi nikad "manji".

Joca

pre 5 godina

Porez na imovinu se u normalnim zemljama placa po vrednosti imovine. Tržište samo određuje njenu vrednost po parametrima imovine: lokacija, starost, oprema, kanalizacija, itd. Nema potrebe da država tu nešto dodatno odredjuje.
Ono sto ne valja u danasnjem sistemu je sto se koriste preširoke zone za procenu cene nekretnine. Procenu treba prosto uraditi na pojedinačnim zgradama, ali našim lenjim činovnicima to bi bio preveliki posao.
Dodatno, porez ne treba da se placa na neku minimalnu površinu, po univerzalnom obrascu, na primer: 20 kvm po clanu domaćinstva + 20 kvm zajednickih prostorija. E sad sto država ni ne zna ko gde živi, to je drugi problem. A drugi je sto bi oporezovali samo sebe, jer većina naroda živi u nekim minimalnim stanovima.

alienware

pre 5 godina

Kod nas je mnogo jednostanije.Porez ide po vrednost kuce ,stana.Stvarna vrednost.Stan prodat za 1000 po kvadratu,3500 po kvadratu,1 %.Svi takvi stanovi u zgradi ili naselju se po tojoj osnovi oporezuju.Tako i u Bg treba.Samo tako.Nije isto stan od 100 kvadrata po ceni od 1000,i stan od 60 po 3500,bez obzira da li imaju kanalizaciju ili ne.Toliko kostaju.Ovako ce neka vila od 1,000,000 evra placati manje jer je stara,nema autobusku liniju.

Lana A.

pre 5 godina

Ne znam da li znate, u Hrvatskoj NE POSTOJI porez na imovinu... Nema ga, ne plaća se, ne postoji.
Besmisleno je uopšte pričati treba li ili ne da se poveća ili smanji porez na imovinu ukoliko imam ili nemam, primera radi, kanalizaciju ili centralno grejanje.
Ovaj porez treba definitivno ukinuti u Srbiji!

etoTako

pre 5 godina

Porez na imovinu treba ukinuti!!! 
Ako je nekretnina moja kome ja onda plaćam porez? 
Ako već plaćam porez, to znači da nekretnina nije moja, zašto plaćam i održavanje iste? 
Porez na nepokretnost je samo drugi naziv za namet koji je kmet plaćao feudalcu. 
Pod hitno treba ukinuti porez na imovinu!!!
(Marko Boltužić, 11. decembar 2018 15:39)
Balkansko razmisljanje...Porez je porez i na imovinu je najposteniji i produktivan je za ekonomiju. U Srb ako dodju do neko novca odma kupuju nekretnine. Na zapadu se ulaze u fondove koji dalje ulazu i pomazu privredi. Najvise protiv veceg poreza na imovinu su estrada, politicari, dileri jer imaju imovinu a prihodi nikad "manji".

Marko Boltužić

pre 5 godina

Porez na imovinu treba ukinuti!!!

Ako je nekretnina moja kome ja onda plaćam porez?

Ako već plaćam porez, to znači da nekretnina nije moja, zašto plaćam i održavanje iste?

Porez na nepokretnost je samo drugi naziv za namet koji je kmet plaćao feudalcu.

Pod hitno treba ukinuti porez na imovinu!!!

Kole

pre 5 godina

Dobar potez ako se sve ispostuje sto se najvaljuje. Treba jos dodati olaksice, npr za one koji su odradili izolaciju i PVC prozore. Na taj nacin stimulisati energetsku odrzivost. Ili olaksice za one koji ne trose vodu prekomerno (ne zalivaju bastu pijacom vodom) i sl. Ulice prati ne pijacom vodom vec sa nekoliko busotina u gradu, grad nam je na podzemnim vodama.

kole

pre 5 godina

Nigde u svetu se ne placa porez na imovinu stana koji otplacujete banci. Stan je prakticno vlasnistvo banke do zadnje rate i zasto bi neko ko otplacuje kredit placao porez na tudju imovinu. Naravno u Srbiji se placa iako neki tvrde da smo i mi svet.

Put putuje moj jaran

pre 5 godina

Treba ukinuti porez na sve nekretnime do 70-80 kvadrata. A za veće proporcionalno naplacivati na svakih 10 dodatnih. Jer nekretnina do 70-80 kvadrata nije nikakav luksuz već nasušna potreba svake porodice koja pokušava normalno da živi. I to samo na prvu nekretninu. Ako ih ima više za svaku sledeći 10% porez od one prve ali za celu kvadraturu. Onda bi se nadoknadio porez oslobođen za osnovnu kvadraturu.

Realista

pre 5 godina

Slazem se da ko nema kanalizaciju i asfaltiran put do kuce ili zgrade plati manji porez na imovinu.Ali da onda grad ne finasira zarad politickih poena i ibora(novcem ovih sto placaju veci porez) kanalzaciju i asvaliranje ovim sto placaju manji porez, nego hoces kanalizaciju,asfalt plati punu cenu (olaksica na rate, a da grad da 0 dinara)

vidonosa

pre 5 godina

Konacno.Moja kuca je u drugoj zoni, stara preko pedeset godina.Stari je deo grada i nemamo kanalizaciju.Placam porez kao da sam na Dedinju,zato sto je atraktivna lokacija i placa se po zoni bez obzira kakva je infrastruktura.Sramota.

gluvi barut

pre 5 godina

Oporezujte luksuzne vile luksuzne stanove sa bazenima, jahte, dzipove od 50.000 evra (vec pokusali jednom neuspesno), a malo rasteretite ono sto i sirotinja trosi (benzin, gas...) inace stizu zuti prsluci

Klara

pre 5 godina

U pravu je čovek. Treba oporezovati većim porezom sve koji imaju kanalizaciju. Ipak je kanalizacija u ovom gradu u dvadesetprvom veku luksuz.

a ja se ponadao

pre 5 godina

A ja se ponadao sad ce da cepa porez po energetskom razredu - ko je A+ nema poreza, A 20%, B 50%, C 100%, D 200%, E 300%, F 400% pa da nas natera da sredjujemo zgrade.

Kad ono on prica o kanalizaciji :)

Joj srbijo gde smo mi na kom smo mi nivou

bgd

pre 5 godina

a zašto ne prema prihodima? on lepo neće plaćati veliki porez jer ima malu platu kao zamenik, a neki programer koji radi po zakonu će keširati više, bez obzira što vesić uzima procenat na crno... E moj Beograde...

alienware

pre 5 godina

Kod nas je mnogo jednostanije.Porez ide po vrednost kuce ,stana.Stvarna vrednost.Stan prodat za 1000 po kvadratu,3500 po kvadratu,1 %.Svi takvi stanovi u zgradi ili naselju se po tojoj osnovi oporezuju.Tako i u Bg treba.Samo tako.Nije isto stan od 100 kvadrata po ceni od 1000,i stan od 60 po 3500,bez obzira da li imaju kanalizaciju ili ne.Toliko kostaju.Ovako ce neka vila od 1,000,000 evra placati manje jer je stara,nema autobusku liniju.

veljko

pre 5 godina

Ahahahah spremate još novih i NAPREDNIJIH harača ahahaha... Pa mislim gde ćete se zaustaviti znate li?!!hoćete cvrkutanje ptica da nam naplatite!

Marko EG

pre 5 godina

...inace, tu pomenutu infrastrukturu kao da vec ne placamo kroz racune za vodu, otpadne vode, struju i sl. Ovo je nista drugo do dupli namet.

sb

pre 5 godina

Predlažem da se vrednuju i sledeći kriterijumi:
- neposredna blizina autoputa ili druge visokofrekvetne saobraćajnice, što kao posledicu nosi dvadesetročasovnu buku od 70-90 db i povećano aero zagađenje
- neposredna blizina benzinske pumpe ili drugog zagađivača okoline.

max

pre 5 godina

Kad ce vise prestati ovi nasi da izmisljaju toplu vodu. Ja bi jednostavno izabrao jednu uredjenu evropsku drzavu i prepisao sve zakone i propise jer ako nesto na neki nacin rade bolji od nas sto ne bi i mi.

dr2

pre 5 godina

O blago nama sa ovakvim pravednicima. Mnogo je zanimljivije što se malo ko bilo kada upita da li je uopšte normalno što država sebi daje za pravo da te oporezuje za šta god hoće i koliko hoće. Sa kojim pravom te oporezuju na stvari za koje si već platio porez prilikom kupovine istih? Kako se to zove pravim imenom? Nemojte samo tako je svuda, jer nije sigurno.
Svi ti tzv porezi su najobičnije pljačkanje naroda od strane sopstvene države i ništa drugo. Pitanje je samo dokle može da se ide, a ovde je narod toliko otupeo da očigledno mogu još.

cx

pre 5 godina

Znači onaj koji ulaže u svoju nekretninu će biti kažnjen većim porezom. Odvratno, nema šta. Bolje bi bilo da se kažnjava onaj koji nije uložio, jer mi koji ulažemo već plaćamo veći porez kroz PDV na materijal i majstore radi održavanja.
(marinko, 11. decembar 2018 18:21)

Tacno tako druze. Uradis fasadu, stavis PVC, opa, burzuj ima love, opali porez. A ovaj sto nema ni fasadu na kucerini od 300 kvadrata, nelegalno prikacen na struju i vodu, e to je sirotinja, njemu smanji...

Romeo

pre 5 godina

A da za početak milion nelegalnih objekata pređu u legalne, i da svi onda placaju porez, a ne da izmišljaju načine kako nama "legalnim" da skidaju kožu sa grbače....

Ana

pre 5 godina

Ovo znaci da ce ljudima u novim zgradama porez porasti 4 puta dok ce u starim zgradama biti manji od 5 do 10% tako da ce ukupno kada se zabere gradska kasa biti punija. Ovo ce samo doprineti da ljudi redje kupuju novogradnju jer ce umesto 500 eura godisnjeg poreza poceti da placaju 2000 pa ce im to biti slicno kao da zive u iznajmljenom stanu. Cene ovih nekretnina ce znacajno opasti jer ce ljudi poceti da ih prodaju kako bi se rasteretili prevelikih troskova.

no_fear

pre 5 godina

Nije se desila ni jedna promena bilo cega, u ovoj napacenoja Srbiji, a da nije bila na stetu gradjana. Treba da se spremimo da vadimo dodatan novac iz nasih ipraznjenih slamarica bilo da imamo dobru bilo da imamo losu infrastukturu.
Tako je to u Srbiji.....

Porez na imovinu povecan 700% od 2007.!

pre 5 godina

Pa tako je to bilo do pre neku godinu, kada sam kupio stan 2008. godine, popunio sam obrazac na, cini mi se cetiri lista, gde je sve to, sto ce sada partijska vojska da radi, moralo da se unese. Na pr. kakvi su prozori,bolji prozori veci porez, kakvo je stepeniste, fasada ili da li zgrada ima lift. I od svega toga zavisio je iznos poreza. Onda, pre neku godinu je neko sve to anulirao i doneo odluku da iznos poreza zavisi samo od zone, starosti objekta i kvadrature. Sada ce Vesic ponovo da placa SNS strucnjake da dobavljaju podatke koje vec ima.

Markan

pre 5 godina

Pa ovo je bilo do 2013. godine. Porez na imovinu se obracunavao izmedju ostalog prema broju bodova koji su se dobijali za opremljeneost objekta (da li ima vodu, struju, kanalizaciju, bazen, parket, plocice i sl.). Ko je tu lud?

Demagogija

pre 5 godina

Opet demagogija! "Pravedno" razrezivanje poreza mora da obuhvati čitav niz elemenata: izgled saobraćajnica oko zgrade (kolovozi, izlokani trotoari, npr, usred tog izvikanog Vračara), dostupnost javnog prevoza, blizina parka,pijace, samoposluga, dečjih vrtića, opremljenost infrastrukture za nemoćna lica, stepen buke...i još mnogo činilaca. Znači, želite da kaznite ljude koji kupuju stanove u novogradnji? Cene tih stanova su, u samom početku, znatno više od onih u starim zgradama. A da ne pričamo da su oni koji kupuju nove stanove "pomogli stanogradnju, napredak građevinske operative, podizanje BDP"- to je bila omiljena mantra prethodnog gradonačelnika)

marinko

pre 5 godina

Znači onaj koji ulaže u svoju nekretninu će biti kažnjen većim porezom. Odvratno, nema šta. Bolje bi bilo da se kažnjava onaj koji nije uložio, jer mi koji ulažemo već plaćamo veći porez kroz PDV na materijal i majstore radi održavanja.

Voo Doo Instalater

pre 5 godina

Šta bre rade sa EU? Neka mi neko kaže u kojoj EU zemlji se plaća porez na memljivu garsonijeru sa HORIZONTALNIM prozorima ispod plafona, koja je od vešernice u potkrovlju ili u podrumu, gde su se godinama legli akrepi i ljute guje, neki nesrećnik pretvorio u stančić za sebe, ženu i dvoje pačića? I još taj radi kod nekog nabildovanog mamlaza za 25000 mesečno.

Pa normalno da ljudi beže odavde gde ih oči vode i noge odnesu. U Burkinu Fasso, u Burkinu Fasso. Bolje i tamo nego ovde. Barem ne misliš na ogrev...

Matematika

pre 5 godina

Vec otkazujem kablovsku zbog upravnika (mesecno me kosta 1700 dinara), a sad da vidim kome vise nema para zbog novog poreza. Verovatno cu uzeti manji paket za mobilni, tu mogu da ustedim 1000 dinara. Samo neka smisljaju namete. Docicemo do toga da trosim samo 10.000 mesecno na hranu i ni dinara vise.

Joca

pre 5 godina

Porez na imovinu se u normalnim zemljama placa po vrednosti imovine. Tržište samo određuje njenu vrednost po parametrima imovine: lokacija, starost, oprema, kanalizacija, itd. Nema potrebe da država tu nešto dodatno odredjuje.
Ono sto ne valja u danasnjem sistemu je sto se koriste preširoke zone za procenu cene nekretnine. Procenu treba prosto uraditi na pojedinačnim zgradama, ali našim lenjim činovnicima to bi bio preveliki posao.
Dodatno, porez ne treba da se placa na neku minimalnu površinu, po univerzalnom obrascu, na primer: 20 kvm po clanu domaćinstva + 20 kvm zajednickih prostorija. E sad sto država ni ne zna ko gde živi, to je drugi problem. A drugi je sto bi oporezovali samo sebe, jer većina naroda živi u nekim minimalnim stanovima.

Gde je gradonacelnik?

pre 5 godina

Ovaj se vezba nad nama.Dok je voleo zutu boju, bio je u Zvezdi, itd. Gde je Vesic bio tu su samo dugovi ostajali.Urbano planiranje i vodjenje grada se izucava, pisu se doktorati, a Vesic misli da zna sve.Sta grad, ma to je lako, znam ja to.Zao nam je sto ste nasa vlast, a ne vlast nasih neprijatelja.

nemanja

pre 5 godina

bas me zanima kako ce ovo da funkcionise, u mojoj zgradi i u zgradi prekoputa su kafici koji imaju glasnu muziku tokom cele nedelje i ako je stan u sirem centru Beograda ja njega mogu da prodam po ceni kao da je u Rakovici, a placam porez kao da je u Beogradu na vodi

артиљерац

pre 5 godina

@ klara А ко има водовод?А струју?А,не дао Бог,грејање?Не смем да мислим како
ће да опорезују оне који имају интернет и кабловску.Ко живи близу станице
градског превоза,200% порез.нема ту да се башкарите и возите.Тако треба Весићу
Удри,онако напредно или демократски(и тамо си био)да се зна ко је овде БОГ.
Е,да,немој да пресачеш трамвајске шине.Доста је.Већ си 25 година у Београду.
У шинама НЕМА струје,мајке ми.

3210

pre 5 godina

Turci su uzimali "desetak" sve od žita do stoke što vam rodi te godine 10% uzmu turci.

Pa vi sad izračunajte koliko vam godišnje ode na sve poreze,namete,akcize i PDV.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Ko ima nekretninu na Vracaru,Savskom Vencu i Starom Gradu,a ima kanalizaciju neka se spremi za povecanje poreza od 5x. Ovima bez kanalizacije ce za sada ostati isto.

rumunski scenario

pre 5 godina

Opaaa, porez na luksuz u 21. veku: kanalizacija, vodovod, vazduh,... Neka, samo pritiskaj, nešto mora ovaj narod da istera na ulice, a onda će da bude, kako Boško Obradović kaže:"Što bežitee?"

mrmlj

pre 5 godina

@ (gluvi barut, 11. decembar 2018 16:05) voleo bih da si u pravu i da dodju “zuti prsluci” ali realnost i iskustvo demantuju te tvrdnje. sirotinja ce i dalje da cuti i trpi, eventualno malo da digne dzevu da poveca cenu glasa i dobije vise pastete sa likom “velikog strumfa” a onda ce na izborima opet da zacute i glasaju kako je naredjeno.

Mika

pre 5 godina

Godisnji porezi na ono sto neko ima ( nekretnine, kola, satovi, cipele, carape ) pri cijem je sticanju vec placen porez, nisu opravdani. Drzava treba da oporezuje promet i dobit te da se bavi razvojem privrede a ne da samo razmatre kako ce na bilo koji nacin da pokupi pare od stanovnistva. Tako da porez na imovinu i ako ga ima, treba da bude simbolican.

e

pre 5 godina

@mac, 11.decembar 2018.17:03
Jel neko već izmislio toplu vodu? Daaa, moja zgrada ima, plaćam toplu vodu, ali je dovod pokvaren, neznam ko i kako ga je pokvario i toplu vodu u kupatilu dobijem tako da pustim toplu vodu najjače nad kadom i lavaboom i nakon najjačeg hladnog toka od oko 10min potekne topla. Dakle pustim ~ 70-100 l/"topla" voda koju svi u zgradi plaćamo, A ona otekne u kanalizaciju neiskorišćena. Zvao sam toplinu? DŽABA oni kažu da nisu nadležni. Pitam samo dali neko zna ko je nadležan za bilo što u ovoj državi i biću mu neizmerno zahvalan!

Glas naroda

pre 5 godina

Znači ako se mi komšije, ne daj Bože, organizujemo da skupimo pare i popravimo lift, zamenimo vrata, okrečimo malo, sredimo kanalizaciju koja nam se izliva, zamenimo razvodne ormare da bismo imali uzemljenje i slično, grad će nas počastiti uvećanjem poreza.
Veoma interesantan način razmišljanja.

Вудро

pre 5 godina

Шта би с Булеваром Вудроа Вилсона? Г. Весић га је најављивао за март ове године, г. Фолић за крај 2018. Докле се стигло?

Stanovnik

pre 5 godina

U mojoj ulici su postavljene cevi za kanalizaciju pre 5 godina, ali nikada nije napravljen kolektor na kraju tih cevi, pa je samim tim kanalizacija neupotrebljiva. Kako se to racuna?

Goran

pre 5 godina

Kad ce vise prestati ovi nasi da izmisljaju toplu vodu. Ja bi jednostavno izabrao jednu uredjenu evropsku drzavu i prepisao sve zakone i propise jer ako nesto na neki nacin rade bolji od nas sto ne bi i mi.
(max, 11. decembar 2018 17:03)

Dal si ti covece lud, pa gde su tu "oni" u prici !?
Ajmo da razmisljamo malo...ne dolaze oni na vlast da bi nama bilo bolje, nego da se oni nadju u svakom dilu ;)

Cisko Kid

pre 5 godina

Ah kakvo inteligentno lopovsko rešenje, povećaće porez onima koji zamislite kakvog li bezobrazluka imaju kanalizaciju u 21 veku, kako se "nikad ne sete" da smanje porez onima koji nemaju osnovne životne potrebe poput kanalizacije ili vodovoda

Balkanska ruta

pre 5 godina

Ja nisam za ovo mućenje vode. U A bloku je kvadrat 2.500 a u 75 bloku 1.400. U A bloku je porez za stan od 100 kvadrata 550e a u 75 bloku 150e. Eto mu pa neka pilotira.

konačno

pre 5 godina

Moj kum ima lokal u Zahumskoj a plaća isti porez na imovinu kao da ima lokal na Bulevaru jer je ista zona. Zakup na Bulevaru 2000€ u Zahumskoj 500€

mirka

pre 5 godina

Samo porezi. I odvodnjavanje?? Nama treba navodnjavati a nemamo ni kanalizaciju ali porez zato imamo i to podebeo.Sramota. Punjenje budzeta

mali Perica

pre 5 godina

Ja predlazem da se za obracun poreza, naplacuje samo onima koji ne glasaju za SNS. Ako hoce(mo) slobodu treba ici preko granice, nema druge.

Europejci stare varalice

pre 5 godina

"Trenutno radimo sa Republičkim geodetskim zavodom i Evropskom unijom na promeni tog sistema i to je ta takozvana masovna procena" rekao je Vesić.

Kakve veze ima EU sa porezom na imovinu ? U toj EU taj porez skoro i da ne postoji, u Nemackoj ga nema, u Francuskoj se placa tek na imovinu vredniju od 800.000 E ! Neka prvo uvedu ovu globu svojim gradjanima pa neka onda popuju nama ! Nije ih sramota !

sibo

pre 5 godina

A sto ne napravite realni utrosak grejanja pa da se zna tacno ko je koliko potrosio?! Za takve stvari bezite od uredjivanja cene troskova! Nikad nije bilo losije po gradjane... Sram vas bilo!

svi naivni

pre 5 godina

Sami sredjujemo zgrade od sopstvenih sredstava,od uvodjenja c. grejanja, dovodjenja toplovoda do zgrade, sve to toplane otmu posle dve godine, krecenje, fasade, ulazi, stepeniste... Infostan nas pljacka ne svakom koraku, naplacuju silan novac za odrzavanje a ne pipaju nista i sad ce pametni Vesic po tome kako izgleda zgrada da udara porez.
Drumski razbojnici su bili moralne gromade za ove naprednjake.

dule

pre 5 godina

ovi se ne odricu nicega,shvatite to.
izracunali su oni da mnogima smanje porez za 200-300 dinara , ali velikoj vecini povecaju porez za 1000 din i eto matematike.napredno oni razmisljaju

Kosta

pre 5 godina

U mojoj ulici su postavljene cevi za kanalizaciju pre 5 godina, ali nikada nije napravljen kolektor na kraju tih cevi, pa je samim tim kanalizacija neupotrebljiva. Kako se to racuna?
(Stanovnik, 11. decembar 2018 18:42)

Stelt kanalizacija - extra porez.

jednom da i ovaj kaze istinu, zasluzuje da bude zabelezeno

pre 5 godina

dozvolite da citiram redak trenutak iskrenosti gorana vesica :
"ljudi žive, bez kanalizacije, ali plaćaju porez", istakao je Vesić.

ps.
ja bih dodao - placaju i rasvetu i jelku i fontane i foliceve pjacete i mnogo stosta jos...

Opa

pre 5 godina

Prevedeno na srpski: ovi sto nemaju nikakvu infrastrukturu ce placati isto kao i sad, a ovi sto imaju kanalizaciju i asfaltiranu ulicu ce placati vise nego sad - tj. kako povecati porez a ne napraviti nista korisno.

strašno...

pre 5 godina

Kako god, vlast ce biti u plusu, tj ne očekujte da ce porez biti manji....

Ali Vesic ne zna da Beogradjani još uvek nisu krenuli na ulice......

Pera

pre 5 godina

Ja mislio ukinuce porez na imovinu kad ono jok.. Nego, sto bre ti novinari ne pitaju Vesica da li je rekao tim ljudima iz EU da je njegova Poreska uprava nesposobna da u 21. veku odstampa resenja o porezu i posalje ih po adresama pre pocetka naplate, da bi narod eventualno znao koliko treba da plati??

Sreten Zujkic

pre 5 godina

a novi sistem ce biti uveden iskljucivo ako vlast proceni da ce na taj nacin sakupiti vise novca nego sto je do sada skupljala. brigs njih za pravednost sistema oporezivanja, daj lovu...

princip

pre 5 godina

Kad god neki funkcioner upotrebi reč "pravednije" odmah znam da će udariti po džepu građana smišljajući razloge zašto su nove više cifre "pravednije".

all is expensive...

pre 5 godina

Ma naravno, treba pokriti troškove za novogodišnju rasvetu, jelke, gondolu, avenije, fontane, jarbole i druge neophodne stvari, a sve je poskupelo, zar ne?!?!?

kad se najveca sirotinja pravi pametna

pre 5 godina

Ima extra da se plati samo zato sto imate struju i kanalizaciju, kao u pojedinim zabitima afrike i jugoistocne azije, ali za to se glasalo. poy

Duca

pre 5 godina

Opet umanjenje poreza! Pa kako će ova vlast preživeti sa tako malo?
Možda da uvedemo dobrovoljne donacije za najugroženije članove vlasti=

buster

pre 5 godina

cekaj cekaj ako moj komsija djubri 5 puta dnevno i opterecuje kanalizaciju vise od mene jel ce on imati kao kod eps-a utrosak angazovane snage veci od mene tj placati veci porez?

Lana A.

pre 5 godina

Ne znam da li znate, u Hrvatskoj NE POSTOJI porez na imovinu... Nema ga, ne plaća se, ne postoji.
Besmisleno je uopšte pričati treba li ili ne da se poveća ili smanji porez na imovinu ukoliko imam ili nemam, primera radi, kanalizaciju ili centralno grejanje.
Ovaj porez treba definitivno ukinuti u Srbiji!