Sreda, 11.08.2004.

09:37

Savet raspravljao o generalima

Izvor: B92

Savet raspravljao o generalima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Smilja

pre 19 godina

Oni koji su organizovali zlocine i oni koji su ubijali civile i zarobljenike, sami sebe su ponizili i osudili od tog trenutka. I dokle ce ih neki smatrati "herojima" i "patriotama" ako su pripadnici njihovog naroda, a zlocince, samo one iz drugog naroda. Vreme je da se prekine sa dvostrukim moralom, sa dvostrukim merilima. Svi koji su pocinili zlocine treba da budu izvedeni pred lice pravde.

Djukan

pre 19 godina

Ovo je isuvise ozbiljno pitanje od zivotnog znacaja za zemlju i ne mozemo se prema njemu odnositi volonterski. Ako smo potpisnici osnivanja ovog tribunala, ako mislimo dalje da zivimo i idemo sa Evropom i svetom, tu nema dileme sta treba uraditi. Dindjicev potez bio je veoma nepopularan ali odgovoran. Nije to stvar ni vlade vec organa koji su nadlezni da to i formalno sprovedu. Mnogo babica kilava deca.

Detelinara Novi Sad

pre 19 godina

Ako bacimo pogled na nasu istoriju, nacicemo da je uvek odredjen procenat naseg stanovnistva izdavao nase ratnike Turcima, Austrijancima, Nemcima zbog neke trenutne koristi, ali dugorocno gledano je to bilo samo odugovlacenje pravog resenja. Vreme je da se poucimo iz istorije.

Vremeplov

pre 19 godina

E, pa ovoliki patriotizam i zamena vrednosti prelaze granice dobrog ukusa. Moze li neka vakcina ili karantin da pomognu onima kojima za sada pomoci nema?
Ili da cekamo, sve ce to priroda resiti sama.

Nenad

pre 19 godina

Meni se cini da svi ovi koji su za izrucenje generala zive u nekim holivudskim iluzijama o ratovanju gde umiru samo ti losi. Nazalost, realnost je mnogo prljavija i nema strane u ratu koja nema mrlje na uniformi. Mislim da je glupo trpati sve generale medju kriminalce samo zato sto su bili na duznosti kada je vladao Sloba. Je l' to znaci da, zato sto je Sloba bio na vlasti, oni nisu smeli da brane drzavu i narod?

Petrovaradin

pre 19 godina

Da sam ja optuzen za neuporedivo manje delo nego generali (recimo, da sam kao mladalacki nestasak obio trafiku), onda nikakav savet ne bi pricao o meni, niko me ne bi na kolenima molio da se predam, ne bih davao intervjue za TV, i ne bih predlagao da narod na referendumu odluci da li je obijanje trafike zlocin, vec bi mi jednostavno stavili lisice na ruke i pravac u zatvor. Nacionalni ponos voli samo velike zlocine: kad ubijes jednog coveka, ides na robiju i svi te gledaju s gnusanjem, ali kad streljas 7000 ljudi u Srebrenici, onda si heroj i lepe tvoje slike po zidovima.

Po redu i zakonu

pre 19 godina

Nadam se da ce Savet sve obaviti strogo po proceduri i legalitetu, znaci preko Saveta ministara zahtev ide Vladi Srbije, tj. ministru pravde, koji ce zahtev uputiti Okruznom sudu...I sve zvanicno molim.
Drzavna organizacija se mora postovati iz prostog razloga sto smo drzava.

ruzica

pre 19 godina

Ne vidim uopshte kome i cemu sluzhe komentari novinara gospodje LJ.Smajlovic. Da li se cini ili se ne cini da drzava neshto radi po pitanju Haga i generala? Sve te smuti pa prospi komentare ne bi trebalo ni citirati - samo uzimaju prostor na sajtu a ne znache ama bash nishta!

SR Srbin

pre 19 godina

U svakoj normalnoj i ozbiljnoj drzavi, ne bi bilo ni razgovora o bilo kakvim izrucenjima kao sto ni Amerikancima ne pada na pamet da salju svoje cuvare logora na Medjunarodni sud za ratne zlocine. Ne samo da nisu krivi, vec umesto da im se podigne spomenik, neko ima obraza (uglavnom dezerteri i kukavice) da ih prodaje za saku dolara, koje ce opet nestati u vidu magle. Kada vidim pozitivne rezultate dosadasnjih izrucivanja, i kada saznam gde se nalazi 5 miliona dolara uzetih za glavu Slobodana Milosevica, onda mozda i razmislim o bilo kakvoj podrski za izrucivanja na Americke privatne sudove. Srbijanci nikada u istoriji nisu sebe ponizavali vise nego od 5. Oktobra do danas. Ponos je biti Srbin, ali je isto tako zalosno biti Beogradski Srbijanac.

Gile, NL

pre 19 godina

Bilo kako bilo kapetani (generali) tonu zajedno sa svojim brodom. Bojim se da se ovim otezanjem stvara privid kako je brod jos uvek na povrsini.

Nex

pre 19 godina

Niko ne trazi generale zbog toga sto su branili zemlju, vec sto su naredili ili nisu sprecili ili nisu sankcionisali zlocine nad civilima. Ako su oni nevini, nek kazu ko je kriv pa da njemu sudimo. Intervencija NATO-a na Kosovu je posledica masakra u Srebrenici, kada je Zapad odlucio da vise ne okleva u slucaju slicne akcije SM, i bilo je samo pitanje vremena gde i kako ce se to odigrati. Srebrenicki masakr nad ratnim zarobljenicima danas se u knjigama u svetu navodi kao najveci zlocin nakon 2. sv. rata u Evropi, svidjalo se to nama ili ne, tako ostaje zapisano. Za SM je NATO intervencija postala slamka za odrzavanje na vlasti, jer je potpuno poremetila odnose gradjana Srbije sa svim istorijskim saveznicima. Pravo pitanje za drustvo je kako je moguce da u zemlji sa takvom istorijom ratovanja, hrabrosti, junastva i pre svega civilizovanog odnosa prema zarobljenicima, dodje do najokrutnijeg ubijanja civila, deportacija, masovnih grobnica... Jasno je da narod nije kriv sam po sebi, vec intelektualna elita koja je direktno podsticala najokrutnije zlocine, i sve to uz precutan blagoslov dela ili mozda i vecine u SPC. Razne Dnevnike 2 ne zelim ni da spomenem. I bas zbog toga treba smoci snage i razracunati se sa onima koji su zloupotrebili nesrecu srpskog naroda za izlivljavanja nad drugima, pljacke i masovna ubistva. Nije mi drago da nasi generali idu u Hag, ali o tome je trebalo razmisljati kada su zlocini pocinjeni. Zarad svih hrabrih boraca koji su zaista branili sebe i svoje porodice i svoju zemlju i na Kosovi u i BiH i u Hrvatskoj, moramo se osloboditi zlocinaca pa bili oni i u vrhu drzave. U suprotnom, potomci zrtava pokusace da se svete na razne nacine i ne zelim da zamisljam kako bi to izgledalo kada bi se neko ko je u Srebrenici izgubio sve, digao u vazduh u centru Beograda. Zar to treba da docekamo?

Aca

pre 19 godina

I je sam bio mobilisan svaki put i nisam cinio krivicna dela. Ali generali imaju veca ovlascenja i vecu odgovornost. Sta ako su svojim necinjenjem (onoga sto su po Pravilu sluzbe i po Zakonu bili obavezni da cine) omogucili stravicne zlocine koji su definitivno pocinjeni? Ne pricam ovde o politickoj strani (stajanje pored Mire Markovic na promocijama JUL-a...), nego o konkretnim krivicnim delima za koje ih ovde niko i ne pita (a vecina grakce: "treba im ovde suditi", u stvari da bi zeznuli glupi ostatak sveta i oslobodili ih).
Ali, nema veze, ionako ce ta vecina leci na rudu, samo dok skontaju da im, cisteci ono sto je SM ostavio, nece niko uzeti otkupljene stanove, penzije i radna mesta koja donose 10.000 din. mesecno, pravo na sitan sverc itd.

Uros

pre 19 godina

Protiv Milosevica sam i njegove politike jos od 1988. ... Ali, nije nasa vojska krenula najednom, bez ikakvog povoda, posle decenija iredentizma, balizma i terorizma da bas sada resava kosovsko potanje silom. Vec su ti "borci za slobodu" krenuli s puskom u ruci da proteruju drzavu Srbiju s K&M. Valjda su se konacno osetili dovoljno jaki, a i verovatno dobro nagovoreni i podrzani spolja. Pa sta je trebalo, da mi gandijevski posedamo i pevamo hare krisna, dok oni osvajaju teritorije, bas kako su se hvalili pocetkom 1999 sa 60-70% iste koju drze. Pa onda jos i Nato malo da zaspe bombama. I onda se svi cude sto je nastao opsti krkljanac, mnogo zrtava i grobnica. PA gde se puca, tu se i gine, a gde se gine tu vise racionalnost prestaje. Voleo bih da vidim ove vajne mirotvorce kako usred neke nedodjije ne spavaju nocima, snajper kosi okolo, svakog sekunda moze da se pogine, da vidim da li bi tada tako "racionalno" reagovali i slali svoje staresine na sud, a o pucanju u sve sto se krece da i ne govorim.
Situacija je ovde jednostavna. Vuk je mnogo gladan, a ovce na koje se nameracio su u nasem dvoristu. Pitanje je kako zasititi vuka, a da ovce i dalje budu na broju, pa da jos i dobijemo neke krave pride.

Dule

pre 19 godina

Generali moraju u Hag, na zalost. Ne znam koliko su stvarno krivi jer mi ta "komandna odgovornost" zvuci kao totalna budalastina. Neka idu da mi koji ostajemo ne budemo njihovi zarobljenici, ali neka ih drzava brani u svim mogucim segmentima u kojima su radili ono sto su morali, a ako su naradjivali zlocine onda neka odgovaraju.
A da li ce onda i drugi generali sada odbijati da ucestvuju u nekom mogucem ratu ili napadu na nasu zemlju? Moguce, mada ja mislim da to nece biti isto. Ovi su ratovali za Milosevica koji je pre Kosova bio agresor (izvinjavam se ljudima iz Hr i BiH koji su od tamo proterani, na njihovoj sam strani naravno), ali Dubrovnik i slicno nije odbrana Srba. Drzava mora da zauzme jasan stav oko njihove odbrane kao sto to rade Hrvati!

lale, bec

pre 19 godina

Meni se cini da je ovo slucaj na kome se drasticno prelama ne odnos naroda (kako neki hoce da nametnu, i vojske!?) prema generalima, obavezi odbrane otadzbine, agresiji, patriotizmu i td. vec pitanje: postoji li i funkcionise li uopste drzava ili ne?
Drzava potpise ugovor i kad treba da ga ispuni, stupaju na scenu "pregovaraci" koji u ime nekog i neceg pregovaraju o "dobrovoljnoj predaji" sa Mladicem, Pavkovicem, Lazarevicem i ostalim vojnim licima, pa i sa "civilom" Hadzicem! Kao na pijaci!
Takav stav naravno da podstice kod gradjana uverenje da je sve ambvivalentno, da se moze vrednovati i ovako i onako, da i nije neka narocita obaveza postovati zakone i ugovore, placati porez, respektovati drzavu, sudstvo i drzavne organe, jer iznad svega postoji jedna odlucujuca sila olicena u politici i politicarima koji su trenutno na vlasti.
A bez prave pravne drzave nema ni pravog napretka, pa je potpuno svejedno pricati o ekonomskoj perspektivi, pridruzivanju Evropi, sengenskoj vizi ili patriotizmu - sve se svodi na izbegavanje pogledati istini u oci.

Miarcello

pre 19 godina

Ma sta to nama kaze g-dja Smajlovic iz glasila DSS-a, pardon, NIN-a? Sastanci i "mlacenje prazne slame" bi u Medjunarodnoj zajednici trebalo da se shvati da se nesto radi? Da, da...oni su jako naivni.

Bilja

pre 19 godina

Opet i opet: ne moze se "odbranom nasih majki i sestara" pravdati ubijanje civila, medju kojima i dece, trpanje u kamione na gomilu i prevoz u uzu Srbiju do velike, za to pripremljene rupe! Necu da me tako vojska brani! Hocu da poginem od agresora, necu da moj "cuvar otazbine" ubija neciju decu da bi mene branio!

Miodrag Dinic

pre 19 godina

"Generalska kriza" je samo jedna od desetine kriznih situacija sa kojom je suocena Vlada Srbije, kao i Zajednica SCG. Da u nasoj drzavi postoji "Centar za projektovanje kriznih situacija", koji iziskuje strucnost u projektovanju i upravljanju krizama, mnoge drzavne probleme bi izbegli ili bi ih ublazili. Veoma je tesko na pravi nacin reagovati kada se drzava nalazi pred svrsenim cinom. Kako smo kapitulirali u Kumanovu (po medjunarodnom ratnom pravu) mi jos nemamo status pregovaraca, tako da smo prinudjeni da ispunjavamo uslove Medjunarodne zajednice. Onoga trenutka kada postanemo ozbiljna drzava imamo sanse da steknemo partnerski odnos sa Zapadom i da ravnopravno pregovaramo. Za sada za to pravo smo uskraceni.

genius

pre 19 godina

Ja ne znam u cemu je problem sa ovdasnjom velikom vecinom politicara i svesti ovog naroda. Kao svi bi u EU, a kad treba nesto da se uradi, niko nema hrabrosti! Vajni junacki narod. Svi nesto kao pricaju, kalkulisu s onim sto je svima normalnima vec suvise jasno, pokusavaju da uravnoteze konzervativnu i gradjansku Srbiju, kao da je sve to moguce i kao da ima vremena na pretek, dok se drugi normalni Evropljani seckaju i ne znajuci za granice, imaju jedan ustav, imaju zajednicku zastavu, slusaju "Odu radosti", a o ratnim zlocinima, diktatorima, sankcijama znaju samo iz istorijskih knjiga ili pogledaju neku dosadnu emisiju o tome. A ovi nasi se libe da izruce zlocince zbog kojih stojimo u mestu, a ovde bi neki mozda da trce napred, bas kako bi to pokojni premijer radio i vukao sve one "uspavane lepotice" sa sobom koje pricaju kako vole ovu zemlju i ovaj narod i kao zele im dobro, a nista ne rade da bi to dobro jednom i doslo. Kome smeta izrucenje pomenutih generala i svih kojima je mesto u cenjenom sudu, neka krene sa njima, a nas neka ostavi da, napokon, krenemo svojim, boljim putem!

Ivan M

pre 19 godina

A sta treba da pise u tom izvestaju? Slazem se da je ovo jos jedno zamajavanje i otezanje - pa o cemu sada sud ima da izvestava? Treba jasno da kazu - ili izrucenje, ili ne! Ovako nasa cela vladajuca struktura bi i onu stvar i da ostanu nevini.

Predrag

pre 19 godina

Ovde nisu problem ovi generali. Problem je kakav ce to imati uticaj na buducnost nase vojske. Ako izrucimo generale Tribunalu, dacemo jasan signal svim nasim vojnicima da u buducnosti, ako neko bude hteo da rasparcava nasu drzavu ili da nas bombarduje, oni ne smeju da reaguju.

Sanja

pre 19 godina

Zar su bitnija četiri generala od cele nacije? Zar svi moramo ispaštati zbog toga što se "junaci" ne žele lepo predati pa odgovarati za svoja nedela. Nikad se narod u Srbiji neće opametiti i nikad nam neće biti bolje sve dok ovi "junaci" budu imali podršku!

dr dulitl

pre 19 godina

Tek se sada sastajete? Trazite nekakav izvestaj? Vidim, ovo pitanje ce se otezati jos jedno godinu ili dve. Ma, palim ja odavde!

vladimir

pre 19 godina

Pa i ja sam bio bolestan kada su me pocetkom devedesetih zvali na "vojne vezbe". Tada su ti generali od nas trazili da ubijamo prijatelje zato sto nisu pravoslavci, ili nisu Srbi, ili ako su srbi zato sto nisu "patriote" i nece da kolju. Njihova bolest ce biti mnogo bolje nadgeldana i lecena u Seveningenu, ne znam zbog cega se bune.
A ovde se i ne radi o tome, radi se samo o postovanju zakona, ili ga postujes, ili ne. Ili nisi kriminalac ili jesi.

goran

pre 19 godina

Ti ljudi, generali, su branili Srbiju i sve njene gradjane oni nisu bezali na krovove i tavane zgrada i kuca, oni su cuvali nase majke, sestre, decu i hvala im na tome. Oni su casno i posteno branili grobove svojih predaka. Oni nisu politicari, oni ne donose politicke odluke, oni su tu da brane nasu drzavu ako je u opasnosti, pa nisu oni napali nato, nego je nato napao nas zar ne?

Milos

pre 19 godina

...Ja sam u tom ratu proveo odredjeno vreme, nisam ubio nijednog prijatelja, a naravno nisam nikog ni zaklao! Da li znaci da su svi oni, koji su branili svoju zemlju, automatski gori od onih koji nisu? ... Svaka zemlja se brani, pa valjda i ova. Ako postoji odgovornost pojedinaca za ratne zlocine (sto se moze dokazivati svuda, pa i u Hagu) takvi moraju da odgovaraju. Nije bitno mesto sudjenja, vec postupak po normalnim standardima. Ako su generali licno naredili ratni zlocin, onda to predstavlja krivicno delo, ali ovako, to je obicno pokrice za pogresnu i pristrasnu politiku zapada.

chupko@yubc.net

pre 19 godina

Zaista imamo veliki problem za koji nemamo ljude koji su odgovorni i znaju šta treba da rade. Naši političari ne lažu samo odlažu! S tim u vezi, mislim da je bolje da to prepustimo nekom trećem da uradi umesto nas. Na primer, možda Ameri pošalju svog "Ramba" da uhapsi osumnjičene za ratne zločine. Nesposobni su da sami urade bilo šta, mlate praznu slamu i zamlaćuju narod. Ali ne mogu da prevare Haški tribunal i svet!

svekrv

pre 19 godina

Ne razumem cemu sva ova gungula. Jednostavno, optuzene treba potrpati u avion, pa lepo u Hag. A o politicikim poenima ce se suditi na izborima. Pa nije vlast voda, da se bez nje ne moze.

Vanja

pre 19 godina

Citava ova prica sa generalima je od pocetka morbidno neozbiljna. Kazem 'morbidno' zato sto nam se svima odbija od glavu. Jesu li cetiri optuzena za ratne zlocine, za ime Boga, vazniji od buducnosti ove zemlje? Nikada mi nece biti jasna sentimentalnost koju vlast pokazuje prema tim ljudima. Brzo smo zaboravili za koga su ti generalcici ratovali sve ove godine. Nama se, na zalost, peti oktobar nikada nije emotivno desio. I dalje smo zaglavljeni u iste iracionalne bezvezotine devedesetih. Kao, odrekli smo se diktatora, ali onako srcano srpski branimo njegovo nasledje. Pa, neka nam je sa srecom.

Artopia

pre 19 godina

Ljajić čini ono što treba da se čini i što je u interesu Srbije. Ne znam samo da li je dovoljno zaštićen od mogućih nezadovoljnika. Naš narod ume da bude violentan kada nije u pravu i to nam ne čini na čast.

Artopia

pre 19 godina

Ljajić čini ono što treba da se čini i što je u interesu Srbije. Ne znam samo da li je dovoljno zaštićen od mogućih nezadovoljnika. Naš narod ume da bude violentan kada nije u pravu i to nam ne čini na čast.

Vanja

pre 19 godina

Citava ova prica sa generalima je od pocetka morbidno neozbiljna. Kazem 'morbidno' zato sto nam se svima odbija od glavu. Jesu li cetiri optuzena za ratne zlocine, za ime Boga, vazniji od buducnosti ove zemlje? Nikada mi nece biti jasna sentimentalnost koju vlast pokazuje prema tim ljudima. Brzo smo zaboravili za koga su ti generalcici ratovali sve ove godine. Nama se, na zalost, peti oktobar nikada nije emotivno desio. I dalje smo zaglavljeni u iste iracionalne bezvezotine devedesetih. Kao, odrekli smo se diktatora, ali onako srcano srpski branimo njegovo nasledje. Pa, neka nam je sa srecom.

svekrv

pre 19 godina

Ne razumem cemu sva ova gungula. Jednostavno, optuzene treba potrpati u avion, pa lepo u Hag. A o politicikim poenima ce se suditi na izborima. Pa nije vlast voda, da se bez nje ne moze.

dr dulitl

pre 19 godina

Tek se sada sastajete? Trazite nekakav izvestaj? Vidim, ovo pitanje ce se otezati jos jedno godinu ili dve. Ma, palim ja odavde!

Predrag

pre 19 godina

Ovde nisu problem ovi generali. Problem je kakav ce to imati uticaj na buducnost nase vojske. Ako izrucimo generale Tribunalu, dacemo jasan signal svim nasim vojnicima da u buducnosti, ako neko bude hteo da rasparcava nasu drzavu ili da nas bombarduje, oni ne smeju da reaguju.

vladimir

pre 19 godina

Pa i ja sam bio bolestan kada su me pocetkom devedesetih zvali na "vojne vezbe". Tada su ti generali od nas trazili da ubijamo prijatelje zato sto nisu pravoslavci, ili nisu Srbi, ili ako su srbi zato sto nisu "patriote" i nece da kolju. Njihova bolest ce biti mnogo bolje nadgeldana i lecena u Seveningenu, ne znam zbog cega se bune.
A ovde se i ne radi o tome, radi se samo o postovanju zakona, ili ga postujes, ili ne. Ili nisi kriminalac ili jesi.

genius

pre 19 godina

Ja ne znam u cemu je problem sa ovdasnjom velikom vecinom politicara i svesti ovog naroda. Kao svi bi u EU, a kad treba nesto da se uradi, niko nema hrabrosti! Vajni junacki narod. Svi nesto kao pricaju, kalkulisu s onim sto je svima normalnima vec suvise jasno, pokusavaju da uravnoteze konzervativnu i gradjansku Srbiju, kao da je sve to moguce i kao da ima vremena na pretek, dok se drugi normalni Evropljani seckaju i ne znajuci za granice, imaju jedan ustav, imaju zajednicku zastavu, slusaju "Odu radosti", a o ratnim zlocinima, diktatorima, sankcijama znaju samo iz istorijskih knjiga ili pogledaju neku dosadnu emisiju o tome. A ovi nasi se libe da izruce zlocince zbog kojih stojimo u mestu, a ovde bi neki mozda da trce napred, bas kako bi to pokojni premijer radio i vukao sve one "uspavane lepotice" sa sobom koje pricaju kako vole ovu zemlju i ovaj narod i kao zele im dobro, a nista ne rade da bi to dobro jednom i doslo. Kome smeta izrucenje pomenutih generala i svih kojima je mesto u cenjenom sudu, neka krene sa njima, a nas neka ostavi da, napokon, krenemo svojim, boljim putem!

chupko@yubc.net

pre 19 godina

Zaista imamo veliki problem za koji nemamo ljude koji su odgovorni i znaju šta treba da rade. Naši političari ne lažu samo odlažu! S tim u vezi, mislim da je bolje da to prepustimo nekom trećem da uradi umesto nas. Na primer, možda Ameri pošalju svog "Ramba" da uhapsi osumnjičene za ratne zločine. Nesposobni su da sami urade bilo šta, mlate praznu slamu i zamlaćuju narod. Ali ne mogu da prevare Haški tribunal i svet!

Milos

pre 19 godina

...Ja sam u tom ratu proveo odredjeno vreme, nisam ubio nijednog prijatelja, a naravno nisam nikog ni zaklao! Da li znaci da su svi oni, koji su branili svoju zemlju, automatski gori od onih koji nisu? ... Svaka zemlja se brani, pa valjda i ova. Ako postoji odgovornost pojedinaca za ratne zlocine (sto se moze dokazivati svuda, pa i u Hagu) takvi moraju da odgovaraju. Nije bitno mesto sudjenja, vec postupak po normalnim standardima. Ako su generali licno naredili ratni zlocin, onda to predstavlja krivicno delo, ali ovako, to je obicno pokrice za pogresnu i pristrasnu politiku zapada.

Sanja

pre 19 godina

Zar su bitnija četiri generala od cele nacije? Zar svi moramo ispaštati zbog toga što se "junaci" ne žele lepo predati pa odgovarati za svoja nedela. Nikad se narod u Srbiji neće opametiti i nikad nam neće biti bolje sve dok ovi "junaci" budu imali podršku!

Ivan M

pre 19 godina

A sta treba da pise u tom izvestaju? Slazem se da je ovo jos jedno zamajavanje i otezanje - pa o cemu sada sud ima da izvestava? Treba jasno da kazu - ili izrucenje, ili ne! Ovako nasa cela vladajuca struktura bi i onu stvar i da ostanu nevini.

goran

pre 19 godina

Ti ljudi, generali, su branili Srbiju i sve njene gradjane oni nisu bezali na krovove i tavane zgrada i kuca, oni su cuvali nase majke, sestre, decu i hvala im na tome. Oni su casno i posteno branili grobove svojih predaka. Oni nisu politicari, oni ne donose politicke odluke, oni su tu da brane nasu drzavu ako je u opasnosti, pa nisu oni napali nato, nego je nato napao nas zar ne?

Miarcello

pre 19 godina

Ma sta to nama kaze g-dja Smajlovic iz glasila DSS-a, pardon, NIN-a? Sastanci i "mlacenje prazne slame" bi u Medjunarodnoj zajednici trebalo da se shvati da se nesto radi? Da, da...oni su jako naivni.

Miodrag Dinic

pre 19 godina

"Generalska kriza" je samo jedna od desetine kriznih situacija sa kojom je suocena Vlada Srbije, kao i Zajednica SCG. Da u nasoj drzavi postoji "Centar za projektovanje kriznih situacija", koji iziskuje strucnost u projektovanju i upravljanju krizama, mnoge drzavne probleme bi izbegli ili bi ih ublazili. Veoma je tesko na pravi nacin reagovati kada se drzava nalazi pred svrsenim cinom. Kako smo kapitulirali u Kumanovu (po medjunarodnom ratnom pravu) mi jos nemamo status pregovaraca, tako da smo prinudjeni da ispunjavamo uslove Medjunarodne zajednice. Onoga trenutka kada postanemo ozbiljna drzava imamo sanse da steknemo partnerski odnos sa Zapadom i da ravnopravno pregovaramo. Za sada za to pravo smo uskraceni.

Bilja

pre 19 godina

Opet i opet: ne moze se "odbranom nasih majki i sestara" pravdati ubijanje civila, medju kojima i dece, trpanje u kamione na gomilu i prevoz u uzu Srbiju do velike, za to pripremljene rupe! Necu da me tako vojska brani! Hocu da poginem od agresora, necu da moj "cuvar otazbine" ubija neciju decu da bi mene branio!

Uros

pre 19 godina

Protiv Milosevica sam i njegove politike jos od 1988. ... Ali, nije nasa vojska krenula najednom, bez ikakvog povoda, posle decenija iredentizma, balizma i terorizma da bas sada resava kosovsko potanje silom. Vec su ti "borci za slobodu" krenuli s puskom u ruci da proteruju drzavu Srbiju s K&M. Valjda su se konacno osetili dovoljno jaki, a i verovatno dobro nagovoreni i podrzani spolja. Pa sta je trebalo, da mi gandijevski posedamo i pevamo hare krisna, dok oni osvajaju teritorije, bas kako su se hvalili pocetkom 1999 sa 60-70% iste koju drze. Pa onda jos i Nato malo da zaspe bombama. I onda se svi cude sto je nastao opsti krkljanac, mnogo zrtava i grobnica. PA gde se puca, tu se i gine, a gde se gine tu vise racionalnost prestaje. Voleo bih da vidim ove vajne mirotvorce kako usred neke nedodjije ne spavaju nocima, snajper kosi okolo, svakog sekunda moze da se pogine, da vidim da li bi tada tako "racionalno" reagovali i slali svoje staresine na sud, a o pucanju u sve sto se krece da i ne govorim.
Situacija je ovde jednostavna. Vuk je mnogo gladan, a ovce na koje se nameracio su u nasem dvoristu. Pitanje je kako zasititi vuka, a da ovce i dalje budu na broju, pa da jos i dobijemo neke krave pride.

Dule

pre 19 godina

Generali moraju u Hag, na zalost. Ne znam koliko su stvarno krivi jer mi ta "komandna odgovornost" zvuci kao totalna budalastina. Neka idu da mi koji ostajemo ne budemo njihovi zarobljenici, ali neka ih drzava brani u svim mogucim segmentima u kojima su radili ono sto su morali, a ako su naradjivali zlocine onda neka odgovaraju.
A da li ce onda i drugi generali sada odbijati da ucestvuju u nekom mogucem ratu ili napadu na nasu zemlju? Moguce, mada ja mislim da to nece biti isto. Ovi su ratovali za Milosevica koji je pre Kosova bio agresor (izvinjavam se ljudima iz Hr i BiH koji su od tamo proterani, na njihovoj sam strani naravno), ali Dubrovnik i slicno nije odbrana Srba. Drzava mora da zauzme jasan stav oko njihove odbrane kao sto to rade Hrvati!

lale, bec

pre 19 godina

Meni se cini da je ovo slucaj na kome se drasticno prelama ne odnos naroda (kako neki hoce da nametnu, i vojske!?) prema generalima, obavezi odbrane otadzbine, agresiji, patriotizmu i td. vec pitanje: postoji li i funkcionise li uopste drzava ili ne?
Drzava potpise ugovor i kad treba da ga ispuni, stupaju na scenu "pregovaraci" koji u ime nekog i neceg pregovaraju o "dobrovoljnoj predaji" sa Mladicem, Pavkovicem, Lazarevicem i ostalim vojnim licima, pa i sa "civilom" Hadzicem! Kao na pijaci!
Takav stav naravno da podstice kod gradjana uverenje da je sve ambvivalentno, da se moze vrednovati i ovako i onako, da i nije neka narocita obaveza postovati zakone i ugovore, placati porez, respektovati drzavu, sudstvo i drzavne organe, jer iznad svega postoji jedna odlucujuca sila olicena u politici i politicarima koji su trenutno na vlasti.
A bez prave pravne drzave nema ni pravog napretka, pa je potpuno svejedno pricati o ekonomskoj perspektivi, pridruzivanju Evropi, sengenskoj vizi ili patriotizmu - sve se svodi na izbegavanje pogledati istini u oci.

Aca

pre 19 godina

I je sam bio mobilisan svaki put i nisam cinio krivicna dela. Ali generali imaju veca ovlascenja i vecu odgovornost. Sta ako su svojim necinjenjem (onoga sto su po Pravilu sluzbe i po Zakonu bili obavezni da cine) omogucili stravicne zlocine koji su definitivno pocinjeni? Ne pricam ovde o politickoj strani (stajanje pored Mire Markovic na promocijama JUL-a...), nego o konkretnim krivicnim delima za koje ih ovde niko i ne pita (a vecina grakce: "treba im ovde suditi", u stvari da bi zeznuli glupi ostatak sveta i oslobodili ih).
Ali, nema veze, ionako ce ta vecina leci na rudu, samo dok skontaju da im, cisteci ono sto je SM ostavio, nece niko uzeti otkupljene stanove, penzije i radna mesta koja donose 10.000 din. mesecno, pravo na sitan sverc itd.

Nex

pre 19 godina

Niko ne trazi generale zbog toga sto su branili zemlju, vec sto su naredili ili nisu sprecili ili nisu sankcionisali zlocine nad civilima. Ako su oni nevini, nek kazu ko je kriv pa da njemu sudimo. Intervencija NATO-a na Kosovu je posledica masakra u Srebrenici, kada je Zapad odlucio da vise ne okleva u slucaju slicne akcije SM, i bilo je samo pitanje vremena gde i kako ce se to odigrati. Srebrenicki masakr nad ratnim zarobljenicima danas se u knjigama u svetu navodi kao najveci zlocin nakon 2. sv. rata u Evropi, svidjalo se to nama ili ne, tako ostaje zapisano. Za SM je NATO intervencija postala slamka za odrzavanje na vlasti, jer je potpuno poremetila odnose gradjana Srbije sa svim istorijskim saveznicima. Pravo pitanje za drustvo je kako je moguce da u zemlji sa takvom istorijom ratovanja, hrabrosti, junastva i pre svega civilizovanog odnosa prema zarobljenicima, dodje do najokrutnijeg ubijanja civila, deportacija, masovnih grobnica... Jasno je da narod nije kriv sam po sebi, vec intelektualna elita koja je direktno podsticala najokrutnije zlocine, i sve to uz precutan blagoslov dela ili mozda i vecine u SPC. Razne Dnevnike 2 ne zelim ni da spomenem. I bas zbog toga treba smoci snage i razracunati se sa onima koji su zloupotrebili nesrecu srpskog naroda za izlivljavanja nad drugima, pljacke i masovna ubistva. Nije mi drago da nasi generali idu u Hag, ali o tome je trebalo razmisljati kada su zlocini pocinjeni. Zarad svih hrabrih boraca koji su zaista branili sebe i svoje porodice i svoju zemlju i na Kosovi u i BiH i u Hrvatskoj, moramo se osloboditi zlocinaca pa bili oni i u vrhu drzave. U suprotnom, potomci zrtava pokusace da se svete na razne nacine i ne zelim da zamisljam kako bi to izgledalo kada bi se neko ko je u Srebrenici izgubio sve, digao u vazduh u centru Beograda. Zar to treba da docekamo?

ruzica

pre 19 godina

Ne vidim uopshte kome i cemu sluzhe komentari novinara gospodje LJ.Smajlovic. Da li se cini ili se ne cini da drzava neshto radi po pitanju Haga i generala? Sve te smuti pa prospi komentare ne bi trebalo ni citirati - samo uzimaju prostor na sajtu a ne znache ama bash nishta!

Gile, NL

pre 19 godina

Bilo kako bilo kapetani (generali) tonu zajedno sa svojim brodom. Bojim se da se ovim otezanjem stvara privid kako je brod jos uvek na povrsini.

SR Srbin

pre 19 godina

U svakoj normalnoj i ozbiljnoj drzavi, ne bi bilo ni razgovora o bilo kakvim izrucenjima kao sto ni Amerikancima ne pada na pamet da salju svoje cuvare logora na Medjunarodni sud za ratne zlocine. Ne samo da nisu krivi, vec umesto da im se podigne spomenik, neko ima obraza (uglavnom dezerteri i kukavice) da ih prodaje za saku dolara, koje ce opet nestati u vidu magle. Kada vidim pozitivne rezultate dosadasnjih izrucivanja, i kada saznam gde se nalazi 5 miliona dolara uzetih za glavu Slobodana Milosevica, onda mozda i razmislim o bilo kakvoj podrski za izrucivanja na Americke privatne sudove. Srbijanci nikada u istoriji nisu sebe ponizavali vise nego od 5. Oktobra do danas. Ponos je biti Srbin, ali je isto tako zalosno biti Beogradski Srbijanac.

Po redu i zakonu

pre 19 godina

Nadam se da ce Savet sve obaviti strogo po proceduri i legalitetu, znaci preko Saveta ministara zahtev ide Vladi Srbije, tj. ministru pravde, koji ce zahtev uputiti Okruznom sudu...I sve zvanicno molim.
Drzavna organizacija se mora postovati iz prostog razloga sto smo drzava.

Nenad

pre 19 godina

Meni se cini da svi ovi koji su za izrucenje generala zive u nekim holivudskim iluzijama o ratovanju gde umiru samo ti losi. Nazalost, realnost je mnogo prljavija i nema strane u ratu koja nema mrlje na uniformi. Mislim da je glupo trpati sve generale medju kriminalce samo zato sto su bili na duznosti kada je vladao Sloba. Je l' to znaci da, zato sto je Sloba bio na vlasti, oni nisu smeli da brane drzavu i narod?

Vremeplov

pre 19 godina

E, pa ovoliki patriotizam i zamena vrednosti prelaze granice dobrog ukusa. Moze li neka vakcina ili karantin da pomognu onima kojima za sada pomoci nema?
Ili da cekamo, sve ce to priroda resiti sama.

Petrovaradin

pre 19 godina

Da sam ja optuzen za neuporedivo manje delo nego generali (recimo, da sam kao mladalacki nestasak obio trafiku), onda nikakav savet ne bi pricao o meni, niko me ne bi na kolenima molio da se predam, ne bih davao intervjue za TV, i ne bih predlagao da narod na referendumu odluci da li je obijanje trafike zlocin, vec bi mi jednostavno stavili lisice na ruke i pravac u zatvor. Nacionalni ponos voli samo velike zlocine: kad ubijes jednog coveka, ides na robiju i svi te gledaju s gnusanjem, ali kad streljas 7000 ljudi u Srebrenici, onda si heroj i lepe tvoje slike po zidovima.

Detelinara Novi Sad

pre 19 godina

Ako bacimo pogled na nasu istoriju, nacicemo da je uvek odredjen procenat naseg stanovnistva izdavao nase ratnike Turcima, Austrijancima, Nemcima zbog neke trenutne koristi, ali dugorocno gledano je to bilo samo odugovlacenje pravog resenja. Vreme je da se poucimo iz istorije.

Djukan

pre 19 godina

Ovo je isuvise ozbiljno pitanje od zivotnog znacaja za zemlju i ne mozemo se prema njemu odnositi volonterski. Ako smo potpisnici osnivanja ovog tribunala, ako mislimo dalje da zivimo i idemo sa Evropom i svetom, tu nema dileme sta treba uraditi. Dindjicev potez bio je veoma nepopularan ali odgovoran. Nije to stvar ni vlade vec organa koji su nadlezni da to i formalno sprovedu. Mnogo babica kilava deca.

Smilja

pre 19 godina

Oni koji su organizovali zlocine i oni koji su ubijali civile i zarobljenike, sami sebe su ponizili i osudili od tog trenutka. I dokle ce ih neki smatrati "herojima" i "patriotama" ako su pripadnici njihovog naroda, a zlocince, samo one iz drugog naroda. Vreme je da se prekine sa dvostrukim moralom, sa dvostrukim merilima. Svi koji su pocinili zlocine treba da budu izvedeni pred lice pravde.

Artopia

pre 19 godina

Ljajić čini ono što treba da se čini i što je u interesu Srbije. Ne znam samo da li je dovoljno zaštićen od mogućih nezadovoljnika. Naš narod ume da bude violentan kada nije u pravu i to nam ne čini na čast.

Vanja

pre 19 godina

Citava ova prica sa generalima je od pocetka morbidno neozbiljna. Kazem 'morbidno' zato sto nam se svima odbija od glavu. Jesu li cetiri optuzena za ratne zlocine, za ime Boga, vazniji od buducnosti ove zemlje? Nikada mi nece biti jasna sentimentalnost koju vlast pokazuje prema tim ljudima. Brzo smo zaboravili za koga su ti generalcici ratovali sve ove godine. Nama se, na zalost, peti oktobar nikada nije emotivno desio. I dalje smo zaglavljeni u iste iracionalne bezvezotine devedesetih. Kao, odrekli smo se diktatora, ali onako srcano srpski branimo njegovo nasledje. Pa, neka nam je sa srecom.

svekrv

pre 19 godina

Ne razumem cemu sva ova gungula. Jednostavno, optuzene treba potrpati u avion, pa lepo u Hag. A o politicikim poenima ce se suditi na izborima. Pa nije vlast voda, da se bez nje ne moze.

dr dulitl

pre 19 godina

Tek se sada sastajete? Trazite nekakav izvestaj? Vidim, ovo pitanje ce se otezati jos jedno godinu ili dve. Ma, palim ja odavde!

Predrag

pre 19 godina

Ovde nisu problem ovi generali. Problem je kakav ce to imati uticaj na buducnost nase vojske. Ako izrucimo generale Tribunalu, dacemo jasan signal svim nasim vojnicima da u buducnosti, ako neko bude hteo da rasparcava nasu drzavu ili da nas bombarduje, oni ne smeju da reaguju.

vladimir

pre 19 godina

Pa i ja sam bio bolestan kada su me pocetkom devedesetih zvali na "vojne vezbe". Tada su ti generali od nas trazili da ubijamo prijatelje zato sto nisu pravoslavci, ili nisu Srbi, ili ako su srbi zato sto nisu "patriote" i nece da kolju. Njihova bolest ce biti mnogo bolje nadgeldana i lecena u Seveningenu, ne znam zbog cega se bune.
A ovde se i ne radi o tome, radi se samo o postovanju zakona, ili ga postujes, ili ne. Ili nisi kriminalac ili jesi.

genius

pre 19 godina

Ja ne znam u cemu je problem sa ovdasnjom velikom vecinom politicara i svesti ovog naroda. Kao svi bi u EU, a kad treba nesto da se uradi, niko nema hrabrosti! Vajni junacki narod. Svi nesto kao pricaju, kalkulisu s onim sto je svima normalnima vec suvise jasno, pokusavaju da uravnoteze konzervativnu i gradjansku Srbiju, kao da je sve to moguce i kao da ima vremena na pretek, dok se drugi normalni Evropljani seckaju i ne znajuci za granice, imaju jedan ustav, imaju zajednicku zastavu, slusaju "Odu radosti", a o ratnim zlocinima, diktatorima, sankcijama znaju samo iz istorijskih knjiga ili pogledaju neku dosadnu emisiju o tome. A ovi nasi se libe da izruce zlocince zbog kojih stojimo u mestu, a ovde bi neki mozda da trce napred, bas kako bi to pokojni premijer radio i vukao sve one "uspavane lepotice" sa sobom koje pricaju kako vole ovu zemlju i ovaj narod i kao zele im dobro, a nista ne rade da bi to dobro jednom i doslo. Kome smeta izrucenje pomenutih generala i svih kojima je mesto u cenjenom sudu, neka krene sa njima, a nas neka ostavi da, napokon, krenemo svojim, boljim putem!

chupko@yubc.net

pre 19 godina

Zaista imamo veliki problem za koji nemamo ljude koji su odgovorni i znaju šta treba da rade. Naši političari ne lažu samo odlažu! S tim u vezi, mislim da je bolje da to prepustimo nekom trećem da uradi umesto nas. Na primer, možda Ameri pošalju svog "Ramba" da uhapsi osumnjičene za ratne zločine. Nesposobni su da sami urade bilo šta, mlate praznu slamu i zamlaćuju narod. Ali ne mogu da prevare Haški tribunal i svet!

Milos

pre 19 godina

...Ja sam u tom ratu proveo odredjeno vreme, nisam ubio nijednog prijatelja, a naravno nisam nikog ni zaklao! Da li znaci da su svi oni, koji su branili svoju zemlju, automatski gori od onih koji nisu? ... Svaka zemlja se brani, pa valjda i ova. Ako postoji odgovornost pojedinaca za ratne zlocine (sto se moze dokazivati svuda, pa i u Hagu) takvi moraju da odgovaraju. Nije bitno mesto sudjenja, vec postupak po normalnim standardima. Ako su generali licno naredili ratni zlocin, onda to predstavlja krivicno delo, ali ovako, to je obicno pokrice za pogresnu i pristrasnu politiku zapada.

Sanja

pre 19 godina

Zar su bitnija četiri generala od cele nacije? Zar svi moramo ispaštati zbog toga što se "junaci" ne žele lepo predati pa odgovarati za svoja nedela. Nikad se narod u Srbiji neće opametiti i nikad nam neće biti bolje sve dok ovi "junaci" budu imali podršku!

Ivan M

pre 19 godina

A sta treba da pise u tom izvestaju? Slazem se da je ovo jos jedno zamajavanje i otezanje - pa o cemu sada sud ima da izvestava? Treba jasno da kazu - ili izrucenje, ili ne! Ovako nasa cela vladajuca struktura bi i onu stvar i da ostanu nevini.

goran

pre 19 godina

Ti ljudi, generali, su branili Srbiju i sve njene gradjane oni nisu bezali na krovove i tavane zgrada i kuca, oni su cuvali nase majke, sestre, decu i hvala im na tome. Oni su casno i posteno branili grobove svojih predaka. Oni nisu politicari, oni ne donose politicke odluke, oni su tu da brane nasu drzavu ako je u opasnosti, pa nisu oni napali nato, nego je nato napao nas zar ne?

Miarcello

pre 19 godina

Ma sta to nama kaze g-dja Smajlovic iz glasila DSS-a, pardon, NIN-a? Sastanci i "mlacenje prazne slame" bi u Medjunarodnoj zajednici trebalo da se shvati da se nesto radi? Da, da...oni su jako naivni.

Miodrag Dinic

pre 19 godina

"Generalska kriza" je samo jedna od desetine kriznih situacija sa kojom je suocena Vlada Srbije, kao i Zajednica SCG. Da u nasoj drzavi postoji "Centar za projektovanje kriznih situacija", koji iziskuje strucnost u projektovanju i upravljanju krizama, mnoge drzavne probleme bi izbegli ili bi ih ublazili. Veoma je tesko na pravi nacin reagovati kada se drzava nalazi pred svrsenim cinom. Kako smo kapitulirali u Kumanovu (po medjunarodnom ratnom pravu) mi jos nemamo status pregovaraca, tako da smo prinudjeni da ispunjavamo uslove Medjunarodne zajednice. Onoga trenutka kada postanemo ozbiljna drzava imamo sanse da steknemo partnerski odnos sa Zapadom i da ravnopravno pregovaramo. Za sada za to pravo smo uskraceni.

Bilja

pre 19 godina

Opet i opet: ne moze se "odbranom nasih majki i sestara" pravdati ubijanje civila, medju kojima i dece, trpanje u kamione na gomilu i prevoz u uzu Srbiju do velike, za to pripremljene rupe! Necu da me tako vojska brani! Hocu da poginem od agresora, necu da moj "cuvar otazbine" ubija neciju decu da bi mene branio!

Uros

pre 19 godina

Protiv Milosevica sam i njegove politike jos od 1988. ... Ali, nije nasa vojska krenula najednom, bez ikakvog povoda, posle decenija iredentizma, balizma i terorizma da bas sada resava kosovsko potanje silom. Vec su ti "borci za slobodu" krenuli s puskom u ruci da proteruju drzavu Srbiju s K&M. Valjda su se konacno osetili dovoljno jaki, a i verovatno dobro nagovoreni i podrzani spolja. Pa sta je trebalo, da mi gandijevski posedamo i pevamo hare krisna, dok oni osvajaju teritorije, bas kako su se hvalili pocetkom 1999 sa 60-70% iste koju drze. Pa onda jos i Nato malo da zaspe bombama. I onda se svi cude sto je nastao opsti krkljanac, mnogo zrtava i grobnica. PA gde se puca, tu se i gine, a gde se gine tu vise racionalnost prestaje. Voleo bih da vidim ove vajne mirotvorce kako usred neke nedodjije ne spavaju nocima, snajper kosi okolo, svakog sekunda moze da se pogine, da vidim da li bi tada tako "racionalno" reagovali i slali svoje staresine na sud, a o pucanju u sve sto se krece da i ne govorim.
Situacija je ovde jednostavna. Vuk je mnogo gladan, a ovce na koje se nameracio su u nasem dvoristu. Pitanje je kako zasititi vuka, a da ovce i dalje budu na broju, pa da jos i dobijemo neke krave pride.

Dule

pre 19 godina

Generali moraju u Hag, na zalost. Ne znam koliko su stvarno krivi jer mi ta "komandna odgovornost" zvuci kao totalna budalastina. Neka idu da mi koji ostajemo ne budemo njihovi zarobljenici, ali neka ih drzava brani u svim mogucim segmentima u kojima su radili ono sto su morali, a ako su naradjivali zlocine onda neka odgovaraju.
A da li ce onda i drugi generali sada odbijati da ucestvuju u nekom mogucem ratu ili napadu na nasu zemlju? Moguce, mada ja mislim da to nece biti isto. Ovi su ratovali za Milosevica koji je pre Kosova bio agresor (izvinjavam se ljudima iz Hr i BiH koji su od tamo proterani, na njihovoj sam strani naravno), ali Dubrovnik i slicno nije odbrana Srba. Drzava mora da zauzme jasan stav oko njihove odbrane kao sto to rade Hrvati!

lale, bec

pre 19 godina

Meni se cini da je ovo slucaj na kome se drasticno prelama ne odnos naroda (kako neki hoce da nametnu, i vojske!?) prema generalima, obavezi odbrane otadzbine, agresiji, patriotizmu i td. vec pitanje: postoji li i funkcionise li uopste drzava ili ne?
Drzava potpise ugovor i kad treba da ga ispuni, stupaju na scenu "pregovaraci" koji u ime nekog i neceg pregovaraju o "dobrovoljnoj predaji" sa Mladicem, Pavkovicem, Lazarevicem i ostalim vojnim licima, pa i sa "civilom" Hadzicem! Kao na pijaci!
Takav stav naravno da podstice kod gradjana uverenje da je sve ambvivalentno, da se moze vrednovati i ovako i onako, da i nije neka narocita obaveza postovati zakone i ugovore, placati porez, respektovati drzavu, sudstvo i drzavne organe, jer iznad svega postoji jedna odlucujuca sila olicena u politici i politicarima koji su trenutno na vlasti.
A bez prave pravne drzave nema ni pravog napretka, pa je potpuno svejedno pricati o ekonomskoj perspektivi, pridruzivanju Evropi, sengenskoj vizi ili patriotizmu - sve se svodi na izbegavanje pogledati istini u oci.

Aca

pre 19 godina

I je sam bio mobilisan svaki put i nisam cinio krivicna dela. Ali generali imaju veca ovlascenja i vecu odgovornost. Sta ako su svojim necinjenjem (onoga sto su po Pravilu sluzbe i po Zakonu bili obavezni da cine) omogucili stravicne zlocine koji su definitivno pocinjeni? Ne pricam ovde o politickoj strani (stajanje pored Mire Markovic na promocijama JUL-a...), nego o konkretnim krivicnim delima za koje ih ovde niko i ne pita (a vecina grakce: "treba im ovde suditi", u stvari da bi zeznuli glupi ostatak sveta i oslobodili ih).
Ali, nema veze, ionako ce ta vecina leci na rudu, samo dok skontaju da im, cisteci ono sto je SM ostavio, nece niko uzeti otkupljene stanove, penzije i radna mesta koja donose 10.000 din. mesecno, pravo na sitan sverc itd.

Nex

pre 19 godina

Niko ne trazi generale zbog toga sto su branili zemlju, vec sto su naredili ili nisu sprecili ili nisu sankcionisali zlocine nad civilima. Ako su oni nevini, nek kazu ko je kriv pa da njemu sudimo. Intervencija NATO-a na Kosovu je posledica masakra u Srebrenici, kada je Zapad odlucio da vise ne okleva u slucaju slicne akcije SM, i bilo je samo pitanje vremena gde i kako ce se to odigrati. Srebrenicki masakr nad ratnim zarobljenicima danas se u knjigama u svetu navodi kao najveci zlocin nakon 2. sv. rata u Evropi, svidjalo se to nama ili ne, tako ostaje zapisano. Za SM je NATO intervencija postala slamka za odrzavanje na vlasti, jer je potpuno poremetila odnose gradjana Srbije sa svim istorijskim saveznicima. Pravo pitanje za drustvo je kako je moguce da u zemlji sa takvom istorijom ratovanja, hrabrosti, junastva i pre svega civilizovanog odnosa prema zarobljenicima, dodje do najokrutnijeg ubijanja civila, deportacija, masovnih grobnica... Jasno je da narod nije kriv sam po sebi, vec intelektualna elita koja je direktno podsticala najokrutnije zlocine, i sve to uz precutan blagoslov dela ili mozda i vecine u SPC. Razne Dnevnike 2 ne zelim ni da spomenem. I bas zbog toga treba smoci snage i razracunati se sa onima koji su zloupotrebili nesrecu srpskog naroda za izlivljavanja nad drugima, pljacke i masovna ubistva. Nije mi drago da nasi generali idu u Hag, ali o tome je trebalo razmisljati kada su zlocini pocinjeni. Zarad svih hrabrih boraca koji su zaista branili sebe i svoje porodice i svoju zemlju i na Kosovi u i BiH i u Hrvatskoj, moramo se osloboditi zlocinaca pa bili oni i u vrhu drzave. U suprotnom, potomci zrtava pokusace da se svete na razne nacine i ne zelim da zamisljam kako bi to izgledalo kada bi se neko ko je u Srebrenici izgubio sve, digao u vazduh u centru Beograda. Zar to treba da docekamo?

ruzica

pre 19 godina

Ne vidim uopshte kome i cemu sluzhe komentari novinara gospodje LJ.Smajlovic. Da li se cini ili se ne cini da drzava neshto radi po pitanju Haga i generala? Sve te smuti pa prospi komentare ne bi trebalo ni citirati - samo uzimaju prostor na sajtu a ne znache ama bash nishta!

Gile, NL

pre 19 godina

Bilo kako bilo kapetani (generali) tonu zajedno sa svojim brodom. Bojim se da se ovim otezanjem stvara privid kako je brod jos uvek na povrsini.

SR Srbin

pre 19 godina

U svakoj normalnoj i ozbiljnoj drzavi, ne bi bilo ni razgovora o bilo kakvim izrucenjima kao sto ni Amerikancima ne pada na pamet da salju svoje cuvare logora na Medjunarodni sud za ratne zlocine. Ne samo da nisu krivi, vec umesto da im se podigne spomenik, neko ima obraza (uglavnom dezerteri i kukavice) da ih prodaje za saku dolara, koje ce opet nestati u vidu magle. Kada vidim pozitivne rezultate dosadasnjih izrucivanja, i kada saznam gde se nalazi 5 miliona dolara uzetih za glavu Slobodana Milosevica, onda mozda i razmislim o bilo kakvoj podrski za izrucivanja na Americke privatne sudove. Srbijanci nikada u istoriji nisu sebe ponizavali vise nego od 5. Oktobra do danas. Ponos je biti Srbin, ali je isto tako zalosno biti Beogradski Srbijanac.

Po redu i zakonu

pre 19 godina

Nadam se da ce Savet sve obaviti strogo po proceduri i legalitetu, znaci preko Saveta ministara zahtev ide Vladi Srbije, tj. ministru pravde, koji ce zahtev uputiti Okruznom sudu...I sve zvanicno molim.
Drzavna organizacija se mora postovati iz prostog razloga sto smo drzava.

Nenad

pre 19 godina

Meni se cini da svi ovi koji su za izrucenje generala zive u nekim holivudskim iluzijama o ratovanju gde umiru samo ti losi. Nazalost, realnost je mnogo prljavija i nema strane u ratu koja nema mrlje na uniformi. Mislim da je glupo trpati sve generale medju kriminalce samo zato sto su bili na duznosti kada je vladao Sloba. Je l' to znaci da, zato sto je Sloba bio na vlasti, oni nisu smeli da brane drzavu i narod?

Vremeplov

pre 19 godina

E, pa ovoliki patriotizam i zamena vrednosti prelaze granice dobrog ukusa. Moze li neka vakcina ili karantin da pomognu onima kojima za sada pomoci nema?
Ili da cekamo, sve ce to priroda resiti sama.

Petrovaradin

pre 19 godina

Da sam ja optuzen za neuporedivo manje delo nego generali (recimo, da sam kao mladalacki nestasak obio trafiku), onda nikakav savet ne bi pricao o meni, niko me ne bi na kolenima molio da se predam, ne bih davao intervjue za TV, i ne bih predlagao da narod na referendumu odluci da li je obijanje trafike zlocin, vec bi mi jednostavno stavili lisice na ruke i pravac u zatvor. Nacionalni ponos voli samo velike zlocine: kad ubijes jednog coveka, ides na robiju i svi te gledaju s gnusanjem, ali kad streljas 7000 ljudi u Srebrenici, onda si heroj i lepe tvoje slike po zidovima.

Detelinara Novi Sad

pre 19 godina

Ako bacimo pogled na nasu istoriju, nacicemo da je uvek odredjen procenat naseg stanovnistva izdavao nase ratnike Turcima, Austrijancima, Nemcima zbog neke trenutne koristi, ali dugorocno gledano je to bilo samo odugovlacenje pravog resenja. Vreme je da se poucimo iz istorije.

Djukan

pre 19 godina

Ovo je isuvise ozbiljno pitanje od zivotnog znacaja za zemlju i ne mozemo se prema njemu odnositi volonterski. Ako smo potpisnici osnivanja ovog tribunala, ako mislimo dalje da zivimo i idemo sa Evropom i svetom, tu nema dileme sta treba uraditi. Dindjicev potez bio je veoma nepopularan ali odgovoran. Nije to stvar ni vlade vec organa koji su nadlezni da to i formalno sprovedu. Mnogo babica kilava deca.

Smilja

pre 19 godina

Oni koji su organizovali zlocine i oni koji su ubijali civile i zarobljenike, sami sebe su ponizili i osudili od tog trenutka. I dokle ce ih neki smatrati "herojima" i "patriotama" ako su pripadnici njihovog naroda, a zlocince, samo one iz drugog naroda. Vreme je da se prekine sa dvostrukim moralom, sa dvostrukim merilima. Svi koji su pocinili zlocine treba da budu izvedeni pred lice pravde.