Petak, 07.12.2018.

14:00

Otkriveno: Brutalni uslovi za rad u poznatoj fabrici dečijih igračaka

Izvor: B92

Otkriveno: Brutalni uslovi za rad u poznatoj fabrici deèijih igraèaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

NEKO

pre 5 godina

Ama odakle im podatak o tolikoj prosecnoj plati? Toliku prosecnu platu imaju samo u Pekingu, Sangaju, Senzenu i mozda jos par vecih gradova. Svi ostali imaju znatno nize plate, dosta gradova je na nivou Srbije ili jos gorem.

stanislav

pre 5 godina

A kod privatnika u Srbiji je drugačije?
Ajde pišite o sitotinji Evrope u Srbiji - rad na crno, ne plačanje bilo kakvih doprinosa, nikakava zaštita na radu, plata - beda neopisiva ako je radnici uopšte dobiju.
Zašto blenete čak u Kinu?
Pogledaj dom svoj anđele.

Dart

pre 5 godina

Bio u Kini nekoliko puta obisao mnogo fabrika i nigde nisam video robove ali sam zato video najmodernije CNC masine u tim istim fabrikama i visokoobucene radnike i uslove o kojima gospoda koja ovde komentarise moze samo da sanja.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Verujete li Gardijanu?
(Milutin019)
Vi rusofili ste cudni ljudi...verovali ste Gardijanu kad je pisao o Snoudenu i Asanzu sada ne?za ove druge fabrika koja pravi diznijeve igracke je kineska...kako ce se raditi koliko je radno vreme,kolike su plate sve odredjuje kineska vlada...ona isporuci robu Dizniju i dobije pare... prosecna plata u kini 800 funti?...to jr mozda prosek u CKKP Kine ali i kini ne sigurno!

Nindza

pre 5 godina

Nije vas malo blam da pisete kako "potlaceni" sklapaci igracaka U LOSOJ SEZONI imaju vecu platu nego momak/devojka koji ce da moderise ovaj komentar, a u dobroj sezoni vise od profesora u Srbiji?
Imaju plate na nivou Grcke ili Madjarske, o kakvim nehumanim i brutalnim uslovima pricate? A cene SVEGA su im daleko nize nego u Grckoj.

Naslov treba da glasi "NKV radna snaga u Kini ce da kesira vise od profesora u dobrom delu Evrope".

nex

pre 5 godina

Postoje dve opcije koje ce promeniti svet,nova svetska radnicka revolucija ili velika osveta majke prirode. Ovo prvo je realnije da ce se pre desiti. I treba! Krajnje je vreme

BOŽJAK

pre 5 godina

amerikanci su još pre par godina napravili analizu kine I došli do zakljucka da je kina ekonomska bomba pred pucanjem stotine miliona mladih kineza su trajnio ivalidi imaju 25 miliona neženja zbog politike jedno dete I cveta berza belog roblja svi hoce da kupe devojku iz dobre I bogate porodice za sina preko 20000 demostracija imaju godišnje milioni kineza seljaka još oru drvenim plugom zemlja zagađena u kini I rusiji je manjina od svoje zemlje napravili sopstvenu koloniju za bogacenje

Komunist

pre 5 godina

Znači prosek plate u Kini je 7700?=875?=980€ a najbrutalnija vest je da radnici rade prekovremeno za 2000?=230?=260€. Uzmimo u obzir cene hrane u Kini i koliko košta život tamo i dolazimo do zaključka da smo mi ovde svi mađioničari jer sa 250€ i Evropskim standardom cena prilagođenim za plate od 2000€ još uvek smo na ovoj planeti.

Sto pitas?

pre 5 godina

Verujete li Gardijanu?
(Milutin019, 8. decembar 2018 09:13)
Ne, normalnije je da verujemo kineskoj komunistickoj partiji i njenom nebeskom lideru, jer su nas tako naucili.

Suke

pre 5 godina

Pise Diznijeva fabrika. Dizni nije kineska.
A da li mislite da Dolce Gabanna i ostali i Gucci i ne znam vec ko bolje placaju radnike od ove americke firme?
Doduse, AMerikanci i svoje gradjane placaju kao robove pa nije cudo sto u Diznijevoj fabrici u Kini imamo horor.
(ema, 8. decembar 2018 10:42)

Sreca kod nas blagostanje, daleko im lepa kuca americka nato vatikanska!

ja realno

pre 5 godina

Ako se neko ovako ponaša pre svom narodu i svojim radnicima, prema nama će sigurno bolje. Idemo, investicije, radna mesta...ajmo ljudi, još malo pa nestalo!

RADE

pre 5 godina

Lepo, lepo......buduća sila od koje se očekuje veća pravda u svetu !
Meni je to jasno.
Definitivno bi nam bilo pametnije da računamo samo na naš kapacitet da krojimo budućnost.
Kina gleda samo svoj interes, takođe i Rusija.

Još malo pa biće kasno

vlasta

pre 5 godina

Ovi sto se zale na Dizni..Gde to ima da firma koju interesuje samo profit,a takva je svaka, treba da brine o pravima radnika?Rodjaci,tu je drzava ,na celu sa vladom koju si birao, da te stiti.Dobro,u Kini ne biras vladu,sama se bira,ali bi ona trebala da stiti interese svojih gradjama.A ne tamo neka strana kompanija,ciji akcionari zele PARE,boli ih uvo za radnike.Znaci,radnik bi sam trebao da bira vlast koja ce da stiti njegove interese-minimalnu platu,radno vreme,uslove rada,zakonsku zastitu i sl.Naravno,Kinu kao i vecinu drzava na svetu zabole uvo za prava radnika.Na zapadu je nesto to malo drugacije,pa je i Dizni odjurio tamo gde mu je bolje.
Tako i mi postajemo obecana zemlja za ove kompanije.Vlast se time hvali,a narod sve vise glasa za njih.I tako..

zax

pre 5 godina

Kina je ultra-kapitalistička zemlja koja izrabljuje radnike, njena vladajuća klika se iz nekog razloga naziva komunistička, valjda da bi imali izgovor da nema izbora, i da imaju jednopartijski sistem.

Adam V.J.

pre 5 godina

Sada je jasno zašto "radnici" RTBa unapred kukaju iako ih Kinezi još nisu preuzeli. Navikli da malo rade a solidno zarađuju! Zbog toga lamentiraju nad Sosinom(Spaskovski) sudbinom u RTBu. Uslov opisanog - da glasaju na izborima kako im se kaže!
Još osamdesetih godina sam dolazio sat vremena ranije zbog primopredaje smene, i ostajao najmanje pola sata posle smene!
Dokaz toga je za sadašnje, nedostižnih 150 000 t Cu /godišnje.

ema

pre 5 godina

@offbalance:

Pise Diznijeva fabrika. Dizni nije kineska.
A da li mislite da Dolce Gabanna i ostali i Gucci i ne znam vec ko bolje placaju radnike od ove americke firme?
Doduse, AMerikanci i svoje gradjane placaju kao robove pa nije cudo sto u Diznijevoj fabrici u Kini imamo horor.

Goran

pre 5 godina

Da izvučemo jedan podatak. Prosečna plata u Kini preko 800 funti.b
(Fert 14, 08. decembar 2018 08:21)

Plata radnika u fabrikama u Srbiji od 25-35000 dinara, plata nase guvernerke >600 000 , prosek plata navedenih je oko 315 000 dinara. Statistika je veoma zaj..... E sad ko veruje u statistike ok.

dd

pre 5 godina

Svi pričate o Kinezima, a niko ne priča o Amerima i Dizniju.
P.S. Zašto se često dešava da nije moguće komentarisati jer ne postoji polje za dodatnu verifikaciju? Da li je to neki vid cenzure ili ...?

Trovach

pre 5 godina

Robovlasnicki sistem nikada nije izumro, samo sada efikasnije "krije noge k'o zmija". Cela ova civilizacija je tako ustrojena da manjina koristi ogromnu vecinu da bi bila sto bogatija iako to vise nema nikakvog smisla. Ispada da je glavni cilj biti prvi na Forbsovoj listi. Ne mozes se vise bahatiti i rasipati jer imas previse para, mozes naruciti Ferari, ili Rols Rojs sav oprocen dijamantima i dobices ga (iako nema upotrebnu vrednost), mozes tandariti najlepse zensko/musko, putovanja po celom svetu te "smaraju" i ne znas sta bi vise, ali neka tvoji robovi rade za saku pirinca.

Vozač

pre 5 godina

Meni je frapantniji podatak da je prosečna plata u Kini 7665 juana što je oko 1000 evra. Uskoro očekujem ovu fabriku igrača u Srbiji, jer su im Kinezi postali preskupi i ovde ih niko neće kritikovati.

Nikola

pre 5 godina

Ovde nista nije u saglasnosti.
Ako se lutka placa 1 peni a zaradi 226? onda svaka radnica napravi 22.600 lutaka mesecno. To je 730 lutaka dnevno.
Kazu da je dnevna proizvodnja 2400 lutaka...pa to napravi 3 radnice!!!
To je kad nepismen novinar pise ili los prevodilac prevodi.

Inace 800? nije uopste losa plata u Kini.

Bush

pre 5 godina

Ako je prosečna plata 7500 yuana po važećem kursu to je oko 900$. Mnogo više nego kod nas. Zato razumem kineske investitore. Ljudi stegnite zube još 400 godine pa će onda biti malo lakše. P.S. uzdaj se use i u svoje kljuse. !!!!!( kralj je gol)

pricam ti pricu

pre 5 godina

tajnom istragom?
u Kini kao ne znaju u kakvim uslovima im rade radnici?
pa celu svoju ekonomiju su napravili na nemilosrdnom izrabljivanju ljudi.

DD

pre 5 godina

U Kini rade i deca i to sa kancer hemikalijama, deca u otrovnom bazenu stoje u vodi do pasa i mešaju tekstil koji se farba. Mnogi obolevaju od kancera pre 20. godine života. Užasi su to.

a zapad je truo??

pre 5 godina

Uzas i katastrofa od zemlje! Da se ne lazemo, njima to ne radi Dizni nego Kinezi koji eksploatisu Kineze. Njima je to socijalizam?? Da siromasni rade za peni a da fabrika uzima ogroman profit. Tako su Kinezi dosli do svojih milijardera. Oni gaze sopstvene ljude, ista stvar kao u Srbiji. Najgori je Srbin prema Srbinu. Kina i Rusija zemlje gde ne postoje ljudska prava i slobode.

Lider regiona

pre 5 godina

Ja uvijek plaćam ljude natprosječno ne zato jer sam ja dobar čovjek i brine me kako oni žive nego zato jer je to meni u ineteresu, židovska šema!

Darbo

pre 5 godina

Nije krivica samo na Kini. Niko ne osuđuje kompaniju Dizni a odgovornost je na njima isto kao i na Kini. Da Dizni traži da se radnici pošteno plate i bili bi plaćeni, ali njima je bitno samo koliki je njihov progit.

Milutin019

pre 5 godina

I baš je Gardijan došao do tih podataka. Sve navedeno je potkrepljeno jednom slikom na početku teksta. Novembar je imao 176 radnih sati (normalnih, bez rada vikendom), novinar tvrdi da u fabrici rade do 170 sati prekovremeno!!! Pa to mu dodje 30 dana rada po 11 sati dnevno!!!
Imali smo mi sličan tekst sa pampersima u Vranju (Jura valjda)
Verujete li Gardijanu?

Auau

pre 5 godina

Meni zaparalo uši ovo da je prosečna plata preko 550 funti sto dođe nekih 600 eura. Da li su ovo realni podaci ili nasminkana statistika? Deluje mi nemoguće da imaju tako visoke plate uz tako nisku cenu rada...

ФонтанаНевиђенаУЕвропи

pre 5 godina

Што би наша власт рекла, важно је да људи раде. Е сад што немају шта да једу од тих бедних плата...

miki

pre 5 godina

U sred Srbije imamo po 100 sati prekovremenog rada koji se ne placa, pa nikom nista. Radnja ca u trafici u centralnoj Srbiji radi 12h 6 dana u nedelji za 150€, pa o tome ne pišete.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Код нас је за нијансу боље, али ако се узме да смо ипак у Европи(макар само и географски), ситуација је прилично иста.

Сами смо криви за то. Како ми тако и они. Уместо да се бунимо као Французи, ми ћутимо и пропадамо. Овце од народа.

Зато су Французи ту где јесу, а ми смо ту где јесмо.

Aca Superstar

pre 5 godina

Jasno vam je da je 225 funti za koje oni rade 250 evra, odnosno 30000 dinara. Većina radnika i ovde radi za taj i manji novac. Jasno je da su uslovi kod naših poslodavaca bolji, ali...

Mediocritical

pre 5 godina

Dok nekom ne smrkne, onom malom što testira igračke, od 7 godina što je zaradio 30milona ili 70... Ne može da svane. A na mladima svet ostaje.

Vilana

pre 5 godina

E pa to je ocito i nasa buducnost,ako dopustimo da u ovoj drzavi jedino zaposlenje mozes dobiti u nekoj kvazi fabrici,gde ne treba mozak ili ambicija da napredujes

room 1408

pre 5 godina

Davnih dana sam ja rekao da Kina vise nije komunistička zemlja.Sve vise milijardera a narod sve veća sirotinja.Samo se još prave da imaju taj sistem uredjenja države.Jaci je kapitalizam kod njih nego u Americi...

room 1408

pre 5 godina

Davnih dana sam ja rekao da Kina vise nije komunistička zemlja.Sve vise milijardera a narod sve veća sirotinja.Samo se još prave da imaju taj sistem uredjenja države.Jaci je kapitalizam kod njih nego u Americi...

Mediocritical

pre 5 godina

Dok nekom ne smrkne, onom malom što testira igračke, od 7 godina što je zaradio 30milona ili 70... Ne može da svane. A na mladima svet ostaje.

Sto pitas?

pre 5 godina

Verujete li Gardijanu?
(Milutin019, 8. decembar 2018 09:13)
Ne, normalnije je da verujemo kineskoj komunistickoj partiji i njenom nebeskom lideru, jer su nas tako naucili.

Goran

pre 5 godina

Da izvučemo jedan podatak. Prosečna plata u Kini preko 800 funti.b
(Fert 14, 08. decembar 2018 08:21)

Plata radnika u fabrikama u Srbiji od 25-35000 dinara, plata nase guvernerke >600 000 , prosek plata navedenih je oko 315 000 dinara. Statistika je veoma zaj..... E sad ko veruje u statistike ok.

Vozač

pre 5 godina

Meni je frapantniji podatak da je prosečna plata u Kini 7665 juana što je oko 1000 evra. Uskoro očekujem ovu fabriku igrača u Srbiji, jer su im Kinezi postali preskupi i ovde ih niko neće kritikovati.

Nikola

pre 5 godina

Ovde nista nije u saglasnosti.
Ako se lutka placa 1 peni a zaradi 226? onda svaka radnica napravi 22.600 lutaka mesecno. To je 730 lutaka dnevno.
Kazu da je dnevna proizvodnja 2400 lutaka...pa to napravi 3 radnice!!!
To je kad nepismen novinar pise ili los prevodilac prevodi.

Inace 800? nije uopste losa plata u Kini.

DD

pre 5 godina

U Kini rade i deca i to sa kancer hemikalijama, deca u otrovnom bazenu stoje u vodi do pasa i mešaju tekstil koji se farba. Mnogi obolevaju od kancera pre 20. godine života. Užasi su to.

ja realno

pre 5 godina

Ako se neko ovako ponaša pre svom narodu i svojim radnicima, prema nama će sigurno bolje. Idemo, investicije, radna mesta...ajmo ljudi, još malo pa nestalo!

miki

pre 5 godina

U sred Srbije imamo po 100 sati prekovremenog rada koji se ne placa, pa nikom nista. Radnja ca u trafici u centralnoj Srbiji radi 12h 6 dana u nedelji za 150€, pa o tome ne pišete.

a zapad je truo??

pre 5 godina

Uzas i katastrofa od zemlje! Da se ne lazemo, njima to ne radi Dizni nego Kinezi koji eksploatisu Kineze. Njima je to socijalizam?? Da siromasni rade za peni a da fabrika uzima ogroman profit. Tako su Kinezi dosli do svojih milijardera. Oni gaze sopstvene ljude, ista stvar kao u Srbiji. Najgori je Srbin prema Srbinu. Kina i Rusija zemlje gde ne postoje ljudska prava i slobode.

Trovach

pre 5 godina

Robovlasnicki sistem nikada nije izumro, samo sada efikasnije "krije noge k'o zmija". Cela ova civilizacija je tako ustrojena da manjina koristi ogromnu vecinu da bi bila sto bogatija iako to vise nema nikakvog smisla. Ispada da je glavni cilj biti prvi na Forbsovoj listi. Ne mozes se vise bahatiti i rasipati jer imas previse para, mozes naruciti Ferari, ili Rols Rojs sav oprocen dijamantima i dobices ga (iako nema upotrebnu vrednost), mozes tandariti najlepse zensko/musko, putovanja po celom svetu te "smaraju" i ne znas sta bi vise, ali neka tvoji robovi rade za saku pirinca.

pricam ti pricu

pre 5 godina

tajnom istragom?
u Kini kao ne znaju u kakvim uslovima im rade radnici?
pa celu svoju ekonomiju su napravili na nemilosrdnom izrabljivanju ljudi.

ФонтанаНевиђенаУЕвропи

pre 5 godina

Што би наша власт рекла, важно је да људи раде. Е сад што немају шта да једу од тих бедних плата...

zax

pre 5 godina

Kina je ultra-kapitalistička zemlja koja izrabljuje radnike, njena vladajuća klika se iz nekog razloga naziva komunistička, valjda da bi imali izgovor da nema izbora, i da imaju jednopartijski sistem.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Код нас је за нијансу боље, али ако се узме да смо ипак у Европи(макар само и географски), ситуација је прилично иста.

Сами смо криви за то. Како ми тако и они. Уместо да се бунимо као Французи, ми ћутимо и пропадамо. Овце од народа.

Зато су Французи ту где јесу, а ми смо ту где јесмо.

Komunist

pre 5 godina

Znači prosek plate u Kini je 7700?=875?=980€ a najbrutalnija vest je da radnici rade prekovremeno za 2000?=230?=260€. Uzmimo u obzir cene hrane u Kini i koliko košta život tamo i dolazimo do zaključka da smo mi ovde svi mađioničari jer sa 250€ i Evropskim standardom cena prilagođenim za plate od 2000€ još uvek smo na ovoj planeti.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Verujete li Gardijanu?
(Milutin019)
Vi rusofili ste cudni ljudi...verovali ste Gardijanu kad je pisao o Snoudenu i Asanzu sada ne?za ove druge fabrika koja pravi diznijeve igracke je kineska...kako ce se raditi koliko je radno vreme,kolike su plate sve odredjuje kineska vlada...ona isporuci robu Dizniju i dobije pare... prosecna plata u kini 800 funti?...to jr mozda prosek u CKKP Kine ali i kini ne sigurno!

BOŽJAK

pre 5 godina

amerikanci su još pre par godina napravili analizu kine I došli do zakljucka da je kina ekonomska bomba pred pucanjem stotine miliona mladih kineza su trajnio ivalidi imaju 25 miliona neženja zbog politike jedno dete I cveta berza belog roblja svi hoce da kupe devojku iz dobre I bogate porodice za sina preko 20000 demostracija imaju godišnje milioni kineza seljaka još oru drvenim plugom zemlja zagađena u kini I rusiji je manjina od svoje zemlje napravili sopstvenu koloniju za bogacenje

ema

pre 5 godina

@offbalance:

Pise Diznijeva fabrika. Dizni nije kineska.
A da li mislite da Dolce Gabanna i ostali i Gucci i ne znam vec ko bolje placaju radnike od ove americke firme?
Doduse, AMerikanci i svoje gradjane placaju kao robove pa nije cudo sto u Diznijevoj fabrici u Kini imamo horor.

vlasta

pre 5 godina

Ovi sto se zale na Dizni..Gde to ima da firma koju interesuje samo profit,a takva je svaka, treba da brine o pravima radnika?Rodjaci,tu je drzava ,na celu sa vladom koju si birao, da te stiti.Dobro,u Kini ne biras vladu,sama se bira,ali bi ona trebala da stiti interese svojih gradjama.A ne tamo neka strana kompanija,ciji akcionari zele PARE,boli ih uvo za radnike.Znaci,radnik bi sam trebao da bira vlast koja ce da stiti njegove interese-minimalnu platu,radno vreme,uslove rada,zakonsku zastitu i sl.Naravno,Kinu kao i vecinu drzava na svetu zabole uvo za prava radnika.Na zapadu je nesto to malo drugacije,pa je i Dizni odjurio tamo gde mu je bolje.
Tako i mi postajemo obecana zemlja za ove kompanije.Vlast se time hvali,a narod sve vise glasa za njih.I tako..

Suke

pre 5 godina

Pise Diznijeva fabrika. Dizni nije kineska.
A da li mislite da Dolce Gabanna i ostali i Gucci i ne znam vec ko bolje placaju radnike od ove americke firme?
Doduse, AMerikanci i svoje gradjane placaju kao robove pa nije cudo sto u Diznijevoj fabrici u Kini imamo horor.
(ema, 8. decembar 2018 10:42)

Sreca kod nas blagostanje, daleko im lepa kuca americka nato vatikanska!

dd

pre 5 godina

Svi pričate o Kinezima, a niko ne priča o Amerima i Dizniju.
P.S. Zašto se često dešava da nije moguće komentarisati jer ne postoji polje za dodatnu verifikaciju? Da li je to neki vid cenzure ili ...?

Lider regiona

pre 5 godina

Ja uvijek plaćam ljude natprosječno ne zato jer sam ja dobar čovjek i brine me kako oni žive nego zato jer je to meni u ineteresu, židovska šema!

Darbo

pre 5 godina

Nije krivica samo na Kini. Niko ne osuđuje kompaniju Dizni a odgovornost je na njima isto kao i na Kini. Da Dizni traži da se radnici pošteno plate i bili bi plaćeni, ali njima je bitno samo koliki je njihov progit.

Bush

pre 5 godina

Ako je prosečna plata 7500 yuana po važećem kursu to je oko 900$. Mnogo više nego kod nas. Zato razumem kineske investitore. Ljudi stegnite zube još 400 godine pa će onda biti malo lakše. P.S. uzdaj se use i u svoje kljuse. !!!!!( kralj je gol)

RADE

pre 5 godina

Lepo, lepo......buduća sila od koje se očekuje veća pravda u svetu !
Meni je to jasno.
Definitivno bi nam bilo pametnije da računamo samo na naš kapacitet da krojimo budućnost.
Kina gleda samo svoj interes, takođe i Rusija.

Još malo pa biće kasno

nex

pre 5 godina

Postoje dve opcije koje ce promeniti svet,nova svetska radnicka revolucija ili velika osveta majke prirode. Ovo prvo je realnije da ce se pre desiti. I treba! Krajnje je vreme

Vilana

pre 5 godina

E pa to je ocito i nasa buducnost,ako dopustimo da u ovoj drzavi jedino zaposlenje mozes dobiti u nekoj kvazi fabrici,gde ne treba mozak ili ambicija da napredujes

Aca Superstar

pre 5 godina

Jasno vam je da je 225 funti za koje oni rade 250 evra, odnosno 30000 dinara. Većina radnika i ovde radi za taj i manji novac. Jasno je da su uslovi kod naših poslodavaca bolji, ali...

Auau

pre 5 godina

Meni zaparalo uši ovo da je prosečna plata preko 550 funti sto dođe nekih 600 eura. Da li su ovo realni podaci ili nasminkana statistika? Deluje mi nemoguće da imaju tako visoke plate uz tako nisku cenu rada...

Adam V.J.

pre 5 godina

Sada je jasno zašto "radnici" RTBa unapred kukaju iako ih Kinezi još nisu preuzeli. Navikli da malo rade a solidno zarađuju! Zbog toga lamentiraju nad Sosinom(Spaskovski) sudbinom u RTBu. Uslov opisanog - da glasaju na izborima kako im se kaže!
Još osamdesetih godina sam dolazio sat vremena ranije zbog primopredaje smene, i ostajao najmanje pola sata posle smene!
Dokaz toga je za sadašnje, nedostižnih 150 000 t Cu /godišnje.

stanislav

pre 5 godina

A kod privatnika u Srbiji je drugačije?
Ajde pišite o sitotinji Evrope u Srbiji - rad na crno, ne plačanje bilo kakvih doprinosa, nikakava zaštita na radu, plata - beda neopisiva ako je radnici uopšte dobiju.
Zašto blenete čak u Kinu?
Pogledaj dom svoj anđele.

Nindza

pre 5 godina

Nije vas malo blam da pisete kako "potlaceni" sklapaci igracaka U LOSOJ SEZONI imaju vecu platu nego momak/devojka koji ce da moderise ovaj komentar, a u dobroj sezoni vise od profesora u Srbiji?
Imaju plate na nivou Grcke ili Madjarske, o kakvim nehumanim i brutalnim uslovima pricate? A cene SVEGA su im daleko nize nego u Grckoj.

Naslov treba da glasi "NKV radna snaga u Kini ce da kesira vise od profesora u dobrom delu Evrope".

Milutin019

pre 5 godina

I baš je Gardijan došao do tih podataka. Sve navedeno je potkrepljeno jednom slikom na početku teksta. Novembar je imao 176 radnih sati (normalnih, bez rada vikendom), novinar tvrdi da u fabrici rade do 170 sati prekovremeno!!! Pa to mu dodje 30 dana rada po 11 sati dnevno!!!
Imali smo mi sličan tekst sa pampersima u Vranju (Jura valjda)
Verujete li Gardijanu?

NEKO

pre 5 godina

Ama odakle im podatak o tolikoj prosecnoj plati? Toliku prosecnu platu imaju samo u Pekingu, Sangaju, Senzenu i mozda jos par vecih gradova. Svi ostali imaju znatno nize plate, dosta gradova je na nivou Srbije ili jos gorem.

Dart

pre 5 godina

Bio u Kini nekoliko puta obisao mnogo fabrika i nigde nisam video robove ali sam zato video najmodernije CNC masine u tim istim fabrikama i visokoobucene radnike i uslove o kojima gospoda koja ovde komentarise moze samo da sanja.

Milutin019

pre 5 godina

I baš je Gardijan došao do tih podataka. Sve navedeno je potkrepljeno jednom slikom na početku teksta. Novembar je imao 176 radnih sati (normalnih, bez rada vikendom), novinar tvrdi da u fabrici rade do 170 sati prekovremeno!!! Pa to mu dodje 30 dana rada po 11 sati dnevno!!!
Imali smo mi sličan tekst sa pampersima u Vranju (Jura valjda)
Verujete li Gardijanu?

room 1408

pre 5 godina

Davnih dana sam ja rekao da Kina vise nije komunistička zemlja.Sve vise milijardera a narod sve veća sirotinja.Samo se još prave da imaju taj sistem uredjenja države.Jaci je kapitalizam kod njih nego u Americi...

ema

pre 5 godina

@offbalance:

Pise Diznijeva fabrika. Dizni nije kineska.
A da li mislite da Dolce Gabanna i ostali i Gucci i ne znam vec ko bolje placaju radnike od ove americke firme?
Doduse, AMerikanci i svoje gradjane placaju kao robove pa nije cudo sto u Diznijevoj fabrici u Kini imamo horor.

Goran

pre 5 godina

Da izvučemo jedan podatak. Prosečna plata u Kini preko 800 funti.b
(Fert 14, 08. decembar 2018 08:21)

Plata radnika u fabrikama u Srbiji od 25-35000 dinara, plata nase guvernerke >600 000 , prosek plata navedenih je oko 315 000 dinara. Statistika je veoma zaj..... E sad ko veruje u statistike ok.

BOŽJAK

pre 5 godina

amerikanci su još pre par godina napravili analizu kine I došli do zakljucka da je kina ekonomska bomba pred pucanjem stotine miliona mladih kineza su trajnio ivalidi imaju 25 miliona neženja zbog politike jedno dete I cveta berza belog roblja svi hoce da kupe devojku iz dobre I bogate porodice za sina preko 20000 demostracija imaju godišnje milioni kineza seljaka još oru drvenim plugom zemlja zagađena u kini I rusiji je manjina od svoje zemlje napravili sopstvenu koloniju za bogacenje

Sto pitas?

pre 5 godina

Verujete li Gardijanu?
(Milutin019, 8. decembar 2018 09:13)
Ne, normalnije je da verujemo kineskoj komunistickoj partiji i njenom nebeskom lideru, jer su nas tako naucili.

Nindza

pre 5 godina

Nije vas malo blam da pisete kako "potlaceni" sklapaci igracaka U LOSOJ SEZONI imaju vecu platu nego momak/devojka koji ce da moderise ovaj komentar, a u dobroj sezoni vise od profesora u Srbiji?
Imaju plate na nivou Grcke ili Madjarske, o kakvim nehumanim i brutalnim uslovima pricate? A cene SVEGA su im daleko nize nego u Grckoj.

Naslov treba da glasi "NKV radna snaga u Kini ce da kesira vise od profesora u dobrom delu Evrope".

Mediocritical

pre 5 godina

Dok nekom ne smrkne, onom malom što testira igračke, od 7 godina što je zaradio 30milona ili 70... Ne može da svane. A na mladima svet ostaje.

a zapad je truo??

pre 5 godina

Uzas i katastrofa od zemlje! Da se ne lazemo, njima to ne radi Dizni nego Kinezi koji eksploatisu Kineze. Njima je to socijalizam?? Da siromasni rade za peni a da fabrika uzima ogroman profit. Tako su Kinezi dosli do svojih milijardera. Oni gaze sopstvene ljude, ista stvar kao u Srbiji. Najgori je Srbin prema Srbinu. Kina i Rusija zemlje gde ne postoje ljudska prava i slobode.

Suke

pre 5 godina

Pise Diznijeva fabrika. Dizni nije kineska.
A da li mislite da Dolce Gabanna i ostali i Gucci i ne znam vec ko bolje placaju radnike od ove americke firme?
Doduse, AMerikanci i svoje gradjane placaju kao robove pa nije cudo sto u Diznijevoj fabrici u Kini imamo horor.
(ema, 8. decembar 2018 10:42)

Sreca kod nas blagostanje, daleko im lepa kuca americka nato vatikanska!

Nikola

pre 5 godina

Ovde nista nije u saglasnosti.
Ako se lutka placa 1 peni a zaradi 226? onda svaka radnica napravi 22.600 lutaka mesecno. To je 730 lutaka dnevno.
Kazu da je dnevna proizvodnja 2400 lutaka...pa to napravi 3 radnice!!!
To je kad nepismen novinar pise ili los prevodilac prevodi.

Inace 800? nije uopste losa plata u Kini.

dd

pre 5 godina

Svi pričate o Kinezima, a niko ne priča o Amerima i Dizniju.
P.S. Zašto se često dešava da nije moguće komentarisati jer ne postoji polje za dodatnu verifikaciju? Da li je to neki vid cenzure ili ...?

Dart

pre 5 godina

Bio u Kini nekoliko puta obisao mnogo fabrika i nigde nisam video robove ali sam zato video najmodernije CNC masine u tim istim fabrikama i visokoobucene radnike i uslove o kojima gospoda koja ovde komentarise moze samo da sanja.

ja realno

pre 5 godina

Ako se neko ovako ponaša pre svom narodu i svojim radnicima, prema nama će sigurno bolje. Idemo, investicije, radna mesta...ajmo ljudi, još malo pa nestalo!

Lider regiona

pre 5 godina

Ja uvijek plaćam ljude natprosječno ne zato jer sam ja dobar čovjek i brine me kako oni žive nego zato jer je to meni u ineteresu, židovska šema!

vlasta

pre 5 godina

Ovi sto se zale na Dizni..Gde to ima da firma koju interesuje samo profit,a takva je svaka, treba da brine o pravima radnika?Rodjaci,tu je drzava ,na celu sa vladom koju si birao, da te stiti.Dobro,u Kini ne biras vladu,sama se bira,ali bi ona trebala da stiti interese svojih gradjama.A ne tamo neka strana kompanija,ciji akcionari zele PARE,boli ih uvo za radnike.Znaci,radnik bi sam trebao da bira vlast koja ce da stiti njegove interese-minimalnu platu,radno vreme,uslove rada,zakonsku zastitu i sl.Naravno,Kinu kao i vecinu drzava na svetu zabole uvo za prava radnika.Na zapadu je nesto to malo drugacije,pa je i Dizni odjurio tamo gde mu je bolje.
Tako i mi postajemo obecana zemlja za ove kompanije.Vlast se time hvali,a narod sve vise glasa za njih.I tako..

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Verujete li Gardijanu?
(Milutin019)
Vi rusofili ste cudni ljudi...verovali ste Gardijanu kad je pisao o Snoudenu i Asanzu sada ne?za ove druge fabrika koja pravi diznijeve igracke je kineska...kako ce se raditi koliko je radno vreme,kolike su plate sve odredjuje kineska vlada...ona isporuci robu Dizniju i dobije pare... prosecna plata u kini 800 funti?...to jr mozda prosek u CKKP Kine ali i kini ne sigurno!

Auau

pre 5 godina

Meni zaparalo uši ovo da je prosečna plata preko 550 funti sto dođe nekih 600 eura. Da li su ovo realni podaci ili nasminkana statistika? Deluje mi nemoguće da imaju tako visoke plate uz tako nisku cenu rada...

Adam V.J.

pre 5 godina

Sada je jasno zašto "radnici" RTBa unapred kukaju iako ih Kinezi još nisu preuzeli. Navikli da malo rade a solidno zarađuju! Zbog toga lamentiraju nad Sosinom(Spaskovski) sudbinom u RTBu. Uslov opisanog - da glasaju na izborima kako im se kaže!
Još osamdesetih godina sam dolazio sat vremena ranije zbog primopredaje smene, i ostajao najmanje pola sata posle smene!
Dokaz toga je za sadašnje, nedostižnih 150 000 t Cu /godišnje.

Vozač

pre 5 godina

Meni je frapantniji podatak da je prosečna plata u Kini 7665 juana što je oko 1000 evra. Uskoro očekujem ovu fabriku igrača u Srbiji, jer su im Kinezi postali preskupi i ovde ih niko neće kritikovati.

nex

pre 5 godina

Postoje dve opcije koje ce promeniti svet,nova svetska radnicka revolucija ili velika osveta majke prirode. Ovo prvo je realnije da ce se pre desiti. I treba! Krajnje je vreme

Brigate Rosse

pre 5 godina

Код нас је за нијансу боље, али ако се узме да смо ипак у Европи(макар само и географски), ситуација је прилично иста.

Сами смо криви за то. Како ми тако и они. Уместо да се бунимо као Французи, ми ћутимо и пропадамо. Овце од народа.

Зато су Французи ту где јесу, а ми смо ту где јесмо.

DD

pre 5 godina

U Kini rade i deca i to sa kancer hemikalijama, deca u otrovnom bazenu stoje u vodi do pasa i mešaju tekstil koji se farba. Mnogi obolevaju od kancera pre 20. godine života. Užasi su to.

zax

pre 5 godina

Kina je ultra-kapitalistička zemlja koja izrabljuje radnike, njena vladajuća klika se iz nekog razloga naziva komunistička, valjda da bi imali izgovor da nema izbora, i da imaju jednopartijski sistem.

pricam ti pricu

pre 5 godina

tajnom istragom?
u Kini kao ne znaju u kakvim uslovima im rade radnici?
pa celu svoju ekonomiju su napravili na nemilosrdnom izrabljivanju ljudi.

RADE

pre 5 godina

Lepo, lepo......buduća sila od koje se očekuje veća pravda u svetu !
Meni je to jasno.
Definitivno bi nam bilo pametnije da računamo samo na naš kapacitet da krojimo budućnost.
Kina gleda samo svoj interes, takođe i Rusija.

Još malo pa biće kasno

Bush

pre 5 godina

Ako je prosečna plata 7500 yuana po važećem kursu to je oko 900$. Mnogo više nego kod nas. Zato razumem kineske investitore. Ljudi stegnite zube još 400 godine pa će onda biti malo lakše. P.S. uzdaj se use i u svoje kljuse. !!!!!( kralj je gol)

Trovach

pre 5 godina

Robovlasnicki sistem nikada nije izumro, samo sada efikasnije "krije noge k'o zmija". Cela ova civilizacija je tako ustrojena da manjina koristi ogromnu vecinu da bi bila sto bogatija iako to vise nema nikakvog smisla. Ispada da je glavni cilj biti prvi na Forbsovoj listi. Ne mozes se vise bahatiti i rasipati jer imas previse para, mozes naruciti Ferari, ili Rols Rojs sav oprocen dijamantima i dobices ga (iako nema upotrebnu vrednost), mozes tandariti najlepse zensko/musko, putovanja po celom svetu te "smaraju" i ne znas sta bi vise, ali neka tvoji robovi rade za saku pirinca.

Aca Superstar

pre 5 godina

Jasno vam je da je 225 funti za koje oni rade 250 evra, odnosno 30000 dinara. Većina radnika i ovde radi za taj i manji novac. Jasno je da su uslovi kod naših poslodavaca bolji, ali...

miki

pre 5 godina

U sred Srbije imamo po 100 sati prekovremenog rada koji se ne placa, pa nikom nista. Radnja ca u trafici u centralnoj Srbiji radi 12h 6 dana u nedelji za 150€, pa o tome ne pišete.

Darbo

pre 5 godina

Nije krivica samo na Kini. Niko ne osuđuje kompaniju Dizni a odgovornost je na njima isto kao i na Kini. Da Dizni traži da se radnici pošteno plate i bili bi plaćeni, ali njima je bitno samo koliki je njihov progit.

Komunist

pre 5 godina

Znači prosek plate u Kini je 7700?=875?=980€ a najbrutalnija vest je da radnici rade prekovremeno za 2000?=230?=260€. Uzmimo u obzir cene hrane u Kini i koliko košta život tamo i dolazimo do zaključka da smo mi ovde svi mađioničari jer sa 250€ i Evropskim standardom cena prilagođenim za plate od 2000€ još uvek smo na ovoj planeti.

stanislav

pre 5 godina

A kod privatnika u Srbiji je drugačije?
Ajde pišite o sitotinji Evrope u Srbiji - rad na crno, ne plačanje bilo kakvih doprinosa, nikakava zaštita na radu, plata - beda neopisiva ako je radnici uopšte dobiju.
Zašto blenete čak u Kinu?
Pogledaj dom svoj anđele.

NEKO

pre 5 godina

Ama odakle im podatak o tolikoj prosecnoj plati? Toliku prosecnu platu imaju samo u Pekingu, Sangaju, Senzenu i mozda jos par vecih gradova. Svi ostali imaju znatno nize plate, dosta gradova je na nivou Srbije ili jos gorem.

Vilana

pre 5 godina

E pa to je ocito i nasa buducnost,ako dopustimo da u ovoj drzavi jedino zaposlenje mozes dobiti u nekoj kvazi fabrici,gde ne treba mozak ili ambicija da napredujes

ФонтанаНевиђенаУЕвропи

pre 5 godina

Што би наша власт рекла, важно је да људи раде. Е сад што немају шта да једу од тих бедних плата...