Nedelja, 25.11.2018.

15:35

Rusija blokirala Kerčki prolaz, objavljen snimak VIDEO

Rusija je sprečila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz.

Izvor: Tanjug

Rusija blokirala Kerèki prolaz, objavljen snimak VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 5 godina

@grama-tika-taka
Zasto je medjunarodno pravo ubijeno agresijom na Jugoslaviju, a ne bilo kojom predhodnom agresijom? Zasto je ta agresija posebnija od one Iraka na Kuvajt ili SSSR-a na Afganistan, Cehoslovacku, Madjarsku..., ili bilo koje drugo, a bilo ih je na desetine?
Uzgred, procitaj memorandum iz Budimpeste, to je ono gde se Rusija obavezuje da nece vrsiti nikakve ekonomske ili politicke pritiske na Ukrajinu te da ce svim sredstvima, ako treba i vojnim, braniti teritorijalni suverenitet Ukrajine. Tu je i definisana granica, Rusija priznaje Krim kao deo Ukrajine.
PS. Kada je istekao aktuelni sporazum o plovidbi Azovskim morem?

ProkopijeElGrande

pre 5 godina

Pa ovo je skandal što rade Rusi. Ko im daje za pravo?
(O.T.A.N., 25. novembar 2018 18:03)

Isti onaj ko i zapadnjacima. Izucili Rusi zapadne skole, da se ne daje 5 para za medjunarodna prava i konvecije i sad samo veselo. Tek ce da bude cirkusa po svetu.

mpanana

pre 5 godina

Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele? 
(Petar, 25. novembar 2018 16:12)

Bosfor-Dardaneli je međunarodni pomorski koridor na koji Turska ne može da polaže teritorijalna prava. To je naravno rešeno dogovorom pre 100 godina, po kom je Turska za uzvrat dobila ono parče Evropskog tla.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Zasto? Kako onda da se obavlja transport vojni ili civilni izmedju Odese i Marijupolja? Ranije, pre pripajanja Krima, to je bila jedna obala, ovako su ih presekli. Ako ih ne puste da prodju onda ce ukrajinski brodovi da budu zaglavljeni u Azovskom moru. Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele?
(Petar, 25. novembar 2018 16:12)
Doslo bi do sukoba koji nikome ne treba,jer bi takav potez znacio rat,a kako je Turska clanica NATO,doslo bi do svetskog rata.
Ukrajina ,sa druge strane,nije clanica NATO,direktan je sused Rusije i trenutno su sukobu,posto su im Rusi oduzeli Krim.

Iskreno,sukob sa Rusijom je jedna od glupljih stvari koje je Ukrajina sebi dozvolila,zato sto je taj sukob bio nepotreban,a izazvali su ga uz podrsku Amerike,tako da su morali da plate cenu gluposti,a cini mi se da ce je jos dugo placati.
Istina,prica moze i da se okrene,tako sto ce na vlast u Ukrajini doci opet prorusko rukovodstvo,koje ce da obnovi veze.

Daleko od toga da podrzavam Rusiju ili da sam rusofil,ali ona kao velika sila ne moze da dozvoli razlicite stvari u svom dvoristu i interesnoj zoni,ima cine da se brani i da preti.Imaju resurse,tehnologiju,ogromnu teritoriju i nuklearno naoruzanje .
Ukrajina nema nista od toga,ali je bila veoma vazan Ruski partner,sve do Majdana.

grama-tika-taka

pre 5 godina

(Petar, 25. novembar 2018 16:12)

Prolaz kroz Bosfor i Dardanele, koje kontroliše Turska, regulisan je konvencijom koja je usvojena u Montreu 20. jula 1936. U doba mira svi trgovački brodovi uživaju slobodnu plovidbu kroz moreuze. Ratni brodovi, oni veći, mogu prolaziti, ali po određenoj proceduri i njihov dolazak se mora unapred najaviti osam do 14 dana. U konvenciji se pravi razlika između priobalnih država Crnog mora i onih koje ne izlaze na Crno more. U vreme rata ili ratne opasnosti Turska može da za vojne brodove propiše poseban režim plovidbe kroz moreuze koji razdvajaju Evropu i Aziju. Revizija konvencije može da se izvrši, kako je u Montreu svojevremeno dogovoreno, na isteku svake druge decenije, tj. zadnja 2016. god.
Pre nekoliko nedelja Rusija je ponudila Ukrajini produženje ugovora o plovidbi Azovskim morem ali je Kijev u startu odbio svaki razgovor iako nije bilo sa ruske strane prejudicirano rešenje ili tekst ugovora .
Što se tiče prava Ukrajine na Krim treba prvo Kijev da suspenduje sve odluke komunističkih vlasti jer se sa jedne strane odriču sovjetskog nasleđa , a sa druge strane se na isto to nasleđe pozivaju kad im odgovara.Međunarodno pravo je zamenjeno pravom sile raspadom SFRJ , a definitivno je ubijeno agresijom na nas 1999. god. .Sve ovo danas je posledica te egzekucije međunarodnog prava.

jasdf

pre 5 godina

@pobesneo maks
Nije Ukrajina "sebi dozvolila" sukob sa Rusijom vec je Rusija, nicim izazvana, izvrsila agresiju na Ukrajine. Ukrajinci, kao i svako drugi na svetu, imaju pravo da se brane pa i onda kada je agresor visestruko jaci. Sta treba, da izvrse masovno samoubistvo kako ne bi bili u sukobu sa Rusijom koja ih je napala?

Eugen

pre 5 godina

Imam kolegenicu iz Ukrajine, iz Marijupolja. Ona kaze da je Azovsko more toliko plitko da moras u vodi do pojasa 100-200m da hodas da bi zaplivao.

una

pre 5 godina

Ne znam što od Rusa očekujete da u svemu poštuju međunarodno pravo...A zašto bi? Ako ćemo da se držimo nekih pravila i propisa, onda ona važe za sve, a ne samo za Ruse. Inače, jači kači.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Mnogi nisu naucili lekcije iz istorije i nisu izvukli nikakve pouke iz 19 i 20 veka kada je Rusija u pitanju.
Da li ce istorija morati opet da se ponavlja ili ne, ostaje da se vidi.
U modernoj istoriji, Rusija (SSSR) je samo jednom izasla iz okvira svojih granica, 1944 kada se protiv napad na Moskovskom frontu zavrsio u Berlinu 1945 i sve to je trajalo do 1990.
Pitam se sta bi se desilo kada bi Rusija opet izasla izvan svojih granica, gde bi se zaustavila i kakve posledice bi to imalo.

Tika

pre 5 godina

Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju
(nikola, 25. novembar 2018 16:21)

Za razliku od "braće" Amerikanaca koji se uvek ostrve na jačeg od sebe, kao na nas 99'...

nb

pre 5 godina

@liberalizam
Panamax brodovi nikad nisu mogli da uplove u Azovsko more jer je previse plitko. Najveci gaz koji je dozvoljen za Azovsko more je oko 9 metara. A luka Mariupolj ne moze da prihvati brodove sa gazom vecim od 8 metara.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Pravda za bratski ukrajinski narod i zelje da izdrze ovu navalu sile, koja cak i zajednicko pravo na Azovsko more pripaja sebi. Ovome mogu da se raduju samo neznalice i ljudi koji ne misle svojom glavom.

Srdjan

pre 5 godina

Rusija je ovim prekrsila medjunarodno pravo o morima. Ukrajina ima pravo na izlaz na otvoreno more iz svojih luka na Azovskom moru i to Rusija ne moze da im zabrani.

neobavezno

pre 5 godina

Svako pozivanje na "medjunarodno pravo" koje su SAD, EU i NATO srusile je pozivanje na nista. Ono mora da postoji za sve ili za nikoga!
Ukrajina nije usla u ruske pogranicne vode a da nije dobila instrukcije od mentora.

Pedu

pre 5 godina

@Nikola
"Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju"
Povuci paralelu sa amerikancima.
Gde je razlika?

Mislim, nije da sam neki rusofil, i da ih branim, ali kad već pljuješ jedne, onda opleti i po drugima.
Čisto radi objektivnosti.

jasdf

pre 5 godina

@organski ventilator
Nije Ukrajina napala Rusiju vec obrnuto. Ukrajinci su svoji na svome, Rusi su okupator koji dodje i prodje. Ili mislis da Rusi imaju bozansko pravo na sve sta pozele, a ostali moraju da se klanjaju i savijaju?

Slobo

pre 5 godina

U Ukrajini su predsednicki izbori za neka 2 meseca, tako da se ovi incidenti mogu da posmatrati u tom smeru. Zao mi je i Rusa i Ukrajinaca, pokrase im politicari-oligasi sve pare i odnesose na zapad.

Milan

pre 5 godina

Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju
(nikola, 25. novembar 2018 16:21)
Pa svi su daleko slabiji od Rusije. Sledeci put nek misle svojom glavom pre nego sto se zamere Rusiji.

liberalizam pravi slabe države a ove bolesne ljude (kao da lečiš viskok šećer niskim, ništa normalno)

pre 5 godina

@Petar
Turska jeste bila stavila zabranu prolasku stare SSSR flote koju su kupili Kinezi. Ovi su to rešili slanjem turista i Turska procveta kao turistička destinacija. A da su ih sa mostom odsekli jesu, specifikacije su mu takve da panamax brodovi ne mogu da prodju. Azovsko more je plićak, Ukrajina ima dve luke koje ne može da koristi, a u suštini za ovu operaciju podigla je skoro celu flotu (smešno je mala u odnosu na Rusku). Pokušava da privuče pažnju na problem, jer imaju usko grlo u snabdevanju preko luka. Na žalost, osim što SAD daju municiju da se dalje konfrotacija osigura, ništa drugog nema kao rezultata, jer ne razgovaraju sa Rusima. Rus neće da popusti, ako SAD snabdeju Ukrajinu potrebnim oružjem za pomorsko ratovanje, neće imati konfor u sukobu sa Iranom. Kako god nestabilnosti na sve strane.

Petar

pre 5 godina

Zasto? Kako onda da se obavlja transport vojni ili civilni izmedju Odese i Marijupolja? Ranije, pre pripajanja Krima, to je bila jedna obala, ovako su ih presekli. Ako ih ne puste da prodju onda ce ukrajinski brodovi da budu zaglavljeni u Azovskom moru. Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele?

Iz zemlje krajnosti

pre 5 godina

Ako krene rat Rusi ce maznuti i Mariupolj, tamo je fabrika aluminijuma koja puni Ukrajinskh budzet sa 20%.
Mogli su Ukrajinci da muzu obe strane, al oni hoce u Nato, sad ce da im se rasparca teritorija.

King Roger

pre 5 godina

Rusi se sile samo sa slabijima.Trebate da se pitate zasto vas nece ukrajina vas bratski narod.Jeste da zapad sve to radi ali ne bi mogli da oni jednostavno vise ne zele da slusaju vase ugnjetavanje.Samo kad bi se to nasim rusofilima objasnilo,ali avaj.

Gledalac

pre 5 godina

Bolje da se zaustave i okrenu, nego da budu potopljeni. Rusija nema kontinentalne baze, ali razmislite o njihovim ‘bazama pod vodom’-podmornice sa nuklearnim naouraženjem. Ovo su činjenice.
Proverite. Ako možete. I razmislite...

deda

pre 5 godina

Kada ignoranti komentarisu ispada da su rusi bas ha-ha odbranili svoje bozansko pravo(da rade sta hoce). Naime haha rusofili uopste ne znaju da je ruska zabrana ulaska Ukrajincima u Azovsko more identicna zabrani kosovskih vlasti za ulazak srpskih zvanicnika. Prosto neka otvore atlas i videce da Ukrajina ima najmanje 100km obale u Azovskom moru sa velikim gradom i lukom Mariupoljem. Radi doticnih rusofila napominjem da ova obala nije na Krimu.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Руси хоће да приморју Украјину на цивилизовано понашања и дипломатски контакт. Украјина са друге стране не мисли својом, већ америчком главом. Разлика у овом конфликту је у томе што су Руси свој на своме, а Украјинци праве будалу од себе.. нажалост.

Iz zemlje krajnosti

pre 5 godina

Ako krene rat Rusi ce maznuti i Mariupolj, tamo je fabrika aluminijuma koja puni Ukrajinskh budzet sa 20%.
Mogli su Ukrajinci da muzu obe strane, al oni hoce u Nato, sad ce da im se rasparca teritorija.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Руси хоће да приморју Украјину на цивилизовано понашања и дипломатски контакт. Украјина са друге стране не мисли својом, већ америчком главом. Разлика у овом конфликту је у томе што су Руси свој на своме, а Украјинци праве будалу од себе.. нажалост.

Milan

pre 5 godina

Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju
(nikola, 25. novembar 2018 16:21)
Pa svi su daleko slabiji od Rusije. Sledeci put nek misle svojom glavom pre nego sto se zamere Rusiji.

Slobo

pre 5 godina

U Ukrajini su predsednicki izbori za neka 2 meseca, tako da se ovi incidenti mogu da posmatrati u tom smeru. Zao mi je i Rusa i Ukrajinaca, pokrase im politicari-oligasi sve pare i odnesose na zapad.

neobavezno

pre 5 godina

Svako pozivanje na "medjunarodno pravo" koje su SAD, EU i NATO srusile je pozivanje na nista. Ono mora da postoji za sve ili za nikoga!
Ukrajina nije usla u ruske pogranicne vode a da nije dobila instrukcije od mentora.

Tika

pre 5 godina

Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju
(nikola, 25. novembar 2018 16:21)

Za razliku od "braće" Amerikanaca koji se uvek ostrve na jačeg od sebe, kao na nas 99'...

liberalizam pravi slabe države a ove bolesne ljude (kao da lečiš viskok šećer niskim, ništa normalno)

pre 5 godina

@Petar
Turska jeste bila stavila zabranu prolasku stare SSSR flote koju su kupili Kinezi. Ovi su to rešili slanjem turista i Turska procveta kao turistička destinacija. A da su ih sa mostom odsekli jesu, specifikacije su mu takve da panamax brodovi ne mogu da prodju. Azovsko more je plićak, Ukrajina ima dve luke koje ne može da koristi, a u suštini za ovu operaciju podigla je skoro celu flotu (smešno je mala u odnosu na Rusku). Pokušava da privuče pažnju na problem, jer imaju usko grlo u snabdevanju preko luka. Na žalost, osim što SAD daju municiju da se dalje konfrotacija osigura, ništa drugog nema kao rezultata, jer ne razgovaraju sa Rusima. Rus neće da popusti, ako SAD snabdeju Ukrajinu potrebnim oružjem za pomorsko ratovanje, neće imati konfor u sukobu sa Iranom. Kako god nestabilnosti na sve strane.

deda

pre 5 godina

Kada ignoranti komentarisu ispada da su rusi bas ha-ha odbranili svoje bozansko pravo(da rade sta hoce). Naime haha rusofili uopste ne znaju da je ruska zabrana ulaska Ukrajincima u Azovsko more identicna zabrani kosovskih vlasti za ulazak srpskih zvanicnika. Prosto neka otvore atlas i videce da Ukrajina ima najmanje 100km obale u Azovskom moru sa velikim gradom i lukom Mariupoljem. Radi doticnih rusofila napominjem da ova obala nije na Krimu.

Gledalac

pre 5 godina

Bolje da se zaustave i okrenu, nego da budu potopljeni. Rusija nema kontinentalne baze, ali razmislite o njihovim ‘bazama pod vodom’-podmornice sa nuklearnim naouraženjem. Ovo su činjenice.
Proverite. Ako možete. I razmislite...

Petar

pre 5 godina

Zasto? Kako onda da se obavlja transport vojni ili civilni izmedju Odese i Marijupolja? Ranije, pre pripajanja Krima, to je bila jedna obala, ovako su ih presekli. Ako ih ne puste da prodju onda ce ukrajinski brodovi da budu zaglavljeni u Azovskom moru. Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele?

jasdf

pre 5 godina

@organski ventilator
Nije Ukrajina napala Rusiju vec obrnuto. Ukrajinci su svoji na svome, Rusi su okupator koji dodje i prodje. Ili mislis da Rusi imaju bozansko pravo na sve sta pozele, a ostali moraju da se klanjaju i savijaju?

Pedu

pre 5 godina

@Nikola
"Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju"
Povuci paralelu sa amerikancima.
Gde je razlika?

Mislim, nije da sam neki rusofil, i da ih branim, ali kad već pljuješ jedne, onda opleti i po drugima.
Čisto radi objektivnosti.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Mnogi nisu naucili lekcije iz istorije i nisu izvukli nikakve pouke iz 19 i 20 veka kada je Rusija u pitanju.
Da li ce istorija morati opet da se ponavlja ili ne, ostaje da se vidi.
U modernoj istoriji, Rusija (SSSR) je samo jednom izasla iz okvira svojih granica, 1944 kada se protiv napad na Moskovskom frontu zavrsio u Berlinu 1945 i sve to je trajalo do 1990.
Pitam se sta bi se desilo kada bi Rusija opet izasla izvan svojih granica, gde bi se zaustavila i kakve posledice bi to imalo.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Zasto? Kako onda da se obavlja transport vojni ili civilni izmedju Odese i Marijupolja? Ranije, pre pripajanja Krima, to je bila jedna obala, ovako su ih presekli. Ako ih ne puste da prodju onda ce ukrajinski brodovi da budu zaglavljeni u Azovskom moru. Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele?
(Petar, 25. novembar 2018 16:12)
Doslo bi do sukoba koji nikome ne treba,jer bi takav potez znacio rat,a kako je Turska clanica NATO,doslo bi do svetskog rata.
Ukrajina ,sa druge strane,nije clanica NATO,direktan je sused Rusije i trenutno su sukobu,posto su im Rusi oduzeli Krim.

Iskreno,sukob sa Rusijom je jedna od glupljih stvari koje je Ukrajina sebi dozvolila,zato sto je taj sukob bio nepotreban,a izazvali su ga uz podrsku Amerike,tako da su morali da plate cenu gluposti,a cini mi se da ce je jos dugo placati.
Istina,prica moze i da se okrene,tako sto ce na vlast u Ukrajini doci opet prorusko rukovodstvo,koje ce da obnovi veze.

Daleko od toga da podrzavam Rusiju ili da sam rusofil,ali ona kao velika sila ne moze da dozvoli razlicite stvari u svom dvoristu i interesnoj zoni,ima cine da se brani i da preti.Imaju resurse,tehnologiju,ogromnu teritoriju i nuklearno naoruzanje .
Ukrajina nema nista od toga,ali je bila veoma vazan Ruski partner,sve do Majdana.

King Roger

pre 5 godina

Rusi se sile samo sa slabijima.Trebate da se pitate zasto vas nece ukrajina vas bratski narod.Jeste da zapad sve to radi ali ne bi mogli da oni jednostavno vise ne zele da slusaju vase ugnjetavanje.Samo kad bi se to nasim rusofilima objasnilo,ali avaj.

nb

pre 5 godina

@liberalizam
Panamax brodovi nikad nisu mogli da uplove u Azovsko more jer je previse plitko. Najveci gaz koji je dozvoljen za Azovsko more je oko 9 metara. A luka Mariupolj ne moze da prihvati brodove sa gazom vecim od 8 metara.

una

pre 5 godina

Ne znam što od Rusa očekujete da u svemu poštuju međunarodno pravo...A zašto bi? Ako ćemo da se držimo nekih pravila i propisa, onda ona važe za sve, a ne samo za Ruse. Inače, jači kači.

grama-tika-taka

pre 5 godina

(Petar, 25. novembar 2018 16:12)

Prolaz kroz Bosfor i Dardanele, koje kontroliše Turska, regulisan je konvencijom koja je usvojena u Montreu 20. jula 1936. U doba mira svi trgovački brodovi uživaju slobodnu plovidbu kroz moreuze. Ratni brodovi, oni veći, mogu prolaziti, ali po određenoj proceduri i njihov dolazak se mora unapred najaviti osam do 14 dana. U konvenciji se pravi razlika između priobalnih država Crnog mora i onih koje ne izlaze na Crno more. U vreme rata ili ratne opasnosti Turska može da za vojne brodove propiše poseban režim plovidbe kroz moreuze koji razdvajaju Evropu i Aziju. Revizija konvencije može da se izvrši, kako je u Montreu svojevremeno dogovoreno, na isteku svake druge decenije, tj. zadnja 2016. god.
Pre nekoliko nedelja Rusija je ponudila Ukrajini produženje ugovora o plovidbi Azovskim morem ali je Kijev u startu odbio svaki razgovor iako nije bilo sa ruske strane prejudicirano rešenje ili tekst ugovora .
Što se tiče prava Ukrajine na Krim treba prvo Kijev da suspenduje sve odluke komunističkih vlasti jer se sa jedne strane odriču sovjetskog nasleđa , a sa druge strane se na isto to nasleđe pozivaju kad im odgovara.Međunarodno pravo je zamenjeno pravom sile raspadom SFRJ , a definitivno je ubijeno agresijom na nas 1999. god. .Sve ovo danas je posledica te egzekucije međunarodnog prava.

Eugen

pre 5 godina

Imam kolegenicu iz Ukrajine, iz Marijupolja. Ona kaze da je Azovsko more toliko plitko da moras u vodi do pojasa 100-200m da hodas da bi zaplivao.

ProkopijeElGrande

pre 5 godina

Pa ovo je skandal što rade Rusi. Ko im daje za pravo?
(O.T.A.N., 25. novembar 2018 18:03)

Isti onaj ko i zapadnjacima. Izucili Rusi zapadne skole, da se ne daje 5 para za medjunarodna prava i konvecije i sad samo veselo. Tek ce da bude cirkusa po svetu.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Pravda za bratski ukrajinski narod i zelje da izdrze ovu navalu sile, koja cak i zajednicko pravo na Azovsko more pripaja sebi. Ovome mogu da se raduju samo neznalice i ljudi koji ne misle svojom glavom.

mpanana

pre 5 godina

Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele? 
(Petar, 25. novembar 2018 16:12)

Bosfor-Dardaneli je međunarodni pomorski koridor na koji Turska ne može da polaže teritorijalna prava. To je naravno rešeno dogovorom pre 100 godina, po kom je Turska za uzvrat dobila ono parče Evropskog tla.

Srdjan

pre 5 godina

Rusija je ovim prekrsila medjunarodno pravo o morima. Ukrajina ima pravo na izlaz na otvoreno more iz svojih luka na Azovskom moru i to Rusija ne moze da im zabrani.

jasdf

pre 5 godina

@pobesneo maks
Nije Ukrajina "sebi dozvolila" sukob sa Rusijom vec je Rusija, nicim izazvana, izvrsila agresiju na Ukrajine. Ukrajinci, kao i svako drugi na svetu, imaju pravo da se brane pa i onda kada je agresor visestruko jaci. Sta treba, da izvrse masovno samoubistvo kako ne bi bili u sukobu sa Rusijom koja ih je napala?

jasdf

pre 5 godina

@grama-tika-taka
Zasto je medjunarodno pravo ubijeno agresijom na Jugoslaviju, a ne bilo kojom predhodnom agresijom? Zasto je ta agresija posebnija od one Iraka na Kuvajt ili SSSR-a na Afganistan, Cehoslovacku, Madjarsku..., ili bilo koje drugo, a bilo ih je na desetine?
Uzgred, procitaj memorandum iz Budimpeste, to je ono gde se Rusija obavezuje da nece vrsiti nikakve ekonomske ili politicke pritiske na Ukrajinu te da ce svim sredstvima, ako treba i vojnim, braniti teritorijalni suverenitet Ukrajine. Tu je i definisana granica, Rusija priznaje Krim kao deo Ukrajine.
PS. Kada je istekao aktuelni sporazum o plovidbi Azovskim morem?

deda

pre 5 godina

Kada ignoranti komentarisu ispada da su rusi bas ha-ha odbranili svoje bozansko pravo(da rade sta hoce). Naime haha rusofili uopste ne znaju da je ruska zabrana ulaska Ukrajincima u Azovsko more identicna zabrani kosovskih vlasti za ulazak srpskih zvanicnika. Prosto neka otvore atlas i videce da Ukrajina ima najmanje 100km obale u Azovskom moru sa velikim gradom i lukom Mariupoljem. Radi doticnih rusofila napominjem da ova obala nije na Krimu.

jasdf

pre 5 godina

@organski ventilator
Nije Ukrajina napala Rusiju vec obrnuto. Ukrajinci su svoji na svome, Rusi su okupator koji dodje i prodje. Ili mislis da Rusi imaju bozansko pravo na sve sta pozele, a ostali moraju da se klanjaju i savijaju?

King Roger

pre 5 godina

Rusi se sile samo sa slabijima.Trebate da se pitate zasto vas nece ukrajina vas bratski narod.Jeste da zapad sve to radi ali ne bi mogli da oni jednostavno vise ne zele da slusaju vase ugnjetavanje.Samo kad bi se to nasim rusofilima objasnilo,ali avaj.

Petar

pre 5 godina

Zasto? Kako onda da se obavlja transport vojni ili civilni izmedju Odese i Marijupolja? Ranije, pre pripajanja Krima, to je bila jedna obala, ovako su ih presekli. Ako ih ne puste da prodju onda ce ukrajinski brodovi da budu zaglavljeni u Azovskom moru. Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele?

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Pravda za bratski ukrajinski narod i zelje da izdrze ovu navalu sile, koja cak i zajednicko pravo na Azovsko more pripaja sebi. Ovome mogu da se raduju samo neznalice i ljudi koji ne misle svojom glavom.

Srdjan

pre 5 godina

Rusija je ovim prekrsila medjunarodno pravo o morima. Ukrajina ima pravo na izlaz na otvoreno more iz svojih luka na Azovskom moru i to Rusija ne moze da im zabrani.

Iz zemlje krajnosti

pre 5 godina

Ako krene rat Rusi ce maznuti i Mariupolj, tamo je fabrika aluminijuma koja puni Ukrajinskh budzet sa 20%.
Mogli su Ukrajinci da muzu obe strane, al oni hoce u Nato, sad ce da im se rasparca teritorija.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Руси хоће да приморју Украјину на цивилизовано понашања и дипломатски контакт. Украјина са друге стране не мисли својом, већ америчком главом. Разлика у овом конфликту је у томе што су Руси свој на своме, а Украјинци праве будалу од себе.. нажалост.

Milan

pre 5 godina

Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju
(nikola, 25. novembar 2018 16:21)
Pa svi su daleko slabiji od Rusije. Sledeci put nek misle svojom glavom pre nego sto se zamere Rusiji.

jasdf

pre 5 godina

@pobesneo maks
Nije Ukrajina "sebi dozvolila" sukob sa Rusijom vec je Rusija, nicim izazvana, izvrsila agresiju na Ukrajine. Ukrajinci, kao i svako drugi na svetu, imaju pravo da se brane pa i onda kada je agresor visestruko jaci. Sta treba, da izvrse masovno samoubistvo kako ne bi bili u sukobu sa Rusijom koja ih je napala?

neobavezno

pre 5 godina

Svako pozivanje na "medjunarodno pravo" koje su SAD, EU i NATO srusile je pozivanje na nista. Ono mora da postoji za sve ili za nikoga!
Ukrajina nije usla u ruske pogranicne vode a da nije dobila instrukcije od mentora.

Gledalac

pre 5 godina

Bolje da se zaustave i okrenu, nego da budu potopljeni. Rusija nema kontinentalne baze, ali razmislite o njihovim ‘bazama pod vodom’-podmornice sa nuklearnim naouraženjem. Ovo su činjenice.
Proverite. Ako možete. I razmislite...

Limar nece doci.

pre 5 godina

Mnogi nisu naucili lekcije iz istorije i nisu izvukli nikakve pouke iz 19 i 20 veka kada je Rusija u pitanju.
Da li ce istorija morati opet da se ponavlja ili ne, ostaje da se vidi.
U modernoj istoriji, Rusija (SSSR) je samo jednom izasla iz okvira svojih granica, 1944 kada se protiv napad na Moskovskom frontu zavrsio u Berlinu 1945 i sve to je trajalo do 1990.
Pitam se sta bi se desilo kada bi Rusija opet izasla izvan svojih granica, gde bi se zaustavila i kakve posledice bi to imalo.

liberalizam pravi slabe države a ove bolesne ljude (kao da lečiš viskok šećer niskim, ništa normalno)

pre 5 godina

@Petar
Turska jeste bila stavila zabranu prolasku stare SSSR flote koju su kupili Kinezi. Ovi su to rešili slanjem turista i Turska procveta kao turistička destinacija. A da su ih sa mostom odsekli jesu, specifikacije su mu takve da panamax brodovi ne mogu da prodju. Azovsko more je plićak, Ukrajina ima dve luke koje ne može da koristi, a u suštini za ovu operaciju podigla je skoro celu flotu (smešno je mala u odnosu na Rusku). Pokušava da privuče pažnju na problem, jer imaju usko grlo u snabdevanju preko luka. Na žalost, osim što SAD daju municiju da se dalje konfrotacija osigura, ništa drugog nema kao rezultata, jer ne razgovaraju sa Rusima. Rus neće da popusti, ako SAD snabdeju Ukrajinu potrebnim oružjem za pomorsko ratovanje, neće imati konfor u sukobu sa Iranom. Kako god nestabilnosti na sve strane.

Slobo

pre 5 godina

U Ukrajini su predsednicki izbori za neka 2 meseca, tako da se ovi incidenti mogu da posmatrati u tom smeru. Zao mi je i Rusa i Ukrajinaca, pokrase im politicari-oligasi sve pare i odnesose na zapad.

Tika

pre 5 godina

Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju
(nikola, 25. novembar 2018 16:21)

Za razliku od "braće" Amerikanaca koji se uvek ostrve na jačeg od sebe, kao na nas 99'...

una

pre 5 godina

Ne znam što od Rusa očekujete da u svemu poštuju međunarodno pravo...A zašto bi? Ako ćemo da se držimo nekih pravila i propisa, onda ona važe za sve, a ne samo za Ruse. Inače, jači kači.

Pedu

pre 5 godina

@Nikola
"Rusi uvek najopasniji kada su daleko slabiji u pitanju"
Povuci paralelu sa amerikancima.
Gde je razlika?

Mislim, nije da sam neki rusofil, i da ih branim, ali kad već pljuješ jedne, onda opleti i po drugima.
Čisto radi objektivnosti.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Zasto? Kako onda da se obavlja transport vojni ili civilni izmedju Odese i Marijupolja? Ranije, pre pripajanja Krima, to je bila jedna obala, ovako su ih presekli. Ako ih ne puste da prodju onda ce ukrajinski brodovi da budu zaglavljeni u Azovskom moru. Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele?
(Petar, 25. novembar 2018 16:12)
Doslo bi do sukoba koji nikome ne treba,jer bi takav potez znacio rat,a kako je Turska clanica NATO,doslo bi do svetskog rata.
Ukrajina ,sa druge strane,nije clanica NATO,direktan je sused Rusije i trenutno su sukobu,posto su im Rusi oduzeli Krim.

Iskreno,sukob sa Rusijom je jedna od glupljih stvari koje je Ukrajina sebi dozvolila,zato sto je taj sukob bio nepotreban,a izazvali su ga uz podrsku Amerike,tako da su morali da plate cenu gluposti,a cini mi se da ce je jos dugo placati.
Istina,prica moze i da se okrene,tako sto ce na vlast u Ukrajini doci opet prorusko rukovodstvo,koje ce da obnovi veze.

Daleko od toga da podrzavam Rusiju ili da sam rusofil,ali ona kao velika sila ne moze da dozvoli razlicite stvari u svom dvoristu i interesnoj zoni,ima cine da se brani i da preti.Imaju resurse,tehnologiju,ogromnu teritoriju i nuklearno naoruzanje .
Ukrajina nema nista od toga,ali je bila veoma vazan Ruski partner,sve do Majdana.

jasdf

pre 5 godina

@grama-tika-taka
Zasto je medjunarodno pravo ubijeno agresijom na Jugoslaviju, a ne bilo kojom predhodnom agresijom? Zasto je ta agresija posebnija od one Iraka na Kuvajt ili SSSR-a na Afganistan, Cehoslovacku, Madjarsku..., ili bilo koje drugo, a bilo ih je na desetine?
Uzgred, procitaj memorandum iz Budimpeste, to je ono gde se Rusija obavezuje da nece vrsiti nikakve ekonomske ili politicke pritiske na Ukrajinu te da ce svim sredstvima, ako treba i vojnim, braniti teritorijalni suverenitet Ukrajine. Tu je i definisana granica, Rusija priznaje Krim kao deo Ukrajine.
PS. Kada je istekao aktuelni sporazum o plovidbi Azovskim morem?

grama-tika-taka

pre 5 godina

(Petar, 25. novembar 2018 16:12)

Prolaz kroz Bosfor i Dardanele, koje kontroliše Turska, regulisan je konvencijom koja je usvojena u Montreu 20. jula 1936. U doba mira svi trgovački brodovi uživaju slobodnu plovidbu kroz moreuze. Ratni brodovi, oni veći, mogu prolaziti, ali po određenoj proceduri i njihov dolazak se mora unapred najaviti osam do 14 dana. U konvenciji se pravi razlika između priobalnih država Crnog mora i onih koje ne izlaze na Crno more. U vreme rata ili ratne opasnosti Turska može da za vojne brodove propiše poseban režim plovidbe kroz moreuze koji razdvajaju Evropu i Aziju. Revizija konvencije može da se izvrši, kako je u Montreu svojevremeno dogovoreno, na isteku svake druge decenije, tj. zadnja 2016. god.
Pre nekoliko nedelja Rusija je ponudila Ukrajini produženje ugovora o plovidbi Azovskim morem ali je Kijev u startu odbio svaki razgovor iako nije bilo sa ruske strane prejudicirano rešenje ili tekst ugovora .
Što se tiče prava Ukrajine na Krim treba prvo Kijev da suspenduje sve odluke komunističkih vlasti jer se sa jedne strane odriču sovjetskog nasleđa , a sa druge strane se na isto to nasleđe pozivaju kad im odgovara.Međunarodno pravo je zamenjeno pravom sile raspadom SFRJ , a definitivno je ubijeno agresijom na nas 1999. god. .Sve ovo danas je posledica te egzekucije međunarodnog prava.

ProkopijeElGrande

pre 5 godina

Pa ovo je skandal što rade Rusi. Ko im daje za pravo?
(O.T.A.N., 25. novembar 2018 18:03)

Isti onaj ko i zapadnjacima. Izucili Rusi zapadne skole, da se ne daje 5 para za medjunarodna prava i konvecije i sad samo veselo. Tek ce da bude cirkusa po svetu.

nb

pre 5 godina

@liberalizam
Panamax brodovi nikad nisu mogli da uplove u Azovsko more jer je previse plitko. Najveci gaz koji je dozvoljen za Azovsko more je oko 9 metara. A luka Mariupolj ne moze da prihvati brodove sa gazom vecim od 8 metara.

mpanana

pre 5 godina

Sta bi bilo da Turska ne pusta ruske brodove da prodju kroz Istanbul i Dardanele? 
(Petar, 25. novembar 2018 16:12)

Bosfor-Dardaneli je međunarodni pomorski koridor na koji Turska ne može da polaže teritorijalna prava. To je naravno rešeno dogovorom pre 100 godina, po kom je Turska za uzvrat dobila ono parče Evropskog tla.

Eugen

pre 5 godina

Imam kolegenicu iz Ukrajine, iz Marijupolja. Ona kaze da je Azovsko more toliko plitko da moras u vodi do pojasa 100-200m da hodas da bi zaplivao.