Nauka

Subota, 24.11.2018.

17:23

Neverovatno otkriće: Ljudski mozak može da predvidi budućnost?

Izvor: B92

Neverovatno otkriæe: Ljudski mozak može da predvidi buduænost? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

dva zeca,tri zeca

pre 5 godina

pustimo mi price,te ovo,te ono,dovoljno je samo da roknu dva tri ozbiljna vulkana pa da vidis brale kako onda izgleda buducnost,mogli bismo sve sto znamo i ne znamo zabiti sebi na jedno mesto;)

Trovach

pre 5 godina

@dobar, dobar...Naravno da sam postavio teoriju u koju ne verujem da bih je istog trena oborio. Naveo sam primere instinktivnog reagovanja, ili uvezbanog reagovanja, a to nema nikakve veze sa vidovitoscu. Buducnost (jos) ne postoji i zato se ne moze predvideti.

nepoznato - nepoznato

pre 5 godina

verovao sad neko ili ne,poneki ljudi da ne kazem odabrani a mozda i jesu primaju na razne nacine informacije koje predskazuju buduce dogadjaje,one su ponekad kodirane a nekad boga mi i ne,zasto,kako,otkud,nema odgovra?

Rak

pre 5 godina

Svakodnevno mi se desava da predvidim koju rec ili recenicu cu cuti u narednih par sekundi, padne mi na pamet onako bezveze ili procitam negde i zatim neko to izgovori. Ili pomislim na neku osobu i sretnem je na ulici. Hmm ima tu neceg...

Nešque

pre 5 godina

90% komentara je o Vucicu na ovako zanimljiv tekst. Ušao sam u komentare da pročitam iskustva, naišao sam na konvenciju komičara. 3 vica od Vucicu i 5 o Vulinu bi bilo dovoljno.

Smuleco

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog. 
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08) 

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.
(PuftaNS, 24. novembar 2018 

U kvntnoj fizici/hemiji sve je manje, ili više verovatno. "Ekgazktna" je samo verovatnoća. Ona je ta koja određuje SVE u Univerzumu.

stado

pre 5 godina

Moj ćale je predvideo ubistvo Đinđića mesec dana pre atentata... Tada smo se posvađali, do te mere, da sam ga tretirao kao bolesnog paranoika.
(Mediocritical, 24. novembar 2018 18:47)

Da nije ćale možda bio u ekipi?! :)
Zezam se, ali mi je to prvo palo na pamet.

alcale

pre 5 godina

Milsim da je to od banana..nasi preci su bili majmuni i jeli puno banana to nas uticalo na razvoj mozga do te mere da smo vidoviti... sta drugo?

Vedran

pre 5 godina

Mozak je samo mehanički deo mašine (kao radio aparat npr) koji prima, procesuira i interpretira informacije (frekvencije) iz univerzalnog polja svesti koji ga okružuje.
U tom polju svesti se nalazi i budućnost koju mi spoznajemo kroz nizove iskustva sadašnjeg trenutka.

Stari čačanin

pre 5 godina

Mogu i ja da predvidim budućnost: Kralj Federer će osvojiti barem dva GS-a u 2019.
(O.T.A.N., 24. novembar 2018 21:14)

Šta je, nedostaju ti vesti o Đokoviću pa si i ovde došao da troluješ. Samo kada bih znao kakva ti je dijagnoza.

Desetar

pre 5 godina

@Trovach
"Predvidjanje buducnosti se mozda najbolje vidi kada se bavite nekim ekipnim sportom. Svojevremeno, dok smo (za 1. maj) igrali mali fudbal, kum je po korner liniji vodio loptu. Uopste nismo bili uigrani, ali sam osetio da ce mi (bio sam pred golom) dodati paralelno i samo sam u pravom momentu u guzvi pruzio nogu i gotovo."
Znači, promašio si ili je golman predvideo kako ćeš šutirati.

Toto-ko-tunjo-zagrebacki-hronicar

pre 5 godina

Mogu i ja da predvidim budućnost: Kralj Federer će osvojiti barem dva GS-a u 2019.
(O.T.A.N., 24. novembar 2018 21:14)

Videće limenke iz Železnika kako gazi "parni valjak" u derbiju. Partizan, jedini prvak Evrope iz Srbije.
(O.T.A.N., 23. novembar 2018 15:46) 

Nevenko

pre 5 godina

Tačno evo ja ,uvek sam pogodio da će sutradan opet svanuti dan.ili da moj mačak neće progovoriti.Ali ponekad ne ide,Nekad davno igrao sam loto i retko sam pogadjao.

Dragan

pre 5 godina

Neke dogadjaje sam predvideo godinama unapred. Ne zato jer sam vidovit nego jer sam naucio da procenim ljude oko sebe. Zahvaljujuci tome, nisam pretrpeo nikakvu znacajnu stetu ali se kajem sto nisam pokusao neke ljude da upozorim.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Vidim AV kako vas mota još 3 godine.
(Swedenonline, 24. novembar 2018 22:02)
kažu težak je Švedski za naučiti

Neko odavde

pre 5 godina

Meni se dešava od kada znam za sebe, da ću sresti na ulici ili da će mi zazvoniti na vrata stana, neka osoba sa kojom se dugo nisam čuo ni video. Kao kroz magnovenje pred očima mi se ukaže slika te osobe ( ponekad je to poznanik, nekad rodjak ), to se uvek desi iznenada, bez ikakvog povoda ili neke asocijacije na tu odredjenu osobu. Verovali ili ne, u roku od narednih 5 - 30 minuta baš ta osoba ili dolazi meni u susret ako sam na ulici, ili nenajavljeno zvoni na vrata mog stana ako sam kod kuće. Ovo mi se dešavalo više desetina puta tokom života. Postoji li neko logično objašnjenje za ovo?

ruarse2803@gmail.comb

pre 5 godina

Na jedno syranuzalske kugle nesto spirited dolaze do nek oh saznanja meђу тим как у многим развијеним тачкама света то је уобичајена ствар на почетку домишлјати добијају Шалке од слабо да кажемо развитох регија само пратите све стране живота отктићете и нову Америку

Bosko

pre 5 godina

Sve i da poverujemo u ovo sto tvrde, ne vidim razliku ni u bar ta dva mehanizma koja navodno mozak ima, jer oba mehanizma (zakljucujem iz teksta) iskljucivo zavise od istih elemenata predvidjanja - iskustvo, logika

Mikele

pre 5 godina

Sta ako mi nismo stvarni, ako smo mi i ceo svet jedna vrsta nekog racunara i kompijuterske simulacije, odnosno neke vestacke inteligencije koja je pustena da se sama razvija u milirardama razlicitih operacija u sekundi, od uvek sam se pitao jesam li ja stvaran i sve da li je stvarno oko mene.

Luna Mujica

pre 5 godina

Ne moze se videti nesto sto se nije dogodilo jer po Fizici nije moguce, ipak po Matematici je moguce naci resenje odnosno unapred videti rezultat. Potrebno je vise faktora uociti, sabrati i oduzeti i naci rezultat. To nas mozak konstantno radi sam podsvesno, a da osoba nije ni svesna. Mnoge stvari nas mozak primeti, a da mi ne primetimo. Kojim intezitetom duva vetar, koliko je ptica napolju trenutno ili da li je mesecina ili nije itd. Na primer prisustvovali ste zemljotresu, vas mozak je registrovao da je zemljotresu predhodila odsutnost cvrkuta i uzmeirenost ptica. Posle vise godina u jednom trenutku osetite strah od zemljotresa koji se dogodi. Vas mozak vam je poslao informaciju na osnovu tumacenja okoline, a da toga niste svesni. U slucaju zemljotresa mi ga tesko predvidimo dok ga zivotinje lako predvidjaju, jer imaju ostrija cula.

Neko je pomenuo da predvidja kad ce mu se brat javiti. Tu se radi o uzajamnim iskustvima. Izmislicu neki primer. Recimo kad ste bili mali vas deka je isao kod komsije utorkom i cetvrtom da igra sah, a brat i vi ste ste penjali na tavan i hvatali golube jer vam je to zabranjivao da se ne povredite. To je bilo vreme da provedete vreme sa bratom u vasem tajnom podvigu. Danas vise nema deke, ali cetvrtak je i onaj isti onaj kisni dan. I ako ste davno zaboravili te dogadjaje, vas mozak se ipak seti brata, ali i bratov mozak se seti vas. I nazove vas brat.

CATAPA

pre 5 godina

zapravo mozak predvidja sta ce oko da vidi za delic sekunde
(aleksa, 24. novembar 2018 19:40)
Upravo tako. Samo što ljude po nebrojeni put iznova fascinira notorna činjenica da ne gledamo očima nego mozgom. Mozak stvara svaku sliku koju vidimo, koriguje "nepravilnosti" (na primer treptanje), ali i stvara slike neposredno očekivanog koje se još nije desilo.
To nema nikakve, ali baš nikakve veze ni sa kakvom vidovitošću. To je način rada naše prirodne "grafičke kartice", grafičkog "koprocesora". u snovima vidimo jednako "stvarne" slike zatvorenih očiju, odnosno "ugašenih kamera".

Uzgred, to "neverovatno otkriće" je poznato odavno, od otkrića filma pa i pre. Jednu sličicu filma ubačenu među 25 malo koji mozak je uspevao da registruje. Ne zato što je trajala 1/25 sekunde, nego zato što je mozak već kreirao tu "sledeću" za stvaranje iluzije kontinuiteta.
Istu "optičku varku" (pod navodnicima jer je to način rada našeg grafičkog sistema) može da proveri svako: neka kopija filma nam deluje sasvim zadovoljavajuće oštro iako su sve pojedinačne MPEG sličice zapravo mutne. Taj efekat i koriste koderi kodeka za filmove, pa tako x265 HEVC može da kompresuje sat i po filma u par stotina megabajta, a za statične slike je praktično neupotrebljiv.

Burazi jaci od cele kafane

pre 5 godina

@ impeRAtor

Hm....to je vazilo do pojave kvantne mehanike. Sada,i dalje mislimo da je univerzum deterministicki odredjen,ali uz odredjen procenat verovatnoce za svaki dogadjaj.

Trovach

pre 5 godina

Predvidjanje buducnosti se mozda najbolje vidi kada se bavite nekim ekipnim sportom. Svojevremeno, dok smo (za 1. maj) igrali mali fudbal, kum je po korner liniji vodio loptu. Uopste nismo bili uigrani, ali sam osetio da ce mi (bio sam pred golom) dodati paralelno i samo sam u pravom momentu u guzvi pruzio nogu i gotovo. Inace nisam bas neki igrac, ali sam predvideo da ce uciniti ono sto je najlogicnije. Samim tim, to nije bila vidovitost, nego brza procena situacije. Kada igramo stoni tenis uopste nema vremena za razmisljanje, nego se sve svodi na iskustvo i vestinu. Predvidjanje buducnosti ne postoji, jer se buducnost jos nije ni desila. Mi mozemo samo da se secamo.

borivoje surdilovic

pre 5 godina

normalno....pa evo...vucic kad je dosao na vlast tacno je znao da ce biti milioner, stefanovic da ce biti doktor....vulin da ce mu tetka poslti pare...itd

Smuleco

pre 5 godina

Predviđanje nekog ishoda, ili događaja se vrši u najvećoj meri na osnovu iskustva proživljenog (lično iskustvo, ili iskustvo nekog drugog) do tog trenutka, i na bazi verovatnoće da će se nešto dogoditi. Inače, to svakako nije predviđanje budućnosti, nego predviđanje najverovatnijeg ishoda na osnovu iskustva, logike, i svih varijabli od kojih očekivani rezultat zavisi.

Mateja

pre 5 godina

Nekoliko puta predvidim nesto, ali samo par sekundi u napred.
Posle toga se zbunim, preispitujem se da li sam lud i da li se to stvarno desilo.

impeRAtor

pre 5 godina

Zivimo u deterministickom univerzumu. Da nam je mozak dovoljno mocan znali bi citavu buducnost do tancina. Ovako, mozemo nesto malo, slucajno, kad se poklope neke stvari koje lako mozemo da procesuiramo. Svaka akcija je posledica prethodne i uzrok buduce...

rodjen u snu

pre 5 godina

lako je za buducnost koju predvidja mozak,postoje daleko,daleko slozenije stvari na koje covek sve i da hoce nikako ne moze uticati jer jednostavno ne prepoznaje iskusenje,da,da,lepo spoznati da imas verne andjele cuvare;)

BOSS

pre 5 godina

Pa mi to znamo odavno,evo nas presjednik sve zna unaprijed.Sto ce biti za 6 mjeseci,sledece godine cak i dalje...
A i mi svi znamo sada da iduce godine necemo.ici na more,a 95 posto i one tamo godine :)

Matoradrtina

pre 5 godina

Ja mogu da gledam u budućnost...ali ne želim... možeš videti onih stvari koje nikako ne želiš da vidiš...ne možeš birati šta želiš gledali , već ti se do godine koje izaberes ...dobijas sve informacije...primera radi pogledao sam pre 10god u budućnost na jedan da...video sam koj ce rezultati biti...uzeo kladio sam se da dobijem ogromnu dobit... već u sledeći dan ( koj nisam pogledao ) završio sam na ortopediju sav polomljen...i bez para i tiketa... budućnost ne možeš promeniti...ali možeš izbeći neželjene posljedice...

milan

pre 5 godina

То је познато још од давнина у старом Египту.Засновано на подсвести и интуицији јер човек са 5 чула опажа занемарљив део у односу на ванчулну перцепцију која је код појединаца Магова веома изражена..

Frizer

pre 5 godina

To ti je trip od uglja.

Meni se nebrojeno puta dešavalo da ujutru prvo vidim onoga koga sam te noći sanjao. Zatim pomislim na nekog najčešće na brata i zvoni telefon, on se javlja, kada gledam tenis, neverovatno ali istinito, skoro redovno predviđam kad će ko napraviti duplu servis grešku ili grešku na mreži i još koješta... Rak u horoskopu.
(Kolubarac, 24. novembar 2018 20:12)

Svemirski gorštak

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08)

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.
(PuftaNS, 24. novembar 2018 19:24)

A ko kaže da je princip neodređenosti jedan od temeljaca našeg kosmosa? I koji još kosmos postoji osim našeg?

Babun

pre 5 godina

Nisam citao clanak ali studije sa slicnim zakljuckom su objavljene pre 15+ godina. A i da nisu zar vam se nije desilo da sanjate neku levu osobu od pre 100 godina i onda je sretnete tog ili narednog dana. Meni se to desilo 10ak puta do sad...

Kolubarac

pre 5 godina

Meni se nebrojeno puta dešavalo da ujutru prvo vidim onoga koga sam te noći sanjao. Zatim pomislim na nekog najčešće na brata i zvoni telefon, on se javlja, kada gledam tenis, neverovatno ali istinito, skoro redovno predviđam kad će ko napraviti duplu servis grešku ili grešku na mreži i još koješta... Rak u horoskopu.

hal 9000

pre 5 godina

Evo jedne hipoteze. Citav zivot oko nas, sve sto percipiramo je simulacija. I mi sami smo simulacija. Takodje simulacija ima nezamislivo velik broj i sve se odvijaju u paraleli. Svako od nas zivi u takodje velikom broju simulacija, ali protokom vremene, u nikim simulacijama umiremo, prestajemo da egzistiramo. Veza izmedju jednog entiteta u raznim simulacijama ostvarena je preko kvantne spregnutosti (quoantum entaglement - QE), takodje QE je odgovorna za "cudne" veze medju entitetima u istoj simulaciji. Zasto i cemu simulacije (ostavimo po strani uverenje da je ovo epska glupost i budimo otvorenog uma). Odogovor na prethodno pitanje ujedno je i odgovor na pitanje koje sebi postavljaju istrazivaci vestacke inteligencije - VI. Glavno pitanje za istrazivace VI je kako se obezbediti da nam ista ne naudi. Odogovor je u stvaranju okruzenja, sveta, svemira u koji se pusta VI, sveta iz kog nece moci da "pobegne". Sveta u kom izlaska iz istog nec moci da se formira ni kao ideja. U pocetku dok je VI jos mlada i ima mali fond znanaj, svet koji je okruzuje je "mali", sunce, mesec, zvezde, ... Kasnije kako se razvija, prostor se siri na galakciju i jata galakcija, citav svemi. Kasnije se sve paralelizuje i obezbedjuju uslovi da VI odgovori na ptanje ko je i gde ide.

Xli

pre 5 godina

Isak Asimov je u jednoj knjizi opisao svet gde su ljudi evoluirali toliko da mogu da predvide tacno sta ce da se desi u narednih 2 minuta. Saobracajne nesrece vise ne postoje na primer. Sto se mene tice, kada pomislim na nekoga iz cistog mira obicno ta osoba pozove na telefon. Ima nesto.

Antibot

pre 5 godina

даш Месију лопту у шеснаестерцу и погоди шта ће се десити.
Даш Карију лопту кад је слободан за три и погоди шта ће бити.
Дај Др. Неши из Београда ресор унутрашњих послова и погоди шта ће се десити.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Кекец, 24. novembar 2018 19:22)

Odvratni ste vise sa tim silovanjem politike i ubacivanjem politicara u svaku, pa i potpuno nepovezanu vest.
Sad iz inata necu glasati za vas, iako sam hteo.

ajm gona šut maj lejdi

pre 5 godina

Necete verovati, ali bas malopre, odvrnem slavinu i javi mi se da ce da potece voda, i ono stvarno potece voda... Probacu da unovcim svoju vidovitost.
(HejDzo, 24. novembar 2018 18:50)

Probaj, vece su ti sanse nego humor da unovcis

i niko više

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.

????

pre 5 godina

Ova mašina je kažu slučajno nastala.
A olovku koju drže u dzepu ima tvorca. I ako bi neko došao sa teorijom da je ta olovka slučajno nastala prozvali bi ga ludim.
Pa ko je ovde lud ????

Кекец

pre 5 godina

даш Месију лопту у шеснаестерцу и погоди шта ће се десити.
Даш Карију лопту кад је слободан за три и погоди шта ће бити.
Дај Др. Неши из Београда ресор унутрашњих послова и погоди шта ће се десити.

PuftaNS

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08)

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Ovo licno znam i potvrdjujem iz visestrukog licnog iskustva, koje mi se ponavljalo na DESETINE puta od svoje pete godine. Nikada nisam uspeo da "vidim" buducnost na vise od 5 minuta unapred, ali tih pet minuta intuicije spaslo mi je zivot NAJMANJE sest puta. Velim da mi je. posle sest iskoriscenih "kviska" ostalo jos oko 3 zivota (mada se sve nesto nadam da necu morati da ih iskoristim).

Potpuno sam siguran - u to nemam nikakve sumnje - da svako od nas poseduje istu sposobnost, samo sto mnogi od nas - iz straha, sujeverja ili osecanja nelagodnosti, ne zele da koriste taj talenat.

Sve sto je potrebno da se ta sposobnost angazuje je kratki trening i sposobnost da se saslusa (slabasni) unutrasnji glas koji vam se UPORNO, 24 CASA DNEVNO obraca. Avaj, neki unutrasnji glas mi govori da ce narodi koji slabo znaju da slusaju druge, malo teze nauciti da slusaju sami sebe. Steta.

Pa vas u tom smislu sve pozdravlja jedan intuitivni zodiacki znak po imenu: rak.

chief of justice

pre 5 godina

Razuvjericu sve koji ne vjeruju da zivimo u simulaciji tako sto cu svima reci da ce ove sezone NBA ligu da osvoji Philadelphia 76ers. Vidimo se u junu 2019godine.

chief of justice

pre 5 godina

Ovo je opste poznato medju vjernicima, zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti, gdje osoba moze putem snova da vidi buducnost, zavisno od toga koliko ste duhovno prosvijetljeni. Sustina naseg postojanja je sluzenje Bogu, ne postoji alternativa, uvijek kad vam lose ide to je znak da ste se udaljili od Boga, zato ako se sjetite Boga, Bog ce se sjetiti i vas.

Deda Proka

pre 5 godina

Pa zar ceo smisao emocija nije da mozak oseća sta je za njega dobro, a šta nije, a to čini tako sto procenjuje i računa ishode raznih scenarija (budućnost)? To je Marx davno regulisao.

Neko iz mase

pre 5 godina

"Ovo je opste poznato medju vjernicima, zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti, gdje osoba moze putem snova da vidi buducnost, zavisno od toga koliko ste duhovno prosvijetljeni. Sustina naseg postojanja je sluzenje Bogu, ne postoji alternativa, uvijek kad vam lose ide to je znak da ste se udaljili od Boga, zato ako se sjetite Boga, Bog ce se sjetiti i vas.
(chief of justice, 24. novembar 2018 19:03)"

Ako po tvojim rečima "...zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti..." to znači da je unapred određeno da se udaljim u Boga (jer ne verujem ni u jednog od malih milion koliko ih je bilo kroz ljudsku istoriju do danas) samim tim sam od rođenja osuđen da mi loše ide u životu...

my way

pre 5 godina

По наслову са све знаком питања испада као да је откривено да људски мозак има способност претпостављања на основу претходних искустава и уочавања (ритмичких) шаблона. Уствари, оно што јесте откриће је само механизам, тј. 2 механизма којима мозак као орган то ради.

HejDzo

pre 5 godina

Necete verovati, ali bas malopre, odvrnem slavinu i javi mi se da ce da potece voda, i ono stvarno potece voda... Probacu da unovcim svoju vidovitost.

Mediocritical

pre 5 godina

Moj ćale je predvideo ubistvo Đinđića mesec dana pre atentata... Tada smo se posvađali, do te mere, da sam ga tretirao kao bolesnog paranoika.

ajm gona šut maj lejdi

pre 5 godina

Necete verovati, ali bas malopre, odvrnem slavinu i javi mi se da ce da potece voda, i ono stvarno potece voda... Probacu da unovcim svoju vidovitost.
(HejDzo, 24. novembar 2018 18:50)

Probaj, vece su ti sanse nego humor da unovcis

Mediocritical

pre 5 godina

Moj ćale je predvideo ubistvo Đinđića mesec dana pre atentata... Tada smo se posvađali, do te mere, da sam ga tretirao kao bolesnog paranoika.

Xli

pre 5 godina

Isak Asimov je u jednoj knjizi opisao svet gde su ljudi evoluirali toliko da mogu da predvide tacno sta ce da se desi u narednih 2 minuta. Saobracajne nesrece vise ne postoje na primer. Sto se mene tice, kada pomislim na nekoga iz cistog mira obicno ta osoba pozove na telefon. Ima nesto.

Кекец

pre 5 godina

даш Месију лопту у шеснаестерцу и погоди шта ће се десити.
Даш Карију лопту кад је слободан за три и погоди шта ће бити.
Дај Др. Неши из Београда ресор унутрашњих послова и погоди шта ће се десити.

HejDzo

pre 5 godina

Necete verovati, ali bas malopre, odvrnem slavinu i javi mi se da ce da potece voda, i ono stvarno potece voda... Probacu da unovcim svoju vidovitost.

my way

pre 5 godina

По наслову са све знаком питања испада као да је откривено да људски мозак има способност претпостављања на основу претходних искустава и уочавања (ритмичких) шаблона. Уствари, оно што јесте откриће је само механизам, тј. 2 механизма којима мозак као орган то ради.

Smuleco

pre 5 godina

Predviđanje nekog ishoda, ili događaja se vrši u najvećoj meri na osnovu iskustva proživljenog (lično iskustvo, ili iskustvo nekog drugog) do tog trenutka, i na bazi verovatnoće da će se nešto dogoditi. Inače, to svakako nije predviđanje budućnosti, nego predviđanje najverovatnijeg ishoda na osnovu iskustva, logike, i svih varijabli od kojih očekivani rezultat zavisi.

borivoje surdilovic

pre 5 godina

normalno....pa evo...vucic kad je dosao na vlast tacno je znao da ce biti milioner, stefanovic da ce biti doktor....vulin da ce mu tetka poslti pare...itd

BOSS

pre 5 godina

Pa mi to znamo odavno,evo nas presjednik sve zna unaprijed.Sto ce biti za 6 mjeseci,sledece godine cak i dalje...
A i mi svi znamo sada da iduce godine necemo.ici na more,a 95 posto i one tamo godine :)

CATAPA

pre 5 godina

zapravo mozak predvidja sta ce oko da vidi za delic sekunde
(aleksa, 24. novembar 2018 19:40)
Upravo tako. Samo što ljude po nebrojeni put iznova fascinira notorna činjenica da ne gledamo očima nego mozgom. Mozak stvara svaku sliku koju vidimo, koriguje "nepravilnosti" (na primer treptanje), ali i stvara slike neposredno očekivanog koje se još nije desilo.
To nema nikakve, ali baš nikakve veze ni sa kakvom vidovitošću. To je način rada naše prirodne "grafičke kartice", grafičkog "koprocesora". u snovima vidimo jednako "stvarne" slike zatvorenih očiju, odnosno "ugašenih kamera".

Uzgred, to "neverovatno otkriće" je poznato odavno, od otkrića filma pa i pre. Jednu sličicu filma ubačenu među 25 malo koji mozak je uspevao da registruje. Ne zato što je trajala 1/25 sekunde, nego zato što je mozak već kreirao tu "sledeću" za stvaranje iluzije kontinuiteta.
Istu "optičku varku" (pod navodnicima jer je to način rada našeg grafičkog sistema) može da proveri svako: neka kopija filma nam deluje sasvim zadovoljavajuće oštro iako su sve pojedinačne MPEG sličice zapravo mutne. Taj efekat i koriste koderi kodeka za filmove, pa tako x265 HEVC može da kompresuje sat i po filma u par stotina megabajta, a za statične slike je praktično neupotrebljiv.

Babun

pre 5 godina

Nisam citao clanak ali studije sa slicnim zakljuckom su objavljene pre 15+ godina. A i da nisu zar vam se nije desilo da sanjate neku levu osobu od pre 100 godina i onda je sretnete tog ili narednog dana. Meni se to desilo 10ak puta do sad...

Mateja

pre 5 godina

Nekoliko puta predvidim nesto, ali samo par sekundi u napred.
Posle toga se zbunim, preispitujem se da li sam lud i da li se to stvarno desilo.

chief of justice

pre 5 godina

Ovo je opste poznato medju vjernicima, zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti, gdje osoba moze putem snova da vidi buducnost, zavisno od toga koliko ste duhovno prosvijetljeni. Sustina naseg postojanja je sluzenje Bogu, ne postoji alternativa, uvijek kad vam lose ide to je znak da ste se udaljili od Boga, zato ako se sjetite Boga, Bog ce se sjetiti i vas.

PuftaNS

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08)

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Ovo licno znam i potvrdjujem iz visestrukog licnog iskustva, koje mi se ponavljalo na DESETINE puta od svoje pete godine. Nikada nisam uspeo da "vidim" buducnost na vise od 5 minuta unapred, ali tih pet minuta intuicije spaslo mi je zivot NAJMANJE sest puta. Velim da mi je. posle sest iskoriscenih "kviska" ostalo jos oko 3 zivota (mada se sve nesto nadam da necu morati da ih iskoristim).

Potpuno sam siguran - u to nemam nikakve sumnje - da svako od nas poseduje istu sposobnost, samo sto mnogi od nas - iz straha, sujeverja ili osecanja nelagodnosti, ne zele da koriste taj talenat.

Sve sto je potrebno da se ta sposobnost angazuje je kratki trening i sposobnost da se saslusa (slabasni) unutrasnji glas koji vam se UPORNO, 24 CASA DNEVNO obraca. Avaj, neki unutrasnji glas mi govori da ce narodi koji slabo znaju da slusaju druge, malo teze nauciti da slusaju sami sebe. Steta.

Pa vas u tom smislu sve pozdravlja jedan intuitivni zodiacki znak po imenu: rak.

i niko više

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.

Antibot

pre 5 godina

даш Месију лопту у шеснаестерцу и погоди шта ће се десити.
Даш Карију лопту кад је слободан за три и погоди шта ће бити.
Дај Др. Неши из Београда ресор унутрашњих послова и погоди шта ће се десити.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Кекец, 24. novembar 2018 19:22)

Odvratni ste vise sa tim silovanjem politike i ubacivanjem politicara u svaku, pa i potpuno nepovezanu vest.
Sad iz inata necu glasati za vas, iako sam hteo.

milan

pre 5 godina

То је познато још од давнина у старом Египту.Засновано на подсвести и интуицији јер човек са 5 чула опажа занемарљив део у односу на ванчулну перцепцију која је код појединаца Магова веома изражена..

Neko iz mase

pre 5 godina

"Ovo je opste poznato medju vjernicima, zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti, gdje osoba moze putem snova da vidi buducnost, zavisno od toga koliko ste duhovno prosvijetljeni. Sustina naseg postojanja je sluzenje Bogu, ne postoji alternativa, uvijek kad vam lose ide to je znak da ste se udaljili od Boga, zato ako se sjetite Boga, Bog ce se sjetiti i vas.
(chief of justice, 24. novembar 2018 19:03)"

Ako po tvojim rečima "...zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti..." to znači da je unapred određeno da se udaljim u Boga (jer ne verujem ni u jednog od malih milion koliko ih je bilo kroz ljudsku istoriju do danas) samim tim sam od rođenja osuđen da mi loše ide u životu...

impeRAtor

pre 5 godina

Zivimo u deterministickom univerzumu. Da nam je mozak dovoljno mocan znali bi citavu buducnost do tancina. Ovako, mozemo nesto malo, slucajno, kad se poklope neke stvari koje lako mozemo da procesuiramo. Svaka akcija je posledica prethodne i uzrok buduce...

Svemirski gorštak

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08)

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.
(PuftaNS, 24. novembar 2018 19:24)

A ko kaže da je princip neodređenosti jedan od temeljaca našeg kosmosa? I koji još kosmos postoji osim našeg?

Trovach

pre 5 godina

Predvidjanje buducnosti se mozda najbolje vidi kada se bavite nekim ekipnim sportom. Svojevremeno, dok smo (za 1. maj) igrali mali fudbal, kum je po korner liniji vodio loptu. Uopste nismo bili uigrani, ali sam osetio da ce mi (bio sam pred golom) dodati paralelno i samo sam u pravom momentu u guzvi pruzio nogu i gotovo. Inace nisam bas neki igrac, ali sam predvideo da ce uciniti ono sto je najlogicnije. Samim tim, to nije bila vidovitost, nego brza procena situacije. Kada igramo stoni tenis uopste nema vremena za razmisljanje, nego se sve svodi na iskustvo i vestinu. Predvidjanje buducnosti ne postoji, jer se buducnost jos nije ni desila. Mi mozemo samo da se secamo.

Frizer

pre 5 godina

To ti je trip od uglja.

Meni se nebrojeno puta dešavalo da ujutru prvo vidim onoga koga sam te noći sanjao. Zatim pomislim na nekog najčešće na brata i zvoni telefon, on se javlja, kada gledam tenis, neverovatno ali istinito, skoro redovno predviđam kad će ko napraviti duplu servis grešku ili grešku na mreži i još koješta... Rak u horoskopu.
(Kolubarac, 24. novembar 2018 20:12)

Deda Proka

pre 5 godina

Pa zar ceo smisao emocija nije da mozak oseća sta je za njega dobro, a šta nije, a to čini tako sto procenjuje i računa ishode raznih scenarija (budućnost)? To je Marx davno regulisao.

hal 9000

pre 5 godina

Evo jedne hipoteze. Citav zivot oko nas, sve sto percipiramo je simulacija. I mi sami smo simulacija. Takodje simulacija ima nezamislivo velik broj i sve se odvijaju u paraleli. Svako od nas zivi u takodje velikom broju simulacija, ali protokom vremene, u nikim simulacijama umiremo, prestajemo da egzistiramo. Veza izmedju jednog entiteta u raznim simulacijama ostvarena je preko kvantne spregnutosti (quoantum entaglement - QE), takodje QE je odgovorna za "cudne" veze medju entitetima u istoj simulaciji. Zasto i cemu simulacije (ostavimo po strani uverenje da je ovo epska glupost i budimo otvorenog uma). Odogovor na prethodno pitanje ujedno je i odgovor na pitanje koje sebi postavljaju istrazivaci vestacke inteligencije - VI. Glavno pitanje za istrazivace VI je kako se obezbediti da nam ista ne naudi. Odogovor je u stvaranju okruzenja, sveta, svemira u koji se pusta VI, sveta iz kog nece moci da "pobegne". Sveta u kom izlaska iz istog nec moci da se formira ni kao ideja. U pocetku dok je VI jos mlada i ima mali fond znanaj, svet koji je okruzuje je "mali", sunce, mesec, zvezde, ... Kasnije kako se razvija, prostor se siri na galakciju i jata galakcija, citav svemi. Kasnije se sve paralelizuje i obezbedjuju uslovi da VI odgovori na ptanje ko je i gde ide.

Kolubarac

pre 5 godina

Meni se nebrojeno puta dešavalo da ujutru prvo vidim onoga koga sam te noći sanjao. Zatim pomislim na nekog najčešće na brata i zvoni telefon, on se javlja, kada gledam tenis, neverovatno ali istinito, skoro redovno predviđam kad će ko napraviti duplu servis grešku ili grešku na mreži i još koješta... Rak u horoskopu.

rodjen u snu

pre 5 godina

lako je za buducnost koju predvidja mozak,postoje daleko,daleko slozenije stvari na koje covek sve i da hoce nikako ne moze uticati jer jednostavno ne prepoznaje iskusenje,da,da,lepo spoznati da imas verne andjele cuvare;)

????

pre 5 godina

Ova mašina je kažu slučajno nastala.
A olovku koju drže u dzepu ima tvorca. I ako bi neko došao sa teorijom da je ta olovka slučajno nastala prozvali bi ga ludim.
Pa ko je ovde lud ????

chief of justice

pre 5 godina

Razuvjericu sve koji ne vjeruju da zivimo u simulaciji tako sto cu svima reci da ce ove sezone NBA ligu da osvoji Philadelphia 76ers. Vidimo se u junu 2019godine.

Burazi jaci od cele kafane

pre 5 godina

@ impeRAtor

Hm....to je vazilo do pojave kvantne mehanike. Sada,i dalje mislimo da je univerzum deterministicki odredjen,ali uz odredjen procenat verovatnoce za svaki dogadjaj.

Matoradrtina

pre 5 godina

Ja mogu da gledam u budućnost...ali ne želim... možeš videti onih stvari koje nikako ne želiš da vidiš...ne možeš birati šta želiš gledali , već ti se do godine koje izaberes ...dobijas sve informacije...primera radi pogledao sam pre 10god u budućnost na jedan da...video sam koj ce rezultati biti...uzeo kladio sam se da dobijem ogromnu dobit... već u sledeći dan ( koj nisam pogledao ) završio sam na ortopediju sav polomljen...i bez para i tiketa... budućnost ne možeš promeniti...ali možeš izbeći neželjene posljedice...

Smuleco

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog. 
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08) 

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.
(PuftaNS, 24. novembar 2018 

U kvntnoj fizici/hemiji sve je manje, ili više verovatno. "Ekgazktna" je samo verovatnoća. Ona je ta koja određuje SVE u Univerzumu.

Nešque

pre 5 godina

90% komentara je o Vucicu na ovako zanimljiv tekst. Ušao sam u komentare da pročitam iskustva, naišao sam na konvenciju komičara. 3 vica od Vucicu i 5 o Vulinu bi bilo dovoljno.

Rak

pre 5 godina

Svakodnevno mi se desava da predvidim koju rec ili recenicu cu cuti u narednih par sekundi, padne mi na pamet onako bezveze ili procitam negde i zatim neko to izgovori. Ili pomislim na neku osobu i sretnem je na ulici. Hmm ima tu neceg...

stado

pre 5 godina

Moj ćale je predvideo ubistvo Đinđića mesec dana pre atentata... Tada smo se posvađali, do te mere, da sam ga tretirao kao bolesnog paranoika.
(Mediocritical, 24. novembar 2018 18:47)

Da nije ćale možda bio u ekipi?! :)
Zezam se, ali mi je to prvo palo na pamet.

Vedran

pre 5 godina

Mozak je samo mehanički deo mašine (kao radio aparat npr) koji prima, procesuira i interpretira informacije (frekvencije) iz univerzalnog polja svesti koji ga okružuje.
U tom polju svesti se nalazi i budućnost koju mi spoznajemo kroz nizove iskustva sadašnjeg trenutka.

Stari čačanin

pre 5 godina

Mogu i ja da predvidim budućnost: Kralj Federer će osvojiti barem dva GS-a u 2019.
(O.T.A.N., 24. novembar 2018 21:14)

Šta je, nedostaju ti vesti o Đokoviću pa si i ovde došao da troluješ. Samo kada bih znao kakva ti je dijagnoza.

Luna Mujica

pre 5 godina

Ne moze se videti nesto sto se nije dogodilo jer po Fizici nije moguce, ipak po Matematici je moguce naci resenje odnosno unapred videti rezultat. Potrebno je vise faktora uociti, sabrati i oduzeti i naci rezultat. To nas mozak konstantno radi sam podsvesno, a da osoba nije ni svesna. Mnoge stvari nas mozak primeti, a da mi ne primetimo. Kojim intezitetom duva vetar, koliko je ptica napolju trenutno ili da li je mesecina ili nije itd. Na primer prisustvovali ste zemljotresu, vas mozak je registrovao da je zemljotresu predhodila odsutnost cvrkuta i uzmeirenost ptica. Posle vise godina u jednom trenutku osetite strah od zemljotresa koji se dogodi. Vas mozak vam je poslao informaciju na osnovu tumacenja okoline, a da toga niste svesni. U slucaju zemljotresa mi ga tesko predvidimo dok ga zivotinje lako predvidjaju, jer imaju ostrija cula.

Neko je pomenuo da predvidja kad ce mu se brat javiti. Tu se radi o uzajamnim iskustvima. Izmislicu neki primer. Recimo kad ste bili mali vas deka je isao kod komsije utorkom i cetvrtom da igra sah, a brat i vi ste ste penjali na tavan i hvatali golube jer vam je to zabranjivao da se ne povredite. To je bilo vreme da provedete vreme sa bratom u vasem tajnom podvigu. Danas vise nema deke, ali cetvrtak je i onaj isti onaj kisni dan. I ako ste davno zaboravili te dogadjaje, vas mozak se ipak seti brata, ali i bratov mozak se seti vas. I nazove vas brat.

Dragan

pre 5 godina

Neke dogadjaje sam predvideo godinama unapred. Ne zato jer sam vidovit nego jer sam naucio da procenim ljude oko sebe. Zahvaljujuci tome, nisam pretrpeo nikakvu znacajnu stetu ali se kajem sto nisam pokusao neke ljude da upozorim.

Mikele

pre 5 godina

Sta ako mi nismo stvarni, ako smo mi i ceo svet jedna vrsta nekog racunara i kompijuterske simulacije, odnosno neke vestacke inteligencije koja je pustena da se sama razvija u milirardama razlicitih operacija u sekundi, od uvek sam se pitao jesam li ja stvaran i sve da li je stvarno oko mene.

Neko odavde

pre 5 godina

Meni se dešava od kada znam za sebe, da ću sresti na ulici ili da će mi zazvoniti na vrata stana, neka osoba sa kojom se dugo nisam čuo ni video. Kao kroz magnovenje pred očima mi se ukaže slika te osobe ( ponekad je to poznanik, nekad rodjak ), to se uvek desi iznenada, bez ikakvog povoda ili neke asocijacije na tu odredjenu osobu. Verovali ili ne, u roku od narednih 5 - 30 minuta baš ta osoba ili dolazi meni u susret ako sam na ulici, ili nenajavljeno zvoni na vrata mog stana ako sam kod kuće. Ovo mi se dešavalo više desetina puta tokom života. Postoji li neko logično objašnjenje za ovo?

Bosko

pre 5 godina

Sve i da poverujemo u ovo sto tvrde, ne vidim razliku ni u bar ta dva mehanizma koja navodno mozak ima, jer oba mehanizma (zakljucujem iz teksta) iskljucivo zavise od istih elemenata predvidjanja - iskustvo, logika

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Vidim AV kako vas mota još 3 godine.
(Swedenonline, 24. novembar 2018 22:02)
kažu težak je Švedski za naučiti

ruarse2803@gmail.comb

pre 5 godina

Na jedno syranuzalske kugle nesto spirited dolaze do nek oh saznanja meђу тим как у многим развијеним тачкама света то је уобичајена ствар на почетку домишлјати добијају Шалке од слабо да кажемо развитох регија само пратите све стране живота отктићете и нову Америку

Desetar

pre 5 godina

@Trovach
"Predvidjanje buducnosti se mozda najbolje vidi kada se bavite nekim ekipnim sportom. Svojevremeno, dok smo (za 1. maj) igrali mali fudbal, kum je po korner liniji vodio loptu. Uopste nismo bili uigrani, ali sam osetio da ce mi (bio sam pred golom) dodati paralelno i samo sam u pravom momentu u guzvi pruzio nogu i gotovo."
Znači, promašio si ili je golman predvideo kako ćeš šutirati.

Toto-ko-tunjo-zagrebacki-hronicar

pre 5 godina

Mogu i ja da predvidim budućnost: Kralj Federer će osvojiti barem dva GS-a u 2019.
(O.T.A.N., 24. novembar 2018 21:14)

Videće limenke iz Železnika kako gazi "parni valjak" u derbiju. Partizan, jedini prvak Evrope iz Srbije.
(O.T.A.N., 23. novembar 2018 15:46) 

alcale

pre 5 godina

Milsim da je to od banana..nasi preci su bili majmuni i jeli puno banana to nas uticalo na razvoj mozga do te mere da smo vidoviti... sta drugo?

nepoznato - nepoznato

pre 5 godina

verovao sad neko ili ne,poneki ljudi da ne kazem odabrani a mozda i jesu primaju na razne nacine informacije koje predskazuju buduce dogadjaje,one su ponekad kodirane a nekad boga mi i ne,zasto,kako,otkud,nema odgovra?

Trovach

pre 5 godina

@dobar, dobar...Naravno da sam postavio teoriju u koju ne verujem da bih je istog trena oborio. Naveo sam primere instinktivnog reagovanja, ili uvezbanog reagovanja, a to nema nikakve veze sa vidovitoscu. Buducnost (jos) ne postoji i zato se ne moze predvideti.

dva zeca,tri zeca

pre 5 godina

pustimo mi price,te ovo,te ono,dovoljno je samo da roknu dva tri ozbiljna vulkana pa da vidis brale kako onda izgleda buducnost,mogli bismo sve sto znamo i ne znamo zabiti sebi na jedno mesto;)

Nevenko

pre 5 godina

Tačno evo ja ,uvek sam pogodio da će sutradan opet svanuti dan.ili da moj mačak neće progovoriti.Ali ponekad ne ide,Nekad davno igrao sam loto i retko sam pogadjao.

HejDzo

pre 5 godina

Necete verovati, ali bas malopre, odvrnem slavinu i javi mi se da ce da potece voda, i ono stvarno potece voda... Probacu da unovcim svoju vidovitost.

chief of justice

pre 5 godina

Ovo je opste poznato medju vjernicima, zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti, gdje osoba moze putem snova da vidi buducnost, zavisno od toga koliko ste duhovno prosvijetljeni. Sustina naseg postojanja je sluzenje Bogu, ne postoji alternativa, uvijek kad vam lose ide to je znak da ste se udaljili od Boga, zato ako se sjetite Boga, Bog ce se sjetiti i vas.

Antibot

pre 5 godina

даш Месију лопту у шеснаестерцу и погоди шта ће се десити.
Даш Карију лопту кад је слободан за три и погоди шта ће бити.
Дај Др. Неши из Београда ресор унутрашњих послова и погоди шта ће се десити.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Кекец, 24. novembar 2018 19:22)

Odvratni ste vise sa tim silovanjem politike i ubacivanjem politicara u svaku, pa i potpuno nepovezanu vest.
Sad iz inata necu glasati za vas, iako sam hteo.

i niko više

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Ovo licno znam i potvrdjujem iz visestrukog licnog iskustva, koje mi se ponavljalo na DESETINE puta od svoje pete godine. Nikada nisam uspeo da "vidim" buducnost na vise od 5 minuta unapred, ali tih pet minuta intuicije spaslo mi je zivot NAJMANJE sest puta. Velim da mi je. posle sest iskoriscenih "kviska" ostalo jos oko 3 zivota (mada se sve nesto nadam da necu morati da ih iskoristim).

Potpuno sam siguran - u to nemam nikakve sumnje - da svako od nas poseduje istu sposobnost, samo sto mnogi od nas - iz straha, sujeverja ili osecanja nelagodnosti, ne zele da koriste taj talenat.

Sve sto je potrebno da se ta sposobnost angazuje je kratki trening i sposobnost da se saslusa (slabasni) unutrasnji glas koji vam se UPORNO, 24 CASA DNEVNO obraca. Avaj, neki unutrasnji glas mi govori da ce narodi koji slabo znaju da slusaju druge, malo teze nauciti da slusaju sami sebe. Steta.

Pa vas u tom smislu sve pozdravlja jedan intuitivni zodiacki znak po imenu: rak.

Matoradrtina

pre 5 godina

Ja mogu da gledam u budućnost...ali ne želim... možeš videti onih stvari koje nikako ne želiš da vidiš...ne možeš birati šta želiš gledali , već ti se do godine koje izaberes ...dobijas sve informacije...primera radi pogledao sam pre 10god u budućnost na jedan da...video sam koj ce rezultati biti...uzeo kladio sam se da dobijem ogromnu dobit... već u sledeći dan ( koj nisam pogledao ) završio sam na ortopediju sav polomljen...i bez para i tiketa... budućnost ne možeš promeniti...ali možeš izbeći neželjene posljedice...

????

pre 5 godina

Ova mašina je kažu slučajno nastala.
A olovku koju drže u dzepu ima tvorca. I ako bi neko došao sa teorijom da je ta olovka slučajno nastala prozvali bi ga ludim.
Pa ko je ovde lud ????

Mediocritical

pre 5 godina

Moj ćale je predvideo ubistvo Đinđića mesec dana pre atentata... Tada smo se posvađali, do te mere, da sam ga tretirao kao bolesnog paranoika.

rodjen u snu

pre 5 godina

lako je za buducnost koju predvidja mozak,postoje daleko,daleko slozenije stvari na koje covek sve i da hoce nikako ne moze uticati jer jednostavno ne prepoznaje iskusenje,da,da,lepo spoznati da imas verne andjele cuvare;)

hal 9000

pre 5 godina

Evo jedne hipoteze. Citav zivot oko nas, sve sto percipiramo je simulacija. I mi sami smo simulacija. Takodje simulacija ima nezamislivo velik broj i sve se odvijaju u paraleli. Svako od nas zivi u takodje velikom broju simulacija, ali protokom vremene, u nikim simulacijama umiremo, prestajemo da egzistiramo. Veza izmedju jednog entiteta u raznim simulacijama ostvarena je preko kvantne spregnutosti (quoantum entaglement - QE), takodje QE je odgovorna za "cudne" veze medju entitetima u istoj simulaciji. Zasto i cemu simulacije (ostavimo po strani uverenje da je ovo epska glupost i budimo otvorenog uma). Odogovor na prethodno pitanje ujedno je i odgovor na pitanje koje sebi postavljaju istrazivaci vestacke inteligencije - VI. Glavno pitanje za istrazivace VI je kako se obezbediti da nam ista ne naudi. Odogovor je u stvaranju okruzenja, sveta, svemira u koji se pusta VI, sveta iz kog nece moci da "pobegne". Sveta u kom izlaska iz istog nec moci da se formira ni kao ideja. U pocetku dok je VI jos mlada i ima mali fond znanaj, svet koji je okruzuje je "mali", sunce, mesec, zvezde, ... Kasnije kako se razvija, prostor se siri na galakciju i jata galakcija, citav svemi. Kasnije se sve paralelizuje i obezbedjuju uslovi da VI odgovori na ptanje ko je i gde ide.

PuftaNS

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08)

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.

Svemirski gorštak

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog.
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08)

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.
(PuftaNS, 24. novembar 2018 19:24)

A ko kaže da je princip neodređenosti jedan od temeljaca našeg kosmosa? I koji još kosmos postoji osim našeg?

ajm gona šut maj lejdi

pre 5 godina

Necete verovati, ali bas malopre, odvrnem slavinu i javi mi se da ce da potece voda, i ono stvarno potece voda... Probacu da unovcim svoju vidovitost.
(HejDzo, 24. novembar 2018 18:50)

Probaj, vece su ti sanse nego humor da unovcis

Frizer

pre 5 godina

To ti je trip od uglja.

Meni se nebrojeno puta dešavalo da ujutru prvo vidim onoga koga sam te noći sanjao. Zatim pomislim na nekog najčešće na brata i zvoni telefon, on se javlja, kada gledam tenis, neverovatno ali istinito, skoro redovno predviđam kad će ko napraviti duplu servis grešku ili grešku na mreži i još koješta... Rak u horoskopu.
(Kolubarac, 24. novembar 2018 20:12)

Kolubarac

pre 5 godina

Meni se nebrojeno puta dešavalo da ujutru prvo vidim onoga koga sam te noći sanjao. Zatim pomislim na nekog najčešće na brata i zvoni telefon, on se javlja, kada gledam tenis, neverovatno ali istinito, skoro redovno predviđam kad će ko napraviti duplu servis grešku ili grešku na mreži i još koješta... Rak u horoskopu.

Xli

pre 5 godina

Isak Asimov je u jednoj knjizi opisao svet gde su ljudi evoluirali toliko da mogu da predvide tacno sta ce da se desi u narednih 2 minuta. Saobracajne nesrece vise ne postoje na primer. Sto se mene tice, kada pomislim na nekoga iz cistog mira obicno ta osoba pozove na telefon. Ima nesto.

Кекец

pre 5 godina

даш Месију лопту у шеснаестерцу и погоди шта ће се десити.
Даш Карију лопту кад је слободан за три и погоди шта ће бити.
Дај Др. Неши из Београда ресор унутрашњих послова и погоди шта ће се десити.

impeRAtor

pre 5 godina

Zivimo u deterministickom univerzumu. Da nam je mozak dovoljno mocan znali bi citavu buducnost do tancina. Ovako, mozemo nesto malo, slucajno, kad se poklope neke stvari koje lako mozemo da procesuiramo. Svaka akcija je posledica prethodne i uzrok buduce...

Trovach

pre 5 godina

Predvidjanje buducnosti se mozda najbolje vidi kada se bavite nekim ekipnim sportom. Svojevremeno, dok smo (za 1. maj) igrali mali fudbal, kum je po korner liniji vodio loptu. Uopste nismo bili uigrani, ali sam osetio da ce mi (bio sam pred golom) dodati paralelno i samo sam u pravom momentu u guzvi pruzio nogu i gotovo. Inace nisam bas neki igrac, ali sam predvideo da ce uciniti ono sto je najlogicnije. Samim tim, to nije bila vidovitost, nego brza procena situacije. Kada igramo stoni tenis uopste nema vremena za razmisljanje, nego se sve svodi na iskustvo i vestinu. Predvidjanje buducnosti ne postoji, jer se buducnost jos nije ni desila. Mi mozemo samo da se secamo.

BOSS

pre 5 godina

Pa mi to znamo odavno,evo nas presjednik sve zna unaprijed.Sto ce biti za 6 mjeseci,sledece godine cak i dalje...
A i mi svi znamo sada da iduce godine necemo.ici na more,a 95 posto i one tamo godine :)

Babun

pre 5 godina

Nisam citao clanak ali studije sa slicnim zakljuckom su objavljene pre 15+ godina. A i da nisu zar vam se nije desilo da sanjate neku levu osobu od pre 100 godina i onda je sretnete tog ili narednog dana. Meni se to desilo 10ak puta do sad...

milan

pre 5 godina

То је познато још од давнина у старом Египту.Засновано на подсвести и интуицији јер човек са 5 чула опажа занемарљив део у односу на ванчулну перцепцију која је код појединаца Магова веома изражена..

borivoje surdilovic

pre 5 godina

normalno....pa evo...vucic kad je dosao na vlast tacno je znao da ce biti milioner, stefanovic da ce biti doktor....vulin da ce mu tetka poslti pare...itd

Neko iz mase

pre 5 godina

"Ovo je opste poznato medju vjernicima, zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti, gdje osoba moze putem snova da vidi buducnost, zavisno od toga koliko ste duhovno prosvijetljeni. Sustina naseg postojanja je sluzenje Bogu, ne postoji alternativa, uvijek kad vam lose ide to je znak da ste se udaljili od Boga, zato ako se sjetite Boga, Bog ce se sjetiti i vas.
(chief of justice, 24. novembar 2018 19:03)"

Ako po tvojim rečima "...zivimo u simulaciji odnosno u unaprijed odredjenoj stvarnosti..." to znači da je unapred određeno da se udaljim u Boga (jer ne verujem ni u jednog od malih milion koliko ih je bilo kroz ljudsku istoriju do danas) samim tim sam od rođenja osuđen da mi loše ide u životu...

Deda Proka

pre 5 godina

Pa zar ceo smisao emocija nije da mozak oseća sta je za njega dobro, a šta nije, a to čini tako sto procenjuje i računa ishode raznih scenarija (budućnost)? To je Marx davno regulisao.

chief of justice

pre 5 godina

Razuvjericu sve koji ne vjeruju da zivimo u simulaciji tako sto cu svima reci da ce ove sezone NBA ligu da osvoji Philadelphia 76ers. Vidimo se u junu 2019godine.

Smuleco

pre 5 godina

Predviđanje nekog ishoda, ili događaja se vrši u najvećoj meri na osnovu iskustva proživljenog (lično iskustvo, ili iskustvo nekog drugog) do tog trenutka, i na bazi verovatnoće da će se nešto dogoditi. Inače, to svakako nije predviđanje budućnosti, nego predviđanje najverovatnijeg ishoda na osnovu iskustva, logike, i svih varijabli od kojih očekivani rezultat zavisi.

CATAPA

pre 5 godina

zapravo mozak predvidja sta ce oko da vidi za delic sekunde
(aleksa, 24. novembar 2018 19:40)
Upravo tako. Samo što ljude po nebrojeni put iznova fascinira notorna činjenica da ne gledamo očima nego mozgom. Mozak stvara svaku sliku koju vidimo, koriguje "nepravilnosti" (na primer treptanje), ali i stvara slike neposredno očekivanog koje se još nije desilo.
To nema nikakve, ali baš nikakve veze ni sa kakvom vidovitošću. To je način rada naše prirodne "grafičke kartice", grafičkog "koprocesora". u snovima vidimo jednako "stvarne" slike zatvorenih očiju, odnosno "ugašenih kamera".

Uzgred, to "neverovatno otkriće" je poznato odavno, od otkrića filma pa i pre. Jednu sličicu filma ubačenu među 25 malo koji mozak je uspevao da registruje. Ne zato što je trajala 1/25 sekunde, nego zato što je mozak već kreirao tu "sledeću" za stvaranje iluzije kontinuiteta.
Istu "optičku varku" (pod navodnicima jer je to način rada našeg grafičkog sistema) može da proveri svako: neka kopija filma nam deluje sasvim zadovoljavajuće oštro iako su sve pojedinačne MPEG sličice zapravo mutne. Taj efekat i koriste koderi kodeka za filmove, pa tako x265 HEVC može da kompresuje sat i po filma u par stotina megabajta, a za statične slike je praktično neupotrebljiv.

Burazi jaci od cele kafane

pre 5 godina

@ impeRAtor

Hm....to je vazilo do pojave kvantne mehanike. Sada,i dalje mislimo da je univerzum deterministicki odredjen,ali uz odredjen procenat verovatnoce za svaki dogadjaj.

my way

pre 5 godina

По наслову са све знаком питања испада као да је откривено да људски мозак има способност претпостављања на основу претходних искустава и уочавања (ритмичких) шаблона. Уствари, оно што јесте откриће је само механизам, тј. 2 механизма којима мозак као орган то ради.

Mateja

pre 5 godina

Nekoliko puta predvidim nesto, ali samo par sekundi u napred.
Posle toga se zbunim, preispitujem se da li sam lud i da li se to stvarno desilo.

ruarse2803@gmail.comb

pre 5 godina

Na jedno syranuzalske kugle nesto spirited dolaze do nek oh saznanja meђу тим как у многим развијеним тачкама света то је уобичајена ствар на почетку домишлјати добијају Шалке од слабо да кажемо развитох регија само пратите све стране живота отктићете и нову Америку

alcale

pre 5 godina

Milsim da je to od banana..nasi preci su bili majmuni i jeli puno banana to nas uticalo na razvoj mozga do te mere da smo vidoviti... sta drugo?

Trovach

pre 5 godina

@dobar, dobar...Naravno da sam postavio teoriju u koju ne verujem da bih je istog trena oborio. Naveo sam primere instinktivnog reagovanja, ili uvezbanog reagovanja, a to nema nikakve veze sa vidovitoscu. Buducnost (jos) ne postoji i zato se ne moze predvideti.

Mikele

pre 5 godina

Sta ako mi nismo stvarni, ako smo mi i ceo svet jedna vrsta nekog racunara i kompijuterske simulacije, odnosno neke vestacke inteligencije koja je pustena da se sama razvija u milirardama razlicitih operacija u sekundi, od uvek sam se pitao jesam li ja stvaran i sve da li je stvarno oko mene.

Smuleco

pre 5 godina

Predviđati može svako. Na osnovu iskustva i poznavanja prošlosti i sadašnjosti. Pa se to nekad zgodi a nekad ne. Ali da ZNA budućnost ne zna niko. Kada bi se neko hvalio kako ZNA šta će biti, evo nek kaže dobitnu loto kombinaciju. Budućnost ZNA samo Bog. 
(i niko više, 24. novembar 2018 19:08) 

Netačno! Ni "on" ne zna. Da zna ne bi princip neodredjenosti (Hajzenberg) bio jedan od temeljaca našeg kosmosa.
(PuftaNS, 24. novembar 2018 

U kvntnoj fizici/hemiji sve je manje, ili više verovatno. "Ekgazktna" je samo verovatnoća. Ona je ta koja određuje SVE u Univerzumu.

Rak

pre 5 godina

Svakodnevno mi se desava da predvidim koju rec ili recenicu cu cuti u narednih par sekundi, padne mi na pamet onako bezveze ili procitam negde i zatim neko to izgovori. Ili pomislim na neku osobu i sretnem je na ulici. Hmm ima tu neceg...

Neko odavde

pre 5 godina

Meni se dešava od kada znam za sebe, da ću sresti na ulici ili da će mi zazvoniti na vrata stana, neka osoba sa kojom se dugo nisam čuo ni video. Kao kroz magnovenje pred očima mi se ukaže slika te osobe ( ponekad je to poznanik, nekad rodjak ), to se uvek desi iznenada, bez ikakvog povoda ili neke asocijacije na tu odredjenu osobu. Verovali ili ne, u roku od narednih 5 - 30 minuta baš ta osoba ili dolazi meni u susret ako sam na ulici, ili nenajavljeno zvoni na vrata mog stana ako sam kod kuće. Ovo mi se dešavalo više desetina puta tokom života. Postoji li neko logično objašnjenje za ovo?

Dragan

pre 5 godina

Neke dogadjaje sam predvideo godinama unapred. Ne zato jer sam vidovit nego jer sam naucio da procenim ljude oko sebe. Zahvaljujuci tome, nisam pretrpeo nikakvu znacajnu stetu ali se kajem sto nisam pokusao neke ljude da upozorim.

Toto-ko-tunjo-zagrebacki-hronicar

pre 5 godina

Mogu i ja da predvidim budućnost: Kralj Federer će osvojiti barem dva GS-a u 2019.
(O.T.A.N., 24. novembar 2018 21:14)

Videće limenke iz Železnika kako gazi "parni valjak" u derbiju. Partizan, jedini prvak Evrope iz Srbije.
(O.T.A.N., 23. novembar 2018 15:46) 

Stari čačanin

pre 5 godina

Mogu i ja da predvidim budućnost: Kralj Federer će osvojiti barem dva GS-a u 2019.
(O.T.A.N., 24. novembar 2018 21:14)

Šta je, nedostaju ti vesti o Đokoviću pa si i ovde došao da troluješ. Samo kada bih znao kakva ti je dijagnoza.

Nevenko

pre 5 godina

Tačno evo ja ,uvek sam pogodio da će sutradan opet svanuti dan.ili da moj mačak neće progovoriti.Ali ponekad ne ide,Nekad davno igrao sam loto i retko sam pogadjao.

Luna Mujica

pre 5 godina

Ne moze se videti nesto sto se nije dogodilo jer po Fizici nije moguce, ipak po Matematici je moguce naci resenje odnosno unapred videti rezultat. Potrebno je vise faktora uociti, sabrati i oduzeti i naci rezultat. To nas mozak konstantno radi sam podsvesno, a da osoba nije ni svesna. Mnoge stvari nas mozak primeti, a da mi ne primetimo. Kojim intezitetom duva vetar, koliko je ptica napolju trenutno ili da li je mesecina ili nije itd. Na primer prisustvovali ste zemljotresu, vas mozak je registrovao da je zemljotresu predhodila odsutnost cvrkuta i uzmeirenost ptica. Posle vise godina u jednom trenutku osetite strah od zemljotresa koji se dogodi. Vas mozak vam je poslao informaciju na osnovu tumacenja okoline, a da toga niste svesni. U slucaju zemljotresa mi ga tesko predvidimo dok ga zivotinje lako predvidjaju, jer imaju ostrija cula.

Neko je pomenuo da predvidja kad ce mu se brat javiti. Tu se radi o uzajamnim iskustvima. Izmislicu neki primer. Recimo kad ste bili mali vas deka je isao kod komsije utorkom i cetvrtom da igra sah, a brat i vi ste ste penjali na tavan i hvatali golube jer vam je to zabranjivao da se ne povredite. To je bilo vreme da provedete vreme sa bratom u vasem tajnom podvigu. Danas vise nema deke, ali cetvrtak je i onaj isti onaj kisni dan. I ako ste davno zaboravili te dogadjaje, vas mozak se ipak seti brata, ali i bratov mozak se seti vas. I nazove vas brat.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Vidim AV kako vas mota još 3 godine.
(Swedenonline, 24. novembar 2018 22:02)
kažu težak je Švedski za naučiti

Desetar

pre 5 godina

@Trovach
"Predvidjanje buducnosti se mozda najbolje vidi kada se bavite nekim ekipnim sportom. Svojevremeno, dok smo (za 1. maj) igrali mali fudbal, kum je po korner liniji vodio loptu. Uopste nismo bili uigrani, ali sam osetio da ce mi (bio sam pred golom) dodati paralelno i samo sam u pravom momentu u guzvi pruzio nogu i gotovo."
Znači, promašio si ili je golman predvideo kako ćeš šutirati.

Vedran

pre 5 godina

Mozak je samo mehanički deo mašine (kao radio aparat npr) koji prima, procesuira i interpretira informacije (frekvencije) iz univerzalnog polja svesti koji ga okružuje.
U tom polju svesti se nalazi i budućnost koju mi spoznajemo kroz nizove iskustva sadašnjeg trenutka.

stado

pre 5 godina

Moj ćale je predvideo ubistvo Đinđića mesec dana pre atentata... Tada smo se posvađali, do te mere, da sam ga tretirao kao bolesnog paranoika.
(Mediocritical, 24. novembar 2018 18:47)

Da nije ćale možda bio u ekipi?! :)
Zezam se, ali mi je to prvo palo na pamet.

Nešque

pre 5 godina

90% komentara je o Vucicu na ovako zanimljiv tekst. Ušao sam u komentare da pročitam iskustva, naišao sam na konvenciju komičara. 3 vica od Vucicu i 5 o Vulinu bi bilo dovoljno.

nepoznato - nepoznato

pre 5 godina

verovao sad neko ili ne,poneki ljudi da ne kazem odabrani a mozda i jesu primaju na razne nacine informacije koje predskazuju buduce dogadjaje,one su ponekad kodirane a nekad boga mi i ne,zasto,kako,otkud,nema odgovra?

Bosko

pre 5 godina

Sve i da poverujemo u ovo sto tvrde, ne vidim razliku ni u bar ta dva mehanizma koja navodno mozak ima, jer oba mehanizma (zakljucujem iz teksta) iskljucivo zavise od istih elemenata predvidjanja - iskustvo, logika

dva zeca,tri zeca

pre 5 godina

pustimo mi price,te ovo,te ono,dovoljno je samo da roknu dva tri ozbiljna vulkana pa da vidis brale kako onda izgleda buducnost,mogli bismo sve sto znamo i ne znamo zabiti sebi na jedno mesto;)