Utorak, 20.11.2018.

16:15

Iako imate 4x4, evo zašto vam ipak trebaju zimske gume VIDEO

Izvor: B92

Iako imate 4x4, evo zašto vam ipak trebaju zimske gume VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

kele®

pre 5 godina

@SUV
Vi (iz EU) ste samo dokazali da može čovek otići iz sela, ali selo ne može iz čoveka. Da se ja Vama nešto dokazujem nema potrebe, sve ste sami rekli, a i broj pluseva koje ste dobili na Vaše konstatacije bi trebao biti sasvim dovoljan i za nekog Vaših intelektualnih sposobnosti. Hvala.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Svašta si napiso ali nisi obrazložio ZAŠTO dva seta all-season? Jedino ako si Tuarega dobio sa novim više zimskim all-season, pa “vadiš štetu” kupovinom onih all-season koje su više za leto. Ako si u bilo kojoj drugoj varijanti napravio ovakav izbor, vrlo je besmislen.
(TNT,

Evo ja kao Jovandeka Babic da budem malo antiprotivan. Normalno je da imas dva seta letnjih i zimskih guma pogotovo ako ti dva seta ne prelaze vrednost automobila sto je kod nas slucaj.
E sad ako si dobio sa kolima svesezonske zume (mada ne znam da to postoji vise leto ili vise zima) one kada opepele leti asfalt od +60 stepeni se pomalo glacaju tj plastificiraju se i gube mekocu gume koja treba da prianja i za led, sneg a i za vlazan kolovoz u zimskim uslovima.
Ali slazem se da je malo besmisleno i da bolje kupiti zimski set a taj svesezonski, kad si vec dobio, treba trositi leti.

SUV

pre 5 godina

@TNT, 21. novembar 2018 17:4
zašto ? majko moja jel ovde neko cita od pocetka do kraja sa ukljucenim mozgom ili ne?
pročitaj polako prvi upis onda može i drugi ali prvi objasnjava sve ako si pismen onda mozda ukapiras da pisem o tome da vecina guma za vece SUVe ima napis all seasons mada to sve realno i nisu jel jasnije sad?
Nije....
ajde bok

TNT

pre 5 godina

@SUV - napljuva ti keleta bez pardona, a on tebi persira i piše Vi. Svašta si napiso ali nisi obrazložio ZAŠTO dva seta all-season? Jedino ako si Tuarega dobio sa novim više zimskim all-season, pa “vadiš štetu” kupovinom onih all-season koje su više za leto. Ako si u bilo kojoj drugoj varijanti napravio ovakav izbor, vrlo je besmislen.

SUV

pre 5 godina

@kele®, 21. novembar 2018 13:46)
kad mislis da si pametan a nisi!
Da ti nacrtam gume za vece SUVe nemaju veze sa gumama za osobna vozila drugi index tezine...drugaciji mterial za gume... karamteristike ...isto vazi i za Alu felge nisu iste !! da ti nos i to nacrtam felga za recimo audi A4 NE moze na Audi Q7 !! Barem ne ako imas nesto u glavi!
Da se vratim na gume gledaj ako na datum ne stavis zimske gume placas kaznu(EU) isto problem sa osiguranjem nema veze jel vani 20 + ili 20 - ako imas all seson NE placas a zimsku verziju stavis kad je zima a NE datum!!
Mo je sad glup??

kele®

pre 5 godina

(SUV, 21. novembar 2018 11:17)

Apsolutni apsurd je imati dva seta all season guma. Pa upravo se one i kupuju da se ne bi dva puta godišnje skidale i montirale. Sa druge strane ljeti nema all season gume koja je bolja od letnje gume niti ima all season gume koja je zimi bolja od zimske gume. Apsurd na kvadrat, ali Vaša stvar.

TNT

pre 5 godina

@SUV - nije tačno da uz svaki noviji SUV dobijaš all-season pneumatike. Kod mnogih možeš da biraš sa kojom vrstom pneumatika želiš da ti isti bude isporučen, a standard su letnji pneumatici. A slažem se da su all-season i za SUV racionalan izbor, mada lično koristim dva seta. Na prethodnom SUV sam imao Crossclimate i bio prezadovoljan.

kele®

pre 5 godina

... PS: Što se tiče 4x4, da biste to vozili u SAD, treba vam naša "E" kategorija, dakle za 4 osovine po 4 točka na svakoj.
(Dan mrmota, 21. novembar 2018 11:47)
Kakve veze ima 4x4 sa osovinama? Prvi broj je broj točkova, a drugi koliko od njih je sa pogonom. Dakle ili je 4x4 ili 4x2. Ako pričamo o vozilima za ličnu upotrebu.

SUV

pre 5 godina

Clanak sa poluistinama
All seasons gume su na SUVima ranga Tuareg, Q7, X5, X3... deo serijske opreme kad se kola kupuju NOVA dakle kola se dobivaju sa all seasons gumama
Dakle po vama proizvodjac POJMA nema ??
Pored toga testiranje na od oka je smijura ne znamo koja All season guma je u testu i koja zimska guma je u testu
Problem SUV nisu dobre All seasons gume nego idioti koji voze letnu gumu zimi posto imam 4x4 i ne treba drugu ili pak neku staru All seasons/zimsku sa 1 mm profila
Ja (u EU) recimo koristim 2 para All sesaons guma za moj SUV (Tuareg) jedan ima vise ljetni profil (test i ponasanje potvrduju) ali ipak ima oznaku All seasons (da moguce je) druga guma ima zimski profil i opet oznaku All seasons a taj profil stavljam kad je sneg ne datum na kalendaru.
Dakle ako bi ja testirao moju (kao letnu) gumu na snegu bila bi puno losija od moje kao zimske a i jedna i druga su All sesons

Dan mrmota

pre 5 godina

Ol sizn ("all season") gume, u reklami za zimske gume u spotu, jesu najobičnije radijalne gume, koje se kod nas, u Evropi, zovu "letnje". Normalno je da će na ledu, kao i po snegu, pneumatik sa zimskom šarom biti delotvorniji od običnog. Međutim, u zemlji porekla ovog spota, SAD, nema zakonske obaveze da se na vozila montiraju zimske gume - ako na gumi piše "all season", onda to upravo znači ono što je i napisano. A putarska preduzeća su obavezna da čiste puteve, uklanjaju sneg i led, a ne da se izgovaraju kako vozila nemaju zimsku opremu, pa je zato odvijanje saobraćaja otežano.

PS: Što se tiče 4x4, da biste to vozili u SAD, treba vam naša "E" kategorija, dakle za 4 osovine po 4 točka na svakoj.

moron

pre 5 godina

Evo dokaza da dosta zavisi i od samog brenda, ali i modela guma (bez razlike da li su zimske, letnje ili all seasson), jer može da se desi da čak i "u letnjim discplinama" NEKI (brendirani) all seasson pobedi NEKU (brendiranu) letnju gumu. Michelin CrossClimate je ( zajedno sa takodje all seasson Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2, ali i sa letnjim Michelin Pilot Sport 4 i "pobedio" najnoviji letnji Continental Premium Contact 6.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2018-AZ-Summer-AND-All-Season-Tyre-Test.htm
Tako da nema mesta eventualnom zaključku da je svaka zimska bolja od svake all seasson (i u svim uslovima tokom zimskog perioda). Mi čak ne znamo iz ovog video priloga ni kog brenda i modela su bile testirane gume, pri čemu svaki (skupoceni) brend ima modele veoma visokoh, ali i samo prosečnih perfomansi.

boris

pre 5 godina

@bozanstvena komedija Gume sa spajkovima su pre za led nego za dubog sneg. Ako je Goodyear onda je verovatno DuraTrac i išao si dobro po snegu jer je to šara za dubog sneg. Spajkovi (ekserčići) su opcija.
@Moka kad je led najbolja zimska gume se poznaje i primetno je bolja od allseason. Davno, dok je bilo kod nas, vozio sam Yokohama profil i*/t koji je držao odlično na ledu. Samo to odlično ne znači da se juri 100 po autoputu, nego da možeš da se krećeš prilagođenom brzinom, većom od 2km/h (koliko idu ostali).

g3

pre 5 godina

Evo jedno moje iskustvo, možda pomogne nekom savjesnom vozaču, onim drugim ništa ne pomaže, nažalost.
Živim u planinskom kraju, sa, kako mi to volimo da kažemo, dva godišnja doba - zima sa snijegom i zima bez snijega. Na automobilu sam imao dva seta guma, oba sa zimskim, s tim što sam taj jedan set vozi ljeti, jer su bile u pitanju stare gume. Nekad jesenas, još toplo vrijeme, bar 20 stepeni, te zimske gume vožene ljeti, na mokrom kolovozu, jednostavno su se loše ponašale, zabacivao je zadnji kraj pri svakom oštrijem ulasku u krivinu. A sada u nedjelju, isti put, zaleđen tako da se ne može normalno hodati, ali ovaj put na pravom zimskom setu guma, i nema nikakvih problema. A nisu ni neke strašne zimske gume, Sava Eskimo je u pitanju. A sad zamislite ljetnu gumu u tim uslovima.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Za zimu sa dosta snega najbolje su gume koje imaju sitne 'eksercice' u njima
@Bozanstvena komedija

Te gume su namenjene za sever tj Rusiju, Kanadu, Aljasku i Skandinaviju i nisu dozvoljene nigde drugde.
Srbija ima klimou kao severna Grcka jos malo i sta ce ekseri na +10 stepeni vecim delom zime?

Drajver

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1471799#k28821422

Haha, ovo je suva istina!
Jedno od najpouzdanijih mesta za kupovinu i zamenu guma u Beogradu prosle nedelje, scena (vec mi se jednom pre par godina desilo da prisustvujem slicnoj situaciji pri zameni): parkira se SUV premium nemacki, dolazi momak, telefon skup, odeca klasicno pijacoti i tako to (znate na sta mislim) i trazi ponudu za cetiri gume. Krecu, imamo te a mozete naruciti i ove pa ove itd. Momka znoj obli, neprijatno mu, i sta je epilog price? Otisao je. I? Opkladio bih se da ce montirati polovne "kao nove" ili nece ni te. Smesno ali opasno i po takve i po druge.

Moka

pre 5 godina

Zavisi od kvaliteta "All Season" I "Zimskih" guma . Danas postoji 2 tipa All Season guma , jedne daju bolje perfomanse u zimskim uslovima a druge u letnjim a postoji i razlika u kvalitetu , sto kazu koliko para toliko muzike. Ali je ne sumnjivo bolje ako su kvalitetne zimske gume na kolima od letnjih ili all season guma po snegu , a kada je led ni najbolje zimske gume ne rade bolji posao od najboljih all season guma.

Bozanstvena Komedija

pre 5 godina

Za zimu sa dosta snega najbolje su gume koje imaju sitne 'eksercice' u njima, kod Rusa se to zovu шип?. Tu nema proklizavanja, osim ako ispod snega nije onaj fini led, e onda ne pomaze nista. Ja sam sa takvim Goodyear gumama vozio auto na putu sa snegom kao da je leto. Sjajna stvar.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Svesezonske gume su za vozace koji zimi ne prelaze mnogo kilometara i drze se gradova gde se putevi redovno ciste.
Za one koji ne mogu zbog vremena da odlazu voznju, voze izmedju gradova, voze u planinama morali bi imati dva seta guma.
Plus svesezonska guma nije bas ni idealna leti pri kisnim kolovozima i vecim temperaturama.

boris

pre 5 godina

Zimske gume su vrlo važne, jer bez njih ne postoji veština normalne vožnje. Ovo kažem svima koji su ubeđeni u svoje vanserijske vozačke sposobnosti.

Poseban mozak jesu novopečeni vozači 4x4 pogona koji misle da im je to dovoljno, pa pošto većina njih nema zaključavanje diferncijala taj pogon lako postane 1x1, samo jedan se vrti.

Dejan

pre 5 godina

Test jos poredi ALL SEASON gume koje imaju neke performanse i po ledu i snegu. Steta sto nisu testirali letnje gume protiv zimskih ali opet verujem da prosecna Srpska reinkarnacija Sene verovatno opet ne bi bila ubedjena zasto treba staviti zimske gume.

zurio sam

pre 5 godina

uzeli ste cist led terena za hokej ne postoji takav put retko kad je cist led bez snega I kad je cist led onda postoje mesta na putu gde je taj led pukao I nema ga ovo jedino moze biti problem za velike kamione vazi I za nenatovarene jer imaju slabije prijanjanje automobilu nije problem da se popne na planinu ako je put ociscen nema puno snega I zna da vozi ne stavi ciglu na gas

Strawdog

pre 5 godina

@ Dejan
Srpska reinkarnacija Sene je 10 puta opasnija kada vozi auto sa zimskim gumama, jer tada misli da mu ta vrsta guma daje vanzemaljske moći da može po snegu i ledu da vozi kao da je sredina jula meseca. Nema te vrste gume koja može da zameni mozak. pogrešno je što se vrši ovakva suluda kampanja u kojoj se akcenat daje na vrstu guma, a ne na vozače koji voze kola na tim gumama. Vozaču bez mozga, sasvim je svejedno koje gume ima na automobilu.

Strawdog

pre 5 godina

@ Dejan
Srpska reinkarnacija Sene je 10 puta opasnija kada vozi auto sa zimskim gumama, jer tada misli da mu ta vrsta guma daje vanzemaljske moći da može po snegu i ledu da vozi kao da je sredina jula meseca. Nema te vrste gume koja može da zameni mozak. pogrešno je što se vrši ovakva suluda kampanja u kojoj se akcenat daje na vrstu guma, a ne na vozače koji voze kola na tim gumama. Vozaču bez mozga, sasvim je svejedno koje gume ima na automobilu.

Dejan

pre 5 godina

Test jos poredi ALL SEASON gume koje imaju neke performanse i po ledu i snegu. Steta sto nisu testirali letnje gume protiv zimskih ali opet verujem da prosecna Srpska reinkarnacija Sene verovatno opet ne bi bila ubedjena zasto treba staviti zimske gume.

boris

pre 5 godina

Zimske gume su vrlo važne, jer bez njih ne postoji veština normalne vožnje. Ovo kažem svima koji su ubeđeni u svoje vanserijske vozačke sposobnosti.

Poseban mozak jesu novopečeni vozači 4x4 pogona koji misle da im je to dovoljno, pa pošto većina njih nema zaključavanje diferncijala taj pogon lako postane 1x1, samo jedan se vrti.

Drajver

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1471799#k28821422

Haha, ovo je suva istina!
Jedno od najpouzdanijih mesta za kupovinu i zamenu guma u Beogradu prosle nedelje, scena (vec mi se jednom pre par godina desilo da prisustvujem slicnoj situaciji pri zameni): parkira se SUV premium nemacki, dolazi momak, telefon skup, odeca klasicno pijacoti i tako to (znate na sta mislim) i trazi ponudu za cetiri gume. Krecu, imamo te a mozete naruciti i ove pa ove itd. Momka znoj obli, neprijatno mu, i sta je epilog price? Otisao je. I? Opkladio bih se da ce montirati polovne "kao nove" ili nece ni te. Smesno ali opasno i po takve i po druge.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Svesezonske gume su za vozace koji zimi ne prelaze mnogo kilometara i drze se gradova gde se putevi redovno ciste.
Za one koji ne mogu zbog vremena da odlazu voznju, voze izmedju gradova, voze u planinama morali bi imati dva seta guma.
Plus svesezonska guma nije bas ni idealna leti pri kisnim kolovozima i vecim temperaturama.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Za zimu sa dosta snega najbolje su gume koje imaju sitne 'eksercice' u njima
@Bozanstvena komedija

Te gume su namenjene za sever tj Rusiju, Kanadu, Aljasku i Skandinaviju i nisu dozvoljene nigde drugde.
Srbija ima klimou kao severna Grcka jos malo i sta ce ekseri na +10 stepeni vecim delom zime?

Bozanstvena Komedija

pre 5 godina

Za zimu sa dosta snega najbolje su gume koje imaju sitne 'eksercice' u njima, kod Rusa se to zovu шип?. Tu nema proklizavanja, osim ako ispod snega nije onaj fini led, e onda ne pomaze nista. Ja sam sa takvim Goodyear gumama vozio auto na putu sa snegom kao da je leto. Sjajna stvar.

kele®

pre 5 godina

(SUV, 21. novembar 2018 11:17)

Apsolutni apsurd je imati dva seta all season guma. Pa upravo se one i kupuju da se ne bi dva puta godišnje skidale i montirale. Sa druge strane ljeti nema all season gume koja je bolja od letnje gume niti ima all season gume koja je zimi bolja od zimske gume. Apsurd na kvadrat, ali Vaša stvar.

g3

pre 5 godina

Evo jedno moje iskustvo, možda pomogne nekom savjesnom vozaču, onim drugim ništa ne pomaže, nažalost.
Živim u planinskom kraju, sa, kako mi to volimo da kažemo, dva godišnja doba - zima sa snijegom i zima bez snijega. Na automobilu sam imao dva seta guma, oba sa zimskim, s tim što sam taj jedan set vozi ljeti, jer su bile u pitanju stare gume. Nekad jesenas, još toplo vrijeme, bar 20 stepeni, te zimske gume vožene ljeti, na mokrom kolovozu, jednostavno su se loše ponašale, zabacivao je zadnji kraj pri svakom oštrijem ulasku u krivinu. A sada u nedjelju, isti put, zaleđen tako da se ne može normalno hodati, ali ovaj put na pravom zimskom setu guma, i nema nikakvih problema. A nisu ni neke strašne zimske gume, Sava Eskimo je u pitanju. A sad zamislite ljetnu gumu u tim uslovima.

kele®

pre 5 godina

... PS: Što se tiče 4x4, da biste to vozili u SAD, treba vam naša "E" kategorija, dakle za 4 osovine po 4 točka na svakoj.
(Dan mrmota, 21. novembar 2018 11:47)
Kakve veze ima 4x4 sa osovinama? Prvi broj je broj točkova, a drugi koliko od njih je sa pogonom. Dakle ili je 4x4 ili 4x2. Ako pričamo o vozilima za ličnu upotrebu.

zurio sam

pre 5 godina

uzeli ste cist led terena za hokej ne postoji takav put retko kad je cist led bez snega I kad je cist led onda postoje mesta na putu gde je taj led pukao I nema ga ovo jedino moze biti problem za velike kamione vazi I za nenatovarene jer imaju slabije prijanjanje automobilu nije problem da se popne na planinu ako je put ociscen nema puno snega I zna da vozi ne stavi ciglu na gas

moron

pre 5 godina

Evo dokaza da dosta zavisi i od samog brenda, ali i modela guma (bez razlike da li su zimske, letnje ili all seasson), jer može da se desi da čak i "u letnjim discplinama" NEKI (brendirani) all seasson pobedi NEKU (brendiranu) letnju gumu. Michelin CrossClimate je ( zajedno sa takodje all seasson Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2, ali i sa letnjim Michelin Pilot Sport 4 i "pobedio" najnoviji letnji Continental Premium Contact 6.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2018-AZ-Summer-AND-All-Season-Tyre-Test.htm
Tako da nema mesta eventualnom zaključku da je svaka zimska bolja od svake all seasson (i u svim uslovima tokom zimskog perioda). Mi čak ne znamo iz ovog video priloga ni kog brenda i modela su bile testirane gume, pri čemu svaki (skupoceni) brend ima modele veoma visokoh, ali i samo prosečnih perfomansi.

boris

pre 5 godina

@bozanstvena komedija Gume sa spajkovima su pre za led nego za dubog sneg. Ako je Goodyear onda je verovatno DuraTrac i išao si dobro po snegu jer je to šara za dubog sneg. Spajkovi (ekserčići) su opcija.
@Moka kad je led najbolja zimska gume se poznaje i primetno je bolja od allseason. Davno, dok je bilo kod nas, vozio sam Yokohama profil i*/t koji je držao odlično na ledu. Samo to odlično ne znači da se juri 100 po autoputu, nego da možeš da se krećeš prilagođenom brzinom, većom od 2km/h (koliko idu ostali).

TNT

pre 5 godina

@SUV - napljuva ti keleta bez pardona, a on tebi persira i piše Vi. Svašta si napiso ali nisi obrazložio ZAŠTO dva seta all-season? Jedino ako si Tuarega dobio sa novim više zimskim all-season, pa “vadiš štetu” kupovinom onih all-season koje su više za leto. Ako si u bilo kojoj drugoj varijanti napravio ovakav izbor, vrlo je besmislen.

Moka

pre 5 godina

Zavisi od kvaliteta "All Season" I "Zimskih" guma . Danas postoji 2 tipa All Season guma , jedne daju bolje perfomanse u zimskim uslovima a druge u letnjim a postoji i razlika u kvalitetu , sto kazu koliko para toliko muzike. Ali je ne sumnjivo bolje ako su kvalitetne zimske gume na kolima od letnjih ili all season guma po snegu , a kada je led ni najbolje zimske gume ne rade bolji posao od najboljih all season guma.

TNT

pre 5 godina

@SUV - nije tačno da uz svaki noviji SUV dobijaš all-season pneumatike. Kod mnogih možeš da biraš sa kojom vrstom pneumatika želiš da ti isti bude isporučen, a standard su letnji pneumatici. A slažem se da su all-season i za SUV racionalan izbor, mada lično koristim dva seta. Na prethodnom SUV sam imao Crossclimate i bio prezadovoljan.

kele®

pre 5 godina

@SUV
Vi (iz EU) ste samo dokazali da može čovek otići iz sela, ali selo ne može iz čoveka. Da se ja Vama nešto dokazujem nema potrebe, sve ste sami rekli, a i broj pluseva koje ste dobili na Vaše konstatacije bi trebao biti sasvim dovoljan i za nekog Vaših intelektualnih sposobnosti. Hvala.

Dan mrmota

pre 5 godina

Ol sizn ("all season") gume, u reklami za zimske gume u spotu, jesu najobičnije radijalne gume, koje se kod nas, u Evropi, zovu "letnje". Normalno je da će na ledu, kao i po snegu, pneumatik sa zimskom šarom biti delotvorniji od običnog. Međutim, u zemlji porekla ovog spota, SAD, nema zakonske obaveze da se na vozila montiraju zimske gume - ako na gumi piše "all season", onda to upravo znači ono što je i napisano. A putarska preduzeća su obavezna da čiste puteve, uklanjaju sneg i led, a ne da se izgovaraju kako vozila nemaju zimsku opremu, pa je zato odvijanje saobraćaja otežano.

PS: Što se tiče 4x4, da biste to vozili u SAD, treba vam naša "E" kategorija, dakle za 4 osovine po 4 točka na svakoj.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Svašta si napiso ali nisi obrazložio ZAŠTO dva seta all-season? Jedino ako si Tuarega dobio sa novim više zimskim all-season, pa “vadiš štetu” kupovinom onih all-season koje su više za leto. Ako si u bilo kojoj drugoj varijanti napravio ovakav izbor, vrlo je besmislen.
(TNT,

Evo ja kao Jovandeka Babic da budem malo antiprotivan. Normalno je da imas dva seta letnjih i zimskih guma pogotovo ako ti dva seta ne prelaze vrednost automobila sto je kod nas slucaj.
E sad ako si dobio sa kolima svesezonske zume (mada ne znam da to postoji vise leto ili vise zima) one kada opepele leti asfalt od +60 stepeni se pomalo glacaju tj plastificiraju se i gube mekocu gume koja treba da prianja i za led, sneg a i za vlazan kolovoz u zimskim uslovima.
Ali slazem se da je malo besmisleno i da bolje kupiti zimski set a taj svesezonski, kad si vec dobio, treba trositi leti.

SUV

pre 5 godina

Clanak sa poluistinama
All seasons gume su na SUVima ranga Tuareg, Q7, X5, X3... deo serijske opreme kad se kola kupuju NOVA dakle kola se dobivaju sa all seasons gumama
Dakle po vama proizvodjac POJMA nema ??
Pored toga testiranje na od oka je smijura ne znamo koja All season guma je u testu i koja zimska guma je u testu
Problem SUV nisu dobre All seasons gume nego idioti koji voze letnu gumu zimi posto imam 4x4 i ne treba drugu ili pak neku staru All seasons/zimsku sa 1 mm profila
Ja (u EU) recimo koristim 2 para All sesaons guma za moj SUV (Tuareg) jedan ima vise ljetni profil (test i ponasanje potvrduju) ali ipak ima oznaku All seasons (da moguce je) druga guma ima zimski profil i opet oznaku All seasons a taj profil stavljam kad je sneg ne datum na kalendaru.
Dakle ako bi ja testirao moju (kao letnu) gumu na snegu bila bi puno losija od moje kao zimske a i jedna i druga su All sesons

SUV

pre 5 godina

@TNT, 21. novembar 2018 17:4
zašto ? majko moja jel ovde neko cita od pocetka do kraja sa ukljucenim mozgom ili ne?
pročitaj polako prvi upis onda može i drugi ali prvi objasnjava sve ako si pismen onda mozda ukapiras da pisem o tome da vecina guma za vece SUVe ima napis all seasons mada to sve realno i nisu jel jasnije sad?
Nije....
ajde bok

SUV

pre 5 godina

@kele®, 21. novembar 2018 13:46)
kad mislis da si pametan a nisi!
Da ti nacrtam gume za vece SUVe nemaju veze sa gumama za osobna vozila drugi index tezine...drugaciji mterial za gume... karamteristike ...isto vazi i za Alu felge nisu iste !! da ti nos i to nacrtam felga za recimo audi A4 NE moze na Audi Q7 !! Barem ne ako imas nesto u glavi!
Da se vratim na gume gledaj ako na datum ne stavis zimske gume placas kaznu(EU) isto problem sa osiguranjem nema veze jel vani 20 + ili 20 - ako imas all seson NE placas a zimsku verziju stavis kad je zima a NE datum!!
Mo je sad glup??

zurio sam

pre 5 godina

uzeli ste cist led terena za hokej ne postoji takav put retko kad je cist led bez snega I kad je cist led onda postoje mesta na putu gde je taj led pukao I nema ga ovo jedino moze biti problem za velike kamione vazi I za nenatovarene jer imaju slabije prijanjanje automobilu nije problem da se popne na planinu ako je put ociscen nema puno snega I zna da vozi ne stavi ciglu na gas

Strawdog

pre 5 godina

@ Dejan
Srpska reinkarnacija Sene je 10 puta opasnija kada vozi auto sa zimskim gumama, jer tada misli da mu ta vrsta guma daje vanzemaljske moći da može po snegu i ledu da vozi kao da je sredina jula meseca. Nema te vrste gume koja može da zameni mozak. pogrešno je što se vrši ovakva suluda kampanja u kojoj se akcenat daje na vrstu guma, a ne na vozače koji voze kola na tim gumama. Vozaču bez mozga, sasvim je svejedno koje gume ima na automobilu.

SUV

pre 5 godina

Clanak sa poluistinama
All seasons gume su na SUVima ranga Tuareg, Q7, X5, X3... deo serijske opreme kad se kola kupuju NOVA dakle kola se dobivaju sa all seasons gumama
Dakle po vama proizvodjac POJMA nema ??
Pored toga testiranje na od oka je smijura ne znamo koja All season guma je u testu i koja zimska guma je u testu
Problem SUV nisu dobre All seasons gume nego idioti koji voze letnu gumu zimi posto imam 4x4 i ne treba drugu ili pak neku staru All seasons/zimsku sa 1 mm profila
Ja (u EU) recimo koristim 2 para All sesaons guma za moj SUV (Tuareg) jedan ima vise ljetni profil (test i ponasanje potvrduju) ali ipak ima oznaku All seasons (da moguce je) druga guma ima zimski profil i opet oznaku All seasons a taj profil stavljam kad je sneg ne datum na kalendaru.
Dakle ako bi ja testirao moju (kao letnu) gumu na snegu bila bi puno losija od moje kao zimske a i jedna i druga su All sesons

SUV

pre 5 godina

@kele®, 21. novembar 2018 13:46)
kad mislis da si pametan a nisi!
Da ti nacrtam gume za vece SUVe nemaju veze sa gumama za osobna vozila drugi index tezine...drugaciji mterial za gume... karamteristike ...isto vazi i za Alu felge nisu iste !! da ti nos i to nacrtam felga za recimo audi A4 NE moze na Audi Q7 !! Barem ne ako imas nesto u glavi!
Da se vratim na gume gledaj ako na datum ne stavis zimske gume placas kaznu(EU) isto problem sa osiguranjem nema veze jel vani 20 + ili 20 - ako imas all seson NE placas a zimsku verziju stavis kad je zima a NE datum!!
Mo je sad glup??

Bozanstvena Komedija

pre 5 godina

Za zimu sa dosta snega najbolje su gume koje imaju sitne 'eksercice' u njima, kod Rusa se to zovu шип?. Tu nema proklizavanja, osim ako ispod snega nije onaj fini led, e onda ne pomaze nista. Ja sam sa takvim Goodyear gumama vozio auto na putu sa snegom kao da je leto. Sjajna stvar.

Moka

pre 5 godina

Zavisi od kvaliteta "All Season" I "Zimskih" guma . Danas postoji 2 tipa All Season guma , jedne daju bolje perfomanse u zimskim uslovima a druge u letnjim a postoji i razlika u kvalitetu , sto kazu koliko para toliko muzike. Ali je ne sumnjivo bolje ako su kvalitetne zimske gume na kolima od letnjih ili all season guma po snegu , a kada je led ni najbolje zimske gume ne rade bolji posao od najboljih all season guma.

Dan mrmota

pre 5 godina

Ol sizn ("all season") gume, u reklami za zimske gume u spotu, jesu najobičnije radijalne gume, koje se kod nas, u Evropi, zovu "letnje". Normalno je da će na ledu, kao i po snegu, pneumatik sa zimskom šarom biti delotvorniji od običnog. Međutim, u zemlji porekla ovog spota, SAD, nema zakonske obaveze da se na vozila montiraju zimske gume - ako na gumi piše "all season", onda to upravo znači ono što je i napisano. A putarska preduzeća su obavezna da čiste puteve, uklanjaju sneg i led, a ne da se izgovaraju kako vozila nemaju zimsku opremu, pa je zato odvijanje saobraćaja otežano.

PS: Što se tiče 4x4, da biste to vozili u SAD, treba vam naša "E" kategorija, dakle za 4 osovine po 4 točka na svakoj.

Dejan

pre 5 godina

Test jos poredi ALL SEASON gume koje imaju neke performanse i po ledu i snegu. Steta sto nisu testirali letnje gume protiv zimskih ali opet verujem da prosecna Srpska reinkarnacija Sene verovatno opet ne bi bila ubedjena zasto treba staviti zimske gume.

boris

pre 5 godina

Zimske gume su vrlo važne, jer bez njih ne postoji veština normalne vožnje. Ovo kažem svima koji su ubeđeni u svoje vanserijske vozačke sposobnosti.

Poseban mozak jesu novopečeni vozači 4x4 pogona koji misle da im je to dovoljno, pa pošto većina njih nema zaključavanje diferncijala taj pogon lako postane 1x1, samo jedan se vrti.

Drajver

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1471799#k28821422

Haha, ovo je suva istina!
Jedno od najpouzdanijih mesta za kupovinu i zamenu guma u Beogradu prosle nedelje, scena (vec mi se jednom pre par godina desilo da prisustvujem slicnoj situaciji pri zameni): parkira se SUV premium nemacki, dolazi momak, telefon skup, odeca klasicno pijacoti i tako to (znate na sta mislim) i trazi ponudu za cetiri gume. Krecu, imamo te a mozete naruciti i ove pa ove itd. Momka znoj obli, neprijatno mu, i sta je epilog price? Otisao je. I? Opkladio bih se da ce montirati polovne "kao nove" ili nece ni te. Smesno ali opasno i po takve i po druge.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Svesezonske gume su za vozace koji zimi ne prelaze mnogo kilometara i drze se gradova gde se putevi redovno ciste.
Za one koji ne mogu zbog vremena da odlazu voznju, voze izmedju gradova, voze u planinama morali bi imati dva seta guma.
Plus svesezonska guma nije bas ni idealna leti pri kisnim kolovozima i vecim temperaturama.

SUV

pre 5 godina

@TNT, 21. novembar 2018 17:4
zašto ? majko moja jel ovde neko cita od pocetka do kraja sa ukljucenim mozgom ili ne?
pročitaj polako prvi upis onda može i drugi ali prvi objasnjava sve ako si pismen onda mozda ukapiras da pisem o tome da vecina guma za vece SUVe ima napis all seasons mada to sve realno i nisu jel jasnije sad?
Nije....
ajde bok

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Za zimu sa dosta snega najbolje su gume koje imaju sitne 'eksercice' u njima
@Bozanstvena komedija

Te gume su namenjene za sever tj Rusiju, Kanadu, Aljasku i Skandinaviju i nisu dozvoljene nigde drugde.
Srbija ima klimou kao severna Grcka jos malo i sta ce ekseri na +10 stepeni vecim delom zime?

boris

pre 5 godina

@bozanstvena komedija Gume sa spajkovima su pre za led nego za dubog sneg. Ako je Goodyear onda je verovatno DuraTrac i išao si dobro po snegu jer je to šara za dubog sneg. Spajkovi (ekserčići) su opcija.
@Moka kad je led najbolja zimska gume se poznaje i primetno je bolja od allseason. Davno, dok je bilo kod nas, vozio sam Yokohama profil i*/t koji je držao odlično na ledu. Samo to odlično ne znači da se juri 100 po autoputu, nego da možeš da se krećeš prilagođenom brzinom, većom od 2km/h (koliko idu ostali).

TNT

pre 5 godina

@SUV - nije tačno da uz svaki noviji SUV dobijaš all-season pneumatike. Kod mnogih možeš da biraš sa kojom vrstom pneumatika želiš da ti isti bude isporučen, a standard su letnji pneumatici. A slažem se da su all-season i za SUV racionalan izbor, mada lično koristim dva seta. Na prethodnom SUV sam imao Crossclimate i bio prezadovoljan.

kele®

pre 5 godina

... PS: Što se tiče 4x4, da biste to vozili u SAD, treba vam naša "E" kategorija, dakle za 4 osovine po 4 točka na svakoj.
(Dan mrmota, 21. novembar 2018 11:47)
Kakve veze ima 4x4 sa osovinama? Prvi broj je broj točkova, a drugi koliko od njih je sa pogonom. Dakle ili je 4x4 ili 4x2. Ako pričamo o vozilima za ličnu upotrebu.

g3

pre 5 godina

Evo jedno moje iskustvo, možda pomogne nekom savjesnom vozaču, onim drugim ništa ne pomaže, nažalost.
Živim u planinskom kraju, sa, kako mi to volimo da kažemo, dva godišnja doba - zima sa snijegom i zima bez snijega. Na automobilu sam imao dva seta guma, oba sa zimskim, s tim što sam taj jedan set vozi ljeti, jer su bile u pitanju stare gume. Nekad jesenas, još toplo vrijeme, bar 20 stepeni, te zimske gume vožene ljeti, na mokrom kolovozu, jednostavno su se loše ponašale, zabacivao je zadnji kraj pri svakom oštrijem ulasku u krivinu. A sada u nedjelju, isti put, zaleđen tako da se ne može normalno hodati, ali ovaj put na pravom zimskom setu guma, i nema nikakvih problema. A nisu ni neke strašne zimske gume, Sava Eskimo je u pitanju. A sad zamislite ljetnu gumu u tim uslovima.

moron

pre 5 godina

Evo dokaza da dosta zavisi i od samog brenda, ali i modela guma (bez razlike da li su zimske, letnje ili all seasson), jer može da se desi da čak i "u letnjim discplinama" NEKI (brendirani) all seasson pobedi NEKU (brendiranu) letnju gumu. Michelin CrossClimate je ( zajedno sa takodje all seasson Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2, ali i sa letnjim Michelin Pilot Sport 4 i "pobedio" najnoviji letnji Continental Premium Contact 6.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2018-AZ-Summer-AND-All-Season-Tyre-Test.htm
Tako da nema mesta eventualnom zaključku da je svaka zimska bolja od svake all seasson (i u svim uslovima tokom zimskog perioda). Mi čak ne znamo iz ovog video priloga ni kog brenda i modela su bile testirane gume, pri čemu svaki (skupoceni) brend ima modele veoma visokoh, ali i samo prosečnih perfomansi.

kele®

pre 5 godina

(SUV, 21. novembar 2018 11:17)

Apsolutni apsurd je imati dva seta all season guma. Pa upravo se one i kupuju da se ne bi dva puta godišnje skidale i montirale. Sa druge strane ljeti nema all season gume koja je bolja od letnje gume niti ima all season gume koja je zimi bolja od zimske gume. Apsurd na kvadrat, ali Vaša stvar.

TNT

pre 5 godina

@SUV - napljuva ti keleta bez pardona, a on tebi persira i piše Vi. Svašta si napiso ali nisi obrazložio ZAŠTO dva seta all-season? Jedino ako si Tuarega dobio sa novim više zimskim all-season, pa “vadiš štetu” kupovinom onih all-season koje su više za leto. Ako si u bilo kojoj drugoj varijanti napravio ovakav izbor, vrlo je besmislen.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Svašta si napiso ali nisi obrazložio ZAŠTO dva seta all-season? Jedino ako si Tuarega dobio sa novim više zimskim all-season, pa “vadiš štetu” kupovinom onih all-season koje su više za leto. Ako si u bilo kojoj drugoj varijanti napravio ovakav izbor, vrlo je besmislen.
(TNT,

Evo ja kao Jovandeka Babic da budem malo antiprotivan. Normalno je da imas dva seta letnjih i zimskih guma pogotovo ako ti dva seta ne prelaze vrednost automobila sto je kod nas slucaj.
E sad ako si dobio sa kolima svesezonske zume (mada ne znam da to postoji vise leto ili vise zima) one kada opepele leti asfalt od +60 stepeni se pomalo glacaju tj plastificiraju se i gube mekocu gume koja treba da prianja i za led, sneg a i za vlazan kolovoz u zimskim uslovima.
Ali slazem se da je malo besmisleno i da bolje kupiti zimski set a taj svesezonski, kad si vec dobio, treba trositi leti.

kele®

pre 5 godina

@SUV
Vi (iz EU) ste samo dokazali da može čovek otići iz sela, ali selo ne može iz čoveka. Da se ja Vama nešto dokazujem nema potrebe, sve ste sami rekli, a i broj pluseva koje ste dobili na Vaše konstatacije bi trebao biti sasvim dovoljan i za nekog Vaših intelektualnih sposobnosti. Hvala.