Četvrtak, 29.07.2004.

09:42

Malinari odustali od blokade

Izvor: B92

Malinari odustali od blokade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Vlasta

pre 19 godina

Znaci, mozda je i to sto je malinarima bilo ponudjeno - previse. Na drugoj strani, u isto ono vreme svi najznacajniji otkupljivaci bili su na ovaj ili onaj nacin povezani sa udbom i espeesom ( bilo direktno bilo kroz JUL i mafiju).... Cena koju navodno zahtevaju malinari je ekvivalentna ceni od 2 DM po kilu, i cini mi se da je malo zamanuta.... Nikad tokom 90-ih nisu maline imale tu cenu u otkupu. Jeste bila obecana, ali taj novac niko nije video, jer su tih godina malinari isplate cesto dobijali u naturi, vestackom djubrivu, knoncentrovanoj hrani za stoku, sala,i, ali uvek i nepogresivo sa prenapumpanim cenama. Efektivno, najbolja cena je izbijala na 1.20 DM, ili oko 40 dinara danasnjih. ...

Trske

pre 19 godina

Koliko u Srbiji ima malinara? Milion? Dva? Pa dokle ce vise da nam zagorcavaju zivot? Ko ih tera da sade maline??? Jaoooooo sto bi ih slatko pozatvarao... Svake godine ista prica. Pa nek me negde izblokiraju na putu, ima da radi...

Zoran Maksimovic

pre 19 godina

U ovoj zemlji ocigledno najvise uspeha imaju "drumski razbojnici". Ako smatraju da im je 50 dinara malo, zasto se sami ne organizuju u zadruge i osnuju hladnjace i sami izvoze. To bi zahtevalo da se nesto i radi. Ovako, dva-tri dana plase narod blokadama i to im je ekstra napor tokom godine, pri cemu im je produktivnost 3 puta manja nego na zapadu. Strasno.

IvanS

pre 19 godina

Zar nismo vec "ustanovili" da je Kostunica "neobavesten" i sl.?
Onima, koji bi da "izadju na crtu", toplo preporucujem da nekako dovedu do vanrednih izbora.

Milenko

pre 19 godina

Divna formulacija "Drzava ne sme i ne moze da odredjuje cenu poljoprivrednih proizvoda". Zvuci kao praktikovanje autosugestije ujutru pred ogledalom. Ja sam pozeljan, odlucan, i perspektivan. Kad ono, samo Voja.

Tekelija

pre 19 godina

Malina nije nikakav strateski proizvod. Mislim da vlada Srbije treba vise da brine o tome kako da spreci emigraciju strucnih i visokoskolovanih kadrova jer ce nam buduca vlada biti sastavljena od malinara.

Hromi daba

pre 19 godina

Ja mislim sve najgore o Kostunicinoj vladi. On vuce ovu zemlju u propast i zeleo bih da koliko sutra padne s vlasti. Medjutim, necu da podrzim malinare. Alo, malinari, probudite se iz socijalizma! Cenu proizvoda odredjuje trziste, a ne vlada. Bolje se organizujte, napravite preduzece, sami izvozite maline, pa cete vise i zaraditi. A ako je cena malina mala na svetskom trzistu, prilagodite se, gajite nesto drugo.

pingvin

pre 19 godina

Svi oni koji se pozivaju na monopol treba da znaju da kada svako može slobodno da uđe na tržište, monopol ne postoji, bez obzira na broj učesnika na tržištu. Ne postoje zakonska niti bilo kakva druga ograničenje za bilo koga da uloži novac i da napravi hladnjaču. Prema tome, neka se malinari udruže i neka naprave hladnjače pa neka onda sami sebi maline plaćaju koliko god hoće i tada niko neća moći da ih ucenjuje. Onda će verovatno shvatiti da nije dovoljno nešto proizvesti već da to treba i prodati (što je često teže).

Vojislav YVR_BGD

pre 19 godina

EUREKA!!
Sad mi je jasno sta radi Kostunica.
Pazi ovamo: Prvo se sakriva i nigde ga nema, a ovi sto protestvuju, ili sta vec, svuda ga traze i jure. Kad ga jednom ujure i stisnu i kazu taka i taka stvar (kazu, lazu, nema veze, bitan je mehanizam) on (Voja K.) kaze: "E, zao mi je, NISAM OBAVESTEN, ali sve cu da uradim da vam pomognem".
Sad ovi sto su ga jurili misle da ce on njima stvarno nesto da sredi tu, pa se primire neko vreme.
On se onda opet sakrije negde sa nekom lepom knjigom i nigde ga opet nema. U medjuvremenu ovima sto ga jure to zbog cega ga jure kalira ili na neki drugi nacin propadne ili vise nije aktuelno i oni ga vise ne jure. A ne jure ga i zbog toga sto ga sada neki drugi jure zbog necega drugog, pa nema mesta za sve te juritelje premijera.
A on samo mudro sakriven, cuti, ne pokazuje se i meditira sve dok ga neki opet ne ufate.
Pa onda ponovo: NISAM OBAVESTEN, i ajmo opet u krug....
Igraju se deca drzave...

...bice belaja

pre 19 godina

Trazim od Vlade Srbije da otkupi 350 litara rakije (jabuka) koju sam ispekao ove godine po ceni od 30 evra po litri. I da mi ne naplate porez na promet.
I da mi kupe nov kombi ("pezo sprinter"). I stan u Novom Sadu (70m2). I da od sad oni vode racuna o mom vocnjaku. Ne bude li kako sam trazio...

Mladen S

pre 19 godina

Vidim da se vec vrte cifre koliko ce ove blokade puteva da nas kostaju. Racun treba da se ispostavi proizvodjacima malina pa da vidimo dali ce im ovakve gluposti ponovo pasti na pamet. Nas narod je proklet, svi zele bogatsvo kapitalizma i sigurnost socijalizma. Jos kada bi moglo da se sto manje radi i sto vise zaradjuje...

Pravdajedostizna

pre 19 godina

TRZISTE je pojam koji ovde ne postoji. Isto kao i protest Apatinaca... Ko je vid'o da se placa porez. Luda zemlja, ludi ljudi. I jos se oni bune, a ubijaju se od posla. Gde je onih milion bez posla. SRAMOTA. A za blokade puteva (ko je u Slobino vreme blokirao magistralne?), narocito onih od kojih drzava ima milione evra dnevno (naravno, samo u slucaju da se zna gde idu te pare), naplatio bi svaki dinar za svaki minut blokade, pa nek se ceskaju po novcaniku...

Zoro

pre 19 godina

Ne secam se ko i kada je zatvarao medjunarodni koridor tokom dugotrajnih protesta protiv protiv tadasnje politike SPS/SRS iz cijih redova neki sada osvetoljubivo likuju kada to cine malinari. Potseca me na pricu kada se jedan pop naljutio na seljane pa iz osvete njima odsece sebi sebi svoj "ekstrem" - za INAT! Sta popa briga za selo - sta ove briga za drzavu!?

Borivoje

pre 19 godina

Ne ulazeci u opravdanost zahteva, ne dam da nikome sluzim kao taoc na autoputu i da mi lesinari prodaju vodu za sto dinara kao kod Paracina. Ovog puta ako nema drzavne zastite nas putnika bice haosa i krvi, gospodo malinari i svi ostali koji ne znate pravu adresu za resavanje svojih problema. A to nije ni vlada, odnosno ja kao poreski obveznik vec trziste kome se treba prilagodjavati.

Gordana

pre 19 godina

Bilo bi mnogo efikasnije umesto blokada puteva bar sada kada bi tranzit kroz Srbiju trebalo da bude veliki, da malinari svoje čuvene ekološke maline prodaju za keš, uz celi Koridor 10 kroz našu zemlju, pa da Evropa savetuje putnike namernike da idu kroz Srbiju jer će, sem što će brzo i sigurno stići, moći uz put da se zaslade tom nadaleko čuvenom Srpskom malinom. Korist će biti višestruka, ovako istrunuše maline,....

Izadji na crtu

pre 19 godina

Meni ovo izleda kao sprinerska trka. DSS i njihivi rodoljubi se utrkuju sa narodom ko ce pre uspostaviti silu. Dok DSS pokusava da sakupi sve odane mafijase, oni za to vreme popustaju strajkacima kako bi dobili na vremenu da se ti mafijaski redovi konsoliduju. Novaca sve manje i manje, vrednost dinara opada, nezadovoljstvo u narodu sve vece i vece. DSS se naoruzao sa gospodinom Legijom i Bagzijem, a u pomoc im pristizu uskoro i gospodin Frenki i gospodin Stanisic (mada je gospodin Sok polovicnih mogucnosti). Ostaje da se vidi da li ce se narod probuditi pre nego sto DSS i njihovi stignu do cilja.

Kika

pre 19 godina

Aha, sada mi je jasno zasto je Kostunica toliko zauzet pa ne moze da ode u Austriju na sastanak premijera tzv. Zapadnog Balkana. Mora da se sastane sa malinarima, eto zasto! Ama, nije mi samo jasno zasto sada malinare odgovara od blokada i salje policiju na njih, dok je u svoje vreme za blokadu Crvenih beretki kod Sava centra imao reci opravdanja. Toliko o njegovoj doslednosti. Inace, protiv sam blokada, ali i svake upotrebe sile.

Urbaniak

pre 19 godina

A gde ste bili u vreme mrmota? Tad vam bilo sve potaman, je li? Dok su nas batinali, dok su nas razjurivali iz zemlje, sve je bilo u redu, jel tako? Bila super cena malina, a?
Pa kakve veze ima vlada sa cenom maline, alo bre, trziste formira cenu. Ko vam brani, pozovite bilo koga sa zapada i prodajte mu te vase maline po cenu koju hocete (tj. mozete), a ne da maltretirate sve redom. Sram vas bilo.

Бре!

pre 19 godina

Чекај,чекај. Кад се протествовало против чика Злобе, тад је насилно спречавање протеста од стране полиције називан терор режима. А сад кад сељаци траже своје, сви одобравају чак и употребу силе од стране полиције. XА! Страшно.

Satir

pre 19 godina

Čisto radi poređenja sa Poljskom,treba znati da osim ugovorene cene za otkup proizvedenih malina, ta ista država učestvuje dotacijama za gorivo, sadnice i preparate za zaštitu voća, u proizvodnji te maline. Ali opet svakako se država dogovorila sa proizvođačima a ne grupica privatnika (hladnjačara), koji su tu trenutno nužno zlo.

Simon

pre 19 godina

Taman posla da blokiraju autoput i ibarsku, ne sme se to dozvoliti. Pa jel bas Vlada Srbije mora da kupuje sve maline? I to za onoliko koliko im se kaze? Valjda jos nekoga zanimaju nase kvalitetne maline pa ce doci da ih kupi ili se organizovati da mu se doteraju. Pustite malinare da prodaju maline kome i kada hoce. Skupa im je ta blokada mnogo i previse.

peca

pre 19 godina

E dosta je. Ovaj put ako hoce na silu da blokiraju put policija trenutno mora upotrebiti silu. Zao mi je. Jesam prosao sve Miloseviceve demonstracije i znam da je ruzno ali ovaj put je opravdano. A oni ako proizvedu maline po konkurentnoj ceni, prodace je. Ako nece ili ne mogu, to nije moj problem kao poreskog obveznika.

Djordje

pre 19 godina

Potpuno se slazem da svako ko nije zadovoljan iz bilo kog razloga ima pravo da se buni i da strajkuje ali ko im daje za pravo da uskracuju drugim ljudima osnovno pravo na slobodu kretanja. Ako su bas toliko uporni neka odu pred zgradu vlade, blokiraju je i ne dozvole ni jednom ministru i premijeru da izadju iz zgrade do ispunjenja njihovih zahteva. Uostalom vlada je vec reagovala na dva ovakva protesta, sada je lavinu tesko zaustaviti.

Brat iz Crne Gore

pre 19 godina

Mislim da malinari, a i svi potencijalni buduci strajkaci prave jako velike greske. Svojim nepromisljenim djelima sprecavaju Srbiju da se digne na noge. Ne shvataju da bez jake Srbije ni njima ne moze biti bolje. Znam da je tesko, ali moraju znati da i ostali nose to breme. Zato, ako citaju ovo molim sav radni narod na jos jednu zrtvu da bi nam svima bilo bolje.

anti-malinar

pre 19 godina

Samo nas premijer, ovakav kakav je, u stanju je da se bakce sa malinama...verovatno nema vaznija posla. Nadam se da ce policija ovog puta obaviti svoj posao i spreciti blokadu puteva. Poredjenje sa Francuskom apsolutno stoji ne stoji - neka i ovde idu i blokiraju zgradu Vlade ili ministarstva poljoprivrede, nemam nista protiv. Ali autoput ne sme biti blokiran! Autoput koriste gradjani koji nemaju ama bas nikakve veze sa malinama, i to je direktan atak na njihova prava, drugim recima krivicno delo.
Jos jedan podatak: pre par dana proizvodjaci malina u Poljskoj (uz Srbiju najveci proizvodjac ovog voca u Evropi) postigli su sporazum sa svojom Vladom o ceni malina od 45 eurocenti za kg. Svi su zadovoljni i tvrde kako je to korektna i ekonomski opravdana cena. Nasa gospoda hoce citav euro! E, pa i ja bih hteo da za jedan ulozeni dinar dobijem tri, ali to malo teze ide...

rebel

pre 19 godina

Iako je malo gadno sto seljaci prtestvuju samo kad je lova u pitanju i sto ih nigde nije bilo kad je Milosevic divljao u ime velike Srbije, ipak treba podrzati svaku borbu naroda protiv Kostunicinih vlasti i kapitalista.

Zoran, USA

pre 19 godina

O slobodnom trzistu se ne moze govoriti ako postoji MONOPOL, a u malinarskoj proizvodnji ocigledno postoji monopol hladnicara i preradjivaca. Cim postoji monopol NESUVISLNA je prica o ponudi i potraznji koja navodno formira cenu robe, tako da oni koji potezu ovaj argument na sajtu nisu u pravu. Dalje, oni koji se zgrazavaju "sta ima drzava sa malinarima" isto tako nisu u pravu. Drzava mora da obezbedi uslove slobodnog trzista i da se SVIM SREDSTVIMA bori protiv monopola. Zato sve cestitke premijeru Kostunici koji je imao snage da preuzme inicijativu i konacno resi problem malinara.

bunjevac

pre 19 godina

Pa kad ce ovi seljaci da izvade lovu iz slamarica i da krenu da grade silose, pakuju smrznute maline (i ostalo voce) a ne da cimaju celu drzavu da im titra. Jeste hteli na slobodno trziste? Eto vam ga vise!Inace, zivim na selu, imam njivu i znam sta je tezak rad ali to nije razlog da terorisem sve oko sebe. Prosla vlada je podelila semensko zito zbog suse a niko da se seti hvala da im kaze, a kamoli da kazu spustite cenu ove godine da se oduzimo!

Душан

pre 19 godina

Мени стварно ништа није јасно! Цене формира тржиште а не Влада, у чему је фора!? Да ли смо ми бре нормални!? Мислим да је овде све померено, а пре свега наша памет!

Modesty, EU

pre 19 godina

Gospodo Malinari: otkupna cena je mala jer osim sto ste ih proizveli morate da uradite nesto i da svoj proizvod prodate, a ne da sedite i cekate da cena poraste. To se zove Sales&Marketing i kada jednog dana shvatite da "morate da potrosite pare da bi napravili pare" - Nate Fischer "Six Feet Under", onda cete da napravite profit - poenta: skupite parice pa kupite svoje hladnjace i cekajte da vas mole za maline.
Onima koji pominju Francuske proteste - nisu Francuzi najpametniji na svetu, mada svima pokusavaju da to prodaju (kao Srbi). Da od protesta ima neke koristi ne bi sada imali ovako kilavu privredu i toliko firmi koje zbog velikih poreza i socijalnih davanja izdejstvovanih upravo protestima, odlaze iz Francuske i povecavaju im nezaposlenost...sto povecava budzetski deficit (koji je vec >3%)....sto povecava poreze i socijalna davanja....i vracamo se na pocetak.

Vera

pre 19 godina

Jesu se malinari osilili, ali neko jeste upredizbornoj kampanji pricao da ce da tri puta poveca ulaganja u privredu i to sve uz smanjenje poreza.

Zoran

pre 19 godina

Ovi blokatori stvarno smaraju. Ali javnost me zabrinjava: prosle i pretprosle godine svi su odobravali svakojake blokade, proteste i strajkove samo zato sto je druga ekipa bila na vlasti. Jadno.

nebojsa

pre 19 godina

Zaista mi ovi nasi malinari nisu jasni. Malina je rodila ko pleve, zna se da vlada trziste ponude i potraznje. Poljska koja je jedan od najvecih proizvodjaca malina ove godine placa dianrski ekvivalent od 30 dinara po kilogramu. Cile kao drugi veliki proizvodjac ima iste uslove. Evropski kupci placaju shodno trzistu zasto bi oni placali skuplje nasu malinu kada istu mogu da dobiju jeftinije iz Poljske ili Cilea. Kao drugo, sta Vlada ima sa privatnim ugovorima, kako Vlada moze nekoga da nagovori koliko ce da plati odredjeni proizvod. Malinari, shvatite ovo je vreme trzisne ekonomije i nema ovde nikakvih drugih situacija.

Dragana

pre 19 godina

Pitam se sto ih je Kostunica primio na pregovore. Postoje mnogo vaznija pitanja koja se ticu nase zemlje, a on sedi i raspravlja o malinama.
Drugo, ne razumem sto se jos uvek dopusta da oni stoje po putevima. To je trebalo spreciti, jer takav strajk je nelegalan, ljudi placaju poreze za te puteve, a da ne spominjem da smo zemlja koja ima veliki tranzit.
Mada njih vidim to ne interesuje, bitno je da se stavi u svoj dzep i da se ima, ako moze i preko noci da nikne treci sprat na kuci, a da li komsija nije stigao na posao zbog nas malinara, nema veze, ko se o njemu pa i brine!

Saša

pre 19 godina

Sramota! Blokada puteva pogadja one koji nemaju apsolutno nikakve veze sa problemom koji se na ovaj nacin pokusava rešiti. Ti ljudi svojom blokadom pogadjaju obicne putnike, porodice sa malom decom i ostale koji, ponavljam, nikakve veze sa problemom nemaju. Svak pokušaj blokade treba u samom začetku sprečiti. Svim sredstvima!

Milan Pa

pre 19 godina

Već neko vreme pratim situaciju sa cenom maline i otkupom, i plašim se da je na pomolu još jedna afera nalik "Šećernoj". Narod će ispaštati, niko neće znati gde su pare, niko neće odgovarati, a svi će znati ko je kriv. Efikasnost države smo videli po pitanju šećera, kao i preko koga se sve slomilo. Žao mi je proizvođača šećera, a malinarima poručujem istrajte i ne očekujte previše od nadležnih organa već sami isterajte svoj interes. Nažalost sve ovo pokazuje koliko su zaista daleke sve te priče o Evropi, ali kada se setimo sličnih situacija u Francuskoj, proizvođači su reagovali na isti način, možda i žešće (blokada zgrade vlade u Parizu i ministarstva poljoprivrede), samo što je Francuska vlada reagovala mnogo efikasnije a i njihov budžet je mnogo veći.

mix

pre 19 godina

Da li je to moguće? Ucene i samo ucene.
Po ovoj logici svako ko ima manji profit od onog koji je planirao treba da ispostavi želje vladi Srbije i dobiće šta traži ako pripreti blokadama.
Koštunice budi čvrst. Drži se zakona ko pijan plota jer su u pitanju institucije sistema, legalnost i legalitet. Ako sada popustiš popuštanju više nema kraja i odlaziš u istoriju.

SD

pre 19 godina

Sa onima koji prete nezakonitim radnjama, kao što je blokada puteva, ne bi smelo da se pregovara. Ako neće da poštuju zakon, zna se gde im je mesto. Ako Vlada smatra da je nekom svojim gestom (davanje "koncesije" za izvoz i slično) oštetila malinare, neka popravi tu svoju odluku i da skine sa leđa nacije brigu oko malinara i njihovih neumerenih zahteva. Ako nađu nekoga ko će da im plati i €2.00 za kilo malina, neka prodaju i po toj ceni. Zna se kako se određuje cena, šta ima Vlada sa time.

SD

pre 19 godina

Sa onima koji prete nezakonitim radnjama, kao što je blokada puteva, ne bi smelo da se pregovara. Ako neće da poštuju zakon, zna se gde im je mesto. Ako Vlada smatra da je nekom svojim gestom (davanje "koncesije" za izvoz i slično) oštetila malinare, neka popravi tu svoju odluku i da skine sa leđa nacije brigu oko malinara i njihovih neumerenih zahteva. Ako nađu nekoga ko će da im plati i €2.00 za kilo malina, neka prodaju i po toj ceni. Zna se kako se određuje cena, šta ima Vlada sa time.

mix

pre 19 godina

Da li je to moguće? Ucene i samo ucene.
Po ovoj logici svako ko ima manji profit od onog koji je planirao treba da ispostavi želje vladi Srbije i dobiće šta traži ako pripreti blokadama.
Koštunice budi čvrst. Drži se zakona ko pijan plota jer su u pitanju institucije sistema, legalnost i legalitet. Ako sada popustiš popuštanju više nema kraja i odlaziš u istoriju.

Milan Pa

pre 19 godina

Već neko vreme pratim situaciju sa cenom maline i otkupom, i plašim se da je na pomolu još jedna afera nalik "Šećernoj". Narod će ispaštati, niko neće znati gde su pare, niko neće odgovarati, a svi će znati ko je kriv. Efikasnost države smo videli po pitanju šećera, kao i preko koga se sve slomilo. Žao mi je proizvođača šećera, a malinarima poručujem istrajte i ne očekujte previše od nadležnih organa već sami isterajte svoj interes. Nažalost sve ovo pokazuje koliko su zaista daleke sve te priče o Evropi, ali kada se setimo sličnih situacija u Francuskoj, proizvođači su reagovali na isti način, možda i žešće (blokada zgrade vlade u Parizu i ministarstva poljoprivrede), samo što je Francuska vlada reagovala mnogo efikasnije a i njihov budžet je mnogo veći.

Saša

pre 19 godina

Sramota! Blokada puteva pogadja one koji nemaju apsolutno nikakve veze sa problemom koji se na ovaj nacin pokusava rešiti. Ti ljudi svojom blokadom pogadjaju obicne putnike, porodice sa malom decom i ostale koji, ponavljam, nikakve veze sa problemom nemaju. Svak pokušaj blokade treba u samom začetku sprečiti. Svim sredstvima!

Zoran

pre 19 godina

Ovi blokatori stvarno smaraju. Ali javnost me zabrinjava: prosle i pretprosle godine svi su odobravali svakojake blokade, proteste i strajkove samo zato sto je druga ekipa bila na vlasti. Jadno.

Dragana

pre 19 godina

Pitam se sto ih je Kostunica primio na pregovore. Postoje mnogo vaznija pitanja koja se ticu nase zemlje, a on sedi i raspravlja o malinama.
Drugo, ne razumem sto se jos uvek dopusta da oni stoje po putevima. To je trebalo spreciti, jer takav strajk je nelegalan, ljudi placaju poreze za te puteve, a da ne spominjem da smo zemlja koja ima veliki tranzit.
Mada njih vidim to ne interesuje, bitno je da se stavi u svoj dzep i da se ima, ako moze i preko noci da nikne treci sprat na kuci, a da li komsija nije stigao na posao zbog nas malinara, nema veze, ko se o njemu pa i brine!

nebojsa

pre 19 godina

Zaista mi ovi nasi malinari nisu jasni. Malina je rodila ko pleve, zna se da vlada trziste ponude i potraznje. Poljska koja je jedan od najvecih proizvodjaca malina ove godine placa dianrski ekvivalent od 30 dinara po kilogramu. Cile kao drugi veliki proizvodjac ima iste uslove. Evropski kupci placaju shodno trzistu zasto bi oni placali skuplje nasu malinu kada istu mogu da dobiju jeftinije iz Poljske ili Cilea. Kao drugo, sta Vlada ima sa privatnim ugovorima, kako Vlada moze nekoga da nagovori koliko ce da plati odredjeni proizvod. Malinari, shvatite ovo je vreme trzisne ekonomije i nema ovde nikakvih drugih situacija.

Modesty, EU

pre 19 godina

Gospodo Malinari: otkupna cena je mala jer osim sto ste ih proizveli morate da uradite nesto i da svoj proizvod prodate, a ne da sedite i cekate da cena poraste. To se zove Sales&Marketing i kada jednog dana shvatite da "morate da potrosite pare da bi napravili pare" - Nate Fischer "Six Feet Under", onda cete da napravite profit - poenta: skupite parice pa kupite svoje hladnjace i cekajte da vas mole za maline.
Onima koji pominju Francuske proteste - nisu Francuzi najpametniji na svetu, mada svima pokusavaju da to prodaju (kao Srbi). Da od protesta ima neke koristi ne bi sada imali ovako kilavu privredu i toliko firmi koje zbog velikih poreza i socijalnih davanja izdejstvovanih upravo protestima, odlaze iz Francuske i povecavaju im nezaposlenost...sto povecava budzetski deficit (koji je vec >3%)....sto povecava poreze i socijalna davanja....i vracamo se na pocetak.

Zoran, USA

pre 19 godina

O slobodnom trzistu se ne moze govoriti ako postoji MONOPOL, a u malinarskoj proizvodnji ocigledno postoji monopol hladnicara i preradjivaca. Cim postoji monopol NESUVISLNA je prica o ponudi i potraznji koja navodno formira cenu robe, tako da oni koji potezu ovaj argument na sajtu nisu u pravu. Dalje, oni koji se zgrazavaju "sta ima drzava sa malinarima" isto tako nisu u pravu. Drzava mora da obezbedi uslove slobodnog trzista i da se SVIM SREDSTVIMA bori protiv monopola. Zato sve cestitke premijeru Kostunici koji je imao snage da preuzme inicijativu i konacno resi problem malinara.

Vera

pre 19 godina

Jesu se malinari osilili, ali neko jeste upredizbornoj kampanji pricao da ce da tri puta poveca ulaganja u privredu i to sve uz smanjenje poreza.

Душан

pre 19 godina

Мени стварно ништа није јасно! Цене формира тржиште а не Влада, у чему је фора!? Да ли смо ми бре нормални!? Мислим да је овде све померено, а пре свега наша памет!

bunjevac

pre 19 godina

Pa kad ce ovi seljaci da izvade lovu iz slamarica i da krenu da grade silose, pakuju smrznute maline (i ostalo voce) a ne da cimaju celu drzavu da im titra. Jeste hteli na slobodno trziste? Eto vam ga vise!Inace, zivim na selu, imam njivu i znam sta je tezak rad ali to nije razlog da terorisem sve oko sebe. Prosla vlada je podelila semensko zito zbog suse a niko da se seti hvala da im kaze, a kamoli da kazu spustite cenu ove godine da se oduzimo!

peca

pre 19 godina

E dosta je. Ovaj put ako hoce na silu da blokiraju put policija trenutno mora upotrebiti silu. Zao mi je. Jesam prosao sve Miloseviceve demonstracije i znam da je ruzno ali ovaj put je opravdano. A oni ako proizvedu maline po konkurentnoj ceni, prodace je. Ako nece ili ne mogu, to nije moj problem kao poreskog obveznika.

rebel

pre 19 godina

Iako je malo gadno sto seljaci prtestvuju samo kad je lova u pitanju i sto ih nigde nije bilo kad je Milosevic divljao u ime velike Srbije, ipak treba podrzati svaku borbu naroda protiv Kostunicinih vlasti i kapitalista.

anti-malinar

pre 19 godina

Samo nas premijer, ovakav kakav je, u stanju je da se bakce sa malinama...verovatno nema vaznija posla. Nadam se da ce policija ovog puta obaviti svoj posao i spreciti blokadu puteva. Poredjenje sa Francuskom apsolutno stoji ne stoji - neka i ovde idu i blokiraju zgradu Vlade ili ministarstva poljoprivrede, nemam nista protiv. Ali autoput ne sme biti blokiran! Autoput koriste gradjani koji nemaju ama bas nikakve veze sa malinama, i to je direktan atak na njihova prava, drugim recima krivicno delo.
Jos jedan podatak: pre par dana proizvodjaci malina u Poljskoj (uz Srbiju najveci proizvodjac ovog voca u Evropi) postigli su sporazum sa svojom Vladom o ceni malina od 45 eurocenti za kg. Svi su zadovoljni i tvrde kako je to korektna i ekonomski opravdana cena. Nasa gospoda hoce citav euro! E, pa i ja bih hteo da za jedan ulozeni dinar dobijem tri, ali to malo teze ide...

Brat iz Crne Gore

pre 19 godina

Mislim da malinari, a i svi potencijalni buduci strajkaci prave jako velike greske. Svojim nepromisljenim djelima sprecavaju Srbiju da se digne na noge. Ne shvataju da bez jake Srbije ni njima ne moze biti bolje. Znam da je tesko, ali moraju znati da i ostali nose to breme. Zato, ako citaju ovo molim sav radni narod na jos jednu zrtvu da bi nam svima bilo bolje.

Djordje

pre 19 godina

Potpuno se slazem da svako ko nije zadovoljan iz bilo kog razloga ima pravo da se buni i da strajkuje ali ko im daje za pravo da uskracuju drugim ljudima osnovno pravo na slobodu kretanja. Ako su bas toliko uporni neka odu pred zgradu vlade, blokiraju je i ne dozvole ni jednom ministru i premijeru da izadju iz zgrade do ispunjenja njihovih zahteva. Uostalom vlada je vec reagovala na dva ovakva protesta, sada je lavinu tesko zaustaviti.

Бре!

pre 19 godina

Чекај,чекај. Кад се протествовало против чика Злобе, тад је насилно спречавање протеста од стране полиције називан терор режима. А сад кад сељаци траже своје, сви одобравају чак и употребу силе од стране полиције. XА! Страшно.

Kika

pre 19 godina

Aha, sada mi je jasno zasto je Kostunica toliko zauzet pa ne moze da ode u Austriju na sastanak premijera tzv. Zapadnog Balkana. Mora da se sastane sa malinarima, eto zasto! Ama, nije mi samo jasno zasto sada malinare odgovara od blokada i salje policiju na njih, dok je u svoje vreme za blokadu Crvenih beretki kod Sava centra imao reci opravdanja. Toliko o njegovoj doslednosti. Inace, protiv sam blokada, ali i svake upotrebe sile.

Urbaniak

pre 19 godina

A gde ste bili u vreme mrmota? Tad vam bilo sve potaman, je li? Dok su nas batinali, dok su nas razjurivali iz zemlje, sve je bilo u redu, jel tako? Bila super cena malina, a?
Pa kakve veze ima vlada sa cenom maline, alo bre, trziste formira cenu. Ko vam brani, pozovite bilo koga sa zapada i prodajte mu te vase maline po cenu koju hocete (tj. mozete), a ne da maltretirate sve redom. Sram vas bilo.

Simon

pre 19 godina

Taman posla da blokiraju autoput i ibarsku, ne sme se to dozvoliti. Pa jel bas Vlada Srbije mora da kupuje sve maline? I to za onoliko koliko im se kaze? Valjda jos nekoga zanimaju nase kvalitetne maline pa ce doci da ih kupi ili se organizovati da mu se doteraju. Pustite malinare da prodaju maline kome i kada hoce. Skupa im je ta blokada mnogo i previse.

Satir

pre 19 godina

Čisto radi poređenja sa Poljskom,treba znati da osim ugovorene cene za otkup proizvedenih malina, ta ista država učestvuje dotacijama za gorivo, sadnice i preparate za zaštitu voća, u proizvodnji te maline. Ali opet svakako se država dogovorila sa proizvođačima a ne grupica privatnika (hladnjačara), koji su tu trenutno nužno zlo.

Gordana

pre 19 godina

Bilo bi mnogo efikasnije umesto blokada puteva bar sada kada bi tranzit kroz Srbiju trebalo da bude veliki, da malinari svoje čuvene ekološke maline prodaju za keš, uz celi Koridor 10 kroz našu zemlju, pa da Evropa savetuje putnike namernike da idu kroz Srbiju jer će, sem što će brzo i sigurno stići, moći uz put da se zaslade tom nadaleko čuvenom Srpskom malinom. Korist će biti višestruka, ovako istrunuše maline,....

Pravdajedostizna

pre 19 godina

TRZISTE je pojam koji ovde ne postoji. Isto kao i protest Apatinaca... Ko je vid'o da se placa porez. Luda zemlja, ludi ljudi. I jos se oni bune, a ubijaju se od posla. Gde je onih milion bez posla. SRAMOTA. A za blokade puteva (ko je u Slobino vreme blokirao magistralne?), narocito onih od kojih drzava ima milione evra dnevno (naravno, samo u slucaju da se zna gde idu te pare), naplatio bi svaki dinar za svaki minut blokade, pa nek se ceskaju po novcaniku...

Zoro

pre 19 godina

Ne secam se ko i kada je zatvarao medjunarodni koridor tokom dugotrajnih protesta protiv protiv tadasnje politike SPS/SRS iz cijih redova neki sada osvetoljubivo likuju kada to cine malinari. Potseca me na pricu kada se jedan pop naljutio na seljane pa iz osvete njima odsece sebi sebi svoj "ekstrem" - za INAT! Sta popa briga za selo - sta ove briga za drzavu!?

Borivoje

pre 19 godina

Ne ulazeci u opravdanost zahteva, ne dam da nikome sluzim kao taoc na autoputu i da mi lesinari prodaju vodu za sto dinara kao kod Paracina. Ovog puta ako nema drzavne zastite nas putnika bice haosa i krvi, gospodo malinari i svi ostali koji ne znate pravu adresu za resavanje svojih problema. A to nije ni vlada, odnosno ja kao poreski obveznik vec trziste kome se treba prilagodjavati.

Izadji na crtu

pre 19 godina

Meni ovo izleda kao sprinerska trka. DSS i njihivi rodoljubi se utrkuju sa narodom ko ce pre uspostaviti silu. Dok DSS pokusava da sakupi sve odane mafijase, oni za to vreme popustaju strajkacima kako bi dobili na vremenu da se ti mafijaski redovi konsoliduju. Novaca sve manje i manje, vrednost dinara opada, nezadovoljstvo u narodu sve vece i vece. DSS se naoruzao sa gospodinom Legijom i Bagzijem, a u pomoc im pristizu uskoro i gospodin Frenki i gospodin Stanisic (mada je gospodin Sok polovicnih mogucnosti). Ostaje da se vidi da li ce se narod probuditi pre nego sto DSS i njihovi stignu do cilja.

Mladen S

pre 19 godina

Vidim da se vec vrte cifre koliko ce ove blokade puteva da nas kostaju. Racun treba da se ispostavi proizvodjacima malina pa da vidimo dali ce im ovakve gluposti ponovo pasti na pamet. Nas narod je proklet, svi zele bogatsvo kapitalizma i sigurnost socijalizma. Jos kada bi moglo da se sto manje radi i sto vise zaradjuje...

...bice belaja

pre 19 godina

Trazim od Vlade Srbije da otkupi 350 litara rakije (jabuka) koju sam ispekao ove godine po ceni od 30 evra po litri. I da mi ne naplate porez na promet.
I da mi kupe nov kombi ("pezo sprinter"). I stan u Novom Sadu (70m2). I da od sad oni vode racuna o mom vocnjaku. Ne bude li kako sam trazio...

pingvin

pre 19 godina

Svi oni koji se pozivaju na monopol treba da znaju da kada svako može slobodno da uđe na tržište, monopol ne postoji, bez obzira na broj učesnika na tržištu. Ne postoje zakonska niti bilo kakva druga ograničenje za bilo koga da uloži novac i da napravi hladnjaču. Prema tome, neka se malinari udruže i neka naprave hladnjače pa neka onda sami sebi maline plaćaju koliko god hoće i tada niko neća moći da ih ucenjuje. Onda će verovatno shvatiti da nije dovoljno nešto proizvesti već da to treba i prodati (što je često teže).

Vojislav YVR_BGD

pre 19 godina

EUREKA!!
Sad mi je jasno sta radi Kostunica.
Pazi ovamo: Prvo se sakriva i nigde ga nema, a ovi sto protestvuju, ili sta vec, svuda ga traze i jure. Kad ga jednom ujure i stisnu i kazu taka i taka stvar (kazu, lazu, nema veze, bitan je mehanizam) on (Voja K.) kaze: "E, zao mi je, NISAM OBAVESTEN, ali sve cu da uradim da vam pomognem".
Sad ovi sto su ga jurili misle da ce on njima stvarno nesto da sredi tu, pa se primire neko vreme.
On se onda opet sakrije negde sa nekom lepom knjigom i nigde ga opet nema. U medjuvremenu ovima sto ga jure to zbog cega ga jure kalira ili na neki drugi nacin propadne ili vise nije aktuelno i oni ga vise ne jure. A ne jure ga i zbog toga sto ga sada neki drugi jure zbog necega drugog, pa nema mesta za sve te juritelje premijera.
A on samo mudro sakriven, cuti, ne pokazuje se i meditira sve dok ga neki opet ne ufate.
Pa onda ponovo: NISAM OBAVESTEN, i ajmo opet u krug....
Igraju se deca drzave...

Hromi daba

pre 19 godina

Ja mislim sve najgore o Kostunicinoj vladi. On vuce ovu zemlju u propast i zeleo bih da koliko sutra padne s vlasti. Medjutim, necu da podrzim malinare. Alo, malinari, probudite se iz socijalizma! Cenu proizvoda odredjuje trziste, a ne vlada. Bolje se organizujte, napravite preduzece, sami izvozite maline, pa cete vise i zaraditi. A ako je cena malina mala na svetskom trzistu, prilagodite se, gajite nesto drugo.

Tekelija

pre 19 godina

Malina nije nikakav strateski proizvod. Mislim da vlada Srbije treba vise da brine o tome kako da spreci emigraciju strucnih i visokoskolovanih kadrova jer ce nam buduca vlada biti sastavljena od malinara.

IvanS

pre 19 godina

Zar nismo vec "ustanovili" da je Kostunica "neobavesten" i sl.?
Onima, koji bi da "izadju na crtu", toplo preporucujem da nekako dovedu do vanrednih izbora.

Milenko

pre 19 godina

Divna formulacija "Drzava ne sme i ne moze da odredjuje cenu poljoprivrednih proizvoda". Zvuci kao praktikovanje autosugestije ujutru pred ogledalom. Ja sam pozeljan, odlucan, i perspektivan. Kad ono, samo Voja.

Zoran Maksimovic

pre 19 godina

U ovoj zemlji ocigledno najvise uspeha imaju "drumski razbojnici". Ako smatraju da im je 50 dinara malo, zasto se sami ne organizuju u zadruge i osnuju hladnjace i sami izvoze. To bi zahtevalo da se nesto i radi. Ovako, dva-tri dana plase narod blokadama i to im je ekstra napor tokom godine, pri cemu im je produktivnost 3 puta manja nego na zapadu. Strasno.

Trske

pre 19 godina

Koliko u Srbiji ima malinara? Milion? Dva? Pa dokle ce vise da nam zagorcavaju zivot? Ko ih tera da sade maline??? Jaoooooo sto bi ih slatko pozatvarao... Svake godine ista prica. Pa nek me negde izblokiraju na putu, ima da radi...

Vlasta

pre 19 godina

Znaci, mozda je i to sto je malinarima bilo ponudjeno - previse. Na drugoj strani, u isto ono vreme svi najznacajniji otkupljivaci bili su na ovaj ili onaj nacin povezani sa udbom i espeesom ( bilo direktno bilo kroz JUL i mafiju).... Cena koju navodno zahtevaju malinari je ekvivalentna ceni od 2 DM po kilu, i cini mi se da je malo zamanuta.... Nikad tokom 90-ih nisu maline imale tu cenu u otkupu. Jeste bila obecana, ali taj novac niko nije video, jer su tih godina malinari isplate cesto dobijali u naturi, vestackom djubrivu, knoncentrovanoj hrani za stoku, sala,i, ali uvek i nepogresivo sa prenapumpanim cenama. Efektivno, najbolja cena je izbijala na 1.20 DM, ili oko 40 dinara danasnjih. ...

SD

pre 19 godina

Sa onima koji prete nezakonitim radnjama, kao što je blokada puteva, ne bi smelo da se pregovara. Ako neće da poštuju zakon, zna se gde im je mesto. Ako Vlada smatra da je nekom svojim gestom (davanje "koncesije" za izvoz i slično) oštetila malinare, neka popravi tu svoju odluku i da skine sa leđa nacije brigu oko malinara i njihovih neumerenih zahteva. Ako nađu nekoga ko će da im plati i €2.00 za kilo malina, neka prodaju i po toj ceni. Zna se kako se određuje cena, šta ima Vlada sa time.

mix

pre 19 godina

Da li je to moguće? Ucene i samo ucene.
Po ovoj logici svako ko ima manji profit od onog koji je planirao treba da ispostavi želje vladi Srbije i dobiće šta traži ako pripreti blokadama.
Koštunice budi čvrst. Drži se zakona ko pijan plota jer su u pitanju institucije sistema, legalnost i legalitet. Ako sada popustiš popuštanju više nema kraja i odlaziš u istoriju.

Milan Pa

pre 19 godina

Već neko vreme pratim situaciju sa cenom maline i otkupom, i plašim se da je na pomolu još jedna afera nalik "Šećernoj". Narod će ispaštati, niko neće znati gde su pare, niko neće odgovarati, a svi će znati ko je kriv. Efikasnost države smo videli po pitanju šećera, kao i preko koga se sve slomilo. Žao mi je proizvođača šećera, a malinarima poručujem istrajte i ne očekujte previše od nadležnih organa već sami isterajte svoj interes. Nažalost sve ovo pokazuje koliko su zaista daleke sve te priče o Evropi, ali kada se setimo sličnih situacija u Francuskoj, proizvođači su reagovali na isti način, možda i žešće (blokada zgrade vlade u Parizu i ministarstva poljoprivrede), samo što je Francuska vlada reagovala mnogo efikasnije a i njihov budžet je mnogo veći.

Saša

pre 19 godina

Sramota! Blokada puteva pogadja one koji nemaju apsolutno nikakve veze sa problemom koji se na ovaj nacin pokusava rešiti. Ti ljudi svojom blokadom pogadjaju obicne putnike, porodice sa malom decom i ostale koji, ponavljam, nikakve veze sa problemom nemaju. Svak pokušaj blokade treba u samom začetku sprečiti. Svim sredstvima!

Zoran

pre 19 godina

Ovi blokatori stvarno smaraju. Ali javnost me zabrinjava: prosle i pretprosle godine svi su odobravali svakojake blokade, proteste i strajkove samo zato sto je druga ekipa bila na vlasti. Jadno.

Dragana

pre 19 godina

Pitam se sto ih je Kostunica primio na pregovore. Postoje mnogo vaznija pitanja koja se ticu nase zemlje, a on sedi i raspravlja o malinama.
Drugo, ne razumem sto se jos uvek dopusta da oni stoje po putevima. To je trebalo spreciti, jer takav strajk je nelegalan, ljudi placaju poreze za te puteve, a da ne spominjem da smo zemlja koja ima veliki tranzit.
Mada njih vidim to ne interesuje, bitno je da se stavi u svoj dzep i da se ima, ako moze i preko noci da nikne treci sprat na kuci, a da li komsija nije stigao na posao zbog nas malinara, nema veze, ko se o njemu pa i brine!

nebojsa

pre 19 godina

Zaista mi ovi nasi malinari nisu jasni. Malina je rodila ko pleve, zna se da vlada trziste ponude i potraznje. Poljska koja je jedan od najvecih proizvodjaca malina ove godine placa dianrski ekvivalent od 30 dinara po kilogramu. Cile kao drugi veliki proizvodjac ima iste uslove. Evropski kupci placaju shodno trzistu zasto bi oni placali skuplje nasu malinu kada istu mogu da dobiju jeftinije iz Poljske ili Cilea. Kao drugo, sta Vlada ima sa privatnim ugovorima, kako Vlada moze nekoga da nagovori koliko ce da plati odredjeni proizvod. Malinari, shvatite ovo je vreme trzisne ekonomije i nema ovde nikakvih drugih situacija.

Modesty, EU

pre 19 godina

Gospodo Malinari: otkupna cena je mala jer osim sto ste ih proizveli morate da uradite nesto i da svoj proizvod prodate, a ne da sedite i cekate da cena poraste. To se zove Sales&Marketing i kada jednog dana shvatite da "morate da potrosite pare da bi napravili pare" - Nate Fischer "Six Feet Under", onda cete da napravite profit - poenta: skupite parice pa kupite svoje hladnjace i cekajte da vas mole za maline.
Onima koji pominju Francuske proteste - nisu Francuzi najpametniji na svetu, mada svima pokusavaju da to prodaju (kao Srbi). Da od protesta ima neke koristi ne bi sada imali ovako kilavu privredu i toliko firmi koje zbog velikih poreza i socijalnih davanja izdejstvovanih upravo protestima, odlaze iz Francuske i povecavaju im nezaposlenost...sto povecava budzetski deficit (koji je vec >3%)....sto povecava poreze i socijalna davanja....i vracamo se na pocetak.

Zoran, USA

pre 19 godina

O slobodnom trzistu se ne moze govoriti ako postoji MONOPOL, a u malinarskoj proizvodnji ocigledno postoji monopol hladnicara i preradjivaca. Cim postoji monopol NESUVISLNA je prica o ponudi i potraznji koja navodno formira cenu robe, tako da oni koji potezu ovaj argument na sajtu nisu u pravu. Dalje, oni koji se zgrazavaju "sta ima drzava sa malinarima" isto tako nisu u pravu. Drzava mora da obezbedi uslove slobodnog trzista i da se SVIM SREDSTVIMA bori protiv monopola. Zato sve cestitke premijeru Kostunici koji je imao snage da preuzme inicijativu i konacno resi problem malinara.

Vera

pre 19 godina

Jesu se malinari osilili, ali neko jeste upredizbornoj kampanji pricao da ce da tri puta poveca ulaganja u privredu i to sve uz smanjenje poreza.

Душан

pre 19 godina

Мени стварно ништа није јасно! Цене формира тржиште а не Влада, у чему је фора!? Да ли смо ми бре нормални!? Мислим да је овде све померено, а пре свега наша памет!

bunjevac

pre 19 godina

Pa kad ce ovi seljaci da izvade lovu iz slamarica i da krenu da grade silose, pakuju smrznute maline (i ostalo voce) a ne da cimaju celu drzavu da im titra. Jeste hteli na slobodno trziste? Eto vam ga vise!Inace, zivim na selu, imam njivu i znam sta je tezak rad ali to nije razlog da terorisem sve oko sebe. Prosla vlada je podelila semensko zito zbog suse a niko da se seti hvala da im kaze, a kamoli da kazu spustite cenu ove godine da se oduzimo!

peca

pre 19 godina

E dosta je. Ovaj put ako hoce na silu da blokiraju put policija trenutno mora upotrebiti silu. Zao mi je. Jesam prosao sve Miloseviceve demonstracije i znam da je ruzno ali ovaj put je opravdano. A oni ako proizvedu maline po konkurentnoj ceni, prodace je. Ako nece ili ne mogu, to nije moj problem kao poreskog obveznika.

rebel

pre 19 godina

Iako je malo gadno sto seljaci prtestvuju samo kad je lova u pitanju i sto ih nigde nije bilo kad je Milosevic divljao u ime velike Srbije, ipak treba podrzati svaku borbu naroda protiv Kostunicinih vlasti i kapitalista.

anti-malinar

pre 19 godina

Samo nas premijer, ovakav kakav je, u stanju je da se bakce sa malinama...verovatno nema vaznija posla. Nadam se da ce policija ovog puta obaviti svoj posao i spreciti blokadu puteva. Poredjenje sa Francuskom apsolutno stoji ne stoji - neka i ovde idu i blokiraju zgradu Vlade ili ministarstva poljoprivrede, nemam nista protiv. Ali autoput ne sme biti blokiran! Autoput koriste gradjani koji nemaju ama bas nikakve veze sa malinama, i to je direktan atak na njihova prava, drugim recima krivicno delo.
Jos jedan podatak: pre par dana proizvodjaci malina u Poljskoj (uz Srbiju najveci proizvodjac ovog voca u Evropi) postigli su sporazum sa svojom Vladom o ceni malina od 45 eurocenti za kg. Svi su zadovoljni i tvrde kako je to korektna i ekonomski opravdana cena. Nasa gospoda hoce citav euro! E, pa i ja bih hteo da za jedan ulozeni dinar dobijem tri, ali to malo teze ide...

Brat iz Crne Gore

pre 19 godina

Mislim da malinari, a i svi potencijalni buduci strajkaci prave jako velike greske. Svojim nepromisljenim djelima sprecavaju Srbiju da se digne na noge. Ne shvataju da bez jake Srbije ni njima ne moze biti bolje. Znam da je tesko, ali moraju znati da i ostali nose to breme. Zato, ako citaju ovo molim sav radni narod na jos jednu zrtvu da bi nam svima bilo bolje.

Djordje

pre 19 godina

Potpuno se slazem da svako ko nije zadovoljan iz bilo kog razloga ima pravo da se buni i da strajkuje ali ko im daje za pravo da uskracuju drugim ljudima osnovno pravo na slobodu kretanja. Ako su bas toliko uporni neka odu pred zgradu vlade, blokiraju je i ne dozvole ni jednom ministru i premijeru da izadju iz zgrade do ispunjenja njihovih zahteva. Uostalom vlada je vec reagovala na dva ovakva protesta, sada je lavinu tesko zaustaviti.

Бре!

pre 19 godina

Чекај,чекај. Кад се протествовало против чика Злобе, тад је насилно спречавање протеста од стране полиције називан терор режима. А сад кад сељаци траже своје, сви одобравају чак и употребу силе од стране полиције. XА! Страшно.

Kika

pre 19 godina

Aha, sada mi je jasno zasto je Kostunica toliko zauzet pa ne moze da ode u Austriju na sastanak premijera tzv. Zapadnog Balkana. Mora da se sastane sa malinarima, eto zasto! Ama, nije mi samo jasno zasto sada malinare odgovara od blokada i salje policiju na njih, dok je u svoje vreme za blokadu Crvenih beretki kod Sava centra imao reci opravdanja. Toliko o njegovoj doslednosti. Inace, protiv sam blokada, ali i svake upotrebe sile.

Urbaniak

pre 19 godina

A gde ste bili u vreme mrmota? Tad vam bilo sve potaman, je li? Dok su nas batinali, dok su nas razjurivali iz zemlje, sve je bilo u redu, jel tako? Bila super cena malina, a?
Pa kakve veze ima vlada sa cenom maline, alo bre, trziste formira cenu. Ko vam brani, pozovite bilo koga sa zapada i prodajte mu te vase maline po cenu koju hocete (tj. mozete), a ne da maltretirate sve redom. Sram vas bilo.

Simon

pre 19 godina

Taman posla da blokiraju autoput i ibarsku, ne sme se to dozvoliti. Pa jel bas Vlada Srbije mora da kupuje sve maline? I to za onoliko koliko im se kaze? Valjda jos nekoga zanimaju nase kvalitetne maline pa ce doci da ih kupi ili se organizovati da mu se doteraju. Pustite malinare da prodaju maline kome i kada hoce. Skupa im je ta blokada mnogo i previse.

Satir

pre 19 godina

Čisto radi poređenja sa Poljskom,treba znati da osim ugovorene cene za otkup proizvedenih malina, ta ista država učestvuje dotacijama za gorivo, sadnice i preparate za zaštitu voća, u proizvodnji te maline. Ali opet svakako se država dogovorila sa proizvođačima a ne grupica privatnika (hladnjačara), koji su tu trenutno nužno zlo.

Gordana

pre 19 godina

Bilo bi mnogo efikasnije umesto blokada puteva bar sada kada bi tranzit kroz Srbiju trebalo da bude veliki, da malinari svoje čuvene ekološke maline prodaju za keš, uz celi Koridor 10 kroz našu zemlju, pa da Evropa savetuje putnike namernike da idu kroz Srbiju jer će, sem što će brzo i sigurno stići, moći uz put da se zaslade tom nadaleko čuvenom Srpskom malinom. Korist će biti višestruka, ovako istrunuše maline,....

Pravdajedostizna

pre 19 godina

TRZISTE je pojam koji ovde ne postoji. Isto kao i protest Apatinaca... Ko je vid'o da se placa porez. Luda zemlja, ludi ljudi. I jos se oni bune, a ubijaju se od posla. Gde je onih milion bez posla. SRAMOTA. A za blokade puteva (ko je u Slobino vreme blokirao magistralne?), narocito onih od kojih drzava ima milione evra dnevno (naravno, samo u slucaju da se zna gde idu te pare), naplatio bi svaki dinar za svaki minut blokade, pa nek se ceskaju po novcaniku...

Zoro

pre 19 godina

Ne secam se ko i kada je zatvarao medjunarodni koridor tokom dugotrajnih protesta protiv protiv tadasnje politike SPS/SRS iz cijih redova neki sada osvetoljubivo likuju kada to cine malinari. Potseca me na pricu kada se jedan pop naljutio na seljane pa iz osvete njima odsece sebi sebi svoj "ekstrem" - za INAT! Sta popa briga za selo - sta ove briga za drzavu!?

Borivoje

pre 19 godina

Ne ulazeci u opravdanost zahteva, ne dam da nikome sluzim kao taoc na autoputu i da mi lesinari prodaju vodu za sto dinara kao kod Paracina. Ovog puta ako nema drzavne zastite nas putnika bice haosa i krvi, gospodo malinari i svi ostali koji ne znate pravu adresu za resavanje svojih problema. A to nije ni vlada, odnosno ja kao poreski obveznik vec trziste kome se treba prilagodjavati.

Izadji na crtu

pre 19 godina

Meni ovo izleda kao sprinerska trka. DSS i njihivi rodoljubi se utrkuju sa narodom ko ce pre uspostaviti silu. Dok DSS pokusava da sakupi sve odane mafijase, oni za to vreme popustaju strajkacima kako bi dobili na vremenu da se ti mafijaski redovi konsoliduju. Novaca sve manje i manje, vrednost dinara opada, nezadovoljstvo u narodu sve vece i vece. DSS se naoruzao sa gospodinom Legijom i Bagzijem, a u pomoc im pristizu uskoro i gospodin Frenki i gospodin Stanisic (mada je gospodin Sok polovicnih mogucnosti). Ostaje da se vidi da li ce se narod probuditi pre nego sto DSS i njihovi stignu do cilja.

Mladen S

pre 19 godina

Vidim da se vec vrte cifre koliko ce ove blokade puteva da nas kostaju. Racun treba da se ispostavi proizvodjacima malina pa da vidimo dali ce im ovakve gluposti ponovo pasti na pamet. Nas narod je proklet, svi zele bogatsvo kapitalizma i sigurnost socijalizma. Jos kada bi moglo da se sto manje radi i sto vise zaradjuje...

...bice belaja

pre 19 godina

Trazim od Vlade Srbije da otkupi 350 litara rakije (jabuka) koju sam ispekao ove godine po ceni od 30 evra po litri. I da mi ne naplate porez na promet.
I da mi kupe nov kombi ("pezo sprinter"). I stan u Novom Sadu (70m2). I da od sad oni vode racuna o mom vocnjaku. Ne bude li kako sam trazio...

pingvin

pre 19 godina

Svi oni koji se pozivaju na monopol treba da znaju da kada svako može slobodno da uđe na tržište, monopol ne postoji, bez obzira na broj učesnika na tržištu. Ne postoje zakonska niti bilo kakva druga ograničenje za bilo koga da uloži novac i da napravi hladnjaču. Prema tome, neka se malinari udruže i neka naprave hladnjače pa neka onda sami sebi maline plaćaju koliko god hoće i tada niko neća moći da ih ucenjuje. Onda će verovatno shvatiti da nije dovoljno nešto proizvesti već da to treba i prodati (što je često teže).

Vojislav YVR_BGD

pre 19 godina

EUREKA!!
Sad mi je jasno sta radi Kostunica.
Pazi ovamo: Prvo se sakriva i nigde ga nema, a ovi sto protestvuju, ili sta vec, svuda ga traze i jure. Kad ga jednom ujure i stisnu i kazu taka i taka stvar (kazu, lazu, nema veze, bitan je mehanizam) on (Voja K.) kaze: "E, zao mi je, NISAM OBAVESTEN, ali sve cu da uradim da vam pomognem".
Sad ovi sto su ga jurili misle da ce on njima stvarno nesto da sredi tu, pa se primire neko vreme.
On se onda opet sakrije negde sa nekom lepom knjigom i nigde ga opet nema. U medjuvremenu ovima sto ga jure to zbog cega ga jure kalira ili na neki drugi nacin propadne ili vise nije aktuelno i oni ga vise ne jure. A ne jure ga i zbog toga sto ga sada neki drugi jure zbog necega drugog, pa nema mesta za sve te juritelje premijera.
A on samo mudro sakriven, cuti, ne pokazuje se i meditira sve dok ga neki opet ne ufate.
Pa onda ponovo: NISAM OBAVESTEN, i ajmo opet u krug....
Igraju se deca drzave...

Hromi daba

pre 19 godina

Ja mislim sve najgore o Kostunicinoj vladi. On vuce ovu zemlju u propast i zeleo bih da koliko sutra padne s vlasti. Medjutim, necu da podrzim malinare. Alo, malinari, probudite se iz socijalizma! Cenu proizvoda odredjuje trziste, a ne vlada. Bolje se organizujte, napravite preduzece, sami izvozite maline, pa cete vise i zaraditi. A ako je cena malina mala na svetskom trzistu, prilagodite se, gajite nesto drugo.

Tekelija

pre 19 godina

Malina nije nikakav strateski proizvod. Mislim da vlada Srbije treba vise da brine o tome kako da spreci emigraciju strucnih i visokoskolovanih kadrova jer ce nam buduca vlada biti sastavljena od malinara.

IvanS

pre 19 godina

Zar nismo vec "ustanovili" da je Kostunica "neobavesten" i sl.?
Onima, koji bi da "izadju na crtu", toplo preporucujem da nekako dovedu do vanrednih izbora.

Milenko

pre 19 godina

Divna formulacija "Drzava ne sme i ne moze da odredjuje cenu poljoprivrednih proizvoda". Zvuci kao praktikovanje autosugestije ujutru pred ogledalom. Ja sam pozeljan, odlucan, i perspektivan. Kad ono, samo Voja.

Zoran Maksimovic

pre 19 godina

U ovoj zemlji ocigledno najvise uspeha imaju "drumski razbojnici". Ako smatraju da im je 50 dinara malo, zasto se sami ne organizuju u zadruge i osnuju hladnjace i sami izvoze. To bi zahtevalo da se nesto i radi. Ovako, dva-tri dana plase narod blokadama i to im je ekstra napor tokom godine, pri cemu im je produktivnost 3 puta manja nego na zapadu. Strasno.

Trske

pre 19 godina

Koliko u Srbiji ima malinara? Milion? Dva? Pa dokle ce vise da nam zagorcavaju zivot? Ko ih tera da sade maline??? Jaoooooo sto bi ih slatko pozatvarao... Svake godine ista prica. Pa nek me negde izblokiraju na putu, ima da radi...

Vlasta

pre 19 godina

Znaci, mozda je i to sto je malinarima bilo ponudjeno - previse. Na drugoj strani, u isto ono vreme svi najznacajniji otkupljivaci bili su na ovaj ili onaj nacin povezani sa udbom i espeesom ( bilo direktno bilo kroz JUL i mafiju).... Cena koju navodno zahtevaju malinari je ekvivalentna ceni od 2 DM po kilu, i cini mi se da je malo zamanuta.... Nikad tokom 90-ih nisu maline imale tu cenu u otkupu. Jeste bila obecana, ali taj novac niko nije video, jer su tih godina malinari isplate cesto dobijali u naturi, vestackom djubrivu, knoncentrovanoj hrani za stoku, sala,i, ali uvek i nepogresivo sa prenapumpanim cenama. Efektivno, najbolja cena je izbijala na 1.20 DM, ili oko 40 dinara danasnjih. ...