Ponedeljak, 12.11.2018.

18:45

Ponovo se oglasio ambasador Francuske

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni kaže da proslavom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata nije bilo namere da se uvredi srpski narod.

Izvor: Beta

Ponovo se oglasio ambasador Francuske IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Vlada M

pre 5 godina

Srbi jesu možda i presudili rat, ali na zapadu svi pamte najviše da su ga Srbi započeli. A Prvi svetski rat je bio daleko gora klanica za Francuze i Britance nego Drugi svetski. Ovaj Makron je nekakav new age klinac i očigledno ga ta prošlost ne zanima što se i vidi po proslavi. Videćete i kad dođe da nema pojma šta je bilo.

marija

pre 5 godina

Upozoravali su gradjani Srbije Vučića šta nam spremate,
ali biće da je on svesno išao na poniženje Srbije.

Delim ogorčenje sa potomcima heroja moje zemlje Srbije,
a vama, Francuzi, neka je na čast.

Patrota

pre 5 godina

Briga njih za Srpske zrtve, parkirali suzlikovca tacija u prvi plan umesto da mu zabrane dolazak.
Lazes ti ambasadoru i vreme ti je za otkaz...
Nisi svoj uticaj ulozio da ispravis nepravdu i dovidjenja....

mile

pre 5 godina

I cemu sad izvinjenje? Mnogo je logicnije bilo ne dozvoliti ovakav skandal. To bar nije bio problem. Ali je vise nego ocigledno da je sve uradjeno sa namerom. I to losom. Takve stvari, na tom nivou, se ne desavaju slucajno.

Ko ima ovakve prijatelje ne trebaju mu neprijatelji. Makron sigurno ne zasluzuje nikakav docek. Nadam se da ce upravo to i dobiti...

Komša

pre 5 godina

@komša
Zašto bi ovi Srbi slali spomenik ovim Frsncuzima?
Neki drugi Srbi,sa kojim samo ime delimo su se zahvaljivali istim takvim Francuzima.
Ovo nije Karadjirdjeva Srbija a nije ni ona Francuska - od Igoa do De Gola.
Ovo nije ta Evropa - ovo je Velika Nemačka.
Možda da pitamo Nemce da li da vratimo spomenik,kao što su ih "Francuzi" pitali ko gdecda sedi?
To bi bo najkorisnije.Možda bi prikupili neki poen.Ko zna?

NixOn

pre 5 godina

ovo je propust protokola Francuska i Nemacka u dogovoru su odvojili Vucica od Putina da bi Tachiju omogucili nefotmalni sastanak sa Putinom pa sad moze da prica sto god hoce o tom susretu Veliki minus za Dacica a veliki poen za Tachija.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Komentari su ocajni to pokazuje nasu narav...postali smo netrpeljivi ,agresivni,niko nam ne valja osim rusa i kineza...ako Srbija ne moze da nadje prijatelja u Evropi nego ih trazi po aziji mi treba ozbiljno da se zabrinemo?

karudijan

pre 5 godina

Na nespremnost jugoslovenske vlade da plati tu sumu, Francuzi su počeli da odlažu i izbegavaju potpisivanje ugovora o prijateljstvu dve zemlje. I ne samo to, diplomate iz Pariza na svakom koraku pravile su raznorazne smetnje u njenim kontaktima sa drugim zemljama.

SUOČENA sa ovakvim stanjem stvari, Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvata da isplati Francuzima traženu sumu, ali ne zlatu, već u devalviranim francima, što je predstavljalo šestinu “ukupnog ratnog duga”. “Galskim petlovima” nije padalo da pamet da prihvate ovu varijantu i nastavili su da otežavaju bilo kakvu saradnju na relaciji Beograd-Pariz.

Posle četiri godine “zamrznutog konflikta”, krajem decembra 1925. godine, Francuzi izlaze sa novim predlogom - da Jugoslavija plati jednu manju sumu, odnosno, prvobitnu umanjenu za hiljadu miliona franaka (od 1.162,5 miliona franaka). Međutim, Beograd nije ni na to pristao, jer su njegove računice bile sasvim drugačije.

U martu 1928, Vlada Francuske je zatražila od Beograda da potpiše ugovor, kojim se pitanje ratnih dugova Srbije predaje na arbitražu Međunarodnom sudu u Hagu. Ali, čelni ljudi Kraljevine to ne prihvataju, već iznose podatak da je dug Srbije, odnosno Jugoslavije, 157,3 miliona starih zlatnih franaka.

Francuska ostaje pri svom zahtevu, tražeći da se bez izgovora plati milijarda i 162 miliona franaka, sve u zlatu, ali obračunali su i kamatu, tako da dug narasta na - 2,4 milijarde franaka u zlatu!

007

pre 5 godina

Nije Vučić bio "u trećem redu" već u trećem redu U POTPUNO DRUGOJ GRUPI ZVANICA. Oči imamo, i verujemo im više od režimskih srpskih "medija" koji očajnički pokušavaju da zataškaju tešku sramotu i poniženje.

обс

pre 5 godina

Не изрећи само једну реч у говору : Србија, је тај говор Макрона учинила бесмисленим и значи не само брукање Француске већ и тешку увреду Француске српском народу, српској држави, поред оних Миража који су бомбардовали Србију "јуче"! Скандал не забележен у историји цивилизације по не лојалности страдалом и жртвом осакаћеном народу, партнеру. Макрон није споменуо Србију у говору а тај прећутан "вербални злочин" има свој ритам и завршио је у распореду седења на церемонији која се деси једном пред очима света (100 година од победе над злом ) у којој је терориста афирмисан (директан антисрпски чин!) а да би у истом ритму Путину било "испрљано одело" и то с леђа. Француски амбасадор би из моралних разога морао да врати у Француску, поднесе оставку Премијеру и каже му све оно што, дан после, говори српском народу. Ово извињење амбасадора би тек онда имало етички кредибилитет.

Ivan

pre 5 godina

Što se niste zeznuli pa stavili Bakira u neki ćošak ili Kolindu ili Tačija? Samo ja sa očeve strane mogu da nabrojim 10 žrtava u porodici tog rata, na njih ste pljunuli, ne na Vučića ili ne znam koga. Mislite da ste vredniji od nekih tamo seljaka, koji su za svoj prag ginuli, ***** uobražena.

Marko

pre 5 godina

Neoprostiva je ovo greska i tesko je poverovati da je tek tako nenamerna. Pa takve stvari se mesecima ranije planiraju i mi od izvinjenja nemamo nista. Dovoljno su nas ponizavali svih ovih godina kao da nema gorih nad gorima. Ja licno kao gradjanin, kao unuk palog Solunca to ne mogu da oprostim i zaboravim.

Pedja

pre 5 godina

Vise stvari je ovde za razmatranje...prvo je pocelo kacenjem zastave ne drzave kosovo u crkvi Noterdam..pa nije bilo dovoljno pa su nam precednika stavili preko puta u trecem redu za goste a Tacija u drugi red iza Putina..Ne radi se tu o Taciju..Ima li nas precednik sefa protokola koji ce da pre ceremonije da ima uvid u mesto sedenja ili ne?Ili on/ona sluzi ko ikebana?Ako i nije znao onda kad je video gde su ga smestili trebao je samo da ode odatle..i bez foskula ja se borim za Srbiju i slicno.Jer ako se ovako bori ne teba nam.Ko sebe ne postuje i drugi ga nece postovati.Samo da je rekao u tom Prvom Svetskom ratu poginulo je 1200000 Srba-40% i moje mesto nije u trecem redu za goste..I cao zdravo.A onda kad bude dosao u Srbiju Makrin poslao bi drzavnog sekretara za poljoprivredu da ga doceka..e tad bi te ili postovali.Ili ne ali mogao bi u ogledalo da se pogledas i svi mi sa tobom precednice..A ambasador je samo cinovnik..Inace Taci se i video i slikao sam sa Putinom sa sve rukovanjem i poziranjem..Ovo je vrliki poraz Vas precednice a Vi pricate da cemo da ga jos i da ga docekamo velicanstvrno..Zato nam je ovako kako i jeste..Svi dizu na nas a ovi nasi politicari se svima izvinjavaju i smeskaju-moji prijatelji bese..Kako su nas srozali da nam se preci okrecu u grobu

Данијела

pre 5 godina

"Српско слободољубље је на чувењу у свим високим војним школама Европе. Слава тог малог, али жилавог и смелог народа далеко се чула и остаће редак пример у европској историји."Шарл де Гол

Нисмо ми господине амбасадоре бедници, ако имамо бедне вође који не устају кад нас понижавају. Дубоко сте нас повредили као антифашисте.

Sasa

pre 5 godina

Makron ne dolazi. Svestan je šta ga čeka i da nisu svi Srbi diplomate kao predsednik. Ambasador pokušava to da ispeglana i da ipak do posete dodje, ne zbog Srbije nego zbog Francuske, da ne ispadne da je mala Srbija odbila posetu Francuskog predsednika a odbila je, već se vidi po komentarima. Mogu Srpski političari da ga ugoste koliko hoće ali na ulicama neće biti nikoga ili će biti jako neprijatnih natpisa. Zbog ovoga ambasador pegla situaciju a da li ce uspeti zavisi od nas samih.

Dragan M.

pre 5 godina

Naravno da nije greška, naročito ne posle Notr Dama. To je pokazatelj kako se DANAŠNJA Srbija "kotira" medju najznačnijim zapadnim državam. Od pada berlinskog zida, praktično 30 godina, ne prihvatamo realnost: zapad se pomerio na istok, a mi želimo da vratimo točak istorije.

Slavenka

pre 5 godina

Ne treba ambasador da se izvinjava ni Vučiću koji kao što smo videli kičme ionako nema, ni građanima Srbije, već srpskim vojnicima koji su se kao saveznici francuske vojske borili i ginuli četiri godine. A kao zahvalnicu i znak poštovanja na stogodišnjicu pobede dobili mesto u zapećku među poslugom. Protokol je jedna veoma definisana, jasna nauka još od prastarih vremena, i baš ništa se ne radi slučajno, uključujući i raspored sedenja na zvaničnim događajima. Ova teška uvreda srpskih vojnika svakako dakle nije slučajna. Mrlja ostaje zanavek, jer jednom se obeležava 100 godina od kraja Velikog rata.

vidonosa

pre 5 godina

Nema izvinjenja, kasno ste se setili.Pljunuli ste na srpske žrtve,ponizili nas,istakli zastavu Kosova i jos treba da poverujemo da niste znali šta radite.Znali ste.A da mi istaknemo zastavu Korzike pa da vam se onda izvinemo?

Gojko

pre 5 godina

Dobiti izvinjenje iskreno je zaista ono sto je bilo potrebno. Ne treba nastavljati bilo kakvu pricu o uvredama i svemu ostalom. Mi moramo nastaviti da radimo za dobro srbije, a ne ponovo praviti nerede.

Maja

pre 5 godina

Spomenik zahvalnosti treba da ostane, lijepo na njemu piše kome se zahvaljujemo, to su i zaslužili. Danas je ovo cirkus, licemjerno.Skup u Parizu se planirao jako dugo, velika je to manifestacija i tu nema slučajnosti, zna se sve unaprijed.Zato je izvinjenje licemjerno. Nisu oni uvrijedili samo nas već i one Francuze kojima se zahvaljujemo, kojima smo podigli spomenik, jer su to zaslužili.

Unuk ucesnika 1 SR

pre 5 godina

Naravno, da ambasador Francuske u Srbiji nije mogao odredjivati i nije odredio
tko gde treba da sedi na ceremoniji u Parizu. Ali je sigurno mogao posetiti
odgovorne i predsednika Makroa, gde je mesto Srbiji, barem na ovoj ceremoniji,
jer se znalo i zna se, tko je ucestvovao i bio jedan od glavnih ucesnika rata, sa
hiljadama i hiljadama pogunulih vojnika.
Toliko o diplomatskim odnosima i prijateljstvu sa Francuskom.

bljak

pre 5 godina

dok je Vučić kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u Prvom svetskom ratu sedeo u trećem redu...

Zasto nije napustio ceremoniju? U trecem redu sedi predstavnik zemlje koja je odlucujucim probojem srusila Austrougarsku i prelomila rat?

objektivni

pre 5 godina

Kako to da zabuna, nespretnost, propust,..uvek bude prema nama Srbima? Posle Zapad kaze, maligni uticaj Rusije?! Zato sto preziremo vas dvolicne. Pa vi sa Zapada ste maligni za celo covecanstvo i to vekovima do dana danasnjeg. Nisu Srbi imali kolonije, niti imali robove, niti vodili kolonijalne ratove, samo odbrambene i oslobidilacke! Sram vas bilo, Francuzi! Neka vam ovaj nas ludi pajac prasta, a mi ostali necemo!

Gong

pre 5 godina

Namera im je bila da konzumenti njihovih medija slučajno ne vide Srbiju u svom pravom svetlu, da im ne propadne sistemsko etiketiranje i ocrnjivanje ovih 30ak godina. Čak su i napravili promociju tačijevog teroristana, koji je postao drogistan.

ARA

pre 5 godina

Samo će budala progutati ovo izvinjenje, jer se dotični izvinjava u svoje ime a ne u ime Francuske. Kada Makron to saopšti onda se može razmatrati, što se mene tiče ne prihvatam izvinjenje ni jednog ni drugog, dovoljno su pokazali a da su hteli mogli su sprečiti skandal. Očekujem da takvu dobrodošlicu ima i u Beogradu, negde u drugom, trećem redu. Ili još bolje, neka taj dan na naslovnim stranama bude nešto iz rijalitija a ne dolazak Makrona u Srbiju.

Voleli smo je kao sto je ona...

pre 5 godina

Apsolutno mi je svejedno sta ce drugi prihvatiti ili ne pa makar to bio predsednik. Siguran sam da im je najmanje bitno sta jedan Srbim misli o njihovom cinu i izgovoru ali ja ne prihvatam izvinjenje. Skandal je najavljivan, narod je reagovao i ranije. Da su zeleli da do njega ne dodje, mogli su uciniti nesto ranije.

Obrad

pre 5 godina

Greška. Pa nije protokol pravio neko sa ulice nego profesionalci iz Francuske vlade. Vaša ekselencijo nisu Srbi baš toliko maloumni da nam prodajete rog za sveću.

Maverik

pre 5 godina

Srbija je daleko iza Francuske, ali ovo kod nas nikad se ne bi desilo. Jesmo siromašni i bedni, ali nikad se ne bi desilo.

U tome je razlika između njih i nas i realno ne možemo mi sedeti za istim stolom u EU. Mi ipak znamo šta je red kakav gost da je.

Pera

pre 5 godina

Da li gospodin ambasador zna da je srpska vojska 1918 godine oslobađala svaku stopu srpske zemlje, što uključuje i Kosovo i Metohiju ?! Da li gospodin amabasador zna da je srpska država nastala na Kosovu i Metohiji, da je to istorijsko, religijsko i kulturološko srce Srbije ?! Da li gospodin ambasador zna da su Srbi dali nekoliko miliona žrtava u dva svetska rata, ratujući na pravoj strani i tako doprineli oslobađanju i mirnom razvoju cele Evrope ?! Zato ste podržali razbijanje Jugoslavije, zato ste bombardovali Srbiju, zato ste oteli njeno istorijsko jezgro i poklonili ga susednom narodu ?! Ja ne računam više Francuze kao naše velike prijatelje. Izvinite ali vi niste naši prijatelji.

комша

pre 5 godina

Спакујмо им споменик захвалности и пошаљимо у Париз. Још од 90тих је Француска пљунула на наше пријатељство, а овим чином као и позивањем Тачија је увредила све нас Србе.

комша

pre 5 godina

Спакујмо им споменик захвалности и пошаљимо у Париз. Још од 90тих је Француска пљунула на наше пријатељство, а овим чином као и позивањем Тачија је увредила све нас Србе.

Pera

pre 5 godina

Da li gospodin ambasador zna da je srpska vojska 1918 godine oslobađala svaku stopu srpske zemlje, što uključuje i Kosovo i Metohiju ?! Da li gospodin amabasador zna da je srpska država nastala na Kosovu i Metohiji, da je to istorijsko, religijsko i kulturološko srce Srbije ?! Da li gospodin ambasador zna da su Srbi dali nekoliko miliona žrtava u dva svetska rata, ratujući na pravoj strani i tako doprineli oslobađanju i mirnom razvoju cele Evrope ?! Zato ste podržali razbijanje Jugoslavije, zato ste bombardovali Srbiju, zato ste oteli njeno istorijsko jezgro i poklonili ga susednom narodu ?! Ja ne računam više Francuze kao naše velike prijatelje. Izvinite ali vi niste naši prijatelji.

vidonosa

pre 5 godina

Nema izvinjenja, kasno ste se setili.Pljunuli ste na srpske žrtve,ponizili nas,istakli zastavu Kosova i jos treba da poverujemo da niste znali šta radite.Znali ste.A da mi istaknemo zastavu Korzike pa da vam se onda izvinemo?

Obrad

pre 5 godina

Greška. Pa nije protokol pravio neko sa ulice nego profesionalci iz Francuske vlade. Vaša ekselencijo nisu Srbi baš toliko maloumni da nam prodajete rog za sveću.

Maverik

pre 5 godina

Srbija je daleko iza Francuske, ali ovo kod nas nikad se ne bi desilo. Jesmo siromašni i bedni, ali nikad se ne bi desilo.

U tome je razlika između njih i nas i realno ne možemo mi sedeti za istim stolom u EU. Mi ipak znamo šta je red kakav gost da je.

objektivni

pre 5 godina

Kako to da zabuna, nespretnost, propust,..uvek bude prema nama Srbima? Posle Zapad kaze, maligni uticaj Rusije?! Zato sto preziremo vas dvolicne. Pa vi sa Zapada ste maligni za celo covecanstvo i to vekovima do dana danasnjeg. Nisu Srbi imali kolonije, niti imali robove, niti vodili kolonijalne ratove, samo odbrambene i oslobidilacke! Sram vas bilo, Francuzi! Neka vam ovaj nas ludi pajac prasta, a mi ostali necemo!

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Komentari su ocajni to pokazuje nasu narav...postali smo netrpeljivi ,agresivni,niko nam ne valja osim rusa i kineza...ako Srbija ne moze da nadje prijatelja u Evropi nego ih trazi po aziji mi treba ozbiljno da se zabrinemo?

Gong

pre 5 godina

Namera im je bila da konzumenti njihovih medija slučajno ne vide Srbiju u svom pravom svetlu, da im ne propadne sistemsko etiketiranje i ocrnjivanje ovih 30ak godina. Čak su i napravili promociju tačijevog teroristana, koji je postao drogistan.

Marko

pre 5 godina

Neoprostiva je ovo greska i tesko je poverovati da je tek tako nenamerna. Pa takve stvari se mesecima ranije planiraju i mi od izvinjenja nemamo nista. Dovoljno su nas ponizavali svih ovih godina kao da nema gorih nad gorima. Ja licno kao gradjanin, kao unuk palog Solunca to ne mogu da oprostim i zaboravim.

Maja

pre 5 godina

Spomenik zahvalnosti treba da ostane, lijepo na njemu piše kome se zahvaljujemo, to su i zaslužili. Danas je ovo cirkus, licemjerno.Skup u Parizu se planirao jako dugo, velika je to manifestacija i tu nema slučajnosti, zna se sve unaprijed.Zato je izvinjenje licemjerno. Nisu oni uvrijedili samo nas već i one Francuze kojima se zahvaljujemo, kojima smo podigli spomenik, jer su to zaslužili.

bljak

pre 5 godina

dok je Vučić kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u Prvom svetskom ratu sedeo u trećem redu...

Zasto nije napustio ceremoniju? U trecem redu sedi predstavnik zemlje koja je odlucujucim probojem srusila Austrougarsku i prelomila rat?

Unuk ucesnika 1 SR

pre 5 godina

Naravno, da ambasador Francuske u Srbiji nije mogao odredjivati i nije odredio
tko gde treba da sedi na ceremoniji u Parizu. Ali je sigurno mogao posetiti
odgovorne i predsednika Makroa, gde je mesto Srbiji, barem na ovoj ceremoniji,
jer se znalo i zna se, tko je ucestvovao i bio jedan od glavnih ucesnika rata, sa
hiljadama i hiljadama pogunulih vojnika.
Toliko o diplomatskim odnosima i prijateljstvu sa Francuskom.

Voleli smo je kao sto je ona...

pre 5 godina

Apsolutno mi je svejedno sta ce drugi prihvatiti ili ne pa makar to bio predsednik. Siguran sam da im je najmanje bitno sta jedan Srbim misli o njihovom cinu i izgovoru ali ja ne prihvatam izvinjenje. Skandal je najavljivan, narod je reagovao i ranije. Da su zeleli da do njega ne dodje, mogli su uciniti nesto ranije.

ARA

pre 5 godina

Samo će budala progutati ovo izvinjenje, jer se dotični izvinjava u svoje ime a ne u ime Francuske. Kada Makron to saopšti onda se može razmatrati, što se mene tiče ne prihvatam izvinjenje ni jednog ni drugog, dovoljno su pokazali a da su hteli mogli su sprečiti skandal. Očekujem da takvu dobrodošlicu ima i u Beogradu, negde u drugom, trećem redu. Ili još bolje, neka taj dan na naslovnim stranama bude nešto iz rijalitija a ne dolazak Makrona u Srbiju.

Gojko

pre 5 godina

Dobiti izvinjenje iskreno je zaista ono sto je bilo potrebno. Ne treba nastavljati bilo kakvu pricu o uvredama i svemu ostalom. Mi moramo nastaviti da radimo za dobro srbije, a ne ponovo praviti nerede.

Ivan

pre 5 godina

Što se niste zeznuli pa stavili Bakira u neki ćošak ili Kolindu ili Tačija? Samo ja sa očeve strane mogu da nabrojim 10 žrtava u porodici tog rata, na njih ste pljunuli, ne na Vučića ili ne znam koga. Mislite da ste vredniji od nekih tamo seljaka, koji su za svoj prag ginuli, ***** uobražena.

007

pre 5 godina

Nije Vučić bio "u trećem redu" već u trećem redu U POTPUNO DRUGOJ GRUPI ZVANICA. Oči imamo, i verujemo im više od režimskih srpskih "medija" koji očajnički pokušavaju da zataškaju tešku sramotu i poniženje.

Pedja

pre 5 godina

Vise stvari je ovde za razmatranje...prvo je pocelo kacenjem zastave ne drzave kosovo u crkvi Noterdam..pa nije bilo dovoljno pa su nam precednika stavili preko puta u trecem redu za goste a Tacija u drugi red iza Putina..Ne radi se tu o Taciju..Ima li nas precednik sefa protokola koji ce da pre ceremonije da ima uvid u mesto sedenja ili ne?Ili on/ona sluzi ko ikebana?Ako i nije znao onda kad je video gde su ga smestili trebao je samo da ode odatle..i bez foskula ja se borim za Srbiju i slicno.Jer ako se ovako bori ne teba nam.Ko sebe ne postuje i drugi ga nece postovati.Samo da je rekao u tom Prvom Svetskom ratu poginulo je 1200000 Srba-40% i moje mesto nije u trecem redu za goste..I cao zdravo.A onda kad bude dosao u Srbiju Makrin poslao bi drzavnog sekretara za poljoprivredu da ga doceka..e tad bi te ili postovali.Ili ne ali mogao bi u ogledalo da se pogledas i svi mi sa tobom precednice..A ambasador je samo cinovnik..Inace Taci se i video i slikao sam sa Putinom sa sve rukovanjem i poziranjem..Ovo je vrliki poraz Vas precednice a Vi pricate da cemo da ga jos i da ga docekamo velicanstvrno..Zato nam je ovako kako i jeste..Svi dizu na nas a ovi nasi politicari se svima izvinjavaju i smeskaju-moji prijatelji bese..Kako su nas srozali da nam se preci okrecu u grobu

Sasa

pre 5 godina

Makron ne dolazi. Svestan je šta ga čeka i da nisu svi Srbi diplomate kao predsednik. Ambasador pokušava to da ispeglana i da ipak do posete dodje, ne zbog Srbije nego zbog Francuske, da ne ispadne da je mala Srbija odbila posetu Francuskog predsednika a odbila je, već se vidi po komentarima. Mogu Srpski političari da ga ugoste koliko hoće ali na ulicama neće biti nikoga ili će biti jako neprijatnih natpisa. Zbog ovoga ambasador pegla situaciju a da li ce uspeti zavisi od nas samih.

Данијела

pre 5 godina

"Српско слободољубље је на чувењу у свим високим војним школама Европе. Слава тог малог, али жилавог и смелог народа далеко се чула и остаће редак пример у европској историји."Шарл де Гол

Нисмо ми господине амбасадоре бедници, ако имамо бедне вође који не устају кад нас понижавају. Дубоко сте нас повредили као антифашисте.

Slavenka

pre 5 godina

Ne treba ambasador da se izvinjava ni Vučiću koji kao što smo videli kičme ionako nema, ni građanima Srbije, već srpskim vojnicima koji su se kao saveznici francuske vojske borili i ginuli četiri godine. A kao zahvalnicu i znak poštovanja na stogodišnjicu pobede dobili mesto u zapećku među poslugom. Protokol je jedna veoma definisana, jasna nauka još od prastarih vremena, i baš ništa se ne radi slučajno, uključujući i raspored sedenja na zvaničnim događajima. Ova teška uvreda srpskih vojnika svakako dakle nije slučajna. Mrlja ostaje zanavek, jer jednom se obeležava 100 godina od kraja Velikog rata.

Patrota

pre 5 godina

Briga njih za Srpske zrtve, parkirali suzlikovca tacija u prvi plan umesto da mu zabrane dolazak.
Lazes ti ambasadoru i vreme ti je za otkaz...
Nisi svoj uticaj ulozio da ispravis nepravdu i dovidjenja....

mile

pre 5 godina

I cemu sad izvinjenje? Mnogo je logicnije bilo ne dozvoliti ovakav skandal. To bar nije bio problem. Ali je vise nego ocigledno da je sve uradjeno sa namerom. I to losom. Takve stvari, na tom nivou, se ne desavaju slucajno.

Ko ima ovakve prijatelje ne trebaju mu neprijatelji. Makron sigurno ne zasluzuje nikakav docek. Nadam se da ce upravo to i dobiti...

обс

pre 5 godina

Не изрећи само једну реч у говору : Србија, је тај говор Макрона учинила бесмисленим и значи не само брукање Француске већ и тешку увреду Француске српском народу, српској држави, поред оних Миража који су бомбардовали Србију "јуче"! Скандал не забележен у историји цивилизације по не лојалности страдалом и жртвом осакаћеном народу, партнеру. Макрон није споменуо Србију у говору а тај прећутан "вербални злочин" има свој ритам и завршио је у распореду седења на церемонији која се деси једном пред очима света (100 година од победе над злом ) у којој је терориста афирмисан (директан антисрпски чин!) а да би у истом ритму Путину било "испрљано одело" и то с леђа. Француски амбасадор би из моралних разога морао да врати у Француску, поднесе оставку Премијеру и каже му све оно што, дан после, говори српском народу. Ово извињење амбасадора би тек онда имало етички кредибилитет.

Dragan M.

pre 5 godina

Naravno da nije greška, naročito ne posle Notr Dama. To je pokazatelj kako se DANAŠNJA Srbija "kotira" medju najznačnijim zapadnim državam. Od pada berlinskog zida, praktično 30 godina, ne prihvatamo realnost: zapad se pomerio na istok, a mi želimo da vratimo točak istorije.

marija

pre 5 godina

Upozoravali su gradjani Srbije Vučića šta nam spremate,
ali biće da je on svesno išao na poniženje Srbije.

Delim ogorčenje sa potomcima heroja moje zemlje Srbije,
a vama, Francuzi, neka je na čast.

karudijan

pre 5 godina

Na nespremnost jugoslovenske vlade da plati tu sumu, Francuzi su počeli da odlažu i izbegavaju potpisivanje ugovora o prijateljstvu dve zemlje. I ne samo to, diplomate iz Pariza na svakom koraku pravile su raznorazne smetnje u njenim kontaktima sa drugim zemljama.

SUOČENA sa ovakvim stanjem stvari, Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvata da isplati Francuzima traženu sumu, ali ne zlatu, već u devalviranim francima, što je predstavljalo šestinu “ukupnog ratnog duga”. “Galskim petlovima” nije padalo da pamet da prihvate ovu varijantu i nastavili su da otežavaju bilo kakvu saradnju na relaciji Beograd-Pariz.

Posle četiri godine “zamrznutog konflikta”, krajem decembra 1925. godine, Francuzi izlaze sa novim predlogom - da Jugoslavija plati jednu manju sumu, odnosno, prvobitnu umanjenu za hiljadu miliona franaka (od 1.162,5 miliona franaka). Međutim, Beograd nije ni na to pristao, jer su njegove računice bile sasvim drugačije.

U martu 1928, Vlada Francuske je zatražila od Beograda da potpiše ugovor, kojim se pitanje ratnih dugova Srbije predaje na arbitražu Međunarodnom sudu u Hagu. Ali, čelni ljudi Kraljevine to ne prihvataju, već iznose podatak da je dug Srbije, odnosno Jugoslavije, 157,3 miliona starih zlatnih franaka.

Francuska ostaje pri svom zahtevu, tražeći da se bez izgovora plati milijarda i 162 miliona franaka, sve u zlatu, ali obračunali su i kamatu, tako da dug narasta na - 2,4 milijarde franaka u zlatu!

Komša

pre 5 godina

@komša
Zašto bi ovi Srbi slali spomenik ovim Frsncuzima?
Neki drugi Srbi,sa kojim samo ime delimo su se zahvaljivali istim takvim Francuzima.
Ovo nije Karadjirdjeva Srbija a nije ni ona Francuska - od Igoa do De Gola.
Ovo nije ta Evropa - ovo je Velika Nemačka.
Možda da pitamo Nemce da li da vratimo spomenik,kao što su ih "Francuzi" pitali ko gdecda sedi?
To bi bo najkorisnije.Možda bi prikupili neki poen.Ko zna?

NixOn

pre 5 godina

ovo je propust protokola Francuska i Nemacka u dogovoru su odvojili Vucica od Putina da bi Tachiju omogucili nefotmalni sastanak sa Putinom pa sad moze da prica sto god hoce o tom susretu Veliki minus za Dacica a veliki poen za Tachija.

Vlada M

pre 5 godina

Srbi jesu možda i presudili rat, ali na zapadu svi pamte najviše da su ga Srbi započeli. A Prvi svetski rat je bio daleko gora klanica za Francuze i Britance nego Drugi svetski. Ovaj Makron je nekakav new age klinac i očigledno ga ta prošlost ne zanima što se i vidi po proslavi. Videćete i kad dođe da nema pojma šta je bilo.

комша

pre 5 godina

Спакујмо им споменик захвалности и пошаљимо у Париз. Још од 90тих је Француска пљунула на наше пријатељство, а овим чином као и позивањем Тачија је увредила све нас Србе.

objektivni

pre 5 godina

Kako to da zabuna, nespretnost, propust,..uvek bude prema nama Srbima? Posle Zapad kaze, maligni uticaj Rusije?! Zato sto preziremo vas dvolicne. Pa vi sa Zapada ste maligni za celo covecanstvo i to vekovima do dana danasnjeg. Nisu Srbi imali kolonije, niti imali robove, niti vodili kolonijalne ratove, samo odbrambene i oslobidilacke! Sram vas bilo, Francuzi! Neka vam ovaj nas ludi pajac prasta, a mi ostali necemo!

bljak

pre 5 godina

dok je Vučić kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u Prvom svetskom ratu sedeo u trećem redu...

Zasto nije napustio ceremoniju? U trecem redu sedi predstavnik zemlje koja je odlucujucim probojem srusila Austrougarsku i prelomila rat?

Voleli smo je kao sto je ona...

pre 5 godina

Apsolutno mi je svejedno sta ce drugi prihvatiti ili ne pa makar to bio predsednik. Siguran sam da im je najmanje bitno sta jedan Srbim misli o njihovom cinu i izgovoru ali ja ne prihvatam izvinjenje. Skandal je najavljivan, narod je reagovao i ranije. Da su zeleli da do njega ne dodje, mogli su uciniti nesto ranije.

ARA

pre 5 godina

Samo će budala progutati ovo izvinjenje, jer se dotični izvinjava u svoje ime a ne u ime Francuske. Kada Makron to saopšti onda se može razmatrati, što se mene tiče ne prihvatam izvinjenje ni jednog ni drugog, dovoljno su pokazali a da su hteli mogli su sprečiti skandal. Očekujem da takvu dobrodošlicu ima i u Beogradu, negde u drugom, trećem redu. Ili još bolje, neka taj dan na naslovnim stranama bude nešto iz rijalitija a ne dolazak Makrona u Srbiju.

Pedja

pre 5 godina

Vise stvari je ovde za razmatranje...prvo je pocelo kacenjem zastave ne drzave kosovo u crkvi Noterdam..pa nije bilo dovoljno pa su nam precednika stavili preko puta u trecem redu za goste a Tacija u drugi red iza Putina..Ne radi se tu o Taciju..Ima li nas precednik sefa protokola koji ce da pre ceremonije da ima uvid u mesto sedenja ili ne?Ili on/ona sluzi ko ikebana?Ako i nije znao onda kad je video gde su ga smestili trebao je samo da ode odatle..i bez foskula ja se borim za Srbiju i slicno.Jer ako se ovako bori ne teba nam.Ko sebe ne postuje i drugi ga nece postovati.Samo da je rekao u tom Prvom Svetskom ratu poginulo je 1200000 Srba-40% i moje mesto nije u trecem redu za goste..I cao zdravo.A onda kad bude dosao u Srbiju Makrin poslao bi drzavnog sekretara za poljoprivredu da ga doceka..e tad bi te ili postovali.Ili ne ali mogao bi u ogledalo da se pogledas i svi mi sa tobom precednice..A ambasador je samo cinovnik..Inace Taci se i video i slikao sam sa Putinom sa sve rukovanjem i poziranjem..Ovo je vrliki poraz Vas precednice a Vi pricate da cemo da ga jos i da ga docekamo velicanstvrno..Zato nam je ovako kako i jeste..Svi dizu na nas a ovi nasi politicari se svima izvinjavaju i smeskaju-moji prijatelji bese..Kako su nas srozali da nam se preci okrecu u grobu

007

pre 5 godina

Nije Vučić bio "u trećem redu" već u trećem redu U POTPUNO DRUGOJ GRUPI ZVANICA. Oči imamo, i verujemo im više od režimskih srpskih "medija" koji očajnički pokušavaju da zataškaju tešku sramotu i poniženje.

Данијела

pre 5 godina

"Српско слободољубље је на чувењу у свим високим војним школама Европе. Слава тог малог, али жилавог и смелог народа далеко се чула и остаће редак пример у европској историји."Шарл де Гол

Нисмо ми господине амбасадоре бедници, ако имамо бедне вође који не устају кад нас понижавају. Дубоко сте нас повредили као антифашисте.

Sasa

pre 5 godina

Makron ne dolazi. Svestan je šta ga čeka i da nisu svi Srbi diplomate kao predsednik. Ambasador pokušava to da ispeglana i da ipak do posete dodje, ne zbog Srbije nego zbog Francuske, da ne ispadne da je mala Srbija odbila posetu Francuskog predsednika a odbila je, već se vidi po komentarima. Mogu Srpski političari da ga ugoste koliko hoće ali na ulicama neće biti nikoga ili će biti jako neprijatnih natpisa. Zbog ovoga ambasador pegla situaciju a da li ce uspeti zavisi od nas samih.

Dragan M.

pre 5 godina

Naravno da nije greška, naročito ne posle Notr Dama. To je pokazatelj kako se DANAŠNJA Srbija "kotira" medju najznačnijim zapadnim državam. Od pada berlinskog zida, praktično 30 godina, ne prihvatamo realnost: zapad se pomerio na istok, a mi želimo da vratimo točak istorije.

mile

pre 5 godina

I cemu sad izvinjenje? Mnogo je logicnije bilo ne dozvoliti ovakav skandal. To bar nije bio problem. Ali je vise nego ocigledno da je sve uradjeno sa namerom. I to losom. Takve stvari, na tom nivou, se ne desavaju slucajno.

Ko ima ovakve prijatelje ne trebaju mu neprijatelji. Makron sigurno ne zasluzuje nikakav docek. Nadam se da ce upravo to i dobiti...

karudijan

pre 5 godina

Na nespremnost jugoslovenske vlade da plati tu sumu, Francuzi su počeli da odlažu i izbegavaju potpisivanje ugovora o prijateljstvu dve zemlje. I ne samo to, diplomate iz Pariza na svakom koraku pravile su raznorazne smetnje u njenim kontaktima sa drugim zemljama.

SUOČENA sa ovakvim stanjem stvari, Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvata da isplati Francuzima traženu sumu, ali ne zlatu, već u devalviranim francima, što je predstavljalo šestinu “ukupnog ratnog duga”. “Galskim petlovima” nije padalo da pamet da prihvate ovu varijantu i nastavili su da otežavaju bilo kakvu saradnju na relaciji Beograd-Pariz.

Posle četiri godine “zamrznutog konflikta”, krajem decembra 1925. godine, Francuzi izlaze sa novim predlogom - da Jugoslavija plati jednu manju sumu, odnosno, prvobitnu umanjenu za hiljadu miliona franaka (od 1.162,5 miliona franaka). Međutim, Beograd nije ni na to pristao, jer su njegove računice bile sasvim drugačije.

U martu 1928, Vlada Francuske je zatražila od Beograda da potpiše ugovor, kojim se pitanje ratnih dugova Srbije predaje na arbitražu Međunarodnom sudu u Hagu. Ali, čelni ljudi Kraljevine to ne prihvataju, već iznose podatak da je dug Srbije, odnosno Jugoslavije, 157,3 miliona starih zlatnih franaka.

Francuska ostaje pri svom zahtevu, tražeći da se bez izgovora plati milijarda i 162 miliona franaka, sve u zlatu, ali obračunali su i kamatu, tako da dug narasta na - 2,4 milijarde franaka u zlatu!

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Komentari su ocajni to pokazuje nasu narav...postali smo netrpeljivi ,agresivni,niko nam ne valja osim rusa i kineza...ako Srbija ne moze da nadje prijatelja u Evropi nego ih trazi po aziji mi treba ozbiljno da se zabrinemo?

Gojko

pre 5 godina

Dobiti izvinjenje iskreno je zaista ono sto je bilo potrebno. Ne treba nastavljati bilo kakvu pricu o uvredama i svemu ostalom. Mi moramo nastaviti da radimo za dobro srbije, a ne ponovo praviti nerede.

Komša

pre 5 godina

@komša
Zašto bi ovi Srbi slali spomenik ovim Frsncuzima?
Neki drugi Srbi,sa kojim samo ime delimo su se zahvaljivali istim takvim Francuzima.
Ovo nije Karadjirdjeva Srbija a nije ni ona Francuska - od Igoa do De Gola.
Ovo nije ta Evropa - ovo je Velika Nemačka.
Možda da pitamo Nemce da li da vratimo spomenik,kao što su ih "Francuzi" pitali ko gdecda sedi?
To bi bo najkorisnije.Možda bi prikupili neki poen.Ko zna?

marija

pre 5 godina

Upozoravali su gradjani Srbije Vučića šta nam spremate,
ali biće da je on svesno išao na poniženje Srbije.

Delim ogorčenje sa potomcima heroja moje zemlje Srbije,
a vama, Francuzi, neka je na čast.

NixOn

pre 5 godina

ovo je propust protokola Francuska i Nemacka u dogovoru su odvojili Vucica od Putina da bi Tachiju omogucili nefotmalni sastanak sa Putinom pa sad moze da prica sto god hoce o tom susretu Veliki minus za Dacica a veliki poen za Tachija.

vidonosa

pre 5 godina

Nema izvinjenja, kasno ste se setili.Pljunuli ste na srpske žrtve,ponizili nas,istakli zastavu Kosova i jos treba da poverujemo da niste znali šta radite.Znali ste.A da mi istaknemo zastavu Korzike pa da vam se onda izvinemo?

Pera

pre 5 godina

Da li gospodin ambasador zna da je srpska vojska 1918 godine oslobađala svaku stopu srpske zemlje, što uključuje i Kosovo i Metohiju ?! Da li gospodin amabasador zna da je srpska država nastala na Kosovu i Metohiji, da je to istorijsko, religijsko i kulturološko srce Srbije ?! Da li gospodin ambasador zna da su Srbi dali nekoliko miliona žrtava u dva svetska rata, ratujući na pravoj strani i tako doprineli oslobađanju i mirnom razvoju cele Evrope ?! Zato ste podržali razbijanje Jugoslavije, zato ste bombardovali Srbiju, zato ste oteli njeno istorijsko jezgro i poklonili ga susednom narodu ?! Ja ne računam više Francuze kao naše velike prijatelje. Izvinite ali vi niste naši prijatelji.

Maja

pre 5 godina

Spomenik zahvalnosti treba da ostane, lijepo na njemu piše kome se zahvaljujemo, to su i zaslužili. Danas je ovo cirkus, licemjerno.Skup u Parizu se planirao jako dugo, velika je to manifestacija i tu nema slučajnosti, zna se sve unaprijed.Zato je izvinjenje licemjerno. Nisu oni uvrijedili samo nas već i one Francuze kojima se zahvaljujemo, kojima smo podigli spomenik, jer su to zaslužili.

Marko

pre 5 godina

Neoprostiva je ovo greska i tesko je poverovati da je tek tako nenamerna. Pa takve stvari se mesecima ranije planiraju i mi od izvinjenja nemamo nista. Dovoljno su nas ponizavali svih ovih godina kao da nema gorih nad gorima. Ja licno kao gradjanin, kao unuk palog Solunca to ne mogu da oprostim i zaboravim.

Unuk ucesnika 1 SR

pre 5 godina

Naravno, da ambasador Francuske u Srbiji nije mogao odredjivati i nije odredio
tko gde treba da sedi na ceremoniji u Parizu. Ali je sigurno mogao posetiti
odgovorne i predsednika Makroa, gde je mesto Srbiji, barem na ovoj ceremoniji,
jer se znalo i zna se, tko je ucestvovao i bio jedan od glavnih ucesnika rata, sa
hiljadama i hiljadama pogunulih vojnika.
Toliko o diplomatskim odnosima i prijateljstvu sa Francuskom.

Maverik

pre 5 godina

Srbija je daleko iza Francuske, ali ovo kod nas nikad se ne bi desilo. Jesmo siromašni i bedni, ali nikad se ne bi desilo.

U tome je razlika između njih i nas i realno ne možemo mi sedeti za istim stolom u EU. Mi ipak znamo šta je red kakav gost da je.

Gong

pre 5 godina

Namera im je bila da konzumenti njihovih medija slučajno ne vide Srbiju u svom pravom svetlu, da im ne propadne sistemsko etiketiranje i ocrnjivanje ovih 30ak godina. Čak su i napravili promociju tačijevog teroristana, koji je postao drogistan.

Patrota

pre 5 godina

Briga njih za Srpske zrtve, parkirali suzlikovca tacija u prvi plan umesto da mu zabrane dolazak.
Lazes ti ambasadoru i vreme ti je za otkaz...
Nisi svoj uticaj ulozio da ispravis nepravdu i dovidjenja....

Ivan

pre 5 godina

Što se niste zeznuli pa stavili Bakira u neki ćošak ili Kolindu ili Tačija? Samo ja sa očeve strane mogu da nabrojim 10 žrtava u porodici tog rata, na njih ste pljunuli, ne na Vučića ili ne znam koga. Mislite da ste vredniji od nekih tamo seljaka, koji su za svoj prag ginuli, ***** uobražena.

Obrad

pre 5 godina

Greška. Pa nije protokol pravio neko sa ulice nego profesionalci iz Francuske vlade. Vaša ekselencijo nisu Srbi baš toliko maloumni da nam prodajete rog za sveću.

обс

pre 5 godina

Не изрећи само једну реч у говору : Србија, је тај говор Макрона учинила бесмисленим и значи не само брукање Француске већ и тешку увреду Француске српском народу, српској држави, поред оних Миража који су бомбардовали Србију "јуче"! Скандал не забележен у историји цивилизације по не лојалности страдалом и жртвом осакаћеном народу, партнеру. Макрон није споменуо Србију у говору а тај прећутан "вербални злочин" има свој ритам и завршио је у распореду седења на церемонији која се деси једном пред очима света (100 година од победе над злом ) у којој је терориста афирмисан (директан антисрпски чин!) а да би у истом ритму Путину било "испрљано одело" и то с леђа. Француски амбасадор би из моралних разога морао да врати у Француску, поднесе оставку Премијеру и каже му све оно што, дан после, говори српском народу. Ово извињење амбасадора би тек онда имало етички кредибилитет.

Slavenka

pre 5 godina

Ne treba ambasador da se izvinjava ni Vučiću koji kao što smo videli kičme ionako nema, ni građanima Srbije, već srpskim vojnicima koji su se kao saveznici francuske vojske borili i ginuli četiri godine. A kao zahvalnicu i znak poštovanja na stogodišnjicu pobede dobili mesto u zapećku među poslugom. Protokol je jedna veoma definisana, jasna nauka još od prastarih vremena, i baš ništa se ne radi slučajno, uključujući i raspored sedenja na zvaničnim događajima. Ova teška uvreda srpskih vojnika svakako dakle nije slučajna. Mrlja ostaje zanavek, jer jednom se obeležava 100 godina od kraja Velikog rata.

Vlada M

pre 5 godina

Srbi jesu možda i presudili rat, ali na zapadu svi pamte najviše da su ga Srbi započeli. A Prvi svetski rat je bio daleko gora klanica za Francuze i Britance nego Drugi svetski. Ovaj Makron je nekakav new age klinac i očigledno ga ta prošlost ne zanima što se i vidi po proslavi. Videćete i kad dođe da nema pojma šta je bilo.