Ponedeljak, 12.11.2018.

14:14

Tramp po povratku iz Pariza: Ne može više ovako, ili-ili

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da se "tek vratio iz Pariza" s obeležavanja 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

Tramp po povratku iz Pariza: Ne može više ovako, ili-ili IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

januvija

pre 5 godina

@Pare i jare

Knjigu iz istorije u sake! I Amerikanci su, bas kao i Rusi, na pocetku Drugog svetskog rata stajali po strani, takodje sve dok nisu napadnuti...

Sima

pre 5 godina

lepo im je rekao. nas je Amerika spasila od socijalizma, a šta mi zauzvrat mislimo o njima!? da su zli kapitalisti koji hoće da porobe svet.

ja da sam tramp pustio bih da svet propadne pa nek me zovu u pomoć kad shvate da bez nas, amera, nema nista kvalitetno na ovom svetu.

Pare i jare

pre 5 godina

Dakle, NATO clanica moze da kupuje oruzje i od EU, jer je svo oruzje EU po NATO standardima. Nitko ne sili niti jednu clanicu da mora da kupuje od amerike. Ovo vase nikako ne moze da bude argument.
Amerika izdvaja 6%, a EU treba 2%, sto uopste nije mnogo. To su se same clanice dogovorile i obavezale. Nitko ih na nista nije silio.
Rusofilo bi da se EU i SAD okrenu jedna protiv druge, ali oni su jedini pravi i prirodni saveznici, a ne rusi. U oba ww su ameri bili pozivani od EU u pomoc. Rusi su se u pocetku ww2 samo drzali po strani, dok nisu bili napadnuti.

Pocetak kraja USA

pre 5 godina

Trebalo bi da nas cudi?
Klasican problem sa novcem kada si imperija koja namece svoje interese po celom svetu. Svoje resurse treba da rasporedis na sve strane, a realnih priliva za to nemas. Prvo pokusavaju da se izbore sa nametima, a onda polako gube uticaj jer svima smetaju. Kada pocnu da gube ratove i zone uticaja, sa svih strana ce se okomiti na njih. Tako je bilo u proslosti sa raznim velesilama, tako ce biti i sa ovom. Nazalost, uvek se zavrsavalo uz potoke krvi.

Raleigh salad

pre 5 godina

@kontras
Prijatelju, očigledno nisi dobro činjenice izučio. Feancuska, Belgija, Holandija su takodje je prekljinjali amere da udju u rat!!! Imaš tekstove na netu pa sam pročitaj. Ameriku je napao Japan na pacifiku, nidje veze sa Evropom. O prvom svjetskom ne treba ni pričati. Ljudi nisu ni bili napadnuti!!! A te baze o kojima pričaš su tražene od evrope da se suprotstave sovjetima. Imaš fino sve članke na netu pa pročitaj prije nego sto pišeš. A ucjenjivanje sto se tiče vosjke je samo vršeno na Ameriku. U smislu ili nas branite ili nećemo sa vama....a isto tako, sve te zemlje gdje su amerikanci baze postavili su od ruševina postale najjace zemlje za život na svijetu. Sve do jedne...nema potrebe pominjati irak i afganistan jer tim vukoj....ma pomoći nema ko god da proba. Japan, njemacka, francuska, Belgija, Holandija...najprosperitetnije države a i bile su sravnjene sa zemljom....e vidis TO je ono sto amerika njima donjela...a ti pričaj šta hoćeš...u americi možeš predsjednika razepeti na krst, kao sto trampu rade...nisam bas siguran da to možeš u kini ili rusiji hahahahahahahahahahahahahahaha ko sto jednom pametan covjek reče, demokratija je najbolja od svih loših sistema sto smo pokušali...u svakoj normalno državi gdje je maricka vojska tu je i prosperitet...a ti slobodno pričaj kontru iako vjerovatno nisi bio ni u jednoj od tri svjetske supersile....

Darko

pre 5 godina

Deda had spoken...Kad umesto unučića Deda krene da upravlja svetom. Hej Ameri...je li ovaj deda sa ćebetom na glavi i grimasom na ustima ko da mu je neko upravo oteo lizalicu, nejbolje što imate? Da? E, onda treba svi da se zabrinemo.

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Bice onako - Evropa ce da napravi neku svoju vojsku, Turska izlazi i NATO, a Velika Britanija tesko moze da zadovolji Trampove apetite za parama, pa ce i oba, pre ili kasnije napolje! Male clanice ce morati drasticno da povecaju placanje alijanse ili ce morati da se suoce sa tim da su zemlje drugog reda - bice u obavezi da brane americke ciljeva, a njih ce Amerika braniti samo ako ima direktan interes!

max

pre 5 godina

Nije problem u tome da Evropljani ne zele vojni pakt sa Amerikancima, vec u tome da Amerikanci preteruju u finansiranju vojske a Evropljani bi manje racionalnije da bi im ostalo vise novca za blagostanje. Amerikanci stvarno preteruju, mi nismo ni svesni koliko je to novca, imaju previse i stalno planiraju jos vise, na desetine hiljada aviona, hiljade brodova, razaraca i nosaca, ma nismo ni svesni sta sve imaju i nikada dosta. Ne znam sta je u pitanju da li prejak lobi proizvodjaca oruzja ili preveliki neosnovan strah da ce ih neko napasti i unistiti ali stvarno preteruju, evo sad im stize na hiljade najnovijih aviona i nekoliko novih nosaca. Evropljani smatraju da je nepotrebna tolika preterana jacina. Amerika ima aviona koliko ceo svet, imaju nosaca deset puta vise od celog sveta.

Sima

pre 5 godina

Sto branite nekoga ko vam to ne trazi? I od koga to branite nekog kome prodajete oruzje i namecete politiku? Ko kontrolise naftu i Bliski istok? I zasto?

Smesni ovi Ameri...

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Zašto ne pogledamo stvarima u ovi onakvim kakve jesu,a one su:
Tramp je izbor krupnog kapitala.On nije budala.On,po savetu,pusta balone,a oni iz senke prave analizu odjeka.Objektivno,ovi sto su ga doveli,treba da analiziraju stanje od sklanjanja Kartera pa do dolaska Trampa.Bila je to utakmica u kojoj je USA bila sluga nekih skrivenih interesa i u tom periodu je procerdan Američki san.Tramp misli(pored onoga sto drugi očekuju)da on može povratiti bar deo toga sna.Moze,ali treba igrati na duge staze,jer Azija nezaustavljivo gura svojim putem.Taj put,Ameriku ostavlja po strani,a Evropa se konektuje,mada USA nastoji napraviti diskonekciju.Evropa ,sve više i više,igra na dve karte pa ko da više.
Ja imam moj san.Zarko želim da svet krene putem smisla,a to je:
-zastita planete
-eliminacija zaraza
-eliminacija bede
-koegzistencija za sve
-izgradnja jedinstvene infrastrukture na planeti(voz,avion,autoputevi,brod,voda....)
-eliminacija nasilja bilo koje vrste
I slobodno dopisujte razumne želje ....

kontras

pre 5 godina

@Raleigh salad Polako prijatelju kada je to Evropa molila Ameriku da udje u neki svetski rat? Mislis na Britance, pa Britanci nisu vise u EU. Ovde koliko vidim Tramp misli na Francusku i Nemacku. Amerika je iskljucivo ulazila u svetske ratove kada je bivala napadnuta npr II svetski rat ili kada je rat vec bio skoro gotov i svi icrpljeni (I svetski rat), odnosno imala interes da bude na strani pobednika. O kojoj tacno istoriji ti pricas? Shvati, biti svetski policajac kosta! Sami su to hteli. Kina gradi vestacka ostrva u svom komsiluku ne poed obale Amerike. Drugo hoces baze i vojsku u Evropi preko kojih mozes politicki da ucenjujes Evropu, e pa i to kosta. Po meni nema problema, povucite svu vojsku sa teritorije Evrope (ne racunam VB ona to nikad nije ni bila osim geografski a i to je upitno), Evropa ce se sama razvijati vojsku ali i sama je praviti. Nema vise masnih ugovora sa Pentagonom. Nego se plasite Nemacke, ona sa parama, znanjem i kapacitetima opet bi postala dominantna i krenula sa glupostima, sve ostalo je prazna prica.

Amerikanac

pre 5 godina

Velika budala, nije čudo što je tako omražen. Poenta alijanse je da se manje moćnije zemlje vežu za USA i ne traže saveznike na drugom mestu. Tu je Amerika imala mnoge beneficije. Npr, to je otvorilo put za američke kompanije, potom sve članice alijanse kupuju naoružanje od USA što su multi-milijarde dolara vredni ugovori, i na kraju prisustvo vojnih trupa u nato zemljama što predstavlja OGROMAN strategijski značaj. Neka se raspadne alijansa i možeš da zaboraviš na sve navedeno. Pa nisu svi ti predsednici i generali insistirali na paktu bez razloga, a ti si trampe pametniji od svih njih. Čovek nije bio u vojsci a nije služio ni bilo koju političku poziciju pre nego što je postao predsednik, tako da ne razume kako se vode zapad i Amerika.

tocka

pre 5 godina

Amerika polako prelazi na sledeci nivo razvoja gde sve postaje automatizovano. Otud ovi zaokreti. Oni sada znaju da ce za deset godina imati ubedljivo najjeftiniju radnu snagu u svetu, jer ne zavise vise od ljudskih resursa, i zato sve manje imaju potrebu za širenjem uticaja u svetu. Jedina pretnja im je Kina, ali dok Kina dodje do njihovog stepena razvoja sa svojih skoro dve milijarde stanovnika, Amerika ce vec biti totalno reformisana i najverovatnije sa AI vodjena nacija. Njima je odrzavanje ogromnog nestandardizovanog sistema nepotreban teret. I dobro je da su to shvatili, jer ostatak sveta moze malo da odahne.

InteresantniInteresi

pre 5 godina

Dare, 12. novembar 2018 14:46) USA ima vojnike po svetu da bi štitili interese USA i interese svojih saveznika: Francuska, Italija, Nemačka, UK...
Resurse uzimaju i koriste sve te zemlje. Ne može bilo koja firma da dodje u Afriku I kaže platicu da kopam... Čije korporacije su u zemljama gde su stacionirani američki vojnici? Americke i francuske, i nemačke i...

Raleigh salad

pre 5 godina

Kakvi komentari majko mila....e pa da vam objasnim kad već u školi biste ništa naučili....Amerika je u oba rata rekla “to nije nas rat” i onda su ti isti sto sad neće da plaćaju kukali i molili amerikance da dodju da ih spasu. Sto su amerikanci na kraju i uradili. Mog zete pričati šta hoćete ali da njih nije bilo sad bi se Evropa zvala Njemacka. Nije potrebno pominjati Marshall Plan u kojem su amerikanci platiti(za smijesnu kamatu) da se sve te države obnove i ponovo naoružala iste...Usput države NATO pakta obavezale su se da daju odredjen dio BDP-a za odbranu i NIKAD nisu placali koliko je bilo zahtjevano u ugovoru...i sad skoro 70 godina kasnije, kad više amerika nije u stanju da sve to placa i pobuni se, obi seljaci iz zapadne Evrope se još ladno i bune i okrivljuju ameriku za nešto....to vam isto kao i sto su Srbiju krivili u Jugoslaviji....ili kao kad drugu das da to spava na kauču i hraniš ga dok ne stane na noge a on kad se vrati na noge okrene ti ledja....Zapadno evropske zemlje su najveći smradovi sto postoje...da ne pričam o Kanadi u kojoj živim. Supci 200 godina uživaju u miru bez da su ista para dali za odbranu ili tu slobodu jer ih Amerika brani a prvi su u redu da ih kritikuju.....e pa momci...Tramp kakav god bio, u pravu je sto posto....dok se Amerika brinula da je ostalima potaman Kina laganice prestize i naoruzava se do zuba....pravi svoja vjestacka ostrava u medjunarodnim vododama i zvecka oružjem...živim u gradu gdje je 30 posto stanovistva sastavljeno od Kineza....jadan onaj s skim je kinez prijatelj....a vi se lozite na njihove telefone u kojem svaki ima cip za prisluškivanje svega sto na njemu radite....to je ta friendly china....ako bi da biram koja zemlja da bude na celu svijeta između Kine, Rusije i amerike, ja biram Ameriku...samo klinci od 15 godina koji su nalozeni na stadione i splavove bi izabrali drugačije. Bio sam u sve tri zemlje....jednom kad vidis, pametnom dosta!

Zuja

pre 5 godina

Od koga vi amerikanci branite Evropu? Da li nas napadaju marsovci?Ne, nego hocete da budete glavni kauboji i serifi u celom svetu.Gospodine Tramp, Evropi ne preti opasnost niodkoga cak ni od Rusa.Vi dizete tenziju o ugrozenosti Evrope od strane rusa.Sedite vi tamo preko bare pijte viski, gledajte rodeo, nascar, American football, pijte Coca Colu i grickajte kokice.Za Evropu ne brinite

kakogod

pre 5 godina

@sofokle/ me govori on ovde o Nemačkoj, Francuskoj i Italiji,već o Poljskoj, Slovačkoj, Grčkoj , Baltičkim zemljama , Albaniji , Rumuniji , Madjarsku pa na kraju krajeva i Španiji i sličnim državama koje bi predstavljale golo d*pe da nemaju zaštitu US. I ove gore tri prvo pobrojane su za jednu Tursku smešne, za Iran takodje , a Rusija kad bi htela ili morala za dve-tri nedelje bi zgazila svu Evropu do Lamansa . Na kraju , Evropa je počela opasno da laje na US ( pogledajte Poljsku) a da im nema US-a bili bi ( kao sto su i bili ) obični golaći koji bi kad god bi Rusima palo na pamet, bili obična eksplatisana , jeftina radna snaga . Samo uporedite sve ove drugo pomenute države pre i posle uclanjenja u NATO i shvatićete da su svi procvetali hteli vi to da priznate ili ne. E , od toga US treba da ih brani. Kod nas kao i po običaju ljudi ne kapiraju interese politike i ekonomije, a najjaciji su mi ovi koji kažu da Tramp nema veze o ekonomiji . Pozdrav

obi van

pre 5 godina

čitam komentare i svi brane NATO i kritikuju Trumpa??
Trump je sam u više navrata rekao da je NATO zastario i bespotreban i da bi želio da ga se otarasi.
To bi svaki razuman čovjek poželio, ne razumijem kritiku ili sam nešto propustio?

Boterminator

pre 5 godina

Kad se komentarise o NATO-u iz drzava post-socijalistickog realizma onda obicno se dobiju dezinformacije.
SAD ne trazi da clanice kupuju njeno oruzje, nego da se iz drzavnog budzeta namenjen odbrani trosi dogovoren procenat, mnoge bogate drzave clanice NATO su ispod dogovorenog procenta, na odbrani stede kako bi taj novac namenuli drugim potrebama....SAD ih onda upozorava da to nije dogovor i da SAD ne zeli da trosi svoj novac na zastitu clanica NATO (ne EU, EU nije NATO) ako te clanice ne ulazu u svoju bezbednost.

Tu nema nista sporno.

Tibor

pre 5 godina

On je dodao da je "vreme da ove bogate zemlje ili plaćaju SAD za sjajnu vojnu zaštitu, ili se štite same".

"I trgovina mora da bude SLOBODNA i PRAVIČNA!", zaključio je Tramp.


ZNAČI I MIR JE POSTALA ROBA.

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

"Tako ćeš ti lepo njima da kažeš, a oni će da se povuku, dok se dogovore.I vratimo se lepo kod Danice, ona spremi ručak, pozovemo Djuru,on će ti oprostiti što te je tukao,je'li; i ti se lepo vratiš u Pariz i počneš da radiš. Ali za naše! " :))

Charles Bukowski

pre 5 godina

To sto je Amerika usla u ww2 i pomogla Evropi da se islobodi fasizma ne znaci da unedogled treba da ima tapiju kada su u pitanje vojne snage u Evropi.Rusija je mnogo vise zrtava dala i ljudskih i tehnickih pa se u Evropi nista ne pita.Imala je svoju zonu uticaja Teheranskim sporazumom 1943
Toga vise nema ali je americka zona uticaja ostala i sve vise se siri na ceo svet.Ispade da je Rusija opasnost za sve.Izgleda da nekog boli velicina teritorije i rudno i ostala prirodna bogatstva

Detuš

pre 5 godina

Neka Amerikanaca tu gde su. Evropa je dva puta izazvala svetski rat. Da nije Amera Kina bi odavno izvršila invaziju na Tajvan i ratovala sa Japanom oko spornih ostrva, a Turci bi zaratili sa Grčkom oko onih hiljadu ostrva uz samu tursku granicu i zbog Kipra. Da ne govorimo o haosu koji bi arapi i muslimani napravili. EU nije sposobna da samu sebe brani. Previše je razjedinjena, a i ne bi mogla da spreči nijedan sukob van njenih granica. Nije im to u genima. Prosto. Amerikanci održavaju red sa svojih jedanaest nosača aviona i silnom armijom, ma šta mi mislili o njima. Daleko od toga da su savršeni i da nisu počinili zlo mnogo puta, ali su dokazali da su jedini sposobni da drže svet u kakvom takvom balansu. Na kraju, u kući mora da postoji domaćin, inače je vrag odneo šalu. Dok god je onaj kip Slobode tamo na Ist Riveru ja ne brinem, mada naravno što šta zameram Amerima. Ali, nisu ni drugi baš
sjajni.

milan

pre 5 godina

Dali tako misli i američka ekonomija to je veliko pitanje a da ne govorimo o tome da ni Amerika nikada ne pita kada započinje novi sukob. Što se Trampa tiče neka ide ali žal je samo za američki narod koji delom nije svestan gde ih on vodi.

Ostap Bender

pre 5 godina

U Drugi sv.rat, Ameri su ušli usvojivši Zakon o zajmu i najmu po kome su samo Britanci morali do poslednjeg centa ta plate sve vojne i nevojne isporuke iz Amerike . Ništa nisu dobili fraj! Ogromnom količinom zlata Englezi su platili "bratsku pomoć" ... A da ne govorimo o američkoj vojnoj industriji koja zaradjuje hiljade milijardi dolara na "Nato standardu"... Samo jedan reptor košta stotinu miliona dolara , a prodaje se svuda po svetu, kao standard! Da nema Evrope, kome bi , osim S. Arabiji i još nekim šeicima, prodavali avione, tenkove, helikoptere, patriote ...čak su ove potonje i Rumunima uvalili da ih štite od "napada" Irana...a okrenuti su ka Moskvi...
A koliko samo zaradjuju na kursu i štampanju dolara...obaranju ili rastu cena strateških roba, poput nafte, zlata, bakra, aluminijuma ...preko berze?!

NY

pre 5 godina

Gospodo NATO je osnovan da stiti zapadni svet od rusa...on to radi,kad bi se Amerika povukla iz NATO-a EU bi imala veliki problem sa rusima...rusi su i sad problem ali manji ipak se plase SAD...sada se pojavljuje i kina koja je u nekim stvarima gora od rusa...placanja sto se tice tu je sve jasno SAD ucestvuju sa vise od 75% u budzetu EU sa ostatkom koji uplacuje neredovno...trgovinskog deficita sto se tice neko je to pre mene lepo objasnio to je pitanje poslovanja?
(pprvi dan skole u Svedskoj, 12. novembar 2018 14:39)

NATO je osnovan da bi stitio Evropu od u to vreme nadiruceg komunizma.NATO je proizveo stvaranje Varsavskog ugovora
Amerika je plasila Evropu da komunizam preti Evropi.Trka u naouruzanju hladni rat.Berlinski zid je pao.Od koga sada Amerika i NATO stite Evropu.Rusija nema teritorijalnih pretenzija vec se danas suprostavlja unipolarnom svetu da samo jedna zemlja bude glavna u tu igru je usla i Kina.NATO ima pretenziju da i Gruziju uvuce u svoje clanstvo, da celu Evropu stavi pod svoj uticaj.Da li Azija ili Afrika prete Evropi

ikac klisa

pre 5 godina

Odlicno ako ne funkcionise a ti rasformiraj NATO jedina zastita svetu koja treba je zastita od vas a tu imamo ruse i kineze. Cao zdravo otisli ste u penziju sa EU vojskom.

Neka se crveni agresor dobro pazi. Inače...

pre 5 godina

Drug Tramp ne treba da sebe shvata suviše ozbiljno, ipak je od predsednik u odlasku.
Te priče kako se treba predati ruskom agresoru, i kako je baš fino što Moskva ubija i krade, je već istrošena trampova politika iz 2016.

Sada dolaze neka nova vremena, vremena demokratske vladavine koja će uzvraćati udarce stostruko.

A.

pre 5 godina

"I trgovina mora da bude SLOBODNA i PRAVIČNA!", zaključio je Tramp.

..., osim ako je u pitanju prodaja ruskog gasa ili naoružanja evropskim državama.

Ovo Tramp nije napisao, ali pretpostavljm da je pomislio.

Analitičar

pre 5 godina

Ova izjava je potpuni blef.Bilo bi interesantno videti šta bi ovaj opasni klovn uradio kada bi te zemlje koje on navodno štiti i zato navodno ima velike troškove u svom budžetu,rekle: G.Tramp ne treba nam vaša zaštita.Štitićemo se sami koliko možemo.To bi bio krah američke politike mešanja u svakoj čorbi i zaštite američkih nacionalnih interesa u drugim zemljama.Ovaj čovek će najviše naškoditi svojoj zemlji ali to je njihova stvar.S druge strane,Rusi mogu samo da priželjkuju ovakvu situaciju jer njihova politika u suštini nije više ekspanzionistička već potpuno ekonomski praktična ( gas,nafta i ostale strateške sirovine kojih imaju dovoljno).Od neke navodne vojne invazije Rusa ne treba strepeti a od ekonomske invazije svako se može zaštiti svojom politikom a ne američkim ucenama. Good bye uncle Sam.Your president is political dilatant.

duci0167

pre 5 godina

Jos da dodam ... a gdine Tramp sa tom politikom ti bi i dalje da vrsljas po svetu i crpiš TUDJA rudna bogatstva,naftu i sl.? Zato i vozite kola po 5000 kubika,besni od svega. Da se ogradim,nisu svi isti Ameri naravno. Ima dosta dosta njih normalnih koji su se uspavali na izborima ali nece napraviti tu gresku za 2 god.

Nekada

pre 5 godina

Ma hajde,pazi da ti ne poveruju.Baš bih želeo da vidim šta bi bilo da recimo Nemačka,Italija,Francuska i Španija odluče da se "brane" same i daju otkaz američkim bazama na svojoj teritoriji , a uz to izađu iz NATO pakta i odluče da više ni cent ne potroše na američku zaštiu i oružje.Mislim da bi političari koji bi pokrenuli takvu incijativu bili raskomadani u proameričkim medijima , a čak se bojim da bi možda i naprasno stradavali u saobraćajnim nezgodama ili dobili infarkt.
(Sofokle i Eneja, 12. novembar 2018 14:21)

Pa to sto moraju da izdvajaju 2% koliko su se sami obavezali, znaci da mogu da kupuju i svoje oruzje. Koje to americko oruzje kupuju svabe i francuzi? Ako su se obavezali, onda se toga moraju drzat. U slucaju kad se sukob desi, onda je gotovo, ako nisi spreman. Skoro sve EU sama proizvodi od oruzja. Nista ne moraju da kupuju od amerike.

A crnogorci nevera

pre 5 godina

Bravo za komentar, predsednik Trump nije običan političar koji radi nekih ideoloških razloga rsdi protiv svojih interesa. Puna podrška realnoj i racionalnoj politici!

whothefuck

pre 5 godina

Amerika sama nametnula plašljivoj Evropi vojnu zaštitu kako bi mogla da je ucenjuje na drugim poljima, i sada kada neće baš sve da trpi, odmah stižu ucene!!!

naselje

pre 5 godina

Problem s trampom je sto on uopste ne razume ekonomiju. USA vec 200 i kusur godina imaju spoljnotrgovinski deficit (iz prostog razloga jer su bogate, jer stvaraju bogatstvo) i to im uopste ne smeta da budu mozda i najpozeljnija zemlja na planeti za zivot. ?pak, njemu ti ocigledno nije dovoljno da shvati da trgovinski bilans ama bas nikako ne utice na ekonomsko blagostanje gradjana, on je eventualno posledica tog blagostanja.

neobavezno

pre 5 godina

Nije to zastita drugih zemalja vec zastita americkih vojnih interesa. Neka povuku svoju vojsku iz Evrope i sveta i svoj novac. Malo placaju za ono sto koriste. Valjda ce jednom i te drzave "izdrzavane" shvatiti.
SAD su usle u II Svetski rat samo iz svojih uskih interesa, plaseci se ruskog uticaja. Nisam rusofil alu sam pristalica ustine.
Postoje pisana dokumeta koja tek tu i tamo bojazljivo izvire.

duci0167

pre 5 godina

Aha ... kako se toga niko nije setio?! Hmmm ... Pa ti isclani USA iz NATO daso. Lepo se izolij ko Rusija pa se ortacite pa osvojte svet ili probajte,ko Hitler. Zasto placate toliko? Mozda sto imate 50 i kusur drzava ujedinjenih? Samo lud covek,neuk,polupismen moze da shvati NATO kao "placamo za zastitu drugih zemalja". Tramp bi da USA bude sama na svome. Odvajanjem i razulazenjem rizikujes daso mnogo mnogo toga. Mozda ne sada ali ko zna za par generacija. Sto je najludje Tranp bi da menja demokrateki sistem,imigrantski sistem i sve ono sto mu je dali mogucnost da se obogati.

neko tamo

pre 5 godina

Izgubio covek konce u glavi, ako ih je ikada i imao . Ovo mu dodje klasican reket kao ono placaj za zastitu, a ako ne, isprevrtace ti lokal ljudi koje ja placam?

Ili, jos jedna analogija: ja cu dogovoriti sa svim mojim ortacima ovako: "Ja cu obradjivati sve vase njive 5 godina za dzaba, sve sto trazim je da mi dopustite da iskrcim onu sumu na onom brdu tamo. I onda prodje nekih 3 godine, i ja kazem: pa cekajte, obradjujem sve vase njive, pa to kosta...!! Platite! Ulozio sam u mehanizaciju, u radnike, nije pravicno..blablatruc...

Huligan, diletant.

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Ma hajde,pazi da ti ne poveruju.Baš bih želeo da vidim šta bi bilo da recimo Nemačka,Italija,Francuska i Španija odluče da se "brane" same i daju otkaz američkim bazama na svojoj teritoriji , a uz to izađu iz NATO pakta i odluče da više ni cent ne potroše na američku zaštiu i oružje.Mislim da bi političari koji bi pokrenuli takvu incijativu bili raskomadani u proameričkim medijima , a čak se bojim da bi možda i naprasno stradavali u saobraćajnim nezgodama ili dobili infarkt.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Gospodo NATO je osnovan da stiti zapadni svet od rusa...on to radi,kad bi se Amerika povukla iz NATO-a EU bi imala veliki problem sa rusima...rusi su i sad problem ali manji ipak se plase SAD...sada se pojavljuje i kina koja je u nekim stvarima gora od rusa...placanja sto se tice tu je sve jasno SAD ucestvuju sa vise od 75% u budzetu EU sa ostatkom koji uplacuje neredovno...trgovinskog deficita sto se tice neko je to pre mene lepo objasnio to je pitanje poslovanja?

Dare

pre 5 godina

Problem je sto oni imaju hiljade vojnika po svetu, i nemaju gde sa njima.Da ih vrate u Ameriku, sta ce sa njima?? Poslali su ih u svet, zarad branjenja americkih interesa, sad traze da ih placaju te druge drzave, jer su navodno tamo zbog njih.Ali nije tu Tramp kriv, ti vojnici su tamo vec dugo dugo.Tramp je samo biznismen, koji sve gleda kroz novac.I ovo sto on kaze stoji, ali stoji i to da ti vojnici ne brane te zemlje.Od koga ih brane??Oni su tamo zarad interesa Amerike.

zdoovc

pre 5 godina

Tramp hoce da kaze da je doslo vreme da evropa vrati dug za svoj ekonomski uspon posle ww2, s obzirom na to da joj sada treba kada se Azija ponovo pita.

Vladimir

pre 5 godina

Tramp je u pravu, svako treba da placa vojsku(bezbednosne snage) iz sopstvenog dzepa. Zasto bi americki poreski obveznici placali bezbednost Evropljana, kad Evropljani(Nemacka) namecu carine i poreze na americke proizvode. Americka vojska ce se povuci iz zapadne Evrope u zemlje Baltika i Balkana i to ce biti to.

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Ma hajde,pazi da ti ne poveruju.Baš bih želeo da vidim šta bi bilo da recimo Nemačka,Italija,Francuska i Španija odluče da se "brane" same i daju otkaz američkim bazama na svojoj teritoriji , a uz to izađu iz NATO pakta i odluče da više ni cent ne potroše na američku zaštiu i oružje.Mislim da bi političari koji bi pokrenuli takvu incijativu bili raskomadani u proameričkim medijima , a čak se bojim da bi možda i naprasno stradavali u saobraćajnim nezgodama ili dobili infarkt.

A.

pre 5 godina

"I trgovina mora da bude SLOBODNA i PRAVIČNA!", zaključio je Tramp.

..., osim ako je u pitanju prodaja ruskog gasa ili naoružanja evropskim državama.

Ovo Tramp nije napisao, ali pretpostavljm da je pomislio.

whothefuck

pre 5 godina

Amerika sama nametnula plašljivoj Evropi vojnu zaštitu kako bi mogla da je ucenjuje na drugim poljima, i sada kada neće baš sve da trpi, odmah stižu ucene!!!

Raleigh salad

pre 5 godina

Kakvi komentari majko mila....e pa da vam objasnim kad već u školi biste ništa naučili....Amerika je u oba rata rekla “to nije nas rat” i onda su ti isti sto sad neće da plaćaju kukali i molili amerikance da dodju da ih spasu. Sto su amerikanci na kraju i uradili. Mog zete pričati šta hoćete ali da njih nije bilo sad bi se Evropa zvala Njemacka. Nije potrebno pominjati Marshall Plan u kojem su amerikanci platiti(za smijesnu kamatu) da se sve te države obnove i ponovo naoružala iste...Usput države NATO pakta obavezale su se da daju odredjen dio BDP-a za odbranu i NIKAD nisu placali koliko je bilo zahtjevano u ugovoru...i sad skoro 70 godina kasnije, kad više amerika nije u stanju da sve to placa i pobuni se, obi seljaci iz zapadne Evrope se još ladno i bune i okrivljuju ameriku za nešto....to vam isto kao i sto su Srbiju krivili u Jugoslaviji....ili kao kad drugu das da to spava na kauču i hraniš ga dok ne stane na noge a on kad se vrati na noge okrene ti ledja....Zapadno evropske zemlje su najveći smradovi sto postoje...da ne pričam o Kanadi u kojoj živim. Supci 200 godina uživaju u miru bez da su ista para dali za odbranu ili tu slobodu jer ih Amerika brani a prvi su u redu da ih kritikuju.....e pa momci...Tramp kakav god bio, u pravu je sto posto....dok se Amerika brinula da je ostalima potaman Kina laganice prestize i naoruzava se do zuba....pravi svoja vjestacka ostrava u medjunarodnim vododama i zvecka oružjem...živim u gradu gdje je 30 posto stanovistva sastavljeno od Kineza....jadan onaj s skim je kinez prijatelj....a vi se lozite na njihove telefone u kojem svaki ima cip za prisluškivanje svega sto na njemu radite....to je ta friendly china....ako bi da biram koja zemlja da bude na celu svijeta između Kine, Rusije i amerike, ja biram Ameriku...samo klinci od 15 godina koji su nalozeni na stadione i splavove bi izabrali drugačije. Bio sam u sve tri zemlje....jednom kad vidis, pametnom dosta!

Charles Bukowski

pre 5 godina

To sto je Amerika usla u ww2 i pomogla Evropi da se islobodi fasizma ne znaci da unedogled treba da ima tapiju kada su u pitanje vojne snage u Evropi.Rusija je mnogo vise zrtava dala i ljudskih i tehnickih pa se u Evropi nista ne pita.Imala je svoju zonu uticaja Teheranskim sporazumom 1943
Toga vise nema ali je americka zona uticaja ostala i sve vise se siri na ceo svet.Ispade da je Rusija opasnost za sve.Izgleda da nekog boli velicina teritorije i rudno i ostala prirodna bogatstva

neko tamo

pre 5 godina

Izgubio covek konce u glavi, ako ih je ikada i imao . Ovo mu dodje klasican reket kao ono placaj za zastitu, a ako ne, isprevrtace ti lokal ljudi koje ja placam?

Ili, jos jedna analogija: ja cu dogovoriti sa svim mojim ortacima ovako: "Ja cu obradjivati sve vase njive 5 godina za dzaba, sve sto trazim je da mi dopustite da iskrcim onu sumu na onom brdu tamo. I onda prodje nekih 3 godine, i ja kazem: pa cekajte, obradjujem sve vase njive, pa to kosta...!! Platite! Ulozio sam u mehanizaciju, u radnike, nije pravicno..blablatruc...

Huligan, diletant.

naselje

pre 5 godina

Problem s trampom je sto on uopste ne razume ekonomiju. USA vec 200 i kusur godina imaju spoljnotrgovinski deficit (iz prostog razloga jer su bogate, jer stvaraju bogatstvo) i to im uopste ne smeta da budu mozda i najpozeljnija zemlja na planeti za zivot. ?pak, njemu ti ocigledno nije dovoljno da shvati da trgovinski bilans ama bas nikako ne utice na ekonomsko blagostanje gradjana, on je eventualno posledica tog blagostanja.

Zuja

pre 5 godina

Od koga vi amerikanci branite Evropu? Da li nas napadaju marsovci?Ne, nego hocete da budete glavni kauboji i serifi u celom svetu.Gospodine Tramp, Evropi ne preti opasnost niodkoga cak ni od Rusa.Vi dizete tenziju o ugrozenosti Evrope od strane rusa.Sedite vi tamo preko bare pijte viski, gledajte rodeo, nascar, American football, pijte Coca Colu i grickajte kokice.Za Evropu ne brinite

Analitičar

pre 5 godina

Ova izjava je potpuni blef.Bilo bi interesantno videti šta bi ovaj opasni klovn uradio kada bi te zemlje koje on navodno štiti i zato navodno ima velike troškove u svom budžetu,rekle: G.Tramp ne treba nam vaša zaštita.Štitićemo se sami koliko možemo.To bi bio krah američke politike mešanja u svakoj čorbi i zaštite američkih nacionalnih interesa u drugim zemljama.Ovaj čovek će najviše naškoditi svojoj zemlji ali to je njihova stvar.S druge strane,Rusi mogu samo da priželjkuju ovakvu situaciju jer njihova politika u suštini nije više ekspanzionistička već potpuno ekonomski praktična ( gas,nafta i ostale strateške sirovine kojih imaju dovoljno).Od neke navodne vojne invazije Rusa ne treba strepeti a od ekonomske invazije svako se može zaštiti svojom politikom a ne američkim ucenama. Good bye uncle Sam.Your president is political dilatant.

kontras

pre 5 godina

@Raleigh salad Polako prijatelju kada je to Evropa molila Ameriku da udje u neki svetski rat? Mislis na Britance, pa Britanci nisu vise u EU. Ovde koliko vidim Tramp misli na Francusku i Nemacku. Amerika je iskljucivo ulazila u svetske ratove kada je bivala napadnuta npr II svetski rat ili kada je rat vec bio skoro gotov i svi icrpljeni (I svetski rat), odnosno imala interes da bude na strani pobednika. O kojoj tacno istoriji ti pricas? Shvati, biti svetski policajac kosta! Sami su to hteli. Kina gradi vestacka ostrva u svom komsiluku ne poed obale Amerike. Drugo hoces baze i vojsku u Evropi preko kojih mozes politicki da ucenjujes Evropu, e pa i to kosta. Po meni nema problema, povucite svu vojsku sa teritorije Evrope (ne racunam VB ona to nikad nije ni bila osim geografski a i to je upitno), Evropa ce se sama razvijati vojsku ali i sama je praviti. Nema vise masnih ugovora sa Pentagonom. Nego se plasite Nemacke, ona sa parama, znanjem i kapacitetima opet bi postala dominantna i krenula sa glupostima, sve ostalo je prazna prica.

neobavezno

pre 5 godina

Nije to zastita drugih zemalja vec zastita americkih vojnih interesa. Neka povuku svoju vojsku iz Evrope i sveta i svoj novac. Malo placaju za ono sto koriste. Valjda ce jednom i te drzave "izdrzavane" shvatiti.
SAD su usle u II Svetski rat samo iz svojih uskih interesa, plaseci se ruskog uticaja. Nisam rusofil alu sam pristalica ustine.
Postoje pisana dokumeta koja tek tu i tamo bojazljivo izvire.

NY

pre 5 godina

Gospodo NATO je osnovan da stiti zapadni svet od rusa...on to radi,kad bi se Amerika povukla iz NATO-a EU bi imala veliki problem sa rusima...rusi su i sad problem ali manji ipak se plase SAD...sada se pojavljuje i kina koja je u nekim stvarima gora od rusa...placanja sto se tice tu je sve jasno SAD ucestvuju sa vise od 75% u budzetu EU sa ostatkom koji uplacuje neredovno...trgovinskog deficita sto se tice neko je to pre mene lepo objasnio to je pitanje poslovanja?
(pprvi dan skole u Svedskoj, 12. novembar 2018 14:39)

NATO je osnovan da bi stitio Evropu od u to vreme nadiruceg komunizma.NATO je proizveo stvaranje Varsavskog ugovora
Amerika je plasila Evropu da komunizam preti Evropi.Trka u naouruzanju hladni rat.Berlinski zid je pao.Od koga sada Amerika i NATO stite Evropu.Rusija nema teritorijalnih pretenzija vec se danas suprostavlja unipolarnom svetu da samo jedna zemlja bude glavna u tu igru je usla i Kina.NATO ima pretenziju da i Gruziju uvuce u svoje clanstvo, da celu Evropu stavi pod svoj uticaj.Da li Azija ili Afrika prete Evropi

duci0167

pre 5 godina

Jos da dodam ... a gdine Tramp sa tom politikom ti bi i dalje da vrsljas po svetu i crpiš TUDJA rudna bogatstva,naftu i sl.? Zato i vozite kola po 5000 kubika,besni od svega. Da se ogradim,nisu svi isti Ameri naravno. Ima dosta dosta njih normalnih koji su se uspavali na izborima ali nece napraviti tu gresku za 2 god.

zdoovc

pre 5 godina

Tramp hoce da kaze da je doslo vreme da evropa vrati dug za svoj ekonomski uspon posle ww2, s obzirom na to da joj sada treba kada se Azija ponovo pita.

Ostap Bender

pre 5 godina

U Drugi sv.rat, Ameri su ušli usvojivši Zakon o zajmu i najmu po kome su samo Britanci morali do poslednjeg centa ta plate sve vojne i nevojne isporuke iz Amerike . Ništa nisu dobili fraj! Ogromnom količinom zlata Englezi su platili "bratsku pomoć" ... A da ne govorimo o američkoj vojnoj industriji koja zaradjuje hiljade milijardi dolara na "Nato standardu"... Samo jedan reptor košta stotinu miliona dolara , a prodaje se svuda po svetu, kao standard! Da nema Evrope, kome bi , osim S. Arabiji i još nekim šeicima, prodavali avione, tenkove, helikoptere, patriote ...čak su ove potonje i Rumunima uvalili da ih štite od "napada" Irana...a okrenuti su ka Moskvi...
A koliko samo zaradjuju na kursu i štampanju dolara...obaranju ili rastu cena strateških roba, poput nafte, zlata, bakra, aluminijuma ...preko berze?!

Detuš

pre 5 godina

Neka Amerikanaca tu gde su. Evropa je dva puta izazvala svetski rat. Da nije Amera Kina bi odavno izvršila invaziju na Tajvan i ratovala sa Japanom oko spornih ostrva, a Turci bi zaratili sa Grčkom oko onih hiljadu ostrva uz samu tursku granicu i zbog Kipra. Da ne govorimo o haosu koji bi arapi i muslimani napravili. EU nije sposobna da samu sebe brani. Previše je razjedinjena, a i ne bi mogla da spreči nijedan sukob van njenih granica. Nije im to u genima. Prosto. Amerikanci održavaju red sa svojih jedanaest nosača aviona i silnom armijom, ma šta mi mislili o njima. Daleko od toga da su savršeni i da nisu počinili zlo mnogo puta, ali su dokazali da su jedini sposobni da drže svet u kakvom takvom balansu. Na kraju, u kući mora da postoji domaćin, inače je vrag odneo šalu. Dok god je onaj kip Slobode tamo na Ist Riveru ja ne brinem, mada naravno što šta zameram Amerima. Ali, nisu ni drugi baš
sjajni.

Amerikanac

pre 5 godina

Velika budala, nije čudo što je tako omražen. Poenta alijanse je da se manje moćnije zemlje vežu za USA i ne traže saveznike na drugom mestu. Tu je Amerika imala mnoge beneficije. Npr, to je otvorilo put za američke kompanije, potom sve članice alijanse kupuju naoružanje od USA što su multi-milijarde dolara vredni ugovori, i na kraju prisustvo vojnih trupa u nato zemljama što predstavlja OGROMAN strategijski značaj. Neka se raspadne alijansa i možeš da zaboraviš na sve navedeno. Pa nisu svi ti predsednici i generali insistirali na paktu bez razloga, a ti si trampe pametniji od svih njih. Čovek nije bio u vojsci a nije služio ni bilo koju političku poziciju pre nego što je postao predsednik, tako da ne razume kako se vode zapad i Amerika.

obi van

pre 5 godina

čitam komentare i svi brane NATO i kritikuju Trumpa??
Trump je sam u više navrata rekao da je NATO zastario i bespotreban i da bi želio da ga se otarasi.
To bi svaki razuman čovjek poželio, ne razumijem kritiku ili sam nešto propustio?

A crnogorci nevera

pre 5 godina

Bravo za komentar, predsednik Trump nije običan političar koji radi nekih ideoloških razloga rsdi protiv svojih interesa. Puna podrška realnoj i racionalnoj politici!

duci0167

pre 5 godina

Aha ... kako se toga niko nije setio?! Hmmm ... Pa ti isclani USA iz NATO daso. Lepo se izolij ko Rusija pa se ortacite pa osvojte svet ili probajte,ko Hitler. Zasto placate toliko? Mozda sto imate 50 i kusur drzava ujedinjenih? Samo lud covek,neuk,polupismen moze da shvati NATO kao "placamo za zastitu drugih zemalja". Tramp bi da USA bude sama na svome. Odvajanjem i razulazenjem rizikujes daso mnogo mnogo toga. Mozda ne sada ali ko zna za par generacija. Sto je najludje Tranp bi da menja demokrateki sistem,imigrantski sistem i sve ono sto mu je dali mogucnost da se obogati.

Nekada

pre 5 godina

Ma hajde,pazi da ti ne poveruju.Baš bih želeo da vidim šta bi bilo da recimo Nemačka,Italija,Francuska i Španija odluče da se "brane" same i daju otkaz američkim bazama na svojoj teritoriji , a uz to izađu iz NATO pakta i odluče da više ni cent ne potroše na američku zaštiu i oružje.Mislim da bi političari koji bi pokrenuli takvu incijativu bili raskomadani u proameričkim medijima , a čak se bojim da bi možda i naprasno stradavali u saobraćajnim nezgodama ili dobili infarkt.
(Sofokle i Eneja, 12. novembar 2018 14:21)

Pa to sto moraju da izdvajaju 2% koliko su se sami obavezali, znaci da mogu da kupuju i svoje oruzje. Koje to americko oruzje kupuju svabe i francuzi? Ako su se obavezali, onda se toga moraju drzat. U slucaju kad se sukob desi, onda je gotovo, ako nisi spreman. Skoro sve EU sama proizvodi od oruzja. Nista ne moraju da kupuju od amerike.

Tibor

pre 5 godina

On je dodao da je "vreme da ove bogate zemlje ili plaćaju SAD za sjajnu vojnu zaštitu, ili se štite same".

"I trgovina mora da bude SLOBODNA i PRAVIČNA!", zaključio je Tramp.


ZNAČI I MIR JE POSTALA ROBA.

Sima

pre 5 godina

Sto branite nekoga ko vam to ne trazi? I od koga to branite nekog kome prodajete oruzje i namecete politiku? Ko kontrolise naftu i Bliski istok? I zasto?

Smesni ovi Ameri...

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Zašto ne pogledamo stvarima u ovi onakvim kakve jesu,a one su:
Tramp je izbor krupnog kapitala.On nije budala.On,po savetu,pusta balone,a oni iz senke prave analizu odjeka.Objektivno,ovi sto su ga doveli,treba da analiziraju stanje od sklanjanja Kartera pa do dolaska Trampa.Bila je to utakmica u kojoj je USA bila sluga nekih skrivenih interesa i u tom periodu je procerdan Američki san.Tramp misli(pored onoga sto drugi očekuju)da on može povratiti bar deo toga sna.Moze,ali treba igrati na duge staze,jer Azija nezaustavljivo gura svojim putem.Taj put,Ameriku ostavlja po strani,a Evropa se konektuje,mada USA nastoji napraviti diskonekciju.Evropa ,sve više i više,igra na dve karte pa ko da više.
Ja imam moj san.Zarko želim da svet krene putem smisla,a to je:
-zastita planete
-eliminacija zaraza
-eliminacija bede
-koegzistencija za sve
-izgradnja jedinstvene infrastrukture na planeti(voz,avion,autoputevi,brod,voda....)
-eliminacija nasilja bilo koje vrste
I slobodno dopisujte razumne želje ....

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Gospodo NATO je osnovan da stiti zapadni svet od rusa...on to radi,kad bi se Amerika povukla iz NATO-a EU bi imala veliki problem sa rusima...rusi su i sad problem ali manji ipak se plase SAD...sada se pojavljuje i kina koja je u nekim stvarima gora od rusa...placanja sto se tice tu je sve jasno SAD ucestvuju sa vise od 75% u budzetu EU sa ostatkom koji uplacuje neredovno...trgovinskog deficita sto se tice neko je to pre mene lepo objasnio to je pitanje poslovanja?

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

"Tako ćeš ti lepo njima da kažeš, a oni će da se povuku, dok se dogovore.I vratimo se lepo kod Danice, ona spremi ručak, pozovemo Djuru,on će ti oprostiti što te je tukao,je'li; i ti se lepo vratiš u Pariz i počneš da radiš. Ali za naše! " :))

InteresantniInteresi

pre 5 godina

Dare, 12. novembar 2018 14:46) USA ima vojnike po svetu da bi štitili interese USA i interese svojih saveznika: Francuska, Italija, Nemačka, UK...
Resurse uzimaju i koriste sve te zemlje. Ne može bilo koja firma da dodje u Afriku I kaže platicu da kopam... Čije korporacije su u zemljama gde su stacionirani američki vojnici? Americke i francuske, i nemačke i...

Dare

pre 5 godina

Problem je sto oni imaju hiljade vojnika po svetu, i nemaju gde sa njima.Da ih vrate u Ameriku, sta ce sa njima?? Poslali su ih u svet, zarad branjenja americkih interesa, sad traze da ih placaju te druge drzave, jer su navodno tamo zbog njih.Ali nije tu Tramp kriv, ti vojnici su tamo vec dugo dugo.Tramp je samo biznismen, koji sve gleda kroz novac.I ovo sto on kaze stoji, ali stoji i to da ti vojnici ne brane te zemlje.Od koga ih brane??Oni su tamo zarad interesa Amerike.

Neka se crveni agresor dobro pazi. Inače...

pre 5 godina

Drug Tramp ne treba da sebe shvata suviše ozbiljno, ipak je od predsednik u odlasku.
Te priče kako se treba predati ruskom agresoru, i kako je baš fino što Moskva ubija i krade, je već istrošena trampova politika iz 2016.

Sada dolaze neka nova vremena, vremena demokratske vladavine koja će uzvraćati udarce stostruko.

Vladimir

pre 5 godina

Tramp je u pravu, svako treba da placa vojsku(bezbednosne snage) iz sopstvenog dzepa. Zasto bi americki poreski obveznici placali bezbednost Evropljana, kad Evropljani(Nemacka) namecu carine i poreze na americke proizvode. Americka vojska ce se povuci iz zapadne Evrope u zemlje Baltika i Balkana i to ce biti to.

kakogod

pre 5 godina

@sofokle/ me govori on ovde o Nemačkoj, Francuskoj i Italiji,već o Poljskoj, Slovačkoj, Grčkoj , Baltičkim zemljama , Albaniji , Rumuniji , Madjarsku pa na kraju krajeva i Španiji i sličnim državama koje bi predstavljale golo d*pe da nemaju zaštitu US. I ove gore tri prvo pobrojane su za jednu Tursku smešne, za Iran takodje , a Rusija kad bi htela ili morala za dve-tri nedelje bi zgazila svu Evropu do Lamansa . Na kraju , Evropa je počela opasno da laje na US ( pogledajte Poljsku) a da im nema US-a bili bi ( kao sto su i bili ) obični golaći koji bi kad god bi Rusima palo na pamet, bili obična eksplatisana , jeftina radna snaga . Samo uporedite sve ove drugo pomenute države pre i posle uclanjenja u NATO i shvatićete da su svi procvetali hteli vi to da priznate ili ne. E , od toga US treba da ih brani. Kod nas kao i po običaju ljudi ne kapiraju interese politike i ekonomije, a najjaciji su mi ovi koji kažu da Tramp nema veze o ekonomiji . Pozdrav

max

pre 5 godina

Nije problem u tome da Evropljani ne zele vojni pakt sa Amerikancima, vec u tome da Amerikanci preteruju u finansiranju vojske a Evropljani bi manje racionalnije da bi im ostalo vise novca za blagostanje. Amerikanci stvarno preteruju, mi nismo ni svesni koliko je to novca, imaju previse i stalno planiraju jos vise, na desetine hiljada aviona, hiljade brodova, razaraca i nosaca, ma nismo ni svesni sta sve imaju i nikada dosta. Ne znam sta je u pitanju da li prejak lobi proizvodjaca oruzja ili preveliki neosnovan strah da ce ih neko napasti i unistiti ali stvarno preteruju, evo sad im stize na hiljade najnovijih aviona i nekoliko novih nosaca. Evropljani smatraju da je nepotrebna tolika preterana jacina. Amerika ima aviona koliko ceo svet, imaju nosaca deset puta vise od celog sveta.

ikac klisa

pre 5 godina

Odlicno ako ne funkcionise a ti rasformiraj NATO jedina zastita svetu koja treba je zastita od vas a tu imamo ruse i kineze. Cao zdravo otisli ste u penziju sa EU vojskom.

Boterminator

pre 5 godina

Kad se komentarise o NATO-u iz drzava post-socijalistickog realizma onda obicno se dobiju dezinformacije.
SAD ne trazi da clanice kupuju njeno oruzje, nego da se iz drzavnog budzeta namenjen odbrani trosi dogovoren procenat, mnoge bogate drzave clanice NATO su ispod dogovorenog procenta, na odbrani stede kako bi taj novac namenuli drugim potrebama....SAD ih onda upozorava da to nije dogovor i da SAD ne zeli da trosi svoj novac na zastitu clanica NATO (ne EU, EU nije NATO) ako te clanice ne ulazu u svoju bezbednost.

Tu nema nista sporno.

tocka

pre 5 godina

Amerika polako prelazi na sledeci nivo razvoja gde sve postaje automatizovano. Otud ovi zaokreti. Oni sada znaju da ce za deset godina imati ubedljivo najjeftiniju radnu snagu u svetu, jer ne zavise vise od ljudskih resursa, i zato sve manje imaju potrebu za širenjem uticaja u svetu. Jedina pretnja im je Kina, ali dok Kina dodje do njihovog stepena razvoja sa svojih skoro dve milijarde stanovnika, Amerika ce vec biti totalno reformisana i najverovatnije sa AI vodjena nacija. Njima je odrzavanje ogromnog nestandardizovanog sistema nepotreban teret. I dobro je da su to shvatili, jer ostatak sveta moze malo da odahne.

Raleigh salad

pre 5 godina

@kontras
Prijatelju, očigledno nisi dobro činjenice izučio. Feancuska, Belgija, Holandija su takodje je prekljinjali amere da udju u rat!!! Imaš tekstove na netu pa sam pročitaj. Ameriku je napao Japan na pacifiku, nidje veze sa Evropom. O prvom svjetskom ne treba ni pričati. Ljudi nisu ni bili napadnuti!!! A te baze o kojima pričaš su tražene od evrope da se suprotstave sovjetima. Imaš fino sve članke na netu pa pročitaj prije nego sto pišeš. A ucjenjivanje sto se tiče vosjke je samo vršeno na Ameriku. U smislu ili nas branite ili nećemo sa vama....a isto tako, sve te zemlje gdje su amerikanci baze postavili su od ruševina postale najjace zemlje za život na svijetu. Sve do jedne...nema potrebe pominjati irak i afganistan jer tim vukoj....ma pomoći nema ko god da proba. Japan, njemacka, francuska, Belgija, Holandija...najprosperitetnije države a i bile su sravnjene sa zemljom....e vidis TO je ono sto amerika njima donjela...a ti pričaj šta hoćeš...u americi možeš predsjednika razepeti na krst, kao sto trampu rade...nisam bas siguran da to možeš u kini ili rusiji hahahahahahahahahahahahahahaha ko sto jednom pametan covjek reče, demokratija je najbolja od svih loših sistema sto smo pokušali...u svakoj normalno državi gdje je maricka vojska tu je i prosperitet...a ti slobodno pričaj kontru iako vjerovatno nisi bio ni u jednoj od tri svjetske supersile....

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Bice onako - Evropa ce da napravi neku svoju vojsku, Turska izlazi i NATO, a Velika Britanija tesko moze da zadovolji Trampove apetite za parama, pa ce i oba, pre ili kasnije napolje! Male clanice ce morati drasticno da povecaju placanje alijanse ili ce morati da se suoce sa tim da su zemlje drugog reda - bice u obavezi da brane americke ciljeva, a njih ce Amerika braniti samo ako ima direktan interes!

Darko

pre 5 godina

Deda had spoken...Kad umesto unučića Deda krene da upravlja svetom. Hej Ameri...je li ovaj deda sa ćebetom na glavi i grimasom na ustima ko da mu je neko upravo oteo lizalicu, nejbolje što imate? Da? E, onda treba svi da se zabrinemo.

milan

pre 5 godina

Dali tako misli i američka ekonomija to je veliko pitanje a da ne govorimo o tome da ni Amerika nikada ne pita kada započinje novi sukob. Što se Trampa tiče neka ide ali žal je samo za američki narod koji delom nije svestan gde ih on vodi.

Pocetak kraja USA

pre 5 godina

Trebalo bi da nas cudi?
Klasican problem sa novcem kada si imperija koja namece svoje interese po celom svetu. Svoje resurse treba da rasporedis na sve strane, a realnih priliva za to nemas. Prvo pokusavaju da se izbore sa nametima, a onda polako gube uticaj jer svima smetaju. Kada pocnu da gube ratove i zone uticaja, sa svih strana ce se okomiti na njih. Tako je bilo u proslosti sa raznim velesilama, tako ce biti i sa ovom. Nazalost, uvek se zavrsavalo uz potoke krvi.

januvija

pre 5 godina

@Pare i jare

Knjigu iz istorije u sake! I Amerikanci su, bas kao i Rusi, na pocetku Drugog svetskog rata stajali po strani, takodje sve dok nisu napadnuti...

Sima

pre 5 godina

lepo im je rekao. nas je Amerika spasila od socijalizma, a šta mi zauzvrat mislimo o njima!? da su zli kapitalisti koji hoće da porobe svet.

ja da sam tramp pustio bih da svet propadne pa nek me zovu u pomoć kad shvate da bez nas, amera, nema nista kvalitetno na ovom svetu.

Pare i jare

pre 5 godina

Dakle, NATO clanica moze da kupuje oruzje i od EU, jer je svo oruzje EU po NATO standardima. Nitko ne sili niti jednu clanicu da mora da kupuje od amerike. Ovo vase nikako ne moze da bude argument.
Amerika izdvaja 6%, a EU treba 2%, sto uopste nije mnogo. To su se same clanice dogovorile i obavezale. Nitko ih na nista nije silio.
Rusofilo bi da se EU i SAD okrenu jedna protiv druge, ali oni su jedini pravi i prirodni saveznici, a ne rusi. U oba ww su ameri bili pozivani od EU u pomoc. Rusi su se u pocetku ww2 samo drzali po strani, dok nisu bili napadnuti.

Neka se crveni agresor dobro pazi. Inače...

pre 5 godina

Drug Tramp ne treba da sebe shvata suviše ozbiljno, ipak je od predsednik u odlasku.
Te priče kako se treba predati ruskom agresoru, i kako je baš fino što Moskva ubija i krade, je već istrošena trampova politika iz 2016.

Sada dolaze neka nova vremena, vremena demokratske vladavine koja će uzvraćati udarce stostruko.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Gospodo NATO je osnovan da stiti zapadni svet od rusa...on to radi,kad bi se Amerika povukla iz NATO-a EU bi imala veliki problem sa rusima...rusi su i sad problem ali manji ipak se plase SAD...sada se pojavljuje i kina koja je u nekim stvarima gora od rusa...placanja sto se tice tu je sve jasno SAD ucestvuju sa vise od 75% u budzetu EU sa ostatkom koji uplacuje neredovno...trgovinskog deficita sto se tice neko je to pre mene lepo objasnio to je pitanje poslovanja?

Raleigh salad

pre 5 godina

Kakvi komentari majko mila....e pa da vam objasnim kad već u školi biste ništa naučili....Amerika je u oba rata rekla “to nije nas rat” i onda su ti isti sto sad neće da plaćaju kukali i molili amerikance da dodju da ih spasu. Sto su amerikanci na kraju i uradili. Mog zete pričati šta hoćete ali da njih nije bilo sad bi se Evropa zvala Njemacka. Nije potrebno pominjati Marshall Plan u kojem su amerikanci platiti(za smijesnu kamatu) da se sve te države obnove i ponovo naoružala iste...Usput države NATO pakta obavezale su se da daju odredjen dio BDP-a za odbranu i NIKAD nisu placali koliko je bilo zahtjevano u ugovoru...i sad skoro 70 godina kasnije, kad više amerika nije u stanju da sve to placa i pobuni se, obi seljaci iz zapadne Evrope se još ladno i bune i okrivljuju ameriku za nešto....to vam isto kao i sto su Srbiju krivili u Jugoslaviji....ili kao kad drugu das da to spava na kauču i hraniš ga dok ne stane na noge a on kad se vrati na noge okrene ti ledja....Zapadno evropske zemlje su najveći smradovi sto postoje...da ne pričam o Kanadi u kojoj živim. Supci 200 godina uživaju u miru bez da su ista para dali za odbranu ili tu slobodu jer ih Amerika brani a prvi su u redu da ih kritikuju.....e pa momci...Tramp kakav god bio, u pravu je sto posto....dok se Amerika brinula da je ostalima potaman Kina laganice prestize i naoruzava se do zuba....pravi svoja vjestacka ostrava u medjunarodnim vododama i zvecka oružjem...živim u gradu gdje je 30 posto stanovistva sastavljeno od Kineza....jadan onaj s skim je kinez prijatelj....a vi se lozite na njihove telefone u kojem svaki ima cip za prisluškivanje svega sto na njemu radite....to je ta friendly china....ako bi da biram koja zemlja da bude na celu svijeta između Kine, Rusije i amerike, ja biram Ameriku...samo klinci od 15 godina koji su nalozeni na stadione i splavove bi izabrali drugačije. Bio sam u sve tri zemlje....jednom kad vidis, pametnom dosta!

A crnogorci nevera

pre 5 godina

Bravo za komentar, predsednik Trump nije običan političar koji radi nekih ideoloških razloga rsdi protiv svojih interesa. Puna podrška realnoj i racionalnoj politici!

Vladimir

pre 5 godina

Tramp je u pravu, svako treba da placa vojsku(bezbednosne snage) iz sopstvenog dzepa. Zasto bi americki poreski obveznici placali bezbednost Evropljana, kad Evropljani(Nemacka) namecu carine i poreze na americke proizvode. Americka vojska ce se povuci iz zapadne Evrope u zemlje Baltika i Balkana i to ce biti to.

kakogod

pre 5 godina

@sofokle/ me govori on ovde o Nemačkoj, Francuskoj i Italiji,već o Poljskoj, Slovačkoj, Grčkoj , Baltičkim zemljama , Albaniji , Rumuniji , Madjarsku pa na kraju krajeva i Španiji i sličnim državama koje bi predstavljale golo d*pe da nemaju zaštitu US. I ove gore tri prvo pobrojane su za jednu Tursku smešne, za Iran takodje , a Rusija kad bi htela ili morala za dve-tri nedelje bi zgazila svu Evropu do Lamansa . Na kraju , Evropa je počela opasno da laje na US ( pogledajte Poljsku) a da im nema US-a bili bi ( kao sto su i bili ) obični golaći koji bi kad god bi Rusima palo na pamet, bili obična eksplatisana , jeftina radna snaga . Samo uporedite sve ove drugo pomenute države pre i posle uclanjenja u NATO i shvatićete da su svi procvetali hteli vi to da priznate ili ne. E , od toga US treba da ih brani. Kod nas kao i po običaju ljudi ne kapiraju interese politike i ekonomije, a najjaciji su mi ovi koji kažu da Tramp nema veze o ekonomiji . Pozdrav

Nekada

pre 5 godina

Ma hajde,pazi da ti ne poveruju.Baš bih želeo da vidim šta bi bilo da recimo Nemačka,Italija,Francuska i Španija odluče da se "brane" same i daju otkaz američkim bazama na svojoj teritoriji , a uz to izađu iz NATO pakta i odluče da više ni cent ne potroše na američku zaštiu i oružje.Mislim da bi političari koji bi pokrenuli takvu incijativu bili raskomadani u proameričkim medijima , a čak se bojim da bi možda i naprasno stradavali u saobraćajnim nezgodama ili dobili infarkt.
(Sofokle i Eneja, 12. novembar 2018 14:21)

Pa to sto moraju da izdvajaju 2% koliko su se sami obavezali, znaci da mogu da kupuju i svoje oruzje. Koje to americko oruzje kupuju svabe i francuzi? Ako su se obavezali, onda se toga moraju drzat. U slucaju kad se sukob desi, onda je gotovo, ako nisi spreman. Skoro sve EU sama proizvodi od oruzja. Nista ne moraju da kupuju od amerike.

tocka

pre 5 godina

Amerika polako prelazi na sledeci nivo razvoja gde sve postaje automatizovano. Otud ovi zaokreti. Oni sada znaju da ce za deset godina imati ubedljivo najjeftiniju radnu snagu u svetu, jer ne zavise vise od ljudskih resursa, i zato sve manje imaju potrebu za širenjem uticaja u svetu. Jedina pretnja im je Kina, ali dok Kina dodje do njihovog stepena razvoja sa svojih skoro dve milijarde stanovnika, Amerika ce vec biti totalno reformisana i najverovatnije sa AI vodjena nacija. Njima je odrzavanje ogromnog nestandardizovanog sistema nepotreban teret. I dobro je da su to shvatili, jer ostatak sveta moze malo da odahne.

naselje

pre 5 godina

Problem s trampom je sto on uopste ne razume ekonomiju. USA vec 200 i kusur godina imaju spoljnotrgovinski deficit (iz prostog razloga jer su bogate, jer stvaraju bogatstvo) i to im uopste ne smeta da budu mozda i najpozeljnija zemlja na planeti za zivot. ?pak, njemu ti ocigledno nije dovoljno da shvati da trgovinski bilans ama bas nikako ne utice na ekonomsko blagostanje gradjana, on je eventualno posledica tog blagostanja.

Detuš

pre 5 godina

Neka Amerikanaca tu gde su. Evropa je dva puta izazvala svetski rat. Da nije Amera Kina bi odavno izvršila invaziju na Tajvan i ratovala sa Japanom oko spornih ostrva, a Turci bi zaratili sa Grčkom oko onih hiljadu ostrva uz samu tursku granicu i zbog Kipra. Da ne govorimo o haosu koji bi arapi i muslimani napravili. EU nije sposobna da samu sebe brani. Previše je razjedinjena, a i ne bi mogla da spreči nijedan sukob van njenih granica. Nije im to u genima. Prosto. Amerikanci održavaju red sa svojih jedanaest nosača aviona i silnom armijom, ma šta mi mislili o njima. Daleko od toga da su savršeni i da nisu počinili zlo mnogo puta, ali su dokazali da su jedini sposobni da drže svet u kakvom takvom balansu. Na kraju, u kući mora da postoji domaćin, inače je vrag odneo šalu. Dok god je onaj kip Slobode tamo na Ist Riveru ja ne brinem, mada naravno što šta zameram Amerima. Ali, nisu ni drugi baš
sjajni.

duci0167

pre 5 godina

Jos da dodam ... a gdine Tramp sa tom politikom ti bi i dalje da vrsljas po svetu i crpiš TUDJA rudna bogatstva,naftu i sl.? Zato i vozite kola po 5000 kubika,besni od svega. Da se ogradim,nisu svi isti Ameri naravno. Ima dosta dosta njih normalnih koji su se uspavali na izborima ali nece napraviti tu gresku za 2 god.

Analitičar

pre 5 godina

Ova izjava je potpuni blef.Bilo bi interesantno videti šta bi ovaj opasni klovn uradio kada bi te zemlje koje on navodno štiti i zato navodno ima velike troškove u svom budžetu,rekle: G.Tramp ne treba nam vaša zaštita.Štitićemo se sami koliko možemo.To bi bio krah američke politike mešanja u svakoj čorbi i zaštite američkih nacionalnih interesa u drugim zemljama.Ovaj čovek će najviše naškoditi svojoj zemlji ali to je njihova stvar.S druge strane,Rusi mogu samo da priželjkuju ovakvu situaciju jer njihova politika u suštini nije više ekspanzionistička već potpuno ekonomski praktična ( gas,nafta i ostale strateške sirovine kojih imaju dovoljno).Od neke navodne vojne invazije Rusa ne treba strepeti a od ekonomske invazije svako se može zaštiti svojom politikom a ne američkim ucenama. Good bye uncle Sam.Your president is political dilatant.

ikac klisa

pre 5 godina

Odlicno ako ne funkcionise a ti rasformiraj NATO jedina zastita svetu koja treba je zastita od vas a tu imamo ruse i kineze. Cao zdravo otisli ste u penziju sa EU vojskom.

Zuja

pre 5 godina

Od koga vi amerikanci branite Evropu? Da li nas napadaju marsovci?Ne, nego hocete da budete glavni kauboji i serifi u celom svetu.Gospodine Tramp, Evropi ne preti opasnost niodkoga cak ni od Rusa.Vi dizete tenziju o ugrozenosti Evrope od strane rusa.Sedite vi tamo preko bare pijte viski, gledajte rodeo, nascar, American football, pijte Coca Colu i grickajte kokice.Za Evropu ne brinite

Charles Bukowski

pre 5 godina

To sto je Amerika usla u ww2 i pomogla Evropi da se islobodi fasizma ne znaci da unedogled treba da ima tapiju kada su u pitanje vojne snage u Evropi.Rusija je mnogo vise zrtava dala i ljudskih i tehnickih pa se u Evropi nista ne pita.Imala je svoju zonu uticaja Teheranskim sporazumom 1943
Toga vise nema ali je americka zona uticaja ostala i sve vise se siri na ceo svet.Ispade da je Rusija opasnost za sve.Izgleda da nekog boli velicina teritorije i rudno i ostala prirodna bogatstva

NY

pre 5 godina

Gospodo NATO je osnovan da stiti zapadni svet od rusa...on to radi,kad bi se Amerika povukla iz NATO-a EU bi imala veliki problem sa rusima...rusi su i sad problem ali manji ipak se plase SAD...sada se pojavljuje i kina koja je u nekim stvarima gora od rusa...placanja sto se tice tu je sve jasno SAD ucestvuju sa vise od 75% u budzetu EU sa ostatkom koji uplacuje neredovno...trgovinskog deficita sto se tice neko je to pre mene lepo objasnio to je pitanje poslovanja?
(pprvi dan skole u Svedskoj, 12. novembar 2018 14:39)

NATO je osnovan da bi stitio Evropu od u to vreme nadiruceg komunizma.NATO je proizveo stvaranje Varsavskog ugovora
Amerika je plasila Evropu da komunizam preti Evropi.Trka u naouruzanju hladni rat.Berlinski zid je pao.Od koga sada Amerika i NATO stite Evropu.Rusija nema teritorijalnih pretenzija vec se danas suprostavlja unipolarnom svetu da samo jedna zemlja bude glavna u tu igru je usla i Kina.NATO ima pretenziju da i Gruziju uvuce u svoje clanstvo, da celu Evropu stavi pod svoj uticaj.Da li Azija ili Afrika prete Evropi

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Ma hajde,pazi da ti ne poveruju.Baš bih želeo da vidim šta bi bilo da recimo Nemačka,Italija,Francuska i Španija odluče da se "brane" same i daju otkaz američkim bazama na svojoj teritoriji , a uz to izađu iz NATO pakta i odluče da više ni cent ne potroše na američku zaštiu i oružje.Mislim da bi političari koji bi pokrenuli takvu incijativu bili raskomadani u proameričkim medijima , a čak se bojim da bi možda i naprasno stradavali u saobraćajnim nezgodama ili dobili infarkt.

duci0167

pre 5 godina

Aha ... kako se toga niko nije setio?! Hmmm ... Pa ti isclani USA iz NATO daso. Lepo se izolij ko Rusija pa se ortacite pa osvojte svet ili probajte,ko Hitler. Zasto placate toliko? Mozda sto imate 50 i kusur drzava ujedinjenih? Samo lud covek,neuk,polupismen moze da shvati NATO kao "placamo za zastitu drugih zemalja". Tramp bi da USA bude sama na svome. Odvajanjem i razulazenjem rizikujes daso mnogo mnogo toga. Mozda ne sada ali ko zna za par generacija. Sto je najludje Tranp bi da menja demokrateki sistem,imigrantski sistem i sve ono sto mu je dali mogucnost da se obogati.

milan

pre 5 godina

Dali tako misli i američka ekonomija to je veliko pitanje a da ne govorimo o tome da ni Amerika nikada ne pita kada započinje novi sukob. Što se Trampa tiče neka ide ali žal je samo za američki narod koji delom nije svestan gde ih on vodi.

zdoovc

pre 5 godina

Tramp hoce da kaze da je doslo vreme da evropa vrati dug za svoj ekonomski uspon posle ww2, s obzirom na to da joj sada treba kada se Azija ponovo pita.

neko tamo

pre 5 godina

Izgubio covek konce u glavi, ako ih je ikada i imao . Ovo mu dodje klasican reket kao ono placaj za zastitu, a ako ne, isprevrtace ti lokal ljudi koje ja placam?

Ili, jos jedna analogija: ja cu dogovoriti sa svim mojim ortacima ovako: "Ja cu obradjivati sve vase njive 5 godina za dzaba, sve sto trazim je da mi dopustite da iskrcim onu sumu na onom brdu tamo. I onda prodje nekih 3 godine, i ja kazem: pa cekajte, obradjujem sve vase njive, pa to kosta...!! Platite! Ulozio sam u mehanizaciju, u radnike, nije pravicno..blablatruc...

Huligan, diletant.

Raleigh salad

pre 5 godina

@kontras
Prijatelju, očigledno nisi dobro činjenice izučio. Feancuska, Belgija, Holandija su takodje je prekljinjali amere da udju u rat!!! Imaš tekstove na netu pa sam pročitaj. Ameriku je napao Japan na pacifiku, nidje veze sa Evropom. O prvom svjetskom ne treba ni pričati. Ljudi nisu ni bili napadnuti!!! A te baze o kojima pričaš su tražene od evrope da se suprotstave sovjetima. Imaš fino sve članke na netu pa pročitaj prije nego sto pišeš. A ucjenjivanje sto se tiče vosjke je samo vršeno na Ameriku. U smislu ili nas branite ili nećemo sa vama....a isto tako, sve te zemlje gdje su amerikanci baze postavili su od ruševina postale najjace zemlje za život na svijetu. Sve do jedne...nema potrebe pominjati irak i afganistan jer tim vukoj....ma pomoći nema ko god da proba. Japan, njemacka, francuska, Belgija, Holandija...najprosperitetnije države a i bile su sravnjene sa zemljom....e vidis TO je ono sto amerika njima donjela...a ti pričaj šta hoćeš...u americi možeš predsjednika razepeti na krst, kao sto trampu rade...nisam bas siguran da to možeš u kini ili rusiji hahahahahahahahahahahahahahaha ko sto jednom pametan covjek reče, demokratija je najbolja od svih loših sistema sto smo pokušali...u svakoj normalno državi gdje je maricka vojska tu je i prosperitet...a ti slobodno pričaj kontru iako vjerovatno nisi bio ni u jednoj od tri svjetske supersile....

whothefuck

pre 5 godina

Amerika sama nametnula plašljivoj Evropi vojnu zaštitu kako bi mogla da je ucenjuje na drugim poljima, i sada kada neće baš sve da trpi, odmah stižu ucene!!!

neobavezno

pre 5 godina

Nije to zastita drugih zemalja vec zastita americkih vojnih interesa. Neka povuku svoju vojsku iz Evrope i sveta i svoj novac. Malo placaju za ono sto koriste. Valjda ce jednom i te drzave "izdrzavane" shvatiti.
SAD su usle u II Svetski rat samo iz svojih uskih interesa, plaseci se ruskog uticaja. Nisam rusofil alu sam pristalica ustine.
Postoje pisana dokumeta koja tek tu i tamo bojazljivo izvire.

obi van

pre 5 godina

čitam komentare i svi brane NATO i kritikuju Trumpa??
Trump je sam u više navrata rekao da je NATO zastario i bespotreban i da bi želio da ga se otarasi.
To bi svaki razuman čovjek poželio, ne razumijem kritiku ili sam nešto propustio?

Amerikanac

pre 5 godina

Velika budala, nije čudo što je tako omražen. Poenta alijanse je da se manje moćnije zemlje vežu za USA i ne traže saveznike na drugom mestu. Tu je Amerika imala mnoge beneficije. Npr, to je otvorilo put za američke kompanije, potom sve članice alijanse kupuju naoružanje od USA što su multi-milijarde dolara vredni ugovori, i na kraju prisustvo vojnih trupa u nato zemljama što predstavlja OGROMAN strategijski značaj. Neka se raspadne alijansa i možeš da zaboraviš na sve navedeno. Pa nisu svi ti predsednici i generali insistirali na paktu bez razloga, a ti si trampe pametniji od svih njih. Čovek nije bio u vojsci a nije služio ni bilo koju političku poziciju pre nego što je postao predsednik, tako da ne razume kako se vode zapad i Amerika.

Boterminator

pre 5 godina

Kad se komentarise o NATO-u iz drzava post-socijalistickog realizma onda obicno se dobiju dezinformacije.
SAD ne trazi da clanice kupuju njeno oruzje, nego da se iz drzavnog budzeta namenjen odbrani trosi dogovoren procenat, mnoge bogate drzave clanice NATO su ispod dogovorenog procenta, na odbrani stede kako bi taj novac namenuli drugim potrebama....SAD ih onda upozorava da to nije dogovor i da SAD ne zeli da trosi svoj novac na zastitu clanica NATO (ne EU, EU nije NATO) ako te clanice ne ulazu u svoju bezbednost.

Tu nema nista sporno.

Ostap Bender

pre 5 godina

U Drugi sv.rat, Ameri su ušli usvojivši Zakon o zajmu i najmu po kome su samo Britanci morali do poslednjeg centa ta plate sve vojne i nevojne isporuke iz Amerike . Ništa nisu dobili fraj! Ogromnom količinom zlata Englezi su platili "bratsku pomoć" ... A da ne govorimo o američkoj vojnoj industriji koja zaradjuje hiljade milijardi dolara na "Nato standardu"... Samo jedan reptor košta stotinu miliona dolara , a prodaje se svuda po svetu, kao standard! Da nema Evrope, kome bi , osim S. Arabiji i još nekim šeicima, prodavali avione, tenkove, helikoptere, patriote ...čak su ove potonje i Rumunima uvalili da ih štite od "napada" Irana...a okrenuti su ka Moskvi...
A koliko samo zaradjuju na kursu i štampanju dolara...obaranju ili rastu cena strateških roba, poput nafte, zlata, bakra, aluminijuma ...preko berze?!

A.

pre 5 godina

"I trgovina mora da bude SLOBODNA i PRAVIČNA!", zaključio je Tramp.

..., osim ako je u pitanju prodaja ruskog gasa ili naoružanja evropskim državama.

Ovo Tramp nije napisao, ali pretpostavljm da je pomislio.

Dare

pre 5 godina

Problem je sto oni imaju hiljade vojnika po svetu, i nemaju gde sa njima.Da ih vrate u Ameriku, sta ce sa njima?? Poslali su ih u svet, zarad branjenja americkih interesa, sad traze da ih placaju te druge drzave, jer su navodno tamo zbog njih.Ali nije tu Tramp kriv, ti vojnici su tamo vec dugo dugo.Tramp je samo biznismen, koji sve gleda kroz novac.I ovo sto on kaze stoji, ali stoji i to da ti vojnici ne brane te zemlje.Od koga ih brane??Oni su tamo zarad interesa Amerike.

kontras

pre 5 godina

@Raleigh salad Polako prijatelju kada je to Evropa molila Ameriku da udje u neki svetski rat? Mislis na Britance, pa Britanci nisu vise u EU. Ovde koliko vidim Tramp misli na Francusku i Nemacku. Amerika je iskljucivo ulazila u svetske ratove kada je bivala napadnuta npr II svetski rat ili kada je rat vec bio skoro gotov i svi icrpljeni (I svetski rat), odnosno imala interes da bude na strani pobednika. O kojoj tacno istoriji ti pricas? Shvati, biti svetski policajac kosta! Sami su to hteli. Kina gradi vestacka ostrva u svom komsiluku ne poed obale Amerike. Drugo hoces baze i vojsku u Evropi preko kojih mozes politicki da ucenjujes Evropu, e pa i to kosta. Po meni nema problema, povucite svu vojsku sa teritorije Evrope (ne racunam VB ona to nikad nije ni bila osim geografski a i to je upitno), Evropa ce se sama razvijati vojsku ali i sama je praviti. Nema vise masnih ugovora sa Pentagonom. Nego se plasite Nemacke, ona sa parama, znanjem i kapacitetima opet bi postala dominantna i krenula sa glupostima, sve ostalo je prazna prica.

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

"Tako ćeš ti lepo njima da kažeš, a oni će da se povuku, dok se dogovore.I vratimo se lepo kod Danice, ona spremi ručak, pozovemo Djuru,on će ti oprostiti što te je tukao,je'li; i ti se lepo vratiš u Pariz i počneš da radiš. Ali za naše! " :))

Tibor

pre 5 godina

On je dodao da je "vreme da ove bogate zemlje ili plaćaju SAD za sjajnu vojnu zaštitu, ili se štite same".

"I trgovina mora da bude SLOBODNA i PRAVIČNA!", zaključio je Tramp.


ZNAČI I MIR JE POSTALA ROBA.

Sima

pre 5 godina

lepo im je rekao. nas je Amerika spasila od socijalizma, a šta mi zauzvrat mislimo o njima!? da su zli kapitalisti koji hoće da porobe svet.

ja da sam tramp pustio bih da svet propadne pa nek me zovu u pomoć kad shvate da bez nas, amera, nema nista kvalitetno na ovom svetu.

Pare i jare

pre 5 godina

Dakle, NATO clanica moze da kupuje oruzje i od EU, jer je svo oruzje EU po NATO standardima. Nitko ne sili niti jednu clanicu da mora da kupuje od amerike. Ovo vase nikako ne moze da bude argument.
Amerika izdvaja 6%, a EU treba 2%, sto uopste nije mnogo. To su se same clanice dogovorile i obavezale. Nitko ih na nista nije silio.
Rusofilo bi da se EU i SAD okrenu jedna protiv druge, ali oni su jedini pravi i prirodni saveznici, a ne rusi. U oba ww su ameri bili pozivani od EU u pomoc. Rusi su se u pocetku ww2 samo drzali po strani, dok nisu bili napadnuti.

Darko

pre 5 godina

Deda had spoken...Kad umesto unučića Deda krene da upravlja svetom. Hej Ameri...je li ovaj deda sa ćebetom na glavi i grimasom na ustima ko da mu je neko upravo oteo lizalicu, nejbolje što imate? Da? E, onda treba svi da se zabrinemo.

InteresantniInteresi

pre 5 godina

Dare, 12. novembar 2018 14:46) USA ima vojnike po svetu da bi štitili interese USA i interese svojih saveznika: Francuska, Italija, Nemačka, UK...
Resurse uzimaju i koriste sve te zemlje. Ne može bilo koja firma da dodje u Afriku I kaže platicu da kopam... Čije korporacije su u zemljama gde su stacionirani američki vojnici? Americke i francuske, i nemačke i...

Sima

pre 5 godina

Sto branite nekoga ko vam to ne trazi? I od koga to branite nekog kome prodajete oruzje i namecete politiku? Ko kontrolise naftu i Bliski istok? I zasto?

Smesni ovi Ameri...

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Zašto ne pogledamo stvarima u ovi onakvim kakve jesu,a one su:
Tramp je izbor krupnog kapitala.On nije budala.On,po savetu,pusta balone,a oni iz senke prave analizu odjeka.Objektivno,ovi sto su ga doveli,treba da analiziraju stanje od sklanjanja Kartera pa do dolaska Trampa.Bila je to utakmica u kojoj je USA bila sluga nekih skrivenih interesa i u tom periodu je procerdan Američki san.Tramp misli(pored onoga sto drugi očekuju)da on može povratiti bar deo toga sna.Moze,ali treba igrati na duge staze,jer Azija nezaustavljivo gura svojim putem.Taj put,Ameriku ostavlja po strani,a Evropa se konektuje,mada USA nastoji napraviti diskonekciju.Evropa ,sve više i više,igra na dve karte pa ko da više.
Ja imam moj san.Zarko želim da svet krene putem smisla,a to je:
-zastita planete
-eliminacija zaraza
-eliminacija bede
-koegzistencija za sve
-izgradnja jedinstvene infrastrukture na planeti(voz,avion,autoputevi,brod,voda....)
-eliminacija nasilja bilo koje vrste
I slobodno dopisujte razumne želje ....

max

pre 5 godina

Nije problem u tome da Evropljani ne zele vojni pakt sa Amerikancima, vec u tome da Amerikanci preteruju u finansiranju vojske a Evropljani bi manje racionalnije da bi im ostalo vise novca za blagostanje. Amerikanci stvarno preteruju, mi nismo ni svesni koliko je to novca, imaju previse i stalno planiraju jos vise, na desetine hiljada aviona, hiljade brodova, razaraca i nosaca, ma nismo ni svesni sta sve imaju i nikada dosta. Ne znam sta je u pitanju da li prejak lobi proizvodjaca oruzja ili preveliki neosnovan strah da ce ih neko napasti i unistiti ali stvarno preteruju, evo sad im stize na hiljade najnovijih aviona i nekoliko novih nosaca. Evropljani smatraju da je nepotrebna tolika preterana jacina. Amerika ima aviona koliko ceo svet, imaju nosaca deset puta vise od celog sveta.

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Bice onako - Evropa ce da napravi neku svoju vojsku, Turska izlazi i NATO, a Velika Britanija tesko moze da zadovolji Trampove apetite za parama, pa ce i oba, pre ili kasnije napolje! Male clanice ce morati drasticno da povecaju placanje alijanse ili ce morati da se suoce sa tim da su zemlje drugog reda - bice u obavezi da brane americke ciljeva, a njih ce Amerika braniti samo ako ima direktan interes!

Pocetak kraja USA

pre 5 godina

Trebalo bi da nas cudi?
Klasican problem sa novcem kada si imperija koja namece svoje interese po celom svetu. Svoje resurse treba da rasporedis na sve strane, a realnih priliva za to nemas. Prvo pokusavaju da se izbore sa nametima, a onda polako gube uticaj jer svima smetaju. Kada pocnu da gube ratove i zone uticaja, sa svih strana ce se okomiti na njih. Tako je bilo u proslosti sa raznim velesilama, tako ce biti i sa ovom. Nazalost, uvek se zavrsavalo uz potoke krvi.

januvija

pre 5 godina

@Pare i jare

Knjigu iz istorije u sake! I Amerikanci su, bas kao i Rusi, na pocetku Drugog svetskog rata stajali po strani, takodje sve dok nisu napadnuti...