Subota, 03.11.2018.

15:00

Srušio se MiG-29M

Borbeni avion tipa MiG-29M srušio se tokom trening leta u Egiptu, preneo je <a href="https://sputniknews.com/world/201811031069479972-mig-egypt-russia/" class="text-link" target= "_blank">Sputnjik</a>.

Izvor: B92

Srušio se MiG-29M IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

lol

pre 5 godina

@bg
Rusiji nije prioritet Su-57 jer su od toga odustali, posto nisu sposobni da naprave motor za avion 5 generacije, a ni radar nesto ne ispunjava ocekivanja :) Pa im onda nije prioritet. Ali im je zato prioritet modernizacija prastarog Tu-160, kojih imaju svega nekoliko i za koju jos ne znaju odakle im pare. Dok Amerikanci razvijaju i proizvode avione 5 i planiraju vec i 6 generaciju, Rusi modernizuju stare sovjetske bombardere.
U F-15 i F-16 su ugradjeni radari o kojima Rusija moze samo da sanja. AESA radar je i dalje naucna fantastika za Ruse. Kakav to problem imaju F-15 i F-16? Da nije mozda u pitanju cinjenica da nikada nisu oboreni od strane aviona sovjetske/ruske proizvodnje? A tek F-18. Misaona imenica za sve sto Rusi imaju... najmodernije varijante aviona F-15 i F-16 su bukvalno opremljene tehnologijom 5 generacije. Najmodernije varijante ruskih aviona i dalje nemaju osnovne odlike aviona 4 generacije...
Su-35 je modernizovani Su-27. Avion koji protiv F-22, F-35, F-15... nema nikakve sanse. F-22 i F-35 ce ga oboriti pre nego on sazna da su uopste “u blizini”. F-22 otkriva Su-35 200 kilometara pre nego sto ovaj njega moze da uoci. Isto vazi za F-35.
Inace, F-22 itekako moze da se dogradjuje, vec ima nekoliko modernizacija i unapredjenja, a moze i da se nastavi proizvodnja kad god pozele. I ovako ih imaju dovoljno da sravne citavo rusko RV sa zemljom.
Kakav bre MiG-31!? To je prastari sovjetski avion, odavno prevazidjen. Za ruske standarde i dalje odlican.
Da te naucim... F-22 i F-35 imaju najmoderniji sistem komunikacije izmedju aviona ikad vidjen. Sve podatke direktno razmenjuju bez AWACSA. Slicno se uvodi u nove varijante F-15 i F-16. A Rusija nista od toga nema niti moze da napravi.
Jos kad znamo da imaju svega 3 500 aviona i helikoptera, naspram 14 000 americkih, shvatamo da je Rusija za SAD vojni patuljak.
Gledaj to ovako : veca je razlika izmedju Rusije i SAD u odnosu broja letelica nego izmedju nas i Rusije.
Naravno, nece ovo tebi pomoci da shvatis istinu, ti je vec znas, ali kao svaki rusofil pricas o nekim”problemima”, ti eto “znas” sta su Amerikanci zabranili Izraelcima, ti “znas” da je F-35, najmoderniji avion na svetu smece, al’ je zato MiG-29 cudo tehnologije :) Tuzan je zivot rusofila, konstantno u defanzivi, zavaravaju sami sebe, lazu one oko sebe i vecno manipulisu podacima :)

bg

pre 5 godina

(end game, 3. novembar 2018 20:24)
pa što te radare ne ugradiše u F16 i F15, koji su imglavni avioni. Nema ih imaju problame a F18 zbog pregrevanja i praktično su neupotrebljivi.

Taj F 35 je leteće kanta bez obzira koje su mu sve senzore ugradili, još nije upotrebljiv i ako se Izrael nešto time hvalio, ali brzo mu je ptica uletela u motor (sve se bojim da je bila ptica). Amerkinaci su strogo zabranili d akoriste F35 u akcijama od kad je doveden onaj bezvezni S300 koji se nigde nije dokazao.
Da pričamo o F22 frhunskom najvboljem i šta ti ja znam koji se više ne proizvidi, i koji nema nikave mogućnosti nadogradnje. Sve im pada u vodu jr AIM 120 raketa za vazušne ciljeve na daljini je promašaj. Pa samim tim F22 činimi se još većim promašajem nego što se misli, jer nemaju topove.

Nije tim avionima nikakav pandan Su57, koji je po koncepciji prevazilazi trenutno sve avione, ali on je sad praktično nebitan. Imaju SU35 koji je više nego dovoljantrbea da ti pričam o mogućnostima radara. Da li treba da pričamo o mogućnostima Su34. Da li znaš koji radar i mogućnosti ia taj avion.

Da ne pričamo o MIG-u 31, koji ima najmoćniji radar od svih aviona. Avion sa najvećim palfonom leta. Da li znaš da taj avion može da daje radarsku sliku drugim avionima i koja je to prednost u odnosu da ti tu sliku šalje Avaks koji pri ozbilnjiem neprijatelju je praktično neupotrebljiv.

Sve u svemu sad Rusiji nije prioritet Su57 nego novi Tupoljev 160.

Veliki brat

pre 5 godina

@(e viva montenegro, 3. novembar 2018 17:31)

Jesi li dobro proverio da li je Su-27 samo "neznatno" skuplji od Mig-29?

Prvo, to nisu isti avioni niti imaju iste namene, Suhoj je podosta veći avion i traži veći prostor za delovanje. Bilo je priča da ga nabavi Srbija, ali niti nam treba takav avion zbog veličine teritorije, a koštao bi nas sa naoružanjem, delovima i obukom bar duplo skuplje nego novi Mig-29.

Nego, meni nije jasno zašto za 200 miliona ne kupismo 3 ili 4 nova Mig-29, možda smo mogli i više, jer je osnovna cena od 30 do 40 miliona, ali treba bar još 20 miliona za rezervne delove, obuku tehničara, održavanje u narednih nekoliko godina... Bolje 3 nova aviona nego 6 polovnih koji su za otpad.


I na kraju, gde su tih 6 aviona da polete? Neko je lepe pare strpao u džep, a od aviona ni traga. Šta nam vredi ako će 2 godine da se remontuju, a pitanje i kako će biti odrađen taj remont, jer je i tu možda u pitanju neko muljanje i izvlačenje para.

Nn_12

pre 5 godina

Imate puno recenzija miga 29 na interernetu i youtube-u. Jeda od boljih su iskustva zapadnonjemačkih pilota obučenih na zapadnim avionima koji su ih koristili poslije ujedinjenja njemačke. Manje više se znaju prednosti i nedostaci poput slabog radara, dima iz motora, prejakog topa, loše detekcije projektila.
No njemački pilot hvali ubrzanje, snagu, aerodinamiku i nadasve R-73 Raketu sa ciljnikom u kacigi.
Kada su radili vježbe cilj im je bio zbuniti zapadnjačke radare i doći u vizualni domet. Ako su uspijeli redovito su u tom području napravili masakar odnosno kako kažu sve je bilo gotovo u nekoliko manevara.
Proble me što treba foći u to područje zapadnjačkim avionima.
Takodjer Mig-29 ima realno jako loš skir sa večinom aviona i iskreno muslim da nema smisla guratinovu platformu.

lol

pre 5 godina

@dm
Alo decko, citaj pazljivo. Nije rekao da nemaju radare, nego da imaju slabije radare. Koje su male razlike? U nekoliko desetina ili cak 100 kilometara!? Ne postoji ruski avion koji ima bilo kakve sanse u borbi van vidnog polja sa americkim avionima. To je poznato vec decenijama.

Sasadre

pre 5 godina

end game, 3. novembar 2018 18:36) # Link komentara
Sto se tice 29- tke si 100% u pravu ali suhoj novije generacije a tu prije svega mislim na su35 je totalno druga prica sa resetkastim radarom koji pokriva radijus od 180 stepeni i dometom od oko 180 kilometara.O manarskoj sposobnosti ju suvisno pricati ali ubojitost ruskih aviona se u poslednje vrijeme umresava sa pvo sistemima s300 i s400 koji komuniciraju izmedju sebe tako da im to daje strasnu ubojitu moc.Ono sto je strasno recimo kod sistema s400 koji ima radijus pokrivanja 400 km u sirinu i oko 35 km u visinu je to da kada ozraci neprijateljski avion pilot u teoriji ima samo 1 minutu vremena da pobjegne van radijusa djelovanja inace nemoze fizicki napustiti prostor radi strahovite brzine projektila iz sistema koji iznosi 4 kilometra u sekundi.Inace cisto da kazem da sam 100% za to da Srbija bude clanica Natoa i Eu cisto da nemislis da sam nedaj boze neki Rusofil ali cinjenice su cinjenice.

end game

pre 5 godina

@dm, nijedan ruski avion nema radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA). AESA radar je fundamentalan za borbu na daljini. Američki avioni imaju AESA radar vec 15 godina. Rusi nemaju elektroniku na tom nivou da mogu da minimiziraju kompobente da bi ih ubacili u avion niti imaju mogucnost da procesuju ogromnu kolicinu informacija koju AESA radar daje. Prvi ruski avion koji bi trebalo da ima AESA radar je Su-57. Ali s obzirom na zaidtatak ruske elektronike, nece biti na nivou savremenih americkih radara. Zasto je AESA radar bitan u borbi na velikim daljinama ostavicu tebi da procitas.

Metropola

pre 5 godina

opa@ napomenuo bih da je vise puta oboren od strane Su 27 u ratu izmedju Etiopije i Eritreje gdje su zaracene strane kupile avione od Rusije i Ukrajine . Epilog vazdusnog rata je 8 oborenih 29- ki i ni jedan Su 27. Tako su Rusi sebi dali autogol kad je u pitanju plasman Migova na trziste jer se pokazalo da je inferioran u odnosu na Su27 koji neznatno skuplji.
(e viva montenegro, 03. novembar 2018 17:31)... izvini ali opet moram da se nadovezem na tvoj komentar. Sasvim je normalno sto je SU-27 izasao kao pobednik u tom duelu. Na takvim prostorima bolji radar (veceg dometa) je presudan. SU-27 mnogo pre MIG-29 lokuje i to je cela prica. U tom duelu pilot miga mora da izdrzi i izbegne prvi udar i tek onda u blizoj borbi ima izjednacenije sanse. A nesto nisam siguran da piloti iz pomenutog duela to mogu da ucine.

Neko tamo

pre 5 godina

dd, 03. novembar 2018 16:26
Strašno poznavanje aviona poseduješ...Mnogo nemaš mojma. Osnovne varijante Miga 29 se ne proizvode ali Mig 29m2 se proizvodi za izvoz,znači prodaju se potpuno novi.Mig 29 je imao "problem" sa motorima jer mnogo dime ali to je samo demaskirajući problem,avion je letno možda najsposobniji i najjači od svih lovaca koji se koriste danas. I na Migu 29m2 koji se srušio je taj problem rešen i on ne čuri ni približno kaо osnovna varijanta(9.12). Znači pišeš gluposti ovde,informiši se malo bolje i odgledaj neki klip na youtube da vidiš da li Mig29m2 čuri ???

opa

pre 5 godina

@eviva montenegro
Upravo tako. Jos jedan dokaz inferiornosti MiG-29. Nije ni cudo sto vecina drzava izbacuje tu kantu iz upotrebe, pokazao se kao inferioran i prakticno beskoristan avion.

opa

pre 5 godina

@Nindza
Za 17 godina razvoja i letova srusio se jedan jedini F-35. To je najbolji prosek ikada.
Inace, danas leti vise F-35 aviona nego MiG-29, pa Mig ipak pada svakih nekoliko nedelja.

артиљерац

pre 5 godina

@ meme Којих бре 17 година?Па 2001 је расписан тендер за F-35.Он је у
оперативној употреби једва 2 године.

Bg

pre 5 godina

@ (end game, 3. novembar,
Prvo mnogo čitaš bajke. Naši Migovi 29 koji su oboreni u vazdušnoj borbi bili su toliko ravnopravni da nisu imali ni radare. Svi su oboreni u bliskoj vazdušnoj borbi posle više pokušaja. Možeš zamisliti koliko je taj boj bio kvalitetno i kvantitativno ravnopravan. Svi su im ratovi su im takvi bili gde je zemlja koju napadaju prvo finansijski i sankcijama uništeni.
Koliko je Mig imao uspeha najbolje govore rezultati u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Gde je MiG izašao kao apsolutni pobednik.

I VV kad pričaš vidi se da nemaš pojima.

P.S
Što se tiče Miga 29, na prste jedne ruke možeš da izbrojiš koliko ih je palo u neborbenim misijama. Kad se ima u vidu od kada se koristi i koliko ih je proizvedeno, mašina je više nego odlična.

losmi

pre 5 godina

MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse(opa, 3. novembar 2018 16:29)I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.
(Cupa, 03. novembar 2018 16:57)
Od 1981.-2011., 135 lansiranja ima 2 pada. Dakle za 30 godina dva pada ali cemu uopste ova zamena teza? Mnogo smo zao narod postali. Od jedne vesti da je pao avion dolazimo do situacije da se jasno i ne temeljno stavlja do znanja komentatorima o licnom animozitetu pema jednima ili drugima.

opa

pre 5 godina

Svi ruski avioni su inferiorni u odnosu na americke i to nije tajna. Razlog za to je poznat. Ruski avioni proizvodjeni su u vreme SSSR-a. A SSSR je imao OGROMAN broj aviona. I njihova taktika zasnivala se na masovnosti, ne kvalitetu. Oni su smatrali da ce poslati ogroman broj aviona na americke avione, izgubiti 60-70% dok ne dodju u zonu vidljivosti i onda da ce ih ipak ostati dovoljno da obore vecinu americkih aviona. Zato svi njihovi avioni imaju odlicne manevarske sposobnosti ali imaju apsolutno inferiorne radare i oruzje za borbu van granica vidljivosti.
To je promasena strategija.
Rusija danas nema ni brojnost ni kvalitet. Ima manje aviona od MORNARICE SAD-a, a kamoli od RV i jos Marinaca. SAD ukupno imaju oko 14 000 letelica, Rusija oko 3 500. Ne moze se to ni porediti. Kad gledam NATO, ukupno 22 000 letelica.
Zato je Rusija potpuno inferiorna u odnosu na Zapad.
Pa pogledajte samo, dok SAD proizvodi F-35, odavno ima F-22, uveliko rade na novim avionima 5 i 6 generacije... Rusija jos nije uspela da proizvede avion 5 generacije, odustali su od Su-57 i i dalje su im glavni avioni MiG-29 i slicni kojih imaju malo i nemaju para da ih modernizuju.

dm

pre 5 godina

@end game, 3. novembar 2018 18:36
Au covece o cemu ti pricas,Ruski avioni nemaju radare? pa imaju jako slicne kao americki skoro iste sa nekim manjim razlikama. to kako si ti opisao ruske avione je budalastina ne vidjenih razmera,ok je da iz svog nekog raloga ne volis Rusiju ali druze ne pricaj takve gluposti,radari na migu 29 otkrivaju ciljeve 70km-100km a na vecim visinama i preko 100 km istovremeno moze pratiti 8 cilja dok samo na jedan u datom trenutku moze dejstvovati,a trenutno se i takvi radari modernizuju,eto ako ne znas i nisi zlonameran da ti nesto objasnim da ne bi lupetao gluposti

opa

pre 5 godina

@Drakče
Nije tako Drakče. Pricam o avionima zapadne proizvodnje, ne zapadnim vojskama. Recimo, Izrael je vec decenijama masakrira vazduhoplovstva arapskih zemalja. I uspesno je oborio veliki broj aviona MiG-29, MiG-23 itd. A sirijsko RV uopste nije bilo manje od izraelskog. Cak naprotiv, bilo je i brojnije, sa mnogo migova kojim ih je snabdevao SSSR. Pa opet na stotine aviona izgubise od Izraelaca. Uz to, Izraleci su i Sovjetima objasnili neke stvari, kad su im poobarali avione iznad Egipta. Tako su ih ponizili da su Egipcani izbacili sovjetske instruktore iz zemlje.
Pricam generalno o migovima, ne samo o MiG-29.
Pakistanski F-16 oborili su sovjetske migove.
Dakle, cinjenica je da MiG-29 nikada nije oborio neki avion zapadne proizvodnje, a sam je oboren “bezbroj” puta. I nije tacno da je bio 1 na 20.

netko

pre 5 godina

Naspram 4 srusena f-35 proizvedenih ove godine, i prizemljenog ostatka istih, matori migovi i nemaju lisu statistiku...
(Nindza, 3. novembar 2018 16:40)

otkad 4?
srusio se samo jedan jedini. vec lete svi, prizemljeni su bili celih nedelju dana.
ostali sto su imali udese vec lete popravljeni (osim jednog sto se 2014 zapalio tokom rulanja na stazi pa su ga bacili u otpad jer im je bilo skupo da ga poravljaju).
f35 je dosad u istoriji vazduhoplovstva najsigurniji avion.
sa preko 300 komada sto lete i vise stotina hiljada sati leta pao samo taj jedan. to ni jedan avion nije napravio, svi ostali su imali vise padova i dosta mrtvih pilota tokom razvoja i u prvih par godina koriscenja dok se nisu ispeglale te decije bolesti. suhoj 27,f15/f16 su u prvim serijama bili krs zivi pa vremenom uz par modifikacija na zmaju, motorima i elektronici postali zveri od aviona.

a ovi egipatski avioni su novi, nemojte ljudi pisati gluposti i uporedjivati ih sa ovim nasim polovnjacima.
ovaj egipatski tender drzi kompaniju mig u zivotu, ako su rusi napravili neki cirkus kao sa alzirom onomad crno im se pise, niko ozbiljan vise nece uzeti migove.
nije mig 29 toliko los avion, al ipak nije niti ce ikada biti u rangu sa suhojima i americkim top avionima.

Kolumbo

pre 5 godina

I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.
(Cupa, 3. novembar 2018 16:57)

Dva (Čelindžer i Kolumbija) od ukupno pet proizvedenih, ne računajući prototip koji nikada nije stvarno lansiran. Još smo daleko od potpuno bezbednog letenja, od sigurnog leta u svemir još dalje.

end game

pre 5 godina

Samo si zaboravio da kažeš da je uvek bilo 20 zapadnih aviona na jednog Miga, da su zapadne vojske uvek bile generalno brojnije, modernije i jače, jer dok se ne nabucaju ni ne napadaju. I da zapadni avioni i Migovi se nikad nisu sukobili u makar približno izjednačenom sukobu.
(Drakče, 3. novembar 2018 17:38)
Svaki MiG je oboren van granice vidljivosti. Oborio ih je jedan avion. Zasto MiG nije oborio nijedan zapadni avion od toliko mnogo ciljeva? To nije tuca u bliskoj borbi pa da se broj aviona nesto znaci. To su pogoci sa daljine od preko 50 kilometara. Tvoj kontekst nema veze sa danasnjom vazdusnom borbom. MiG ne moze da parira ni jednom zapadnom lovcu jer ima slabiji radar i slabije naoruzanje za borbu van granice vidljivosti. Ako MiG nekim slucajem uspe da udje u zonu vidljivosti, tek onda ima sansi da u bliskoj borbi porazi americki avion. Dok prilaze jedan drugome, MiG nema ama bas nikakve sanse. Filozofija vazdusne borbe je drugacija. Amerika se oslanja na tehnologiju, prikrivenost, odlican radar, i odlicne rakete srednjeg dometa. Rusija se oslanja na manevarske sposobnosti i odlicne rakete kratkog dometa. Da bi MiG imao sansi da obori zapadni avion, mora da bude masovan broj MiGova, da pretrpe gubitke od 50-60% na velikoj daljini i da se 40% provuce u blisku borbu i obori neke zapadne avione. Medjutim, Rusi nemaju ni brojnost a ni kvalitet. Takodje, ruski piloti lete prosecno 80 sati godisnje do americki lete 140 sati godisnje pa su Rusi u zaostatku i u treningu.

meme

pre 5 godina

Naspram 4 srusena f-35 proizvedenih ove godine, i prizemljenog ostatka istih, matori migovi i nemaju lisu statistiku...
(Nindza, 3. novembar 2018 16:40)
Samo jedan F-35 se srusio. Za citavih 17 godina.

Metropola

pre 5 godina

Pored F101 Woodoo jedan od najgorih lovaca ikada ...
(e viva montenegro, 03. novembar 2018 15:15)... u kom smislu najgori? Ako mislis na padove onda si pomesao F101 sa F104 koga su zvali “Widowmaker” a i poredjenje sa Mig29 je promasena tema.

berkut Orao

pre 5 godina

Obzirom koliko ih leti, ovo je statistički normalno. Mig 29 je jedan od najproizvođenijih aviona današnjice. Ništa nije 100% sigurno, pogotovo ako se "gazi".
(samo da kažem..., 03. novembar 2018 15:45)

Odakle ti ideja ???

MIG 29 najprizvođeniji avion današnjice ??? Ovo stomak me zaboleo.

Znaš li da je samo Amerika proizvela
4 500 aviona F16 što je više nego 3 Puta od svih proizvedenih Migova 29.
A pored Amerike po licenci su ih proizvodili ili sastavljali još i :

Holandija,
Danska,
Belgija,
Turska,
Južna Koreja,
Norveška.

e viva montenegro

pre 5 godina

opa@ napomenuo bih da je vise puta oboren od strane Su 27 u ratu izmedju Etiopije i Eritreje gdje su zaracene strane kupile avione od Rusije i Ukrajine . Epilog vazdusnog rata je 8 oborenih 29- ki i ni jedan Su 27. Tako su Rusi sebi dali autogol kad je u pitanju plasman Migova na trziste jer se pokazalo da je inferioran u odnosu na Su27 koji neznatno skuplji.

Drakče

pre 5 godina

“Ah da, cuveni lovac MiG-29, cuven po tome sto tokom decenija nikada nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje, a sam je obaran vise desetina puta od strane zapadnih aviona (F-15 i F-16 uglavnom).” Samo si zaboravio da kažeš da je uvek bilo 20 zapadnih aviona na jednog Miga, da su zapadne vojske uvek bile generalno brojnije, modernije i jače, jer dok se ne nabucaju ni ne napadaju. I da zapadni avioni i Migovi se nikad nisu sukobili u makar približno izjednačenom sukobu. Kao da staviš Divca u KK Metalac Valjevo da igra protiv NBA tima, pa se podsmevaš što nikad ne pobedjuje.

tt

pre 5 godina

Zbog cega ste zlonamerni? Svaka drzava po medjunarodnim propisima mora imati patroliranje supersonicnim avionima za zastitu neba, pre svega od terorizma. Nama su avioni MIG 29 za to potrebni, i sasvim dovoljni. Za ratovanje? Okruzeni smo NATO drzavama i to je teorijski hiljade aviona pa o vazdusnoj borbi je nepptrebno polemisati.

Millennium

pre 5 godina

Pretpostavio sam da će biti ovakvi komentari na vest, samo sam čekao. Ali ovo je normalna stvar. Naravno, naši mediji su propustili da obaveste o vazduhoplovnim nesrećema koje su se dešavale zadnjih meseci. Kao recimo pad F-35, nesreća na vežbi u Ukrajini gde je poginuo američki pilot, pad F-16 itd. Ruše se avioni i Istoka i Zapada. Kao što rekoh, što se više leti, veća je šansa za udes.

opa

pre 5 godina

@e viva montenegro
Ah da, cuveni lovac MiG-29, cuven po tome sto tokom decenija nikada nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje, a sam je obaran vise desetina puta od strane zapadnih aviona (F-15 i F-16 uglavnom). Avion 3 generacije predstavljen kao avion 4 generacije.

opa

pre 5 godina

@samo da kazem
MiG-29 se ne proizvodi. Tako da nikako nije jedan od najproizvodjenijih. Vecina drzava je izbacila taj avion iz upotrebe. Rusija ih ima najvise, oko 270. I to su vecinskim delom stari sovjetski avioni koji nisu modernizovani.
MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse

dd

pre 5 godina

ljudi to su avioni stari oko 40g da li neko svestan uopste koliko je to?
ishabanost,dotrajalost materijala...casovi naleta za koji je predvidjen su istekli jos u proslom veku!!!

to se bre reciklira...rusi to rade ali uvek se nadje neko ko ce to da kupi,zasto ne bi prodali ako mogu!

pa mi smo pukli skoro 200 mil e za 6 kanti...i jos uvek ne mogu da lete u punoj operativnoj upotrebi,treba generalni remont i detaljan pregled materijala da nema ostecenja,pukotina,da se ne bi raspao pri velikoj brzini!!

videlo se pre par meseci kako izbija crni dim iz motora...drzava cuti o tome a ocigledno da krsevi imaju ozbiljnih problema ne samo sa dotrajaloscu materijala nego i ogroman problem sa motorima!

BOZE STA SMO MI KUPILI!!samo da neki pilot ne pogine...

ovaj u egiptu sto je pao je remontovan!!

svaka cast pilotima koji uopste i smeju da sednu u nesto sto je staro skoro pola veka!

bacene pare samo zbog politickih poena,platice narod tih 200 mil e...isto kao tetkin stan!!!

drama

pre 5 godina

Vidim komentari o "40 godina starom avionu". Avioni mig29 se i dalje proizvode, egipatski su proizvedeni 2014-2018. Rusi su verovatno u njih ugradili mnostvo starih delova kao sto su pokusali uvaliti alzircima a ovi ih odmah prokuzili i vratili im sve avione za mesec dana.

Cupa

pre 5 godina

MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse
(opa, 3. novembar 2018 16:29)

I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.

samo da kažem...

pre 5 godina

Obzirom koliko ih leti, ovo je statistički normalno. Mig 29 je jedan od najproizvođenijih aviona današnjice. Ništa nije 100% sigurno, pogotovo ako se "gazi".

RT Rule

pre 5 godina

U bliskoj buducnosti, ce otici da ga pogledaju.

Rusi bi, ali zaista , trebali da prizemlje sve njihove vazduhoplova.
Više ljudi pogine u rusiji od aviona, helihoptera , nego da od alkohola.
Svak nedelje po neki incident.
Sad ginu i njihovi saveznici u Egiptu.

dd

pre 5 godina

ljudi to su avioni stari oko 40g da li neko svestan uopste koliko je to?
ishabanost,dotrajalost materijala...casovi naleta za koji je predvidjen su istekli jos u proslom veku!!!

to se bre reciklira...rusi to rade ali uvek se nadje neko ko ce to da kupi,zasto ne bi prodali ako mogu!

pa mi smo pukli skoro 200 mil e za 6 kanti...i jos uvek ne mogu da lete u punoj operativnoj upotrebi,treba generalni remont i detaljan pregled materijala da nema ostecenja,pukotina,da se ne bi raspao pri velikoj brzini!!

videlo se pre par meseci kako izbija crni dim iz motora...drzava cuti o tome a ocigledno da krsevi imaju ozbiljnih problema ne samo sa dotrajaloscu materijala nego i ogroman problem sa motorima!

BOZE STA SMO MI KUPILI!!samo da neki pilot ne pogine...

ovaj u egiptu sto je pao je remontovan!!

svaka cast pilotima koji uopste i smeju da sednu u nesto sto je staro skoro pola veka!

bacene pare samo zbog politickih poena,platice narod tih 200 mil e...isto kao tetkin stan!!!

opa

pre 5 godina

@e viva montenegro
Ah da, cuveni lovac MiG-29, cuven po tome sto tokom decenija nikada nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje, a sam je obaran vise desetina puta od strane zapadnih aviona (F-15 i F-16 uglavnom). Avion 3 generacije predstavljen kao avion 4 generacije.

RT Rule

pre 5 godina

U bliskoj buducnosti, ce otici da ga pogledaju.

Rusi bi, ali zaista , trebali da prizemlje sve njihove vazduhoplova.
Više ljudi pogine u rusiji od aviona, helihoptera , nego da od alkohola.
Svak nedelje po neki incident.
Sad ginu i njihovi saveznici u Egiptu.

Millennium

pre 5 godina

Pretpostavio sam da će biti ovakvi komentari na vest, samo sam čekao. Ali ovo je normalna stvar. Naravno, naši mediji su propustili da obaveste o vazduhoplovnim nesrećema koje su se dešavale zadnjih meseci. Kao recimo pad F-35, nesreća na vežbi u Ukrajini gde je poginuo američki pilot, pad F-16 itd. Ruše se avioni i Istoka i Zapada. Kao što rekoh, što se više leti, veća je šansa za udes.

drama

pre 5 godina

Vidim komentari o "40 godina starom avionu". Avioni mig29 se i dalje proizvode, egipatski su proizvedeni 2014-2018. Rusi su verovatno u njih ugradili mnostvo starih delova kao sto su pokusali uvaliti alzircima a ovi ih odmah prokuzili i vratili im sve avione za mesec dana.

Cupa

pre 5 godina

MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse
(opa, 3. novembar 2018 16:29)

I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.

samo da kažem...

pre 5 godina

Obzirom koliko ih leti, ovo je statistički normalno. Mig 29 je jedan od najproizvođenijih aviona današnjice. Ništa nije 100% sigurno, pogotovo ako se "gazi".

tt

pre 5 godina

Zbog cega ste zlonamerni? Svaka drzava po medjunarodnim propisima mora imati patroliranje supersonicnim avionima za zastitu neba, pre svega od terorizma. Nama su avioni MIG 29 za to potrebni, i sasvim dovoljni. Za ratovanje? Okruzeni smo NATO drzavama i to je teorijski hiljade aviona pa o vazdusnoj borbi je nepptrebno polemisati.

Drakče

pre 5 godina

“Ah da, cuveni lovac MiG-29, cuven po tome sto tokom decenija nikada nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje, a sam je obaran vise desetina puta od strane zapadnih aviona (F-15 i F-16 uglavnom).” Samo si zaboravio da kažeš da je uvek bilo 20 zapadnih aviona na jednog Miga, da su zapadne vojske uvek bile generalno brojnije, modernije i jače, jer dok se ne nabucaju ni ne napadaju. I da zapadni avioni i Migovi se nikad nisu sukobili u makar približno izjednačenom sukobu. Kao da staviš Divca u KK Metalac Valjevo da igra protiv NBA tima, pa se podsmevaš što nikad ne pobedjuje.

opa

pre 5 godina

@samo da kazem
MiG-29 se ne proizvodi. Tako da nikako nije jedan od najproizvodjenijih. Vecina drzava je izbacila taj avion iz upotrebe. Rusija ih ima najvise, oko 270. I to su vecinskim delom stari sovjetski avioni koji nisu modernizovani.
MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse

meme

pre 5 godina

Naspram 4 srusena f-35 proizvedenih ove godine, i prizemljenog ostatka istih, matori migovi i nemaju lisu statistiku...
(Nindza, 3. novembar 2018 16:40)
Samo jedan F-35 se srusio. Za citavih 17 godina.

end game

pre 5 godina

Samo si zaboravio da kažeš da je uvek bilo 20 zapadnih aviona na jednog Miga, da su zapadne vojske uvek bile generalno brojnije, modernije i jače, jer dok se ne nabucaju ni ne napadaju. I da zapadni avioni i Migovi se nikad nisu sukobili u makar približno izjednačenom sukobu.
(Drakče, 3. novembar 2018 17:38)
Svaki MiG je oboren van granice vidljivosti. Oborio ih je jedan avion. Zasto MiG nije oborio nijedan zapadni avion od toliko mnogo ciljeva? To nije tuca u bliskoj borbi pa da se broj aviona nesto znaci. To su pogoci sa daljine od preko 50 kilometara. Tvoj kontekst nema veze sa danasnjom vazdusnom borbom. MiG ne moze da parira ni jednom zapadnom lovcu jer ima slabiji radar i slabije naoruzanje za borbu van granice vidljivosti. Ako MiG nekim slucajem uspe da udje u zonu vidljivosti, tek onda ima sansi da u bliskoj borbi porazi americki avion. Dok prilaze jedan drugome, MiG nema ama bas nikakve sanse. Filozofija vazdusne borbe je drugacija. Amerika se oslanja na tehnologiju, prikrivenost, odlican radar, i odlicne rakete srednjeg dometa. Rusija se oslanja na manevarske sposobnosti i odlicne rakete kratkog dometa. Da bi MiG imao sansi da obori zapadni avion, mora da bude masovan broj MiGova, da pretrpe gubitke od 50-60% na velikoj daljini i da se 40% provuce u blisku borbu i obori neke zapadne avione. Medjutim, Rusi nemaju ni brojnost a ni kvalitet. Takodje, ruski piloti lete prosecno 80 sati godisnje do americki lete 140 sati godisnje pa su Rusi u zaostatku i u treningu.

berkut Orao

pre 5 godina

Obzirom koliko ih leti, ovo je statistički normalno. Mig 29 je jedan od najproizvođenijih aviona današnjice. Ništa nije 100% sigurno, pogotovo ako se "gazi".
(samo da kažem..., 03. novembar 2018 15:45)

Odakle ti ideja ???

MIG 29 najprizvođeniji avion današnjice ??? Ovo stomak me zaboleo.

Znaš li da je samo Amerika proizvela
4 500 aviona F16 što je više nego 3 Puta od svih proizvedenih Migova 29.
A pored Amerike po licenci su ih proizvodili ili sastavljali još i :

Holandija,
Danska,
Belgija,
Turska,
Južna Koreja,
Norveška.

Kolumbo

pre 5 godina

I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.
(Cupa, 3. novembar 2018 16:57)

Dva (Čelindžer i Kolumbija) od ukupno pet proizvedenih, ne računajući prototip koji nikada nije stvarno lansiran. Još smo daleko od potpuno bezbednog letenja, od sigurnog leta u svemir još dalje.

Metropola

pre 5 godina

Pored F101 Woodoo jedan od najgorih lovaca ikada ...
(e viva montenegro, 03. novembar 2018 15:15)... u kom smislu najgori? Ako mislis na padove onda si pomesao F101 sa F104 koga su zvali “Widowmaker” a i poredjenje sa Mig29 je promasena tema.

e viva montenegro

pre 5 godina

opa@ napomenuo bih da je vise puta oboren od strane Su 27 u ratu izmedju Etiopije i Eritreje gdje su zaracene strane kupile avione od Rusije i Ukrajine . Epilog vazdusnog rata je 8 oborenih 29- ki i ni jedan Su 27. Tako su Rusi sebi dali autogol kad je u pitanju plasman Migova na trziste jer se pokazalo da je inferioran u odnosu na Su27 koji neznatno skuplji.

netko

pre 5 godina

Naspram 4 srusena f-35 proizvedenih ove godine, i prizemljenog ostatka istih, matori migovi i nemaju lisu statistiku...
(Nindza, 3. novembar 2018 16:40)

otkad 4?
srusio se samo jedan jedini. vec lete svi, prizemljeni su bili celih nedelju dana.
ostali sto su imali udese vec lete popravljeni (osim jednog sto se 2014 zapalio tokom rulanja na stazi pa su ga bacili u otpad jer im je bilo skupo da ga poravljaju).
f35 je dosad u istoriji vazduhoplovstva najsigurniji avion.
sa preko 300 komada sto lete i vise stotina hiljada sati leta pao samo taj jedan. to ni jedan avion nije napravio, svi ostali su imali vise padova i dosta mrtvih pilota tokom razvoja i u prvih par godina koriscenja dok se nisu ispeglale te decije bolesti. suhoj 27,f15/f16 su u prvim serijama bili krs zivi pa vremenom uz par modifikacija na zmaju, motorima i elektronici postali zveri od aviona.

a ovi egipatski avioni su novi, nemojte ljudi pisati gluposti i uporedjivati ih sa ovim nasim polovnjacima.
ovaj egipatski tender drzi kompaniju mig u zivotu, ako su rusi napravili neki cirkus kao sa alzirom onomad crno im se pise, niko ozbiljan vise nece uzeti migove.
nije mig 29 toliko los avion, al ipak nije niti ce ikada biti u rangu sa suhojima i americkim top avionima.

dm

pre 5 godina

@end game, 3. novembar 2018 18:36
Au covece o cemu ti pricas,Ruski avioni nemaju radare? pa imaju jako slicne kao americki skoro iste sa nekim manjim razlikama. to kako si ti opisao ruske avione je budalastina ne vidjenih razmera,ok je da iz svog nekog raloga ne volis Rusiju ali druze ne pricaj takve gluposti,radari na migu 29 otkrivaju ciljeve 70km-100km a na vecim visinama i preko 100 km istovremeno moze pratiti 8 cilja dok samo na jedan u datom trenutku moze dejstvovati,a trenutno se i takvi radari modernizuju,eto ako ne znas i nisi zlonameran da ti nesto objasnim da ne bi lupetao gluposti

opa

pre 5 godina

Svi ruski avioni su inferiorni u odnosu na americke i to nije tajna. Razlog za to je poznat. Ruski avioni proizvodjeni su u vreme SSSR-a. A SSSR je imao OGROMAN broj aviona. I njihova taktika zasnivala se na masovnosti, ne kvalitetu. Oni su smatrali da ce poslati ogroman broj aviona na americke avione, izgubiti 60-70% dok ne dodju u zonu vidljivosti i onda da ce ih ipak ostati dovoljno da obore vecinu americkih aviona. Zato svi njihovi avioni imaju odlicne manevarske sposobnosti ali imaju apsolutno inferiorne radare i oruzje za borbu van granica vidljivosti.
To je promasena strategija.
Rusija danas nema ni brojnost ni kvalitet. Ima manje aviona od MORNARICE SAD-a, a kamoli od RV i jos Marinaca. SAD ukupno imaju oko 14 000 letelica, Rusija oko 3 500. Ne moze se to ni porediti. Kad gledam NATO, ukupno 22 000 letelica.
Zato je Rusija potpuno inferiorna u odnosu na Zapad.
Pa pogledajte samo, dok SAD proizvodi F-35, odavno ima F-22, uveliko rade na novim avionima 5 i 6 generacije... Rusija jos nije uspela da proizvede avion 5 generacije, odustali su od Su-57 i i dalje su im glavni avioni MiG-29 i slicni kojih imaju malo i nemaju para da ih modernizuju.

Bg

pre 5 godina

@ (end game, 3. novembar,
Prvo mnogo čitaš bajke. Naši Migovi 29 koji su oboreni u vazdušnoj borbi bili su toliko ravnopravni da nisu imali ni radare. Svi su oboreni u bliskoj vazdušnoj borbi posle više pokušaja. Možeš zamisliti koliko je taj boj bio kvalitetno i kvantitativno ravnopravan. Svi su im ratovi su im takvi bili gde je zemlja koju napadaju prvo finansijski i sankcijama uništeni.
Koliko je Mig imao uspeha najbolje govore rezultati u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Gde je MiG izašao kao apsolutni pobednik.

I VV kad pričaš vidi se da nemaš pojima.

P.S
Što se tiče Miga 29, na prste jedne ruke možeš da izbrojiš koliko ih je palo u neborbenim misijama. Kad se ima u vidu od kada se koristi i koliko ih je proizvedeno, mašina je više nego odlična.

Sasadre

pre 5 godina

end game, 3. novembar 2018 18:36) # Link komentara
Sto se tice 29- tke si 100% u pravu ali suhoj novije generacije a tu prije svega mislim na su35 je totalno druga prica sa resetkastim radarom koji pokriva radijus od 180 stepeni i dometom od oko 180 kilometara.O manarskoj sposobnosti ju suvisno pricati ali ubojitost ruskih aviona se u poslednje vrijeme umresava sa pvo sistemima s300 i s400 koji komuniciraju izmedju sebe tako da im to daje strasnu ubojitu moc.Ono sto je strasno recimo kod sistema s400 koji ima radijus pokrivanja 400 km u sirinu i oko 35 km u visinu je to da kada ozraci neprijateljski avion pilot u teoriji ima samo 1 minutu vremena da pobjegne van radijusa djelovanja inace nemoze fizicki napustiti prostor radi strahovite brzine projektila iz sistema koji iznosi 4 kilometra u sekundi.Inace cisto da kazem da sam 100% za to da Srbija bude clanica Natoa i Eu cisto da nemislis da sam nedaj boze neki Rusofil ali cinjenice su cinjenice.

losmi

pre 5 godina

MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse(opa, 3. novembar 2018 16:29)I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.
(Cupa, 03. novembar 2018 16:57)
Od 1981.-2011., 135 lansiranja ima 2 pada. Dakle za 30 godina dva pada ali cemu uopste ova zamena teza? Mnogo smo zao narod postali. Od jedne vesti da je pao avion dolazimo do situacije da se jasno i ne temeljno stavlja do znanja komentatorima o licnom animozitetu pema jednima ili drugima.

opa

pre 5 godina

@Drakče
Nije tako Drakče. Pricam o avionima zapadne proizvodnje, ne zapadnim vojskama. Recimo, Izrael je vec decenijama masakrira vazduhoplovstva arapskih zemalja. I uspesno je oborio veliki broj aviona MiG-29, MiG-23 itd. A sirijsko RV uopste nije bilo manje od izraelskog. Cak naprotiv, bilo je i brojnije, sa mnogo migova kojim ih je snabdevao SSSR. Pa opet na stotine aviona izgubise od Izraelaca. Uz to, Izraleci su i Sovjetima objasnili neke stvari, kad su im poobarali avione iznad Egipta. Tako su ih ponizili da su Egipcani izbacili sovjetske instruktore iz zemlje.
Pricam generalno o migovima, ne samo o MiG-29.
Pakistanski F-16 oborili su sovjetske migove.
Dakle, cinjenica je da MiG-29 nikada nije oborio neki avion zapadne proizvodnje, a sam je oboren “bezbroj” puta. I nije tacno da je bio 1 na 20.

opa

pre 5 godina

@Nindza
Za 17 godina razvoja i letova srusio se jedan jedini F-35. To je najbolji prosek ikada.
Inace, danas leti vise F-35 aviona nego MiG-29, pa Mig ipak pada svakih nekoliko nedelja.

Veliki brat

pre 5 godina

@(e viva montenegro, 3. novembar 2018 17:31)

Jesi li dobro proverio da li je Su-27 samo "neznatno" skuplji od Mig-29?

Prvo, to nisu isti avioni niti imaju iste namene, Suhoj je podosta veći avion i traži veći prostor za delovanje. Bilo je priča da ga nabavi Srbija, ali niti nam treba takav avion zbog veličine teritorije, a koštao bi nas sa naoružanjem, delovima i obukom bar duplo skuplje nego novi Mig-29.

Nego, meni nije jasno zašto za 200 miliona ne kupismo 3 ili 4 nova Mig-29, možda smo mogli i više, jer je osnovna cena od 30 do 40 miliona, ali treba bar još 20 miliona za rezervne delove, obuku tehničara, održavanje u narednih nekoliko godina... Bolje 3 nova aviona nego 6 polovnih koji su za otpad.


I na kraju, gde su tih 6 aviona da polete? Neko je lepe pare strpao u džep, a od aviona ni traga. Šta nam vredi ako će 2 godine da se remontuju, a pitanje i kako će biti odrađen taj remont, jer je i tu možda u pitanju neko muljanje i izvlačenje para.

end game

pre 5 godina

@dm, nijedan ruski avion nema radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA). AESA radar je fundamentalan za borbu na daljini. Američki avioni imaju AESA radar vec 15 godina. Rusi nemaju elektroniku na tom nivou da mogu da minimiziraju kompobente da bi ih ubacili u avion niti imaju mogucnost da procesuju ogromnu kolicinu informacija koju AESA radar daje. Prvi ruski avion koji bi trebalo da ima AESA radar je Su-57. Ali s obzirom na zaidtatak ruske elektronike, nece biti na nivou savremenih americkih radara. Zasto je AESA radar bitan u borbi na velikim daljinama ostavicu tebi da procitas.

артиљерац

pre 5 godina

@ meme Којих бре 17 година?Па 2001 је расписан тендер за F-35.Он је у
оперативној употреби једва 2 године.

opa

pre 5 godina

@eviva montenegro
Upravo tako. Jos jedan dokaz inferiornosti MiG-29. Nije ni cudo sto vecina drzava izbacuje tu kantu iz upotrebe, pokazao se kao inferioran i prakticno beskoristan avion.

lol

pre 5 godina

@dm
Alo decko, citaj pazljivo. Nije rekao da nemaju radare, nego da imaju slabije radare. Koje su male razlike? U nekoliko desetina ili cak 100 kilometara!? Ne postoji ruski avion koji ima bilo kakve sanse u borbi van vidnog polja sa americkim avionima. To je poznato vec decenijama.

Neko tamo

pre 5 godina

dd, 03. novembar 2018 16:26
Strašno poznavanje aviona poseduješ...Mnogo nemaš mojma. Osnovne varijante Miga 29 se ne proizvode ali Mig 29m2 se proizvodi za izvoz,znači prodaju se potpuno novi.Mig 29 je imao "problem" sa motorima jer mnogo dime ali to je samo demaskirajući problem,avion je letno možda najsposobniji i najjači od svih lovaca koji se koriste danas. I na Migu 29m2 koji se srušio je taj problem rešen i on ne čuri ni približno kaо osnovna varijanta(9.12). Znači pišeš gluposti ovde,informiši se malo bolje i odgledaj neki klip na youtube da vidiš da li Mig29m2 čuri ???

bg

pre 5 godina

(end game, 3. novembar 2018 20:24)
pa što te radare ne ugradiše u F16 i F15, koji su imglavni avioni. Nema ih imaju problame a F18 zbog pregrevanja i praktično su neupotrebljivi.

Taj F 35 je leteće kanta bez obzira koje su mu sve senzore ugradili, još nije upotrebljiv i ako se Izrael nešto time hvalio, ali brzo mu je ptica uletela u motor (sve se bojim da je bila ptica). Amerkinaci su strogo zabranili d akoriste F35 u akcijama od kad je doveden onaj bezvezni S300 koji se nigde nije dokazao.
Da pričamo o F22 frhunskom najvboljem i šta ti ja znam koji se više ne proizvidi, i koji nema nikave mogućnosti nadogradnje. Sve im pada u vodu jr AIM 120 raketa za vazušne ciljeve na daljini je promašaj. Pa samim tim F22 činimi se još većim promašajem nego što se misli, jer nemaju topove.

Nije tim avionima nikakav pandan Su57, koji je po koncepciji prevazilazi trenutno sve avione, ali on je sad praktično nebitan. Imaju SU35 koji je više nego dovoljantrbea da ti pričam o mogućnostima radara. Da li treba da pričamo o mogućnostima Su34. Da li znaš koji radar i mogućnosti ia taj avion.

Da ne pričamo o MIG-u 31, koji ima najmoćniji radar od svih aviona. Avion sa najvećim palfonom leta. Da li znaš da taj avion može da daje radarsku sliku drugim avionima i koja je to prednost u odnosu da ti tu sliku šalje Avaks koji pri ozbilnjiem neprijatelju je praktično neupotrebljiv.

Sve u svemu sad Rusiji nije prioritet Su57 nego novi Tupoljev 160.

Metropola

pre 5 godina

opa@ napomenuo bih da je vise puta oboren od strane Su 27 u ratu izmedju Etiopije i Eritreje gdje su zaracene strane kupile avione od Rusije i Ukrajine . Epilog vazdusnog rata je 8 oborenih 29- ki i ni jedan Su 27. Tako su Rusi sebi dali autogol kad je u pitanju plasman Migova na trziste jer se pokazalo da je inferioran u odnosu na Su27 koji neznatno skuplji.
(e viva montenegro, 03. novembar 2018 17:31)... izvini ali opet moram da se nadovezem na tvoj komentar. Sasvim je normalno sto je SU-27 izasao kao pobednik u tom duelu. Na takvim prostorima bolji radar (veceg dometa) je presudan. SU-27 mnogo pre MIG-29 lokuje i to je cela prica. U tom duelu pilot miga mora da izdrzi i izbegne prvi udar i tek onda u blizoj borbi ima izjednacenije sanse. A nesto nisam siguran da piloti iz pomenutog duela to mogu da ucine.

lol

pre 5 godina

@bg
Rusiji nije prioritet Su-57 jer su od toga odustali, posto nisu sposobni da naprave motor za avion 5 generacije, a ni radar nesto ne ispunjava ocekivanja :) Pa im onda nije prioritet. Ali im je zato prioritet modernizacija prastarog Tu-160, kojih imaju svega nekoliko i za koju jos ne znaju odakle im pare. Dok Amerikanci razvijaju i proizvode avione 5 i planiraju vec i 6 generaciju, Rusi modernizuju stare sovjetske bombardere.
U F-15 i F-16 su ugradjeni radari o kojima Rusija moze samo da sanja. AESA radar je i dalje naucna fantastika za Ruse. Kakav to problem imaju F-15 i F-16? Da nije mozda u pitanju cinjenica da nikada nisu oboreni od strane aviona sovjetske/ruske proizvodnje? A tek F-18. Misaona imenica za sve sto Rusi imaju... najmodernije varijante aviona F-15 i F-16 su bukvalno opremljene tehnologijom 5 generacije. Najmodernije varijante ruskih aviona i dalje nemaju osnovne odlike aviona 4 generacije...
Su-35 je modernizovani Su-27. Avion koji protiv F-22, F-35, F-15... nema nikakve sanse. F-22 i F-35 ce ga oboriti pre nego on sazna da su uopste “u blizini”. F-22 otkriva Su-35 200 kilometara pre nego sto ovaj njega moze da uoci. Isto vazi za F-35.
Inace, F-22 itekako moze da se dogradjuje, vec ima nekoliko modernizacija i unapredjenja, a moze i da se nastavi proizvodnja kad god pozele. I ovako ih imaju dovoljno da sravne citavo rusko RV sa zemljom.
Kakav bre MiG-31!? To je prastari sovjetski avion, odavno prevazidjen. Za ruske standarde i dalje odlican.
Da te naucim... F-22 i F-35 imaju najmoderniji sistem komunikacije izmedju aviona ikad vidjen. Sve podatke direktno razmenjuju bez AWACSA. Slicno se uvodi u nove varijante F-15 i F-16. A Rusija nista od toga nema niti moze da napravi.
Jos kad znamo da imaju svega 3 500 aviona i helikoptera, naspram 14 000 americkih, shvatamo da je Rusija za SAD vojni patuljak.
Gledaj to ovako : veca je razlika izmedju Rusije i SAD u odnosu broja letelica nego izmedju nas i Rusije.
Naravno, nece ovo tebi pomoci da shvatis istinu, ti je vec znas, ali kao svaki rusofil pricas o nekim”problemima”, ti eto “znas” sta su Amerikanci zabranili Izraelcima, ti “znas” da je F-35, najmoderniji avion na svetu smece, al’ je zato MiG-29 cudo tehnologije :) Tuzan je zivot rusofila, konstantno u defanzivi, zavaravaju sami sebe, lazu one oko sebe i vecno manipulisu podacima :)

Nn_12

pre 5 godina

Imate puno recenzija miga 29 na interernetu i youtube-u. Jeda od boljih su iskustva zapadnonjemačkih pilota obučenih na zapadnim avionima koji su ih koristili poslije ujedinjenja njemačke. Manje više se znaju prednosti i nedostaci poput slabog radara, dima iz motora, prejakog topa, loše detekcije projektila.
No njemački pilot hvali ubrzanje, snagu, aerodinamiku i nadasve R-73 Raketu sa ciljnikom u kacigi.
Kada su radili vježbe cilj im je bio zbuniti zapadnjačke radare i doći u vizualni domet. Ako su uspijeli redovito su u tom području napravili masakar odnosno kako kažu sve je bilo gotovo u nekoliko manevara.
Proble me što treba foći u to područje zapadnjačkim avionima.
Takodjer Mig-29 ima realno jako loš skir sa večinom aviona i iskreno muslim da nema smisla guratinovu platformu.

RT Rule

pre 5 godina

U bliskoj buducnosti, ce otici da ga pogledaju.

Rusi bi, ali zaista , trebali da prizemlje sve njihove vazduhoplova.
Više ljudi pogine u rusiji od aviona, helihoptera , nego da od alkohola.
Svak nedelje po neki incident.
Sad ginu i njihovi saveznici u Egiptu.

samo da kažem...

pre 5 godina

Obzirom koliko ih leti, ovo je statistički normalno. Mig 29 je jedan od najproizvođenijih aviona današnjice. Ništa nije 100% sigurno, pogotovo ako se "gazi".

opa

pre 5 godina

@e viva montenegro
Ah da, cuveni lovac MiG-29, cuven po tome sto tokom decenija nikada nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje, a sam je obaran vise desetina puta od strane zapadnih aviona (F-15 i F-16 uglavnom). Avion 3 generacije predstavljen kao avion 4 generacije.

meme

pre 5 godina

Naspram 4 srusena f-35 proizvedenih ove godine, i prizemljenog ostatka istih, matori migovi i nemaju lisu statistiku...
(Nindza, 3. novembar 2018 16:40)
Samo jedan F-35 se srusio. Za citavih 17 godina.

Cupa

pre 5 godina

MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse
(opa, 3. novembar 2018 16:29)

I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.

dd

pre 5 godina

ljudi to su avioni stari oko 40g da li neko svestan uopste koliko je to?
ishabanost,dotrajalost materijala...casovi naleta za koji je predvidjen su istekli jos u proslom veku!!!

to se bre reciklira...rusi to rade ali uvek se nadje neko ko ce to da kupi,zasto ne bi prodali ako mogu!

pa mi smo pukli skoro 200 mil e za 6 kanti...i jos uvek ne mogu da lete u punoj operativnoj upotrebi,treba generalni remont i detaljan pregled materijala da nema ostecenja,pukotina,da se ne bi raspao pri velikoj brzini!!

videlo se pre par meseci kako izbija crni dim iz motora...drzava cuti o tome a ocigledno da krsevi imaju ozbiljnih problema ne samo sa dotrajaloscu materijala nego i ogroman problem sa motorima!

BOZE STA SMO MI KUPILI!!samo da neki pilot ne pogine...

ovaj u egiptu sto je pao je remontovan!!

svaka cast pilotima koji uopste i smeju da sednu u nesto sto je staro skoro pola veka!

bacene pare samo zbog politickih poena,platice narod tih 200 mil e...isto kao tetkin stan!!!

Drakče

pre 5 godina

“Ah da, cuveni lovac MiG-29, cuven po tome sto tokom decenija nikada nije oborio nijedan avion zapadne proizvodnje, a sam je obaran vise desetina puta od strane zapadnih aviona (F-15 i F-16 uglavnom).” Samo si zaboravio da kažeš da je uvek bilo 20 zapadnih aviona na jednog Miga, da su zapadne vojske uvek bile generalno brojnije, modernije i jače, jer dok se ne nabucaju ni ne napadaju. I da zapadni avioni i Migovi se nikad nisu sukobili u makar približno izjednačenom sukobu. Kao da staviš Divca u KK Metalac Valjevo da igra protiv NBA tima, pa se podsmevaš što nikad ne pobedjuje.

end game

pre 5 godina

Samo si zaboravio da kažeš da je uvek bilo 20 zapadnih aviona na jednog Miga, da su zapadne vojske uvek bile generalno brojnije, modernije i jače, jer dok se ne nabucaju ni ne napadaju. I da zapadni avioni i Migovi se nikad nisu sukobili u makar približno izjednačenom sukobu.
(Drakče, 3. novembar 2018 17:38)
Svaki MiG je oboren van granice vidljivosti. Oborio ih je jedan avion. Zasto MiG nije oborio nijedan zapadni avion od toliko mnogo ciljeva? To nije tuca u bliskoj borbi pa da se broj aviona nesto znaci. To su pogoci sa daljine od preko 50 kilometara. Tvoj kontekst nema veze sa danasnjom vazdusnom borbom. MiG ne moze da parira ni jednom zapadnom lovcu jer ima slabiji radar i slabije naoruzanje za borbu van granice vidljivosti. Ako MiG nekim slucajem uspe da udje u zonu vidljivosti, tek onda ima sansi da u bliskoj borbi porazi americki avion. Dok prilaze jedan drugome, MiG nema ama bas nikakve sanse. Filozofija vazdusne borbe je drugacija. Amerika se oslanja na tehnologiju, prikrivenost, odlican radar, i odlicne rakete srednjeg dometa. Rusija se oslanja na manevarske sposobnosti i odlicne rakete kratkog dometa. Da bi MiG imao sansi da obori zapadni avion, mora da bude masovan broj MiGova, da pretrpe gubitke od 50-60% na velikoj daljini i da se 40% provuce u blisku borbu i obori neke zapadne avione. Medjutim, Rusi nemaju ni brojnost a ni kvalitet. Takodje, ruski piloti lete prosecno 80 sati godisnje do americki lete 140 sati godisnje pa su Rusi u zaostatku i u treningu.

drama

pre 5 godina

Vidim komentari o "40 godina starom avionu". Avioni mig29 se i dalje proizvode, egipatski su proizvedeni 2014-2018. Rusi su verovatno u njih ugradili mnostvo starih delova kao sto su pokusali uvaliti alzircima a ovi ih odmah prokuzili i vratili im sve avione za mesec dana.

opa

pre 5 godina

@samo da kazem
MiG-29 se ne proizvodi. Tako da nikako nije jedan od najproizvodjenijih. Vecina drzava je izbacila taj avion iz upotrebe. Rusija ih ima najvise, oko 270. I to su vecinskim delom stari sovjetski avioni koji nisu modernizovani.
MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse

Millennium

pre 5 godina

Pretpostavio sam da će biti ovakvi komentari na vest, samo sam čekao. Ali ovo je normalna stvar. Naravno, naši mediji su propustili da obaveste o vazduhoplovnim nesrećema koje su se dešavale zadnjih meseci. Kao recimo pad F-35, nesreća na vežbi u Ukrajini gde je poginuo američki pilot, pad F-16 itd. Ruše se avioni i Istoka i Zapada. Kao što rekoh, što se više leti, veća je šansa za udes.

dm

pre 5 godina

@end game, 3. novembar 2018 18:36
Au covece o cemu ti pricas,Ruski avioni nemaju radare? pa imaju jako slicne kao americki skoro iste sa nekim manjim razlikama. to kako si ti opisao ruske avione je budalastina ne vidjenih razmera,ok je da iz svog nekog raloga ne volis Rusiju ali druze ne pricaj takve gluposti,radari na migu 29 otkrivaju ciljeve 70km-100km a na vecim visinama i preko 100 km istovremeno moze pratiti 8 cilja dok samo na jedan u datom trenutku moze dejstvovati,a trenutno se i takvi radari modernizuju,eto ako ne znas i nisi zlonameran da ti nesto objasnim da ne bi lupetao gluposti

opa

pre 5 godina

Svi ruski avioni su inferiorni u odnosu na americke i to nije tajna. Razlog za to je poznat. Ruski avioni proizvodjeni su u vreme SSSR-a. A SSSR je imao OGROMAN broj aviona. I njihova taktika zasnivala se na masovnosti, ne kvalitetu. Oni su smatrali da ce poslati ogroman broj aviona na americke avione, izgubiti 60-70% dok ne dodju u zonu vidljivosti i onda da ce ih ipak ostati dovoljno da obore vecinu americkih aviona. Zato svi njihovi avioni imaju odlicne manevarske sposobnosti ali imaju apsolutno inferiorne radare i oruzje za borbu van granica vidljivosti.
To je promasena strategija.
Rusija danas nema ni brojnost ni kvalitet. Ima manje aviona od MORNARICE SAD-a, a kamoli od RV i jos Marinaca. SAD ukupno imaju oko 14 000 letelica, Rusija oko 3 500. Ne moze se to ni porediti. Kad gledam NATO, ukupno 22 000 letelica.
Zato je Rusija potpuno inferiorna u odnosu na Zapad.
Pa pogledajte samo, dok SAD proizvodi F-35, odavno ima F-22, uveliko rade na novim avionima 5 i 6 generacije... Rusija jos nije uspela da proizvede avion 5 generacije, odustali su od Su-57 i i dalje su im glavni avioni MiG-29 i slicni kojih imaju malo i nemaju para da ih modernizuju.

Neko tamo

pre 5 godina

dd, 03. novembar 2018 16:26
Strašno poznavanje aviona poseduješ...Mnogo nemaš mojma. Osnovne varijante Miga 29 se ne proizvode ali Mig 29m2 se proizvodi za izvoz,znači prodaju se potpuno novi.Mig 29 je imao "problem" sa motorima jer mnogo dime ali to je samo demaskirajući problem,avion je letno možda najsposobniji i najjači od svih lovaca koji se koriste danas. I na Migu 29m2 koji se srušio je taj problem rešen i on ne čuri ni približno kaо osnovna varijanta(9.12). Znači pišeš gluposti ovde,informiši se malo bolje i odgledaj neki klip na youtube da vidiš da li Mig29m2 čuri ???

opa

pre 5 godina

@Nindza
Za 17 godina razvoja i letova srusio se jedan jedini F-35. To je najbolji prosek ikada.
Inace, danas leti vise F-35 aviona nego MiG-29, pa Mig ipak pada svakih nekoliko nedelja.

Bg

pre 5 godina

@ (end game, 3. novembar,
Prvo mnogo čitaš bajke. Naši Migovi 29 koji su oboreni u vazdušnoj borbi bili su toliko ravnopravni da nisu imali ni radare. Svi su oboreni u bliskoj vazdušnoj borbi posle više pokušaja. Možeš zamisliti koliko je taj boj bio kvalitetno i kvantitativno ravnopravan. Svi su im ratovi su im takvi bili gde je zemlja koju napadaju prvo finansijski i sankcijama uništeni.
Koliko je Mig imao uspeha najbolje govore rezultati u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Gde je MiG izašao kao apsolutni pobednik.

I VV kad pričaš vidi se da nemaš pojima.

P.S
Što se tiče Miga 29, na prste jedne ruke možeš da izbrojiš koliko ih je palo u neborbenim misijama. Kad se ima u vidu od kada se koristi i koliko ih je proizvedeno, mašina je više nego odlična.

berkut Orao

pre 5 godina

Obzirom koliko ih leti, ovo je statistički normalno. Mig 29 je jedan od najproizvođenijih aviona današnjice. Ništa nije 100% sigurno, pogotovo ako se "gazi".
(samo da kažem..., 03. novembar 2018 15:45)

Odakle ti ideja ???

MIG 29 najprizvođeniji avion današnjice ??? Ovo stomak me zaboleo.

Znaš li da je samo Amerika proizvela
4 500 aviona F16 što je više nego 3 Puta od svih proizvedenih Migova 29.
A pored Amerike po licenci su ih proizvodili ili sastavljali još i :

Holandija,
Danska,
Belgija,
Turska,
Južna Koreja,
Norveška.

netko

pre 5 godina

Naspram 4 srusena f-35 proizvedenih ove godine, i prizemljenog ostatka istih, matori migovi i nemaju lisu statistiku...
(Nindza, 3. novembar 2018 16:40)

otkad 4?
srusio se samo jedan jedini. vec lete svi, prizemljeni su bili celih nedelju dana.
ostali sto su imali udese vec lete popravljeni (osim jednog sto se 2014 zapalio tokom rulanja na stazi pa su ga bacili u otpad jer im je bilo skupo da ga poravljaju).
f35 je dosad u istoriji vazduhoplovstva najsigurniji avion.
sa preko 300 komada sto lete i vise stotina hiljada sati leta pao samo taj jedan. to ni jedan avion nije napravio, svi ostali su imali vise padova i dosta mrtvih pilota tokom razvoja i u prvih par godina koriscenja dok se nisu ispeglale te decije bolesti. suhoj 27,f15/f16 su u prvim serijama bili krs zivi pa vremenom uz par modifikacija na zmaju, motorima i elektronici postali zveri od aviona.

a ovi egipatski avioni su novi, nemojte ljudi pisati gluposti i uporedjivati ih sa ovim nasim polovnjacima.
ovaj egipatski tender drzi kompaniju mig u zivotu, ako su rusi napravili neki cirkus kao sa alzirom onomad crno im se pise, niko ozbiljan vise nece uzeti migove.
nije mig 29 toliko los avion, al ipak nije niti ce ikada biti u rangu sa suhojima i americkim top avionima.

end game

pre 5 godina

@dm, nijedan ruski avion nema radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA). AESA radar je fundamentalan za borbu na daljini. Američki avioni imaju AESA radar vec 15 godina. Rusi nemaju elektroniku na tom nivou da mogu da minimiziraju kompobente da bi ih ubacili u avion niti imaju mogucnost da procesuju ogromnu kolicinu informacija koju AESA radar daje. Prvi ruski avion koji bi trebalo da ima AESA radar je Su-57. Ali s obzirom na zaidtatak ruske elektronike, nece biti na nivou savremenih americkih radara. Zasto je AESA radar bitan u borbi na velikim daljinama ostavicu tebi da procitas.

Sasadre

pre 5 godina

end game, 3. novembar 2018 18:36) # Link komentara
Sto se tice 29- tke si 100% u pravu ali suhoj novije generacije a tu prije svega mislim na su35 je totalno druga prica sa resetkastim radarom koji pokriva radijus od 180 stepeni i dometom od oko 180 kilometara.O manarskoj sposobnosti ju suvisno pricati ali ubojitost ruskih aviona se u poslednje vrijeme umresava sa pvo sistemima s300 i s400 koji komuniciraju izmedju sebe tako da im to daje strasnu ubojitu moc.Ono sto je strasno recimo kod sistema s400 koji ima radijus pokrivanja 400 km u sirinu i oko 35 km u visinu je to da kada ozraci neprijateljski avion pilot u teoriji ima samo 1 minutu vremena da pobjegne van radijusa djelovanja inace nemoze fizicki napustiti prostor radi strahovite brzine projektila iz sistema koji iznosi 4 kilometra u sekundi.Inace cisto da kazem da sam 100% za to da Srbija bude clanica Natoa i Eu cisto da nemislis da sam nedaj boze neki Rusofil ali cinjenice su cinjenice.

opa

pre 5 godina

@Drakče
Nije tako Drakče. Pricam o avionima zapadne proizvodnje, ne zapadnim vojskama. Recimo, Izrael je vec decenijama masakrira vazduhoplovstva arapskih zemalja. I uspesno je oborio veliki broj aviona MiG-29, MiG-23 itd. A sirijsko RV uopste nije bilo manje od izraelskog. Cak naprotiv, bilo je i brojnije, sa mnogo migova kojim ih je snabdevao SSSR. Pa opet na stotine aviona izgubise od Izraelaca. Uz to, Izraleci su i Sovjetima objasnili neke stvari, kad su im poobarali avione iznad Egipta. Tako su ih ponizili da su Egipcani izbacili sovjetske instruktore iz zemlje.
Pricam generalno o migovima, ne samo o MiG-29.
Pakistanski F-16 oborili su sovjetske migove.
Dakle, cinjenica je da MiG-29 nikada nije oborio neki avion zapadne proizvodnje, a sam je oboren “bezbroj” puta. I nije tacno da je bio 1 na 20.

lol

pre 5 godina

@dm
Alo decko, citaj pazljivo. Nije rekao da nemaju radare, nego da imaju slabije radare. Koje su male razlike? U nekoliko desetina ili cak 100 kilometara!? Ne postoji ruski avion koji ima bilo kakve sanse u borbi van vidnog polja sa americkim avionima. To je poznato vec decenijama.

opa

pre 5 godina

@eviva montenegro
Upravo tako. Jos jedan dokaz inferiornosti MiG-29. Nije ni cudo sto vecina drzava izbacuje tu kantu iz upotrebe, pokazao se kao inferioran i prakticno beskoristan avion.

losmi

pre 5 godina

MiG-29 M je proizveden u svega nekoliko desetina primeraka. Tako da nije normalno sto se ruse(opa, 3. novembar 2018 16:29)I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.
(Cupa, 03. novembar 2018 16:57)
Od 1981.-2011., 135 lansiranja ima 2 pada. Dakle za 30 godina dva pada ali cemu uopste ova zamena teza? Mnogo smo zao narod postali. Od jedne vesti da je pao avion dolazimo do situacije da se jasno i ne temeljno stavlja do znanja komentatorima o licnom animozitetu pema jednima ili drugima.

e viva montenegro

pre 5 godina

opa@ napomenuo bih da je vise puta oboren od strane Su 27 u ratu izmedju Etiopije i Eritreje gdje su zaracene strane kupile avione od Rusije i Ukrajine . Epilog vazdusnog rata je 8 oborenih 29- ki i ni jedan Su 27. Tako su Rusi sebi dali autogol kad je u pitanju plasman Migova na trziste jer se pokazalo da je inferioran u odnosu na Su27 koji neznatno skuplji.

Metropola

pre 5 godina

Pored F101 Woodoo jedan od najgorih lovaca ikada ...
(e viva montenegro, 03. novembar 2018 15:15)... u kom smislu najgori? Ako mislis na padove onda si pomesao F101 sa F104 koga su zvali “Widowmaker” a i poredjenje sa Mig29 je promasena tema.

bg

pre 5 godina

(end game, 3. novembar 2018 20:24)
pa što te radare ne ugradiše u F16 i F15, koji su imglavni avioni. Nema ih imaju problame a F18 zbog pregrevanja i praktično su neupotrebljivi.

Taj F 35 je leteće kanta bez obzira koje su mu sve senzore ugradili, još nije upotrebljiv i ako se Izrael nešto time hvalio, ali brzo mu je ptica uletela u motor (sve se bojim da je bila ptica). Amerkinaci su strogo zabranili d akoriste F35 u akcijama od kad je doveden onaj bezvezni S300 koji se nigde nije dokazao.
Da pričamo o F22 frhunskom najvboljem i šta ti ja znam koji se više ne proizvidi, i koji nema nikave mogućnosti nadogradnje. Sve im pada u vodu jr AIM 120 raketa za vazušne ciljeve na daljini je promašaj. Pa samim tim F22 činimi se još većim promašajem nego što se misli, jer nemaju topove.

Nije tim avionima nikakav pandan Su57, koji je po koncepciji prevazilazi trenutno sve avione, ali on je sad praktično nebitan. Imaju SU35 koji je više nego dovoljantrbea da ti pričam o mogućnostima radara. Da li treba da pričamo o mogućnostima Su34. Da li znaš koji radar i mogućnosti ia taj avion.

Da ne pričamo o MIG-u 31, koji ima najmoćniji radar od svih aviona. Avion sa najvećim palfonom leta. Da li znaš da taj avion može da daje radarsku sliku drugim avionima i koja je to prednost u odnosu da ti tu sliku šalje Avaks koji pri ozbilnjiem neprijatelju je praktično neupotrebljiv.

Sve u svemu sad Rusiji nije prioritet Su57 nego novi Tupoljev 160.

lol

pre 5 godina

@bg
Rusiji nije prioritet Su-57 jer su od toga odustali, posto nisu sposobni da naprave motor za avion 5 generacije, a ni radar nesto ne ispunjava ocekivanja :) Pa im onda nije prioritet. Ali im je zato prioritet modernizacija prastarog Tu-160, kojih imaju svega nekoliko i za koju jos ne znaju odakle im pare. Dok Amerikanci razvijaju i proizvode avione 5 i planiraju vec i 6 generaciju, Rusi modernizuju stare sovjetske bombardere.
U F-15 i F-16 su ugradjeni radari o kojima Rusija moze samo da sanja. AESA radar je i dalje naucna fantastika za Ruse. Kakav to problem imaju F-15 i F-16? Da nije mozda u pitanju cinjenica da nikada nisu oboreni od strane aviona sovjetske/ruske proizvodnje? A tek F-18. Misaona imenica za sve sto Rusi imaju... najmodernije varijante aviona F-15 i F-16 su bukvalno opremljene tehnologijom 5 generacije. Najmodernije varijante ruskih aviona i dalje nemaju osnovne odlike aviona 4 generacije...
Su-35 je modernizovani Su-27. Avion koji protiv F-22, F-35, F-15... nema nikakve sanse. F-22 i F-35 ce ga oboriti pre nego on sazna da su uopste “u blizini”. F-22 otkriva Su-35 200 kilometara pre nego sto ovaj njega moze da uoci. Isto vazi za F-35.
Inace, F-22 itekako moze da se dogradjuje, vec ima nekoliko modernizacija i unapredjenja, a moze i da se nastavi proizvodnja kad god pozele. I ovako ih imaju dovoljno da sravne citavo rusko RV sa zemljom.
Kakav bre MiG-31!? To je prastari sovjetski avion, odavno prevazidjen. Za ruske standarde i dalje odlican.
Da te naucim... F-22 i F-35 imaju najmoderniji sistem komunikacije izmedju aviona ikad vidjen. Sve podatke direktno razmenjuju bez AWACSA. Slicno se uvodi u nove varijante F-15 i F-16. A Rusija nista od toga nema niti moze da napravi.
Jos kad znamo da imaju svega 3 500 aviona i helikoptera, naspram 14 000 americkih, shvatamo da je Rusija za SAD vojni patuljak.
Gledaj to ovako : veca je razlika izmedju Rusije i SAD u odnosu broja letelica nego izmedju nas i Rusije.
Naravno, nece ovo tebi pomoci da shvatis istinu, ti je vec znas, ali kao svaki rusofil pricas o nekim”problemima”, ti eto “znas” sta su Amerikanci zabranili Izraelcima, ti “znas” da je F-35, najmoderniji avion na svetu smece, al’ je zato MiG-29 cudo tehnologije :) Tuzan je zivot rusofila, konstantno u defanzivi, zavaravaju sami sebe, lazu one oko sebe i vecno manipulisu podacima :)

tt

pre 5 godina

Zbog cega ste zlonamerni? Svaka drzava po medjunarodnim propisima mora imati patroliranje supersonicnim avionima za zastitu neba, pre svega od terorizma. Nama su avioni MIG 29 za to potrebni, i sasvim dovoljni. Za ratovanje? Okruzeni smo NATO drzavama i to je teorijski hiljade aviona pa o vazdusnoj borbi je nepptrebno polemisati.

Kolumbo

pre 5 godina

I Spejs Šatl je proizveden u nekoliko primeraka, pa se srusio. Ali to je Amerika pa je normalno.
(Cupa, 3. novembar 2018 16:57)

Dva (Čelindžer i Kolumbija) od ukupno pet proizvedenih, ne računajući prototip koji nikada nije stvarno lansiran. Još smo daleko od potpuno bezbednog letenja, od sigurnog leta u svemir još dalje.

артиљерац

pre 5 godina

@ meme Којих бре 17 година?Па 2001 је расписан тендер за F-35.Он је у
оперативној употреби једва 2 године.

Veliki brat

pre 5 godina

@(e viva montenegro, 3. novembar 2018 17:31)

Jesi li dobro proverio da li je Su-27 samo "neznatno" skuplji od Mig-29?

Prvo, to nisu isti avioni niti imaju iste namene, Suhoj je podosta veći avion i traži veći prostor za delovanje. Bilo je priča da ga nabavi Srbija, ali niti nam treba takav avion zbog veličine teritorije, a koštao bi nas sa naoružanjem, delovima i obukom bar duplo skuplje nego novi Mig-29.

Nego, meni nije jasno zašto za 200 miliona ne kupismo 3 ili 4 nova Mig-29, možda smo mogli i više, jer je osnovna cena od 30 do 40 miliona, ali treba bar još 20 miliona za rezervne delove, obuku tehničara, održavanje u narednih nekoliko godina... Bolje 3 nova aviona nego 6 polovnih koji su za otpad.


I na kraju, gde su tih 6 aviona da polete? Neko je lepe pare strpao u džep, a od aviona ni traga. Šta nam vredi ako će 2 godine da se remontuju, a pitanje i kako će biti odrađen taj remont, jer je i tu možda u pitanju neko muljanje i izvlačenje para.

Metropola

pre 5 godina

opa@ napomenuo bih da je vise puta oboren od strane Su 27 u ratu izmedju Etiopije i Eritreje gdje su zaracene strane kupile avione od Rusije i Ukrajine . Epilog vazdusnog rata je 8 oborenih 29- ki i ni jedan Su 27. Tako su Rusi sebi dali autogol kad je u pitanju plasman Migova na trziste jer se pokazalo da je inferioran u odnosu na Su27 koji neznatno skuplji.
(e viva montenegro, 03. novembar 2018 17:31)... izvini ali opet moram da se nadovezem na tvoj komentar. Sasvim je normalno sto je SU-27 izasao kao pobednik u tom duelu. Na takvim prostorima bolji radar (veceg dometa) je presudan. SU-27 mnogo pre MIG-29 lokuje i to je cela prica. U tom duelu pilot miga mora da izdrzi i izbegne prvi udar i tek onda u blizoj borbi ima izjednacenije sanse. A nesto nisam siguran da piloti iz pomenutog duela to mogu da ucine.

Nn_12

pre 5 godina

Imate puno recenzija miga 29 na interernetu i youtube-u. Jeda od boljih su iskustva zapadnonjemačkih pilota obučenih na zapadnim avionima koji su ih koristili poslije ujedinjenja njemačke. Manje više se znaju prednosti i nedostaci poput slabog radara, dima iz motora, prejakog topa, loše detekcije projektila.
No njemački pilot hvali ubrzanje, snagu, aerodinamiku i nadasve R-73 Raketu sa ciljnikom u kacigi.
Kada su radili vježbe cilj im je bio zbuniti zapadnjačke radare i doći u vizualni domet. Ako su uspijeli redovito su u tom području napravili masakar odnosno kako kažu sve je bilo gotovo u nekoliko manevara.
Proble me što treba foći u to područje zapadnjačkim avionima.
Takodjer Mig-29 ima realno jako loš skir sa večinom aviona i iskreno muslim da nema smisla guratinovu platformu.