Sreda, 31.10.2018.

18:46

SAD tonu u ambis - "potopiće" ih dug

Sjedinjene Države trenutno preuzimaju na sebe preveliki dug, a taj problem će se ubuduće samo pogoršavati.

Izvor: Tanjug

SAD tonu u ambis - "potopiæe" ih dug IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

^_^

pre 5 godina

@sale, to je zato sto su Ameri sami sebi dali za pravo da stampaju koliko god zele zato sto im se moze. Ukratko, amerikanci imaju neogranicenu kolicinu novca, a to zlato koje kao pokriva I ne postoji. Jbg kad si najveca sila na svetu I diktiras ratovima I pretnjama sve smes....

disko nindža

pre 5 godina

izjavila bivša predsednica FED-a za CNBC. Preneo Tanjug.
Svi znamo ko je Tanjug ali vest je preneta korektno i izvor je relevantan samo je naslov mamac.

gulag

pre 5 godina

Amerika je prevelika ekonomski da bi se isplatilo da naglo propadne. Povukla bi cijeli svijet jer se cijeli svijet oslonio na Ameriku i njezinu ekonomiju. Ameriku treba nagrizati polako kroz desetljeća, raskidati jedan po jedan odnos i ona će sama propasti kada ne bude više toliko jakih svjetskih veza. Taj pad neće bit spektakularan, više će naličiti na globalni "pad" Velike Britanije. I dalje jaka, ali povučena i mirna. Amerika ima problem viška moći s kojim ne zna šta bi. Taj višak nije dovoljan da ugrozi Kinu i Rusiju pa je zato isfrustrirana.

Veliki brat

pre 5 godina

@(svrco, 31. oktobar 2018 23:31)

Čuj kome su dužni?
Pa pročitaj na internetu ko kupuje njihove obveznice.

Jesi li čuo da Kina ima preko 3000 milijardi dolara - samo što to nije sve u dolarima, nego u obveznicama FED-a. To je godinama bila najsigurnija investicija, jer je kamata nešto veća od inflacije, a nema praktično nikakvog rizika.

Sve dok ima onih koji će kupiti te obveznice, nema problema. Kad bi se ceo svet jagmio za naše obveznice, mogli bismo da štampamo koliko god nam treba, a kad treba da isplatimo te obveznice kad im istekne rok dospeća, odštampamo nove koje prodamo i tim novcem platimo te prethodne.

Samo što SAD svake godine štampaju sve više obveznica - da pokriju deficit plus da plate one prethodne koje dospevaju za naplatu. Jednog momenta će rate za plaćanje duga dostići neodrživ nivo.


Kao i kod nas kad je bila frka tamo negde posle 2010. godine, otprilike je trećina budžeta trebala da ode na plaćanje rata za neke kratkoročne kredite, pa je 2011. i 2012. plasirano obveznica u vrednosti 5 milijardi evra, a najveći broj tih obveznica dospeva za naplatu 2021. godine, i to nekih 2 milijarde evra. Mislim da je ove godine plaćeno milijardu ili 750 miliona, zaboravio sam, ali će te 2021. godine biti frka da se isplati 2 milijarde, a mnoge privatne firme koje su u Srbiji zadnjih 20 godina profitabilne zatvaraju se, što zbog nepovoljne političko-ekonomske klime, što zbog nedostatka majstora, tako da je budžet sve tanji.

Amerikano

pre 5 godina

Mozda ste u pravu (misim Sputnik, od koga prepisujete). Al za 300 godina. Možda. Al od toga vama, leba nema. A ja zaradio $10,000 na FANG Stocks, danas ... Pa Vi vidite, dali ate Igrači ili Navijači !

Papa Amerikano

pre 5 godina

Treba neko da objavi sva Vaša predvidjanja propasti Amerike, objavljena u zadnjih 10 godina.,.. pa Vi ste 0 od 1,000 ! Ahaha

stranger

pre 5 godina

Ko o cemu srpski nacionalista o propasti Amerike. A kad mu pomenes Drazu u losem kontekstu onda kao argument da je Cica bio pozitivac isticu odlikovanje od Trumana. Kao argument o pozitivnoj ulozi Srbije koriste i govor Woodrow Wilson-a o Srbima. A naravno najveci argument o Srbima kao velikom narodu je uspeh Nikole Tesle koji je to sve ostvario u zloj i mrskoj Americi.

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@Nikako mi nije jasno kako odlazak u penziju nekoga ko 40 godina uplaćuje u penzijski fond predstavlja povećanje javnih rashoda. Ako se samo 100 dolara mesečno uplaćuje (a uplaćuje se više) to bi bilo 48.000 dolara za 40 godina. Dovoljno, bez ikakvih kamata, da čovek dobija 500 dolara mesečno 20 godina (dakle do 85. godine). Ova priča se prodaje širom sveta i niko ne pita gde su otišle te pare i ko se drznuo da raspolaže njima.
(Sloba, 31. oktobar 2018 20:49)
Tebi lose ide matematika ili se zezas, 40 godina ili 480 mesecnih uplata po 100$ jeste 48000$, ali 20 godina ili 240 mesenih uplata po 500$ je koliko? Evo da ti kazem 120000$, dobrano vise od tih 48000$ koje je uplaceno ;)...

achitwn

pre 5 godina

U Americi je strava. Jedino sto mora da se radi jako , jako puno ali isplati se i svi su ljubazni. Nema smrknutih faca kao kod nas. Kad izadjes sa posla ti si car i tvoj dolar svi cene. Sve ostalo je laganica, poslovi se zavrsavaju lako i brzo, a red se mora postovati. Fer.
(Polo, 31. oktobar 2018 21:53)amen bro. In medias res ovo za smrknute face.

achitwn

pre 5 godina

. U isto vreme u SAD ce bogati penzioneri kupovati nekretnine da bi ih izdavali i dopunili primanja od penzija. To ce uciniti kupovinu kuce ili stana skoro nemogucim za vecinu mladih. Socijalne razlike ce nastaviti da se produbljuju. Kako ce to da se zavrsi niko nezna. Zanimljivo.
(Dragan, 31. oktobar 2018 19:30)
U USA bogati penzioneri ne kupuju stanove za izdqvanje. Oni trose tad ustesjevine iz fondova na putovanja i ostale zezalice.

Sale

pre 5 godina

Da nije vas i Srpskih medija ne bi znao da je u Americi apokalipsa, a zivim u Americi...

Cisto da znate deficit od 700 milijardi je za Amere nista... toliko godisnje daju za vojsku ...

achitwn

pre 5 godina

Ovi lupaju gluposti. Tamo nije penzioni sistem kao u Srbiji. Za penziju svako sam brine i uplaćuje osiguranje, sklad. Pametni uplaćuju u tri i žele da bar jedan preživi do početka njihove penzije.
(Aleks, 31. oktobar 2018 19:25)
Delimicno tacno. Deo penzije je social security koji dolazi iz drzavnognfonda, deo od samo-uplacivanjanu 401k fondove i treci je u penziji koje poneka firma jos uplacuje za zaposlene, ali taj dio izumire.

Daleko sam ja

pre 5 godina

Hajde da i ja nesto napisem koji zivi i radi u toj po vama propaloj Americi.Nikad nije bilo lakse naci posao nego u zadnjih godinu dana.Nikada se nije vise gradilo,na svakom koraku se nesto pravi i putevi sredjuju.Da mi netko od vas objasni kome su oni duzni te silne pare,ko kontrolise MMF,ko najvise putuje,ko je svjetski motor u inovacijama i jos mnogo toga?Eto propade,ja dobijam platu svake sedmice,i za tu jednu sedmicu zaradim kao netko tamo za godinu dana sa nekim vasim prosjecnim primanjima.Pozdrav

kako da ne

pre 5 godina

@Predragg
O cemu pricas? Pa i dobro je smanjiti poreze, svakako ce se taj novac tebe kao gradjanina uliti negde kada kupujes sta ja znam. Sta je lose Svajcarcima? Maksimum je 40% ukupno, kazem ukupno jer u tome spada federalni, kantonalni i opstinski porez. Imate kantone gde ce vam porez maksimalno biti 29%. U tih 29% spadaju i federalni, kantonalni i opstinski. Npr ako je 30% federalni je max 8-9% sto ide u drzavnu kasu, nekih 12-13% ide kantonu i ostatak opstini. Tako to radi ozbiljna drzava koja radi na tome da svaki region, svaka opstina, kanton mogu da zive i raspolazu. Da li nedostaje za penzije? Ne. Da li nedostaje za nesto? Ne. To su price ove gospodje, jer mora da napadne ovog Trampa. Niti sam njegov fan niti ne znam ni ja sta. Covek je u pravu kada je olaksao za poreze, vise ce se prijaviti tj zaposliti i vise ce isti taj narod trositi sto je dobro za ekonomiju, najbitnije je da se para okrece. Ako se ne okrece, sve puca. Primer Srbija. Deru sa nametima, a male plate. Narod ne trosi

Ludi Milojko

pre 5 godina

Da objasnim nešto: ako bi propala američka ekonomija, tj US$, to bi izazvalo svetsku ek. krizu ravnu onoj iz 30-tih godina prošlog veka. zašto? Zato što su ekonomije G20, a posebno G7 povezane kao "spojeni sudovi" i kolaps dolara istog trenutka bi povukao sve ostale "rezervne valute". To bi napravilo HAOS u ostatku sveta i neverovatno siromaštvo, socijalne i ostale nemire. E sada ako se uzme da je Amerka dužna 20.000 milijardi $, da su sve "razvijene" evropske države dužne 150% i više od GDP svaki scenario je moguć. Nijedna od tih država nije u mogućnosti da vrati taj dug bez devalvavacije valute, a to bi bila klasična pljačka!!! Nimalo nije naivna situacuja!!!!

Pantagruel

pre 5 godina

А да смањите ратовање по свету и трку у наоружању, то вам није пало на памет?

iiiiiii

pre 5 godina

Sto volim kad vidim ovakve naslove i ovakve vesti...a raja se samo sladi i iscekuje.
Amerika, nikada, ali nikada nece potonuti bez da povuce celi svet sa sobom na dno...

Polo

pre 5 godina

U Americi je strava. Jedino sto mora da se radi jako , jako puno ali isplati se i svi su ljubazni. Nema smrknutih faca kao kod nas. Kad izadjes sa posla ti si car i tvoj dolar svi cene. Sve ostalo je laganica, poslovi se zavrsavaju lako i brzo, a red se mora postovati. Fer.

marko

pre 5 godina

Normalno da je skočio deficit kad je Tramp smanjio porez najbogatijima u nadi da će to bustovati ekonomiju.
Već viđeno u to se kunu republikanci ekonomija "prelivanja na dole" ( trickle down), koja u praksi ne daje rezultate. Najsiromašnije savezne države u SAD su republikanske. Teški šarlatan vodi SAD.

Nolov

pre 5 godina

@Dragan
Nece se taj odnos penzionera i radnoka promjeniti godinama jer broj stanovnika raste i za 20 godina je porastao za 30 miliona i jos raste.Radno sposobni dolaze i uplacuju u penziono. Broj penzionera treba da bude isti kao broj maloljetnih a to je u USa slucaj.

lol

pre 5 godina

nijedna velika drzava ne moze da propadne preko noci tako da ne znam sta nije tacno u izjavi da amerika propada, pa oni propadaju jos od prvog pada berze, silovanjem i pijenjem krvi ostatku sveta uspevaju ovoliko dugo da izdrze, ne znamo koliko ce jos trajati ali znamo da nicija nije do zore gorila pa nece ni njihova, propadale su civilizacije (a kamoli drzave) koje su postojale milenijumima a ne neka vestacka tvorevina najveceg evropskog olosa koja ne postoji ni citavih 250 godina. pa oni nemaju ni istoriju, ni kulturu, ni tradiciju, samo pogledajte njihove emisije, kod njih je "antic" nesto iz 19og veka, dajte molim vas... oni su u istorijskom pismu jedna mala tackica, potpuno nebitni (kompleks malih naroda, imamo i u komsiluku primer), to sto danasnji sve sve gleda kroz materijalna dobra (sto opet amerika potencira), to je bolest danasnjice... tradicija njihova? pa drzavu su genocidom stvorili, pa su se "lepo vaspitani" evropljani medjusobno klali, al onda su se dogovorili da ipak mogu jedni sa drugima ali da ce crnce dalje maltretirati. tvorevina kao sto je amerika, sustinski ni ne postoji. koju kulturu oni imaju? sta oni imaju zapravo, osim novca, kog su stekli otimanjem, ubijanjem, ratovanjem, ucenama... ko ovo ne vidi, i ne moze da shvati, njemu niko ne moze objasniti. ko ovo razume, njemu ne treba nikakav sputnjik ili ne znam koji glupi izvori da mu to otkriju. za kraj, za vas napacene ljude: kultura, tradicija, istorija, moral, cast, postenje (1500max)> novac, UVEK!

drmr

pre 5 godina

O Bože ni u ludom besu ne bi pomislili da smanje OGROMAN vojni budzet pa da uravnoteže dug na taj način.

Jak ekonomista ova gospodja Jelen. Treba da se stidi svoje sede kose.

Kosovic

pre 5 godina

Lista zemalja po bogatstvu (imovina-dug) se nalazi na:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_wealth

US prva, Rusija isa Svajcarske ili Spanije (zato Rusi beze tamo a ne obratno).

Ovakve vesti su mozda radile 70tih, danas sa internetom je smesno i pisati ovo. SSSR je prsao a bio je pojam moci za danasnju Rusiju. Dok Srbi cekaju da Rusiua ojaca ode Kosovo i Krajina onima koji su imali pametnije politicare koji su se kladili na US. Dok se Srbi opredele za pravu stranu stvarno ce propasti US.

Eidos

pre 5 godina

Mnogi se raduju propasti SAD-a,a zapravo to je poslednje sto bilo kojoj zemlji treba.Pa njihova ekonomija ima toliki uticaj na Svet,da bi sa njenom propasti,propalo jos dosta toga po svetu,svi bi osetili tu propast poprilicno.. Ljudi moraju da nauce da gledaju dalje od mrznje i da gledaju sta je najbolje po nas,a propast jedne takve ekonomije svakako nije.

Sloba

pre 5 godina

Nikako mi nije jasno kako odlazak u penziju nekoga ko 40 godina uplaćuje u penzijski fond predstavlja povećanje javnih rashoda. Ako se samo 100 dolara mesečno uplaćuje (a uplaćuje se više) to bi bilo 48.000 dolara za 40 godina. Dovoljno, bez ikakvih kamata, da čovek dobija 500 dolara mesečno 20 godina (dakle do 85. godine). Ova priča se prodaje širom sveta i niko ne pita gde su otišle te pare i ko se drznuo da raspolaže njima.

N4

pre 5 godina

Americki dug je realan problem cije resavanje ce biti bolno za sve. Sa ovim se slazu svi ekonomisti a ne samo ruski. Dolar se trazi samo dok se u njega veruje a sto ga vise stampas - poverenje je manje.

Aleks

pre 5 godina

Ovi lupaju gluposti. Tamo nije penzioni sistem kao u Srbiji. Za penziju svako sam brine i uplaćuje osiguranje, sklad. Pametni uplaćuju u tri i žele da bar jedan preživi do početka njihove penzije.

Veljko

pre 5 godina

Jel' izvor Sputnjik? Koliko puta sam već ovako nešto peočitao od liberalnih ekonimista koje podržavaju demokrate.. ii ništa, nikad bolja ekonomska situacija u USA.

kraja

pre 5 godina

"Jelen je napomenula da će se ta situacija samo pogoršati jer sve više pripadnika generacije rođene u godinama posle Drugog svetskog rata (bejbi bum generacija) odlazi u penziju, što će uticati na povećanje rashoda za penzije i programe zdravstvene zaštite."

...a ta generacija nije gradila ameriku i nije punila budzet...???
...gde nalaze budale u ovolikom broju...???
...niki hejli 1, 2, 3...
...da se slucajno setila da smanje vojni budzet za koju stotinu milijardi, finansiranje kojekakvih cia, fbi, nsa i svih onih koje rade u sivoj zoni, a ne zna se koliko novca odvlace iz budzeta...
...pa niko ne napada ameriku, niti ima nameru, a oni se stalno naoruzavajuu i spremaju za neki rat...!!!

anto

pre 5 godina

ministri i bankari diljem planete bi bili najsretniji kada bi mogli na neki nacin eliminirati umirovljenike, kako bi im oteli ono sto su godinama izdvajali.


anti-robin hood

otimaju siromasnima kako bi davali bogatima

Propala Amerika, ali sutra

pre 5 godina

Moskovska "Pravda" je jos 1961. prorocki objavila da ce Amerika propasti brzo, dok se i kod nas zapatila ona "Amerika i Engleska bice zemlja proleterska..." Sve su pogodili, a luconose Tanjug i Sputnjik nastavljaju svetlu tradiciju.

Dragan

pre 5 godina

Svaka zemlja pre ili kasnije prolazi kroz period kada je vecina stanovnistva radno sposobna pracen periodom kada je vecina stanovnistva u penziji. Taj demografski udar neminovno donosi socialne potrese i ekonomske teskoce. Mali broj mladih i onih u srednjim godinama su preglasani od strane starije vecine i moraju ili da saviju ledja i kako tako izdrzavaju tu vecinu ili odu u neku drugu sredinu. Rusija polako izlazi iz te demografske zamke zahvaljujuci kracem zivotnom veku muskog stanovnistva. Ko kaze da votka nije dobra za ekonomiju? Videcemo kako stvari stoje u zemlji koja ce pre ili kasnije imati viska stambenog prostora, koji je najveca stavka u porodicnim budzetima. Manje pritisnuta radna snaga ce biti izbirljivija za poslove a bice ih i manje. U isto vreme u SAD ce bogati penzioneri kupovati nekretnine da bi ih izdavali i dopunili primanja od penzija. To ce uciniti kupovinu kuce ili stana skoro nemogucim za vecinu mladih. Socijalne razlike ce nastaviti da se produbljuju. Kako ce to da se zavrsi niko nezna. Zanimljivo.

Infowar

pre 5 godina

Neka Amerikanci zahvale trampu, i republikancima, jer je uveo novi zakon o taksama gde je oslobodio placanja poreza najbogatije korporacije ,oko 1% u SAD, i sto ce na dugi rok unistiti Ameriku.Idu polako ga argentinskom scenariju.

anto

pre 5 godina

ministri i bankari diljem planete bi bili najsretniji kada bi mogli na neki nacin eliminirati umirovljenike, kako bi im oteli ono sto su godinama izdvajali.


anti-robin hood

otimaju siromasnima kako bi davali bogatima

kraja

pre 5 godina

"Jelen je napomenula da će se ta situacija samo pogoršati jer sve više pripadnika generacije rođene u godinama posle Drugog svetskog rata (bejbi bum generacija) odlazi u penziju, što će uticati na povećanje rashoda za penzije i programe zdravstvene zaštite."

...a ta generacija nije gradila ameriku i nije punila budzet...???
...gde nalaze budale u ovolikom broju...???
...niki hejli 1, 2, 3...
...da se slucajno setila da smanje vojni budzet za koju stotinu milijardi, finansiranje kojekakvih cia, fbi, nsa i svih onih koje rade u sivoj zoni, a ne zna se koliko novca odvlace iz budzeta...
...pa niko ne napada ameriku, niti ima nameru, a oni se stalno naoruzavajuu i spremaju za neki rat...!!!

Propala Amerika, ali sutra

pre 5 godina

Moskovska "Pravda" je jos 1961. prorocki objavila da ce Amerika propasti brzo, dok se i kod nas zapatila ona "Amerika i Engleska bice zemlja proleterska..." Sve su pogodili, a luconose Tanjug i Sputnjik nastavljaju svetlu tradiciju.

Sloba

pre 5 godina

Nikako mi nije jasno kako odlazak u penziju nekoga ko 40 godina uplaćuje u penzijski fond predstavlja povećanje javnih rashoda. Ako se samo 100 dolara mesečno uplaćuje (a uplaćuje se više) to bi bilo 48.000 dolara za 40 godina. Dovoljno, bez ikakvih kamata, da čovek dobija 500 dolara mesečno 20 godina (dakle do 85. godine). Ova priča se prodaje širom sveta i niko ne pita gde su otišle te pare i ko se drznuo da raspolaže njima.

Dragan

pre 5 godina

Svaka zemlja pre ili kasnije prolazi kroz period kada je vecina stanovnistva radno sposobna pracen periodom kada je vecina stanovnistva u penziji. Taj demografski udar neminovno donosi socialne potrese i ekonomske teskoce. Mali broj mladih i onih u srednjim godinama su preglasani od strane starije vecine i moraju ili da saviju ledja i kako tako izdrzavaju tu vecinu ili odu u neku drugu sredinu. Rusija polako izlazi iz te demografske zamke zahvaljujuci kracem zivotnom veku muskog stanovnistva. Ko kaze da votka nije dobra za ekonomiju? Videcemo kako stvari stoje u zemlji koja ce pre ili kasnije imati viska stambenog prostora, koji je najveca stavka u porodicnim budzetima. Manje pritisnuta radna snaga ce biti izbirljivija za poslove a bice ih i manje. U isto vreme u SAD ce bogati penzioneri kupovati nekretnine da bi ih izdavali i dopunili primanja od penzija. To ce uciniti kupovinu kuce ili stana skoro nemogucim za vecinu mladih. Socijalne razlike ce nastaviti da se produbljuju. Kako ce to da se zavrsi niko nezna. Zanimljivo.

Polo

pre 5 godina

U Americi je strava. Jedino sto mora da se radi jako , jako puno ali isplati se i svi su ljubazni. Nema smrknutih faca kao kod nas. Kad izadjes sa posla ti si car i tvoj dolar svi cene. Sve ostalo je laganica, poslovi se zavrsavaju lako i brzo, a red se mora postovati. Fer.

Veljko

pre 5 godina

Jel' izvor Sputnjik? Koliko puta sam već ovako nešto peočitao od liberalnih ekonimista koje podržavaju demokrate.. ii ništa, nikad bolja ekonomska situacija u USA.

Aleks

pre 5 godina

Ovi lupaju gluposti. Tamo nije penzioni sistem kao u Srbiji. Za penziju svako sam brine i uplaćuje osiguranje, sklad. Pametni uplaćuju u tri i žele da bar jedan preživi do početka njihove penzije.

Eidos

pre 5 godina

Mnogi se raduju propasti SAD-a,a zapravo to je poslednje sto bilo kojoj zemlji treba.Pa njihova ekonomija ima toliki uticaj na Svet,da bi sa njenom propasti,propalo jos dosta toga po svetu,svi bi osetili tu propast poprilicno.. Ljudi moraju da nauce da gledaju dalje od mrznje i da gledaju sta je najbolje po nas,a propast jedne takve ekonomije svakako nije.

iiiiiii

pre 5 godina

Sto volim kad vidim ovakve naslove i ovakve vesti...a raja se samo sladi i iscekuje.
Amerika, nikada, ali nikada nece potonuti bez da povuce celi svet sa sobom na dno...

lol

pre 5 godina

nijedna velika drzava ne moze da propadne preko noci tako da ne znam sta nije tacno u izjavi da amerika propada, pa oni propadaju jos od prvog pada berze, silovanjem i pijenjem krvi ostatku sveta uspevaju ovoliko dugo da izdrze, ne znamo koliko ce jos trajati ali znamo da nicija nije do zore gorila pa nece ni njihova, propadale su civilizacije (a kamoli drzave) koje su postojale milenijumima a ne neka vestacka tvorevina najveceg evropskog olosa koja ne postoji ni citavih 250 godina. pa oni nemaju ni istoriju, ni kulturu, ni tradiciju, samo pogledajte njihove emisije, kod njih je "antic" nesto iz 19og veka, dajte molim vas... oni su u istorijskom pismu jedna mala tackica, potpuno nebitni (kompleks malih naroda, imamo i u komsiluku primer), to sto danasnji sve sve gleda kroz materijalna dobra (sto opet amerika potencira), to je bolest danasnjice... tradicija njihova? pa drzavu su genocidom stvorili, pa su se "lepo vaspitani" evropljani medjusobno klali, al onda su se dogovorili da ipak mogu jedni sa drugima ali da ce crnce dalje maltretirati. tvorevina kao sto je amerika, sustinski ni ne postoji. koju kulturu oni imaju? sta oni imaju zapravo, osim novca, kog su stekli otimanjem, ubijanjem, ratovanjem, ucenama... ko ovo ne vidi, i ne moze da shvati, njemu niko ne moze objasniti. ko ovo razume, njemu ne treba nikakav sputnjik ili ne znam koji glupi izvori da mu to otkriju. za kraj, za vas napacene ljude: kultura, tradicija, istorija, moral, cast, postenje (1500max)> novac, UVEK!

Ludi Milojko

pre 5 godina

Da objasnim nešto: ako bi propala američka ekonomija, tj US$, to bi izazvalo svetsku ek. krizu ravnu onoj iz 30-tih godina prošlog veka. zašto? Zato što su ekonomije G20, a posebno G7 povezane kao "spojeni sudovi" i kolaps dolara istog trenutka bi povukao sve ostale "rezervne valute". To bi napravilo HAOS u ostatku sveta i neverovatno siromaštvo, socijalne i ostale nemire. E sada ako se uzme da je Amerka dužna 20.000 milijardi $, da su sve "razvijene" evropske države dužne 150% i više od GDP svaki scenario je moguć. Nijedna od tih država nije u mogućnosti da vrati taj dug bez devalvavacije valute, a to bi bila klasična pljačka!!! Nimalo nije naivna situacuja!!!!

Kosovic

pre 5 godina

Lista zemalja po bogatstvu (imovina-dug) se nalazi na:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_wealth

US prva, Rusija isa Svajcarske ili Spanije (zato Rusi beze tamo a ne obratno).

Ovakve vesti su mozda radile 70tih, danas sa internetom je smesno i pisati ovo. SSSR je prsao a bio je pojam moci za danasnju Rusiju. Dok Srbi cekaju da Rusiua ojaca ode Kosovo i Krajina onima koji su imali pametnije politicare koji su se kladili na US. Dok se Srbi opredele za pravu stranu stvarno ce propasti US.

marko

pre 5 godina

Normalno da je skočio deficit kad je Tramp smanjio porez najbogatijima u nadi da će to bustovati ekonomiju.
Već viđeno u to se kunu republikanci ekonomija "prelivanja na dole" ( trickle down), koja u praksi ne daje rezultate. Najsiromašnije savezne države u SAD su republikanske. Teški šarlatan vodi SAD.

kako da ne

pre 5 godina

@Predragg
O cemu pricas? Pa i dobro je smanjiti poreze, svakako ce se taj novac tebe kao gradjanina uliti negde kada kupujes sta ja znam. Sta je lose Svajcarcima? Maksimum je 40% ukupno, kazem ukupno jer u tome spada federalni, kantonalni i opstinski porez. Imate kantone gde ce vam porez maksimalno biti 29%. U tih 29% spadaju i federalni, kantonalni i opstinski. Npr ako je 30% federalni je max 8-9% sto ide u drzavnu kasu, nekih 12-13% ide kantonu i ostatak opstini. Tako to radi ozbiljna drzava koja radi na tome da svaki region, svaka opstina, kanton mogu da zive i raspolazu. Da li nedostaje za penzije? Ne. Da li nedostaje za nesto? Ne. To su price ove gospodje, jer mora da napadne ovog Trampa. Niti sam njegov fan niti ne znam ni ja sta. Covek je u pravu kada je olaksao za poreze, vise ce se prijaviti tj zaposliti i vise ce isti taj narod trositi sto je dobro za ekonomiju, najbitnije je da se para okrece. Ako se ne okrece, sve puca. Primer Srbija. Deru sa nametima, a male plate. Narod ne trosi

N4

pre 5 godina

Americki dug je realan problem cije resavanje ce biti bolno za sve. Sa ovim se slazu svi ekonomisti a ne samo ruski. Dolar se trazi samo dok se u njega veruje a sto ga vise stampas - poverenje je manje.

Nolov

pre 5 godina

@Dragan
Nece se taj odnos penzionera i radnoka promjeniti godinama jer broj stanovnika raste i za 20 godina je porastao za 30 miliona i jos raste.Radno sposobni dolaze i uplacuju u penziono. Broj penzionera treba da bude isti kao broj maloljetnih a to je u USa slucaj.

Pantagruel

pre 5 godina

А да смањите ратовање по свету и трку у наоружању, то вам није пало на памет?

drmr

pre 5 godina

O Bože ni u ludom besu ne bi pomislili da smanje OGROMAN vojni budzet pa da uravnoteže dug na taj način.

Jak ekonomista ova gospodja Jelen. Treba da se stidi svoje sede kose.

gulag

pre 5 godina

Amerika je prevelika ekonomski da bi se isplatilo da naglo propadne. Povukla bi cijeli svijet jer se cijeli svijet oslonio na Ameriku i njezinu ekonomiju. Ameriku treba nagrizati polako kroz desetljeća, raskidati jedan po jedan odnos i ona će sama propasti kada ne bude više toliko jakih svjetskih veza. Taj pad neće bit spektakularan, više će naličiti na globalni "pad" Velike Britanije. I dalje jaka, ali povučena i mirna. Amerika ima problem viška moći s kojim ne zna šta bi. Taj višak nije dovoljan da ugrozi Kinu i Rusiju pa je zato isfrustrirana.

Daleko sam ja

pre 5 godina

Hajde da i ja nesto napisem koji zivi i radi u toj po vama propaloj Americi.Nikad nije bilo lakse naci posao nego u zadnjih godinu dana.Nikada se nije vise gradilo,na svakom koraku se nesto pravi i putevi sredjuju.Da mi netko od vas objasni kome su oni duzni te silne pare,ko kontrolise MMF,ko najvise putuje,ko je svjetski motor u inovacijama i jos mnogo toga?Eto propade,ja dobijam platu svake sedmice,i za tu jednu sedmicu zaradim kao netko tamo za godinu dana sa nekim vasim prosjecnim primanjima.Pozdrav

Infowar

pre 5 godina

Neka Amerikanci zahvale trampu, i republikancima, jer je uveo novi zakon o taksama gde je oslobodio placanja poreza najbogatije korporacije ,oko 1% u SAD, i sto ce na dugi rok unistiti Ameriku.Idu polako ga argentinskom scenariju.

Papa Amerikano

pre 5 godina

Treba neko da objavi sva Vaša predvidjanja propasti Amerike, objavljena u zadnjih 10 godina.,.. pa Vi ste 0 od 1,000 ! Ahaha

Veliki brat

pre 5 godina

@(svrco, 31. oktobar 2018 23:31)

Čuj kome su dužni?
Pa pročitaj na internetu ko kupuje njihove obveznice.

Jesi li čuo da Kina ima preko 3000 milijardi dolara - samo što to nije sve u dolarima, nego u obveznicama FED-a. To je godinama bila najsigurnija investicija, jer je kamata nešto veća od inflacije, a nema praktično nikakvog rizika.

Sve dok ima onih koji će kupiti te obveznice, nema problema. Kad bi se ceo svet jagmio za naše obveznice, mogli bismo da štampamo koliko god nam treba, a kad treba da isplatimo te obveznice kad im istekne rok dospeća, odštampamo nove koje prodamo i tim novcem platimo te prethodne.

Samo što SAD svake godine štampaju sve više obveznica - da pokriju deficit plus da plate one prethodne koje dospevaju za naplatu. Jednog momenta će rate za plaćanje duga dostići neodrživ nivo.


Kao i kod nas kad je bila frka tamo negde posle 2010. godine, otprilike je trećina budžeta trebala da ode na plaćanje rata za neke kratkoročne kredite, pa je 2011. i 2012. plasirano obveznica u vrednosti 5 milijardi evra, a najveći broj tih obveznica dospeva za naplatu 2021. godine, i to nekih 2 milijarde evra. Mislim da je ove godine plaćeno milijardu ili 750 miliona, zaboravio sam, ali će te 2021. godine biti frka da se isplati 2 milijarde, a mnoge privatne firme koje su u Srbiji zadnjih 20 godina profitabilne zatvaraju se, što zbog nepovoljne političko-ekonomske klime, što zbog nedostatka majstora, tako da je budžet sve tanji.

achitwn

pre 5 godina

U Americi je strava. Jedino sto mora da se radi jako , jako puno ali isplati se i svi su ljubazni. Nema smrknutih faca kao kod nas. Kad izadjes sa posla ti si car i tvoj dolar svi cene. Sve ostalo je laganica, poslovi se zavrsavaju lako i brzo, a red se mora postovati. Fer.
(Polo, 31. oktobar 2018 21:53)amen bro. In medias res ovo za smrknute face.

stranger

pre 5 godina

Ko o cemu srpski nacionalista o propasti Amerike. A kad mu pomenes Drazu u losem kontekstu onda kao argument da je Cica bio pozitivac isticu odlikovanje od Trumana. Kao argument o pozitivnoj ulozi Srbije koriste i govor Woodrow Wilson-a o Srbima. A naravno najveci argument o Srbima kao velikom narodu je uspeh Nikole Tesle koji je to sve ostvario u zloj i mrskoj Americi.

Amerikano

pre 5 godina

Mozda ste u pravu (misim Sputnik, od koga prepisujete). Al za 300 godina. Možda. Al od toga vama, leba nema. A ja zaradio $10,000 na FANG Stocks, danas ... Pa Vi vidite, dali ate Igrači ili Navijači !

Sale

pre 5 godina

Da nije vas i Srpskih medija ne bi znao da je u Americi apokalipsa, a zivim u Americi...

Cisto da znate deficit od 700 milijardi je za Amere nista... toliko godisnje daju za vojsku ...

disko nindža

pre 5 godina

izjavila bivša predsednica FED-a za CNBC. Preneo Tanjug.
Svi znamo ko je Tanjug ali vest je preneta korektno i izvor je relevantan samo je naslov mamac.

achitwn

pre 5 godina

Ovi lupaju gluposti. Tamo nije penzioni sistem kao u Srbiji. Za penziju svako sam brine i uplaćuje osiguranje, sklad. Pametni uplaćuju u tri i žele da bar jedan preživi do početka njihove penzije.
(Aleks, 31. oktobar 2018 19:25)
Delimicno tacno. Deo penzije je social security koji dolazi iz drzavnognfonda, deo od samo-uplacivanjanu 401k fondove i treci je u penziji koje poneka firma jos uplacuje za zaposlene, ali taj dio izumire.

achitwn

pre 5 godina

. U isto vreme u SAD ce bogati penzioneri kupovati nekretnine da bi ih izdavali i dopunili primanja od penzija. To ce uciniti kupovinu kuce ili stana skoro nemogucim za vecinu mladih. Socijalne razlike ce nastaviti da se produbljuju. Kako ce to da se zavrsi niko nezna. Zanimljivo.
(Dragan, 31. oktobar 2018 19:30)
U USA bogati penzioneri ne kupuju stanove za izdqvanje. Oni trose tad ustesjevine iz fondova na putovanja i ostale zezalice.

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@Nikako mi nije jasno kako odlazak u penziju nekoga ko 40 godina uplaćuje u penzijski fond predstavlja povećanje javnih rashoda. Ako se samo 100 dolara mesečno uplaćuje (a uplaćuje se više) to bi bilo 48.000 dolara za 40 godina. Dovoljno, bez ikakvih kamata, da čovek dobija 500 dolara mesečno 20 godina (dakle do 85. godine). Ova priča se prodaje širom sveta i niko ne pita gde su otišle te pare i ko se drznuo da raspolaže njima.
(Sloba, 31. oktobar 2018 20:49)
Tebi lose ide matematika ili se zezas, 40 godina ili 480 mesecnih uplata po 100$ jeste 48000$, ali 20 godina ili 240 mesenih uplata po 500$ je koliko? Evo da ti kazem 120000$, dobrano vise od tih 48000$ koje je uplaceno ;)...

^_^

pre 5 godina

@sale, to je zato sto su Ameri sami sebi dali za pravo da stampaju koliko god zele zato sto im se moze. Ukratko, amerikanci imaju neogranicenu kolicinu novca, a to zlato koje kao pokriva I ne postoji. Jbg kad si najveca sila na svetu I diktiras ratovima I pretnjama sve smes....

Veljko

pre 5 godina

Jel' izvor Sputnjik? Koliko puta sam već ovako nešto peočitao od liberalnih ekonimista koje podržavaju demokrate.. ii ništa, nikad bolja ekonomska situacija u USA.

Propala Amerika, ali sutra

pre 5 godina

Moskovska "Pravda" je jos 1961. prorocki objavila da ce Amerika propasti brzo, dok se i kod nas zapatila ona "Amerika i Engleska bice zemlja proleterska..." Sve su pogodili, a luconose Tanjug i Sputnjik nastavljaju svetlu tradiciju.

lol

pre 5 godina

nijedna velika drzava ne moze da propadne preko noci tako da ne znam sta nije tacno u izjavi da amerika propada, pa oni propadaju jos od prvog pada berze, silovanjem i pijenjem krvi ostatku sveta uspevaju ovoliko dugo da izdrze, ne znamo koliko ce jos trajati ali znamo da nicija nije do zore gorila pa nece ni njihova, propadale su civilizacije (a kamoli drzave) koje su postojale milenijumima a ne neka vestacka tvorevina najveceg evropskog olosa koja ne postoji ni citavih 250 godina. pa oni nemaju ni istoriju, ni kulturu, ni tradiciju, samo pogledajte njihove emisije, kod njih je "antic" nesto iz 19og veka, dajte molim vas... oni su u istorijskom pismu jedna mala tackica, potpuno nebitni (kompleks malih naroda, imamo i u komsiluku primer), to sto danasnji sve sve gleda kroz materijalna dobra (sto opet amerika potencira), to je bolest danasnjice... tradicija njihova? pa drzavu su genocidom stvorili, pa su se "lepo vaspitani" evropljani medjusobno klali, al onda su se dogovorili da ipak mogu jedni sa drugima ali da ce crnce dalje maltretirati. tvorevina kao sto je amerika, sustinski ni ne postoji. koju kulturu oni imaju? sta oni imaju zapravo, osim novca, kog su stekli otimanjem, ubijanjem, ratovanjem, ucenama... ko ovo ne vidi, i ne moze da shvati, njemu niko ne moze objasniti. ko ovo razume, njemu ne treba nikakav sputnjik ili ne znam koji glupi izvori da mu to otkriju. za kraj, za vas napacene ljude: kultura, tradicija, istorija, moral, cast, postenje (1500max)> novac, UVEK!

Infowar

pre 5 godina

Neka Amerikanci zahvale trampu, i republikancima, jer je uveo novi zakon o taksama gde je oslobodio placanja poreza najbogatije korporacije ,oko 1% u SAD, i sto ce na dugi rok unistiti Ameriku.Idu polako ga argentinskom scenariju.

Kosovic

pre 5 godina

Lista zemalja po bogatstvu (imovina-dug) se nalazi na:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_wealth

US prva, Rusija isa Svajcarske ili Spanije (zato Rusi beze tamo a ne obratno).

Ovakve vesti su mozda radile 70tih, danas sa internetom je smesno i pisati ovo. SSSR je prsao a bio je pojam moci za danasnju Rusiju. Dok Srbi cekaju da Rusiua ojaca ode Kosovo i Krajina onima koji su imali pametnije politicare koji su se kladili na US. Dok se Srbi opredele za pravu stranu stvarno ce propasti US.

marko

pre 5 godina

Normalno da je skočio deficit kad je Tramp smanjio porez najbogatijima u nadi da će to bustovati ekonomiju.
Već viđeno u to se kunu republikanci ekonomija "prelivanja na dole" ( trickle down), koja u praksi ne daje rezultate. Najsiromašnije savezne države u SAD su republikanske. Teški šarlatan vodi SAD.

Eidos

pre 5 godina

Mnogi se raduju propasti SAD-a,a zapravo to je poslednje sto bilo kojoj zemlji treba.Pa njihova ekonomija ima toliki uticaj na Svet,da bi sa njenom propasti,propalo jos dosta toga po svetu,svi bi osetili tu propast poprilicno.. Ljudi moraju da nauce da gledaju dalje od mrznje i da gledaju sta je najbolje po nas,a propast jedne takve ekonomije svakako nije.

Aleks

pre 5 godina

Ovi lupaju gluposti. Tamo nije penzioni sistem kao u Srbiji. Za penziju svako sam brine i uplaćuje osiguranje, sklad. Pametni uplaćuju u tri i žele da bar jedan preživi do početka njihove penzije.

kraja

pre 5 godina

"Jelen je napomenula da će se ta situacija samo pogoršati jer sve više pripadnika generacije rođene u godinama posle Drugog svetskog rata (bejbi bum generacija) odlazi u penziju, što će uticati na povećanje rashoda za penzije i programe zdravstvene zaštite."

...a ta generacija nije gradila ameriku i nije punila budzet...???
...gde nalaze budale u ovolikom broju...???
...niki hejli 1, 2, 3...
...da se slucajno setila da smanje vojni budzet za koju stotinu milijardi, finansiranje kojekakvih cia, fbi, nsa i svih onih koje rade u sivoj zoni, a ne zna se koliko novca odvlace iz budzeta...
...pa niko ne napada ameriku, niti ima nameru, a oni se stalno naoruzavajuu i spremaju za neki rat...!!!

Sloba

pre 5 godina

Nikako mi nije jasno kako odlazak u penziju nekoga ko 40 godina uplaćuje u penzijski fond predstavlja povećanje javnih rashoda. Ako se samo 100 dolara mesečno uplaćuje (a uplaćuje se više) to bi bilo 48.000 dolara za 40 godina. Dovoljno, bez ikakvih kamata, da čovek dobija 500 dolara mesečno 20 godina (dakle do 85. godine). Ova priča se prodaje širom sveta i niko ne pita gde su otišle te pare i ko se drznuo da raspolaže njima.

Dragan

pre 5 godina

Svaka zemlja pre ili kasnije prolazi kroz period kada je vecina stanovnistva radno sposobna pracen periodom kada je vecina stanovnistva u penziji. Taj demografski udar neminovno donosi socialne potrese i ekonomske teskoce. Mali broj mladih i onih u srednjim godinama su preglasani od strane starije vecine i moraju ili da saviju ledja i kako tako izdrzavaju tu vecinu ili odu u neku drugu sredinu. Rusija polako izlazi iz te demografske zamke zahvaljujuci kracem zivotnom veku muskog stanovnistva. Ko kaze da votka nije dobra za ekonomiju? Videcemo kako stvari stoje u zemlji koja ce pre ili kasnije imati viska stambenog prostora, koji je najveca stavka u porodicnim budzetima. Manje pritisnuta radna snaga ce biti izbirljivija za poslove a bice ih i manje. U isto vreme u SAD ce bogati penzioneri kupovati nekretnine da bi ih izdavali i dopunili primanja od penzija. To ce uciniti kupovinu kuce ili stana skoro nemogucim za vecinu mladih. Socijalne razlike ce nastaviti da se produbljuju. Kako ce to da se zavrsi niko nezna. Zanimljivo.

N4

pre 5 godina

Americki dug je realan problem cije resavanje ce biti bolno za sve. Sa ovim se slazu svi ekonomisti a ne samo ruski. Dolar se trazi samo dok se u njega veruje a sto ga vise stampas - poverenje je manje.

drmr

pre 5 godina

O Bože ni u ludom besu ne bi pomislili da smanje OGROMAN vojni budzet pa da uravnoteže dug na taj način.

Jak ekonomista ova gospodja Jelen. Treba da se stidi svoje sede kose.

Pantagruel

pre 5 godina

А да смањите ратовање по свету и трку у наоружању, то вам није пало на памет?

Polo

pre 5 godina

U Americi je strava. Jedino sto mora da se radi jako , jako puno ali isplati se i svi su ljubazni. Nema smrknutih faca kao kod nas. Kad izadjes sa posla ti si car i tvoj dolar svi cene. Sve ostalo je laganica, poslovi se zavrsavaju lako i brzo, a red se mora postovati. Fer.

iiiiiii

pre 5 godina

Sto volim kad vidim ovakve naslove i ovakve vesti...a raja se samo sladi i iscekuje.
Amerika, nikada, ali nikada nece potonuti bez da povuce celi svet sa sobom na dno...

Nolov

pre 5 godina

@Dragan
Nece se taj odnos penzionera i radnoka promjeniti godinama jer broj stanovnika raste i za 20 godina je porastao za 30 miliona i jos raste.Radno sposobni dolaze i uplacuju u penziono. Broj penzionera treba da bude isti kao broj maloljetnih a to je u USa slucaj.

kako da ne

pre 5 godina

@Predragg
O cemu pricas? Pa i dobro je smanjiti poreze, svakako ce se taj novac tebe kao gradjanina uliti negde kada kupujes sta ja znam. Sta je lose Svajcarcima? Maksimum je 40% ukupno, kazem ukupno jer u tome spada federalni, kantonalni i opstinski porez. Imate kantone gde ce vam porez maksimalno biti 29%. U tih 29% spadaju i federalni, kantonalni i opstinski. Npr ako je 30% federalni je max 8-9% sto ide u drzavnu kasu, nekih 12-13% ide kantonu i ostatak opstini. Tako to radi ozbiljna drzava koja radi na tome da svaki region, svaka opstina, kanton mogu da zive i raspolazu. Da li nedostaje za penzije? Ne. Da li nedostaje za nesto? Ne. To su price ove gospodje, jer mora da napadne ovog Trampa. Niti sam njegov fan niti ne znam ni ja sta. Covek je u pravu kada je olaksao za poreze, vise ce se prijaviti tj zaposliti i vise ce isti taj narod trositi sto je dobro za ekonomiju, najbitnije je da se para okrece. Ako se ne okrece, sve puca. Primer Srbija. Deru sa nametima, a male plate. Narod ne trosi

Ludi Milojko

pre 5 godina

Da objasnim nešto: ako bi propala američka ekonomija, tj US$, to bi izazvalo svetsku ek. krizu ravnu onoj iz 30-tih godina prošlog veka. zašto? Zato što su ekonomije G20, a posebno G7 povezane kao "spojeni sudovi" i kolaps dolara istog trenutka bi povukao sve ostale "rezervne valute". To bi napravilo HAOS u ostatku sveta i neverovatno siromaštvo, socijalne i ostale nemire. E sada ako se uzme da je Amerka dužna 20.000 milijardi $, da su sve "razvijene" evropske države dužne 150% i više od GDP svaki scenario je moguć. Nijedna od tih država nije u mogućnosti da vrati taj dug bez devalvavacije valute, a to bi bila klasična pljačka!!! Nimalo nije naivna situacuja!!!!

gulag

pre 5 godina

Amerika je prevelika ekonomski da bi se isplatilo da naglo propadne. Povukla bi cijeli svijet jer se cijeli svijet oslonio na Ameriku i njezinu ekonomiju. Ameriku treba nagrizati polako kroz desetljeća, raskidati jedan po jedan odnos i ona će sama propasti kada ne bude više toliko jakih svjetskih veza. Taj pad neće bit spektakularan, više će naličiti na globalni "pad" Velike Britanije. I dalje jaka, ali povučena i mirna. Amerika ima problem viška moći s kojim ne zna šta bi. Taj višak nije dovoljan da ugrozi Kinu i Rusiju pa je zato isfrustrirana.

anto

pre 5 godina

ministri i bankari diljem planete bi bili najsretniji kada bi mogli na neki nacin eliminirati umirovljenike, kako bi im oteli ono sto su godinama izdvajali.


anti-robin hood

otimaju siromasnima kako bi davali bogatima

Amerikano

pre 5 godina

Mozda ste u pravu (misim Sputnik, od koga prepisujete). Al za 300 godina. Možda. Al od toga vama, leba nema. A ja zaradio $10,000 na FANG Stocks, danas ... Pa Vi vidite, dali ate Igrači ili Navijači !

stranger

pre 5 godina

Ko o cemu srpski nacionalista o propasti Amerike. A kad mu pomenes Drazu u losem kontekstu onda kao argument da je Cica bio pozitivac isticu odlikovanje od Trumana. Kao argument o pozitivnoj ulozi Srbije koriste i govor Woodrow Wilson-a o Srbima. A naravno najveci argument o Srbima kao velikom narodu je uspeh Nikole Tesle koji je to sve ostvario u zloj i mrskoj Americi.

Sale

pre 5 godina

Da nije vas i Srpskih medija ne bi znao da je u Americi apokalipsa, a zivim u Americi...

Cisto da znate deficit od 700 milijardi je za Amere nista... toliko godisnje daju za vojsku ...

Veliki brat

pre 5 godina

@(svrco, 31. oktobar 2018 23:31)

Čuj kome su dužni?
Pa pročitaj na internetu ko kupuje njihove obveznice.

Jesi li čuo da Kina ima preko 3000 milijardi dolara - samo što to nije sve u dolarima, nego u obveznicama FED-a. To je godinama bila najsigurnija investicija, jer je kamata nešto veća od inflacije, a nema praktično nikakvog rizika.

Sve dok ima onih koji će kupiti te obveznice, nema problema. Kad bi se ceo svet jagmio za naše obveznice, mogli bismo da štampamo koliko god nam treba, a kad treba da isplatimo te obveznice kad im istekne rok dospeća, odštampamo nove koje prodamo i tim novcem platimo te prethodne.

Samo što SAD svake godine štampaju sve više obveznica - da pokriju deficit plus da plate one prethodne koje dospevaju za naplatu. Jednog momenta će rate za plaćanje duga dostići neodrživ nivo.


Kao i kod nas kad je bila frka tamo negde posle 2010. godine, otprilike je trećina budžeta trebala da ode na plaćanje rata za neke kratkoročne kredite, pa je 2011. i 2012. plasirano obveznica u vrednosti 5 milijardi evra, a najveći broj tih obveznica dospeva za naplatu 2021. godine, i to nekih 2 milijarde evra. Mislim da je ove godine plaćeno milijardu ili 750 miliona, zaboravio sam, ali će te 2021. godine biti frka da se isplati 2 milijarde, a mnoge privatne firme koje su u Srbiji zadnjih 20 godina profitabilne zatvaraju se, što zbog nepovoljne političko-ekonomske klime, što zbog nedostatka majstora, tako da je budžet sve tanji.

^_^

pre 5 godina

@sale, to je zato sto su Ameri sami sebi dali za pravo da stampaju koliko god zele zato sto im se moze. Ukratko, amerikanci imaju neogranicenu kolicinu novca, a to zlato koje kao pokriva I ne postoji. Jbg kad si najveca sila na svetu I diktiras ratovima I pretnjama sve smes....

Daleko sam ja

pre 5 godina

Hajde da i ja nesto napisem koji zivi i radi u toj po vama propaloj Americi.Nikad nije bilo lakse naci posao nego u zadnjih godinu dana.Nikada se nije vise gradilo,na svakom koraku se nesto pravi i putevi sredjuju.Da mi netko od vas objasni kome su oni duzni te silne pare,ko kontrolise MMF,ko najvise putuje,ko je svjetski motor u inovacijama i jos mnogo toga?Eto propade,ja dobijam platu svake sedmice,i za tu jednu sedmicu zaradim kao netko tamo za godinu dana sa nekim vasim prosjecnim primanjima.Pozdrav

achitwn

pre 5 godina

U Americi je strava. Jedino sto mora da se radi jako , jako puno ali isplati se i svi su ljubazni. Nema smrknutih faca kao kod nas. Kad izadjes sa posla ti si car i tvoj dolar svi cene. Sve ostalo je laganica, poslovi se zavrsavaju lako i brzo, a red se mora postovati. Fer.
(Polo, 31. oktobar 2018 21:53)amen bro. In medias res ovo za smrknute face.

Papa Amerikano

pre 5 godina

Treba neko da objavi sva Vaša predvidjanja propasti Amerike, objavljena u zadnjih 10 godina.,.. pa Vi ste 0 od 1,000 ! Ahaha

disko nindža

pre 5 godina

izjavila bivša predsednica FED-a za CNBC. Preneo Tanjug.
Svi znamo ko je Tanjug ali vest je preneta korektno i izvor je relevantan samo je naslov mamac.

achitwn

pre 5 godina

Ovi lupaju gluposti. Tamo nije penzioni sistem kao u Srbiji. Za penziju svako sam brine i uplaćuje osiguranje, sklad. Pametni uplaćuju u tri i žele da bar jedan preživi do početka njihove penzije.
(Aleks, 31. oktobar 2018 19:25)
Delimicno tacno. Deo penzije je social security koji dolazi iz drzavnognfonda, deo od samo-uplacivanjanu 401k fondove i treci je u penziji koje poneka firma jos uplacuje za zaposlene, ali taj dio izumire.

achitwn

pre 5 godina

. U isto vreme u SAD ce bogati penzioneri kupovati nekretnine da bi ih izdavali i dopunili primanja od penzija. To ce uciniti kupovinu kuce ili stana skoro nemogucim za vecinu mladih. Socijalne razlike ce nastaviti da se produbljuju. Kako ce to da se zavrsi niko nezna. Zanimljivo.
(Dragan, 31. oktobar 2018 19:30)
U USA bogati penzioneri ne kupuju stanove za izdqvanje. Oni trose tad ustesjevine iz fondova na putovanja i ostale zezalice.

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@Nikako mi nije jasno kako odlazak u penziju nekoga ko 40 godina uplaćuje u penzijski fond predstavlja povećanje javnih rashoda. Ako se samo 100 dolara mesečno uplaćuje (a uplaćuje se više) to bi bilo 48.000 dolara za 40 godina. Dovoljno, bez ikakvih kamata, da čovek dobija 500 dolara mesečno 20 godina (dakle do 85. godine). Ova priča se prodaje širom sveta i niko ne pita gde su otišle te pare i ko se drznuo da raspolaže njima.
(Sloba, 31. oktobar 2018 20:49)
Tebi lose ide matematika ili se zezas, 40 godina ili 480 mesecnih uplata po 100$ jeste 48000$, ali 20 godina ili 240 mesenih uplata po 500$ je koliko? Evo da ti kazem 120000$, dobrano vise od tih 48000$ koje je uplaceno ;)...