Subota, 27.10.2018.

22:10

Više "nije politički korektan": Simpsonovi "ubijaju" Apua?

Izvor: B92

Više "nije politièki korektan": Simpsonovi "ubijaju" Apua? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Underlying problem celog Apu Nahasapeemapetilon slučaja: "Ali to MENE vređa/vređa MOJA osećanja!!!"... Krajnje sebično i arogantno kada bolje razmislite. Došli smo u situaciju da svaki pripadnik neke etničke i društvene grupe može blokirati bilo šta jer ga to, zaboga, osobno vređa. Ili to percipira uvredom za etničku/društvenu grupu kojoj pripada. Što reče legendarni Stephen Fry: "It's now very common to hear people say, 'I'm rather offended by that.' As if that gives them certain rights. It's actually nothing more than a whine. 'I find that offensive.' It has no meaning, it has no purpose, it has no reason to be respected as a phrase. 'I am offended by that.' Well, so f*cking what." So f*cking what indeed. Apu je, zaboga, problem. No, šta ćemo s Cletus Spucklerom, Groundskeeper Williem, Homerom, Chief Wiggumom, Snake Jailbirdom i mnogim, mnogim drugim The Simpsons likovima? A valjalo bi se podsetiti i da stereotipi, naročito nacionalni, postoje s razlogom. Radio sam s ljudima iz Indije, neki od njih su među najboljim ljudima koje znam, dok su drugi, nažalost, daleko od toga, a pride su i otelovljenje negativnih stereotipa o Indijcima. Zanimljivo je da i jednima i drugima lik Apua zapravo i ne smeta - smeta US ljudima indijskog podrijetla i SJW škvadri. Simptomatično, zar ne?

@Smislon, 28. oktobar 2018 08:16
The Simpsons odavno nisu bez dlake na jeziku, ako su ikada zaista i bili. Autori su pro-Dems by and large i skloni autocenzuri.

*Nadam se da će biti objavljeno.

пишите сви ћирилицом, будимо јачи!

pre 5 godina

невероватно, страшно...пустили су да им Индуси креирају серију и пишу сценарио. Више су него заслужили да им сада гледаност опадне за више од 50% и да се коначно угасе.

(мада...не бих рекао да је овде на делу неко снисходљиво попуштање пред политичком коректношћу, пре бих рекао да је страх од тероризма свима улио страх у кости. Људима је још увек пред очима Шарли Ебдо и нико није сигуран кад ће следећи лудак и зликовац да запуца из аутомата зато јер је умислио да га понижавају и вређају)

cojle

pre 5 godina

Čekaj...pa Homer stereotip za glupog debelog...Bart za lenčgu...mr Burns za belog kapitalstu...pa???

Za to s ene bune.

A btw kao neko ko je radio na kruzeru, mogu da kažem da sam fasciniran koliko je Apu do najsitniih detalja realan. Indijci (a i Filipinci) su upravo takvi ko Apu.

"marš iz moje radnje...i dođite nam opet :)"

Juggernaut

pre 5 godina

Ali bukvalno svaki lik u Simpsonovima je izkarikirani stereotip, to je ceo njihov humor: Homer je glupi, debeli, beli Amerikanac, Mardz njegova naivna uvek zabrinuta zena, Bart prototip lošeg klinca, Lisa prototip štrebera, Ned Flanders parodija na hrišćanske fundamentaliste, Mr. Burns zli kapitalista, Šef Vigam "glupi pandur", Kent Brokman stereotip voditelja, čuvar Vili parodija na Škote, direktor Skiner otelotvorenje državnog službenika... pa Iči i Skreči do apsurdnosti parodiraju nasilje u crtaćima i medijima generalno. Sve mi se čini da se nekakva glupa masa oseća inferiorno jer ne može sama nešto da smisli, pa eto, hajde onda da se žale.

stef

pre 5 godina

Pratim Simpsonove godinama i bio sam veliki fan, ali poslednjih par sezona jednostavno ne mogu da gledam.
Priče su uglavnom slabe i fore otrcane. Sa druge strane femili gaj je i dalje dosta kvalitetan u svojoj gluposti.

my way

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?
(marko, 27. oktobar 2018 22:29)
Hmmm da li bi isto reagovao da udare po nama 20g ismejacaju nas kao nebeski narod sa sajkacama i ostalim kompleksima.
(achitwn, 28. oktobar 2018 06:53)

Срећом, нас и у реалности и фикцији остављају на миру??? Какве све глупости људи нису у стању да напишу, још као неке принципе лик истерује, страшно.

веверица

pre 5 godina

"шала" јесте то што је апу индијац, али то није пала на рачун индуса, него на рачун мелтинг пот културе и савременог америчког и глобалистичког друштва. тако је бар свако са барем мало мозга доживљавао. међутим, политичка коректност данас представља подилажење неукој, ниско интелигентној али високо сензитивној маси која жели за све да се пита. то је такође инструментализован начин да се уберу јефтини политички поени. хоћу рећи уместо да се неки политичар бори за бољи статус имиграната и против дискриминације у стварним свету, они се боре против фиктивне дискриминације у оквиру света симпсонивих. лудило.

Pravda za Apua

pre 5 godina

Ne znam za vas, ali kada sam originalno igrao Grand Theft Auto 4, gde je glavni lik bio Niko Belic koji je Srbin, meni je to kao Srbinu bilo mnogo draze nego da je glavni lik bio Amerikanac. Cak je Niko, za razliku od Apua, neko ko predstavlja Srbe u daleko gorem svetlu nego Apu Indijce. Ali zar je to pa toliko bitno? Umetnicka sloboda bi trebalo da se postuje, a pogotovo u ovakvim slucajevima gde ocigledno nema nikakve posebne namere da se ponizi neki narod, posto su Simpsonsi poznati po tome sto ismevaju bukvalno sve moguce grupe. Od Cletusa, Amerikanca sa juga poznatim pod nadimkom "The Slack Jawed Yokel", pa do Willieja ratobornog domara iz Skotske.

Mmm

pre 5 godina

Pretvoricemo se u robote, masine koje samo rade jedu i spavaju, jer svakim danom sve vise vrebaju nekorektnosti i stereotipi. Vrlo brzo cemo dobijati kazne za isprican vic o plavusi, crnogorcu, bosancu, policajcu i sl. Nusica ce zabrane. Ko to tamo peva snimite na CD jer uskoro ni to necemo vise moci videti... A evo i vica iz 2056 godine: Bili neptunovac, marsovac i jupiterovac. Ne znam kako je sve to bilo ali ih je jupiterovac na kraj sve nadmudrio. ( vic je s predpostavkom da tamo nema zivota)
(Stevan, 27. oktobar 2018 23:54)


Samo da znaš, za ovaj vic ću da te tužim.

UF-сами против свих!

pre 5 godina

А Хомер није стереотип за глупог белог дебелог Американца па ником ништа?! Политичка коректност је највећа глупост!

Mandrak

pre 5 godina

Ovi regresivni ideolozi su bukvalno povukli ručnu kočnicu na progres čovečanstva. Umesto da raspravljamo o kvantnim kompijuterima, orbitalnim liftovima, kolonizaciji sunčevog sistema, umesto da budimo onaj pionirski duh istraživača iz prethodnih vekova, mi debatujemo o nekom liku iz crtanog filma.
Čovečanstvo je dozvolilo da nas nekolicina kultista povuče u svoj mulj.

Smislon

pre 5 godina

Ali zato u Holivudu nije nekorektno da je svaki musliman terorista, svaki afroamerikanac kriminalac, svaki Rus ili Srbin nasilnik... sa sve naglašenim akcentima i stereotipima audio-vizuelne predstave istih.
Ovo bi se pre dalo protumačiti da neko napada Simsonove zbog toga što su bez dlake na jeziku. A to nekima VEOMA smeta

Gde ja živim

pre 5 godina

Svet mora propasti. Nema više smisla. Više nije ni smešno, jednostavno je sve postalo glupo.

Knjige u šake i naučite šta je satira, šta je humor. Stvarno je postalno nepodnošljivo, ne samo zbog Apua.

комша

pre 5 godina

Политичка коректност ће уништити све. Културу, филм, позприште итд. Невероватно је да људи попуштају под притиском људи који не могу да схвате шалу и који параноично у свему виде расизам.

mile rizik

pre 5 godina

Lisa se potom okreće prema fotografiji Apua, na kojoj piše: "Nemam kravu!"

Prevod vam je loš, preveli ste bukvalno. A to je izraz koji otprilike znači "nisam ljut", odnosno u ovoj situaciji bi verovatno bilo "ne ljuti se" u smislu da preteruješ sa reakcijom na nešto.

Skocko

pre 5 godina

Indijci, ubedljivo najodvratniji i najprljaviji narod na svetu. Ziveo tamo, ziveo i u drugim zemljama gde ih ima na svakom koraku... Ali vazno da velicaju sebe i hvale se svojom zemljom svakom mogucom prilikom...
Odvratni su

Kalif umesto Kalifa

pre 5 godina

Kad si nesposoban da sam nesto stvoris onda smislis legalan mehanizam da unistavas tudje delo i tako tvoj besmislen zivot dobije "smisao"...

Millennium

pre 5 godina

Meni uopšte nije jasno zašto reaguju na ovakve stvari. Šta, da neko možda neće prestati da ih gleda zbog nekog tamo dokumentarca? Da neće možda da ih ukinu? Malo sutra. Trebali su da naprave foru i da teraju dalje. Dokle god se politički korektnima popušta, biće sve bahatiji.

NoName

pre 5 godina

Veći problem od Apua im je što imaju 1.3 miliona stanovnika.. od toga verujem da je 70% bez pijaće vode, kanalizacije...
(Lazar, 27. oktobar 2018 23:35)

1,3 miliona? Malo je, kume.

Marko

pre 5 godina

Dovoljno je na YouTube naći recenzije telefona ili kurs programiranja na engleskom pa čuti kako Indusi pričaju. Nemam zamerki na to. I naš engleski nekad zvuči kao Tarzanski.

Туп туп

pre 5 godina

Ускоро ће се снимати по бар 4 верзије сваког филма. У једној је белац, у другој ЛГБТ, у трећој црнац у четвртој жути. А можда и у свакој боји коже мора да се праве нормални и ЛГБТ.

ATG

pre 5 godina

Posle 18 godina se neko pravi pametan. Kako nikom nije smetalo pre. Bože gde ovaj svet ide. Ugasite i celu seriju jer su Simpsonovi žuti.
(NS, 27. oktobar 2018 23:12)

Necu da zezam, posto se i meni ponekad desi. 1990-2018 to je 28 godina. Ovim sam samo hteo da naglasim tvoj komentar, posto je vise vremena proslo.

achitwn

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?
(marko, 27. oktobar 2018 22:29)
Hmmm da li bi isto reagovao da udare po nama 20g ismejacaju nas kao nebeski narod sa sajkacama i ostalim kompleksima.

ATG

pre 5 godina

Stvarno. Nemaju ljudi sta da rade pa izmisle da je nesto neprihvatljivo. Kao sto sad zele da Spiderman bude crnac. Treba pitati Indijce da li ih vredja Apu, a ne jedan Amerikanac da ti objasnjava kako je nesto nekorektno. Kao sto sad izmisljaju nove reci u srpskom da bi neka zanimanja imala i poseban naziv za zene. 200 godina je bilo u redu, a sad ne valja. Pa onda nije u redu ni zene da radjaju. Treba sve pare sveta usmeriti ka tome da i muskarci moraju radjati. Zasto je Loto devojka, hocemo loto momka. Zasto su devojke na sajmu automobila, hocemo momke pored auta. Zasto je muskarac na semaforu dok se prelazi, treba staviti i zene. Znaci ovaj glupi Amer ne razmislja kako mu je drzava otisla da ratuje po svetu i unistila milione zivota, kako im FED kroji sudbinu, ne njemu smeta lik iz crtanog.

no comment

pre 5 godina

Mislim da je krajnje ne korektno da se kaze da je nesto politicki ne korektno, mislim da je to diskriminacija prema svima ostalima koji nisu politicari, a koji takodje imaju pravo da budu korektni ili ne korektni

голф2

pre 5 godina

политичка коректност ће уништити и ово мало слободе говора и изражавања.
велики брат.....
ал онај Орвелов....

A da nije Indijac

pre 5 godina

A da je u pitanju neki Srbin rehabilitivani ratni zlocinac koji vozi kamion po Americi i generalno je ok lik ali ima tu manu da izvuce pistolj cim mu nesto nije po volji ne bi vam bilo toliko smesno.

oblak u bermudama

pre 5 godina

Demokratija, bato.

Jos su stari Grci govorili da svojim rezonom jede sebe samu.
I da je toliko los sistem da su tiraniju pretpostavljali njoj.

(Aristotel, Platon)

Brigate Rosse

pre 5 godina

Politicka korektnost je najveca glupost jer te onemogucava da stvari nazoves pravim imenom.Pa ako ti neko kaze da si belac ili bledoliki,sta ima da se vredjas? Kako treba da te zove?Anglo Amerikanac?Koja glupost.

Neko iz mase

pre 5 godina

Simpsonovi nisu deo dnevnika, niti obavezan predmet u školi... Apu je politički nekorektan a Homer nije? Ili Bart? Da ne govorimo o Mou, Montgomeriju i onom naredniku policije kome sam zaboravio ime. Ispada da je sve OK dok je šala na račun belaca, a sve ostalo prelazi u nacionalizam, rasizam. A sa druge strane strane sve više se osuđuju i odnosi među polovima u javnosti.
Koliko se ljudi u razvijenom svetu okreću sebi i tehnici, nebi me iznenadilo da za desetak godina zagrljaj, ili čak rukovanje postane tabu...

quimby

pre 5 godina

Okej...ajmo onda dalje, sta je bamblbi man? Luidji iz restorana? Mafijasi na celu sa Tonijem? Domar Vili?

Svi oni "ismevaju" odredjenu naciju, naglasak i stereotipe. Zasto je problem jedini koji ne 'igra belca'?

bob

pre 5 godina

Pošto sam živeo, jeo, radio, i delio sobu sa Indijcima znam da je sve što tamo ima o Apuu istinito. Naravno iskarikirano ako je Indijce moguće karikirati jer su oni totalna autoparodija.

govorio ja pre 15 godina..

pre 5 godina

Hteli ste feminizam i uništenje patrijahata. Sve su ovo posledice pomenutog.
ps.
a da, vi tvrdokorni..za vas jedno proročanstvo kao još jedna posledica gore pomenutog. U nekoj srednjoj budućnosti će doći do ugrožavanja penzionih fondova, a kad budete starci i babe koji se poštapaju dok idu ulicom, gadjaće vas kamenjem deca nekih došljaka, koji će biti u većini i punoj snazi. A oni će onda vratiti patrijahat.

Rope

pre 5 godina

Da se razumijemo, kao Bosanac ne volim da se pričaju vicevi o glupim Bosancima. Ali mi uopšte ne smeta kada se pričaju vicevi o dva Slovenca... Muji i Hasi!

...

pre 5 godina

Да ли је могуће да су и Симпсонови поћели са овом "политичком коректношћу". Још Саут Парк да поклекне и збогом здрави разуме у САД.
(my way, 27. oktobar 2018 23:25)

Saut Park se već par godina sprda sa političkom korektnošću, a upravo u prošlonedeljnoj epizodi su "prozivali" Simpsonove baš zbog Apua

bbb

pre 5 godina

Imali smo komediju sa Piter Selersom Zabava gde on glumi trapavog Indijca. Taj film bi sada bio na stubu kritika prvo sto ulogu ne glumi Indijac nego Englez, drugo sto ismeva britanski akcenat, sto je trapav...

scorpio

pre 5 godina

samo da se javi neka koju je pre 20ak godina pokusao silovati neki lik koji je ponudio krofnom a lici na Homera, pa da i njega ukinu... pa Barta , stalno pravi probleme, da se deca ne ugledaju na njega... a tek mr.Brnsa, da ne pricamo kako se osecaju posteni poslodavci , kad vide kako se sve moze... jos par pametnjakovica zarad svoje promocije neka doprinesu da se na tv-u ostavi samo vremenska prognoza, politicki korektna podrazumeva se... da nema ljudi nego da pise na svim mogucim jezicima...

ja kazem

pre 5 godina

Zato zabraniti i sve filmove sa Rusima, jer su uglavnom agenti KGBa, imaju težak naglasak i piju votku. Ili lik Sofije Vergare u modernoj porodici, oko njene uloge su isključivo stereotipi o ženama iz Latinske Amerike. Ima toga još koliko hoćete i u našim filmovima.

Dipper Pines

pre 5 godina

Ako niste,pogledajte ovaj klip
https://www.youtube.com/watch?v=F68l9FozxJ8
Govori sve o Apu i zasto njegov lik nije rasistican ili tako neke gluposti.
Meni je on bio najomiljeniji lik uz Domara Vilija.

Lola

pre 5 godina

Odlično, sada i politički korektni Simpsonovi. Ništa bolje od politički korektnog humora. To što se niko ne smeje ne znači ništa, treba samo doneti pravilnik da se strogo kažnjavaju oni kojima PC humor nije smešan, jer tako diskriminišu glumce i autore.

Pero

pre 5 godina

Celu seriju treba ukinuti. Odavno su se izlizali i odavno su im epizode postale besmislene. A ovo sad im samo dodje kako bumerang sto mi je moram priznati, posebno drago. Cisto da malo osete kako je to kad se drugima popuje o politickoj korektnosti. . .

Stevan

pre 5 godina

Pretvoricemo se u robote, masine koje samo rade jedu i spavaju, jer svakim danom sve vise vrebaju nekorektnosti i stereotipi. Vrlo brzo cemo dobijati kazne za isprican vic o plavusi, crnogorcu, bosancu, policajcu i sl. Nusica ce zabrane. Ko to tamo peva snimite na CD jer uskoro ni to necemo vise moci videti... A evo i vica iz 2056 godine: Bili neptunovac, marsovac i jupiterovac. Ne znam kako je sve to bilo ali ih je jupiterovac na kraj sve nadmudrio. ( vic je s predpostavkom da tamo nema zivota)

bla bla

pre 5 godina

pa to je vrhunac licemerja, a nikome ne smeta Homer kao stereotip belca u Americi.... stvarno se ponekad zapitam na kojoj planeti ja zivim

xyz

pre 5 godina

Gluposti... Sumpatican lik Apu sa sve inidjski izgovorom i obicajima. Trideset godina skoro Apu nikom nije smetao i sada se nasli pametnjakovici.

mare

pre 5 godina

Glupost, politicka korektnost je toliko zastranila da polako prerasta u represiju. Vise ne smes da uradis nista sto u najsirem shvatanju nije u skladu sa vidjenjem politicke korektnosti inace ces biti streljan.

my way

pre 5 godina

Да ли је могуће да су и Симпсонови поћели са овом "политичком коректношћу". Још Саут Парк да поклекне и збогом здрави разуме у САД.

Tenkre

pre 5 godina

Diskriminacija je prikazivati specifičnosti nekog naroda, ono sto ga čini posebnim?! Svi treba da budu isti, da ne bi bilo diskriminacije?

Ako neku naciju prikažete kroz pogrdne ljudske osobine, to nije uredu: da su glupi, lenji, pohlepni, zločinci... Ali to nije slučaj Apua, on je prodavac u svojoj radnji, podjednako poročan kao i svi drugi likovi u seriji.

Magarac

pre 5 godina

Onda treba izbaciti i italijanske mafijase i domara Vilija zbog skotskog naglaska. A ako bi tako isli redom, pola likova treba eliminisati.

bunjuel

pre 5 godina

kretenizam postaje diktatura. Samo treba učiti decu da ne budu debili, da bar oni imaju šansu da se jednog dana izbore sa ovim kad smo mi već ovako propali.

Ruza

pre 5 godina

Politicka korektnost ce ubiti umetnost!
Sad treba Trej I Met da ubace Apua u South Park! Tu bi dostigli nivo koji je potreban danasnjem vremenu!

marko

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?

ctrl

pre 5 godina

Pa sta sto se sprdaju sa necijim naglaskom, kulturom, obicajima, tradicijom itd.?
Cime bi tacno satira ili parodija trebalo da se bavi? Nemojte ubijati humor politicki korektni paraziti, nadjite pravi posao.

yugo

pre 5 godina

Glupost! Eto radim sa momkom koji je Indijac i koji živi i radi dugi niz godina i Americi i verujte mi i dalje ima taj naglasak koji povremeno izađe kao Apu! U tom slučaju treba ugasiti Simpsonove pa svi likovi su stereotipi, Vili domar, Luiđi vlasnik restorana, Toni mafijaš, lak i Homer glupi debeli Amerikanac itd...

bla bla

pre 5 godina

pa to je vrhunac licemerja, a nikome ne smeta Homer kao stereotip belca u Americi.... stvarno se ponekad zapitam na kojoj planeti ja zivim

Magarac

pre 5 godina

Onda treba izbaciti i italijanske mafijase i domara Vilija zbog skotskog naglaska. A ako bi tako isli redom, pola likova treba eliminisati.

Tenkre

pre 5 godina

Diskriminacija je prikazivati specifičnosti nekog naroda, ono sto ga čini posebnim?! Svi treba da budu isti, da ne bi bilo diskriminacije?

Ako neku naciju prikažete kroz pogrdne ljudske osobine, to nije uredu: da su glupi, lenji, pohlepni, zločinci... Ali to nije slučaj Apua, on je prodavac u svojoj radnji, podjednako poročan kao i svi drugi likovi u seriji.

ctrl

pre 5 godina

Pa sta sto se sprdaju sa necijim naglaskom, kulturom, obicajima, tradicijom itd.?
Cime bi tacno satira ili parodija trebalo da se bavi? Nemojte ubijati humor politicki korektni paraziti, nadjite pravi posao.

my way

pre 5 godina

Да ли је могуће да су и Симпсонови поћели са овом "политичком коректношћу". Још Саут Парк да поклекне и збогом здрави разуме у САД.

yugo

pre 5 godina

Glupost! Eto radim sa momkom koji je Indijac i koji živi i radi dugi niz godina i Americi i verujte mi i dalje ima taj naglasak koji povremeno izađe kao Apu! U tom slučaju treba ugasiti Simpsonove pa svi likovi su stereotipi, Vili domar, Luiđi vlasnik restorana, Toni mafijaš, lak i Homer glupi debeli Amerikanac itd...

xyz

pre 5 godina

Gluposti... Sumpatican lik Apu sa sve inidjski izgovorom i obicajima. Trideset godina skoro Apu nikom nije smetao i sada se nasli pametnjakovici.

Stevan

pre 5 godina

Pretvoricemo se u robote, masine koje samo rade jedu i spavaju, jer svakim danom sve vise vrebaju nekorektnosti i stereotipi. Vrlo brzo cemo dobijati kazne za isprican vic o plavusi, crnogorcu, bosancu, policajcu i sl. Nusica ce zabrane. Ko to tamo peva snimite na CD jer uskoro ni to necemo vise moci videti... A evo i vica iz 2056 godine: Bili neptunovac, marsovac i jupiterovac. Ne znam kako je sve to bilo ali ih je jupiterovac na kraj sve nadmudrio. ( vic je s predpostavkom da tamo nema zivota)

marko

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?

bunjuel

pre 5 godina

kretenizam postaje diktatura. Samo treba učiti decu da ne budu debili, da bar oni imaju šansu da se jednog dana izbore sa ovim kad smo mi već ovako propali.

Lola

pre 5 godina

Odlično, sada i politički korektni Simpsonovi. Ništa bolje od politički korektnog humora. To što se niko ne smeje ne znači ništa, treba samo doneti pravilnik da se strogo kažnjavaju oni kojima PC humor nije smešan, jer tako diskriminišu glumce i autore.

mare

pre 5 godina

Glupost, politicka korektnost je toliko zastranila da polako prerasta u represiju. Vise ne smes da uradis nista sto u najsirem shvatanju nije u skladu sa vidjenjem politicke korektnosti inace ces biti streljan.

Ruza

pre 5 godina

Politicka korektnost ce ubiti umetnost!
Sad treba Trej I Met da ubace Apua u South Park! Tu bi dostigli nivo koji je potreban danasnjem vremenu!

Dipper Pines

pre 5 godina

Ako niste,pogledajte ovaj klip
https://www.youtube.com/watch?v=F68l9FozxJ8
Govori sve o Apu i zasto njegov lik nije rasistican ili tako neke gluposti.
Meni je on bio najomiljeniji lik uz Domara Vilija.

веверица

pre 5 godina

"шала" јесте то што је апу индијац, али то није пала на рачун индуса, него на рачун мелтинг пот културе и савременог америчког и глобалистичког друштва. тако је бар свако са барем мало мозга доживљавао. међутим, политичка коректност данас представља подилажење неукој, ниско интелигентној али високо сензитивној маси која жели за све да се пита. то је такође инструментализован начин да се уберу јефтини политички поени. хоћу рећи уместо да се неки политичар бори за бољи статус имиграната и против дискриминације у стварним свету, они се боре против фиктивне дискриминације у оквиру света симпсонивих. лудило.

UF-сами против свих!

pre 5 godina

А Хомер није стереотип за глупог белог дебелог Американца па ником ништа?! Политичка коректност је највећа глупост!

Pravda za Apua

pre 5 godina

Ne znam za vas, ali kada sam originalno igrao Grand Theft Auto 4, gde je glavni lik bio Niko Belic koji je Srbin, meni je to kao Srbinu bilo mnogo draze nego da je glavni lik bio Amerikanac. Cak je Niko, za razliku od Apua, neko ko predstavlja Srbe u daleko gorem svetlu nego Apu Indijce. Ali zar je to pa toliko bitno? Umetnicka sloboda bi trebalo da se postuje, a pogotovo u ovakvim slucajevima gde ocigledno nema nikakve posebne namere da se ponizi neki narod, posto su Simpsonsi poznati po tome sto ismevaju bukvalno sve moguce grupe. Od Cletusa, Amerikanca sa juga poznatim pod nadimkom "The Slack Jawed Yokel", pa do Willieja ratobornog domara iz Skotske.

Mmm

pre 5 godina

Pretvoricemo se u robote, masine koje samo rade jedu i spavaju, jer svakim danom sve vise vrebaju nekorektnosti i stereotipi. Vrlo brzo cemo dobijati kazne za isprican vic o plavusi, crnogorcu, bosancu, policajcu i sl. Nusica ce zabrane. Ko to tamo peva snimite na CD jer uskoro ni to necemo vise moci videti... A evo i vica iz 2056 godine: Bili neptunovac, marsovac i jupiterovac. Ne znam kako je sve to bilo ali ih je jupiterovac na kraj sve nadmudrio. ( vic je s predpostavkom da tamo nema zivota)
(Stevan, 27. oktobar 2018 23:54)


Samo da znaš, za ovaj vic ću da te tužim.

Mandrak

pre 5 godina

Ovi regresivni ideolozi su bukvalno povukli ručnu kočnicu na progres čovečanstva. Umesto da raspravljamo o kvantnim kompijuterima, orbitalnim liftovima, kolonizaciji sunčevog sistema, umesto da budimo onaj pionirski duh istraživača iz prethodnih vekova, mi debatujemo o nekom liku iz crtanog filma.
Čovečanstvo je dozvolilo da nas nekolicina kultista povuče u svoj mulj.

Kalif umesto Kalifa

pre 5 godina

Kad si nesposoban da sam nesto stvoris onda smislis legalan mehanizam da unistavas tudje delo i tako tvoj besmislen zivot dobije "smisao"...

my way

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?
(marko, 27. oktobar 2018 22:29)
Hmmm da li bi isto reagovao da udare po nama 20g ismejacaju nas kao nebeski narod sa sajkacama i ostalim kompleksima.
(achitwn, 28. oktobar 2018 06:53)

Срећом, нас и у реалности и фикцији остављају на миру??? Какве све глупости људи нису у стању да напишу, још као неке принципе лик истерује, страшно.

Smislon

pre 5 godina

Ali zato u Holivudu nije nekorektno da je svaki musliman terorista, svaki afroamerikanac kriminalac, svaki Rus ili Srbin nasilnik... sa sve naglašenim akcentima i stereotipima audio-vizuelne predstave istih.
Ovo bi se pre dalo protumačiti da neko napada Simsonove zbog toga što su bez dlake na jeziku. A to nekima VEOMA smeta

комша

pre 5 godina

Политичка коректност ће уништити све. Културу, филм, позприште итд. Невероватно је да људи попуштају под притиском људи који не могу да схвате шалу и који параноично у свему виде расизам.

Pero

pre 5 godina

Celu seriju treba ukinuti. Odavno su se izlizali i odavno su im epizode postale besmislene. A ovo sad im samo dodje kako bumerang sto mi je moram priznati, posebno drago. Cisto da malo osete kako je to kad se drugima popuje o politickoj korektnosti. . .

ATG

pre 5 godina

Stvarno. Nemaju ljudi sta da rade pa izmisle da je nesto neprihvatljivo. Kao sto sad zele da Spiderman bude crnac. Treba pitati Indijce da li ih vredja Apu, a ne jedan Amerikanac da ti objasnjava kako je nesto nekorektno. Kao sto sad izmisljaju nove reci u srpskom da bi neka zanimanja imala i poseban naziv za zene. 200 godina je bilo u redu, a sad ne valja. Pa onda nije u redu ni zene da radjaju. Treba sve pare sveta usmeriti ka tome da i muskarci moraju radjati. Zasto je Loto devojka, hocemo loto momka. Zasto su devojke na sajmu automobila, hocemo momke pored auta. Zasto je muskarac na semaforu dok se prelazi, treba staviti i zene. Znaci ovaj glupi Amer ne razmislja kako mu je drzava otisla da ratuje po svetu i unistila milione zivota, kako im FED kroji sudbinu, ne njemu smeta lik iz crtanog.

Skocko

pre 5 godina

Indijci, ubedljivo najodvratniji i najprljaviji narod na svetu. Ziveo tamo, ziveo i u drugim zemljama gde ih ima na svakom koraku... Ali vazno da velicaju sebe i hvale se svojom zemljom svakom mogucom prilikom...
Odvratni su

Marko

pre 5 godina

Dovoljno je na YouTube naći recenzije telefona ili kurs programiranja na engleskom pa čuti kako Indusi pričaju. Nemam zamerki na to. I naš engleski nekad zvuči kao Tarzanski.

NoName

pre 5 godina

Veći problem od Apua im je što imaju 1.3 miliona stanovnika.. od toga verujem da je 70% bez pijaće vode, kanalizacije...
(Lazar, 27. oktobar 2018 23:35)

1,3 miliona? Malo je, kume.

Millennium

pre 5 godina

Meni uopšte nije jasno zašto reaguju na ovakve stvari. Šta, da neko možda neće prestati da ih gleda zbog nekog tamo dokumentarca? Da neće možda da ih ukinu? Malo sutra. Trebali su da naprave foru i da teraju dalje. Dokle god se politički korektnima popušta, biće sve bahatiji.

Gde ja živim

pre 5 godina

Svet mora propasti. Nema više smisla. Više nije ni smešno, jednostavno je sve postalo glupo.

Knjige u šake i naučite šta je satira, šta je humor. Stvarno je postalno nepodnošljivo, ne samo zbog Apua.

Туп туп

pre 5 godina

Ускоро ће се снимати по бар 4 верзије сваког филма. У једној је белац, у другој ЛГБТ, у трећој црнац у четвртој жути. А можда и у свакој боји коже мора да се праве нормални и ЛГБТ.

mile rizik

pre 5 godina

Lisa se potom okreće prema fotografiji Apua, na kojoj piše: "Nemam kravu!"

Prevod vam je loš, preveli ste bukvalno. A to je izraz koji otprilike znači "nisam ljut", odnosno u ovoj situaciji bi verovatno bilo "ne ljuti se" u smislu da preteruješ sa reakcijom na nešto.

...

pre 5 godina

Да ли је могуће да су и Симпсонови поћели са овом "политичком коректношћу". Још Саут Парк да поклекне и збогом здрави разуме у САД.
(my way, 27. oktobar 2018 23:25)

Saut Park se već par godina sprda sa političkom korektnošću, a upravo u prošlonedeljnoj epizodi su "prozivali" Simpsonove baš zbog Apua

ATG

pre 5 godina

Posle 18 godina se neko pravi pametan. Kako nikom nije smetalo pre. Bože gde ovaj svet ide. Ugasite i celu seriju jer su Simpsonovi žuti.
(NS, 27. oktobar 2018 23:12)

Necu da zezam, posto se i meni ponekad desi. 1990-2018 to je 28 godina. Ovim sam samo hteo da naglasim tvoj komentar, posto je vise vremena proslo.

Rope

pre 5 godina

Da se razumijemo, kao Bosanac ne volim da se pričaju vicevi o glupim Bosancima. Ali mi uopšte ne smeta kada se pričaju vicevi o dva Slovenca... Muji i Hasi!

Neko iz mase

pre 5 godina

Simpsonovi nisu deo dnevnika, niti obavezan predmet u školi... Apu je politički nekorektan a Homer nije? Ili Bart? Da ne govorimo o Mou, Montgomeriju i onom naredniku policije kome sam zaboravio ime. Ispada da je sve OK dok je šala na račun belaca, a sve ostalo prelazi u nacionalizam, rasizam. A sa druge strane strane sve više se osuđuju i odnosi među polovima u javnosti.
Koliko se ljudi u razvijenom svetu okreću sebi i tehnici, nebi me iznenadilo da za desetak godina zagrljaj, ili čak rukovanje postane tabu...

bob

pre 5 godina

Pošto sam živeo, jeo, radio, i delio sobu sa Indijcima znam da je sve što tamo ima o Apuu istinito. Naravno iskarikirano ako je Indijce moguće karikirati jer su oni totalna autoparodija.

ja kazem

pre 5 godina

Zato zabraniti i sve filmove sa Rusima, jer su uglavnom agenti KGBa, imaju težak naglasak i piju votku. Ili lik Sofije Vergare u modernoj porodici, oko njene uloge su isključivo stereotipi o ženama iz Latinske Amerike. Ima toga još koliko hoćete i u našim filmovima.

quimby

pre 5 godina

Okej...ajmo onda dalje, sta je bamblbi man? Luidji iz restorana? Mafijasi na celu sa Tonijem? Domar Vili?

Svi oni "ismevaju" odredjenu naciju, naglasak i stereotipe. Zasto je problem jedini koji ne 'igra belca'?

голф2

pre 5 godina

политичка коректност ће уништити и ово мало слободе говора и изражавања.
велики брат.....
ал онај Орвелов....

bbb

pre 5 godina

Imali smo komediju sa Piter Selersom Zabava gde on glumi trapavog Indijca. Taj film bi sada bio na stubu kritika prvo sto ulogu ne glumi Indijac nego Englez, drugo sto ismeva britanski akcenat, sto je trapav...

scorpio

pre 5 godina

samo da se javi neka koju je pre 20ak godina pokusao silovati neki lik koji je ponudio krofnom a lici na Homera, pa da i njega ukinu... pa Barta , stalno pravi probleme, da se deca ne ugledaju na njega... a tek mr.Brnsa, da ne pricamo kako se osecaju posteni poslodavci , kad vide kako se sve moze... jos par pametnjakovica zarad svoje promocije neka doprinesu da se na tv-u ostavi samo vremenska prognoza, politicki korektna podrazumeva se... da nema ljudi nego da pise na svim mogucim jezicima...

Brigate Rosse

pre 5 godina

Politicka korektnost je najveca glupost jer te onemogucava da stvari nazoves pravim imenom.Pa ako ti neko kaze da si belac ili bledoliki,sta ima da se vredjas? Kako treba da te zove?Anglo Amerikanac?Koja glupost.

oblak u bermudama

pre 5 godina

Demokratija, bato.

Jos su stari Grci govorili da svojim rezonom jede sebe samu.
I da je toliko los sistem da su tiraniju pretpostavljali njoj.

(Aristotel, Platon)

cojle

pre 5 godina

Čekaj...pa Homer stereotip za glupog debelog...Bart za lenčgu...mr Burns za belog kapitalstu...pa???

Za to s ene bune.

A btw kao neko ko je radio na kruzeru, mogu da kažem da sam fasciniran koliko je Apu do najsitniih detalja realan. Indijci (a i Filipinci) su upravo takvi ko Apu.

"marš iz moje radnje...i dođite nam opet :)"

govorio ja pre 15 godina..

pre 5 godina

Hteli ste feminizam i uništenje patrijahata. Sve su ovo posledice pomenutog.
ps.
a da, vi tvrdokorni..za vas jedno proročanstvo kao još jedna posledica gore pomenutog. U nekoj srednjoj budućnosti će doći do ugrožavanja penzionih fondova, a kad budete starci i babe koji se poštapaju dok idu ulicom, gadjaće vas kamenjem deca nekih došljaka, koji će biti u većini i punoj snazi. A oni će onda vratiti patrijahat.

no comment

pre 5 godina

Mislim da je krajnje ne korektno da se kaze da je nesto politicki ne korektno, mislim da je to diskriminacija prema svima ostalima koji nisu politicari, a koji takodje imaju pravo da budu korektni ili ne korektni

A da nije Indijac

pre 5 godina

A da je u pitanju neki Srbin rehabilitivani ratni zlocinac koji vozi kamion po Americi i generalno je ok lik ali ima tu manu da izvuce pistolj cim mu nesto nije po volji ne bi vam bilo toliko smesno.

stef

pre 5 godina

Pratim Simpsonove godinama i bio sam veliki fan, ali poslednjih par sezona jednostavno ne mogu da gledam.
Priče su uglavnom slabe i fore otrcane. Sa druge strane femili gaj je i dalje dosta kvalitetan u svojoj gluposti.

achitwn

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?
(marko, 27. oktobar 2018 22:29)
Hmmm da li bi isto reagovao da udare po nama 20g ismejacaju nas kao nebeski narod sa sajkacama i ostalim kompleksima.

пишите сви ћирилицом, будимо јачи!

pre 5 godina

невероватно, страшно...пустили су да им Индуси креирају серију и пишу сценарио. Више су него заслужили да им сада гледаност опадне за више од 50% и да се коначно угасе.

(мада...не бих рекао да је овде на делу неко снисходљиво попуштање пред политичком коректношћу, пре бих рекао да је страх од тероризма свима улио страх у кости. Људима је још увек пред очима Шарли Ебдо и нико није сигуран кад ће следећи лудак и зликовац да запуца из аутомата зато јер је умислио да га понижавају и вређају)

Juggernaut

pre 5 godina

Ali bukvalno svaki lik u Simpsonovima je izkarikirani stereotip, to je ceo njihov humor: Homer je glupi, debeli, beli Amerikanac, Mardz njegova naivna uvek zabrinuta zena, Bart prototip lošeg klinca, Lisa prototip štrebera, Ned Flanders parodija na hrišćanske fundamentaliste, Mr. Burns zli kapitalista, Šef Vigam "glupi pandur", Kent Brokman stereotip voditelja, čuvar Vili parodija na Škote, direktor Skiner otelotvorenje državnog službenika... pa Iči i Skreči do apsurdnosti parodiraju nasilje u crtaćima i medijima generalno. Sve mi se čini da se nekakva glupa masa oseća inferiorno jer ne može sama nešto da smisli, pa eto, hajde onda da se žale.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Underlying problem celog Apu Nahasapeemapetilon slučaja: "Ali to MENE vređa/vređa MOJA osećanja!!!"... Krajnje sebično i arogantno kada bolje razmislite. Došli smo u situaciju da svaki pripadnik neke etničke i društvene grupe može blokirati bilo šta jer ga to, zaboga, osobno vređa. Ili to percipira uvredom za etničku/društvenu grupu kojoj pripada. Što reče legendarni Stephen Fry: "It's now very common to hear people say, 'I'm rather offended by that.' As if that gives them certain rights. It's actually nothing more than a whine. 'I find that offensive.' It has no meaning, it has no purpose, it has no reason to be respected as a phrase. 'I am offended by that.' Well, so f*cking what." So f*cking what indeed. Apu je, zaboga, problem. No, šta ćemo s Cletus Spucklerom, Groundskeeper Williem, Homerom, Chief Wiggumom, Snake Jailbirdom i mnogim, mnogim drugim The Simpsons likovima? A valjalo bi se podsetiti i da stereotipi, naročito nacionalni, postoje s razlogom. Radio sam s ljudima iz Indije, neki od njih su među najboljim ljudima koje znam, dok su drugi, nažalost, daleko od toga, a pride su i otelovljenje negativnih stereotipa o Indijcima. Zanimljivo je da i jednima i drugima lik Apua zapravo i ne smeta - smeta US ljudima indijskog podrijetla i SJW škvadri. Simptomatično, zar ne?

@Smislon, 28. oktobar 2018 08:16
The Simpsons odavno nisu bez dlake na jeziku, ako su ikada zaista i bili. Autori su pro-Dems by and large i skloni autocenzuri.

*Nadam se da će biti objavljeno.

Pero

pre 5 godina

Celu seriju treba ukinuti. Odavno su se izlizali i odavno su im epizode postale besmislene. A ovo sad im samo dodje kako bumerang sto mi je moram priznati, posebno drago. Cisto da malo osete kako je to kad se drugima popuje o politickoj korektnosti. . .

achitwn

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?
(marko, 27. oktobar 2018 22:29)
Hmmm da li bi isto reagovao da udare po nama 20g ismejacaju nas kao nebeski narod sa sajkacama i ostalim kompleksima.

A da nije Indijac

pre 5 godina

A da je u pitanju neki Srbin rehabilitivani ratni zlocinac koji vozi kamion po Americi i generalno je ok lik ali ima tu manu da izvuce pistolj cim mu nesto nije po volji ne bi vam bilo toliko smesno.

Stevan

pre 5 godina

Pretvoricemo se u robote, masine koje samo rade jedu i spavaju, jer svakim danom sve vise vrebaju nekorektnosti i stereotipi. Vrlo brzo cemo dobijati kazne za isprican vic o plavusi, crnogorcu, bosancu, policajcu i sl. Nusica ce zabrane. Ko to tamo peva snimite na CD jer uskoro ni to necemo vise moci videti... A evo i vica iz 2056 godine: Bili neptunovac, marsovac i jupiterovac. Ne znam kako je sve to bilo ali ih je jupiterovac na kraj sve nadmudrio. ( vic je s predpostavkom da tamo nema zivota)

govorio ja pre 15 godina..

pre 5 godina

Hteli ste feminizam i uništenje patrijahata. Sve su ovo posledice pomenutog.
ps.
a da, vi tvrdokorni..za vas jedno proročanstvo kao još jedna posledica gore pomenutog. U nekoj srednjoj budućnosti će doći do ugrožavanja penzionih fondova, a kad budete starci i babe koji se poštapaju dok idu ulicom, gadjaće vas kamenjem deca nekih došljaka, koji će biti u većini i punoj snazi. A oni će onda vratiti patrijahat.

Skocko

pre 5 godina

Indijci, ubedljivo najodvratniji i najprljaviji narod na svetu. Ziveo tamo, ziveo i u drugim zemljama gde ih ima na svakom koraku... Ali vazno da velicaju sebe i hvale se svojom zemljom svakom mogucom prilikom...
Odvratni su

ctrl

pre 5 godina

Pa sta sto se sprdaju sa necijim naglaskom, kulturom, obicajima, tradicijom itd.?
Cime bi tacno satira ili parodija trebalo da se bavi? Nemojte ubijati humor politicki korektni paraziti, nadjite pravi posao.

bunjuel

pre 5 godina

kretenizam postaje diktatura. Samo treba učiti decu da ne budu debili, da bar oni imaju šansu da se jednog dana izbore sa ovim kad smo mi već ovako propali.

bla bla

pre 5 godina

pa to je vrhunac licemerja, a nikome ne smeta Homer kao stereotip belca u Americi.... stvarno se ponekad zapitam na kojoj planeti ja zivim

marko

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?

my way

pre 5 godina

Да ли је могуће да су и Симпсонови поћели са овом "политичком коректношћу". Још Саут Парк да поклекне и збогом здрави разуме у САД.

xyz

pre 5 godina

Gluposti... Sumpatican lik Apu sa sve inidjski izgovorom i obicajima. Trideset godina skoro Apu nikom nije smetao i sada se nasli pametnjakovici.

Pravda za Apua

pre 5 godina

Ne znam za vas, ali kada sam originalno igrao Grand Theft Auto 4, gde je glavni lik bio Niko Belic koji je Srbin, meni je to kao Srbinu bilo mnogo draze nego da je glavni lik bio Amerikanac. Cak je Niko, za razliku od Apua, neko ko predstavlja Srbe u daleko gorem svetlu nego Apu Indijce. Ali zar je to pa toliko bitno? Umetnicka sloboda bi trebalo da se postuje, a pogotovo u ovakvim slucajevima gde ocigledno nema nikakve posebne namere da se ponizi neki narod, posto su Simpsonsi poznati po tome sto ismevaju bukvalno sve moguce grupe. Od Cletusa, Amerikanca sa juga poznatim pod nadimkom "The Slack Jawed Yokel", pa do Willieja ratobornog domara iz Skotske.

Mmm

pre 5 godina

Pretvoricemo se u robote, masine koje samo rade jedu i spavaju, jer svakim danom sve vise vrebaju nekorektnosti i stereotipi. Vrlo brzo cemo dobijati kazne za isprican vic o plavusi, crnogorcu, bosancu, policajcu i sl. Nusica ce zabrane. Ko to tamo peva snimite na CD jer uskoro ni to necemo vise moci videti... A evo i vica iz 2056 godine: Bili neptunovac, marsovac i jupiterovac. Ne znam kako je sve to bilo ali ih je jupiterovac na kraj sve nadmudrio. ( vic je s predpostavkom da tamo nema zivota)
(Stevan, 27. oktobar 2018 23:54)


Samo da znaš, za ovaj vic ću da te tužim.

mare

pre 5 godina

Glupost, politicka korektnost je toliko zastranila da polako prerasta u represiju. Vise ne smes da uradis nista sto u najsirem shvatanju nije u skladu sa vidjenjem politicke korektnosti inace ces biti streljan.

Magarac

pre 5 godina

Onda treba izbaciti i italijanske mafijase i domara Vilija zbog skotskog naglaska. A ako bi tako isli redom, pola likova treba eliminisati.

Tenkre

pre 5 godina

Diskriminacija je prikazivati specifičnosti nekog naroda, ono sto ga čini posebnim?! Svi treba da budu isti, da ne bi bilo diskriminacije?

Ako neku naciju prikažete kroz pogrdne ljudske osobine, to nije uredu: da su glupi, lenji, pohlepni, zločinci... Ali to nije slučaj Apua, on je prodavac u svojoj radnji, podjednako poročan kao i svi drugi likovi u seriji.

Dipper Pines

pre 5 godina

Ako niste,pogledajte ovaj klip
https://www.youtube.com/watch?v=F68l9FozxJ8
Govori sve o Apu i zasto njegov lik nije rasistican ili tako neke gluposti.
Meni je on bio najomiljeniji lik uz Domara Vilija.

Smislon

pre 5 godina

Ali zato u Holivudu nije nekorektno da je svaki musliman terorista, svaki afroamerikanac kriminalac, svaki Rus ili Srbin nasilnik... sa sve naglašenim akcentima i stereotipima audio-vizuelne predstave istih.
Ovo bi se pre dalo protumačiti da neko napada Simsonove zbog toga što su bez dlake na jeziku. A to nekima VEOMA smeta

Mandrak

pre 5 godina

Ovi regresivni ideolozi su bukvalno povukli ručnu kočnicu na progres čovečanstva. Umesto da raspravljamo o kvantnim kompijuterima, orbitalnim liftovima, kolonizaciji sunčevog sistema, umesto da budimo onaj pionirski duh istraživača iz prethodnih vekova, mi debatujemo o nekom liku iz crtanog filma.
Čovečanstvo je dozvolilo da nas nekolicina kultista povuče u svoj mulj.

my way

pre 5 godina

Politička korektnost ubija duh i humor, strasno... svako moze naci milion razloga da bude uvredjen u svakoj sali i svemu sto je smesno, ajde onda da ukinemo viceve i budemo roboti. ok?
(marko, 27. oktobar 2018 22:29)
Hmmm da li bi isto reagovao da udare po nama 20g ismejacaju nas kao nebeski narod sa sajkacama i ostalim kompleksima.
(achitwn, 28. oktobar 2018 06:53)

Срећом, нас и у реалности и фикцији остављају на миру??? Какве све глупости људи нису у стању да напишу, још као неке принципе лик истерује, страшно.

Lola

pre 5 godina

Odlično, sada i politički korektni Simpsonovi. Ništa bolje od politički korektnog humora. To što se niko ne smeje ne znači ništa, treba samo doneti pravilnik da se strogo kažnjavaju oni kojima PC humor nije smešan, jer tako diskriminišu glumce i autore.

комша

pre 5 godina

Политичка коректност ће уништити све. Културу, филм, позприште итд. Невероватно је да људи попуштају под притиском људи који не могу да схвате шалу и који параноично у свему виде расизам.

yugo

pre 5 godina

Glupost! Eto radim sa momkom koji je Indijac i koji živi i radi dugi niz godina i Americi i verujte mi i dalje ima taj naglasak koji povremeno izađe kao Apu! U tom slučaju treba ugasiti Simpsonove pa svi likovi su stereotipi, Vili domar, Luiđi vlasnik restorana, Toni mafijaš, lak i Homer glupi debeli Amerikanac itd...

Ruza

pre 5 godina

Politicka korektnost ce ubiti umetnost!
Sad treba Trej I Met da ubace Apua u South Park! Tu bi dostigli nivo koji je potreban danasnjem vremenu!

bbb

pre 5 godina

Imali smo komediju sa Piter Selersom Zabava gde on glumi trapavog Indijca. Taj film bi sada bio na stubu kritika prvo sto ulogu ne glumi Indijac nego Englez, drugo sto ismeva britanski akcenat, sto je trapav...

oblak u bermudama

pre 5 godina

Demokratija, bato.

Jos su stari Grci govorili da svojim rezonom jede sebe samu.
I da je toliko los sistem da su tiraniju pretpostavljali njoj.

(Aristotel, Platon)

Туп туп

pre 5 godina

Ускоро ће се снимати по бар 4 верзије сваког филма. У једној је белац, у другој ЛГБТ, у трећој црнац у четвртој жути. А можда и у свакој боји коже мора да се праве нормални и ЛГБТ.

ATG

pre 5 godina

Stvarno. Nemaju ljudi sta da rade pa izmisle da je nesto neprihvatljivo. Kao sto sad zele da Spiderman bude crnac. Treba pitati Indijce da li ih vredja Apu, a ne jedan Amerikanac da ti objasnjava kako je nesto nekorektno. Kao sto sad izmisljaju nove reci u srpskom da bi neka zanimanja imala i poseban naziv za zene. 200 godina je bilo u redu, a sad ne valja. Pa onda nije u redu ni zene da radjaju. Treba sve pare sveta usmeriti ka tome da i muskarci moraju radjati. Zasto je Loto devojka, hocemo loto momka. Zasto su devojke na sajmu automobila, hocemo momke pored auta. Zasto je muskarac na semaforu dok se prelazi, treba staviti i zene. Znaci ovaj glupi Amer ne razmislja kako mu je drzava otisla da ratuje po svetu i unistila milione zivota, kako im FED kroji sudbinu, ne njemu smeta lik iz crtanog.

ATG

pre 5 godina

Posle 18 godina se neko pravi pametan. Kako nikom nije smetalo pre. Bože gde ovaj svet ide. Ugasite i celu seriju jer su Simpsonovi žuti.
(NS, 27. oktobar 2018 23:12)

Necu da zezam, posto se i meni ponekad desi. 1990-2018 to je 28 godina. Ovim sam samo hteo da naglasim tvoj komentar, posto je vise vremena proslo.

NoName

pre 5 godina

Veći problem od Apua im je što imaju 1.3 miliona stanovnika.. od toga verujem da je 70% bez pijaće vode, kanalizacije...
(Lazar, 27. oktobar 2018 23:35)

1,3 miliona? Malo je, kume.

веверица

pre 5 godina

"шала" јесте то што је апу индијац, али то није пала на рачун индуса, него на рачун мелтинг пот културе и савременог америчког и глобалистичког друштва. тако је бар свако са барем мало мозга доживљавао. међутим, политичка коректност данас представља подилажење неукој, ниско интелигентној али високо сензитивној маси која жели за све да се пита. то је такође инструментализован начин да се уберу јефтини политички поени. хоћу рећи уместо да се неки политичар бори за бољи статус имиграната и против дискриминације у стварним свету, они се боре против фиктивне дискриминације у оквиру света симпсонивих. лудило.

stef

pre 5 godina

Pratim Simpsonove godinama i bio sam veliki fan, ali poslednjih par sezona jednostavno ne mogu da gledam.
Priče su uglavnom slabe i fore otrcane. Sa druge strane femili gaj je i dalje dosta kvalitetan u svojoj gluposti.

пишите сви ћирилицом, будимо јачи!

pre 5 godina

невероватно, страшно...пустили су да им Индуси креирају серију и пишу сценарио. Више су него заслужили да им сада гледаност опадне за више од 50% и да се коначно угасе.

(мада...не бих рекао да је овде на делу неко снисходљиво попуштање пред политичком коректношћу, пре бих рекао да је страх од тероризма свима улио страх у кости. Људима је још увек пред очима Шарли Ебдо и нико није сигуран кад ће следећи лудак и зликовац да запуца из аутомата зато јер је умислио да га понижавају и вређају)

ja kazem

pre 5 godina

Zato zabraniti i sve filmove sa Rusima, jer su uglavnom agenti KGBa, imaju težak naglasak i piju votku. Ili lik Sofije Vergare u modernoj porodici, oko njene uloge su isključivo stereotipi o ženama iz Latinske Amerike. Ima toga još koliko hoćete i u našim filmovima.

scorpio

pre 5 godina

samo da se javi neka koju je pre 20ak godina pokusao silovati neki lik koji je ponudio krofnom a lici na Homera, pa da i njega ukinu... pa Barta , stalno pravi probleme, da se deca ne ugledaju na njega... a tek mr.Brnsa, da ne pricamo kako se osecaju posteni poslodavci , kad vide kako se sve moze... jos par pametnjakovica zarad svoje promocije neka doprinesu da se na tv-u ostavi samo vremenska prognoza, politicki korektna podrazumeva se... da nema ljudi nego da pise na svim mogucim jezicima...

bob

pre 5 godina

Pošto sam živeo, jeo, radio, i delio sobu sa Indijcima znam da je sve što tamo ima o Apuu istinito. Naravno iskarikirano ako je Indijce moguće karikirati jer su oni totalna autoparodija.

...

pre 5 godina

Да ли је могуће да су и Симпсонови поћели са овом "политичком коректношћу". Још Саут Парк да поклекне и збогом здрави разуме у САД.
(my way, 27. oktobar 2018 23:25)

Saut Park se već par godina sprda sa političkom korektnošću, a upravo u prošlonedeljnoj epizodi su "prozivali" Simpsonove baš zbog Apua

Rope

pre 5 godina

Da se razumijemo, kao Bosanac ne volim da se pričaju vicevi o glupim Bosancima. Ali mi uopšte ne smeta kada se pričaju vicevi o dva Slovenca... Muji i Hasi!

quimby

pre 5 godina

Okej...ajmo onda dalje, sta je bamblbi man? Luidji iz restorana? Mafijasi na celu sa Tonijem? Domar Vili?

Svi oni "ismevaju" odredjenu naciju, naglasak i stereotipe. Zasto je problem jedini koji ne 'igra belca'?

Neko iz mase

pre 5 godina

Simpsonovi nisu deo dnevnika, niti obavezan predmet u školi... Apu je politički nekorektan a Homer nije? Ili Bart? Da ne govorimo o Mou, Montgomeriju i onom naredniku policije kome sam zaboravio ime. Ispada da je sve OK dok je šala na račun belaca, a sve ostalo prelazi u nacionalizam, rasizam. A sa druge strane strane sve više se osuđuju i odnosi među polovima u javnosti.
Koliko se ljudi u razvijenom svetu okreću sebi i tehnici, nebi me iznenadilo da za desetak godina zagrljaj, ili čak rukovanje postane tabu...

Brigate Rosse

pre 5 godina

Politicka korektnost je najveca glupost jer te onemogucava da stvari nazoves pravim imenom.Pa ako ti neko kaze da si belac ili bledoliki,sta ima da se vredjas? Kako treba da te zove?Anglo Amerikanac?Koja glupost.

голф2

pre 5 godina

политичка коректност ће уништити и ово мало слободе говора и изражавања.
велики брат.....
ал онај Орвелов....

no comment

pre 5 godina

Mislim da je krajnje ne korektno da se kaze da je nesto politicki ne korektno, mislim da je to diskriminacija prema svima ostalima koji nisu politicari, a koji takodje imaju pravo da budu korektni ili ne korektni

Marko

pre 5 godina

Dovoljno je na YouTube naći recenzije telefona ili kurs programiranja na engleskom pa čuti kako Indusi pričaju. Nemam zamerki na to. I naš engleski nekad zvuči kao Tarzanski.

Millennium

pre 5 godina

Meni uopšte nije jasno zašto reaguju na ovakve stvari. Šta, da neko možda neće prestati da ih gleda zbog nekog tamo dokumentarca? Da neće možda da ih ukinu? Malo sutra. Trebali su da naprave foru i da teraju dalje. Dokle god se politički korektnima popušta, biće sve bahatiji.

Gde ja živim

pre 5 godina

Svet mora propasti. Nema više smisla. Više nije ni smešno, jednostavno je sve postalo glupo.

Knjige u šake i naučite šta je satira, šta je humor. Stvarno je postalno nepodnošljivo, ne samo zbog Apua.

mile rizik

pre 5 godina

Lisa se potom okreće prema fotografiji Apua, na kojoj piše: "Nemam kravu!"

Prevod vam je loš, preveli ste bukvalno. A to je izraz koji otprilike znači "nisam ljut", odnosno u ovoj situaciji bi verovatno bilo "ne ljuti se" u smislu da preteruješ sa reakcijom na nešto.

Kalif umesto Kalifa

pre 5 godina

Kad si nesposoban da sam nesto stvoris onda smislis legalan mehanizam da unistavas tudje delo i tako tvoj besmislen zivot dobije "smisao"...

UF-сами против свих!

pre 5 godina

А Хомер није стереотип за глупог белог дебелог Американца па ником ништа?! Политичка коректност је највећа глупост!

Juggernaut

pre 5 godina

Ali bukvalno svaki lik u Simpsonovima je izkarikirani stereotip, to je ceo njihov humor: Homer je glupi, debeli, beli Amerikanac, Mardz njegova naivna uvek zabrinuta zena, Bart prototip lošeg klinca, Lisa prototip štrebera, Ned Flanders parodija na hrišćanske fundamentaliste, Mr. Burns zli kapitalista, Šef Vigam "glupi pandur", Kent Brokman stereotip voditelja, čuvar Vili parodija na Škote, direktor Skiner otelotvorenje državnog službenika... pa Iči i Skreči do apsurdnosti parodiraju nasilje u crtaćima i medijima generalno. Sve mi se čini da se nekakva glupa masa oseća inferiorno jer ne može sama nešto da smisli, pa eto, hajde onda da se žale.

cojle

pre 5 godina

Čekaj...pa Homer stereotip za glupog debelog...Bart za lenčgu...mr Burns za belog kapitalstu...pa???

Za to s ene bune.

A btw kao neko ko je radio na kruzeru, mogu da kažem da sam fasciniran koliko je Apu do najsitniih detalja realan. Indijci (a i Filipinci) su upravo takvi ko Apu.

"marš iz moje radnje...i dođite nam opet :)"

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Underlying problem celog Apu Nahasapeemapetilon slučaja: "Ali to MENE vređa/vređa MOJA osećanja!!!"... Krajnje sebično i arogantno kada bolje razmislite. Došli smo u situaciju da svaki pripadnik neke etničke i društvene grupe može blokirati bilo šta jer ga to, zaboga, osobno vređa. Ili to percipira uvredom za etničku/društvenu grupu kojoj pripada. Što reče legendarni Stephen Fry: "It's now very common to hear people say, 'I'm rather offended by that.' As if that gives them certain rights. It's actually nothing more than a whine. 'I find that offensive.' It has no meaning, it has no purpose, it has no reason to be respected as a phrase. 'I am offended by that.' Well, so f*cking what." So f*cking what indeed. Apu je, zaboga, problem. No, šta ćemo s Cletus Spucklerom, Groundskeeper Williem, Homerom, Chief Wiggumom, Snake Jailbirdom i mnogim, mnogim drugim The Simpsons likovima? A valjalo bi se podsetiti i da stereotipi, naročito nacionalni, postoje s razlogom. Radio sam s ljudima iz Indije, neki od njih su među najboljim ljudima koje znam, dok su drugi, nažalost, daleko od toga, a pride su i otelovljenje negativnih stereotipa o Indijcima. Zanimljivo je da i jednima i drugima lik Apua zapravo i ne smeta - smeta US ljudima indijskog podrijetla i SJW škvadri. Simptomatično, zar ne?

@Smislon, 28. oktobar 2018 08:16
The Simpsons odavno nisu bez dlake na jeziku, ako su ikada zaista i bili. Autori su pro-Dems by and large i skloni autocenzuri.

*Nadam se da će biti objavljeno.