Petak, 26.10.2018.

17:39

Histerija zbog dizelaša: Suludo, "masovni ubica"

Ima mnogo onih koji ne mogu da poveruju kakav se to u Nemačkoj rat vodi protiv automobila, posebno dizelaša.

Izvor: Dojèe vele, Henrik Beme

Histerija zbog dizelaša: Suludo, "masovni ubica" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

ммима

pre 5 godina

Оловни бензин је својевремено потровао милионе људи. Дизели са честицама филтера избацују само гасове и то много мање него данашњи бензинци. Текст је одличан и погађа у срж проблема.

Duško

pre 5 godina

@ mika
Miko, potpuno se slažem sa tobom, elektrifikaciju posmatram kao "poslovni poduhvat", novo "jahanje" industrije na grbači "zajednice". Još svoju zaradu nazivaju našim napretkom.

Na tvoje bih dodao i da bi zadatak nauke i industrije trebalo da bude borba za zaustavljanje ludila "750 KS, 0-100 za milisekundu" i slične ludosti i nepotrebne gluposti i da se svi upregnu da naprave nešto što čovječanstvu zaista treba i služi- normalno, ekonomično i što čistije prevozno sredstvo!!! Problem je pohlepa koja se reklamira na sve strane (750 KS), pa je onima koji su do juče imali jedva magarca, sada malo 50 KS. Oni koji su imali više od magarca, imali su jedva 30-ak KS, ali dobro im je služilo za sve potrebe i svrhe.

Pozdrav

Du riecht so gut

pre 5 godina

Gospode, ovaj tekst kao da je pisao neko iz AfD-a. Kakav dronjavi populizam, te vatrogasci, te socijalisti, te birokrate, te 'sloboda kretanja'. A vidim da se u komentarima baš lepo prima.

Zanimljivo je samo kako se nije setio da pravi doskočice o čađi, kancerogenom i po klimu još ubitačnijem azot-oksidu i toksičnom ugljen-monoksidu koji produkuju dizeli, a e-automobilo svakako ne, iako litijum i mene užasava. Ali ne više nego nafta.

Neko je kao rešenje sa gradove naveo čisti javni prevoz koji funkcioniše dobro i mislim da je to najbolji model.

Ali bitno je da Balkan Boy hoće da pripali svog dizela umesto da se prošeta 500m do prodavnice. Živim pored prometne saobraćajnice i znam o čemu pričam. Kada brišem roletne bela krpa postane CRNA. Kad iskašljavamo, iskašljavamo sivo.

Ali mi smo toliko nacionalno mentalno propali da bismo se udavili u sopstvenim fekalijama i pričali da nije to od toga i da ništa ne smrdi. Nego 'kontrola', 'veliki brat' i 'eko histerija' brale...

hm

pre 5 godina

Mene je iznenadio ovakav tekst na portalu B92. Već neko vreme izgledate kao da lobirate za nekoga kome dizelaši smetaju. Zato pohvale za ovaj tekst.

da planinski vazduh sidje u gradove

pre 5 godina

Dizelasi su dobri samo za farmaceutsku mafiju, vise izduvnih gasova u gradovima vise onkoloskih i plucnih bolesnika.

Naravno da je bolje da imas par fabrika baterija negde daleko od naselja nego na milione dizel-kancer generatora pod nosem.

Nemoj da se samoobmanjujute, nase bake i deke su jaki i dugovecni izmedju ostalog i zato sto su mladost proveli udisuci cist vazduh

Aleksandar

pre 5 godina

Pošto je nađena mikroplastika i u ljudima, sledeće je zabrana gumenih guma. Ja predlažem da se vratimo drvenim točkovima

pıtam se pıtam

pre 5 godina

Ovde vise nije moguce procitati tekst koji je strucnjak napisao ili makar preveo. Na dva mesta se spominje da procesi proizvodnje TROSE ugljendioksid. Ozbiljna tema, sve u redu, a onda samarcina iz koje se vidi da kod autora (ili prevodioca) nesto skripi u obrazovanju. Verovatno mu to dodje ono dualno obrazovanje, nesto znas, nesto ne znas, a za sve si majstor.

Mr.Q

pre 5 godina

Ne izbacuju se dizel vozila zbog ugljen dioksida nego zbog azotnih oksida i mikro čestica čađi koji su dokazano kancerogeni. Ugljen dioksid dovodi do globalnog zagrevanja i to je potpuno druga tema.

Kada ne bi bilo dizel vozia, u vazduhu u gradovima ne bi bilo azotnih oksida ni mikro čestica čađi, jer nema drugih izvora baš tog tipa zagađenja.

Milan

pre 5 godina

Najveci zagadjivac su gume koje se vremenom raspadaju i sitan prah bacaju svuda naokolo. Izduvni gasovi idu u atmosferu, a guma ostaje dole i talozi se u zemlji, a nece se razgraditi ni za miliom godina. Gume imaju i elektricni automobili.

Downtown

pre 5 godina

Radim na auto putu. Do posla moram kolima. Javni prevoz ne postoji. Taksijem ponekad mogu da odem na posao, ali niko neće da dodje po mene kad ih pozovem da me vrate
(Horezu, 27. oktobar 2018 00:42)

I taksi ide na neko gorivo....

myseparatereality

pre 5 godina

Pitao bih samo vlasnike dizel auta jesu li nekad vozili iza sebe? Sagorevanjem dizela nastaju azotni oksidi koji direktno izazivaju kancer. Nepobitno je utvrđeno da je povećanje oboljevanja od teških plućnih bolesti po gradovima direktno uzrokovano ovim oksidima. Malo svesti o ovome ne bi škodilo.
(raketaš, 26. oktobar 2018 20:24)

Nismo se vozili iza sebe.

Laki

pre 5 godina

Kad počnu jedrenjaci umesto mega brodova da prevoze kontejnere ajfona i ostale robe iz Kine, onda ćemo pričati o zabrani dizelaša...

sumadinac

pre 5 godina

Odličan tekst. Dopada mi se kada u zemlji nastane tolika dilema i rasprava, imaš utisak da će nešto pametno da se odluči na kraju. Kod nas bi to veliki vodja presudio uz jutarnju kafu, po principu ko da više!

Pera

pre 5 godina

Nemci trebaju da se drze rada i trgovine.

Tu treba reda i postenja.

Politika im je uvek bila slabija strana, revise su kruti i slabo

razaznaju nijanse, pa postaju iskljucivi, agresivni i opasni.

Marko

pre 5 godina

Skupo je praviti elektricne automobile i sve ostalo samo zato jer se potpuno oslanjamo na fosilna goriva. Svaki dan to udisemo. Nikada smrti od raka nije toliko bilo. Nisu SUS motori tako davno izmisljeni a od tada samo to disemo. Mora se infrastruktura menjati od nule.

Horezu

pre 5 godina

Radim na auto putu. Do posla moram kolima. Javni prevoz ne postoji. Taksijem ponekad mogu da odem na posao, ali niko neće da dodje po mene kad ih pozovem da me vrate

bob

pre 5 godina

opet gomila laznih dusebriznika pise kako dizel zagadjuje,a ovamo se greju na ugalj koji u grejnoj sezoni zagadi vise vazduh nego svi dizeli za pet godina u srbiji

Vozač

pre 5 godina

Nije meni problem evro 6 dizel auto, kome vlasnik menja filter od 100 hiljada dinara čim se pokvari, ili i pre, prema planu zamene. Problem su lažovi i prevaranti koji se prave da mogu da voze dizel auto a nemaju odakle.

lele

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...
(Kratak spoj, 26. oktobar 2018 18:36)

Ma do sutra moze tako. Za baterije je potreban litijum. Aj da zamislimo da ce negde naci toliko litijuma, onda im je potreban kobalt. A tek je kobalt igranka. Nema teoretske sanse da na planeti zemlji pronadju toliko ruda da bi autombili isli na baterije. O brodovima i avionima, to ne vredi ni pominjati...

NeRazumem

pre 5 godina

Svaka cast na tekstu. Nego da vas pitam, vidim da se razumete, ovo vreme u Beogradu, kraj oktobra, 25 stepeni, za to su krive bicikle? Kako vam automobil ogranicava slobodu kretanja? Ja za trku pretrcim 42 km, na posao biciklom 23km. Ogranicena je vasa sloboda misli, postali ste zavisni od automobila. Naravno da ih treba zabraniti. Ili bar ograniciti, mozda i pojedinca na odredjeni broj kilometara unutar gradske zone na mesecnom nivou? Niti vas ko na ovaj nacin lisava slobode kretanja (ja u Beogradu u 90 posto sluvajeva pre stignem na odrediste nego da idem kolima ili prevozom) niti cas ko zeli pratiti, vec samo zele da prodisemo. Sacekajte prvi smog, samo sto nije

Mika

pre 5 godina

Resenje je dao predsednik Rusije Vladimir Purtin: vozite na gas. Ali to ne odgovara svetskim mocnicima koji su pokupovali sve rudnike u svetu ( i kod nas) iz kojih se vadi ruda potrebna za proizvodnju baterija. Inace priozvodnja a i odlaganje potrosenih baterija je izuzetno toksican proces. Proizvodnja elektricne energije u svetskom proseku je isto tako toksican proces. Znaci, rec je cisto o pokusaju pljacke tj nasilnom proturanjem u prodaji skupih a u proizvodnji jeftinih elektro airomobila. Pogotovu u svetlu najnovijeg pronalaska firme Bosch koji svodi emisiju stetnih gasova iz dizel motora prakricno na nulu.

dare slovenac

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kratak spoj, 26. oktobar 2018 18:36) # Link komentara

proizvodnja elektrike je još gora...posebno ako je iz termoelektrane

Dusan

pre 5 godina

Taj clanak krece od pogresne pretpostavke. Taj podatak o tome koliko obican auto napravi co2 je mit. Ukratko, potrebno je 2.5-3 godine da bi se nadoknadio co2. na stranu to sto je toliko puno prostora za poboljsanja sa elektricnim vozilima dok je jako tesko napraviti slijedeci korak za motore sa unutrasnjim sagorijevanjem.

Drakče

pre 5 godina

@kratak spoj
Verujem da bi detaljna računica i dalje bila poprilično na strani sus motora, naročito ako uzmemo u obzir da se i dalje najveći deo struje proizvodi sagorevanjem uglja ili gasa.
Ali dobro, nije ni za očekivati da se potpune promene dese preko noći, tako da će vremenom el automobili zauzimati sve veći deo tržišta.

per

pre 5 godina

Ja to ponavljam vec izvesno vreme neupucenima, onim drugima je sve jasno. KO i sa kojim pravom ce meni da zabrane da vozim moj dizel automobil od 1 januara sledece godine u Parizu gde zivim. Prolazi ladno svaki tehnicki preged, savrseno je odrzavan i ima jedva 100.000 km, i za njega mi drzava odobrava nekakav eko bonus od 2.000 evra za kupovinu novog. Super, samo koliko mi treba za najeftiniji hibrid ili elektricni automobila? Jos 20-30 hiljada evra, koje i da hocu ne mogu da pronadem. Kazete kupi benzinac. OK, ali kada za 5-6 godina zabrane i njih (vec je u planu), sta cemo onda? Ne radi se samo o parama i po meni nelegitimnim zabrana, vec o cinjenici da 100 % elektricni automobili nemaju buducnost. Sve je to velika sarena laza, nikada, ali bas nikada nece imati neophodnu autonomiju za duza putovanja, pa taman da se radi i o Tesli, cija cena kao sto znate dostize stotinak hiljada evra. OK, postignut je izvestan napredak, sa Renault Zoe koji mi je ustupljen na testiranje uspevam da predem oko 250-300 km po gradu, kolika je i autonomija Nissana Leaf. Tek da se zna, masovnim uvodenjem elektricnih automobila zagadenje se samo prebacuje na drugo mesto, odnosno iz gradova "seli" se u mesta proizvodnje. A reciklaza baterija? A kolicina elektricne energije neophodna za punjenje? Da ih nece mozda vetrenjace napuniti. Ne nego nuklearke, koje u FR daju oko 65 % energije. Zivi bili pa videli, bice to prevara veka potrosaca u korist ko zna koga

Bane.

pre 5 godina

To je največi problem, kada sve ide u paketu. Predugo se zanemarivalo nadolazeće probleme, sve se stavljalo pod tepih i sada nemamo validno rešenje. Neko je svestan, neko ne, da nešto mora da se promeni ali ne znaju kako. To ti je kao kada ponavljač produžava agoniju da popravi jedinicu, samo što sada mora da nauči za peticu da dobije bednu dvojku da bi se provukao. U velikom smo problemu priznali to ili ne.I sada od silnih laži ne verujemo nikome. Ako je neka uteha, ti najpohlepniji će više žaliti za lepim životom jer svi smo na kraju u istom loncu. Problem je što i u ovakvoj nevolji neki špekuliše tako da svaka dobra namera je osuđena na propast. Treba da bude još mnogo gore da se nešto promeni ali sam svakim danom sve veči pesimista, realista meni je svejedno kako ćete to nazvati..

Duca

pre 5 godina

Leti vozim motor. Količina crnog dima iza gomile dizelaša je stravična. Ponekad se moram provući ispred auta, jer iza njih nema šanse da se diše. Ima dizela koji nisu takvi, ali je to manjina i čim dođe vreme za zamenu skupih filtera, kreću i oni da nas truju (priključuju se većini, a štede vlasniiku). Znam da elektroauto samo izmešta problem van grada, ali i benzinci su cveće u odnosu na dizel-trovače. Tekst je očito napisao čovek koji brani nemačku autoindustriju, a ne čovek koji njene produkte mora da udiše svaki dan. Priča o tome da više prašine prave kočnice nego dizel za kojim se vuče crni dim (svaki četvrti kod nas) ne bi pila vodu ni kod desetogodišnjaka, ali naši dragi trovači su jedva dočekali takav neuko-prevarantski tekst da ih malo oslobodi pritiska, jer u sebi znaju da svakog meseca oteraju po nekoga na onkologiju.

Joca

pre 5 godina

Ovo već postaje omiljena podvala naftnih ovisnika i naftnog lobija: kako baterije "tamo negde" zagađuju više nego dizeli i benzinci.
Kao da benzin izvire na pumpama u komšiluku, kao da nafta ne zagađuje i tamo gde se vadi, odakle prevozi, gde prerađuje i na kraju gde i spaljuje.

Nema takvih budala na komentarima o izlivanju nafte iz tankera ili naftnih bušotina. Koga briga, to je na moru. Ali su strašno zabrinuti zbog eksploatacije litijuma u Čileu ili Australiji.

nlooooo

pre 5 godina

Sve dok elektricnu energiji proizvodimo na "prljav" nacin, sami elektricni automobili nemaju veliki znacaj za ocuvanje zivotne sredine.
Uprkos tome, smatram da je dobro integrisan javni prevoz, koji nije skup i baziran na elektricnoj energiji iz obnovljivih izvora buducnost saobracaja. Pitajte Japance, njihovim Maglevom brze stignete sa jednog na drugi kraj drzave nego bilo kojim spprtskim automobilom.

kraja

pre 5 godina

...da je evropa smogla snage da naplati vw-u 15-tak milijardi evra kazne za ono varanje na merenju zagadjenja dizel motora, industrija bi bila manja od makovog zrna...
...ovo saopstenje je bahato i bezobrazno, komunizam, pustinje, vetar, kamini, cigarete...
...vatrogasna vozila, kamioni i autobusi mogu da idu na plin, na struju, tako da su im argumenti promaseni i LAZNI...
...no, njima se ne gubi jos nekoliko stotina ili hiljada milijardi na prevremenom izbacivanju dizel motora...
...inace, sad precizno znaju koliko tona co2 produkuje proizvodnja jedne baterije za auto...
...pa zasto jednostavno ne laziraju te rezultate kao sto su i za dizel u americi...???
...to varanje ih u evropi nece nista kostati...

Srba

pre 5 godina

Ovakav tekst moze nastati samo u zemlji u kojoj elektricni punjaci nisu na svakom cosku, i u kojoj se cak i u restoranima i barovima purnja do daske, i gde je rekordan broj obolelih od raka pluca.
Automobili na elektricni pogon nisu samo tesla, a njihova cena je u naglom padu. Mozda se trenutno i potrosi dosta energije na proizvodnju baterija ali to je investicija u razvoj koji sam sebe svakodnevno opravdava. Reci da gume i kocnice zagadjuju vise od automobilskog motora je u najmanju ruku suludo

Kragujevcanin81

pre 5 godina

#Kratak spoj

Na pumpe se ne dopremaju kolicine od po jedan litar vec od 15-20 000 litara
u jednoj turi tako da te fraze padaju u vodu. Naravno da je proizvodnja i potrosnja fosilnih goriva stetna i zagadjujuca ali dajte ne lupetajte vise o takozvanim zelenim automobilima i slicnim pricama...njima je potreba nova auto revolucija da bi punili dzepove i tacka...nije njima stalo do zdravog vazduha vec samo do punih dzepova...a uostalom ranije su se vozili dizelasi a i benzinci koji su sve samo ne stedeli zivotnu sredinu...sada postoje standardi Euro5,Euro6... koji su do te mere smanjili zagadjenje da je gotovo jedva merljivo u odnosu na stare potrosace ...kako vam nekad nije smetao smrdljivi autobus koji zacadjavi celu ulicu a sada vam smetaju automobili koji zagadjuju minimum 20 puta manje????

Lala

pre 5 godina

U Bavarskoj vise od 100 000 dizelasa ceka presa..to su uglavnom vozila VW,Opel..niza klasa. Svi dizelasi koji ne ispunjavaju standarde Euro 6 idu u livnicu.

T

pre 5 godina

Kad uzmes netacne podatke i kada se uradi povrsna analiza lako je dokazati bilo sta. Niti treba toliko ugljen dioksida da se napravi baterija, niti je jedini ugljen dioksid nastao usled proizvodnje benzina nastao u toku sagorevanja benzina. Niti se struja pravi bez pravljenja dodatnog ugljen dioksida. Kada se sve to sabere zajedno, EV ukupno proizvede manje ugljen dioksida. I pri tome 0% oksida azota i cadji, za razliku od dizelasa. Proizvodnja baterija moze da se napravi i bez pravljenja ugljen dioksida, zavisi samo kako ces napraviti struju, a benzid i dizel po prirodi stvari moraju da prave ugljen dioksid.

Gale

pre 5 godina

Ako neverujete da dizeli zagadjuju okolinu,onda uzmi samo krpu i obrisi pod i videces da je crna od dizelske caci koja ulazi i kroz zatvoreni prozor i ide pod kozu.To zna ceo svet samo Srbi ne jel vole vise dizel auta nego svoju decu.Sve ce drzave da polako ukinu dizelase samo Srbija ne.Mi smo protiv svega zato sto mislimo da smo najpametniji,a imamo najzagadjeniju okolinu.Zivim u Nemackoj 47 jos nisam video da plove plasticne flase rekom kao u Srbiji,a da nespominjem grdne plasticne kese kojih ima i na planinama.

raketaš

pre 5 godina

Pitao bih samo vlasnike dizel auta jesu li nekad vozili iza sebe? Imam do posla jednu malu uzbrdicu kuda prođem svaki dan. Ako se nađem iza dizela putovanje nastavim u oblaku cnog dima i obavezno isključene spoljnje cirkulacije vazduha. Sagorevanjem dizela nastaju azotni oksidi koji direktno izazivaju kancer. Nepobitno je utvrđeno da je povećanje oboljevanja od teških plućnih bolesti po gradovima direktno uzrokovano ovim oksidima. Malo svesti o ovome ne bi škodilo.

dejanR

pre 5 godina

Jedino je kWh iz atomskih centrala potpuno proizveden bez emisije CO2. Ko želi da zatvorimo ove dve velike TE i rafineriju, otvorimo pet AC pa da se lepo vozimo na struju!?Cena!? Za srpsku sirotinju samo 150.000.000.000 evra. Posle da zatvorimo sve cementare, ciglane, gasne toplane, pa da pređemo da živimo u sojenicama i zemunicama.

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Suština favorizovanja dizela u Nemačkoj, pa i u Evropi je da se smanji potrošnja goriva jer se ono uvozi. Ako se pri tome potrošačima uvalja tehnologija koja ima visoku nabavnu cenu i skupo održavanje, to je samo bonus. Na svim drugim kontinentima dizel zauzima marginalan deo tržišta.

петар поповић

pre 5 godina

Нема начина да се утврди ко говори истину. И то је најстрашније.

ime

pre 5 godina

Svaka cast! Jos uvek ima mislecih ljudi. Zabrana automobila u gradovima je obican pokusaj ogranicavanja slobode kretanja pod plastom ekoloske histerije.

zmau

pre 5 godina

Čuj, rat. Pazi boga ti. Decenijama unazad sva gradska geometrija, dizajn ulica i kompletnog javnog prostora, urbanistički propisi, propisi za kretanje gradom, sve je podređeno ideji da svukud treba proterati automobil. Sve se oko njih vrti. I sad kad se neko malko seti da treba razmišljati i o nekim drugim ljudskim potrebama, kad se privilegije lagano krnje, evo ih odma pište i vrište. Osnovno ljudsko pravo na trovanje vazduha. Nego kako. I na masakriranje slučajnih prolaznika, naravno.
A argumentacija šuplja do bola, ne znam odakle da krenem.

moko

pre 5 godina

neverovatni su nemci pre svega i pre svacega postoji nesto svetije ....profit... cak su i program smislili koji pokazuje da auto manje truje okolinu...

ciga

pre 5 godina

E aj sad čekamo naše eko strucnjake da objasne kako je divna predivna struja tako cista i da je sve ovo samo lupetanje i samrtni ropac auto industrije.

Bravo

pre 5 godina

Odličan text, dodajte još i to da se ne dobija sva struja iz "čistih izvora", realno jedina takva je energija talasa i verta, već solarna nije 100% čista, zbog proizvodnje panela i njihovog uticaja na eko sistem, posebno tamo gde ih ima u ogromnom broju.

Dodajte na to svega 20% CO2 dolazi od automobila, te da dok vi razmišljate da li EURO 5 ili 6b, u Indiji i Kini voze milijardu tricikla na mešavinu, sa EURO minus 1000.

Jedini razlog svih kuknjava je drastičan pad prodaje koji se lepo video u septembru ove godine. Prezasićeno tržište, a malo veći tablet neće ljude naterati da pohrle i daju pare za novi auto. A neće ni sve manji motori za kosilice, koji troše više od 10 L, čim zahtevate ubrzanje ili idete uzbrdo.

Jovan

pre 5 godina

Ljudi nije problem dizel ili benzin po meni je mnogo veci problem sto se kola ne koriste racionalno, evo koliko vas svaki dan ide svesno u guzve na autoputu u Beogradu svako jutro od 7 do 10 i popodne od 16 do 18 pa ako radite u to vreme a zivite nekoliko kilometara od posla, prosetajte idite busem nece vam nista biti da se provozate par stanica. A o kulturi voznje da ne govorim, strasno kakvih balvana ima za volanom na iskljucenju kod Arene voze 80-100 kmh a iskljucuju se i kao meni jos blica kada se ukljucujem jaoo majko daj mi top!

Ostao ovde

pre 5 godina

Elektricni lobi kesira svakodnevno tamo gde treba.Kampanja se zahuktava.Ovi sto voze benzince se vesele i trljaju ruke, iz samo njima znanih razloga,a proizvodjaci elektricnih automobila trljaju ruke zbog ogromnog profita.

Kratak spoj

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...

Gruja

pre 5 godina

Nemački gradovi su okruženi auto-putevima. I onda će na kilometar vazdušnom linijom da prolaze kao i danas kolone kamiona i auta starije proizvodnje i sve te gasove opet širiti vazduhom. Da ne kažem da je i dalje gomila industrije na rubovima gradova koja i pored filtera sigurno ne pušta parfem u vazduh.

ciga

pre 5 godina

E aj sad čekamo naše eko strucnjake da objasne kako je divna predivna struja tako cista i da je sve ovo samo lupetanje i samrtni ropac auto industrije.

Gruja

pre 5 godina

Nemački gradovi su okruženi auto-putevima. I onda će na kilometar vazdušnom linijom da prolaze kao i danas kolone kamiona i auta starije proizvodnje i sve te gasove opet širiti vazduhom. Da ne kažem da je i dalje gomila industrije na rubovima gradova koja i pored filtera sigurno ne pušta parfem u vazduh.

Ostao ovde

pre 5 godina

Elektricni lobi kesira svakodnevno tamo gde treba.Kampanja se zahuktava.Ovi sto voze benzince se vesele i trljaju ruke, iz samo njima znanih razloga,a proizvodjaci elektricnih automobila trljaju ruke zbog ogromnog profita.

Kratak spoj

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...

per

pre 5 godina

Ja to ponavljam vec izvesno vreme neupucenima, onim drugima je sve jasno. KO i sa kojim pravom ce meni da zabrane da vozim moj dizel automobil od 1 januara sledece godine u Parizu gde zivim. Prolazi ladno svaki tehnicki preged, savrseno je odrzavan i ima jedva 100.000 km, i za njega mi drzava odobrava nekakav eko bonus od 2.000 evra za kupovinu novog. Super, samo koliko mi treba za najeftiniji hibrid ili elektricni automobila? Jos 20-30 hiljada evra, koje i da hocu ne mogu da pronadem. Kazete kupi benzinac. OK, ali kada za 5-6 godina zabrane i njih (vec je u planu), sta cemo onda? Ne radi se samo o parama i po meni nelegitimnim zabrana, vec o cinjenici da 100 % elektricni automobili nemaju buducnost. Sve je to velika sarena laza, nikada, ali bas nikada nece imati neophodnu autonomiju za duza putovanja, pa taman da se radi i o Tesli, cija cena kao sto znate dostize stotinak hiljada evra. OK, postignut je izvestan napredak, sa Renault Zoe koji mi je ustupljen na testiranje uspevam da predem oko 250-300 km po gradu, kolika je i autonomija Nissana Leaf. Tek da se zna, masovnim uvodenjem elektricnih automobila zagadenje se samo prebacuje na drugo mesto, odnosno iz gradova "seli" se u mesta proizvodnje. A reciklaza baterija? A kolicina elektricne energije neophodna za punjenje? Da ih nece mozda vetrenjace napuniti. Ne nego nuklearke, koje u FR daju oko 65 % energije. Zivi bili pa videli, bice to prevara veka potrosaca u korist ko zna koga

lele

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...
(Kratak spoj, 26. oktobar 2018 18:36)

Ma do sutra moze tako. Za baterije je potreban litijum. Aj da zamislimo da ce negde naci toliko litijuma, onda im je potreban kobalt. A tek je kobalt igranka. Nema teoretske sanse da na planeti zemlji pronadju toliko ruda da bi autombili isli na baterije. O brodovima i avionima, to ne vredi ni pominjati...

Mika

pre 5 godina

Resenje je dao predsednik Rusije Vladimir Purtin: vozite na gas. Ali to ne odgovara svetskim mocnicima koji su pokupovali sve rudnike u svetu ( i kod nas) iz kojih se vadi ruda potrebna za proizvodnju baterija. Inace priozvodnja a i odlaganje potrosenih baterija je izuzetno toksican proces. Proizvodnja elektricne energije u svetskom proseku je isto tako toksican proces. Znaci, rec je cisto o pokusaju pljacke tj nasilnom proturanjem u prodaji skupih a u proizvodnji jeftinih elektro airomobila. Pogotovu u svetlu najnovijeg pronalaska firme Bosch koji svodi emisiju stetnih gasova iz dizel motora prakricno na nulu.

Kragujevcanin81

pre 5 godina

#Kratak spoj

Na pumpe se ne dopremaju kolicine od po jedan litar vec od 15-20 000 litara
u jednoj turi tako da te fraze padaju u vodu. Naravno da je proizvodnja i potrosnja fosilnih goriva stetna i zagadjujuca ali dajte ne lupetajte vise o takozvanim zelenim automobilima i slicnim pricama...njima je potreba nova auto revolucija da bi punili dzepove i tacka...nije njima stalo do zdravog vazduha vec samo do punih dzepova...a uostalom ranije su se vozili dizelasi a i benzinci koji su sve samo ne stedeli zivotnu sredinu...sada postoje standardi Euro5,Euro6... koji su do te mere smanjili zagadjenje da je gotovo jedva merljivo u odnosu na stare potrosace ...kako vam nekad nije smetao smrdljivi autobus koji zacadjavi celu ulicu a sada vam smetaju automobili koji zagadjuju minimum 20 puta manje????

Duca

pre 5 godina

Leti vozim motor. Količina crnog dima iza gomile dizelaša je stravična. Ponekad se moram provući ispred auta, jer iza njih nema šanse da se diše. Ima dizela koji nisu takvi, ali je to manjina i čim dođe vreme za zamenu skupih filtera, kreću i oni da nas truju (priključuju se većini, a štede vlasniiku). Znam da elektroauto samo izmešta problem van grada, ali i benzinci su cveće u odnosu na dizel-trovače. Tekst je očito napisao čovek koji brani nemačku autoindustriju, a ne čovek koji njene produkte mora da udiše svaki dan. Priča o tome da više prašine prave kočnice nego dizel za kojim se vuče crni dim (svaki četvrti kod nas) ne bi pila vodu ni kod desetogodišnjaka, ali naši dragi trovači su jedva dočekali takav neuko-prevarantski tekst da ih malo oslobodi pritiska, jer u sebi znaju da svakog meseca oteraju po nekoga na onkologiju.

NeRazumem

pre 5 godina

Svaka cast na tekstu. Nego da vas pitam, vidim da se razumete, ovo vreme u Beogradu, kraj oktobra, 25 stepeni, za to su krive bicikle? Kako vam automobil ogranicava slobodu kretanja? Ja za trku pretrcim 42 km, na posao biciklom 23km. Ogranicena je vasa sloboda misli, postali ste zavisni od automobila. Naravno da ih treba zabraniti. Ili bar ograniciti, mozda i pojedinca na odredjeni broj kilometara unutar gradske zone na mesecnom nivou? Niti vas ko na ovaj nacin lisava slobode kretanja (ja u Beogradu u 90 posto sluvajeva pre stignem na odrediste nego da idem kolima ili prevozom) niti cas ko zeli pratiti, vec samo zele da prodisemo. Sacekajte prvi smog, samo sto nije

Vozač

pre 5 godina

Nije meni problem evro 6 dizel auto, kome vlasnik menja filter od 100 hiljada dinara čim se pokvari, ili i pre, prema planu zamene. Problem su lažovi i prevaranti koji se prave da mogu da voze dizel auto a nemaju odakle.

Bravo

pre 5 godina

Odličan text, dodajte još i to da se ne dobija sva struja iz "čistih izvora", realno jedina takva je energija talasa i verta, već solarna nije 100% čista, zbog proizvodnje panela i njihovog uticaja na eko sistem, posebno tamo gde ih ima u ogromnom broju.

Dodajte na to svega 20% CO2 dolazi od automobila, te da dok vi razmišljate da li EURO 5 ili 6b, u Indiji i Kini voze milijardu tricikla na mešavinu, sa EURO minus 1000.

Jedini razlog svih kuknjava je drastičan pad prodaje koji se lepo video u septembru ove godine. Prezasićeno tržište, a malo veći tablet neće ljude naterati da pohrle i daju pare za novi auto. A neće ni sve manji motori za kosilice, koji troše više od 10 L, čim zahtevate ubrzanje ili idete uzbrdo.

Jovan

pre 5 godina

Ljudi nije problem dizel ili benzin po meni je mnogo veci problem sto se kola ne koriste racionalno, evo koliko vas svaki dan ide svesno u guzve na autoputu u Beogradu svako jutro od 7 do 10 i popodne od 16 do 18 pa ako radite u to vreme a zivite nekoliko kilometara od posla, prosetajte idite busem nece vam nista biti da se provozate par stanica. A o kulturi voznje da ne govorim, strasno kakvih balvana ima za volanom na iskljucenju kod Arene voze 80-100 kmh a iskljucuju se i kao meni jos blica kada se ukljucujem jaoo majko daj mi top!

dare slovenac

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kratak spoj, 26. oktobar 2018 18:36) # Link komentara

proizvodnja elektrike je još gora...posebno ako je iz termoelektrane

raketaš

pre 5 godina

Pitao bih samo vlasnike dizel auta jesu li nekad vozili iza sebe? Imam do posla jednu malu uzbrdicu kuda prođem svaki dan. Ako se nađem iza dizela putovanje nastavim u oblaku cnog dima i obavezno isključene spoljnje cirkulacije vazduha. Sagorevanjem dizela nastaju azotni oksidi koji direktno izazivaju kancer. Nepobitno je utvrđeno da je povećanje oboljevanja od teških plućnih bolesti po gradovima direktno uzrokovano ovim oksidima. Malo svesti o ovome ne bi škodilo.

Gale

pre 5 godina

Ako neverujete da dizeli zagadjuju okolinu,onda uzmi samo krpu i obrisi pod i videces da je crna od dizelske caci koja ulazi i kroz zatvoreni prozor i ide pod kozu.To zna ceo svet samo Srbi ne jel vole vise dizel auta nego svoju decu.Sve ce drzave da polako ukinu dizelase samo Srbija ne.Mi smo protiv svega zato sto mislimo da smo najpametniji,a imamo najzagadjeniju okolinu.Zivim u Nemackoj 47 jos nisam video da plove plasticne flase rekom kao u Srbiji,a da nespominjem grdne plasticne kese kojih ima i na planinama.

dejanR

pre 5 godina

Jedino je kWh iz atomskih centrala potpuno proizveden bez emisije CO2. Ko želi da zatvorimo ove dve velike TE i rafineriju, otvorimo pet AC pa da se lepo vozimo na struju!?Cena!? Za srpsku sirotinju samo 150.000.000.000 evra. Posle da zatvorimo sve cementare, ciglane, gasne toplane, pa da pređemo da živimo u sojenicama i zemunicama.

Joca

pre 5 godina

Ovo već postaje omiljena podvala naftnih ovisnika i naftnog lobija: kako baterije "tamo negde" zagađuju više nego dizeli i benzinci.
Kao da benzin izvire na pumpama u komšiluku, kao da nafta ne zagađuje i tamo gde se vadi, odakle prevozi, gde prerađuje i na kraju gde i spaljuje.

Nema takvih budala na komentarima o izlivanju nafte iz tankera ili naftnih bušotina. Koga briga, to je na moru. Ali su strašno zabrinuti zbog eksploatacije litijuma u Čileu ili Australiji.

ime

pre 5 godina

Svaka cast! Jos uvek ima mislecih ljudi. Zabrana automobila u gradovima je obican pokusaj ogranicavanja slobode kretanja pod plastom ekoloske histerije.

петар поповић

pre 5 godina

Нема начина да се утврди ко говори истину. И то је најстрашније.

Srba

pre 5 godina

Ovakav tekst moze nastati samo u zemlji u kojoj elektricni punjaci nisu na svakom cosku, i u kojoj se cak i u restoranima i barovima purnja do daske, i gde je rekordan broj obolelih od raka pluca.
Automobili na elektricni pogon nisu samo tesla, a njihova cena je u naglom padu. Mozda se trenutno i potrosi dosta energije na proizvodnju baterija ali to je investicija u razvoj koji sam sebe svakodnevno opravdava. Reci da gume i kocnice zagadjuju vise od automobilskog motora je u najmanju ruku suludo

T

pre 5 godina

Kad uzmes netacne podatke i kada se uradi povrsna analiza lako je dokazati bilo sta. Niti treba toliko ugljen dioksida da se napravi baterija, niti je jedini ugljen dioksid nastao usled proizvodnje benzina nastao u toku sagorevanja benzina. Niti se struja pravi bez pravljenja dodatnog ugljen dioksida. Kada se sve to sabere zajedno, EV ukupno proizvede manje ugljen dioksida. I pri tome 0% oksida azota i cadji, za razliku od dizelasa. Proizvodnja baterija moze da se napravi i bez pravljenja ugljen dioksida, zavisi samo kako ces napraviti struju, a benzid i dizel po prirodi stvari moraju da prave ugljen dioksid.

Drakče

pre 5 godina

@kratak spoj
Verujem da bi detaljna računica i dalje bila poprilično na strani sus motora, naročito ako uzmemo u obzir da se i dalje najveći deo struje proizvodi sagorevanjem uglja ili gasa.
Ali dobro, nije ni za očekivati da se potpune promene dese preko noći, tako da će vremenom el automobili zauzimati sve veći deo tržišta.

Bane.

pre 5 godina

To je največi problem, kada sve ide u paketu. Predugo se zanemarivalo nadolazeće probleme, sve se stavljalo pod tepih i sada nemamo validno rešenje. Neko je svestan, neko ne, da nešto mora da se promeni ali ne znaju kako. To ti je kao kada ponavljač produžava agoniju da popravi jedinicu, samo što sada mora da nauči za peticu da dobije bednu dvojku da bi se provukao. U velikom smo problemu priznali to ili ne.I sada od silnih laži ne verujemo nikome. Ako je neka uteha, ti najpohlepniji će više žaliti za lepim životom jer svi smo na kraju u istom loncu. Problem je što i u ovakvoj nevolji neki špekuliše tako da svaka dobra namera je osuđena na propast. Treba da bude još mnogo gore da se nešto promeni ali sam svakim danom sve veči pesimista, realista meni je svejedno kako ćete to nazvati..

nlooooo

pre 5 godina

Sve dok elektricnu energiji proizvodimo na "prljav" nacin, sami elektricni automobili nemaju veliki znacaj za ocuvanje zivotne sredine.
Uprkos tome, smatram da je dobro integrisan javni prevoz, koji nije skup i baziran na elektricnoj energiji iz obnovljivih izvora buducnost saobracaja. Pitajte Japance, njihovim Maglevom brze stignete sa jednog na drugi kraj drzave nego bilo kojim spprtskim automobilom.

moko

pre 5 godina

neverovatni su nemci pre svega i pre svacega postoji nesto svetije ....profit... cak su i program smislili koji pokazuje da auto manje truje okolinu...

zmau

pre 5 godina

Čuj, rat. Pazi boga ti. Decenijama unazad sva gradska geometrija, dizajn ulica i kompletnog javnog prostora, urbanistički propisi, propisi za kretanje gradom, sve je podređeno ideji da svukud treba proterati automobil. Sve se oko njih vrti. I sad kad se neko malko seti da treba razmišljati i o nekim drugim ljudskim potrebama, kad se privilegije lagano krnje, evo ih odma pište i vrište. Osnovno ljudsko pravo na trovanje vazduha. Nego kako. I na masakriranje slučajnih prolaznika, naravno.
A argumentacija šuplja do bola, ne znam odakle da krenem.

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Suština favorizovanja dizela u Nemačkoj, pa i u Evropi je da se smanji potrošnja goriva jer se ono uvozi. Ako se pri tome potrošačima uvalja tehnologija koja ima visoku nabavnu cenu i skupo održavanje, to je samo bonus. Na svim drugim kontinentima dizel zauzima marginalan deo tržišta.

Lala

pre 5 godina

U Bavarskoj vise od 100 000 dizelasa ceka presa..to su uglavnom vozila VW,Opel..niza klasa. Svi dizelasi koji ne ispunjavaju standarde Euro 6 idu u livnicu.

bob

pre 5 godina

opet gomila laznih dusebriznika pise kako dizel zagadjuje,a ovamo se greju na ugalj koji u grejnoj sezoni zagadi vise vazduh nego svi dizeli za pet godina u srbiji

kraja

pre 5 godina

...da je evropa smogla snage da naplati vw-u 15-tak milijardi evra kazne za ono varanje na merenju zagadjenja dizel motora, industrija bi bila manja od makovog zrna...
...ovo saopstenje je bahato i bezobrazno, komunizam, pustinje, vetar, kamini, cigarete...
...vatrogasna vozila, kamioni i autobusi mogu da idu na plin, na struju, tako da su im argumenti promaseni i LAZNI...
...no, njima se ne gubi jos nekoliko stotina ili hiljada milijardi na prevremenom izbacivanju dizel motora...
...inace, sad precizno znaju koliko tona co2 produkuje proizvodnja jedne baterije za auto...
...pa zasto jednostavno ne laziraju te rezultate kao sto su i za dizel u americi...???
...to varanje ih u evropi nece nista kostati...

Du riecht so gut

pre 5 godina

Gospode, ovaj tekst kao da je pisao neko iz AfD-a. Kakav dronjavi populizam, te vatrogasci, te socijalisti, te birokrate, te 'sloboda kretanja'. A vidim da se u komentarima baš lepo prima.

Zanimljivo je samo kako se nije setio da pravi doskočice o čađi, kancerogenom i po klimu još ubitačnijem azot-oksidu i toksičnom ugljen-monoksidu koji produkuju dizeli, a e-automobilo svakako ne, iako litijum i mene užasava. Ali ne više nego nafta.

Neko je kao rešenje sa gradove naveo čisti javni prevoz koji funkcioniše dobro i mislim da je to najbolji model.

Ali bitno je da Balkan Boy hoće da pripali svog dizela umesto da se prošeta 500m do prodavnice. Živim pored prometne saobraćajnice i znam o čemu pričam. Kada brišem roletne bela krpa postane CRNA. Kad iskašljavamo, iskašljavamo sivo.

Ali mi smo toliko nacionalno mentalno propali da bismo se udavili u sopstvenim fekalijama i pričali da nije to od toga i da ništa ne smrdi. Nego 'kontrola', 'veliki brat' i 'eko histerija' brale...

Dusan

pre 5 godina

Taj clanak krece od pogresne pretpostavke. Taj podatak o tome koliko obican auto napravi co2 je mit. Ukratko, potrebno je 2.5-3 godine da bi se nadoknadio co2. na stranu to sto je toliko puno prostora za poboljsanja sa elektricnim vozilima dok je jako tesko napraviti slijedeci korak za motore sa unutrasnjim sagorijevanjem.

Marko

pre 5 godina

Skupo je praviti elektricne automobile i sve ostalo samo zato jer se potpuno oslanjamo na fosilna goriva. Svaki dan to udisemo. Nikada smrti od raka nije toliko bilo. Nisu SUS motori tako davno izmisljeni a od tada samo to disemo. Mora se infrastruktura menjati od nule.

Horezu

pre 5 godina

Radim na auto putu. Do posla moram kolima. Javni prevoz ne postoji. Taksijem ponekad mogu da odem na posao, ali niko neće da dodje po mene kad ih pozovem da me vrate

pıtam se pıtam

pre 5 godina

Ovde vise nije moguce procitati tekst koji je strucnjak napisao ili makar preveo. Na dva mesta se spominje da procesi proizvodnje TROSE ugljendioksid. Ozbiljna tema, sve u redu, a onda samarcina iz koje se vidi da kod autora (ili prevodioca) nesto skripi u obrazovanju. Verovatno mu to dodje ono dualno obrazovanje, nesto znas, nesto ne znas, a za sve si majstor.

da planinski vazduh sidje u gradove

pre 5 godina

Dizelasi su dobri samo za farmaceutsku mafiju, vise izduvnih gasova u gradovima vise onkoloskih i plucnih bolesnika.

Naravno da je bolje da imas par fabrika baterija negde daleko od naselja nego na milione dizel-kancer generatora pod nosem.

Nemoj da se samoobmanjujute, nase bake i deke su jaki i dugovecni izmedju ostalog i zato sto su mladost proveli udisuci cist vazduh

hm

pre 5 godina

Mene je iznenadio ovakav tekst na portalu B92. Već neko vreme izgledate kao da lobirate za nekoga kome dizelaši smetaju. Zato pohvale za ovaj tekst.

Duško

pre 5 godina

@ mika
Miko, potpuno se slažem sa tobom, elektrifikaciju posmatram kao "poslovni poduhvat", novo "jahanje" industrije na grbači "zajednice". Još svoju zaradu nazivaju našim napretkom.

Na tvoje bih dodao i da bi zadatak nauke i industrije trebalo da bude borba za zaustavljanje ludila "750 KS, 0-100 za milisekundu" i slične ludosti i nepotrebne gluposti i da se svi upregnu da naprave nešto što čovječanstvu zaista treba i služi- normalno, ekonomično i što čistije prevozno sredstvo!!! Problem je pohlepa koja se reklamira na sve strane (750 KS), pa je onima koji su do juče imali jedva magarca, sada malo 50 KS. Oni koji su imali više od magarca, imali su jedva 30-ak KS, ali dobro im je služilo za sve potrebe i svrhe.

Pozdrav

sumadinac

pre 5 godina

Odličan tekst. Dopada mi se kada u zemlji nastane tolika dilema i rasprava, imaš utisak da će nešto pametno da se odluči na kraju. Kod nas bi to veliki vodja presudio uz jutarnju kafu, po principu ko da više!

myseparatereality

pre 5 godina

Pitao bih samo vlasnike dizel auta jesu li nekad vozili iza sebe? Sagorevanjem dizela nastaju azotni oksidi koji direktno izazivaju kancer. Nepobitno je utvrđeno da je povećanje oboljevanja od teških plućnih bolesti po gradovima direktno uzrokovano ovim oksidima. Malo svesti o ovome ne bi škodilo.
(raketaš, 26. oktobar 2018 20:24)

Nismo se vozili iza sebe.

Laki

pre 5 godina

Kad počnu jedrenjaci umesto mega brodova da prevoze kontejnere ajfona i ostale robe iz Kine, onda ćemo pričati o zabrani dizelaša...

Mr.Q

pre 5 godina

Ne izbacuju se dizel vozila zbog ugljen dioksida nego zbog azotnih oksida i mikro čestica čađi koji su dokazano kancerogeni. Ugljen dioksid dovodi do globalnog zagrevanja i to je potpuno druga tema.

Kada ne bi bilo dizel vozia, u vazduhu u gradovima ne bi bilo azotnih oksida ni mikro čestica čađi, jer nema drugih izvora baš tog tipa zagađenja.

Milan

pre 5 godina

Najveci zagadjivac su gume koje se vremenom raspadaju i sitan prah bacaju svuda naokolo. Izduvni gasovi idu u atmosferu, a guma ostaje dole i talozi se u zemlji, a nece se razgraditi ni za miliom godina. Gume imaju i elektricni automobili.

Aleksandar

pre 5 godina

Pošto je nađena mikroplastika i u ljudima, sledeće je zabrana gumenih guma. Ja predlažem da se vratimo drvenim točkovima

ммима

pre 5 godina

Оловни бензин је својевремено потровао милионе људи. Дизели са честицама филтера избацују само гасове и то много мање него данашњи бензинци. Текст је одличан и погађа у срж проблема.

Pera

pre 5 godina

Nemci trebaju da se drze rada i trgovine.

Tu treba reda i postenja.

Politika im je uvek bila slabija strana, revise su kruti i slabo

razaznaju nijanse, pa postaju iskljucivi, agresivni i opasni.

Downtown

pre 5 godina

Radim na auto putu. Do posla moram kolima. Javni prevoz ne postoji. Taksijem ponekad mogu da odem na posao, ali niko neće da dodje po mene kad ih pozovem da me vrate
(Horezu, 27. oktobar 2018 00:42)

I taksi ide na neko gorivo....

Kratak spoj

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...

NeRazumem

pre 5 godina

Svaka cast na tekstu. Nego da vas pitam, vidim da se razumete, ovo vreme u Beogradu, kraj oktobra, 25 stepeni, za to su krive bicikle? Kako vam automobil ogranicava slobodu kretanja? Ja za trku pretrcim 42 km, na posao biciklom 23km. Ogranicena je vasa sloboda misli, postali ste zavisni od automobila. Naravno da ih treba zabraniti. Ili bar ograniciti, mozda i pojedinca na odredjeni broj kilometara unutar gradske zone na mesecnom nivou? Niti vas ko na ovaj nacin lisava slobode kretanja (ja u Beogradu u 90 posto sluvajeva pre stignem na odrediste nego da idem kolima ili prevozom) niti cas ko zeli pratiti, vec samo zele da prodisemo. Sacekajte prvi smog, samo sto nije

Duca

pre 5 godina

Leti vozim motor. Količina crnog dima iza gomile dizelaša je stravična. Ponekad se moram provući ispred auta, jer iza njih nema šanse da se diše. Ima dizela koji nisu takvi, ali je to manjina i čim dođe vreme za zamenu skupih filtera, kreću i oni da nas truju (priključuju se većini, a štede vlasniiku). Znam da elektroauto samo izmešta problem van grada, ali i benzinci su cveće u odnosu na dizel-trovače. Tekst je očito napisao čovek koji brani nemačku autoindustriju, a ne čovek koji njene produkte mora da udiše svaki dan. Priča o tome da više prašine prave kočnice nego dizel za kojim se vuče crni dim (svaki četvrti kod nas) ne bi pila vodu ni kod desetogodišnjaka, ali naši dragi trovači su jedva dočekali takav neuko-prevarantski tekst da ih malo oslobodi pritiska, jer u sebi znaju da svakog meseca oteraju po nekoga na onkologiju.

ciga

pre 5 godina

E aj sad čekamo naše eko strucnjake da objasne kako je divna predivna struja tako cista i da je sve ovo samo lupetanje i samrtni ropac auto industrije.

Srba

pre 5 godina

Ovakav tekst moze nastati samo u zemlji u kojoj elektricni punjaci nisu na svakom cosku, i u kojoj se cak i u restoranima i barovima purnja do daske, i gde je rekordan broj obolelih od raka pluca.
Automobili na elektricni pogon nisu samo tesla, a njihova cena je u naglom padu. Mozda se trenutno i potrosi dosta energije na proizvodnju baterija ali to je investicija u razvoj koji sam sebe svakodnevno opravdava. Reci da gume i kocnice zagadjuju vise od automobilskog motora je u najmanju ruku suludo

Ostao ovde

pre 5 godina

Elektricni lobi kesira svakodnevno tamo gde treba.Kampanja se zahuktava.Ovi sto voze benzince se vesele i trljaju ruke, iz samo njima znanih razloga,a proizvodjaci elektricnih automobila trljaju ruke zbog ogromnog profita.

Gale

pre 5 godina

Ako neverujete da dizeli zagadjuju okolinu,onda uzmi samo krpu i obrisi pod i videces da je crna od dizelske caci koja ulazi i kroz zatvoreni prozor i ide pod kozu.To zna ceo svet samo Srbi ne jel vole vise dizel auta nego svoju decu.Sve ce drzave da polako ukinu dizelase samo Srbija ne.Mi smo protiv svega zato sto mislimo da smo najpametniji,a imamo najzagadjeniju okolinu.Zivim u Nemackoj 47 jos nisam video da plove plasticne flase rekom kao u Srbiji,a da nespominjem grdne plasticne kese kojih ima i na planinama.

per

pre 5 godina

Ja to ponavljam vec izvesno vreme neupucenima, onim drugima je sve jasno. KO i sa kojim pravom ce meni da zabrane da vozim moj dizel automobil od 1 januara sledece godine u Parizu gde zivim. Prolazi ladno svaki tehnicki preged, savrseno je odrzavan i ima jedva 100.000 km, i za njega mi drzava odobrava nekakav eko bonus od 2.000 evra za kupovinu novog. Super, samo koliko mi treba za najeftiniji hibrid ili elektricni automobila? Jos 20-30 hiljada evra, koje i da hocu ne mogu da pronadem. Kazete kupi benzinac. OK, ali kada za 5-6 godina zabrane i njih (vec je u planu), sta cemo onda? Ne radi se samo o parama i po meni nelegitimnim zabrana, vec o cinjenici da 100 % elektricni automobili nemaju buducnost. Sve je to velika sarena laza, nikada, ali bas nikada nece imati neophodnu autonomiju za duza putovanja, pa taman da se radi i o Tesli, cija cena kao sto znate dostize stotinak hiljada evra. OK, postignut je izvestan napredak, sa Renault Zoe koji mi je ustupljen na testiranje uspevam da predem oko 250-300 km po gradu, kolika je i autonomija Nissana Leaf. Tek da se zna, masovnim uvodenjem elektricnih automobila zagadenje se samo prebacuje na drugo mesto, odnosno iz gradova "seli" se u mesta proizvodnje. A reciklaza baterija? A kolicina elektricne energije neophodna za punjenje? Da ih nece mozda vetrenjace napuniti. Ne nego nuklearke, koje u FR daju oko 65 % energije. Zivi bili pa videli, bice to prevara veka potrosaca u korist ko zna koga

kraja

pre 5 godina

...da je evropa smogla snage da naplati vw-u 15-tak milijardi evra kazne za ono varanje na merenju zagadjenja dizel motora, industrija bi bila manja od makovog zrna...
...ovo saopstenje je bahato i bezobrazno, komunizam, pustinje, vetar, kamini, cigarete...
...vatrogasna vozila, kamioni i autobusi mogu da idu na plin, na struju, tako da su im argumenti promaseni i LAZNI...
...no, njima se ne gubi jos nekoliko stotina ili hiljada milijardi na prevremenom izbacivanju dizel motora...
...inace, sad precizno znaju koliko tona co2 produkuje proizvodnja jedne baterije za auto...
...pa zasto jednostavno ne laziraju te rezultate kao sto su i za dizel u americi...???
...to varanje ih u evropi nece nista kostati...

zmau

pre 5 godina

Čuj, rat. Pazi boga ti. Decenijama unazad sva gradska geometrija, dizajn ulica i kompletnog javnog prostora, urbanistički propisi, propisi za kretanje gradom, sve je podređeno ideji da svukud treba proterati automobil. Sve se oko njih vrti. I sad kad se neko malko seti da treba razmišljati i o nekim drugim ljudskim potrebama, kad se privilegije lagano krnje, evo ih odma pište i vrište. Osnovno ljudsko pravo na trovanje vazduha. Nego kako. I na masakriranje slučajnih prolaznika, naravno.
A argumentacija šuplja do bola, ne znam odakle da krenem.

ime

pre 5 godina

Svaka cast! Jos uvek ima mislecih ljudi. Zabrana automobila u gradovima je obican pokusaj ogranicavanja slobode kretanja pod plastom ekoloske histerije.

Dusan

pre 5 godina

Taj clanak krece od pogresne pretpostavke. Taj podatak o tome koliko obican auto napravi co2 je mit. Ukratko, potrebno je 2.5-3 godine da bi se nadoknadio co2. na stranu to sto je toliko puno prostora za poboljsanja sa elektricnim vozilima dok je jako tesko napraviti slijedeci korak za motore sa unutrasnjim sagorijevanjem.

Gruja

pre 5 godina

Nemački gradovi su okruženi auto-putevima. I onda će na kilometar vazdušnom linijom da prolaze kao i danas kolone kamiona i auta starije proizvodnje i sve te gasove opet širiti vazduhom. Da ne kažem da je i dalje gomila industrije na rubovima gradova koja i pored filtera sigurno ne pušta parfem u vazduh.

Mika

pre 5 godina

Resenje je dao predsednik Rusije Vladimir Purtin: vozite na gas. Ali to ne odgovara svetskim mocnicima koji su pokupovali sve rudnike u svetu ( i kod nas) iz kojih se vadi ruda potrebna za proizvodnju baterija. Inace priozvodnja a i odlaganje potrosenih baterija je izuzetno toksican proces. Proizvodnja elektricne energije u svetskom proseku je isto tako toksican proces. Znaci, rec je cisto o pokusaju pljacke tj nasilnom proturanjem u prodaji skupih a u proizvodnji jeftinih elektro airomobila. Pogotovu u svetlu najnovijeg pronalaska firme Bosch koji svodi emisiju stetnih gasova iz dizel motora prakricno na nulu.

raketaš

pre 5 godina

Pitao bih samo vlasnike dizel auta jesu li nekad vozili iza sebe? Imam do posla jednu malu uzbrdicu kuda prođem svaki dan. Ako se nađem iza dizela putovanje nastavim u oblaku cnog dima i obavezno isključene spoljnje cirkulacije vazduha. Sagorevanjem dizela nastaju azotni oksidi koji direktno izazivaju kancer. Nepobitno je utvrđeno da je povećanje oboljevanja od teških plućnih bolesti po gradovima direktno uzrokovano ovim oksidima. Malo svesti o ovome ne bi škodilo.

Kragujevcanin81

pre 5 godina

#Kratak spoj

Na pumpe se ne dopremaju kolicine od po jedan litar vec od 15-20 000 litara
u jednoj turi tako da te fraze padaju u vodu. Naravno da je proizvodnja i potrosnja fosilnih goriva stetna i zagadjujuca ali dajte ne lupetajte vise o takozvanim zelenim automobilima i slicnim pricama...njima je potreba nova auto revolucija da bi punili dzepove i tacka...nije njima stalo do zdravog vazduha vec samo do punih dzepova...a uostalom ranije su se vozili dizelasi a i benzinci koji su sve samo ne stedeli zivotnu sredinu...sada postoje standardi Euro5,Euro6... koji su do te mere smanjili zagadjenje da je gotovo jedva merljivo u odnosu na stare potrosace ...kako vam nekad nije smetao smrdljivi autobus koji zacadjavi celu ulicu a sada vam smetaju automobili koji zagadjuju minimum 20 puta manje????

lele

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...
(Kratak spoj, 26. oktobar 2018 18:36)

Ma do sutra moze tako. Za baterije je potreban litijum. Aj da zamislimo da ce negde naci toliko litijuma, onda im je potreban kobalt. A tek je kobalt igranka. Nema teoretske sanse da na planeti zemlji pronadju toliko ruda da bi autombili isli na baterije. O brodovima i avionima, to ne vredi ni pominjati...

T

pre 5 godina

Kad uzmes netacne podatke i kada se uradi povrsna analiza lako je dokazati bilo sta. Niti treba toliko ugljen dioksida da se napravi baterija, niti je jedini ugljen dioksid nastao usled proizvodnje benzina nastao u toku sagorevanja benzina. Niti se struja pravi bez pravljenja dodatnog ugljen dioksida. Kada se sve to sabere zajedno, EV ukupno proizvede manje ugljen dioksida. I pri tome 0% oksida azota i cadji, za razliku od dizelasa. Proizvodnja baterija moze da se napravi i bez pravljenja ugljen dioksida, zavisi samo kako ces napraviti struju, a benzid i dizel po prirodi stvari moraju da prave ugljen dioksid.

dejanR

pre 5 godina

Jedino je kWh iz atomskih centrala potpuno proizveden bez emisije CO2. Ko želi da zatvorimo ove dve velike TE i rafineriju, otvorimo pet AC pa da se lepo vozimo na struju!?Cena!? Za srpsku sirotinju samo 150.000.000.000 evra. Posle da zatvorimo sve cementare, ciglane, gasne toplane, pa da pređemo da živimo u sojenicama i zemunicama.

Joca

pre 5 godina

Ovo već postaje omiljena podvala naftnih ovisnika i naftnog lobija: kako baterije "tamo negde" zagađuju više nego dizeli i benzinci.
Kao da benzin izvire na pumpama u komšiluku, kao da nafta ne zagađuje i tamo gde se vadi, odakle prevozi, gde prerađuje i na kraju gde i spaljuje.

Nema takvih budala na komentarima o izlivanju nafte iz tankera ili naftnih bušotina. Koga briga, to je na moru. Ali su strašno zabrinuti zbog eksploatacije litijuma u Čileu ili Australiji.

dare slovenac

pre 5 godina

Vidim bas im smetaju baterije...A da li neko racuna zagadjenje dok se jedan litar dizela dopremi do pumpe? Koliko je CO2 izbaceno u rafineriji, tankerina, cisterni..sad lepo sve na papir...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kratak spoj, 26. oktobar 2018 18:36) # Link komentara

proizvodnja elektrike je još gora...posebno ako je iz termoelektrane

Jovan

pre 5 godina

Ljudi nije problem dizel ili benzin po meni je mnogo veci problem sto se kola ne koriste racionalno, evo koliko vas svaki dan ide svesno u guzve na autoputu u Beogradu svako jutro od 7 do 10 i popodne od 16 do 18 pa ako radite u to vreme a zivite nekoliko kilometara od posla, prosetajte idite busem nece vam nista biti da se provozate par stanica. A o kulturi voznje da ne govorim, strasno kakvih balvana ima za volanom na iskljucenju kod Arene voze 80-100 kmh a iskljucuju se i kao meni jos blica kada se ukljucujem jaoo majko daj mi top!

Vozač

pre 5 godina

Nije meni problem evro 6 dizel auto, kome vlasnik menja filter od 100 hiljada dinara čim se pokvari, ili i pre, prema planu zamene. Problem su lažovi i prevaranti koji se prave da mogu da voze dizel auto a nemaju odakle.

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Suština favorizovanja dizela u Nemačkoj, pa i u Evropi je da se smanji potrošnja goriva jer se ono uvozi. Ako se pri tome potrošačima uvalja tehnologija koja ima visoku nabavnu cenu i skupo održavanje, to je samo bonus. Na svim drugim kontinentima dizel zauzima marginalan deo tržišta.

Lala

pre 5 godina

U Bavarskoj vise od 100 000 dizelasa ceka presa..to su uglavnom vozila VW,Opel..niza klasa. Svi dizelasi koji ne ispunjavaju standarde Euro 6 idu u livnicu.

Bravo

pre 5 godina

Odličan text, dodajte još i to da se ne dobija sva struja iz "čistih izvora", realno jedina takva je energija talasa i verta, već solarna nije 100% čista, zbog proizvodnje panela i njihovog uticaja na eko sistem, posebno tamo gde ih ima u ogromnom broju.

Dodajte na to svega 20% CO2 dolazi od automobila, te da dok vi razmišljate da li EURO 5 ili 6b, u Indiji i Kini voze milijardu tricikla na mešavinu, sa EURO minus 1000.

Jedini razlog svih kuknjava je drastičan pad prodaje koji se lepo video u septembru ove godine. Prezasićeno tržište, a malo veći tablet neće ljude naterati da pohrle i daju pare za novi auto. A neće ni sve manji motori za kosilice, koji troše više od 10 L, čim zahtevate ubrzanje ili idete uzbrdo.

Drakče

pre 5 godina

@kratak spoj
Verujem da bi detaljna računica i dalje bila poprilično na strani sus motora, naročito ako uzmemo u obzir da se i dalje najveći deo struje proizvodi sagorevanjem uglja ili gasa.
Ali dobro, nije ni za očekivati da se potpune promene dese preko noći, tako da će vremenom el automobili zauzimati sve veći deo tržišta.

Du riecht so gut

pre 5 godina

Gospode, ovaj tekst kao da je pisao neko iz AfD-a. Kakav dronjavi populizam, te vatrogasci, te socijalisti, te birokrate, te 'sloboda kretanja'. A vidim da se u komentarima baš lepo prima.

Zanimljivo je samo kako se nije setio da pravi doskočice o čađi, kancerogenom i po klimu još ubitačnijem azot-oksidu i toksičnom ugljen-monoksidu koji produkuju dizeli, a e-automobilo svakako ne, iako litijum i mene užasava. Ali ne više nego nafta.

Neko je kao rešenje sa gradove naveo čisti javni prevoz koji funkcioniše dobro i mislim da je to najbolji model.

Ali bitno je da Balkan Boy hoće da pripali svog dizela umesto da se prošeta 500m do prodavnice. Živim pored prometne saobraćajnice i znam o čemu pričam. Kada brišem roletne bela krpa postane CRNA. Kad iskašljavamo, iskašljavamo sivo.

Ali mi smo toliko nacionalno mentalno propali da bismo se udavili u sopstvenim fekalijama i pričali da nije to od toga i da ništa ne smrdi. Nego 'kontrola', 'veliki brat' i 'eko histerija' brale...

bob

pre 5 godina

opet gomila laznih dusebriznika pise kako dizel zagadjuje,a ovamo se greju na ugalj koji u grejnoj sezoni zagadi vise vazduh nego svi dizeli za pet godina u srbiji

Marko

pre 5 godina

Skupo je praviti elektricne automobile i sve ostalo samo zato jer se potpuno oslanjamo na fosilna goriva. Svaki dan to udisemo. Nikada smrti od raka nije toliko bilo. Nisu SUS motori tako davno izmisljeni a od tada samo to disemo. Mora se infrastruktura menjati od nule.

петар поповић

pre 5 godina

Нема начина да се утврди ко говори истину. И то је најстрашније.

nlooooo

pre 5 godina

Sve dok elektricnu energiji proizvodimo na "prljav" nacin, sami elektricni automobili nemaju veliki znacaj za ocuvanje zivotne sredine.
Uprkos tome, smatram da je dobro integrisan javni prevoz, koji nije skup i baziran na elektricnoj energiji iz obnovljivih izvora buducnost saobracaja. Pitajte Japance, njihovim Maglevom brze stignete sa jednog na drugi kraj drzave nego bilo kojim spprtskim automobilom.

ммима

pre 5 godina

Оловни бензин је својевремено потровао милионе људи. Дизели са честицама филтера избацују само гасове и то много мање него данашњи бензинци. Текст је одличан и погађа у срж проблема.

Bane.

pre 5 godina

To je največi problem, kada sve ide u paketu. Predugo se zanemarivalo nadolazeće probleme, sve se stavljalo pod tepih i sada nemamo validno rešenje. Neko je svestan, neko ne, da nešto mora da se promeni ali ne znaju kako. To ti je kao kada ponavljač produžava agoniju da popravi jedinicu, samo što sada mora da nauči za peticu da dobije bednu dvojku da bi se provukao. U velikom smo problemu priznali to ili ne.I sada od silnih laži ne verujemo nikome. Ako je neka uteha, ti najpohlepniji će više žaliti za lepim životom jer svi smo na kraju u istom loncu. Problem je što i u ovakvoj nevolji neki špekuliše tako da svaka dobra namera je osuđena na propast. Treba da bude još mnogo gore da se nešto promeni ali sam svakim danom sve veči pesimista, realista meni je svejedno kako ćete to nazvati..

myseparatereality

pre 5 godina

Pitao bih samo vlasnike dizel auta jesu li nekad vozili iza sebe? Sagorevanjem dizela nastaju azotni oksidi koji direktno izazivaju kancer. Nepobitno je utvrđeno da je povećanje oboljevanja od teških plućnih bolesti po gradovima direktno uzrokovano ovim oksidima. Malo svesti o ovome ne bi škodilo.
(raketaš, 26. oktobar 2018 20:24)

Nismo se vozili iza sebe.

da planinski vazduh sidje u gradove

pre 5 godina

Dizelasi su dobri samo za farmaceutsku mafiju, vise izduvnih gasova u gradovima vise onkoloskih i plucnih bolesnika.

Naravno da je bolje da imas par fabrika baterija negde daleko od naselja nego na milione dizel-kancer generatora pod nosem.

Nemoj da se samoobmanjujute, nase bake i deke su jaki i dugovecni izmedju ostalog i zato sto su mladost proveli udisuci cist vazduh

hm

pre 5 godina

Mene je iznenadio ovakav tekst na portalu B92. Već neko vreme izgledate kao da lobirate za nekoga kome dizelaši smetaju. Zato pohvale za ovaj tekst.

moko

pre 5 godina

neverovatni su nemci pre svega i pre svacega postoji nesto svetije ....profit... cak su i program smislili koji pokazuje da auto manje truje okolinu...

Laki

pre 5 godina

Kad počnu jedrenjaci umesto mega brodova da prevoze kontejnere ajfona i ostale robe iz Kine, onda ćemo pričati o zabrani dizelaša...

Horezu

pre 5 godina

Radim na auto putu. Do posla moram kolima. Javni prevoz ne postoji. Taksijem ponekad mogu da odem na posao, ali niko neće da dodje po mene kad ih pozovem da me vrate

Pera

pre 5 godina

Nemci trebaju da se drze rada i trgovine.

Tu treba reda i postenja.

Politika im je uvek bila slabija strana, revise su kruti i slabo

razaznaju nijanse, pa postaju iskljucivi, agresivni i opasni.

pıtam se pıtam

pre 5 godina

Ovde vise nije moguce procitati tekst koji je strucnjak napisao ili makar preveo. Na dva mesta se spominje da procesi proizvodnje TROSE ugljendioksid. Ozbiljna tema, sve u redu, a onda samarcina iz koje se vidi da kod autora (ili prevodioca) nesto skripi u obrazovanju. Verovatno mu to dodje ono dualno obrazovanje, nesto znas, nesto ne znas, a za sve si majstor.

Duško

pre 5 godina

@ mika
Miko, potpuno se slažem sa tobom, elektrifikaciju posmatram kao "poslovni poduhvat", novo "jahanje" industrije na grbači "zajednice". Još svoju zaradu nazivaju našim napretkom.

Na tvoje bih dodao i da bi zadatak nauke i industrije trebalo da bude borba za zaustavljanje ludila "750 KS, 0-100 za milisekundu" i slične ludosti i nepotrebne gluposti i da se svi upregnu da naprave nešto što čovječanstvu zaista treba i služi- normalno, ekonomično i što čistije prevozno sredstvo!!! Problem je pohlepa koja se reklamira na sve strane (750 KS), pa je onima koji su do juče imali jedva magarca, sada malo 50 KS. Oni koji su imali više od magarca, imali su jedva 30-ak KS, ali dobro im je služilo za sve potrebe i svrhe.

Pozdrav

Mr.Q

pre 5 godina

Ne izbacuju se dizel vozila zbog ugljen dioksida nego zbog azotnih oksida i mikro čestica čađi koji su dokazano kancerogeni. Ugljen dioksid dovodi do globalnog zagrevanja i to je potpuno druga tema.

Kada ne bi bilo dizel vozia, u vazduhu u gradovima ne bi bilo azotnih oksida ni mikro čestica čađi, jer nema drugih izvora baš tog tipa zagađenja.

Aleksandar

pre 5 godina

Pošto je nađena mikroplastika i u ljudima, sledeće je zabrana gumenih guma. Ja predlažem da se vratimo drvenim točkovima

sumadinac

pre 5 godina

Odličan tekst. Dopada mi se kada u zemlji nastane tolika dilema i rasprava, imaš utisak da će nešto pametno da se odluči na kraju. Kod nas bi to veliki vodja presudio uz jutarnju kafu, po principu ko da više!

Milan

pre 5 godina

Najveci zagadjivac su gume koje se vremenom raspadaju i sitan prah bacaju svuda naokolo. Izduvni gasovi idu u atmosferu, a guma ostaje dole i talozi se u zemlji, a nece se razgraditi ni za miliom godina. Gume imaju i elektricni automobili.

Downtown

pre 5 godina

Radim na auto putu. Do posla moram kolima. Javni prevoz ne postoji. Taksijem ponekad mogu da odem na posao, ali niko neće da dodje po mene kad ih pozovem da me vrate
(Horezu, 27. oktobar 2018 00:42)

I taksi ide na neko gorivo....