Četvrtak, 25.10.2018.

10:25

Radovi na Trgu obustavljeni, pronađeni grobovi puni predmeta? VIDEO

Radovi na Trgu republike su potpuno obustavljeni zbog arheološkog nalazišta, a rok za završetak radova od 420 dana će izvesno biti probijen.

Izvor: B92

Radovi na Trgu obustavljeni, pronaðeni grobovi puni predmeta? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

neobavezno

pre 5 godina

To podrucje je i ranijim prekopavanjima od Trga Republike preko Vasine do Uzun Mirkove, ukljucujuci i Studentsku park krilo iznenadjenja u iskopinama.

vlada

pre 5 godina

Ovu lokaciju treba detaljno istraziti koliko god da traje, neka dovedu gomilu arheologa da kopaju, ionako su bez posla...To je istorijsko blago koje nema cenu! Ko zna kada ce biti sledeca prilika za ovako nesto.

Јабучило

pre 5 godina

Price za malu decu. Radovi i ne postoje, dva tri radnika se šetka po nabacanom šljunku. A šta ste i ocekivali nego ostatke nekadašnjeg groblja. Pa svuda ispod Beograda je tako. I šta je tu važno da blokirate Trg na dve godine. Alo, o cemu vi pricate.
(Beograđanka, 25. oktobar 2018 11:07)

Тужно размишљање.
Елем, ако то јесте налазиште, треба истражити шта је у њему. Али нипошто не дозволити да то буде алиби за непотребан продужетак радова.
За оне што страхују за успешно окупљање: није Трг једина,чистина у граду.

doktor

pre 5 godina

"Bogovi su pali na teme" Naprednjaci naisli na arheoloske ostatke i sad ne znaju sta da rade,skupili se okolo i danima gledaju... Obnova trga za rekordnih 420 dana ce biti izmenjena dodatkom jedne nule

nina

pre 5 godina

To je uobicajeno..Tako je u Jorku, pri kopanju za Trzni centar nadjeno vikinsko naselje i to je sada izuzetna turisticka atrakcija.JorVik..treba razmisliti o ideji...

tasic beograd

pre 5 godina

Koliki je budzet grada Beograda sa restauraciju gradskog trga na tih 420 dana racunato prosecno za svaki utroseni dan gde se takoreci nista ne radi?

A koliki ce budzet sada biti sa ovim otkricem?

U napomeni radi se o nekih 65 duznih metara u precniku ko nije iz Beograda cisto informacije na sta smo spali kao drzava i dokle ide alavost i javasluk i korupcija u ovoj jos uvek nazovimo je nekoj "drzavi" ako je uopste i drzava i ako ce ikada biti neka "drzava".

CoekUProblemu

pre 5 godina

Eto, i sad necemo moci 5 godina da organizujemo proteste protiv vlasti na Trgu jer će tu ostati rupa dok se radovi na završe. Iskusno su to odradili.

moko

pre 5 godina

gde god u beogradu pocnete da kopate nadjete nesto... ipak su taj grad podigli prvi kelti....pa svi redom gradili i dogradjivali i 44 puta rusili...jaku bogatu istoriju ima beograd mozda najvecu od svih gradova evrope bez preterivanja...

Stefan

pre 5 godina

Večiti rizik sa radovima u centru Beograda! Tačno sam znao da će da iskopaju nešto, blokiraju radove, i da ćemo ostati sa kolapsom u gradu i bez centralnog gradskog trga mnogo duže nego što je obećano. Ljudi, ako niste videli - ne možete da zamislite kakav kolaps u centru grada izaziva blokada bilo koje velike saobraćajnice. Nepodnošljivo. A tek će da bude, kad dođe sneg i loše vreme. Nemam ništa protiv očuvanja istorijskog nasleđa, ali ovo će da nas zadavi. Bolje da su samo zasadili cveće, zamenili popucale ploče i ostavili šta god da je bilo zakopano tamo gde se i nalazilo. Platićemo ovo svojim nervima i vremenom.

e viva montenegro

pre 5 godina

Ovo moze da bude veca turisticka atrakcija od samog trga , ne kazem da Kneza treba pomerati sa mjesta ali da se i ovo nekako ukomponuje u citav ambijent onim.staklima po kojima se hoda.Tako nesto slicno se dogodilo u Becu i to je arheolosko nalaziste zasticeno iako je u samoj pesackoj zoni u Inere Statu. P.s. nezgodno je samo iz razloga sto su grobovi u pitanju ...

Alf

pre 5 godina

"Radovi" ce trajati koliko treba planerima, jer je sve to isplanirano oko Kosova. To je mala pakost a veliki strah vlasti od skupova pa zele da imaju bar tu malu prepreku.

Neinformisan

pre 5 godina

U duhu rekonstrukcije platoa Pobednika. Zatvorite na neodredjeno. Kao smanjenje plata i penzija. Uzmite, pa kad posle 3, 5 god vratite da pevamo od srece. Cist psiholoski rat protiv sopstvenog naroda.

eccles

pre 5 godina

@(Vladimir, 25. oktobar 2018 11:13)

dragi srbski patrijoto, ako procitas dve-tri knjizice o istoriji beorada naucices da je u trenutku kad je 14. rimska legija (flavia felix legio) zasnovala vojni logor (kastrum) kao prvu trajnu naseobinu na uscu save u dunav - rim imao skoro milion stanovnika, kanalizaciju i vodovod...
toliko o beogradskom megapolisu pre svih ostalih.

meni je tragicno sto se sve ovo desava bukvalno ispred vrata narodnog muzeja, a oni o tome pojma nisu imali. tuzno u kakvom je stanju nauka u ovoj zemlji.

opazanje iz daleka

pre 5 godina

Posto "ljudima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture" mnogo seva u predelu ispod pupka, sto se neko nije dosetio da pozove arheloge iz Londona ili Berlina da dodju dva dana, vide sta je to i sve to lepo pokupe i nose u svoje muzeje. Nama ionako stare stvari ne trebaju. I ako posle dva dana zastoja budu probijeni rokovi onda stvarno bolje da se raselimo jer na ovoj guduri je nemoguce graditi ista.

London

pre 5 godina

Trg Republike je nekoliko puta u poslednjih 100 godina renoviran, od originalne ulice je napravljen trg, građene su zgrade i davno ine tako davno, kopani temelji, ugrađivana kanalizacija i toplovodi, stavljane granitne ploče... i nikada nije bilo nađeno ništa. Sada kada samo treba da zamene stare granitne ploče sa novim, odjednom celo Rimsko carstvo ispod. Meni je teško u ovo da poverujem. S obzirom da je celo popločavanje trga trebalo da traje 420 dana, što svakome zvuči potpuno nenormalno, ove lažne priče za dodatno produženje radova se uklapaju u celo ludilo.

boki

pre 5 godina

Nasli pune grobove ? Cega pune, nista vredno tamo nema, toliko puta je prekopavano i rekonstruisano da cak i da je nesto bilo vise tamo nije sigurno. Najave kao pronadjena kapija, a zna se vec ko zna od kad da je tu da je otkopavana pa zatrpavana, postoje dokumenti, fotografije, sve je ovo smesno. Posao dobije firma koja nije u stanju da odradi kako treba i onda problemi.
Dokaz je plato na Slaviji jedva ga zavrsise a ne sluzi nicemu, nikad nikoga tamo nema ni u prolazu, prazan kao i fontana na koju niko vise ne obraca paznju.

Сораб

pre 5 godina

Како продужити рок за извођење радова, ако видите да нећете стићи да их завршите или ако хоћете додатно да их наплатите, или пак ако вас мрзи да радите?! Па једноставно, пробијте неку од цеви, или ископајте бомбу из другог светског рата или пронађите фосил праисторијског пужа. Било како било, машти наших „неимара" никад краја...

Indija-Pakistan

pre 5 godina

Optimistično gledano biće gotovo pred N.G 2021, a pesimistično kao i Narodni muzej "znači 300 godina"...nadam se da će bar ukloniti onaj nakaradni sat koji izgleda kao deo konstrukcije nekog jeftinog šoping mola.

voodoo

pre 5 godina

Odakle ova informacja novinaru? Nista nije potvrdjeno, ali je izneo da nema radnika i da je samo jedan cuvar. To su proverene informacije.
(OK Real, 25. oktobar 2018 11:26)
Pa zatekao jednog radnika, to i napisao, da nece da napise da je zatekao armiju radnika, kad je bio jedan cuvar, sta je sporno?

Nenad

pre 5 godina

Hahahahahahah tako je bilo i na okretnici trole, današnji tc rajiceva. Pa se 10 godina čekalo, auuu sad kad se intelligentni radikali zabaguju.. Odmah rok povećati na 200 godina.

Gensek

pre 5 godina

Ako bude uradjen kao Cvetni trg i Slavija onda stvarno ima da bude po ugledu na trgove razvijenih svetskih gradova. A sad sledi pitanje za g. Vesića:" Jeste li Vi gospodine Vesiću uopšte bili u nekom od razvijenih scetskih gradova?" Ja bio ali nisam video da vlasti u tim grdovima toliko unište sopstveni grad kao što Vi uništavate naš.

državna uhlebljena mafija

pre 5 godina

440 dana za asfaltiranje platoa od 20ari, jeli moguće, svi smo otišli u aut kad nam ovo rade, žičara na Kalemendanu 5 puta skuplja od najskuplje. Žalosno je sve ovo a i mi sami.

stefan cerak

pre 5 godina

Pisao sam vec ranije, jos kad je najavljivano, ne dirajte nam trg dzabe, stajace rupa 5 godina... nit spomenik nit trg nit gradiliste. Rupa do daljnjeg...

Beograđanka

pre 5 godina

Price za malu decu. Radovi i ne postoje, dva tri radnika se šetka po nabacanom šljunku. A šta ste i ocekivali nego ostatke nekadašnjeg groblja. Pa svuda ispod Beograda je tako. I šta je tu važno da blokirate Trg na dve godine. Alo, o cemu vi pricate.

vidoje

pre 5 godina

"Postaće pravi gradski trg kakve imaju razvijeni gradovi u Evropi”, naveo je Vesić."
Bravo ... pri tom cete unistiti i ova arheoloska nalazista. Cega god se dohvatite tu trava ne raste.

Vella

pre 5 godina

Obavestite nas samo kada bude bio rodjendan pocetku radova, kako bi se lepo obukli i doneli cvece.
PS juce sam prosao i video napusten bager i 2 radnika koja sede i verovatno diskutuju o Zvezdinom prolecu. Kakvi bre grobovi kakve bre gluposti. Sve neki Indijana Dzonsevi

Zamajavanje

pre 5 godina

Prolazim svaki dan tamo i nisam video ikada vise od 5 radnika,mozda masine,roboti sve rade. Drugo,zar u 21 veku nisu pre nego sto zapoceli radove znali sta je na metar,dva ispod.Bar sada postoje cuda koja utvrdjuju sta je na Marsu,a ne 2 m ispod zemlje. Trece,slika tkz. trga republike sto ste je postavili je zapravo Vasina i studentski trg. Cetvrto,kad sam vec tu,sta bi sa onim kosturom na zelenom vencu zgrade Beobanke. Dve godine pise se samo sto nije ozelenila i kako ce biti basta fasada. Ili rusite onu sramotu ili radite nesto.

Један

pre 5 godina

Остаће такав не због археолошких ископина или реконструкције, него због тога што ускоро планирају признање или поделу Косова, те страхују од народног беса или револуције. Зато су и ушли у реконструкцију истог.

eurid

pre 5 godina

Ako su zaista nasli ostatke nekropola ispod Trga Republike onda svim ovim SELJACINAMA i DZIBERIMA koji na to gledaju kao na nesto nebitno preporucujem da odu u svoje selendre odakle su se ovde i dovukli i tamo nastave da zive svoje mizerne zivote.

Vladimir

pre 5 godina

Pogledajte malo bolje ispod tih rimskih sarkofaga. Nacicete kulturu Srba stariju od svih tih nebitnih civilizacija koje kkonstantno forsirate i na koje bacate novac poreskih obveznika.

Kada mislite da ispitujete i iskopavate nase nalaze i dokazete da je Beograd najstariji grad, megalopolis i prva civilizacija u Evropi a ne vise ovo sto je daleko kasnije doslo na nase podrucje?

Gensek

pre 5 godina

Ako bude uradjen kao Cvetni trg i Slavija onda stvarno ima da bude po ugledu na trgove razvijenih svetskih gradova. A sad sledi pitanje za g. Vesića:" Jeste li Vi gospodine Vesiću uopšte bili u nekom od razvijenih scetskih gradova?" Ja bio ali nisam video da vlasti u tim grdovima toliko unište sopstveni grad kao što Vi uništavate naš.

državna uhlebljena mafija

pre 5 godina

440 dana za asfaltiranje platoa od 20ari, jeli moguće, svi smo otišli u aut kad nam ovo rade, žičara na Kalemendanu 5 puta skuplja od najskuplje. Žalosno je sve ovo a i mi sami.

Beograđanka

pre 5 godina

Price za malu decu. Radovi i ne postoje, dva tri radnika se šetka po nabacanom šljunku. A šta ste i ocekivali nego ostatke nekadašnjeg groblja. Pa svuda ispod Beograda je tako. I šta je tu važno da blokirate Trg na dve godine. Alo, o cemu vi pricate.

stefan cerak

pre 5 godina

Pisao sam vec ranije, jos kad je najavljivano, ne dirajte nam trg dzabe, stajace rupa 5 godina... nit spomenik nit trg nit gradiliste. Rupa do daljnjeg...

Vella

pre 5 godina

Obavestite nas samo kada bude bio rodjendan pocetku radova, kako bi se lepo obukli i doneli cvece.
PS juce sam prosao i video napusten bager i 2 radnika koja sede i verovatno diskutuju o Zvezdinom prolecu. Kakvi bre grobovi kakve bre gluposti. Sve neki Indijana Dzonsevi

nina

pre 5 godina

To je uobicajeno..Tako je u Jorku, pri kopanju za Trzni centar nadjeno vikinsko naselje i to je sada izuzetna turisticka atrakcija.JorVik..treba razmisliti o ideji...

Vladimir

pre 5 godina

Pogledajte malo bolje ispod tih rimskih sarkofaga. Nacicete kulturu Srba stariju od svih tih nebitnih civilizacija koje kkonstantno forsirate i na koje bacate novac poreskih obveznika.

Kada mislite da ispitujete i iskopavate nase nalaze i dokazete da je Beograd najstariji grad, megalopolis i prva civilizacija u Evropi a ne vise ovo sto je daleko kasnije doslo na nase podrucje?

moko

pre 5 godina

gde god u beogradu pocnete da kopate nadjete nesto... ipak su taj grad podigli prvi kelti....pa svi redom gradili i dogradjivali i 44 puta rusili...jaku bogatu istoriju ima beograd mozda najvecu od svih gradova evrope bez preterivanja...

Један

pre 5 godina

Остаће такав не због археолошких ископина или реконструкције, него због тога што ускоро планирају признање или поделу Косова, те страхују од народног беса или револуције. Зато су и ушли у реконструкцију истог.

Zamajavanje

pre 5 godina

Prolazim svaki dan tamo i nisam video ikada vise od 5 radnika,mozda masine,roboti sve rade. Drugo,zar u 21 veku nisu pre nego sto zapoceli radove znali sta je na metar,dva ispod.Bar sada postoje cuda koja utvrdjuju sta je na Marsu,a ne 2 m ispod zemlje. Trece,slika tkz. trga republike sto ste je postavili je zapravo Vasina i studentski trg. Cetvrto,kad sam vec tu,sta bi sa onim kosturom na zelenom vencu zgrade Beobanke. Dve godine pise se samo sto nije ozelenila i kako ce biti basta fasada. Ili rusite onu sramotu ili radite nesto.

eccles

pre 5 godina

@(Vladimir, 25. oktobar 2018 11:13)

dragi srbski patrijoto, ako procitas dve-tri knjizice o istoriji beorada naucices da je u trenutku kad je 14. rimska legija (flavia felix legio) zasnovala vojni logor (kastrum) kao prvu trajnu naseobinu na uscu save u dunav - rim imao skoro milion stanovnika, kanalizaciju i vodovod...
toliko o beogradskom megapolisu pre svih ostalih.

meni je tragicno sto se sve ovo desava bukvalno ispred vrata narodnog muzeja, a oni o tome pojma nisu imali. tuzno u kakvom je stanju nauka u ovoj zemlji.

vidoje

pre 5 godina

"Postaće pravi gradski trg kakve imaju razvijeni gradovi u Evropi”, naveo je Vesić."
Bravo ... pri tom cete unistiti i ova arheoloska nalazista. Cega god se dohvatite tu trava ne raste.

neobavezno

pre 5 godina

To podrucje je i ranijim prekopavanjima od Trga Republike preko Vasine do Uzun Mirkove, ukljucujuci i Studentsku park krilo iznenadjenja u iskopinama.

Indija-Pakistan

pre 5 godina

Optimistično gledano biće gotovo pred N.G 2021, a pesimistično kao i Narodni muzej "znači 300 godina"...nadam se da će bar ukloniti onaj nakaradni sat koji izgleda kao deo konstrukcije nekog jeftinog šoping mola.

e viva montenegro

pre 5 godina

Ovo moze da bude veca turisticka atrakcija od samog trga , ne kazem da Kneza treba pomerati sa mjesta ali da se i ovo nekako ukomponuje u citav ambijent onim.staklima po kojima se hoda.Tako nesto slicno se dogodilo u Becu i to je arheolosko nalaziste zasticeno iako je u samoj pesackoj zoni u Inere Statu. P.s. nezgodno je samo iz razloga sto su grobovi u pitanju ...

eurid

pre 5 godina

Ako su zaista nasli ostatke nekropola ispod Trga Republike onda svim ovim SELJACINAMA i DZIBERIMA koji na to gledaju kao na nesto nebitno preporucujem da odu u svoje selendre odakle su se ovde i dovukli i tamo nastave da zive svoje mizerne zivote.

Alf

pre 5 godina

"Radovi" ce trajati koliko treba planerima, jer je sve to isplanirano oko Kosova. To je mala pakost a veliki strah vlasti od skupova pa zele da imaju bar tu malu prepreku.

London

pre 5 godina

Trg Republike je nekoliko puta u poslednjih 100 godina renoviran, od originalne ulice je napravljen trg, građene su zgrade i davno ine tako davno, kopani temelji, ugrađivana kanalizacija i toplovodi, stavljane granitne ploče... i nikada nije bilo nađeno ništa. Sada kada samo treba da zamene stare granitne ploče sa novim, odjednom celo Rimsko carstvo ispod. Meni je teško u ovo da poverujem. S obzirom da je celo popločavanje trga trebalo da traje 420 dana, što svakome zvuči potpuno nenormalno, ove lažne priče za dodatno produženje radova se uklapaju u celo ludilo.

Nenad

pre 5 godina

Hahahahahahah tako je bilo i na okretnici trole, današnji tc rajiceva. Pa se 10 godina čekalo, auuu sad kad se intelligentni radikali zabaguju.. Odmah rok povećati na 200 godina.

opazanje iz daleka

pre 5 godina

Posto "ljudima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture" mnogo seva u predelu ispod pupka, sto se neko nije dosetio da pozove arheloge iz Londona ili Berlina da dodju dva dana, vide sta je to i sve to lepo pokupe i nose u svoje muzeje. Nama ionako stare stvari ne trebaju. I ako posle dva dana zastoja budu probijeni rokovi onda stvarno bolje da se raselimo jer na ovoj guduri je nemoguce graditi ista.

Сораб

pre 5 godina

Како продужити рок за извођење радова, ако видите да нећете стићи да их завршите или ако хоћете додатно да их наплатите, или пак ако вас мрзи да радите?! Па једноставно, пробијте неку од цеви, или ископајте бомбу из другог светског рата или пронађите фосил праисторијског пужа. Било како било, машти наших „неимара" никад краја...

Neinformisan

pre 5 godina

U duhu rekonstrukcije platoa Pobednika. Zatvorite na neodredjeno. Kao smanjenje plata i penzija. Uzmite, pa kad posle 3, 5 god vratite da pevamo od srece. Cist psiholoski rat protiv sopstvenog naroda.

Stefan

pre 5 godina

Večiti rizik sa radovima u centru Beograda! Tačno sam znao da će da iskopaju nešto, blokiraju radove, i da ćemo ostati sa kolapsom u gradu i bez centralnog gradskog trga mnogo duže nego što je obećano. Ljudi, ako niste videli - ne možete da zamislite kakav kolaps u centru grada izaziva blokada bilo koje velike saobraćajnice. Nepodnošljivo. A tek će da bude, kad dođe sneg i loše vreme. Nemam ništa protiv očuvanja istorijskog nasleđa, ali ovo će da nas zadavi. Bolje da su samo zasadili cveće, zamenili popucale ploče i ostavili šta god da je bilo zakopano tamo gde se i nalazilo. Platićemo ovo svojim nervima i vremenom.

boki

pre 5 godina

Nasli pune grobove ? Cega pune, nista vredno tamo nema, toliko puta je prekopavano i rekonstruisano da cak i da je nesto bilo vise tamo nije sigurno. Najave kao pronadjena kapija, a zna se vec ko zna od kad da je tu da je otkopavana pa zatrpavana, postoje dokumenti, fotografije, sve je ovo smesno. Posao dobije firma koja nije u stanju da odradi kako treba i onda problemi.
Dokaz je plato na Slaviji jedva ga zavrsise a ne sluzi nicemu, nikad nikoga tamo nema ni u prolazu, prazan kao i fontana na koju niko vise ne obraca paznju.

CoekUProblemu

pre 5 godina

Eto, i sad necemo moci 5 godina da organizujemo proteste protiv vlasti na Trgu jer će tu ostati rupa dok se radovi na završe. Iskusno su to odradili.

voodoo

pre 5 godina

Odakle ova informacja novinaru? Nista nije potvrdjeno, ali je izneo da nema radnika i da je samo jedan cuvar. To su proverene informacije.
(OK Real, 25. oktobar 2018 11:26)
Pa zatekao jednog radnika, to i napisao, da nece da napise da je zatekao armiju radnika, kad je bio jedan cuvar, sta je sporno?

tasic beograd

pre 5 godina

Koliki je budzet grada Beograda sa restauraciju gradskog trga na tih 420 dana racunato prosecno za svaki utroseni dan gde se takoreci nista ne radi?

A koliki ce budzet sada biti sa ovim otkricem?

U napomeni radi se o nekih 65 duznih metara u precniku ko nije iz Beograda cisto informacije na sta smo spali kao drzava i dokle ide alavost i javasluk i korupcija u ovoj jos uvek nazovimo je nekoj "drzavi" ako je uopste i drzava i ako ce ikada biti neka "drzava".

doktor

pre 5 godina

"Bogovi su pali na teme" Naprednjaci naisli na arheoloske ostatke i sad ne znaju sta da rade,skupili se okolo i danima gledaju... Obnova trga za rekordnih 420 dana ce biti izmenjena dodatkom jedne nule

Јабучило

pre 5 godina

Price za malu decu. Radovi i ne postoje, dva tri radnika se šetka po nabacanom šljunku. A šta ste i ocekivali nego ostatke nekadašnjeg groblja. Pa svuda ispod Beograda je tako. I šta je tu važno da blokirate Trg na dve godine. Alo, o cemu vi pricate.
(Beograđanka, 25. oktobar 2018 11:07)

Тужно размишљање.
Елем, ако то јесте налазиште, треба истражити шта је у њему. Али нипошто не дозволити да то буде алиби за непотребан продужетак радова.
За оне што страхују за успешно окупљање: није Трг једина,чистина у граду.

vlada

pre 5 godina

Ovu lokaciju treba detaljno istraziti koliko god da traje, neka dovedu gomilu arheologa da kopaju, ionako su bez posla...To je istorijsko blago koje nema cenu! Ko zna kada ce biti sledeca prilika za ovako nesto.

Gensek

pre 5 godina

Ako bude uradjen kao Cvetni trg i Slavija onda stvarno ima da bude po ugledu na trgove razvijenih svetskih gradova. A sad sledi pitanje za g. Vesića:" Jeste li Vi gospodine Vesiću uopšte bili u nekom od razvijenih scetskih gradova?" Ja bio ali nisam video da vlasti u tim grdovima toliko unište sopstveni grad kao što Vi uništavate naš.

državna uhlebljena mafija

pre 5 godina

440 dana za asfaltiranje platoa od 20ari, jeli moguće, svi smo otišli u aut kad nam ovo rade, žičara na Kalemendanu 5 puta skuplja od najskuplje. Žalosno je sve ovo a i mi sami.

Beograđanka

pre 5 godina

Price za malu decu. Radovi i ne postoje, dva tri radnika se šetka po nabacanom šljunku. A šta ste i ocekivali nego ostatke nekadašnjeg groblja. Pa svuda ispod Beograda je tako. I šta je tu važno da blokirate Trg na dve godine. Alo, o cemu vi pricate.

stefan cerak

pre 5 godina

Pisao sam vec ranije, jos kad je najavljivano, ne dirajte nam trg dzabe, stajace rupa 5 godina... nit spomenik nit trg nit gradiliste. Rupa do daljnjeg...

Vella

pre 5 godina

Obavestite nas samo kada bude bio rodjendan pocetku radova, kako bi se lepo obukli i doneli cvece.
PS juce sam prosao i video napusten bager i 2 radnika koja sede i verovatno diskutuju o Zvezdinom prolecu. Kakvi bre grobovi kakve bre gluposti. Sve neki Indijana Dzonsevi

Stefan

pre 5 godina

Večiti rizik sa radovima u centru Beograda! Tačno sam znao da će da iskopaju nešto, blokiraju radove, i da ćemo ostati sa kolapsom u gradu i bez centralnog gradskog trga mnogo duže nego što je obećano. Ljudi, ako niste videli - ne možete da zamislite kakav kolaps u centru grada izaziva blokada bilo koje velike saobraćajnice. Nepodnošljivo. A tek će da bude, kad dođe sneg i loše vreme. Nemam ništa protiv očuvanja istorijskog nasleđa, ali ovo će da nas zadavi. Bolje da su samo zasadili cveće, zamenili popucale ploče i ostavili šta god da je bilo zakopano tamo gde se i nalazilo. Platićemo ovo svojim nervima i vremenom.

Neinformisan

pre 5 godina

U duhu rekonstrukcije platoa Pobednika. Zatvorite na neodredjeno. Kao smanjenje plata i penzija. Uzmite, pa kad posle 3, 5 god vratite da pevamo od srece. Cist psiholoski rat protiv sopstvenog naroda.

doktor

pre 5 godina

"Bogovi su pali na teme" Naprednjaci naisli na arheoloske ostatke i sad ne znaju sta da rade,skupili se okolo i danima gledaju... Obnova trga za rekordnih 420 dana ce biti izmenjena dodatkom jedne nule

voodoo

pre 5 godina

Odakle ova informacja novinaru? Nista nije potvrdjeno, ali je izneo da nema radnika i da je samo jedan cuvar. To su proverene informacije.
(OK Real, 25. oktobar 2018 11:26)
Pa zatekao jednog radnika, to i napisao, da nece da napise da je zatekao armiju radnika, kad je bio jedan cuvar, sta je sporno?

Nenad

pre 5 godina

Hahahahahahah tako je bilo i na okretnici trole, današnji tc rajiceva. Pa se 10 godina čekalo, auuu sad kad se intelligentni radikali zabaguju.. Odmah rok povećati na 200 godina.

boki

pre 5 godina

Nasli pune grobove ? Cega pune, nista vredno tamo nema, toliko puta je prekopavano i rekonstruisano da cak i da je nesto bilo vise tamo nije sigurno. Najave kao pronadjena kapija, a zna se vec ko zna od kad da je tu da je otkopavana pa zatrpavana, postoje dokumenti, fotografije, sve je ovo smesno. Posao dobije firma koja nije u stanju da odradi kako treba i onda problemi.
Dokaz je plato na Slaviji jedva ga zavrsise a ne sluzi nicemu, nikad nikoga tamo nema ni u prolazu, prazan kao i fontana na koju niko vise ne obraca paznju.

opazanje iz daleka

pre 5 godina

Posto "ljudima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture" mnogo seva u predelu ispod pupka, sto se neko nije dosetio da pozove arheloge iz Londona ili Berlina da dodju dva dana, vide sta je to i sve to lepo pokupe i nose u svoje muzeje. Nama ionako stare stvari ne trebaju. I ako posle dva dana zastoja budu probijeni rokovi onda stvarno bolje da se raselimo jer na ovoj guduri je nemoguce graditi ista.

London

pre 5 godina

Trg Republike je nekoliko puta u poslednjih 100 godina renoviran, od originalne ulice je napravljen trg, građene su zgrade i davno ine tako davno, kopani temelji, ugrađivana kanalizacija i toplovodi, stavljane granitne ploče... i nikada nije bilo nađeno ništa. Sada kada samo treba da zamene stare granitne ploče sa novim, odjednom celo Rimsko carstvo ispod. Meni je teško u ovo da poverujem. S obzirom da je celo popločavanje trga trebalo da traje 420 dana, što svakome zvuči potpuno nenormalno, ove lažne priče za dodatno produženje radova se uklapaju u celo ludilo.

eurid

pre 5 godina

Ako su zaista nasli ostatke nekropola ispod Trga Republike onda svim ovim SELJACINAMA i DZIBERIMA koji na to gledaju kao na nesto nebitno preporucujem da odu u svoje selendre odakle su se ovde i dovukli i tamo nastave da zive svoje mizerne zivote.

Један

pre 5 godina

Остаће такав не због археолошких ископина или реконструкције, него због тога што ускоро планирају признање или поделу Косова, те страхују од народног беса или револуције. Зато су и ушли у реконструкцију истог.

eccles

pre 5 godina

@(Vladimir, 25. oktobar 2018 11:13)

dragi srbski patrijoto, ako procitas dve-tri knjizice o istoriji beorada naucices da je u trenutku kad je 14. rimska legija (flavia felix legio) zasnovala vojni logor (kastrum) kao prvu trajnu naseobinu na uscu save u dunav - rim imao skoro milion stanovnika, kanalizaciju i vodovod...
toliko o beogradskom megapolisu pre svih ostalih.

meni je tragicno sto se sve ovo desava bukvalno ispred vrata narodnog muzeja, a oni o tome pojma nisu imali. tuzno u kakvom je stanju nauka u ovoj zemlji.

Zamajavanje

pre 5 godina

Prolazim svaki dan tamo i nisam video ikada vise od 5 radnika,mozda masine,roboti sve rade. Drugo,zar u 21 veku nisu pre nego sto zapoceli radove znali sta je na metar,dva ispod.Bar sada postoje cuda koja utvrdjuju sta je na Marsu,a ne 2 m ispod zemlje. Trece,slika tkz. trga republike sto ste je postavili je zapravo Vasina i studentski trg. Cetvrto,kad sam vec tu,sta bi sa onim kosturom na zelenom vencu zgrade Beobanke. Dve godine pise se samo sto nije ozelenila i kako ce biti basta fasada. Ili rusite onu sramotu ili radite nesto.

vidoje

pre 5 godina

"Postaće pravi gradski trg kakve imaju razvijeni gradovi u Evropi”, naveo je Vesić."
Bravo ... pri tom cete unistiti i ova arheoloska nalazista. Cega god se dohvatite tu trava ne raste.

Vladimir

pre 5 godina

Pogledajte malo bolje ispod tih rimskih sarkofaga. Nacicete kulturu Srba stariju od svih tih nebitnih civilizacija koje kkonstantno forsirate i na koje bacate novac poreskih obveznika.

Kada mislite da ispitujete i iskopavate nase nalaze i dokazete da je Beograd najstariji grad, megalopolis i prva civilizacija u Evropi a ne vise ovo sto je daleko kasnije doslo na nase podrucje?

Alf

pre 5 godina

"Radovi" ce trajati koliko treba planerima, jer je sve to isplanirano oko Kosova. To je mala pakost a veliki strah vlasti od skupova pa zele da imaju bar tu malu prepreku.

Сораб

pre 5 godina

Како продужити рок за извођење радова, ако видите да нећете стићи да их завршите или ако хоћете додатно да их наплатите, или пак ако вас мрзи да радите?! Па једноставно, пробијте неку од цеви, или ископајте бомбу из другог светског рата или пронађите фосил праисторијског пужа. Било како било, машти наших „неимара" никад краја...

Јабучило

pre 5 godina

Price za malu decu. Radovi i ne postoje, dva tri radnika se šetka po nabacanom šljunku. A šta ste i ocekivali nego ostatke nekadašnjeg groblja. Pa svuda ispod Beograda je tako. I šta je tu važno da blokirate Trg na dve godine. Alo, o cemu vi pricate.
(Beograđanka, 25. oktobar 2018 11:07)

Тужно размишљање.
Елем, ако то јесте налазиште, треба истражити шта је у њему. Али нипошто не дозволити да то буде алиби за непотребан продужетак радова.
За оне што страхују за успешно окупљање: није Трг једина,чистина у граду.

CoekUProblemu

pre 5 godina

Eto, i sad necemo moci 5 godina da organizujemo proteste protiv vlasti na Trgu jer će tu ostati rupa dok se radovi na završe. Iskusno su to odradili.

tasic beograd

pre 5 godina

Koliki je budzet grada Beograda sa restauraciju gradskog trga na tih 420 dana racunato prosecno za svaki utroseni dan gde se takoreci nista ne radi?

A koliki ce budzet sada biti sa ovim otkricem?

U napomeni radi se o nekih 65 duznih metara u precniku ko nije iz Beograda cisto informacije na sta smo spali kao drzava i dokle ide alavost i javasluk i korupcija u ovoj jos uvek nazovimo je nekoj "drzavi" ako je uopste i drzava i ako ce ikada biti neka "drzava".

vlada

pre 5 godina

Ovu lokaciju treba detaljno istraziti koliko god da traje, neka dovedu gomilu arheologa da kopaju, ionako su bez posla...To je istorijsko blago koje nema cenu! Ko zna kada ce biti sledeca prilika za ovako nesto.

Indija-Pakistan

pre 5 godina

Optimistično gledano biće gotovo pred N.G 2021, a pesimistično kao i Narodni muzej "znači 300 godina"...nadam se da će bar ukloniti onaj nakaradni sat koji izgleda kao deo konstrukcije nekog jeftinog šoping mola.

e viva montenegro

pre 5 godina

Ovo moze da bude veca turisticka atrakcija od samog trga , ne kazem da Kneza treba pomerati sa mjesta ali da se i ovo nekako ukomponuje u citav ambijent onim.staklima po kojima se hoda.Tako nesto slicno se dogodilo u Becu i to je arheolosko nalaziste zasticeno iako je u samoj pesackoj zoni u Inere Statu. P.s. nezgodno je samo iz razloga sto su grobovi u pitanju ...

moko

pre 5 godina

gde god u beogradu pocnete da kopate nadjete nesto... ipak su taj grad podigli prvi kelti....pa svi redom gradili i dogradjivali i 44 puta rusili...jaku bogatu istoriju ima beograd mozda najvecu od svih gradova evrope bez preterivanja...

nina

pre 5 godina

To je uobicajeno..Tako je u Jorku, pri kopanju za Trzni centar nadjeno vikinsko naselje i to je sada izuzetna turisticka atrakcija.JorVik..treba razmisliti o ideji...

neobavezno

pre 5 godina

To podrucje je i ranijim prekopavanjima od Trga Republike preko Vasine do Uzun Mirkove, ukljucujuci i Studentsku park krilo iznenadjenja u iskopinama.