Utorak, 23.10.2018.

11:28

U top-10 destinacija za 2019. nalazi se i jedan srpski grad, nije BG

Izvor: B92

U top-10 destinacija za 2019. nalazi se i jedan srpski grad, nije BG IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Novosadjanka od 50 leta!

pre 5 godina

Kolee, takvi kao ti, koji nisu promIJEnili naglasak još od 2001 nisu baš najradosnije prihvaćeni u NS. NIje samo stvar u naglasku, nego i u nemenjanju navika (mahom primitivnih) koje ste uvezli svojim dolaskom u NS. Razmislite o tome.

Novosađanin od 40 leta.
(Cicmil, 24. oktobar 2018 13:50)

Sve potvrdjujem, ali moram da ispravim: ne "promIJEnili", nego promIJEN'LI !!

ketiS

pre 5 godina

@mario

"Vojvodina je uvijek bila Madjarska"

Nije uvek, jer je bila i Austrougarska, ali su u toj drzavi Srbi za razliku od Hrvata stvorili autenticna kulturna dobra. "Hint"- poseti Sremske Karlovce i Fruskogorske manastire.

"Kosovo, Sandzak"

Najznacajniji delovi Srbije tokom srednjeg veka. "Hint"-poseti Sopocane i Djurdjeve Stupove, te crkvicu svetog Petra i Pavla. Citav koompleks je pod Unesco zastitom jos od 1979-e godine. Na KIM, ako se ne bojis, poseti Gracanicu, Pecku Patrijarsiju i Decane. Pod Unesco zastitom od 2006-e odnosno 2004-e godine.

"Bugarska"

U vreme cara Simeona Beograd je bio srediste Prvog Bugarskog Carstva. No u Srbiji niko nema problem sa postovanjem te ili bilo koje druge povesne cinjenice, za razliku od vas u Hrvatskoj.

"Bujanovac"???? "No comment!"

"Jadransko more"

Dosadni ste vise sa tim jednim morem, za koje nikada ne bih dala ni milimetar 588 km. dugog Dunava.

P.S. Za kontinentalnu i za turiste relativno jeftinu zemlju, Srbija ostvaruje sasvin zadovoljavajuci turisticki promet, koji se osim toga iz godine u godinu uvecava. Ono sto je, recimo meni daleko vaznije, to je da Srbija nije masovno tour-odrediste, te je stoga posecuju turisti koje zanima mnogo vise od pukog "brckanja" u moru i "cvarenja" na suncu.

Konacno, sto se tice "kompleksa" mislim da tvoji komentari daju odgovor na pitanje ko ima problem sa kompleksima. Pozz!

ketiS

pre 5 godina

@ivan "Procitaj ovo....link"

Procitala sam i dosla do zakljucka da ti engleski nije jaca strana. Naime pridev "croatian" u prevodu na nas jezik znaci doslovno hrvatijanski isto kao i "serbian" srbijanski. Dakle, to znaci da se Dubrovnik nalazi u drzavi Hrvatskoj, a ne da pripada hrvatskoj etnokulturnoj matrici. Da je tako onda bi pisalo "croat" a ne "croatian". Prema tome Dubrovnik je multikulturan grad, Italijanski,hrvatski i srpski. Nadam se da ti je ovo jasno.

mario

pre 5 godina

cela danasnja takozvana Hrvatska NIKADA u istoriji nije bila hrvatska vec Madjarska,Turska,Italija....dodaj niz ali hrvatska nikada...e da i za tvoju informaciju NS su upravo osnovali Srbi.
Pozdrav iz srpske Atine
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Da..da, 23. oktobar 2018 22:06)
Ma jeste nikad Hrvatska nije bila Hrvatska haha ,e sad Turska je jedino bila Srbija i to 500 godina,a gle Vojvodina je uvijek bila Mađarska,Bujanovac Kosovo,pa Sanđak,pa dijelovi uz Bugarsku itd itd.
I onda vi nekome pričate da nisu ono što jesu.
Ok jasno je meni da vas pucaju kompleksi jer Hrvatska ima more,a Srbija ne i jer Hrvatsku posjeti 20 miljuna turista i ostave 11 miljardi eura....boli to jal da??

Cicmil

pre 5 godina

Kolee, takvi kao ti, koji nisu promIJEnili naglasak još od 2001 nisu baš najradosnije prihvaćeni u NS. NIje samo stvar u naglasku, nego i u nemenjanju navika (mahom primitivnih) koje ste uvezli svojim dolaskom u NS. Razmislite o tome.

Novosađanin od 40 leta.

bbb

pre 5 godina

Haha, Slovenija medju TOP 10 jeftiniji destinacija. Pa Slovenija je papreniaj od Hrvatske za koju se turisti na letovanju zale da je preskupa .

ivan

pre 5 godina

Nije ni Dubrovnik hrvatski,pa stacemo sad.
(cento, 23. oktobar 2018 14:56)
17325

procitaj ovo : https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik

ketiS

pre 5 godina

@Susjed...."Novi Sad nije srpski grad".

Novi Sad je multikulturan grad, bas isto kao sto je to Zadar (9-ti na listi) ili pak Dubrovnik. Sva tri grada imaju i svoju srpsku ravan te multikulturalnosti. Nadam se da se slazes, zar ne?

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Има много лепших градова у србоји од београда....... Али медији придају значај само београду

Dragan

pre 5 godina

Sve što valja u mom gradu je izgradila domovina Austro ugarska.Imali smo pre Srbije ulično osvetljenje ,el centralu,železnicu.A onda kad je pripojena nasilno Srbiji je sve opljačkano pa su generali posle prvog sv rata u Beogradu rešili da je ruše.Spasio je general koji je trebao da je ruši. Detalji na you tube.

Da..da

pre 5 godina

"Susjed"
cela danasnja takozvana Hrvatska NIKADA u istoriji nije bila hrvatska vec Madjarska,Turska,Italija....dodaj niz ali hrvatska nikada...e da i za tvoju informaciju NS su upravo osnovali Srbi.
Pozdrav iz srpske Atine

Najbolje žene na svetu - hrvati!

pre 5 godina

(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Dođeš u NS da nam objasniš, pa da vidiš kako se zabavljaju hrvatice ovde.

Ima isto da prođeš, samo još lepše!

Jer jedine veće piiiip od hrvatica ste vi hrvati!

Vi uvek kako drugi kažu... tačno po receptu kako biti svoj!

pre 5 godina

Novi Sad nije srpski grad.
(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Zato je verovatno Novosadski korpus tokom rata dao toliko vojnika i mučenika.

Inače imate li vi makar vojvodstvo neko, kad već kralja i plemstvo nemate?

I znaš šta bi te ovde prvo priupitali kad bi došao:"Je li derane, a čiji si ti?"

I tu prestaje svaka tvoja pamet, jer vi ne znate da li ste došli ili ste pošli!

nn

pre 5 godina

Ne fali Novom Sadu nista. Malo bi trebalo povesti racuna oko kvaliteta i razmestaja novogradnje, jer grad zaista ima dovoljno prostora da se siri, bez potrebe za nabijanjem u centru.

poznavalac pasa

pre 5 godina

@...Razumem da se neko odusevi sa Novim Sadom ako dolazi iz Vranja , Krusevca,Kragujevca (bez uvrede) ali da ce se neko oduseviti Novim Sadom ko dolazi iz inostranstva !? Cisto sumnjam...pa na par sati voznje su velegradi Budimpesta ,Bec , Prag sa kojima ni Beograd ne moze da se poredi ....Ns je ok za jedno nocenje , malo pojesti na Dunavu kad je lepo vreme , prosetati uvece i to je to....a da je neka top evropska destinacija !? Necemo se lagati....
(Novosadjanin, 23. oktobar 2018 14:16)

Vec zamisljam odusevljenje posetioca Novog Sada iz Vranja:

"LIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!"

:)

e viva montenegro

pre 5 godina

Ja volim NS ! Lijep grad za odmor i laganu setnju! Autenticna hrana i niske cijene! Za svaku pohvalu je Novi Sad! Pozz iz CG

markoni

pre 5 godina

Dolazi Slovenac u Novi sad i posle dva dana kaže svom domaćinu lali,ovde kod vas se osećam kao kod kuće.Kaže lala,zašto podseća vas na Alpe ? Ma ne,puni ste Bosanaca kao i mi.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Odrastao sam u Beogradu i cini mi se da je pre nekih 10-15 godina ta neka urbana, kulturno-umetnicka scena bila mnogo zivlja, danas se sve svelo na splavove i kic i sund nazalost. Ispravite me ako gresim...
(dzoni, 23. oktobar 2018 14:05)
- Pre 10-15 godina? Urbana kulturno-umetnicka scena je praktično umrla devedesetih, tada je rodjen kič u formi u kojoj ga poznajemo danas. Urbana scena, to su 80-te, pre 30 i više godina.

pozarevljanka

pre 5 godina

Kako ga nema Pozarevac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ultimate draft, 23. oktobar 2018 12:45)

Mi cemo iduce godine na listu. Samo jos Zabelu malo da doteramo i milina

Pozdrav s juga

pre 5 godina

Susjed@, ti si mislio na Petrovaradin vjerojatno, jer su tamo Hrvati oduvijek bili vecina, tamo sve do pocetka 2.w.w. Nakon uspostave FNRJ polako se doseljava srpsko stanovnistvo, a mnogi hrvati i nijemci se iseljavaju iz njega. Ali kazati da Novi Sad nije srpski grad je blesavo i netocno. Mozda mislis tako zbog katedrale katolicke na Trgu Slobode. I to je jasno potpuno pogresno, jer su Srbi od pocetka u njemu skupa s Madjarima cinili vecinu. Nakon ratova i raspada SFRJ on postaje 3/4 Srpski grad, po nacionalnom sastavu. Jedna komparacija za neupucene komentatore koji su s pravom replicirali ovom komentatoru: Istra koja je mnogima u Srbiji na usnama kada repliciraju komentatorima poput susjed@, je oduvijek naseljena vecinski Hrvatima, tek je Pula imala dominantnu talijansku vecinu do 2.w.w. Mozda je i Rovinj imao priblizan broj stanovnika Talijana i Hrvata i jos poneki gradic i poneko selo, ali je Istra u globalu oduvijek Hrvatsko podrucje, samo se tek nakon 2.w.w. sjedinila s maticom po prvi put. I Zadar je imao vecinsko talijansko stanovnistvo do 2.w.w. Sad vidite koliko pogresna ( fasizam ) politika moze unesreciti jedan narod. Ili Nijemci i nacizam zbog kojeg su kolektivno, prisilno napustili Vojvodinu i Slavoniju nakon 2.w.w. Na ovome bi se zaustavio. Prosli mjesec sam po prvi put bio u Novom Sadu. Obzirom da sam jako dugo imao zelju tu doci, uglavnom sam zapamtio pozitivne stvari, a od negativnih, uz prenapucenost bi izdvojio i ispucali asfalt u centru grada. Volim NS

novosadjanin

pre 5 godina

Drago mi je sto je NS upao u ovu listu, cak i ako ne pripada tu. Ono sto poncijalno moze da bude dobro, je sto bi priliv inostranih turista podigao cene u NS, pa bi bilo lakse filtrirati pridoslice i preskociti ove ogorcene i zajedljive i ostaviti ih da biraju neku drugu lokaciju za zivot.
Kamo srece da je istorija isla drugim smerom.

Dragan

pre 5 godina

Drago mi je da se jedan srpski grad našao na listi, ne razumem zloćudne komentare i poređenja sa drugim evropskim gradovima, nije ni cela Budimpešta lepa, imaju i oni sive bezlične blokove.
Novi Sad je odličan kao vikend destinacija naravno tu je Beograd a takođe moj Niš. Volite svoju zemlju, čuvajte svoj grad.

Bertold

pre 5 godina

Mozda za vikend i to kad je Exit. Za zivot ocena nula.
(Heroj, 23. oktobar 2018 14:33)

Samo da si jos objasnio sta podrazumevas pod "zivotom"?

dzoni

pre 5 godina

Odrastao sam u Beogradu i cini mi se da je pre nekih 10-15 godina ta neka urbana, kulturno-umetnicka scena bila mnogo zivlja, danas se sve svelo na splavove i kic i sund nazalost. Ispravite me ako gresim...

Ćupi

pre 5 godina

Ako se pitate zašto - informišite se koji je Evropska komisija izabrala grad da bude Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Uzgred, Novi Sad je i omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu. Prelepi grade moj...

Novosadjanin

pre 5 godina

Ko njih zamajava i sastavlja im ovakve liste !?
Sta ce videti ako dodju u Ns ? Tvrdjava , centar oko spomenika (ostatak je kao vasar sa kaficima,secernom vunom , kestenjem...) ...mozda ih odvesti do Karlovaca ali to opet nije Ns....
Zauzvrat raskopan grad , kolaps u saobracaju jer ni kao novosadjanin ne znam sta se danas kopa ,kuda mogu a kuda ne....uzasna i narusena nova arhitektura ,krenucsi od hotela Centar koji je kao neki radijator pa do “velelepne” Pupinove palate sto se gradi u samom centru....
Razumem da se neko odusevi sa Novim Sadom ako dolazi iz Vranja , Krusevca,Kragujevca (bez uvrede) ali da ce se neko oduseviti Novim Sadom ko dolazi iz inostranstva !? Cisto sumnjam...pa na par sati voznje su velegradi Budimpesta ,Bec , Prag sa kojima ni Beograd ne moze da se poredi ....Ns je ok za jedno nocenje , malo pojesti na Dunavu kad je lepo vreme , prosetati uvece i to je to....a da je neka top evropska destinacija !? Necemo se lagati....

NS

pre 5 godina

Vidim ovde neke negativne komentare za Novi Sad, i stvarno ne razumem, jel to ovako iz sujete ili iz zajedljivosti ili već nečeg trećeg. Kvalitet života u Novom Sadu je zaista sasvim solidan, veličina grada, mreža javnog prevoza, cene mnogih stvari i zaista kakva - takva uređenost. Nijedan grad na ovom svetu nije savršeno uređen, ali ja koja živim ceo svoj život u NS i zaista često putujem zbog posla, stvarno mogu da kažem da je ovaj grad solidan. Gde god da kreneš, stižeš za max 25min. Meni je super da iko igde prepozna i smesti bilo koji grad iz Srbije na neku pozitivnu listu, i umesto da kažemo strava, mi ćemo i to malo da pljujemo.

Jah

pre 5 godina

@susjed
Daj bože da nije, i da ne bude ni Beograd gde ja živim. Šteta što Nemci nisu ostali u ovim krajevima.
mnogo lepa zemlja za takve ljude, ne zaslužuju je

коле

pre 5 godina

Novi Sad nije srpski grad.
(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Град у коме живи 80% Срба, није српски... ок, онда по тој логици ни Загреб није хрватски град!

ubiti pticu rugalicu

pre 5 godina

Nisam ni sumnjao da ce nasi autosovinisti i poneki "susjed" biti nezadovoljni ovom listom. Ljudi, izadjite na svez vazduh, disite punim plucima i izbacite iz sebe sve frustracije i komplekse. Zivot je suvise kratak da bi prosao u mrznji i ozlojedjenosti.

dragan

pre 5 godina

Nemojte biti negativni, Novi Sad je ravan i prelep. Centar je lep, uredjuju pogradje petrovaradinske tvrdjave, sama tvrdjava je prelepa. Postoje biciklisticke staze, parkovi. Strand je jedna od najlepse uredjenih plaza koje sam video. Hrana je jeftina i kvalitetna.

Kolee

pre 5 godina

@Rusin potpuno se slazem sa tobom, poslednje dvije godine sam skoro svaki vikend u NS, i upravo sve to sto si napisao je tacno. Toliku netrpeljivost u Bg nikada nisam dozivio, a ovde sam od 2001 god. A o gradnji da ne govorim, zgrada na zgradu bez ikakvog plana, duz citave ulice bez milimetra razmaka, jedna zuta, druga crvena, treca zelena, cetvrta plava, odvratnoooo!

Podbara

pre 5 godina

jedan od lepših gradova u srbiji. naravno da je daleko iza beograda jer je: prvo siromasniji, drugo neuredjeniji. al sta je tu je.
o konkurenciji u evropi glupo je govoriti. svaki madjarski grad za koji niste ni culi je misaona imenica za novi sad. (pecuj, segedin, sekesfehervar, keckemet, dunafeldvar itd itd)
Bio, video.

pozdrav iz novog sada

Milica S.

pre 5 godina

Cekaj, a novogodisnja rasveta?!? Potpuno su prevideli koliko je ulozeno, to mora da se boduje. Molim da se ponovo uradi ova lista

Nikola

pre 5 godina

Novi Sad nije kulturna prestonica niti Srbije niti Evrope!!!
Prestanite da lažete!!!
Kulturne institucije ruinirane, zapostavljene, nebezbedne za rad. Kulturnih dešavanja vrlo malo, pokušava veštački da se napumpa zbog te 2021. ali Novi Sad su u poslednjih 20 godina pretvorili u betonsku selendru!!!
Besan sam što mi je rodni grad izgubio šarm i što se pretvorio u to što jeste i ne mogu da se pravim da je sve super.
Novi Sad je evropska prestonica OPRANOG NOVCA!!!

Rusin

pre 5 godina

Novi sad je mozda najgora destinacija u Srbiji. Betoniran ceo. Ljudi jedni drugima preko glave. Nema parkinga. Nema igralista za decu. Nedovoljno skola i vrtica. Nova gradnja je samo stambena, odvratnog kvaliteta i estetike. To sto je lepo u njemu je potez snp-trg-z.jovina-dunavska-duga-tvrdjava. Ostalo je cist beton i "urbanizam" na nivou novog pazara. Plus licemerje ljudi - nit veceg marketinga o "otvorenosti i toleranciji, xy nacija na jednom mestu", nit vece ksenofobije i nacional-sovinizma kroz otvoren hejt prema: bosancima, madjarima, crnogorcima, "srbijancima", hrvatima, bunjevcima, slovacima, rusinima itd itd (dopisite sta zelite).

Svaki drugi grad u Srbiji koji nije doziveo takav masovni urbanisticki horor nakon 5.oktobra je Toronto za Ns.

Mogu da zamislim da je NS ok studentariji ili nekom ko dolazi na 3 dana i to je to.

Петар

pre 5 godina

Ја сам из Београда и знам да је прљав да горе не може бити. Ко би још тамо волео да дође? Нажалост.
За Нови Сад, све честитке.

Петар

pre 5 godina

Ја сам из Београда и знам да је прљав да горе не може бити. Ко би још тамо волео да дође? Нажалост.
За Нови Сад, све честитке.

Rusin

pre 5 godina

Novi sad je mozda najgora destinacija u Srbiji. Betoniran ceo. Ljudi jedni drugima preko glave. Nema parkinga. Nema igralista za decu. Nedovoljno skola i vrtica. Nova gradnja je samo stambena, odvratnog kvaliteta i estetike. To sto je lepo u njemu je potez snp-trg-z.jovina-dunavska-duga-tvrdjava. Ostalo je cist beton i "urbanizam" na nivou novog pazara. Plus licemerje ljudi - nit veceg marketinga o "otvorenosti i toleranciji, xy nacija na jednom mestu", nit vece ksenofobije i nacional-sovinizma kroz otvoren hejt prema: bosancima, madjarima, crnogorcima, "srbijancima", hrvatima, bunjevcima, slovacima, rusinima itd itd (dopisite sta zelite).

Svaki drugi grad u Srbiji koji nije doziveo takav masovni urbanisticki horor nakon 5.oktobra je Toronto za Ns.

Mogu da zamislim da je NS ok studentariji ili nekom ko dolazi na 3 dana i to je to.

Nikola

pre 5 godina

Novi Sad nije kulturna prestonica niti Srbije niti Evrope!!!
Prestanite da lažete!!!
Kulturne institucije ruinirane, zapostavljene, nebezbedne za rad. Kulturnih dešavanja vrlo malo, pokušava veštački da se napumpa zbog te 2021. ali Novi Sad su u poslednjih 20 godina pretvorili u betonsku selendru!!!
Besan sam što mi je rodni grad izgubio šarm i što se pretvorio u to što jeste i ne mogu da se pravim da je sve super.
Novi Sad je evropska prestonica OPRANOG NOVCA!!!

Novosadjanin

pre 5 godina

Ko njih zamajava i sastavlja im ovakve liste !?
Sta ce videti ako dodju u Ns ? Tvrdjava , centar oko spomenika (ostatak je kao vasar sa kaficima,secernom vunom , kestenjem...) ...mozda ih odvesti do Karlovaca ali to opet nije Ns....
Zauzvrat raskopan grad , kolaps u saobracaju jer ni kao novosadjanin ne znam sta se danas kopa ,kuda mogu a kuda ne....uzasna i narusena nova arhitektura ,krenucsi od hotela Centar koji je kao neki radijator pa do “velelepne” Pupinove palate sto se gradi u samom centru....
Razumem da se neko odusevi sa Novim Sadom ako dolazi iz Vranja , Krusevca,Kragujevca (bez uvrede) ali da ce se neko oduseviti Novim Sadom ko dolazi iz inostranstva !? Cisto sumnjam...pa na par sati voznje su velegradi Budimpesta ,Bec , Prag sa kojima ni Beograd ne moze da se poredi ....Ns je ok za jedno nocenje , malo pojesti na Dunavu kad je lepo vreme , prosetati uvece i to je to....a da je neka top evropska destinacija !? Necemo se lagati....

NS

pre 5 godina

Vidim ovde neke negativne komentare za Novi Sad, i stvarno ne razumem, jel to ovako iz sujete ili iz zajedljivosti ili već nečeg trećeg. Kvalitet života u Novom Sadu je zaista sasvim solidan, veličina grada, mreža javnog prevoza, cene mnogih stvari i zaista kakva - takva uređenost. Nijedan grad na ovom svetu nije savršeno uređen, ali ja koja živim ceo svoj život u NS i zaista često putujem zbog posla, stvarno mogu da kažem da je ovaj grad solidan. Gde god da kreneš, stižeš za max 25min. Meni je super da iko igde prepozna i smesti bilo koji grad iz Srbije na neku pozitivnu listu, i umesto da kažemo strava, mi ćemo i to malo da pljujemo.

dzoni

pre 5 godina

Odrastao sam u Beogradu i cini mi se da je pre nekih 10-15 godina ta neka urbana, kulturno-umetnicka scena bila mnogo zivlja, danas se sve svelo na splavove i kic i sund nazalost. Ispravite me ako gresim...

Podbara

pre 5 godina

jedan od lepših gradova u srbiji. naravno da je daleko iza beograda jer je: prvo siromasniji, drugo neuredjeniji. al sta je tu je.
o konkurenciji u evropi glupo je govoriti. svaki madjarski grad za koji niste ni culi je misaona imenica za novi sad. (pecuj, segedin, sekesfehervar, keckemet, dunafeldvar itd itd)
Bio, video.

pozdrav iz novog sada

dragan

pre 5 godina

Nemojte biti negativni, Novi Sad je ravan i prelep. Centar je lep, uredjuju pogradje petrovaradinske tvrdjave, sama tvrdjava je prelepa. Postoje biciklisticke staze, parkovi. Strand je jedna od najlepse uredjenih plaza koje sam video. Hrana je jeftina i kvalitetna.

ubiti pticu rugalicu

pre 5 godina

Nisam ni sumnjao da ce nasi autosovinisti i poneki "susjed" biti nezadovoljni ovom listom. Ljudi, izadjite na svez vazduh, disite punim plucima i izbacite iz sebe sve frustracije i komplekse. Zivot je suvise kratak da bi prosao u mrznji i ozlojedjenosti.

Ćupi

pre 5 godina

Ako se pitate zašto - informišite se koji je Evropska komisija izabrala grad da bude Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Uzgred, Novi Sad je i omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu. Prelepi grade moj...

коле

pre 5 godina

Novi Sad nije srpski grad.
(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Град у коме живи 80% Срба, није српски... ок, онда по тој логици ни Загреб није хрватски град!

Kolee

pre 5 godina

@Rusin potpuno se slazem sa tobom, poslednje dvije godine sam skoro svaki vikend u NS, i upravo sve to sto si napisao je tacno. Toliku netrpeljivost u Bg nikada nisam dozivio, a ovde sam od 2001 god. A o gradnji da ne govorim, zgrada na zgradu bez ikakvog plana, duz citave ulice bez milimetra razmaka, jedna zuta, druga crvena, treca zelena, cetvrta plava, odvratnoooo!

Jah

pre 5 godina

@susjed
Daj bože da nije, i da ne bude ni Beograd gde ja živim. Šteta što Nemci nisu ostali u ovim krajevima.
mnogo lepa zemlja za takve ljude, ne zaslužuju je

Milica S.

pre 5 godina

Cekaj, a novogodisnja rasveta?!? Potpuno su prevideli koliko je ulozeno, to mora da se boduje. Molim da se ponovo uradi ova lista

Cicmil

pre 5 godina

Kolee, takvi kao ti, koji nisu promIJEnili naglasak još od 2001 nisu baš najradosnije prihvaćeni u NS. NIje samo stvar u naglasku, nego i u nemenjanju navika (mahom primitivnih) koje ste uvezli svojim dolaskom u NS. Razmislite o tome.

Novosađanin od 40 leta.

markoni

pre 5 godina

Dolazi Slovenac u Novi sad i posle dva dana kaže svom domaćinu lali,ovde kod vas se osećam kao kod kuće.Kaže lala,zašto podseća vas na Alpe ? Ma ne,puni ste Bosanaca kao i mi.

nn

pre 5 godina

Ne fali Novom Sadu nista. Malo bi trebalo povesti racuna oko kvaliteta i razmestaja novogradnje, jer grad zaista ima dovoljno prostora da se siri, bez potrebe za nabijanjem u centru.

bbb

pre 5 godina

Haha, Slovenija medju TOP 10 jeftiniji destinacija. Pa Slovenija je papreniaj od Hrvatske za koju se turisti na letovanju zale da je preskupa .

ketiS

pre 5 godina

@mario

"Vojvodina je uvijek bila Madjarska"

Nije uvek, jer je bila i Austrougarska, ali su u toj drzavi Srbi za razliku od Hrvata stvorili autenticna kulturna dobra. "Hint"- poseti Sremske Karlovce i Fruskogorske manastire.

"Kosovo, Sandzak"

Najznacajniji delovi Srbije tokom srednjeg veka. "Hint"-poseti Sopocane i Djurdjeve Stupove, te crkvicu svetog Petra i Pavla. Citav koompleks je pod Unesco zastitom jos od 1979-e godine. Na KIM, ako se ne bojis, poseti Gracanicu, Pecku Patrijarsiju i Decane. Pod Unesco zastitom od 2006-e odnosno 2004-e godine.

"Bugarska"

U vreme cara Simeona Beograd je bio srediste Prvog Bugarskog Carstva. No u Srbiji niko nema problem sa postovanjem te ili bilo koje druge povesne cinjenice, za razliku od vas u Hrvatskoj.

"Bujanovac"???? "No comment!"

"Jadransko more"

Dosadni ste vise sa tim jednim morem, za koje nikada ne bih dala ni milimetar 588 km. dugog Dunava.

P.S. Za kontinentalnu i za turiste relativno jeftinu zemlju, Srbija ostvaruje sasvin zadovoljavajuci turisticki promet, koji se osim toga iz godine u godinu uvecava. Ono sto je, recimo meni daleko vaznije, to je da Srbija nije masovno tour-odrediste, te je stoga posecuju turisti koje zanima mnogo vise od pukog "brckanja" u moru i "cvarenja" na suncu.

Konacno, sto se tice "kompleksa" mislim da tvoji komentari daju odgovor na pitanje ko ima problem sa kompleksima. Pozz!

Dragan

pre 5 godina

Drago mi je da se jedan srpski grad našao na listi, ne razumem zloćudne komentare i poređenja sa drugim evropskim gradovima, nije ni cela Budimpešta lepa, imaju i oni sive bezlične blokove.
Novi Sad je odličan kao vikend destinacija naravno tu je Beograd a takođe moj Niš. Volite svoju zemlju, čuvajte svoj grad.

Pozdrav s juga

pre 5 godina

Susjed@, ti si mislio na Petrovaradin vjerojatno, jer su tamo Hrvati oduvijek bili vecina, tamo sve do pocetka 2.w.w. Nakon uspostave FNRJ polako se doseljava srpsko stanovnistvo, a mnogi hrvati i nijemci se iseljavaju iz njega. Ali kazati da Novi Sad nije srpski grad je blesavo i netocno. Mozda mislis tako zbog katedrale katolicke na Trgu Slobode. I to je jasno potpuno pogresno, jer su Srbi od pocetka u njemu skupa s Madjarima cinili vecinu. Nakon ratova i raspada SFRJ on postaje 3/4 Srpski grad, po nacionalnom sastavu. Jedna komparacija za neupucene komentatore koji su s pravom replicirali ovom komentatoru: Istra koja je mnogima u Srbiji na usnama kada repliciraju komentatorima poput susjed@, je oduvijek naseljena vecinski Hrvatima, tek je Pula imala dominantnu talijansku vecinu do 2.w.w. Mozda je i Rovinj imao priblizan broj stanovnika Talijana i Hrvata i jos poneki gradic i poneko selo, ali je Istra u globalu oduvijek Hrvatsko podrucje, samo se tek nakon 2.w.w. sjedinila s maticom po prvi put. I Zadar je imao vecinsko talijansko stanovnistvo do 2.w.w. Sad vidite koliko pogresna ( fasizam ) politika moze unesreciti jedan narod. Ili Nijemci i nacizam zbog kojeg su kolektivno, prisilno napustili Vojvodinu i Slavoniju nakon 2.w.w. Na ovome bi se zaustavio. Prosli mjesec sam po prvi put bio u Novom Sadu. Obzirom da sam jako dugo imao zelju tu doci, uglavnom sam zapamtio pozitivne stvari, a od negativnih, uz prenapucenost bi izdvojio i ispucali asfalt u centru grada. Volim NS

poznavalac pasa

pre 5 godina

@...Razumem da se neko odusevi sa Novim Sadom ako dolazi iz Vranja , Krusevca,Kragujevca (bez uvrede) ali da ce se neko oduseviti Novim Sadom ko dolazi iz inostranstva !? Cisto sumnjam...pa na par sati voznje su velegradi Budimpesta ,Bec , Prag sa kojima ni Beograd ne moze da se poredi ....Ns je ok za jedno nocenje , malo pojesti na Dunavu kad je lepo vreme , prosetati uvece i to je to....a da je neka top evropska destinacija !? Necemo se lagati....
(Novosadjanin, 23. oktobar 2018 14:16)

Vec zamisljam odusevljenje posetioca Novog Sada iz Vranja:

"LIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!"

:)

e viva montenegro

pre 5 godina

Ja volim NS ! Lijep grad za odmor i laganu setnju! Autenticna hrana i niske cijene! Za svaku pohvalu je Novi Sad! Pozz iz CG

mario

pre 5 godina

cela danasnja takozvana Hrvatska NIKADA u istoriji nije bila hrvatska vec Madjarska,Turska,Italija....dodaj niz ali hrvatska nikada...e da i za tvoju informaciju NS su upravo osnovali Srbi.
Pozdrav iz srpske Atine
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Da..da, 23. oktobar 2018 22:06)
Ma jeste nikad Hrvatska nije bila Hrvatska haha ,e sad Turska je jedino bila Srbija i to 500 godina,a gle Vojvodina je uvijek bila Mađarska,Bujanovac Kosovo,pa Sanđak,pa dijelovi uz Bugarsku itd itd.
I onda vi nekome pričate da nisu ono što jesu.
Ok jasno je meni da vas pucaju kompleksi jer Hrvatska ima more,a Srbija ne i jer Hrvatsku posjeti 20 miljuna turista i ostave 11 miljardi eura....boli to jal da??

Novosadjanka od 50 leta!

pre 5 godina

Kolee, takvi kao ti, koji nisu promIJEnili naglasak još od 2001 nisu baš najradosnije prihvaćeni u NS. NIje samo stvar u naglasku, nego i u nemenjanju navika (mahom primitivnih) koje ste uvezli svojim dolaskom u NS. Razmislite o tome.

Novosađanin od 40 leta.
(Cicmil, 24. oktobar 2018 13:50)

Sve potvrdjujem, ali moram da ispravim: ne "promIJEnili", nego promIJEN'LI !!

ketiS

pre 5 godina

@Susjed...."Novi Sad nije srpski grad".

Novi Sad je multikulturan grad, bas isto kao sto je to Zadar (9-ti na listi) ili pak Dubrovnik. Sva tri grada imaju i svoju srpsku ravan te multikulturalnosti. Nadam se da se slazes, zar ne?

Vi uvek kako drugi kažu... tačno po receptu kako biti svoj!

pre 5 godina

Novi Sad nije srpski grad.
(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Zato je verovatno Novosadski korpus tokom rata dao toliko vojnika i mučenika.

Inače imate li vi makar vojvodstvo neko, kad već kralja i plemstvo nemate?

I znaš šta bi te ovde prvo priupitali kad bi došao:"Je li derane, a čiji si ti?"

I tu prestaje svaka tvoja pamet, jer vi ne znate da li ste došli ili ste pošli!

Najbolje žene na svetu - hrvati!

pre 5 godina

(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Dođeš u NS da nam objasniš, pa da vidiš kako se zabavljaju hrvatice ovde.

Ima isto da prođeš, samo još lepše!

Jer jedine veće piiiip od hrvatica ste vi hrvati!

Da..da

pre 5 godina

"Susjed"
cela danasnja takozvana Hrvatska NIKADA u istoriji nije bila hrvatska vec Madjarska,Turska,Italija....dodaj niz ali hrvatska nikada...e da i za tvoju informaciju NS su upravo osnovali Srbi.
Pozdrav iz srpske Atine

Dragan

pre 5 godina

Sve što valja u mom gradu je izgradila domovina Austro ugarska.Imali smo pre Srbije ulično osvetljenje ,el centralu,železnicu.A onda kad je pripojena nasilno Srbiji je sve opljačkano pa su generali posle prvog sv rata u Beogradu rešili da je ruše.Spasio je general koji je trebao da je ruši. Detalji na you tube.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Има много лепших градова у србоји од београда....... Али медији придају значај само београду

Zemljoradnik

pre 5 godina

Odrastao sam u Beogradu i cini mi se da je pre nekih 10-15 godina ta neka urbana, kulturno-umetnicka scena bila mnogo zivlja, danas se sve svelo na splavove i kic i sund nazalost. Ispravite me ako gresim...
(dzoni, 23. oktobar 2018 14:05)
- Pre 10-15 godina? Urbana kulturno-umetnicka scena je praktično umrla devedesetih, tada je rodjen kič u formi u kojoj ga poznajemo danas. Urbana scena, to su 80-te, pre 30 i više godina.

pozarevljanka

pre 5 godina

Kako ga nema Pozarevac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ultimate draft, 23. oktobar 2018 12:45)

Mi cemo iduce godine na listu. Samo jos Zabelu malo da doteramo i milina

ketiS

pre 5 godina

@ivan "Procitaj ovo....link"

Procitala sam i dosla do zakljucka da ti engleski nije jaca strana. Naime pridev "croatian" u prevodu na nas jezik znaci doslovno hrvatijanski isto kao i "serbian" srbijanski. Dakle, to znaci da se Dubrovnik nalazi u drzavi Hrvatskoj, a ne da pripada hrvatskoj etnokulturnoj matrici. Da je tako onda bi pisalo "croat" a ne "croatian". Prema tome Dubrovnik je multikulturan grad, Italijanski,hrvatski i srpski. Nadam se da ti je ovo jasno.

Bertold

pre 5 godina

Mozda za vikend i to kad je Exit. Za zivot ocena nula.
(Heroj, 23. oktobar 2018 14:33)

Samo da si jos objasnio sta podrazumevas pod "zivotom"?

ivan

pre 5 godina

Nije ni Dubrovnik hrvatski,pa stacemo sad.
(cento, 23. oktobar 2018 14:56)
17325

procitaj ovo : https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik

novosadjanin

pre 5 godina

Drago mi je sto je NS upao u ovu listu, cak i ako ne pripada tu. Ono sto poncijalno moze da bude dobro, je sto bi priliv inostranih turista podigao cene u NS, pa bi bilo lakse filtrirati pridoslice i preskociti ove ogorcene i zajedljive i ostaviti ih da biraju neku drugu lokaciju za zivot.
Kamo srece da je istorija isla drugim smerom.

Rusin

pre 5 godina

Novi sad je mozda najgora destinacija u Srbiji. Betoniran ceo. Ljudi jedni drugima preko glave. Nema parkinga. Nema igralista za decu. Nedovoljno skola i vrtica. Nova gradnja je samo stambena, odvratnog kvaliteta i estetike. To sto je lepo u njemu je potez snp-trg-z.jovina-dunavska-duga-tvrdjava. Ostalo je cist beton i "urbanizam" na nivou novog pazara. Plus licemerje ljudi - nit veceg marketinga o "otvorenosti i toleranciji, xy nacija na jednom mestu", nit vece ksenofobije i nacional-sovinizma kroz otvoren hejt prema: bosancima, madjarima, crnogorcima, "srbijancima", hrvatima, bunjevcima, slovacima, rusinima itd itd (dopisite sta zelite).

Svaki drugi grad u Srbiji koji nije doziveo takav masovni urbanisticki horor nakon 5.oktobra je Toronto za Ns.

Mogu da zamislim da je NS ok studentariji ili nekom ko dolazi na 3 dana i to je to.

Novosadjanin

pre 5 godina

Ko njih zamajava i sastavlja im ovakve liste !?
Sta ce videti ako dodju u Ns ? Tvrdjava , centar oko spomenika (ostatak je kao vasar sa kaficima,secernom vunom , kestenjem...) ...mozda ih odvesti do Karlovaca ali to opet nije Ns....
Zauzvrat raskopan grad , kolaps u saobracaju jer ni kao novosadjanin ne znam sta se danas kopa ,kuda mogu a kuda ne....uzasna i narusena nova arhitektura ,krenucsi od hotela Centar koji je kao neki radijator pa do “velelepne” Pupinove palate sto se gradi u samom centru....
Razumem da se neko odusevi sa Novim Sadom ako dolazi iz Vranja , Krusevca,Kragujevca (bez uvrede) ali da ce se neko oduseviti Novim Sadom ko dolazi iz inostranstva !? Cisto sumnjam...pa na par sati voznje su velegradi Budimpesta ,Bec , Prag sa kojima ni Beograd ne moze da se poredi ....Ns je ok za jedno nocenje , malo pojesti na Dunavu kad je lepo vreme , prosetati uvece i to je to....a da je neka top evropska destinacija !? Necemo se lagati....

Ćupi

pre 5 godina

Ako se pitate zašto - informišite se koji je Evropska komisija izabrala grad da bude Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Uzgred, Novi Sad je i omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu. Prelepi grade moj...

Петар

pre 5 godina

Ја сам из Београда и знам да је прљав да горе не може бити. Ко би још тамо волео да дође? Нажалост.
За Нови Сад, све честитке.

Podbara

pre 5 godina

jedan od lepših gradova u srbiji. naravno da je daleko iza beograda jer je: prvo siromasniji, drugo neuredjeniji. al sta je tu je.
o konkurenciji u evropi glupo je govoriti. svaki madjarski grad za koji niste ni culi je misaona imenica za novi sad. (pecuj, segedin, sekesfehervar, keckemet, dunafeldvar itd itd)
Bio, video.

pozdrav iz novog sada

коле

pre 5 godina

Novi Sad nije srpski grad.
(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Град у коме живи 80% Срба, није српски... ок, онда по тој логици ни Загреб није хрватски град!

NS

pre 5 godina

Vidim ovde neke negativne komentare za Novi Sad, i stvarno ne razumem, jel to ovako iz sujete ili iz zajedljivosti ili već nečeg trećeg. Kvalitet života u Novom Sadu je zaista sasvim solidan, veličina grada, mreža javnog prevoza, cene mnogih stvari i zaista kakva - takva uređenost. Nijedan grad na ovom svetu nije savršeno uređen, ali ja koja živim ceo svoj život u NS i zaista često putujem zbog posla, stvarno mogu da kažem da je ovaj grad solidan. Gde god da kreneš, stižeš za max 25min. Meni je super da iko igde prepozna i smesti bilo koji grad iz Srbije na neku pozitivnu listu, i umesto da kažemo strava, mi ćemo i to malo da pljujemo.

Jah

pre 5 godina

@susjed
Daj bože da nije, i da ne bude ni Beograd gde ja živim. Šteta što Nemci nisu ostali u ovim krajevima.
mnogo lepa zemlja za takve ljude, ne zaslužuju je

Kolee

pre 5 godina

@Rusin potpuno se slazem sa tobom, poslednje dvije godine sam skoro svaki vikend u NS, i upravo sve to sto si napisao je tacno. Toliku netrpeljivost u Bg nikada nisam dozivio, a ovde sam od 2001 god. A o gradnji da ne govorim, zgrada na zgradu bez ikakvog plana, duz citave ulice bez milimetra razmaka, jedna zuta, druga crvena, treca zelena, cetvrta plava, odvratnoooo!

dragan

pre 5 godina

Nemojte biti negativni, Novi Sad je ravan i prelep. Centar je lep, uredjuju pogradje petrovaradinske tvrdjave, sama tvrdjava je prelepa. Postoje biciklisticke staze, parkovi. Strand je jedna od najlepse uredjenih plaza koje sam video. Hrana je jeftina i kvalitetna.

Nikola

pre 5 godina

Novi Sad nije kulturna prestonica niti Srbije niti Evrope!!!
Prestanite da lažete!!!
Kulturne institucije ruinirane, zapostavljene, nebezbedne za rad. Kulturnih dešavanja vrlo malo, pokušava veštački da se napumpa zbog te 2021. ali Novi Sad su u poslednjih 20 godina pretvorili u betonsku selendru!!!
Besan sam što mi je rodni grad izgubio šarm i što se pretvorio u to što jeste i ne mogu da se pravim da je sve super.
Novi Sad je evropska prestonica OPRANOG NOVCA!!!

ubiti pticu rugalicu

pre 5 godina

Nisam ni sumnjao da ce nasi autosovinisti i poneki "susjed" biti nezadovoljni ovom listom. Ljudi, izadjite na svez vazduh, disite punim plucima i izbacite iz sebe sve frustracije i komplekse. Zivot je suvise kratak da bi prosao u mrznji i ozlojedjenosti.

Da..da

pre 5 godina

"Susjed"
cela danasnja takozvana Hrvatska NIKADA u istoriji nije bila hrvatska vec Madjarska,Turska,Italija....dodaj niz ali hrvatska nikada...e da i za tvoju informaciju NS su upravo osnovali Srbi.
Pozdrav iz srpske Atine

mario

pre 5 godina

cela danasnja takozvana Hrvatska NIKADA u istoriji nije bila hrvatska vec Madjarska,Turska,Italija....dodaj niz ali hrvatska nikada...e da i za tvoju informaciju NS su upravo osnovali Srbi.
Pozdrav iz srpske Atine
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Da..da, 23. oktobar 2018 22:06)
Ma jeste nikad Hrvatska nije bila Hrvatska haha ,e sad Turska je jedino bila Srbija i to 500 godina,a gle Vojvodina je uvijek bila Mađarska,Bujanovac Kosovo,pa Sanđak,pa dijelovi uz Bugarsku itd itd.
I onda vi nekome pričate da nisu ono što jesu.
Ok jasno je meni da vas pucaju kompleksi jer Hrvatska ima more,a Srbija ne i jer Hrvatsku posjeti 20 miljuna turista i ostave 11 miljardi eura....boli to jal da??

dzoni

pre 5 godina

Odrastao sam u Beogradu i cini mi se da je pre nekih 10-15 godina ta neka urbana, kulturno-umetnicka scena bila mnogo zivlja, danas se sve svelo na splavove i kic i sund nazalost. Ispravite me ako gresim...

Najbolje žene na svetu - hrvati!

pre 5 godina

(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Dođeš u NS da nam objasniš, pa da vidiš kako se zabavljaju hrvatice ovde.

Ima isto da prođeš, samo još lepše!

Jer jedine veće piiiip od hrvatica ste vi hrvati!

ketiS

pre 5 godina

@ivan "Procitaj ovo....link"

Procitala sam i dosla do zakljucka da ti engleski nije jaca strana. Naime pridev "croatian" u prevodu na nas jezik znaci doslovno hrvatijanski isto kao i "serbian" srbijanski. Dakle, to znaci da se Dubrovnik nalazi u drzavi Hrvatskoj, a ne da pripada hrvatskoj etnokulturnoj matrici. Da je tako onda bi pisalo "croat" a ne "croatian". Prema tome Dubrovnik je multikulturan grad, Italijanski,hrvatski i srpski. Nadam se da ti je ovo jasno.

Cicmil

pre 5 godina

Kolee, takvi kao ti, koji nisu promIJEnili naglasak još od 2001 nisu baš najradosnije prihvaćeni u NS. NIje samo stvar u naglasku, nego i u nemenjanju navika (mahom primitivnih) koje ste uvezli svojim dolaskom u NS. Razmislite o tome.

Novosađanin od 40 leta.

ketiS

pre 5 godina

@mario

"Vojvodina je uvijek bila Madjarska"

Nije uvek, jer je bila i Austrougarska, ali su u toj drzavi Srbi za razliku od Hrvata stvorili autenticna kulturna dobra. "Hint"- poseti Sremske Karlovce i Fruskogorske manastire.

"Kosovo, Sandzak"

Najznacajniji delovi Srbije tokom srednjeg veka. "Hint"-poseti Sopocane i Djurdjeve Stupove, te crkvicu svetog Petra i Pavla. Citav koompleks je pod Unesco zastitom jos od 1979-e godine. Na KIM, ako se ne bojis, poseti Gracanicu, Pecku Patrijarsiju i Decane. Pod Unesco zastitom od 2006-e odnosno 2004-e godine.

"Bugarska"

U vreme cara Simeona Beograd je bio srediste Prvog Bugarskog Carstva. No u Srbiji niko nema problem sa postovanjem te ili bilo koje druge povesne cinjenice, za razliku od vas u Hrvatskoj.

"Bujanovac"???? "No comment!"

"Jadransko more"

Dosadni ste vise sa tim jednim morem, za koje nikada ne bih dala ni milimetar 588 km. dugog Dunava.

P.S. Za kontinentalnu i za turiste relativno jeftinu zemlju, Srbija ostvaruje sasvin zadovoljavajuci turisticki promet, koji se osim toga iz godine u godinu uvecava. Ono sto je, recimo meni daleko vaznije, to je da Srbija nije masovno tour-odrediste, te je stoga posecuju turisti koje zanima mnogo vise od pukog "brckanja" u moru i "cvarenja" na suncu.

Konacno, sto se tice "kompleksa" mislim da tvoji komentari daju odgovor na pitanje ko ima problem sa kompleksima. Pozz!

novosadjanin

pre 5 godina

Drago mi je sto je NS upao u ovu listu, cak i ako ne pripada tu. Ono sto poncijalno moze da bude dobro, je sto bi priliv inostranih turista podigao cene u NS, pa bi bilo lakse filtrirati pridoslice i preskociti ove ogorcene i zajedljive i ostaviti ih da biraju neku drugu lokaciju za zivot.
Kamo srece da je istorija isla drugim smerom.

Dragan

pre 5 godina

Sve što valja u mom gradu je izgradila domovina Austro ugarska.Imali smo pre Srbije ulično osvetljenje ,el centralu,železnicu.A onda kad je pripojena nasilno Srbiji je sve opljačkano pa su generali posle prvog sv rata u Beogradu rešili da je ruše.Spasio je general koji je trebao da je ruši. Detalji na you tube.

ketiS

pre 5 godina

@Susjed...."Novi Sad nije srpski grad".

Novi Sad je multikulturan grad, bas isto kao sto je to Zadar (9-ti na listi) ili pak Dubrovnik. Sva tri grada imaju i svoju srpsku ravan te multikulturalnosti. Nadam se da se slazes, zar ne?

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Има много лепших градова у србоји од београда....... Али медији придају значај само београду

Milica S.

pre 5 godina

Cekaj, a novogodisnja rasveta?!? Potpuno su prevideli koliko je ulozeno, to mora da se boduje. Molim da se ponovo uradi ova lista

Vi uvek kako drugi kažu... tačno po receptu kako biti svoj!

pre 5 godina

Novi Sad nije srpski grad.
(Susjed, 23. oktobar 2018 12:02)

Zato je verovatno Novosadski korpus tokom rata dao toliko vojnika i mučenika.

Inače imate li vi makar vojvodstvo neko, kad već kralja i plemstvo nemate?

I znaš šta bi te ovde prvo priupitali kad bi došao:"Je li derane, a čiji si ti?"

I tu prestaje svaka tvoja pamet, jer vi ne znate da li ste došli ili ste pošli!

Pozdrav s juga

pre 5 godina

Susjed@, ti si mislio na Petrovaradin vjerojatno, jer su tamo Hrvati oduvijek bili vecina, tamo sve do pocetka 2.w.w. Nakon uspostave FNRJ polako se doseljava srpsko stanovnistvo, a mnogi hrvati i nijemci se iseljavaju iz njega. Ali kazati da Novi Sad nije srpski grad je blesavo i netocno. Mozda mislis tako zbog katedrale katolicke na Trgu Slobode. I to je jasno potpuno pogresno, jer su Srbi od pocetka u njemu skupa s Madjarima cinili vecinu. Nakon ratova i raspada SFRJ on postaje 3/4 Srpski grad, po nacionalnom sastavu. Jedna komparacija za neupucene komentatore koji su s pravom replicirali ovom komentatoru: Istra koja je mnogima u Srbiji na usnama kada repliciraju komentatorima poput susjed@, je oduvijek naseljena vecinski Hrvatima, tek je Pula imala dominantnu talijansku vecinu do 2.w.w. Mozda je i Rovinj imao priblizan broj stanovnika Talijana i Hrvata i jos poneki gradic i poneko selo, ali je Istra u globalu oduvijek Hrvatsko podrucje, samo se tek nakon 2.w.w. sjedinila s maticom po prvi put. I Zadar je imao vecinsko talijansko stanovnistvo do 2.w.w. Sad vidite koliko pogresna ( fasizam ) politika moze unesreciti jedan narod. Ili Nijemci i nacizam zbog kojeg su kolektivno, prisilno napustili Vojvodinu i Slavoniju nakon 2.w.w. Na ovome bi se zaustavio. Prosli mjesec sam po prvi put bio u Novom Sadu. Obzirom da sam jako dugo imao zelju tu doci, uglavnom sam zapamtio pozitivne stvari, a od negativnih, uz prenapucenost bi izdvojio i ispucali asfalt u centru grada. Volim NS

Bertold

pre 5 godina

Mozda za vikend i to kad je Exit. Za zivot ocena nula.
(Heroj, 23. oktobar 2018 14:33)

Samo da si jos objasnio sta podrazumevas pod "zivotom"?

markoni

pre 5 godina

Dolazi Slovenac u Novi sad i posle dva dana kaže svom domaćinu lali,ovde kod vas se osećam kao kod kuće.Kaže lala,zašto podseća vas na Alpe ? Ma ne,puni ste Bosanaca kao i mi.

ivan

pre 5 godina

Nije ni Dubrovnik hrvatski,pa stacemo sad.
(cento, 23. oktobar 2018 14:56)
17325

procitaj ovo : https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik

Dragan

pre 5 godina

Drago mi je da se jedan srpski grad našao na listi, ne razumem zloćudne komentare i poređenja sa drugim evropskim gradovima, nije ni cela Budimpešta lepa, imaju i oni sive bezlične blokove.
Novi Sad je odličan kao vikend destinacija naravno tu je Beograd a takođe moj Niš. Volite svoju zemlju, čuvajte svoj grad.

poznavalac pasa

pre 5 godina

@...Razumem da se neko odusevi sa Novim Sadom ako dolazi iz Vranja , Krusevca,Kragujevca (bez uvrede) ali da ce se neko oduseviti Novim Sadom ko dolazi iz inostranstva !? Cisto sumnjam...pa na par sati voznje su velegradi Budimpesta ,Bec , Prag sa kojima ni Beograd ne moze da se poredi ....Ns je ok za jedno nocenje , malo pojesti na Dunavu kad je lepo vreme , prosetati uvece i to je to....a da je neka top evropska destinacija !? Necemo se lagati....
(Novosadjanin, 23. oktobar 2018 14:16)

Vec zamisljam odusevljenje posetioca Novog Sada iz Vranja:

"LIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!"

:)

e viva montenegro

pre 5 godina

Ja volim NS ! Lijep grad za odmor i laganu setnju! Autenticna hrana i niske cijene! Za svaku pohvalu je Novi Sad! Pozz iz CG

bbb

pre 5 godina

Haha, Slovenija medju TOP 10 jeftiniji destinacija. Pa Slovenija je papreniaj od Hrvatske za koju se turisti na letovanju zale da je preskupa .

Novosadjanka od 50 leta!

pre 5 godina

Kolee, takvi kao ti, koji nisu promIJEnili naglasak još od 2001 nisu baš najradosnije prihvaćeni u NS. NIje samo stvar u naglasku, nego i u nemenjanju navika (mahom primitivnih) koje ste uvezli svojim dolaskom u NS. Razmislite o tome.

Novosađanin od 40 leta.
(Cicmil, 24. oktobar 2018 13:50)

Sve potvrdjujem, ali moram da ispravim: ne "promIJEnili", nego promIJEN'LI !!

Zemljoradnik

pre 5 godina

Odrastao sam u Beogradu i cini mi se da je pre nekih 10-15 godina ta neka urbana, kulturno-umetnicka scena bila mnogo zivlja, danas se sve svelo na splavove i kic i sund nazalost. Ispravite me ako gresim...
(dzoni, 23. oktobar 2018 14:05)
- Pre 10-15 godina? Urbana kulturno-umetnicka scena je praktično umrla devedesetih, tada je rodjen kič u formi u kojoj ga poznajemo danas. Urbana scena, to su 80-te, pre 30 i više godina.

pozarevljanka

pre 5 godina

Kako ga nema Pozarevac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ultimate draft, 23. oktobar 2018 12:45)

Mi cemo iduce godine na listu. Samo jos Zabelu malo da doteramo i milina

nn

pre 5 godina

Ne fali Novom Sadu nista. Malo bi trebalo povesti racuna oko kvaliteta i razmestaja novogradnje, jer grad zaista ima dovoljno prostora da se siri, bez potrebe za nabijanjem u centru.