Nedelja, 21.10.2018.

14:31

Napokon: Od sutra plata i za vikend i za praznik

Poslodavci u Srbiji moći će ubuduće svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću.

Izvor: Tanjug

Napokon: Od sutra plata i za vikend i za praznik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Velbor

pre 4 godine

Da li je poslodavac to u obavezi da uradi, da isplati za vikend, ili samo može ako želi, posto moj nema namjeru da isplacije vikendom, pretpostavka je da su velike kamate kad novci odleže vikend na racunu

šetač

pre 5 godina

Glupost i zamajavanje. Ništa ovo neće naterati poslodavca da isplaćuje na vreme. Neko je kupio u NBS za velike pare tehologijubi koncept i sad mora na silu da se primeni neprimenljivo u zemlji Srbiji gde je "plata" socilajna 250€.

fanariot

pre 5 godina

Najprostije pitanje: zašto se pominju samo privatni poslodavci? A država? Treba da primer u tome. Ali neće, znam. Ne mogu oni da pomere Sizifov kamen, njhovi su službenici kao svete krave. Glasaju.

Logikar

pre 5 godina

U kojoj normalnoj firmi računovodstvo radi vikendima, praznicima i nocu? Nije li lakše kao u drugim normalnim zemljama, da se plate isplaćuju šrvi radni dan prije vikenda, praznika ili noći? No dobro, sada će i banke i firme moći naplaćivati penale za neplaćanje računa na vreme, pa će stanovništvo morati da se edukuje i nauči na internet bankarstvo, ili da plaća ranije.

Kum Žoržo

pre 5 godina

Baš sam dirnut. Kao da su mi dnevnice 200 eura pa da mi to toliko znači. Moji ne isplaćuju plate ni kad treba, a da ne pričam vikendom koji se radi, dok oni naravno uživaju i hvale se gde su jeli i pili.

А. Петров

pre 5 godina

Овде у Холандији плата никад не може да легне недељом и празником. Суботом може.

Zlatko

pre 5 godina

Čemu cenzura ako sam samo odgovorio sa konkretnim argumentima? Inače, kao što napisah u komentaru koji nije objavljen, plaši me taj prvi april iako je današnji datum najavljivan odavno. Imam račune u tri banke, sve tri mobilne aplikacije i nigde nema opcija za brzo plaćanje, iako sam čak od dve banke dobio obaveštenje o prekidu funkcionalnosti za vikend zbog unapređenja sistema. Toliko o 20. oktobru koji je bio najavljivan pre 3 meseca.

vasobeci

pre 5 godina

e ako je ovo bilo po prioritetima na prvom mestu onda smo mi super...ali nije...ovo je negde na dvadesetom...ali sta ces...indijanci ostaju indijanci

bg

pre 5 godina

(lih,

Nisti su svima u Srbiji plate 200 evra niti svima u Hrvatskoj 700 e. Evo vidim da su celo leto trazili radnike za rad u Hrvatskoj u hotelima sa 4,5 zvezdica i nudili su platu od samo 550 evra . Zbog bezanije nasih u inostranstvo polako se dizu plate u Srbiji (da zahvalimo EU a ne nasim poslodavcima i drzavi) pa sada imamo da npr mnogi trgovci daju plate od 30 do 33 plus prevoz a do pre neki mesec i godinama unazad je bilo u rasponu od 22 do 26 plus prevoz.

person

pre 5 godina

Lepa promocija.
Samo nece funkcionisati. U bankama hoce, kod poslodavaca nece.
Zašto?
Pa ako poštuju zakon već je ovo neizvodljivo. Da bi se pustile plate recimo nedeljom mora obracunska sluzba da radi nedeljom, dakle da placaju rad vikendom.
Dalje, treba platiti i poreze i doprinose sto se takođe radi u istom trenutku a to je nemoguce.
Treće, prilva vikendom nema, nemoguce je uplatiti pazare recimo ili dobiti uplatu od kupca jer bi to značilo da i kupac mora da ima nekog zaposlenog nedeljom, a instant plaćanje se odnosi samo na fizička lica.


Dakle ovo je ok opcija koja kao i mnoge druge nece imati široku primenu.

Ovde je pak sa stanovista bezbednosti mnogo opasnija integracija racuna sa mobilnim telefonom. Ukradu ti telefon ostanes bez ustdjevine ako brzo ne reagujes, a nije mi jasno kako ce to funkcionisati jer takva vrsta blokade ce morati da se radi kod operatera a ne ubbanci, sto opet znaci da ce operateri morati da imaju zaposlene samo za to 24/7.

Kao i sve drugo lepo ali beskorisno za veliku većinu.

...

pre 5 godina

Zanimljivo je da jedna online banka već dugo nudi plaćanje na broj telefona (ili dodatno na mail) čak i tuđim korisnicima, gde oni sami unesu broj računa koji žele. Takođe, ista banka nudi i opciju dostavljanja računa za eps, Infostan, sbb kroz mbanking

DEX

pre 5 godina

Da krenemo redom. Poslodavac prodaje robu na teritoriji Kosova. Kupac sa Kosova uplati poslodavcu za kupljenu robu u ponedeljak. Poslodavac dobije obavestenje da mu je uplacen novac, u utorak. Taj devizni priliv mora da pretvori u dinare po zakonu. Dinare dobije u sredu. Tri dana "putuje" novac od Kosova do Srbije. Poslodavac mora da izveze i ocarini robu za kupca sa Kosova. Kosovo je Srbija ali izmedju je granica i carina. Pošto poslodavac izvozi robu, ne fakturiše PDV pa mora da traži od države Srbije povraćaj PDV-a. Taj proces traje 45 dana pod uslovom da drzava ima sredstva da vrati porez na vreme. Cesto nema sredstva pa to traje mesecima. Ali poslodavac ima mogućnost da instant nalogom isplati lični dohodak zaposlenom i u nedelji. O čemu mi ovde uopšte pričamo? O instant banana drzavi?

hm

pre 5 godina

@den
Meni kao poslodavcu zaista ne znam čemu ovo služi!
Svi zaposleni imaju otvoren tekući rn. kod iste banke kod koje račun ima i firma, te sam i do sada plate mogao da pustam subotom (i pustao sam). A ako je problem u tom jednom danu, nedelji, te ne moze sve da saceka ponedeljak, onda vala neka su unapredili sistem.
Inace, prilikom takvog plaćanja biće nužno aktivirati opciju "hitno", a za nju je tarifa viša nego za uobicajeno plaćanje. Eto prilike bankama da izvuku još malo para (na mene neka ne racunaju).

den

pre 5 godina

Odlicno! Znam da su drugi napredniji od nas i sta god, ali je svakako dobro sto je ovo stiglo i kod nas. Meni ce kao poslodavcu biti korisno. Do sada sam uvek gledao da isplatim ranije kako bi bez obzira na vikend ili praznike zaposleni imali platu do kraja meseca. Ali ovo svakako ima vise smisla, jer plata moze da varira kada neko radi vikendom, sto ne znam uvek unapred. Good stuff!

Miodrag

pre 5 godina

Nije ovo nikakav zakon koji propisuje poslodavcima bilo šta, već uvodjenje instant platnog sistema.
Ostaće i kliring termini aktivni.
Gradjanstvu recimo može biti bitno da plati neki račun poslednjeg dana za dospeće na kraju dana ...

lih

pre 5 godina

Plate u Srbiji su 200€, dok u susednoj Hrvatskoj su 700€. Nisam zeleo da budem nepristojan pa da spominjem Austriju i Sloveniju, iako nemaju ni nafte ni dijamanata.

Tibor

pre 5 godina

Ok. Ko će naterati poslodavca da stisne dugme za platu nedeljom, kada mu niko u računovođstvu ne radi. Hoće li platiti rad nedeljom računovođstvu za to. Biće kao i do sada.

Nev

pre 5 godina

"Banke uzimaju proviziju trgovcima, a ne gradjanima prilikom kupovine karticama na pos terminalu
(R2D2, 21. oktobar 2018 16:30)"
A trgovac to naplati kroz vece cene proizvoda kupcima tako da kupac snosi te troskove. Kao i kod naplacivanja poreza na izdavanje gde ce kirije se povecati i to onim slojevima drustva koji najmanje i imaju da daju.
Nego vi bas volite sendvice jel tako? Cije uzimate? Ciji su sladji? S obzirom da verovatno menjate dobavljaca sendvica sa svakom promenom vlasti ili ste mozda verni samo jednima?

A

pre 5 godina

Uh jaka stvar. Pa sto bi neki poslodavac uopste pored toliko radnih dana platu isplacivao u nedelju ili na bozic?! Cime sve zamajavate ovaj narod. Ustrojte poslodavce da isplacuju zarade na vreme a ne kad im se prohte!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Admiral, 21. oktobar 2018 16:28)
Pa kako da isplate na vreme ako se to vreme pada na praznik kada se ne radi, a ti nećeš da ti tada isplaćuju? Znaci hoces da ti kasni zarada i da ti se isplati posle praznika? Ne mogu da verujem da vi kritikujete ovaj napredni zakon. Ovako i treba da bude, da se meni isplati onda kada je vreme za isplatu bez obzira da li je tada nedelja ili praznik.

Hahahaa

pre 5 godina

Meni poslodavac u Norveskoj ne može isplatiti van perioda ponedeljak - petak i to ako nema praznika, ali plata leže na vreme... Da ne pričam kako svaki minut prekovremenog plaćen...

Brka

pre 5 godina

Da li bi bili ljubazni da Hranarinu (ako je i to), više ne zovete Platom. Mi Srbi smo svetski rekorderi u zaobilaženju stvarnih naziva, neprekidno izmišljamo politički korektno...

Admiral

pre 5 godina

Uh jaka stvar. Pa sto bi neki poslodavac uopste pored toliko radnih dana platu isplacivao u nedelju ili na Bozic?! Cime sve zamajavate ovaj narod. Ustrojte poslodavce da isplacuju zarade na vreme a ne kad im se prohte!

Dobro veče

pre 5 godina

Potpuno nebitan napredni zakon koji sluzi da zamaze oci a minimalac nije ni 250 evra a ima ga 700 hiljada ljudi u srbiji a gorivo 175 din za litar

KingSRB

pre 5 godina

jos da imamo plate pa da necim moze i da se plaća.
Tuga,jad i ponor samo nigde onog pravog dajte plate vise pa nije problem sacekati i 15ti kao ni 20ti a bogami ni 1vi u mesecu.

pera

pre 5 godina

bukvalno sve navedene opcije koje se uvode telenor banka ima već od pre pet godina. dobro su se setili. ali nije ni to loše. nego šta ćemo sa gomilom sitnih trgovina koje su ukinule kartice kao mogućnost plaćanja?

Joanikije

pre 5 godina

Ja necu da mi plata legne nedeljom ako 1.u mesecu pada u nedelju.
Hocu, kao i do sad da bude petkom, da mogu u petak i subotu da troskarim.
Tako smo i rekli nasem poslodavcu i on se slozio da sve bude kao i do sad.

wudro

pre 5 godina

"...da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću."

Slobodno neka nastave da mi isplaćuju danju radnim danom, a da mi PLATE za sve sate koje sam ODRADIO neradnim danima, čak i noću.

Stanko

pre 5 godina

Pa Nece da isplacuju ni radnim danom - zasto se rad nedeljom i nocu ne placa vise - MK grupa stalno insistira da prevoznici rade Non Stop ali cena prevoza Ista ?!

wudro

pre 5 godina

"...da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću."

Slobodno neka nastave da mi isplaćuju danju radnim danom, a da mi PLATE za sve sate koje sam ODRADIO neradnim danima, čak i noću.

Dobro veče

pre 5 godina

Potpuno nebitan napredni zakon koji sluzi da zamaze oci a minimalac nije ni 250 evra a ima ga 700 hiljada ljudi u srbiji a gorivo 175 din za litar

Brka

pre 5 godina

Da li bi bili ljubazni da Hranarinu (ako je i to), više ne zovete Platom. Mi Srbi smo svetski rekorderi u zaobilaženju stvarnih naziva, neprekidno izmišljamo politički korektno...

Tibor

pre 5 godina

Ok. Ko će naterati poslodavca da stisne dugme za platu nedeljom, kada mu niko u računovođstvu ne radi. Hoće li platiti rad nedeljom računovođstvu za to. Biće kao i do sada.

Hahahaa

pre 5 godina

Meni poslodavac u Norveskoj ne može isplatiti van perioda ponedeljak - petak i to ako nema praznika, ali plata leže na vreme... Da ne pričam kako svaki minut prekovremenog plaćen...

lih

pre 5 godina

Plate u Srbiji su 200€, dok u susednoj Hrvatskoj su 700€. Nisam zeleo da budem nepristojan pa da spominjem Austriju i Sloveniju, iako nemaju ni nafte ni dijamanata.

Admiral

pre 5 godina

Uh jaka stvar. Pa sto bi neki poslodavac uopste pored toliko radnih dana platu isplacivao u nedelju ili na Bozic?! Cime sve zamajavate ovaj narod. Ustrojte poslodavce da isplacuju zarade na vreme a ne kad im se prohte!

Nev

pre 5 godina

"Banke uzimaju proviziju trgovcima, a ne gradjanima prilikom kupovine karticama na pos terminalu
(R2D2, 21. oktobar 2018 16:30)"
A trgovac to naplati kroz vece cene proizvoda kupcima tako da kupac snosi te troskove. Kao i kod naplacivanja poreza na izdavanje gde ce kirije se povecati i to onim slojevima drustva koji najmanje i imaju da daju.
Nego vi bas volite sendvice jel tako? Cije uzimate? Ciji su sladji? S obzirom da verovatno menjate dobavljaca sendvica sa svakom promenom vlasti ili ste mozda verni samo jednima?

pera

pre 5 godina

bukvalno sve navedene opcije koje se uvode telenor banka ima već od pre pet godina. dobro su se setili. ali nije ni to loše. nego šta ćemo sa gomilom sitnih trgovina koje su ukinule kartice kao mogućnost plaćanja?

Stanko

pre 5 godina

Pa Nece da isplacuju ni radnim danom - zasto se rad nedeljom i nocu ne placa vise - MK grupa stalno insistira da prevoznici rade Non Stop ali cena prevoza Ista ?!

KingSRB

pre 5 godina

jos da imamo plate pa da necim moze i da se plaća.
Tuga,jad i ponor samo nigde onog pravog dajte plate vise pa nije problem sacekati i 15ti kao ni 20ti a bogami ni 1vi u mesecu.

Joanikije

pre 5 godina

Ja necu da mi plata legne nedeljom ako 1.u mesecu pada u nedelju.
Hocu, kao i do sad da bude petkom, da mogu u petak i subotu da troskarim.
Tako smo i rekli nasem poslodavcu i on se slozio da sve bude kao i do sad.

Miodrag

pre 5 godina

Nije ovo nikakav zakon koji propisuje poslodavcima bilo šta, već uvodjenje instant platnog sistema.
Ostaće i kliring termini aktivni.
Gradjanstvu recimo može biti bitno da plati neki račun poslednjeg dana za dospeće na kraju dana ...

A

pre 5 godina

Uh jaka stvar. Pa sto bi neki poslodavac uopste pored toliko radnih dana platu isplacivao u nedelju ili na bozic?! Cime sve zamajavate ovaj narod. Ustrojte poslodavce da isplacuju zarade na vreme a ne kad im se prohte!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Admiral, 21. oktobar 2018 16:28)
Pa kako da isplate na vreme ako se to vreme pada na praznik kada se ne radi, a ti nećeš da ti tada isplaćuju? Znaci hoces da ti kasni zarada i da ti se isplati posle praznika? Ne mogu da verujem da vi kritikujete ovaj napredni zakon. Ovako i treba da bude, da se meni isplati onda kada je vreme za isplatu bez obzira da li je tada nedelja ili praznik.

den

pre 5 godina

Odlicno! Znam da su drugi napredniji od nas i sta god, ali je svakako dobro sto je ovo stiglo i kod nas. Meni ce kao poslodavcu biti korisno. Do sada sam uvek gledao da isplatim ranije kako bi bez obzira na vikend ili praznike zaposleni imali platu do kraja meseca. Ali ovo svakako ima vise smisla, jer plata moze da varira kada neko radi vikendom, sto ne znam uvek unapred. Good stuff!

fanariot

pre 5 godina

Najprostije pitanje: zašto se pominju samo privatni poslodavci? A država? Treba da primer u tome. Ali neće, znam. Ne mogu oni da pomere Sizifov kamen, njhovi su službenici kao svete krave. Glasaju.

šetač

pre 5 godina

Glupost i zamajavanje. Ništa ovo neće naterati poslodavca da isplaćuje na vreme. Neko je kupio u NBS za velike pare tehologijubi koncept i sad mora na silu da se primeni neprimenljivo u zemlji Srbiji gde je "plata" socilajna 250€.

DEX

pre 5 godina

Da krenemo redom. Poslodavac prodaje robu na teritoriji Kosova. Kupac sa Kosova uplati poslodavcu za kupljenu robu u ponedeljak. Poslodavac dobije obavestenje da mu je uplacen novac, u utorak. Taj devizni priliv mora da pretvori u dinare po zakonu. Dinare dobije u sredu. Tri dana "putuje" novac od Kosova do Srbije. Poslodavac mora da izveze i ocarini robu za kupca sa Kosova. Kosovo je Srbija ali izmedju je granica i carina. Pošto poslodavac izvozi robu, ne fakturiše PDV pa mora da traži od države Srbije povraćaj PDV-a. Taj proces traje 45 dana pod uslovom da drzava ima sredstva da vrati porez na vreme. Cesto nema sredstva pa to traje mesecima. Ali poslodavac ima mogućnost da instant nalogom isplati lični dohodak zaposlenom i u nedelji. O čemu mi ovde uopšte pričamo? O instant banana drzavi?

Kum Žoržo

pre 5 godina

Baš sam dirnut. Kao da su mi dnevnice 200 eura pa da mi to toliko znači. Moji ne isplaćuju plate ni kad treba, a da ne pričam vikendom koji se radi, dok oni naravno uživaju i hvale se gde su jeli i pili.

hm

pre 5 godina

@den
Meni kao poslodavcu zaista ne znam čemu ovo služi!
Svi zaposleni imaju otvoren tekući rn. kod iste banke kod koje račun ima i firma, te sam i do sada plate mogao da pustam subotom (i pustao sam). A ako je problem u tom jednom danu, nedelji, te ne moze sve da saceka ponedeljak, onda vala neka su unapredili sistem.
Inace, prilikom takvog plaćanja biće nužno aktivirati opciju "hitno", a za nju je tarifa viša nego za uobicajeno plaćanje. Eto prilike bankama da izvuku još malo para (na mene neka ne racunaju).

person

pre 5 godina

Lepa promocija.
Samo nece funkcionisati. U bankama hoce, kod poslodavaca nece.
Zašto?
Pa ako poštuju zakon već je ovo neizvodljivo. Da bi se pustile plate recimo nedeljom mora obracunska sluzba da radi nedeljom, dakle da placaju rad vikendom.
Dalje, treba platiti i poreze i doprinose sto se takođe radi u istom trenutku a to je nemoguce.
Treće, prilva vikendom nema, nemoguce je uplatiti pazare recimo ili dobiti uplatu od kupca jer bi to značilo da i kupac mora da ima nekog zaposlenog nedeljom, a instant plaćanje se odnosi samo na fizička lica.


Dakle ovo je ok opcija koja kao i mnoge druge nece imati široku primenu.

Ovde je pak sa stanovista bezbednosti mnogo opasnija integracija racuna sa mobilnim telefonom. Ukradu ti telefon ostanes bez ustdjevine ako brzo ne reagujes, a nije mi jasno kako ce to funkcionisati jer takva vrsta blokade ce morati da se radi kod operatera a ne ubbanci, sto opet znaci da ce operateri morati da imaju zaposlene samo za to 24/7.

Kao i sve drugo lepo ali beskorisno za veliku većinu.

Logikar

pre 5 godina

U kojoj normalnoj firmi računovodstvo radi vikendima, praznicima i nocu? Nije li lakše kao u drugim normalnim zemljama, da se plate isplaćuju šrvi radni dan prije vikenda, praznika ili noći? No dobro, sada će i banke i firme moći naplaćivati penale za neplaćanje računa na vreme, pa će stanovništvo morati da se edukuje i nauči na internet bankarstvo, ili da plaća ranije.

Zlatko

pre 5 godina

Čemu cenzura ako sam samo odgovorio sa konkretnim argumentima? Inače, kao što napisah u komentaru koji nije objavljen, plaši me taj prvi april iako je današnji datum najavljivan odavno. Imam račune u tri banke, sve tri mobilne aplikacije i nigde nema opcija za brzo plaćanje, iako sam čak od dve banke dobio obaveštenje o prekidu funkcionalnosti za vikend zbog unapređenja sistema. Toliko o 20. oktobru koji je bio najavljivan pre 3 meseca.

А. Петров

pre 5 godina

Овде у Холандији плата никад не може да легне недељом и празником. Суботом може.

bg

pre 5 godina

(lih,

Nisti su svima u Srbiji plate 200 evra niti svima u Hrvatskoj 700 e. Evo vidim da su celo leto trazili radnike za rad u Hrvatskoj u hotelima sa 4,5 zvezdica i nudili su platu od samo 550 evra . Zbog bezanije nasih u inostranstvo polako se dizu plate u Srbiji (da zahvalimo EU a ne nasim poslodavcima i drzavi) pa sada imamo da npr mnogi trgovci daju plate od 30 do 33 plus prevoz a do pre neki mesec i godinama unazad je bilo u rasponu od 22 do 26 plus prevoz.

vasobeci

pre 5 godina

e ako je ovo bilo po prioritetima na prvom mestu onda smo mi super...ali nije...ovo je negde na dvadesetom...ali sta ces...indijanci ostaju indijanci

...

pre 5 godina

Zanimljivo je da jedna online banka već dugo nudi plaćanje na broj telefona (ili dodatno na mail) čak i tuđim korisnicima, gde oni sami unesu broj računa koji žele. Takođe, ista banka nudi i opciju dostavljanja računa za eps, Infostan, sbb kroz mbanking

Velbor

pre 4 godine

Da li je poslodavac to u obavezi da uradi, da isplati za vikend, ili samo može ako želi, posto moj nema namjeru da isplacije vikendom, pretpostavka je da su velike kamate kad novci odleže vikend na racunu

A

pre 5 godina

Uh jaka stvar. Pa sto bi neki poslodavac uopste pored toliko radnih dana platu isplacivao u nedelju ili na bozic?! Cime sve zamajavate ovaj narod. Ustrojte poslodavce da isplacuju zarade na vreme a ne kad im se prohte!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Admiral, 21. oktobar 2018 16:28)
Pa kako da isplate na vreme ako se to vreme pada na praznik kada se ne radi, a ti nećeš da ti tada isplaćuju? Znaci hoces da ti kasni zarada i da ti se isplati posle praznika? Ne mogu da verujem da vi kritikujete ovaj napredni zakon. Ovako i treba da bude, da se meni isplati onda kada je vreme za isplatu bez obzira da li je tada nedelja ili praznik.

Dobro veče

pre 5 godina

Potpuno nebitan napredni zakon koji sluzi da zamaze oci a minimalac nije ni 250 evra a ima ga 700 hiljada ljudi u srbiji a gorivo 175 din za litar

Nev

pre 5 godina

"Banke uzimaju proviziju trgovcima, a ne gradjanima prilikom kupovine karticama na pos terminalu
(R2D2, 21. oktobar 2018 16:30)"
A trgovac to naplati kroz vece cene proizvoda kupcima tako da kupac snosi te troskove. Kao i kod naplacivanja poreza na izdavanje gde ce kirije se povecati i to onim slojevima drustva koji najmanje i imaju da daju.
Nego vi bas volite sendvice jel tako? Cije uzimate? Ciji su sladji? S obzirom da verovatno menjate dobavljaca sendvica sa svakom promenom vlasti ili ste mozda verni samo jednima?

Joanikije

pre 5 godina

Ja necu da mi plata legne nedeljom ako 1.u mesecu pada u nedelju.
Hocu, kao i do sad da bude petkom, da mogu u petak i subotu da troskarim.
Tako smo i rekli nasem poslodavcu i on se slozio da sve bude kao i do sad.

Tibor

pre 5 godina

Ok. Ko će naterati poslodavca da stisne dugme za platu nedeljom, kada mu niko u računovođstvu ne radi. Hoće li platiti rad nedeljom računovođstvu za to. Biće kao i do sada.

Admiral

pre 5 godina

Uh jaka stvar. Pa sto bi neki poslodavac uopste pored toliko radnih dana platu isplacivao u nedelju ili na Bozic?! Cime sve zamajavate ovaj narod. Ustrojte poslodavce da isplacuju zarade na vreme a ne kad im se prohte!

lih

pre 5 godina

Plate u Srbiji su 200€, dok u susednoj Hrvatskoj su 700€. Nisam zeleo da budem nepristojan pa da spominjem Austriju i Sloveniju, iako nemaju ni nafte ni dijamanata.

pera

pre 5 godina

bukvalno sve navedene opcije koje se uvode telenor banka ima već od pre pet godina. dobro su se setili. ali nije ni to loše. nego šta ćemo sa gomilom sitnih trgovina koje su ukinule kartice kao mogućnost plaćanja?

Hahahaa

pre 5 godina

Meni poslodavac u Norveskoj ne može isplatiti van perioda ponedeljak - petak i to ako nema praznika, ali plata leže na vreme... Da ne pričam kako svaki minut prekovremenog plaćen...

Brka

pre 5 godina

Da li bi bili ljubazni da Hranarinu (ako je i to), više ne zovete Platom. Mi Srbi smo svetski rekorderi u zaobilaženju stvarnih naziva, neprekidno izmišljamo politički korektno...

wudro

pre 5 godina

"...da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću."

Slobodno neka nastave da mi isplaćuju danju radnim danom, a da mi PLATE za sve sate koje sam ODRADIO neradnim danima, čak i noću.

den

pre 5 godina

Odlicno! Znam da su drugi napredniji od nas i sta god, ali je svakako dobro sto je ovo stiglo i kod nas. Meni ce kao poslodavcu biti korisno. Do sada sam uvek gledao da isplatim ranije kako bi bez obzira na vikend ili praznike zaposleni imali platu do kraja meseca. Ali ovo svakako ima vise smisla, jer plata moze da varira kada neko radi vikendom, sto ne znam uvek unapred. Good stuff!

KingSRB

pre 5 godina

jos da imamo plate pa da necim moze i da se plaća.
Tuga,jad i ponor samo nigde onog pravog dajte plate vise pa nije problem sacekati i 15ti kao ni 20ti a bogami ni 1vi u mesecu.

Stanko

pre 5 godina

Pa Nece da isplacuju ni radnim danom - zasto se rad nedeljom i nocu ne placa vise - MK grupa stalno insistira da prevoznici rade Non Stop ali cena prevoza Ista ?!

Miodrag

pre 5 godina

Nije ovo nikakav zakon koji propisuje poslodavcima bilo šta, već uvodjenje instant platnog sistema.
Ostaće i kliring termini aktivni.
Gradjanstvu recimo može biti bitno da plati neki račun poslednjeg dana za dospeće na kraju dana ...

Logikar

pre 5 godina

U kojoj normalnoj firmi računovodstvo radi vikendima, praznicima i nocu? Nije li lakše kao u drugim normalnim zemljama, da se plate isplaćuju šrvi radni dan prije vikenda, praznika ili noći? No dobro, sada će i banke i firme moći naplaćivati penale za neplaćanje računa na vreme, pa će stanovništvo morati da se edukuje i nauči na internet bankarstvo, ili da plaća ranije.

šetač

pre 5 godina

Glupost i zamajavanje. Ništa ovo neće naterati poslodavca da isplaćuje na vreme. Neko je kupio u NBS za velike pare tehologijubi koncept i sad mora na silu da se primeni neprimenljivo u zemlji Srbiji gde je "plata" socilajna 250€.

А. Петров

pre 5 godina

Овде у Холандији плата никад не може да легне недељом и празником. Суботом може.

fanariot

pre 5 godina

Najprostije pitanje: zašto se pominju samo privatni poslodavci? A država? Treba da primer u tome. Ali neće, znam. Ne mogu oni da pomere Sizifov kamen, njhovi su službenici kao svete krave. Glasaju.

hm

pre 5 godina

@den
Meni kao poslodavcu zaista ne znam čemu ovo služi!
Svi zaposleni imaju otvoren tekući rn. kod iste banke kod koje račun ima i firma, te sam i do sada plate mogao da pustam subotom (i pustao sam). A ako je problem u tom jednom danu, nedelji, te ne moze sve da saceka ponedeljak, onda vala neka su unapredili sistem.
Inace, prilikom takvog plaćanja biće nužno aktivirati opciju "hitno", a za nju je tarifa viša nego za uobicajeno plaćanje. Eto prilike bankama da izvuku još malo para (na mene neka ne racunaju).

DEX

pre 5 godina

Da krenemo redom. Poslodavac prodaje robu na teritoriji Kosova. Kupac sa Kosova uplati poslodavcu za kupljenu robu u ponedeljak. Poslodavac dobije obavestenje da mu je uplacen novac, u utorak. Taj devizni priliv mora da pretvori u dinare po zakonu. Dinare dobije u sredu. Tri dana "putuje" novac od Kosova do Srbije. Poslodavac mora da izveze i ocarini robu za kupca sa Kosova. Kosovo je Srbija ali izmedju je granica i carina. Pošto poslodavac izvozi robu, ne fakturiše PDV pa mora da traži od države Srbije povraćaj PDV-a. Taj proces traje 45 dana pod uslovom da drzava ima sredstva da vrati porez na vreme. Cesto nema sredstva pa to traje mesecima. Ali poslodavac ima mogućnost da instant nalogom isplati lični dohodak zaposlenom i u nedelji. O čemu mi ovde uopšte pričamo? O instant banana drzavi?

...

pre 5 godina

Zanimljivo je da jedna online banka već dugo nudi plaćanje na broj telefona (ili dodatno na mail) čak i tuđim korisnicima, gde oni sami unesu broj računa koji žele. Takođe, ista banka nudi i opciju dostavljanja računa za eps, Infostan, sbb kroz mbanking

person

pre 5 godina

Lepa promocija.
Samo nece funkcionisati. U bankama hoce, kod poslodavaca nece.
Zašto?
Pa ako poštuju zakon već je ovo neizvodljivo. Da bi se pustile plate recimo nedeljom mora obracunska sluzba da radi nedeljom, dakle da placaju rad vikendom.
Dalje, treba platiti i poreze i doprinose sto se takođe radi u istom trenutku a to je nemoguce.
Treće, prilva vikendom nema, nemoguce je uplatiti pazare recimo ili dobiti uplatu od kupca jer bi to značilo da i kupac mora da ima nekog zaposlenog nedeljom, a instant plaćanje se odnosi samo na fizička lica.


Dakle ovo je ok opcija koja kao i mnoge druge nece imati široku primenu.

Ovde je pak sa stanovista bezbednosti mnogo opasnija integracija racuna sa mobilnim telefonom. Ukradu ti telefon ostanes bez ustdjevine ako brzo ne reagujes, a nije mi jasno kako ce to funkcionisati jer takva vrsta blokade ce morati da se radi kod operatera a ne ubbanci, sto opet znaci da ce operateri morati da imaju zaposlene samo za to 24/7.

Kao i sve drugo lepo ali beskorisno za veliku većinu.

bg

pre 5 godina

(lih,

Nisti su svima u Srbiji plate 200 evra niti svima u Hrvatskoj 700 e. Evo vidim da su celo leto trazili radnike za rad u Hrvatskoj u hotelima sa 4,5 zvezdica i nudili su platu od samo 550 evra . Zbog bezanije nasih u inostranstvo polako se dizu plate u Srbiji (da zahvalimo EU a ne nasim poslodavcima i drzavi) pa sada imamo da npr mnogi trgovci daju plate od 30 do 33 plus prevoz a do pre neki mesec i godinama unazad je bilo u rasponu od 22 do 26 plus prevoz.

vasobeci

pre 5 godina

e ako je ovo bilo po prioritetima na prvom mestu onda smo mi super...ali nije...ovo je negde na dvadesetom...ali sta ces...indijanci ostaju indijanci

Zlatko

pre 5 godina

Čemu cenzura ako sam samo odgovorio sa konkretnim argumentima? Inače, kao što napisah u komentaru koji nije objavljen, plaši me taj prvi april iako je današnji datum najavljivan odavno. Imam račune u tri banke, sve tri mobilne aplikacije i nigde nema opcija za brzo plaćanje, iako sam čak od dve banke dobio obaveštenje o prekidu funkcionalnosti za vikend zbog unapređenja sistema. Toliko o 20. oktobru koji je bio najavljivan pre 3 meseca.

Kum Žoržo

pre 5 godina

Baš sam dirnut. Kao da su mi dnevnice 200 eura pa da mi to toliko znači. Moji ne isplaćuju plate ni kad treba, a da ne pričam vikendom koji se radi, dok oni naravno uživaju i hvale se gde su jeli i pili.

Velbor

pre 4 godine

Da li je poslodavac to u obavezi da uradi, da isplati za vikend, ili samo može ako želi, posto moj nema namjeru da isplacije vikendom, pretpostavka je da su velike kamate kad novci odleže vikend na racunu