Ponedeljak, 12.07.2004.

10:48

Tadić pozvao EU da podrži Srbiju

Izvor: BBC, Fajnenšal tajms

Tadiæ pozvao EU da podrži Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

marko

pre 19 godina

Pa ja stvarno ne znam kako ljudi koji realno sagledavaju nasu evropsku perspektivu mogu da urade vise od Tadica. Covek je izabrao da ide linijom manjeg otpora i sprovede ideju evropske Srbije na mala vrata. Naravno da Tadic dobro zna da je Kosovo izgubljeno. I naravno da ga to, kao modernog coveka i ne pogadja bas mnogo. Ali njegov stav u Srbiji deli 5 % stanovnistva. Kako mislite da normalne stranke u Srbiji ponovo preuzmu vlast ako pricaju ono sto misle. Od mrtvog Tadica nema vajde, od Tadica koji manipulise retrogradnom Srbijom korist je velika, pre svega za one koji jedino zele Evropu u Srbiji.

Branko, USA

pre 19 godina

Nas problem koliko ja vidim jeste da smo jedna grupacija kibicanera, nas ovde preko u "dijaspori" i vas tamo u Srbiji. Covek koga smatram za nesto najbolje sto se dogodilo Srbiji u zadnjih deset godina odjednom pocinju da pljuju a covek nije sastavio ni nedelju dana na mestu predsednika. Optuzen je da je demagog od onih koji stoje po strani samo pljuju po svemu i svacemo po sebi ako zatreba kad treba ali mnogo cesce kad ne treba. Stoga onima koji mogu i misle da su bolji od Tadica molim lepo uradite nesto, ako ista naucite se od komemtatora iz bivsih Yu republika kako se postuje svoje pa makar to bilo naopako i nakaradno.

Dusebriznik

pre 19 godina

Preterano posipanje pepelom nije odraz dostojanstva, a preterano kajanje i izrazavanje grize savesti ne upucuje na iskrenost.

nisam tu

pre 19 godina

Ovo sve sto je do sada izjavio g-din predsednik je krajnje mlako. Hag spominje iskljucivo uz napomenu da su "svi narodi cinili zlocine". Ovo je tipicno za politicare koji hoce da izbegnu da se bave zlocincima iz svog naroda, i to izjavljuje 90 posto politicara u Srbiji. Tadic bi morao bolje od ovoga. Jel ima neka razlika izmedju Tadica i Kostunice (koji me nervira do bola)? Ja je ne vidim. A inace sam stalni glasac DS-a. Jos spominje "punu i postenu" saradnju sa Hagom? Jel ovo neka varijanta "dvosmerne saradnje"? Tadic bi morao da daje mnogo bolje i hrabrije izjave od ovoga, ja u njemu ne vidim pravu DS.

John Kovachevich-Chickago

pre 19 godina

Iako veoma postujem i cenim gospodina Slobodana Milosevica, posto zivim i radim u Americi ja sam placanjem poreza ucestvovao u finansiranju vojne intervencije protiv Srbije, ali mi to ne smeta da sam sebe smatram boljim Srbinom od Srba koji zive u Srbiji i da im delim lekcije iz patriotizma. Ja smatram da su srpski prioriteti nastavak daljeg teranja inata svetu i nesaradnja sa Hagom (izmedju ostalog). Srpska ekonomija me interesuju kao parenje pingvina na Antartiku. Sta ja imam sa tim? To nema nikakvog uticaja na moj bankovni racun. Meni je bitno kad budem otisao u moje rodno selo da budem glavni baja u mom novom autu. A Srbi, neka i dalje glodju kukuruz, glavno je da mi mrskom zapadu pokazemo sipak.

Boki

pre 19 godina

Pojedinci tvrde da su glasali za B. Tadica zato sto je on rekao da ce se boriti za Kosovo. Ako je on stvarno rekao (nije bas tako rekao) da ce se boriti za Kosovo, da li to znaci da ce se on izboriti da Kosovo ostane u sastavu Republike Srbije?
Naravno da nece. Da li ste vi svesni da je vas vrhovni komandant S. Milosevic 1999. god. izgubio rat protiv NATO i da Srbija kao porazena strana, bez obzira sto je u medjuvremenu promenila vlast, ne moze da diktira uslove svetskoj zajednici?
Razocarani SPS-ovci, pre nego sto krenete u novi rat obnovite gradivo iz istorije koje govori o tome koje sve konsekvence sa sobom nosi poraz u ratu kako ne bi ponovo slali tudju decu da ginu za vasu promasenu politiku!

scm

pre 19 godina

i jos nesto: takvi kakvi ste, nemojte se cuditi nestalnosti politicara, jer nikakva normalna, stabilna i odgovorna politika u Srbiji ne moze da privuce ni 5% biraca, prosto zato sto se svi pale na neke gluposti; ili je to "Srbija do Tokija", ili "JSO - proslavljena jedinica", ili se proklinje vojska koja puca na avione koji bombarduju te iste koji vojsku proklinju, ili se mrze Albanci, Hrvati, Muslimani/Bosnjaci, ili se mrze izbeglice koje su isti proterali, ili se "vise voli rusko ... nego americka torta" ("Otac na sluzbenom putu") ili se za triput vece pare kupuje djubre od McDonaldsa a na sjajan banjalucki cevap gleda s prezirom kao "seljacki". Pa izvinite, ako politicar hoce da neko glasa za njega, on mora da prica to sto taj hoce da cuje; a u Srbiji retko ko hoce da cuje neku normalnu pricu.

scm

pre 19 godina

Gospode boze, kakvi ljudi! Pa nije ni cudo, a ni grehota sto nam se desilo sve sto se desilo, i sto ce se jos desiti. Mislim da vecina stanovnistva Srbije, bez obzira na nacionalnost, jos uvek nije sposobna da shvati da sledece dve stvari nisu u koliziji i da ih obe istovremeno prihvati: a) "ubijati Albance i paliti im kuce = lose"; b) "suprotstavljati se njima da ubijaju Srbe i da njima pale kuce = dobro". Koliko je tesko to shvatiti!? Pola Srbije i dalje hoce da resi kosovski problem tako sto po mogucstvu neko drugi ode tamo i pobije ili protera sve Albance, a druga polovina hoce da ga resi okretanjem glave i pustanjem da Albanci to isto urade Srbima. Pa ako niste znali, takvi ste mnogo slicniji jedni drugima nego sto bi to zeleli, i jedni i drugi. Ima li bre ko normalan u toj zemlji!? Da li je to sto Tadic kaze toliko kontradiktorno i kompleksno za vas? Koncentrisite se, procitajte nekoliko puta njegovu izjavu, naucite je prvo napamet, mozda ipak nije toliko tesko.

Vlada

pre 19 godina

Pa stvarno je neverovatno da isti oni koji su se do pre dve nedelje zakljinjali u Tadića sad ga već psuju. Vi ste svi isti jer ne znate šta hoćete i nemate nikakve ideje već samo čekate da vas neki političar izbavi iz vaše učmalosti. Ja sam na ovim izborima glasao za Tadića i zato što je rekao da će se boriti za KOsovo i zato što se zalaže za bliske veze sa Evropskom unijom i zato što sa njim imamo veće šanse za boji život. Kad se budete setili šta hoćete i šta želite javite se. Do tada ste vi obični demagozi a ne Tadić.

Djukan

pre 19 godina

Sada nam smeta sto je Tadic, odmah, po prijemu duznosti, dao izjavu, koja nije revolucionarna, odlucna, preteca. Prvo, treba imati u vidu, da predsednik ne smenjuje vladu. On je pruzio podrsku Kostunici da krene ozbiljnije na posao, uz podrsku DS-a, ali da rade korisne i prioritetne stvari. Tadic je pozvan da poseti Ameriku, Francusku, Nemacku, treba da poseti i Rusiju. U direktnim razgovorima treba da postavi svoje zahteve o proritetnoj pomoci i podrsci, i da otvara vrata nasim privrednicima. Sto jedan zamrsi, ni stotine ne mogu da razmrse. Valjda ne ocekujemo od Tadica da bude supermen. Budimo realni i dobronamerni, pre svega, prema sebi.

alban kosova@hotmail.com

pre 19 godina

Tako treba, g. Tadicu. Samo nastavi i rasiri mrak po Srbiji. Tako je radio i vas prethodnik Milosevic, pa cak i njen ucenik Covic.
Pa valjda si malo pametniji od njih. Nema sta da se izgubi Kosovo. Kosovo je tu, u svome, kao sto je i Srbija tamo gde je. Covece, opameti se, vecina glasaca srpskog naroda dao vam je glas za dobrobit Srbije, za drugaciji zivot od onoga koji mu je servirao Milosevic and company. Pa valjda kao predsednik Srbije ne spremas opet sinove srpskog naroda za novi juris na Kosovu. Predomisli se! Tvoje izjave o Kosovu mirise na to. Valjda trebas saosecati sta osecaju roditeljih srpskih sinova koji su ginuli na Kosovu tokom proslog rata. Kao predsednik srpskog naroda trebas otvoriti horizont srpskom narodu za dobrosusjedstvu sa kosovarima, dakle svi na svoje, kao dobri susjedi a ne da uhuskas opet na novi rat. Ukoliko si sperman na to, kosovari nemaju kud moraju na odbranu. Mislim da si malo pametniji, ali trebas biti i malo hrabriji da srpskom narodu jednostavno kazes "narode moj ne gajite ilizije, Kosovo nikad vise ne moze biti pod srpskom jurisdikcijom". To se ocekuje od tebe i to moras da uradis ukoliko si pravi srpski nacionalista, a ja verujem da jesi.

tweety

pre 19 godina

Sta uopste ocekujemo da Tadic kaze? Ono sto ce goditi Evropi, a nece puno uvrediti glasace kod kuce. Tako se uvek radi: puno diplomatije, ususkano i obzirno. Tako se mora!

Vojvodjanin u egzilu

pre 19 godina

Mislim da je bolje reci da nije celo Kosovo izgubljeno, i mislim da Srbija treba da gleda da sacuva Gazmimestan, Pecku Partijarsiju (mozda da se taj deo pripoji C. Gori) i sever Kosova, i zatvori tu pricu jednom za svagda. Siguran sam da bi i zapadni politicari prihvatili ovakvu ideju i da sada postoji otvorena prilika za srpsku diplomatsku ofanzivu, jer se ovde u EU i danas bas dosta govori i pise o 17. martu i dogadjajima na Kosovu.

Maczola

pre 19 godina

Tadic ne sme biti previse buntovan jer znamo koliko je Djindjica njegova buntovnost kostala. Sada se radi na sakupljanju glasova, a onda cemo biti pravedni jednom za svagda. Mislim da se ova taktika svidja i Cedi i Ruzici i Svilanovicu i Evropi, a ja kao obicnan gradjanin licno zivim za nju...

Fehat Begolli

pre 19 godina

Po Tadicevom matematici ispada da Kosovu izgubilo je i Srbija i Evropa, sto donekle je i tacno, jer stvarno mi Kosovari cekali smo decenjima da Evropa ucini nesta oko zaustavljanja Milosevica ali nista nije bilo.
Prema tome mi Kosovari ne dajemo ni pet para za Evropu jer mi imamo zauvjek USA.

Pobesneli Srbin

pre 19 godina

Ovi sto nazivaju B. Tadica demagogom nisu u pravu. Ljudi, sta vam je? Pa Kosovo je srpsko i to nije nikakva demagogija, nego cinjenica. Vama se samo cini da Kosovo nije srpsko i krajnje je vreme da se oslobodite te iluzije. Cak i moja devojka Pamela Anderson zna da je Kosovo srpsko. Da, da, ona je moja devojka, a i ja sam njen momak i to nije demagogija vec realno cinjenicno stanje.

grubisic mirko

pre 19 godina

Srbin sam sa Kosova. Obe strane moje porodice su od pamtiveka zivele u nasoj postojbini. Za mene je proces kolonizacije i demografskog varvarizma odavno zapoceo. Albanci ce morati da uce neku izmisljenu istoriju, ili da posete
Metropolitan Muzej u NYC-ju gde se mogu uveriti o kulturnoj bastini Srba na Kosovu.
Romanticarske ideje su proslost, pozivanje na Ilire itd je pogibeljno u doba globalizacije. Po tome Madjari treba da se vrate na sever jer su u 9-tom veku dosli u Panoniju;
Dozovite se pameti i volite one koji su vas na Kosovu primili.

slobodan

pre 19 godina

Da podrze Srbiju?! A da on neso konacno uradi da se optuzeni iz Haaga ne slikaju po novinama niti da mu secu ispred rezidencije?
Opet isto.....:((

Biker

pre 19 godina

Slazem se sa kriticarima ove izjave. Kao sto rece pokojni Djindjic (slava mu i hvala mu): "Ja nisam u politici da bi me ljudi voleli" (mozda netacan citat, ali to je bila poenta).
Pretera ga sa "kohabitacijom", Tadicu! Ne treba se dodvoravati i truditi da se dopadne radikalima i SPS-ovcima. Bicu malo grub i politicki nekorektan, ali ti Tadicu ne mozes biti predsednik SVIH gradjana (u smislu da se svidjas svima i da ih sve reprezentujes). Ti moras biti ljuti protivnik svima ovima koji ponavljaju mantre o Kosovu, Karlobagu, Virovitici itd. Ako nisi u stanju da napravis jasan rez sa primitivcima i zlocincima i da jasno kazes kuda hoces da Srbija ide - onda se SKLONI, pa cemo birati Cedu.

Lidija Petrovic

pre 19 godina

Tadicu, nemoj i ti da siris lazne nade o Kosovu, leba ti! Takvih smo se naslusali poslednjih godina, a zbog njih smo i dosli u situaciju da Kosovo JESTE izgubljeno. Nismo glasali za tebe da se zaklinjes u Kosovo, vec da zaustavis ponovno sirenje mraka, bez obzira da li se mrak zove SRS, SPS ili Kostunica. Misli da je skoro pola delegata DSa glasalo za Cedu. Nije tu bitan sam Ceda, vec da se veliki deo DSa slaze s njegovim recima o ovoj vlasti. Pazi da ne ostanes bez maticne partije.

мики

pre 19 godina

Сад вам је Тадић демагог, а до пре две седмице био је брана "ултранационалисти", "мраку", "злу" итд Томи Николићу. Сада Тадић, мало стидљиво, наравно, покушава да каже оно што је Николић храбро и отворено говорио- Космет је дио Србије, и над Србима у Хрватској, БиХ и Космету прављени су /тешки/ злочини. И, гле, фанови сад нападају свог миљеника зато што је бар мало без демагогије и целих "европских есеја" рекао ето нешто и о томе. Али, није то смео пре избора, за разлику од свог тадашњег противкандидата. Узгред, где су реакције Б.Т. и других лица о срамном образложењу председника Уставног суда о томе зашто суд није раније оценио уставност одлука и закона дониошених током ванредног стања? Вучетић рече да нису желели да утичу на изборе?! Ето вам независног судства.

Agim NS

pre 19 godina

Pa sve mi se cini da ipak Tadic nije nista naucio od svog oca Akademika Lube Tadica, da je memorandum koji su formirali u SANU doneo najvise zla upravo srpskom narodu pa i svim ostalim u bivsoj SFRJ.

Nenad

pre 19 godina

Kosovo jeste izgubljeno za nas Srbe. Postoji tu jos jedan problem, onaj ko iznese ovu cinjenicu bice kriv za izgubljeno Kosovo, a ne onaj cijim je delovanjem isto izgubljeno. Kada bi Tadic to objasnio svojim gradjanima, izgubio bi podrsku. Ova je izjava odmerena da zadovolji jedan jak nacionalisticki blok koji je jos uvek poveliki u nasem narodu.

Stefan

pre 19 godina

Hvala Tadicu sto se zalaze za popravljanje kuca svojih sugradjana, bas tako i dolici predsedniku. I za teritorijalni integritet, dabome, da se zalaze, sve posteno, razgovorom i diplomatijom. Obzirom da on licno u Evropi dobro kotira za ocekivati je i da pomoc Evrope nece izostati. Tadic govori otvoreno o zlocinima u Srebrenici, na Kosovu, zagovara saradnju sa Hagom i ne precutkuje nijedan zlocin. Tako i treba! Koliko se politicara u regionu usudjuje rascistiti sa zlocincima iz vlastite kuce? Kako se zovu albanski politicari koji zagovaraju toleranciju? Kako su oni osudili martovsko nasilje naprimjer?

Resta

pre 19 godina

Ako nastavi sa takvim patriotskim izjavama, gospodin Predsednik ce preuzeti sve birace gospodi Kostunici i Nikolicu.
Valjda necemo uci u jednopartijsko razmisljanje?

bora - ns

pre 19 godina

Kosovo jeste izgubljeno, i to ne ni danas ni juce nego jako davno. Hajde ipak da energiju malo vise usmerimo prema onim stvarima koje jos nisu sasvim izgubljene.

Milena Sretenovic

pre 19 godina

Vrlo mudra i izbalansirana izjava, kojoj se nista ne moze ni dodati ni oduzeti. Nije mi jasno zasto neki pokusavaju da traze dlaku u jajetu, ili pak da izvrcu smisao.

Zdenko

pre 19 godina

Po obicaju, Tadic prica malo levo, malo desno, njegovi govori nit smrde, nit mirisu. Svuda u svetu politicke partije imaju svoju ciljnu grupu, jedan segment birackog tela kome se obracaju, a samo kod nas svi politicari pokusavaju da se svide svima i da onda budu "saborni". Tadic bi da se dopadne i modernima, i konzervativnima, i uopste... Pa, to ne moze. Ako covek zeli da bude svako, ne kraju ne bude niko. Bilo bi bolje da se Tadic seti kakva je partija kojoj je na celu.

Hipotalamus

pre 19 godina

Da je novoizabrani predsednik Srbije, gospodin Tadić dao izjavu poput: dana 11.jula 2004 sam postao predsednik Srbije (svih gradjana, dakle i Pavkovića) u kojoj se skrivaju javno i tajno osumnjičeni za ratne zločine. Dajem sebi rok od samo šest meseci da se pravilno i na jedini mogući način reši ova haška hipoteka. U suprotnom dajem nakon isteka ovog roka neopozivu ostavku jer ne zelim da budem predsednik dok je Pavković na slobodi. E samo u tom slučaju bih mogla da poverujem da Srbija ima nade. Ovako uz njegovo demagoško politiziranje "krive sve nacije a pojednici samo figurišu" Srbija apsolutno nema nade, i zato zelim da Nikolić dodje na to mesto i radi onako kako zna i ume, košta šta košta, meni je dosta svih glava bez mozga.

Branko, USA

pre 19 godina

Koliko je Tadic u pravu sto se tice Kosova! Procitajte samo Abramovicev intervju u NIN-u koji otvoreno uslovljava Srbiju da ako zeli u Evropu mora da se odrekne Kosova!? A gde ce onda Kosovo-pa zna se Amerikancima!

nebojsa

pre 19 godina

Nisu nacije odgovorne ni za nasilje ni za bilo sta, nego pojedinci, po vrlo konrektnoj pojedinacnoj odgovornosti pa i komandnoj. Tu pricu svi su krivi vec smo pricali i pre 50 godina, pa se ponovilo.
Iako smatram apsolutno znacajnim da je na ovim izborima pobedio Tadic, imajuci u vidu ko mu je bio protivnik, da se ne lazemo, on je mnogo blizi Kostunici po nekim pitanjima nego pok. Djindjicu.
Sve je to retorika Cosica, Tadica, Cavoskog, Beckovica i slicnih, ali dobro, mnogo bi bilo ocekivati nesto nerealno, jer i kad se desi onda se zavrsi tragicno kao sa pok.Djindjicem.

Aca

pre 19 godina

Cekaj malo, Tadicu. Pa nije poenta da TI budes predsednik. Poenta je da se promeni politika (SPS-a, DSS-a...) i da se vrati reformisticki kurs. Moraces ipak malo manje da kohabitujes, osim ako ne racunas na Kariceve glasove u buducnosti (i samo Kariceve).

XYZ

pre 19 godina

Lep govor i dirljiv, nema šta. A Evropa će mu reći: Daj nam Mladića, pa ćemo da razmislimo... a za Kosovo nemoj ni da pitaš, jer ako pitaš onda dižeš tenziju i provociraš Albance.

Petrovaradin

pre 19 godina

Kao sto sam se i plasio, vec je poceo da ponavlja nacionalisticke fraze. Kad kaze nesto "smelo", recimo da treba da saradjuemo s Tribunalom, odmah se "izvini" recima: "Sve su nacije odgovorne za zlocine". To je omiljen izgovor nacionalista i trebalo bi da znaci da se svi zlocini medjusobno potiru, i na kraju ne ostane nista, ni luk jeli, ni luk mirisali, mrtva usta ne govore, a mi cemo da cutimo, i sve je super. Osim toga, nisu nacije odgovorne, nego pojedinci, upravo je o tome i rec, Hag utvrdjuje pojedinacnu odgovornost i tako skida breme kolektivne odgovornosti. Tadicevi govori sve vise izgledaju kao da mu ih zajedno pisu otac i "otac nacije".

Boki

pre 19 godina

"Kosovo nije izgubljeno. Ukoliko ikada bude izgubljeno za Srbiju, biće izgubljeno i za Evropu", rekao je Tadić... Uuuf - osecam da ovima iz EU sada klecaju kolena od ove efektne, odlucne i hiper pametne izjave. Sad ce sigurno da se cela EU zalozi da Kosovo ostane u Srbiji. Nema sanse da ne bude tako.

Albanac G

pre 19 godina

Pa jel ovo Tadic DEMOKRATA...ma ne on ti isto kao Milosevic...cim se popeo na mesto i odmah juris na Kosovo. Pa Ljudi ja zista ne razumem ili mozda bojim se da vas razumem. Pa Kosovo je tu ...pa sta i ako bude nezavisno ... ono ima da bude opet tu...a nama mladima ode zivot.
A je l' on ili neko slican planira da se izvini Albancima (s'kulture barem) pre no sto pocnemo istinksi kao komsije da razgovaramo.
Bilo kako bilo na svakome je da uradi svoje, a voleo bih da zaista Srbi misle proevropski. A Tadicu kao sto je poceo najmanje verujem.
Nek Vam Bog Pomozi

Agroni

pre 19 godina

Kosovo se nikada nije izgubila pa da ju je nasao Srbija. Kosovo se od strane Srbije uvek smatrala Kolonizacijom. Sada je prestala da to bude i ona ce se potruditi da se sama ukljuci u EU. Mi bismo dodali da Nezavisnost Kosova smirice sve zemlje u okruzenju pa samim tim i EU i sire.

Hipofiza

pre 19 godina

"Sve nacije na Balkanu odgovorne za nasilje", rekao je Tadić. Nije mi samo jasno o kakvim se poremećajima novog predsednika Srbije radi? U Hagu se ne sudi nacijama već pojedincima. Neupućeni predsednik demagog.

Sale C

pre 19 godina

Krajnje je vreme da nas stvarno podrze. Ovako, trenutno, nije mi jasno sta se ovo desava sa EU? Tretman i uslovi dobijanja vize gradjana SCG su stravicni (da ne kazem nesto gore). Nije bilo gore nikada. Lep kavez nam je uradjen, nema sta, muka mi je. Ispada da su vise podrzavali Slobu. Uzas.

Hipofiza

pre 19 godina

"Sve nacije na Balkanu odgovorne za nasilje", rekao je Tadić. Nije mi samo jasno o kakvim se poremećajima novog predsednika Srbije radi? U Hagu se ne sudi nacijama već pojedincima. Neupućeni predsednik demagog.

Sale C

pre 19 godina

Krajnje je vreme da nas stvarno podrze. Ovako, trenutno, nije mi jasno sta se ovo desava sa EU? Tretman i uslovi dobijanja vize gradjana SCG su stravicni (da ne kazem nesto gore). Nije bilo gore nikada. Lep kavez nam je uradjen, nema sta, muka mi je. Ispada da su vise podrzavali Slobu. Uzas.

XYZ

pre 19 godina

Lep govor i dirljiv, nema šta. A Evropa će mu reći: Daj nam Mladića, pa ćemo da razmislimo... a za Kosovo nemoj ni da pitaš, jer ako pitaš onda dižeš tenziju i provociraš Albance.

Boki

pre 19 godina

"Kosovo nije izgubljeno. Ukoliko ikada bude izgubljeno za Srbiju, biće izgubljeno i za Evropu", rekao je Tadić... Uuuf - osecam da ovima iz EU sada klecaju kolena od ove efektne, odlucne i hiper pametne izjave. Sad ce sigurno da se cela EU zalozi da Kosovo ostane u Srbiji. Nema sanse da ne bude tako.

Petrovaradin

pre 19 godina

Kao sto sam se i plasio, vec je poceo da ponavlja nacionalisticke fraze. Kad kaze nesto "smelo", recimo da treba da saradjuemo s Tribunalom, odmah se "izvini" recima: "Sve su nacije odgovorne za zlocine". To je omiljen izgovor nacionalista i trebalo bi da znaci da se svi zlocini medjusobno potiru, i na kraju ne ostane nista, ni luk jeli, ni luk mirisali, mrtva usta ne govore, a mi cemo da cutimo, i sve je super. Osim toga, nisu nacije odgovorne, nego pojedinci, upravo je o tome i rec, Hag utvrdjuje pojedinacnu odgovornost i tako skida breme kolektivne odgovornosti. Tadicevi govori sve vise izgledaju kao da mu ih zajedno pisu otac i "otac nacije".

nebojsa

pre 19 godina

Nisu nacije odgovorne ni za nasilje ni za bilo sta, nego pojedinci, po vrlo konrektnoj pojedinacnoj odgovornosti pa i komandnoj. Tu pricu svi su krivi vec smo pricali i pre 50 godina, pa se ponovilo.
Iako smatram apsolutno znacajnim da je na ovim izborima pobedio Tadic, imajuci u vidu ko mu je bio protivnik, da se ne lazemo, on je mnogo blizi Kostunici po nekim pitanjima nego pok. Djindjicu.
Sve je to retorika Cosica, Tadica, Cavoskog, Beckovica i slicnih, ali dobro, mnogo bi bilo ocekivati nesto nerealno, jer i kad se desi onda se zavrsi tragicno kao sa pok.Djindjicem.

Albanac G

pre 19 godina

Pa jel ovo Tadic DEMOKRATA...ma ne on ti isto kao Milosevic...cim se popeo na mesto i odmah juris na Kosovo. Pa Ljudi ja zista ne razumem ili mozda bojim se da vas razumem. Pa Kosovo je tu ...pa sta i ako bude nezavisno ... ono ima da bude opet tu...a nama mladima ode zivot.
A je l' on ili neko slican planira da se izvini Albancima (s'kulture barem) pre no sto pocnemo istinksi kao komsije da razgovaramo.
Bilo kako bilo na svakome je da uradi svoje, a voleo bih da zaista Srbi misle proevropski. A Tadicu kao sto je poceo najmanje verujem.
Nek Vam Bog Pomozi

Agroni

pre 19 godina

Kosovo se nikada nije izgubila pa da ju je nasao Srbija. Kosovo se od strane Srbije uvek smatrala Kolonizacijom. Sada je prestala da to bude i ona ce se potruditi da se sama ukljuci u EU. Mi bismo dodali da Nezavisnost Kosova smirice sve zemlje u okruzenju pa samim tim i EU i sire.

Aca

pre 19 godina

Cekaj malo, Tadicu. Pa nije poenta da TI budes predsednik. Poenta je da se promeni politika (SPS-a, DSS-a...) i da se vrati reformisticki kurs. Moraces ipak malo manje da kohabitujes, osim ako ne racunas na Kariceve glasove u buducnosti (i samo Kariceve).

bora - ns

pre 19 godina

Kosovo jeste izgubljeno, i to ne ni danas ni juce nego jako davno. Hajde ipak da energiju malo vise usmerimo prema onim stvarima koje jos nisu sasvim izgubljene.

Milena Sretenovic

pre 19 godina

Vrlo mudra i izbalansirana izjava, kojoj se nista ne moze ni dodati ni oduzeti. Nije mi jasno zasto neki pokusavaju da traze dlaku u jajetu, ili pak da izvrcu smisao.

Zdenko

pre 19 godina

Po obicaju, Tadic prica malo levo, malo desno, njegovi govori nit smrde, nit mirisu. Svuda u svetu politicke partije imaju svoju ciljnu grupu, jedan segment birackog tela kome se obracaju, a samo kod nas svi politicari pokusavaju da se svide svima i da onda budu "saborni". Tadic bi da se dopadne i modernima, i konzervativnima, i uopste... Pa, to ne moze. Ako covek zeli da bude svako, ne kraju ne bude niko. Bilo bi bolje da se Tadic seti kakva je partija kojoj je na celu.

Resta

pre 19 godina

Ako nastavi sa takvim patriotskim izjavama, gospodin Predsednik ce preuzeti sve birace gospodi Kostunici i Nikolicu.
Valjda necemo uci u jednopartijsko razmisljanje?

Stefan

pre 19 godina

Hvala Tadicu sto se zalaze za popravljanje kuca svojih sugradjana, bas tako i dolici predsedniku. I za teritorijalni integritet, dabome, da se zalaze, sve posteno, razgovorom i diplomatijom. Obzirom da on licno u Evropi dobro kotira za ocekivati je i da pomoc Evrope nece izostati. Tadic govori otvoreno o zlocinima u Srebrenici, na Kosovu, zagovara saradnju sa Hagom i ne precutkuje nijedan zlocin. Tako i treba! Koliko se politicara u regionu usudjuje rascistiti sa zlocincima iz vlastite kuce? Kako se zovu albanski politicari koji zagovaraju toleranciju? Kako su oni osudili martovsko nasilje naprimjer?

Hipotalamus

pre 19 godina

Da je novoizabrani predsednik Srbije, gospodin Tadić dao izjavu poput: dana 11.jula 2004 sam postao predsednik Srbije (svih gradjana, dakle i Pavkovića) u kojoj se skrivaju javno i tajno osumnjičeni za ratne zločine. Dajem sebi rok od samo šest meseci da se pravilno i na jedini mogući način reši ova haška hipoteka. U suprotnom dajem nakon isteka ovog roka neopozivu ostavku jer ne zelim da budem predsednik dok je Pavković na slobodi. E samo u tom slučaju bih mogla da poverujem da Srbija ima nade. Ovako uz njegovo demagoško politiziranje "krive sve nacije a pojednici samo figurišu" Srbija apsolutno nema nade, i zato zelim da Nikolić dodje na to mesto i radi onako kako zna i ume, košta šta košta, meni je dosta svih glava bez mozga.

Branko, USA

pre 19 godina

Koliko je Tadic u pravu sto se tice Kosova! Procitajte samo Abramovicev intervju u NIN-u koji otvoreno uslovljava Srbiju da ako zeli u Evropu mora da se odrekne Kosova!? A gde ce onda Kosovo-pa zna se Amerikancima!

Lidija Petrovic

pre 19 godina

Tadicu, nemoj i ti da siris lazne nade o Kosovu, leba ti! Takvih smo se naslusali poslednjih godina, a zbog njih smo i dosli u situaciju da Kosovo JESTE izgubljeno. Nismo glasali za tebe da se zaklinjes u Kosovo, vec da zaustavis ponovno sirenje mraka, bez obzira da li se mrak zove SRS, SPS ili Kostunica. Misli da je skoro pola delegata DSa glasalo za Cedu. Nije tu bitan sam Ceda, vec da se veliki deo DSa slaze s njegovim recima o ovoj vlasti. Pazi da ne ostanes bez maticne partije.

мики

pre 19 godina

Сад вам је Тадић демагог, а до пре две седмице био је брана "ултранационалисти", "мраку", "злу" итд Томи Николићу. Сада Тадић, мало стидљиво, наравно, покушава да каже оно што је Николић храбро и отворено говорио- Космет је дио Србије, и над Србима у Хрватској, БиХ и Космету прављени су /тешки/ злочини. И, гле, фанови сад нападају свог миљеника зато што је бар мало без демагогије и целих "европских есеја" рекао ето нешто и о томе. Али, није то смео пре избора, за разлику од свог тадашњег противкандидата. Узгред, где су реакције Б.Т. и других лица о срамном образложењу председника Уставног суда о томе зашто суд није раније оценио уставност одлука и закона дониошених током ванредног стања? Вучетић рече да нису желели да утичу на изборе?! Ето вам независног судства.

Agim NS

pre 19 godina

Pa sve mi se cini da ipak Tadic nije nista naucio od svog oca Akademika Lube Tadica, da je memorandum koji su formirali u SANU doneo najvise zla upravo srpskom narodu pa i svim ostalim u bivsoj SFRJ.

Nenad

pre 19 godina

Kosovo jeste izgubljeno za nas Srbe. Postoji tu jos jedan problem, onaj ko iznese ovu cinjenicu bice kriv za izgubljeno Kosovo, a ne onaj cijim je delovanjem isto izgubljeno. Kada bi Tadic to objasnio svojim gradjanima, izgubio bi podrsku. Ova je izjava odmerena da zadovolji jedan jak nacionalisticki blok koji je jos uvek poveliki u nasem narodu.

slobodan

pre 19 godina

Da podrze Srbiju?! A da on neso konacno uradi da se optuzeni iz Haaga ne slikaju po novinama niti da mu secu ispred rezidencije?
Opet isto.....:((

Pobesneli Srbin

pre 19 godina

Ovi sto nazivaju B. Tadica demagogom nisu u pravu. Ljudi, sta vam je? Pa Kosovo je srpsko i to nije nikakva demagogija, nego cinjenica. Vama se samo cini da Kosovo nije srpsko i krajnje je vreme da se oslobodite te iluzije. Cak i moja devojka Pamela Anderson zna da je Kosovo srpsko. Da, da, ona je moja devojka, a i ja sam njen momak i to nije demagogija vec realno cinjenicno stanje.

Biker

pre 19 godina

Slazem se sa kriticarima ove izjave. Kao sto rece pokojni Djindjic (slava mu i hvala mu): "Ja nisam u politici da bi me ljudi voleli" (mozda netacan citat, ali to je bila poenta).
Pretera ga sa "kohabitacijom", Tadicu! Ne treba se dodvoravati i truditi da se dopadne radikalima i SPS-ovcima. Bicu malo grub i politicki nekorektan, ali ti Tadicu ne mozes biti predsednik SVIH gradjana (u smislu da se svidjas svima i da ih sve reprezentujes). Ti moras biti ljuti protivnik svima ovima koji ponavljaju mantre o Kosovu, Karlobagu, Virovitici itd. Ako nisi u stanju da napravis jasan rez sa primitivcima i zlocincima i da jasno kazes kuda hoces da Srbija ide - onda se SKLONI, pa cemo birati Cedu.

grubisic mirko

pre 19 godina

Srbin sam sa Kosova. Obe strane moje porodice su od pamtiveka zivele u nasoj postojbini. Za mene je proces kolonizacije i demografskog varvarizma odavno zapoceo. Albanci ce morati da uce neku izmisljenu istoriju, ili da posete
Metropolitan Muzej u NYC-ju gde se mogu uveriti o kulturnoj bastini Srba na Kosovu.
Romanticarske ideje su proslost, pozivanje na Ilire itd je pogibeljno u doba globalizacije. Po tome Madjari treba da se vrate na sever jer su u 9-tom veku dosli u Panoniju;
Dozovite se pameti i volite one koji su vas na Kosovu primili.

Vojvodjanin u egzilu

pre 19 godina

Mislim da je bolje reci da nije celo Kosovo izgubljeno, i mislim da Srbija treba da gleda da sacuva Gazmimestan, Pecku Partijarsiju (mozda da se taj deo pripoji C. Gori) i sever Kosova, i zatvori tu pricu jednom za svagda. Siguran sam da bi i zapadni politicari prihvatili ovakvu ideju i da sada postoji otvorena prilika za srpsku diplomatsku ofanzivu, jer se ovde u EU i danas bas dosta govori i pise o 17. martu i dogadjajima na Kosovu.

Maczola

pre 19 godina

Tadic ne sme biti previse buntovan jer znamo koliko je Djindjica njegova buntovnost kostala. Sada se radi na sakupljanju glasova, a onda cemo biti pravedni jednom za svagda. Mislim da se ova taktika svidja i Cedi i Ruzici i Svilanovicu i Evropi, a ja kao obicnan gradjanin licno zivim za nju...

Fehat Begolli

pre 19 godina

Po Tadicevom matematici ispada da Kosovu izgubilo je i Srbija i Evropa, sto donekle je i tacno, jer stvarno mi Kosovari cekali smo decenjima da Evropa ucini nesta oko zaustavljanja Milosevica ali nista nije bilo.
Prema tome mi Kosovari ne dajemo ni pet para za Evropu jer mi imamo zauvjek USA.

tweety

pre 19 godina

Sta uopste ocekujemo da Tadic kaze? Ono sto ce goditi Evropi, a nece puno uvrediti glasace kod kuce. Tako se uvek radi: puno diplomatije, ususkano i obzirno. Tako se mora!

Djukan

pre 19 godina

Sada nam smeta sto je Tadic, odmah, po prijemu duznosti, dao izjavu, koja nije revolucionarna, odlucna, preteca. Prvo, treba imati u vidu, da predsednik ne smenjuje vladu. On je pruzio podrsku Kostunici da krene ozbiljnije na posao, uz podrsku DS-a, ali da rade korisne i prioritetne stvari. Tadic je pozvan da poseti Ameriku, Francusku, Nemacku, treba da poseti i Rusiju. U direktnim razgovorima treba da postavi svoje zahteve o proritetnoj pomoci i podrsci, i da otvara vrata nasim privrednicima. Sto jedan zamrsi, ni stotine ne mogu da razmrse. Valjda ne ocekujemo od Tadica da bude supermen. Budimo realni i dobronamerni, pre svega, prema sebi.

alban kosova@hotmail.com

pre 19 godina

Tako treba, g. Tadicu. Samo nastavi i rasiri mrak po Srbiji. Tako je radio i vas prethodnik Milosevic, pa cak i njen ucenik Covic.
Pa valjda si malo pametniji od njih. Nema sta da se izgubi Kosovo. Kosovo je tu, u svome, kao sto je i Srbija tamo gde je. Covece, opameti se, vecina glasaca srpskog naroda dao vam je glas za dobrobit Srbije, za drugaciji zivot od onoga koji mu je servirao Milosevic and company. Pa valjda kao predsednik Srbije ne spremas opet sinove srpskog naroda za novi juris na Kosovu. Predomisli se! Tvoje izjave o Kosovu mirise na to. Valjda trebas saosecati sta osecaju roditeljih srpskih sinova koji su ginuli na Kosovu tokom proslog rata. Kao predsednik srpskog naroda trebas otvoriti horizont srpskom narodu za dobrosusjedstvu sa kosovarima, dakle svi na svoje, kao dobri susjedi a ne da uhuskas opet na novi rat. Ukoliko si sperman na to, kosovari nemaju kud moraju na odbranu. Mislim da si malo pametniji, ali trebas biti i malo hrabriji da srpskom narodu jednostavno kazes "narode moj ne gajite ilizije, Kosovo nikad vise ne moze biti pod srpskom jurisdikcijom". To se ocekuje od tebe i to moras da uradis ukoliko si pravi srpski nacionalista, a ja verujem da jesi.

Vlada

pre 19 godina

Pa stvarno je neverovatno da isti oni koji su se do pre dve nedelje zakljinjali u Tadića sad ga već psuju. Vi ste svi isti jer ne znate šta hoćete i nemate nikakve ideje već samo čekate da vas neki političar izbavi iz vaše učmalosti. Ja sam na ovim izborima glasao za Tadića i zato što je rekao da će se boriti za KOsovo i zato što se zalaže za bliske veze sa Evropskom unijom i zato što sa njim imamo veće šanse za boji život. Kad se budete setili šta hoćete i šta želite javite se. Do tada ste vi obični demagozi a ne Tadić.

scm

pre 19 godina

Gospode boze, kakvi ljudi! Pa nije ni cudo, a ni grehota sto nam se desilo sve sto se desilo, i sto ce se jos desiti. Mislim da vecina stanovnistva Srbije, bez obzira na nacionalnost, jos uvek nije sposobna da shvati da sledece dve stvari nisu u koliziji i da ih obe istovremeno prihvati: a) "ubijati Albance i paliti im kuce = lose"; b) "suprotstavljati se njima da ubijaju Srbe i da njima pale kuce = dobro". Koliko je tesko to shvatiti!? Pola Srbije i dalje hoce da resi kosovski problem tako sto po mogucstvu neko drugi ode tamo i pobije ili protera sve Albance, a druga polovina hoce da ga resi okretanjem glave i pustanjem da Albanci to isto urade Srbima. Pa ako niste znali, takvi ste mnogo slicniji jedni drugima nego sto bi to zeleli, i jedni i drugi. Ima li bre ko normalan u toj zemlji!? Da li je to sto Tadic kaze toliko kontradiktorno i kompleksno za vas? Koncentrisite se, procitajte nekoliko puta njegovu izjavu, naucite je prvo napamet, mozda ipak nije toliko tesko.

Boki

pre 19 godina

Pojedinci tvrde da su glasali za B. Tadica zato sto je on rekao da ce se boriti za Kosovo. Ako je on stvarno rekao (nije bas tako rekao) da ce se boriti za Kosovo, da li to znaci da ce se on izboriti da Kosovo ostane u sastavu Republike Srbije?
Naravno da nece. Da li ste vi svesni da je vas vrhovni komandant S. Milosevic 1999. god. izgubio rat protiv NATO i da Srbija kao porazena strana, bez obzira sto je u medjuvremenu promenila vlast, ne moze da diktira uslove svetskoj zajednici?
Razocarani SPS-ovci, pre nego sto krenete u novi rat obnovite gradivo iz istorije koje govori o tome koje sve konsekvence sa sobom nosi poraz u ratu kako ne bi ponovo slali tudju decu da ginu za vasu promasenu politiku!

scm

pre 19 godina

i jos nesto: takvi kakvi ste, nemojte se cuditi nestalnosti politicara, jer nikakva normalna, stabilna i odgovorna politika u Srbiji ne moze da privuce ni 5% biraca, prosto zato sto se svi pale na neke gluposti; ili je to "Srbija do Tokija", ili "JSO - proslavljena jedinica", ili se proklinje vojska koja puca na avione koji bombarduju te iste koji vojsku proklinju, ili se mrze Albanci, Hrvati, Muslimani/Bosnjaci, ili se mrze izbeglice koje su isti proterali, ili se "vise voli rusko ... nego americka torta" ("Otac na sluzbenom putu") ili se za triput vece pare kupuje djubre od McDonaldsa a na sjajan banjalucki cevap gleda s prezirom kao "seljacki". Pa izvinite, ako politicar hoce da neko glasa za njega, on mora da prica to sto taj hoce da cuje; a u Srbiji retko ko hoce da cuje neku normalnu pricu.

Branko, USA

pre 19 godina

Nas problem koliko ja vidim jeste da smo jedna grupacija kibicanera, nas ovde preko u "dijaspori" i vas tamo u Srbiji. Covek koga smatram za nesto najbolje sto se dogodilo Srbiji u zadnjih deset godina odjednom pocinju da pljuju a covek nije sastavio ni nedelju dana na mestu predsednika. Optuzen je da je demagog od onih koji stoje po strani samo pljuju po svemu i svacemo po sebi ako zatreba kad treba ali mnogo cesce kad ne treba. Stoga onima koji mogu i misle da su bolji od Tadica molim lepo uradite nesto, ako ista naucite se od komemtatora iz bivsih Yu republika kako se postuje svoje pa makar to bilo naopako i nakaradno.

nisam tu

pre 19 godina

Ovo sve sto je do sada izjavio g-din predsednik je krajnje mlako. Hag spominje iskljucivo uz napomenu da su "svi narodi cinili zlocine". Ovo je tipicno za politicare koji hoce da izbegnu da se bave zlocincima iz svog naroda, i to izjavljuje 90 posto politicara u Srbiji. Tadic bi morao bolje od ovoga. Jel ima neka razlika izmedju Tadica i Kostunice (koji me nervira do bola)? Ja je ne vidim. A inace sam stalni glasac DS-a. Jos spominje "punu i postenu" saradnju sa Hagom? Jel ovo neka varijanta "dvosmerne saradnje"? Tadic bi morao da daje mnogo bolje i hrabrije izjave od ovoga, ja u njemu ne vidim pravu DS.

Dusebriznik

pre 19 godina

Preterano posipanje pepelom nije odraz dostojanstva, a preterano kajanje i izrazavanje grize savesti ne upucuje na iskrenost.

John Kovachevich-Chickago

pre 19 godina

Iako veoma postujem i cenim gospodina Slobodana Milosevica, posto zivim i radim u Americi ja sam placanjem poreza ucestvovao u finansiranju vojne intervencije protiv Srbije, ali mi to ne smeta da sam sebe smatram boljim Srbinom od Srba koji zive u Srbiji i da im delim lekcije iz patriotizma. Ja smatram da su srpski prioriteti nastavak daljeg teranja inata svetu i nesaradnja sa Hagom (izmedju ostalog). Srpska ekonomija me interesuju kao parenje pingvina na Antartiku. Sta ja imam sa tim? To nema nikakvog uticaja na moj bankovni racun. Meni je bitno kad budem otisao u moje rodno selo da budem glavni baja u mom novom autu. A Srbi, neka i dalje glodju kukuruz, glavno je da mi mrskom zapadu pokazemo sipak.

marko

pre 19 godina

Pa ja stvarno ne znam kako ljudi koji realno sagledavaju nasu evropsku perspektivu mogu da urade vise od Tadica. Covek je izabrao da ide linijom manjeg otpora i sprovede ideju evropske Srbije na mala vrata. Naravno da Tadic dobro zna da je Kosovo izgubljeno. I naravno da ga to, kao modernog coveka i ne pogadja bas mnogo. Ali njegov stav u Srbiji deli 5 % stanovnistva. Kako mislite da normalne stranke u Srbiji ponovo preuzmu vlast ako pricaju ono sto misle. Od mrtvog Tadica nema vajde, od Tadica koji manipulise retrogradnom Srbijom korist je velika, pre svega za one koji jedino zele Evropu u Srbiji.

Hipofiza

pre 19 godina

"Sve nacije na Balkanu odgovorne za nasilje", rekao je Tadić. Nije mi samo jasno o kakvim se poremećajima novog predsednika Srbije radi? U Hagu se ne sudi nacijama već pojedincima. Neupućeni predsednik demagog.

Sale C

pre 19 godina

Krajnje je vreme da nas stvarno podrze. Ovako, trenutno, nije mi jasno sta se ovo desava sa EU? Tretman i uslovi dobijanja vize gradjana SCG su stravicni (da ne kazem nesto gore). Nije bilo gore nikada. Lep kavez nam je uradjen, nema sta, muka mi je. Ispada da su vise podrzavali Slobu. Uzas.

XYZ

pre 19 godina

Lep govor i dirljiv, nema šta. A Evropa će mu reći: Daj nam Mladića, pa ćemo da razmislimo... a za Kosovo nemoj ni da pitaš, jer ako pitaš onda dižeš tenziju i provociraš Albance.

Boki

pre 19 godina

"Kosovo nije izgubljeno. Ukoliko ikada bude izgubljeno za Srbiju, biće izgubljeno i za Evropu", rekao je Tadić... Uuuf - osecam da ovima iz EU sada klecaju kolena od ove efektne, odlucne i hiper pametne izjave. Sad ce sigurno da se cela EU zalozi da Kosovo ostane u Srbiji. Nema sanse da ne bude tako.

Petrovaradin

pre 19 godina

Kao sto sam se i plasio, vec je poceo da ponavlja nacionalisticke fraze. Kad kaze nesto "smelo", recimo da treba da saradjuemo s Tribunalom, odmah se "izvini" recima: "Sve su nacije odgovorne za zlocine". To je omiljen izgovor nacionalista i trebalo bi da znaci da se svi zlocini medjusobno potiru, i na kraju ne ostane nista, ni luk jeli, ni luk mirisali, mrtva usta ne govore, a mi cemo da cutimo, i sve je super. Osim toga, nisu nacije odgovorne, nego pojedinci, upravo je o tome i rec, Hag utvrdjuje pojedinacnu odgovornost i tako skida breme kolektivne odgovornosti. Tadicevi govori sve vise izgledaju kao da mu ih zajedno pisu otac i "otac nacije".

nebojsa

pre 19 godina

Nisu nacije odgovorne ni za nasilje ni za bilo sta, nego pojedinci, po vrlo konrektnoj pojedinacnoj odgovornosti pa i komandnoj. Tu pricu svi su krivi vec smo pricali i pre 50 godina, pa se ponovilo.
Iako smatram apsolutno znacajnim da je na ovim izborima pobedio Tadic, imajuci u vidu ko mu je bio protivnik, da se ne lazemo, on je mnogo blizi Kostunici po nekim pitanjima nego pok. Djindjicu.
Sve je to retorika Cosica, Tadica, Cavoskog, Beckovica i slicnih, ali dobro, mnogo bi bilo ocekivati nesto nerealno, jer i kad se desi onda se zavrsi tragicno kao sa pok.Djindjicem.

Albanac G

pre 19 godina

Pa jel ovo Tadic DEMOKRATA...ma ne on ti isto kao Milosevic...cim se popeo na mesto i odmah juris na Kosovo. Pa Ljudi ja zista ne razumem ili mozda bojim se da vas razumem. Pa Kosovo je tu ...pa sta i ako bude nezavisno ... ono ima da bude opet tu...a nama mladima ode zivot.
A je l' on ili neko slican planira da se izvini Albancima (s'kulture barem) pre no sto pocnemo istinksi kao komsije da razgovaramo.
Bilo kako bilo na svakome je da uradi svoje, a voleo bih da zaista Srbi misle proevropski. A Tadicu kao sto je poceo najmanje verujem.
Nek Vam Bog Pomozi

Agroni

pre 19 godina

Kosovo se nikada nije izgubila pa da ju je nasao Srbija. Kosovo se od strane Srbije uvek smatrala Kolonizacijom. Sada je prestala da to bude i ona ce se potruditi da se sama ukljuci u EU. Mi bismo dodali da Nezavisnost Kosova smirice sve zemlje u okruzenju pa samim tim i EU i sire.

Aca

pre 19 godina

Cekaj malo, Tadicu. Pa nije poenta da TI budes predsednik. Poenta je da se promeni politika (SPS-a, DSS-a...) i da se vrati reformisticki kurs. Moraces ipak malo manje da kohabitujes, osim ako ne racunas na Kariceve glasove u buducnosti (i samo Kariceve).

bora - ns

pre 19 godina

Kosovo jeste izgubljeno, i to ne ni danas ni juce nego jako davno. Hajde ipak da energiju malo vise usmerimo prema onim stvarima koje jos nisu sasvim izgubljene.

Milena Sretenovic

pre 19 godina

Vrlo mudra i izbalansirana izjava, kojoj se nista ne moze ni dodati ni oduzeti. Nije mi jasno zasto neki pokusavaju da traze dlaku u jajetu, ili pak da izvrcu smisao.

Zdenko

pre 19 godina

Po obicaju, Tadic prica malo levo, malo desno, njegovi govori nit smrde, nit mirisu. Svuda u svetu politicke partije imaju svoju ciljnu grupu, jedan segment birackog tela kome se obracaju, a samo kod nas svi politicari pokusavaju da se svide svima i da onda budu "saborni". Tadic bi da se dopadne i modernima, i konzervativnima, i uopste... Pa, to ne moze. Ako covek zeli da bude svako, ne kraju ne bude niko. Bilo bi bolje da se Tadic seti kakva je partija kojoj je na celu.

Resta

pre 19 godina

Ako nastavi sa takvim patriotskim izjavama, gospodin Predsednik ce preuzeti sve birace gospodi Kostunici i Nikolicu.
Valjda necemo uci u jednopartijsko razmisljanje?

Stefan

pre 19 godina

Hvala Tadicu sto se zalaze za popravljanje kuca svojih sugradjana, bas tako i dolici predsedniku. I za teritorijalni integritet, dabome, da se zalaze, sve posteno, razgovorom i diplomatijom. Obzirom da on licno u Evropi dobro kotira za ocekivati je i da pomoc Evrope nece izostati. Tadic govori otvoreno o zlocinima u Srebrenici, na Kosovu, zagovara saradnju sa Hagom i ne precutkuje nijedan zlocin. Tako i treba! Koliko se politicara u regionu usudjuje rascistiti sa zlocincima iz vlastite kuce? Kako se zovu albanski politicari koji zagovaraju toleranciju? Kako su oni osudili martovsko nasilje naprimjer?

Hipotalamus

pre 19 godina

Da je novoizabrani predsednik Srbije, gospodin Tadić dao izjavu poput: dana 11.jula 2004 sam postao predsednik Srbije (svih gradjana, dakle i Pavkovića) u kojoj se skrivaju javno i tajno osumnjičeni za ratne zločine. Dajem sebi rok od samo šest meseci da se pravilno i na jedini mogući način reši ova haška hipoteka. U suprotnom dajem nakon isteka ovog roka neopozivu ostavku jer ne zelim da budem predsednik dok je Pavković na slobodi. E samo u tom slučaju bih mogla da poverujem da Srbija ima nade. Ovako uz njegovo demagoško politiziranje "krive sve nacije a pojednici samo figurišu" Srbija apsolutno nema nade, i zato zelim da Nikolić dodje na to mesto i radi onako kako zna i ume, košta šta košta, meni je dosta svih glava bez mozga.

Branko, USA

pre 19 godina

Koliko je Tadic u pravu sto se tice Kosova! Procitajte samo Abramovicev intervju u NIN-u koji otvoreno uslovljava Srbiju da ako zeli u Evropu mora da se odrekne Kosova!? A gde ce onda Kosovo-pa zna se Amerikancima!

Lidija Petrovic

pre 19 godina

Tadicu, nemoj i ti da siris lazne nade o Kosovu, leba ti! Takvih smo se naslusali poslednjih godina, a zbog njih smo i dosli u situaciju da Kosovo JESTE izgubljeno. Nismo glasali za tebe da se zaklinjes u Kosovo, vec da zaustavis ponovno sirenje mraka, bez obzira da li se mrak zove SRS, SPS ili Kostunica. Misli da je skoro pola delegata DSa glasalo za Cedu. Nije tu bitan sam Ceda, vec da se veliki deo DSa slaze s njegovim recima o ovoj vlasti. Pazi da ne ostanes bez maticne partije.

мики

pre 19 godina

Сад вам је Тадић демагог, а до пре две седмице био је брана "ултранационалисти", "мраку", "злу" итд Томи Николићу. Сада Тадић, мало стидљиво, наравно, покушава да каже оно што је Николић храбро и отворено говорио- Космет је дио Србије, и над Србима у Хрватској, БиХ и Космету прављени су /тешки/ злочини. И, гле, фанови сад нападају свог миљеника зато што је бар мало без демагогије и целих "европских есеја" рекао ето нешто и о томе. Али, није то смео пре избора, за разлику од свог тадашњег противкандидата. Узгред, где су реакције Б.Т. и других лица о срамном образложењу председника Уставног суда о томе зашто суд није раније оценио уставност одлука и закона дониошених током ванредног стања? Вучетић рече да нису желели да утичу на изборе?! Ето вам независног судства.

Agim NS

pre 19 godina

Pa sve mi se cini da ipak Tadic nije nista naucio od svog oca Akademika Lube Tadica, da je memorandum koji su formirali u SANU doneo najvise zla upravo srpskom narodu pa i svim ostalim u bivsoj SFRJ.

Nenad

pre 19 godina

Kosovo jeste izgubljeno za nas Srbe. Postoji tu jos jedan problem, onaj ko iznese ovu cinjenicu bice kriv za izgubljeno Kosovo, a ne onaj cijim je delovanjem isto izgubljeno. Kada bi Tadic to objasnio svojim gradjanima, izgubio bi podrsku. Ova je izjava odmerena da zadovolji jedan jak nacionalisticki blok koji je jos uvek poveliki u nasem narodu.

slobodan

pre 19 godina

Da podrze Srbiju?! A da on neso konacno uradi da se optuzeni iz Haaga ne slikaju po novinama niti da mu secu ispred rezidencije?
Opet isto.....:((

Pobesneli Srbin

pre 19 godina

Ovi sto nazivaju B. Tadica demagogom nisu u pravu. Ljudi, sta vam je? Pa Kosovo je srpsko i to nije nikakva demagogija, nego cinjenica. Vama se samo cini da Kosovo nije srpsko i krajnje je vreme da se oslobodite te iluzije. Cak i moja devojka Pamela Anderson zna da je Kosovo srpsko. Da, da, ona je moja devojka, a i ja sam njen momak i to nije demagogija vec realno cinjenicno stanje.

Biker

pre 19 godina

Slazem se sa kriticarima ove izjave. Kao sto rece pokojni Djindjic (slava mu i hvala mu): "Ja nisam u politici da bi me ljudi voleli" (mozda netacan citat, ali to je bila poenta).
Pretera ga sa "kohabitacijom", Tadicu! Ne treba se dodvoravati i truditi da se dopadne radikalima i SPS-ovcima. Bicu malo grub i politicki nekorektan, ali ti Tadicu ne mozes biti predsednik SVIH gradjana (u smislu da se svidjas svima i da ih sve reprezentujes). Ti moras biti ljuti protivnik svima ovima koji ponavljaju mantre o Kosovu, Karlobagu, Virovitici itd. Ako nisi u stanju da napravis jasan rez sa primitivcima i zlocincima i da jasno kazes kuda hoces da Srbija ide - onda se SKLONI, pa cemo birati Cedu.

grubisic mirko

pre 19 godina

Srbin sam sa Kosova. Obe strane moje porodice su od pamtiveka zivele u nasoj postojbini. Za mene je proces kolonizacije i demografskog varvarizma odavno zapoceo. Albanci ce morati da uce neku izmisljenu istoriju, ili da posete
Metropolitan Muzej u NYC-ju gde se mogu uveriti o kulturnoj bastini Srba na Kosovu.
Romanticarske ideje su proslost, pozivanje na Ilire itd je pogibeljno u doba globalizacije. Po tome Madjari treba da se vrate na sever jer su u 9-tom veku dosli u Panoniju;
Dozovite se pameti i volite one koji su vas na Kosovu primili.

Vojvodjanin u egzilu

pre 19 godina

Mislim da je bolje reci da nije celo Kosovo izgubljeno, i mislim da Srbija treba da gleda da sacuva Gazmimestan, Pecku Partijarsiju (mozda da se taj deo pripoji C. Gori) i sever Kosova, i zatvori tu pricu jednom za svagda. Siguran sam da bi i zapadni politicari prihvatili ovakvu ideju i da sada postoji otvorena prilika za srpsku diplomatsku ofanzivu, jer se ovde u EU i danas bas dosta govori i pise o 17. martu i dogadjajima na Kosovu.

Maczola

pre 19 godina

Tadic ne sme biti previse buntovan jer znamo koliko je Djindjica njegova buntovnost kostala. Sada se radi na sakupljanju glasova, a onda cemo biti pravedni jednom za svagda. Mislim da se ova taktika svidja i Cedi i Ruzici i Svilanovicu i Evropi, a ja kao obicnan gradjanin licno zivim za nju...

Fehat Begolli

pre 19 godina

Po Tadicevom matematici ispada da Kosovu izgubilo je i Srbija i Evropa, sto donekle je i tacno, jer stvarno mi Kosovari cekali smo decenjima da Evropa ucini nesta oko zaustavljanja Milosevica ali nista nije bilo.
Prema tome mi Kosovari ne dajemo ni pet para za Evropu jer mi imamo zauvjek USA.

tweety

pre 19 godina

Sta uopste ocekujemo da Tadic kaze? Ono sto ce goditi Evropi, a nece puno uvrediti glasace kod kuce. Tako se uvek radi: puno diplomatije, ususkano i obzirno. Tako se mora!

Djukan

pre 19 godina

Sada nam smeta sto je Tadic, odmah, po prijemu duznosti, dao izjavu, koja nije revolucionarna, odlucna, preteca. Prvo, treba imati u vidu, da predsednik ne smenjuje vladu. On je pruzio podrsku Kostunici da krene ozbiljnije na posao, uz podrsku DS-a, ali da rade korisne i prioritetne stvari. Tadic je pozvan da poseti Ameriku, Francusku, Nemacku, treba da poseti i Rusiju. U direktnim razgovorima treba da postavi svoje zahteve o proritetnoj pomoci i podrsci, i da otvara vrata nasim privrednicima. Sto jedan zamrsi, ni stotine ne mogu da razmrse. Valjda ne ocekujemo od Tadica da bude supermen. Budimo realni i dobronamerni, pre svega, prema sebi.

alban kosova@hotmail.com

pre 19 godina

Tako treba, g. Tadicu. Samo nastavi i rasiri mrak po Srbiji. Tako je radio i vas prethodnik Milosevic, pa cak i njen ucenik Covic.
Pa valjda si malo pametniji od njih. Nema sta da se izgubi Kosovo. Kosovo je tu, u svome, kao sto je i Srbija tamo gde je. Covece, opameti se, vecina glasaca srpskog naroda dao vam je glas za dobrobit Srbije, za drugaciji zivot od onoga koji mu je servirao Milosevic and company. Pa valjda kao predsednik Srbije ne spremas opet sinove srpskog naroda za novi juris na Kosovu. Predomisli se! Tvoje izjave o Kosovu mirise na to. Valjda trebas saosecati sta osecaju roditeljih srpskih sinova koji su ginuli na Kosovu tokom proslog rata. Kao predsednik srpskog naroda trebas otvoriti horizont srpskom narodu za dobrosusjedstvu sa kosovarima, dakle svi na svoje, kao dobri susjedi a ne da uhuskas opet na novi rat. Ukoliko si sperman na to, kosovari nemaju kud moraju na odbranu. Mislim da si malo pametniji, ali trebas biti i malo hrabriji da srpskom narodu jednostavno kazes "narode moj ne gajite ilizije, Kosovo nikad vise ne moze biti pod srpskom jurisdikcijom". To se ocekuje od tebe i to moras da uradis ukoliko si pravi srpski nacionalista, a ja verujem da jesi.

Vlada

pre 19 godina

Pa stvarno je neverovatno da isti oni koji su se do pre dve nedelje zakljinjali u Tadića sad ga već psuju. Vi ste svi isti jer ne znate šta hoćete i nemate nikakve ideje već samo čekate da vas neki političar izbavi iz vaše učmalosti. Ja sam na ovim izborima glasao za Tadića i zato što je rekao da će se boriti za KOsovo i zato što se zalaže za bliske veze sa Evropskom unijom i zato što sa njim imamo veće šanse za boji život. Kad se budete setili šta hoćete i šta želite javite se. Do tada ste vi obični demagozi a ne Tadić.

scm

pre 19 godina

Gospode boze, kakvi ljudi! Pa nije ni cudo, a ni grehota sto nam se desilo sve sto se desilo, i sto ce se jos desiti. Mislim da vecina stanovnistva Srbije, bez obzira na nacionalnost, jos uvek nije sposobna da shvati da sledece dve stvari nisu u koliziji i da ih obe istovremeno prihvati: a) "ubijati Albance i paliti im kuce = lose"; b) "suprotstavljati se njima da ubijaju Srbe i da njima pale kuce = dobro". Koliko je tesko to shvatiti!? Pola Srbije i dalje hoce da resi kosovski problem tako sto po mogucstvu neko drugi ode tamo i pobije ili protera sve Albance, a druga polovina hoce da ga resi okretanjem glave i pustanjem da Albanci to isto urade Srbima. Pa ako niste znali, takvi ste mnogo slicniji jedni drugima nego sto bi to zeleli, i jedni i drugi. Ima li bre ko normalan u toj zemlji!? Da li je to sto Tadic kaze toliko kontradiktorno i kompleksno za vas? Koncentrisite se, procitajte nekoliko puta njegovu izjavu, naucite je prvo napamet, mozda ipak nije toliko tesko.

Boki

pre 19 godina

Pojedinci tvrde da su glasali za B. Tadica zato sto je on rekao da ce se boriti za Kosovo. Ako je on stvarno rekao (nije bas tako rekao) da ce se boriti za Kosovo, da li to znaci da ce se on izboriti da Kosovo ostane u sastavu Republike Srbije?
Naravno da nece. Da li ste vi svesni da je vas vrhovni komandant S. Milosevic 1999. god. izgubio rat protiv NATO i da Srbija kao porazena strana, bez obzira sto je u medjuvremenu promenila vlast, ne moze da diktira uslove svetskoj zajednici?
Razocarani SPS-ovci, pre nego sto krenete u novi rat obnovite gradivo iz istorije koje govori o tome koje sve konsekvence sa sobom nosi poraz u ratu kako ne bi ponovo slali tudju decu da ginu za vasu promasenu politiku!

scm

pre 19 godina

i jos nesto: takvi kakvi ste, nemojte se cuditi nestalnosti politicara, jer nikakva normalna, stabilna i odgovorna politika u Srbiji ne moze da privuce ni 5% biraca, prosto zato sto se svi pale na neke gluposti; ili je to "Srbija do Tokija", ili "JSO - proslavljena jedinica", ili se proklinje vojska koja puca na avione koji bombarduju te iste koji vojsku proklinju, ili se mrze Albanci, Hrvati, Muslimani/Bosnjaci, ili se mrze izbeglice koje su isti proterali, ili se "vise voli rusko ... nego americka torta" ("Otac na sluzbenom putu") ili se za triput vece pare kupuje djubre od McDonaldsa a na sjajan banjalucki cevap gleda s prezirom kao "seljacki". Pa izvinite, ako politicar hoce da neko glasa za njega, on mora da prica to sto taj hoce da cuje; a u Srbiji retko ko hoce da cuje neku normalnu pricu.

Branko, USA

pre 19 godina

Nas problem koliko ja vidim jeste da smo jedna grupacija kibicanera, nas ovde preko u "dijaspori" i vas tamo u Srbiji. Covek koga smatram za nesto najbolje sto se dogodilo Srbiji u zadnjih deset godina odjednom pocinju da pljuju a covek nije sastavio ni nedelju dana na mestu predsednika. Optuzen je da je demagog od onih koji stoje po strani samo pljuju po svemu i svacemo po sebi ako zatreba kad treba ali mnogo cesce kad ne treba. Stoga onima koji mogu i misle da su bolji od Tadica molim lepo uradite nesto, ako ista naucite se od komemtatora iz bivsih Yu republika kako se postuje svoje pa makar to bilo naopako i nakaradno.

nisam tu

pre 19 godina

Ovo sve sto je do sada izjavio g-din predsednik je krajnje mlako. Hag spominje iskljucivo uz napomenu da su "svi narodi cinili zlocine". Ovo je tipicno za politicare koji hoce da izbegnu da se bave zlocincima iz svog naroda, i to izjavljuje 90 posto politicara u Srbiji. Tadic bi morao bolje od ovoga. Jel ima neka razlika izmedju Tadica i Kostunice (koji me nervira do bola)? Ja je ne vidim. A inace sam stalni glasac DS-a. Jos spominje "punu i postenu" saradnju sa Hagom? Jel ovo neka varijanta "dvosmerne saradnje"? Tadic bi morao da daje mnogo bolje i hrabrije izjave od ovoga, ja u njemu ne vidim pravu DS.

Dusebriznik

pre 19 godina

Preterano posipanje pepelom nije odraz dostojanstva, a preterano kajanje i izrazavanje grize savesti ne upucuje na iskrenost.

John Kovachevich-Chickago

pre 19 godina

Iako veoma postujem i cenim gospodina Slobodana Milosevica, posto zivim i radim u Americi ja sam placanjem poreza ucestvovao u finansiranju vojne intervencije protiv Srbije, ali mi to ne smeta da sam sebe smatram boljim Srbinom od Srba koji zive u Srbiji i da im delim lekcije iz patriotizma. Ja smatram da su srpski prioriteti nastavak daljeg teranja inata svetu i nesaradnja sa Hagom (izmedju ostalog). Srpska ekonomija me interesuju kao parenje pingvina na Antartiku. Sta ja imam sa tim? To nema nikakvog uticaja na moj bankovni racun. Meni je bitno kad budem otisao u moje rodno selo da budem glavni baja u mom novom autu. A Srbi, neka i dalje glodju kukuruz, glavno je da mi mrskom zapadu pokazemo sipak.

marko

pre 19 godina

Pa ja stvarno ne znam kako ljudi koji realno sagledavaju nasu evropsku perspektivu mogu da urade vise od Tadica. Covek je izabrao da ide linijom manjeg otpora i sprovede ideju evropske Srbije na mala vrata. Naravno da Tadic dobro zna da je Kosovo izgubljeno. I naravno da ga to, kao modernog coveka i ne pogadja bas mnogo. Ali njegov stav u Srbiji deli 5 % stanovnistva. Kako mislite da normalne stranke u Srbiji ponovo preuzmu vlast ako pricaju ono sto misle. Od mrtvog Tadica nema vajde, od Tadica koji manipulise retrogradnom Srbijom korist je velika, pre svega za one koji jedino zele Evropu u Srbiji.