Ponedeljak, 15.10.2018.

23:25

"Vernici neće moći da se mole na Atosu"

Vernici Ruske pravoslavne crkve neće moći da se mole i da se pričeste u crkvama i manastirima na Atosu u Grčkoj zbog raskola sa Vaseljenskom patrijaršijom.

Izvor: Tanjug

"Vernici neæe moæi da se mole na Atosu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 5 godina

Rusija je jedina pravoslavna velesila i da nje nema, Rim bi vec davno ostvario svoje snove o prosirenju na istok. Isto tako vecina pravoslavaca bi ostalno u svom otomanskom kazamatu da ruski car nije dotukao Osmalije u 18. i 19. veku. Ove kvazicrkve tipa "ukrajinska, crnogorska" su zapravo NATO crkve, koje sluze iskljucivo NATO strateskim interesima. Samo je pitanje vremena kad ce priznati primat pape i "ziveti kao sav normalan svet".

Tihon

pre 5 godina

Molitva, verovanje da pomazes sebi ili drugima, ne radeci ama bas nista pametno i korisno!
@ (shule1972, 08:26)

Molitvom se ne može iznuditi ništa. Molitva je usrdna (srčana, iskrena, vapajna...) molba Bogu da on, Koji je SVEMOĆAN, učini nešto dobro nama ili našim bližnjima za koje se molimo. (Npr. da ozdrave.) Kada bi molitvi suprotstavili naš rad, ma kako on bio ''pametan i koristan'', onda bi najveći radnici među nama bili najzdraviji, najkrepkiji, najsrećniji, najradosniji, i sve naj naj što su tim svojim velikim radom zaslužili. Ali, u ovom, Božjem, svetu, to ne hoda tako.

Vlajko

pre 5 godina

Kakva glupost, pa nije Putin patrijarh da stvari rešava po crkvenim kanonima. Radiće onako kako smatra za neophodno bez obzira na ovo što se dešava sa crkvom. Čak bi ovo mogao da bude motiv više da bude još oštriji.

Bogomoljac

pre 5 godina

To nije nikakav raskol. (Raskol=podela) Crkva ima 4 atributa: jedna, sveta, saborna i apostolska. Takva je nastala pre 2000 god. i takva je sve vreme, i samo ona koja ima ta 4 atributa jeste Crkva. Ovo je samo prekid odnosa između dve pomesne crkvene zajednice. Kakvih je bilo oduvek. Oni ne utiču na jedinstvo Crkve.

Ali "vera" je ustvari novac

pre 5 godina

Hej, vernici nece smeti sa se mole u toj i toj crkvi. Kakve to ima veze sa verom? Da je vera samo vera, ne bi Amerika imala s kime da manipulise.

hadžija

pre 5 godina

ameri....dal vam je ista sveto....!
(brat, 15. oktobar 2018 23:37)
Irinej: Vučić se kao lav bori za Kosovo
eh, ti ameri...
jel ti tako prirodno, il ti se svidjaju KGB srebrnjaci?

banka

pre 5 godina

Trenutni rezim u Kijevu je nasilnim metodama i metodama zastrasivanja na vlasti. Zasnovan je i dobrim delom na fasizmu. Zapad naravno cuti o tome. Mislim da nije dobro da se u takvim vremenima resavaju crkvene stvari. Vaseljenski patrijarh mora da povuce bilo kakvu inicijativu.

ATG

pre 5 godina

Kako ce neko znati kojoj pravoslavnoj crkvi pripada. Na ulazu ce biti izbacivaci i pitati ko si sad pa ti. Ti kazes ja sam iz Rusije, onda ne moze. Vec mi je to glupost sto postoje odvojene crkve. Crkva kao crkva nije problem, ali kako ta cela organizacija izgleda je katastrofa. U svim religijama (hriscanstvo i islam), za oatale ne znam, nisam imao kontakta.

Igorr

pre 5 godina

Šta god da je u pitanju, da li su Ameri umešali prste, ko je u pravu, nebitno... Organizovana religija je zlo, sinonim za RAT pod plaštom ljubavi. Drevno sredstvo kontrole i ispunjavanja interesa moćnika. Mogu da imam kontakt sa bogom (koji sigurno nije neka "ličnost") gde ja hoću, pa makar i u zastoju na zrenjaninskom putu.

vlad

pre 5 godina

Eto, Amerikanci su uspeli da urade ono što Katolici pokušavaju vekovima, a i Hitler za vreme 2 svetskog rata.
Izazvali su raskol u Pravoslavnoj crkvi.
Da li imaju svest i savest u Vaseljenskoj crkvi, da su oni direktni uzrok raskolu i da će se pominjati narednih vekova kao poltroni Amerikanaca i Nato-a?

Mujo11

pre 5 godina

E to je to kada politika je u Atosu(crkvu, dzamiju, sinagogu...)a Atos u poltiku...?! A za pravu vjeru i vjernicima izgleda da nema mesta na ovom svijetu, ili bar jadni vjernici kao ilegalci, skriveno vjeruju i molu Boga.
U ime Boga ljudi(iz bilo koje vjere)radu svasta, a na Bogu ne vjeruju, Bog za njih je dozvola, opravdanja da postizu politicke, ekonomske i vojne ciljeve na ovom ne sigurnom svijeti. Oni su plackasi, lazovo, najveci lazovi, najveci plackasi...!

Era

pre 5 godina

Uzas, sta nam rade grci
(baja, 15. oktobar

Ruski ambasador je pre 3 meseca proteran iz Atine, zato što je otkriveno da Rusi plaćaju navijačke grupe, ekstremne desnicare i slicne bisere u Grčkoj.

I sta da ocekujy kad se tako panasajy?
Rusija je otpadnicka drzava.
Nista dobro, ni pametno od njih.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Zanimljiva je ova nasa rusofilska histerija. Mislim, hocu reci i ja se deklarisem kao rusofil i drago mi je sto je posle pijanog Jeljcina Putin povratio ponos ruskoj naciji.
Ali ono Rusa sto sam prosao pored njih mi deluje da sa njima imamo veze taman koliko sa Englezima, Nemcima, Amerima ali samo posle litar votke ili viskija.
Timpicna kolonijalna sila, sa nosevima u nebu i prezrivog pogleda prema ostalima. Dobro de, to su oni koji imaju nesto love i koje sam vidjao po Grckoj.
Ali priroda odnosa Grka i Srba je mnogo dublja i traje vekovima.
Vaseljenski patrijarh je dao autokefalnost SPC inace bi sacekali jos deset vekova. U Grckoj je Hilandar vec vise od 600 godina.
Tamo je i Zejtinlik, Vido, Solun....
Oni su se iskljucili iz NATO akcija protiv nas i trpeli kritike zapada, slali neku pomoc tokom trideset godina naseg konflikta i nikada nam nisu okrenuli ledja.
Grci na kraju nisu ubijali svestenstvo, slali ih u Sibir i infiltrirali pola KGBa, UDBE, Sekuritatee kao ostali.
Oni nemaju diskontinuitet u veri u Hrista a sve komunjare (mislim na one podobne koji nisu verovali ni u komunizam) kad su napustili Lenjina i Staljina presli u crkvu.
Koliko znam Hristov grob cuvaju samo Grci u Jerusalimu.
Sramota je da Srbi i jednu losu kazu protiv Grka.

Vitez Lukić od Lamburginija

pre 5 godina

Како то кад Руси имају своје манастире тамо? Ко може да им забрани да иду? И верницима и свештеним лицима? Овде је Америка упетљала прсте. Следи још један сценарио.
(Вук, 15. oktobar 2018 23:37)

Imaju jedan manastir. Jedan imamo mi i jedan imaju Bugari. Ostali su grčki.

Moravac

pre 5 godina

Uzas, sta nam rade grci
(baja, 15. oktobar 2018 23:33)

Kome "nama", kakve veze mi imamo sa ovom svadjom Ruske crkve i Vaseljenske patrijašije, crkve, mitropolije, šta li je već...?

Сурови Заплањац

pre 5 godina

Код нас је раскол одавно... подела на оне што возе Audi и оне што возе Mercedes!!!!

RegulaR

pre 5 godina

Rusija je uspostavila prijateljske odnose sa Turcima a istovremeno počela da se svađa sa Grcima.

Nevjerovatno je odsustvo osjećaja za diplomatiju kod Rusa, gori su od slona u staklarskoj radnji.

Koky

pre 5 godina

nije problem sto se "Ukrajinska" crkva odvaja nego sto ce verovatno oteti sve ruske crkve kao sto to planiraju crnogorvi i albanci na kosovo sa srpskim.

Ringe ringe raja!!!

pre 5 godina

Majko mila, pa ove IZEBENGLICE jos postoje? Mos misliti, nece moci da se moli! Pa nek se pomoli samom sebi pa da vidis kako ce da ga krene

mikin

pre 5 godina

@baja ... "Uzas, sta nam rade grci"
Kakve veze sa tim imaju Grci? Ta odluka je odluka ruske Pravoslavne crkve, samo njena. A teritorija Atosa jeste teritorija Vaseljenske pravoslavne crkve dok manastiri pripadaju ruskoj, grckoj, srpskoj i jos nekim crkvama.

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 5 godina

Šteta, upoznao sam neke sjajne Ruse na Svetoj Gori. Nisu bili “turbo” vernici, kao većina “religioznih” iz oba naša naroda. Ali kad ti crkvu vodi KGB, kao i kod nas, onda ćuti i trpi i čekaj da sunce pravoslavne slobode ponovo sine.

VladaS

pre 5 godina

Vest nije bas najtacnije preneta. Rusi imaju svoj manastir na Atosu, koji sigurno nece priznavati vlast Carivrada. Esvigmen (grčki zilotski manastir) decenijama ne priznaje vlast i autoritet Carigrada. Pored ta dva manastira postoje manastiri pomesnih crkava koje nisu i nece podrzati odluku vaseljensko patrijarha, oni ce ostati u liturgijskom i kanonskom jedinstvu sa Moskvom, pa s'toga nece biti u raskolu.
Svetogorci su mudri, kroz vekove su pametno resavali probleme i ostajali svoji na svome. Stav sv.Gore u pravoslavnom svetu je mnogo vazniji i bitniji od politicke odluke Vartolomeja.
Tužno je to da Vaseljenski patrijarh učestvuje u prljavim polotičkim igrama zapada. Vizantije nema skoro 600 godina. Nema on više nikakvu moć. Vaseljenska patrikjarsija, sa svim eparhijama nema više od par hiljada vernika. Svi oni su samo ostatak nekadašnjeg sjaja i dominacije Vizantije. Ta vremena su davno prošla.

Pera

pre 5 godina

Od novog kalendara do ovoga. Carigrad...

Veštački konflikti raskoli crkva i društvo.

Crkva izvorna je uništena na žalost od istih neljudi.

Miloje

pre 5 godina

Ovo nije uredu. Zabraniti ljudima da se mole na Atosu je veliki greh. Neinteresuje me politika kako verska tako i sekularna. Ali određene slobode moraju da se poštuju bez premisa.

Zlurad

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija je par vekova bila eksponent otomanske politike,pa sto sad malo ne bi bila americke...nista novo od njih.Pocinjem da mislim da su oni ziloti iz Esfigmena bas u pravu.

Misko

pre 5 godina

Situacija nije ni malo naivna, ali i Rusi pumpaju neistine. Prvo, na Sv Goru se ide po osnovi pravoslavlja, a ne patrijarsija. Drugo, na Sv Goru se svakog dana pusta i odredjeni broj nepravoslavnih ljudi. Ja sam pre dve nedelje tamo pricao sa nekim Spancem profesorom. I konacno, Rusi drze i odrzavaju u zivotu celu severnu Grcku. Manje vise, sve radnje sa ikonama u Uranopolisu prodaju njima, svi pricaju Ruski, ... Da se to izmakne doslo bi do tektonskog poremecaja ...

Nale Lenovo

pre 5 godina

"Samo Bog zna šta je istina izmedju ljudi" M. Selimović
Ipak, Bog ponekad nađe način da se to otkrije i drugim ljudima.

Rke Koke

pre 5 godina

Problem? Jedan ruski manastir na sv Gori je problem? A sve ukrajinske crkve u Ukrajini nisu? O njima može i neki drugi narod da odlučuje?
Srbi, kako ste pametni. Za Ruse, makar u tome ne bilo ni gram mozga, ni trunka morala. Valjda nam je zato bog i okrenuo leđa ;)

Predrag

pre 5 godina

Rusi, ne budie gordi nego se pokajte i verujte u Božju volju. Srbi kojih sve ukupno ima 10 miliona imaju autokefalnu crkvu. Zašto je ne bi imali Ukrajinci kojih ima gotovo 50 miliona?

Bronhitis

pre 5 godina

Ovo je sasvim očekivano. Sveta Gora odnosno Atos ima svoj ustav i zakon i jasno kaže da tamo ne smeju da delaju monasi koji su u raskolu, druge vere i koji ne spominju carigradskog patrijarha u molitvama. Atos ima 20 manastira. Od toga 17 su grčki, 1 je bugaRSKI, 1 ruski i 1 srpski - Hilandar, s tim što u dvorištu Hilandara postoji i jedan manji gruzijski. Ako se desi da monasi u ruskom St.Pantelejmonu ili srpskom Hilandaru izadju iz ustrojstva Carigrada, RPC će izgubiti Pantelejmon, a SPC Hilandar.
I ne rade ovo Grci. Oni svoj zakon imaju. Za ovaj raskol krivi su Rusi jer od komarca prava megarca. Od jedne potpuno normalne težnje Ukrajinaca koji samo žele da budu u ravnopravnom statusu kao svi ostali pravoslavni narodu, a ne pod ruskom dominacijom, Rusi prave bauka i namerno rasturaju celo pravoslavlje u stilu - Kad mi ne možemo da sačuvamo dominaciju nad Ukrajinom onda nek sve pukne. Sramota je što SPC želi opet da bude ruska podguzna muva. Ja kao Srbin želim da moj narodbude uz Grke. Da i dalje kad odem na more mogu da kažem da su mi Grci pravoslavlna braća. Vreme je da shvatimo da su nas Rusi postavljanjem svojih: Slobe, Šešelja, Koštunica itd. guraju dalje od EU, a evo sad i od svih pravoslavaca sem njih i da im se zahvalimo na saradnji i gledamo ono šta je interes nas Srba. Što moramo uvek da budemo ruska podguzna muva? Šta nam je to dobro donelo?

Вук

pre 5 godina

Како то кад Руси имају своје манастире тамо? Ко може да им забрани да иду? И верницима и свештеним лицима? Овде је Америка упетљала прсте. Следи још један сценарио.

Вук

pre 5 godina

Како то кад Руси имају своје манастире тамо? Ко може да им забрани да иду? И верницима и свештеним лицима? Овде је Америка упетљала прсте. Следи још један сценарио.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Zanimljiva je ova nasa rusofilska histerija. Mislim, hocu reci i ja se deklarisem kao rusofil i drago mi je sto je posle pijanog Jeljcina Putin povratio ponos ruskoj naciji.
Ali ono Rusa sto sam prosao pored njih mi deluje da sa njima imamo veze taman koliko sa Englezima, Nemcima, Amerima ali samo posle litar votke ili viskija.
Timpicna kolonijalna sila, sa nosevima u nebu i prezrivog pogleda prema ostalima. Dobro de, to su oni koji imaju nesto love i koje sam vidjao po Grckoj.
Ali priroda odnosa Grka i Srba je mnogo dublja i traje vekovima.
Vaseljenski patrijarh je dao autokefalnost SPC inace bi sacekali jos deset vekova. U Grckoj je Hilandar vec vise od 600 godina.
Tamo je i Zejtinlik, Vido, Solun....
Oni su se iskljucili iz NATO akcija protiv nas i trpeli kritike zapada, slali neku pomoc tokom trideset godina naseg konflikta i nikada nam nisu okrenuli ledja.
Grci na kraju nisu ubijali svestenstvo, slali ih u Sibir i infiltrirali pola KGBa, UDBE, Sekuritatee kao ostali.
Oni nemaju diskontinuitet u veri u Hrista a sve komunjare (mislim na one podobne koji nisu verovali ni u komunizam) kad su napustili Lenjina i Staljina presli u crkvu.
Koliko znam Hristov grob cuvaju samo Grci u Jerusalimu.
Sramota je da Srbi i jednu losu kazu protiv Grka.

Era

pre 5 godina

Uzas, sta nam rade grci
(baja, 15. oktobar

Ruski ambasador je pre 3 meseca proteran iz Atine, zato što je otkriveno da Rusi plaćaju navijačke grupe, ekstremne desnicare i slicne bisere u Grčkoj.

I sta da ocekujy kad se tako panasajy?
Rusija je otpadnicka drzava.
Nista dobro, ni pametno od njih.

mikin

pre 5 godina

@baja ... "Uzas, sta nam rade grci"
Kakve veze sa tim imaju Grci? Ta odluka je odluka ruske Pravoslavne crkve, samo njena. A teritorija Atosa jeste teritorija Vaseljenske pravoslavne crkve dok manastiri pripadaju ruskoj, grckoj, srpskoj i jos nekim crkvama.

hadžija

pre 5 godina

ameri....dal vam je ista sveto....!
(brat, 15. oktobar 2018 23:37)
Irinej: Vučić se kao lav bori za Kosovo
eh, ti ameri...
jel ti tako prirodno, il ti se svidjaju KGB srebrnjaci?

Bronhitis

pre 5 godina

Ovo je sasvim očekivano. Sveta Gora odnosno Atos ima svoj ustav i zakon i jasno kaže da tamo ne smeju da delaju monasi koji su u raskolu, druge vere i koji ne spominju carigradskog patrijarha u molitvama. Atos ima 20 manastira. Od toga 17 su grčki, 1 je bugaRSKI, 1 ruski i 1 srpski - Hilandar, s tim što u dvorištu Hilandara postoji i jedan manji gruzijski. Ako se desi da monasi u ruskom St.Pantelejmonu ili srpskom Hilandaru izadju iz ustrojstva Carigrada, RPC će izgubiti Pantelejmon, a SPC Hilandar.
I ne rade ovo Grci. Oni svoj zakon imaju. Za ovaj raskol krivi su Rusi jer od komarca prava megarca. Od jedne potpuno normalne težnje Ukrajinaca koji samo žele da budu u ravnopravnom statusu kao svi ostali pravoslavni narodu, a ne pod ruskom dominacijom, Rusi prave bauka i namerno rasturaju celo pravoslavlje u stilu - Kad mi ne možemo da sačuvamo dominaciju nad Ukrajinom onda nek sve pukne. Sramota je što SPC želi opet da bude ruska podguzna muva. Ja kao Srbin želim da moj narodbude uz Grke. Da i dalje kad odem na more mogu da kažem da su mi Grci pravoslavlna braća. Vreme je da shvatimo da su nas Rusi postavljanjem svojih: Slobe, Šešelja, Koštunica itd. guraju dalje od EU, a evo sad i od svih pravoslavaca sem njih i da im se zahvalimo na saradnji i gledamo ono šta je interes nas Srba. Što moramo uvek da budemo ruska podguzna muva? Šta nam je to dobro donelo?

Moravac

pre 5 godina

Uzas, sta nam rade grci
(baja, 15. oktobar 2018 23:33)

Kome "nama", kakve veze mi imamo sa ovom svadjom Ruske crkve i Vaseljenske patrijašije, crkve, mitropolije, šta li je već...?

Predrag

pre 5 godina

Rusi, ne budie gordi nego se pokajte i verujte u Božju volju. Srbi kojih sve ukupno ima 10 miliona imaju autokefalnu crkvu. Zašto je ne bi imali Ukrajinci kojih ima gotovo 50 miliona?

RegulaR

pre 5 godina

Rusija je uspostavila prijateljske odnose sa Turcima a istovremeno počela da se svađa sa Grcima.

Nevjerovatno je odsustvo osjećaja za diplomatiju kod Rusa, gori su od slona u staklarskoj radnji.

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 5 godina

Šteta, upoznao sam neke sjajne Ruse na Svetoj Gori. Nisu bili “turbo” vernici, kao većina “religioznih” iz oba naša naroda. Ali kad ti crkvu vodi KGB, kao i kod nas, onda ćuti i trpi i čekaj da sunce pravoslavne slobode ponovo sine.

Igorr

pre 5 godina

Šta god da je u pitanju, da li su Ameri umešali prste, ko je u pravu, nebitno... Organizovana religija je zlo, sinonim za RAT pod plaštom ljubavi. Drevno sredstvo kontrole i ispunjavanja interesa moćnika. Mogu da imam kontakt sa bogom (koji sigurno nije neka "ličnost") gde ja hoću, pa makar i u zastoju na zrenjaninskom putu.

Rke Koke

pre 5 godina

Problem? Jedan ruski manastir na sv Gori je problem? A sve ukrajinske crkve u Ukrajini nisu? O njima može i neki drugi narod da odlučuje?
Srbi, kako ste pametni. Za Ruse, makar u tome ne bilo ni gram mozga, ni trunka morala. Valjda nam je zato bog i okrenuo leđa ;)

Vitez Lukić od Lamburginija

pre 5 godina

Како то кад Руси имају своје манастире тамо? Ко може да им забрани да иду? И верницима и свештеним лицима? Овде је Америка упетљала прсте. Следи још један сценарио.
(Вук, 15. oktobar 2018 23:37)

Imaju jedan manastir. Jedan imamo mi i jedan imaju Bugari. Ostali su grčki.

Сурови Заплањац

pre 5 godina

Код нас је раскол одавно... подела на оне што возе Audi и оне што возе Mercedes!!!!

Bogomoljac

pre 5 godina

To nije nikakav raskol. (Raskol=podela) Crkva ima 4 atributa: jedna, sveta, saborna i apostolska. Takva je nastala pre 2000 god. i takva je sve vreme, i samo ona koja ima ta 4 atributa jeste Crkva. Ovo je samo prekid odnosa između dve pomesne crkvene zajednice. Kakvih je bilo oduvek. Oni ne utiču na jedinstvo Crkve.

Zlurad

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija je par vekova bila eksponent otomanske politike,pa sto sad malo ne bi bila americke...nista novo od njih.Pocinjem da mislim da su oni ziloti iz Esfigmena bas u pravu.

VladaS

pre 5 godina

Vest nije bas najtacnije preneta. Rusi imaju svoj manastir na Atosu, koji sigurno nece priznavati vlast Carivrada. Esvigmen (grčki zilotski manastir) decenijama ne priznaje vlast i autoritet Carigrada. Pored ta dva manastira postoje manastiri pomesnih crkava koje nisu i nece podrzati odluku vaseljensko patrijarha, oni ce ostati u liturgijskom i kanonskom jedinstvu sa Moskvom, pa s'toga nece biti u raskolu.
Svetogorci su mudri, kroz vekove su pametno resavali probleme i ostajali svoji na svome. Stav sv.Gore u pravoslavnom svetu je mnogo vazniji i bitniji od politicke odluke Vartolomeja.
Tužno je to da Vaseljenski patrijarh učestvuje u prljavim polotičkim igrama zapada. Vizantije nema skoro 600 godina. Nema on više nikakvu moć. Vaseljenska patrikjarsija, sa svim eparhijama nema više od par hiljada vernika. Svi oni su samo ostatak nekadašnjeg sjaja i dominacije Vizantije. Ta vremena su davno prošla.

Misko

pre 5 godina

Situacija nije ni malo naivna, ali i Rusi pumpaju neistine. Prvo, na Sv Goru se ide po osnovi pravoslavlja, a ne patrijarsija. Drugo, na Sv Goru se svakog dana pusta i odredjeni broj nepravoslavnih ljudi. Ja sam pre dve nedelje tamo pricao sa nekim Spancem profesorom. I konacno, Rusi drze i odrzavaju u zivotu celu severnu Grcku. Manje vise, sve radnje sa ikonama u Uranopolisu prodaju njima, svi pricaju Ruski, ... Da se to izmakne doslo bi do tektonskog poremecaja ...

banka

pre 5 godina

Trenutni rezim u Kijevu je nasilnim metodama i metodama zastrasivanja na vlasti. Zasnovan je i dobrim delom na fasizmu. Zapad naravno cuti o tome. Mislim da nije dobro da se u takvim vremenima resavaju crkvene stvari. Vaseljenski patrijarh mora da povuce bilo kakvu inicijativu.

Pera

pre 5 godina

Od novog kalendara do ovoga. Carigrad...

Veštački konflikti raskoli crkva i društvo.

Crkva izvorna je uništena na žalost od istih neljudi.

Mujo11

pre 5 godina

E to je to kada politika je u Atosu(crkvu, dzamiju, sinagogu...)a Atos u poltiku...?! A za pravu vjeru i vjernicima izgleda da nema mesta na ovom svijetu, ili bar jadni vjernici kao ilegalci, skriveno vjeruju i molu Boga.
U ime Boga ljudi(iz bilo koje vjere)radu svasta, a na Bogu ne vjeruju, Bog za njih je dozvola, opravdanja da postizu politicke, ekonomske i vojne ciljeve na ovom ne sigurnom svijeti. Oni su plackasi, lazovo, najveci lazovi, najveci plackasi...!

Ali "vera" je ustvari novac

pre 5 godina

Hej, vernici nece smeti sa se mole u toj i toj crkvi. Kakve to ima veze sa verom? Da je vera samo vera, ne bi Amerika imala s kime da manipulise.

Koky

pre 5 godina

nije problem sto se "Ukrajinska" crkva odvaja nego sto ce verovatno oteti sve ruske crkve kao sto to planiraju crnogorvi i albanci na kosovo sa srpskim.

Ringe ringe raja!!!

pre 5 godina

Majko mila, pa ove IZEBENGLICE jos postoje? Mos misliti, nece moci da se moli! Pa nek se pomoli samom sebi pa da vidis kako ce da ga krene

ATG

pre 5 godina

Kako ce neko znati kojoj pravoslavnoj crkvi pripada. Na ulazu ce biti izbacivaci i pitati ko si sad pa ti. Ti kazes ja sam iz Rusije, onda ne moze. Vec mi je to glupost sto postoje odvojene crkve. Crkva kao crkva nije problem, ali kako ta cela organizacija izgleda je katastrofa. U svim religijama (hriscanstvo i islam), za oatale ne znam, nisam imao kontakta.

vlad

pre 5 godina

Eto, Amerikanci su uspeli da urade ono što Katolici pokušavaju vekovima, a i Hitler za vreme 2 svetskog rata.
Izazvali su raskol u Pravoslavnoj crkvi.
Da li imaju svest i savest u Vaseljenskoj crkvi, da su oni direktni uzrok raskolu i da će se pominjati narednih vekova kao poltroni Amerikanaca i Nato-a?

Nale Lenovo

pre 5 godina

"Samo Bog zna šta je istina izmedju ljudi" M. Selimović
Ipak, Bog ponekad nađe način da se to otkrije i drugim ljudima.

Miloje

pre 5 godina

Ovo nije uredu. Zabraniti ljudima da se mole na Atosu je veliki greh. Neinteresuje me politika kako verska tako i sekularna. Ali određene slobode moraju da se poštuju bez premisa.

Vlajko

pre 5 godina

Kakva glupost, pa nije Putin patrijarh da stvari rešava po crkvenim kanonima. Radiće onako kako smatra za neophodno bez obzira na ovo što se dešava sa crkvom. Čak bi ovo mogao da bude motiv više da bude još oštriji.

Tihon

pre 5 godina

Molitva, verovanje da pomazes sebi ili drugima, ne radeci ama bas nista pametno i korisno!
@ (shule1972, 08:26)

Molitvom se ne može iznuditi ništa. Molitva je usrdna (srčana, iskrena, vapajna...) molba Bogu da on, Koji je SVEMOĆAN, učini nešto dobro nama ili našim bližnjima za koje se molimo. (Npr. da ozdrave.) Kada bi molitvi suprotstavili naš rad, ma kako on bio ''pametan i koristan'', onda bi najveći radnici među nama bili najzdraviji, najkrepkiji, najsrećniji, najradosniji, i sve naj naj što su tim svojim velikim radom zaslužili. Ali, u ovom, Božjem, svetu, to ne hoda tako.

Milan

pre 5 godina

Rusija je jedina pravoslavna velesila i da nje nema, Rim bi vec davno ostvario svoje snove o prosirenju na istok. Isto tako vecina pravoslavaca bi ostalno u svom otomanskom kazamatu da ruski car nije dotukao Osmalije u 18. i 19. veku. Ove kvazicrkve tipa "ukrajinska, crnogorska" su zapravo NATO crkve, koje sluze iskljucivo NATO strateskim interesima. Samo je pitanje vremena kad ce priznati primat pape i "ziveti kao sav normalan svet".

Вук

pre 5 godina

Како то кад Руси имају своје манастире тамо? Ко може да им забрани да иду? И верницима и свештеним лицима? Овде је Америка упетљала прсте. Следи још један сценарио.

banka

pre 5 godina

Trenutni rezim u Kijevu je nasilnim metodama i metodama zastrasivanja na vlasti. Zasnovan je i dobrim delom na fasizmu. Zapad naravno cuti o tome. Mislim da nije dobro da se u takvim vremenima resavaju crkvene stvari. Vaseljenski patrijarh mora da povuce bilo kakvu inicijativu.

vlad

pre 5 godina

Eto, Amerikanci su uspeli da urade ono što Katolici pokušavaju vekovima, a i Hitler za vreme 2 svetskog rata.
Izazvali su raskol u Pravoslavnoj crkvi.
Da li imaju svest i savest u Vaseljenskoj crkvi, da su oni direktni uzrok raskolu i da će se pominjati narednih vekova kao poltroni Amerikanaca i Nato-a?

VladaS

pre 5 godina

Vest nije bas najtacnije preneta. Rusi imaju svoj manastir na Atosu, koji sigurno nece priznavati vlast Carivrada. Esvigmen (grčki zilotski manastir) decenijama ne priznaje vlast i autoritet Carigrada. Pored ta dva manastira postoje manastiri pomesnih crkava koje nisu i nece podrzati odluku vaseljensko patrijarha, oni ce ostati u liturgijskom i kanonskom jedinstvu sa Moskvom, pa s'toga nece biti u raskolu.
Svetogorci su mudri, kroz vekove su pametno resavali probleme i ostajali svoji na svome. Stav sv.Gore u pravoslavnom svetu je mnogo vazniji i bitniji od politicke odluke Vartolomeja.
Tužno je to da Vaseljenski patrijarh učestvuje u prljavim polotičkim igrama zapada. Vizantije nema skoro 600 godina. Nema on više nikakvu moć. Vaseljenska patrikjarsija, sa svim eparhijama nema više od par hiljada vernika. Svi oni su samo ostatak nekadašnjeg sjaja i dominacije Vizantije. Ta vremena su davno prošla.

Vlajko

pre 5 godina

Kakva glupost, pa nije Putin patrijarh da stvari rešava po crkvenim kanonima. Radiće onako kako smatra za neophodno bez obzira na ovo što se dešava sa crkvom. Čak bi ovo mogao da bude motiv više da bude još oštriji.

Zlurad

pre 5 godina

Vaseljenska patrijarsija je par vekova bila eksponent otomanske politike,pa sto sad malo ne bi bila americke...nista novo od njih.Pocinjem da mislim da su oni ziloti iz Esfigmena bas u pravu.

Ali "vera" je ustvari novac

pre 5 godina

Hej, vernici nece smeti sa se mole u toj i toj crkvi. Kakve to ima veze sa verom? Da je vera samo vera, ne bi Amerika imala s kime da manipulise.

Milan

pre 5 godina

Rusija je jedina pravoslavna velesila i da nje nema, Rim bi vec davno ostvario svoje snove o prosirenju na istok. Isto tako vecina pravoslavaca bi ostalno u svom otomanskom kazamatu da ruski car nije dotukao Osmalije u 18. i 19. veku. Ove kvazicrkve tipa "ukrajinska, crnogorska" su zapravo NATO crkve, koje sluze iskljucivo NATO strateskim interesima. Samo je pitanje vremena kad ce priznati primat pape i "ziveti kao sav normalan svet".

Rke Koke

pre 5 godina

Problem? Jedan ruski manastir na sv Gori je problem? A sve ukrajinske crkve u Ukrajini nisu? O njima može i neki drugi narod da odlučuje?
Srbi, kako ste pametni. Za Ruse, makar u tome ne bilo ni gram mozga, ni trunka morala. Valjda nam je zato bog i okrenuo leđa ;)

Era

pre 5 godina

Uzas, sta nam rade grci
(baja, 15. oktobar

Ruski ambasador je pre 3 meseca proteran iz Atine, zato što je otkriveno da Rusi plaćaju navijačke grupe, ekstremne desnicare i slicne bisere u Grčkoj.

I sta da ocekujy kad se tako panasajy?
Rusija je otpadnicka drzava.
Nista dobro, ni pametno od njih.

hadžija

pre 5 godina

ameri....dal vam je ista sveto....!
(brat, 15. oktobar 2018 23:37)
Irinej: Vučić se kao lav bori za Kosovo
eh, ti ameri...
jel ti tako prirodno, il ti se svidjaju KGB srebrnjaci?

Bronhitis

pre 5 godina

Ovo je sasvim očekivano. Sveta Gora odnosno Atos ima svoj ustav i zakon i jasno kaže da tamo ne smeju da delaju monasi koji su u raskolu, druge vere i koji ne spominju carigradskog patrijarha u molitvama. Atos ima 20 manastira. Od toga 17 su grčki, 1 je bugaRSKI, 1 ruski i 1 srpski - Hilandar, s tim što u dvorištu Hilandara postoji i jedan manji gruzijski. Ako se desi da monasi u ruskom St.Pantelejmonu ili srpskom Hilandaru izadju iz ustrojstva Carigrada, RPC će izgubiti Pantelejmon, a SPC Hilandar.
I ne rade ovo Grci. Oni svoj zakon imaju. Za ovaj raskol krivi su Rusi jer od komarca prava megarca. Od jedne potpuno normalne težnje Ukrajinaca koji samo žele da budu u ravnopravnom statusu kao svi ostali pravoslavni narodu, a ne pod ruskom dominacijom, Rusi prave bauka i namerno rasturaju celo pravoslavlje u stilu - Kad mi ne možemo da sačuvamo dominaciju nad Ukrajinom onda nek sve pukne. Sramota je što SPC želi opet da bude ruska podguzna muva. Ja kao Srbin želim da moj narodbude uz Grke. Da i dalje kad odem na more mogu da kažem da su mi Grci pravoslavlna braća. Vreme je da shvatimo da su nas Rusi postavljanjem svojih: Slobe, Šešelja, Koštunica itd. guraju dalje od EU, a evo sad i od svih pravoslavaca sem njih i da im se zahvalimo na saradnji i gledamo ono šta je interes nas Srba. Što moramo uvek da budemo ruska podguzna muva? Šta nam je to dobro donelo?

Miloje

pre 5 godina

Ovo nije uredu. Zabraniti ljudima da se mole na Atosu je veliki greh. Neinteresuje me politika kako verska tako i sekularna. Ali određene slobode moraju da se poštuju bez premisa.

Igorr

pre 5 godina

Šta god da je u pitanju, da li su Ameri umešali prste, ko je u pravu, nebitno... Organizovana religija je zlo, sinonim za RAT pod plaštom ljubavi. Drevno sredstvo kontrole i ispunjavanja interesa moćnika. Mogu da imam kontakt sa bogom (koji sigurno nije neka "ličnost") gde ja hoću, pa makar i u zastoju na zrenjaninskom putu.

Predrag

pre 5 godina

Rusi, ne budie gordi nego se pokajte i verujte u Božju volju. Srbi kojih sve ukupno ima 10 miliona imaju autokefalnu crkvu. Zašto je ne bi imali Ukrajinci kojih ima gotovo 50 miliona?

Бојан Илић - Mladen Mladenovic

pre 5 godina

Šteta, upoznao sam neke sjajne Ruse na Svetoj Gori. Nisu bili “turbo” vernici, kao većina “religioznih” iz oba naša naroda. Ali kad ti crkvu vodi KGB, kao i kod nas, onda ćuti i trpi i čekaj da sunce pravoslavne slobode ponovo sine.

Koky

pre 5 godina

nije problem sto se "Ukrajinska" crkva odvaja nego sto ce verovatno oteti sve ruske crkve kao sto to planiraju crnogorvi i albanci na kosovo sa srpskim.

Misko

pre 5 godina

Situacija nije ni malo naivna, ali i Rusi pumpaju neistine. Prvo, na Sv Goru se ide po osnovi pravoslavlja, a ne patrijarsija. Drugo, na Sv Goru se svakog dana pusta i odredjeni broj nepravoslavnih ljudi. Ja sam pre dve nedelje tamo pricao sa nekim Spancem profesorom. I konacno, Rusi drze i odrzavaju u zivotu celu severnu Grcku. Manje vise, sve radnje sa ikonama u Uranopolisu prodaju njima, svi pricaju Ruski, ... Da se to izmakne doslo bi do tektonskog poremecaja ...

Pera

pre 5 godina

Od novog kalendara do ovoga. Carigrad...

Veštački konflikti raskoli crkva i društvo.

Crkva izvorna je uništena na žalost od istih neljudi.

RegulaR

pre 5 godina

Rusija je uspostavila prijateljske odnose sa Turcima a istovremeno počela da se svađa sa Grcima.

Nevjerovatno je odsustvo osjećaja za diplomatiju kod Rusa, gori su od slona u staklarskoj radnji.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Zanimljiva je ova nasa rusofilska histerija. Mislim, hocu reci i ja se deklarisem kao rusofil i drago mi je sto je posle pijanog Jeljcina Putin povratio ponos ruskoj naciji.
Ali ono Rusa sto sam prosao pored njih mi deluje da sa njima imamo veze taman koliko sa Englezima, Nemcima, Amerima ali samo posle litar votke ili viskija.
Timpicna kolonijalna sila, sa nosevima u nebu i prezrivog pogleda prema ostalima. Dobro de, to su oni koji imaju nesto love i koje sam vidjao po Grckoj.
Ali priroda odnosa Grka i Srba je mnogo dublja i traje vekovima.
Vaseljenski patrijarh je dao autokefalnost SPC inace bi sacekali jos deset vekova. U Grckoj je Hilandar vec vise od 600 godina.
Tamo je i Zejtinlik, Vido, Solun....
Oni su se iskljucili iz NATO akcija protiv nas i trpeli kritike zapada, slali neku pomoc tokom trideset godina naseg konflikta i nikada nam nisu okrenuli ledja.
Grci na kraju nisu ubijali svestenstvo, slali ih u Sibir i infiltrirali pola KGBa, UDBE, Sekuritatee kao ostali.
Oni nemaju diskontinuitet u veri u Hrista a sve komunjare (mislim na one podobne koji nisu verovali ni u komunizam) kad su napustili Lenjina i Staljina presli u crkvu.
Koliko znam Hristov grob cuvaju samo Grci u Jerusalimu.
Sramota je da Srbi i jednu losu kazu protiv Grka.

Vitez Lukić od Lamburginija

pre 5 godina

Како то кад Руси имају своје манастире тамо? Ко може да им забрани да иду? И верницима и свештеним лицима? Овде је Америка упетљала прсте. Следи још један сценарио.
(Вук, 15. oktobar 2018 23:37)

Imaju jedan manastir. Jedan imamo mi i jedan imaju Bugari. Ostali su grčki.

Сурови Заплањац

pre 5 godina

Код нас је раскол одавно... подела на оне што возе Audi и оне што возе Mercedes!!!!

Ringe ringe raja!!!

pre 5 godina

Majko mila, pa ove IZEBENGLICE jos postoje? Mos misliti, nece moci da se moli! Pa nek se pomoli samom sebi pa da vidis kako ce da ga krene

Moravac

pre 5 godina

Uzas, sta nam rade grci
(baja, 15. oktobar 2018 23:33)

Kome "nama", kakve veze mi imamo sa ovom svadjom Ruske crkve i Vaseljenske patrijašije, crkve, mitropolije, šta li je već...?

ATG

pre 5 godina

Kako ce neko znati kojoj pravoslavnoj crkvi pripada. Na ulazu ce biti izbacivaci i pitati ko si sad pa ti. Ti kazes ja sam iz Rusije, onda ne moze. Vec mi je to glupost sto postoje odvojene crkve. Crkva kao crkva nije problem, ali kako ta cela organizacija izgleda je katastrofa. U svim religijama (hriscanstvo i islam), za oatale ne znam, nisam imao kontakta.

Mujo11

pre 5 godina

E to je to kada politika je u Atosu(crkvu, dzamiju, sinagogu...)a Atos u poltiku...?! A za pravu vjeru i vjernicima izgleda da nema mesta na ovom svijetu, ili bar jadni vjernici kao ilegalci, skriveno vjeruju i molu Boga.
U ime Boga ljudi(iz bilo koje vjere)radu svasta, a na Bogu ne vjeruju, Bog za njih je dozvola, opravdanja da postizu politicke, ekonomske i vojne ciljeve na ovom ne sigurnom svijeti. Oni su plackasi, lazovo, najveci lazovi, najveci plackasi...!

Bogomoljac

pre 5 godina

To nije nikakav raskol. (Raskol=podela) Crkva ima 4 atributa: jedna, sveta, saborna i apostolska. Takva je nastala pre 2000 god. i takva je sve vreme, i samo ona koja ima ta 4 atributa jeste Crkva. Ovo je samo prekid odnosa između dve pomesne crkvene zajednice. Kakvih je bilo oduvek. Oni ne utiču na jedinstvo Crkve.

Tihon

pre 5 godina

Molitva, verovanje da pomazes sebi ili drugima, ne radeci ama bas nista pametno i korisno!
@ (shule1972, 08:26)

Molitvom se ne može iznuditi ništa. Molitva je usrdna (srčana, iskrena, vapajna...) molba Bogu da on, Koji je SVEMOĆAN, učini nešto dobro nama ili našim bližnjima za koje se molimo. (Npr. da ozdrave.) Kada bi molitvi suprotstavili naš rad, ma kako on bio ''pametan i koristan'', onda bi najveći radnici među nama bili najzdraviji, najkrepkiji, najsrećniji, najradosniji, i sve naj naj što su tim svojim velikim radom zaslužili. Ali, u ovom, Božjem, svetu, to ne hoda tako.

Nale Lenovo

pre 5 godina

"Samo Bog zna šta je istina izmedju ljudi" M. Selimović
Ipak, Bog ponekad nađe način da se to otkrije i drugim ljudima.

mikin

pre 5 godina

@baja ... "Uzas, sta nam rade grci"
Kakve veze sa tim imaju Grci? Ta odluka je odluka ruske Pravoslavne crkve, samo njena. A teritorija Atosa jeste teritorija Vaseljenske pravoslavne crkve dok manastiri pripadaju ruskoj, grckoj, srpskoj i jos nekim crkvama.