Petak, 12.10.2018.

21:05

"Za dečji hir odgovornost mora da snosi roditelj"

Devojčica iz Grocke izmislila je svoju otmicu kako bi izostala iz škole. I pokušaj otmice devojčice iz Novog Sada takođe je lažan.

Izvor: B92

"Za deèji hir odgovornost mora da snosi roditelj" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

tehničar

pre 5 godina

davno aam imap 10 godina... ali, koliko se sećam, niko od mojih vrpnjaka nije bežao iz škole i sigurno niko nije izmišljao priču da su pokušali da ga otmu.

da li je samo meni ovo čudno ili sam nešto propustio?

a što se kažnjavanja tiče, slažem se sa svima koji predlažu naplatu troškova samo što bih taj uznos pomnožio sa 3.

e da, svima koji brane roditelje i upiru prstom i NVO, školu, neroditelje,... ako vaše dete napravi neku ovakvu glupost, krivi ste isključivo vi i samo vi.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Kakav je ovo problem ??? Svaku prijavu i otmice i bilo čega drugog policija mora ozbiljno da shvati i da pristupi utvrđenoj proceduri, svega ovoga bilo je i biće, ali u pitanju je masovna pojava da se neko ko veze nema ni sa roditeljstvom, ni sa policijskim radom, ni sa pravom, meše, komentariše, iznosi svoja mišljenje, što je ok, ali hoće na silu da ga nemetne...to su u 90% pripadnici nekih nevladinih organizacija za sve i svašta, kažnjavanje roditelja zbog ponašanja deteta ??? ...davno uređena stvar, ko ovde izmišlja topluvodu, uglavnom oni koji i nisu roditelji, nemaju nikakva roditeljska iskustva u tome...konkretno ovde je jedino problem što su ove klinke nepotrebno "dovele do angažovanja" više policijskih službenika za rad po nepostojećem predmetu, pa je neki "stvaran" moga da "trpi po tome"...inače policija i plaćena to da radi, ako ništa jedna dobra vežbe, novo iskustvo...deca da se upozore da se to ne radi u buduće i ...rešen problem !!!

r

pre 5 godina

Za pocetak, sniziti hitno uzrasnu granicu krivične odgovornosti maloletnika, sa 14 na 12 god. I u mnogim drugim zemljama je ona niza, nego kod nas. Ta granica je od pre ko zna koliko godina. Deca danas pre ulaze u rizična ponasanja nego pre 30 god. Roditelj jeste odgovoran, ali se samo njegovim kažnjavanjem nista nece postići. I naravno ojačati institucije za podršku porodici, centri za soc. rad, ovakvi kakvi su, nista ne mogu.

Pera85

pre 5 godina

Gospodjo iz udruzenja Roditelj, ne moze skola da ti vaspitava dete umesto tebe! Naucite decu da postuju nastavnike i profesore, pa tek onda gledajte kako da poboljsate odnos sa skolom u vezi svega. Jer kada neka skola kaze roditeljima da je dete ovakvo ili onakvo prvo se krivi skola sto je ono takvo i sledi "on je samo dete" i "on je dobro dete, ne znam sta mu je".
Roditelji, vi ste jedini odgovorni za svoju decu! Vi i niko drugi! Vi ste odgovorni za njihovo ponasanje u skoli jer su ona ogledalo vas i vaseg vaspitanja.
Da je roditeljima potrebna pomoc, jeste, ali isto moraju da shvate da postoji problem za koji nije kriv Vucic, rijaliti, predhodna vlast, Pera, Mika, Zika nego samo i iskljucivo vi

Andreja

pre 5 godina

Nekako mi se cini da je neko zaboravio da pomene da je bilo i pravih otmica i pokušaja. Pre deset dana u Žarkovu, npr. Nemojmo da na svaku prijavu gledamo kao na dečiji nestašluk, jer to nije tako. Svi primeri navedeni u tekstu se odnose na izmišljene otmice, pa bi neko mogao da pomisli da pravih nije ni bilo.

max

pre 5 godina

odgovorni roditelji a kad poraste kad sazna za sebe i deca jer kad znaju druge da maltretiraju u skolama neka odgovaraju a ne da stvarsmo imbecile i neodgovorne gradske lutalice...pa onda sta ce .dete je..

NBGD

pre 5 godina

Onog trenutka kada ste deci dali prava automatski ste roditeljima oduzeli. Svaki roditelj bi po meni trebao da snosi odgovornost za svoje dete i da se roditelji kaznjavaju novcano kao u nekim zemljama,ali kod nas se uvek krivi neko drugi. Roditeljima krivi nastavnici,nastavnicima drzava,drzavi roditelji i sve tako u krug.

Predrag

pre 5 godina

U USA policija samo fakturiše troškove njihovog angažovanja pa kad lepo platiš dnevnice, utrošeno gorivo, amortizaciju vozila itd. onda se sledeći dobro zamisli da li mu treba takva egzibicija.

Insajder

pre 5 godina

@six o cemu ti pricas? Odgovornost ide sa pravima? Ti bi pravo da batinaš decu svaki dan pa tek onda prihvatas odgovornost ako nesto urade!? Problem je prijatelju sto postoje roditelji koji ne posvecuju nikakvu paznju svom detetu, zato dete vaspita ulica, vaspita intrneta, vaspita reality. I baš zbog toga treba roditelj da snosi odgovornost jer nažalost kaznama teramo roditelje da vaspitaju svoje dete.

CATAPA

pre 5 godina

Zašto bi se fizičko kažnjavanje ograničilo na decu? Zato što ne glasaju?
U vreme kada je batina bila od rajskog drveta, sudovi su imali pravo da osude na šibanje, bičevanje i slične vaspitne metode. Legalizam pa pod mač, bato.
Svakom zgodnom prilikom dokazujemo da smo pretežno stoka, ali se po pravilu nikome ne dopada kad baš njega zadesi da ga tretiraju kao stoku.
Mnogi od te ljudske stoke decu tretiraju kao robove. Pa i robovlasnici su govorili kako robove moraš ponekad prutom i batinom da "dovedeš u red". Ali po pravilu onima kojima se dopadaju robovlasnički metodi, sebe zamišljaju kao robovlasnike, a ne robove.
Zapravo je daleko češći slučaj da deca upadaju u močvare laži zato što se boje brutalnih kazni za bezazlene "prekršaje" ili nestašluke.

Naravno, za stoku koja opravdava batinanje dece, opravdano je ponekad (iz istih motiva) nalupati i ženu, samo što se to ne usuđuju da javno priznaju. Plus, dete ima dva roditelja. Šta ako je jedno protiv? Da li onda ovaj siledžija automatski dobija pravo da vaspitava i njega ili (češće) nju? Imaju li onda njena familija i braća pravo da vaspitavaju njega, ako već država odobrava sam začetak lanca nasilja?

Nix

pre 5 godina

Mora i dete da snosi posledice, i to zestoke. Roditelji po zakonu ne smeju da vaspitavaju i kaznjavaju dete, skole jos manje smeju. Neka sad ti dusebriznici koji su uveli "decija prava" snose odgovornost.
Jel vi znate da roditelj nema pravo da vidi zdravstveni karton deteta? Jel znate da 14-godisnja devojcica ima pravo na abortus, a da roditelji ne saznaju za to?
E zato, ovako kad se desi nesto, tog europejca, prljavu drogiranu zapadnjastinu, koja je donela takve zakone lepo klepiti po usima, a dete u popravni dom ili drustveno koristan rad.

Nikola

pre 5 godina

Roditelji su krivi jer se osećaju nesigurno, jel tako!? Baš me čudi... Uopšte nema kriminala. Pa šta vi mislite da je narod glup, zašto ne istražite i objavite pravu statistiku koliko dece zaista nestane nego je krijete...

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Постоји субјективна одговорност, када смо сами криви за неку штету....
И објективна-одговорност због штете коју је начинио наш пас, дете...

Miki

pre 5 godina

A što nebi mogla da bude odgovornost deteta na neki način,pa neće da izmišljaju ovakve gluposti.
Društveno koristan rad nikome neće nasmetati.

Miki

pre 5 godina

Da se uciteljima i nastavnicima vrate njihova prava, a roditelja odrati od kazne, pa ce on da prevaspita svoje dete da se ponasa. Zlatna vremena su bila kad su djaci bili djaci a ucitelj ucitelj i u skoli i van skole. Oni bre ne znaju ni nos da obrisu a imaju kao neka prava. Ne moze im niko nista i nemaju nikakav osecaj odgovornosti pa je i za ocekivati da izmisljaju ovakve pakosti.

Djole

pre 5 godina

Uz duzno postovanje, izrazito se ne slazem sa misljenjem gospodina Jurica. Kada sve podje po zlu, naravno da bi svi radije platili kaznu nego da se dogodi najgore. Ali dok ne dodje do najgoreg, neko ce mozda, ne poznajuci pravnu regulativu i u strahu od kazne, odustati i od toga da prijavi pravog napasnika. Bolje da policija 1000 puta izvrsi proveru bespotrebno nego da jedno dete strada. Nakon toga tvrdnja "pa i bio mi je sumnjiv" nikome ne bi znacila.

cccc

pre 5 godina

Ne znam sta reci ... svi smo mi roditelji ili tek cemo biti ... jeste da su glavni i odgovorni roditelji za sve..ali ..zavisi i kakvo se dete rodi ..od istih roditelja , isto vaspitanje, ista ljubav,paznja ,pa ispadne jedno "crna ovca" drugo normalno .. sve je to lutrija , grubo receno, jedino u zivotu sto ne biramo to su roditelji a ni decu !

caramba

pre 5 godina

Kada je moj sin pohadjao prvi razred (U Nemackoj) jedna ucenica iz razreda koja je dosla kuci sva prljava i blatnjava, pravdala se roditeljima da je zato tako prljava jer ju je moj sin gurnuo pod kamion i ona je jedva ostala ziva. Njeni roditelji su (razumljivo) podigli ogromnu galamu i slucaj prijavili policiji. Policajci su za par minuta resili slucaj i saznali da je devojcica sama pala u blato na nekoj usputnoj gradjevini na koju je usla "da vidi" i isprljala se. Njeni roditelji su se posle izvinjavali, ali je mome sinu ostao los glas. Kome sada pripisati krivicu ? Kome ispostaviti racun za besmisleno angazovanje policije, koja je mozda bas u tom momentu bila preko potrebna na nekom drugom, daleko vaznijem mestu.

Komša

pre 5 godina

Roditelj sam.Slažem se da bi roditelji morali da snose i zakonske posledice i materijalne za nešto što uradi dete starosti do 14 godina (uz to bi naravno morao da reaguje CSR ).
Ali u ovakvim slučajevima ne!
Nikako.
Stvoriće se situacija da neko ne dme da prijavi nešto plašeći se kazne.
U Nemačkoj,Švajcarskoj oenzioneri te prijsve ako se vraćaš kući u trenerci ,sumnjiv si im (još ako si crnokos). Znate šta im policija kaže - nema veze ako dodjemo i ne bude ništa,to he dobro,svakako prijavite ako je nešto sumnjivo.
Deca su se zanela,često pod uticajem medija počnu da maštaju pa vide "otimače dece" i u normalnim ljudima ,nekad i samo zato što im je to zanimljivo (strašne,opasne priče) ali šta ćemo ako bide stvarno a niko ne veruje,roditelj ne poveruje a taj otimač napadne neko drugo dete?
Proveriti po 100 puta - manja je to muky nego eventualno
stradanje nekog deteta.

optimista

pre 5 godina

Ne mogu da budu odgovorni svi i niko. Zna se za šta je ko bio odgovoran dok je društvo funkcionisalo.
Dobiješ lepo batine sve dok jedeš roditeljski hleb, a onda budeš jednog dana roditelj.
Pravni sistem slično funkcioniše. Kazna, sankcija, odmazda. Nehat i umišljaj se razičito kažnjavaju. Postoji i uslovna... U firmi takođe, bez milosti...

Gong

pre 5 godina

Dakle ovako - Država ti oduzme pravo da fizičkim kažnjavanjem (molim da oni suprotnog mišljenja ne idu u krajnost, kao da će neko da satire dete, nego govorim o disciplinskim ćuškama) naučiš dete da poštuje neka pravila, pa kada to dete ne poštuje pravila koja je propisala Država, onda Država kažnjava roditelje čak i upotrebom sile, koja spada u fizičko kažnjavanje, sa materijalnim i psihičkim posledicama. Jer, bilo kakva novčana kazna na ovu bedu dovodi do još goreg stanja i trpljenja cele porodice, najviše druge dece u porodici. A, možete zamisliti dobrog roditelja koji se razbija od posla za nadnicu da bi prehranio porodicu, opterećen problemima, država ga zajahala jer je postao luksuz plaćati režijske troškove, a deca rastu i imaju potrebe..., pa ga pubertetlija pritiska za neki telefon ili neki aksesoar koji se nameće u rijaliti sistemu vrednosti koji je Država postavila kao vertikalu svih vrednosti, koji roditelj (naravno) ne može da mu priušti, pa dete skrene sa puta ne bi li nabavljalo to što želi... Roditelj to primeti, pa pod nervozom što ga je gazda pokvareno izradio za dnevnicu, ošamari i zapreti da to ne radi... I na kraju, roditelj završi u zatvoru zbog toga. Ovakva država (kao Srbija) je autoritet isključivo zbog sile koju može sprovesti (što radi (pokvareno) selektivno), a ne zbog sistema vrednosti da se čovek postidi ako ga ne poštuje. A država ne da roditeljima da budu autoritet deci na sličan način.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Psiholozi naravno kao i uvek teoretišu. Nikakva vajda od njih. U naše vreme kada su školski psiholozi bili isključivo da kažnjavaju i da prete jesmo bežali iz škole, ali nismo išli ovoliko daleko kao današnja omladina.

pedagog/roditelj iz dijaspore

pre 5 godina

@ Six Bravo, alal ti vera. Znaci fizickim nasiljem cemo da resimo to da nam deca ne prave hirove? I onda se cudimo sveukupnom nasilju u drustvu.
Samo se nadam da niste roditelj i da ovako ne resavate probleme sa sopstvenom decom, jer ih mnogo zalim.
Cinjenica da jedno dete ima problem u skoli (a i sa roditeljima kojima ne sme da kaze istinu) je dovoljno da se covek zamisli i udje malo u psihu i razmisli zasto se tako nesto desava. Samar dragi moj ce ti resiti simptome ponasanja i to ne kratko. UZrok ce ti ostati zauvek enigma i zbog toga ti se simptomi vracati i pogorsavati takvim metodama.

**************************************************************
Pa, kad ste uveli kazne roditeljima za samar za neki slican deciji nestasluk, sta ste ocekivali? Sada lepo onaj ko je uveo te kazne nek i odgovara za decje nestasluke. Ne moze neko za nesto da bude odgovoran i bude kaznjavan a da mu je istovremeno oduzeto pravo na sredstvo da do toga ne dodje. Odgovornost ide s pravima, i obrnuto.
(Six, 12. oktobar 2018 20:14)

nenad

pre 5 godina

Mora država da se odluči, da li da deca imaju svoja prava ili roditelji posto su nemoćni u tim pravima da snose posledice jer ih u školi uče svojim pravima , tako da su roditelji nemoćni

Six

pre 5 godina

Pa, kad ste uveli kazne roditeljima za samar za neki slican deciji nestasluk, sta ste ocekivali? Sada lepo onaj ko je uveo te kazne nek i odgovara za decje nestasluke. Ne moze neko za nesto da bude odgovoran i bude kaznjavan a da mu je istovremeno oduzeto pravo na sredstvo da do toga ne dodje. Odgovornost ide s pravima, i obrnuto.

iborac.

pre 5 godina

I ja sam otišao od kuće kao klinac i shvatio kasnije koja je to glupost, samo sam napravio problem porodici koja me samo podržavala u životu. Kad bi moja majka ispaštala zakonski, ne bi to sebi oprostio

Nebojša

pre 5 godina

Za prave stvari otmice silovanja ubistva... Povećati kazne za lažne prijave isto povećati kazne i ne izuzimati decu iz toga jer ako znaju da slažu neka trpe posledice ne nužno kao odrasli ali neki vid kazne mora postojati.

Goofy

pre 5 godina

Što roditelji?!
Ja dok sam bio maloljetni delinkvent imao sam organizirano svoju malu mafiju, ja sam bio capo.
Kad su nas konačno ulovili imao sam 17 godina, naravno pozvali su roditelje ali se nama sudilo, tu roditelji nisu imali nikakvu odgovornost.
No zbog rupe u zakonu, kako je krivični postupak pokrenut dok sam imao 17 godina a u međuvremenu sam ja kao prvooptuženi napunio 18 maloljetnički sud nije više imao nadležnost a ne mogu dva puta za isto djelo pokretati postupak tako da su proces morali obustaviti, inače ako nikog drgog onda mene sigurno bi strpali u maloljetnički zatvor.
I tako ja danas sa 40 i kusur nemam dosje, poslije toga više nikad nisam prekršio zakon!

Six

pre 5 godina

Pa, kad ste uveli kazne roditeljima za samar za neki slican deciji nestasluk, sta ste ocekivali? Sada lepo onaj ko je uveo te kazne nek i odgovara za decje nestasluke. Ne moze neko za nesto da bude odgovoran i bude kaznjavan a da mu je istovremeno oduzeto pravo na sredstvo da do toga ne dodje. Odgovornost ide s pravima, i obrnuto.

nenad

pre 5 godina

Mora država da se odluči, da li da deca imaju svoja prava ili roditelji posto su nemoćni u tim pravima da snose posledice jer ih u školi uče svojim pravima , tako da su roditelji nemoćni

iborac.

pre 5 godina

I ja sam otišao od kuće kao klinac i shvatio kasnije koja je to glupost, samo sam napravio problem porodici koja me samo podržavala u životu. Kad bi moja majka ispaštala zakonski, ne bi to sebi oprostio

Nebojša

pre 5 godina

Za prave stvari otmice silovanja ubistva... Povećati kazne za lažne prijave isto povećati kazne i ne izuzimati decu iz toga jer ako znaju da slažu neka trpe posledice ne nužno kao odrasli ali neki vid kazne mora postojati.

optimista

pre 5 godina

Ne mogu da budu odgovorni svi i niko. Zna se za šta je ko bio odgovoran dok je društvo funkcionisalo.
Dobiješ lepo batine sve dok jedeš roditeljski hleb, a onda budeš jednog dana roditelj.
Pravni sistem slično funkcioniše. Kazna, sankcija, odmazda. Nehat i umišljaj se razičito kažnjavaju. Postoji i uslovna... U firmi takođe, bez milosti...

Miki

pre 5 godina

Da se uciteljima i nastavnicima vrate njihova prava, a roditelja odrati od kazne, pa ce on da prevaspita svoje dete da se ponasa. Zlatna vremena su bila kad su djaci bili djaci a ucitelj ucitelj i u skoli i van skole. Oni bre ne znaju ni nos da obrisu a imaju kao neka prava. Ne moze im niko nista i nemaju nikakav osecaj odgovornosti pa je i za ocekivati da izmisljaju ovakve pakosti.

Komša

pre 5 godina

Roditelj sam.Slažem se da bi roditelji morali da snose i zakonske posledice i materijalne za nešto što uradi dete starosti do 14 godina (uz to bi naravno morao da reaguje CSR ).
Ali u ovakvim slučajevima ne!
Nikako.
Stvoriće se situacija da neko ne dme da prijavi nešto plašeći se kazne.
U Nemačkoj,Švajcarskoj oenzioneri te prijsve ako se vraćaš kući u trenerci ,sumnjiv si im (još ako si crnokos). Znate šta im policija kaže - nema veze ako dodjemo i ne bude ništa,to he dobro,svakako prijavite ako je nešto sumnjivo.
Deca su se zanela,često pod uticajem medija počnu da maštaju pa vide "otimače dece" i u normalnim ljudima ,nekad i samo zato što im je to zanimljivo (strašne,opasne priče) ali šta ćemo ako bide stvarno a niko ne veruje,roditelj ne poveruje a taj otimač napadne neko drugo dete?
Proveriti po 100 puta - manja je to muky nego eventualno
stradanje nekog deteta.

Miki

pre 5 godina

A što nebi mogla da bude odgovornost deteta na neki način,pa neće da izmišljaju ovakve gluposti.
Društveno koristan rad nikome neće nasmetati.

caramba

pre 5 godina

Kada je moj sin pohadjao prvi razred (U Nemackoj) jedna ucenica iz razreda koja je dosla kuci sva prljava i blatnjava, pravdala se roditeljima da je zato tako prljava jer ju je moj sin gurnuo pod kamion i ona je jedva ostala ziva. Njeni roditelji su (razumljivo) podigli ogromnu galamu i slucaj prijavili policiji. Policajci su za par minuta resili slucaj i saznali da je devojcica sama pala u blato na nekoj usputnoj gradjevini na koju je usla "da vidi" i isprljala se. Njeni roditelji su se posle izvinjavali, ali je mome sinu ostao los glas. Kome sada pripisati krivicu ? Kome ispostaviti racun za besmisleno angazovanje policije, koja je mozda bas u tom momentu bila preko potrebna na nekom drugom, daleko vaznijem mestu.

Gong

pre 5 godina

Dakle ovako - Država ti oduzme pravo da fizičkim kažnjavanjem (molim da oni suprotnog mišljenja ne idu u krajnost, kao da će neko da satire dete, nego govorim o disciplinskim ćuškama) naučiš dete da poštuje neka pravila, pa kada to dete ne poštuje pravila koja je propisala Država, onda Država kažnjava roditelje čak i upotrebom sile, koja spada u fizičko kažnjavanje, sa materijalnim i psihičkim posledicama. Jer, bilo kakva novčana kazna na ovu bedu dovodi do još goreg stanja i trpljenja cele porodice, najviše druge dece u porodici. A, možete zamisliti dobrog roditelja koji se razbija od posla za nadnicu da bi prehranio porodicu, opterećen problemima, država ga zajahala jer je postao luksuz plaćati režijske troškove, a deca rastu i imaju potrebe..., pa ga pubertetlija pritiska za neki telefon ili neki aksesoar koji se nameće u rijaliti sistemu vrednosti koji je Država postavila kao vertikalu svih vrednosti, koji roditelj (naravno) ne može da mu priušti, pa dete skrene sa puta ne bi li nabavljalo to što želi... Roditelj to primeti, pa pod nervozom što ga je gazda pokvareno izradio za dnevnicu, ošamari i zapreti da to ne radi... I na kraju, roditelj završi u zatvoru zbog toga. Ovakva država (kao Srbija) je autoritet isključivo zbog sile koju može sprovesti (što radi (pokvareno) selektivno), a ne zbog sistema vrednosti da se čovek postidi ako ga ne poštuje. A država ne da roditeljima da budu autoritet deci na sličan način.

Goofy

pre 5 godina

Što roditelji?!
Ja dok sam bio maloljetni delinkvent imao sam organizirano svoju malu mafiju, ja sam bio capo.
Kad su nas konačno ulovili imao sam 17 godina, naravno pozvali su roditelje ali se nama sudilo, tu roditelji nisu imali nikakvu odgovornost.
No zbog rupe u zakonu, kako je krivični postupak pokrenut dok sam imao 17 godina a u međuvremenu sam ja kao prvooptuženi napunio 18 maloljetnički sud nije više imao nadležnost a ne mogu dva puta za isto djelo pokretati postupak tako da su proces morali obustaviti, inače ako nikog drgog onda mene sigurno bi strpali u maloljetnički zatvor.
I tako ja danas sa 40 i kusur nemam dosje, poslije toga više nikad nisam prekršio zakon!

cccc

pre 5 godina

Ne znam sta reci ... svi smo mi roditelji ili tek cemo biti ... jeste da su glavni i odgovorni roditelji za sve..ali ..zavisi i kakvo se dete rodi ..od istih roditelja , isto vaspitanje, ista ljubav,paznja ,pa ispadne jedno "crna ovca" drugo normalno .. sve je to lutrija , grubo receno, jedino u zivotu sto ne biramo to su roditelji a ni decu !

Djole

pre 5 godina

Uz duzno postovanje, izrazito se ne slazem sa misljenjem gospodina Jurica. Kada sve podje po zlu, naravno da bi svi radije platili kaznu nego da se dogodi najgore. Ali dok ne dodje do najgoreg, neko ce mozda, ne poznajuci pravnu regulativu i u strahu od kazne, odustati i od toga da prijavi pravog napasnika. Bolje da policija 1000 puta izvrsi proveru bespotrebno nego da jedno dete strada. Nakon toga tvrdnja "pa i bio mi je sumnjiv" nikome ne bi znacila.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Psiholozi naravno kao i uvek teoretišu. Nikakva vajda od njih. U naše vreme kada su školski psiholozi bili isključivo da kažnjavaju i da prete jesmo bežali iz škole, ali nismo išli ovoliko daleko kao današnja omladina.

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Постоји субјективна одговорност, када смо сами криви за неку штету....
И објективна-одговорност због штете коју је начинио наш пас, дете...

pedagog/roditelj iz dijaspore

pre 5 godina

@ Six Bravo, alal ti vera. Znaci fizickim nasiljem cemo da resimo to da nam deca ne prave hirove? I onda se cudimo sveukupnom nasilju u drustvu.
Samo se nadam da niste roditelj i da ovako ne resavate probleme sa sopstvenom decom, jer ih mnogo zalim.
Cinjenica da jedno dete ima problem u skoli (a i sa roditeljima kojima ne sme da kaze istinu) je dovoljno da se covek zamisli i udje malo u psihu i razmisli zasto se tako nesto desava. Samar dragi moj ce ti resiti simptome ponasanja i to ne kratko. UZrok ce ti ostati zauvek enigma i zbog toga ti se simptomi vracati i pogorsavati takvim metodama.

**************************************************************
Pa, kad ste uveli kazne roditeljima za samar za neki slican deciji nestasluk, sta ste ocekivali? Sada lepo onaj ko je uveo te kazne nek i odgovara za decje nestasluke. Ne moze neko za nesto da bude odgovoran i bude kaznjavan a da mu je istovremeno oduzeto pravo na sredstvo da do toga ne dodje. Odgovornost ide s pravima, i obrnuto.
(Six, 12. oktobar 2018 20:14)

Pera85

pre 5 godina

Gospodjo iz udruzenja Roditelj, ne moze skola da ti vaspitava dete umesto tebe! Naucite decu da postuju nastavnike i profesore, pa tek onda gledajte kako da poboljsate odnos sa skolom u vezi svega. Jer kada neka skola kaze roditeljima da je dete ovakvo ili onakvo prvo se krivi skola sto je ono takvo i sledi "on je samo dete" i "on je dobro dete, ne znam sta mu je".
Roditelji, vi ste jedini odgovorni za svoju decu! Vi i niko drugi! Vi ste odgovorni za njihovo ponasanje u skoli jer su ona ogledalo vas i vaseg vaspitanja.
Da je roditeljima potrebna pomoc, jeste, ali isto moraju da shvate da postoji problem za koji nije kriv Vucic, rijaliti, predhodna vlast, Pera, Mika, Zika nego samo i iskljucivo vi

r

pre 5 godina

Za pocetak, sniziti hitno uzrasnu granicu krivične odgovornosti maloletnika, sa 14 na 12 god. I u mnogim drugim zemljama je ona niza, nego kod nas. Ta granica je od pre ko zna koliko godina. Deca danas pre ulaze u rizična ponasanja nego pre 30 god. Roditelj jeste odgovoran, ali se samo njegovim kažnjavanjem nista nece postići. I naravno ojačati institucije za podršku porodici, centri za soc. rad, ovakvi kakvi su, nista ne mogu.

Andreja

pre 5 godina

Nekako mi se cini da je neko zaboravio da pomene da je bilo i pravih otmica i pokušaja. Pre deset dana u Žarkovu, npr. Nemojmo da na svaku prijavu gledamo kao na dečiji nestašluk, jer to nije tako. Svi primeri navedeni u tekstu se odnose na izmišljene otmice, pa bi neko mogao da pomisli da pravih nije ni bilo.

Predrag

pre 5 godina

U USA policija samo fakturiše troškove njihovog angažovanja pa kad lepo platiš dnevnice, utrošeno gorivo, amortizaciju vozila itd. onda se sledeći dobro zamisli da li mu treba takva egzibicija.

NBGD

pre 5 godina

Onog trenutka kada ste deci dali prava automatski ste roditeljima oduzeli. Svaki roditelj bi po meni trebao da snosi odgovornost za svoje dete i da se roditelji kaznjavaju novcano kao u nekim zemljama,ali kod nas se uvek krivi neko drugi. Roditeljima krivi nastavnici,nastavnicima drzava,drzavi roditelji i sve tako u krug.

Nix

pre 5 godina

Mora i dete da snosi posledice, i to zestoke. Roditelji po zakonu ne smeju da vaspitavaju i kaznjavaju dete, skole jos manje smeju. Neka sad ti dusebriznici koji su uveli "decija prava" snose odgovornost.
Jel vi znate da roditelj nema pravo da vidi zdravstveni karton deteta? Jel znate da 14-godisnja devojcica ima pravo na abortus, a da roditelji ne saznaju za to?
E zato, ovako kad se desi nesto, tog europejca, prljavu drogiranu zapadnjastinu, koja je donela takve zakone lepo klepiti po usima, a dete u popravni dom ili drustveno koristan rad.

max

pre 5 godina

odgovorni roditelji a kad poraste kad sazna za sebe i deca jer kad znaju druge da maltretiraju u skolama neka odgovaraju a ne da stvarsmo imbecile i neodgovorne gradske lutalice...pa onda sta ce .dete je..

CATAPA

pre 5 godina

Zašto bi se fizičko kažnjavanje ograničilo na decu? Zato što ne glasaju?
U vreme kada je batina bila od rajskog drveta, sudovi su imali pravo da osude na šibanje, bičevanje i slične vaspitne metode. Legalizam pa pod mač, bato.
Svakom zgodnom prilikom dokazujemo da smo pretežno stoka, ali se po pravilu nikome ne dopada kad baš njega zadesi da ga tretiraju kao stoku.
Mnogi od te ljudske stoke decu tretiraju kao robove. Pa i robovlasnici su govorili kako robove moraš ponekad prutom i batinom da "dovedeš u red". Ali po pravilu onima kojima se dopadaju robovlasnički metodi, sebe zamišljaju kao robovlasnike, a ne robove.
Zapravo je daleko češći slučaj da deca upadaju u močvare laži zato što se boje brutalnih kazni za bezazlene "prekršaje" ili nestašluke.

Naravno, za stoku koja opravdava batinanje dece, opravdano je ponekad (iz istih motiva) nalupati i ženu, samo što se to ne usuđuju da javno priznaju. Plus, dete ima dva roditelja. Šta ako je jedno protiv? Da li onda ovaj siledžija automatski dobija pravo da vaspitava i njega ili (češće) nju? Imaju li onda njena familija i braća pravo da vaspitavaju njega, ako već država odobrava sam začetak lanca nasilja?

Insajder

pre 5 godina

@six o cemu ti pricas? Odgovornost ide sa pravima? Ti bi pravo da batinaš decu svaki dan pa tek onda prihvatas odgovornost ako nesto urade!? Problem je prijatelju sto postoje roditelji koji ne posvecuju nikakvu paznju svom detetu, zato dete vaspita ulica, vaspita intrneta, vaspita reality. I baš zbog toga treba roditelj da snosi odgovornost jer nažalost kaznama teramo roditelje da vaspitaju svoje dete.

Nikola

pre 5 godina

Roditelji su krivi jer se osećaju nesigurno, jel tako!? Baš me čudi... Uopšte nema kriminala. Pa šta vi mislite da je narod glup, zašto ne istražite i objavite pravu statistiku koliko dece zaista nestane nego je krijete...

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Kakav je ovo problem ??? Svaku prijavu i otmice i bilo čega drugog policija mora ozbiljno da shvati i da pristupi utvrđenoj proceduri, svega ovoga bilo je i biće, ali u pitanju je masovna pojava da se neko ko veze nema ni sa roditeljstvom, ni sa policijskim radom, ni sa pravom, meše, komentariše, iznosi svoja mišljenje, što je ok, ali hoće na silu da ga nemetne...to su u 90% pripadnici nekih nevladinih organizacija za sve i svašta, kažnjavanje roditelja zbog ponašanja deteta ??? ...davno uređena stvar, ko ovde izmišlja topluvodu, uglavnom oni koji i nisu roditelji, nemaju nikakva roditeljska iskustva u tome...konkretno ovde je jedino problem što su ove klinke nepotrebno "dovele do angažovanja" više policijskih službenika za rad po nepostojećem predmetu, pa je neki "stvaran" moga da "trpi po tome"...inače policija i plaćena to da radi, ako ništa jedna dobra vežbe, novo iskustvo...deca da se upozore da se to ne radi u buduće i ...rešen problem !!!

tehničar

pre 5 godina

davno aam imap 10 godina... ali, koliko se sećam, niko od mojih vrpnjaka nije bežao iz škole i sigurno niko nije izmišljao priču da su pokušali da ga otmu.

da li je samo meni ovo čudno ili sam nešto propustio?

a što se kažnjavanja tiče, slažem se sa svima koji predlažu naplatu troškova samo što bih taj uznos pomnožio sa 3.

e da, svima koji brane roditelje i upiru prstom i NVO, školu, neroditelje,... ako vaše dete napravi neku ovakvu glupost, krivi ste isključivo vi i samo vi.

Goofy

pre 5 godina

Što roditelji?!
Ja dok sam bio maloljetni delinkvent imao sam organizirano svoju malu mafiju, ja sam bio capo.
Kad su nas konačno ulovili imao sam 17 godina, naravno pozvali su roditelje ali se nama sudilo, tu roditelji nisu imali nikakvu odgovornost.
No zbog rupe u zakonu, kako je krivični postupak pokrenut dok sam imao 17 godina a u međuvremenu sam ja kao prvooptuženi napunio 18 maloljetnički sud nije više imao nadležnost a ne mogu dva puta za isto djelo pokretati postupak tako da su proces morali obustaviti, inače ako nikog drgog onda mene sigurno bi strpali u maloljetnički zatvor.
I tako ja danas sa 40 i kusur nemam dosje, poslije toga više nikad nisam prekršio zakon!

Six

pre 5 godina

Pa, kad ste uveli kazne roditeljima za samar za neki slican deciji nestasluk, sta ste ocekivali? Sada lepo onaj ko je uveo te kazne nek i odgovara za decje nestasluke. Ne moze neko za nesto da bude odgovoran i bude kaznjavan a da mu je istovremeno oduzeto pravo na sredstvo da do toga ne dodje. Odgovornost ide s pravima, i obrnuto.

Komša

pre 5 godina

Roditelj sam.Slažem se da bi roditelji morali da snose i zakonske posledice i materijalne za nešto što uradi dete starosti do 14 godina (uz to bi naravno morao da reaguje CSR ).
Ali u ovakvim slučajevima ne!
Nikako.
Stvoriće se situacija da neko ne dme da prijavi nešto plašeći se kazne.
U Nemačkoj,Švajcarskoj oenzioneri te prijsve ako se vraćaš kući u trenerci ,sumnjiv si im (još ako si crnokos). Znate šta im policija kaže - nema veze ako dodjemo i ne bude ništa,to he dobro,svakako prijavite ako je nešto sumnjivo.
Deca su se zanela,često pod uticajem medija počnu da maštaju pa vide "otimače dece" i u normalnim ljudima ,nekad i samo zato što im je to zanimljivo (strašne,opasne priče) ali šta ćemo ako bide stvarno a niko ne veruje,roditelj ne poveruje a taj otimač napadne neko drugo dete?
Proveriti po 100 puta - manja je to muky nego eventualno
stradanje nekog deteta.

Djole

pre 5 godina

Uz duzno postovanje, izrazito se ne slazem sa misljenjem gospodina Jurica. Kada sve podje po zlu, naravno da bi svi radije platili kaznu nego da se dogodi najgore. Ali dok ne dodje do najgoreg, neko ce mozda, ne poznajuci pravnu regulativu i u strahu od kazne, odustati i od toga da prijavi pravog napasnika. Bolje da policija 1000 puta izvrsi proveru bespotrebno nego da jedno dete strada. Nakon toga tvrdnja "pa i bio mi je sumnjiv" nikome ne bi znacila.

pedagog/roditelj iz dijaspore

pre 5 godina

@ Six Bravo, alal ti vera. Znaci fizickim nasiljem cemo da resimo to da nam deca ne prave hirove? I onda se cudimo sveukupnom nasilju u drustvu.
Samo se nadam da niste roditelj i da ovako ne resavate probleme sa sopstvenom decom, jer ih mnogo zalim.
Cinjenica da jedno dete ima problem u skoli (a i sa roditeljima kojima ne sme da kaze istinu) je dovoljno da se covek zamisli i udje malo u psihu i razmisli zasto se tako nesto desava. Samar dragi moj ce ti resiti simptome ponasanja i to ne kratko. UZrok ce ti ostati zauvek enigma i zbog toga ti se simptomi vracati i pogorsavati takvim metodama.

**************************************************************
Pa, kad ste uveli kazne roditeljima za samar za neki slican deciji nestasluk, sta ste ocekivali? Sada lepo onaj ko je uveo te kazne nek i odgovara za decje nestasluke. Ne moze neko za nesto da bude odgovoran i bude kaznjavan a da mu je istovremeno oduzeto pravo na sredstvo da do toga ne dodje. Odgovornost ide s pravima, i obrnuto.
(Six, 12. oktobar 2018 20:14)

cccc

pre 5 godina

Ne znam sta reci ... svi smo mi roditelji ili tek cemo biti ... jeste da su glavni i odgovorni roditelji za sve..ali ..zavisi i kakvo se dete rodi ..od istih roditelja , isto vaspitanje, ista ljubav,paznja ,pa ispadne jedno "crna ovca" drugo normalno .. sve je to lutrija , grubo receno, jedino u zivotu sto ne biramo to su roditelji a ni decu !

nenad

pre 5 godina

Mora država da se odluči, da li da deca imaju svoja prava ili roditelji posto su nemoćni u tim pravima da snose posledice jer ih u školi uče svojim pravima , tako da su roditelji nemoćni

optimista

pre 5 godina

Ne mogu da budu odgovorni svi i niko. Zna se za šta je ko bio odgovoran dok je društvo funkcionisalo.
Dobiješ lepo batine sve dok jedeš roditeljski hleb, a onda budeš jednog dana roditelj.
Pravni sistem slično funkcioniše. Kazna, sankcija, odmazda. Nehat i umišljaj se razičito kažnjavaju. Postoji i uslovna... U firmi takođe, bez milosti...

Miki

pre 5 godina

Da se uciteljima i nastavnicima vrate njihova prava, a roditelja odrati od kazne, pa ce on da prevaspita svoje dete da se ponasa. Zlatna vremena su bila kad su djaci bili djaci a ucitelj ucitelj i u skoli i van skole. Oni bre ne znaju ni nos da obrisu a imaju kao neka prava. Ne moze im niko nista i nemaju nikakav osecaj odgovornosti pa je i za ocekivati da izmisljaju ovakve pakosti.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Psiholozi naravno kao i uvek teoretišu. Nikakva vajda od njih. U naše vreme kada su školski psiholozi bili isključivo da kažnjavaju i da prete jesmo bežali iz škole, ali nismo išli ovoliko daleko kao današnja omladina.

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Постоји субјективна одговорност, када смо сами криви за неку штету....
И објективна-одговорност због штете коју је начинио наш пас, дете...

CATAPA

pre 5 godina

Zašto bi se fizičko kažnjavanje ograničilo na decu? Zato što ne glasaju?
U vreme kada je batina bila od rajskog drveta, sudovi su imali pravo da osude na šibanje, bičevanje i slične vaspitne metode. Legalizam pa pod mač, bato.
Svakom zgodnom prilikom dokazujemo da smo pretežno stoka, ali se po pravilu nikome ne dopada kad baš njega zadesi da ga tretiraju kao stoku.
Mnogi od te ljudske stoke decu tretiraju kao robove. Pa i robovlasnici su govorili kako robove moraš ponekad prutom i batinom da "dovedeš u red". Ali po pravilu onima kojima se dopadaju robovlasnički metodi, sebe zamišljaju kao robovlasnike, a ne robove.
Zapravo je daleko češći slučaj da deca upadaju u močvare laži zato što se boje brutalnih kazni za bezazlene "prekršaje" ili nestašluke.

Naravno, za stoku koja opravdava batinanje dece, opravdano je ponekad (iz istih motiva) nalupati i ženu, samo što se to ne usuđuju da javno priznaju. Plus, dete ima dva roditelja. Šta ako je jedno protiv? Da li onda ovaj siledžija automatski dobija pravo da vaspitava i njega ili (češće) nju? Imaju li onda njena familija i braća pravo da vaspitavaju njega, ako već država odobrava sam začetak lanca nasilja?

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

Kakav je ovo problem ??? Svaku prijavu i otmice i bilo čega drugog policija mora ozbiljno da shvati i da pristupi utvrđenoj proceduri, svega ovoga bilo je i biće, ali u pitanju je masovna pojava da se neko ko veze nema ni sa roditeljstvom, ni sa policijskim radom, ni sa pravom, meše, komentariše, iznosi svoja mišljenje, što je ok, ali hoće na silu da ga nemetne...to su u 90% pripadnici nekih nevladinih organizacija za sve i svašta, kažnjavanje roditelja zbog ponašanja deteta ??? ...davno uređena stvar, ko ovde izmišlja topluvodu, uglavnom oni koji i nisu roditelji, nemaju nikakva roditeljska iskustva u tome...konkretno ovde je jedino problem što su ove klinke nepotrebno "dovele do angažovanja" više policijskih službenika za rad po nepostojećem predmetu, pa je neki "stvaran" moga da "trpi po tome"...inače policija i plaćena to da radi, ako ništa jedna dobra vežbe, novo iskustvo...deca da se upozore da se to ne radi u buduće i ...rešen problem !!!

iborac.

pre 5 godina

I ja sam otišao od kuće kao klinac i shvatio kasnije koja je to glupost, samo sam napravio problem porodici koja me samo podržavala u životu. Kad bi moja majka ispaštala zakonski, ne bi to sebi oprostio

Gong

pre 5 godina

Dakle ovako - Država ti oduzme pravo da fizičkim kažnjavanjem (molim da oni suprotnog mišljenja ne idu u krajnost, kao da će neko da satire dete, nego govorim o disciplinskim ćuškama) naučiš dete da poštuje neka pravila, pa kada to dete ne poštuje pravila koja je propisala Država, onda Država kažnjava roditelje čak i upotrebom sile, koja spada u fizičko kažnjavanje, sa materijalnim i psihičkim posledicama. Jer, bilo kakva novčana kazna na ovu bedu dovodi do još goreg stanja i trpljenja cele porodice, najviše druge dece u porodici. A, možete zamisliti dobrog roditelja koji se razbija od posla za nadnicu da bi prehranio porodicu, opterećen problemima, država ga zajahala jer je postao luksuz plaćati režijske troškove, a deca rastu i imaju potrebe..., pa ga pubertetlija pritiska za neki telefon ili neki aksesoar koji se nameće u rijaliti sistemu vrednosti koji je Država postavila kao vertikalu svih vrednosti, koji roditelj (naravno) ne može da mu priušti, pa dete skrene sa puta ne bi li nabavljalo to što želi... Roditelj to primeti, pa pod nervozom što ga je gazda pokvareno izradio za dnevnicu, ošamari i zapreti da to ne radi... I na kraju, roditelj završi u zatvoru zbog toga. Ovakva država (kao Srbija) je autoritet isključivo zbog sile koju može sprovesti (što radi (pokvareno) selektivno), a ne zbog sistema vrednosti da se čovek postidi ako ga ne poštuje. A država ne da roditeljima da budu autoritet deci na sličan način.

Nebojša

pre 5 godina

Za prave stvari otmice silovanja ubistva... Povećati kazne za lažne prijave isto povećati kazne i ne izuzimati decu iz toga jer ako znaju da slažu neka trpe posledice ne nužno kao odrasli ali neki vid kazne mora postojati.

Nix

pre 5 godina

Mora i dete da snosi posledice, i to zestoke. Roditelji po zakonu ne smeju da vaspitavaju i kaznjavaju dete, skole jos manje smeju. Neka sad ti dusebriznici koji su uveli "decija prava" snose odgovornost.
Jel vi znate da roditelj nema pravo da vidi zdravstveni karton deteta? Jel znate da 14-godisnja devojcica ima pravo na abortus, a da roditelji ne saznaju za to?
E zato, ovako kad se desi nesto, tog europejca, prljavu drogiranu zapadnjastinu, koja je donela takve zakone lepo klepiti po usima, a dete u popravni dom ili drustveno koristan rad.

caramba

pre 5 godina

Kada je moj sin pohadjao prvi razred (U Nemackoj) jedna ucenica iz razreda koja je dosla kuci sva prljava i blatnjava, pravdala se roditeljima da je zato tako prljava jer ju je moj sin gurnuo pod kamion i ona je jedva ostala ziva. Njeni roditelji su (razumljivo) podigli ogromnu galamu i slucaj prijavili policiji. Policajci su za par minuta resili slucaj i saznali da je devojcica sama pala u blato na nekoj usputnoj gradjevini na koju je usla "da vidi" i isprljala se. Njeni roditelji su se posle izvinjavali, ali je mome sinu ostao los glas. Kome sada pripisati krivicu ? Kome ispostaviti racun za besmisleno angazovanje policije, koja je mozda bas u tom momentu bila preko potrebna na nekom drugom, daleko vaznijem mestu.

Miki

pre 5 godina

A što nebi mogla da bude odgovornost deteta na neki način,pa neće da izmišljaju ovakve gluposti.
Društveno koristan rad nikome neće nasmetati.

Insajder

pre 5 godina

@six o cemu ti pricas? Odgovornost ide sa pravima? Ti bi pravo da batinaš decu svaki dan pa tek onda prihvatas odgovornost ako nesto urade!? Problem je prijatelju sto postoje roditelji koji ne posvecuju nikakvu paznju svom detetu, zato dete vaspita ulica, vaspita intrneta, vaspita reality. I baš zbog toga treba roditelj da snosi odgovornost jer nažalost kaznama teramo roditelje da vaspitaju svoje dete.

Andreja

pre 5 godina

Nekako mi se cini da je neko zaboravio da pomene da je bilo i pravih otmica i pokušaja. Pre deset dana u Žarkovu, npr. Nemojmo da na svaku prijavu gledamo kao na dečiji nestašluk, jer to nije tako. Svi primeri navedeni u tekstu se odnose na izmišljene otmice, pa bi neko mogao da pomisli da pravih nije ni bilo.

Predrag

pre 5 godina

U USA policija samo fakturiše troškove njihovog angažovanja pa kad lepo platiš dnevnice, utrošeno gorivo, amortizaciju vozila itd. onda se sledeći dobro zamisli da li mu treba takva egzibicija.

Pera85

pre 5 godina

Gospodjo iz udruzenja Roditelj, ne moze skola da ti vaspitava dete umesto tebe! Naucite decu da postuju nastavnike i profesore, pa tek onda gledajte kako da poboljsate odnos sa skolom u vezi svega. Jer kada neka skola kaze roditeljima da je dete ovakvo ili onakvo prvo se krivi skola sto je ono takvo i sledi "on je samo dete" i "on je dobro dete, ne znam sta mu je".
Roditelji, vi ste jedini odgovorni za svoju decu! Vi i niko drugi! Vi ste odgovorni za njihovo ponasanje u skoli jer su ona ogledalo vas i vaseg vaspitanja.
Da je roditeljima potrebna pomoc, jeste, ali isto moraju da shvate da postoji problem za koji nije kriv Vucic, rijaliti, predhodna vlast, Pera, Mika, Zika nego samo i iskljucivo vi

tehničar

pre 5 godina

davno aam imap 10 godina... ali, koliko se sećam, niko od mojih vrpnjaka nije bežao iz škole i sigurno niko nije izmišljao priču da su pokušali da ga otmu.

da li je samo meni ovo čudno ili sam nešto propustio?

a što se kažnjavanja tiče, slažem se sa svima koji predlažu naplatu troškova samo što bih taj uznos pomnožio sa 3.

e da, svima koji brane roditelje i upiru prstom i NVO, školu, neroditelje,... ako vaše dete napravi neku ovakvu glupost, krivi ste isključivo vi i samo vi.

NBGD

pre 5 godina

Onog trenutka kada ste deci dali prava automatski ste roditeljima oduzeli. Svaki roditelj bi po meni trebao da snosi odgovornost za svoje dete i da se roditelji kaznjavaju novcano kao u nekim zemljama,ali kod nas se uvek krivi neko drugi. Roditeljima krivi nastavnici,nastavnicima drzava,drzavi roditelji i sve tako u krug.

r

pre 5 godina

Za pocetak, sniziti hitno uzrasnu granicu krivične odgovornosti maloletnika, sa 14 na 12 god. I u mnogim drugim zemljama je ona niza, nego kod nas. Ta granica je od pre ko zna koliko godina. Deca danas pre ulaze u rizična ponasanja nego pre 30 god. Roditelj jeste odgovoran, ali se samo njegovim kažnjavanjem nista nece postići. I naravno ojačati institucije za podršku porodici, centri za soc. rad, ovakvi kakvi su, nista ne mogu.

Nikola

pre 5 godina

Roditelji su krivi jer se osećaju nesigurno, jel tako!? Baš me čudi... Uopšte nema kriminala. Pa šta vi mislite da je narod glup, zašto ne istražite i objavite pravu statistiku koliko dece zaista nestane nego je krijete...

max

pre 5 godina

odgovorni roditelji a kad poraste kad sazna za sebe i deca jer kad znaju druge da maltretiraju u skolama neka odgovaraju a ne da stvarsmo imbecile i neodgovorne gradske lutalice...pa onda sta ce .dete je..