Četvrtak, 11.10.2018.

19:25

"Carigrad legalizuje raskol, ruši jedinstvo pravoslavlja"

Carigradska patrijaršija saopštila je da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Izvor: Tanjug

"Carigrad legalizuje raskol, ruši jedinstvo pravoslavlja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

@(sahalin, 12. oktobar 2018 10:05)

Незнање нас дефинитивно убија! Не знам откуд толика воља за лупетањем о нечему о чему немате појма!??
Укупно је било 7 васељенских сабора! Последњи је био у Никеји 787 године, а ни на једном није расправљано у Румунији, нити било чијој аутокефалности.
А што се тиче Украјине, она има митрополију која јесте под РПЦ, али је ПОТПУНО НЕЗАВИСНА од РПЦ и то јој је дала РПЦ, као тзв.мајка црква. Једино што нема статус патријаршије, а то нема никакве везе. Границе аутокефалних цркава, немају везе са државним границама и то није државно питање, јер су цркве одвојене од државе. Независну УПЦ желе да створе политичари који везе немају са вером. Исто као и у ЦГ и МКД. УПЦ желе да формирају рашчињени свештеници РПЦ и не желе да је створе од тренутне Украјинске митрополије. Такође, постоје три струје унутар тих који желе независност, а има их укуоно око 3.000 (шака јада), међутим васељенски патријарх (који је под утицајем папе и запада) свесно жели да направи раскол у православној цркви. Двојица руских рашчињених митрополита које је он примио, послати су у Америку и Канаду на школовање. Сад, по повратку, шаље њих двојицу у Украјину да извиде ситуацију и донесу одлуку! Иначе, тзв.акт који помиње, из 1686.г. уопште НЕ постоји! Васељенски патријатх не може да да аутокефалност!!!

PAOK

pre 5 godina

carigrad su grci. grci su veoma pogan narod
(petar, 11. oktobar 2018 23:25)

Koji Grci u Konstantinopolju(Carigradu)?I sama Grcka crkva se sukobljava sa patrijarhom u Konstantinopolju.Grka tamo vise skoro da nema posle egzodusa i razmene stanovnika.Ako jedan Grk ne valja onda su svi Grci pogani?Gde su bili ostali 1999 godine?Samo su Grci dosli u Beograd da pokazu neku solidarnost.

sahalin

pre 5 godina

Nije ovo srednji vek kada je Carigrad davao ili oduzimao autokefalnost drugim crkvama. Rumunska pravoslavna crkva je najmlađa od svih pravoslavnih Crkava.Njoj je autonomija potvrđena u 19-om veku na Vaseljenskom saboru,kada su tu odluku podržale sve ostale priznate crkve. A nakom Prvog svetskog rata joj je priznato pravo da se uzdigne na nivo patrijaršije opet na Vaseljenskom saboru,uz saglasnost svih članica.Dakle to je postala praksa u zadnjih 200 godina i ne vidim zašto bi neko to prekršio,osim ako ne želi raskol u pravoslavnim svetu i među pravoslavnim crkvama?Ako se ova odluka ne povuče verujem da će uskoro Vaseljenski patrijarh uz sebe imati samo raskolničke crkve.

Brkajlo

pre 5 godina

Ovo je toliko komplikovano pitanje o kojem bi se dalo do u nedogled raspravljati i verovatno ne bismo mogli do prave ideje doći, ali je činjenica da se i Pravoslavlje ispolitizovalo i da se dalje rasparčava što svakako ne donosi snagu.. Povrh svega, moj je utisak teskoba na pomen pada bilo kog Rima.. iako su svi sledeći bili mahom instrumenti, onaj prvi, pravi, je ipak najveća država i imperija koji su ikada postojali. I on takav je prihvatio Hrišćanstvo, ali eto šta je ljudski rod od plemenite ideje napravio (jedan od nebrojeno primera...).
Kada bi samo i oni koji propovedaju religiju, izbegli onaj najgori smrtni greh, gordost, ne bi bilo problema iz naslova a ni mnogih drugih. Lako je propovedati drugima da se ne vode svojim iskonskim nagonima i emocijama, ali to sebi nametnuti mnogo je teže i neopipljivije.

Pravda za haš

pre 5 godina

Pa dobro, šta i ako ga sruši? Jedinstvo pravoslavlja pre svega ruše sveštenici svojom halapljivošću i bahatošću. Svaka čast izuzetcima.

Giovanni

pre 5 godina

Hriscanstvo se toliko podelilo da to boli, zasto mora istocna i zapadna, katolici i protestanti i milion varijacija na temu u zapadnoj crkvi, zasto istocne moraju da budu podeljene po teritorijalnom principu (jedna zemlja jedna crkva, jedan patrijarh). Kao postuju se i „jedno su“ a ne bi imale nikakav problem ni da zarate, sve sa svima (ne samo istok i zapad nego i istok medju sobom - sto se desava i zapad isto tako). Hrist je jedan, ovo su sve varijacije na temu jer mocnicima tako odgovara „nas je Hrist bolji od njihovog“. Ujedinjenje svih hriscanskih crkvi na svetu, nikakve podele vise!

Ајде@

pre 5 godina

(Trampe Srbine, 11. oktobar 2018 23:17)

Охридска Архиепископија "македонског" народа!?!
***
Иди то кажи Грцима или Византицима којих можда још има, али можда! Или још боље Србима са тих простора.
Немаш појма човече шта причаш!

nevski

pre 5 godina

@VUK
Sveti Dimitrije je ličnost koja je postojala i živeo je krajem III veka,tako da je Solunska crkva njemu posvećena teško mogla biti iz prvog veka....
dalje,Ohridska arhiepiskopija veze s Makedoncima nema,to je arhiepiskopija koju je osnovalo Romejsko carstvo...ima još nepreciznosti,no nema se vremena...

ciganin

pre 5 godina

i strašno glupo je što u sve pravoslavne crkve ulazis besplatno,u italiji ima sve da platiš,zvonik,katedralu,može i oproštaj grehova,to je pravi biznis.
jedino u crkvu svetog petra možeš džabe,ali levo i desno se plaća.

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Jurisdikcija ili vlast... jel to to znači? E gospodo i ja imam jurisdikciju nad svojom crkvom! Imam svog boga u kog verujem i ličnu crkvu u svojoj glavi, i nemam potrebe da tražim od bilo koga dozvolu i priznanje. Priznanje da se molim kome ja hoću...? Ne pada mi napamet.
Inače crkva je duhovna tvorevina i ne može biti ničije vlasništvo , niti bilo ko može da polaže pravo na ekskluzivnost u veri.

ciganin

pre 5 godina

zašto hrvati nemaju svoju crkvu već priznaju nekog argentinca ,(kolumbijca) za glavnog?
pravda za hrvate.
i špance,portugalce,itd...
p.s. juče sam bio u vatikanu,platio 19 evra i čekao 3 sata na ulaz.

In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti

pre 5 godina

@VUK
Sticajem slučajnosti čovek koji je omogućio ''Milanski edikt'' 313 godine je rođen u Nišu (Naisus) poznat kao imperator Konstantin I pod čijim pokroviteljetvom je održan I Vaseljenski sabor u Nikeji 325. Zaključci sa tog sabora su osnova hrišćanske vere a latinski zvaničan jezik službe. Katolicizam kao pokret nastaje tek 21.04.753 godine i uglavnom je pod nemačkim uticajem.

gdv

pre 5 godina

Umesto da se ujedinjuje te, vi se cepate! Papa, zapad, NATO like this!
(E super ste sad, 11. oktobar 2018 20:44)

Zasto bi se ujedinjavao sa nekim ko vrsi anschluss na tvojoj teritoriji?!
Da ne zavoravimo 7miliona Ukrainaca koji su pomrli za vreme Golodomor-a!

Nebitan

pre 5 godina

Većina ukrajinaca se deklarira samo kao "pravoslavci" bez ikakvog predznaka, upravo oni čine većinu između 20% i 40%. Onda ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata, ukrajinska pravoslavna crkva kievskog patrijarhata, i ukrajinska autofekalna pravoslavna crkva.
Postoci variraju iz godine u godine, cilj je svih navedih crkvava da steknu legitimitet i monopol.Također postoje brojne crkve koje su pretvorene u muzeje, jer se nije mogla odrediti tko ima pravo na upravljanje.
Također treba navesti i grkokatoličku crkvu (priznaju Papu, i njeguju istočni obred)
Ukrajini je u tijeku homogenizacija društva, kako na vjerskom, tako i na jezičnom planu.

Trampe Srbine

pre 5 godina

Za ovog sto napisa da su komunisti napravili makedonsku crkvu podatak da je ohridska arhieparhija imala status autokefalne crkve u Osmanskom Carstvu, a rukovodeća mesta imale su uglavnom duhovne ličnosti makedonske narodnosti. Zbog finansijskih teškoća, jer je Carigrad potplacivao Osmanlije da joj nametaju velike poreze, i pohlepe carigradske patrijaršije, autokefalnost ohridske arhiepiskopije ukinuta je 1767. i ona je pripojena carigradskoj patrijaršiji.

reci i dela

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
(VUK, 11. oktobar 2018 20:37)

Solun je bio srpski grad. O tome govore istorijske cinjenice. Doduse, ne uce se u skolskom programu.

Jos nesto. Solun od reci so(l) jer je dobijana so iz morske vode, Makedonija jer se tu gajio mak. A posto na grckom jeziku Solun(Tesaloniki) i Makedonija nemaju nikakvo znacenje lako se moze pretpostaviti kako stvari stoje...

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
(VUK, 11. oktobar 2018 20:37)
Mogao bi za početak da se informišeš koji se jezik govorio u Solunu pre 2000 godina,a ako hoćeš još dalje u istoriju nađi odgovor sa kojeg je jezika Pizistrat preveo "Ilijadu (ne Trojadu) i Odiseju"na starogrčki jezik ako se zna da su Heleni-Grci tek u 9 veku stare ere doselili na Atiku tj 300 godina posle dvoboja Ahila i Hektora.Kamen ne laže.

BLuka

pre 5 godina

Brkate neke pojmove...niko nije protiv moguce "ukrajinske pravoslavne crkve", tako nesto vec postoji,sporan je nacin kako je to uradjeno...bukvalno otimanje jurizdikcije,presedan koji vodi papstvu a Vartolomej na to nema nikakvo pravo.

Komša

pre 5 godina

@ne može poštenije
UPC postoji i deo je RPC ( ta koju pominješ kao istorijsku).
Reč je o raskolnicima koji su se odvojiili od UPC i proglasili sebe za Crkvu - kao Artemije kada bi se proglasio za patrijarha SPC.
I još nešto,mnogo,mnogo bitnije - Carigradski Patrijarh nije Papa.
On hoce ali ne može.
Hoće to od vremena velike šizme jer je ,stavljajući se na čelo crkve i kritikujući Papu u stvari pokušao isto što i on.Tada je pružio otpor prvi Aleksandrijski patrojarh ali i svi vernici pa se nekao provukao kao "prvi medju jednakima".
Od tada,svaki Carigradski pateijarh pokušava isto koliko.mu prilike dozvoljavaju.
Nema smisla ,nerazumno jedozvoliti mu - bolje onda da svi prozmamo Papu nego da imamo dvojcu "nepogrešivih".
To je mnogo nitnije od rusko- ukrajinskih nesuglasica - alo mu se dozvoli ,to je kraj Prsvoslavlja.

papa

pre 5 godina

@Langus Ниједна православна црква није национална,чак ни српска.У јурисдикцију Александријског патријарха на пример не спада само Египат,као што у домен Васељенског не спада само простор на коме живе Грци.Ако ћемо по том националном принципу онда први Вартоломеј треба да призна Турску православну цркву и да се самораспусти.

Voo Doo Instalater

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji !
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja.
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika !
Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)

Taksi odmah. Zadnji let za Moskvu je u 00:50. Stići ćeš knap. Kartu kupi u avionu. I ne vraćaj se više.

Pokupi usput i ovog dole što je utripovao da Pravoslavlje postoji 2000 godina da ide sa tobom.

Rdp

pre 5 godina

Ni tzv. crnogorska ni makedonska pravoslavna crkva nemaju nikakve veze sa ovom odlukom, niti će njihov status na bilo koji način biti potvrdjen (naročito crnogorske koja praktično ni ne postoji). Osim toga crkve su organizovane po pomesnom a ne nacionalnom principu (mada tako često zvuci), a postoji procedura kako se samostalnost dobija. Ovom odlukom Ukrajinska pravoslavna crkva je vracena pod okrilje Vaseljenske patrijaršije, koja nije isto sto i Grcka crkva. Odavno već postoji sukob između nje i ruske crkve za primat u svetu a ovo je prosto kulminacija.
A zašto se nas to tiče? Jer će SPC morati da se opredeli za koju je stranu, sto će izabrati sukobe u samoj crkvi a možda i razdor. A i da ga izbegnemo, od nekoga ćemo da stradamo.

Tarmi

pre 5 godina

Šta se ovde dešava? Godfather je odlučio da jedan prodavac magle više ne radi pod komandom drugog prodavca magle, a ovom odlukom najviše su pogođeni domaći zavisnici od domaćeg prodavca magle. Ništa mi nije jasno...

ne može poštenije

pre 5 godina

Kijevska patrijaršija je bila bez Moskve 800 godina a pod Moskvim oko 300.
Kijevska je starija od Moskovske nekoliko stotina godina.
Ukrajinska PC je najstarija pravoslavna crkva u Slavena.
Narod od preko 50 mil. stanovnika plus respektabilna istorija državna i crkvena plus nekorektan odnos Rusije prema Ukrajini, logično da je Vaseljensk patrijarh ovako odlučio jer je to jedino ispravna odluka.

glupi zmaj

pre 5 godina

"Srbi se bune"itaj kao SPC ee bunimposto za Ukrajinom slede CG i ova drzava cihecwe im precizno jos uvek ne zna, a to znaci gubitak poseda i novca!

Langus

pre 5 godina

(sah 88, 11. oktobar 2018 20:08)
Zasto ova odluka unistava pravoslavlje???
Ukrajinci su narod i nisu Rusi, pa prema tome normalno imaju pravo na svoju crkvu jednako kao i Srbi i trebali bi da je imaju vec odavno. Po tvojoj logici onda i Srbi ne bi trebali imati svoju crkvu i trebali bi pripadati Ruskoj crkvi jer Srpska crkva onda isto unistava pravoslavlje. Gdje je tu logika?

Zoki

pre 5 godina

Kao prvo, ne treba mešati Grke u sve ovo, ovo je odluka iz Carigrada sa kojim i Grčka (Atinska) arhiepiskopija često ima sukobe. Kao drugo, ovakva formulacija je veoma opasna jer bi istom logikom Carigrad mogao retroaktivno da povlači i druge odluke iz prošlosti. Npr. da povuče odluku o autokefalnosti SPC. Kao treće, ako Carigrad ne želi da bude samo prvi među jednakima, nego pretenduje na neku vlast iznad toga - onda imamo već jednog papu u Rimu i drugi nam ne treba. Unijatske crkve zadržavaju sve svoje obrede, samo pominju papu.

sah 88

pre 5 godina

Dve hiljade godina pokušavali su ovo da urad bezuspešno, bar do sada. Mada vidimo da je novi svetski poredak, poredak materijalnog na pragu da uspe, da podeli,razori i uništi pravoslavlje. Pamet u glavu braćo vernici, a jedino što raduje što su naše Vladike velikom većinom na strani pravde i Ruske crkve!

E39

pre 5 godina

U ovom najdelikatnijem momentu izmedju rusa i ukrajinaca, umesto da ih miri, ovaj ih deli.
(brt, 11. oktobar 2018 20:09)
Kako da ih miri, bilo je ili ovo ili da ostanu pod ruskom crkvom. A to drugo nije "mir".

Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)
Sta uz Moskvu kad je SPC nezavisna od Moskve?


Zasto bi iko hteo da bude pod patronatom neke druge crkve/patrijarsije tj. zasto bi neka drzava imala autokefalnu crkvu a druga ne.
Ili svi jednaki ili svi pod jednu (naravno carigradsku, ne rusku), kao katolici.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji ! 
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja. 
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika ! 
Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)
Tebi vrhovni poglavar moze da bude drug "Sveti" Staljin ili drug " Sveti" Putin, to je vasa vera- komunizam, batali se ti hriscanstva, pravolslavlja i vere uopste...

VUK

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 5 godina

Dobra stara braca Grci. Nisu se promenili 3000 godina. Sve za kintu. Bilo jednom nekad jedno pravoslavlje...
(kamikaza, 11. oktobar 2018 19:53)
Rece pripadnik naroda koji su najveci vernici i pravoslavci na Svetu- od Tita, preko Milosevica do Dacica i Vucica!!! hahaha

Lala

pre 5 godina

Ovo uvlacenje ruljama polako prerasta u histeriju, pozeleo bih srbima da pozive samo 10 godina pod rusima pa da vidim da li bi i onda lizali njihova dupeta.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

"Pink i Informer" Srbi u čudu...pa zar su Ukrajinci pravoslavci ??? ...nisu grko-katolici ??? Pa, oni su veći pravoslavci od Rusa, iako su bili pod velikim uticajem i pritiscima Poljaka i Litvanaca kroz istoriju ostali su 97% pravoslavci,nestvarno je koliko ljudi pojma nema ništa o Ukrajincima, a komentarišu ih ko su, šta su, kakvi su

ola

pre 5 godina

Toooo.To treba stati na put hegemoniji ruske pravoslavne crkve.Sledece dati autokefalnost makedonskoj pravoslavnoj crkvi.
(Kremljinski Cirkus, 11. oktobar 2018 tako je dati autokefalnost crkvi koju je napravila komunisticka partija.

sah 88

pre 5 godina

Pare buše gde burgija neće, odlično rečeno. Dve hiljade godina su pokušavali da podele i unište pravoslavlje i nusu uspeli, bar do sada. Ovo je najozbiljniji raskol u pravoslavlju kroz celu istoriju, i moze dovesti do unistenja, što je cilj materijalista, tajnih truštava i evolucionista. A još kada Amerika ovo zdušno podržava onda je očito i jasno šta pokušava novi svetski poredak!

sankar

pre 5 godina

Autokefalnost sada zatražiti i za Crnogorsku i Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Znači po državama kako je i započela autokefalnost.
Teško je sada biti u koži vladika SPC a .
Brača Grci ili brača Rusi na koju stranu.

Svetosavac

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji !
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja.
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika !
Uz Moskvu do sudnjeg dana !

ironija

pre 5 godina

Srbi se bune zato što je Ukrajina dobila svoju samostalnu crkvu?nisu se bunili kada su je oni dobili a pre toga bili pod Grcima i Rusima?Ako ne treba Ukrajina da ima svoju nezavisnu crkvu onda ne treba ni Srbija.Prosto.Malo morala valja imati,a ne kako vetar dune.

Laki

pre 5 godina

Veoma neozbiljna odluka carigradske patrijarsije i nazalost doneta pod politickim pritiskom! Umesto da se u vreme bratoubliackog rata u Donbasu, Carigrad ukljuci kao treca strana i mirotvorac izmedju dva bratska naroda, oni jos "potpiruju vatru" i dodatno zavadjuju dve strane kojima je potreban mir!Ja smatram da ukrajinska pravoslavna crkva treba da ima odredjen stepen autonomije u odnosu na rusku patrijarsiju, ali zasto sada!? Zasto u ovom napetom trenutnu!? Iskreno verujem da ovo nece dovesti do nekog novog raskola medju hriscanima, ali sve nazalost vodi ka tome... Sve sto se desi ide na obraz Carigradu!

Ivan

pre 5 godina

Ode prvi medju jednakima. Imamo divnu priliku da budemo zivi tokom korenitih promena u hriscsnskim crkvama koje ce uslediti. Zamislite kada citate o tome kako se crkva menjala/rasparcavala u istorijskim knjigama, a sada cete biti prisutni tokom tih procesa.

mrgud

pre 5 godina

Невероватно глуп потез који нема никакав утисак осим класичне политичке провокације.

papa

pre 5 godina

Ако Српска православна црква настави са политиком "седења на две столице", престаћу да се сматрам верником те цркве.Уколико се настави са спомињањем јеретика Вартоломеја на богослужењима, то ће значити да прихватају папизам и да дају право једном човеку да буде "изнад" других.Такође ако се буде догодило да дотични горе поменути,призна по истом принципу МПЦ,ЦПЦ сами ће бити криви.Мислим да ће ипак надвладати инстинкт путовања у Грчку и школовање од приципа вере и саборности(коју овим својим актом Вартоломеј крши и отпада од цркве).

Lala

pre 5 godina

Ovo uvlacenje ruljama polako prerasta u histeriju, pozeleo bih srbima da pozive samo 10 godina pod rusima pa da vidim da li bi i onda lizali njihova dupeta.

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

"Pink i Informer" Srbi u čudu...pa zar su Ukrajinci pravoslavci ??? ...nisu grko-katolici ??? Pa, oni su veći pravoslavci od Rusa, iako su bili pod velikim uticajem i pritiscima Poljaka i Litvanaca kroz istoriju ostali su 97% pravoslavci,nestvarno je koliko ljudi pojma nema ništa o Ukrajincima, a komentarišu ih ko su, šta su, kakvi su

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 5 godina

Dobra stara braca Grci. Nisu se promenili 3000 godina. Sve za kintu. Bilo jednom nekad jedno pravoslavlje...
(kamikaza, 11. oktobar 2018 19:53)
Rece pripadnik naroda koji su najveci vernici i pravoslavci na Svetu- od Tita, preko Milosevica do Dacica i Vucica!!! hahaha

VUK

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje

ironija

pre 5 godina

Srbi se bune zato što je Ukrajina dobila svoju samostalnu crkvu?nisu se bunili kada su je oni dobili a pre toga bili pod Grcima i Rusima?Ako ne treba Ukrajina da ima svoju nezavisnu crkvu onda ne treba ni Srbija.Prosto.Malo morala valja imati,a ne kako vetar dune.

ne može poštenije

pre 5 godina

Kijevska patrijaršija je bila bez Moskve 800 godina a pod Moskvim oko 300.
Kijevska je starija od Moskovske nekoliko stotina godina.
Ukrajinska PC je najstarija pravoslavna crkva u Slavena.
Narod od preko 50 mil. stanovnika plus respektabilna istorija državna i crkvena plus nekorektan odnos Rusije prema Ukrajini, logično da je Vaseljensk patrijarh ovako odlučio jer je to jedino ispravna odluka.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji ! 
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja. 
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika ! 
Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)
Tebi vrhovni poglavar moze da bude drug "Sveti" Staljin ili drug " Sveti" Putin, to je vasa vera- komunizam, batali se ti hriscanstva, pravolslavlja i vere uopste...

Svetosavac

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji !
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja.
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika !
Uz Moskvu do sudnjeg dana !

sah 88

pre 5 godina

Dve hiljade godina pokušavali su ovo da urad bezuspešno, bar do sada. Mada vidimo da je novi svetski poredak, poredak materijalnog na pragu da uspe, da podeli,razori i uništi pravoslavlje. Pamet u glavu braćo vernici, a jedino što raduje što su naše Vladike velikom većinom na strani pravde i Ruske crkve!

Langus

pre 5 godina

(sah 88, 11. oktobar 2018 20:08)
Zasto ova odluka unistava pravoslavlje???
Ukrajinci su narod i nisu Rusi, pa prema tome normalno imaju pravo na svoju crkvu jednako kao i Srbi i trebali bi da je imaju vec odavno. Po tvojoj logici onda i Srbi ne bi trebali imati svoju crkvu i trebali bi pripadati Ruskoj crkvi jer Srpska crkva onda isto unistava pravoslavlje. Gdje je tu logika?

E39

pre 5 godina

U ovom najdelikatnijem momentu izmedju rusa i ukrajinaca, umesto da ih miri, ovaj ih deli.
(brt, 11. oktobar 2018 20:09)
Kako da ih miri, bilo je ili ovo ili da ostanu pod ruskom crkvom. A to drugo nije "mir".

Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)
Sta uz Moskvu kad je SPC nezavisna od Moskve?


Zasto bi iko hteo da bude pod patronatom neke druge crkve/patrijarsije tj. zasto bi neka drzava imala autokefalnu crkvu a druga ne.
Ili svi jednaki ili svi pod jednu (naravno carigradsku, ne rusku), kao katolici.

mrgud

pre 5 godina

Невероватно глуп потез који нема никакав утисак осим класичне политичке провокације.

sah 88

pre 5 godina

Pare buše gde burgija neće, odlično rečeno. Dve hiljade godina su pokušavali da podele i unište pravoslavlje i nusu uspeli, bar do sada. Ovo je najozbiljniji raskol u pravoslavlju kroz celu istoriju, i moze dovesti do unistenja, što je cilj materijalista, tajnih truštava i evolucionista. A još kada Amerika ovo zdušno podržava onda je očito i jasno šta pokušava novi svetski poredak!

Voo Doo Instalater

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji !
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja.
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika !
Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)

Taksi odmah. Zadnji let za Moskvu je u 00:50. Stići ćeš knap. Kartu kupi u avionu. I ne vraćaj se više.

Pokupi usput i ovog dole što je utripovao da Pravoslavlje postoji 2000 godina da ide sa tobom.

Zoki

pre 5 godina

Kao prvo, ne treba mešati Grke u sve ovo, ovo je odluka iz Carigrada sa kojim i Grčka (Atinska) arhiepiskopija često ima sukobe. Kao drugo, ovakva formulacija je veoma opasna jer bi istom logikom Carigrad mogao retroaktivno da povlači i druge odluke iz prošlosti. Npr. da povuče odluku o autokefalnosti SPC. Kao treće, ako Carigrad ne želi da bude samo prvi među jednakima, nego pretenduje na neku vlast iznad toga - onda imamo već jednog papu u Rimu i drugi nam ne treba. Unijatske crkve zadržavaju sve svoje obrede, samo pominju papu.

Laki

pre 5 godina

Veoma neozbiljna odluka carigradske patrijarsije i nazalost doneta pod politickim pritiskom! Umesto da se u vreme bratoubliackog rata u Donbasu, Carigrad ukljuci kao treca strana i mirotvorac izmedju dva bratska naroda, oni jos "potpiruju vatru" i dodatno zavadjuju dve strane kojima je potreban mir!Ja smatram da ukrajinska pravoslavna crkva treba da ima odredjen stepen autonomije u odnosu na rusku patrijarsiju, ali zasto sada!? Zasto u ovom napetom trenutnu!? Iskreno verujem da ovo nece dovesti do nekog novog raskola medju hriscanima, ali sve nazalost vodi ka tome... Sve sto se desi ide na obraz Carigradu!

sankar

pre 5 godina

Autokefalnost sada zatražiti i za Crnogorsku i Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Znači po državama kako je i započela autokefalnost.
Teško je sada biti u koži vladika SPC a .
Brača Grci ili brača Rusi na koju stranu.

Ivan

pre 5 godina

Ode prvi medju jednakima. Imamo divnu priliku da budemo zivi tokom korenitih promena u hriscsnskim crkvama koje ce uslediti. Zamislite kada citate o tome kako se crkva menjala/rasparcavala u istorijskim knjigama, a sada cete biti prisutni tokom tih procesa.

Tarmi

pre 5 godina

Šta se ovde dešava? Godfather je odlučio da jedan prodavac magle više ne radi pod komandom drugog prodavca magle, a ovom odlukom najviše su pogođeni domaći zavisnici od domaćeg prodavca magle. Ništa mi nije jasno...

papa

pre 5 godina

Ако Српска православна црква настави са политиком "седења на две столице", престаћу да се сматрам верником те цркве.Уколико се настави са спомињањем јеретика Вартоломеја на богослужењима, то ће значити да прихватају папизам и да дају право једном човеку да буде "изнад" других.Такође ако се буде догодило да дотични горе поменути,призна по истом принципу МПЦ,ЦПЦ сами ће бити криви.Мислим да ће ипак надвладати инстинкт путовања у Грчку и школовање од приципа вере и саборности(коју овим својим актом Вартоломеј крши и отпада од цркве).

ola

pre 5 godina

Toooo.To treba stati na put hegemoniji ruske pravoslavne crkve.Sledece dati autokefalnost makedonskoj pravoslavnoj crkvi.
(Kremljinski Cirkus, 11. oktobar 2018 tako je dati autokefalnost crkvi koju je napravila komunisticka partija.

BLuka

pre 5 godina

Brkate neke pojmove...niko nije protiv moguce "ukrajinske pravoslavne crkve", tako nesto vec postoji,sporan je nacin kako je to uradjeno...bukvalno otimanje jurizdikcije,presedan koji vodi papstvu a Vartolomej na to nema nikakvo pravo.

Trampe Srbine

pre 5 godina

Za ovog sto napisa da su komunisti napravili makedonsku crkvu podatak da je ohridska arhieparhija imala status autokefalne crkve u Osmanskom Carstvu, a rukovodeća mesta imale su uglavnom duhovne ličnosti makedonske narodnosti. Zbog finansijskih teškoća, jer je Carigrad potplacivao Osmanlije da joj nametaju velike poreze, i pohlepe carigradske patrijaršije, autokefalnost ohridske arhiepiskopije ukinuta je 1767. i ona je pripojena carigradskoj patrijaršiji.

papa

pre 5 godina

@Langus Ниједна православна црква није национална,чак ни српска.У јурисдикцију Александријског патријарха на пример не спада само Египат,као што у домен Васељенског не спада само простор на коме живе Грци.Ако ћемо по том националном принципу онда први Вартоломеј треба да призна Турску православну цркву и да се самораспусти.

reci i dela

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
(VUK, 11. oktobar 2018 20:37)

Solun je bio srpski grad. O tome govore istorijske cinjenice. Doduse, ne uce se u skolskom programu.

Jos nesto. Solun od reci so(l) jer je dobijana so iz morske vode, Makedonija jer se tu gajio mak. A posto na grckom jeziku Solun(Tesaloniki) i Makedonija nemaju nikakvo znacenje lako se moze pretpostaviti kako stvari stoje...

glupi zmaj

pre 5 godina

"Srbi se bune"itaj kao SPC ee bunimposto za Ukrajinom slede CG i ova drzava cihecwe im precizno jos uvek ne zna, a to znaci gubitak poseda i novca!

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
(VUK, 11. oktobar 2018 20:37)
Mogao bi za početak da se informišeš koji se jezik govorio u Solunu pre 2000 godina,a ako hoćeš još dalje u istoriju nađi odgovor sa kojeg je jezika Pizistrat preveo "Ilijadu (ne Trojadu) i Odiseju"na starogrčki jezik ako se zna da su Heleni-Grci tek u 9 veku stare ere doselili na Atiku tj 300 godina posle dvoboja Ahila i Hektora.Kamen ne laže.

Rdp

pre 5 godina

Ni tzv. crnogorska ni makedonska pravoslavna crkva nemaju nikakve veze sa ovom odlukom, niti će njihov status na bilo koji način biti potvrdjen (naročito crnogorske koja praktično ni ne postoji). Osim toga crkve su organizovane po pomesnom a ne nacionalnom principu (mada tako često zvuci), a postoji procedura kako se samostalnost dobija. Ovom odlukom Ukrajinska pravoslavna crkva je vracena pod okrilje Vaseljenske patrijaršije, koja nije isto sto i Grcka crkva. Odavno već postoji sukob između nje i ruske crkve za primat u svetu a ovo je prosto kulminacija.
A zašto se nas to tiče? Jer će SPC morati da se opredeli za koju je stranu, sto će izabrati sukobe u samoj crkvi a možda i razdor. A i da ga izbegnemo, od nekoga ćemo da stradamo.

Komša

pre 5 godina

@ne može poštenije
UPC postoji i deo je RPC ( ta koju pominješ kao istorijsku).
Reč je o raskolnicima koji su se odvojiili od UPC i proglasili sebe za Crkvu - kao Artemije kada bi se proglasio za patrijarha SPC.
I još nešto,mnogo,mnogo bitnije - Carigradski Patrijarh nije Papa.
On hoce ali ne može.
Hoće to od vremena velike šizme jer je ,stavljajući se na čelo crkve i kritikujući Papu u stvari pokušao isto što i on.Tada je pružio otpor prvi Aleksandrijski patrojarh ali i svi vernici pa se nekao provukao kao "prvi medju jednakima".
Od tada,svaki Carigradski pateijarh pokušava isto koliko.mu prilike dozvoljavaju.
Nema smisla ,nerazumno jedozvoliti mu - bolje onda da svi prozmamo Papu nego da imamo dvojcu "nepogrešivih".
To je mnogo nitnije od rusko- ukrajinskih nesuglasica - alo mu se dozvoli ,to je kraj Prsvoslavlja.

ciganin

pre 5 godina

zašto hrvati nemaju svoju crkvu već priznaju nekog argentinca ,(kolumbijca) za glavnog?
pravda za hrvate.
i špance,portugalce,itd...
p.s. juče sam bio u vatikanu,platio 19 evra i čekao 3 sata na ulaz.

Pravda za haš

pre 5 godina

Pa dobro, šta i ako ga sruši? Jedinstvo pravoslavlja pre svega ruše sveštenici svojom halapljivošću i bahatošću. Svaka čast izuzetcima.

gdv

pre 5 godina

Umesto da se ujedinjuje te, vi se cepate! Papa, zapad, NATO like this!
(E super ste sad, 11. oktobar 2018 20:44)

Zasto bi se ujedinjavao sa nekim ko vrsi anschluss na tvojoj teritoriji?!
Da ne zavoravimo 7miliona Ukrainaca koji su pomrli za vreme Golodomor-a!

PAOK

pre 5 godina

carigrad su grci. grci su veoma pogan narod
(petar, 11. oktobar 2018 23:25)

Koji Grci u Konstantinopolju(Carigradu)?I sama Grcka crkva se sukobljava sa patrijarhom u Konstantinopolju.Grka tamo vise skoro da nema posle egzodusa i razmene stanovnika.Ako jedan Grk ne valja onda su svi Grci pogani?Gde su bili ostali 1999 godine?Samo su Grci dosli u Beograd da pokazu neku solidarnost.

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

@(sahalin, 12. oktobar 2018 10:05)

Незнање нас дефинитивно убија! Не знам откуд толика воља за лупетањем о нечему о чему немате појма!??
Укупно је било 7 васељенских сабора! Последњи је био у Никеји 787 године, а ни на једном није расправљано у Румунији, нити било чијој аутокефалности.
А што се тиче Украјине, она има митрополију која јесте под РПЦ, али је ПОТПУНО НЕЗАВИСНА од РПЦ и то јој је дала РПЦ, као тзв.мајка црква. Једино што нема статус патријаршије, а то нема никакве везе. Границе аутокефалних цркава, немају везе са државним границама и то није државно питање, јер су цркве одвојене од државе. Независну УПЦ желе да створе политичари који везе немају са вером. Исто као и у ЦГ и МКД. УПЦ желе да формирају рашчињени свештеници РПЦ и не желе да је створе од тренутне Украјинске митрополије. Такође, постоје три струје унутар тих који желе независност, а има их укуоно око 3.000 (шака јада), међутим васељенски патријарх (који је под утицајем папе и запада) свесно жели да направи раскол у православној цркви. Двојица руских рашчињених митрополита које је он примио, послати су у Америку и Канаду на школовање. Сад, по повратку, шаље њих двојицу у Украјину да извиде ситуацију и донесу одлуку! Иначе, тзв.акт који помиње, из 1686.г. уопште НЕ постоји! Васељенски патријатх не може да да аутокефалност!!!

Nebitan

pre 5 godina

Većina ukrajinaca se deklarira samo kao "pravoslavci" bez ikakvog predznaka, upravo oni čine većinu između 20% i 40%. Onda ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata, ukrajinska pravoslavna crkva kievskog patrijarhata, i ukrajinska autofekalna pravoslavna crkva.
Postoci variraju iz godine u godine, cilj je svih navedih crkvava da steknu legitimitet i monopol.Također postoje brojne crkve koje su pretvorene u muzeje, jer se nije mogla odrediti tko ima pravo na upravljanje.
Također treba navesti i grkokatoličku crkvu (priznaju Papu, i njeguju istočni obred)
Ukrajini je u tijeku homogenizacija društva, kako na vjerskom, tako i na jezičnom planu.

sahalin

pre 5 godina

Nije ovo srednji vek kada je Carigrad davao ili oduzimao autokefalnost drugim crkvama. Rumunska pravoslavna crkva je najmlađa od svih pravoslavnih Crkava.Njoj je autonomija potvrđena u 19-om veku na Vaseljenskom saboru,kada su tu odluku podržale sve ostale priznate crkve. A nakom Prvog svetskog rata joj je priznato pravo da se uzdigne na nivo patrijaršije opet na Vaseljenskom saboru,uz saglasnost svih članica.Dakle to je postala praksa u zadnjih 200 godina i ne vidim zašto bi neko to prekršio,osim ako ne želi raskol u pravoslavnim svetu i među pravoslavnim crkvama?Ako se ova odluka ne povuče verujem da će uskoro Vaseljenski patrijarh uz sebe imati samo raskolničke crkve.

Giovanni

pre 5 godina

Hriscanstvo se toliko podelilo da to boli, zasto mora istocna i zapadna, katolici i protestanti i milion varijacija na temu u zapadnoj crkvi, zasto istocne moraju da budu podeljene po teritorijalnom principu (jedna zemlja jedna crkva, jedan patrijarh). Kao postuju se i „jedno su“ a ne bi imale nikakav problem ni da zarate, sve sa svima (ne samo istok i zapad nego i istok medju sobom - sto se desava i zapad isto tako). Hrist je jedan, ovo su sve varijacije na temu jer mocnicima tako odgovara „nas je Hrist bolji od njihovog“. Ujedinjenje svih hriscanskih crkvi na svetu, nikakve podele vise!

Brkajlo

pre 5 godina

Ovo je toliko komplikovano pitanje o kojem bi se dalo do u nedogled raspravljati i verovatno ne bismo mogli do prave ideje doći, ali je činjenica da se i Pravoslavlje ispolitizovalo i da se dalje rasparčava što svakako ne donosi snagu.. Povrh svega, moj je utisak teskoba na pomen pada bilo kog Rima.. iako su svi sledeći bili mahom instrumenti, onaj prvi, pravi, je ipak najveća država i imperija koji su ikada postojali. I on takav je prihvatio Hrišćanstvo, ali eto šta je ljudski rod od plemenite ideje napravio (jedan od nebrojeno primera...).
Kada bi samo i oni koji propovedaju religiju, izbegli onaj najgori smrtni greh, gordost, ne bi bilo problema iz naslova a ni mnogih drugih. Lako je propovedati drugima da se ne vode svojim iskonskim nagonima i emocijama, ali to sebi nametnuti mnogo je teže i neopipljivije.

nevski

pre 5 godina

@VUK
Sveti Dimitrije je ličnost koja je postojala i živeo je krajem III veka,tako da je Solunska crkva njemu posvećena teško mogla biti iz prvog veka....
dalje,Ohridska arhiepiskopija veze s Makedoncima nema,to je arhiepiskopija koju je osnovalo Romejsko carstvo...ima još nepreciznosti,no nema se vremena...

In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti

pre 5 godina

@VUK
Sticajem slučajnosti čovek koji je omogućio ''Milanski edikt'' 313 godine je rođen u Nišu (Naisus) poznat kao imperator Konstantin I pod čijim pokroviteljetvom je održan I Vaseljenski sabor u Nikeji 325. Zaključci sa tog sabora su osnova hrišćanske vere a latinski zvaničan jezik službe. Katolicizam kao pokret nastaje tek 21.04.753 godine i uglavnom je pod nemačkim uticajem.

Ајде@

pre 5 godina

(Trampe Srbine, 11. oktobar 2018 23:17)

Охридска Архиепископија "македонског" народа!?!
***
Иди то кажи Грцима или Византицима којих можда још има, али можда! Или још боље Србима са тих простора.
Немаш појма човече шта причаш!

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Jurisdikcija ili vlast... jel to to znači? E gospodo i ja imam jurisdikciju nad svojom crkvom! Imam svog boga u kog verujem i ličnu crkvu u svojoj glavi, i nemam potrebe da tražim od bilo koga dozvolu i priznanje. Priznanje da se molim kome ja hoću...? Ne pada mi napamet.
Inače crkva je duhovna tvorevina i ne može biti ničije vlasništvo , niti bilo ko može da polaže pravo na ekskluzivnost u veri.

ciganin

pre 5 godina

i strašno glupo je što u sve pravoslavne crkve ulazis besplatno,u italiji ima sve da platiš,zvonik,katedralu,može i oproštaj grehova,to je pravi biznis.
jedino u crkvu svetog petra možeš džabe,ali levo i desno se plaća.

Svetosavac

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji !
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja.
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika !
Uz Moskvu do sudnjeg dana !

sah 88

pre 5 godina

Dve hiljade godina pokušavali su ovo da urad bezuspešno, bar do sada. Mada vidimo da je novi svetski poredak, poredak materijalnog na pragu da uspe, da podeli,razori i uništi pravoslavlje. Pamet u glavu braćo vernici, a jedino što raduje što su naše Vladike velikom većinom na strani pravde i Ruske crkve!

Lala

pre 5 godina

Ovo uvlacenje ruljama polako prerasta u histeriju, pozeleo bih srbima da pozive samo 10 godina pod rusima pa da vidim da li bi i onda lizali njihova dupeta.

sah 88

pre 5 godina

Pare buše gde burgija neće, odlično rečeno. Dve hiljade godina su pokušavali da podele i unište pravoslavlje i nusu uspeli, bar do sada. Ovo je najozbiljniji raskol u pravoslavlju kroz celu istoriju, i moze dovesti do unistenja, što je cilj materijalista, tajnih truštava i evolucionista. A još kada Amerika ovo zdušno podržava onda je očito i jasno šta pokušava novi svetski poredak!

reci i dela

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
(VUK, 11. oktobar 2018 20:37)

Solun je bio srpski grad. O tome govore istorijske cinjenice. Doduse, ne uce se u skolskom programu.

Jos nesto. Solun od reci so(l) jer je dobijana so iz morske vode, Makedonija jer se tu gajio mak. A posto na grckom jeziku Solun(Tesaloniki) i Makedonija nemaju nikakvo znacenje lako se moze pretpostaviti kako stvari stoje...

ne može poštenije

pre 5 godina

Kijevska patrijaršija je bila bez Moskve 800 godina a pod Moskvim oko 300.
Kijevska je starija od Moskovske nekoliko stotina godina.
Ukrajinska PC je najstarija pravoslavna crkva u Slavena.
Narod od preko 50 mil. stanovnika plus respektabilna istorija državna i crkvena plus nekorektan odnos Rusije prema Ukrajini, logično da je Vaseljensk patrijarh ovako odlučio jer je to jedino ispravna odluka.

mrgud

pre 5 godina

Невероватно глуп потез који нема никакав утисак осим класичне политичке провокације.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji ! 
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja. 
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika ! 
Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)
Tebi vrhovni poglavar moze da bude drug "Sveti" Staljin ili drug " Sveti" Putin, to je vasa vera- komunizam, batali se ti hriscanstva, pravolslavlja i vere uopste...

ironija

pre 5 godina

Srbi se bune zato što je Ukrajina dobila svoju samostalnu crkvu?nisu se bunili kada su je oni dobili a pre toga bili pod Grcima i Rusima?Ako ne treba Ukrajina da ima svoju nezavisnu crkvu onda ne treba ni Srbija.Prosto.Malo morala valja imati,a ne kako vetar dune.

Laki

pre 5 godina

Veoma neozbiljna odluka carigradske patrijarsije i nazalost doneta pod politickim pritiskom! Umesto da se u vreme bratoubliackog rata u Donbasu, Carigrad ukljuci kao treca strana i mirotvorac izmedju dva bratska naroda, oni jos "potpiruju vatru" i dodatno zavadjuju dve strane kojima je potreban mir!Ja smatram da ukrajinska pravoslavna crkva treba da ima odredjen stepen autonomije u odnosu na rusku patrijarsiju, ali zasto sada!? Zasto u ovom napetom trenutnu!? Iskreno verujem da ovo nece dovesti do nekog novog raskola medju hriscanima, ali sve nazalost vodi ka tome... Sve sto se desi ide na obraz Carigradu!

народни херој друг Пера Катаи-Писар

pre 5 godina

"Pink i Informer" Srbi u čudu...pa zar su Ukrajinci pravoslavci ??? ...nisu grko-katolici ??? Pa, oni su veći pravoslavci od Rusa, iako su bili pod velikim uticajem i pritiscima Poljaka i Litvanaca kroz istoriju ostali su 97% pravoslavci,nestvarno je koliko ljudi pojma nema ništa o Ukrajincima, a komentarišu ih ko su, šta su, kakvi su

Langus

pre 5 godina

(sah 88, 11. oktobar 2018 20:08)
Zasto ova odluka unistava pravoslavlje???
Ukrajinci su narod i nisu Rusi, pa prema tome normalno imaju pravo na svoju crkvu jednako kao i Srbi i trebali bi da je imaju vec odavno. Po tvojoj logici onda i Srbi ne bi trebali imati svoju crkvu i trebali bi pripadati Ruskoj crkvi jer Srpska crkva onda isto unistava pravoslavlje. Gdje je tu logika?

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje
(VUK, 11. oktobar 2018 20:37)
Mogao bi za početak da se informišeš koji se jezik govorio u Solunu pre 2000 godina,a ako hoćeš još dalje u istoriju nađi odgovor sa kojeg je jezika Pizistrat preveo "Ilijadu (ne Trojadu) i Odiseju"na starogrčki jezik ako se zna da su Heleni-Grci tek u 9 veku stare ere doselili na Atiku tj 300 godina posle dvoboja Ahila i Hektora.Kamen ne laže.

sankar

pre 5 godina

Autokefalnost sada zatražiti i za Crnogorsku i Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Znači po državama kako je i započela autokefalnost.
Teško je sada biti u koži vladika SPC a .
Brača Grci ili brača Rusi na koju stranu.

VUK

pre 5 godina

Kako smo to mi i Rusi pravoslavci 2000 godina? Crkva Sv.Dimitrija u Solunu je iz prvog veka. Mi i Rusi smo u tu priču ušli 8-9 vekova kasnije.Možda bi mi trebali da učimo Grke pravoslavlju koji su od Sv.Pavla primili Hrišćanstvo ! A kako smo mi dobili autokefalnost u 11 veku ? I nije se raspalo pravoslavlje

papa

pre 5 godina

Ако Српска православна црква настави са политиком "седења на две столице", престаћу да се сматрам верником те цркве.Уколико се настави са спомињањем јеретика Вартоломеја на богослужењима, то ће значити да прихватају папизам и да дају право једном човеку да буде "изнад" других.Такође ако се буде догодило да дотични горе поменути,призна по истом принципу МПЦ,ЦПЦ сами ће бити криви.Мислим да ће ипак надвладати инстинкт путовања у Грчку и школовање од приципа вере и саборности(коју овим својим актом Вартоломеј крши и отпада од цркве).

ola

pre 5 godina

Toooo.To treba stati na put hegemoniji ruske pravoslavne crkve.Sledece dati autokefalnost makedonskoj pravoslavnoj crkvi.
(Kremljinski Cirkus, 11. oktobar 2018 tako je dati autokefalnost crkvi koju je napravila komunisticka partija.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 5 godina

Dobra stara braca Grci. Nisu se promenili 3000 godina. Sve za kintu. Bilo jednom nekad jedno pravoslavlje...
(kamikaza, 11. oktobar 2018 19:53)
Rece pripadnik naroda koji su najveci vernici i pravoslavci na Svetu- od Tita, preko Milosevica do Dacica i Vucica!!! hahaha

Voo Doo Instalater

pre 5 godina

Taj Vaseljnski vrac za mene vise ne postoji !
Sabornost pravoslavnih zemalja je ovim ugaseno, Amerika je izgurala pricu do kraja.
Bojkot svega sto dolazi od tog izdajnika !
Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)

Taksi odmah. Zadnji let za Moskvu je u 00:50. Stići ćeš knap. Kartu kupi u avionu. I ne vraćaj se više.

Pokupi usput i ovog dole što je utripovao da Pravoslavlje postoji 2000 godina da ide sa tobom.

glupi zmaj

pre 5 godina

"Srbi se bune"itaj kao SPC ee bunimposto za Ukrajinom slede CG i ova drzava cihecwe im precizno jos uvek ne zna, a to znaci gubitak poseda i novca!

E39

pre 5 godina

U ovom najdelikatnijem momentu izmedju rusa i ukrajinaca, umesto da ih miri, ovaj ih deli.
(brt, 11. oktobar 2018 20:09)
Kako da ih miri, bilo je ili ovo ili da ostanu pod ruskom crkvom. A to drugo nije "mir".

Uz Moskvu do sudnjeg dana !
(Svetosavac, 11. oktobar 2018 20:07)
Sta uz Moskvu kad je SPC nezavisna od Moskve?


Zasto bi iko hteo da bude pod patronatom neke druge crkve/patrijarsije tj. zasto bi neka drzava imala autokefalnu crkvu a druga ne.
Ili svi jednaki ili svi pod jednu (naravno carigradsku, ne rusku), kao katolici.

Trampe Srbine

pre 5 godina

Za ovog sto napisa da su komunisti napravili makedonsku crkvu podatak da je ohridska arhieparhija imala status autokefalne crkve u Osmanskom Carstvu, a rukovodeća mesta imale su uglavnom duhovne ličnosti makedonske narodnosti. Zbog finansijskih teškoća, jer je Carigrad potplacivao Osmanlije da joj nametaju velike poreze, i pohlepe carigradske patrijaršije, autokefalnost ohridske arhiepiskopije ukinuta je 1767. i ona je pripojena carigradskoj patrijaršiji.

Tarmi

pre 5 godina

Šta se ovde dešava? Godfather je odlučio da jedan prodavac magle više ne radi pod komandom drugog prodavca magle, a ovom odlukom najviše su pogođeni domaći zavisnici od domaćeg prodavca magle. Ništa mi nije jasno...

BLuka

pre 5 godina

Brkate neke pojmove...niko nije protiv moguce "ukrajinske pravoslavne crkve", tako nesto vec postoji,sporan je nacin kako je to uradjeno...bukvalno otimanje jurizdikcije,presedan koji vodi papstvu a Vartolomej na to nema nikakvo pravo.

Zoki

pre 5 godina

Kao prvo, ne treba mešati Grke u sve ovo, ovo je odluka iz Carigrada sa kojim i Grčka (Atinska) arhiepiskopija često ima sukobe. Kao drugo, ovakva formulacija je veoma opasna jer bi istom logikom Carigrad mogao retroaktivno da povlači i druge odluke iz prošlosti. Npr. da povuče odluku o autokefalnosti SPC. Kao treće, ako Carigrad ne želi da bude samo prvi među jednakima, nego pretenduje na neku vlast iznad toga - onda imamo već jednog papu u Rimu i drugi nam ne treba. Unijatske crkve zadržavaju sve svoje obrede, samo pominju papu.

Ivan

pre 5 godina

Ode prvi medju jednakima. Imamo divnu priliku da budemo zivi tokom korenitih promena u hriscsnskim crkvama koje ce uslediti. Zamislite kada citate o tome kako se crkva menjala/rasparcavala u istorijskim knjigama, a sada cete biti prisutni tokom tih procesa.

Komša

pre 5 godina

@ne može poštenije
UPC postoji i deo je RPC ( ta koju pominješ kao istorijsku).
Reč je o raskolnicima koji su se odvojiili od UPC i proglasili sebe za Crkvu - kao Artemije kada bi se proglasio za patrijarha SPC.
I još nešto,mnogo,mnogo bitnije - Carigradski Patrijarh nije Papa.
On hoce ali ne može.
Hoće to od vremena velike šizme jer je ,stavljajući se na čelo crkve i kritikujući Papu u stvari pokušao isto što i on.Tada je pružio otpor prvi Aleksandrijski patrojarh ali i svi vernici pa se nekao provukao kao "prvi medju jednakima".
Od tada,svaki Carigradski pateijarh pokušava isto koliko.mu prilike dozvoljavaju.
Nema smisla ,nerazumno jedozvoliti mu - bolje onda da svi prozmamo Papu nego da imamo dvojcu "nepogrešivih".
To je mnogo nitnije od rusko- ukrajinskih nesuglasica - alo mu se dozvoli ,to je kraj Prsvoslavlja.

Rdp

pre 5 godina

Ni tzv. crnogorska ni makedonska pravoslavna crkva nemaju nikakve veze sa ovom odlukom, niti će njihov status na bilo koji način biti potvrdjen (naročito crnogorske koja praktično ni ne postoji). Osim toga crkve su organizovane po pomesnom a ne nacionalnom principu (mada tako često zvuci), a postoji procedura kako se samostalnost dobija. Ovom odlukom Ukrajinska pravoslavna crkva je vracena pod okrilje Vaseljenske patrijaršije, koja nije isto sto i Grcka crkva. Odavno već postoji sukob između nje i ruske crkve za primat u svetu a ovo je prosto kulminacija.
A zašto se nas to tiče? Jer će SPC morati da se opredeli za koju je stranu, sto će izabrati sukobe u samoj crkvi a možda i razdor. A i da ga izbegnemo, od nekoga ćemo da stradamo.

papa

pre 5 godina

@Langus Ниједна православна црква није национална,чак ни српска.У јурисдикцију Александријског патријарха на пример не спада само Египат,као што у домен Васељенског не спада само простор на коме живе Грци.Ако ћемо по том националном принципу онда први Вартоломеј треба да призна Турску православну цркву и да се самораспусти.

gdv

pre 5 godina

Umesto da se ujedinjuje te, vi se cepate! Papa, zapad, NATO like this!
(E super ste sad, 11. oktobar 2018 20:44)

Zasto bi se ujedinjavao sa nekim ko vrsi anschluss na tvojoj teritoriji?!
Da ne zavoravimo 7miliona Ukrainaca koji su pomrli za vreme Golodomor-a!

In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti

pre 5 godina

@VUK
Sticajem slučajnosti čovek koji je omogućio ''Milanski edikt'' 313 godine je rođen u Nišu (Naisus) poznat kao imperator Konstantin I pod čijim pokroviteljetvom je održan I Vaseljenski sabor u Nikeji 325. Zaključci sa tog sabora su osnova hrišćanske vere a latinski zvaničan jezik službe. Katolicizam kao pokret nastaje tek 21.04.753 godine i uglavnom je pod nemačkim uticajem.

ciganin

pre 5 godina

i strašno glupo je što u sve pravoslavne crkve ulazis besplatno,u italiji ima sve da platiš,zvonik,katedralu,može i oproštaj grehova,to je pravi biznis.
jedino u crkvu svetog petra možeš džabe,ali levo i desno se plaća.

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

@(sahalin, 12. oktobar 2018 10:05)

Незнање нас дефинитивно убија! Не знам откуд толика воља за лупетањем о нечему о чему немате појма!??
Укупно је било 7 васељенских сабора! Последњи је био у Никеји 787 године, а ни на једном није расправљано у Румунији, нити било чијој аутокефалности.
А што се тиче Украјине, она има митрополију која јесте под РПЦ, али је ПОТПУНО НЕЗАВИСНА од РПЦ и то јој је дала РПЦ, као тзв.мајка црква. Једино што нема статус патријаршије, а то нема никакве везе. Границе аутокефалних цркава, немају везе са државним границама и то није државно питање, јер су цркве одвојене од државе. Независну УПЦ желе да створе политичари који везе немају са вером. Исто као и у ЦГ и МКД. УПЦ желе да формирају рашчињени свештеници РПЦ и не желе да је створе од тренутне Украјинске митрополије. Такође, постоје три струје унутар тих који желе независност, а има их укуоно око 3.000 (шака јада), међутим васељенски патријарх (који је под утицајем папе и запада) свесно жели да направи раскол у православној цркви. Двојица руских рашчињених митрополита које је он примио, послати су у Америку и Канаду на школовање. Сад, по повратку, шаље њих двојицу у Украјину да извиде ситуацију и донесу одлуку! Иначе, тзв.акт који помиње, из 1686.г. уопште НЕ постоји! Васељенски патријатх не може да да аутокефалност!!!

Ајде@

pre 5 godina

(Trampe Srbine, 11. oktobar 2018 23:17)

Охридска Архиепископија "македонског" народа!?!
***
Иди то кажи Грцима или Византицима којих можда још има, али можда! Или још боље Србима са тих простора.
Немаш појма човече шта причаш!

sahalin

pre 5 godina

Nije ovo srednji vek kada je Carigrad davao ili oduzimao autokefalnost drugim crkvama. Rumunska pravoslavna crkva je najmlađa od svih pravoslavnih Crkava.Njoj je autonomija potvrđena u 19-om veku na Vaseljenskom saboru,kada su tu odluku podržale sve ostale priznate crkve. A nakom Prvog svetskog rata joj je priznato pravo da se uzdigne na nivo patrijaršije opet na Vaseljenskom saboru,uz saglasnost svih članica.Dakle to je postala praksa u zadnjih 200 godina i ne vidim zašto bi neko to prekršio,osim ako ne želi raskol u pravoslavnim svetu i među pravoslavnim crkvama?Ako se ova odluka ne povuče verujem da će uskoro Vaseljenski patrijarh uz sebe imati samo raskolničke crkve.

nevski

pre 5 godina

@VUK
Sveti Dimitrije je ličnost koja je postojala i živeo je krajem III veka,tako da je Solunska crkva njemu posvećena teško mogla biti iz prvog veka....
dalje,Ohridska arhiepiskopija veze s Makedoncima nema,to je arhiepiskopija koju je osnovalo Romejsko carstvo...ima još nepreciznosti,no nema se vremena...

Pravda za haš

pre 5 godina

Pa dobro, šta i ako ga sruši? Jedinstvo pravoslavlja pre svega ruše sveštenici svojom halapljivošću i bahatošću. Svaka čast izuzetcima.

ciganin

pre 5 godina

zašto hrvati nemaju svoju crkvu već priznaju nekog argentinca ,(kolumbijca) za glavnog?
pravda za hrvate.
i špance,portugalce,itd...
p.s. juče sam bio u vatikanu,platio 19 evra i čekao 3 sata na ulaz.

PAOK

pre 5 godina

carigrad su grci. grci su veoma pogan narod
(petar, 11. oktobar 2018 23:25)

Koji Grci u Konstantinopolju(Carigradu)?I sama Grcka crkva se sukobljava sa patrijarhom u Konstantinopolju.Grka tamo vise skoro da nema posle egzodusa i razmene stanovnika.Ako jedan Grk ne valja onda su svi Grci pogani?Gde su bili ostali 1999 godine?Samo su Grci dosli u Beograd da pokazu neku solidarnost.

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Jurisdikcija ili vlast... jel to to znači? E gospodo i ja imam jurisdikciju nad svojom crkvom! Imam svog boga u kog verujem i ličnu crkvu u svojoj glavi, i nemam potrebe da tražim od bilo koga dozvolu i priznanje. Priznanje da se molim kome ja hoću...? Ne pada mi napamet.
Inače crkva je duhovna tvorevina i ne može biti ničije vlasništvo , niti bilo ko može da polaže pravo na ekskluzivnost u veri.

Giovanni

pre 5 godina

Hriscanstvo se toliko podelilo da to boli, zasto mora istocna i zapadna, katolici i protestanti i milion varijacija na temu u zapadnoj crkvi, zasto istocne moraju da budu podeljene po teritorijalnom principu (jedna zemlja jedna crkva, jedan patrijarh). Kao postuju se i „jedno su“ a ne bi imale nikakav problem ni da zarate, sve sa svima (ne samo istok i zapad nego i istok medju sobom - sto se desava i zapad isto tako). Hrist je jedan, ovo su sve varijacije na temu jer mocnicima tako odgovara „nas je Hrist bolji od njihovog“. Ujedinjenje svih hriscanskih crkvi na svetu, nikakve podele vise!

Brkajlo

pre 5 godina

Ovo je toliko komplikovano pitanje o kojem bi se dalo do u nedogled raspravljati i verovatno ne bismo mogli do prave ideje doći, ali je činjenica da se i Pravoslavlje ispolitizovalo i da se dalje rasparčava što svakako ne donosi snagu.. Povrh svega, moj je utisak teskoba na pomen pada bilo kog Rima.. iako su svi sledeći bili mahom instrumenti, onaj prvi, pravi, je ipak najveća država i imperija koji su ikada postojali. I on takav je prihvatio Hrišćanstvo, ali eto šta je ljudski rod od plemenite ideje napravio (jedan od nebrojeno primera...).
Kada bi samo i oni koji propovedaju religiju, izbegli onaj najgori smrtni greh, gordost, ne bi bilo problema iz naslova a ni mnogih drugih. Lako je propovedati drugima da se ne vode svojim iskonskim nagonima i emocijama, ali to sebi nametnuti mnogo je teže i neopipljivije.

Nebitan

pre 5 godina

Većina ukrajinaca se deklarira samo kao "pravoslavci" bez ikakvog predznaka, upravo oni čine većinu između 20% i 40%. Onda ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata, ukrajinska pravoslavna crkva kievskog patrijarhata, i ukrajinska autofekalna pravoslavna crkva.
Postoci variraju iz godine u godine, cilj je svih navedih crkvava da steknu legitimitet i monopol.Također postoje brojne crkve koje su pretvorene u muzeje, jer se nije mogla odrediti tko ima pravo na upravljanje.
Također treba navesti i grkokatoličku crkvu (priznaju Papu, i njeguju istočni obred)
Ukrajini je u tijeku homogenizacija društva, kako na vjerskom, tako i na jezičnom planu.