Subota, 06.10.2018.

09:09

Šok iz Kine: Nagli potez iz vedra neba - ni barel iz SAD

Drugi najveći kupac američke nafte, Kina, potpuno je obustavila nabavku sirove nafte iz SAD-a, objavio je Rojters.

Izvor: SEEbiz

Šok iz Kine: Nagli potez iz vedra neba - ni barel iz SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

komkom

pre 5 godina

Netacno u vesti je da USA ima neku svoju naftu koju prodaje po svetu. USA proizvodi 10 miliona barela dnevno, a trosi 20. Ono sto pokupe od Libije, Iraka, Arabije i dr. okupiranih ne moze da namiri samo USA, a kamoli tek evropke prijatelje.
Venecuela i Iran su krupne zverke na koje ciljaju i Kina i USA. (ova druga pokusava da ih slomi)

Ludi Milojko

pre 5 godina

(Mapко, 6. oktobar 2018 09:58)335.000 barela dnevno tj nešto više od 45 hiljada tona dnevno. Godišnje je to oko 17 miliona tona odnosno oko 8 miljijardi $. Nije puno ali nije ni malo.Ako uzmete da Rusija godišnje izveze oko 200 mil tona to je 8% ruskog izvoza. Ako se uzme da je ukupna proizvodnja nafte u Rusijai, USA i Saudijskoj Arabiji na nivou cca 500 mil.t svaka onda imate uporedive veličine.Pri tom USA imaju potrošnju blisku proizvodnji ako ne i veću!

Kenny Boy

pre 5 godina

Dug Kine je isto jako visok, nemojte da se zavaravate.
(Petar, 6. oktobar 2018 12:00)
Dug Kine je preko 27 hiljada milijardi dolara. raste brže nego američki dug. Ljudi obraćaju pažnju na direktan dug države i misle da Kina nema dug. Medjutim kineske državne firme i lokalne samouprave su u ogromnim dugovima. Iako ne izgleda da je država direktno u dugu, lokalne samouprave i državne firme na kraju svoje račune podnose državi. Kineska i ruska ekonomija su većinski državne ekonomije. Recimo u Rusiji 80% zaposlenih prima platu od države. U državnim ekonomijama državni dug se "sakrije" u državnim firmama. Recimo ruska naftna kompanija Rosnjeft ima dug od 40 milijardi dolara a Rusija kao država zvanično nema dug. Medjutim ako dodje stani pani, dug Rosnjefta će vratiti država tako da iako fiktivno nije državni dug, realno jeste. Ista situacija je sa Kinom i njenih 27000 milijardi dolara duga.

Kole

pre 5 godina

Nisam anglofil, ali realno USA ima mnogo vise municije od Kine ukoliko dodje do pravog embarga na obe strane. I imace, barem jos 15 godina. To bi, sa druge strane pogodilo ceo svet. Zasad igraju prilicno uzdrzano i jedni i drugi. Treba reci da Kina neverovatnom brzinom napreduje u inovativnim tehnologijama i da je to glavni razlog zasto je USA pocela da im se suprotstavlja. Kakvo Juzno kinesko more, kakvi bakraci. Kina je pre 10-15 godina imala citav niz hakerskih i spijunskih napada na osetljive tehnoloske sisteme u USA. Napadali su sve industrijske sisteme.Ukrali su im brdo podataka, na koje su nastavili da se nadovezuju. Kina je vec postala super sila, ali sila koja je jos daleko od Amerike. Ne treba zaboraviti da je Amerika izgradila sve finansijske postulate u danasnjem sistemu koje ceo svet koristi. Jedini pobednik u drugom svetskom ratu je bila USA. To im je donelo ogromnu dominaciju u medjunarodnim odnosima u svim sferama. USA ima moc da se bori sa celim svetom bar nekoliko godina potpuno ravnopravno. Jednostavno, njena "meka" moc je toliko dominantna da bi bilo koja privreda potpuno bila u kanalu posle nekog totalnog embarga. Udarili su Turke u nekoliko segmenta, lira im potonula za sekundu. Turci su zbog toga duplo siromasniji. Secamo se sta je bilo sa nama devedesetih. Rusi se drze dobro, samo zato sto je USA potpuno uzdrzana da udje u pravi trgovinski rat. Orijentisani su samo na energetiku i tehnologije u kojima Rusi kaskaju. Sa Kinom ce to biti sveobuhvatnije jer su im jedini takmicari u svemu, ali su po moci jos daleko.

Commander Shepard

pre 5 godina

"Amerika srlja ka pet biliona milijardi javnog duga!!!"
(Vojxit)

U ovom trenutku, americki spoljni dug je 22 hiljade milijardi dolara. To za Ameriku nije problem jer najveci deo tog duga ide domacim bankama koje, ionako, vode americku ekonomiju i politiku.

Dug se koristi da se gradjani globalno drze u duznicko-robovskom sistemu.

Lektora bez

pre 5 godina

Neminovno, svet će imati vladara kao i uvek u vidu neke moćne države.. Sigurno, to nećemo biti mi, tako da ne razumem sto se likuje hipotetickoj propasti SAD. Ko to misli da će Kina ili Rusija biti bolji vladari sveta, samo neka pogleda kako vladaju svojim narodom i sve će biti jasno..
Poznato zlo je uvek bolje od nepoznatog.
Neka se na zapadu živi od kredita, ostali nemaju ništa od toga što bez kredita žive u šupama.. I na kraju bolje je živeti i sto godina kao milijunas nego jedan dan kao siromah.. :)

jovan

pre 5 godina

Neka Tramp sreže vojni budžet povuče svoje vojnike iz celog sveta koji izugravaju dežurnog policajca pa će vratiti sve dugove za par godina, atomsko oružije je dovoljno da te niko ne dira i napada a to imaju odavno.
Vojni budzet SAD je 800 milijardi dolara godišnje a duzni su 21000 milijardi dolara sa skresanim budzetom za vojsku za 10-15 godina bi bili čisti ali toliko su jaki i zaduzeni u svojoj domaćoj valuti da mogu da je ostampaju i vrate sve dugove.

milimikronanopikofemtoato

pre 5 godina

335.000 barela nije ništa. Kina je potrošila u 2017 oko 610 miliona tona!!! nafte
335000 barela je cca 53.000.000 litara ili ovisno o gustoći robe oko 45.000 tona. 45.000 x 12 = 540.000 tona...
Znači oko 2 vlcc-a (vlcc=very large crude oil carrier)
2 tankera u cijeloj godini.
U branši bi se relklo: peanuts :-)
(Mapко, 6. oktobar 2018 09:58)

I meni se ovo ucinilo izuzetno malo. Kada se pomnozi sa 65 dolara po barelu dobije se cca 21 milion USD sto je prakticnki beznacajno. Mora da se radi o stamparskoj gresci.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Interesantna predvidjanja,jedino ste zaboravili da kina u SAD izvozi godisnje oko 500 milijardi dolara u uvozi iz SAD robe za cirka 40-50 milijardi...kad se kineski izvoz bude stopirao a stvar ide ka tome videcemo kome ce to da prodaju...mozda rusiji,kubi,venecueli...kompletna kinesko -ruska godisnja trgovinska razmena je 30 milijardi dolara...da dodam Indija,Indonezija,Vijetnam,Pakistan,Banglades jedva cekaju da zauzmu mesto kine...to su samo azijske zemlje a gde je J.Amerika sada se pomalja i Afrika kao zainteresovana strana?

Miloš

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.
(Dejan, 6. oktobar 2018 09:34)

To bi bilo tako da imas samo Ameriku ko veliko trziste. Ali imas EU (bitnije trziste za Kinu od Amerike) i imas samo kinesko trziste koje je dostiglo americko trziste. I to pravi problem Trampovoj politici jer on svoj ego prenosi na politiku nije u stanju da racionalno misli, pa lik stvarno misli da je Amerika najvece trziste i da su ostala nebitna.

Mene jedino brine da budala ne pokusa vojno da "vaspita" Kinu jer bi to vrlo brzo postao termonuklearni rat.

NixKO

pre 5 godina

Ljudi, kakva dobra vijest??? Pa ovo je mogući početak ozbiljne krize i rata ... suviše naglo na ranjenu zvijer, Tramp je debil koji može povući loš potez za tren oka... Amere su trebali lagano pustiti jer su krenuli sami sebe da uništavaju...

Boro

pre 5 godina

Uh što će ih zaboleti, pa Ameri više troše nego što proizvedu nafte. Zabolelo bi Amere ako Kinezi otkažu porudžbine Boingovih putničkih aviona ili im uvedu visoke carine tako da se kompanijama ne isplati uvoz, ili visoke carine na uvoz automobila koji se proizvode u SAD.

Ћирило

pre 5 godina

Сада би требало да купе од Ирана. Иран ојача. Америка већ нагомилала резерве нафте, сада кад Кина откаже куповину још више се гомила. Последица је да цена нафте у САД нагло пада и тржиште буде уздрмано. Али, када имаш долар и онакав арсенал последица неће бити.


Зато је униполарни сиситем лош и потребна нам је још нека сила осим САД.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.
(Dejan, 6. oktobar 2018 09:34)
TAcno,ali kada bi Kina bila samo proizvodjac ,a Amerika kupac.
Oni su toliko povezani i ne mogu jedni bez drugih,tako da ne mogu da Amerika ne moze da povredi Kinu,a da ne povredi sebe i obrnuto.

Najveci broj kompanija ima proizvodnju u Kini,ne samo zbog cena i jeftine radne snage,vec i zbog povoljnosti koje nudi najmnogoljudnija drzava na svetu,a to je izbor radne snage.Naime ,nigde na svetu ne mozes naci desetine hiljada vrhunskih inzenjera u svakom trenutku,koji mogu da rese svaki problem.

Ovo za NAftu je odavno planirano,jer im se vise isplati da je uzimaju od Rusa,jer je blize,pouzdanije,jeftinije,posto placaju u svojoj valuti.

Мики

pre 5 godina

Па ми смо пре пет година градили нафтовод Кујумба Тајшет у Кину,вредан 400 милијарди долара.Русија је тиме добила доброг купца и партнера.Поздрав из Сибира, из Магадама,завејаног снегом.

Miloš

pre 5 godina

Iran. Posto Iran zbog sankcija ima visak nafte ista je jeftinija od americke a Iran je znatno blizi. Dakle cist biznis jedino ce Ameri perjanice slobodnog trzista da pljuju Kinu sto je odlucila da kupi jeftiniju naftu od njihove, a Kini to odgovara da svet dodatno vidi koliki su kauboji licimuri, slobodno trziste im je odgovaralo kad se oni bogate ali ni slucajno kad imaju gubitke.

Aparatus

pre 5 godina

O-HO! ko je to nama na aparatima? :) jes Usa ekonomija najjaca na svetu, trenutno, pa bila je nekada davno i kineska i egipatska. Nema vise, bracala. 1.5 milijardi Kineza nema ni priblizan dug kao 400 miliona Amerikanaca. A nemaju ni standard kao Ameri. E pa lako je da ja vozim mecku ciganku, da imam kucu na tri sprata i gipsane lavove na kovanoj kapiji, ali bato, sve to je na kredit, na muljazu, na dug i prevaru. A to nekad mora i da se zavrsi. Rim nije pao spolja, pao je iznutra. Duhovna i materijalna inflacija ih pojela. Cim veliki prestanu da ratuju i pljackaju, carstvo pocinje da pada. Ameri zaglavljeni u Avganistanu i Iraku, ne mogu da okupiraju malu Siriju - Rusi im problem. Sta bi bilo da su im Kinezi problem? Videcemo uskoro.

Kolubarac

pre 5 godina

Amerika srlja ka pet biliona milijardi javnog duga!!!
(Vojxit, 06. oktobar 2018 09:09)

Njihov ekonomski prosperitet zasnivao se oduvek na vojnoj industriji i zato gde god mogu pale vatru, pa je lako moguće da ceo svet povuku sa sobom u ambis kada im privreda dođe do samog dna.
Čini mi se da ni Kina, a naročito Rusija, nemaju takvu ambiciju kao Amerika da budu globalni gospodari.

Mapко

pre 5 godina

335.000 barela nije ništa. Kina je potrošila u 2017 oko 610 miliona tona!!! nafte
335000 barela je cca 53.000.000 litara ili ovisno o gustoći robe oko 45.000 tona. 45.000 x 12 = 540.000 tona...
Znači oko 2 vlcc-a (vlcc=very large crude oil carrier)
2 tankera u cijeloj godini.
U branši bi se relklo: peanuts :-)

Petar Pan

pre 5 godina

Ova situacija sve vise lici na to da se gdin Donald upuatio u ovu borbu samo uz savet samog sebe i polako dolazi do ozbiljnog problema... Dva najveca trzista ce naterati da prestanu da konzumiraju americke proizvode, pritom medjunarodno bankarstvo je polako odlucilo da predju sa SWIFT sistema na nesto drugo i da u to be budu ukljucene SAD... Polako ali sigurno gdin Donald ce stanovnike svoje drzave dovesti do situacije do koje je nas dove Sloba...

Ribentrop

pre 5 godina

Braavoooo Kina!!! Još ako unovčite Američke obveznice, ajoojjj biće veselo. Kada se setim Trampa koji je rekao da se Kina pazi jer u ekonomskom ratu Amerika ima više "municije" od Kine.

dragan

pre 5 godina

Nafta koju Kina uvozi iz USA je 3% njenog ukupnog uvoza nafe. Ali ta nafta čini 20% američkog izvoza nafte. Jasno je zasto je Kina izabrala potez sa asimetricnim posledicama.

Dejan

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.

Ji Long Ikarbus elektro autobusi

pre 5 godina

Ekonomski rat će trajati između 5-20 godina. SAD neće lako prepustiti tron. Mada nisu svesni da će izaći mnogo siromašniji. Svaki rat iscrpljuje. A oni su na dobrom putu da se posle Kine i Rusije i EU okrene protiv njih. Dodaš zemlje zaliva i to je skoro čitav svet. Ali zbog Japana, Australije, Kanade i još par zemalja da kažemo 4/5 sveta.

Aparatus

pre 5 godina

O-HO! ko je to nama na aparatima? :) jes Usa ekonomija najjaca na svetu, trenutno, pa bila je nekada davno i kineska i egipatska. Nema vise, bracala. 1.5 milijardi Kineza nema ni priblizan dug kao 400 miliona Amerikanaca. A nemaju ni standard kao Ameri. E pa lako je da ja vozim mecku ciganku, da imam kucu na tri sprata i gipsane lavove na kovanoj kapiji, ali bato, sve to je na kredit, na muljazu, na dug i prevaru. A to nekad mora i da se zavrsi. Rim nije pao spolja, pao je iznutra. Duhovna i materijalna inflacija ih pojela. Cim veliki prestanu da ratuju i pljackaju, carstvo pocinje da pada. Ameri zaglavljeni u Avganistanu i Iraku, ne mogu da okupiraju malu Siriju - Rusi im problem. Sta bi bilo da su im Kinezi problem? Videcemo uskoro.

Мики

pre 5 godina

Па ми смо пре пет година градили нафтовод Кујумба Тајшет у Кину,вредан 400 милијарди долара.Русија је тиме добила доброг купца и партнера.Поздрав из Сибира, из Магадама,завејаног снегом.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.
(Dejan, 6. oktobar 2018 09:34)
TAcno,ali kada bi Kina bila samo proizvodjac ,a Amerika kupac.
Oni su toliko povezani i ne mogu jedni bez drugih,tako da ne mogu da Amerika ne moze da povredi Kinu,a da ne povredi sebe i obrnuto.

Najveci broj kompanija ima proizvodnju u Kini,ne samo zbog cena i jeftine radne snage,vec i zbog povoljnosti koje nudi najmnogoljudnija drzava na svetu,a to je izbor radne snage.Naime ,nigde na svetu ne mozes naci desetine hiljada vrhunskih inzenjera u svakom trenutku,koji mogu da rese svaki problem.

Ovo za NAftu je odavno planirano,jer im se vise isplati da je uzimaju od Rusa,jer je blize,pouzdanije,jeftinije,posto placaju u svojoj valuti.

dragan

pre 5 godina

Nafta koju Kina uvozi iz USA je 3% njenog ukupnog uvoza nafe. Ali ta nafta čini 20% američkog izvoza nafte. Jasno je zasto je Kina izabrala potez sa asimetricnim posledicama.

Miloš

pre 5 godina

Iran. Posto Iran zbog sankcija ima visak nafte ista je jeftinija od americke a Iran je znatno blizi. Dakle cist biznis jedino ce Ameri perjanice slobodnog trzista da pljuju Kinu sto je odlucila da kupi jeftiniju naftu od njihove, a Kini to odgovara da svet dodatno vidi koliki su kauboji licimuri, slobodno trziste im je odgovaralo kad se oni bogate ali ni slucajno kad imaju gubitke.

Ћирило

pre 5 godina

Сада би требало да купе од Ирана. Иран ојача. Америка већ нагомилала резерве нафте, сада кад Кина откаже куповину још више се гомила. Последица је да цена нафте у САД нагло пада и тржиште буде уздрмано. Али, када имаш долар и онакав арсенал последица неће бити.


Зато је униполарни сиситем лош и потребна нам је још нека сила осим САД.

Kolubarac

pre 5 godina

Amerika srlja ka pet biliona milijardi javnog duga!!!
(Vojxit, 06. oktobar 2018 09:09)

Njihov ekonomski prosperitet zasnivao se oduvek na vojnoj industriji i zato gde god mogu pale vatru, pa je lako moguće da ceo svet povuku sa sobom u ambis kada im privreda dođe do samog dna.
Čini mi se da ni Kina, a naročito Rusija, nemaju takvu ambiciju kao Amerika da budu globalni gospodari.

NixKO

pre 5 godina

Ljudi, kakva dobra vijest??? Pa ovo je mogući početak ozbiljne krize i rata ... suviše naglo na ranjenu zvijer, Tramp je debil koji može povući loš potez za tren oka... Amere su trebali lagano pustiti jer su krenuli sami sebe da uništavaju...

Ribentrop

pre 5 godina

Braavoooo Kina!!! Još ako unovčite Američke obveznice, ajoojjj biće veselo. Kada se setim Trampa koji je rekao da se Kina pazi jer u ekonomskom ratu Amerika ima više "municije" od Kine.

Ji Long Ikarbus elektro autobusi

pre 5 godina

Ekonomski rat će trajati između 5-20 godina. SAD neće lako prepustiti tron. Mada nisu svesni da će izaći mnogo siromašniji. Svaki rat iscrpljuje. A oni su na dobrom putu da se posle Kine i Rusije i EU okrene protiv njih. Dodaš zemlje zaliva i to je skoro čitav svet. Ali zbog Japana, Australije, Kanade i još par zemalja da kažemo 4/5 sveta.

Petar Pan

pre 5 godina

Ova situacija sve vise lici na to da se gdin Donald upuatio u ovu borbu samo uz savet samog sebe i polako dolazi do ozbiljnog problema... Dva najveca trzista ce naterati da prestanu da konzumiraju americke proizvode, pritom medjunarodno bankarstvo je polako odlucilo da predju sa SWIFT sistema na nesto drugo i da u to be budu ukljucene SAD... Polako ali sigurno gdin Donald ce stanovnike svoje drzave dovesti do situacije do koje je nas dove Sloba...

Mapко

pre 5 godina

335.000 barela nije ništa. Kina je potrošila u 2017 oko 610 miliona tona!!! nafte
335000 barela je cca 53.000.000 litara ili ovisno o gustoći robe oko 45.000 tona. 45.000 x 12 = 540.000 tona...
Znači oko 2 vlcc-a (vlcc=very large crude oil carrier)
2 tankera u cijeloj godini.
U branši bi se relklo: peanuts :-)

Dejan

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.

Boro

pre 5 godina

Uh što će ih zaboleti, pa Ameri više troše nego što proizvedu nafte. Zabolelo bi Amere ako Kinezi otkažu porudžbine Boingovih putničkih aviona ili im uvedu visoke carine tako da se kompanijama ne isplati uvoz, ili visoke carine na uvoz automobila koji se proizvode u SAD.

Kole

pre 5 godina

Nisam anglofil, ali realno USA ima mnogo vise municije od Kine ukoliko dodje do pravog embarga na obe strane. I imace, barem jos 15 godina. To bi, sa druge strane pogodilo ceo svet. Zasad igraju prilicno uzdrzano i jedni i drugi. Treba reci da Kina neverovatnom brzinom napreduje u inovativnim tehnologijama i da je to glavni razlog zasto je USA pocela da im se suprotstavlja. Kakvo Juzno kinesko more, kakvi bakraci. Kina je pre 10-15 godina imala citav niz hakerskih i spijunskih napada na osetljive tehnoloske sisteme u USA. Napadali su sve industrijske sisteme.Ukrali su im brdo podataka, na koje su nastavili da se nadovezuju. Kina je vec postala super sila, ali sila koja je jos daleko od Amerike. Ne treba zaboraviti da je Amerika izgradila sve finansijske postulate u danasnjem sistemu koje ceo svet koristi. Jedini pobednik u drugom svetskom ratu je bila USA. To im je donelo ogromnu dominaciju u medjunarodnim odnosima u svim sferama. USA ima moc da se bori sa celim svetom bar nekoliko godina potpuno ravnopravno. Jednostavno, njena "meka" moc je toliko dominantna da bi bilo koja privreda potpuno bila u kanalu posle nekog totalnog embarga. Udarili su Turke u nekoliko segmenta, lira im potonula za sekundu. Turci su zbog toga duplo siromasniji. Secamo se sta je bilo sa nama devedesetih. Rusi se drze dobro, samo zato sto je USA potpuno uzdrzana da udje u pravi trgovinski rat. Orijentisani su samo na energetiku i tehnologije u kojima Rusi kaskaju. Sa Kinom ce to biti sveobuhvatnije jer su im jedini takmicari u svemu, ali su po moci jos daleko.

Lektora bez

pre 5 godina

Neminovno, svet će imati vladara kao i uvek u vidu neke moćne države.. Sigurno, to nećemo biti mi, tako da ne razumem sto se likuje hipotetickoj propasti SAD. Ko to misli da će Kina ili Rusija biti bolji vladari sveta, samo neka pogleda kako vladaju svojim narodom i sve će biti jasno..
Poznato zlo je uvek bolje od nepoznatog.
Neka se na zapadu živi od kredita, ostali nemaju ništa od toga što bez kredita žive u šupama.. I na kraju bolje je živeti i sto godina kao milijunas nego jedan dan kao siromah.. :)

Ludi Milojko

pre 5 godina

(Mapко, 6. oktobar 2018 09:58)335.000 barela dnevno tj nešto više od 45 hiljada tona dnevno. Godišnje je to oko 17 miliona tona odnosno oko 8 miljijardi $. Nije puno ali nije ni malo.Ako uzmete da Rusija godišnje izveze oko 200 mil tona to je 8% ruskog izvoza. Ako se uzme da je ukupna proizvodnja nafte u Rusijai, USA i Saudijskoj Arabiji na nivou cca 500 mil.t svaka onda imate uporedive veličine.Pri tom USA imaju potrošnju blisku proizvodnji ako ne i veću!

milimikronanopikofemtoato

pre 5 godina

335.000 barela nije ništa. Kina je potrošila u 2017 oko 610 miliona tona!!! nafte
335000 barela je cca 53.000.000 litara ili ovisno o gustoći robe oko 45.000 tona. 45.000 x 12 = 540.000 tona...
Znači oko 2 vlcc-a (vlcc=very large crude oil carrier)
2 tankera u cijeloj godini.
U branši bi se relklo: peanuts :-)
(Mapко, 6. oktobar 2018 09:58)

I meni se ovo ucinilo izuzetno malo. Kada se pomnozi sa 65 dolara po barelu dobije se cca 21 milion USD sto je prakticnki beznacajno. Mora da se radi o stamparskoj gresci.

Kenny Boy

pre 5 godina

Dug Kine je isto jako visok, nemojte da se zavaravate.
(Petar, 6. oktobar 2018 12:00)
Dug Kine je preko 27 hiljada milijardi dolara. raste brže nego američki dug. Ljudi obraćaju pažnju na direktan dug države i misle da Kina nema dug. Medjutim kineske državne firme i lokalne samouprave su u ogromnim dugovima. Iako ne izgleda da je država direktno u dugu, lokalne samouprave i državne firme na kraju svoje račune podnose državi. Kineska i ruska ekonomija su većinski državne ekonomije. Recimo u Rusiji 80% zaposlenih prima platu od države. U državnim ekonomijama državni dug se "sakrije" u državnim firmama. Recimo ruska naftna kompanija Rosnjeft ima dug od 40 milijardi dolara a Rusija kao država zvanično nema dug. Medjutim ako dodje stani pani, dug Rosnjefta će vratiti država tako da iako fiktivno nije državni dug, realno jeste. Ista situacija je sa Kinom i njenih 27000 milijardi dolara duga.

Commander Shepard

pre 5 godina

"Amerika srlja ka pet biliona milijardi javnog duga!!!"
(Vojxit)

U ovom trenutku, americki spoljni dug je 22 hiljade milijardi dolara. To za Ameriku nije problem jer najveci deo tog duga ide domacim bankama koje, ionako, vode americku ekonomiju i politiku.

Dug se koristi da se gradjani globalno drze u duznicko-robovskom sistemu.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Interesantna predvidjanja,jedino ste zaboravili da kina u SAD izvozi godisnje oko 500 milijardi dolara u uvozi iz SAD robe za cirka 40-50 milijardi...kad se kineski izvoz bude stopirao a stvar ide ka tome videcemo kome ce to da prodaju...mozda rusiji,kubi,venecueli...kompletna kinesko -ruska godisnja trgovinska razmena je 30 milijardi dolara...da dodam Indija,Indonezija,Vijetnam,Pakistan,Banglades jedva cekaju da zauzmu mesto kine...to su samo azijske zemlje a gde je J.Amerika sada se pomalja i Afrika kao zainteresovana strana?

jovan

pre 5 godina

Neka Tramp sreže vojni budžet povuče svoje vojnike iz celog sveta koji izugravaju dežurnog policajca pa će vratiti sve dugove za par godina, atomsko oružije je dovoljno da te niko ne dira i napada a to imaju odavno.
Vojni budzet SAD je 800 milijardi dolara godišnje a duzni su 21000 milijardi dolara sa skresanim budzetom za vojsku za 10-15 godina bi bili čisti ali toliko su jaki i zaduzeni u svojoj domaćoj valuti da mogu da je ostampaju i vrate sve dugove.

Miloš

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.
(Dejan, 6. oktobar 2018 09:34)

To bi bilo tako da imas samo Ameriku ko veliko trziste. Ali imas EU (bitnije trziste za Kinu od Amerike) i imas samo kinesko trziste koje je dostiglo americko trziste. I to pravi problem Trampovoj politici jer on svoj ego prenosi na politiku nije u stanju da racionalno misli, pa lik stvarno misli da je Amerika najvece trziste i da su ostala nebitna.

Mene jedino brine da budala ne pokusa vojno da "vaspita" Kinu jer bi to vrlo brzo postao termonuklearni rat.

komkom

pre 5 godina

Netacno u vesti je da USA ima neku svoju naftu koju prodaje po svetu. USA proizvodi 10 miliona barela dnevno, a trosi 20. Ono sto pokupe od Libije, Iraka, Arabije i dr. okupiranih ne moze da namiri samo USA, a kamoli tek evropke prijatelje.
Venecuela i Iran su krupne zverke na koje ciljaju i Kina i USA. (ova druga pokusava da ih slomi)

Dejan

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.

Boro

pre 5 godina

Uh što će ih zaboleti, pa Ameri više troše nego što proizvedu nafte. Zabolelo bi Amere ako Kinezi otkažu porudžbine Boingovih putničkih aviona ili im uvedu visoke carine tako da se kompanijama ne isplati uvoz, ili visoke carine na uvoz automobila koji se proizvode u SAD.

Mapко

pre 5 godina

335.000 barela nije ništa. Kina je potrošila u 2017 oko 610 miliona tona!!! nafte
335000 barela je cca 53.000.000 litara ili ovisno o gustoći robe oko 45.000 tona. 45.000 x 12 = 540.000 tona...
Znači oko 2 vlcc-a (vlcc=very large crude oil carrier)
2 tankera u cijeloj godini.
U branši bi se relklo: peanuts :-)

Aparatus

pre 5 godina

O-HO! ko je to nama na aparatima? :) jes Usa ekonomija najjaca na svetu, trenutno, pa bila je nekada davno i kineska i egipatska. Nema vise, bracala. 1.5 milijardi Kineza nema ni priblizan dug kao 400 miliona Amerikanaca. A nemaju ni standard kao Ameri. E pa lako je da ja vozim mecku ciganku, da imam kucu na tri sprata i gipsane lavove na kovanoj kapiji, ali bato, sve to je na kredit, na muljazu, na dug i prevaru. A to nekad mora i da se zavrsi. Rim nije pao spolja, pao je iznutra. Duhovna i materijalna inflacija ih pojela. Cim veliki prestanu da ratuju i pljackaju, carstvo pocinje da pada. Ameri zaglavljeni u Avganistanu i Iraku, ne mogu da okupiraju malu Siriju - Rusi im problem. Sta bi bilo da su im Kinezi problem? Videcemo uskoro.

NixKO

pre 5 godina

Ljudi, kakva dobra vijest??? Pa ovo je mogući početak ozbiljne krize i rata ... suviše naglo na ranjenu zvijer, Tramp je debil koji može povući loš potez za tren oka... Amere su trebali lagano pustiti jer su krenuli sami sebe da uništavaju...

Ribentrop

pre 5 godina

Braavoooo Kina!!! Još ako unovčite Američke obveznice, ajoojjj biće veselo. Kada se setim Trampa koji je rekao da se Kina pazi jer u ekonomskom ratu Amerika ima više "municije" od Kine.

Ji Long Ikarbus elektro autobusi

pre 5 godina

Ekonomski rat će trajati između 5-20 godina. SAD neće lako prepustiti tron. Mada nisu svesni da će izaći mnogo siromašniji. Svaki rat iscrpljuje. A oni su na dobrom putu da se posle Kine i Rusije i EU okrene protiv njih. Dodaš zemlje zaliva i to je skoro čitav svet. Ali zbog Japana, Australije, Kanade i još par zemalja da kažemo 4/5 sveta.

Kolubarac

pre 5 godina

Amerika srlja ka pet biliona milijardi javnog duga!!!
(Vojxit, 06. oktobar 2018 09:09)

Njihov ekonomski prosperitet zasnivao se oduvek na vojnoj industriji i zato gde god mogu pale vatru, pa je lako moguće da ceo svet povuku sa sobom u ambis kada im privreda dođe do samog dna.
Čini mi se da ni Kina, a naročito Rusija, nemaju takvu ambiciju kao Amerika da budu globalni gospodari.

Petar Pan

pre 5 godina

Ova situacija sve vise lici na to da se gdin Donald upuatio u ovu borbu samo uz savet samog sebe i polako dolazi do ozbiljnog problema... Dva najveca trzista ce naterati da prestanu da konzumiraju americke proizvode, pritom medjunarodno bankarstvo je polako odlucilo da predju sa SWIFT sistema na nesto drugo i da u to be budu ukljucene SAD... Polako ali sigurno gdin Donald ce stanovnike svoje drzave dovesti do situacije do koje je nas dove Sloba...

Мики

pre 5 godina

Па ми смо пре пет година градили нафтовод Кујумба Тајшет у Кину,вредан 400 милијарди долара.Русија је тиме добила доброг купца и партнера.Поздрав из Сибира, из Магадама,завејаног снегом.

dragan

pre 5 godina

Nafta koju Kina uvozi iz USA je 3% njenog ukupnog uvoza nafe. Ali ta nafta čini 20% američkog izvoza nafte. Jasno je zasto je Kina izabrala potez sa asimetricnim posledicama.

Miloš

pre 5 godina

Iran. Posto Iran zbog sankcija ima visak nafte ista je jeftinija od americke a Iran je znatno blizi. Dakle cist biznis jedino ce Ameri perjanice slobodnog trzista da pljuju Kinu sto je odlucila da kupi jeftiniju naftu od njihove, a Kini to odgovara da svet dodatno vidi koliki su kauboji licimuri, slobodno trziste im je odgovaralo kad se oni bogate ali ni slucajno kad imaju gubitke.

Ћирило

pre 5 godina

Сада би требало да купе од Ирана. Иран ојача. Америка већ нагомилала резерве нафте, сада кад Кина откаже куповину још више се гомила. Последица је да цена нафте у САД нагло пада и тржиште буде уздрмано. Али, када имаш долар и онакав арсенал последица неће бити.


Зато је униполарни сиситем лош и потребна нам је још нека сила осим САД.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.
(Dejan, 6. oktobar 2018 09:34)
TAcno,ali kada bi Kina bila samo proizvodjac ,a Amerika kupac.
Oni su toliko povezani i ne mogu jedni bez drugih,tako da ne mogu da Amerika ne moze da povredi Kinu,a da ne povredi sebe i obrnuto.

Najveci broj kompanija ima proizvodnju u Kini,ne samo zbog cena i jeftine radne snage,vec i zbog povoljnosti koje nudi najmnogoljudnija drzava na svetu,a to je izbor radne snage.Naime ,nigde na svetu ne mozes naci desetine hiljada vrhunskih inzenjera u svakom trenutku,koji mogu da rese svaki problem.

Ovo za NAftu je odavno planirano,jer im se vise isplati da je uzimaju od Rusa,jer je blize,pouzdanije,jeftinije,posto placaju u svojoj valuti.

Miloš

pre 5 godina

Kinezi će na teži način naučiti da kada imaš izrazito izvoznu ekonomiju u kojoj dominira jedan kupac, njega moraš ozbiljno da poštuješ i čuvaš. Biće ovo bolne posledice po kinesku vlast.
(Dejan, 6. oktobar 2018 09:34)

To bi bilo tako da imas samo Ameriku ko veliko trziste. Ali imas EU (bitnije trziste za Kinu od Amerike) i imas samo kinesko trziste koje je dostiglo americko trziste. I to pravi problem Trampovoj politici jer on svoj ego prenosi na politiku nije u stanju da racionalno misli, pa lik stvarno misli da je Amerika najvece trziste i da su ostala nebitna.

Mene jedino brine da budala ne pokusa vojno da "vaspita" Kinu jer bi to vrlo brzo postao termonuklearni rat.

Kole

pre 5 godina

Nisam anglofil, ali realno USA ima mnogo vise municije od Kine ukoliko dodje do pravog embarga na obe strane. I imace, barem jos 15 godina. To bi, sa druge strane pogodilo ceo svet. Zasad igraju prilicno uzdrzano i jedni i drugi. Treba reci da Kina neverovatnom brzinom napreduje u inovativnim tehnologijama i da je to glavni razlog zasto je USA pocela da im se suprotstavlja. Kakvo Juzno kinesko more, kakvi bakraci. Kina je pre 10-15 godina imala citav niz hakerskih i spijunskih napada na osetljive tehnoloske sisteme u USA. Napadali su sve industrijske sisteme.Ukrali su im brdo podataka, na koje su nastavili da se nadovezuju. Kina je vec postala super sila, ali sila koja je jos daleko od Amerike. Ne treba zaboraviti da je Amerika izgradila sve finansijske postulate u danasnjem sistemu koje ceo svet koristi. Jedini pobednik u drugom svetskom ratu je bila USA. To im je donelo ogromnu dominaciju u medjunarodnim odnosima u svim sferama. USA ima moc da se bori sa celim svetom bar nekoliko godina potpuno ravnopravno. Jednostavno, njena "meka" moc je toliko dominantna da bi bilo koja privreda potpuno bila u kanalu posle nekog totalnog embarga. Udarili su Turke u nekoliko segmenta, lira im potonula za sekundu. Turci su zbog toga duplo siromasniji. Secamo se sta je bilo sa nama devedesetih. Rusi se drze dobro, samo zato sto je USA potpuno uzdrzana da udje u pravi trgovinski rat. Orijentisani su samo na energetiku i tehnologije u kojima Rusi kaskaju. Sa Kinom ce to biti sveobuhvatnije jer su im jedini takmicari u svemu, ali su po moci jos daleko.

Commander Shepard

pre 5 godina

"Amerika srlja ka pet biliona milijardi javnog duga!!!"
(Vojxit)

U ovom trenutku, americki spoljni dug je 22 hiljade milijardi dolara. To za Ameriku nije problem jer najveci deo tog duga ide domacim bankama koje, ionako, vode americku ekonomiju i politiku.

Dug se koristi da se gradjani globalno drze u duznicko-robovskom sistemu.

jovan

pre 5 godina

Neka Tramp sreže vojni budžet povuče svoje vojnike iz celog sveta koji izugravaju dežurnog policajca pa će vratiti sve dugove za par godina, atomsko oružije je dovoljno da te niko ne dira i napada a to imaju odavno.
Vojni budzet SAD je 800 milijardi dolara godišnje a duzni su 21000 milijardi dolara sa skresanim budzetom za vojsku za 10-15 godina bi bili čisti ali toliko su jaki i zaduzeni u svojoj domaćoj valuti da mogu da je ostampaju i vrate sve dugove.

Lektora bez

pre 5 godina

Neminovno, svet će imati vladara kao i uvek u vidu neke moćne države.. Sigurno, to nećemo biti mi, tako da ne razumem sto se likuje hipotetickoj propasti SAD. Ko to misli da će Kina ili Rusija biti bolji vladari sveta, samo neka pogleda kako vladaju svojim narodom i sve će biti jasno..
Poznato zlo je uvek bolje od nepoznatog.
Neka se na zapadu živi od kredita, ostali nemaju ništa od toga što bez kredita žive u šupama.. I na kraju bolje je živeti i sto godina kao milijunas nego jedan dan kao siromah.. :)

Kenny Boy

pre 5 godina

Dug Kine je isto jako visok, nemojte da se zavaravate.
(Petar, 6. oktobar 2018 12:00)
Dug Kine je preko 27 hiljada milijardi dolara. raste brže nego američki dug. Ljudi obraćaju pažnju na direktan dug države i misle da Kina nema dug. Medjutim kineske državne firme i lokalne samouprave su u ogromnim dugovima. Iako ne izgleda da je država direktno u dugu, lokalne samouprave i državne firme na kraju svoje račune podnose državi. Kineska i ruska ekonomija su većinski državne ekonomije. Recimo u Rusiji 80% zaposlenih prima platu od države. U državnim ekonomijama državni dug se "sakrije" u državnim firmama. Recimo ruska naftna kompanija Rosnjeft ima dug od 40 milijardi dolara a Rusija kao država zvanično nema dug. Medjutim ako dodje stani pani, dug Rosnjefta će vratiti država tako da iako fiktivno nije državni dug, realno jeste. Ista situacija je sa Kinom i njenih 27000 milijardi dolara duga.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Interesantna predvidjanja,jedino ste zaboravili da kina u SAD izvozi godisnje oko 500 milijardi dolara u uvozi iz SAD robe za cirka 40-50 milijardi...kad se kineski izvoz bude stopirao a stvar ide ka tome videcemo kome ce to da prodaju...mozda rusiji,kubi,venecueli...kompletna kinesko -ruska godisnja trgovinska razmena je 30 milijardi dolara...da dodam Indija,Indonezija,Vijetnam,Pakistan,Banglades jedva cekaju da zauzmu mesto kine...to su samo azijske zemlje a gde je J.Amerika sada se pomalja i Afrika kao zainteresovana strana?

komkom

pre 5 godina

Netacno u vesti je da USA ima neku svoju naftu koju prodaje po svetu. USA proizvodi 10 miliona barela dnevno, a trosi 20. Ono sto pokupe od Libije, Iraka, Arabije i dr. okupiranih ne moze da namiri samo USA, a kamoli tek evropke prijatelje.
Venecuela i Iran su krupne zverke na koje ciljaju i Kina i USA. (ova druga pokusava da ih slomi)

milimikronanopikofemtoato

pre 5 godina

335.000 barela nije ništa. Kina je potrošila u 2017 oko 610 miliona tona!!! nafte
335000 barela je cca 53.000.000 litara ili ovisno o gustoći robe oko 45.000 tona. 45.000 x 12 = 540.000 tona...
Znači oko 2 vlcc-a (vlcc=very large crude oil carrier)
2 tankera u cijeloj godini.
U branši bi se relklo: peanuts :-)
(Mapко, 6. oktobar 2018 09:58)

I meni se ovo ucinilo izuzetno malo. Kada se pomnozi sa 65 dolara po barelu dobije se cca 21 milion USD sto je prakticnki beznacajno. Mora da se radi o stamparskoj gresci.

Ludi Milojko

pre 5 godina

(Mapко, 6. oktobar 2018 09:58)335.000 barela dnevno tj nešto više od 45 hiljada tona dnevno. Godišnje je to oko 17 miliona tona odnosno oko 8 miljijardi $. Nije puno ali nije ni malo.Ako uzmete da Rusija godišnje izveze oko 200 mil tona to je 8% ruskog izvoza. Ako se uzme da je ukupna proizvodnja nafte u Rusijai, USA i Saudijskoj Arabiji na nivou cca 500 mil.t svaka onda imate uporedive veličine.Pri tom USA imaju potrošnju blisku proizvodnji ako ne i veću!