Utorak, 02.10.2018.

13:15

Plakati u CG – Ko prekraja istoriju? Srbi pogrešili? VIDEO

U gradovima širom Crne Gore osvanuli su plakati sa natpisom "Nikad više 1918".

Izvor: B92

Plakati u CG – Ko prekraja istoriju? Srbi pogrešili? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 5 godina

slobodan petrovic, 02. oktobar 2018 14:41)

Kada nesto tvrdis, navedi dokaze. Budi ljubazan pa nam napisi sve izvore iz kojih mozemo potkrepiti tvoje tvdnje, a to ce se onda proveriti i sa temeljnim istrazivanjem. Ako je bilo masovih zlocina, navedi gde sumnjas da su lokacije zrtava, a ja cu licno pisati nadleznim ministarstvima da formiraju arheoloske i forenzicke timove da izvrse iskopavanja i utvrde tacan broj zrtava. Ponavljam, iznesi dokazi ili pomozi da dodjemo do istih, nemoj samo pisati bez pokrica

ex ljubomir

pre 5 godina

Neke budale zalepe neke plakate , i odmah počinje svakojako tumačenje istorije , a ona prava Istorija je zapisana u svim relevantnim evropskim arhivama , i ona kaže , Srbija je pobednica Prvog rata uz saveznike Francusku Britaniju i ostale !! Niko nikad nije rekao niti zapisao..da je srpska vojska činila zverstva , tako da je ovo sada..primitivno ,balkansko politikanstvo !! Neka je večna slava i hvala , srpskim junacima !!

мире

pre 5 godina

Оно кад се нико не сећа тог паљења, кад нигде нема гробова тих наводно побијених, нема никакав историјски податак да подржи ову причу. Срамота је каква се мржња према Србима распирује у Црној Гори данас.

Boža

pre 5 godina

I mi pričamo kako su Arnauti napadali srpsku vojsku pri povlačenju kroz Albaniju. To je samo delimično tačno: Esad paša je naredio da njegovi pruže svu potrebnu pomoć. Napadali su samo katolici Arnauti. Opet katolici i hrvatski i crnogorski. Svi napadi su iz jedne centrale, ali to niko ne sme da kaže.

Ja

pre 5 godina

Ja sve mogu da razumem, ali izvolite uvazite stavove tih ljudskih zrtava koje navodno
branite, a koje su sebe smatrale iskljucivo Srbima, sto i jesu! To sto im lepite milogorski kvazinacionalizam, dok se oni sad prevrcu u grobu, to dovoljno govori koliko ih postujete i za sta ih koristite, odnosno zloupotrebljavate!

idemo dalje

pre 5 godina

Sukob dve kraljevske porodice se sada koristi kako bi se prikazala neka srpska okupacija C.G.Niti je bilo okupacije niti sukoba srpske i crnogorske vojske niti zločina nakon prisajedinjenja.To što se desilo vladarskoj porodici Petrović u Crnoj Gori se 15 godina ranije desilo u Srbiji sa vladarskom porodicom Obrenović i nije ništa drugo nego sukob vladarskih dinastija.Ne mogu postojati dve vladarske porodice u jednoj državi.Pošto kralj Nikola Petrović nije hteo da preda vlast Petru Karađorđeviću on je napustio zemlju.Interesantno,otišao je u Italiju,koja je imala pretenzije prema Kraljevini Jugoslaviji,tačnije prema Dalmaciji i današnjem crnogorskom primorju,koje je i okupirala za vreme Drugog svetskog rata.Naravno politika se tada,kao i sada meša u sve,a poraženi će uvek pokušati da se vrati na tron i za to koristiti sva sredstva,uključujući laži.Ne samo da su obe vladarske porodice poreklom iz Crne Gore,već imaju iste pretke(dedove),tako da je u neku ruku to bio i porodični sukob.Kao što je u Srbiji,čak i za vreme rata, vlada,odnosno skupština,donosila sve važne odluke,tako je neupitno da mnogo veći legitimitet ima crnogorska skupština nego kralj.U ostalom to se vidi i po izborima,koji su u C. G po prvi put organizovani, nakon rata.

Макса

pre 5 godina

Нико не пориче да је било злочина, као што их у сваком сукобу има. Овде је реч била пре свега о сукобу унутар црногорског корпуса између белаша и зеленаша од којих су и једни и други заснивали своју идеологију на српству, а не о неком окуприању Црне Горе, о некаквој великосрпској идеологији нити о намери Срба да потчине Црногорце. Напротив на њих смо увек гледали као на најрошеније, зато их само код нас има толико, јер су овде увекл били добродошли.
О овом ”истричару” из Подгорице, не вреди трошити речи, класичан паланачки менталитет.

dux

pre 5 godina

Hmm...a ne beše li kralj Nikola smatrao sebe legitimnim naslednikom srpske krune? Rekao bih da sukob između Cg i Srb nikad ni nije postojao, problem je više unutar dinastički...

slobodan petrovic

pre 5 godina

Подгоричка скупштина постојала 1918. и било је терора. То нико не може да негира. Било је жртвава од стране српске војске, као што је био Јасеновац и велики број жртава. Никакав историчар ни политичар не може поништити ту истину.

pajero

pre 5 godina

I Antić i Adžić manipulišu. Prvi što Podgoričku skupštinu smatra, bez rezerve, legitimnom i legalnom. Legitimna možda jeste donekle, ali nije legalna. Sam kralj Aleksandar se kajao što je postupio kako je postupio prema svom dedi i crnogorskoj državi, ma koliko bila činjenica da je kralj bio nepopularan, da je napustio CG i ostavio je na nemilost okupatoru (AU) i to su dve izuzetno teške godine za Crnogorce. Kako god, sramotan je postupak Srbie i morali su, bar zbog Mojkovca i bratstva, da uključe Petroviće u prekrajanje države i država. Što se tiče Adžića, on je jastreb tumačenja istorije iz današnje vizure. Ako pratite njegove aktivnosti, bavi se samo Srbima i "velikosrpstvom". On ponovo tumači i "Ogledalo srpsko", "Svobodijadu", Ustav Kneževine CG (gde mu smeta pominjanje autohtonog srpskog naroda i srpskog jezika, ali štedro koristi stav o "autokefalnoj crkvi"). Adžiću ne smeta ni ukidanje ćirilice u sopstvenoj zemlji - da li su i nju doneli "velikosrbi"? I Adžić ne pominje da je "srpski kralj" 1921. od Hrvata oduzeo južnu Dalmaciju i dodelio je novoformiranoj Zetskoj oblasti ("južna Dalmacija" je od Igala do Čanja), šta više smatra da Karađorđevići ne zaslužuju ni ploču u Miločeru, na posedu koji su kupili i izgradili. Kralj je kasnije i Zetsku banovinu znatno proširio i napravio "Veliku Crnu Goru" faktički sa sedištem na Cetinju. Toliko od ova dva "istoričara"...

drug Crni

pre 5 godina

Pa, dobro, kad smo takvi zlikovci, što hrlite da živite u Beograd i Novi Sad? Više vas je ovde nego u celoj Crnoj Gori! Naljutite se već jednom i ajte kući, polako! Jedino me brine, što ne bi imao ko decu, drogom da nam snadbeva!

deki185

pre 5 godina

Crnogorci nek vrate od Budve pa sve preko Boke Kotorske onima kojima je to pripadalo posto je Srpska vojska i to okupirala.To bi bilo posteno .Jbt sta bi se desilo smo ignorisali daj komad zemlje i rekli da nas to ne zanima.Na cetinju bi se vijorila sahovnica :-)

bljak

pre 5 godina

"Čedomir Antić navodi da Skupština Crne Gore priprema rezoluciju kojom će, navodno, poništiti odluke Podgoričke skupštine."

Pa dobro, neka budu dosledni do kraja, neka se odreknu dela primorja koje je pripojeno Zetskoj banovini 1921. Nema mrznje, cast i istina pre svega, zar ne?

Горан

pre 5 godina

Новак Аџић није историчар већ правник. Такође је црногорски националиста и дугогодишњи савјетник у скупштини Црне Горе. Члан мање партије владајуће коалиције, која има око 3 % подршке, те с тога мислим да његово мишљење није рекевантно ни на који начин.

Petar

pre 5 godina

Zvali glavnog srpskog revizionistu za komentar, pa šta očekujete? Samo uzmite izjavu crnogorskog istoričara, normalna i pomirljiva - ako hoćeš prihvati ovo tumačenje, ako nećeš ne moraš. Dok Antić s druge strane grakće, poziva se na porodičnu istoriju Mila Đukanovića i rasplinjava se alternativnom novokomponovanom istorijom.

au bre

pre 5 godina

Ponavljaju hrvatski scenario. Sledeće je da se desi neki veliki zločin, sa čije god strane, u ratu koji će verovatno organizovati kad im bude odgovaralo.

tzv istricari

pre 5 godina

Pre bih rekao ko ispravlja istoriju. Samo proterivanje kralja Nikole dovoljno govori.
A ovi naši tzv istoričari sa Anticem na celu su samo telali nacionalizma.

Helios

pre 5 godina

Ukupne žrtve same Crne Gore počev od Mojkovačke bitke pa do ovih (10 puta naduvanih) sa plakata nisu bile male. Naprotiv, bile su jako velike - negde čak blizu 3% žrtava same Srbije za Slobodu! Bez sumnje jako velike žrtve. Ove plakatske pre svega kao posledica konfilkta nama nametnutih Karađorđevića kao neke Dinastije.
Uopšte svo to izmišljanje tj. prekrajanje istorije, a posebno ovo popularno po ex-Yu - ta laž da su oni jednog okupatora zamenili drugim je najveća moguća ogavnost, i pre svega ogavnost duše koja od svih mogućih bira baš takvu laž. Trovanje novih generacija tim odvratnizmom da je Jugoslavija bila Velika Srbija ne razlikuje se ni istinosno ni intencionalno od "edukacije" novih naraštaja koje su sprovodile Ustaše.
Za uzvrat Srbija ne samo da nije dobila ništa; sama Srbija a jedina prava država nestala je. Dobila je učešće u zajednici, gde se sledeći vek pazilo da slučajno ne ispadne da Srbi ne budu dominantni. I gde je i Miloševića na vlast dovelo i to neprekidno "lako je Srbima, ima ih puno, ajde da bude dobro ovima i onima". Jugoslavija je uvek bila SveSamoNeSrbija.
CG pošto-poto hoće negaciju 1918e? To znači da CG hoće da vrati Srbiji preko 20% svoje sadašnje teritorije. Ako ono nisu bili oslobodioci nego okupatori - Srbija naslednica više to ne može vratiti Austrougarskoj.
Dobro, važi. Samo jedno da bude jasno - povratak tih preko 20% je znatno manje od onog što CG treba da vrati štetom i ekstrakcijom mehanizma Cetinje-Dedinje.
Kad počinjemo?

tzv istricari

pre 5 godina

Pre bih rekao ko ispravlja istoriju. Samo proterivanje kralja Nikole dovoljno govori.
A ovi naši tzv istoričari sa Anticem na celu su samo telali nacionalizma.

bljak

pre 5 godina

"Čedomir Antić navodi da Skupština Crne Gore priprema rezoluciju kojom će, navodno, poništiti odluke Podgoričke skupštine."

Pa dobro, neka budu dosledni do kraja, neka se odreknu dela primorja koje je pripojeno Zetskoj banovini 1921. Nema mrznje, cast i istina pre svega, zar ne?

drug Crni

pre 5 godina

Pa, dobro, kad smo takvi zlikovci, što hrlite da živite u Beograd i Novi Sad? Više vas je ovde nego u celoj Crnoj Gori! Naljutite se već jednom i ajte kući, polako! Jedino me brine, što ne bi imao ko decu, drogom da nam snadbeva!

Boža

pre 5 godina

I mi pričamo kako su Arnauti napadali srpsku vojsku pri povlačenju kroz Albaniju. To je samo delimično tačno: Esad paša je naredio da njegovi pruže svu potrebnu pomoć. Napadali su samo katolici Arnauti. Opet katolici i hrvatski i crnogorski. Svi napadi su iz jedne centrale, ali to niko ne sme da kaže.

deki185

pre 5 godina

Crnogorci nek vrate od Budve pa sve preko Boke Kotorske onima kojima je to pripadalo posto je Srpska vojska i to okupirala.To bi bilo posteno .Jbt sta bi se desilo smo ignorisali daj komad zemlje i rekli da nas to ne zanima.Na cetinju bi se vijorila sahovnica :-)

мире

pre 5 godina

Оно кад се нико не сећа тог паљења, кад нигде нема гробова тих наводно побијених, нема никакав историјски податак да подржи ову причу. Срамота је каква се мржња према Србима распирује у Црној Гори данас.

ex ljubomir

pre 5 godina

Neke budale zalepe neke plakate , i odmah počinje svakojako tumačenje istorije , a ona prava Istorija je zapisana u svim relevantnim evropskim arhivama , i ona kaže , Srbija je pobednica Prvog rata uz saveznike Francusku Britaniju i ostale !! Niko nikad nije rekao niti zapisao..da je srpska vojska činila zverstva , tako da je ovo sada..primitivno ,balkansko politikanstvo !! Neka je večna slava i hvala , srpskim junacima !!

au bre

pre 5 godina

Ponavljaju hrvatski scenario. Sledeće je da se desi neki veliki zločin, sa čije god strane, u ratu koji će verovatno organizovati kad im bude odgovaralo.

Горан

pre 5 godina

Новак Аџић није историчар већ правник. Такође је црногорски националиста и дугогодишњи савјетник у скупштини Црне Горе. Члан мање партије владајуће коалиције, која има око 3 % подршке, те с тога мислим да његово мишљење није рекевантно ни на који начин.

Ja

pre 5 godina

Ja sve mogu da razumem, ali izvolite uvazite stavove tih ljudskih zrtava koje navodno
branite, a koje su sebe smatrale iskljucivo Srbima, sto i jesu! To sto im lepite milogorski kvazinacionalizam, dok se oni sad prevrcu u grobu, to dovoljno govori koliko ih postujete i za sta ih koristite, odnosno zloupotrebljavate!

Helios

pre 5 godina

Ukupne žrtve same Crne Gore počev od Mojkovačke bitke pa do ovih (10 puta naduvanih) sa plakata nisu bile male. Naprotiv, bile su jako velike - negde čak blizu 3% žrtava same Srbije za Slobodu! Bez sumnje jako velike žrtve. Ove plakatske pre svega kao posledica konfilkta nama nametnutih Karađorđevića kao neke Dinastije.
Uopšte svo to izmišljanje tj. prekrajanje istorije, a posebno ovo popularno po ex-Yu - ta laž da su oni jednog okupatora zamenili drugim je najveća moguća ogavnost, i pre svega ogavnost duše koja od svih mogućih bira baš takvu laž. Trovanje novih generacija tim odvratnizmom da je Jugoslavija bila Velika Srbija ne razlikuje se ni istinosno ni intencionalno od "edukacije" novih naraštaja koje su sprovodile Ustaše.
Za uzvrat Srbija ne samo da nije dobila ništa; sama Srbija a jedina prava država nestala je. Dobila je učešće u zajednici, gde se sledeći vek pazilo da slučajno ne ispadne da Srbi ne budu dominantni. I gde je i Miloševića na vlast dovelo i to neprekidno "lako je Srbima, ima ih puno, ajde da bude dobro ovima i onima". Jugoslavija je uvek bila SveSamoNeSrbija.
CG pošto-poto hoće negaciju 1918e? To znači da CG hoće da vrati Srbiji preko 20% svoje sadašnje teritorije. Ako ono nisu bili oslobodioci nego okupatori - Srbija naslednica više to ne može vratiti Austrougarskoj.
Dobro, važi. Samo jedno da bude jasno - povratak tih preko 20% je znatno manje od onog što CG treba da vrati štetom i ekstrakcijom mehanizma Cetinje-Dedinje.
Kad počinjemo?

dux

pre 5 godina

Hmm...a ne beše li kralj Nikola smatrao sebe legitimnim naslednikom srpske krune? Rekao bih da sukob između Cg i Srb nikad ni nije postojao, problem je više unutar dinastički...

Макса

pre 5 godina

Нико не пориче да је било злочина, као што их у сваком сукобу има. Овде је реч била пре свега о сукобу унутар црногорског корпуса између белаша и зеленаша од којих су и једни и други заснивали своју идеологију на српству, а не о неком окуприању Црне Горе, о некаквој великосрпској идеологији нити о намери Срба да потчине Црногорце. Напротив на њих смо увек гледали као на најрошеније, зато их само код нас има толико, јер су овде увекл били добродошли.
О овом ”истричару” из Подгорице, не вреди трошити речи, класичан паланачки менталитет.

pajero

pre 5 godina

I Antić i Adžić manipulišu. Prvi što Podgoričku skupštinu smatra, bez rezerve, legitimnom i legalnom. Legitimna možda jeste donekle, ali nije legalna. Sam kralj Aleksandar se kajao što je postupio kako je postupio prema svom dedi i crnogorskoj državi, ma koliko bila činjenica da je kralj bio nepopularan, da je napustio CG i ostavio je na nemilost okupatoru (AU) i to su dve izuzetno teške godine za Crnogorce. Kako god, sramotan je postupak Srbie i morali su, bar zbog Mojkovca i bratstva, da uključe Petroviće u prekrajanje države i država. Što se tiče Adžića, on je jastreb tumačenja istorije iz današnje vizure. Ako pratite njegove aktivnosti, bavi se samo Srbima i "velikosrpstvom". On ponovo tumači i "Ogledalo srpsko", "Svobodijadu", Ustav Kneževine CG (gde mu smeta pominjanje autohtonog srpskog naroda i srpskog jezika, ali štedro koristi stav o "autokefalnoj crkvi"). Adžiću ne smeta ni ukidanje ćirilice u sopstvenoj zemlji - da li su i nju doneli "velikosrbi"? I Adžić ne pominje da je "srpski kralj" 1921. od Hrvata oduzeo južnu Dalmaciju i dodelio je novoformiranoj Zetskoj oblasti ("južna Dalmacija" je od Igala do Čanja), šta više smatra da Karađorđevići ne zaslužuju ni ploču u Miločeru, na posedu koji su kupili i izgradili. Kralj je kasnije i Zetsku banovinu znatno proširio i napravio "Veliku Crnu Goru" faktički sa sedištem na Cetinju. Toliko od ova dva "istoričara"...

idemo dalje

pre 5 godina

Sukob dve kraljevske porodice se sada koristi kako bi se prikazala neka srpska okupacija C.G.Niti je bilo okupacije niti sukoba srpske i crnogorske vojske niti zločina nakon prisajedinjenja.To što se desilo vladarskoj porodici Petrović u Crnoj Gori se 15 godina ranije desilo u Srbiji sa vladarskom porodicom Obrenović i nije ništa drugo nego sukob vladarskih dinastija.Ne mogu postojati dve vladarske porodice u jednoj državi.Pošto kralj Nikola Petrović nije hteo da preda vlast Petru Karađorđeviću on je napustio zemlju.Interesantno,otišao je u Italiju,koja je imala pretenzije prema Kraljevini Jugoslaviji,tačnije prema Dalmaciji i današnjem crnogorskom primorju,koje je i okupirala za vreme Drugog svetskog rata.Naravno politika se tada,kao i sada meša u sve,a poraženi će uvek pokušati da se vrati na tron i za to koristiti sva sredstva,uključujući laži.Ne samo da su obe vladarske porodice poreklom iz Crne Gore,već imaju iste pretke(dedove),tako da je u neku ruku to bio i porodični sukob.Kao što je u Srbiji,čak i za vreme rata, vlada,odnosno skupština,donosila sve važne odluke,tako je neupitno da mnogo veći legitimitet ima crnogorska skupština nego kralj.U ostalom to se vidi i po izborima,koji su u C. G po prvi put organizovani, nakon rata.

Marko

pre 5 godina

slobodan petrovic, 02. oktobar 2018 14:41)

Kada nesto tvrdis, navedi dokaze. Budi ljubazan pa nam napisi sve izvore iz kojih mozemo potkrepiti tvoje tvdnje, a to ce se onda proveriti i sa temeljnim istrazivanjem. Ako je bilo masovih zlocina, navedi gde sumnjas da su lokacije zrtava, a ja cu licno pisati nadleznim ministarstvima da formiraju arheoloske i forenzicke timove da izvrse iskopavanja i utvrde tacan broj zrtava. Ponavljam, iznesi dokazi ili pomozi da dodjemo do istih, nemoj samo pisati bez pokrica

Petar

pre 5 godina

Zvali glavnog srpskog revizionistu za komentar, pa šta očekujete? Samo uzmite izjavu crnogorskog istoričara, normalna i pomirljiva - ako hoćeš prihvati ovo tumačenje, ako nećeš ne moraš. Dok Antić s druge strane grakće, poziva se na porodičnu istoriju Mila Đukanovića i rasplinjava se alternativnom novokomponovanom istorijom.

slobodan petrovic

pre 5 godina

Подгоричка скупштина постојала 1918. и било је терора. То нико не може да негира. Било је жртвава од стране српске војске, као што је био Јасеновац и велики број жртава. Никакав историчар ни политичар не може поништити ту истину.

tzv istricari

pre 5 godina

Pre bih rekao ko ispravlja istoriju. Samo proterivanje kralja Nikole dovoljno govori.
A ovi naši tzv istoričari sa Anticem na celu su samo telali nacionalizma.

slobodan petrovic

pre 5 godina

Подгоричка скупштина постојала 1918. и било је терора. То нико не може да негира. Било је жртвава од стране српске војске, као што је био Јасеновац и велики број жртава. Никакав историчар ни политичар не може поништити ту истину.

Petar

pre 5 godina

Zvali glavnog srpskog revizionistu za komentar, pa šta očekujete? Samo uzmite izjavu crnogorskog istoričara, normalna i pomirljiva - ako hoćeš prihvati ovo tumačenje, ako nećeš ne moraš. Dok Antić s druge strane grakće, poziva se na porodičnu istoriju Mila Đukanovića i rasplinjava se alternativnom novokomponovanom istorijom.

Макса

pre 5 godina

Нико не пориче да је било злочина, као што их у сваком сукобу има. Овде је реч била пре свега о сукобу унутар црногорског корпуса између белаша и зеленаша од којих су и једни и други заснивали своју идеологију на српству, а не о неком окуприању Црне Горе, о некаквој великосрпској идеологији нити о намери Срба да потчине Црногорце. Напротив на њих смо увек гледали као на најрошеније, зато их само код нас има толико, јер су овде увекл били добродошли.
О овом ”истричару” из Подгорице, не вреди трошити речи, класичан паланачки менталитет.

bljak

pre 5 godina

"Čedomir Antić navodi da Skupština Crne Gore priprema rezoluciju kojom će, navodno, poništiti odluke Podgoričke skupštine."

Pa dobro, neka budu dosledni do kraja, neka se odreknu dela primorja koje je pripojeno Zetskoj banovini 1921. Nema mrznje, cast i istina pre svega, zar ne?

мире

pre 5 godina

Оно кад се нико не сећа тог паљења, кад нигде нема гробова тих наводно побијених, нема никакав историјски податак да подржи ову причу. Срамота је каква се мржња према Србима распирује у Црној Гори данас.

Boža

pre 5 godina

I mi pričamo kako su Arnauti napadali srpsku vojsku pri povlačenju kroz Albaniju. To je samo delimično tačno: Esad paša je naredio da njegovi pruže svu potrebnu pomoć. Napadali su samo katolici Arnauti. Opet katolici i hrvatski i crnogorski. Svi napadi su iz jedne centrale, ali to niko ne sme da kaže.

Ja

pre 5 godina

Ja sve mogu da razumem, ali izvolite uvazite stavove tih ljudskih zrtava koje navodno
branite, a koje su sebe smatrale iskljucivo Srbima, sto i jesu! To sto im lepite milogorski kvazinacionalizam, dok se oni sad prevrcu u grobu, to dovoljno govori koliko ih postujete i za sta ih koristite, odnosno zloupotrebljavate!

deki185

pre 5 godina

Crnogorci nek vrate od Budve pa sve preko Boke Kotorske onima kojima je to pripadalo posto je Srpska vojska i to okupirala.To bi bilo posteno .Jbt sta bi se desilo smo ignorisali daj komad zemlje i rekli da nas to ne zanima.Na cetinju bi se vijorila sahovnica :-)

ex ljubomir

pre 5 godina

Neke budale zalepe neke plakate , i odmah počinje svakojako tumačenje istorije , a ona prava Istorija je zapisana u svim relevantnim evropskim arhivama , i ona kaže , Srbija je pobednica Prvog rata uz saveznike Francusku Britaniju i ostale !! Niko nikad nije rekao niti zapisao..da je srpska vojska činila zverstva , tako da je ovo sada..primitivno ,balkansko politikanstvo !! Neka je večna slava i hvala , srpskim junacima !!

Helios

pre 5 godina

Ukupne žrtve same Crne Gore počev od Mojkovačke bitke pa do ovih (10 puta naduvanih) sa plakata nisu bile male. Naprotiv, bile su jako velike - negde čak blizu 3% žrtava same Srbije za Slobodu! Bez sumnje jako velike žrtve. Ove plakatske pre svega kao posledica konfilkta nama nametnutih Karađorđevića kao neke Dinastije.
Uopšte svo to izmišljanje tj. prekrajanje istorije, a posebno ovo popularno po ex-Yu - ta laž da su oni jednog okupatora zamenili drugim je najveća moguća ogavnost, i pre svega ogavnost duše koja od svih mogućih bira baš takvu laž. Trovanje novih generacija tim odvratnizmom da je Jugoslavija bila Velika Srbija ne razlikuje se ni istinosno ni intencionalno od "edukacije" novih naraštaja koje su sprovodile Ustaše.
Za uzvrat Srbija ne samo da nije dobila ništa; sama Srbija a jedina prava država nestala je. Dobila je učešće u zajednici, gde se sledeći vek pazilo da slučajno ne ispadne da Srbi ne budu dominantni. I gde je i Miloševića na vlast dovelo i to neprekidno "lako je Srbima, ima ih puno, ajde da bude dobro ovima i onima". Jugoslavija je uvek bila SveSamoNeSrbija.
CG pošto-poto hoće negaciju 1918e? To znači da CG hoće da vrati Srbiji preko 20% svoje sadašnje teritorije. Ako ono nisu bili oslobodioci nego okupatori - Srbija naslednica više to ne može vratiti Austrougarskoj.
Dobro, važi. Samo jedno da bude jasno - povratak tih preko 20% je znatno manje od onog što CG treba da vrati štetom i ekstrakcijom mehanizma Cetinje-Dedinje.
Kad počinjemo?

idemo dalje

pre 5 godina

Sukob dve kraljevske porodice se sada koristi kako bi se prikazala neka srpska okupacija C.G.Niti je bilo okupacije niti sukoba srpske i crnogorske vojske niti zločina nakon prisajedinjenja.To što se desilo vladarskoj porodici Petrović u Crnoj Gori se 15 godina ranije desilo u Srbiji sa vladarskom porodicom Obrenović i nije ništa drugo nego sukob vladarskih dinastija.Ne mogu postojati dve vladarske porodice u jednoj državi.Pošto kralj Nikola Petrović nije hteo da preda vlast Petru Karađorđeviću on je napustio zemlju.Interesantno,otišao je u Italiju,koja je imala pretenzije prema Kraljevini Jugoslaviji,tačnije prema Dalmaciji i današnjem crnogorskom primorju,koje je i okupirala za vreme Drugog svetskog rata.Naravno politika se tada,kao i sada meša u sve,a poraženi će uvek pokušati da se vrati na tron i za to koristiti sva sredstva,uključujući laži.Ne samo da su obe vladarske porodice poreklom iz Crne Gore,već imaju iste pretke(dedove),tako da je u neku ruku to bio i porodični sukob.Kao što je u Srbiji,čak i za vreme rata, vlada,odnosno skupština,donosila sve važne odluke,tako je neupitno da mnogo veći legitimitet ima crnogorska skupština nego kralj.U ostalom to se vidi i po izborima,koji su u C. G po prvi put organizovani, nakon rata.

drug Crni

pre 5 godina

Pa, dobro, kad smo takvi zlikovci, što hrlite da živite u Beograd i Novi Sad? Više vas je ovde nego u celoj Crnoj Gori! Naljutite se već jednom i ajte kući, polako! Jedino me brine, što ne bi imao ko decu, drogom da nam snadbeva!

Горан

pre 5 godina

Новак Аџић није историчар већ правник. Такође је црногорски националиста и дугогодишњи савјетник у скупштини Црне Горе. Члан мање партије владајуће коалиције, која има око 3 % подршке, те с тога мислим да његово мишљење није рекевантно ни на који начин.

au bre

pre 5 godina

Ponavljaju hrvatski scenario. Sledeće je da se desi neki veliki zločin, sa čije god strane, u ratu koji će verovatno organizovati kad im bude odgovaralo.

dux

pre 5 godina

Hmm...a ne beše li kralj Nikola smatrao sebe legitimnim naslednikom srpske krune? Rekao bih da sukob između Cg i Srb nikad ni nije postojao, problem je više unutar dinastički...

pajero

pre 5 godina

I Antić i Adžić manipulišu. Prvi što Podgoričku skupštinu smatra, bez rezerve, legitimnom i legalnom. Legitimna možda jeste donekle, ali nije legalna. Sam kralj Aleksandar se kajao što je postupio kako je postupio prema svom dedi i crnogorskoj državi, ma koliko bila činjenica da je kralj bio nepopularan, da je napustio CG i ostavio je na nemilost okupatoru (AU) i to su dve izuzetno teške godine za Crnogorce. Kako god, sramotan je postupak Srbie i morali su, bar zbog Mojkovca i bratstva, da uključe Petroviće u prekrajanje države i država. Što se tiče Adžića, on je jastreb tumačenja istorije iz današnje vizure. Ako pratite njegove aktivnosti, bavi se samo Srbima i "velikosrpstvom". On ponovo tumači i "Ogledalo srpsko", "Svobodijadu", Ustav Kneževine CG (gde mu smeta pominjanje autohtonog srpskog naroda i srpskog jezika, ali štedro koristi stav o "autokefalnoj crkvi"). Adžiću ne smeta ni ukidanje ćirilice u sopstvenoj zemlji - da li su i nju doneli "velikosrbi"? I Adžić ne pominje da je "srpski kralj" 1921. od Hrvata oduzeo južnu Dalmaciju i dodelio je novoformiranoj Zetskoj oblasti ("južna Dalmacija" je od Igala do Čanja), šta više smatra da Karađorđevići ne zaslužuju ni ploču u Miločeru, na posedu koji su kupili i izgradili. Kralj je kasnije i Zetsku banovinu znatno proširio i napravio "Veliku Crnu Goru" faktički sa sedištem na Cetinju. Toliko od ova dva "istoričara"...

Marko

pre 5 godina

slobodan petrovic, 02. oktobar 2018 14:41)

Kada nesto tvrdis, navedi dokaze. Budi ljubazan pa nam napisi sve izvore iz kojih mozemo potkrepiti tvoje tvdnje, a to ce se onda proveriti i sa temeljnim istrazivanjem. Ako je bilo masovih zlocina, navedi gde sumnjas da su lokacije zrtava, a ja cu licno pisati nadleznim ministarstvima da formiraju arheoloske i forenzicke timove da izvrse iskopavanja i utvrde tacan broj zrtava. Ponavljam, iznesi dokazi ili pomozi da dodjemo do istih, nemoj samo pisati bez pokrica