Nedelja, 30.09.2018.

08:49

"Budućnost naše vojske je obavezni vojni rok"

Uvođenje obaveznog vojnog roka je rezultat potrebe da se obezbedi model za funkcionisanje vojske na dugoročnom planu i neophodnost u uslovima vojne neutralnosti

Izvor: Tanjug

"Buduænost naše vojske je obavezni vojni rok" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

165 Komentari

Sortiraj po:

Febo

pre 5 godina

Vracanje obavezne vojske je najveca od svih nebuloza koje se najavljuju u poslednje vreme. Neka nosi oruzje onah ko to voli, a nemojte primoravati sve muskarce da to cine. Kosi se i sa osnovnim ljudskim pravima a i sa rodnom ravnopravnoscu, na koju ocigledno samo zene smeju da se pozivaju.

Omladino, BEZI!

pre 5 godina

Odlično, hajde ti "ministre" prvi u uniformu, vreme je da ga odslužiš, pa lepo, za početak, cetkicu za zube u ruke, da ribaš klonju, da se cakli!

Milosav

pre 5 godina

Rezervni sastav? Citaj: topovsko meso.
Ne znam ko bi u danasnje vreme bio lud da ratuje, divim se i ponosan sam na nase pretke koji dadose svoje zivote u svim ratovima, ali ponekad razmisljam da li smo morali tako da ginemo? Jedan maleni narod je dao toliko miliona zivota. I gde smo sada? Na dnu moderne Evrope, omrazeni od svih, proglaseni za genocidan narod dok drugi koje nazivasmo beckim konjusarima su clanovi tog ekskluzivnog kluba zvanog EU.
Mozda smo trebali da umesto klicemo "Bolje grob nego rob" da docekamo Hitlera cvecem kao sto su drugi cinili mozda bi nam danas bolje bilo. Mozda smo u Sarajevu trebali da docekamo Ferdinanda cvecem umesto mecima.
Da li bi vi svoje dete poslali u rat znajuci ko je na celu ministartsva odbrane? Ja svoje sigurno ne bih. Ljudi, heroji postoje samu u istorijskim knjigama i filmovoma, realnost je okrutna i neumoljiva. Ne dozvolimo da ponovo pravimo greske iz proslosti, barem zbog nase dece i njihovog potomstva. Nema nas mnogo...

Detuš

pre 5 godina

Apsolutno nema nikakve potrebe za ponovno uvodjenje vojnog roka. U takvom smo okruženju da to zaista nema nikakve logike. Sasvim nam je dovoljna i profi vojska. Nismo mi u opasnom okruženju kao Izrael.A sigurno ćemo jednom postati i članice NATO-a. Hvala Bogu ni ovi novi radikali neće večito vladati, pa će se i na to apsurdno pitanje vraćanja obaveznog vojnog roka jednom zaboraviti.

Pantagruel

pre 5 godina

Смешни су ми ови који мисле да је довољно да наша власт каже "Хоћемо у НАТО", па да одмах будемо примљени. Колико година чека Македонија? Зашто чека? Зато што је блокира Грчка. И нас тако може да блокира било која од њихових 29 чланица. Довољно је да Албанија каже "не дамо док не признате Косово" или Хрватска "не дамо док не пристанете на промену границе на Дунаву, не решите судбину свих несталих, не вратите имовину Српске православне цркве коју сте склонили на своју територију да не би била од нас уништена, а ми је сада потражујете као имовину хрватске државе". А војни рок морају да уведу, не зато што то желе, него су схватили да ће за три године остати без војске, ако уговорци наставе да дају отказе садашњим темпом. Немају решење за ту ситуацију. Ако дигну плату само професионалној војсци, побуниће се полиција. Ако дигну и полицији, тражиће повишицу просвета и здравство. Дигну ли просвети и здравству ето остатка администрације и тако у недоглед.

G

pre 5 godina

Najbolje bi bilo da se usvoji zakon kao u Eritreji: da vojni rok traje beskonacno dugo, tj. dok ili ne skupis dovoljno para da podmitis oficire da te puste, ili dok ne ostaris i ne postanes nesposoban za vojsku. To bi se Braci i Tetkinom mezimcetu jako svidelo: da imaju besplatne sluge dokle god im trebaju.

Valentino

pre 5 godina

Evo ja ću na sve načine da izbegnem vojsku (ako se uvede) pa ću onda imati mnogo velike šanse da budem ministar vojni. Lakše mi je da izbegavam vojsku pa da postanem ministar, nego da budem vozač (ko Đorđević) ili LGBT (ko Brnabić) ili da imam 24 stana (ko Mali)...

Glasac na izborima

pre 5 godina

Izigravanje vojne neutlranosti u drzavi koja ce biti za neku godinu sa svih strana biti okruzena NATO clanicama je totalan promasaj nase politike i nasih vlasti. I ta neutlranost nas skupo kosta sto od uvodjenja nepotrebnog vojnog roka , sto o tome da kako neutlrani (tj rusofili ) postajemo meta NATO pakta i preti nam opasnost od daljeg cepkanja nase drzave (ako zaratimo kao 90 tih , RUsi nam nece pomoci osim sto ce nma skupo prodavati orulje ). Da je SFRJ bila clanica NATO ne bi se raspala, da je SRJ tj SCG htela da postane clanica NATO ne bi se na kraju rasplinula u 3 drzave. Koja drzava od formiranja NATO 1949 se raspala dosada ili da su se neki delovi drzave otcepili i postali samostalni.

laki78

pre 5 godina

Setili se radikali.Nasa ddca u vojsku da rintaju a njihova u Brograd na bodi u nove stanove ili na direktorske fotelje.Pametno samo nece vam to proci.

DPolitika

pre 5 godina

@Više vredi 10 motivisanih i dobro obučenih profesionalaca od 100 ne motivisanih šatro vojnika.

Recimo da se slazem sa ovim, medjutim, profesionalca vojnika ne mozes kao sada da placas oko 300 eur, zaposljavas na odredjeno i da ocekujes profesionalizam, ne mozes da mu dajes opremu staru 30+ kusur godina(to je mladja oprema od koje se satoji preko 70% nase vojske) i da ocekujes da izvrsava zadatke u njoj profesionalno, nedovoljan broj profesionalaca ne moze da pokrije sve zadatke itd...

Zato ce morati da se ima neko sluzenje otadzbini masovnije od sadasnjeg jer ovo sada je sve samo ne profesionalna vojska i mnoga lovacka udruzenja su veca od nje.

Naravno trebnlo bi da dodje do bolje organizacije obuke i bolje obucenosti kao i stvaranja prave aktovne rezerve sto do sada nije postojalo.

Ako se planira da sve bude kao u vreme SFRJ i SRJ opet cemo imati probleme u vojsci koji ce rezultirati slabom obucenosci i borbenom gotovoscu itd.

Treba radikalno prommeniti i svest da je duznost da nas brane necja druga a samo ne nasa, izgleda da neki ockuju da ce svedski, svajcarski, ruski ili drugi tudji vojnici da nas brane revnosnije i bolje nego sto mi trebamo sami to da radimo.

Mrznju prema nesposobnim politicarima ne treba da ispoljavamo prema vojsci vec u nju treba da ulazemo i da je cinimo boljom.

Tako umesto srdzbe o vojsci bolje davati predloge kako da se ucini boljom, naravno one realno ostvarive a ne utopisticke. Lako je pobeci to moze svako.

na lečenje

pre 5 godina

Ako sutra izbije neki rat i pokucaju vam na vrata s puskama sta cete reci "preskocite nas mi nismo sluzili vosjku" i oni ce vas ostaviti na miru?
namera vec da bi se lako osvojila, sto ekonomski sto vojno kad zatreba.
(Peki, 30. septembar 2018 12:26)
Dobro, i šta će ti takvi vojnici koji su em nevesti toj aktivnosti, eme joj se duborko opiru ili nesto, znaci nemaju nikakav vojnicki moral, niti znaju zbog cega bi se uopste borili, i tako dalje ? Jel to ono (cenim ga da si rusopfil) kao tvoji idoli, vi cete primenjivati velicanstvenu vojnu taktiku "zatrpati neprijatelja leševima".

Ja mislim da bi vi takvi trebalo da se lecite prvo, ap onda da pogledate kalendar da vidite koji je ovo vek i te stvari

stvarno mi je žao

pre 5 godina

Sve dok je dezerter ministar vojni, ni ja ni niko moj neće ići ni u kakvu vojsku. Još ću aktivno učestvovati protiv uvođenja obaveznog vojnog roka.

acika

pre 5 godina

Karikatura od padobranaca.
Postrojena bukvalno TRI odeljenja a ispred njih ministar odbrane koji je svojevremeno izbegao služenje vojnog roka, u medjuvremenu se stambeno zbrinuo uz tetkinu pomoć sa omrznutog Zapada, navukao - obukao neku bože sačuvaj hand-made uniformu i besedi "komesarko JUL-ovsku retoriku" zbunjeno nezainteresovanim slušaocima!

Hans

pre 5 godina

Ako dodje do nekog rata, a mene uhvate (ili se sam predam) PROPEVACU, bicu veci izdajnik od Brankovica. Ionako imamo isti cilj, ni nasi neprijatelji ni ja ne volimo ovu drzavu. Meni je ovo maceha.

Starac Koco od hiljadu ljeta

pre 5 godina

Puna podrska za ovu nameru drzavnog i vojnog vrha. Na taj nacin cemo od omladine da napravimo ljude, i izvlacimo ih od mobilnih telefona, kompjutera i drustvenih mreza.

Djordje, nasa deca su fantastica, al ti nama objasni sta fali mobilnim telefonima, kompjuterima i drustvenim mrezama ? A ? Nikako, ali, NIKAKO, ne smemo i ne mozemo zaustaviti drustveni napredak. Skapiraj to i bice ti lakse u dubokoj starosti, da si nam ziv i zdrav.

Worthy

pre 5 godina

Pripadam generaciji koja je služila vojni rok. Šta mlad čovek može da nauči u vojsci?
Disciplina? Gluposti. Niko se ne menja u tim godinama. Radne navike? Gluposti, radićete idiotske stvari i gledati kako da ih sledeći put izbegnete. Prvih par meseci nad vama će se iživljavati svi, od oficira do desetara. Zloupotrebljavaće i pravilo službe sve dok ne budete skapirali da na to nemaju pravo. Smrzavaćete se bez razloga. Ješćete hranu koju nikada ne biste jeli. Postoji velika mogućnost da zaradite neko gljivično oboljenje ili reumu. Da li društvo ima korist od vojnika koji su na silu dovedeni na mesto odakle žele što pre da odu? Više vredi 10 motivisanih i dobro obučenih profesionalaca od 100 ne motivisanih šatro vojnika.

Maks

pre 5 godina

Nabavite bar luk i strele i eto mene. Spreman sam i zivot da dam za ovakvu uredjenu drzavu i radujem se odlasku u rat i povratku iz rata u fabriku kablova.

Bojan

pre 5 godina

Buducnost ove zemlje? Mozda...Ali buducnost moje dece je sto dalje od vas i vama slicnima. Vi da zveckate oruzjem a moje dete da saljete u rat - vec vidjeno i prozivljeno. Ovog puta ne... Prodacu sve sto sam stekao i saljem decu napolje, makar ih gledao samo preko skajpa.

Mediokritet

pre 5 godina

Jest da sam ga vec jednom odsluzio, ali bice mi zadovoljstvo da ga sa Ministrom vojnim jos jedanput odsluzim. Naravno, ja desetar, a on redov. :)

kortizol

pre 5 godina

Зашто сте се усплахирили? Па регрутација постоји да би неспособни отпали.
(beograd, 30. septembar 2018 12:31)

Ti ako se smatras sposobnim jer mozes asovom da iskopas rupu ostani u 19.veku a nas nesposobne ostavi da se patimo bez vas alfa primata.

Гералт

pre 5 godina

Није проблем војни рок. Проблем су људи који то хоће да уведу. Ни један нема војно искуство, а може се рећи ни било какво искуство сем политике.

Čubura je Raj

pre 5 godina

Jugonostalgičari i deca Crvene buržoazije koju je Tito instalirao protive se služenju vojnog roka u Srpskoj vojsci. Ja sam vašu propalu JNA morao da služim, a vi vašu decu nemojte da šaljete u Srpsku vojsku, jer nam ona nisu potrebna. Peta kolona nikome nije potrebna.

MIKI72

pre 5 godina

Generale,srećno ,moj sin neće u vojsku,a neće ni ratovati-protiv koga(Hrvatska,Crna Gora,Albanija,ili Bugarska)-protiv NATO-a,pa imali smo jednu generalnu probu i znamo kako smo prošli ,generale ,nisam mislio ,ali sa Vasom danasnjom izjavom razmišljam ne o regrutaciji,već porodičnoj deportaciji- nemacka,austria,švedska ....
Srećno Generale

Peki

pre 5 godina

Sjatila se skupina ljudi koja mrzi svoju drzavu, sva sreca pa vas je saka jada.

Ako sutra izbije neki rat i pokucaju vam na vrata s puskama sta cete reci "preskocite nas mi nismo sluzili vosjku" i oni ce vas ostaviti na miru?

Vojska je osnovni element drzave, cela drzavnost pociva na vojsci i mogucnosti da se stiti teritorija na kojoj se nalazis kao narod, bez vojske nema drzave!

Vojska i oruzje se ovde sistematski unistavalo spolja da bi se narod pacificirao, pogotovo u Srbiji kao najvecoj drzavi, sigurno ne iz dobrih namera vec da bi se lako osvojila, sto ekonomski sto vojno kad zatreba.

Nenad

pre 5 godina

Za koga idu u vojsku Izraelci, za politicare ili za svoju zemlju bez obzira ko je na vlasti i kakav je?
Sad naravno idu komentari ali kod njih je ovako ili onako uvek se trazi izgovor. Mi smo u zemlji takvoj kakva je i nemamo drugu, ko hoce neka sluzi vojsku ko nece ne mora samo prestanite da pljujete po svemu.

Komša

pre 5 godina

Nama je potreban obrazovni sistem u okviru kojeg će se deca pistepeno obučavati za reagovanje u vanrednim situacijama a kasnije prolaziti i osnovnu vojnu obuku - nedaj bože da bude nešto da ne ginu ljudi ko mušice,da znaju da se snadju koliko toliko...i potrebna nam je TO
Nikakva obavezna vojska Dobrovoljno je ok.Nikakva pompa,zveckanje oružjem i slični cirkusi - to je pitreba svakig gradjanina i države ,odradi se ,dobije sertifikat,raspored i gotovo.

Nije nam potrebno gradjansko i veronauka (bacanje para ,gubljenje vremena) - jedan predmet peilagidjen današnjim uslovima i potrebama - od bezbednosti (saobraćajne pa badalje) preko peućanja pomoći do osnova vojne obuke ....(12 godina školovanja pa prilagodjavati uzrastu).

Vojni obveznik

pre 5 godina

I sta to sada bi? Nema ko da: riba, pere, pegla, kuva, cisti, strazari, pozarci, dezura, donosi, prinosi, odnosi, vozi, kopa.........

Sta bi ste Vi generale hteli, robove koji ce da rade na kuluk bez dinara, samo za stan i bednu ishranu, a daaa, i malo nekakve nekompletne obuke na izraubovanoj opremi, dok ce Vase staresine primati kakve-takve plate a nece vise morati da rade sve gore navedeno.

Sva vojna lica u trupi imaju beneficiran radni staz, osim vojnika na redovnom odsluzenju, koji takodje imaju status vojnih lica, ali zato nemaju ni plate ni obican, a kamo li beneficirani radni staz-sto je paradoks.

Pa ako vec planirate redovna sluzenja, omogucite tim momcima da bar mogu da svojim, pazite svojim parama, uplate sebi doprinose u PIO fond za vreme provedeno u vojsci jer je to trenutno nemoguce, kad niste nasli za shodno da im bar uplacujete minimalne doprinose za penziju, ako im vec ne isplacujete nikakvu zaradu.

mirko

pre 5 godina

Dobar im ovaj nacelnik kom Vulin i Vucic pisu sta da kaze. da ima makar IQ 3 da preformulise tu vojnu neutralnost.
uskoro ce biti vatrena neutralnost, koristicemo lukove i strele i .....
moje dete nece videti u njihovim redovima
Ne znam i ja zasto gubih godinu zivota slusajucj one gluposti

MIKI72

pre 5 godina

Generale,moj sin neću u vojsku,a neće ni ratovati ,za koga,i protiv koga(Crna Gora,Hrvatska,Albanija..),protiv NATO-a,e pa imali smo jednu generalnu probu i loše smo prošli ,Generale ,ja posle vaše danasnje izjave ozbiljno razmišljam ,ne o regrutaciji,već o deportaciji svoje porodice u Švedsku ,.Nemacku,Austriju,a mislim da ste pokrenuli novi talas seobe Srbalja.
Generale,srećno u Vadim buducim ratovima.

MANITE SE...ĆORAVA POSLA

pre 5 godina

(srb, 30. septembar 2018 10:24)
Šta ti znači srb, sa malim slovom. Ja bih rekao da si i ti jedan od onih nepismenih botova kojima je merilo vrednosti sok i sendvič od Babe !!!

Ikarbus nije prodat laže vas ko cuko

pre 5 godina

Hoće Vulin i Vučić da odsluže vojni rok? Zamisli scenu kad desetar, ministru vojnom naredi da četkicom za zube oriba wc. Neprocenjivo.
(Elektro autobusi i bajke braće Vučić,

Meni je mnogo draža ista scena sa Vučićem mladim gušterom.

cesna

pre 5 godina

@Nemanja
Aj ne lozi ove patriJote leba ti, nisi ti ni video dobrovoljaca ni inostranstva. Nisi ti pomerio iz svog sela, nego idi pred zadrugu otresi koje zidarsko i napravi plan sa svojim pijem-ispred-zadruge drugarima, kako da vratite Kosovo.

СРБ

pre 5 godina

Нипошто децо немој да вас неки десетар који је увлакач урнише и прави дебиле од вас а он не зна ни да се потпише.
Част изузецима

Djka Djole

pre 5 godina

Ti misliš minister da prisilan obavezni vojni rok će učiniti da običan vojnik će bolje pucati nego li profesionalan? Samo ne znam u koga će da uperi dugu cevku da li na onu stranu ili na ovu stranu. Danas vojska ratuje za računarima kada stisne crveno dugme a rakte polete sa stručnjaci naprave robote koji automatski pune kasete bojevim glavama. Znanje minister znanje ratuje a ti ga nemaš.

Nemanja

pre 5 godina

Imam dva sina,10 i 13godina. Sluzice obojica vojsku kao i ja. Meni nista ne fali a nece ni njima. Otdadzbina je jedna, drugu nemamo. Ako je ne cuvamo bicemo kao Kurdi. Podrzavam uvodjenje obaveznog vojnog roka. Sluzio sam u najgore moguce vreme a zasto moji sinovi da ne sluze u miru? Nema vece casti nego obuci uniformu svoje drzave i stajati ujutro na smotri uz himnu svoje drzave. Ako Bog da za 3 godine se vracamo iz inostranstva svojoj kuci jer svako ko nije napustio svoju kucu i svoju drzavu nezna sta je to. Kao dobrovoljac sam nekad nosio uniformu svoje drzave i kada bih mogao da vratim vreme opet bih isto uradio. Pozdrav

zvezdarac

pre 5 godina

Sad imate više nego dovoljno botova koji svi da odu odjednom u vojsku, imali bi više vojnika nego SFRJ svojevremeno. Svakako na moju decu i unuke NE RAČUNAJTE VIŠE.

mile

pre 5 godina

1999 rat na Kosovu....neki koji su otisli u rat nisu se vratili. Bilo je i onh koji su pobegli ili dezertirali u inostranstvo. Nakon rata drzava je takve amnestirala.

U slucaju novog rata neka prvo pozove one koje su ove amnestirali. Toliko.

sale

pre 5 godina

Na zalost Milan i njegovi nadredjeni bi se opet igrali partizana i nemaca na nas racun i za nase novce i sa nasom decom dok bi svoju vec negde sklonili ili vec nekako oslobodili vojne obaveze a za to bi savet dobili od ministra nam vojnog koji je to u svom slucaju vec uradio.

Igor

pre 5 godina

Imate 700.000 clanova SNS ukljucujuci botove i ministra odbrane to vam je sasvim dovoljno za redovno sluzenje vojnog roka a ja idem na pecanje nemam vremena.

Dule

pre 5 godina

Ja sve klince sto znam od 19-20 godina imaju samo jedno na umu ZAVRSIM FAX I IDEM PREKO

E sad da li je to amerika ,eu,kanada ili nesto drugo to je od coveka do coveka

Skoro da nikog nisam cuo da hoce da ostane

Mozete vi da vracate vojni rok da pricate price na televiziji da radite sta hocete LJUDI OVDE VISE NE VOLE OVU ZEMLJU I SVI HOCE DA IDUUU

To je istina surova

Kada imas vojnog ministra Vulina

Predsednicu skupstine Gojkovicku

Sefa vladajuce vecine u skupstini Martinovica

Ministra policije dr. Nebojsu

Sefa Bia Gasica

Crkvu vodi patrijah Irinej koji vencava Selakovica u hramu svetog save

Hrkalovicka vedri i oblaci u policiji

A Brnabicka je svima njima premijer

Odnosno kada imas NAJGORE LJUDE na najvaznijim mestima onda se u ljudima radja OTPOR PREMA SOPSTVENOJ DRZAVI


Jedan covek u zemlji odlucuje o svemu i on ih je tu sve takve stavio samo sa jednim zadatkom DA ON IZGLEDA PAMETNIJE I BOLJE OD SVIH

Ovo nije zemlje nego privatni feud jednoga coveka

A za njega nece da ratuje NIKO

srb

pre 5 godina

Sve mamini i tatini sinovi, koji kasiku u zivotu nisu podigli. Najjaci su na forumima, gde treba blatiti svoju zemlju i gde je svaa druga rec, idem odavde. Pa idite vec jednom, i postedite nas vasih foteljaskih stavova.

Zika

pre 5 godina

Ne, to nece biti. Ovaj narod vise nece ginuti da bi drugi vukli slepere ukradene robe, kao sto se to cinilo u ratovima u Hrvatskoj i Bosni 1991-1995. Nema vise ratovanja za neslavnu proslost i neslavnu buducnost.

Peki

pre 5 godina

Mozete...prvo sendvicari, pa tajkuni, pa politicari, pa sva njihova deca. Pa u Vosjsku, pa u rezervu, pa u ratove. A ne ko po obicaju gologuzija da vam sluzi kako biste vi jahali i enormno se bogatili, dok se vasa deca skoluju po Svajcarskama, Engleskama, Amerikama, nasa ce da pasu travu i sluze njihovim roditeljima vucibatinama! More mr's!

ana

pre 5 godina

ja ne znam ko je ovde lud.. unistili su vojsku.. vojska jugoslavije je bila nekada sinonim za snagu, a i ona je bila bleda senka jna nekadasnje.. nece niko da ide u vojsku, ne zato sto je opasno ili zato sto se ne znam sta izgubi od zivota, vec iz inata, jer ne oseca nikakvu pripadnost nicemu, jer je sve izgubilo vrednost. slave juce proboj solunskog fronta, a srbija manja nego sto je bila pre probijanja fronta... nije sigurno vucic kriv za to, krivi su SVI od karadjordjevica, preko tita, slobe, zutih, pa zakljucno sa vucicem.. i ko ce da sluzi tu vojsku?? na sve to obmanjujete narod, kazite lepo trebaju nam regruti jer nema ko da cisti i strazari, posto to sada rade mahom staresine, ili raspustite ovu pozersku vojsku, u kojoj neka kvazi elita ide po gala prijemima sa vozacima, a baza vojske krpi kraj sa krajem... podsecate na kraljevu nesposobnu vojsku iz perioda 1939, 1940.. oficiri casni ljudi su omalovazeni!

Djordje Simendic

pre 5 godina

Puna podrska za ovu nameru drzavnog i vojnog vrha. Na taj nacin cemo od omladine da napravimo ljude, i izvlacimo ih od mobilnih telefona, kompjutera i drustvenih mreza.

Worthy

pre 5 godina

Vidim da kod mladih vlada "izuzetno veliko interesovanje" za vojsku, za septembarsku klasu dobrovoljno se prijavilo njih 400! Društvo nema nikakvu korist od toga da nekoga na silu gura u uniformu. Vidim, profesionalni kadar je od jutros vredan po pitanju komentarisanja ove teme.

zeljko

pre 5 godina

Pazi... Ne smemo da postavimo radar na svojoj teritoriji bez odobrenja zapadnih sila, a kao mozemo da odlucujemo o uvodjenju obaveznog vojnog roka :)

Budale

pre 5 godina

Kad samo procitam sve ovo, sve mi je jasno u kakvoj zemlji zivim, u kakvom je stanju vojska. Kakv vojni rok? Zasto? Odgovor naseg novog generala je eto treba ljudi koji su sluzili da se upoznaju sa savremenom opremom ( hahahahah, kojom savremenom opremom??? ) i da se ojaca rezervni sastav. To sve govori o tome kakve budale vode drzavu a i vojsku. Ljudi shvatite vojska je kao formula 1 u automobilizmu. Al da bi bila f1 mora da postoji jaka baza tj. jaka privreda koja ce placanjem poreza itd. finasirati tu vojsku. To je zidanje kuce od temelja a ne od krova kao sto neki zagovaraju. Kad se tako postave stvari onda vojska moze da bude moderna, onda vojska moze da bude f1 u tehnolosku odbrabenom smislu pa cak neka svoja tehnoloska resenja da prodaje privredi, onda vojni rok moze biti obavezan ali ne kroz formu koja se propagira jos od doba komunizma nego vec sluzenje vojnog roka kao obavezna studentska praksa od 3,6 meseci. Gde ce studenti biti rasporedjenim u razlicite vodove prema svojim buducem profesijama. Isti je princip za srednje strucne skole dok za ove sa samo gimnazijom ili ne daj boze ove samo sa osnovom njih gurajte gde god....

Tako se stvara vojska. To je elitni deo drustva a vi od nje napravili socijalu. I sve dok ne budu stvari postavljene kako treba veliki broj ljudi ce biti protiv sluzenja vojnog roka

Ministar

pre 5 godina

Kazite ministru sa slike da tako moze da izgleda samo vojnik u pritvoru. Neka obuce normalno odelo, a ne da sije uniformu koju ne zna ni kako izgleda, bez opasaca, kape... Transfer blama dozivim kad ga vidim u tim sivenim kao uniformama

Jegulja

pre 5 godina

pa mene na vojnu vezbu (rat pogotovo) cete moci samo vezanog da dovucete a i onda cete morati da angazujete nekog da pazi da ne uteknem.

ja nista ne dugujem teritoriji zvana srbija, naprotiv, ona duguje meni, a za lovu da idem u vojsku to mi ne pada na pamet jer nisam placenik.

btw ne brinem se za odziv jer ima dovoljno sendvicara.

Djuro

pre 5 godina

Panika u NVO nedeljom!! Kako se onesposobiti za služenje u srpskoj vojsci?? Kako naći vezu i koliko će to da košta?? Kreće uzbuna i jedva čekam prve komentare dežurnih butova, dok se ne mobilišu ostali...

Solunski front

pre 5 godina

Apsolutno ZA. Ja sam iz one generacije koja je služila 1 godinu i to nije potrebno ali 6 meseci ili barem 3 meseca prinudne discipline dobro bi došle mladim ljudima u eri lenčarenja i trošenja vremena na stvari od kojih neće imati koristi u životu.

DB

pre 5 godina

Svako ko iskreno veruje da je vojna neutralnost Srbije moguca u danasnjem svetu, je ili lazov sa skrivenim alternativnim namerama, ili zanesena neznalica, ili zeljan dokazivanja zaslepljeni samubica.

Zvonko

pre 5 godina

E mene u vojsci videti necete, zasto bih to radio? Da bi se mamini i tatini sinovi pozaposljavali dok su ovce na sisanju? Pa pogledajte snimke devedesetih, ima i naseg predsednika svugde negde ali ga u vojsci i na ratistu nije bilo. Sve ovcice da idu u vojsku i po potrebi da budu topovsko meso ako nekad u buducnosti bude zatrebalo. Bezi bre begaj vise sa vojskom, Kosovom i ostalim glupostima. Hocemo vece plate, bolje zdravstvo, bolje skole, ekonomski podsticaj za bolji natalitet, bolje zdravstvo, nepartijsko zaposljavanje itd itd. Sve ovo navedeno kad budemo imali za vojsku cemo lako, prvi ja idem da branim takvu drzavu bez problema. A sta bih danas branio?

Elektro autobusi i bajke braće Vučić

pre 5 godina

Hoće Vulin i Vučić da odsluže vojni rok? Zamisli scenu kad desetar, ministru vojnom naredi da četkicom za zube oriba wc. Neprocenjivo.

Marko

pre 5 godina

Tvoj gazda ima tetku iz Kanade sto znaci da nisi vojno neutralan.Zato nelupetaj generale nego vidi sta imas i potrudi se da obezbedis momcima sto bolje uslove za zivot i rad pa ih nauci kako se voli domovina.

Beli listic

pre 5 godina

Od koga da se branimo? Pa vojsku ne dizemo ni kad nam ratom prete i narod terorisu na Kosovu. Sta ce vam onda vojni rok? Ukinite i ovo sto vec imamo kad je vec beskorisno.

Dex

pre 5 godina

Niti zelim neutralnost, niti bih dopustio da moja deca jednog dana sluze u vasoj vojsci. Drzava mi je prouzrokovala mnogo vise poteskoca no sto mi je ikad pruzila ikakvu uslugu u zivotu. Ne zelim da vam iko bude topovsko meso za vojsku. Sto je najgore, znamo kako su se ophodili prema invalidima i veteranima ratova (a ulazili su u ratove na maltene godisnjem nivou, uprkos tome sto je drzava medju najmanjima u Evropi). Ukoliko ti je neutralnost neodrziva, zasto onda odrzavas neutralnost? Snalazi se kako znas i umes, od mojih niko nece ginuti za dnevnopoliticke ciljeve male grupe ljudi.

Srbin

pre 5 godina

Vi bi opet da ratujete?
(Bosanac, 30. septembar 2018 09:02)
Ne a vi?
Ocete da kopirate Milosevicevu politiku unitarne (YU) BiH na nivou Bosne silom? Trazili ste konfederaciju sfrj 1992 a sad bi unitarnu BiH.

mare

pre 5 godina

A recimo da udjemo u NATO? Ne treba nam velika vojska, resili bi bezbednost i svi susedi bi nam postali saveznici? Ako krenu odgovori oni su nas bombardovali, ubijali neduzne ljude, nasi ljudi ce ici po svetu da ratuju za NATO, molim da se uvaze sledece cinjenice. Mi smo takodje odgovorni za rat sa NATO, mislili smo da cemo se odbraniti, naravno da je za to placena cena i u ljudskim zivotima. Zar danas pod okriljem UN nasa vojska ne ide po svetu?

Vlada

pre 5 godina

Jedino ako prvo ti i Vucic odete da odsluzite, sve zajedno sa svojim sinovima. I to pesadiju. Da kopate malo rovove i slicno. Da najzad i vi u zivotu nesto zaista uradite. Inace ako se ovo usvoji, jos vise mladih ce da ode iz Srbije. Ko je lud da ide u vojsku i sluzi ove budale.

srbenda

pre 5 godina

Bolje da prebacite visak kadrova iz kancelarija u vojsku nego sto tu izmisljate krivu drinu, a ako hocete vojsku platite, ko je lud da vam pokloni godinu dana svog zivota za nista i da ostavi kuci i zenu i decu bez ikakvog primanja?

adio

pre 5 godina

Zemlja ( ne drzava) koju izjeda korupcija i partokratija, u kojoj je svake godine 30.000 ljudi manje, a vecina preostalih mota kablove za 200e mesecno- nema nikakvu buducnost.

Miodrag

pre 5 godina

I tako.... Ministar odbrane nije služio vojsku, ali će rado nekoj deci uzeti deo života, jer služenje vojnog roka znači samo to... Nažalost crveno-crna koalicija je mnogima uzela celi život.. YOUNGS GO WEST!

Legionar

pre 5 godina

Mediji, policija i vojska, tri glavne poluge vlasti svakog dobrog diktatora.
Kaže se da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, pogotovo onaj narod koji konstantno ponavlja istu radnju i očekuje drugačije rezultate!

sidji do reke

pre 5 godina

prvo napravite državu za koju je vredno obući uniformu, kao drugo dajte vojsci savremenu opremu (a ne donacije "made in SSSR") i kao trece, donesite zakon po kome su deca narodnih poslanika i članova vlade prva na spisku za mobilizaciju u slučaju rata. e onda možemo da pričamo o svemu ostalom.

wudro

pre 5 godina

Нови начелник се брзо раскокодакао, значи нова политика на видику. Служио сам војни рок, генерално мислим да је то позитивно за младог човека, али све што њима данас треба су неплаћени радници за одржавање објеката. А о томе да ли враћати војни рок не треба да одлучују четвртопозивци као ја или "пинковани" пензионери, него они који треба да гуле ту војску. Прошо воз, људи!

severac

pre 5 godina

Kako lazete da hoce da se zaposle u vojsci. Pa svi beze iz vojske. Drug skoro dao otkaz, a vojska je duzna jos tri meseca da mu placa platu jer je nakupio toliko prekovremenih casova jer nije imao ko da radi, pa nije dobijao ni odmor, ni vikende. Sve se otimaju da rade u vojsci.

Kurirski vod jun '04

pre 5 godina

Vi uvedete obaveznu vojsku, a ja moju zaradu i poveliki porez koji plaćam, ženu i sina u avion pa u tri lepe. Ja sam vojsku služio i jedino sto sam naučio je da rastavim i sastavim pušku, za gađanje nije bilo metaka jer nije bilo para, a za doručak su bile konzerve iz '83 i čistio prašinu po ruševini generalštaba sa diplomom fakulteta ne znajući da li tamo još ima nešto štetno. E da, služio sam 2004, 8 meseci. Eto tako sam ja časno služio svojoj zemlji jer nisam hteo ko SVI moji vršnjaci na prigovor savesti u civilno.

Da ne bude zabune - kad je zemlja bila u opasnosti od NATO, za vreme bombardovanja, bio sam spreman da zubima idem na njihovu vojsku da je ušla, jer su došli na moje. I sada bih da treba. Ali da se ludaci iživljavaju na deci godinu dana ili 6 meseci da bi na papiru imali rezervni sastav - ne dam.

Kad bude država u službi naroda, razgovaraćemo. Ovako, malo mi fali da sve moje popakujem i bez vojnog roka.

Navijam za Zvezdu ali obraz ispted svega

pre 5 godina

Ove Vučić kao da klonira. Kad ih slušam pomislim da živim u Diznilendu. A vojska nikad gore nije izgledala. Obuka kratka, slaba. Oprema loša. Kako se radi, neće ovo na dobro izaći. I da ne zaboravim, o ministru vojnom neću trošiti reči.

Solunski front

pre 5 godina

Apsolutno ZA. Ja sam iz one generacije koja je služila 1 godinu i to nije potrebno ali 6 meseci ili barem 3 meseca prinudne discipline dobro bi došle mladim ljudima u eri lenčarenja i trošenja vremena na stvari od kojih neće imati koristi u životu.

Djordje Simendic

pre 5 godina

Puna podrska za ovu nameru drzavnog i vojnog vrha. Na taj nacin cemo od omladine da napravimo ljude, i izvlacimo ih od mobilnih telefona, kompjutera i drustvenih mreza.

Ministar

pre 5 godina

Kazite ministru sa slike da tako moze da izgleda samo vojnik u pritvoru. Neka obuce normalno odelo, a ne da sije uniformu koju ne zna ni kako izgleda, bez opasaca, kape... Transfer blama dozivim kad ga vidim u tim sivenim kao uniformama

Jegulja

pre 5 godina

pa mene na vojnu vezbu (rat pogotovo) cete moci samo vezanog da dovucete a i onda cete morati da angazujete nekog da pazi da ne uteknem.

ja nista ne dugujem teritoriji zvana srbija, naprotiv, ona duguje meni, a za lovu da idem u vojsku to mi ne pada na pamet jer nisam placenik.

btw ne brinem se za odziv jer ima dovoljno sendvicara.

Nenad

pre 5 godina

Za koga idu u vojsku Izraelci, za politicare ili za svoju zemlju bez obzira ko je na vlasti i kakav je?
Sad naravno idu komentari ali kod njih je ovako ili onako uvek se trazi izgovor. Mi smo u zemlji takvoj kakva je i nemamo drugu, ko hoce neka sluzi vojsku ko nece ne mora samo prestanite da pljujete po svemu.

Elektro autobusi i bajke braće Vučić

pre 5 godina

Hoće Vulin i Vučić da odsluže vojni rok? Zamisli scenu kad desetar, ministru vojnom naredi da četkicom za zube oriba wc. Neprocenjivo.

Peki

pre 5 godina

Sjatila se skupina ljudi koja mrzi svoju drzavu, sva sreca pa vas je saka jada.

Ako sutra izbije neki rat i pokucaju vam na vrata s puskama sta cete reci "preskocite nas mi nismo sluzili vosjku" i oni ce vas ostaviti na miru?

Vojska je osnovni element drzave, cela drzavnost pociva na vojsci i mogucnosti da se stiti teritorija na kojoj se nalazis kao narod, bez vojske nema drzave!

Vojska i oruzje se ovde sistematski unistavalo spolja da bi se narod pacificirao, pogotovo u Srbiji kao najvecoj drzavi, sigurno ne iz dobrih namera vec da bi se lako osvojila, sto ekonomski sto vojno kad zatreba.

Miodrag

pre 5 godina

I tako.... Ministar odbrane nije služio vojsku, ali će rado nekoj deci uzeti deo života, jer služenje vojnog roka znači samo to... Nažalost crveno-crna koalicija je mnogima uzela celi život.. YOUNGS GO WEST!

severac

pre 5 godina

Kako lazete da hoce da se zaposle u vojsci. Pa svi beze iz vojske. Drug skoro dao otkaz, a vojska je duzna jos tri meseca da mu placa platu jer je nakupio toliko prekovremenih casova jer nije imao ko da radi, pa nije dobijao ni odmor, ni vikende. Sve se otimaju da rade u vojsci.

Navijam za Zvezdu ali obraz ispted svega

pre 5 godina

Ove Vučić kao da klonira. Kad ih slušam pomislim da živim u Diznilendu. A vojska nikad gore nije izgledala. Obuka kratka, slaba. Oprema loša. Kako se radi, neće ovo na dobro izaći. I da ne zaboravim, o ministru vojnom neću trošiti reči.

adio

pre 5 godina

Zemlja ( ne drzava) koju izjeda korupcija i partokratija, u kojoj je svake godine 30.000 ljudi manje, a vecina preostalih mota kablove za 200e mesecno- nema nikakvu buducnost.

Dex

pre 5 godina

Niti zelim neutralnost, niti bih dopustio da moja deca jednog dana sluze u vasoj vojsci. Drzava mi je prouzrokovala mnogo vise poteskoca no sto mi je ikad pruzila ikakvu uslugu u zivotu. Ne zelim da vam iko bude topovsko meso za vojsku. Sto je najgore, znamo kako su se ophodili prema invalidima i veteranima ratova (a ulazili su u ratove na maltene godisnjem nivou, uprkos tome sto je drzava medju najmanjima u Evropi). Ukoliko ti je neutralnost neodrziva, zasto onda odrzavas neutralnost? Snalazi se kako znas i umes, od mojih niko nece ginuti za dnevnopoliticke ciljeve male grupe ljudi.

Zvonko

pre 5 godina

E mene u vojsci videti necete, zasto bih to radio? Da bi se mamini i tatini sinovi pozaposljavali dok su ovce na sisanju? Pa pogledajte snimke devedesetih, ima i naseg predsednika svugde negde ali ga u vojsci i na ratistu nije bilo. Sve ovcice da idu u vojsku i po potrebi da budu topovsko meso ako nekad u buducnosti bude zatrebalo. Bezi bre begaj vise sa vojskom, Kosovom i ostalim glupostima. Hocemo vece plate, bolje zdravstvo, bolje skole, ekonomski podsticaj za bolji natalitet, bolje zdravstvo, nepartijsko zaposljavanje itd itd. Sve ovo navedeno kad budemo imali za vojsku cemo lako, prvi ja idem da branim takvu drzavu bez problema. A sta bih danas branio?

Legionar

pre 5 godina

Mediji, policija i vojska, tri glavne poluge vlasti svakog dobrog diktatora.
Kaže se da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, pogotovo onaj narod koji konstantno ponavlja istu radnju i očekuje drugačije rezultate!

Dule

pre 5 godina

Ja sve klince sto znam od 19-20 godina imaju samo jedno na umu ZAVRSIM FAX I IDEM PREKO

E sad da li je to amerika ,eu,kanada ili nesto drugo to je od coveka do coveka

Skoro da nikog nisam cuo da hoce da ostane

Mozete vi da vracate vojni rok da pricate price na televiziji da radite sta hocete LJUDI OVDE VISE NE VOLE OVU ZEMLJU I SVI HOCE DA IDUUU

To je istina surova

Kada imas vojnog ministra Vulina

Predsednicu skupstine Gojkovicku

Sefa vladajuce vecine u skupstini Martinovica

Ministra policije dr. Nebojsu

Sefa Bia Gasica

Crkvu vodi patrijah Irinej koji vencava Selakovica u hramu svetog save

Hrkalovicka vedri i oblaci u policiji

A Brnabicka je svima njima premijer

Odnosno kada imas NAJGORE LJUDE na najvaznijim mestima onda se u ljudima radja OTPOR PREMA SOPSTVENOJ DRZAVI


Jedan covek u zemlji odlucuje o svemu i on ih je tu sve takve stavio samo sa jednim zadatkom DA ON IZGLEDA PAMETNIJE I BOLJE OD SVIH

Ovo nije zemlje nego privatni feud jednoga coveka

A za njega nece da ratuje NIKO

mare

pre 5 godina

A recimo da udjemo u NATO? Ne treba nam velika vojska, resili bi bezbednost i svi susedi bi nam postali saveznici? Ako krenu odgovori oni su nas bombardovali, ubijali neduzne ljude, nasi ljudi ce ici po svetu da ratuju za NATO, molim da se uvaze sledece cinjenice. Mi smo takodje odgovorni za rat sa NATO, mislili smo da cemo se odbraniti, naravno da je za to placena cena i u ljudskim zivotima. Zar danas pod okriljem UN nasa vojska ne ide po svetu?

Marko

pre 5 godina

Tvoj gazda ima tetku iz Kanade sto znaci da nisi vojno neutralan.Zato nelupetaj generale nego vidi sta imas i potrudi se da obezbedis momcima sto bolje uslove za zivot i rad pa ih nauci kako se voli domovina.

Peki

pre 5 godina

Mozete...prvo sendvicari, pa tajkuni, pa politicari, pa sva njihova deca. Pa u Vosjsku, pa u rezervu, pa u ratove. A ne ko po obicaju gologuzija da vam sluzi kako biste vi jahali i enormno se bogatili, dok se vasa deca skoluju po Svajcarskama, Engleskama, Amerikama, nasa ce da pasu travu i sluze njihovim roditeljima vucibatinama! More mr's!

sidji do reke

pre 5 godina

prvo napravite državu za koju je vredno obući uniformu, kao drugo dajte vojsci savremenu opremu (a ne donacije "made in SSSR") i kao trece, donesite zakon po kome su deca narodnih poslanika i članova vlade prva na spisku za mobilizaciju u slučaju rata. e onda možemo da pričamo o svemu ostalom.

Igor

pre 5 godina

Imate 700.000 clanova SNS ukljucujuci botove i ministra odbrane to vam je sasvim dovoljno za redovno sluzenje vojnog roka a ja idem na pecanje nemam vremena.

Starac Koco od hiljadu ljeta

pre 5 godina

Puna podrska za ovu nameru drzavnog i vojnog vrha. Na taj nacin cemo od omladine da napravimo ljude, i izvlacimo ih od mobilnih telefona, kompjutera i drustvenih mreza.

Djordje, nasa deca su fantastica, al ti nama objasni sta fali mobilnim telefonima, kompjuterima i drustvenim mrezama ? A ? Nikako, ali, NIKAKO, ne smemo i ne mozemo zaustaviti drustveni napredak. Skapiraj to i bice ti lakse u dubokoj starosti, da si nam ziv i zdrav.

Kurirski vod jun '04

pre 5 godina

Vi uvedete obaveznu vojsku, a ja moju zaradu i poveliki porez koji plaćam, ženu i sina u avion pa u tri lepe. Ja sam vojsku služio i jedino sto sam naučio je da rastavim i sastavim pušku, za gađanje nije bilo metaka jer nije bilo para, a za doručak su bile konzerve iz '83 i čistio prašinu po ruševini generalštaba sa diplomom fakulteta ne znajući da li tamo još ima nešto štetno. E da, služio sam 2004, 8 meseci. Eto tako sam ja časno služio svojoj zemlji jer nisam hteo ko SVI moji vršnjaci na prigovor savesti u civilno.

Da ne bude zabune - kad je zemlja bila u opasnosti od NATO, za vreme bombardovanja, bio sam spreman da zubima idem na njihovu vojsku da je ušla, jer su došli na moje. I sada bih da treba. Ali da se ludaci iživljavaju na deci godinu dana ili 6 meseci da bi na papiru imali rezervni sastav - ne dam.

Kad bude država u službi naroda, razgovaraćemo. Ovako, malo mi fali da sve moje popakujem i bez vojnog roka.

СРБ

pre 5 godina

Нипошто децо немој да вас неки десетар који је увлакач урнише и прави дебиле од вас а он не зна ни да се потпише.
Част изузецима

zvezdarac

pre 5 godina

Sad imate više nego dovoljno botova koji svi da odu odjednom u vojsku, imali bi više vojnika nego SFRJ svojevremeno. Svakako na moju decu i unuke NE RAČUNAJTE VIŠE.

Zika

pre 5 godina

Ne, to nece biti. Ovaj narod vise nece ginuti da bi drugi vukli slepere ukradene robe, kao sto se to cinilo u ratovima u Hrvatskoj i Bosni 1991-1995. Nema vise ratovanja za neslavnu proslost i neslavnu buducnost.

Worthy

pre 5 godina

Vidim da kod mladih vlada "izuzetno veliko interesovanje" za vojsku, za septembarsku klasu dobrovoljno se prijavilo njih 400! Društvo nema nikakvu korist od toga da nekoga na silu gura u uniformu. Vidim, profesionalni kadar je od jutros vredan po pitanju komentarisanja ove teme.

Djka Djole

pre 5 godina

Ti misliš minister da prisilan obavezni vojni rok će učiniti da običan vojnik će bolje pucati nego li profesionalan? Samo ne znam u koga će da uperi dugu cevku da li na onu stranu ili na ovu stranu. Danas vojska ratuje za računarima kada stisne crveno dugme a rakte polete sa stručnjaci naprave robote koji automatski pune kasete bojevim glavama. Znanje minister znanje ratuje a ti ga nemaš.

Ikarbus nije prodat laže vas ko cuko

pre 5 godina

Hoće Vulin i Vučić da odsluže vojni rok? Zamisli scenu kad desetar, ministru vojnom naredi da četkicom za zube oriba wc. Neprocenjivo.
(Elektro autobusi i bajke braće Vučić,

Meni je mnogo draža ista scena sa Vučićem mladim gušterom.

Vlada

pre 5 godina

Jedino ako prvo ti i Vucic odete da odsluzite, sve zajedno sa svojim sinovima. I to pesadiju. Da kopate malo rovove i slicno. Da najzad i vi u zivotu nesto zaista uradite. Inace ako se ovo usvoji, jos vise mladih ce da ode iz Srbije. Ko je lud da ide u vojsku i sluzi ove budale.

zeljko

pre 5 godina

Pazi... Ne smemo da postavimo radar na svojoj teritoriji bez odobrenja zapadnih sila, a kao mozemo da odlucujemo o uvodjenju obaveznog vojnog roka :)

Worthy

pre 5 godina

Pripadam generaciji koja je služila vojni rok. Šta mlad čovek može da nauči u vojsci?
Disciplina? Gluposti. Niko se ne menja u tim godinama. Radne navike? Gluposti, radićete idiotske stvari i gledati kako da ih sledeći put izbegnete. Prvih par meseci nad vama će se iživljavati svi, od oficira do desetara. Zloupotrebljavaće i pravilo službe sve dok ne budete skapirali da na to nemaju pravo. Smrzavaćete se bez razloga. Ješćete hranu koju nikada ne biste jeli. Postoji velika mogućnost da zaradite neko gljivično oboljenje ili reumu. Da li društvo ima korist od vojnika koji su na silu dovedeni na mesto odakle žele što pre da odu? Više vredi 10 motivisanih i dobro obučenih profesionalaca od 100 ne motivisanih šatro vojnika.

cesna

pre 5 godina

@Nemanja
Aj ne lozi ove patriJote leba ti, nisi ti ni video dobrovoljaca ni inostranstva. Nisi ti pomerio iz svog sela, nego idi pred zadrugu otresi koje zidarsko i napravi plan sa svojim pijem-ispred-zadruge drugarima, kako da vratite Kosovo.

Гералт

pre 5 godina

Није проблем војни рок. Проблем су људи који то хоће да уведу. Ни један нема војно искуство, а може се рећи ни било какво искуство сем политике.

Budale

pre 5 godina

Kad samo procitam sve ovo, sve mi je jasno u kakvoj zemlji zivim, u kakvom je stanju vojska. Kakv vojni rok? Zasto? Odgovor naseg novog generala je eto treba ljudi koji su sluzili da se upoznaju sa savremenom opremom ( hahahahah, kojom savremenom opremom??? ) i da se ojaca rezervni sastav. To sve govori o tome kakve budale vode drzavu a i vojsku. Ljudi shvatite vojska je kao formula 1 u automobilizmu. Al da bi bila f1 mora da postoji jaka baza tj. jaka privreda koja ce placanjem poreza itd. finasirati tu vojsku. To je zidanje kuce od temelja a ne od krova kao sto neki zagovaraju. Kad se tako postave stvari onda vojska moze da bude moderna, onda vojska moze da bude f1 u tehnolosku odbrabenom smislu pa cak neka svoja tehnoloska resenja da prodaje privredi, onda vojni rok moze biti obavezan ali ne kroz formu koja se propagira jos od doba komunizma nego vec sluzenje vojnog roka kao obavezna studentska praksa od 3,6 meseci. Gde ce studenti biti rasporedjenim u razlicite vodove prema svojim buducem profesijama. Isti je princip za srednje strucne skole dok za ove sa samo gimnazijom ili ne daj boze ove samo sa osnovom njih gurajte gde god....

Tako se stvara vojska. To je elitni deo drustva a vi od nje napravili socijalu. I sve dok ne budu stvari postavljene kako treba veliki broj ljudi ce biti protiv sluzenja vojnog roka

ana

pre 5 godina

ja ne znam ko je ovde lud.. unistili su vojsku.. vojska jugoslavije je bila nekada sinonim za snagu, a i ona je bila bleda senka jna nekadasnje.. nece niko da ide u vojsku, ne zato sto je opasno ili zato sto se ne znam sta izgubi od zivota, vec iz inata, jer ne oseca nikakvu pripadnost nicemu, jer je sve izgubilo vrednost. slave juce proboj solunskog fronta, a srbija manja nego sto je bila pre probijanja fronta... nije sigurno vucic kriv za to, krivi su SVI od karadjordjevica, preko tita, slobe, zutih, pa zakljucno sa vucicem.. i ko ce da sluzi tu vojsku?? na sve to obmanjujete narod, kazite lepo trebaju nam regruti jer nema ko da cisti i strazari, posto to sada rade mahom staresine, ili raspustite ovu pozersku vojsku, u kojoj neka kvazi elita ide po gala prijemima sa vozacima, a baza vojske krpi kraj sa krajem... podsecate na kraljevu nesposobnu vojsku iz perioda 1939, 1940.. oficiri casni ljudi su omalovazeni!

sale

pre 5 godina

Na zalost Milan i njegovi nadredjeni bi se opet igrali partizana i nemaca na nas racun i za nase novce i sa nasom decom dok bi svoju vec negde sklonili ili vec nekako oslobodili vojne obaveze a za to bi savet dobili od ministra nam vojnog koji je to u svom slucaju vec uradio.

wudro

pre 5 godina

Нови начелник се брзо раскокодакао, значи нова политика на видику. Служио сам војни рок, генерално мислим да је то позитивно за младог човека, али све што њима данас треба су неплаћени радници за одржавање објеката. А о томе да ли враћати војни рок не треба да одлучују четвртопозивци као ја или "пинковани" пензионери, него они који треба да гуле ту војску. Прошо воз, људи!

Maks

pre 5 godina

Nabavite bar luk i strele i eto mene. Spreman sam i zivot da dam za ovakvu uredjenu drzavu i radujem se odlasku u rat i povratku iz rata u fabriku kablova.

Bojan

pre 5 godina

Buducnost ove zemlje? Mozda...Ali buducnost moje dece je sto dalje od vas i vama slicnima. Vi da zveckate oruzjem a moje dete da saljete u rat - vec vidjeno i prozivljeno. Ovog puta ne... Prodacu sve sto sam stekao i saljem decu napolje, makar ih gledao samo preko skajpa.

mile

pre 5 godina

1999 rat na Kosovu....neki koji su otisli u rat nisu se vratili. Bilo je i onh koji su pobegli ili dezertirali u inostranstvo. Nakon rata drzava je takve amnestirala.

U slucaju novog rata neka prvo pozove one koje su ove amnestirali. Toliko.

Mediokritet

pre 5 godina

Jest da sam ga vec jednom odsluzio, ali bice mi zadovoljstvo da ga sa Ministrom vojnim jos jedanput odsluzim. Naravno, ja desetar, a on redov. :)

kortizol

pre 5 godina

Зашто сте се усплахирили? Па регрутација постоји да би неспособни отпали.
(beograd, 30. septembar 2018 12:31)

Ti ako se smatras sposobnim jer mozes asovom da iskopas rupu ostani u 19.veku a nas nesposobne ostavi da se patimo bez vas alfa primata.

Beli listic

pre 5 godina

Od koga da se branimo? Pa vojsku ne dizemo ni kad nam ratom prete i narod terorisu na Kosovu. Sta ce vam onda vojni rok? Ukinite i ovo sto vec imamo kad je vec beskorisno.

acika

pre 5 godina

Karikatura od padobranaca.
Postrojena bukvalno TRI odeljenja a ispred njih ministar odbrane koji je svojevremeno izbegao služenje vojnog roka, u medjuvremenu se stambeno zbrinuo uz tetkinu pomoć sa omrznutog Zapada, navukao - obukao neku bože sačuvaj hand-made uniformu i besedi "komesarko JUL-ovsku retoriku" zbunjeno nezainteresovanim slušaocima!

laki78

pre 5 godina

Setili se radikali.Nasa ddca u vojsku da rintaju a njihova u Brograd na bodi u nove stanove ili na direktorske fotelje.Pametno samo nece vam to proci.

srbenda

pre 5 godina

Bolje da prebacite visak kadrova iz kancelarija u vojsku nego sto tu izmisljate krivu drinu, a ako hocete vojsku platite, ko je lud da vam pokloni godinu dana svog zivota za nista i da ostavi kuci i zenu i decu bez ikakvog primanja?

MIKI72

pre 5 godina

Generale,moj sin neću u vojsku,a neće ni ratovati ,za koga,i protiv koga(Crna Gora,Hrvatska,Albanija..),protiv NATO-a,e pa imali smo jednu generalnu probu i loše smo prošli ,Generale ,ja posle vaše danasnje izjave ozbiljno razmišljam ,ne o regrutaciji,već o deportaciji svoje porodice u Švedsku ,.Nemacku,Austriju,a mislim da ste pokrenuli novi talas seobe Srbalja.
Generale,srećno u Vadim buducim ratovima.

Valentino

pre 5 godina

Evo ja ću na sve načine da izbegnem vojsku (ako se uvede) pa ću onda imati mnogo velike šanse da budem ministar vojni. Lakše mi je da izbegavam vojsku pa da postanem ministar, nego da budem vozač (ko Đorđević) ili LGBT (ko Brnabić) ili da imam 24 stana (ko Mali)...

Hans

pre 5 godina

Ako dodje do nekog rata, a mene uhvate (ili se sam predam) PROPEVACU, bicu veci izdajnik od Brankovica. Ionako imamo isti cilj, ni nasi neprijatelji ni ja ne volimo ovu drzavu. Meni je ovo maceha.

Srbin

pre 5 godina

Vi bi opet da ratujete?
(Bosanac, 30. septembar 2018 09:02)
Ne a vi?
Ocete da kopirate Milosevicevu politiku unitarne (YU) BiH na nivou Bosne silom? Trazili ste konfederaciju sfrj 1992 a sad bi unitarnu BiH.

Milosav

pre 5 godina

Rezervni sastav? Citaj: topovsko meso.
Ne znam ko bi u danasnje vreme bio lud da ratuje, divim se i ponosan sam na nase pretke koji dadose svoje zivote u svim ratovima, ali ponekad razmisljam da li smo morali tako da ginemo? Jedan maleni narod je dao toliko miliona zivota. I gde smo sada? Na dnu moderne Evrope, omrazeni od svih, proglaseni za genocidan narod dok drugi koje nazivasmo beckim konjusarima su clanovi tog ekskluzivnog kluba zvanog EU.
Mozda smo trebali da umesto klicemo "Bolje grob nego rob" da docekamo Hitlera cvecem kao sto su drugi cinili mozda bi nam danas bolje bilo. Mozda smo u Sarajevu trebali da docekamo Ferdinanda cvecem umesto mecima.
Da li bi vi svoje dete poslali u rat znajuci ko je na celu ministartsva odbrane? Ja svoje sigurno ne bih. Ljudi, heroji postoje samu u istorijskim knjigama i filmovoma, realnost je okrutna i neumoljiva. Ne dozvolimo da ponovo pravimo greske iz proslosti, barem zbog nase dece i njihovog potomstva. Nema nas mnogo...

Vojni obveznik

pre 5 godina

I sta to sada bi? Nema ko da: riba, pere, pegla, kuva, cisti, strazari, pozarci, dezura, donosi, prinosi, odnosi, vozi, kopa.........

Sta bi ste Vi generale hteli, robove koji ce da rade na kuluk bez dinara, samo za stan i bednu ishranu, a daaa, i malo nekakve nekompletne obuke na izraubovanoj opremi, dok ce Vase staresine primati kakve-takve plate a nece vise morati da rade sve gore navedeno.

Sva vojna lica u trupi imaju beneficiran radni staz, osim vojnika na redovnom odsluzenju, koji takodje imaju status vojnih lica, ali zato nemaju ni plate ni obican, a kamo li beneficirani radni staz-sto je paradoks.

Pa ako vec planirate redovna sluzenja, omogucite tim momcima da bar mogu da svojim, pazite svojim parama, uplate sebi doprinose u PIO fond za vreme provedeno u vojsci jer je to trenutno nemoguce, kad niste nasli za shodno da im bar uplacujete minimalne doprinose za penziju, ako im vec ne isplacujete nikakvu zaradu.

mirko

pre 5 godina

Dobar im ovaj nacelnik kom Vulin i Vucic pisu sta da kaze. da ima makar IQ 3 da preformulise tu vojnu neutralnost.
uskoro ce biti vatrena neutralnost, koristicemo lukove i strele i .....
moje dete nece videti u njihovim redovima
Ne znam i ja zasto gubih godinu zivota slusajucj one gluposti

Djuro

pre 5 godina

Panika u NVO nedeljom!! Kako se onesposobiti za služenje u srpskoj vojsci?? Kako naći vezu i koliko će to da košta?? Kreće uzbuna i jedva čekam prve komentare dežurnih butova, dok se ne mobilišu ostali...

stvarno mi je žao

pre 5 godina

Sve dok je dezerter ministar vojni, ni ja ni niko moj neće ići ni u kakvu vojsku. Još ću aktivno učestvovati protiv uvođenja obaveznog vojnog roka.

G

pre 5 godina

Najbolje bi bilo da se usvoji zakon kao u Eritreji: da vojni rok traje beskonacno dugo, tj. dok ili ne skupis dovoljno para da podmitis oficire da te puste, ili dok ne ostaris i ne postanes nesposoban za vojsku. To bi se Braci i Tetkinom mezimcetu jako svidelo: da imaju besplatne sluge dokle god im trebaju.

DB

pre 5 godina

Svako ko iskreno veruje da je vojna neutralnost Srbije moguca u danasnjem svetu, je ili lazov sa skrivenim alternativnim namerama, ili zanesena neznalica, ili zeljan dokazivanja zaslepljeni samubica.

na lečenje

pre 5 godina

Ako sutra izbije neki rat i pokucaju vam na vrata s puskama sta cete reci "preskocite nas mi nismo sluzili vosjku" i oni ce vas ostaviti na miru?
namera vec da bi se lako osvojila, sto ekonomski sto vojno kad zatreba.
(Peki, 30. septembar 2018 12:26)
Dobro, i šta će ti takvi vojnici koji su em nevesti toj aktivnosti, eme joj se duborko opiru ili nesto, znaci nemaju nikakav vojnicki moral, niti znaju zbog cega bi se uopste borili, i tako dalje ? Jel to ono (cenim ga da si rusopfil) kao tvoji idoli, vi cete primenjivati velicanstvenu vojnu taktiku "zatrpati neprijatelja leševima".

Ja mislim da bi vi takvi trebalo da se lecite prvo, ap onda da pogledate kalendar da vidite koji je ovo vek i te stvari

Glasac na izborima

pre 5 godina

Izigravanje vojne neutlranosti u drzavi koja ce biti za neku godinu sa svih strana biti okruzena NATO clanicama je totalan promasaj nase politike i nasih vlasti. I ta neutlranost nas skupo kosta sto od uvodjenja nepotrebnog vojnog roka , sto o tome da kako neutlrani (tj rusofili ) postajemo meta NATO pakta i preti nam opasnost od daljeg cepkanja nase drzave (ako zaratimo kao 90 tih , RUsi nam nece pomoci osim sto ce nma skupo prodavati orulje ). Da je SFRJ bila clanica NATO ne bi se raspala, da je SRJ tj SCG htela da postane clanica NATO ne bi se na kraju rasplinula u 3 drzave. Koja drzava od formiranja NATO 1949 se raspala dosada ili da su se neki delovi drzave otcepili i postali samostalni.

MIKI72

pre 5 godina

Generale,srećno ,moj sin neće u vojsku,a neće ni ratovati-protiv koga(Hrvatska,Crna Gora,Albanija,ili Bugarska)-protiv NATO-a,pa imali smo jednu generalnu probu i znamo kako smo prošli ,generale ,nisam mislio ,ali sa Vasom danasnjom izjavom razmišljam ne o regrutaciji,već porodičnoj deportaciji- nemacka,austria,švedska ....
Srećno Generale

Detuš

pre 5 godina

Apsolutno nema nikakve potrebe za ponovno uvodjenje vojnog roka. U takvom smo okruženju da to zaista nema nikakve logike. Sasvim nam je dovoljna i profi vojska. Nismo mi u opasnom okruženju kao Izrael.A sigurno ćemo jednom postati i članice NATO-a. Hvala Bogu ni ovi novi radikali neće večito vladati, pa će se i na to apsurdno pitanje vraćanja obaveznog vojnog roka jednom zaboraviti.

Omladino, BEZI!

pre 5 godina

Odlično, hajde ti "ministre" prvi u uniformu, vreme je da ga odslužiš, pa lepo, za početak, cetkicu za zube u ruke, da ribaš klonju, da se cakli!

MANITE SE...ĆORAVA POSLA

pre 5 godina

(srb, 30. septembar 2018 10:24)
Šta ti znači srb, sa malim slovom. Ja bih rekao da si i ti jedan od onih nepismenih botova kojima je merilo vrednosti sok i sendvič od Babe !!!

Komša

pre 5 godina

Nama je potreban obrazovni sistem u okviru kojeg će se deca pistepeno obučavati za reagovanje u vanrednim situacijama a kasnije prolaziti i osnovnu vojnu obuku - nedaj bože da bude nešto da ne ginu ljudi ko mušice,da znaju da se snadju koliko toliko...i potrebna nam je TO
Nikakva obavezna vojska Dobrovoljno je ok.Nikakva pompa,zveckanje oružjem i slični cirkusi - to je pitreba svakig gradjanina i države ,odradi se ,dobije sertifikat,raspored i gotovo.

Nije nam potrebno gradjansko i veronauka (bacanje para ,gubljenje vremena) - jedan predmet peilagidjen današnjim uslovima i potrebama - od bezbednosti (saobraćajne pa badalje) preko peućanja pomoći do osnova vojne obuke ....(12 godina školovanja pa prilagodjavati uzrastu).

Febo

pre 5 godina

Vracanje obavezne vojske je najveca od svih nebuloza koje se najavljuju u poslednje vreme. Neka nosi oruzje onah ko to voli, a nemojte primoravati sve muskarce da to cine. Kosi se i sa osnovnim ljudskim pravima a i sa rodnom ravnopravnoscu, na koju ocigledno samo zene smeju da se pozivaju.

srb

pre 5 godina

Sve mamini i tatini sinovi, koji kasiku u zivotu nisu podigli. Najjaci su na forumima, gde treba blatiti svoju zemlju i gde je svaa druga rec, idem odavde. Pa idite vec jednom, i postedite nas vasih foteljaskih stavova.

Pantagruel

pre 5 godina

Смешни су ми ови који мисле да је довољно да наша власт каже "Хоћемо у НАТО", па да одмах будемо примљени. Колико година чека Македонија? Зашто чека? Зато што је блокира Грчка. И нас тако може да блокира било која од њихових 29 чланица. Довољно је да Албанија каже "не дамо док не признате Косово" или Хрватска "не дамо док не пристанете на промену границе на Дунаву, не решите судбину свих несталих, не вратите имовину Српске православне цркве коју сте склонили на своју територију да не би била од нас уништена, а ми је сада потражујете као имовину хрватске државе". А војни рок морају да уведу, не зато што то желе, него су схватили да ће за три године остати без војске, ако уговорци наставе да дају отказе садашњим темпом. Немају решење за ту ситуацију. Ако дигну плату само професионалној војсци, побуниће се полиција. Ако дигну и полицији, тражиће повишицу просвета и здравство. Дигну ли просвети и здравству ето остатка администрације и тако у недоглед.

DPolitika

pre 5 godina

@Više vredi 10 motivisanih i dobro obučenih profesionalaca od 100 ne motivisanih šatro vojnika.

Recimo da se slazem sa ovim, medjutim, profesionalca vojnika ne mozes kao sada da placas oko 300 eur, zaposljavas na odredjeno i da ocekujes profesionalizam, ne mozes da mu dajes opremu staru 30+ kusur godina(to je mladja oprema od koje se satoji preko 70% nase vojske) i da ocekujes da izvrsava zadatke u njoj profesionalno, nedovoljan broj profesionalaca ne moze da pokrije sve zadatke itd...

Zato ce morati da se ima neko sluzenje otadzbini masovnije od sadasnjeg jer ovo sada je sve samo ne profesionalna vojska i mnoga lovacka udruzenja su veca od nje.

Naravno trebnlo bi da dodje do bolje organizacije obuke i bolje obucenosti kao i stvaranja prave aktovne rezerve sto do sada nije postojalo.

Ako se planira da sve bude kao u vreme SFRJ i SRJ opet cemo imati probleme u vojsci koji ce rezultirati slabom obucenosci i borbenom gotovoscu itd.

Treba radikalno prommeniti i svest da je duznost da nas brane necja druga a samo ne nasa, izgleda da neki ockuju da ce svedski, svajcarski, ruski ili drugi tudji vojnici da nas brane revnosnije i bolje nego sto mi trebamo sami to da radimo.

Mrznju prema nesposobnim politicarima ne treba da ispoljavamo prema vojsci vec u nju treba da ulazemo i da je cinimo boljom.

Tako umesto srdzbe o vojsci bolje davati predloge kako da se ucini boljom, naravno one realno ostvarive a ne utopisticke. Lako je pobeci to moze svako.

Čubura je Raj

pre 5 godina

Jugonostalgičari i deca Crvene buržoazije koju je Tito instalirao protive se služenju vojnog roka u Srpskoj vojsci. Ja sam vašu propalu JNA morao da služim, a vi vašu decu nemojte da šaljete u Srpsku vojsku, jer nam ona nisu potrebna. Peta kolona nikome nije potrebna.

Nemanja

pre 5 godina

Imam dva sina,10 i 13godina. Sluzice obojica vojsku kao i ja. Meni nista ne fali a nece ni njima. Otdadzbina je jedna, drugu nemamo. Ako je ne cuvamo bicemo kao Kurdi. Podrzavam uvodjenje obaveznog vojnog roka. Sluzio sam u najgore moguce vreme a zasto moji sinovi da ne sluze u miru? Nema vece casti nego obuci uniformu svoje drzave i stajati ujutro na smotri uz himnu svoje drzave. Ako Bog da za 3 godine se vracamo iz inostranstva svojoj kuci jer svako ko nije napustio svoju kucu i svoju drzavu nezna sta je to. Kao dobrovoljac sam nekad nosio uniformu svoje drzave i kada bih mogao da vratim vreme opet bih isto uradio. Pozdrav

Jegulja

pre 5 godina

pa mene na vojnu vezbu (rat pogotovo) cete moci samo vezanog da dovucete a i onda cete morati da angazujete nekog da pazi da ne uteknem.

ja nista ne dugujem teritoriji zvana srbija, naprotiv, ona duguje meni, a za lovu da idem u vojsku to mi ne pada na pamet jer nisam placenik.

btw ne brinem se za odziv jer ima dovoljno sendvicara.

Ministar

pre 5 godina

Kazite ministru sa slike da tako moze da izgleda samo vojnik u pritvoru. Neka obuce normalno odelo, a ne da sije uniformu koju ne zna ni kako izgleda, bez opasaca, kape... Transfer blama dozivim kad ga vidim u tim sivenim kao uniformama

severac

pre 5 godina

Kako lazete da hoce da se zaposle u vojsci. Pa svi beze iz vojske. Drug skoro dao otkaz, a vojska je duzna jos tri meseca da mu placa platu jer je nakupio toliko prekovremenih casova jer nije imao ko da radi, pa nije dobijao ni odmor, ni vikende. Sve se otimaju da rade u vojsci.

Elektro autobusi i bajke braće Vučić

pre 5 godina

Hoće Vulin i Vučić da odsluže vojni rok? Zamisli scenu kad desetar, ministru vojnom naredi da četkicom za zube oriba wc. Neprocenjivo.

Miodrag

pre 5 godina

I tako.... Ministar odbrane nije služio vojsku, ali će rado nekoj deci uzeti deo života, jer služenje vojnog roka znači samo to... Nažalost crveno-crna koalicija je mnogima uzela celi život.. YOUNGS GO WEST!

Navijam za Zvezdu ali obraz ispted svega

pre 5 godina

Ove Vučić kao da klonira. Kad ih slušam pomislim da živim u Diznilendu. A vojska nikad gore nije izgledala. Obuka kratka, slaba. Oprema loša. Kako se radi, neće ovo na dobro izaći. I da ne zaboravim, o ministru vojnom neću trošiti reči.

Dex

pre 5 godina

Niti zelim neutralnost, niti bih dopustio da moja deca jednog dana sluze u vasoj vojsci. Drzava mi je prouzrokovala mnogo vise poteskoca no sto mi je ikad pruzila ikakvu uslugu u zivotu. Ne zelim da vam iko bude topovsko meso za vojsku. Sto je najgore, znamo kako su se ophodili prema invalidima i veteranima ratova (a ulazili su u ratove na maltene godisnjem nivou, uprkos tome sto je drzava medju najmanjima u Evropi). Ukoliko ti je neutralnost neodrziva, zasto onda odrzavas neutralnost? Snalazi se kako znas i umes, od mojih niko nece ginuti za dnevnopoliticke ciljeve male grupe ljudi.

adio

pre 5 godina

Zemlja ( ne drzava) koju izjeda korupcija i partokratija, u kojoj je svake godine 30.000 ljudi manje, a vecina preostalih mota kablove za 200e mesecno- nema nikakvu buducnost.

Zvonko

pre 5 godina

E mene u vojsci videti necete, zasto bih to radio? Da bi se mamini i tatini sinovi pozaposljavali dok su ovce na sisanju? Pa pogledajte snimke devedesetih, ima i naseg predsednika svugde negde ali ga u vojsci i na ratistu nije bilo. Sve ovcice da idu u vojsku i po potrebi da budu topovsko meso ako nekad u buducnosti bude zatrebalo. Bezi bre begaj vise sa vojskom, Kosovom i ostalim glupostima. Hocemo vece plate, bolje zdravstvo, bolje skole, ekonomski podsticaj za bolji natalitet, bolje zdravstvo, nepartijsko zaposljavanje itd itd. Sve ovo navedeno kad budemo imali za vojsku cemo lako, prvi ja idem da branim takvu drzavu bez problema. A sta bih danas branio?

sidji do reke

pre 5 godina

prvo napravite državu za koju je vredno obući uniformu, kao drugo dajte vojsci savremenu opremu (a ne donacije "made in SSSR") i kao trece, donesite zakon po kome su deca narodnih poslanika i članova vlade prva na spisku za mobilizaciju u slučaju rata. e onda možemo da pričamo o svemu ostalom.

Legionar

pre 5 godina

Mediji, policija i vojska, tri glavne poluge vlasti svakog dobrog diktatora.
Kaže se da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, pogotovo onaj narod koji konstantno ponavlja istu radnju i očekuje drugačije rezultate!

mare

pre 5 godina

A recimo da udjemo u NATO? Ne treba nam velika vojska, resili bi bezbednost i svi susedi bi nam postali saveznici? Ako krenu odgovori oni su nas bombardovali, ubijali neduzne ljude, nasi ljudi ce ici po svetu da ratuju za NATO, molim da se uvaze sledece cinjenice. Mi smo takodje odgovorni za rat sa NATO, mislili smo da cemo se odbraniti, naravno da je za to placena cena i u ljudskim zivotima. Zar danas pod okriljem UN nasa vojska ne ide po svetu?

MIKI72

pre 5 godina

Generale,srećno ,moj sin neće u vojsku,a neće ni ratovati-protiv koga(Hrvatska,Crna Gora,Albanija,ili Bugarska)-protiv NATO-a,pa imali smo jednu generalnu probu i znamo kako smo prošli ,generale ,nisam mislio ,ali sa Vasom danasnjom izjavom razmišljam ne o regrutaciji,već porodičnoj deportaciji- nemacka,austria,švedska ....
Srećno Generale

sale

pre 5 godina

Na zalost Milan i njegovi nadredjeni bi se opet igrali partizana i nemaca na nas racun i za nase novce i sa nasom decom dok bi svoju vec negde sklonili ili vec nekako oslobodili vojne obaveze a za to bi savet dobili od ministra nam vojnog koji je to u svom slucaju vec uradio.

Dule

pre 5 godina

Ja sve klince sto znam od 19-20 godina imaju samo jedno na umu ZAVRSIM FAX I IDEM PREKO

E sad da li je to amerika ,eu,kanada ili nesto drugo to je od coveka do coveka

Skoro da nikog nisam cuo da hoce da ostane

Mozete vi da vracate vojni rok da pricate price na televiziji da radite sta hocete LJUDI OVDE VISE NE VOLE OVU ZEMLJU I SVI HOCE DA IDUUU

To je istina surova

Kada imas vojnog ministra Vulina

Predsednicu skupstine Gojkovicku

Sefa vladajuce vecine u skupstini Martinovica

Ministra policije dr. Nebojsu

Sefa Bia Gasica

Crkvu vodi patrijah Irinej koji vencava Selakovica u hramu svetog save

Hrkalovicka vedri i oblaci u policiji

A Brnabicka je svima njima premijer

Odnosno kada imas NAJGORE LJUDE na najvaznijim mestima onda se u ljudima radja OTPOR PREMA SOPSTVENOJ DRZAVI


Jedan covek u zemlji odlucuje o svemu i on ih je tu sve takve stavio samo sa jednim zadatkom DA ON IZGLEDA PAMETNIJE I BOLJE OD SVIH

Ovo nije zemlje nego privatni feud jednoga coveka

A za njega nece da ratuje NIKO

laki78

pre 5 godina

Setili se radikali.Nasa ddca u vojsku da rintaju a njihova u Brograd na bodi u nove stanove ili na direktorske fotelje.Pametno samo nece vam to proci.

СРБ

pre 5 godina

Нипошто децо немој да вас неки десетар који је увлакач урнише и прави дебиле од вас а он не зна ни да се потпише.
Част изузецима

MIKI72

pre 5 godina

Generale,moj sin neću u vojsku,a neće ni ratovati ,za koga,i protiv koga(Crna Gora,Hrvatska,Albanija..),protiv NATO-a,e pa imali smo jednu generalnu probu i loše smo prošli ,Generale ,ja posle vaše danasnje izjave ozbiljno razmišljam ,ne o regrutaciji,već o deportaciji svoje porodice u Švedsku ,.Nemacku,Austriju,a mislim da ste pokrenuli novi talas seobe Srbalja.
Generale,srećno u Vadim buducim ratovima.

Marko

pre 5 godina

Tvoj gazda ima tetku iz Kanade sto znaci da nisi vojno neutralan.Zato nelupetaj generale nego vidi sta imas i potrudi se da obezbedis momcima sto bolje uslove za zivot i rad pa ih nauci kako se voli domovina.

Budale

pre 5 godina

Kad samo procitam sve ovo, sve mi je jasno u kakvoj zemlji zivim, u kakvom je stanju vojska. Kakv vojni rok? Zasto? Odgovor naseg novog generala je eto treba ljudi koji su sluzili da se upoznaju sa savremenom opremom ( hahahahah, kojom savremenom opremom??? ) i da se ojaca rezervni sastav. To sve govori o tome kakve budale vode drzavu a i vojsku. Ljudi shvatite vojska je kao formula 1 u automobilizmu. Al da bi bila f1 mora da postoji jaka baza tj. jaka privreda koja ce placanjem poreza itd. finasirati tu vojsku. To je zidanje kuce od temelja a ne od krova kao sto neki zagovaraju. Kad se tako postave stvari onda vojska moze da bude moderna, onda vojska moze da bude f1 u tehnolosku odbrabenom smislu pa cak neka svoja tehnoloska resenja da prodaje privredi, onda vojni rok moze biti obavezan ali ne kroz formu koja se propagira jos od doba komunizma nego vec sluzenje vojnog roka kao obavezna studentska praksa od 3,6 meseci. Gde ce studenti biti rasporedjenim u razlicite vodove prema svojim buducem profesijama. Isti je princip za srednje strucne skole dok za ove sa samo gimnazijom ili ne daj boze ove samo sa osnovom njih gurajte gde god....

Tako se stvara vojska. To je elitni deo drustva a vi od nje napravili socijalu. I sve dok ne budu stvari postavljene kako treba veliki broj ljudi ce biti protiv sluzenja vojnog roka

Mediokritet

pre 5 godina

Jest da sam ga vec jednom odsluzio, ali bice mi zadovoljstvo da ga sa Ministrom vojnim jos jedanput odsluzim. Naravno, ja desetar, a on redov. :)

cesna

pre 5 godina

@Nemanja
Aj ne lozi ove patriJote leba ti, nisi ti ni video dobrovoljaca ni inostranstva. Nisi ti pomerio iz svog sela, nego idi pred zadrugu otresi koje zidarsko i napravi plan sa svojim pijem-ispred-zadruge drugarima, kako da vratite Kosovo.

wudro

pre 5 godina

Нови начелник се брзо раскокодакао, значи нова политика на видику. Служио сам војни рок, генерално мислим да је то позитивно за младог човека, али све што њима данас треба су неплаћени радници за одржавање објеката. А о томе да ли враћати војни рок не треба да одлучују четвртопозивци као ја или "пинковани" пензионери, него они који треба да гуле ту војску. Прошо воз, људи!

Worthy

pre 5 godina

Pripadam generaciji koja je služila vojni rok. Šta mlad čovek može da nauči u vojsci?
Disciplina? Gluposti. Niko se ne menja u tim godinama. Radne navike? Gluposti, radićete idiotske stvari i gledati kako da ih sledeći put izbegnete. Prvih par meseci nad vama će se iživljavati svi, od oficira do desetara. Zloupotrebljavaće i pravilo službe sve dok ne budete skapirali da na to nemaju pravo. Smrzavaćete se bez razloga. Ješćete hranu koju nikada ne biste jeli. Postoji velika mogućnost da zaradite neko gljivično oboljenje ili reumu. Da li društvo ima korist od vojnika koji su na silu dovedeni na mesto odakle žele što pre da odu? Više vredi 10 motivisanih i dobro obučenih profesionalaca od 100 ne motivisanih šatro vojnika.

Peki

pre 5 godina

Mozete...prvo sendvicari, pa tajkuni, pa politicari, pa sva njihova deca. Pa u Vosjsku, pa u rezervu, pa u ratove. A ne ko po obicaju gologuzija da vam sluzi kako biste vi jahali i enormno se bogatili, dok se vasa deca skoluju po Svajcarskama, Engleskama, Amerikama, nasa ce da pasu travu i sluze njihovim roditeljima vucibatinama! More mr's!

Čubura je Raj

pre 5 godina

Jugonostalgičari i deca Crvene buržoazije koju je Tito instalirao protive se služenju vojnog roka u Srpskoj vojsci. Ja sam vašu propalu JNA morao da služim, a vi vašu decu nemojte da šaljete u Srpsku vojsku, jer nam ona nisu potrebna. Peta kolona nikome nije potrebna.

Glasac na izborima

pre 5 godina

Izigravanje vojne neutlranosti u drzavi koja ce biti za neku godinu sa svih strana biti okruzena NATO clanicama je totalan promasaj nase politike i nasih vlasti. I ta neutlranost nas skupo kosta sto od uvodjenja nepotrebnog vojnog roka , sto o tome da kako neutlrani (tj rusofili ) postajemo meta NATO pakta i preti nam opasnost od daljeg cepkanja nase drzave (ako zaratimo kao 90 tih , RUsi nam nece pomoci osim sto ce nma skupo prodavati orulje ). Da je SFRJ bila clanica NATO ne bi se raspala, da je SRJ tj SCG htela da postane clanica NATO ne bi se na kraju rasplinula u 3 drzave. Koja drzava od formiranja NATO 1949 se raspala dosada ili da su se neki delovi drzave otcepili i postali samostalni.

Solunski front

pre 5 godina

Apsolutno ZA. Ja sam iz one generacije koja je služila 1 godinu i to nije potrebno ali 6 meseci ili barem 3 meseca prinudne discipline dobro bi došle mladim ljudima u eri lenčarenja i trošenja vremena na stvari od kojih neće imati koristi u životu.

Srbin

pre 5 godina

Vi bi opet da ratujete?
(Bosanac, 30. septembar 2018 09:02)
Ne a vi?
Ocete da kopirate Milosevicevu politiku unitarne (YU) BiH na nivou Bosne silom? Trazili ste konfederaciju sfrj 1992 a sad bi unitarnu BiH.

Igor

pre 5 godina

Imate 700.000 clanova SNS ukljucujuci botove i ministra odbrane to vam je sasvim dovoljno za redovno sluzenje vojnog roka a ja idem na pecanje nemam vremena.

Bojan

pre 5 godina

Buducnost ove zemlje? Mozda...Ali buducnost moje dece je sto dalje od vas i vama slicnima. Vi da zveckate oruzjem a moje dete da saljete u rat - vec vidjeno i prozivljeno. Ovog puta ne... Prodacu sve sto sam stekao i saljem decu napolje, makar ih gledao samo preko skajpa.

Maks

pre 5 godina

Nabavite bar luk i strele i eto mene. Spreman sam i zivot da dam za ovakvu uredjenu drzavu i radujem se odlasku u rat i povratku iz rata u fabriku kablova.

acika

pre 5 godina

Karikatura od padobranaca.
Postrojena bukvalno TRI odeljenja a ispred njih ministar odbrane koji je svojevremeno izbegao služenje vojnog roka, u medjuvremenu se stambeno zbrinuo uz tetkinu pomoć sa omrznutog Zapada, navukao - obukao neku bože sačuvaj hand-made uniformu i besedi "komesarko JUL-ovsku retoriku" zbunjeno nezainteresovanim slušaocima!

Djordje Simendic

pre 5 godina

Puna podrska za ovu nameru drzavnog i vojnog vrha. Na taj nacin cemo od omladine da napravimo ljude, i izvlacimo ih od mobilnih telefona, kompjutera i drustvenih mreza.

DB

pre 5 godina

Svako ko iskreno veruje da je vojna neutralnost Srbije moguca u danasnjem svetu, je ili lazov sa skrivenim alternativnim namerama, ili zanesena neznalica, ili zeljan dokazivanja zaslepljeni samubica.

G

pre 5 godina

Najbolje bi bilo da se usvoji zakon kao u Eritreji: da vojni rok traje beskonacno dugo, tj. dok ili ne skupis dovoljno para da podmitis oficire da te puste, ili dok ne ostaris i ne postanes nesposoban za vojsku. To bi se Braci i Tetkinom mezimcetu jako svidelo: da imaju besplatne sluge dokle god im trebaju.

Kurirski vod jun '04

pre 5 godina

Vi uvedete obaveznu vojsku, a ja moju zaradu i poveliki porez koji plaćam, ženu i sina u avion pa u tri lepe. Ja sam vojsku služio i jedino sto sam naučio je da rastavim i sastavim pušku, za gađanje nije bilo metaka jer nije bilo para, a za doručak su bile konzerve iz '83 i čistio prašinu po ruševini generalštaba sa diplomom fakulteta ne znajući da li tamo još ima nešto štetno. E da, služio sam 2004, 8 meseci. Eto tako sam ja časno služio svojoj zemlji jer nisam hteo ko SVI moji vršnjaci na prigovor savesti u civilno.

Da ne bude zabune - kad je zemlja bila u opasnosti od NATO, za vreme bombardovanja, bio sam spreman da zubima idem na njihovu vojsku da je ušla, jer su došli na moje. I sada bih da treba. Ali da se ludaci iživljavaju na deci godinu dana ili 6 meseci da bi na papiru imali rezervni sastav - ne dam.

Kad bude država u službi naroda, razgovaraćemo. Ovako, malo mi fali da sve moje popakujem i bez vojnog roka.

Nemanja

pre 5 godina

Imam dva sina,10 i 13godina. Sluzice obojica vojsku kao i ja. Meni nista ne fali a nece ni njima. Otdadzbina je jedna, drugu nemamo. Ako je ne cuvamo bicemo kao Kurdi. Podrzavam uvodjenje obaveznog vojnog roka. Sluzio sam u najgore moguce vreme a zasto moji sinovi da ne sluze u miru? Nema vece casti nego obuci uniformu svoje drzave i stajati ujutro na smotri uz himnu svoje drzave. Ako Bog da za 3 godine se vracamo iz inostranstva svojoj kuci jer svako ko nije napustio svoju kucu i svoju drzavu nezna sta je to. Kao dobrovoljac sam nekad nosio uniformu svoje drzave i kada bih mogao da vratim vreme opet bih isto uradio. Pozdrav

ana

pre 5 godina

ja ne znam ko je ovde lud.. unistili su vojsku.. vojska jugoslavije je bila nekada sinonim za snagu, a i ona je bila bleda senka jna nekadasnje.. nece niko da ide u vojsku, ne zato sto je opasno ili zato sto se ne znam sta izgubi od zivota, vec iz inata, jer ne oseca nikakvu pripadnost nicemu, jer je sve izgubilo vrednost. slave juce proboj solunskog fronta, a srbija manja nego sto je bila pre probijanja fronta... nije sigurno vucic kriv za to, krivi su SVI od karadjordjevica, preko tita, slobe, zutih, pa zakljucno sa vucicem.. i ko ce da sluzi tu vojsku?? na sve to obmanjujete narod, kazite lepo trebaju nam regruti jer nema ko da cisti i strazari, posto to sada rade mahom staresine, ili raspustite ovu pozersku vojsku, u kojoj neka kvazi elita ide po gala prijemima sa vozacima, a baza vojske krpi kraj sa krajem... podsecate na kraljevu nesposobnu vojsku iz perioda 1939, 1940.. oficiri casni ljudi su omalovazeni!

Vojni obveznik

pre 5 godina

I sta to sada bi? Nema ko da: riba, pere, pegla, kuva, cisti, strazari, pozarci, dezura, donosi, prinosi, odnosi, vozi, kopa.........

Sta bi ste Vi generale hteli, robove koji ce da rade na kuluk bez dinara, samo za stan i bednu ishranu, a daaa, i malo nekakve nekompletne obuke na izraubovanoj opremi, dok ce Vase staresine primati kakve-takve plate a nece vise morati da rade sve gore navedeno.

Sva vojna lica u trupi imaju beneficiran radni staz, osim vojnika na redovnom odsluzenju, koji takodje imaju status vojnih lica, ali zato nemaju ni plate ni obican, a kamo li beneficirani radni staz-sto je paradoks.

Pa ako vec planirate redovna sluzenja, omogucite tim momcima da bar mogu da svojim, pazite svojim parama, uplate sebi doprinose u PIO fond za vreme provedeno u vojsci jer je to trenutno nemoguce, kad niste nasli za shodno da im bar uplacujete minimalne doprinose za penziju, ako im vec ne isplacujete nikakvu zaradu.

na lečenje

pre 5 godina

Ako sutra izbije neki rat i pokucaju vam na vrata s puskama sta cete reci "preskocite nas mi nismo sluzili vosjku" i oni ce vas ostaviti na miru?
namera vec da bi se lako osvojila, sto ekonomski sto vojno kad zatreba.
(Peki, 30. septembar 2018 12:26)
Dobro, i šta će ti takvi vojnici koji su em nevesti toj aktivnosti, eme joj se duborko opiru ili nesto, znaci nemaju nikakav vojnicki moral, niti znaju zbog cega bi se uopste borili, i tako dalje ? Jel to ono (cenim ga da si rusopfil) kao tvoji idoli, vi cete primenjivati velicanstvenu vojnu taktiku "zatrpati neprijatelja leševima".

Ja mislim da bi vi takvi trebalo da se lecite prvo, ap onda da pogledate kalendar da vidite koji je ovo vek i te stvari

zeljko

pre 5 godina

Pazi... Ne smemo da postavimo radar na svojoj teritoriji bez odobrenja zapadnih sila, a kao mozemo da odlucujemo o uvodjenju obaveznog vojnog roka :)

Pantagruel

pre 5 godina

Смешни су ми ови који мисле да је довољно да наша власт каже "Хоћемо у НАТО", па да одмах будемо примљени. Колико година чека Македонија? Зашто чека? Зато што је блокира Грчка. И нас тако може да блокира било која од њихових 29 чланица. Довољно је да Албанија каже "не дамо док не признате Косово" или Хрватска "не дамо док не пристанете на промену границе на Дунаву, не решите судбину свих несталих, не вратите имовину Српске православне цркве коју сте склонили на своју територију да не би била од нас уништена, а ми је сада потражујете као имовину хрватске државе". А војни рок морају да уведу, не зато што то желе, него су схватили да ће за три године остати без војске, ако уговорци наставе да дају отказе садашњим темпом. Немају решење за ту ситуацију. Ако дигну плату само професионалној војсци, побуниће се полиција. Ако дигну и полицији, тражиће повишицу просвета и здравство. Дигну ли просвети и здравству ето остатка администрације и тако у недоглед.

Djuro

pre 5 godina

Panika u NVO nedeljom!! Kako se onesposobiti za služenje u srpskoj vojsci?? Kako naći vezu i koliko će to da košta?? Kreće uzbuna i jedva čekam prve komentare dežurnih butova, dok se ne mobilišu ostali...

Zika

pre 5 godina

Ne, to nece biti. Ovaj narod vise nece ginuti da bi drugi vukli slepere ukradene robe, kao sto se to cinilo u ratovima u Hrvatskoj i Bosni 1991-1995. Nema vise ratovanja za neslavnu proslost i neslavnu buducnost.

zvezdarac

pre 5 godina

Sad imate više nego dovoljno botova koji svi da odu odjednom u vojsku, imali bi više vojnika nego SFRJ svojevremeno. Svakako na moju decu i unuke NE RAČUNAJTE VIŠE.

Worthy

pre 5 godina

Vidim da kod mladih vlada "izuzetno veliko interesovanje" za vojsku, za septembarsku klasu dobrovoljno se prijavilo njih 400! Društvo nema nikakvu korist od toga da nekoga na silu gura u uniformu. Vidim, profesionalni kadar je od jutros vredan po pitanju komentarisanja ove teme.

srb

pre 5 godina

Sve mamini i tatini sinovi, koji kasiku u zivotu nisu podigli. Najjaci su na forumima, gde treba blatiti svoju zemlju i gde je svaa druga rec, idem odavde. Pa idite vec jednom, i postedite nas vasih foteljaskih stavova.

Djka Djole

pre 5 godina

Ti misliš minister da prisilan obavezni vojni rok će učiniti da običan vojnik će bolje pucati nego li profesionalan? Samo ne znam u koga će da uperi dugu cevku da li na onu stranu ili na ovu stranu. Danas vojska ratuje za računarima kada stisne crveno dugme a rakte polete sa stručnjaci naprave robote koji automatski pune kasete bojevim glavama. Znanje minister znanje ratuje a ti ga nemaš.

Ikarbus nije prodat laže vas ko cuko

pre 5 godina

Hoće Vulin i Vučić da odsluže vojni rok? Zamisli scenu kad desetar, ministru vojnom naredi da četkicom za zube oriba wc. Neprocenjivo.
(Elektro autobusi i bajke braće Vučić,

Meni je mnogo draža ista scena sa Vučićem mladim gušterom.

Vlada

pre 5 godina

Jedino ako prvo ti i Vucic odete da odsluzite, sve zajedno sa svojim sinovima. I to pesadiju. Da kopate malo rovove i slicno. Da najzad i vi u zivotu nesto zaista uradite. Inace ako se ovo usvoji, jos vise mladih ce da ode iz Srbije. Ko je lud da ide u vojsku i sluzi ove budale.

Гералт

pre 5 godina

Није проблем војни рок. Проблем су људи који то хоће да уведу. Ни један нема војно искуство, а може се рећи ни било какво искуство сем политике.

mile

pre 5 godina

1999 rat na Kosovu....neki koji su otisli u rat nisu se vratili. Bilo je i onh koji su pobegli ili dezertirali u inostranstvo. Nakon rata drzava je takve amnestirala.

U slucaju novog rata neka prvo pozove one koje su ove amnestirali. Toliko.

Beli listic

pre 5 godina

Od koga da se branimo? Pa vojsku ne dizemo ni kad nam ratom prete i narod terorisu na Kosovu. Sta ce vam onda vojni rok? Ukinite i ovo sto vec imamo kad je vec beskorisno.

srbenda

pre 5 godina

Bolje da prebacite visak kadrova iz kancelarija u vojsku nego sto tu izmisljate krivu drinu, a ako hocete vojsku platite, ko je lud da vam pokloni godinu dana svog zivota za nista i da ostavi kuci i zenu i decu bez ikakvog primanja?

kortizol

pre 5 godina

Зашто сте се усплахирили? Па регрутација постоји да би неспособни отпали.
(beograd, 30. septembar 2018 12:31)

Ti ako se smatras sposobnim jer mozes asovom da iskopas rupu ostani u 19.veku a nas nesposobne ostavi da se patimo bez vas alfa primata.

mirko

pre 5 godina

Dobar im ovaj nacelnik kom Vulin i Vucic pisu sta da kaze. da ima makar IQ 3 da preformulise tu vojnu neutralnost.
uskoro ce biti vatrena neutralnost, koristicemo lukove i strele i .....
moje dete nece videti u njihovim redovima
Ne znam i ja zasto gubih godinu zivota slusajucj one gluposti

Hans

pre 5 godina

Ako dodje do nekog rata, a mene uhvate (ili se sam predam) PROPEVACU, bicu veci izdajnik od Brankovica. Ionako imamo isti cilj, ni nasi neprijatelji ni ja ne volimo ovu drzavu. Meni je ovo maceha.

MANITE SE...ĆORAVA POSLA

pre 5 godina

(srb, 30. septembar 2018 10:24)
Šta ti znači srb, sa malim slovom. Ja bih rekao da si i ti jedan od onih nepismenih botova kojima je merilo vrednosti sok i sendvič od Babe !!!

Valentino

pre 5 godina

Evo ja ću na sve načine da izbegnem vojsku (ako se uvede) pa ću onda imati mnogo velike šanse da budem ministar vojni. Lakše mi je da izbegavam vojsku pa da postanem ministar, nego da budem vozač (ko Đorđević) ili LGBT (ko Brnabić) ili da imam 24 stana (ko Mali)...

Milosav

pre 5 godina

Rezervni sastav? Citaj: topovsko meso.
Ne znam ko bi u danasnje vreme bio lud da ratuje, divim se i ponosan sam na nase pretke koji dadose svoje zivote u svim ratovima, ali ponekad razmisljam da li smo morali tako da ginemo? Jedan maleni narod je dao toliko miliona zivota. I gde smo sada? Na dnu moderne Evrope, omrazeni od svih, proglaseni za genocidan narod dok drugi koje nazivasmo beckim konjusarima su clanovi tog ekskluzivnog kluba zvanog EU.
Mozda smo trebali da umesto klicemo "Bolje grob nego rob" da docekamo Hitlera cvecem kao sto su drugi cinili mozda bi nam danas bolje bilo. Mozda smo u Sarajevu trebali da docekamo Ferdinanda cvecem umesto mecima.
Da li bi vi svoje dete poslali u rat znajuci ko je na celu ministartsva odbrane? Ja svoje sigurno ne bih. Ljudi, heroji postoje samu u istorijskim knjigama i filmovoma, realnost je okrutna i neumoljiva. Ne dozvolimo da ponovo pravimo greske iz proslosti, barem zbog nase dece i njihovog potomstva. Nema nas mnogo...

Peki

pre 5 godina

Sjatila se skupina ljudi koja mrzi svoju drzavu, sva sreca pa vas je saka jada.

Ako sutra izbije neki rat i pokucaju vam na vrata s puskama sta cete reci "preskocite nas mi nismo sluzili vosjku" i oni ce vas ostaviti na miru?

Vojska je osnovni element drzave, cela drzavnost pociva na vojsci i mogucnosti da se stiti teritorija na kojoj se nalazis kao narod, bez vojske nema drzave!

Vojska i oruzje se ovde sistematski unistavalo spolja da bi se narod pacificirao, pogotovo u Srbiji kao najvecoj drzavi, sigurno ne iz dobrih namera vec da bi se lako osvojila, sto ekonomski sto vojno kad zatreba.

Detuš

pre 5 godina

Apsolutno nema nikakve potrebe za ponovno uvodjenje vojnog roka. U takvom smo okruženju da to zaista nema nikakve logike. Sasvim nam je dovoljna i profi vojska. Nismo mi u opasnom okruženju kao Izrael.A sigurno ćemo jednom postati i članice NATO-a. Hvala Bogu ni ovi novi radikali neće večito vladati, pa će se i na to apsurdno pitanje vraćanja obaveznog vojnog roka jednom zaboraviti.

stvarno mi je žao

pre 5 godina

Sve dok je dezerter ministar vojni, ni ja ni niko moj neće ići ni u kakvu vojsku. Još ću aktivno učestvovati protiv uvođenja obaveznog vojnog roka.

Nenad

pre 5 godina

Za koga idu u vojsku Izraelci, za politicare ili za svoju zemlju bez obzira ko je na vlasti i kakav je?
Sad naravno idu komentari ali kod njih je ovako ili onako uvek se trazi izgovor. Mi smo u zemlji takvoj kakva je i nemamo drugu, ko hoce neka sluzi vojsku ko nece ne mora samo prestanite da pljujete po svemu.

Komša

pre 5 godina

Nama je potreban obrazovni sistem u okviru kojeg će se deca pistepeno obučavati za reagovanje u vanrednim situacijama a kasnije prolaziti i osnovnu vojnu obuku - nedaj bože da bude nešto da ne ginu ljudi ko mušice,da znaju da se snadju koliko toliko...i potrebna nam je TO
Nikakva obavezna vojska Dobrovoljno je ok.Nikakva pompa,zveckanje oružjem i slični cirkusi - to je pitreba svakig gradjanina i države ,odradi se ,dobije sertifikat,raspored i gotovo.

Nije nam potrebno gradjansko i veronauka (bacanje para ,gubljenje vremena) - jedan predmet peilagidjen današnjim uslovima i potrebama - od bezbednosti (saobraćajne pa badalje) preko peućanja pomoći do osnova vojne obuke ....(12 godina školovanja pa prilagodjavati uzrastu).

DPolitika

pre 5 godina

@Više vredi 10 motivisanih i dobro obučenih profesionalaca od 100 ne motivisanih šatro vojnika.

Recimo da se slazem sa ovim, medjutim, profesionalca vojnika ne mozes kao sada da placas oko 300 eur, zaposljavas na odredjeno i da ocekujes profesionalizam, ne mozes da mu dajes opremu staru 30+ kusur godina(to je mladja oprema od koje se satoji preko 70% nase vojske) i da ocekujes da izvrsava zadatke u njoj profesionalno, nedovoljan broj profesionalaca ne moze da pokrije sve zadatke itd...

Zato ce morati da se ima neko sluzenje otadzbini masovnije od sadasnjeg jer ovo sada je sve samo ne profesionalna vojska i mnoga lovacka udruzenja su veca od nje.

Naravno trebnlo bi da dodje do bolje organizacije obuke i bolje obucenosti kao i stvaranja prave aktovne rezerve sto do sada nije postojalo.

Ako se planira da sve bude kao u vreme SFRJ i SRJ opet cemo imati probleme u vojsci koji ce rezultirati slabom obucenosci i borbenom gotovoscu itd.

Treba radikalno prommeniti i svest da je duznost da nas brane necja druga a samo ne nasa, izgleda da neki ockuju da ce svedski, svajcarski, ruski ili drugi tudji vojnici da nas brane revnosnije i bolje nego sto mi trebamo sami to da radimo.

Mrznju prema nesposobnim politicarima ne treba da ispoljavamo prema vojsci vec u nju treba da ulazemo i da je cinimo boljom.

Tako umesto srdzbe o vojsci bolje davati predloge kako da se ucini boljom, naravno one realno ostvarive a ne utopisticke. Lako je pobeci to moze svako.

Omladino, BEZI!

pre 5 godina

Odlično, hajde ti "ministre" prvi u uniformu, vreme je da ga odslužiš, pa lepo, za početak, cetkicu za zube u ruke, da ribaš klonju, da se cakli!

Starac Koco od hiljadu ljeta

pre 5 godina

Puna podrska za ovu nameru drzavnog i vojnog vrha. Na taj nacin cemo od omladine da napravimo ljude, i izvlacimo ih od mobilnih telefona, kompjutera i drustvenih mreza.

Djordje, nasa deca su fantastica, al ti nama objasni sta fali mobilnim telefonima, kompjuterima i drustvenim mrezama ? A ? Nikako, ali, NIKAKO, ne smemo i ne mozemo zaustaviti drustveni napredak. Skapiraj to i bice ti lakse u dubokoj starosti, da si nam ziv i zdrav.

Febo

pre 5 godina

Vracanje obavezne vojske je najveca od svih nebuloza koje se najavljuju u poslednje vreme. Neka nosi oruzje onah ko to voli, a nemojte primoravati sve muskarce da to cine. Kosi se i sa osnovnim ljudskim pravima a i sa rodnom ravnopravnoscu, na koju ocigledno samo zene smeju da se pozivaju.