Petak, 28.09.2018.

16:36

DW: Da li bi Gavrilo Princip i danas pucao?

Geneza Velikog rata najviše govori o nesavršenstvu ljudske prirode. Čudovišni rat se rodio iz apsurdnog niza događaja, iz pobede iracionalnosti nad razumom.

Izvor: Dojèe vele

DW: Da li bi Gavrilo Princip i danas pucao? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Helios

pre 5 godina

"Da li bi Muhamed Mehmedbašić danas pucao" je jedino pravo pitanje!
Maloletni (i ne prepametni) Gavrilo uopšte nije bio određeni atentator. Ovo svuda prećutkivanje Muhameda fundamentalno se sve iskrivljuje. Samo je sulud splet okolnosti doveo do toga da predodređeni atentator to ne bude a još luđi da onda Princip, potpuno van predviđene i poznate putanje kretanja to ispadne! No oni su improvizovano sami nakon prvog pokušaja skrenuli ka bolnici (ka pukovniku koji je smrtno ranjen) i naleteli na Gavrila, koji je trebao samo da - možda! - pomogne bežaniju...
Vojna dejstva I sv. rata su već počela u Maroku i pre atentata a munjevit upad Nemaca u Belgiju još dok je Austrougarska bila zbunjena neočekivanim pristajanjem Srbije na njene neprihvatljive ucene. A ne da nagomilavanje jurišnih trupa na Drini loše prikriveno "vojnim manevrima" ne ostavlja sumnje - nego ni sam atentat. Naime Srbija ih je unapred jasno upozorila! Na kraju izgleda da je jedini koji nije bio 100% za rat odmah, nadVojvoda, praktično i namešten na znan im atentat - jer kako objasniti da su nastavili tumaranje Sarajevom i nakon prvog, neuspešnog pokušaja?!
Krvavo oslobađanje Balkanskim ratom glodarska Austrougarska je sa osmehom sačekala: bilo svetskog rata ili ne, bilo germanskog preotimanja kolonija ili ne, 100% su rešili da preuzmu i porobe i taj deo srpskog naroda i tla. To uopšte nisu ni krili! Pitanje je ne samo besmisleno već i maliciozno. Bizaran događaj je ono već izvesno samo ubrzao za par nedelja.

Suton

pre 5 godina

Terorista? Pa bar 7 država bi večno trebalo da budu zahvalne atentatoru Principu. Poljska, Češka, Slovačka, Madjarska, Slovenija, Hrvatska i Bosna, a delom i Rumunija su oslobodjene i postale zasebne republike (neke odmah a neke nesto kasnije)! Ej bre! Malo li je?

tamnavac

pre 5 godina

Ko god da je za DW - ovo napisao je potpuno promasio istorijske zapise i cinjenice.Odavno nije nikakav problem u svakom muzeju u Becu da pogleda ako ubaci ondasnjih 100 schilinga u automat i pogleda ceo blok namenjen pocetku I WW - i narocito ko je i kako organizovao atentat u Sarajevu,nemisli neko mozda da je jedan mladi rodoljub Gavrilo Princip organizator,ne on je samo izmanipulisani izvrsilac.Prema istorijskim zapisima organizator je po nalogu tadasnjeg Kajzera Franje Josifa austrijska vojna obavestajna sluzba koja je iskoristila bunt mladih bosnjaka i uz precutnu saglasnost Apisa odvela bracni par na odstrel cak i posle prvog promasaja austrijaka vojna obavestajna je zaustavila vozilo na rezervnoj sacekusi umesto da je bracni par brzinom sklonila sa mesta dogadjanja.Posle atentata u Becu je Kajzer priredio urnebesno slavlje na dvoru,tri dana se pijancilo.Bec je uklonio nepozeljnog moguceg naslednika dvora i dobio blanko opravdanu sansu da zapocne vec pripremljeni rat.Nije se rat pripremio preko noci,rat su pripremali i jedni i drugi,prvo englezi 1903- plativsi Apisu ogromne pare preko tajkuna Vajferta ( i to mozete u muzeju u Becu procitati ako ubacite pare u automat ) da u krvavoj majskoj noci dugih nozeva masakrira srbijanski kravljevski bracni par a u temelju unisti lozu Obrenovica ubivsi preko 200 clanova srbijanske dinastije kako bi doveli musavog i pijanog dodjosa kojeg su izvukli pijanog iz podruma zenevske kafane CIME SU IZMAKLI SRBIJI TEPIH ZIVOTA ISPOD NOGU.

Zoki

pre 5 godina

Rat je postao svetski tek onda kada je Nemačka pogazila svoj potpis na ugovoru o Belgiji i napala Belgiju. Posle se oglušila o britanski ultimatum da se povuče. Velika Britanija je kao jedna od zemalja koje su garantovale nepovredivost Belgije ušla u rat. Da nije bilo toga, imali bi rat Nemačke i Austrougarske sa Srbijom, Rusijom i Francuskom. Samo još jedan u nizu evropskih ratova. Što se tiče Principa, zar nije italijanski terorista par godina ranije ubio austrougarsku caricu, pa nije došlo do rata? Pročitajte šta je Čerčil napisao o austrougarskom ultimatumu Srbiji. Sve što je usledelo nakon rata je bilo sasvim uobičajeno u prethodnim ratovima. Kakvi su bili uslovi koje je Pruska postavila Francuskoj 1871? Pet milijardi zlatnih franaka za 5 godina, danas bi to bilo 479 milijardi evra. Nemačka je 1918. trebala da plati 132 milijarde zlatnih maraka za 30 godina, ali je to uključivalo ratne odštete za zločine nad civilnim stanovništvom. Da se podsetimo samo nekih: spaljivanje Levena (Leuven) uključujući i bibilioteku sa 300 hiljada knjiga, među kojima su bili srednjevekovni rukopisi; odvođenje 20 hiljada belgijskih žena i devojčica na ginekološke preglede za registraciju prostitutki; pljačka 3 miliona maraka od građana okupiranog Lila... Treba li dalje? Nemačka je do dolaska Hitlera na vlast platila nekih 20 milijardi maraka, što je bilo manje od 3% BDP u tom periodu. Srazmerno manje od odštete koju su plaćali Francuzi. I kažete da je to dovelo Hitlera na vlast?

my way

pre 5 godina

Nikakvih simpatija prema Gavrilu Principu i njegovom aktu nemam. Nego, majku mu, pa nije li ta Austrougarska anektirala teritoriju na kojoj ni Austrijanca ni Madjara nema. Da se oni malo nad tim zamisle. Nad agresijom na Srbiju koja je prihvatila sve tacke ultimatuma osim jedne za koju je predlozila da se resi arbitrazom suda u Hagu ili komisije velikih sila. Pritom, Princip je bio iz te anektirane Bosne, dakle Austrougarske, ne iz Srbije. Toliko je perfidno to podmetanje teze da je atentat na Ferdinanda pocetak Prvog svetskog rata kao da se nista pre ni posle desavalo nije. To mu dodje kao npr. pitanje, da li bi Paris maznuo Jelenu da je znao rezultat... jer bas se zbog te ribe vodio rat, inace kakvi.

www12

pre 5 godina

narod koji uporno glasa za Vucica a pre njega Tadica, Kostunicu, Djindjica i slicne ne zasluzuje nista dobro.
(ej bre, 28. septembar 2018 16:44)

A volsebno si izostavio Milosevica, Seselja, pa jos ni kriv ni duzan dobi gomilu pluseva. I da znas, i jesmo glup narod, tvoj komentar je odlican mini test, s obzirom na broj pluseva koje si dobio. Stavljati Vucica u istu recenicu i kontekst sa Djindjicem. Pokazujete elementarno nepoznavanje politike, istorije, karaktera. Sve ono sto prosecnog srbina ne interesuje, a trebalo bi. Pa je onda lakse trpati sve u isti kos, da bi se eto imao neki stav i kakvo takvo misljenje.

ded

pre 5 godina

Srbija je 1914 godine imala jedan od najmodernijih ustava u Evropi. Austrougarska nije ni imala ustav. U Srbiji nije bilo robova a svaki odrasli muškarac je imao pravo glasa. U Austrougarskoj su potlačeni narodi praktično bili u robovskom statusua feudalizam je ukinut samo nekoliko decenija ranije. Čak ni Austrijanci ni Mađari nisu imali poseban uticaj na politička zbivanja u sopstvenoj zemlji. U Srbiji je postoao zakon - svaki rob koji kroči na tle Srbije postaje slobodan čovek. Zašto bi onda Srbi koji su većinom živeli u AU a ne u Srbiji voleli i cenili zemlju koja ne ceni njih. Uostalom Bosna je anektirana samo 6 godina pre rata. I onda se postavi pitanje da?li je trebao da puca. Slobodan čovek ne žali ni sopstveni život u borbi za slobodu a kamo li živote ugnjetavača i robova koji vole svoj život više od slobode. Gavrilo je idealista za primer a ne prokleti beskičmenjak poput modernih ljudi.

only fools and horses

pre 5 godina

@3210

Potpuna zamena teza.
Kao prvo, nije AU monarhija naselila Srbe i dala im velika prava iz nekih altruističkih, humanih razloga, već zato što su im trebali ratnici na granici sa Osmanskim carstvom. Čim je granica i opasnost nestala, ne samo da su im sva ta prava oduzeta već su počeli sa tlačenjem.
Kao drugo, atentat na Ferdinamda svakako nije uzrok napada na Srbiju, a kamoli početak tog velikog rata. Austrougarska je samo tražila razlog odnosno povod da napadne Srbiju. Parola u to vreme je bila da Srbija mora da nestane.
Tako da, manite se tih špekulacija i neistinitih tvrdnji.
A što neko reče, pravo pitanje bi bilo, da li bi Austrogarska krenula u rat za uništenje Srbije da je znala posledice koje će po nju nastati. Oni su vukli poteze, Srbija je mogla samo da se brani.

BeKo

pre 5 godina

"Kada bogati započnu rat, siromašni su ti koji ginu".

Jean-Paul Sartre

"Formalno je piroman rata bio srpski terorista, ali su stvarni vinovnici svetske klanice zapravo bila tri rođaka – evropske monarhije Rusija, Nemačka i Velika Britanija". 

Ne znam kako je ova rečenica promakla većini komentatora,gde autor teksta jasno označava krivce za rat.Jedino sa čime se ovde ne slažem je što nije naveo pravog krivca a to je krupni kapital Nemačke i Austro-Ugarske koji je tražio više teritorija i kolonija a V.Britanija,Francuska i Rusija to nisu htele da dozvole.U to vreme tu nije moglo biti dogovora a 100 godina kasnije "više teritorija" nije aktuelno jer je globalizacija omogućila moderno investitorsko kolonizovanje teritorija bez osvajanja.
Današnji novi Princip ne bi znao u koga da puca jer je kapital svuda i nema otelotvorenje u bilo kom vladaru ili vlasniku kapitala.

BOB DJUKIC

pre 5 godina

Da, tacno je. Da je znao do cega ce dovesti njegov bezumni cilj, Gavrilo Princip sasvim sigurno ne bi povukao obarac.

Imam, medjutim, jedno kratko pitanje. Da li bi Nj. Kr. V. Nadvojvoda Ferdinand, da je znao do cega bi mogao da dovede ** NJEGOV ** bezumni cin, poveo sa sobom u Bosnu 125.000 do zuba naoruzanih austrougarskih vojnika i stavio ih na par metara od srpske granice s' onu stranu Drine sa jedinim ciljem da napadne malu Srbiju? Jer, znate kako je...mnogo se prica o jadnom Ferdinandu i Sofiji, a nesto se slabo zbori o desetinama hiljada naoruzanih vojnika koji su dosli sa njim i koji su se misteriozno uputili BAS prema Sumadiji i PRE nego sto je doticni Nadvojvoda pretvoren u froncle. Jer, nesto mi govori da se u dobronamernu posetu komsiluku ne dolazi sa krvolocnim hordama spremnim za masovni pokolj i sa 10.000 komada artiljerijskog oruzja. Bar ja nikada nisam isao u jednu takvu posetu Austriji ili Madjarskoj. A mislim da nije ni Nikola Pasic.

I, u zavisnosti od odgovora na ovo pitanje, jos jedno: Da li bi Gavrilo Princip, da NIJE video kako Nadvojvoda sa sobom tegli 125.000 naoruzanih placenika kako marsiraju prema Srbiji, IPAK povukao obarac? Ili bi ostao kod kuce i sa gnusanjem, ali samo pasivno, posmatrao kako se izvesne ulizice ponizno klanjaju NJ. K. V Nadvojvodi i supruzi mu?

Bas sam radoznao da mi gore navedeni ruski istoricar kaze nesto na ovu temu.

Koja

pre 5 godina

Ti isti, crnorukci su malo pre tog atentata zverski unakazili I svog kralja I bili kaznjeni prinudnim penzijama .Kasnije vlast koju su doveli ubijaju njihovog vodju Apisa zbog spremanja atentata na regenta u Grckoj. Puno slicnosti sa danasnjim herojem Legijom.Sve nas je manje I sve vise propadamo zbog nas samih. Niko nam ne treba pored nas samih.

Alternativni scenario

pre 5 godina

Ako ne bi, ona bi obustavio kupovinu austrougarske robe, od viska para mesecno kupovao devize, cuvao ih u slamarici i kad pocne I svetski rat nekim drugim povodom, bio bi trgovac - samo bi prodavao robu Austrougarskoj po pet puta vecim cenama.

Cinique

pre 5 godina

Ako bi i danas bio retardiran, i danas bi pucao. Može samo da se priča o napretku medicine, a nekakva politička kultura ili politička svest je u dlaku ista kao i u vreme starog Rima, a verovatno i pre antičkog doba.

Svaka poslednja generacija misli da je moralno naprednija, superiornija od svih prethodnih, a opet radi isto i motivi su joj isti. Menjaju se samo sredstva.

Mislite da pre 100 godina nije bilo ljudi koji su znali šta sledi? Bilo. I kao i danas, nisu mogli ništa.

Aleks

pre 5 godina

Nadam se da bi, ali sebi u glavu. Onda bi i moje selo bilo u Nemackoj a ne ovako da cekam papire za iseljenje vec dve godine posle 20 godina rada nizasta. Prava slika srpskog patriotizma bise videla da smo u EU, ostali bi samo penzioneri i to oni stariji.. Dede su nam ginule nizasta.

St Stole

pre 5 godina

Pravi uzrok su Balkanski ratovi (prvi i drugi) jer AU monarhija nije mogla da dozvoli da tako narasle balkanske pravoslavne zemlje nju sprece u daljem sirenju na jug i istok. I pretile su da budu uzor porobljenim narodima u samoj AU, a smatrali su da su se Srbija i CG vec izmorile u balkanskim ratovima i da ce biti lak plen. Povod je onda nadjen , mozda i namernim zrtvovanjem jer je u Sarajevu toga dana bilo dva atentata, a drugi je bio smrtonosan.

Miloje

pre 5 godina

Bi ali ne bi u Ferdinanda. Pucao bi u domaćeg tlačitelja.
 (Aleksa, 28. septembar 2018 16:40) 
Pa ta ekipa kojoj je pripadao je 9 godina pre toga to i učinila. Međutim to se nije svidelo Hazburzima pa su počeli da vrše pritisak i da ugnjetavaju Srbe. 15 godina kasnije ni njih nije više bilo.

Porošenko

pre 5 godina

A zašto se niko ne upita zašto je taj mladi čovek pucao? Ispada iz njihove postavke da je A-U bila idealna a da smo mi teroristi. Oni su uspostavili kolonijalnu vlast i začeli i podstakli sve one probleme i sukobe koji će izaći ba videlo dva puta 2.sv.rat i rat u BiH '90.

3210

pre 5 godina

Gavrilo Princip je pucao u EU.
Austrougarska je bila ono što je danas EU zemlja skup više država i naroda gde su svi imali prava na svoj jezik,svoju veru,kulturu i svoje predstavnike u carevini.Austrogarska je i naselila srbe u Hrvatskoj i posebno u Vojvodini dajući im posede i sva moguća prava,često ih i oslobađajući od poreza za razliku od domaćeg stanovništva.
Sve ono što danas vredi u Bosni napravila je Austrougarska od puteva,železnice,bolnica...itd.
Nije ga trebao ubiti a zbog tog ubistva Srbija je izgubila skoro 500 000 vojnika i 700 000 civila - da li je bilo vredno - NE !!!

Elite društva

pre 5 godina

U opšte me ne čudi da jedan pazite, ruski pisac smatra Principa teroristom i čovekom koji je survao Evropu u pokolj i krvoproliće. Imao sam prilike da razgovaram da jednim starijim gospodinom, poreklom iz ruske aristokratije, i tako u razgovoru dotakli smo se i Srba i Principa. Ne mogu da vam opišem njegovo zgražanje i kolutanje očima svaki puta na spomen Srba ili Srbije. Objasnio mi je da ruska aristokratija i elite građanskog društva (ili ono šta je od toga preostalo) ne vole Srbe upravo iz razloga što su oni simbol za njihovu propast. Šta su izgubili oblasti, sela, zemlju, fabrike i velebne palate. Oni nikako da nam oproste zbog Principove ludosti jer je ceo sistem uljudne i uglađene Evrope nestao u krvavom ratu i milionima mrtvih. Zato bih poručio onima koji misle da nas elite ruskog društva vole, oni se jako zavaravaju.

gojko

pre 5 godina

Gavrila Principa bi danas ovi izdajnici uhapsili kao teroristu i predali ga Nemcima.Usput bi se tim istim Nemcima izvinjavali i ljubili ih u du.e jer su morali da nas ubijaju ko zrceve u dva svetska rata. 
Jednom recju-Srbi su danas bleda senka naroda koji su nekada bili.
(Brigate Rosse, 28. septembar 2018 16:43)

Kamo lepe sreće da smo to uradili 1914 godine a ne da izgine toliki narod.
Srbi uvek imaju pogrešne uzore zato smo tu gde jesmo.

U mom gradu je za vreme Drugog sv.rata bio jedan momak od 20 godine lokalni đilkoš i šibicar,pijanica i kartaroš koji se prve dve godine rata kartao i pijančio zajedno sa ustašama a onda zbog jedne partije karata ubio lokalnog ustaškog komandira i pobegao u Frušku Goru u Partizane.Zbog toga su ustaše streljale 400 srba civila a taj probisvet je posle rata proglašen narodnim herojem i danas ima ulicu i naselje u mom gradu.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Gavrila Principa bi danas ovi izdajnici uhapsili kao teroristu i predali ga Nemcima.Usput bi se tim istim Nemcima izvinjavali i ljubili ih u du.e jer su morali da nas ubijaju ko zrceve u dva svetska rata.
Jednom recju-Srbi su danas bleda senka naroda koji su nekada bili.

Kole

pre 5 godina

Za njega ne znam ,ali znam da bi ga neko od mnogih ljubitelja životinja sigurno upucao.Jer dokumenti kažu a to se pre vikipedije javno nije znalio da je na duši imao barem nekoliko hiljada jelena. A sitnije životinjice i ptice se broje na desetine hiljada.

mild

pre 5 godina

Lukavi Nemci doveli Rusa da ih pravda.Gavrilo Princip ima veze sa pocetkom Velikog rata koliko i ja.Svi znamo i to je relevantna istorija utvrdila jos pre 50 godina da je Nemacka glavni krivac za rat.Par puta su bili na ivici da ga zapocnu npr oko Marokanske krize,Aneksione krize,Skadarske krize itd.Svaki put je njihov generalstab odlucio da ne ide u rat plus su i Rusi popustali.1914 nacelnik generalstaba Austrougarske Konrad fon Hecendorf razgovara sa svojim nemackim kolegom i zajedno konstatuju da ako ubrzo ne bude rata Rusija ce toliko ojacati da nece moci da joj se suprotstave.I na kraju Julski ultimatum Austrougarske Srbiji.Svi znamo pricu da smo odbili zadnji zahtev tj da austrijska policija vrslja u hapsi po Srbiji.Medjutim nismo.Milan St.Protic ciji je pradeda Stojan Protic zajedno sa Pasicem pisao odgovor Austriji je otkrio da smo i na to pristali samo da ne bude rata.Naravno njima nije bio cilj nase odobravanje nego upravo alibi za napad,tako da bi nas napali bez obzira.

ej bre

pre 5 godina

Ni u ludilu. Danas je svima jasno da smo tupav narod i da ne vredi zrtvovati ni nokat za opstanak nacije. Pogledajte heroje sa Kosara. Oni koji su preziveli danas se tretiraju gore nego sto se tretiraju migranti. Ljudi misle da su budale a cene ce dezerteri i kukavice. Takvi su okareterisani kao pametni i snalazljivi. Sve u svemu za narod koji uporno glasa za Vucica a pre njega Tadica, Kostunicu, Djindjica i slicne ne zasluzuje nista dobro.

Никола У.

pre 5 godina

Нека се "Дојче веле" запита да ли би Немци опет гласали за Хитлера 1931. године да су знали где ће их он одвести. Или, да ли би Хитлер опет напао СССР 1941. године кад би знао да ће му они разбиту војску (ионако је у том тренутку контролисао ЦЕЛУ Европу и више није имао достојног противника).
Њихово питање за Принципа је бесмислено.
Одговор је увек: НЕ!

Brigate Rosse

pre 5 godina

Gavrila Principa bi danas ovi izdajnici uhapsili kao teroristu i predali ga Nemcima.Usput bi se tim istim Nemcima izvinjavali i ljubili ih u du.e jer su morali da nas ubijaju ko zrceve u dva svetska rata.
Jednom recju-Srbi su danas bleda senka naroda koji su nekada bili.

mild

pre 5 godina

Lukavi Nemci doveli Rusa da ih pravda.Gavrilo Princip ima veze sa pocetkom Velikog rata koliko i ja.Svi znamo i to je relevantna istorija utvrdila jos pre 50 godina da je Nemacka glavni krivac za rat.Par puta su bili na ivici da ga zapocnu npr oko Marokanske krize,Aneksione krize,Skadarske krize itd.Svaki put je njihov generalstab odlucio da ne ide u rat plus su i Rusi popustali.1914 nacelnik generalstaba Austrougarske Konrad fon Hecendorf razgovara sa svojim nemackim kolegom i zajedno konstatuju da ako ubrzo ne bude rata Rusija ce toliko ojacati da nece moci da joj se suprotstave.I na kraju Julski ultimatum Austrougarske Srbiji.Svi znamo pricu da smo odbili zadnji zahtev tj da austrijska policija vrslja u hapsi po Srbiji.Medjutim nismo.Milan St.Protic ciji je pradeda Stojan Protic zajedno sa Pasicem pisao odgovor Austriji je otkrio da smo i na to pristali samo da ne bude rata.Naravno njima nije bio cilj nase odobravanje nego upravo alibi za napad,tako da bi nas napali bez obzira.

Никола У.

pre 5 godina

Нека се "Дојче веле" запита да ли би Немци опет гласали за Хитлера 1931. године да су знали где ће их он одвести. Или, да ли би Хитлер опет напао СССР 1941. године кад би знао да ће му они разбиту војску (ионако је у том тренутку контролисао ЦЕЛУ Европу и више није имао достојног противника).
Њихово питање за Принципа је бесмислено.
Одговор је увек: НЕ!

gojko

pre 5 godina

Gavrila Principa bi danas ovi izdajnici uhapsili kao teroristu i predali ga Nemcima.Usput bi se tim istim Nemcima izvinjavali i ljubili ih u du.e jer su morali da nas ubijaju ko zrceve u dva svetska rata. 
Jednom recju-Srbi su danas bleda senka naroda koji su nekada bili.
(Brigate Rosse, 28. septembar 2018 16:43)

Kamo lepe sreće da smo to uradili 1914 godine a ne da izgine toliki narod.
Srbi uvek imaju pogrešne uzore zato smo tu gde jesmo.

U mom gradu je za vreme Drugog sv.rata bio jedan momak od 20 godine lokalni đilkoš i šibicar,pijanica i kartaroš koji se prve dve godine rata kartao i pijančio zajedno sa ustašama a onda zbog jedne partije karata ubio lokalnog ustaškog komandira i pobegao u Frušku Goru u Partizane.Zbog toga su ustaše streljale 400 srba civila a taj probisvet je posle rata proglašen narodnim herojem i danas ima ulicu i naselje u mom gradu.

ej bre

pre 5 godina

Ni u ludilu. Danas je svima jasno da smo tupav narod i da ne vredi zrtvovati ni nokat za opstanak nacije. Pogledajte heroje sa Kosara. Oni koji su preziveli danas se tretiraju gore nego sto se tretiraju migranti. Ljudi misle da su budale a cene ce dezerteri i kukavice. Takvi su okareterisani kao pametni i snalazljivi. Sve u svemu za narod koji uporno glasa za Vucica a pre njega Tadica, Kostunicu, Djindjica i slicne ne zasluzuje nista dobro.

only fools and horses

pre 5 godina

@3210

Potpuna zamena teza.
Kao prvo, nije AU monarhija naselila Srbe i dala im velika prava iz nekih altruističkih, humanih razloga, već zato što su im trebali ratnici na granici sa Osmanskim carstvom. Čim je granica i opasnost nestala, ne samo da su im sva ta prava oduzeta već su počeli sa tlačenjem.
Kao drugo, atentat na Ferdinamda svakako nije uzrok napada na Srbiju, a kamoli početak tog velikog rata. Austrougarska je samo tražila razlog odnosno povod da napadne Srbiju. Parola u to vreme je bila da Srbija mora da nestane.
Tako da, manite se tih špekulacija i neistinitih tvrdnji.
A što neko reče, pravo pitanje bi bilo, da li bi Austrogarska krenula u rat za uništenje Srbije da je znala posledice koje će po nju nastati. Oni su vukli poteze, Srbija je mogla samo da se brani.

Porošenko

pre 5 godina

A zašto se niko ne upita zašto je taj mladi čovek pucao? Ispada iz njihove postavke da je A-U bila idealna a da smo mi teroristi. Oni su uspostavili kolonijalnu vlast i začeli i podstakli sve one probleme i sukobe koji će izaći ba videlo dva puta 2.sv.rat i rat u BiH '90.

BeKo

pre 5 godina

"Kada bogati započnu rat, siromašni su ti koji ginu".

Jean-Paul Sartre

"Formalno je piroman rata bio srpski terorista, ali su stvarni vinovnici svetske klanice zapravo bila tri rođaka – evropske monarhije Rusija, Nemačka i Velika Britanija". 

Ne znam kako je ova rečenica promakla većini komentatora,gde autor teksta jasno označava krivce za rat.Jedino sa čime se ovde ne slažem je što nije naveo pravog krivca a to je krupni kapital Nemačke i Austro-Ugarske koji je tražio više teritorija i kolonija a V.Britanija,Francuska i Rusija to nisu htele da dozvole.U to vreme tu nije moglo biti dogovora a 100 godina kasnije "više teritorija" nije aktuelno jer je globalizacija omogućila moderno investitorsko kolonizovanje teritorija bez osvajanja.
Današnji novi Princip ne bi znao u koga da puca jer je kapital svuda i nema otelotvorenje u bilo kom vladaru ili vlasniku kapitala.

3210

pre 5 godina

Gavrilo Princip je pucao u EU.
Austrougarska je bila ono što je danas EU zemlja skup više država i naroda gde su svi imali prava na svoj jezik,svoju veru,kulturu i svoje predstavnike u carevini.Austrogarska je i naselila srbe u Hrvatskoj i posebno u Vojvodini dajući im posede i sva moguća prava,često ih i oslobađajući od poreza za razliku od domaćeg stanovništva.
Sve ono što danas vredi u Bosni napravila je Austrougarska od puteva,železnice,bolnica...itd.
Nije ga trebao ubiti a zbog tog ubistva Srbija je izgubila skoro 500 000 vojnika i 700 000 civila - da li je bilo vredno - NE !!!

ded

pre 5 godina

Srbija je 1914 godine imala jedan od najmodernijih ustava u Evropi. Austrougarska nije ni imala ustav. U Srbiji nije bilo robova a svaki odrasli muškarac je imao pravo glasa. U Austrougarskoj su potlačeni narodi praktično bili u robovskom statusua feudalizam je ukinut samo nekoliko decenija ranije. Čak ni Austrijanci ni Mađari nisu imali poseban uticaj na politička zbivanja u sopstvenoj zemlji. U Srbiji je postoao zakon - svaki rob koji kroči na tle Srbije postaje slobodan čovek. Zašto bi onda Srbi koji su većinom živeli u AU a ne u Srbiji voleli i cenili zemlju koja ne ceni njih. Uostalom Bosna je anektirana samo 6 godina pre rata. I onda se postavi pitanje da?li je trebao da puca. Slobodan čovek ne žali ni sopstveni život u borbi za slobodu a kamo li živote ugnjetavača i robova koji vole svoj život više od slobode. Gavrilo je idealista za primer a ne prokleti beskičmenjak poput modernih ljudi.

Elite društva

pre 5 godina

U opšte me ne čudi da jedan pazite, ruski pisac smatra Principa teroristom i čovekom koji je survao Evropu u pokolj i krvoproliće. Imao sam prilike da razgovaram da jednim starijim gospodinom, poreklom iz ruske aristokratije, i tako u razgovoru dotakli smo se i Srba i Principa. Ne mogu da vam opišem njegovo zgražanje i kolutanje očima svaki puta na spomen Srba ili Srbije. Objasnio mi je da ruska aristokratija i elite građanskog društva (ili ono šta je od toga preostalo) ne vole Srbe upravo iz razloga što su oni simbol za njihovu propast. Šta su izgubili oblasti, sela, zemlju, fabrike i velebne palate. Oni nikako da nam oproste zbog Principove ludosti jer je ceo sistem uljudne i uglađene Evrope nestao u krvavom ratu i milionima mrtvih. Zato bih poručio onima koji misle da nas elite ruskog društva vole, oni se jako zavaravaju.

www12

pre 5 godina

narod koji uporno glasa za Vucica a pre njega Tadica, Kostunicu, Djindjica i slicne ne zasluzuje nista dobro.
(ej bre, 28. septembar 2018 16:44)

A volsebno si izostavio Milosevica, Seselja, pa jos ni kriv ni duzan dobi gomilu pluseva. I da znas, i jesmo glup narod, tvoj komentar je odlican mini test, s obzirom na broj pluseva koje si dobio. Stavljati Vucica u istu recenicu i kontekst sa Djindjicem. Pokazujete elementarno nepoznavanje politike, istorije, karaktera. Sve ono sto prosecnog srbina ne interesuje, a trebalo bi. Pa je onda lakse trpati sve u isti kos, da bi se eto imao neki stav i kakvo takvo misljenje.

Kole

pre 5 godina

Za njega ne znam ,ali znam da bi ga neko od mnogih ljubitelja životinja sigurno upucao.Jer dokumenti kažu a to se pre vikipedije javno nije znalio da je na duši imao barem nekoliko hiljada jelena. A sitnije životinjice i ptice se broje na desetine hiljada.

BOB DJUKIC

pre 5 godina

Da, tacno je. Da je znao do cega ce dovesti njegov bezumni cilj, Gavrilo Princip sasvim sigurno ne bi povukao obarac.

Imam, medjutim, jedno kratko pitanje. Da li bi Nj. Kr. V. Nadvojvoda Ferdinand, da je znao do cega bi mogao da dovede ** NJEGOV ** bezumni cin, poveo sa sobom u Bosnu 125.000 do zuba naoruzanih austrougarskih vojnika i stavio ih na par metara od srpske granice s' onu stranu Drine sa jedinim ciljem da napadne malu Srbiju? Jer, znate kako je...mnogo se prica o jadnom Ferdinandu i Sofiji, a nesto se slabo zbori o desetinama hiljada naoruzanih vojnika koji su dosli sa njim i koji su se misteriozno uputili BAS prema Sumadiji i PRE nego sto je doticni Nadvojvoda pretvoren u froncle. Jer, nesto mi govori da se u dobronamernu posetu komsiluku ne dolazi sa krvolocnim hordama spremnim za masovni pokolj i sa 10.000 komada artiljerijskog oruzja. Bar ja nikada nisam isao u jednu takvu posetu Austriji ili Madjarskoj. A mislim da nije ni Nikola Pasic.

I, u zavisnosti od odgovora na ovo pitanje, jos jedno: Da li bi Gavrilo Princip, da NIJE video kako Nadvojvoda sa sobom tegli 125.000 naoruzanih placenika kako marsiraju prema Srbiji, IPAK povukao obarac? Ili bi ostao kod kuce i sa gnusanjem, ali samo pasivno, posmatrao kako se izvesne ulizice ponizno klanjaju NJ. K. V Nadvojvodi i supruzi mu?

Bas sam radoznao da mi gore navedeni ruski istoricar kaze nesto na ovu temu.

Miloje

pre 5 godina

Bi ali ne bi u Ferdinanda. Pucao bi u domaćeg tlačitelja.
 (Aleksa, 28. septembar 2018 16:40) 
Pa ta ekipa kojoj je pripadao je 9 godina pre toga to i učinila. Međutim to se nije svidelo Hazburzima pa su počeli da vrše pritisak i da ugnjetavaju Srbe. 15 godina kasnije ni njih nije više bilo.

Koja

pre 5 godina

Ti isti, crnorukci su malo pre tog atentata zverski unakazili I svog kralja I bili kaznjeni prinudnim penzijama .Kasnije vlast koju su doveli ubijaju njihovog vodju Apisa zbog spremanja atentata na regenta u Grckoj. Puno slicnosti sa danasnjim herojem Legijom.Sve nas je manje I sve vise propadamo zbog nas samih. Niko nam ne treba pored nas samih.

St Stole

pre 5 godina

Pravi uzrok su Balkanski ratovi (prvi i drugi) jer AU monarhija nije mogla da dozvoli da tako narasle balkanske pravoslavne zemlje nju sprece u daljem sirenju na jug i istok. I pretile su da budu uzor porobljenim narodima u samoj AU, a smatrali su da su se Srbija i CG vec izmorile u balkanskim ratovima i da ce biti lak plen. Povod je onda nadjen , mozda i namernim zrtvovanjem jer je u Sarajevu toga dana bilo dva atentata, a drugi je bio smrtonosan.

Aleks

pre 5 godina

Nadam se da bi, ali sebi u glavu. Onda bi i moje selo bilo u Nemackoj a ne ovako da cekam papire za iseljenje vec dve godine posle 20 godina rada nizasta. Prava slika srpskog patriotizma bise videla da smo u EU, ostali bi samo penzioneri i to oni stariji.. Dede su nam ginule nizasta.

Cinique

pre 5 godina

Ako bi i danas bio retardiran, i danas bi pucao. Može samo da se priča o napretku medicine, a nekakva politička kultura ili politička svest je u dlaku ista kao i u vreme starog Rima, a verovatno i pre antičkog doba.

Svaka poslednja generacija misli da je moralno naprednija, superiornija od svih prethodnih, a opet radi isto i motivi su joj isti. Menjaju se samo sredstva.

Mislite da pre 100 godina nije bilo ljudi koji su znali šta sledi? Bilo. I kao i danas, nisu mogli ništa.

Suton

pre 5 godina

Terorista? Pa bar 7 država bi večno trebalo da budu zahvalne atentatoru Principu. Poljska, Češka, Slovačka, Madjarska, Slovenija, Hrvatska i Bosna, a delom i Rumunija su oslobodjene i postale zasebne republike (neke odmah a neke nesto kasnije)! Ej bre! Malo li je?

Helios

pre 5 godina

"Da li bi Muhamed Mehmedbašić danas pucao" je jedino pravo pitanje!
Maloletni (i ne prepametni) Gavrilo uopšte nije bio određeni atentator. Ovo svuda prećutkivanje Muhameda fundamentalno se sve iskrivljuje. Samo je sulud splet okolnosti doveo do toga da predodređeni atentator to ne bude a još luđi da onda Princip, potpuno van predviđene i poznate putanje kretanja to ispadne! No oni su improvizovano sami nakon prvog pokušaja skrenuli ka bolnici (ka pukovniku koji je smrtno ranjen) i naleteli na Gavrila, koji je trebao samo da - možda! - pomogne bežaniju...
Vojna dejstva I sv. rata su već počela u Maroku i pre atentata a munjevit upad Nemaca u Belgiju još dok je Austrougarska bila zbunjena neočekivanim pristajanjem Srbije na njene neprihvatljive ucene. A ne da nagomilavanje jurišnih trupa na Drini loše prikriveno "vojnim manevrima" ne ostavlja sumnje - nego ni sam atentat. Naime Srbija ih je unapred jasno upozorila! Na kraju izgleda da je jedini koji nije bio 100% za rat odmah, nadVojvoda, praktično i namešten na znan im atentat - jer kako objasniti da su nastavili tumaranje Sarajevom i nakon prvog, neuspešnog pokušaja?!
Krvavo oslobađanje Balkanskim ratom glodarska Austrougarska je sa osmehom sačekala: bilo svetskog rata ili ne, bilo germanskog preotimanja kolonija ili ne, 100% su rešili da preuzmu i porobe i taj deo srpskog naroda i tla. To uopšte nisu ni krili! Pitanje je ne samo besmisleno već i maliciozno. Bizaran događaj je ono već izvesno samo ubrzao za par nedelja.

Alternativni scenario

pre 5 godina

Ako ne bi, ona bi obustavio kupovinu austrougarske robe, od viska para mesecno kupovao devize, cuvao ih u slamarici i kad pocne I svetski rat nekim drugim povodom, bio bi trgovac - samo bi prodavao robu Austrougarskoj po pet puta vecim cenama.

my way

pre 5 godina

Nikakvih simpatija prema Gavrilu Principu i njegovom aktu nemam. Nego, majku mu, pa nije li ta Austrougarska anektirala teritoriju na kojoj ni Austrijanca ni Madjara nema. Da se oni malo nad tim zamisle. Nad agresijom na Srbiju koja je prihvatila sve tacke ultimatuma osim jedne za koju je predlozila da se resi arbitrazom suda u Hagu ili komisije velikih sila. Pritom, Princip je bio iz te anektirane Bosne, dakle Austrougarske, ne iz Srbije. Toliko je perfidno to podmetanje teze da je atentat na Ferdinanda pocetak Prvog svetskog rata kao da se nista pre ni posle desavalo nije. To mu dodje kao npr. pitanje, da li bi Paris maznuo Jelenu da je znao rezultat... jer bas se zbog te ribe vodio rat, inace kakvi.

Zoki

pre 5 godina

Rat je postao svetski tek onda kada je Nemačka pogazila svoj potpis na ugovoru o Belgiji i napala Belgiju. Posle se oglušila o britanski ultimatum da se povuče. Velika Britanija je kao jedna od zemalja koje su garantovale nepovredivost Belgije ušla u rat. Da nije bilo toga, imali bi rat Nemačke i Austrougarske sa Srbijom, Rusijom i Francuskom. Samo još jedan u nizu evropskih ratova. Što se tiče Principa, zar nije italijanski terorista par godina ranije ubio austrougarsku caricu, pa nije došlo do rata? Pročitajte šta je Čerčil napisao o austrougarskom ultimatumu Srbiji. Sve što je usledelo nakon rata je bilo sasvim uobičajeno u prethodnim ratovima. Kakvi su bili uslovi koje je Pruska postavila Francuskoj 1871? Pet milijardi zlatnih franaka za 5 godina, danas bi to bilo 479 milijardi evra. Nemačka je 1918. trebala da plati 132 milijarde zlatnih maraka za 30 godina, ali je to uključivalo ratne odštete za zločine nad civilnim stanovništvom. Da se podsetimo samo nekih: spaljivanje Levena (Leuven) uključujući i bibilioteku sa 300 hiljada knjiga, među kojima su bili srednjevekovni rukopisi; odvođenje 20 hiljada belgijskih žena i devojčica na ginekološke preglede za registraciju prostitutki; pljačka 3 miliona maraka od građana okupiranog Lila... Treba li dalje? Nemačka je do dolaska Hitlera na vlast platila nekih 20 milijardi maraka, što je bilo manje od 3% BDP u tom periodu. Srazmerno manje od odštete koju su plaćali Francuzi. I kažete da je to dovelo Hitlera na vlast?

tamnavac

pre 5 godina

Ko god da je za DW - ovo napisao je potpuno promasio istorijske zapise i cinjenice.Odavno nije nikakav problem u svakom muzeju u Becu da pogleda ako ubaci ondasnjih 100 schilinga u automat i pogleda ceo blok namenjen pocetku I WW - i narocito ko je i kako organizovao atentat u Sarajevu,nemisli neko mozda da je jedan mladi rodoljub Gavrilo Princip organizator,ne on je samo izmanipulisani izvrsilac.Prema istorijskim zapisima organizator je po nalogu tadasnjeg Kajzera Franje Josifa austrijska vojna obavestajna sluzba koja je iskoristila bunt mladih bosnjaka i uz precutnu saglasnost Apisa odvela bracni par na odstrel cak i posle prvog promasaja austrijaka vojna obavestajna je zaustavila vozilo na rezervnoj sacekusi umesto da je bracni par brzinom sklonila sa mesta dogadjanja.Posle atentata u Becu je Kajzer priredio urnebesno slavlje na dvoru,tri dana se pijancilo.Bec je uklonio nepozeljnog moguceg naslednika dvora i dobio blanko opravdanu sansu da zapocne vec pripremljeni rat.Nije se rat pripremio preko noci,rat su pripremali i jedni i drugi,prvo englezi 1903- plativsi Apisu ogromne pare preko tajkuna Vajferta ( i to mozete u muzeju u Becu procitati ako ubacite pare u automat ) da u krvavoj majskoj noci dugih nozeva masakrira srbijanski kravljevski bracni par a u temelju unisti lozu Obrenovica ubivsi preko 200 clanova srbijanske dinastije kako bi doveli musavog i pijanog dodjosa kojeg su izvukli pijanog iz podruma zenevske kafane CIME SU IZMAKLI SRBIJI TEPIH ZIVOTA ISPOD NOGU.

3210

pre 5 godina

Gavrilo Princip je pucao u EU.
Austrougarska je bila ono što je danas EU zemlja skup više država i naroda gde su svi imali prava na svoj jezik,svoju veru,kulturu i svoje predstavnike u carevini.Austrogarska je i naselila srbe u Hrvatskoj i posebno u Vojvodini dajući im posede i sva moguća prava,često ih i oslobađajući od poreza za razliku od domaćeg stanovništva.
Sve ono što danas vredi u Bosni napravila je Austrougarska od puteva,železnice,bolnica...itd.
Nije ga trebao ubiti a zbog tog ubistva Srbija je izgubila skoro 500 000 vojnika i 700 000 civila - da li je bilo vredno - NE !!!

gojko

pre 5 godina

Gavrila Principa bi danas ovi izdajnici uhapsili kao teroristu i predali ga Nemcima.Usput bi se tim istim Nemcima izvinjavali i ljubili ih u du.e jer su morali da nas ubijaju ko zrceve u dva svetska rata. 
Jednom recju-Srbi su danas bleda senka naroda koji su nekada bili.
(Brigate Rosse, 28. septembar 2018 16:43)

Kamo lepe sreće da smo to uradili 1914 godine a ne da izgine toliki narod.
Srbi uvek imaju pogrešne uzore zato smo tu gde jesmo.

U mom gradu je za vreme Drugog sv.rata bio jedan momak od 20 godine lokalni đilkoš i šibicar,pijanica i kartaroš koji se prve dve godine rata kartao i pijančio zajedno sa ustašama a onda zbog jedne partije karata ubio lokalnog ustaškog komandira i pobegao u Frušku Goru u Partizane.Zbog toga su ustaše streljale 400 srba civila a taj probisvet je posle rata proglašen narodnim herojem i danas ima ulicu i naselje u mom gradu.

Aleks

pre 5 godina

Nadam se da bi, ali sebi u glavu. Onda bi i moje selo bilo u Nemackoj a ne ovako da cekam papire za iseljenje vec dve godine posle 20 godina rada nizasta. Prava slika srpskog patriotizma bise videla da smo u EU, ostali bi samo penzioneri i to oni stariji.. Dede su nam ginule nizasta.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Gavrila Principa bi danas ovi izdajnici uhapsili kao teroristu i predali ga Nemcima.Usput bi se tim istim Nemcima izvinjavali i ljubili ih u du.e jer su morali da nas ubijaju ko zrceve u dva svetska rata.
Jednom recju-Srbi su danas bleda senka naroda koji su nekada bili.

Elite društva

pre 5 godina

U opšte me ne čudi da jedan pazite, ruski pisac smatra Principa teroristom i čovekom koji je survao Evropu u pokolj i krvoproliće. Imao sam prilike da razgovaram da jednim starijim gospodinom, poreklom iz ruske aristokratije, i tako u razgovoru dotakli smo se i Srba i Principa. Ne mogu da vam opišem njegovo zgražanje i kolutanje očima svaki puta na spomen Srba ili Srbije. Objasnio mi je da ruska aristokratija i elite građanskog društva (ili ono šta je od toga preostalo) ne vole Srbe upravo iz razloga što su oni simbol za njihovu propast. Šta su izgubili oblasti, sela, zemlju, fabrike i velebne palate. Oni nikako da nam oproste zbog Principove ludosti jer je ceo sistem uljudne i uglađene Evrope nestao u krvavom ratu i milionima mrtvih. Zato bih poručio onima koji misle da nas elite ruskog društva vole, oni se jako zavaravaju.

ej bre

pre 5 godina

Ni u ludilu. Danas je svima jasno da smo tupav narod i da ne vredi zrtvovati ni nokat za opstanak nacije. Pogledajte heroje sa Kosara. Oni koji su preziveli danas se tretiraju gore nego sto se tretiraju migranti. Ljudi misle da su budale a cene ce dezerteri i kukavice. Takvi su okareterisani kao pametni i snalazljivi. Sve u svemu za narod koji uporno glasa za Vucica a pre njega Tadica, Kostunicu, Djindjica i slicne ne zasluzuje nista dobro.

Cinique

pre 5 godina

Ako bi i danas bio retardiran, i danas bi pucao. Može samo da se priča o napretku medicine, a nekakva politička kultura ili politička svest je u dlaku ista kao i u vreme starog Rima, a verovatno i pre antičkog doba.

Svaka poslednja generacija misli da je moralno naprednija, superiornija od svih prethodnih, a opet radi isto i motivi su joj isti. Menjaju se samo sredstva.

Mislite da pre 100 godina nije bilo ljudi koji su znali šta sledi? Bilo. I kao i danas, nisu mogli ništa.

only fools and horses

pre 5 godina

@3210

Potpuna zamena teza.
Kao prvo, nije AU monarhija naselila Srbe i dala im velika prava iz nekih altruističkih, humanih razloga, već zato što su im trebali ratnici na granici sa Osmanskim carstvom. Čim je granica i opasnost nestala, ne samo da su im sva ta prava oduzeta već su počeli sa tlačenjem.
Kao drugo, atentat na Ferdinamda svakako nije uzrok napada na Srbiju, a kamoli početak tog velikog rata. Austrougarska je samo tražila razlog odnosno povod da napadne Srbiju. Parola u to vreme je bila da Srbija mora da nestane.
Tako da, manite se tih špekulacija i neistinitih tvrdnji.
A što neko reče, pravo pitanje bi bilo, da li bi Austrogarska krenula u rat za uništenje Srbije da je znala posledice koje će po nju nastati. Oni su vukli poteze, Srbija je mogla samo da se brani.

ded

pre 5 godina

Srbija je 1914 godine imala jedan od najmodernijih ustava u Evropi. Austrougarska nije ni imala ustav. U Srbiji nije bilo robova a svaki odrasli muškarac je imao pravo glasa. U Austrougarskoj su potlačeni narodi praktično bili u robovskom statusua feudalizam je ukinut samo nekoliko decenija ranije. Čak ni Austrijanci ni Mađari nisu imali poseban uticaj na politička zbivanja u sopstvenoj zemlji. U Srbiji je postoao zakon - svaki rob koji kroči na tle Srbije postaje slobodan čovek. Zašto bi onda Srbi koji su većinom živeli u AU a ne u Srbiji voleli i cenili zemlju koja ne ceni njih. Uostalom Bosna je anektirana samo 6 godina pre rata. I onda se postavi pitanje da?li je trebao da puca. Slobodan čovek ne žali ni sopstveni život u borbi za slobodu a kamo li živote ugnjetavača i robova koji vole svoj život više od slobode. Gavrilo je idealista za primer a ne prokleti beskičmenjak poput modernih ljudi.

Porošenko

pre 5 godina

A zašto se niko ne upita zašto je taj mladi čovek pucao? Ispada iz njihove postavke da je A-U bila idealna a da smo mi teroristi. Oni su uspostavili kolonijalnu vlast i začeli i podstakli sve one probleme i sukobe koji će izaći ba videlo dva puta 2.sv.rat i rat u BiH '90.

mild

pre 5 godina

Lukavi Nemci doveli Rusa da ih pravda.Gavrilo Princip ima veze sa pocetkom Velikog rata koliko i ja.Svi znamo i to je relevantna istorija utvrdila jos pre 50 godina da je Nemacka glavni krivac za rat.Par puta su bili na ivici da ga zapocnu npr oko Marokanske krize,Aneksione krize,Skadarske krize itd.Svaki put je njihov generalstab odlucio da ne ide u rat plus su i Rusi popustali.1914 nacelnik generalstaba Austrougarske Konrad fon Hecendorf razgovara sa svojim nemackim kolegom i zajedno konstatuju da ako ubrzo ne bude rata Rusija ce toliko ojacati da nece moci da joj se suprotstave.I na kraju Julski ultimatum Austrougarske Srbiji.Svi znamo pricu da smo odbili zadnji zahtev tj da austrijska policija vrslja u hapsi po Srbiji.Medjutim nismo.Milan St.Protic ciji je pradeda Stojan Protic zajedno sa Pasicem pisao odgovor Austriji je otkrio da smo i na to pristali samo da ne bude rata.Naravno njima nije bio cilj nase odobravanje nego upravo alibi za napad,tako da bi nas napali bez obzira.

www12

pre 5 godina

narod koji uporno glasa za Vucica a pre njega Tadica, Kostunicu, Djindjica i slicne ne zasluzuje nista dobro.
(ej bre, 28. septembar 2018 16:44)

A volsebno si izostavio Milosevica, Seselja, pa jos ni kriv ni duzan dobi gomilu pluseva. I da znas, i jesmo glup narod, tvoj komentar je odlican mini test, s obzirom na broj pluseva koje si dobio. Stavljati Vucica u istu recenicu i kontekst sa Djindjicem. Pokazujete elementarno nepoznavanje politike, istorije, karaktera. Sve ono sto prosecnog srbina ne interesuje, a trebalo bi. Pa je onda lakse trpati sve u isti kos, da bi se eto imao neki stav i kakvo takvo misljenje.

Koja

pre 5 godina

Ti isti, crnorukci su malo pre tog atentata zverski unakazili I svog kralja I bili kaznjeni prinudnim penzijama .Kasnije vlast koju su doveli ubijaju njihovog vodju Apisa zbog spremanja atentata na regenta u Grckoj. Puno slicnosti sa danasnjim herojem Legijom.Sve nas je manje I sve vise propadamo zbog nas samih. Niko nam ne treba pored nas samih.

Никола У.

pre 5 godina

Нека се "Дојче веле" запита да ли би Немци опет гласали за Хитлера 1931. године да су знали где ће их он одвести. Или, да ли би Хитлер опет напао СССР 1941. године кад би знао да ће му они разбиту војску (ионако је у том тренутку контролисао ЦЕЛУ Европу и више није имао достојног противника).
Њихово питање за Принципа је бесмислено.
Одговор је увек: НЕ!

BOB DJUKIC

pre 5 godina

Da, tacno je. Da je znao do cega ce dovesti njegov bezumni cilj, Gavrilo Princip sasvim sigurno ne bi povukao obarac.

Imam, medjutim, jedno kratko pitanje. Da li bi Nj. Kr. V. Nadvojvoda Ferdinand, da je znao do cega bi mogao da dovede ** NJEGOV ** bezumni cin, poveo sa sobom u Bosnu 125.000 do zuba naoruzanih austrougarskih vojnika i stavio ih na par metara od srpske granice s' onu stranu Drine sa jedinim ciljem da napadne malu Srbiju? Jer, znate kako je...mnogo se prica o jadnom Ferdinandu i Sofiji, a nesto se slabo zbori o desetinama hiljada naoruzanih vojnika koji su dosli sa njim i koji su se misteriozno uputili BAS prema Sumadiji i PRE nego sto je doticni Nadvojvoda pretvoren u froncle. Jer, nesto mi govori da se u dobronamernu posetu komsiluku ne dolazi sa krvolocnim hordama spremnim za masovni pokolj i sa 10.000 komada artiljerijskog oruzja. Bar ja nikada nisam isao u jednu takvu posetu Austriji ili Madjarskoj. A mislim da nije ni Nikola Pasic.

I, u zavisnosti od odgovora na ovo pitanje, jos jedno: Da li bi Gavrilo Princip, da NIJE video kako Nadvojvoda sa sobom tegli 125.000 naoruzanih placenika kako marsiraju prema Srbiji, IPAK povukao obarac? Ili bi ostao kod kuce i sa gnusanjem, ali samo pasivno, posmatrao kako se izvesne ulizice ponizno klanjaju NJ. K. V Nadvojvodi i supruzi mu?

Bas sam radoznao da mi gore navedeni ruski istoricar kaze nesto na ovu temu.

Alternativni scenario

pre 5 godina

Ako ne bi, ona bi obustavio kupovinu austrougarske robe, od viska para mesecno kupovao devize, cuvao ih u slamarici i kad pocne I svetski rat nekim drugim povodom, bio bi trgovac - samo bi prodavao robu Austrougarskoj po pet puta vecim cenama.

Miloje

pre 5 godina

Bi ali ne bi u Ferdinanda. Pucao bi u domaćeg tlačitelja.
 (Aleksa, 28. septembar 2018 16:40) 
Pa ta ekipa kojoj je pripadao je 9 godina pre toga to i učinila. Međutim to se nije svidelo Hazburzima pa su počeli da vrše pritisak i da ugnjetavaju Srbe. 15 godina kasnije ni njih nije više bilo.

St Stole

pre 5 godina

Pravi uzrok su Balkanski ratovi (prvi i drugi) jer AU monarhija nije mogla da dozvoli da tako narasle balkanske pravoslavne zemlje nju sprece u daljem sirenju na jug i istok. I pretile su da budu uzor porobljenim narodima u samoj AU, a smatrali su da su se Srbija i CG vec izmorile u balkanskim ratovima i da ce biti lak plen. Povod je onda nadjen , mozda i namernim zrtvovanjem jer je u Sarajevu toga dana bilo dva atentata, a drugi je bio smrtonosan.

Kole

pre 5 godina

Za njega ne znam ,ali znam da bi ga neko od mnogih ljubitelja životinja sigurno upucao.Jer dokumenti kažu a to se pre vikipedije javno nije znalio da je na duši imao barem nekoliko hiljada jelena. A sitnije životinjice i ptice se broje na desetine hiljada.

BeKo

pre 5 godina

"Kada bogati započnu rat, siromašni su ti koji ginu".

Jean-Paul Sartre

"Formalno je piroman rata bio srpski terorista, ali su stvarni vinovnici svetske klanice zapravo bila tri rođaka – evropske monarhije Rusija, Nemačka i Velika Britanija". 

Ne znam kako je ova rečenica promakla većini komentatora,gde autor teksta jasno označava krivce za rat.Jedino sa čime se ovde ne slažem je što nije naveo pravog krivca a to je krupni kapital Nemačke i Austro-Ugarske koji je tražio više teritorija i kolonija a V.Britanija,Francuska i Rusija to nisu htele da dozvole.U to vreme tu nije moglo biti dogovora a 100 godina kasnije "više teritorija" nije aktuelno jer je globalizacija omogućila moderno investitorsko kolonizovanje teritorija bez osvajanja.
Današnji novi Princip ne bi znao u koga da puca jer je kapital svuda i nema otelotvorenje u bilo kom vladaru ili vlasniku kapitala.

tamnavac

pre 5 godina

Ko god da je za DW - ovo napisao je potpuno promasio istorijske zapise i cinjenice.Odavno nije nikakav problem u svakom muzeju u Becu da pogleda ako ubaci ondasnjih 100 schilinga u automat i pogleda ceo blok namenjen pocetku I WW - i narocito ko je i kako organizovao atentat u Sarajevu,nemisli neko mozda da je jedan mladi rodoljub Gavrilo Princip organizator,ne on je samo izmanipulisani izvrsilac.Prema istorijskim zapisima organizator je po nalogu tadasnjeg Kajzera Franje Josifa austrijska vojna obavestajna sluzba koja je iskoristila bunt mladih bosnjaka i uz precutnu saglasnost Apisa odvela bracni par na odstrel cak i posle prvog promasaja austrijaka vojna obavestajna je zaustavila vozilo na rezervnoj sacekusi umesto da je bracni par brzinom sklonila sa mesta dogadjanja.Posle atentata u Becu je Kajzer priredio urnebesno slavlje na dvoru,tri dana se pijancilo.Bec je uklonio nepozeljnog moguceg naslednika dvora i dobio blanko opravdanu sansu da zapocne vec pripremljeni rat.Nije se rat pripremio preko noci,rat su pripremali i jedni i drugi,prvo englezi 1903- plativsi Apisu ogromne pare preko tajkuna Vajferta ( i to mozete u muzeju u Becu procitati ako ubacite pare u automat ) da u krvavoj majskoj noci dugih nozeva masakrira srbijanski kravljevski bracni par a u temelju unisti lozu Obrenovica ubivsi preko 200 clanova srbijanske dinastije kako bi doveli musavog i pijanog dodjosa kojeg su izvukli pijanog iz podruma zenevske kafane CIME SU IZMAKLI SRBIJI TEPIH ZIVOTA ISPOD NOGU.

Helios

pre 5 godina

"Da li bi Muhamed Mehmedbašić danas pucao" je jedino pravo pitanje!
Maloletni (i ne prepametni) Gavrilo uopšte nije bio određeni atentator. Ovo svuda prećutkivanje Muhameda fundamentalno se sve iskrivljuje. Samo je sulud splet okolnosti doveo do toga da predodređeni atentator to ne bude a još luđi da onda Princip, potpuno van predviđene i poznate putanje kretanja to ispadne! No oni su improvizovano sami nakon prvog pokušaja skrenuli ka bolnici (ka pukovniku koji je smrtno ranjen) i naleteli na Gavrila, koji je trebao samo da - možda! - pomogne bežaniju...
Vojna dejstva I sv. rata su već počela u Maroku i pre atentata a munjevit upad Nemaca u Belgiju još dok je Austrougarska bila zbunjena neočekivanim pristajanjem Srbije na njene neprihvatljive ucene. A ne da nagomilavanje jurišnih trupa na Drini loše prikriveno "vojnim manevrima" ne ostavlja sumnje - nego ni sam atentat. Naime Srbija ih je unapred jasno upozorila! Na kraju izgleda da je jedini koji nije bio 100% za rat odmah, nadVojvoda, praktično i namešten na znan im atentat - jer kako objasniti da su nastavili tumaranje Sarajevom i nakon prvog, neuspešnog pokušaja?!
Krvavo oslobađanje Balkanskim ratom glodarska Austrougarska je sa osmehom sačekala: bilo svetskog rata ili ne, bilo germanskog preotimanja kolonija ili ne, 100% su rešili da preuzmu i porobe i taj deo srpskog naroda i tla. To uopšte nisu ni krili! Pitanje je ne samo besmisleno već i maliciozno. Bizaran događaj je ono već izvesno samo ubrzao za par nedelja.

Suton

pre 5 godina

Terorista? Pa bar 7 država bi večno trebalo da budu zahvalne atentatoru Principu. Poljska, Češka, Slovačka, Madjarska, Slovenija, Hrvatska i Bosna, a delom i Rumunija su oslobodjene i postale zasebne republike (neke odmah a neke nesto kasnije)! Ej bre! Malo li je?

my way

pre 5 godina

Nikakvih simpatija prema Gavrilu Principu i njegovom aktu nemam. Nego, majku mu, pa nije li ta Austrougarska anektirala teritoriju na kojoj ni Austrijanca ni Madjara nema. Da se oni malo nad tim zamisle. Nad agresijom na Srbiju koja je prihvatila sve tacke ultimatuma osim jedne za koju je predlozila da se resi arbitrazom suda u Hagu ili komisije velikih sila. Pritom, Princip je bio iz te anektirane Bosne, dakle Austrougarske, ne iz Srbije. Toliko je perfidno to podmetanje teze da je atentat na Ferdinanda pocetak Prvog svetskog rata kao da se nista pre ni posle desavalo nije. To mu dodje kao npr. pitanje, da li bi Paris maznuo Jelenu da je znao rezultat... jer bas se zbog te ribe vodio rat, inace kakvi.

Zoki

pre 5 godina

Rat je postao svetski tek onda kada je Nemačka pogazila svoj potpis na ugovoru o Belgiji i napala Belgiju. Posle se oglušila o britanski ultimatum da se povuče. Velika Britanija je kao jedna od zemalja koje su garantovale nepovredivost Belgije ušla u rat. Da nije bilo toga, imali bi rat Nemačke i Austrougarske sa Srbijom, Rusijom i Francuskom. Samo još jedan u nizu evropskih ratova. Što se tiče Principa, zar nije italijanski terorista par godina ranije ubio austrougarsku caricu, pa nije došlo do rata? Pročitajte šta je Čerčil napisao o austrougarskom ultimatumu Srbiji. Sve što je usledelo nakon rata je bilo sasvim uobičajeno u prethodnim ratovima. Kakvi su bili uslovi koje je Pruska postavila Francuskoj 1871? Pet milijardi zlatnih franaka za 5 godina, danas bi to bilo 479 milijardi evra. Nemačka je 1918. trebala da plati 132 milijarde zlatnih maraka za 30 godina, ali je to uključivalo ratne odštete za zločine nad civilnim stanovništvom. Da se podsetimo samo nekih: spaljivanje Levena (Leuven) uključujući i bibilioteku sa 300 hiljada knjiga, među kojima su bili srednjevekovni rukopisi; odvođenje 20 hiljada belgijskih žena i devojčica na ginekološke preglede za registraciju prostitutki; pljačka 3 miliona maraka od građana okupiranog Lila... Treba li dalje? Nemačka je do dolaska Hitlera na vlast platila nekih 20 milijardi maraka, što je bilo manje od 3% BDP u tom periodu. Srazmerno manje od odštete koju su plaćali Francuzi. I kažete da je to dovelo Hitlera na vlast?