Nauka

Petak, 28.09.2018.

08:45

Novo istraživanje: Na Jupiteru ima života?

Izvor: Veèernji list

Novo istraživanje: Na Jupiteru ima života? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

T

pre 5 godina

@drug clan Grcka, rimska i indijska (i verovatno jos mnoge) mitologije imaju isti koren pa zato imaju slicne bogove (npr. Zevs/Juputer/Djauspiter) ali su se posle te mitologije razdvojile i svaka otisla na svoju stranu. Indijska mitologija cak nije dosledna ni u celoj Indiji. Reci da to nije grcka mitologija je kao kada bi rekli da srpski jezik nije srpski jer deli koren sa nekim drugim jezicima.

ferdinand

pre 5 godina

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa. 
(ferdinand, 01. oktobar 2018 12:00) 

...rece ljudska gromada, taj gigant naucnog portala, titan samilosti i Prometej znanja...
(fuj, 01. oktobar 2018 19:21)

To za sebe niti mislim niti se ovde ili bilo gde predstavljam tako. Za razliku od vas koji ovde glumite Ajnštajne. Zaista fuj...

fuj

pre 5 godina

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa.
(ferdinand, 01. oktobar 2018 12:00)

...rece ljudska gromada, taj gigant naucnog portala, titan samilosti i Prometej znanja...

ferdinand

pre 5 godina

@ferdinand...Gde nadje bas pudlicu? Sebe zamisljam vise kao border kolija, ili malinou ;)
(Trovach, 30. septembar 2018 10:46)

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa.

drug clan

pre 5 godina

Mozda sam nepozvan, no nemojte me molim vas, ispravljati tom Wikipedijskom, laickom bajkom o Ganimedu. Mnogi istoricari znaju, kako je Grcki panteon bogova prenet sa Nemruta na Olimp. Zeus, Poseidon, Had uopste nisu deo Grcke kulture, vec su Kanaansko-Hetitskog porekla. Sama njihova imena, Had-Haddad-Adad, Zeus-Zu-Su-Shu-Ashur-Ishkur ukazuju etimolosku vezu sa Malom Azijom. Zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju? Zasto? (drug clan, 29. septembar 2018 13:46)

Eto, dobijem sve same minuse, ali niko ne zna da odgovori zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju?

ferdinand

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30  

Nekulturno je uzimati tuđe nickname-ove. 
(ferdinand, 28. septembar 2018 18:49) 

Nisam citao da se bunis kad je neki psiho uzeo nickove neutralnog felsh-a, BSN-a i drugih?
(ili svi ili niko, 29. septembar 2018 11:49)

Njihova stvar.

drug clan

pre 5 godina

@(drug clan, 28. septembar 2018 14:16)

prijatelju, bice da vi baš i niste pozvani da ispravljate bilo koga. U latinskoj transkripciji GRCKOG imena Ganimed bi bio Ganymedes, što je potpuno grcko ime koje ima i svoje znacenje na grckom jeziku i u stvari je složenica od ???????? i ?????. Naravno, znacenje imena nema nikakve veze sa, kako ste rekli, Vodonošom ili Aquarius-om. Pošto ga je Zevs oteo i odveo na Olimp, Ganimed je služio vino bogovima, a Zevs ga je postavio i kao sazveždje Vodolija odnosno Aquarius. Inace, pominje se još kod Homera.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vox populi, 28. septembar 2018 18:50)

Mozda sam nepozvan, no nemojte me molim vas, ispravljati tom Wikipedijskom, laickom bajkom o Ganimedu. Mnogi istoricari znaju, kako je Grcki panteon bogova prenet sa Nemruta na Olimp. Zeus, Poseidon, Had uopste nisu deo Grcke kulture, vec su Kanaansko-Hetitskog porekla. Sama njihova imena, Had-Haddad-Adad, Zeus-Zu-Su-Shu-Ashur-Ishkur ukazuju etimolosku vezu sa Malom Azijom.

Zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju? Zasto?

ispeci pa reci

pre 5 godina

(rusvaj, 29. septembar 2018 07:46)

A sta mislis, da li u svemiru ima vise radioaktivnih ili stabilnih elemenata? Gvozdje nastaje kao krajnja faza stvaranja novih elemenata u jezgru zvezda, a teski radioaktivni elementi samo eksplozijom supernove ili drugim katastroficnim dogadjajima. Koliko god da ima olova i njegovih radioaktivnih roditelja u svemiru, nece nikad moci da se priblize gvozdju, ugljeniku i ostalim obilnim elementima.

ili svi ili niko

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30 

Nekulturno je uzimati tuđe nickname-ove.
(ferdinand, 28. septembar 2018 18:49)

Nisam citao da se bunis kad je neki psiho uzeo nickove neutralnog felsh-a, BSN-a i drugih?

Smuleco

pre 5 godina

@Trovach: Uh..teraš me na dužu elaboraciju teme, a to nisam hteo, da ne smaram ni tebe, ni posetioce ove vesti..
Ali, hajde...
Mala zvezda, zvezda male mase, u bliskom binarnom sistemu(u njemu je jedna zvezda normalna, a druga je beli patuljak, okružen gasnim diskom) , koja je potrošila gorivo(vodonik) prelazi, ili prvo u crvenog džina, koji u gravitacionom kolapsu na kraju može, ali i ne mora da preraste u NOVU(SUPERNOVU ređe, u slučaju kada temperatura u belom patuljku dovoljno poraste da počinje fuzija ugljenika), ili prelazi u belog patuljka ako je masa zvezda manja od Čandersekarevog limita. Postoje tri tipa NOVE: obične, rekurentne, i promenljive nalik novim. Promenljive nalik novim su tzv. simbiotske zvezde, koje liče na nove, ali pri prelasku materijala sa normalne zvezde na belog patuljka ne dolazi do erupcija, za razliku od drugih tipova novih. Upravo je to bio mogući scenario: Ta druga zvezda koja je postojala u Sunčevom sistemu, je brže od Sunca potrošila sav vodonik, i prešla u stadijum belog patuljka, a zbog blizine ovih zvezda one su verovatno pretstavljale simbiotski zvezdani sistem što je podrazumevalo zajednički gasoviti omotač. U procesu prelaska materijala sa Sunca na tog belog patuljka nije bilo erupcija, tako da je tokom vremena došlo do formiranja crvenog džina, koji je rasuo spoljašnje omotače od kojih je formirana planetarna maglina i od nje su nastali gasni džinovi, a inertno jezgro sastavljeno uglavnom od ugljenika i kiseonika se ohladilo, i zbog veličine koja nije bila kritična za nastanak nove ili supernove, dalo je braon(smeđeg) patuljka od koga su kasnijim procesima kolizija i sudara u haotičnoj protoplanetarnoj maglini, nastale unutrašnje planete Sunčevog sistema i pojasevi asteroida.

ferdinand

pre 5 godina

Ostavite nam @ferdinanda plagijatora. Vise mi se svidja od onog pravog antinaucno-kreacionisticke neznalice.
(Trovach, 28. septembar 2018 23:45)

Evo je pudlica BSN-a, koja misli da je neko i nešto, koja daje sebi za pravo da nazove nekog neznalicom, antinaučno (jes' da nigde neće naći moj komentar protiv nauke generalno, već protiv ovakve astronomije i astrofizike), kreacionističke (takođe neće naći nigde moj komentar koji bi ukazivao na to), ali dobro...

Još jednom se vidi dsrkost i arogancija, gordost, "sveznanje" ovih naučenjaka u odnosu na nas "neznalice".

Iskreno, meni je takvih žao. Takvih koji misle da su pokupili sva znanja ovog sveta, to dovoljno govori o vašoj psihologiji.

Helios

pre 5 godina

@haren
"Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?"
Osmotski pritisak i kapilarne pojave. Uci biofiziku.

Tvoj pogrešan odgovor ali i metodološka neosveštenost i prateća arogancija su nažalost takvi da, ma kako bili jako smešni a često i jadni ovi "staroverci", ti im nažalost opravdavaš da takve kao ti zovu "novoverci".
Efektivno transport vode u biljkama je jedna od najvećih misterija i nedoumica fitologa. Podučavaš izvesnog nesećnika lakonski ponavljajući ono što se nekad učilo, generalno na tragu tkzv. Kohezione teorije. Oduvek se znalo da je nedovoljna i sa vidnim problemima. Ali - zaista i uz dejstvo parareligioznog aspekta nauke, oholog "to je Istina" i oholog "mi smo Istina" - očekivalo se da to (da tako kažem) iz fizike prepisano očekivanje-rešenje dobije vremenom razjašnjenja i dodatke koji će je i potvrditi i dovesti stvari na čistac.
To se ne samo nikako nije desilo nego je izvesno da NIJE (samo) TAKO ("breakdown of the Scholander pressure bomb" itd.) Predloženi su razni egzotični model (hydrogen bonding, water high metastable states...) i ima svakakvih pokušaja da se doaka tom u eksperimetnalnom smislu neverovatno teškom problemu. Dalje praćenje trenutnog stanja tog vrlo uzbudljivog serijala "kako ZAISTA voda putuje kroz biljku" zahteva (a na bazi završenih fakulteta fizike i biologije!) praktično - ceo život. (I to je još jedan od 1000 života koje nemam!)
Obaška istina - nisi ne-religiozan kao što misliš!

123456

pre 5 godina

@ko spomene cvarke i kavurmu,
od ruke mu nista ne rodilo:
ni u polju bjelica psenica,
ni u brdu vinova lozica!
(kletva, 28. septembar 2018 09:11)

Ne razumem ovakav komentar na naučni tekst, čemu to i šta to znači?
(BSN, 28. septembar 2018 13:00)

ma ima jedan bilde koji smara sa čvarcima i kavurmom, verovatno misli da je trolovanje kul xD

rusvaj

pre 5 godina

haren@,
"Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama."
Ne lupetaj neznanjem! Olovo je JEDINI hemijski element na Zemlji, analogno i u Svemiru, koga je svakim danom sve vise, neprekidno: olovo je finalni proizvod hemijskog raspada bilo kog hemijskog RADIOAKTIVNOG elementa.
A tek ostala "tumacenja" i "objasnjenja": uzjasi Fukoovo klatno i uzivaj!

demos

pre 5 godina

@(Smuleco, 28. septembar 2018 14:19)

Nešto ste gospodine vi tu pobrkali. Što je zvezda masivnija to joj je i vek kraći i obratno. Supermasivni plavi džinovi mogu trajati samo nekoliko desetina miliona godina dok crveni patuljci sa masom od 0.1 mase Sunca imaju životni vek od desetak biliona godina (10^12).

Trovach

pre 5 godina

@Zijad...Nemam nikakav problem da ti poveujem ako dokazes svoju tvrdnju. Dobro, ni ne verujem da mozes da je dokazes, jer trolujes kao balavac.

vozi misko

pre 5 godina

Jupiter nema tlo s i da ga ima tu bi bio potpuni mrak,temperatura minus beskonačno,pritisak-drobi sve veće od atoma.Nikad nije bila planeta već ne upaljena zvezda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aca, 28. septembar 2018 13:26)

Jupiter ima tlo i ono je ogrnuto sa nekoliko gasnih prekrivaca dje svaki elemnt ima svoju visinu. neki gasovi su tezi a neki su laki,kad se prodju svi ti pojasi dolazi se do stijene koja je velicine kao nasa planeta i to x5. naravno tu je pritisak neizdrziv ali zasigurnoscu se ne zna koja je boja tu. da li je sve mracno ili pojas koji je blizu stijene daje neku specificnu boju. da ne spominjem vremenske uslove...

Pera85

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30
Mnogo sam bolje upoznat nego sto mislis i to iz prve ruke
Skoro je bio neki clanak koji govori da samo visa sila moze da stvori zivot. Katolicki Univerzitet (mislim) Venecuele
Tako da cao

vox populi

pre 5 godina

@(drug clan, 28. septembar 2018 14:16)

prijatelju, biće da vi baš i niste pozvani da ispravljate bilo koga. U latinskoj transkripciji GRČKOG imena Ganimed bi bio Ganymedes, što je potpuno grčko ime koje ima i svoje značenje na grčkom jeziku i u stvari je složenica od ???????? i ?????. Naravno, značenje imena nema nikakve veze sa, kako ste rekli, Vodonošom ili Aquarius-om. Pošto ga je Zevs oteo i odveo na Olimp, Ganimed je služio vino bogovima, a Zevs ga je postavio i kao sazveždje Vodolija odnosno Aquarius. Inače, pominje se još kod Homera.

Неboyша ликовњак

pre 5 godina

@ haren
Ароганција par excellence!?Наизглед ефектно, али никако нешто што се завршава (ма колико Вам год то, претостављам, и било страно) са - Амин!
Извињавам се, али (суштински бајковите) претпоставке („...Magnetno polje daje strujanje usijanog provodnog jezgra od centra ka povrsini i nazad, plus planetna rotacija. To se ne menja dnevno nego na vise stotina hiljada godina...Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama..."), „провериве" (да се не лажемо!) само (!) хипотетички ('ајд сад позивање на математичке прорачуне и необориве „доказе"!), свакако никоме не дају за право на тако арогантан однос према инима, (претостављено) заглављеним „ispred radnje, s pivskim drustvom (...), ali bez skole i postovanja nauke (који никако не могу и) nece znati odgovor."
Ароганција „образованих", у својој надмености несвесних Леминговог синдрома који их карактерише, може само да се руга и отворено искаљује аргументацију мржње спрам коментатора попут „Владâ Бања Луке", „Дојчина тутинца" и сличних отпадника, каурина и иновераца. Али, шта сад, идемо даље... док чекамо прве свемирске туристе, мисије на Марс... кад оно беше - за годину, две?! Па пролонгирано за још 5 до 10 година, па за још...

haren

pre 5 godina

(jabreja, 28. septembar 2018 13:03)

"Jer, nekada usijana protozvezda, kakva je Zemlja i tragovi usijanja i danas (vulkani), ne dozvoljavaju postojanje vode."

plasim se da ti tvoje znanje geologije ne dozvoljava da komentarises procese koji se javljaju u usijanoj magmi prilikom njenog ocvrscavanja u dubinama planete. Osim toga Zemlja nije protozvezda, otkud ti to?

"Pa onda podrazumevano da u vodenoj pari se oformi EMS - grom i munja, budalastina. Niko ni jedan milivolt nije stvorio u laboratoriji u vodenoj pari!"

Nije u pitanju vodena para nego kristalici leda u turbulentnim strujanjima u olujnom oblaku. Uci meteorologiju.

"Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?"

Osmotski pritisak i kapilarne pojave. Uci biofiziku.

"zasto bi, protivno jakim silama gravitacije, tj centrifugalne i centripetalne sile, Zemljino jezgro bilo od "usijanog gvozdja" a ne od usijanog olova - kako je fizicki dozvoljivo?!"

Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama.

"Sta tek reci da usijana LOPTA - Zemljino jezgro, daje magnetne polove Zemlji! Da je to tacno, i po vise puta na dan bismo imali promene polova..."

Magnetno polje daje strujanje usijanog provodnog jezgra od centra ka povrsini i nazad, plus planetna rotacija. To se ne menja dnevno nego na vise stotina hiljada godina. Uci elektrodinamiku.

Ne treba gubiti vreme na objasnjavanje standardne srpske netrpeljivosti prema Hokingu.

"Na kraju, ovi "novoverci", kojima je ispod poimanja da obican Srbin ume i moze da racionalno razmislja, i postavlja sustinska pitanja, savet - suzdrzite se..."

Pa da vidimo odgovore obicnog Srbina koji ume i moze da racionalno razmislja, na jednostavnija pitanja pre nego sto predjemo na sustinska: zasto cigra koja se vrti ne pada, zasto se stap "lomi" kad se ukoso gurne u vodu, zasto "fels" lopta skrece, zasto se ravan Fukoovog klatna menja, zasto slozene konstrukcije mogu brze da padaju od slobodne tacke, zasto se vruca voda pre ohladi do mrznjenja nego mlaka itd. itd. Mozes da rezonujes ispred radnje, s pivskim drustvom, koliko hoces, ali bez skole i postovanja nauke neces znati odgovor.

Trovach

pre 5 godina

@Smuleco...Crveni patuljci su zvezde najmanje mase, manji od njih su smedji patuljci, neuspele zvezde, a u stvari planete mnogo vece od Jupitera. Nijedna od ovih grupa nije implodirala. Jednostavno, za to nemaju dovoljnu masu. P.S. Uzivam u raspravi koja ima smisla. Nekada su svi komentari na B92 bili ovakvi.

drug clan

pre 5 godina

@(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)
Pre no što počnete sa svojom demagoško-sektaškom propagandom da vas obavestim da se Jupiterov mesec ne zove Ganimeda već Ganimed, a dobio je ime po ličnosti iz grčko/rimske mitologije (uostalom kao i sve ostale planete) i muškog je roda. Ostatak vašeg teksta nije vredan bilo kakavog komentara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Toronto, 28. septembar 2018 12:51)

Ako cemo jedni druge ispravljati zbog gluposti, onda, nije ni Ganimed vec Ganimedis. Sam nastavak es-is pokazuje, kako poreklo imena nije grcko-rimskog porekla, vec hetitskog i oznacava Vodonosu, tj, Aquariusa.
Samu nameru vaseg komentara ne zelim komentarisati.

Smuleco

pre 5 godina

@Trovach: Postoje zvezde, iako su retke, koje traju mnogo kraće, nego što je to očekivano. Zbog male mase, a posebno hemijskog sastava i količine "goriva", nije obezbeđen njihov dug vek, tako da mnogo brže prolaze kroz sve faze svog "životnog ciklusa". Iskreno, ne volim da gledam "pravolinijski", i da bespogovorno verujem baš u sve, što kaže "mejnstrim" nauka, posebno astrofizika. Ako ima nekoliko mogućih i matematički predvidivih modela za "nešto", a nauka je "odlučila" da je jedan najverovatniji, to nije dovoljno statistički pouzdano, da bi bilo uzeto kao neoborivo i nedvosmisleno tačno.

Bane

pre 5 godina

(Matrix, 28. septembar 2018 12:21)

Nema nikakvih falinki već vašim pseudonaučnim teorijama pokušavate da osporite nešto što se zna već vekovima. Vi ni ne znate šta znači CGI a uporno tupite od tome. A ta tehnologija je tek sad razvijena. Kako su stari grci skontali o zemlji i njenom obliku jer su i oni koristi CGI: Inače čisto da znaš da Disney ima tehnogiju ne bi trebalo dve godine da naprave jedan animiran film od 90 minuta.

lezilebovici

pre 5 godina

Koji su ovi “naucnici” prevaranti. Daj vise nadjite te ljude na nekoj planeti pa da prekinete da nas maltretirate sa vasim glupostima i smesnim “pronalascima”!!

ls

pre 5 godina

Prvo vi nama recite kako i kada je nastala Zemlja i zivot na njoj. Na to pitanje jos uvek niko nema odgovor, a znaju sa cime se Jupiter sudarao pre 2 mil godina. Sve teorije o nastanku Zemlje i zivota na njoj su pobijene vise puta, ali se zna da je Jupiter u pocetku brzo rastao.

BSN

pre 5 godina

@ko spomene cvarke i kavurmu,  
od ruke mu nista ne rodilo:  
ni u polju bjelica psenica,  
ni u brdu vinova lozica!
 (kletva, 28. septembar 2018 09:11) 

Ne razumem ovakav komentar na naučni tekst, čemu to i šta to znači?

Bre!

pre 5 godina

Niko ne moze sa stoprocentnom sigurnoscu da tvrdi i od toga napravi dogmu, u vezi sa sastavom Jupitera. Stavise, s obzirom na ono sto danas znamo o Jupiteru, namece se i pitanje planetizacije ovog tela. Jupiter je, ukoliko na njemu ima zivota, mnogo pre, kao i sve u delu svemi koji zovemo Suncevim sistemom, produkt kolonizacije nego famozne "slucajnosti". Na zalost, o Jupiteru, kao i o mnogo cemu drugom, saznajemo i ucimo samo putem filtriranih (dez)informacija. Prava istina je sakrivena i to zna vecina mislecih. Ostali... Pa, ostali imaju Farmu, Zadrugu i Nasu.

ferdinand

pre 5 godina

(Pera85, 28. septembar 2018 11:03)

Iznenadio bi se kad bi znao koliko je danasnja Katolicka Crkva daleko od one u vreme Inkvizicije i progona naucnika. Savremeno crkveno shvatanje nauke je da ce covecanstvo uvek sticati nova saznanja zahvaljujuci neprestanom radu Svetog Duha, koji postepeno covecanstvu otkriva Tajne Sveta. Ili, recimo, da Biblija nije udzbenik istorije nego prirucnik za priblizenje Coveka i Boga i da se ne treba doslovno tumaciti. Nesto slicno je kod nas pre par godina zastupala grupa Pravoslavnih teologa povodom Darvinovog ucenja, ali Crkveni vrh nije bio odusevljen.
Inace Shamgar i ostali zastupaju takozvanog "God of the gaps" Boga, tj. tezu da Bog lezi u svemu sto nauka (jos) nije objasnila i da je to neobjasnjenje dokaz Bozje kreacije. Neke stvari na koje Shamgar ukazuje da nauka (jos) nije objasnila jesu tacne, iako ih on koristi da navede vodu na svoju vodenicu, a neke su cista poluistina i laz iz kojih on dzinovskim i logicki neopravdanim skokom izvodi svoj neizbezni zakljucak ".... je stvorio Bog".
Taj kreacionisticki pristup potice od americkog protestansko-manijackog sektastva i teoloskog otpada.

aca

pre 5 godina

Jupiter nema tlo s i da ga ima tu bi bio potpuni mrak,temperatura minus beskonačno,pritisak-drobi sve veće od atoma.Nikad nije bila planeta već ne upaljena zvezda.

jabreja

pre 5 godina

Voda, voda.., izucavaju je u Svemiru, a niko ozbiljan ne zna odakle na Zemlji. Teorija da je nastala kad i Zemlja - i ako je rec o vodi - ne pije vodu! Jer, nekada usijana protozvezda, kakva je Zemlja i tragovi usijanja i danas (vulkani), ne dozvoljavaju postojanje vode.
Pa onda podrazumevano da u vodenoj pari se oformi EMS - grom i munja, budalastina. Niko ni jedan milivolt nije stvorio u laboratoriji u vodenoj pari!
Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?
Ali, naucnici sami sebe ne objasnjavaju: zasto bi, protivno jakim silama gravitacije, tj centrifugalne i centripetalne sile, Zemljino jezgro bilo od "usijanog gvozdja" a ne od usijanog olova - kako je fizicki dozvoljivo?!
Sta tek reci da usijana LOPTA - Zemljino jezgro, daje magnetne polove Zemlji!
Da je to tacno, i po vise puta na dan bismo imali promene polova...
Konacno, jedan od mitova na Zemlji, civilizacijska greska, jeste "ucenje" Stivena Hokinga: covek je zbog bolesti i stanja imao poremecenu percepciju, a mislim i da se segacio - a postao je "svevisnji" za "crne rupe"...
Na kraju, ovi "novoverci", kojima je ispod poimanja da obican Srbin ume i moze da racionalno razmislja, i postavlja sustinska pitanja, savet - suzdrzite se...

dokazano

pre 5 godina

To su nauke kojima se obično bave sanjari i ljudi bujne mašte, tako da.....
(Bane, 28. septembar 2018 09:39)
Dok se ti bavis politikom ispred dragstora i sportom u kladionici, to su nauke buducnosti.


Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.
(Dragivoje, 28. septembar 2018 09:45)
S obzirom da se >90% ljudi ne "snalazi" u Srbiji, problem je do Srbije, ne do tih ljudi

Toronto

pre 5 godina

@(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)
Pre no što počnete sa svojom demagoško-sektaškom propagandom da vas obavestim da se Jupiterov mesec ne zove Ganimeda već Ganimed, a dobio je ime po ličnosti iz grčko/rimske mitologije (uostalom kao i sve ostale planete) i muškog je roda. Ostatak vašeg teksta nije vredan bilo kakavog komentara.

Clan glavnom odbora za docek Vlade Banja Luke

pre 5 godina

Dok nam bosanac Vlado Banja Luka ne objasni ulogu deobe molekula u evoluciji Jupitera, nista ne verujem.

Matrix

pre 5 godina

vasi CGI snimci su samo za veliku masu koja se nezapita malo zasto ta heliocentricna teorija ima toliko falinki u sebi. nijedan dokaz validan nema da se zemlja okrece. Dokaz je ejris failure.
Zemlja je ravna, a disney fotke gledajte sami.

Zas

pre 5 godina

Ja sam u školi učio da je Jupiter gasoviti džin koji nema površinu. A sada ne samo što ima površinu nego još ljudi žive i rade. Ubij me ako mi je išta jasno.

Nodi

pre 5 godina

Na Jupiteru možda ima života a u Srbiji!? 
(Aleksandar, 28. septembar 2018 09:11) 

Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.
(Dragivoje, 28. septembar 2018 09:45)

Tako je. Van Srbije se živi, a u Srbiji "snalazi".

Rama

pre 5 godina

Zašto ali zašto svaku vest moraju da zagade ovi sa komentarima tipa "na Jupiteru ima života ali da li ima u Srbiji" ili da se dohvate Vučića. Alo bre, sjašite više. Ima dovoljno vesti iz politike da tamo prosipate svoje mudrosti ili kritikujete vlast. Ostavite ovo malo prostora zdravog razuma ljudima koji imaju nešto da napišu o temi, a ima ih. Toliko!

novikorisnik

pre 5 godina

@Shamgar i ostale slične njemu...nauka je živa stvar i menja se kako se stiču nova znanja, pre 50-60 godina nismo imali mogućnosti da bolje i bliže gledamo planete, sunčev sistem, univerzum...danas imamo mnogo sofisticiraniju tehnologiju pa dolazimo do novih otkrića koja menjaju neke prethodne teorije...da menjaju ih, zato se i zovu teorije jer ih treba dokazati, a kad ih dokažu ili ne dokažu ona može da promeni nešto što je do tada važilo...da vrhunski naučnici su sanjari koji svoje snove pretvaraju u stvarnost, uz pomoć brojki, slova, matematike, fizike, hemije...da neko nije sanjao da se vozi u kočijama bez konja ne bi bilo automobila, ili da neko nije sanjao kako da napravi svetlo bez vatre, danas ne bi bilo struje i svega što ona pokreće....malo banalizovano, ali da naučnici sanjaju i sanjare i pokušavaju da daju odgovore na pitanja koja muče čoveka, za njih Bog možda postoji, ali on nije odgovor na njihova pitanja... na kraju, ako i postoji, i tog Boga je neko stvorio i iz nečeg se stvorio, pa i to treba istražiti...

Trovach

pre 5 godina

@Smuleco...Zaboravio si da su patuljaste zvezde (crveni patuljci) mnogo dugovecnije od zvezda kao sto je Sunce. Pored toga ni jedna nije implodirala, a ne znam ni kako bi se to moglo desiti. Mozda je postojala, pa se zbog gravitacionog uticaja prilikom bliskog prolaska druge zvezde, odvojila od Sunca i svoj put nastavila sama ("ukravsi" mozda i po koju planetu).

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

a šta je život?
možda je nama život smrt njima na Jupiteru? i obratno!
sve je moguće pa i brdo da se pobuni protiv vlasti i da ga legitimišu kao opoziciono brdo, dok je brdo preko puta vredno i radno redovno glasa!

Orwell Vegan

pre 5 godina

@Shamgar
Materijalni svemir je uoblicen delovanjem palih bica. Odmetnute zvezde i planete su bombardovane stenama da bi dobile masu. Zemlja je bila gola pustinja kao u onom Madoninom videu Frozen, sve dok Sotona nije proterana prvi put sa svojima i onda su Sinovi Bozji dizajnirali savrseni sistem, tzv. prvobitni Raj, koji stalno unistavaju ljudi, svu prirodu, biljke i zivotinje. Uskoro sledi Drugo proterivanje, a Zemlja opet postaje vegansko carstvo nenasilja.

majstor

pre 5 godina

Kako nas zavlace brateeeee...a sto ne smeju da govore o Veneri i Merkuru.......slucajnooooooo...nego nam mazu oci o daljim i dalekim planetama ccccc

klipeta

pre 5 godina

nasa znanja su toliko mala jer smo kao rasa mladi i zeleni.Tek pre stopedeset godina smo pronasli radii,poleteli u vazduh pre sto godina,u svemir pre pedeset godina.Logicka dedukcija govori da cemo napustiti Suncev sistem za pedeset godina,Mlecni put za sto godina.Osvajajuci svemir naicicemo na bukvalno bezbroj oblika zivota,civilizacija i svih mogucih cudesa danas nestvarnih.I tek onda cemo znati nesto,nesto malo.

hipokrat

pre 5 godina

Jupiter i njegove satellite je stvorio Bog
(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)

Idealan izgovor za sve koji ne znaju sta su diferencijalne jednacine, Fajnmenovi dijagrami, itd. Sto se muciti sa istrazivanjima matematike, fizike ili hemije, kad mozete da kazete da je stvorio Bog?
Mada, koji Bog? Ovaj hriscanski, ili Alah, moza Perun? Mozda vise njih zajedno?

ćika Muhamed

pre 5 godina

A niste registrovali nikakve klimatske promene, ono tipa porasta temperature leti, a pada temperature zimi?
A šta bi bilo kad bi ta letelica u "atmosferi" Jupitera slučajno zavarničila? Kako bi se ponašali vodonik, helijum i kiseonik u toj situaciji? Da li bi išta ostalo od Jupitera? Sledeći put tamo pošaljite Muju sa kutijom šibica. Drugo ništa da ne dira.

Milos

pre 5 godina

Predsednice reagujte i odmah saljite ekspediciju pre Amera i Rusa,jer u suprotnom izgubicemo primat u svetu kao najjaca drzava na svetu!!!!!Saljite ako treba letecu Yugo floridu!!!

hipokrat

pre 5 godina

Mnogo je teorije a malo pravih odgovora na potanja kako i zašto.
(Gira, 28. septembar 2018 09:42)

Nema tu dubokog 'zasto'. Zasto da ne? Planete nastaju i nestaju, zivot nastaje i nestaje, ljudi nastaju i nestaju. O tome pricamo zato sto smo mi u toj zoni. Ti sedis i pises taj komentar, jer je od par miliona spermatozoida, bas taj jedan usao u jajnu celiju.

vladimir

pre 5 godina

drugovi Jupiterijanci i drugarice Jupiterijanke.....na damo ni pedalj nasheg gasovitog dzina ,da nam uzmu neki zemljanski indijanci!.....Jupiter je srce Kosmosa!!!...

Shamgar

pre 5 godina

Konacno su priznali da Jupiter nije nastao od prasine i gasa i da ne znaju kako je nastao. Ono sto je jos vazinije a sto vam nisu rekli je to da Jupiter nije nastao slucajno. Jupiter ne bi smeo da ima Argon, Kripton, Ksenon u kolicini u kojoj ga ima. Ovi elementi su se mogli formirati samo daleko iza Neptuna, 3 biliona kilometara dalje od Jupitera. Asteroidi nisu mogli da donesu te el. na Jupiter zato sto bi se na putu do Jupitera zagrejali od sunca i izgubili. Drugo, jupiterovi meseci Ganimeda, Kalisto, Europa, Io nam pokazuju da nisu stari bilionima godina:
-Ganimeda ne bi smela da ima magnetno polje, takodje bizarna povrsina meseca koja ne moze da nastane slucajno
-Kalisto ne bi smeo da bude jos uvek geoloski aktivan (erozija i led na povrisni, takodje, problem sa kraterima)
-Europa opovrgava metod odredjivanja starosti pomocu kratera (udarac jednog objekta je napravio mnogo kratera preko velike povrsine jupiterovog meseca)
-Io izgleda mlad (povrsina prekrivena aktivnim vulkanima)
Jupiter i njegove satellite je stvorio Bog

Dragivoje

pre 5 godina

Na Jupiteru možda ima života a u Srbiji!?
(Aleksandar, 28. septembar 2018 09:11)

Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.

Gira

pre 5 godina

Puste teorije a realno ne zna se kako je i šta je. Ne zna se ni kako je nastao šunčev sistem, ni planete, ni meseci u njemu, ni zašto je Zemlja toliko ekstra. Zemlja u srcu ima tvrdo jezgro, pa ima tečni omotač, znači ima nuklearnu vatru u srcu, pa ima tvrdi omotač, pa ima koru, pa ima vazdušni motač, pa ima magnetske polove, ima vodu u tri stanja, ima udaljenost od Sunca tačno koliko treba za život, ima nagnutost zemaljske ose koliko treba, ima brzinu kretanja tačno koliko treba i bez svega toga ne bi bilo života, bar ne onog razvijenijeg od mikrosveta. Mnogo je teorije a malo pravih odgovora na potanja kako i zašto.

dd

pre 5 godina

sta zna dete sta je 800mil km! od sunca...mi smo tek treci kamen od sunca...samo 150mil km.

nego gde vade ovako dobre naucnike veoma hrabre koji su puni ideja i znaju mislim pretpostavljaju ili su mozda uvereni da je jupiter pun vode i zivota...a njihovi meseci sto kruze svi od vode!!!ma voda je cudo,u zadnje vreme je nalaze po suncevom sistemu gde hoces,gde su je sve do sada nasli?mesec,mars,saturn,pluton,jupiter...tosve puno sa vodom,a mozda i na suncu ima vode,sve je moguce!

pre pola veka kada je covek putovao svemirom nije bilo vode,sad ima ko na pumpama benzina,samo sipaj a mozda ima i restorana vanzemaljskih pa svratis na vanzemaljsko pivo,recimo bas na jupiter!!! na jupibeer!

Smuleco

pre 5 godina

Postoji jedna teorija, da je Sunčev sistem nekada davno bio binarni solarni sistem. Ta druga daleko manja zvezda od Sunca je, u nekom procesu dezintegracije (možda zato što je bila vrlo mala i specifičnog sastava), implodirala, dajući "gasne džinove" i pojas asteroida između Marsa i Jupitera. Ovo je potkrepljeno nizom matematičkih dokaza i modela, čak i kompjuterskih simulacija, i sve to je dalo potpuno uklapanje sa sadašnjom geometrijom i izgledom Sunčevog sistema. Iskreno, mislim da "teorija dva sunca" nije ništa manje verovatna, od objašnjenja ovog naučnika, o nastajanju Jupitera. O da, na kraju, vode ima možda 10x više na Jupiteru nego na Zemlji, ali teško da može da bude prisutna u sva tri agregatna stanja, što je jedan od bitnih preduslova života. Uz sve to, fizičko-hemijski uslovi na Jupiteru su takvi, a posebno u tom kontekstu reaktivnost atmosfere i enormna gravitacija, da je gotovo nemoguće da nastane život, u bilo kakvom obliku.

Dragivoje

pre 5 godina

Na Jupiteru možda ima života a u Srbiji!?
(Aleksandar, 28. septembar 2018 09:11)

Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.

Gira

pre 5 godina

Puste teorije a realno ne zna se kako je i šta je. Ne zna se ni kako je nastao šunčev sistem, ni planete, ni meseci u njemu, ni zašto je Zemlja toliko ekstra. Zemlja u srcu ima tvrdo jezgro, pa ima tečni omotač, znači ima nuklearnu vatru u srcu, pa ima tvrdi omotač, pa ima koru, pa ima vazdušni motač, pa ima magnetske polove, ima vodu u tri stanja, ima udaljenost od Sunca tačno koliko treba za život, ima nagnutost zemaljske ose koliko treba, ima brzinu kretanja tačno koliko treba i bez svega toga ne bi bilo života, bar ne onog razvijenijeg od mikrosveta. Mnogo je teorije a malo pravih odgovora na potanja kako i zašto.

Rama

pre 5 godina

Zašto ali zašto svaku vest moraju da zagade ovi sa komentarima tipa "na Jupiteru ima života ali da li ima u Srbiji" ili da se dohvate Vučića. Alo bre, sjašite više. Ima dovoljno vesti iz politike da tamo prosipate svoje mudrosti ili kritikujete vlast. Ostavite ovo malo prostora zdravog razuma ljudima koji imaju nešto da napišu o temi, a ima ih. Toliko!

dokazano

pre 5 godina

To su nauke kojima se obično bave sanjari i ljudi bujne mašte, tako da.....
(Bane, 28. septembar 2018 09:39)
Dok se ti bavis politikom ispred dragstora i sportom u kladionici, to su nauke buducnosti.


Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.
(Dragivoje, 28. septembar 2018 09:45)
S obzirom da se >90% ljudi ne "snalazi" u Srbiji, problem je do Srbije, ne do tih ljudi

vladimir

pre 5 godina

drugovi Jupiterijanci i drugarice Jupiterijanke.....na damo ni pedalj nasheg gasovitog dzina ,da nam uzmu neki zemljanski indijanci!.....Jupiter je srce Kosmosa!!!...

Smuleco

pre 5 godina

Postoji jedna teorija, da je Sunčev sistem nekada davno bio binarni solarni sistem. Ta druga daleko manja zvezda od Sunca je, u nekom procesu dezintegracije (možda zato što je bila vrlo mala i specifičnog sastava), implodirala, dajući "gasne džinove" i pojas asteroida između Marsa i Jupitera. Ovo je potkrepljeno nizom matematičkih dokaza i modela, čak i kompjuterskih simulacija, i sve to je dalo potpuno uklapanje sa sadašnjom geometrijom i izgledom Sunčevog sistema. Iskreno, mislim da "teorija dva sunca" nije ništa manje verovatna, od objašnjenja ovog naučnika, o nastajanju Jupitera. O da, na kraju, vode ima možda 10x više na Jupiteru nego na Zemlji, ali teško da može da bude prisutna u sva tri agregatna stanja, što je jedan od bitnih preduslova života. Uz sve to, fizičko-hemijski uslovi na Jupiteru su takvi, a posebno u tom kontekstu reaktivnost atmosfere i enormna gravitacija, da je gotovo nemoguće da nastane život, u bilo kakvom obliku.

hipokrat

pre 5 godina

Jupiter i njegove satellite je stvorio Bog
(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)

Idealan izgovor za sve koji ne znaju sta su diferencijalne jednacine, Fajnmenovi dijagrami, itd. Sto se muciti sa istrazivanjima matematike, fizike ili hemije, kad mozete da kazete da je stvorio Bog?
Mada, koji Bog? Ovaj hriscanski, ili Alah, moza Perun? Mozda vise njih zajedno?

Nodi

pre 5 godina

Na Jupiteru možda ima života a u Srbiji!? 
(Aleksandar, 28. septembar 2018 09:11) 

Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.
(Dragivoje, 28. septembar 2018 09:45)

Tako je. Van Srbije se živi, a u Srbiji "snalazi".

Toronto

pre 5 godina

@(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)
Pre no što počnete sa svojom demagoško-sektaškom propagandom da vas obavestim da se Jupiterov mesec ne zove Ganimeda već Ganimed, a dobio je ime po ličnosti iz grčko/rimske mitologije (uostalom kao i sve ostale planete) i muškog je roda. Ostatak vašeg teksta nije vredan bilo kakavog komentara.

novikorisnik

pre 5 godina

@Shamgar i ostale slične njemu...nauka je živa stvar i menja se kako se stiču nova znanja, pre 50-60 godina nismo imali mogućnosti da bolje i bliže gledamo planete, sunčev sistem, univerzum...danas imamo mnogo sofisticiraniju tehnologiju pa dolazimo do novih otkrića koja menjaju neke prethodne teorije...da menjaju ih, zato se i zovu teorije jer ih treba dokazati, a kad ih dokažu ili ne dokažu ona može da promeni nešto što je do tada važilo...da vrhunski naučnici su sanjari koji svoje snove pretvaraju u stvarnost, uz pomoć brojki, slova, matematike, fizike, hemije...da neko nije sanjao da se vozi u kočijama bez konja ne bi bilo automobila, ili da neko nije sanjao kako da napravi svetlo bez vatre, danas ne bi bilo struje i svega što ona pokreće....malo banalizovano, ali da naučnici sanjaju i sanjare i pokušavaju da daju odgovore na pitanja koja muče čoveka, za njih Bog možda postoji, ali on nije odgovor na njihova pitanja... na kraju, ako i postoji, i tog Boga je neko stvorio i iz nečeg se stvorio, pa i to treba istražiti...

dd

pre 5 godina

sta zna dete sta je 800mil km! od sunca...mi smo tek treci kamen od sunca...samo 150mil km.

nego gde vade ovako dobre naucnike veoma hrabre koji su puni ideja i znaju mislim pretpostavljaju ili su mozda uvereni da je jupiter pun vode i zivota...a njihovi meseci sto kruze svi od vode!!!ma voda je cudo,u zadnje vreme je nalaze po suncevom sistemu gde hoces,gde su je sve do sada nasli?mesec,mars,saturn,pluton,jupiter...tosve puno sa vodom,a mozda i na suncu ima vode,sve je moguce!

pre pola veka kada je covek putovao svemirom nije bilo vode,sad ima ko na pumpama benzina,samo sipaj a mozda ima i restorana vanzemaljskih pa svratis na vanzemaljsko pivo,recimo bas na jupiter!!! na jupibeer!

Shamgar

pre 5 godina

Konacno su priznali da Jupiter nije nastao od prasine i gasa i da ne znaju kako je nastao. Ono sto je jos vazinije a sto vam nisu rekli je to da Jupiter nije nastao slucajno. Jupiter ne bi smeo da ima Argon, Kripton, Ksenon u kolicini u kojoj ga ima. Ovi elementi su se mogli formirati samo daleko iza Neptuna, 3 biliona kilometara dalje od Jupitera. Asteroidi nisu mogli da donesu te el. na Jupiter zato sto bi se na putu do Jupitera zagrejali od sunca i izgubili. Drugo, jupiterovi meseci Ganimeda, Kalisto, Europa, Io nam pokazuju da nisu stari bilionima godina:
-Ganimeda ne bi smela da ima magnetno polje, takodje bizarna povrsina meseca koja ne moze da nastane slucajno
-Kalisto ne bi smeo da bude jos uvek geoloski aktivan (erozija i led na povrisni, takodje, problem sa kraterima)
-Europa opovrgava metod odredjivanja starosti pomocu kratera (udarac jednog objekta je napravio mnogo kratera preko velike povrsine jupiterovog meseca)
-Io izgleda mlad (povrsina prekrivena aktivnim vulkanima)
Jupiter i njegove satellite je stvorio Bog

haren

pre 5 godina

(jabreja, 28. septembar 2018 13:03)

"Jer, nekada usijana protozvezda, kakva je Zemlja i tragovi usijanja i danas (vulkani), ne dozvoljavaju postojanje vode."

plasim se da ti tvoje znanje geologije ne dozvoljava da komentarises procese koji se javljaju u usijanoj magmi prilikom njenog ocvrscavanja u dubinama planete. Osim toga Zemlja nije protozvezda, otkud ti to?

"Pa onda podrazumevano da u vodenoj pari se oformi EMS - grom i munja, budalastina. Niko ni jedan milivolt nije stvorio u laboratoriji u vodenoj pari!"

Nije u pitanju vodena para nego kristalici leda u turbulentnim strujanjima u olujnom oblaku. Uci meteorologiju.

"Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?"

Osmotski pritisak i kapilarne pojave. Uci biofiziku.

"zasto bi, protivno jakim silama gravitacije, tj centrifugalne i centripetalne sile, Zemljino jezgro bilo od "usijanog gvozdja" a ne od usijanog olova - kako je fizicki dozvoljivo?!"

Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama.

"Sta tek reci da usijana LOPTA - Zemljino jezgro, daje magnetne polove Zemlji! Da je to tacno, i po vise puta na dan bismo imali promene polova..."

Magnetno polje daje strujanje usijanog provodnog jezgra od centra ka povrsini i nazad, plus planetna rotacija. To se ne menja dnevno nego na vise stotina hiljada godina. Uci elektrodinamiku.

Ne treba gubiti vreme na objasnjavanje standardne srpske netrpeljivosti prema Hokingu.

"Na kraju, ovi "novoverci", kojima je ispod poimanja da obican Srbin ume i moze da racionalno razmislja, i postavlja sustinska pitanja, savet - suzdrzite se..."

Pa da vidimo odgovore obicnog Srbina koji ume i moze da racionalno razmislja, na jednostavnija pitanja pre nego sto predjemo na sustinska: zasto cigra koja se vrti ne pada, zasto se stap "lomi" kad se ukoso gurne u vodu, zasto "fels" lopta skrece, zasto se ravan Fukoovog klatna menja, zasto slozene konstrukcije mogu brze da padaju od slobodne tacke, zasto se vruca voda pre ohladi do mrznjenja nego mlaka itd. itd. Mozes da rezonujes ispred radnje, s pivskim drustvom, koliko hoces, ali bez skole i postovanja nauke neces znati odgovor.

Clan glavnom odbora za docek Vlade Banja Luke

pre 5 godina

Dok nam bosanac Vlado Banja Luka ne objasni ulogu deobe molekula u evoluciji Jupitera, nista ne verujem.

Zas

pre 5 godina

Ja sam u školi učio da je Jupiter gasoviti džin koji nema površinu. A sada ne samo što ima površinu nego još ljudi žive i rade. Ubij me ako mi je išta jasno.

hipokrat

pre 5 godina

Mnogo je teorije a malo pravih odgovora na potanja kako i zašto.
(Gira, 28. septembar 2018 09:42)

Nema tu dubokog 'zasto'. Zasto da ne? Planete nastaju i nestaju, zivot nastaje i nestaje, ljudi nastaju i nestaju. O tome pricamo zato sto smo mi u toj zoni. Ti sedis i pises taj komentar, jer je od par miliona spermatozoida, bas taj jedan usao u jajnu celiju.

klipeta

pre 5 godina

nasa znanja su toliko mala jer smo kao rasa mladi i zeleni.Tek pre stopedeset godina smo pronasli radii,poleteli u vazduh pre sto godina,u svemir pre pedeset godina.Logicka dedukcija govori da cemo napustiti Suncev sistem za pedeset godina,Mlecni put za sto godina.Osvajajuci svemir naicicemo na bukvalno bezbroj oblika zivota,civilizacija i svih mogucih cudesa danas nestvarnih.I tek onda cemo znati nesto,nesto malo.

ferdinand

pre 5 godina

(Pera85, 28. septembar 2018 11:03)

Iznenadio bi se kad bi znao koliko je danasnja Katolicka Crkva daleko od one u vreme Inkvizicije i progona naucnika. Savremeno crkveno shvatanje nauke je da ce covecanstvo uvek sticati nova saznanja zahvaljujuci neprestanom radu Svetog Duha, koji postepeno covecanstvu otkriva Tajne Sveta. Ili, recimo, da Biblija nije udzbenik istorije nego prirucnik za priblizenje Coveka i Boga i da se ne treba doslovno tumaciti. Nesto slicno je kod nas pre par godina zastupala grupa Pravoslavnih teologa povodom Darvinovog ucenja, ali Crkveni vrh nije bio odusevljen.
Inace Shamgar i ostali zastupaju takozvanog "God of the gaps" Boga, tj. tezu da Bog lezi u svemu sto nauka (jos) nije objasnila i da je to neobjasnjenje dokaz Bozje kreacije. Neke stvari na koje Shamgar ukazuje da nauka (jos) nije objasnila jesu tacne, iako ih on koristi da navede vodu na svoju vodenicu, a neke su cista poluistina i laz iz kojih on dzinovskim i logicki neopravdanim skokom izvodi svoj neizbezni zakljucak ".... je stvorio Bog".
Taj kreacionisticki pristup potice od americkog protestansko-manijackog sektastva i teoloskog otpada.

Bane

pre 5 godina

(Matrix, 28. septembar 2018 12:21)

Nema nikakvih falinki već vašim pseudonaučnim teorijama pokušavate da osporite nešto što se zna već vekovima. Vi ni ne znate šta znači CGI a uporno tupite od tome. A ta tehnologija je tek sad razvijena. Kako su stari grci skontali o zemlji i njenom obliku jer su i oni koristi CGI: Inače čisto da znaš da Disney ima tehnogiju ne bi trebalo dve godine da naprave jedan animiran film od 90 minuta.

Milos

pre 5 godina

Predsednice reagujte i odmah saljite ekspediciju pre Amera i Rusa,jer u suprotnom izgubicemo primat u svetu kao najjaca drzava na svetu!!!!!Saljite ako treba letecu Yugo floridu!!!

drug clan

pre 5 godina

@(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)
Pre no što počnete sa svojom demagoško-sektaškom propagandom da vas obavestim da se Jupiterov mesec ne zove Ganimeda već Ganimed, a dobio je ime po ličnosti iz grčko/rimske mitologije (uostalom kao i sve ostale planete) i muškog je roda. Ostatak vašeg teksta nije vredan bilo kakavog komentara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Toronto, 28. septembar 2018 12:51)

Ako cemo jedni druge ispravljati zbog gluposti, onda, nije ni Ganimed vec Ganimedis. Sam nastavak es-is pokazuje, kako poreklo imena nije grcko-rimskog porekla, vec hetitskog i oznacava Vodonosu, tj, Aquariusa.
Samu nameru vaseg komentara ne zelim komentarisati.

Matrix

pre 5 godina

vasi CGI snimci su samo za veliku masu koja se nezapita malo zasto ta heliocentricna teorija ima toliko falinki u sebi. nijedan dokaz validan nema da se zemlja okrece. Dokaz je ejris failure.
Zemlja je ravna, a disney fotke gledajte sami.

Smuleco

pre 5 godina

@Trovach: Uh..teraš me na dužu elaboraciju teme, a to nisam hteo, da ne smaram ni tebe, ni posetioce ove vesti..
Ali, hajde...
Mala zvezda, zvezda male mase, u bliskom binarnom sistemu(u njemu je jedna zvezda normalna, a druga je beli patuljak, okružen gasnim diskom) , koja je potrošila gorivo(vodonik) prelazi, ili prvo u crvenog džina, koji u gravitacionom kolapsu na kraju može, ali i ne mora da preraste u NOVU(SUPERNOVU ređe, u slučaju kada temperatura u belom patuljku dovoljno poraste da počinje fuzija ugljenika), ili prelazi u belog patuljka ako je masa zvezda manja od Čandersekarevog limita. Postoje tri tipa NOVE: obične, rekurentne, i promenljive nalik novim. Promenljive nalik novim su tzv. simbiotske zvezde, koje liče na nove, ali pri prelasku materijala sa normalne zvezde na belog patuljka ne dolazi do erupcija, za razliku od drugih tipova novih. Upravo je to bio mogući scenario: Ta druga zvezda koja je postojala u Sunčevom sistemu, je brže od Sunca potrošila sav vodonik, i prešla u stadijum belog patuljka, a zbog blizine ovih zvezda one su verovatno pretstavljale simbiotski zvezdani sistem što je podrazumevalo zajednički gasoviti omotač. U procesu prelaska materijala sa Sunca na tog belog patuljka nije bilo erupcija, tako da je tokom vremena došlo do formiranja crvenog džina, koji je rasuo spoljašnje omotače od kojih je formirana planetarna maglina i od nje su nastali gasni džinovi, a inertno jezgro sastavljeno uglavnom od ugljenika i kiseonika se ohladilo, i zbog veličine koja nije bila kritična za nastanak nove ili supernove, dalo je braon(smeđeg) patuljka od koga su kasnijim procesima kolizija i sudara u haotičnoj protoplanetarnoj maglini, nastale unutrašnje planete Sunčevog sistema i pojasevi asteroida.

BSN

pre 5 godina

@ko spomene cvarke i kavurmu,  
od ruke mu nista ne rodilo:  
ni u polju bjelica psenica,  
ni u brdu vinova lozica!
 (kletva, 28. septembar 2018 09:11) 

Ne razumem ovakav komentar na naučni tekst, čemu to i šta to znači?

Trovach

pre 5 godina

@Smuleco...Zaboravio si da su patuljaste zvezde (crveni patuljci) mnogo dugovecnije od zvezda kao sto je Sunce. Pored toga ni jedna nije implodirala, a ne znam ni kako bi se to moglo desiti. Mozda je postojala, pa se zbog gravitacionog uticaja prilikom bliskog prolaska druge zvezde, odvojila od Sunca i svoj put nastavila sama ("ukravsi" mozda i po koju planetu).

Smuleco

pre 5 godina

@Trovach: Postoje zvezde, iako su retke, koje traju mnogo kraće, nego što je to očekivano. Zbog male mase, a posebno hemijskog sastava i količine "goriva", nije obezbeđen njihov dug vek, tako da mnogo brže prolaze kroz sve faze svog "životnog ciklusa". Iskreno, ne volim da gledam "pravolinijski", i da bespogovorno verujem baš u sve, što kaže "mejnstrim" nauka, posebno astrofizika. Ako ima nekoliko mogućih i matematički predvidivih modela za "nešto", a nauka je "odlučila" da je jedan najverovatniji, to nije dovoljno statistički pouzdano, da bi bilo uzeto kao neoborivo i nedvosmisleno tačno.

ls

pre 5 godina

Prvo vi nama recite kako i kada je nastala Zemlja i zivot na njoj. Na to pitanje jos uvek niko nema odgovor, a znaju sa cime se Jupiter sudarao pre 2 mil godina. Sve teorije o nastanku Zemlje i zivota na njoj su pobijene vise puta, ali se zna da je Jupiter u pocetku brzo rastao.

123456

pre 5 godina

@ko spomene cvarke i kavurmu,
od ruke mu nista ne rodilo:
ni u polju bjelica psenica,
ni u brdu vinova lozica!
(kletva, 28. septembar 2018 09:11)

Ne razumem ovakav komentar na naučni tekst, čemu to i šta to znači?
(BSN, 28. septembar 2018 13:00)

ma ima jedan bilde koji smara sa čvarcima i kavurmom, verovatno misli da je trolovanje kul xD

ćika Muhamed

pre 5 godina

A niste registrovali nikakve klimatske promene, ono tipa porasta temperature leti, a pada temperature zimi?
A šta bi bilo kad bi ta letelica u "atmosferi" Jupitera slučajno zavarničila? Kako bi se ponašali vodonik, helijum i kiseonik u toj situaciji? Da li bi išta ostalo od Jupitera? Sledeći put tamo pošaljite Muju sa kutijom šibica. Drugo ništa da ne dira.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

a šta je život?
možda je nama život smrt njima na Jupiteru? i obratno!
sve je moguće pa i brdo da se pobuni protiv vlasti i da ga legitimišu kao opoziciono brdo, dok je brdo preko puta vredno i radno redovno glasa!

jabreja

pre 5 godina

Voda, voda.., izucavaju je u Svemiru, a niko ozbiljan ne zna odakle na Zemlji. Teorija da je nastala kad i Zemlja - i ako je rec o vodi - ne pije vodu! Jer, nekada usijana protozvezda, kakva je Zemlja i tragovi usijanja i danas (vulkani), ne dozvoljavaju postojanje vode.
Pa onda podrazumevano da u vodenoj pari se oformi EMS - grom i munja, budalastina. Niko ni jedan milivolt nije stvorio u laboratoriji u vodenoj pari!
Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?
Ali, naucnici sami sebe ne objasnjavaju: zasto bi, protivno jakim silama gravitacije, tj centrifugalne i centripetalne sile, Zemljino jezgro bilo od "usijanog gvozdja" a ne od usijanog olova - kako je fizicki dozvoljivo?!
Sta tek reci da usijana LOPTA - Zemljino jezgro, daje magnetne polove Zemlji!
Da je to tacno, i po vise puta na dan bismo imali promene polova...
Konacno, jedan od mitova na Zemlji, civilizacijska greska, jeste "ucenje" Stivena Hokinga: covek je zbog bolesti i stanja imao poremecenu percepciju, a mislim i da se segacio - a postao je "svevisnji" za "crne rupe"...
Na kraju, ovi "novoverci", kojima je ispod poimanja da obican Srbin ume i moze da racionalno razmislja, i postavlja sustinska pitanja, savet - suzdrzite se...

aca

pre 5 godina

Jupiter nema tlo s i da ga ima tu bi bio potpuni mrak,temperatura minus beskonačno,pritisak-drobi sve veće od atoma.Nikad nije bila planeta već ne upaljena zvezda.

lezilebovici

pre 5 godina

Koji su ovi “naucnici” prevaranti. Daj vise nadjite te ljude na nekoj planeti pa da prekinete da nas maltretirate sa vasim glupostima i smesnim “pronalascima”!!

Trovach

pre 5 godina

@Smuleco...Crveni patuljci su zvezde najmanje mase, manji od njih su smedji patuljci, neuspele zvezde, a u stvari planete mnogo vece od Jupitera. Nijedna od ovih grupa nije implodirala. Jednostavno, za to nemaju dovoljnu masu. P.S. Uzivam u raspravi koja ima smisla. Nekada su svi komentari na B92 bili ovakvi.

vozi misko

pre 5 godina

Jupiter nema tlo s i da ga ima tu bi bio potpuni mrak,temperatura minus beskonačno,pritisak-drobi sve veće od atoma.Nikad nije bila planeta već ne upaljena zvezda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aca, 28. septembar 2018 13:26)

Jupiter ima tlo i ono je ogrnuto sa nekoliko gasnih prekrivaca dje svaki elemnt ima svoju visinu. neki gasovi su tezi a neki su laki,kad se prodju svi ti pojasi dolazi se do stijene koja je velicine kao nasa planeta i to x5. naravno tu je pritisak neizdrziv ali zasigurnoscu se ne zna koja je boja tu. da li je sve mracno ili pojas koji je blizu stijene daje neku specificnu boju. da ne spominjem vremenske uslove...

Неboyша ликовњак

pre 5 godina

@ haren
Ароганција par excellence!?Наизглед ефектно, али никако нешто што се завршава (ма колико Вам год то, претостављам, и било страно) са - Амин!
Извињавам се, али (суштински бајковите) претпоставке („...Magnetno polje daje strujanje usijanog provodnog jezgra od centra ka povrsini i nazad, plus planetna rotacija. To se ne menja dnevno nego na vise stotina hiljada godina...Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama..."), „провериве" (да се не лажемо!) само (!) хипотетички ('ајд сад позивање на математичке прорачуне и необориве „доказе"!), свакако никоме не дају за право на тако арогантан однос према инима, (претостављено) заглављеним „ispred radnje, s pivskim drustvom (...), ali bez skole i postovanja nauke (који никако не могу и) nece znati odgovor."
Ароганција „образованих", у својој надмености несвесних Леминговог синдрома који их карактерише, може само да се руга и отворено искаљује аргументацију мржње спрам коментатора попут „Владâ Бања Луке", „Дојчина тутинца" и сличних отпадника, каурина и иновераца. Али, шта сад, идемо даље... док чекамо прве свемирске туристе, мисије на Марс... кад оно беше - за годину, две?! Па пролонгирано за још 5 до 10 година, па за још...

vox populi

pre 5 godina

@(drug clan, 28. septembar 2018 14:16)

prijatelju, biće da vi baš i niste pozvani da ispravljate bilo koga. U latinskoj transkripciji GRČKOG imena Ganimed bi bio Ganymedes, što je potpuno grčko ime koje ima i svoje značenje na grčkom jeziku i u stvari je složenica od ???????? i ?????. Naravno, značenje imena nema nikakve veze sa, kako ste rekli, Vodonošom ili Aquarius-om. Pošto ga je Zevs oteo i odveo na Olimp, Ganimed je služio vino bogovima, a Zevs ga je postavio i kao sazveždje Vodolija odnosno Aquarius. Inače, pominje se još kod Homera.

Bre!

pre 5 godina

Niko ne moze sa stoprocentnom sigurnoscu da tvrdi i od toga napravi dogmu, u vezi sa sastavom Jupitera. Stavise, s obzirom na ono sto danas znamo o Jupiteru, namece se i pitanje planetizacije ovog tela. Jupiter je, ukoliko na njemu ima zivota, mnogo pre, kao i sve u delu svemi koji zovemo Suncevim sistemom, produkt kolonizacije nego famozne "slucajnosti". Na zalost, o Jupiteru, kao i o mnogo cemu drugom, saznajemo i ucimo samo putem filtriranih (dez)informacija. Prava istina je sakrivena i to zna vecina mislecih. Ostali... Pa, ostali imaju Farmu, Zadrugu i Nasu.

ferdinand

pre 5 godina

Ostavite nam @ferdinanda plagijatora. Vise mi se svidja od onog pravog antinaucno-kreacionisticke neznalice.
(Trovach, 28. septembar 2018 23:45)

Evo je pudlica BSN-a, koja misli da je neko i nešto, koja daje sebi za pravo da nazove nekog neznalicom, antinaučno (jes' da nigde neće naći moj komentar protiv nauke generalno, već protiv ovakve astronomije i astrofizike), kreacionističke (takođe neće naći nigde moj komentar koji bi ukazivao na to), ali dobro...

Još jednom se vidi dsrkost i arogancija, gordost, "sveznanje" ovih naučenjaka u odnosu na nas "neznalice".

Iskreno, meni je takvih žao. Takvih koji misle da su pokupili sva znanja ovog sveta, to dovoljno govori o vašoj psihologiji.

ispeci pa reci

pre 5 godina

(rusvaj, 29. septembar 2018 07:46)

A sta mislis, da li u svemiru ima vise radioaktivnih ili stabilnih elemenata? Gvozdje nastaje kao krajnja faza stvaranja novih elemenata u jezgru zvezda, a teski radioaktivni elementi samo eksplozijom supernove ili drugim katastroficnim dogadjajima. Koliko god da ima olova i njegovih radioaktivnih roditelja u svemiru, nece nikad moci da se priblize gvozdju, ugljeniku i ostalim obilnim elementima.

ili svi ili niko

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30 

Nekulturno je uzimati tuđe nickname-ove.
(ferdinand, 28. septembar 2018 18:49)

Nisam citao da se bunis kad je neki psiho uzeo nickove neutralnog felsh-a, BSN-a i drugih?

majstor

pre 5 godina

Kako nas zavlace brateeeee...a sto ne smeju da govore o Veneri i Merkuru.......slucajnooooooo...nego nam mazu oci o daljim i dalekim planetama ccccc

demos

pre 5 godina

@(Smuleco, 28. septembar 2018 14:19)

Nešto ste gospodine vi tu pobrkali. Što je zvezda masivnija to joj je i vek kraći i obratno. Supermasivni plavi džinovi mogu trajati samo nekoliko desetina miliona godina dok crveni patuljci sa masom od 0.1 mase Sunca imaju životni vek od desetak biliona godina (10^12).

ferdinand

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30  

Nekulturno je uzimati tuđe nickname-ove. 
(ferdinand, 28. septembar 2018 18:49) 

Nisam citao da se bunis kad je neki psiho uzeo nickove neutralnog felsh-a, BSN-a i drugih?
(ili svi ili niko, 29. septembar 2018 11:49)

Njihova stvar.

Orwell Vegan

pre 5 godina

@Shamgar
Materijalni svemir je uoblicen delovanjem palih bica. Odmetnute zvezde i planete su bombardovane stenama da bi dobile masu. Zemlja je bila gola pustinja kao u onom Madoninom videu Frozen, sve dok Sotona nije proterana prvi put sa svojima i onda su Sinovi Bozji dizajnirali savrseni sistem, tzv. prvobitni Raj, koji stalno unistavaju ljudi, svu prirodu, biljke i zivotinje. Uskoro sledi Drugo proterivanje, a Zemlja opet postaje vegansko carstvo nenasilja.

Pera85

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30
Mnogo sam bolje upoznat nego sto mislis i to iz prve ruke
Skoro je bio neki clanak koji govori da samo visa sila moze da stvori zivot. Katolicki Univerzitet (mislim) Venecuele
Tako da cao

ferdinand

pre 5 godina

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa. 
(ferdinand, 01. oktobar 2018 12:00) 

...rece ljudska gromada, taj gigant naucnog portala, titan samilosti i Prometej znanja...
(fuj, 01. oktobar 2018 19:21)

To za sebe niti mislim niti se ovde ili bilo gde predstavljam tako. Za razliku od vas koji ovde glumite Ajnštajne. Zaista fuj...

fuj

pre 5 godina

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa.
(ferdinand, 01. oktobar 2018 12:00)

...rece ljudska gromada, taj gigant naucnog portala, titan samilosti i Prometej znanja...

Trovach

pre 5 godina

@Zijad...Nemam nikakav problem da ti poveujem ako dokazes svoju tvrdnju. Dobro, ni ne verujem da mozes da je dokazes, jer trolujes kao balavac.

rusvaj

pre 5 godina

haren@,
"Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama."
Ne lupetaj neznanjem! Olovo je JEDINI hemijski element na Zemlji, analogno i u Svemiru, koga je svakim danom sve vise, neprekidno: olovo je finalni proizvod hemijskog raspada bilo kog hemijskog RADIOAKTIVNOG elementa.
A tek ostala "tumacenja" i "objasnjenja": uzjasi Fukoovo klatno i uzivaj!

Helios

pre 5 godina

@haren
"Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?"
Osmotski pritisak i kapilarne pojave. Uci biofiziku.

Tvoj pogrešan odgovor ali i metodološka neosveštenost i prateća arogancija su nažalost takvi da, ma kako bili jako smešni a često i jadni ovi "staroverci", ti im nažalost opravdavaš da takve kao ti zovu "novoverci".
Efektivno transport vode u biljkama je jedna od najvećih misterija i nedoumica fitologa. Podučavaš izvesnog nesećnika lakonski ponavljajući ono što se nekad učilo, generalno na tragu tkzv. Kohezione teorije. Oduvek se znalo da je nedovoljna i sa vidnim problemima. Ali - zaista i uz dejstvo parareligioznog aspekta nauke, oholog "to je Istina" i oholog "mi smo Istina" - očekivalo se da to (da tako kažem) iz fizike prepisano očekivanje-rešenje dobije vremenom razjašnjenja i dodatke koji će je i potvrditi i dovesti stvari na čistac.
To se ne samo nikako nije desilo nego je izvesno da NIJE (samo) TAKO ("breakdown of the Scholander pressure bomb" itd.) Predloženi su razni egzotični model (hydrogen bonding, water high metastable states...) i ima svakakvih pokušaja da se doaka tom u eksperimetnalnom smislu neverovatno teškom problemu. Dalje praćenje trenutnog stanja tog vrlo uzbudljivog serijala "kako ZAISTA voda putuje kroz biljku" zahteva (a na bazi završenih fakulteta fizike i biologije!) praktično - ceo život. (I to je još jedan od 1000 života koje nemam!)
Obaška istina - nisi ne-religiozan kao što misliš!

drug clan

pre 5 godina

@(drug clan, 28. septembar 2018 14:16)

prijatelju, bice da vi baš i niste pozvani da ispravljate bilo koga. U latinskoj transkripciji GRCKOG imena Ganimed bi bio Ganymedes, što je potpuno grcko ime koje ima i svoje znacenje na grckom jeziku i u stvari je složenica od ???????? i ?????. Naravno, znacenje imena nema nikakve veze sa, kako ste rekli, Vodonošom ili Aquarius-om. Pošto ga je Zevs oteo i odveo na Olimp, Ganimed je služio vino bogovima, a Zevs ga je postavio i kao sazveždje Vodolija odnosno Aquarius. Inace, pominje se još kod Homera.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vox populi, 28. septembar 2018 18:50)

Mozda sam nepozvan, no nemojte me molim vas, ispravljati tom Wikipedijskom, laickom bajkom o Ganimedu. Mnogi istoricari znaju, kako je Grcki panteon bogova prenet sa Nemruta na Olimp. Zeus, Poseidon, Had uopste nisu deo Grcke kulture, vec su Kanaansko-Hetitskog porekla. Sama njihova imena, Had-Haddad-Adad, Zeus-Zu-Su-Shu-Ashur-Ishkur ukazuju etimolosku vezu sa Malom Azijom.

Zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju? Zasto?

ferdinand

pre 5 godina

@ferdinand...Gde nadje bas pudlicu? Sebe zamisljam vise kao border kolija, ili malinou ;)
(Trovach, 30. septembar 2018 10:46)

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa.

drug clan

pre 5 godina

Mozda sam nepozvan, no nemojte me molim vas, ispravljati tom Wikipedijskom, laickom bajkom o Ganimedu. Mnogi istoricari znaju, kako je Grcki panteon bogova prenet sa Nemruta na Olimp. Zeus, Poseidon, Had uopste nisu deo Grcke kulture, vec su Kanaansko-Hetitskog porekla. Sama njihova imena, Had-Haddad-Adad, Zeus-Zu-Su-Shu-Ashur-Ishkur ukazuju etimolosku vezu sa Malom Azijom. Zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju? Zasto? (drug clan, 29. septembar 2018 13:46)

Eto, dobijem sve same minuse, ali niko ne zna da odgovori zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju?

T

pre 5 godina

@drug clan Grcka, rimska i indijska (i verovatno jos mnoge) mitologije imaju isti koren pa zato imaju slicne bogove (npr. Zevs/Juputer/Djauspiter) ali su se posle te mitologije razdvojile i svaka otisla na svoju stranu. Indijska mitologija cak nije dosledna ni u celoj Indiji. Reci da to nije grcka mitologija je kao kada bi rekli da srpski jezik nije srpski jer deli koren sa nekim drugim jezicima.

dd

pre 5 godina

sta zna dete sta je 800mil km! od sunca...mi smo tek treci kamen od sunca...samo 150mil km.

nego gde vade ovako dobre naucnike veoma hrabre koji su puni ideja i znaju mislim pretpostavljaju ili su mozda uvereni da je jupiter pun vode i zivota...a njihovi meseci sto kruze svi od vode!!!ma voda je cudo,u zadnje vreme je nalaze po suncevom sistemu gde hoces,gde su je sve do sada nasli?mesec,mars,saturn,pluton,jupiter...tosve puno sa vodom,a mozda i na suncu ima vode,sve je moguce!

pre pola veka kada je covek putovao svemirom nije bilo vode,sad ima ko na pumpama benzina,samo sipaj a mozda ima i restorana vanzemaljskih pa svratis na vanzemaljsko pivo,recimo bas na jupiter!!! na jupibeer!

Shamgar

pre 5 godina

Konacno su priznali da Jupiter nije nastao od prasine i gasa i da ne znaju kako je nastao. Ono sto je jos vazinije a sto vam nisu rekli je to da Jupiter nije nastao slucajno. Jupiter ne bi smeo da ima Argon, Kripton, Ksenon u kolicini u kojoj ga ima. Ovi elementi su se mogli formirati samo daleko iza Neptuna, 3 biliona kilometara dalje od Jupitera. Asteroidi nisu mogli da donesu te el. na Jupiter zato sto bi se na putu do Jupitera zagrejali od sunca i izgubili. Drugo, jupiterovi meseci Ganimeda, Kalisto, Europa, Io nam pokazuju da nisu stari bilionima godina:
-Ganimeda ne bi smela da ima magnetno polje, takodje bizarna povrsina meseca koja ne moze da nastane slucajno
-Kalisto ne bi smeo da bude jos uvek geoloski aktivan (erozija i led na povrisni, takodje, problem sa kraterima)
-Europa opovrgava metod odredjivanja starosti pomocu kratera (udarac jednog objekta je napravio mnogo kratera preko velike povrsine jupiterovog meseca)
-Io izgleda mlad (povrsina prekrivena aktivnim vulkanima)
Jupiter i njegove satellite je stvorio Bog

Dragivoje

pre 5 godina

Na Jupiteru možda ima života a u Srbiji!?
(Aleksandar, 28. septembar 2018 09:11)

Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.

Matrix

pre 5 godina

vasi CGI snimci su samo za veliku masu koja se nezapita malo zasto ta heliocentricna teorija ima toliko falinki u sebi. nijedan dokaz validan nema da se zemlja okrece. Dokaz je ejris failure.
Zemlja je ravna, a disney fotke gledajte sami.

Gira

pre 5 godina

Puste teorije a realno ne zna se kako je i šta je. Ne zna se ni kako je nastao šunčev sistem, ni planete, ni meseci u njemu, ni zašto je Zemlja toliko ekstra. Zemlja u srcu ima tvrdo jezgro, pa ima tečni omotač, znači ima nuklearnu vatru u srcu, pa ima tvrdi omotač, pa ima koru, pa ima vazdušni motač, pa ima magnetske polove, ima vodu u tri stanja, ima udaljenost od Sunca tačno koliko treba za život, ima nagnutost zemaljske ose koliko treba, ima brzinu kretanja tačno koliko treba i bez svega toga ne bi bilo života, bar ne onog razvijenijeg od mikrosveta. Mnogo je teorije a malo pravih odgovora na potanja kako i zašto.

Orwell Vegan

pre 5 godina

@Shamgar
Materijalni svemir je uoblicen delovanjem palih bica. Odmetnute zvezde i planete su bombardovane stenama da bi dobile masu. Zemlja je bila gola pustinja kao u onom Madoninom videu Frozen, sve dok Sotona nije proterana prvi put sa svojima i onda su Sinovi Bozji dizajnirali savrseni sistem, tzv. prvobitni Raj, koji stalno unistavaju ljudi, svu prirodu, biljke i zivotinje. Uskoro sledi Drugo proterivanje, a Zemlja opet postaje vegansko carstvo nenasilja.

jabreja

pre 5 godina

Voda, voda.., izucavaju je u Svemiru, a niko ozbiljan ne zna odakle na Zemlji. Teorija da je nastala kad i Zemlja - i ako je rec o vodi - ne pije vodu! Jer, nekada usijana protozvezda, kakva je Zemlja i tragovi usijanja i danas (vulkani), ne dozvoljavaju postojanje vode.
Pa onda podrazumevano da u vodenoj pari se oformi EMS - grom i munja, budalastina. Niko ni jedan milivolt nije stvorio u laboratoriji u vodenoj pari!
Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?
Ali, naucnici sami sebe ne objasnjavaju: zasto bi, protivno jakim silama gravitacije, tj centrifugalne i centripetalne sile, Zemljino jezgro bilo od "usijanog gvozdja" a ne od usijanog olova - kako je fizicki dozvoljivo?!
Sta tek reci da usijana LOPTA - Zemljino jezgro, daje magnetne polove Zemlji!
Da je to tacno, i po vise puta na dan bismo imali promene polova...
Konacno, jedan od mitova na Zemlji, civilizacijska greska, jeste "ucenje" Stivena Hokinga: covek je zbog bolesti i stanja imao poremecenu percepciju, a mislim i da se segacio - a postao je "svevisnji" za "crne rupe"...
Na kraju, ovi "novoverci", kojima je ispod poimanja da obican Srbin ume i moze da racionalno razmislja, i postavlja sustinska pitanja, savet - suzdrzite se...

lezilebovici

pre 5 godina

Koji su ovi “naucnici” prevaranti. Daj vise nadjite te ljude na nekoj planeti pa da prekinete da nas maltretirate sa vasim glupostima i smesnim “pronalascima”!!

ls

pre 5 godina

Prvo vi nama recite kako i kada je nastala Zemlja i zivot na njoj. Na to pitanje jos uvek niko nema odgovor, a znaju sa cime se Jupiter sudarao pre 2 mil godina. Sve teorije o nastanku Zemlje i zivota na njoj su pobijene vise puta, ali se zna da je Jupiter u pocetku brzo rastao.

BSN

pre 5 godina

@ko spomene cvarke i kavurmu,  
od ruke mu nista ne rodilo:  
ni u polju bjelica psenica,  
ni u brdu vinova lozica!
 (kletva, 28. septembar 2018 09:11) 

Ne razumem ovakav komentar na naučni tekst, čemu to i šta to znači?

Bre!

pre 5 godina

Niko ne moze sa stoprocentnom sigurnoscu da tvrdi i od toga napravi dogmu, u vezi sa sastavom Jupitera. Stavise, s obzirom na ono sto danas znamo o Jupiteru, namece se i pitanje planetizacije ovog tela. Jupiter je, ukoliko na njemu ima zivota, mnogo pre, kao i sve u delu svemi koji zovemo Suncevim sistemom, produkt kolonizacije nego famozne "slucajnosti". Na zalost, o Jupiteru, kao i o mnogo cemu drugom, saznajemo i ucimo samo putem filtriranih (dez)informacija. Prava istina je sakrivena i to zna vecina mislecih. Ostali... Pa, ostali imaju Farmu, Zadrugu i Nasu.

Zas

pre 5 godina

Ja sam u školi učio da je Jupiter gasoviti džin koji nema površinu. A sada ne samo što ima površinu nego još ljudi žive i rade. Ubij me ako mi je išta jasno.

hipokrat

pre 5 godina

Jupiter i njegove satellite je stvorio Bog
(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)

Idealan izgovor za sve koji ne znaju sta su diferencijalne jednacine, Fajnmenovi dijagrami, itd. Sto se muciti sa istrazivanjima matematike, fizike ili hemije, kad mozete da kazete da je stvorio Bog?
Mada, koji Bog? Ovaj hriscanski, ili Alah, moza Perun? Mozda vise njih zajedno?

Неboyша ликовњак

pre 5 godina

@ haren
Ароганција par excellence!?Наизглед ефектно, али никако нешто што се завршава (ма колико Вам год то, претостављам, и било страно) са - Амин!
Извињавам се, али (суштински бајковите) претпоставке („...Magnetno polje daje strujanje usijanog provodnog jezgra od centra ka povrsini i nazad, plus planetna rotacija. To se ne menja dnevno nego na vise stotina hiljada godina...Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama..."), „провериве" (да се не лажемо!) само (!) хипотетички ('ајд сад позивање на математичке прорачуне и необориве „доказе"!), свакако никоме не дају за право на тако арогантан однос према инима, (претостављено) заглављеним „ispred radnje, s pivskim drustvom (...), ali bez skole i postovanja nauke (који никако не могу и) nece znati odgovor."
Ароганција „образованих", у својој надмености несвесних Леминговог синдрома који их карактерише, може само да се руга и отворено искаљује аргументацију мржње спрам коментатора попут „Владâ Бања Луке", „Дојчина тутинца" и сличних отпадника, каурина и иновераца. Али, шта сад, идемо даље... док чекамо прве свемирске туристе, мисије на Марс... кад оно беше - за годину, две?! Па пролонгирано за још 5 до 10 година, па за још...

majstor

pre 5 godina

Kako nas zavlace brateeeee...a sto ne smeju da govore o Veneri i Merkuru.......slucajnooooooo...nego nam mazu oci o daljim i dalekim planetama ccccc

vladimir

pre 5 godina

drugovi Jupiterijanci i drugarice Jupiterijanke.....na damo ni pedalj nasheg gasovitog dzina ,da nam uzmu neki zemljanski indijanci!.....Jupiter je srce Kosmosa!!!...

Pera85

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30
Mnogo sam bolje upoznat nego sto mislis i to iz prve ruke
Skoro je bio neki clanak koji govori da samo visa sila moze da stvori zivot. Katolicki Univerzitet (mislim) Venecuele
Tako da cao

dokazano

pre 5 godina

To su nauke kojima se obično bave sanjari i ljudi bujne mašte, tako da.....
(Bane, 28. septembar 2018 09:39)
Dok se ti bavis politikom ispred dragstora i sportom u kladionici, to su nauke buducnosti.


Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.
(Dragivoje, 28. septembar 2018 09:45)
S obzirom da se >90% ljudi ne "snalazi" u Srbiji, problem je do Srbije, ne do tih ljudi

ferdinand

pre 5 godina

(Pera85, 28. septembar 2018 11:03)

Iznenadio bi se kad bi znao koliko je danasnja Katolicka Crkva daleko od one u vreme Inkvizicije i progona naucnika. Savremeno crkveno shvatanje nauke je da ce covecanstvo uvek sticati nova saznanja zahvaljujuci neprestanom radu Svetog Duha, koji postepeno covecanstvu otkriva Tajne Sveta. Ili, recimo, da Biblija nije udzbenik istorije nego prirucnik za priblizenje Coveka i Boga i da se ne treba doslovno tumaciti. Nesto slicno je kod nas pre par godina zastupala grupa Pravoslavnih teologa povodom Darvinovog ucenja, ali Crkveni vrh nije bio odusevljen.
Inace Shamgar i ostali zastupaju takozvanog "God of the gaps" Boga, tj. tezu da Bog lezi u svemu sto nauka (jos) nije objasnila i da je to neobjasnjenje dokaz Bozje kreacije. Neke stvari na koje Shamgar ukazuje da nauka (jos) nije objasnila jesu tacne, iako ih on koristi da navede vodu na svoju vodenicu, a neke su cista poluistina i laz iz kojih on dzinovskim i logicki neopravdanim skokom izvodi svoj neizbezni zakljucak ".... je stvorio Bog".
Taj kreacionisticki pristup potice od americkog protestansko-manijackog sektastva i teoloskog otpada.

Smuleco

pre 5 godina

Postoji jedna teorija, da je Sunčev sistem nekada davno bio binarni solarni sistem. Ta druga daleko manja zvezda od Sunca je, u nekom procesu dezintegracije (možda zato što je bila vrlo mala i specifičnog sastava), implodirala, dajući "gasne džinove" i pojas asteroida između Marsa i Jupitera. Ovo je potkrepljeno nizom matematičkih dokaza i modela, čak i kompjuterskih simulacija, i sve to je dalo potpuno uklapanje sa sadašnjom geometrijom i izgledom Sunčevog sistema. Iskreno, mislim da "teorija dva sunca" nije ništa manje verovatna, od objašnjenja ovog naučnika, o nastajanju Jupitera. O da, na kraju, vode ima možda 10x više na Jupiteru nego na Zemlji, ali teško da može da bude prisutna u sva tri agregatna stanja, što je jedan od bitnih preduslova života. Uz sve to, fizičko-hemijski uslovi na Jupiteru su takvi, a posebno u tom kontekstu reaktivnost atmosfere i enormna gravitacija, da je gotovo nemoguće da nastane život, u bilo kakvom obliku.

ćika Muhamed

pre 5 godina

A niste registrovali nikakve klimatske promene, ono tipa porasta temperature leti, a pada temperature zimi?
A šta bi bilo kad bi ta letelica u "atmosferi" Jupitera slučajno zavarničila? Kako bi se ponašali vodonik, helijum i kiseonik u toj situaciji? Da li bi išta ostalo od Jupitera? Sledeći put tamo pošaljite Muju sa kutijom šibica. Drugo ništa da ne dira.

novikorisnik

pre 5 godina

@Shamgar i ostale slične njemu...nauka je živa stvar i menja se kako se stiču nova znanja, pre 50-60 godina nismo imali mogućnosti da bolje i bliže gledamo planete, sunčev sistem, univerzum...danas imamo mnogo sofisticiraniju tehnologiju pa dolazimo do novih otkrića koja menjaju neke prethodne teorije...da menjaju ih, zato se i zovu teorije jer ih treba dokazati, a kad ih dokažu ili ne dokažu ona može da promeni nešto što je do tada važilo...da vrhunski naučnici su sanjari koji svoje snove pretvaraju u stvarnost, uz pomoć brojki, slova, matematike, fizike, hemije...da neko nije sanjao da se vozi u kočijama bez konja ne bi bilo automobila, ili da neko nije sanjao kako da napravi svetlo bez vatre, danas ne bi bilo struje i svega što ona pokreće....malo banalizovano, ali da naučnici sanjaju i sanjare i pokušavaju da daju odgovore na pitanja koja muče čoveka, za njih Bog možda postoji, ali on nije odgovor na njihova pitanja... na kraju, ako i postoji, i tog Boga je neko stvorio i iz nečeg se stvorio, pa i to treba istražiti...

Toronto

pre 5 godina

@(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)
Pre no što počnete sa svojom demagoško-sektaškom propagandom da vas obavestim da se Jupiterov mesec ne zove Ganimeda već Ganimed, a dobio je ime po ličnosti iz grčko/rimske mitologije (uostalom kao i sve ostale planete) i muškog je roda. Ostatak vašeg teksta nije vredan bilo kakavog komentara.

drug clan

pre 5 godina

@(Shamgar, 28. septembar 2018 09:47)
Pre no što počnete sa svojom demagoško-sektaškom propagandom da vas obavestim da se Jupiterov mesec ne zove Ganimeda već Ganimed, a dobio je ime po ličnosti iz grčko/rimske mitologije (uostalom kao i sve ostale planete) i muškog je roda. Ostatak vašeg teksta nije vredan bilo kakavog komentara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Toronto, 28. septembar 2018 12:51)

Ako cemo jedni druge ispravljati zbog gluposti, onda, nije ni Ganimed vec Ganimedis. Sam nastavak es-is pokazuje, kako poreklo imena nije grcko-rimskog porekla, vec hetitskog i oznacava Vodonosu, tj, Aquariusa.
Samu nameru vaseg komentara ne zelim komentarisati.

Smuleco

pre 5 godina

@Trovach: Postoje zvezde, iako su retke, koje traju mnogo kraće, nego što je to očekivano. Zbog male mase, a posebno hemijskog sastava i količine "goriva", nije obezbeđen njihov dug vek, tako da mnogo brže prolaze kroz sve faze svog "životnog ciklusa". Iskreno, ne volim da gledam "pravolinijski", i da bespogovorno verujem baš u sve, što kaže "mejnstrim" nauka, posebno astrofizika. Ako ima nekoliko mogućih i matematički predvidivih modela za "nešto", a nauka je "odlučila" da je jedan najverovatniji, to nije dovoljno statistički pouzdano, da bi bilo uzeto kao neoborivo i nedvosmisleno tačno.

haren

pre 5 godina

(jabreja, 28. septembar 2018 13:03)

"Jer, nekada usijana protozvezda, kakva je Zemlja i tragovi usijanja i danas (vulkani), ne dozvoljavaju postojanje vode."

plasim se da ti tvoje znanje geologije ne dozvoljava da komentarises procese koji se javljaju u usijanoj magmi prilikom njenog ocvrscavanja u dubinama planete. Osim toga Zemlja nije protozvezda, otkud ti to?

"Pa onda podrazumevano da u vodenoj pari se oformi EMS - grom i munja, budalastina. Niko ni jedan milivolt nije stvorio u laboratoriji u vodenoj pari!"

Nije u pitanju vodena para nego kristalici leda u turbulentnim strujanjima u olujnom oblaku. Uci meteorologiju.

"Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?"

Osmotski pritisak i kapilarne pojave. Uci biofiziku.

"zasto bi, protivno jakim silama gravitacije, tj centrifugalne i centripetalne sile, Zemljino jezgro bilo od "usijanog gvozdja" a ne od usijanog olova - kako je fizicki dozvoljivo?!"

Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama.

"Sta tek reci da usijana LOPTA - Zemljino jezgro, daje magnetne polove Zemlji! Da je to tacno, i po vise puta na dan bismo imali promene polova..."

Magnetno polje daje strujanje usijanog provodnog jezgra od centra ka povrsini i nazad, plus planetna rotacija. To se ne menja dnevno nego na vise stotina hiljada godina. Uci elektrodinamiku.

Ne treba gubiti vreme na objasnjavanje standardne srpske netrpeljivosti prema Hokingu.

"Na kraju, ovi "novoverci", kojima je ispod poimanja da obican Srbin ume i moze da racionalno razmislja, i postavlja sustinska pitanja, savet - suzdrzite se..."

Pa da vidimo odgovore obicnog Srbina koji ume i moze da racionalno razmislja, na jednostavnija pitanja pre nego sto predjemo na sustinska: zasto cigra koja se vrti ne pada, zasto se stap "lomi" kad se ukoso gurne u vodu, zasto "fels" lopta skrece, zasto se ravan Fukoovog klatna menja, zasto slozene konstrukcije mogu brze da padaju od slobodne tacke, zasto se vruca voda pre ohladi do mrznjenja nego mlaka itd. itd. Mozes da rezonujes ispred radnje, s pivskim drustvom, koliko hoces, ali bez skole i postovanja nauke neces znati odgovor.

ferdinand

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30  

Nekulturno je uzimati tuđe nickname-ove. 
(ferdinand, 28. septembar 2018 18:49) 

Nisam citao da se bunis kad je neki psiho uzeo nickove neutralnog felsh-a, BSN-a i drugih?
(ili svi ili niko, 29. septembar 2018 11:49)

Njihova stvar.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

a šta je život?
možda je nama život smrt njima na Jupiteru? i obratno!
sve je moguće pa i brdo da se pobuni protiv vlasti i da ga legitimišu kao opoziciono brdo, dok je brdo preko puta vredno i radno redovno glasa!

rusvaj

pre 5 godina

haren@,
"Gvozdja ima u svemiru neuporedivo vise nego olova. Uci astrofiziku i stvaranje elemenata u zvezdama."
Ne lupetaj neznanjem! Olovo je JEDINI hemijski element na Zemlji, analogno i u Svemiru, koga je svakim danom sve vise, neprekidno: olovo je finalni proizvod hemijskog raspada bilo kog hemijskog RADIOAKTIVNOG elementa.
A tek ostala "tumacenja" i "objasnjenja": uzjasi Fukoovo klatno i uzivaj!

Helios

pre 5 godina

@haren
"Pa KOJA SILA gura vodu u drvetu visokom 50-70 metara, u krsu, na 2.000 m/nadmorske visine?"
Osmotski pritisak i kapilarne pojave. Uci biofiziku.

Tvoj pogrešan odgovor ali i metodološka neosveštenost i prateća arogancija su nažalost takvi da, ma kako bili jako smešni a često i jadni ovi "staroverci", ti im nažalost opravdavaš da takve kao ti zovu "novoverci".
Efektivno transport vode u biljkama je jedna od najvećih misterija i nedoumica fitologa. Podučavaš izvesnog nesećnika lakonski ponavljajući ono što se nekad učilo, generalno na tragu tkzv. Kohezione teorije. Oduvek se znalo da je nedovoljna i sa vidnim problemima. Ali - zaista i uz dejstvo parareligioznog aspekta nauke, oholog "to je Istina" i oholog "mi smo Istina" - očekivalo se da to (da tako kažem) iz fizike prepisano očekivanje-rešenje dobije vremenom razjašnjenja i dodatke koji će je i potvrditi i dovesti stvari na čistac.
To se ne samo nikako nije desilo nego je izvesno da NIJE (samo) TAKO ("breakdown of the Scholander pressure bomb" itd.) Predloženi su razni egzotični model (hydrogen bonding, water high metastable states...) i ima svakakvih pokušaja da se doaka tom u eksperimetnalnom smislu neverovatno teškom problemu. Dalje praćenje trenutnog stanja tog vrlo uzbudljivog serijala "kako ZAISTA voda putuje kroz biljku" zahteva (a na bazi završenih fakulteta fizike i biologije!) praktično - ceo život. (I to je još jedan od 1000 života koje nemam!)
Obaška istina - nisi ne-religiozan kao što misliš!

klipeta

pre 5 godina

nasa znanja su toliko mala jer smo kao rasa mladi i zeleni.Tek pre stopedeset godina smo pronasli radii,poleteli u vazduh pre sto godina,u svemir pre pedeset godina.Logicka dedukcija govori da cemo napustiti Suncev sistem za pedeset godina,Mlecni put za sto godina.Osvajajuci svemir naicicemo na bukvalno bezbroj oblika zivota,civilizacija i svih mogucih cudesa danas nestvarnih.I tek onda cemo znati nesto,nesto malo.

Clan glavnom odbora za docek Vlade Banja Luke

pre 5 godina

Dok nam bosanac Vlado Banja Luka ne objasni ulogu deobe molekula u evoluciji Jupitera, nista ne verujem.

ferdinand

pre 5 godina

Ostavite nam @ferdinanda plagijatora. Vise mi se svidja od onog pravog antinaucno-kreacionisticke neznalice.
(Trovach, 28. septembar 2018 23:45)

Evo je pudlica BSN-a, koja misli da je neko i nešto, koja daje sebi za pravo da nazove nekog neznalicom, antinaučno (jes' da nigde neće naći moj komentar protiv nauke generalno, već protiv ovakve astronomije i astrofizike), kreacionističke (takođe neće naći nigde moj komentar koji bi ukazivao na to), ali dobro...

Još jednom se vidi dsrkost i arogancija, gordost, "sveznanje" ovih naučenjaka u odnosu na nas "neznalice".

Iskreno, meni je takvih žao. Takvih koji misle da su pokupili sva znanja ovog sveta, to dovoljno govori o vašoj psihologiji.

hipokrat

pre 5 godina

Mnogo je teorije a malo pravih odgovora na potanja kako i zašto.
(Gira, 28. septembar 2018 09:42)

Nema tu dubokog 'zasto'. Zasto da ne? Planete nastaju i nestaju, zivot nastaje i nestaje, ljudi nastaju i nestaju. O tome pricamo zato sto smo mi u toj zoni. Ti sedis i pises taj komentar, jer je od par miliona spermatozoida, bas taj jedan usao u jajnu celiju.

Milos

pre 5 godina

Predsednice reagujte i odmah saljite ekspediciju pre Amera i Rusa,jer u suprotnom izgubicemo primat u svetu kao najjaca drzava na svetu!!!!!Saljite ako treba letecu Yugo floridu!!!

aca

pre 5 godina

Jupiter nema tlo s i da ga ima tu bi bio potpuni mrak,temperatura minus beskonačno,pritisak-drobi sve veće od atoma.Nikad nije bila planeta već ne upaljena zvezda.

Bane

pre 5 godina

(Matrix, 28. septembar 2018 12:21)

Nema nikakvih falinki već vašim pseudonaučnim teorijama pokušavate da osporite nešto što se zna već vekovima. Vi ni ne znate šta znači CGI a uporno tupite od tome. A ta tehnologija je tek sad razvijena. Kako su stari grci skontali o zemlji i njenom obliku jer su i oni koristi CGI: Inače čisto da znaš da Disney ima tehnogiju ne bi trebalo dve godine da naprave jedan animiran film od 90 minuta.

vozi misko

pre 5 godina

Jupiter nema tlo s i da ga ima tu bi bio potpuni mrak,temperatura minus beskonačno,pritisak-drobi sve veće od atoma.Nikad nije bila planeta već ne upaljena zvezda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aca, 28. septembar 2018 13:26)

Jupiter ima tlo i ono je ogrnuto sa nekoliko gasnih prekrivaca dje svaki elemnt ima svoju visinu. neki gasovi su tezi a neki su laki,kad se prodju svi ti pojasi dolazi se do stijene koja je velicine kao nasa planeta i to x5. naravno tu je pritisak neizdrziv ali zasigurnoscu se ne zna koja je boja tu. da li je sve mracno ili pojas koji je blizu stijene daje neku specificnu boju. da ne spominjem vremenske uslove...

Rama

pre 5 godina

Zašto ali zašto svaku vest moraju da zagade ovi sa komentarima tipa "na Jupiteru ima života ali da li ima u Srbiji" ili da se dohvate Vučića. Alo bre, sjašite više. Ima dovoljno vesti iz politike da tamo prosipate svoje mudrosti ili kritikujete vlast. Ostavite ovo malo prostora zdravog razuma ljudima koji imaju nešto da napišu o temi, a ima ih. Toliko!

Trovach

pre 5 godina

@Smuleco...Zaboravio si da su patuljaste zvezde (crveni patuljci) mnogo dugovecnije od zvezda kao sto je Sunce. Pored toga ni jedna nije implodirala, a ne znam ni kako bi se to moglo desiti. Mozda je postojala, pa se zbog gravitacionog uticaja prilikom bliskog prolaska druge zvezde, odvojila od Sunca i svoj put nastavila sama ("ukravsi" mozda i po koju planetu).

Nodi

pre 5 godina

Na Jupiteru možda ima života a u Srbiji!? 
(Aleksandar, 28. septembar 2018 09:11) 

Ima zivota i u Srbiji. To sto se ti mozda ne snalazis u zivotu ne znaci da u Srbiji nema zivota.
(Dragivoje, 28. septembar 2018 09:45)

Tako je. Van Srbije se živi, a u Srbiji "snalazi".

drug clan

pre 5 godina

@(drug clan, 28. septembar 2018 14:16)

prijatelju, bice da vi baš i niste pozvani da ispravljate bilo koga. U latinskoj transkripciji GRCKOG imena Ganimed bi bio Ganymedes, što je potpuno grcko ime koje ima i svoje znacenje na grckom jeziku i u stvari je složenica od ???????? i ?????. Naravno, znacenje imena nema nikakve veze sa, kako ste rekli, Vodonošom ili Aquarius-om. Pošto ga je Zevs oteo i odveo na Olimp, Ganimed je služio vino bogovima, a Zevs ga je postavio i kao sazveždje Vodolija odnosno Aquarius. Inace, pominje se još kod Homera.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vox populi, 28. septembar 2018 18:50)

Mozda sam nepozvan, no nemojte me molim vas, ispravljati tom Wikipedijskom, laickom bajkom o Ganimedu. Mnogi istoricari znaju, kako je Grcki panteon bogova prenet sa Nemruta na Olimp. Zeus, Poseidon, Had uopste nisu deo Grcke kulture, vec su Kanaansko-Hetitskog porekla. Sama njihova imena, Had-Haddad-Adad, Zeus-Zu-Su-Shu-Ashur-Ishkur ukazuju etimolosku vezu sa Malom Azijom.

Zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju? Zasto?

ferdinand

pre 5 godina

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa. 
(ferdinand, 01. oktobar 2018 12:00) 

...rece ljudska gromada, taj gigant naucnog portala, titan samilosti i Prometej znanja...
(fuj, 01. oktobar 2018 19:21)

To za sebe niti mislim niti se ovde ili bilo gde predstavljam tako. Za razliku od vas koji ovde glumite Ajnštajne. Zaista fuj...

Smuleco

pre 5 godina

@Trovach: Uh..teraš me na dužu elaboraciju teme, a to nisam hteo, da ne smaram ni tebe, ni posetioce ove vesti..
Ali, hajde...
Mala zvezda, zvezda male mase, u bliskom binarnom sistemu(u njemu je jedna zvezda normalna, a druga je beli patuljak, okružen gasnim diskom) , koja je potrošila gorivo(vodonik) prelazi, ili prvo u crvenog džina, koji u gravitacionom kolapsu na kraju može, ali i ne mora da preraste u NOVU(SUPERNOVU ređe, u slučaju kada temperatura u belom patuljku dovoljno poraste da počinje fuzija ugljenika), ili prelazi u belog patuljka ako je masa zvezda manja od Čandersekarevog limita. Postoje tri tipa NOVE: obične, rekurentne, i promenljive nalik novim. Promenljive nalik novim su tzv. simbiotske zvezde, koje liče na nove, ali pri prelasku materijala sa normalne zvezde na belog patuljka ne dolazi do erupcija, za razliku od drugih tipova novih. Upravo je to bio mogući scenario: Ta druga zvezda koja je postojala u Sunčevom sistemu, je brže od Sunca potrošila sav vodonik, i prešla u stadijum belog patuljka, a zbog blizine ovih zvezda one su verovatno pretstavljale simbiotski zvezdani sistem što je podrazumevalo zajednički gasoviti omotač. U procesu prelaska materijala sa Sunca na tog belog patuljka nije bilo erupcija, tako da je tokom vremena došlo do formiranja crvenog džina, koji je rasuo spoljašnje omotače od kojih je formirana planetarna maglina i od nje su nastali gasni džinovi, a inertno jezgro sastavljeno uglavnom od ugljenika i kiseonika se ohladilo, i zbog veličine koja nije bila kritična za nastanak nove ili supernove, dalo je braon(smeđeg) patuljka od koga su kasnijim procesima kolizija i sudara u haotičnoj protoplanetarnoj maglini, nastale unutrašnje planete Sunčevog sistema i pojasevi asteroida.

ili svi ili niko

pre 5 godina

ferdinand, 28. septembar 2018 13:30 

Nekulturno je uzimati tuđe nickname-ove.
(ferdinand, 28. septembar 2018 18:49)

Nisam citao da se bunis kad je neki psiho uzeo nickove neutralnog felsh-a, BSN-a i drugih?

ferdinand

pre 5 godina

@ferdinand...Gde nadje bas pudlicu? Sebe zamisljam vise kao border kolija, ili malinou ;)
(Trovach, 30. septembar 2018 10:46)

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa.

drug clan

pre 5 godina

Mozda sam nepozvan, no nemojte me molim vas, ispravljati tom Wikipedijskom, laickom bajkom o Ganimedu. Mnogi istoricari znaju, kako je Grcki panteon bogova prenet sa Nemruta na Olimp. Zeus, Poseidon, Had uopste nisu deo Grcke kulture, vec su Kanaansko-Hetitskog porekla. Sama njihova imena, Had-Haddad-Adad, Zeus-Zu-Su-Shu-Ashur-Ishkur ukazuju etimolosku vezu sa Malom Azijom. Zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju? Zasto? (drug clan, 29. septembar 2018 13:46)

Eto, dobijem sve same minuse, ali niko ne zna da odgovori zasto je Ganimed pretvoren bas u Vodoliju?

Trovach

pre 5 godina

@Smuleco...Crveni patuljci su zvezde najmanje mase, manji od njih su smedji patuljci, neuspele zvezde, a u stvari planete mnogo vece od Jupitera. Nijedna od ovih grupa nije implodirala. Jednostavno, za to nemaju dovoljnu masu. P.S. Uzivam u raspravi koja ima smisla. Nekada su svi komentari na B92 bili ovakvi.

fuj

pre 5 godina

Sitan si da bi bio border koli ili malinoa.
(ferdinand, 01. oktobar 2018 12:00)

...rece ljudska gromada, taj gigant naucnog portala, titan samilosti i Prometej znanja...

vox populi

pre 5 godina

@(drug clan, 28. septembar 2018 14:16)

prijatelju, biće da vi baš i niste pozvani da ispravljate bilo koga. U latinskoj transkripciji GRČKOG imena Ganimed bi bio Ganymedes, što je potpuno grčko ime koje ima i svoje značenje na grčkom jeziku i u stvari je složenica od ???????? i ?????. Naravno, značenje imena nema nikakve veze sa, kako ste rekli, Vodonošom ili Aquarius-om. Pošto ga je Zevs oteo i odveo na Olimp, Ganimed je služio vino bogovima, a Zevs ga je postavio i kao sazveždje Vodolija odnosno Aquarius. Inače, pominje se još kod Homera.

ispeci pa reci

pre 5 godina

(rusvaj, 29. septembar 2018 07:46)

A sta mislis, da li u svemiru ima vise radioaktivnih ili stabilnih elemenata? Gvozdje nastaje kao krajnja faza stvaranja novih elemenata u jezgru zvezda, a teski radioaktivni elementi samo eksplozijom supernove ili drugim katastroficnim dogadjajima. Koliko god da ima olova i njegovih radioaktivnih roditelja u svemiru, nece nikad moci da se priblize gvozdju, ugljeniku i ostalim obilnim elementima.

demos

pre 5 godina

@(Smuleco, 28. septembar 2018 14:19)

Nešto ste gospodine vi tu pobrkali. Što je zvezda masivnija to joj je i vek kraći i obratno. Supermasivni plavi džinovi mogu trajati samo nekoliko desetina miliona godina dok crveni patuljci sa masom od 0.1 mase Sunca imaju životni vek od desetak biliona godina (10^12).

123456

pre 5 godina

@ko spomene cvarke i kavurmu,
od ruke mu nista ne rodilo:
ni u polju bjelica psenica,
ni u brdu vinova lozica!
(kletva, 28. septembar 2018 09:11)

Ne razumem ovakav komentar na naučni tekst, čemu to i šta to znači?
(BSN, 28. septembar 2018 13:00)

ma ima jedan bilde koji smara sa čvarcima i kavurmom, verovatno misli da je trolovanje kul xD

Trovach

pre 5 godina

@Zijad...Nemam nikakav problem da ti poveujem ako dokazes svoju tvrdnju. Dobro, ni ne verujem da mozes da je dokazes, jer trolujes kao balavac.

T

pre 5 godina

@drug clan Grcka, rimska i indijska (i verovatno jos mnoge) mitologije imaju isti koren pa zato imaju slicne bogove (npr. Zevs/Juputer/Djauspiter) ali su se posle te mitologije razdvojile i svaka otisla na svoju stranu. Indijska mitologija cak nije dosledna ni u celoj Indiji. Reci da to nije grcka mitologija je kao kada bi rekli da srpski jezik nije srpski jer deli koren sa nekim drugim jezicima.