Četvrtak, 27.09.2018.

14:20

Burno gostovanje ministra Šarčevića na Prvoj TV VIDEO

Ministar Mladen Šarčević bio je gost Prve TV posle saopštenja Ministarstva u kom je televizija negativno okarakterisana posle izveštavanja o vršnjačkom nasilju.

Izvor: B92

Burno gostovanje ministra Šarèeviæa na Prvoj TV VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

BožaBot

pre 5 godina

Pogrešno je preneto, rekao je "Sada smo najzad uređena država" i "Stanje koje je bivša vlast ostavila mom prethodniku."
Krivi su oni pre što nisu naši, ovi prethodni naši nisu, toliko su oni prethodni što nisu naši uništili, da ovi prethodni što su naši nisu potpuno stvari doveli na svoje mesto, pa će to sad naši sadašnji.

Sanja 36

pre 5 godina

Mogo ste tričarija rekli u ovoj emisiji ministre, a sa 39 godina radnog staža u prosveti - kako kažete, trebali bi malo više da poštujete učenike i kolege, i da se založite za bolji sistem i brze rešavanje problema vršnjačkog nasilja. Smanjen je broj psihologa i pedagoga u školama na Vaš zahtev, a sada očekujete da isti ti koje ste uklonili i kojih ima nedovoljno rešavaju probleme.

Draginja

pre 5 godina

Pitala bih ministra,kakva je situacija u privatnim skolama Srbije,da li tu postoji vrsnjacko nasilje i kako se u tom slucaju reaguje i resava?

Ivana

pre 5 godina

Treba da Vas je stid reči koje ste izgovorili, gospodine ministre. Ne znam ni kako Vas nije sramota da se pojavljujete i pričate laži. Deca trpe nasilništvo, jer je često nije moguće doći do nadležnih organa, a to je zahvaljujući takvim kao što ste Vi. A obzirom da kažete da nastavnici treba da brinu više o deci, da ih vaspitavaju, paze i obrazuju, možda i njih da spustite u još jedan razred niže. Jer očigledo ni deca ni kolege Vam nisu bitni.

Veljko

pre 5 godina

Ministar prosvete čita Kurir.
(neko, 27. septembar 2018 20:26): da, ministri moraju da čitaju sve visokotiražne novine, jer se u njima formira javno mnjenje a često se pojave i bitne informacije. Da, to važi i za Kurir.

igor

pre 5 godina

Mladen Šarčević je bio moj nastavnik geografije u OŠ Branko Ćopić na Vidikovcu i bio moj razredni starešina. Nije bilo učenika u školi, dobri ili loši, kojima on nije bio uzor i autoritet. Pritom, isključivo je koristio pedagoške mere. Iskreno, ja sam osnovnu školu voleo zbog njega, nastavnika istorije Milana Blagojevića i srpskog Buldoga i jedva čekao, naročito njegove časove. Ko njega ne poznaje, ne zna da on ne ostavlja problem, već ga uvek i odmah rešava. Nisam stranački bot, naprotiv, ali mislim da Ministarstvo prosvete dugo, dugo nije imalo boljeg ministra.
S obzirom da ga poznajem, meni je lično shvatljivo da je rezigniran, jer sam ubeđen da daje sve od sebe i da ima rezultate, pa je zbog toga osetljiv na ovakve pojave...

Ja

pre 5 godina

Davne '88me god, sesti razred, potucem se sa jednim ucenikom iz drugog odeljenja na sred skolskog dvorista... Izlazi zamenik direktora, sada vec pokojni i oboje za uvo i kod direktora. Nije mi jasno kako nam usi nije pokidao jer nas je bukvalno podigao sa zemlje i tako za usi nosio i vukao do kancelarije direktora. Jedinica iz vladanja, ukor i roditelji na razgovor. Moja majka crveni u licu od sramote, direktor prica, zavrse se casovi, ja dobijem batine onim praherom za lupanje tepiha , od pruca je napravljen i izgleda kao dzinovski teniski reket, drugi ucenik prodje slicno od njegovih roditelja i vise nije bilo tuca :) Secam se da mi je majka posle batina rekla da ce ako se sledeci put potucem doneti praher u skolu i istuci me pred svima. Nikad se vise nisam potukao, ne zbog straha od drugih ucenika vec zbog blama da me majka istuce u sred skole .

Autošovinista

pre 5 godina

/Ta deca su se zaigrala i biće kažnjena, ali ne može đonom na sve./

U jednoj rečenici je uspeo da izrekne dve gluposti. Maltretiranje nije igra, a ono što se kod nas zove iči djonom, se u "uredjenim" zemljama zove zero tolerance policy. Ako ne razumeš ovo, a ti onog drugog ministra (valjda diplomatije) pod ruku, pa na kurs.

Sofija

pre 5 godina

Ovo je dobra ideja - odeljenjski starešina zaduži nekog da čuva učenika za koga se sumnja da ga na bilo koji način omalovažavaju. Probala ja pre 2 godine i odnosi u odeljenju su se poboljšali.Ali problem je što nekada dete neće da kaže, roditelji neće da sarađuju, odeljenjske starešine ne zanima. A Ministarstvo prosvete ne može da nas menja kao ljude, to moramo mi sami.

x

pre 5 godina

Ovaj covek je svojim izjavama svima nama demonstrirao da nije dorastao funkciji koju obavlja. Ako se vec prihvatio rado te funkcije , onda nema prava da prica o prethodnima. On je deo ekipe koja sistematski svakodnevno nama svima demonstrira bahatost, nasilje u svim mogucim vidovima. On je deo ekipe koja je uvela rielitije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom( lazu da je to IGDE u svetu tako) a to se sve naravno projektuje kroz decu.
Ako odete na sajtove bilo kojeg ministarstva , i pokusate to ministarstvo da kontaktirate bilo mejlom ili telefonom, ubrzo cete konstatovati da je to nemoguce. Oni sve imaju forme radi kao sto su sada uveli da kao ovi na zapadu kada su konferencije za stampu , jedan govori a deset saradnika stoji iza. Znaci oni samo formalno glume neke standarde a u praksi nista od toga. Tako je i sa donesenim zakonima.
U slucaju Alekse, kada su roditelji isli u skolu, njih su u skoli OBMANJIVALI da ce sve biti preduzeto i problem biti resen. Neposredno pred Aleksinu smrt, sami roditelji su sa detetom vec odlucili da ga prebace u drugu skolu . On se , medjutim , ubio malo posle toga.
Aleksin zakon jos vek nije usvojen a provuceno je nebrojano zakona preko noci kroz vecinsku skupstinu kad je to mocnim pojedincima odgovaralo pa makar to bilo SAMO u korist tih pojedinaca ili grupica a na stetu zajednice.Ako sistem ne funkcionise, onda roditelj MORA da zastiti svoje dete.

Musashi

pre 5 godina

Bravo za televiziju i izvestavanje o ovim slucajevima jer vi mozete imati neki uticaj kada sistem zakaze sto je nazalost cest slucaj. Samo prestupnike i ovaj sistem na stub strama da se pokaze koliko su "sposobni"

s.

pre 5 godina

Prvo uciteljica, a potom nastavnici su mojoj generaciji bili bog i batina. Bila je i poneka nepravdica, ali bilo je neuporedivo bolje i smislenije u odnosu na ovo sto se sada radi.
(S21, 27. septembar 2018 18:29)


Ali tada nije Šarčević bio ministar.

b78

pre 5 godina

Sad sam odgledao. Bruka i sramota za doticnog gospodina a pogotovo sto ima iza sebe vise spomenutih 39 godina radnog iskustva. MAJO BRAVO. Jedino sto mi je zao jeste sto nije tacno naveo sta je bilo potrebno da gospodja uradi pored toga sto je razgovarala sa razrednom i sto je pozvala SOS telefon. Sta znaci tacno neka pozovu ministarstvo ili mene a istovemeno kaze kako ne moze on sve iako radi jelte 14 sati dnevno. Slazem se da nije resenje da i ta deca nasilnici dobiju batine sada od svojih vrsnjaka ali je to zato STO SISTEM NE RADI vec se drustvo samoorganizovalo odnosno neki drugi klinci su sami uzeli u svoje ruke pravdu. Govoriti o dva primera uprkos istrazivanju da 44% dece kazu da su u nekom trenutku dozivela nasilje je upravo primer zataskavanja problema kako od strane ministra tako i ocit primer da ima jako puno zataskavanja od strane direktora skola i bilo bi dobro da je upitan koliki ke broj projava p nasilju koju su direktori dobili u poslednjih sest meseci pa cete videti koliko je zataskano. Tacno je da nije svako ponasanje nasilje i da ce ga u nekoj meri uvek biti ali se ono sada ne evidentira od strane direktora i sto je jos gore ne sankcionise i ne resava. Jos jedna stvar gledajuci broj vas koji ne lajkuje ovakve komentare moram da vas zamolim samo da li bi se tako ponasali da se to desava vasem detetu.

остав!

pre 5 godina

између осталог, данас је 27.09., а у школама још увек нема дневника за пети и шести разред.

S21

pre 5 godina

Prvo uciteljica, a potom nastavnici su mojoj generaciji bili bog i batina. Bila je i poneka nepravdica, ali bilo je neuporedivo bolje i smislenije u odnosu na ovo sto se sada radi.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Ovo je sustina danasnje Srbije.Ministar kulture se povlaci a ministar prosvete napada! Dobri,vredni,posteni,pametni se povlace a losi djaci su u napadu.

Deki

pre 5 godina

Ministar je u potpuno u pravu. Skola ne moze vaspitati dete vec mi roditelji i smatram da je potrebno dati veca ovlascenja nastavnicima kako bi doveli decu u red.

KraljHumora

pre 5 godina

Samo da razjasnimo - glavna tema ovde nije bio sistem za koji se svi slazu da ne valja, niti kako se vaspitavaju deca, nego postupak ministarstva i napad na televiziju koja je izvestavala o pojedinacnom slucaju. Ministar je bio pozvan da objasni njihov stav da je "pogresno bilo pisati o tome jer je otkriven identitet troje nasilnika i njihova bezbednost ugrozena". Moram priznati - Odlicno je objasnio :)

Meroni

pre 5 godina

Da li je moguce da je stvarno rekao ovo "da mu na celu pise muci me"?! Pa u normalnoj drzavi ne samo sto bi snosio politicku odgovornost,nego bi i krivicno odgovarao!

Predrag

pre 5 godina

Škola na dečije vaspitanje utiče oko 20%. Za ovakvo ponašanje dece uzrok prvo treba tražiti u porodici. Prva linija vaspitanja smo mi, roditelji! Ako mi našu decu ne sankcionišemo i vaspitavamo zašto to očekivati od "sistema"?

Vlad

pre 5 godina

Mislim da je ministar u pravu. Sistem se ne menja za dve godine. Nisam pristalica ni jedne stranke, ali ako stvarno želimo da sprečimo vršnjačko nasilje po škola potrebno je vratiti stari sitem gde je nastavnik imao veća prava od dece. Ne može dete da uči i bude pedagog nastavniku već obrnuto, sve ostalo je čista glupost. Treba dozvoliti da dete bude izbačeno iz škole tj. institucije ako uporno ugrožava živote druge dece, pravi pretnje nastavnicima i drugoj deci i uništava imovinu škole. Sa druge strane dikretor valjda zna koga će nastavnika da zaposli u školi i lako mu može dati otkaz u slučaju bilo kakvog prekršaja. Svaki ministar koji je sedeo pre ovog, pao je na istom zadatku jer je ovo moda koju diktira Evropska unija. Liberali će se sada pobuniti da je ovo previše oštro, ali ako ne želite da se događaju još neki tragični događaji u školi i ako želite da se povrati poverenje u ovu instiotuciju morate vratiti moć nastavniku. Kraj priče!

Nenad

pre 5 godina

(Vlad, 27. septembar 2018 17:02)
Slažem se sa vama, ali evo kako je to rešeno u nemačkoj npr. od nedavno sam tu sa svojom porodicom. Svi učenici koji pokažu bilo kakav oblik nasilja ili zlostavljanja se evidentiraju. Prvo se informišu roditelji i prati se dete. Socijalna služba je takođe obaveštena i vrši posete kući i razgovora sa roditeljima. Ukoliko nema napretka dete ide u specijalnu školu gde su hiperaktivna deca, sklona nasilju itd. U toj školi rade obučeni nastavnici za rad sa takvom decom. Krajnja mera je ukidanje starateljstva roditeljima nad detetom. Jednostavno sistem te tera da vodiš računa o detetu.

sreten

pre 5 godina

Odeslila se moja drugarica u USA sa detetom 11 godina. Klinac rekao drugarici "glupaco" u skoli i popili roditelji sastanak kod psihologa. Da im objasni psiholog gde grese u vaspitanju. Nije dete krivo...

Masak

pre 5 godina

U Srbiji posao sa drzavom moze da se zavrsi na 2 nacina. Ili imas neku vezu u vrhu ili izadjes u medije. Sve ostalo je trosenje vremena i zivaca i verovatno ce se zavrsiti kako ne treba.

I ovo je"ministar" PROSVETE

pre 5 godina

Zar čovek sa ovako drskim nastupom u odnosu na novinarku, koja je bila DOMAĆIN u svojoj kući, a on samo GOST, dopušta sebi onako nevaspitano ponašanje, gde, između ostalog, ON pokušava da vodi emisiju, a ne shvata da ON MORA samo da odgovara na pitanja, koja mu postavlja DOMAĆIN. I takvi nevaspitani tipovi su u ekipi, koja trenutno vodi ovu našu napaćenu zemlju. UŽAS...

Raca

pre 5 godina

Svaka čast voditeljki, impresioniran sam !!
Bezobrazni ministar pred očima cele javnosti drsko kaže da novinari u stvari ne treba ni da se bave istraživačkim novinarstvom,koje i jeste sama suština njihovog posla.
Jer ono što je ova TV uradila u ovom slučaju jeste vrhunski primer upravo toga, istraživačkog novinarstva.
Znači,ministarar smatra da TV nije trebala da ovaj slučaj prezentuje javnosti, i to nakon godinu dana "golgote" kroz koju su prošli dečak i njegova majka pokušavajući da mu pomogne.
A koliko dugo,po vama gospodine ministre,TV i novinari trebaju čekati pre nego što izveste o onome što su otkrili ili sa čim ih je neko upoznao ?
Svi dobro znamo da se slučaj ne bi pomerio sa mrtve tačke da nije bilo gostovanja na TV.
Toliko o sistemu, koji reaguje zato što je ogoljen a ne kao rezultat svoje uređenosti.
Nezavisni novinari i TV trebaju da se drže svog posla i novinarskog kodeksa.
Samo oštro i "đonom" na bahati i nesposobni sistem, uvek i u svakoj prilici !!
Još jednom, bravo za voditeljku !!

Sabahudin

pre 5 godina

"Da smo mi uređena država"? Ministar dirnuo u Vođino zlatno doba.
A šta reći o poruci "i ovaj dečko je slabiji". Izgleda da Šarčević i dalje živi u prvobitnoj zajednici gde je bitno ko je koliki.

Mlax

pre 5 godina

Najveće afere su uvek otkrivali novinari... Samo tako TV PRVA i ne samo ovo, sve objavite...bez pravog, hrabrog, iskrenog novinarska nema ni prave istine, ni pravog društva, ni demokratije. Svaka čast

Miki

pre 5 godina

Neminovno je da ministar u blagu ruku receno LAZE, ali nazalost, ne vidim nacin da se nasilje u skolama na bilo koji nacin spreci jer su nasa deca OTROVANA vaspitanjem roditelja, nemastinom, sadrzajem na internetu i televizoru, muzikom i mnogo cemu jos... Bojim se da jednog dana postanem i ja roditelj u ovoj drzavi.

Ing

pre 5 godina

Kao visokoobrazovanog coveka, moram priznati da me je stid kako zbori doticni ministar. Evidentno je da jedino stivo koje cita je upravo Kurir, dnevna novina.

Bojka

pre 5 godina

Da, televizija treba da deluje i pedagoški. Ali gospodine Ministre šta ćemo onda sa Zadrugom i drugim rijaliti programima? Da, oni baš deluju pedagoški, samo u obrnutom pravcu, uče decu kako da budu prostaci i nasilnici.

Srb

pre 5 godina

dokle god ovako priča ministar vandali će maltretirati po školama drugu decu. Jednu stvar sam obećao, a to je da bude li mi neko pipnuo dete, sistem će da ima ozbiljan problem
(bole, 27. septembar 2018 15:10)
Nažalost, moram da kažem da si mi ukrao reči iz usta... Ako država, sistem neće da zaštiti moje dete, ja kao roditelj hoću,želim i moram po bilo koju cenu... Kad pomislim na svu decu o kojima sam pročitao da su prošli kroz nasilje, od malog Alekse pa do ovog poslednjeg slučaja i sada kad čujem ovog "čoveka" koji je ministar obrazovanja šta priča, kažem pravdu ću uzeti u svoje ruke,jer sistem više nije truo, već ne postoji.Sve je urušeno samo nam još to nisu rekli... Na Pinku

olivera

pre 5 godina

Upravo sam ukapirala da je mene sramota zbog teksta koji sam procitala. Sramota me je i gde mi rastu deca, jer bice im problem to sto su lepo vaspitani. Kako oni da se uklope u ovakvom drustvu?

Beogradjanin

pre 5 godina

Kakav idiot. Svakog dana od 900.000 djaka izmedju 30.000 i 90.000 djaka svakodnevno trpi nasilje. Ne znam, sto bi rekao ministar, mozda im na celu pise "muci me" pa se ne racuna.

Her Marko

pre 5 godina

".. i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo..." Nisam ni mislio da si ti kriv. Pu pu daleko bilo da neki ministar nekad prizna krivicu.

ali dolazi vreme za tresenje tepiha...

pre 5 godina

ne vredi komentarisati pojedinacne novoradikalske nebuloze koje ovaj covek izgovara, a nazalost je dovoljno pogledati na sta lici skolstvo koje je u njegovoj direktnoj ingerenciji:

-brojni slucajevi vrsnjackog nasilja sa smrtnim ishodima
-svakodnevno vrsnjacko nasilje o kome se cuti i gura se pod tepih
-obespravljeni nastavnici i profesori
-strajk 3/4 skola u srbiji koji ministarstvo gura pod tepih
-nepotizam u zaposljavanju nastavnog kadra
-siledzijstvo u postavljanju direktora skola
-otimanje skolskog zemljista na atraktivnim lokacijama
(npr. srednja kozarska - beograd)
-zastareli planovi i neefikasno skolstvo
- ...

djacima predajem informatiku na windows XP - sistemu starom 17 godina! secate se telefona od pre 17 godina i znate koliko se razlikuju od modernih uredjaja? ni ovo nije mnogo razlicito.
moj kompjuter na katedri se "zaglupi" kad pokusam da upisem cas u "elektronski dnevnik" - o cemu mi pricamo ministre? cekaj, u stvari - kome drzis monolog? meni ne moras, ja imam oci...

Tamara

pre 5 godina

Ovaj čovek ne samo da ne poštuje svoju struku, đake i roditelje već pokušava da ućutka medije. Ovo je za primer, ta tri đaka nasilnika jesu javno prozvani, sve dok nasilje ne povlači stigma neće prestati ili se bar značajno smanjiti.

Ragnar

pre 5 godina

Imam dete koje je krenulo u prvi razred i za 20tak dana u skol je bio napadnut od strane nasilne dece vise nego za 5 godina u vrticu. Sramno i zastrasujuce koliko nasilja ima u skolama i koliko ne umeju nadlezni da se izbore sa tim problemom.

Srbija

pre 5 godina

"Ja sam kao starešina govorio krupnijima, ti mi odgovaraš za ovog, ti za onog... Njima dajem zadatak da mi budu pedagoški saradnici, svima koji su skloni tome...“
Sta ovaj indijanac prica majko mila!?

neobavezno

pre 5 godina

Sva podrska Prvoj TV, ucinila je javnim ono sto bi sada rado da sakriju svi ucesnici u dogadjaju, osim zrtava. To je upravo zadatak javnih medija kada zakazu odgovorna lica jer neobavljaju kvalitetno posao za koji su placeni. Ministar je prica za sebe i umesto da se javno zahvali Prvoj TV jer je uradila ono sto je bio njegov zadatak i odgovornih u skoli, on bez stida polemise pokusavajuci
da se "opere".
Kakav je ministar takvo mu je i ministarstvo a razredna, psiholog i direktorka savrseno pristaju uz ministra. U javnosti bi bili sasvim drugacije predstavljeni da ste sa svojih, nicim opravdanih, visina uputili jedno ljudsko izvinjenje za pocinjen propust. U vokabularu doticnih, izvinjenje je mislena imenica a oni nerazmisljaju jer da su razmisljali citave ruzne price ne bi ni bilo!

Pablo

pre 5 godina

Izuzetno arogantna i bezobrazna voditeljka. Sarcevica ne branim uopste, ali smatram da neotesana deca koja ismevaju i zlostavljaju svoje drugare sa manjim samopouzdanjem nemaju dovoljan uticaj roditelja u smislu vaspitanja i kaznjavanja. Ova voditeljka namerno provocira coveka i prekida ga.

M.

pre 5 godina

Onaj Slobin ministar prosvete Ž. Marković (sa dva padeža kojima je raspolagao) je za ovog nesretnika gospodin čovek, akademik, bloger, influencer, još nešto fenci...

Бата Стојковић

pre 5 godina

“Da smo mi uređena država i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo...
Одавно не чух толико глупости изречених на једном месту и то од стране министра образовања лично!??? Да ли то г. министар Шарчевић сматра да смо ми неуређена држава и ако је тако зна ли он ко је на власти већ шест година? Дотични се понаша као да је јуче постао министар.

Boža taksista

pre 5 godina

Ipak novinari teže da od svega naprave aferu i veliku vest kako bi sebi dali na značaju.Na samom uvodu novinarka Maja je rekla da dečak trpi maltretiranje godinu dana a ministarstvo ništa ne preduzima.Ministar tvdi da niko nije bio upoznat sa time, što ima logike jer i mediji ništa nisu o tome izveštavali verovatno što i oni nisu bili upoznati.Problema zaista ima u školstvu ali čini se da se ministar Šarčević zalaže i dobro bori da stvar popravi ali nemože sve preko noći.

Čedomir

pre 5 godina

Bravo za ministra, trebalo je da se sačeka još koji mesec da se završi prepiska između roditelja, razredne, psihologa, direktora škole, ministarstva, pa onda u okviru ministarstva levi sektor u desni sektor u gornji sektor... A DETE PATI!!! Alo ministre! Ako ste mogli da napravite zakon o nasilju u porodici gde nasilnika odmah odvajate od žrtve primenite nešto slično i za vršnjačko nasilje. Bitna je brzina.

posmatrač

pre 5 godina

Reče čovek (a ostade živ), od 900.000 đaka, samo 2 slučaja vršnjačkog nasilja. A gde to, u kom to filmu?
Neka je on to izjavio i ostao živ, ali da ostane ministar i dalje, pa to je sramota. Ko god ima dete, ko god zna neko dete koje ide u školu, dobro zna da ne postoji škola u kojoj nema bar nekoliko slučajeva gde deca trpe torturu na dnevnom nivou. Ne jednom, ne ponekad, nego svaki dan. Strašno.

Rade

pre 5 godina

Znači majka deteta je redovno prijavljivala problem, a ministar je za to saznao tek iz medija, pa je shodno tome tek tada reagovao? I šta je onda trebalo da radi ta majka? Šarčević samo potvrđuje da su mediji jedini način da se barem nešto učini. I to što su učinili je guranje problema pod tepih. Problem nije bio u detetu, nego u nasilnicima, a akcija je izvršena nad njim, a ne na njima.

???

pre 5 godina

Ovo ne prilici jednom ministru prosvete, da decu karakterise kao slabasne i sitne, a onda da tvrdi da mu se reci vade iz konteksta. Ako dete od 11-12 godina kaze svojoj majci da ce se ubiti jer ga maltretiraju, to i te kako treba shvatiti ozbiljno. Cisto sumnjam da svaki roditelj ne krene prvo od razrednog staresine, pa na dalja vrata da kuca. Skola je zatajila ne samo sa ovim malim, nego i sa ovim sto su ga maltretirali. Gde su roditeljski sastanci sa roditeljima te dece... posle se svi cude kad je onaj otac uzeo pravdu u svoje ruke i pucao na coveka jer mu je drugo dete zlostavljalo sina.

borko

pre 5 godina

Meni je dobro ono kad kaže da televizija nije postupila pedagoški.
Sad... od televizije baš ne može da se očekuje da deluje pedagoški, to nije škola, nije joj opis posla...
A ako bi neko očekivao da televizije ipak imaju pedagoški uticaj na decu, što su digli galamu na onog drugo ministra onomad kad je govorio protiv rialitija?

Against modern football

pre 5 godina

Nasilje radja nasilje. Pezorativna izjava? U normalnoj zemlji biste, gospodine ministre, bili smenjeni po hitnom postupku. Dva slucaja vrsnjackog nasilja na 900000 djaka? Mozda dva u jednom satu, dva prijavljena? Stanje u kom ste Vi zatekli skolstvo? Pa vasi su na vlasti od 2012, da nisu opet Zuti krivi? Budite svesni da ce sve vise ocevi, "osmaci", starija braca i drugari preuzimati ulogu zastitnika jer drzava NE STITI SVOJU DECU, a vi etiketirate fizicki slabasne djake kao mete. Sramota. Ostavka.

bole

pre 5 godina

dokle god ovako priča ministar vandali će maltretirati po školama drugu decu. Jednu stvar sam obećao, a to je da bude li mi neko pipnuo dete, sistem će da ima ozbiljan problem

coa

pre 5 godina

Postali nervozni polako, treba mediji da izvrse sve veci pritisak, ne samo na ovaj slucaj nego na bilo koji. Povratice slobodu i mozda pokrenu promene neke.
Na kraju ce i narod sam ustati.

Wllaxy

pre 5 godina

"U slučaju Alekse je zatajio sistem, ovde nije i istrčalo se sa aferom“, dodao je Šarčević.

Ministre, da nije možda trebalo da se sačeka i ne istrči sa aferom dok se ne ponovi slučaj Alekse da ne bi neko doveo u pitanje vaš sistem? I šta bi ste onda radili? Da li bi ste i tada ostali pri svom stavu? Sramota je doći u mogućnost da još jedno dete strada samo zato da bi ste vi i vaš sistem ostali "čisti"...

sarah

pre 5 godina

pa deca se na televiziji pojavljuju iz raznih razloga, kakve to veze ima, jedino što je sada širem delu javnosti, tj deci i roditeljima ovr škole problem postao jasniji pa su deca reagovala, inače i u školama se sve zataškava i gura pod tepih, a ti njihovi timovi su samo gomila papirologije i sastančenja, s interese deteta se izgube negde izmedju

Nikola BB

pre 5 godina

"Nije trebalo u javnost..."

Ovde za sve treba da se ide u javnost! Ko postuje proceduru biva izmucen, iscedjen, saplitan, gubitnik. Od lecenja dece mora u javnost, do pljacke, nepotizma, javasluka po preduzecima, izivljavanja direktora po javnim preduzecima, srozavanjem prava radnika, trudnica... Treba li jos da nabrajam? Mogu, ali moram da ucim za diplomski, pa da vidim hocu li da gasim sumski pozar casom vode, ili da bezim na bezbedno.

limun zut

pre 5 godina

Niko od vas u svakom saopstenju do sada nije spomenuo roditelje dece nasilnika,ovde je na prvom mestu zatajila razredni staresina koji mora da poznaje svoje djake,pa onda direktor od kojeg sve ide,a pedagog u skoli treba da razgovara sa svima. Cela uprava skole je lose reagovala a nismo culi od njih neku rec pogresili smo,jer je to u ovoj zemlji jako tesko cuti,a jesu pogresili kao sto su pogresili sa zakonom o negi deteta i porodiljama...o kojima se sada pise i donece dopune a niko od donosioca zakona nije javno reako pogresili smo a da snose neke posledice o tome ni govora. Ceo sistem uredjenja i ophodjenja ljudi na javnim i odgovornim pozicijama je los,pa pgledajte sjupstinu samo,lakrdija,a o dobrom broju ministra da i ne govorimo....

stanovnik

pre 5 godina

Ministarstvotreba da objavi proceduru koju zahteva od škola u slučajevima prijavljenog nasilja. Ako je provera šta se desilo, zakazivanje razgovora i razgovori sa roditeljima, preduzimanje mera kao što su premeštanje nasilnika sporija od nedelju dana, onda su u problemu i roditelji napadnute dece će morati da se i dalje javljaju medijima,policiji i sudstvu, jer je školstvo sporo.

emgus

pre 5 godina

Sramotna izjava, kao i sve do sada od strane dotičnog, inače kralja privatnih škola i fakulteta.
Nikako da mu se postavi pitanje, "A šta da mediji nisu pravovremeno reagovali?"
Možda tada ne bi imali ovaj "talas nasilja", kako dotični kaže, a da li bi onda imali novog Aleksu?
Bedna li si Srbijo!

Magico

pre 5 godina

U prevodu, sram Vas bilo sto ste preneli pricu onakva kakva jeste a niste preneli onako kako smo Vam mi oz Sns-a rekli. E moja tuzna zemljo na sta si spala. Novinari pokazite malo solidarnosti, branite se od ovih bahatih ljudi.

postovalac

pre 5 godina

"Da smo mi uređena država i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo... Vi ste uzeli sebi zasluge bez potrebe, procedura je da organi škole pišu izjave, a potom Ministarstvo šalje inspekciju..."

I ako se dete u međuvremenu ne ubije, problem rešen.

Magico

pre 5 godina

U prevodu, sram Vas bilo sto ste preneli pricu onakva kakva jeste a niste preneli onako kako smo Vam mi oz Sns-a rekli. E moja tuzna zemljo na sta si spala. Novinari pokazite malo solidarnosti, branite se od ovih bahatih ljudi.

Pablo

pre 5 godina

Izuzetno arogantna i bezobrazna voditeljka. Sarcevica ne branim uopste, ali smatram da neotesana deca koja ismevaju i zlostavljaju svoje drugare sa manjim samopouzdanjem nemaju dovoljan uticaj roditelja u smislu vaspitanja i kaznjavanja. Ova voditeljka namerno provocira coveka i prekida ga.

Boža taksista

pre 5 godina

Ipak novinari teže da od svega naprave aferu i veliku vest kako bi sebi dali na značaju.Na samom uvodu novinarka Maja je rekla da dečak trpi maltretiranje godinu dana a ministarstvo ništa ne preduzima.Ministar tvdi da niko nije bio upoznat sa time, što ima logike jer i mediji ništa nisu o tome izveštavali verovatno što i oni nisu bili upoznati.Problema zaista ima u školstvu ali čini se da se ministar Šarčević zalaže i dobro bori da stvar popravi ali nemože sve preko noći.

Tamara

pre 5 godina

Ovaj čovek ne samo da ne poštuje svoju struku, đake i roditelje već pokušava da ućutka medije. Ovo je za primer, ta tri đaka nasilnika jesu javno prozvani, sve dok nasilje ne povlači stigma neće prestati ili se bar značajno smanjiti.

Čedomir

pre 5 godina

Bravo za ministra, trebalo je da se sačeka još koji mesec da se završi prepiska između roditelja, razredne, psihologa, direktora škole, ministarstva, pa onda u okviru ministarstva levi sektor u desni sektor u gornji sektor... A DETE PATI!!! Alo ministre! Ako ste mogli da napravite zakon o nasilju u porodici gde nasilnika odmah odvajate od žrtve primenite nešto slično i za vršnjačko nasilje. Bitna je brzina.

Srbija

pre 5 godina

"Ja sam kao starešina govorio krupnijima, ti mi odgovaraš za ovog, ti za onog... Njima dajem zadatak da mi budu pedagoški saradnici, svima koji su skloni tome...“
Sta ovaj indijanac prica majko mila!?

emgus

pre 5 godina

Sramotna izjava, kao i sve do sada od strane dotičnog, inače kralja privatnih škola i fakulteta.
Nikako da mu se postavi pitanje, "A šta da mediji nisu pravovremeno reagovali?"
Možda tada ne bi imali ovaj "talas nasilja", kako dotični kaže, a da li bi onda imali novog Aleksu?
Bedna li si Srbijo!

I ovo je"ministar" PROSVETE

pre 5 godina

Zar čovek sa ovako drskim nastupom u odnosu na novinarku, koja je bila DOMAĆIN u svojoj kući, a on samo GOST, dopušta sebi onako nevaspitano ponašanje, gde, između ostalog, ON pokušava da vodi emisiju, a ne shvata da ON MORA samo da odgovara na pitanja, koja mu postavlja DOMAĆIN. I takvi nevaspitani tipovi su u ekipi, koja trenutno vodi ovu našu napaćenu zemlju. UŽAS...

Rade

pre 5 godina

Znači majka deteta je redovno prijavljivala problem, a ministar je za to saznao tek iz medija, pa je shodno tome tek tada reagovao? I šta je onda trebalo da radi ta majka? Šarčević samo potvrđuje da su mediji jedini način da se barem nešto učini. I to što su učinili je guranje problema pod tepih. Problem nije bio u detetu, nego u nasilnicima, a akcija je izvršena nad njim, a ne na njima.

igor

pre 5 godina

Mladen Šarčević je bio moj nastavnik geografije u OŠ Branko Ćopić na Vidikovcu i bio moj razredni starešina. Nije bilo učenika u školi, dobri ili loši, kojima on nije bio uzor i autoritet. Pritom, isključivo je koristio pedagoške mere. Iskreno, ja sam osnovnu školu voleo zbog njega, nastavnika istorije Milana Blagojevića i srpskog Buldoga i jedva čekao, naročito njegove časove. Ko njega ne poznaje, ne zna da on ne ostavlja problem, već ga uvek i odmah rešava. Nisam stranački bot, naprotiv, ali mislim da Ministarstvo prosvete dugo, dugo nije imalo boljeg ministra.
S obzirom da ga poznajem, meni je lično shvatljivo da je rezigniran, jer sam ubeđen da daje sve od sebe i da ima rezultate, pa je zbog toga osetljiv na ovakve pojave...

M.

pre 5 godina

Onaj Slobin ministar prosvete Ž. Marković (sa dva padeža kojima je raspolagao) je za ovog nesretnika gospodin čovek, akademik, bloger, influencer, još nešto fenci...

Beogradjanin

pre 5 godina

Kakav idiot. Svakog dana od 900.000 djaka izmedju 30.000 i 90.000 djaka svakodnevno trpi nasilje. Ne znam, sto bi rekao ministar, mozda im na celu pise "muci me" pa se ne racuna.

Vlad

pre 5 godina

Mislim da je ministar u pravu. Sistem se ne menja za dve godine. Nisam pristalica ni jedne stranke, ali ako stvarno želimo da sprečimo vršnjačko nasilje po škola potrebno je vratiti stari sitem gde je nastavnik imao veća prava od dece. Ne može dete da uči i bude pedagog nastavniku već obrnuto, sve ostalo je čista glupost. Treba dozvoliti da dete bude izbačeno iz škole tj. institucije ako uporno ugrožava živote druge dece, pravi pretnje nastavnicima i drugoj deci i uništava imovinu škole. Sa druge strane dikretor valjda zna koga će nastavnika da zaposli u školi i lako mu može dati otkaz u slučaju bilo kakvog prekršaja. Svaki ministar koji je sedeo pre ovog, pao je na istom zadatku jer je ovo moda koju diktira Evropska unija. Liberali će se sada pobuniti da je ovo previše oštro, ali ako ne želite da se događaju još neki tragični događaji u školi i ako želite da se povrati poverenje u ovu instiotuciju morate vratiti moć nastavniku. Kraj priče!

postovalac

pre 5 godina

"Da smo mi uređena država i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo... Vi ste uzeli sebi zasluge bez potrebe, procedura je da organi škole pišu izjave, a potom Ministarstvo šalje inspekciju..."

I ako se dete u međuvremenu ne ubije, problem rešen.

Raca

pre 5 godina

Svaka čast voditeljki, impresioniran sam !!
Bezobrazni ministar pred očima cele javnosti drsko kaže da novinari u stvari ne treba ni da se bave istraživačkim novinarstvom,koje i jeste sama suština njihovog posla.
Jer ono što je ova TV uradila u ovom slučaju jeste vrhunski primer upravo toga, istraživačkog novinarstva.
Znači,ministarar smatra da TV nije trebala da ovaj slučaj prezentuje javnosti, i to nakon godinu dana "golgote" kroz koju su prošli dečak i njegova majka pokušavajući da mu pomogne.
A koliko dugo,po vama gospodine ministre,TV i novinari trebaju čekati pre nego što izveste o onome što su otkrili ili sa čim ih je neko upoznao ?
Svi dobro znamo da se slučaj ne bi pomerio sa mrtve tačke da nije bilo gostovanja na TV.
Toliko o sistemu, koji reaguje zato što je ogoljen a ne kao rezultat svoje uređenosti.
Nezavisni novinari i TV trebaju da se drže svog posla i novinarskog kodeksa.
Samo oštro i "đonom" na bahati i nesposobni sistem, uvek i u svakoj prilici !!
Još jednom, bravo za voditeljku !!

Nenad

pre 5 godina

(Vlad, 27. septembar 2018 17:02)
Slažem se sa vama, ali evo kako je to rešeno u nemačkoj npr. od nedavno sam tu sa svojom porodicom. Svi učenici koji pokažu bilo kakav oblik nasilja ili zlostavljanja se evidentiraju. Prvo se informišu roditelji i prati se dete. Socijalna služba je takođe obaveštena i vrši posete kući i razgovora sa roditeljima. Ukoliko nema napretka dete ide u specijalnu školu gde su hiperaktivna deca, sklona nasilju itd. U toj školi rade obučeni nastavnici za rad sa takvom decom. Krajnja mera je ukidanje starateljstva roditeljima nad detetom. Jednostavno sistem te tera da vodiš računa o detetu.

Ragnar

pre 5 godina

Imam dete koje je krenulo u prvi razred i za 20tak dana u skol je bio napadnut od strane nasilne dece vise nego za 5 godina u vrticu. Sramno i zastrasujuce koliko nasilja ima u skolama i koliko ne umeju nadlezni da se izbore sa tim problemom.

ali dolazi vreme za tresenje tepiha...

pre 5 godina

ne vredi komentarisati pojedinacne novoradikalske nebuloze koje ovaj covek izgovara, a nazalost je dovoljno pogledati na sta lici skolstvo koje je u njegovoj direktnoj ingerenciji:

-brojni slucajevi vrsnjackog nasilja sa smrtnim ishodima
-svakodnevno vrsnjacko nasilje o kome se cuti i gura se pod tepih
-obespravljeni nastavnici i profesori
-strajk 3/4 skola u srbiji koji ministarstvo gura pod tepih
-nepotizam u zaposljavanju nastavnog kadra
-siledzijstvo u postavljanju direktora skola
-otimanje skolskog zemljista na atraktivnim lokacijama
(npr. srednja kozarska - beograd)
-zastareli planovi i neefikasno skolstvo
- ...

djacima predajem informatiku na windows XP - sistemu starom 17 godina! secate se telefona od pre 17 godina i znate koliko se razlikuju od modernih uredjaja? ni ovo nije mnogo razlicito.
moj kompjuter na katedri se "zaglupi" kad pokusam da upisem cas u "elektronski dnevnik" - o cemu mi pricamo ministre? cekaj, u stvari - kome drzis monolog? meni ne moras, ja imam oci...

Against modern football

pre 5 godina

Nasilje radja nasilje. Pezorativna izjava? U normalnoj zemlji biste, gospodine ministre, bili smenjeni po hitnom postupku. Dva slucaja vrsnjackog nasilja na 900000 djaka? Mozda dva u jednom satu, dva prijavljena? Stanje u kom ste Vi zatekli skolstvo? Pa vasi su na vlasti od 2012, da nisu opet Zuti krivi? Budite svesni da ce sve vise ocevi, "osmaci", starija braca i drugari preuzimati ulogu zastitnika jer drzava NE STITI SVOJU DECU, a vi etiketirate fizicki slabasne djake kao mete. Sramota. Ostavka.

Meroni

pre 5 godina

Da li je moguce da je stvarno rekao ovo "da mu na celu pise muci me"?! Pa u normalnoj drzavi ne samo sto bi snosio politicku odgovornost,nego bi i krivicno odgovarao!

borko

pre 5 godina

Meni je dobro ono kad kaže da televizija nije postupila pedagoški.
Sad... od televizije baš ne može da se očekuje da deluje pedagoški, to nije škola, nije joj opis posla...
A ako bi neko očekivao da televizije ipak imaju pedagoški uticaj na decu, što su digli galamu na onog drugo ministra onomad kad je govorio protiv rialitija?

posmatrač

pre 5 godina

Reče čovek (a ostade živ), od 900.000 đaka, samo 2 slučaja vršnjačkog nasilja. A gde to, u kom to filmu?
Neka je on to izjavio i ostao živ, ali da ostane ministar i dalje, pa to je sramota. Ko god ima dete, ko god zna neko dete koje ide u školu, dobro zna da ne postoji škola u kojoj nema bar nekoliko slučajeva gde deca trpe torturu na dnevnom nivou. Ne jednom, ne ponekad, nego svaki dan. Strašno.

Deki

pre 5 godina

Ministar je u potpuno u pravu. Skola ne moze vaspitati dete vec mi roditelji i smatram da je potrebno dati veca ovlascenja nastavnicima kako bi doveli decu u red.

остав!

pre 5 godina

између осталог, данас је 27.09., а у школама још увек нема дневника за пети и шести разред.

Veljko

pre 5 godina

Ministar prosvete čita Kurir.
(neko, 27. septembar 2018 20:26): da, ministri moraju da čitaju sve visokotiražne novine, jer se u njima formira javno mnjenje a često se pojave i bitne informacije. Da, to važi i za Kurir.

Ing

pre 5 godina

Kao visokoobrazovanog coveka, moram priznati da me je stid kako zbori doticni ministar. Evidentno je da jedino stivo koje cita je upravo Kurir, dnevna novina.

Бата Стојковић

pre 5 godina

“Da smo mi uređena država i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo...
Одавно не чух толико глупости изречених на једном месту и то од стране министра образовања лично!??? Да ли то г. министар Шарчевић сматра да смо ми неуређена држава и ако је тако зна ли он ко је на власти већ шест година? Дотични се понаша као да је јуче постао министар.

b78

pre 5 godina

Sad sam odgledao. Bruka i sramota za doticnog gospodina a pogotovo sto ima iza sebe vise spomenutih 39 godina radnog iskustva. MAJO BRAVO. Jedino sto mi je zao jeste sto nije tacno naveo sta je bilo potrebno da gospodja uradi pored toga sto je razgovarala sa razrednom i sto je pozvala SOS telefon. Sta znaci tacno neka pozovu ministarstvo ili mene a istovemeno kaze kako ne moze on sve iako radi jelte 14 sati dnevno. Slazem se da nije resenje da i ta deca nasilnici dobiju batine sada od svojih vrsnjaka ali je to zato STO SISTEM NE RADI vec se drustvo samoorganizovalo odnosno neki drugi klinci su sami uzeli u svoje ruke pravdu. Govoriti o dva primera uprkos istrazivanju da 44% dece kazu da su u nekom trenutku dozivela nasilje je upravo primer zataskavanja problema kako od strane ministra tako i ocit primer da ima jako puno zataskavanja od strane direktora skola i bilo bi dobro da je upitan koliki ke broj projava p nasilju koju su direktori dobili u poslednjih sest meseci pa cete videti koliko je zataskano. Tacno je da nije svako ponasanje nasilje i da ce ga u nekoj meri uvek biti ali se ono sada ne evidentira od strane direktora i sto je jos gore ne sankcionise i ne resava. Jos jedna stvar gledajuci broj vas koji ne lajkuje ovakve komentare moram da vas zamolim samo da li bi se tako ponasali da se to desava vasem detetu.

???

pre 5 godina

Ovo ne prilici jednom ministru prosvete, da decu karakterise kao slabasne i sitne, a onda da tvrdi da mu se reci vade iz konteksta. Ako dete od 11-12 godina kaze svojoj majci da ce se ubiti jer ga maltretiraju, to i te kako treba shvatiti ozbiljno. Cisto sumnjam da svaki roditelj ne krene prvo od razrednog staresine, pa na dalja vrata da kuca. Skola je zatajila ne samo sa ovim malim, nego i sa ovim sto su ga maltretirali. Gde su roditeljski sastanci sa roditeljima te dece... posle se svi cude kad je onaj otac uzeo pravdu u svoje ruke i pucao na coveka jer mu je drugo dete zlostavljalo sina.

Mlax

pre 5 godina

Najveće afere su uvek otkrivali novinari... Samo tako TV PRVA i ne samo ovo, sve objavite...bez pravog, hrabrog, iskrenog novinarska nema ni prave istine, ni pravog društva, ni demokratije. Svaka čast

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Ovo je sustina danasnje Srbije.Ministar kulture se povlaci a ministar prosvete napada! Dobri,vredni,posteni,pametni se povlace a losi djaci su u napadu.

neobavezno

pre 5 godina

Sva podrska Prvoj TV, ucinila je javnim ono sto bi sada rado da sakriju svi ucesnici u dogadjaju, osim zrtava. To je upravo zadatak javnih medija kada zakazu odgovorna lica jer neobavljaju kvalitetno posao za koji su placeni. Ministar je prica za sebe i umesto da se javno zahvali Prvoj TV jer je uradila ono sto je bio njegov zadatak i odgovornih u skoli, on bez stida polemise pokusavajuci
da se "opere".
Kakav je ministar takvo mu je i ministarstvo a razredna, psiholog i direktorka savrseno pristaju uz ministra. U javnosti bi bili sasvim drugacije predstavljeni da ste sa svojih, nicim opravdanih, visina uputili jedno ljudsko izvinjenje za pocinjen propust. U vokabularu doticnih, izvinjenje je mislena imenica a oni nerazmisljaju jer da su razmisljali citave ruzne price ne bi ni bilo!

Predrag

pre 5 godina

Škola na dečije vaspitanje utiče oko 20%. Za ovakvo ponašanje dece uzrok prvo treba tražiti u porodici. Prva linija vaspitanja smo mi, roditelji! Ako mi našu decu ne sankcionišemo i vaspitavamo zašto to očekivati od "sistema"?

s.

pre 5 godina

Prvo uciteljica, a potom nastavnici su mojoj generaciji bili bog i batina. Bila je i poneka nepravdica, ali bilo je neuporedivo bolje i smislenije u odnosu na ovo sto se sada radi.
(S21, 27. septembar 2018 18:29)


Ali tada nije Šarčević bio ministar.

Her Marko

pre 5 godina

".. i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo..." Nisam ni mislio da si ti kriv. Pu pu daleko bilo da neki ministar nekad prizna krivicu.

Nikola BB

pre 5 godina

"Nije trebalo u javnost..."

Ovde za sve treba da se ide u javnost! Ko postuje proceduru biva izmucen, iscedjen, saplitan, gubitnik. Od lecenja dece mora u javnost, do pljacke, nepotizma, javasluka po preduzecima, izivljavanja direktora po javnim preduzecima, srozavanjem prava radnika, trudnica... Treba li jos da nabrajam? Mogu, ali moram da ucim za diplomski, pa da vidim hocu li da gasim sumski pozar casom vode, ili da bezim na bezbedno.

Srb

pre 5 godina

dokle god ovako priča ministar vandali će maltretirati po školama drugu decu. Jednu stvar sam obećao, a to je da bude li mi neko pipnuo dete, sistem će da ima ozbiljan problem
(bole, 27. septembar 2018 15:10)
Nažalost, moram da kažem da si mi ukrao reči iz usta... Ako država, sistem neće da zaštiti moje dete, ja kao roditelj hoću,želim i moram po bilo koju cenu... Kad pomislim na svu decu o kojima sam pročitao da su prošli kroz nasilje, od malog Alekse pa do ovog poslednjeg slučaja i sada kad čujem ovog "čoveka" koji je ministar obrazovanja šta priča, kažem pravdu ću uzeti u svoje ruke,jer sistem više nije truo, već ne postoji.Sve je urušeno samo nam još to nisu rekli... Na Pinku

olivera

pre 5 godina

Upravo sam ukapirala da je mene sramota zbog teksta koji sam procitala. Sramota me je i gde mi rastu deca, jer bice im problem to sto su lepo vaspitani. Kako oni da se uklope u ovakvom drustvu?

Bojka

pre 5 godina

Da, televizija treba da deluje i pedagoški. Ali gospodine Ministre šta ćemo onda sa Zadrugom i drugim rijaliti programima? Da, oni baš deluju pedagoški, samo u obrnutom pravcu, uče decu kako da budu prostaci i nasilnici.

Sabahudin

pre 5 godina

"Da smo mi uređena država"? Ministar dirnuo u Vođino zlatno doba.
A šta reći o poruci "i ovaj dečko je slabiji". Izgleda da Šarčević i dalje živi u prvobitnoj zajednici gde je bitno ko je koliki.

Wllaxy

pre 5 godina

"U slučaju Alekse je zatajio sistem, ovde nije i istrčalo se sa aferom“, dodao je Šarčević.

Ministre, da nije možda trebalo da se sačeka i ne istrči sa aferom dok se ne ponovi slučaj Alekse da ne bi neko doveo u pitanje vaš sistem? I šta bi ste onda radili? Da li bi ste i tada ostali pri svom stavu? Sramota je doći u mogućnost da još jedno dete strada samo zato da bi ste vi i vaš sistem ostali "čisti"...

coa

pre 5 godina

Postali nervozni polako, treba mediji da izvrse sve veci pritisak, ne samo na ovaj slucaj nego na bilo koji. Povratice slobodu i mozda pokrenu promene neke.
Na kraju ce i narod sam ustati.

Ja

pre 5 godina

Davne '88me god, sesti razred, potucem se sa jednim ucenikom iz drugog odeljenja na sred skolskog dvorista... Izlazi zamenik direktora, sada vec pokojni i oboje za uvo i kod direktora. Nije mi jasno kako nam usi nije pokidao jer nas je bukvalno podigao sa zemlje i tako za usi nosio i vukao do kancelarije direktora. Jedinica iz vladanja, ukor i roditelji na razgovor. Moja majka crveni u licu od sramote, direktor prica, zavrse se casovi, ja dobijem batine onim praherom za lupanje tepiha , od pruca je napravljen i izgleda kao dzinovski teniski reket, drugi ucenik prodje slicno od njegovih roditelja i vise nije bilo tuca :) Secam se da mi je majka posle batina rekla da ce ako se sledeci put potucem doneti praher u skolu i istuci me pred svima. Nikad se vise nisam potukao, ne zbog straha od drugih ucenika vec zbog blama da me majka istuce u sred skole .

sreten

pre 5 godina

Odeslila se moja drugarica u USA sa detetom 11 godina. Klinac rekao drugarici "glupaco" u skoli i popili roditelji sastanak kod psihologa. Da im objasni psiholog gde grese u vaspitanju. Nije dete krivo...

bole

pre 5 godina

dokle god ovako priča ministar vandali će maltretirati po školama drugu decu. Jednu stvar sam obećao, a to je da bude li mi neko pipnuo dete, sistem će da ima ozbiljan problem

S21

pre 5 godina

Prvo uciteljica, a potom nastavnici su mojoj generaciji bili bog i batina. Bila je i poneka nepravdica, ali bilo je neuporedivo bolje i smislenije u odnosu na ovo sto se sada radi.

Masak

pre 5 godina

U Srbiji posao sa drzavom moze da se zavrsi na 2 nacina. Ili imas neku vezu u vrhu ili izadjes u medije. Sve ostalo je trosenje vremena i zivaca i verovatno ce se zavrsiti kako ne treba.

Autošovinista

pre 5 godina

/Ta deca su se zaigrala i biće kažnjena, ali ne može đonom na sve./

U jednoj rečenici je uspeo da izrekne dve gluposti. Maltretiranje nije igra, a ono što se kod nas zove iči djonom, se u "uredjenim" zemljama zove zero tolerance policy. Ako ne razumeš ovo, a ti onog drugog ministra (valjda diplomatije) pod ruku, pa na kurs.

limun zut

pre 5 godina

Niko od vas u svakom saopstenju do sada nije spomenuo roditelje dece nasilnika,ovde je na prvom mestu zatajila razredni staresina koji mora da poznaje svoje djake,pa onda direktor od kojeg sve ide,a pedagog u skoli treba da razgovara sa svima. Cela uprava skole je lose reagovala a nismo culi od njih neku rec pogresili smo,jer je to u ovoj zemlji jako tesko cuti,a jesu pogresili kao sto su pogresili sa zakonom o negi deteta i porodiljama...o kojima se sada pise i donece dopune a niko od donosioca zakona nije javno reako pogresili smo a da snose neke posledice o tome ni govora. Ceo sistem uredjenja i ophodjenja ljudi na javnim i odgovornim pozicijama je los,pa pgledajte sjupstinu samo,lakrdija,a o dobrom broju ministra da i ne govorimo....

Miki

pre 5 godina

Neminovno je da ministar u blagu ruku receno LAZE, ali nazalost, ne vidim nacin da se nasilje u skolama na bilo koji nacin spreci jer su nasa deca OTROVANA vaspitanjem roditelja, nemastinom, sadrzajem na internetu i televizoru, muzikom i mnogo cemu jos... Bojim se da jednog dana postanem i ja roditelj u ovoj drzavi.

x

pre 5 godina

Ovaj covek je svojim izjavama svima nama demonstrirao da nije dorastao funkciji koju obavlja. Ako se vec prihvatio rado te funkcije , onda nema prava da prica o prethodnima. On je deo ekipe koja sistematski svakodnevno nama svima demonstrira bahatost, nasilje u svim mogucim vidovima. On je deo ekipe koja je uvela rielitije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom( lazu da je to IGDE u svetu tako) a to se sve naravno projektuje kroz decu.
Ako odete na sajtove bilo kojeg ministarstva , i pokusate to ministarstvo da kontaktirate bilo mejlom ili telefonom, ubrzo cete konstatovati da je to nemoguce. Oni sve imaju forme radi kao sto su sada uveli da kao ovi na zapadu kada su konferencije za stampu , jedan govori a deset saradnika stoji iza. Znaci oni samo formalno glume neke standarde a u praksi nista od toga. Tako je i sa donesenim zakonima.
U slucaju Alekse, kada su roditelji isli u skolu, njih su u skoli OBMANJIVALI da ce sve biti preduzeto i problem biti resen. Neposredno pred Aleksinu smrt, sami roditelji su sa detetom vec odlucili da ga prebace u drugu skolu . On se , medjutim , ubio malo posle toga.
Aleksin zakon jos vek nije usvojen a provuceno je nebrojano zakona preko noci kroz vecinsku skupstinu kad je to mocnim pojedincima odgovaralo pa makar to bilo SAMO u korist tih pojedinaca ili grupica a na stetu zajednice.Ako sistem ne funkcionise, onda roditelj MORA da zastiti svoje dete.

Musashi

pre 5 godina

Bravo za televiziju i izvestavanje o ovim slucajevima jer vi mozete imati neki uticaj kada sistem zakaze sto je nazalost cest slucaj. Samo prestupnike i ovaj sistem na stub strama da se pokaze koliko su "sposobni"

KraljHumora

pre 5 godina

Samo da razjasnimo - glavna tema ovde nije bio sistem za koji se svi slazu da ne valja, niti kako se vaspitavaju deca, nego postupak ministarstva i napad na televiziju koja je izvestavala o pojedinacnom slucaju. Ministar je bio pozvan da objasni njihov stav da je "pogresno bilo pisati o tome jer je otkriven identitet troje nasilnika i njihova bezbednost ugrozena". Moram priznati - Odlicno je objasnio :)

sarah

pre 5 godina

pa deca se na televiziji pojavljuju iz raznih razloga, kakve to veze ima, jedino što je sada širem delu javnosti, tj deci i roditeljima ovr škole problem postao jasniji pa su deca reagovala, inače i u školama se sve zataškava i gura pod tepih, a ti njihovi timovi su samo gomila papirologije i sastančenja, s interese deteta se izgube negde izmedju

stanovnik

pre 5 godina

Ministarstvotreba da objavi proceduru koju zahteva od škola u slučajevima prijavljenog nasilja. Ako je provera šta se desilo, zakazivanje razgovora i razgovori sa roditeljima, preduzimanje mera kao što su premeštanje nasilnika sporija od nedelju dana, onda su u problemu i roditelji napadnute dece će morati da se i dalje javljaju medijima,policiji i sudstvu, jer je školstvo sporo.

Sofija

pre 5 godina

Ovo je dobra ideja - odeljenjski starešina zaduži nekog da čuva učenika za koga se sumnja da ga na bilo koji način omalovažavaju. Probala ja pre 2 godine i odnosi u odeljenju su se poboljšali.Ali problem je što nekada dete neće da kaže, roditelji neće da sarađuju, odeljenjske starešine ne zanima. A Ministarstvo prosvete ne može da nas menja kao ljude, to moramo mi sami.

Ivana

pre 5 godina

Treba da Vas je stid reči koje ste izgovorili, gospodine ministre. Ne znam ni kako Vas nije sramota da se pojavljujete i pričate laži. Deca trpe nasilništvo, jer je često nije moguće doći do nadležnih organa, a to je zahvaljujući takvim kao što ste Vi. A obzirom da kažete da nastavnici treba da brinu više o deci, da ih vaspitavaju, paze i obrazuju, možda i njih da spustite u još jedan razred niže. Jer očigledo ni deca ni kolege Vam nisu bitni.

Sanja 36

pre 5 godina

Mogo ste tričarija rekli u ovoj emisiji ministre, a sa 39 godina radnog staža u prosveti - kako kažete, trebali bi malo više da poštujete učenike i kolege, i da se založite za bolji sistem i brze rešavanje problema vršnjačkog nasilja. Smanjen je broj psihologa i pedagoga u školama na Vaš zahtev, a sada očekujete da isti ti koje ste uklonili i kojih ima nedovoljno rešavaju probleme.

Draginja

pre 5 godina

Pitala bih ministra,kakva je situacija u privatnim skolama Srbije,da li tu postoji vrsnjacko nasilje i kako se u tom slucaju reaguje i resava?

BožaBot

pre 5 godina

Pogrešno je preneto, rekao je "Sada smo najzad uređena država" i "Stanje koje je bivša vlast ostavila mom prethodniku."
Krivi su oni pre što nisu naši, ovi prethodni naši nisu, toliko su oni prethodni što nisu naši uništili, da ovi prethodni što su naši nisu potpuno stvari doveli na svoje mesto, pa će to sad naši sadašnji.

Magico

pre 5 godina

U prevodu, sram Vas bilo sto ste preneli pricu onakva kakva jeste a niste preneli onako kako smo Vam mi oz Sns-a rekli. E moja tuzna zemljo na sta si spala. Novinari pokazite malo solidarnosti, branite se od ovih bahatih ljudi.

M.

pre 5 godina

Onaj Slobin ministar prosvete Ž. Marković (sa dva padeža kojima je raspolagao) je za ovog nesretnika gospodin čovek, akademik, bloger, influencer, još nešto fenci...

Against modern football

pre 5 godina

Nasilje radja nasilje. Pezorativna izjava? U normalnoj zemlji biste, gospodine ministre, bili smenjeni po hitnom postupku. Dva slucaja vrsnjackog nasilja na 900000 djaka? Mozda dva u jednom satu, dva prijavljena? Stanje u kom ste Vi zatekli skolstvo? Pa vasi su na vlasti od 2012, da nisu opet Zuti krivi? Budite svesni da ce sve vise ocevi, "osmaci", starija braca i drugari preuzimati ulogu zastitnika jer drzava NE STITI SVOJU DECU, a vi etiketirate fizicki slabasne djake kao mete. Sramota. Ostavka.

Srbija

pre 5 godina

"Ja sam kao starešina govorio krupnijima, ti mi odgovaraš za ovog, ti za onog... Njima dajem zadatak da mi budu pedagoški saradnici, svima koji su skloni tome...“
Sta ovaj indijanac prica majko mila!?

Tamara

pre 5 godina

Ovaj čovek ne samo da ne poštuje svoju struku, đake i roditelje već pokušava da ućutka medije. Ovo je za primer, ta tri đaka nasilnika jesu javno prozvani, sve dok nasilje ne povlači stigma neće prestati ili se bar značajno smanjiti.

I ovo je"ministar" PROSVETE

pre 5 godina

Zar čovek sa ovako drskim nastupom u odnosu na novinarku, koja je bila DOMAĆIN u svojoj kući, a on samo GOST, dopušta sebi onako nevaspitano ponašanje, gde, između ostalog, ON pokušava da vodi emisiju, a ne shvata da ON MORA samo da odgovara na pitanja, koja mu postavlja DOMAĆIN. I takvi nevaspitani tipovi su u ekipi, koja trenutno vodi ovu našu napaćenu zemlju. UŽAS...

???

pre 5 godina

Ovo ne prilici jednom ministru prosvete, da decu karakterise kao slabasne i sitne, a onda da tvrdi da mu se reci vade iz konteksta. Ako dete od 11-12 godina kaze svojoj majci da ce se ubiti jer ga maltretiraju, to i te kako treba shvatiti ozbiljno. Cisto sumnjam da svaki roditelj ne krene prvo od razrednog staresine, pa na dalja vrata da kuca. Skola je zatajila ne samo sa ovim malim, nego i sa ovim sto su ga maltretirali. Gde su roditeljski sastanci sa roditeljima te dece... posle se svi cude kad je onaj otac uzeo pravdu u svoje ruke i pucao na coveka jer mu je drugo dete zlostavljalo sina.

Čedomir

pre 5 godina

Bravo za ministra, trebalo je da se sačeka još koji mesec da se završi prepiska između roditelja, razredne, psihologa, direktora škole, ministarstva, pa onda u okviru ministarstva levi sektor u desni sektor u gornji sektor... A DETE PATI!!! Alo ministre! Ako ste mogli da napravite zakon o nasilju u porodici gde nasilnika odmah odvajate od žrtve primenite nešto slično i za vršnjačko nasilje. Bitna je brzina.

Rade

pre 5 godina

Znači majka deteta je redovno prijavljivala problem, a ministar je za to saznao tek iz medija, pa je shodno tome tek tada reagovao? I šta je onda trebalo da radi ta majka? Šarčević samo potvrđuje da su mediji jedini način da se barem nešto učini. I to što su učinili je guranje problema pod tepih. Problem nije bio u detetu, nego u nasilnicima, a akcija je izvršena nad njim, a ne na njima.

emgus

pre 5 godina

Sramotna izjava, kao i sve do sada od strane dotičnog, inače kralja privatnih škola i fakulteta.
Nikako da mu se postavi pitanje, "A šta da mediji nisu pravovremeno reagovali?"
Možda tada ne bi imali ovaj "talas nasilja", kako dotični kaže, a da li bi onda imali novog Aleksu?
Bedna li si Srbijo!

postovalac

pre 5 godina

"Da smo mi uređena država i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo... Vi ste uzeli sebi zasluge bez potrebe, procedura je da organi škole pišu izjave, a potom Ministarstvo šalje inspekciju..."

I ako se dete u međuvremenu ne ubije, problem rešen.

Beogradjanin

pre 5 godina

Kakav idiot. Svakog dana od 900.000 djaka izmedju 30.000 i 90.000 djaka svakodnevno trpi nasilje. Ne znam, sto bi rekao ministar, mozda im na celu pise "muci me" pa se ne racuna.

borko

pre 5 godina

Meni je dobro ono kad kaže da televizija nije postupila pedagoški.
Sad... od televizije baš ne može da se očekuje da deluje pedagoški, to nije škola, nije joj opis posla...
A ako bi neko očekivao da televizije ipak imaju pedagoški uticaj na decu, što su digli galamu na onog drugo ministra onomad kad je govorio protiv rialitija?

Ragnar

pre 5 godina

Imam dete koje je krenulo u prvi razred i za 20tak dana u skol je bio napadnut od strane nasilne dece vise nego za 5 godina u vrticu. Sramno i zastrasujuce koliko nasilja ima u skolama i koliko ne umeju nadlezni da se izbore sa tim problemom.

ali dolazi vreme za tresenje tepiha...

pre 5 godina

ne vredi komentarisati pojedinacne novoradikalske nebuloze koje ovaj covek izgovara, a nazalost je dovoljno pogledati na sta lici skolstvo koje je u njegovoj direktnoj ingerenciji:

-brojni slucajevi vrsnjackog nasilja sa smrtnim ishodima
-svakodnevno vrsnjacko nasilje o kome se cuti i gura se pod tepih
-obespravljeni nastavnici i profesori
-strajk 3/4 skola u srbiji koji ministarstvo gura pod tepih
-nepotizam u zaposljavanju nastavnog kadra
-siledzijstvo u postavljanju direktora skola
-otimanje skolskog zemljista na atraktivnim lokacijama
(npr. srednja kozarska - beograd)
-zastareli planovi i neefikasno skolstvo
- ...

djacima predajem informatiku na windows XP - sistemu starom 17 godina! secate se telefona od pre 17 godina i znate koliko se razlikuju od modernih uredjaja? ni ovo nije mnogo razlicito.
moj kompjuter na katedri se "zaglupi" kad pokusam da upisem cas u "elektronski dnevnik" - o cemu mi pricamo ministre? cekaj, u stvari - kome drzis monolog? meni ne moras, ja imam oci...

Raca

pre 5 godina

Svaka čast voditeljki, impresioniran sam !!
Bezobrazni ministar pred očima cele javnosti drsko kaže da novinari u stvari ne treba ni da se bave istraživačkim novinarstvom,koje i jeste sama suština njihovog posla.
Jer ono što je ova TV uradila u ovom slučaju jeste vrhunski primer upravo toga, istraživačkog novinarstva.
Znači,ministarar smatra da TV nije trebala da ovaj slučaj prezentuje javnosti, i to nakon godinu dana "golgote" kroz koju su prošli dečak i njegova majka pokušavajući da mu pomogne.
A koliko dugo,po vama gospodine ministre,TV i novinari trebaju čekati pre nego što izveste o onome što su otkrili ili sa čim ih je neko upoznao ?
Svi dobro znamo da se slučaj ne bi pomerio sa mrtve tačke da nije bilo gostovanja na TV.
Toliko o sistemu, koji reaguje zato što je ogoljen a ne kao rezultat svoje uređenosti.
Nezavisni novinari i TV trebaju da se drže svog posla i novinarskog kodeksa.
Samo oštro i "đonom" na bahati i nesposobni sistem, uvek i u svakoj prilici !!
Još jednom, bravo za voditeljku !!

posmatrač

pre 5 godina

Reče čovek (a ostade živ), od 900.000 đaka, samo 2 slučaja vršnjačkog nasilja. A gde to, u kom to filmu?
Neka je on to izjavio i ostao živ, ali da ostane ministar i dalje, pa to je sramota. Ko god ima dete, ko god zna neko dete koje ide u školu, dobro zna da ne postoji škola u kojoj nema bar nekoliko slučajeva gde deca trpe torturu na dnevnom nivou. Ne jednom, ne ponekad, nego svaki dan. Strašno.

Meroni

pre 5 godina

Da li je moguce da je stvarno rekao ovo "da mu na celu pise muci me"?! Pa u normalnoj drzavi ne samo sto bi snosio politicku odgovornost,nego bi i krivicno odgovarao!

Her Marko

pre 5 godina

".. i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo..." Nisam ni mislio da si ti kriv. Pu pu daleko bilo da neki ministar nekad prizna krivicu.

остав!

pre 5 godina

између осталог, данас је 27.09., а у школама још увек нема дневника за пети и шести разред.

Бата Стојковић

pre 5 godina

“Da smo mi uređena država i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo...
Одавно не чух толико глупости изречених на једном месту и то од стране министра образовања лично!??? Да ли то г. министар Шарчевић сматра да смо ми неуређена држава и ако је тако зна ли он ко је на власти већ шест година? Дотични се понаша као да је јуче постао министар.

limun zut

pre 5 godina

Niko od vas u svakom saopstenju do sada nije spomenuo roditelje dece nasilnika,ovde je na prvom mestu zatajila razredni staresina koji mora da poznaje svoje djake,pa onda direktor od kojeg sve ide,a pedagog u skoli treba da razgovara sa svima. Cela uprava skole je lose reagovala a nismo culi od njih neku rec pogresili smo,jer je to u ovoj zemlji jako tesko cuti,a jesu pogresili kao sto su pogresili sa zakonom o negi deteta i porodiljama...o kojima se sada pise i donece dopune a niko od donosioca zakona nije javno reako pogresili smo a da snose neke posledice o tome ni govora. Ceo sistem uredjenja i ophodjenja ljudi na javnim i odgovornim pozicijama je los,pa pgledajte sjupstinu samo,lakrdija,a o dobrom broju ministra da i ne govorimo....

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Ovo je sustina danasnje Srbije.Ministar kulture se povlaci a ministar prosvete napada! Dobri,vredni,posteni,pametni se povlace a losi djaci su u napadu.

Nikola BB

pre 5 godina

"Nije trebalo u javnost..."

Ovde za sve treba da se ide u javnost! Ko postuje proceduru biva izmucen, iscedjen, saplitan, gubitnik. Od lecenja dece mora u javnost, do pljacke, nepotizma, javasluka po preduzecima, izivljavanja direktora po javnim preduzecima, srozavanjem prava radnika, trudnica... Treba li jos da nabrajam? Mogu, ali moram da ucim za diplomski, pa da vidim hocu li da gasim sumski pozar casom vode, ili da bezim na bezbedno.

s.

pre 5 godina

Prvo uciteljica, a potom nastavnici su mojoj generaciji bili bog i batina. Bila je i poneka nepravdica, ali bilo je neuporedivo bolje i smislenije u odnosu na ovo sto se sada radi.
(S21, 27. septembar 2018 18:29)


Ali tada nije Šarčević bio ministar.

Sabahudin

pre 5 godina

"Da smo mi uređena država"? Ministar dirnuo u Vođino zlatno doba.
A šta reći o poruci "i ovaj dečko je slabiji". Izgleda da Šarčević i dalje živi u prvobitnoj zajednici gde je bitno ko je koliki.

neobavezno

pre 5 godina

Sva podrska Prvoj TV, ucinila je javnim ono sto bi sada rado da sakriju svi ucesnici u dogadjaju, osim zrtava. To je upravo zadatak javnih medija kada zakazu odgovorna lica jer neobavljaju kvalitetno posao za koji su placeni. Ministar je prica za sebe i umesto da se javno zahvali Prvoj TV jer je uradila ono sto je bio njegov zadatak i odgovornih u skoli, on bez stida polemise pokusavajuci
da se "opere".
Kakav je ministar takvo mu je i ministarstvo a razredna, psiholog i direktorka savrseno pristaju uz ministra. U javnosti bi bili sasvim drugacije predstavljeni da ste sa svojih, nicim opravdanih, visina uputili jedno ljudsko izvinjenje za pocinjen propust. U vokabularu doticnih, izvinjenje je mislena imenica a oni nerazmisljaju jer da su razmisljali citave ruzne price ne bi ni bilo!

Ing

pre 5 godina

Kao visokoobrazovanog coveka, moram priznati da me je stid kako zbori doticni ministar. Evidentno je da jedino stivo koje cita je upravo Kurir, dnevna novina.

Wllaxy

pre 5 godina

"U slučaju Alekse je zatajio sistem, ovde nije i istrčalo se sa aferom“, dodao je Šarčević.

Ministre, da nije možda trebalo da se sačeka i ne istrči sa aferom dok se ne ponovi slučaj Alekse da ne bi neko doveo u pitanje vaš sistem? I šta bi ste onda radili? Da li bi ste i tada ostali pri svom stavu? Sramota je doći u mogućnost da još jedno dete strada samo zato da bi ste vi i vaš sistem ostali "čisti"...

coa

pre 5 godina

Postali nervozni polako, treba mediji da izvrse sve veci pritisak, ne samo na ovaj slucaj nego na bilo koji. Povratice slobodu i mozda pokrenu promene neke.
Na kraju ce i narod sam ustati.

b78

pre 5 godina

Sad sam odgledao. Bruka i sramota za doticnog gospodina a pogotovo sto ima iza sebe vise spomenutih 39 godina radnog iskustva. MAJO BRAVO. Jedino sto mi je zao jeste sto nije tacno naveo sta je bilo potrebno da gospodja uradi pored toga sto je razgovarala sa razrednom i sto je pozvala SOS telefon. Sta znaci tacno neka pozovu ministarstvo ili mene a istovemeno kaze kako ne moze on sve iako radi jelte 14 sati dnevno. Slazem se da nije resenje da i ta deca nasilnici dobiju batine sada od svojih vrsnjaka ali je to zato STO SISTEM NE RADI vec se drustvo samoorganizovalo odnosno neki drugi klinci su sami uzeli u svoje ruke pravdu. Govoriti o dva primera uprkos istrazivanju da 44% dece kazu da su u nekom trenutku dozivela nasilje je upravo primer zataskavanja problema kako od strane ministra tako i ocit primer da ima jako puno zataskavanja od strane direktora skola i bilo bi dobro da je upitan koliki ke broj projava p nasilju koju su direktori dobili u poslednjih sest meseci pa cete videti koliko je zataskano. Tacno je da nije svako ponasanje nasilje i da ce ga u nekoj meri uvek biti ali se ono sada ne evidentira od strane direktora i sto je jos gore ne sankcionise i ne resava. Jos jedna stvar gledajuci broj vas koji ne lajkuje ovakve komentare moram da vas zamolim samo da li bi se tako ponasali da se to desava vasem detetu.

bole

pre 5 godina

dokle god ovako priča ministar vandali će maltretirati po školama drugu decu. Jednu stvar sam obećao, a to je da bude li mi neko pipnuo dete, sistem će da ima ozbiljan problem

Masak

pre 5 godina

U Srbiji posao sa drzavom moze da se zavrsi na 2 nacina. Ili imas neku vezu u vrhu ili izadjes u medije. Sve ostalo je trosenje vremena i zivaca i verovatno ce se zavrsiti kako ne treba.

Mlax

pre 5 godina

Najveće afere su uvek otkrivali novinari... Samo tako TV PRVA i ne samo ovo, sve objavite...bez pravog, hrabrog, iskrenog novinarska nema ni prave istine, ni pravog društva, ni demokratije. Svaka čast

S21

pre 5 godina

Prvo uciteljica, a potom nastavnici su mojoj generaciji bili bog i batina. Bila je i poneka nepravdica, ali bilo je neuporedivo bolje i smislenije u odnosu na ovo sto se sada radi.

Pablo

pre 5 godina

Izuzetno arogantna i bezobrazna voditeljka. Sarcevica ne branim uopste, ali smatram da neotesana deca koja ismevaju i zlostavljaju svoje drugare sa manjim samopouzdanjem nemaju dovoljan uticaj roditelja u smislu vaspitanja i kaznjavanja. Ova voditeljka namerno provocira coveka i prekida ga.

Srb

pre 5 godina

dokle god ovako priča ministar vandali će maltretirati po školama drugu decu. Jednu stvar sam obećao, a to je da bude li mi neko pipnuo dete, sistem će da ima ozbiljan problem
(bole, 27. septembar 2018 15:10)
Nažalost, moram da kažem da si mi ukrao reči iz usta... Ako država, sistem neće da zaštiti moje dete, ja kao roditelj hoću,želim i moram po bilo koju cenu... Kad pomislim na svu decu o kojima sam pročitao da su prošli kroz nasilje, od malog Alekse pa do ovog poslednjeg slučaja i sada kad čujem ovog "čoveka" koji je ministar obrazovanja šta priča, kažem pravdu ću uzeti u svoje ruke,jer sistem više nije truo, već ne postoji.Sve je urušeno samo nam još to nisu rekli... Na Pinku

sreten

pre 5 godina

Odeslila se moja drugarica u USA sa detetom 11 godina. Klinac rekao drugarici "glupaco" u skoli i popili roditelji sastanak kod psihologa. Da im objasni psiholog gde grese u vaspitanju. Nije dete krivo...

Miki

pre 5 godina

Neminovno je da ministar u blagu ruku receno LAZE, ali nazalost, ne vidim nacin da se nasilje u skolama na bilo koji nacin spreci jer su nasa deca OTROVANA vaspitanjem roditelja, nemastinom, sadrzajem na internetu i televizoru, muzikom i mnogo cemu jos... Bojim se da jednog dana postanem i ja roditelj u ovoj drzavi.

olivera

pre 5 godina

Upravo sam ukapirala da je mene sramota zbog teksta koji sam procitala. Sramota me je i gde mi rastu deca, jer bice im problem to sto su lepo vaspitani. Kako oni da se uklope u ovakvom drustvu?

Bojka

pre 5 godina

Da, televizija treba da deluje i pedagoški. Ali gospodine Ministre šta ćemo onda sa Zadrugom i drugim rijaliti programima? Da, oni baš deluju pedagoški, samo u obrnutom pravcu, uče decu kako da budu prostaci i nasilnici.

Boža taksista

pre 5 godina

Ipak novinari teže da od svega naprave aferu i veliku vest kako bi sebi dali na značaju.Na samom uvodu novinarka Maja je rekla da dečak trpi maltretiranje godinu dana a ministarstvo ništa ne preduzima.Ministar tvdi da niko nije bio upoznat sa time, što ima logike jer i mediji ništa nisu o tome izveštavali verovatno što i oni nisu bili upoznati.Problema zaista ima u školstvu ali čini se da se ministar Šarčević zalaže i dobro bori da stvar popravi ali nemože sve preko noći.

Autošovinista

pre 5 godina

/Ta deca su se zaigrala i biće kažnjena, ali ne može đonom na sve./

U jednoj rečenici je uspeo da izrekne dve gluposti. Maltretiranje nije igra, a ono što se kod nas zove iči djonom, se u "uredjenim" zemljama zove zero tolerance policy. Ako ne razumeš ovo, a ti onog drugog ministra (valjda diplomatije) pod ruku, pa na kurs.

x

pre 5 godina

Ovaj covek je svojim izjavama svima nama demonstrirao da nije dorastao funkciji koju obavlja. Ako se vec prihvatio rado te funkcije , onda nema prava da prica o prethodnima. On je deo ekipe koja sistematski svakodnevno nama svima demonstrira bahatost, nasilje u svim mogucim vidovima. On je deo ekipe koja je uvela rielitije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom( lazu da je to IGDE u svetu tako) a to se sve naravno projektuje kroz decu.
Ako odete na sajtove bilo kojeg ministarstva , i pokusate to ministarstvo da kontaktirate bilo mejlom ili telefonom, ubrzo cete konstatovati da je to nemoguce. Oni sve imaju forme radi kao sto su sada uveli da kao ovi na zapadu kada su konferencije za stampu , jedan govori a deset saradnika stoji iza. Znaci oni samo formalno glume neke standarde a u praksi nista od toga. Tako je i sa donesenim zakonima.
U slucaju Alekse, kada su roditelji isli u skolu, njih su u skoli OBMANJIVALI da ce sve biti preduzeto i problem biti resen. Neposredno pred Aleksinu smrt, sami roditelji su sa detetom vec odlucili da ga prebace u drugu skolu . On se , medjutim , ubio malo posle toga.
Aleksin zakon jos vek nije usvojen a provuceno je nebrojano zakona preko noci kroz vecinsku skupstinu kad je to mocnim pojedincima odgovaralo pa makar to bilo SAMO u korist tih pojedinaca ili grupica a na stetu zajednice.Ako sistem ne funkcionise, onda roditelj MORA da zastiti svoje dete.

Musashi

pre 5 godina

Bravo za televiziju i izvestavanje o ovim slucajevima jer vi mozete imati neki uticaj kada sistem zakaze sto je nazalost cest slucaj. Samo prestupnike i ovaj sistem na stub strama da se pokaze koliko su "sposobni"

KraljHumora

pre 5 godina

Samo da razjasnimo - glavna tema ovde nije bio sistem za koji se svi slazu da ne valja, niti kako se vaspitavaju deca, nego postupak ministarstva i napad na televiziju koja je izvestavala o pojedinacnom slucaju. Ministar je bio pozvan da objasni njihov stav da je "pogresno bilo pisati o tome jer je otkriven identitet troje nasilnika i njihova bezbednost ugrozena". Moram priznati - Odlicno je objasnio :)

stanovnik

pre 5 godina

Ministarstvotreba da objavi proceduru koju zahteva od škola u slučajevima prijavljenog nasilja. Ako je provera šta se desilo, zakazivanje razgovora i razgovori sa roditeljima, preduzimanje mera kao što su premeštanje nasilnika sporija od nedelju dana, onda su u problemu i roditelji napadnute dece će morati da se i dalje javljaju medijima,policiji i sudstvu, jer je školstvo sporo.

sarah

pre 5 godina

pa deca se na televiziji pojavljuju iz raznih razloga, kakve to veze ima, jedino što je sada širem delu javnosti, tj deci i roditeljima ovr škole problem postao jasniji pa su deca reagovala, inače i u školama se sve zataškava i gura pod tepih, a ti njihovi timovi su samo gomila papirologije i sastančenja, s interese deteta se izgube negde izmedju

Draginja

pre 5 godina

Pitala bih ministra,kakva je situacija u privatnim skolama Srbije,da li tu postoji vrsnjacko nasilje i kako se u tom slucaju reaguje i resava?

Vlad

pre 5 godina

Mislim da je ministar u pravu. Sistem se ne menja za dve godine. Nisam pristalica ni jedne stranke, ali ako stvarno želimo da sprečimo vršnjačko nasilje po škola potrebno je vratiti stari sitem gde je nastavnik imao veća prava od dece. Ne može dete da uči i bude pedagog nastavniku već obrnuto, sve ostalo je čista glupost. Treba dozvoliti da dete bude izbačeno iz škole tj. institucije ako uporno ugrožava živote druge dece, pravi pretnje nastavnicima i drugoj deci i uništava imovinu škole. Sa druge strane dikretor valjda zna koga će nastavnika da zaposli u školi i lako mu može dati otkaz u slučaju bilo kakvog prekršaja. Svaki ministar koji je sedeo pre ovog, pao je na istom zadatku jer je ovo moda koju diktira Evropska unija. Liberali će se sada pobuniti da je ovo previše oštro, ali ako ne želite da se događaju još neki tragični događaji u školi i ako želite da se povrati poverenje u ovu instiotuciju morate vratiti moć nastavniku. Kraj priče!

Deki

pre 5 godina

Ministar je u potpuno u pravu. Skola ne moze vaspitati dete vec mi roditelji i smatram da je potrebno dati veca ovlascenja nastavnicima kako bi doveli decu u red.

igor

pre 5 godina

Mladen Šarčević je bio moj nastavnik geografije u OŠ Branko Ćopić na Vidikovcu i bio moj razredni starešina. Nije bilo učenika u školi, dobri ili loši, kojima on nije bio uzor i autoritet. Pritom, isključivo je koristio pedagoške mere. Iskreno, ja sam osnovnu školu voleo zbog njega, nastavnika istorije Milana Blagojevića i srpskog Buldoga i jedva čekao, naročito njegove časove. Ko njega ne poznaje, ne zna da on ne ostavlja problem, već ga uvek i odmah rešava. Nisam stranački bot, naprotiv, ali mislim da Ministarstvo prosvete dugo, dugo nije imalo boljeg ministra.
S obzirom da ga poznajem, meni je lično shvatljivo da je rezigniran, jer sam ubeđen da daje sve od sebe i da ima rezultate, pa je zbog toga osetljiv na ovakve pojave...

Sanja 36

pre 5 godina

Mogo ste tričarija rekli u ovoj emisiji ministre, a sa 39 godina radnog staža u prosveti - kako kažete, trebali bi malo više da poštujete učenike i kolege, i da se založite za bolji sistem i brze rešavanje problema vršnjačkog nasilja. Smanjen je broj psihologa i pedagoga u školama na Vaš zahtev, a sada očekujete da isti ti koje ste uklonili i kojih ima nedovoljno rešavaju probleme.

Ivana

pre 5 godina

Treba da Vas je stid reči koje ste izgovorili, gospodine ministre. Ne znam ni kako Vas nije sramota da se pojavljujete i pričate laži. Deca trpe nasilništvo, jer je često nije moguće doći do nadležnih organa, a to je zahvaljujući takvim kao što ste Vi. A obzirom da kažete da nastavnici treba da brinu više o deci, da ih vaspitavaju, paze i obrazuju, možda i njih da spustite u još jedan razred niže. Jer očigledo ni deca ni kolege Vam nisu bitni.

Veljko

pre 5 godina

Ministar prosvete čita Kurir.
(neko, 27. septembar 2018 20:26): da, ministri moraju da čitaju sve visokotiražne novine, jer se u njima formira javno mnjenje a često se pojave i bitne informacije. Da, to važi i za Kurir.

Sofija

pre 5 godina

Ovo je dobra ideja - odeljenjski starešina zaduži nekog da čuva učenika za koga se sumnja da ga na bilo koji način omalovažavaju. Probala ja pre 2 godine i odnosi u odeljenju su se poboljšali.Ali problem je što nekada dete neće da kaže, roditelji neće da sarađuju, odeljenjske starešine ne zanima. A Ministarstvo prosvete ne može da nas menja kao ljude, to moramo mi sami.

Predrag

pre 5 godina

Škola na dečije vaspitanje utiče oko 20%. Za ovakvo ponašanje dece uzrok prvo treba tražiti u porodici. Prva linija vaspitanja smo mi, roditelji! Ako mi našu decu ne sankcionišemo i vaspitavamo zašto to očekivati od "sistema"?

Nenad

pre 5 godina

(Vlad, 27. septembar 2018 17:02)
Slažem se sa vama, ali evo kako je to rešeno u nemačkoj npr. od nedavno sam tu sa svojom porodicom. Svi učenici koji pokažu bilo kakav oblik nasilja ili zlostavljanja se evidentiraju. Prvo se informišu roditelji i prati se dete. Socijalna služba je takođe obaveštena i vrši posete kući i razgovora sa roditeljima. Ukoliko nema napretka dete ide u specijalnu školu gde su hiperaktivna deca, sklona nasilju itd. U toj školi rade obučeni nastavnici za rad sa takvom decom. Krajnja mera je ukidanje starateljstva roditeljima nad detetom. Jednostavno sistem te tera da vodiš računa o detetu.

Ja

pre 5 godina

Davne '88me god, sesti razred, potucem se sa jednim ucenikom iz drugog odeljenja na sred skolskog dvorista... Izlazi zamenik direktora, sada vec pokojni i oboje za uvo i kod direktora. Nije mi jasno kako nam usi nije pokidao jer nas je bukvalno podigao sa zemlje i tako za usi nosio i vukao do kancelarije direktora. Jedinica iz vladanja, ukor i roditelji na razgovor. Moja majka crveni u licu od sramote, direktor prica, zavrse se casovi, ja dobijem batine onim praherom za lupanje tepiha , od pruca je napravljen i izgleda kao dzinovski teniski reket, drugi ucenik prodje slicno od njegovih roditelja i vise nije bilo tuca :) Secam se da mi je majka posle batina rekla da ce ako se sledeci put potucem doneti praher u skolu i istuci me pred svima. Nikad se vise nisam potukao, ne zbog straha od drugih ucenika vec zbog blama da me majka istuce u sred skole .

BožaBot

pre 5 godina

Pogrešno je preneto, rekao je "Sada smo najzad uređena država" i "Stanje koje je bivša vlast ostavila mom prethodniku."
Krivi su oni pre što nisu naši, ovi prethodni naši nisu, toliko su oni prethodni što nisu naši uništili, da ovi prethodni što su naši nisu potpuno stvari doveli na svoje mesto, pa će to sad naši sadašnji.