Četvrtak, 27.09.2018.

13:17

Lidl i Špar donose i upola niže cene u Srbiju

Do kraja godine oni u Srbiji treba da otvore 18 prodavnica, od toga je gotovo polovina, tačnije, osam, u Vojvodini.

Izvor: Dnevnik, D.Vujoševiæ

Lidl i Špar donose i upola niže cene u Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

leptirica

pre 5 godina

Cisto me zanima dokle ce se tolerisati ono cuveno zaokruzivanje cena u dinar. Znam da ne postoji kusur od 1 pare i vise ali se veliki novac generise sa tim (citaj opljacka) a placa se porez drzavi na cenu od primer 199.98 rsd. Niko nista da kaze po tom pitanju. Mutljage i trgovci i drzava. Jedva smo na kraj stali cuvenoj zvaki. Necu, 'ocu kusur.
(kvazi englez na srpskom, 28. septembar 2018 04:10)

Znači neka prodavač na jednoj kasi ima 200 računa, pola otprilike (ili više je plaćeno karticom), od ostalih 100 neki će završiti na relativno okruglom broju npr 10 dinara ili 18.50 I slično, samo jedan manji broj računa će biti kao što navodiš na 199.98 ili 210.99 Tako da živiš u iluziji da se generise neki veliki novac na tih 0.01 ili 0.02 dinara. Na kraju ako ti prodavač vrati prvi najmanji apoen pretpostavljam 0.10 din mora to nadoknaditi iz vlastitog džepa jer u kasi poslodavac ne tolerira manjak. Da bi se u slučaju da baš svi plate gotovinom i da svi računi završe na 0.99 na tih 200 računa generisao bi se ogroman novac od 2 dinara po danu.

Komša

pre 5 godina

@A
Iako ste preosetljivi i ne tolerišete šaljiv ton budućeg penzosa (ako preteknem) ja i dalje odgovorno tvrdim da je isplativije gajiti vitalnog penzosa nego maline (vidite kako štrajkuju malinari) .Pokušaću sa vam objasnim.
Prilikom svakog poskupljenja "usluga" državnih službi (struja,infostan,koješta) ,poreza,akciza na gorivo,struju,TV ,registraciju vozila,raznih administrativnih taksi,mandatnih lazni liva ide u budžet.
Iz tog budžeta deo ide budžetskim korisnicima (u tom ekonomskom procesu,kao u hemijskom (alhemijskom) veći deo se "oslobadja"- nestaje).
Na taj način se novac "raspodeljuje" pravednije pa oni koji rade van državnih službi dotiraju one koji su prikačeni na kasu (i "posrednike" koji uzmu mnogo više).
Da bi spasao deo novca moraš da imaš budžetliju.Veoma je teško jednoj porodici da se više njenih članova zakači na budžet- za tako nešto je potrebno dugogodišnje iskustvo i politička aktivnost.
S druge strane ,manjak stambenog prostora stvara oprimalne uslove za gajenje penzosa.
Rentabilni su - donesu 200 evra a troše 50 plafon.Još ako su bivši državni službenici pa nisu pohabani u privatnom sektoru - milina.
I nikako sami da donose odluke - inda idu po čekaonicama u domovima zdravlja da se druže.
Jok - u redove (ujedno šetnja fizička aktivnost ,duže traju pa je povraćaj novca iz budžeta veći).
Dakle - višestruko korisni.

zubac

pre 5 godina

Cini se da svi trgovinski lanci koji dolaze u Srbiju najavljuju manje cene, ali od toga ne bude nista. Primjer IKEA koja je najavljivala manje cene, cak se i predsednik ukljucio u cijelu pricu i na kraju nista, cene su vece nego u njihovim prodavnicama u svijetu. Ja sam uporedio sa Kanadom i Francuskom i mogu vam reci da su definitivni vece u Srbiji.

zoki

pre 5 godina

Moeate znati da Lidl nudi robu slabijeg kvalirera ali nebitno . Podatak da ce pno sa 20 radnji drzati preko 10'/, trzista je nemoguc. Pa samo da narod ulazi u te radnje po ceo dan oni neogu da opsluze taj procenat. Potrebno je radnja u sbakom gradu preko 5000 stanovnika pa da ostvare taj procenat.

boris

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.
(tzx, 27. septembar 2018 20:44)
@tzx
Nema dažbina za uvoz jer carine između EU i Srbije ne postoje. Dolazak Lidla je dobar zbog monopola i kartelskog ponašanja današnjih velikih lanaca maloprodaje. Tu će im Lidl pomrsiti konce i na taj način nama direktno pomoći. Ja im želim dobrodošlicu, njihovim dolaskom sigurno gore neće biti.

kvazi englez na srpskom

pre 5 godina

Cisto me zanima dokle ce se tolerisati ono cuveno zaokruzivanje cena u dinar. Znam da ne postoji kusur od 1 pare i vise ali se veliki novac generise sa tim (citaj opljacka) a placa se porez drzavi na cenu od primer 199.98 rsd. Niko nista da kaze po tom pitanju. Mutljage i trgovci i drzava. Jedva smo na kraj stali cuvenoj zvaki. Necu, 'ocu kusur.

neko ko zna

pre 5 godina

Upola nize cene? Da, samo u naslovu, kao i kod vas ... U tekstu, 10% pise. I to na robu sa robnom markom, koju peoizvodi ko zna ko ... U Grckoj, u Lidlu sam bio tri puta. U Masutasu kupujem, a verovatno je skuplji

neko ko zna

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.
(tzx, 27. septembar 2018 20:44)

Kako? SSPom carine za proizvode iz EU su ukinute ....

jovan

pre 5 godina

Samo ako uspeju da ugrabe veci deo trzista i imaju ekstremni promet bice manje cene, jer i oni imaju troskove kao i deleze idea dis i ostali ali velik promet moze da nadomesti manju zaradu jer i oni dolaze da zarade a ne iz patriotizma.

Diktat

pre 5 godina

Najsmešnije mi je kada se mnogi pozivaju na cene u Evropi što nema veze sa Srbijom koja nije u Evropi i ne predstavlja državu ni u kakvom obliku jer nema granice , tri organa vlasti, vojsku ni policiju.Nismo čak ni banana država , kako mnogi navode , jer u banani državi vlast ne guši baš svaki oblik preduzetništva kao što je to slučaj kod nas .
Pošto kod nas ne vladaju ni ekonomski zakoni ni ekonomska logika već upravo suprotno veća konkurencija dovešće do većih cena kao što mala kupovna moć dovodi do veće potrošnje , po rečima naših stručnjaka , veće cene stanova takođe su odraz veće potrošnje samo se ne vidi iz čega a manje plate takođe dovode do veće potrošnje.Da rezimiram obratite pažnju na nedavnu izjavu da će od 2020. godine biti zabranjena upotreba plastičnih kesa prema navedenom možemo da izvedemo ekonosmku projekciju rasta za nepune dve godine kada ćemo moći da kupimo toliko proizvoda da nam stanu u ruke .Imajući u vidu navedeno mislim da je nebitno koliko će cene biti u Lidlu i drugim hipermarketima .

A.

pre 5 godina

@ po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (BeKo, 27. septembar 2018 16:51)

U prodavnicama većih trg. lanaca kod nas već odavno imamo slučajeve da možemo da kupimo spojena dva (koka kola, feri, čokolada, napolitanke ...) ili tri, čak i šest (npr konzervi piva) ISTIH artikala. Obmotaju najlonom, stave drugi bar kod i cena zaista bude niža nego kada bismo tu količinu kupili pojedinačno.

C i n i k

pre 5 godina

Vidim po komentarima da mnogi uopste ne kapiraju sta znaci i koliko je vazna konkurencija.
Konkurencija je osnova zivota na zapadu.
Suprotno tome su karteli.
Zato svuda imate antimonopolske komisije.
Poznato vam je sta je takva komisija u Usa uradila Microsoftu i Apple?
U EU isto tako za google.
U Srbiji je situacija takva da imate jake kartele,tj.sporazume trgovaca oko cene proizvoda. Lako je to da se utvrdi.
Nema nikakve razlike u cenama proizvoda gde god kupovali i sta god kupovali,patike,hrana,bela tehnika i sl.sve su cene iste.
Ako Lidl odoli tome i radi sa nizim cenama, onda smo svi na dobitku.
Ako se budu dogovarali sa ostalima onda nema koristi.
Ali naravno,ja verujem da ce Lidl da donese promene u cenama i da ce time karteli da postanu besmisleni.
Sto vise prave konkurencije to ce biti bolje potrosacima.

tzx

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.

Ns

pre 5 godina

Nece Lidl u Srbiji puno biti jeftini. Lidl u Nemackoj ima veliki obrt i oni iz tog velikog obrta potrosacima mogu da ponude nize cene. Cene u Lidlovim objektima u Srbiji bice kao i ostalim marketima.

Realnost

pre 5 godina

Pre neki dan kupi Feri za sudove. Pakovanje od 800ml. Prosle godine pakovanje je bilo 900mll a pre dve godine 1000ml. A cena je ostala ista. Nasa guvernerka kaze da je inflacija niska i da su cene prilicno stabilne. Samo ne govori da su pakovanja skoro svih proizvoda smanjene tezine i zapremine od 10-20%. Majonez je bio 300g sad je 285. Cokolade od 100 sad su 80-90g. jogurti nisu vise na llitar nego na kg, vecina hemije je sa 1 litar spala na 900g, hkeb je odavno sa 500g pao na 450 pa i 400 g. Ali za statistiku je bitno da se cena nije menjala. To sto su pakovanja "skracena" se nigde ne belezi.

Realnost

pre 5 godina

Niže cene čega?

No name proizvoda koje ljudi nemaju naviku da kupuju,poznate marke koje su lideri u bilo kom segmentu biće u tragovima po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.Kupci koji nisu opterećeni "brendovima" će tu kupovati dok kupci koji su vezani za brendove će ih zaobilaziti a njih je najviše u Srbiji.
(BeKo, 27. septembar 2018 16:51)
Navešcu česte primere: 200 g kafe je skuplje ego 2 pakovanja od po 100g, 5kg secera po 1 kg je cesto jeftinije nego jedan od 5kg, tegla krema od 700 grama kosta kokiko i dve od 400 grama, pavlaka od 700 g kosta kokiko i dve manje od 400g. Tako da nije tacno da je vece pakovanje uvek jeftinije

A.

pre 5 godina

@ Jedino da ko hijena pratiš redovno i pazariš samo na akciji- ko gaji penzosa kuci vitalnog taj je na konju jer može da ga zaduži za to (digitron i u lov).
(Komša, 27. septembar 2018 16:40)

"Vitalnog penzosa" ne mora niko da "gaji". Penzioner koji je odradio svoj radni vek, zadatke (obaveze) treba sâm sebi da daje, odnosno da radi ono što želi.
Mislim da ni vi ne biste voleli da (jednog dana) penzionerski život provodite po marketima.

cx

pre 5 godina

Ja zivim u Beogradu. Na svakih 100 m (a mozda i preterujem) nalazi se ShopGo, Maxi, Idea ova ona, Aroma, privatni market. Ako to nije konkurencija ne znam sta je. Uglavite tu Lidlove i Sparove, imacemo prodavnicu na svakih 50 m. Ne znam kako ce ih nagurati pored kladionica, apoteka i pekara, al verovatno moze. Koja je rentabilnost tih prodavnica meni nije jasno? Gledam 5 ogromnih Idea, i jos 5 ogromih ShopGo u krugu od 200 m od mog stana, plus Maxi, Aroma. Da li je to realno, ko tu kupuje da se isplati zakup i zaposleni? I na sve to imamo privatni market, koji dere (Mleko Maxi 89din, privatni market 130din)? I u tom marketu verujte redovi penzionera ujutro...ja ne kapiram nase trziste ama bas nikako...

Brojmo svaki dan

pre 5 godina

Manje kupujes = vise ustedis. Velika pakovanja dolaze u obzir samo za nekvarljivu robu (toalet papir, recimo). Meni je kupovna moc iznad proseka, ali kupujem ispod proseka. Razlika se zove kapital.

Komša

pre 5 godina

Evo primera.Jedna trgovinska kuća kod nas,poznata po pristupačnim cenama u odnosu na konkutenciju prodaje vreće za spavanje po ceni od 20 evra (2500 din).
Ista trgovinska kuća ,iste te vreće u Londonu prodaje za 10 funti.
Zašto? Zato što je ovde malo tržište,slaba ponuda a konkurencija stvari sličnog (u ovom slučaju relativno niskog) kvaliteta prodaje za 3500-4500 dinara.
Trgovac se prilagodio.Zašto bi nudio nešto za 11,5 evra kad drugi nude za 25,30... Dovoljno da ide malo ispod te cene i konkurentan je.
U Londonu to ne može sa radi jer taj kvalitet možeš da nagaziš već za 6 funti na nekoj akciji.
Eto,to je banalan primer jednog rskoro nebitnog proizvoda.
Tako je sa svom robom - prilagodiće se ostalima,onako kako su se prilagodili drufi koji su dolazili.
Kao i u svakom hipermarketu - biće jeftinijih proizvoda ali kad se uhvatiš usput za nešto piništiš svu uštedu.
Jedino da ko hijena pratiš redovno i pazariš samo na akciji- ko gaji penzosa kuci vitalnog taj je na konju jer može da ga zaduži za to (digitron i u lov).

Dzeki

pre 5 godina

U Austriji je Spar najskuplji....ne ce sigurno biti jevtinije nista
(Darko, 27. septembar 2018 14:15)

Nije Spar nego Billa. Usput postoji tri vrste Spara, Interspar, Eurospar i obicni Spar koji jeste malo skuplji od prethodna dva ali ni blizu Bille.

BeKo

pre 5 godina

Niže cene čega?

No name proizvoda koje ljudi nemaju naviku da kupuju,poznate marke koje su lideri u bilo kom segmentu biće u tragovima po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.Kupci koji nisu opterećeni "brendovima" će tu kupovati dok kupci koji su vezani za brendove će ih zaobilaziti a njih je najviše u Srbiji.

Marko

pre 5 godina

opet ce se kod nas izdogovarati sa drugim trgovcima da sve ostane po starom. Najvece cene jer tako trazi drzava zbog otimanja para od gradjana preko veceg prihoda od PDV. Nema tu nikakve druge logike poslovanja u srbiji, normativnog uredjenja kao i ponasanja politicara koji to sve odobravaju i podsticu na stetu gradjana a licnu korist.

warlock

pre 5 godina

Obisao sam jedan LIDL u Italiji ima par godine, nije neki izbor ali je bilo ultrajeftino da nisam mogao da dodjem k sebi, nema teorije da domaci lopovi dozvole da bilo koji proizvod, pa i cackalica, bude tako jeftin. Da se njima ugrozi pljackanje preko hrane, ma nema teorije

karma

pre 5 godina

jeste, kako da ne... i Deda mraz postoji... ne verujte medijima, jedno govore a u stvarnosti je život mnogo drugačiji... npr mali Alek, priča vam bajke kako rastu plate, suficit, zlatno doba... a stvarnost...

markoooooOOoOOOooOOooooOoo

pre 5 godina

Nece biti upola nize cene za isti proizvod vec upola niza cena SQMY baterije od SONY baterije. Zamislite tek za hranu kakav je kvalitet kad je cena upola manja.

basketas

pre 5 godina

spar sigurno nece doneti nize cene. nigde nisu nize, zasto bi bile ovde. lidl ima nize cene ali je pitanje da li ce to implementirati i ovde ili ce se po opstem privrednom principu uklopiti u postojece okvire.

chombe

pre 5 godina

Bice nize cene, ali neznatno, taman toliko da vas mrzi da odete ako su te prodavnice dalje od vaseg mesta stanovanja. Pa nece valjda uvoznicko-izvoznicka banda da reskira svoju ekstra zaradu, pa to je koren sistema u kojem zivimo. Dakle, bice isto, kupicete cokokadicu vise na par hiljada dinara koje ste potrosili i bicete srecni zbog toga sto ste profitirali.

Cuclajpisucigo

pre 5 godina

sa 10% snizenja porodic zivi bolje za 5000 din! Prosek hrane i hemikalija za 4 clana je 50000 din. E vec sa 20% to ce sve naterati u lidl i ugasiti nase lopove maxi ideju rodu!!!!

Зоран

pre 5 godina

Лидл неће да обори цене... Имају солидне акције, али редовне цене им нису неке

Ludi Milojko

pre 5 godina

E, svašta se piše. Osnovno na tržištu je izbegavanje monopola. I Lidl i Špar su globalne kompanije koje su ostvarile monopol na svetskom tržištu. Mi ćemo uskoro kupovati samo hleb, tako da nam cene nisu bitne.

karma

pre 5 godina

jeste, kako da ne... i Deda mraz postoji... ne verujte medijima, jedno govore a u stvarnosti je život mnogo drugačiji... npr mali Alek, priča vam bajke kako rastu plate, suficit, zlatno doba... a stvarnost...

warlock

pre 5 godina

Obisao sam jedan LIDL u Italiji ima par godine, nije neki izbor ali je bilo ultrajeftino da nisam mogao da dodjem k sebi, nema teorije da domaci lopovi dozvole da bilo koji proizvod, pa i cackalica, bude tako jeftin. Da se njima ugrozi pljackanje preko hrane, ma nema teorije

Ludi Milojko

pre 5 godina

E, svašta se piše. Osnovno na tržištu je izbegavanje monopola. I Lidl i Špar su globalne kompanije koje su ostvarile monopol na svetskom tržištu. Mi ćemo uskoro kupovati samo hleb, tako da nam cene nisu bitne.

basketas

pre 5 godina

spar sigurno nece doneti nize cene. nigde nisu nize, zasto bi bile ovde. lidl ima nize cene ali je pitanje da li ce to implementirati i ovde ili ce se po opstem privrednom principu uklopiti u postojece okvire.

Realnost

pre 5 godina

Pre neki dan kupi Feri za sudove. Pakovanje od 800ml. Prosle godine pakovanje je bilo 900mll a pre dve godine 1000ml. A cena je ostala ista. Nasa guvernerka kaze da je inflacija niska i da su cene prilicno stabilne. Samo ne govori da su pakovanja skoro svih proizvoda smanjene tezine i zapremine od 10-20%. Majonez je bio 300g sad je 285. Cokolade od 100 sad su 80-90g. jogurti nisu vise na llitar nego na kg, vecina hemije je sa 1 litar spala na 900g, hkeb je odavno sa 500g pao na 450 pa i 400 g. Ali za statistiku je bitno da se cena nije menjala. To sto su pakovanja "skracena" se nigde ne belezi.

Зоран

pre 5 godina

Лидл неће да обори цене... Имају солидне акције, али редовне цене им нису неке

Komša

pre 5 godina

Evo primera.Jedna trgovinska kuća kod nas,poznata po pristupačnim cenama u odnosu na konkutenciju prodaje vreće za spavanje po ceni od 20 evra (2500 din).
Ista trgovinska kuća ,iste te vreće u Londonu prodaje za 10 funti.
Zašto? Zato što je ovde malo tržište,slaba ponuda a konkurencija stvari sličnog (u ovom slučaju relativno niskog) kvaliteta prodaje za 3500-4500 dinara.
Trgovac se prilagodio.Zašto bi nudio nešto za 11,5 evra kad drugi nude za 25,30... Dovoljno da ide malo ispod te cene i konkurentan je.
U Londonu to ne može sa radi jer taj kvalitet možeš da nagaziš već za 6 funti na nekoj akciji.
Eto,to je banalan primer jednog rskoro nebitnog proizvoda.
Tako je sa svom robom - prilagodiće se ostalima,onako kako su se prilagodili drufi koji su dolazili.
Kao i u svakom hipermarketu - biće jeftinijih proizvoda ali kad se uhvatiš usput za nešto piništiš svu uštedu.
Jedino da ko hijena pratiš redovno i pazariš samo na akciji- ko gaji penzosa kuci vitalnog taj je na konju jer može da ga zaduži za to (digitron i u lov).

chombe

pre 5 godina

Bice nize cene, ali neznatno, taman toliko da vas mrzi da odete ako su te prodavnice dalje od vaseg mesta stanovanja. Pa nece valjda uvoznicko-izvoznicka banda da reskira svoju ekstra zaradu, pa to je koren sistema u kojem zivimo. Dakle, bice isto, kupicete cokokadicu vise na par hiljada dinara koje ste potrosili i bicete srecni zbog toga sto ste profitirali.

cx

pre 5 godina

Ja zivim u Beogradu. Na svakih 100 m (a mozda i preterujem) nalazi se ShopGo, Maxi, Idea ova ona, Aroma, privatni market. Ako to nije konkurencija ne znam sta je. Uglavite tu Lidlove i Sparove, imacemo prodavnicu na svakih 50 m. Ne znam kako ce ih nagurati pored kladionica, apoteka i pekara, al verovatno moze. Koja je rentabilnost tih prodavnica meni nije jasno? Gledam 5 ogromnih Idea, i jos 5 ogromih ShopGo u krugu od 200 m od mog stana, plus Maxi, Aroma. Da li je to realno, ko tu kupuje da se isplati zakup i zaposleni? I na sve to imamo privatni market, koji dere (Mleko Maxi 89din, privatni market 130din)? I u tom marketu verujte redovi penzionera ujutro...ja ne kapiram nase trziste ama bas nikako...

Cuclajpisucigo

pre 5 godina

sa 10% snizenja porodic zivi bolje za 5000 din! Prosek hrane i hemikalija za 4 clana je 50000 din. E vec sa 20% to ce sve naterati u lidl i ugasiti nase lopove maxi ideju rodu!!!!

markoooooOOoOOOooOOooooOoo

pre 5 godina

Nece biti upola nize cene za isti proizvod vec upola niza cena SQMY baterije od SONY baterije. Zamislite tek za hranu kakav je kvalitet kad je cena upola manja.

Ns

pre 5 godina

Nece Lidl u Srbiji puno biti jeftini. Lidl u Nemackoj ima veliki obrt i oni iz tog velikog obrta potrosacima mogu da ponude nize cene. Cene u Lidlovim objektima u Srbiji bice kao i ostalim marketima.

Dzeki

pre 5 godina

U Austriji je Spar najskuplji....ne ce sigurno biti jevtinije nista
(Darko, 27. septembar 2018 14:15)

Nije Spar nego Billa. Usput postoji tri vrste Spara, Interspar, Eurospar i obicni Spar koji jeste malo skuplji od prethodna dva ali ni blizu Bille.

Marko

pre 5 godina

opet ce se kod nas izdogovarati sa drugim trgovcima da sve ostane po starom. Najvece cene jer tako trazi drzava zbog otimanja para od gradjana preko veceg prihoda od PDV. Nema tu nikakve druge logike poslovanja u srbiji, normativnog uredjenja kao i ponasanja politicara koji to sve odobravaju i podsticu na stetu gradjana a licnu korist.

Brojmo svaki dan

pre 5 godina

Manje kupujes = vise ustedis. Velika pakovanja dolaze u obzir samo za nekvarljivu robu (toalet papir, recimo). Meni je kupovna moc iznad proseka, ali kupujem ispod proseka. Razlika se zove kapital.

A.

pre 5 godina

@ Jedino da ko hijena pratiš redovno i pazariš samo na akciji- ko gaji penzosa kuci vitalnog taj je na konju jer može da ga zaduži za to (digitron i u lov).
(Komša, 27. septembar 2018 16:40)

"Vitalnog penzosa" ne mora niko da "gaji". Penzioner koji je odradio svoj radni vek, zadatke (obaveze) treba sâm sebi da daje, odnosno da radi ono što želi.
Mislim da ni vi ne biste voleli da (jednog dana) penzionerski život provodite po marketima.

BeKo

pre 5 godina

Niže cene čega?

No name proizvoda koje ljudi nemaju naviku da kupuju,poznate marke koje su lideri u bilo kom segmentu biće u tragovima po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.Kupci koji nisu opterećeni "brendovima" će tu kupovati dok kupci koji su vezani za brendove će ih zaobilaziti a njih je najviše u Srbiji.

Realnost

pre 5 godina

Niže cene čega?

No name proizvoda koje ljudi nemaju naviku da kupuju,poznate marke koje su lideri u bilo kom segmentu biće u tragovima po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.Kupci koji nisu opterećeni "brendovima" će tu kupovati dok kupci koji su vezani za brendove će ih zaobilaziti a njih je najviše u Srbiji.
(BeKo, 27. septembar 2018 16:51)
Navešcu česte primere: 200 g kafe je skuplje ego 2 pakovanja od po 100g, 5kg secera po 1 kg je cesto jeftinije nego jedan od 5kg, tegla krema od 700 grama kosta kokiko i dve od 400 grama, pavlaka od 700 g kosta kokiko i dve manje od 400g. Tako da nije tacno da je vece pakovanje uvek jeftinije

Diktat

pre 5 godina

Najsmešnije mi je kada se mnogi pozivaju na cene u Evropi što nema veze sa Srbijom koja nije u Evropi i ne predstavlja državu ni u kakvom obliku jer nema granice , tri organa vlasti, vojsku ni policiju.Nismo čak ni banana država , kako mnogi navode , jer u banani državi vlast ne guši baš svaki oblik preduzetništva kao što je to slučaj kod nas .
Pošto kod nas ne vladaju ni ekonomski zakoni ni ekonomska logika već upravo suprotno veća konkurencija dovešće do većih cena kao što mala kupovna moć dovodi do veće potrošnje , po rečima naših stručnjaka , veće cene stanova takođe su odraz veće potrošnje samo se ne vidi iz čega a manje plate takođe dovode do veće potrošnje.Da rezimiram obratite pažnju na nedavnu izjavu da će od 2020. godine biti zabranjena upotreba plastičnih kesa prema navedenom možemo da izvedemo ekonosmku projekciju rasta za nepune dve godine kada ćemo moći da kupimo toliko proizvoda da nam stanu u ruke .Imajući u vidu navedeno mislim da je nebitno koliko će cene biti u Lidlu i drugim hipermarketima .

C i n i k

pre 5 godina

Vidim po komentarima da mnogi uopste ne kapiraju sta znaci i koliko je vazna konkurencija.
Konkurencija je osnova zivota na zapadu.
Suprotno tome su karteli.
Zato svuda imate antimonopolske komisije.
Poznato vam je sta je takva komisija u Usa uradila Microsoftu i Apple?
U EU isto tako za google.
U Srbiji je situacija takva da imate jake kartele,tj.sporazume trgovaca oko cene proizvoda. Lako je to da se utvrdi.
Nema nikakve razlike u cenama proizvoda gde god kupovali i sta god kupovali,patike,hrana,bela tehnika i sl.sve su cene iste.
Ako Lidl odoli tome i radi sa nizim cenama, onda smo svi na dobitku.
Ako se budu dogovarali sa ostalima onda nema koristi.
Ali naravno,ja verujem da ce Lidl da donese promene u cenama i da ce time karteli da postanu besmisleni.
Sto vise prave konkurencije to ce biti bolje potrosacima.

tzx

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.

A.

pre 5 godina

@ po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (BeKo, 27. septembar 2018 16:51)

U prodavnicama većih trg. lanaca kod nas već odavno imamo slučajeve da možemo da kupimo spojena dva (koka kola, feri, čokolada, napolitanke ...) ili tri, čak i šest (npr konzervi piva) ISTIH artikala. Obmotaju najlonom, stave drugi bar kod i cena zaista bude niža nego kada bismo tu količinu kupili pojedinačno.

zubac

pre 5 godina

Cini se da svi trgovinski lanci koji dolaze u Srbiju najavljuju manje cene, ali od toga ne bude nista. Primjer IKEA koja je najavljivala manje cene, cak se i predsednik ukljucio u cijelu pricu i na kraju nista, cene su vece nego u njihovim prodavnicama u svijetu. Ja sam uporedio sa Kanadom i Francuskom i mogu vam reci da su definitivni vece u Srbiji.

boris

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.
(tzx, 27. septembar 2018 20:44)
@tzx
Nema dažbina za uvoz jer carine između EU i Srbije ne postoje. Dolazak Lidla je dobar zbog monopola i kartelskog ponašanja današnjih velikih lanaca maloprodaje. Tu će im Lidl pomrsiti konce i na taj način nama direktno pomoći. Ja im želim dobrodošlicu, njihovim dolaskom sigurno gore neće biti.

Komša

pre 5 godina

@A
Iako ste preosetljivi i ne tolerišete šaljiv ton budućeg penzosa (ako preteknem) ja i dalje odgovorno tvrdim da je isplativije gajiti vitalnog penzosa nego maline (vidite kako štrajkuju malinari) .Pokušaću sa vam objasnim.
Prilikom svakog poskupljenja "usluga" državnih službi (struja,infostan,koješta) ,poreza,akciza na gorivo,struju,TV ,registraciju vozila,raznih administrativnih taksi,mandatnih lazni liva ide u budžet.
Iz tog budžeta deo ide budžetskim korisnicima (u tom ekonomskom procesu,kao u hemijskom (alhemijskom) veći deo se "oslobadja"- nestaje).
Na taj način se novac "raspodeljuje" pravednije pa oni koji rade van državnih službi dotiraju one koji su prikačeni na kasu (i "posrednike" koji uzmu mnogo više).
Da bi spasao deo novca moraš da imaš budžetliju.Veoma je teško jednoj porodici da se više njenih članova zakači na budžet- za tako nešto je potrebno dugogodišnje iskustvo i politička aktivnost.
S druge strane ,manjak stambenog prostora stvara oprimalne uslove za gajenje penzosa.
Rentabilni su - donesu 200 evra a troše 50 plafon.Još ako su bivši državni službenici pa nisu pohabani u privatnom sektoru - milina.
I nikako sami da donose odluke - inda idu po čekaonicama u domovima zdravlja da se druže.
Jok - u redove (ujedno šetnja fizička aktivnost ,duže traju pa je povraćaj novca iz budžeta veći).
Dakle - višestruko korisni.

kvazi englez na srpskom

pre 5 godina

Cisto me zanima dokle ce se tolerisati ono cuveno zaokruzivanje cena u dinar. Znam da ne postoji kusur od 1 pare i vise ali se veliki novac generise sa tim (citaj opljacka) a placa se porez drzavi na cenu od primer 199.98 rsd. Niko nista da kaze po tom pitanju. Mutljage i trgovci i drzava. Jedva smo na kraj stali cuvenoj zvaki. Necu, 'ocu kusur.

zoki

pre 5 godina

Moeate znati da Lidl nudi robu slabijeg kvalirera ali nebitno . Podatak da ce pno sa 20 radnji drzati preko 10'/, trzista je nemoguc. Pa samo da narod ulazi u te radnje po ceo dan oni neogu da opsluze taj procenat. Potrebno je radnja u sbakom gradu preko 5000 stanovnika pa da ostvare taj procenat.

neko ko zna

pre 5 godina

Upola nize cene? Da, samo u naslovu, kao i kod vas ... U tekstu, 10% pise. I to na robu sa robnom markom, koju peoizvodi ko zna ko ... U Grckoj, u Lidlu sam bio tri puta. U Masutasu kupujem, a verovatno je skuplji

neko ko zna

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.
(tzx, 27. septembar 2018 20:44)

Kako? SSPom carine za proizvode iz EU su ukinute ....

jovan

pre 5 godina

Samo ako uspeju da ugrabe veci deo trzista i imaju ekstremni promet bice manje cene, jer i oni imaju troskove kao i deleze idea dis i ostali ali velik promet moze da nadomesti manju zaradu jer i oni dolaze da zarade a ne iz patriotizma.

leptirica

pre 5 godina

Cisto me zanima dokle ce se tolerisati ono cuveno zaokruzivanje cena u dinar. Znam da ne postoji kusur od 1 pare i vise ali se veliki novac generise sa tim (citaj opljacka) a placa se porez drzavi na cenu od primer 199.98 rsd. Niko nista da kaze po tom pitanju. Mutljage i trgovci i drzava. Jedva smo na kraj stali cuvenoj zvaki. Necu, 'ocu kusur.
(kvazi englez na srpskom, 28. septembar 2018 04:10)

Znači neka prodavač na jednoj kasi ima 200 računa, pola otprilike (ili više je plaćeno karticom), od ostalih 100 neki će završiti na relativno okruglom broju npr 10 dinara ili 18.50 I slično, samo jedan manji broj računa će biti kao što navodiš na 199.98 ili 210.99 Tako da živiš u iluziji da se generise neki veliki novac na tih 0.01 ili 0.02 dinara. Na kraju ako ti prodavač vrati prvi najmanji apoen pretpostavljam 0.10 din mora to nadoknaditi iz vlastitog džepa jer u kasi poslodavac ne tolerira manjak. Da bi se u slučaju da baš svi plate gotovinom i da svi računi završe na 0.99 na tih 200 računa generisao bi se ogroman novac od 2 dinara po danu.

markoooooOOoOOOooOOooooOoo

pre 5 godina

Nece biti upola nize cene za isti proizvod vec upola niza cena SQMY baterije od SONY baterije. Zamislite tek za hranu kakav je kvalitet kad je cena upola manja.

Ludi Milojko

pre 5 godina

E, svašta se piše. Osnovno na tržištu je izbegavanje monopola. I Lidl i Špar su globalne kompanije koje su ostvarile monopol na svetskom tržištu. Mi ćemo uskoro kupovati samo hleb, tako da nam cene nisu bitne.

Зоран

pre 5 godina

Лидл неће да обори цене... Имају солидне акције, али редовне цене им нису неке

BeKo

pre 5 godina

Niže cene čega?

No name proizvoda koje ljudi nemaju naviku da kupuju,poznate marke koje su lideri u bilo kom segmentu biće u tragovima po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.Kupci koji nisu opterećeni "brendovima" će tu kupovati dok kupci koji su vezani za brendove će ih zaobilaziti a njih je najviše u Srbiji.

karma

pre 5 godina

jeste, kako da ne... i Deda mraz postoji... ne verujte medijima, jedno govore a u stvarnosti je život mnogo drugačiji... npr mali Alek, priča vam bajke kako rastu plate, suficit, zlatno doba... a stvarnost...

Cuclajpisucigo

pre 5 godina

sa 10% snizenja porodic zivi bolje za 5000 din! Prosek hrane i hemikalija za 4 clana je 50000 din. E vec sa 20% to ce sve naterati u lidl i ugasiti nase lopove maxi ideju rodu!!!!

Brojmo svaki dan

pre 5 godina

Manje kupujes = vise ustedis. Velika pakovanja dolaze u obzir samo za nekvarljivu robu (toalet papir, recimo). Meni je kupovna moc iznad proseka, ali kupujem ispod proseka. Razlika se zove kapital.

warlock

pre 5 godina

Obisao sam jedan LIDL u Italiji ima par godine, nije neki izbor ali je bilo ultrajeftino da nisam mogao da dodjem k sebi, nema teorije da domaci lopovi dozvole da bilo koji proizvod, pa i cackalica, bude tako jeftin. Da se njima ugrozi pljackanje preko hrane, ma nema teorije

Realnost

pre 5 godina

Niže cene čega?

No name proizvoda koje ljudi nemaju naviku da kupuju,poznate marke koje su lideri u bilo kom segmentu biće u tragovima po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.Kupci koji nisu opterećeni "brendovima" će tu kupovati dok kupci koji su vezani za brendove će ih zaobilaziti a njih je najviše u Srbiji.
(BeKo, 27. septembar 2018 16:51)
Navešcu česte primere: 200 g kafe je skuplje ego 2 pakovanja od po 100g, 5kg secera po 1 kg je cesto jeftinije nego jedan od 5kg, tegla krema od 700 grama kosta kokiko i dve od 400 grama, pavlaka od 700 g kosta kokiko i dve manje od 400g. Tako da nije tacno da je vece pakovanje uvek jeftinije

Ns

pre 5 godina

Nece Lidl u Srbiji puno biti jeftini. Lidl u Nemackoj ima veliki obrt i oni iz tog velikog obrta potrosacima mogu da ponude nize cene. Cene u Lidlovim objektima u Srbiji bice kao i ostalim marketima.

A.

pre 5 godina

@ Jedino da ko hijena pratiš redovno i pazariš samo na akciji- ko gaji penzosa kuci vitalnog taj je na konju jer može da ga zaduži za to (digitron i u lov).
(Komša, 27. septembar 2018 16:40)

"Vitalnog penzosa" ne mora niko da "gaji". Penzioner koji je odradio svoj radni vek, zadatke (obaveze) treba sâm sebi da daje, odnosno da radi ono što želi.
Mislim da ni vi ne biste voleli da (jednog dana) penzionerski život provodite po marketima.

basketas

pre 5 godina

spar sigurno nece doneti nize cene. nigde nisu nize, zasto bi bile ovde. lidl ima nize cene ali je pitanje da li ce to implementirati i ovde ili ce se po opstem privrednom principu uklopiti u postojece okvire.

chombe

pre 5 godina

Bice nize cene, ali neznatno, taman toliko da vas mrzi da odete ako su te prodavnice dalje od vaseg mesta stanovanja. Pa nece valjda uvoznicko-izvoznicka banda da reskira svoju ekstra zaradu, pa to je koren sistema u kojem zivimo. Dakle, bice isto, kupicete cokokadicu vise na par hiljada dinara koje ste potrosili i bicete srecni zbog toga sto ste profitirali.

cx

pre 5 godina

Ja zivim u Beogradu. Na svakih 100 m (a mozda i preterujem) nalazi se ShopGo, Maxi, Idea ova ona, Aroma, privatni market. Ako to nije konkurencija ne znam sta je. Uglavite tu Lidlove i Sparove, imacemo prodavnicu na svakih 50 m. Ne znam kako ce ih nagurati pored kladionica, apoteka i pekara, al verovatno moze. Koja je rentabilnost tih prodavnica meni nije jasno? Gledam 5 ogromnih Idea, i jos 5 ogromih ShopGo u krugu od 200 m od mog stana, plus Maxi, Aroma. Da li je to realno, ko tu kupuje da se isplati zakup i zaposleni? I na sve to imamo privatni market, koji dere (Mleko Maxi 89din, privatni market 130din)? I u tom marketu verujte redovi penzionera ujutro...ja ne kapiram nase trziste ama bas nikako...

Komša

pre 5 godina

Evo primera.Jedna trgovinska kuća kod nas,poznata po pristupačnim cenama u odnosu na konkutenciju prodaje vreće za spavanje po ceni od 20 evra (2500 din).
Ista trgovinska kuća ,iste te vreće u Londonu prodaje za 10 funti.
Zašto? Zato što je ovde malo tržište,slaba ponuda a konkurencija stvari sličnog (u ovom slučaju relativno niskog) kvaliteta prodaje za 3500-4500 dinara.
Trgovac se prilagodio.Zašto bi nudio nešto za 11,5 evra kad drugi nude za 25,30... Dovoljno da ide malo ispod te cene i konkurentan je.
U Londonu to ne može sa radi jer taj kvalitet možeš da nagaziš već za 6 funti na nekoj akciji.
Eto,to je banalan primer jednog rskoro nebitnog proizvoda.
Tako je sa svom robom - prilagodiće se ostalima,onako kako su se prilagodili drufi koji su dolazili.
Kao i u svakom hipermarketu - biće jeftinijih proizvoda ali kad se uhvatiš usput za nešto piništiš svu uštedu.
Jedino da ko hijena pratiš redovno i pazariš samo na akciji- ko gaji penzosa kuci vitalnog taj je na konju jer može da ga zaduži za to (digitron i u lov).

Diktat

pre 5 godina

Najsmešnije mi je kada se mnogi pozivaju na cene u Evropi što nema veze sa Srbijom koja nije u Evropi i ne predstavlja državu ni u kakvom obliku jer nema granice , tri organa vlasti, vojsku ni policiju.Nismo čak ni banana država , kako mnogi navode , jer u banani državi vlast ne guši baš svaki oblik preduzetništva kao što je to slučaj kod nas .
Pošto kod nas ne vladaju ni ekonomski zakoni ni ekonomska logika već upravo suprotno veća konkurencija dovešće do većih cena kao što mala kupovna moć dovodi do veće potrošnje , po rečima naših stručnjaka , veće cene stanova takođe su odraz veće potrošnje samo se ne vidi iz čega a manje plate takođe dovode do veće potrošnje.Da rezimiram obratite pažnju na nedavnu izjavu da će od 2020. godine biti zabranjena upotreba plastičnih kesa prema navedenom možemo da izvedemo ekonosmku projekciju rasta za nepune dve godine kada ćemo moći da kupimo toliko proizvoda da nam stanu u ruke .Imajući u vidu navedeno mislim da je nebitno koliko će cene biti u Lidlu i drugim hipermarketima .

Marko

pre 5 godina

opet ce se kod nas izdogovarati sa drugim trgovcima da sve ostane po starom. Najvece cene jer tako trazi drzava zbog otimanja para od gradjana preko veceg prihoda od PDV. Nema tu nikakve druge logike poslovanja u srbiji, normativnog uredjenja kao i ponasanja politicara koji to sve odobravaju i podsticu na stetu gradjana a licnu korist.

Dzeki

pre 5 godina

U Austriji je Spar najskuplji....ne ce sigurno biti jevtinije nista
(Darko, 27. septembar 2018 14:15)

Nije Spar nego Billa. Usput postoji tri vrste Spara, Interspar, Eurospar i obicni Spar koji jeste malo skuplji od prethodna dva ali ni blizu Bille.

C i n i k

pre 5 godina

Vidim po komentarima da mnogi uopste ne kapiraju sta znaci i koliko je vazna konkurencija.
Konkurencija je osnova zivota na zapadu.
Suprotno tome su karteli.
Zato svuda imate antimonopolske komisije.
Poznato vam je sta je takva komisija u Usa uradila Microsoftu i Apple?
U EU isto tako za google.
U Srbiji je situacija takva da imate jake kartele,tj.sporazume trgovaca oko cene proizvoda. Lako je to da se utvrdi.
Nema nikakve razlike u cenama proizvoda gde god kupovali i sta god kupovali,patike,hrana,bela tehnika i sl.sve su cene iste.
Ako Lidl odoli tome i radi sa nizim cenama, onda smo svi na dobitku.
Ako se budu dogovarali sa ostalima onda nema koristi.
Ali naravno,ja verujem da ce Lidl da donese promene u cenama i da ce time karteli da postanu besmisleni.
Sto vise prave konkurencije to ce biti bolje potrosacima.

Realnost

pre 5 godina

Pre neki dan kupi Feri za sudove. Pakovanje od 800ml. Prosle godine pakovanje je bilo 900mll a pre dve godine 1000ml. A cena je ostala ista. Nasa guvernerka kaze da je inflacija niska i da su cene prilicno stabilne. Samo ne govori da su pakovanja skoro svih proizvoda smanjene tezine i zapremine od 10-20%. Majonez je bio 300g sad je 285. Cokolade od 100 sad su 80-90g. jogurti nisu vise na llitar nego na kg, vecina hemije je sa 1 litar spala na 900g, hkeb je odavno sa 500g pao na 450 pa i 400 g. Ali za statistiku je bitno da se cena nije menjala. To sto su pakovanja "skracena" se nigde ne belezi.

tzx

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.

leptirica

pre 5 godina

Cisto me zanima dokle ce se tolerisati ono cuveno zaokruzivanje cena u dinar. Znam da ne postoji kusur od 1 pare i vise ali se veliki novac generise sa tim (citaj opljacka) a placa se porez drzavi na cenu od primer 199.98 rsd. Niko nista da kaze po tom pitanju. Mutljage i trgovci i drzava. Jedva smo na kraj stali cuvenoj zvaki. Necu, 'ocu kusur.
(kvazi englez na srpskom, 28. septembar 2018 04:10)

Znači neka prodavač na jednoj kasi ima 200 računa, pola otprilike (ili više je plaćeno karticom), od ostalih 100 neki će završiti na relativno okruglom broju npr 10 dinara ili 18.50 I slično, samo jedan manji broj računa će biti kao što navodiš na 199.98 ili 210.99 Tako da živiš u iluziji da se generise neki veliki novac na tih 0.01 ili 0.02 dinara. Na kraju ako ti prodavač vrati prvi najmanji apoen pretpostavljam 0.10 din mora to nadoknaditi iz vlastitog džepa jer u kasi poslodavac ne tolerira manjak. Da bi se u slučaju da baš svi plate gotovinom i da svi računi završe na 0.99 na tih 200 računa generisao bi se ogroman novac od 2 dinara po danu.

kvazi englez na srpskom

pre 5 godina

Cisto me zanima dokle ce se tolerisati ono cuveno zaokruzivanje cena u dinar. Znam da ne postoji kusur od 1 pare i vise ali se veliki novac generise sa tim (citaj opljacka) a placa se porez drzavi na cenu od primer 199.98 rsd. Niko nista da kaze po tom pitanju. Mutljage i trgovci i drzava. Jedva smo na kraj stali cuvenoj zvaki. Necu, 'ocu kusur.

Komša

pre 5 godina

@A
Iako ste preosetljivi i ne tolerišete šaljiv ton budućeg penzosa (ako preteknem) ja i dalje odgovorno tvrdim da je isplativije gajiti vitalnog penzosa nego maline (vidite kako štrajkuju malinari) .Pokušaću sa vam objasnim.
Prilikom svakog poskupljenja "usluga" državnih službi (struja,infostan,koješta) ,poreza,akciza na gorivo,struju,TV ,registraciju vozila,raznih administrativnih taksi,mandatnih lazni liva ide u budžet.
Iz tog budžeta deo ide budžetskim korisnicima (u tom ekonomskom procesu,kao u hemijskom (alhemijskom) veći deo se "oslobadja"- nestaje).
Na taj način se novac "raspodeljuje" pravednije pa oni koji rade van državnih službi dotiraju one koji su prikačeni na kasu (i "posrednike" koji uzmu mnogo više).
Da bi spasao deo novca moraš da imaš budžetliju.Veoma je teško jednoj porodici da se više njenih članova zakači na budžet- za tako nešto je potrebno dugogodišnje iskustvo i politička aktivnost.
S druge strane ,manjak stambenog prostora stvara oprimalne uslove za gajenje penzosa.
Rentabilni su - donesu 200 evra a troše 50 plafon.Još ako su bivši državni službenici pa nisu pohabani u privatnom sektoru - milina.
I nikako sami da donose odluke - inda idu po čekaonicama u domovima zdravlja da se druže.
Jok - u redove (ujedno šetnja fizička aktivnost ,duže traju pa je povraćaj novca iz budžeta veći).
Dakle - višestruko korisni.

A.

pre 5 godina

@ po akcijskim cenama najčešće tipa paket ulja od 6 kom.
×99.99 din.=599.99 din.a to malo ljidi kupuje jer je naša kupovna moć mala pa nemamo naviku da kupujemo na veliko( na pakete) već komadno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (BeKo, 27. septembar 2018 16:51)

U prodavnicama većih trg. lanaca kod nas već odavno imamo slučajeve da možemo da kupimo spojena dva (koka kola, feri, čokolada, napolitanke ...) ili tri, čak i šest (npr konzervi piva) ISTIH artikala. Obmotaju najlonom, stave drugi bar kod i cena zaista bude niža nego kada bismo tu količinu kupili pojedinačno.

neko ko zna

pre 5 godina

Upola nize cene? Da, samo u naslovu, kao i kod vas ... U tekstu, 10% pise. I to na robu sa robnom markom, koju peoizvodi ko zna ko ... U Grckoj, u Lidlu sam bio tri puta. U Masutasu kupujem, a verovatno je skuplji

boris

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.
(tzx, 27. septembar 2018 20:44)
@tzx
Nema dažbina za uvoz jer carine između EU i Srbije ne postoje. Dolazak Lidla je dobar zbog monopola i kartelskog ponašanja današnjih velikih lanaca maloprodaje. Tu će im Lidl pomrsiti konce i na taj način nama direktno pomoći. Ja im želim dobrodošlicu, njihovim dolaskom sigurno gore neće biti.

neko ko zna

pre 5 godina

Cajna kobasica u Lidlu ce biti 599.99 din. Yuhor ce da im pravi. Inace su se odlucili da veci deo asortimana prave kod nas, jer su im velike dažbine za uvoz.
(tzx, 27. septembar 2018 20:44)

Kako? SSPom carine za proizvode iz EU su ukinute ....

jovan

pre 5 godina

Samo ako uspeju da ugrabe veci deo trzista i imaju ekstremni promet bice manje cene, jer i oni imaju troskove kao i deleze idea dis i ostali ali velik promet moze da nadomesti manju zaradu jer i oni dolaze da zarade a ne iz patriotizma.

zoki

pre 5 godina

Moeate znati da Lidl nudi robu slabijeg kvalirera ali nebitno . Podatak da ce pno sa 20 radnji drzati preko 10'/, trzista je nemoguc. Pa samo da narod ulazi u te radnje po ceo dan oni neogu da opsluze taj procenat. Potrebno je radnja u sbakom gradu preko 5000 stanovnika pa da ostvare taj procenat.

zubac

pre 5 godina

Cini se da svi trgovinski lanci koji dolaze u Srbiju najavljuju manje cene, ali od toga ne bude nista. Primjer IKEA koja je najavljivala manje cene, cak se i predsednik ukljucio u cijelu pricu i na kraju nista, cene su vece nego u njihovim prodavnicama u svijetu. Ja sam uporedio sa Kanadom i Francuskom i mogu vam reci da su definitivni vece u Srbiji.