Ponedeljak, 24.09.2018.

19:30

Jedan potez Putina alarmirao je i Ameriku i Izrael

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o razmeštanju ruskog antiraketnog sitema S-300 u Siriji.

Izvor: B92

Jedan potez Putina alarmirao je i Ameriku i Izrael IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 5 godina

@zile
"Masakar Merkava"? U celom ratu Izrael je izgubio 5 tenka. Ne znam jesu li sve bile Merkave, i koje generacije, ali ne deluje kao neki masakar.
Inace, Hezbolah je ispunio zahtev Izraela i vratio tela dva oteta vojnika. Zasto ako je napravio "masakar" izraelskih snaga. Jos nesto, broj raketnih napada Hezbolaha na Izrael je smanjen vise od 100 puta nakon tog rata.

jasdf

pre 5 godina

@dragan
Izrael je Egiptu dao Sinaj kao znak dobre volje. Ta dobra volja je u Jom Kipurskom ratu spasila Egipat totalnog debakla jer je put za Kairo bio otvoren. Medjutim, Izraelu nije trebalo da se uvlaci dublje u Egipat. Isto je bilo i na severu. Stigli su na 30-ak km od Damaska i ponudili Siriji mir. Da je Sirija pristala, danas bi Golan bio njihov.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila. 
(budvanin, 24. septembar 2018 20:01
jeste Putin redovno prati dešavanja na našim portalima i kada vidi da slabi pozicija rusofila odmah preduzme vojni korak da bi smirio i omogućio rusofilima da kuckaju! zar ne? a kako je u Budvi? imate vode za tuširanje?

Živojin S.

pre 5 godina

Ako Rusi ne obore bar dva izraelska F 16 za odmazdu,kaznu i upozorenje dzaba im onda i S 900 i svi napredni sistemi koje imaju.

Merkava

pre 5 godina

Zile Izrael jeste izgubio stare verzije Merkava tenkova u ratu 2006, 15 je oštećeno a 5 uništeno. Pri tome je stradalo 18 vojnika. Hezbolah je ispalio preko 1000 raketa da pogodi 15 tenkova. Nakon toga je Izrael moderrnizovao tenkove, 2014 protiv Hamasa nisu izgubili ništa.

right

pre 5 godina

Izraelci uglavnom bombarduju položaje Hezbolaha i Iranaca. Nisam citao da su bombardovali sirijske položaje. Ne verujem da im je u interesu da Sirijom vlada ISIL. Asad, iako je diktator, svoju zemlju je vodio kao sekularnu.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Uvek me zapanje ovakve situacije. Usa i Rus su protivnici na geopolitičkoj sceni, ali su, kao, saveznici u Siriji, pa jedno drugom podmeću nogu i cepidlače u pravilima igre. Ko deca na igralištu - igraćemo se mojom loptom!
- E ne, nego mojom!
- Što si me pogodio u glavu, sad ću da stavim kacigu!
- Nemaš prava da staviš kacigu, nismo se tako dogovorili!
- Jel? Gledaj me!
Još samo da viknu mamaaaa!

detelinarcan

pre 5 godina

svatko ima NETKOG tko lupeta pa eto i ovde se to potvrdilo, s200 nema tehnologiju koja ce ga spreciti da pogadja 'svoje' avione s300 ima, osim toga s300 je toliko 'los' da ga se izraelci plase, dal' je dovoljno ili...

milos250577

pre 5 godina

Cekaj malo, sad mi nista nije jasno! Vec imaju S400 u Siriji, ali im on izgleda ne vrsi posao, pa salju manje napredan S300??? Ko je ovde lud?
(Nele, 24. septembar 2018 23:01)

Ruske snage u Siriji imaju i s-300 i s-400. A sada ce i Asadove snage imati s-300.

Nemanja

pre 5 godina

Frka je zato sto je do sada postojao dogovor "ja tebi ti meni". Stvarno mi nije jasan glup potez Izraela sa tim ruskim avionom. Sve je bilo OK, Izrael je bombardovao polozaje iranskih trupa i fabrike, pritom nisu dirali Ruse, a Rusi su zatvorili jedno oko na te akcije Izraela. Sada Iran ce teze da napusti Siriju, S300 ima da im skida F16 avione (ako Rusi to isporuce Siriji, i ako obuce sirijski PVO, a ne ko sada), Hezbolah ima da se osili. Takodje, frka je to sto Zapad voli status najboljih aviona i ne voli kad ti avioni padaju. Sada ce Rusi da traze kontra uslugu u zamenu da ne isporuce S300. Bezveze. A Iran je vec bio vidjen da napusti Siriju...

klokot

pre 5 godina

Ruska tehnika decenijama zaostaje za zapadnom, pa covece, Rusi jos nisu u stanju da naprave avion 5 generacije!? Odustali sramno od tog projekta. A Ameri uveliko planiraju 6 generaciju.(haha, 24. septembar 2018 21:27)Ruska vojska je prošle godine dobila 12 SU-57 aviona pete generacije.To su avioni sa motorima, koji se koriste za SU-35 avion 4++ generacije.Taj motor osim većeg IC radarskog odraza zadovoljava sve karakteristike za avion pete generacije,koji se podrazumeva da ima stealth tehnologiju.Zato su u Sukhoju odlučili da prave potpuno nov motor, koji je prvi put testiran krajem prošle godine.Po izjavama stručnjaka taj motor će imati do sada neviđene mogućnosti,a u serijsku proizvodnju ulazi 2020-e godine.U kasnijim verzijama Su-57 će imati i mogućnost da leti bez ljudske posade.

mida

pre 5 godina

Bitno je tko je na kraju dobio rat i kolike su žrtve. U Pustinjiskoj oluji su ginuli i američki vojnici, ali daleko manje od iračkih i dobili su rat.(Maka, 24. septembar 2018 21:21)Komandant američkih snaga u operaciji napada na Irak(2003)je dao uverenja Beloj Kući da će Irak biti pregažen za par dana i da će stradali manje od 100 američkih vojnika. A najvažnije da će se povući iz Iraka za godinu dana.U tom ratu,koji nije završen,jer se američka vojska još uvek nalazi u Iraku je stradalo preko 10000 američkih vojnika.Međutim o tome se ne izveštava u američkim medijima,ne prikazuju se sanduci stradalih,koji se transportu u avionima, jer to nije slika,koju su Džodž Buš i Dik Čejni hteli da prikažu javnosti.

Na repu

pre 5 godina

@HanSolo druze da si mi ziv i zdrav, izraelski f16 je vec tresnuo i bio je skinut sa S-200, ako se ne varam i to ove godine. Pilot je podlegao povredama, ne znamo bas kakav je S-300 u realnim uslovima, Izraelci ce ako treba izvesti i masovan napad samo da ga neutralisu, ali verujem da je opasniji od S-200, ako ne zbog imena, onda zbog nivoa kmecanja Izraela i njihovih droljica SAD na spomen s300.

jasdf

pre 5 godina

@artiljerac
Podseti me, ko je pobedio u Jom Kipurskom ratu?
I nemij da izmisljas, ti si bio maturant, ja sam malo stariji, bio apsolvent.

ja

pre 5 godina

A nijedan izraelski?
(haha, 24. septembar 2018 21:27)

Ne znas cinjenice. Idi na you tube i potrazi dokumentaece o 6dnevnom ratu. I odgledaj ih cele.

neko ko zna

pre 5 godina

(HanSolo, 24. septembar 2018 22:21)

Kako kad padne? Bar jedan izraelski F16 je vec oboren. Masivan napad znaci i masivna obaranja ... sad je stvar dal su spremni tu cenu da plate ...

Zile

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila.
(budvanin, 24. septembar 2018 20:01(

Izrael nije vise u stanju da probije odbranu Hezbolaha u Juznom Libanu. Znam da vecina nije ni cula o masakru Merkava, izraelskom tenku koji je do tada bio simbol Izraelskih borbenih snaga. Sve vreme nas uce o nekim ratovima od pre 30-40 godina a niko ne prica sta je bilo pre 12 godina. Te 2006.godine je Hezbolah pokazao da Izrael vise nije ono sto je bio, tj pre da i Libanci umeju da uzvrate udarac.

оће то

pre 5 godina

Наравно да су ово све стратешке игре и да су и једни и други и трећи предвидели и ови и многе друге ситуације које су се догодиле или тек треба/могу да се догоде. Наравно да не могу сви да буду 100% успешни у својим плановима. Ко ће бити успешнији остаје да се види. У вези са С-300: Израелци и Амери су се с правом узнемирили - то је веома моћно оружје. Наравно да може бити уништено, само је питање по коју цену и ко је спреман ту цену да плати. Јер свака ракета коју испале системи ПВО С-300 и Панцир је много јефтинија од израелских и било чијих друго авиона. Многи овде злуради коментатори намерно или из незнања коментаришу како Руси не бране своје савезнике кад дозвољавају да их западњаци и израелци бомбардују. Ствари стоје овако: Сирија је позвала Русију да јој помогне у борби против ИСИС-а, а не да је штити од НАТО. Руси су у складу са својим интересима на то и пристали и за то добили одређене противуслуге - базе и утицај. Дакле обарање авиона и ракета и потапање бродова НАТО нису никад ни били у пакету догвора. Нико ту није ни луд ни блесав.

Akhenaton

pre 5 godina

Turci oborili ruski avion, posle godinu dana turci postali ruski saveznik i izvinili se rusima. Skoro izraelci srušili (namestili)ruski avion što znači da će za godinu dana postati ruski saveznici i izviniti se rusima. Živi bili pa videli.

Nele

pre 5 godina

Cekaj malo, sad mi nista nije jasno! Vec imaju S400 u Siriji, ali im on izgleda ne vrsi posao, pa salju manje napredan S300??? Ko je ovde lud?

dragan

pre 5 godina

To je vec oprobani nacin kako Rusi korak po korak ostvaruju primat i sve se cvrsce pozicioniraju na Blisko Istoku. Asimetricni odgovor. Turci oborili ruski lovac, Rusi doveli s400 za zastitu svojih aviona. Izrael lukavo osmislio obaranje ruskog radara, stize s300 Sirijcima. Posto neki misle da sistem nije proveren, neka potraze kako ga je NATO testirao, posto su Cesi imali jedan sistem.

Dragan

pre 5 godina

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija
(Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)


Izraelska avijacija je pretrpela gubitke u oblasti Sueckog kanala i tu oblast su nazvali alejom samova (SAM alley), slicno izrazu MiG Alley iz Korejskog rata.
Madjutim Egipat nije tada imao pokretne SAM sisteme i kako su egipatske snage napredovale preko Sinaju izasle su iz zastitnog kisobrana SAM-ova i veoma lose prosle.
Egipat je bio opremljem tenkovoma sa nocnom vizijom, dok Izrael nije imao takve tenkove. Samo je nesposobnost egipatskog generalstaba spasla Izrael totalnog poraza u ratu. Ovako je Izrael izgubio Sinaj i kontrolu Sueckog kanala sto je poraz u ratu.
Ali Izraelci su naucili lekciju i u sledecem ratu u dolini Beka su poslali bespilotne letelice koje su bile pogodjene sirijskim SAM raketama posto su predhodno polale podatke o snazi i razmestaju sirijske PVO. Medjutim Sirijsci nisu promenili polozaj svojih baterija, tako da je izraelska avijacija cak napravila poligon za vezbanje svojih pilota sa istim rasporedom baterija.
Gadjali si ih raketama koje su vodjene radarskim signalom SAM (ARM rakete) koje su tada prvi put koriscene. Mislim da su od 18 baterija unistili 17 u prvom udaru.
Tehnika, obuka, disciplina, taktika, strategija. Izbaci jedno i gubis rat.

HanSolo

pre 5 godina

Pa ako ga postave videcemo da li je dobar kako se prica?!?! Ali secam se ja da je u jednom ratu koji je trajao 2,5 meseca i americka avijacija trpela gubitke. Ali pojedinci samo vide kako padaju ruski lovci i to svaki put na kvarno. Turski f16 pucao sa teritorije turske i pogodio ruski dok je dejstvovao na sirijskoj ter. Ovaj zadnji je poput putnickog aviona, nije ni brz ni okretan. Kad padne Izraelski pricacete drugu pricu.
(nesh, 24. septembar 2018 20:26)

Pa u tome je stvar.. KAD padne.. Pre toga je sve smešno pošto se ti sistemi obićno kao neki SF.. Oni ne mogu preživeti jedan masivan napad.. Taj ko tako misli jednostavno nije realan.. A kad pomislim ruski "kapacitet" elektronike teško verujem u SF o ovim sistemima..

origen

pre 5 godina

@peperoglu

Hehe, Sirijci sruše ruski avion, a peperoglu ponavlja rusku propagandu da je kriv Izrael. Ako već govoriš o nacionalistikim predsednicima zašto iz tog kola izostavljaš Putina?

Slažem se da je glupo uspoređivati rusku i izraelsku avijaciju. Ova druga 70 godina ratuje.

Realno

pre 5 godina

Ne razumem ova prepucavanja..
Naredne nedelje će pokazati da li će izraelci da nastave sa bombardovanjem Sirije ili ne, kao i vredi li S300 ili ne..u međuvremenu su rusi zatvorili nebo..
S300 za razliku od starijih PVO sistema "prepoznaje" ruske avione i ovakva "greška" sa IL20 se ne može ponoviti.
Na potezu je Turska, jer treba da uništi ekstremiste u Idlibu, a ako ne, ne znam kako će zaustaviti SA da taj rat okonča.
Preostaće još pregovori sa kurdima.

Maka

pre 5 godina

@Marko, nego gde si pročitao da su imali muke sa grčkim S300? Jel to Sputnjik tako napisao ili si bio tamo pa video? Kažeš i bio i video :)

Drugo, amerikanci su već razradili strategiju napada na PVO sa dronovima, tako da nema oružja koje ne može da se uništi. A o izraelcima da ne govorimo, oni su odavno sve isplanirali. Činjenica da je neki PVO skinuo neki avion ne znači ništa, pa nema 100% misija gde avioni ne padaju, niti PVO koji može svaki avion da skine. Dakle, to nije nikakav argument. Kao da kažeš, nakon što si izgubio rat, ali i njihovi su vojnici poginuli. Bitno je tko je na kraju dobio rat i kolike su žrtve. U Pustinjiskoj oluji su ginuli i američki vojnici, ali daleko manje od iračkih i dobili su rat.

netko

pre 5 godina

Slabo ste upućeni u tehnologiju. Sistem S300, S400 kao i svi drugi ruski raketni sistemi NE MOGU da obaraju ruske avione. Sad će neko reći da mogu da se hakuju. Ne mogu da se hakuju.
(Zoran T., 24. septembar 2018 20:35)

kako ne mogu?

upravo je jedan ruski raketni sistem oborio ruski avion pre par dana.

jel ovde stvarno neko VERUJE da oni s300 sto su u slovackoj grckoj ukraini itd ne mogu da obaraju ruske avione???

haha

pre 5 godina

@peperoglu
Bas suprotno. Turska je oborila ruski avion, Rusi nisu smeli da odgovore, Erdogan nasamario Putina i sada NATO pakt ima na uvid ruski S-400, cisto da ga Ameri malo detaljnije testiraju.
Izrael rastura Sirijce i Ruse, Putin ne sme ni da zucne. Izrael ce unistiti S-300 ako ga Sirija dobije, a Rusija doziveti novo ponizenje.
Jasno, glupo je porediti ruske i izraelske vojne potencijale. Rusija ima prastaro sovjetsko naoruzanje, poluispravnu tehniku, dok Izrael ima najmodernije moguce naoruzanje, najmoderniju tehnologiju i najbolje obucene vojnike na svetu.

South Park

pre 5 godina

Čitam komentare i pitam se ko je tu lud a ko zbunjen. Ljudi ovde nije pitanje, da li je lopta prešla gol liniju ili nije prešla. Ovo je igra po oštrici noža, a taj nož nije daleko od nas! Zbog nekog ludog pilota može sve da ode u ........
(ja sam tu, 24. septembar 2018 20:53)Navedi jedan primer u istoriji da je jedan pilot poludio i uradio nesto na svoju ruku.To su najbolji od najboljih i rade iskljucivo po komandi.

haha

pre 5 godina

@Dokoni
Ajde ti nama neutralno reci kako ono prodjose ti sistemi i sirijska super moderna avijacija, opremljena najmodernijim sovjetskim avionima u ratu protiv Izraela 1982 godine? Koliko je stotina sirijskih aviona unisteno? A nijedan izraelski? Sirijske pilote inace obucavali sovjetski instruktori? Sta se ono desilo sa sovjetskim migovima iznad Egipta 1970? Pet komada oboreno za 3 minuta!? Kako to? Ruska tehnika decenijama zaostaje za zapadnom, pa covece, Rusi jos nisu u stanju da naprave avion 5 generacije!? Odustali sramno od tog projekta. A Ameri uveliko planiraju 6 generaciju.

Toronto

pre 5 godina

(Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)
Obavestite se gospodine prvo kako se završio Yom Kippur war. Za dvadeset dana Sirija i Egipat su bili prakiično pred porazom. Glupo je lagati o onome što svako može vrlo lako da proveri, a pozivajući se nekakve realne izvore.

Zu

pre 5 godina

A što Putine nisi preventivno djelovao, pa postavio na sva ključna mjesta protiv - vazdušne sisteme.Kakav je to odnos prema savezniku, dozvoljavaš da svaka šuša i maruša ulazi u vazdušni prostor Sirije i bombarduje položaje Asadove vojske. Mislim još Putin u prvom mahu krivi Siriju ej čovječe svog saveznika, pa su tek posle promjenili ploču i rekli da je Izrael bio kriminalno nemaran.

peperoglu

pre 5 godina

Već viđeni scenario sa Turskom.Tako je i Erdogan hvalio obaranje ruskog aviona, nije hteo da prizna grešku i uputi izvinjenje Moskvi. Trebalo je da prođe čitava godina da se to desi,a posle je čak optužio pučiste da su stojali iza tog incidenta.Sve u svemu danas su odnosi Moskve i Ankare na najboljem nivou u poslednja dva veka.Netanjahu je sličan Erdoganu,dakle nacionalista i populista.Umesto da je priznao grešku i utvrdio odgovornost za incident on optužuje Damask,iako su poznati svi detalji.Sad je Moskva dobila legitimitet da proda Damasku S-300,jer je Izrael prekršio dogovor.Izraelu će sada biti neupodedivo teže da gađa iranske položaje u Siriji.Glupo je upoređivati ruske i izraelske vojno-oružane kapacitete.Samo je pitanje koliko je Moskva spremna da pomaže Asada u borbi sa Izraelom,jer je do sada veoma tolerantna prema izraelskim napadima.

deka

pre 5 godina

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)

Pa činjenice govore da su nakon toga Egipćani ostali bez Sinaja, pa su kukumakali da im se to vrati. Isto tako da su sirijci bježali koliko su ih noge nosile i da im je Izrael došao na 30 km od Damaska, pa su im u pomoć dolazili iračani, ali im nisu mogli pomoći. Znači tako malu zemlju su napale zemlje sa hrpom oružja na njihov praznik.
Nepristrasni izvori govore da su egipćani i sirijci nabavili ruske sustave, tajno, i ovi se nisu spremili. Samo zato su imali velike gubitke. Ali posle su im plakali da im vrate teritorije i Egipat je tada priznao Izrael, što je također činjenica...a rekli su da nikad neće. '67.su rusi okolne zemlje nagovorili na napad na izrael, pa je Jordan izgubio deo teritorije, a onda je '73. opet bila bežanija. Rusi su se posle pravili ludi, i prodavali im novo oružje

DPolitika

pre 5 godina

@mika


Ako su tako sposobni i svemoguci sto su tako dugo u ratu...Sposobne vojskovodje ratove resavaju za kratko vreme a ne za vekove. Samo su u malenom Libanu ratovali 18 godina.

@Ostali dusebriznici koji znaju da je to los sistem a ne kazu isto i za THAAD ili RIM-16,1 RIM-173, Aster 15/30 i ostali koji takodje nisu nikada borbeno upotrebljeni.

Ako je S-300 tako los kako iziskuje da se neke drzave toliko uskomesaju zbog toga pa moraju da se zovu predsednici drava koje ga prave a iz (SAD) cak idu dotle da reaguju i sankcijama prete kupcima slicnih sistemima(S-400)...U strahu su velike oci...

Naravno svako oruzije moze da ima i neku kontrameru kojem sa kojom se moze doskociti ali za to treba strategija ali i sreca jer rat je prilicno i igra na srecu...

артиљерац

pre 5 godina

@ deset hiljada milijardi...Да испричам ја теби како је Израел изгубио од
руских Сам 5 и 7 49 авиона у Јом Кипур рату 1973?Не сећаш се?Како да се и
сежаш кад су тата и мама тада били мали.Е,али ја сам био матурант,па се сећам.
Како су сиријци налупали израелске тенкове на Голану,преко 120 комада.Како су
им ракетом рокнули торпедни чамац и отправили га на дно.Добри су Израелци,али
су далеко од свемоћних,како их ти и још неки овде представљате.

omniameamecumporto

pre 5 godina

Ako Sirija dobije S300 svijet će vidjeti snagu Izraela.
Izrael si ne može dopustiti prijetnju sa neprijateljskog teritorija,jer je u pitaju goli opstanak. Oni su spremni na sve i sigurno imaju žestok
odgovor na ovo.Razbucat će im sve te igračke,jer nije se pametno igrati sa najmočnijom i najnaprednijom vojskom na svijetu.

vojkan

pre 5 godina

Mnogi pljuju S-300. A zaboravili su da je S-125 NEVA oborio i F-117 i F-16 '99 i da je ove godine u februaru izraelski F-16 oboren sistemom S-200. Oba navedena sistema su u poređenju sa S-300 prepotopski. Nije S-300 ikakvo čarobno oružje ali je od jednog S-200 ili S-125 bukvalno 15x potentniji. A 4 međusobno uvezanih S-300 vrede koliko i 100 NEVA sistema. To je ono što, za razliku od domaćih amatera pljuvača, znaju i Izraelci i Ameri.

Marko

pre 5 godina

Da čujemo ove dušebrižnike koji tvrde da s-300 obična olupina.Pa nisu izraelci od juče pa da neznaju o čemu se radi testirali su grčki s-300 i trebala je velika muka da se on savlada.Izgleda da su opasno iznervirali Putina pa sad glade situaciju.

Gufliver

pre 5 godina

ALi stvarno, ali stvarno dokle više sa tim S300/400 bajkama, koje ne funkcioniše.
Evo samo nekoliko naslova od pre nekoliko godina:

-Ako Amerikanci krenu u napad, ovako će RUSKI S-400 braniti nebo Sirije

-Ruski S 400 oterao turske i američke avione sa neba Sirije (VIDEO)

-Otkad je S400 u Siriji, americki, izrealski i turski avioni ne smeju da polete.

- S400 u Siriji radi bez greške:
Ruski protivvazdušni raketni sistem S-400 u Siriji radi bez greške, zahvaljujući čemu je značajno porastao interes među državama Bliskog istoka, izjavio je novinarima direktor departmana za izvoz specijalnog oružja i opreme „Rosoboroneksporta“ Sergej.....

Zoran T.

pre 5 godina

Sada ce Izrael iskoristiti svoju tehnologiju i namestiti Sirijce da sa S300 obore druge ruske avione....nemojte se igrati sa Izraelom niste mu ni do nokata po taktici.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko starosedelac, 24. septembar 2018 20:09)

Slabo ste upućeni u tehnologiju. Sistem S300, S400 kao i svi drugi ruski raketni sistemi NE MOGU da obaraju ruske avione. Sad će neko reći da mogu da se hakuju. Ne mogu da se hakuju.

Dokoni

pre 5 godina

Ljudi jel iko u svetu video te napredne PVO sisteme u pravoj akciji? O njima se prica jos od '90-ih a koliko ja znam nikad nisu upotrebljeni u pravoj borbi. 
Ajde vise da vidimo vredi li to cemu.
(varburg limuzina, 24. septembar 2018 20:18)

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija

Millennium

pre 5 godina

Ne sviđa mi se ovo. Nije da nemam poverenja u S-300, već u Arape koji su se do sada loše pokazali. Izrael se sprema za ovaj scenario već godinama, odnosno od kada je Sirija naručila ovaj sistem pre nekoliko godina. Ovo donekle može da ima smisla ako Rusi aktivno budu učestvovali u elektronskom ometanju i boljoj koordinaciji sa sirijskim snagama. Ali ako samo isporuče S-300 Siriji i ostave ih same, bojim se da sledi velika anti-reklama sa ruski PVO.
I na kraju. Rusi bi najbolje zaštitili svoje saveznike ako bi proglasili zonu zabrane leta iznad dela neba koji kontroliše njihova PVO i avijacija. Pa ko voli neka izvoli. Ovako, nadam se da Rusi znaju šta rade.

budvanin

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila.

Goran

pre 5 godina

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će snabdevanje "neodgovornih igrača" naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regionu...

E pa Gospodine Netanijahu da ste pre svega vi tj. vaše oružane snage bile malo odgovornije do ovoga ne bi došlo,zar ste mislili da će Rusija ćutke preći preko sramotnog nameštanja i obaranja njenog aviona,pored sporazuma koji ste imali gde je sve bilo naglašeno kako i na koji način je trebala bilo koja od strana u sukobu , da bude blagovremeno obaveštena ,kako ne bi došlo do situacije do koje je došlo prošlog ponedeljka ,kada vaši piloti nisu ispoštovali procedure iz sporazuma ,te su na jedan podmukli i kukavički način namerno namestili avion da bude pogodjen od strane tzv.prijateljske vatre...e sada vam niko nije kriv ,šta ste tražili to ste i dobili ,mislim da nećete više moći da se šetkate po sirijskom nebu kako vam se prohte ,kao što ste do skoro mogli !

deset hiljada milijardi vazduplohova

pre 5 godina

Roknut ce Izraelci S300 i ode cijeli mit o tom sustavu. Izraelci ce naci nacin za sve, bez brige. Citajte malo o njihovim akcijama, kako su maznuli novi radar Egipcanima-Operation Rooster 53, kako su spasili otete putnike akcijom u Ugandi-Operation Etebbe itd. Naci ce nacin i onda cemo gledat POV snimku iz glave rakete kao i nedavno Pantsir.

Marko starosedelac

pre 5 godina

Sada ce Izrael iskoristiti svoju tehnologiju i namestiti Sirijce da sa S300 obore druge ruske avione....nemojte se igrati sa Izraelom niste mu ni do nokata po taktici.

varburg limuzina

pre 5 godina

Ljudi jel iko u svetu video te napredne PVO sisteme u pravoj akciji? O njima se prica jos od '90-ih a koliko ja znam nikad nisu upotrebljeni u pravoj borbi.
Ajde vise da vidimo vredi li to cemu.

nesh

pre 5 godina

Pa ako ga postave videcemo da li je dobar kako se prica?!?! Ali secam se ja da je u jednom ratu koji je trajao 2,5 meseca i americka avijacija trpela gubitke. Ali pojedinci samo vide kako padaju ruski lovci i to svaki put na kvarno. Turski f16 pucao sa teritorije turske i pogodio ruski dok je dejstvovao na sirijskoj ter. Ovaj zadnji je poput putnickog aviona, nije ni brz ni okretan. Kad padne Izraelski pricacete drugu pricu.

mika

pre 5 godina

Roknut ce Izraelci S300 i ode cijeli mit o tom sustavu. Izraelci ce naci nacin za sve, (deset hiljada milijardi vazduplohova, 24. septembar 2018 20:06)

Samo malo dete misli da zidovi nemaju razradjenu strategiju za unistavanje s 300. Oni su zadnjih 70 godina u ratu,taktika im da se brane na neprijateljskom terenu. I ne moze im niko nista. Iran poseduje s 300,znaci Izrael ima nacin da neutralizira. Ne kazem da nebi imali gubitaka,strasnih cak,al na kraju bi taj s 300 izgoreo. Prica da bi srusio celu eskadrilu bez da ijedan avion barem proba delovati ili da presretne 50 krstarecih raketa u minuti je SF

Balkanac

pre 5 godina

Neodgovorni igraci. Upravo je to istina. Bojim se da od te price nece biti nista,a iako bude Izrael je izrael nece se usreciti ni sa S400 a kamoli S300. A u dosadasnjem toku rata nisu se ni Rusi nesto bitno pokazali ni kada su amerikanci, turci ili izraelci borbeno delovali po vojsci Asada.

ja sam tu

pre 5 godina

Čitam komentare i pitam se ko je tu lud a ko zbunjen. Ljudi ovde nije pitanje, da li je lopta prešla gol liniju ili nije prešla. Ovo je igra po oštrici noža, a taj nož nije daleko od nas! Zbog nekog ludog pilota može sve da ode u ........

South Park

pre 5 godina

Auto gol Izraela,noz u leđa Rusima je bilo skrivanje iza onoga aviona.Verujem licno da su Izraelski planeri takve akcije mislili da ce to da spreci Sirijski pvo i da su znalinda ce se ovako zavrsiti nebi tu akciju izveli.

Millennium

pre 5 godina

Ne sviđa mi se ovo. Nije da nemam poverenja u S-300, već u Arape koji su se do sada loše pokazali. Izrael se sprema za ovaj scenario već godinama, odnosno od kada je Sirija naručila ovaj sistem pre nekoliko godina. Ovo donekle može da ima smisla ako Rusi aktivno budu učestvovali u elektronskom ometanju i boljoj koordinaciji sa sirijskim snagama. Ali ako samo isporuče S-300 Siriji i ostave ih same, bojim se da sledi velika anti-reklama sa ruski PVO.
I na kraju. Rusi bi najbolje zaštitili svoje saveznike ako bi proglasili zonu zabrane leta iznad dela neba koji kontroliše njihova PVO i avijacija. Pa ko voli neka izvoli. Ovako, nadam se da Rusi znaju šta rade.

Zoran T.

pre 5 godina

Sada ce Izrael iskoristiti svoju tehnologiju i namestiti Sirijce da sa S300 obore druge ruske avione....nemojte se igrati sa Izraelom niste mu ni do nokata po taktici.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko starosedelac, 24. septembar 2018 20:09)

Slabo ste upućeni u tehnologiju. Sistem S300, S400 kao i svi drugi ruski raketni sistemi NE MOGU da obaraju ruske avione. Sad će neko reći da mogu da se hakuju. Ne mogu da se hakuju.

South Park

pre 5 godina

Auto gol Izraela,noz u leđa Rusima je bilo skrivanje iza onoga aviona.Verujem licno da su Izraelski planeri takve akcije mislili da ce to da spreci Sirijski pvo i da su znalinda ce se ovako zavrsiti nebi tu akciju izveli.

peperoglu

pre 5 godina

Već viđeni scenario sa Turskom.Tako je i Erdogan hvalio obaranje ruskog aviona, nije hteo da prizna grešku i uputi izvinjenje Moskvi. Trebalo je da prođe čitava godina da se to desi,a posle je čak optužio pučiste da su stojali iza tog incidenta.Sve u svemu danas su odnosi Moskve i Ankare na najboljem nivou u poslednja dva veka.Netanjahu je sličan Erdoganu,dakle nacionalista i populista.Umesto da je priznao grešku i utvrdio odgovornost za incident on optužuje Damask,iako su poznati svi detalji.Sad je Moskva dobila legitimitet da proda Damasku S-300,jer je Izrael prekršio dogovor.Izraelu će sada biti neupodedivo teže da gađa iranske položaje u Siriji.Glupo je upoređivati ruske i izraelske vojno-oružane kapacitete.Samo je pitanje koliko je Moskva spremna da pomaže Asada u borbi sa Izraelom,jer je do sada veoma tolerantna prema izraelskim napadima.

vojkan

pre 5 godina

Mnogi pljuju S-300. A zaboravili su da je S-125 NEVA oborio i F-117 i F-16 '99 i da je ove godine u februaru izraelski F-16 oboren sistemom S-200. Oba navedena sistema su u poređenju sa S-300 prepotopski. Nije S-300 ikakvo čarobno oružje ali je od jednog S-200 ili S-125 bukvalno 15x potentniji. A 4 međusobno uvezanih S-300 vrede koliko i 100 NEVA sistema. To je ono što, za razliku od domaćih amatera pljuvača, znaju i Izraelci i Ameri.

nesh

pre 5 godina

Pa ako ga postave videcemo da li je dobar kako se prica?!?! Ali secam se ja da je u jednom ratu koji je trajao 2,5 meseca i americka avijacija trpela gubitke. Ali pojedinci samo vide kako padaju ruski lovci i to svaki put na kvarno. Turski f16 pucao sa teritorije turske i pogodio ruski dok je dejstvovao na sirijskoj ter. Ovaj zadnji je poput putnickog aviona, nije ni brz ni okretan. Kad padne Izraelski pricacete drugu pricu.

Marko

pre 5 godina

Da čujemo ove dušebrižnike koji tvrde da s-300 obična olupina.Pa nisu izraelci od juče pa da neznaju o čemu se radi testirali su grčki s-300 i trebala je velika muka da se on savlada.Izgleda da su opasno iznervirali Putina pa sad glade situaciju.

Goran

pre 5 godina

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će snabdevanje "neodgovornih igrača" naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regionu...

E pa Gospodine Netanijahu da ste pre svega vi tj. vaše oružane snage bile malo odgovornije do ovoga ne bi došlo,zar ste mislili da će Rusija ćutke preći preko sramotnog nameštanja i obaranja njenog aviona,pored sporazuma koji ste imali gde je sve bilo naglašeno kako i na koji način je trebala bilo koja od strana u sukobu , da bude blagovremeno obaveštena ,kako ne bi došlo do situacije do koje je došlo prošlog ponedeljka ,kada vaši piloti nisu ispoštovali procedure iz sporazuma ,te su na jedan podmukli i kukavički način namerno namestili avion da bude pogodjen od strane tzv.prijateljske vatre...e sada vam niko nije kriv ,šta ste tražili to ste i dobili ,mislim da nećete više moći da se šetkate po sirijskom nebu kako vam se prohte ,kao što ste do skoro mogli !

Gufliver

pre 5 godina

ALi stvarno, ali stvarno dokle više sa tim S300/400 bajkama, koje ne funkcioniše.
Evo samo nekoliko naslova od pre nekoliko godina:

-Ako Amerikanci krenu u napad, ovako će RUSKI S-400 braniti nebo Sirije

-Ruski S 400 oterao turske i američke avione sa neba Sirije (VIDEO)

-Otkad je S400 u Siriji, americki, izrealski i turski avioni ne smeju da polete.

- S400 u Siriji radi bez greške:
Ruski protivvazdušni raketni sistem S-400 u Siriji radi bez greške, zahvaljujući čemu je značajno porastao interes među državama Bliskog istoka, izjavio je novinarima direktor departmana za izvoz specijalnog oružja i opreme „Rosoboroneksporta“ Sergej.....

budvanin

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila.

артиљерац

pre 5 godina

@ deset hiljada milijardi...Да испричам ја теби како је Израел изгубио од
руских Сам 5 и 7 49 авиона у Јом Кипур рату 1973?Не сећаш се?Како да се и
сежаш кад су тата и мама тада били мали.Е,али ја сам био матурант,па се сећам.
Како су сиријци налупали израелске тенкове на Голану,преко 120 комада.Како су
им ракетом рокнули торпедни чамац и отправили га на дно.Добри су Израелци,али
су далеко од свемоћних,како их ти и још неки овде представљате.

Zile

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila.
(budvanin, 24. septembar 2018 20:01(

Izrael nije vise u stanju da probije odbranu Hezbolaha u Juznom Libanu. Znam da vecina nije ni cula o masakru Merkava, izraelskom tenku koji je do tada bio simbol Izraelskih borbenih snaga. Sve vreme nas uce o nekim ratovima od pre 30-40 godina a niko ne prica sta je bilo pre 12 godina. Te 2006.godine je Hezbolah pokazao da Izrael vise nije ono sto je bio, tj pre da i Libanci umeju da uzvrate udarac.

Marko starosedelac

pre 5 godina

Sada ce Izrael iskoristiti svoju tehnologiju i namestiti Sirijce da sa S300 obore druge ruske avione....nemojte se igrati sa Izraelom niste mu ni do nokata po taktici.

deset hiljada milijardi vazduplohova

pre 5 godina

Roknut ce Izraelci S300 i ode cijeli mit o tom sustavu. Izraelci ce naci nacin za sve, bez brige. Citajte malo o njihovim akcijama, kako su maznuli novi radar Egipcanima-Operation Rooster 53, kako su spasili otete putnike akcijom u Ugandi-Operation Etebbe itd. Naci ce nacin i onda cemo gledat POV snimku iz glave rakete kao i nedavno Pantsir.

Dokoni

pre 5 godina

Ljudi jel iko u svetu video te napredne PVO sisteme u pravoj akciji? O njima se prica jos od '90-ih a koliko ja znam nikad nisu upotrebljeni u pravoj borbi. 
Ajde vise da vidimo vredi li to cemu.
(varburg limuzina, 24. septembar 2018 20:18)

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija

оће то

pre 5 godina

Наравно да су ово све стратешке игре и да су и једни и други и трећи предвидели и ови и многе друге ситуације које су се догодиле или тек треба/могу да се догоде. Наравно да не могу сви да буду 100% успешни у својим плановима. Ко ће бити успешнији остаје да се види. У вези са С-300: Израелци и Амери су се с правом узнемирили - то је веома моћно оружје. Наравно да може бити уништено, само је питање по коју цену и ко је спреман ту цену да плати. Јер свака ракета коју испале системи ПВО С-300 и Панцир је много јефтинија од израелских и било чијих друго авиона. Многи овде злуради коментатори намерно или из незнања коментаришу како Руси не бране своје савезнике кад дозвољавају да их западњаци и израелци бомбардују. Ствари стоје овако: Сирија је позвала Русију да јој помогне у борби против ИСИС-а, а не да је штити од НАТО. Руси су у складу са својим интересима на то и пристали и за то добили одређене противуслуге - базе и утицај. Дакле обарање авиона и ракета и потапање бродова НАТО нису никад ни били у пакету догвора. Нико ту није ни луд ни блесав.

Dragan

pre 5 godina

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija
(Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)


Izraelska avijacija je pretrpela gubitke u oblasti Sueckog kanala i tu oblast su nazvali alejom samova (SAM alley), slicno izrazu MiG Alley iz Korejskog rata.
Madjutim Egipat nije tada imao pokretne SAM sisteme i kako su egipatske snage napredovale preko Sinaju izasle su iz zastitnog kisobrana SAM-ova i veoma lose prosle.
Egipat je bio opremljem tenkovoma sa nocnom vizijom, dok Izrael nije imao takve tenkove. Samo je nesposobnost egipatskog generalstaba spasla Izrael totalnog poraza u ratu. Ovako je Izrael izgubio Sinaj i kontrolu Sueckog kanala sto je poraz u ratu.
Ali Izraelci su naucili lekciju i u sledecem ratu u dolini Beka su poslali bespilotne letelice koje su bile pogodjene sirijskim SAM raketama posto su predhodno polale podatke o snazi i razmestaju sirijske PVO. Medjutim Sirijsci nisu promenili polozaj svojih baterija, tako da je izraelska avijacija cak napravila poligon za vezbanje svojih pilota sa istim rasporedom baterija.
Gadjali si ih raketama koje su vodjene radarskim signalom SAM (ARM rakete) koje su tada prvi put koriscene. Mislim da su od 18 baterija unistili 17 u prvom udaru.
Tehnika, obuka, disciplina, taktika, strategija. Izbaci jedno i gubis rat.

mika

pre 5 godina

Roknut ce Izraelci S300 i ode cijeli mit o tom sustavu. Izraelci ce naci nacin za sve, (deset hiljada milijardi vazduplohova, 24. septembar 2018 20:06)

Samo malo dete misli da zidovi nemaju razradjenu strategiju za unistavanje s 300. Oni su zadnjih 70 godina u ratu,taktika im da se brane na neprijateljskom terenu. I ne moze im niko nista. Iran poseduje s 300,znaci Izrael ima nacin da neutralizira. Ne kazem da nebi imali gubitaka,strasnih cak,al na kraju bi taj s 300 izgoreo. Prica da bi srusio celu eskadrilu bez da ijedan avion barem proba delovati ili da presretne 50 krstarecih raketa u minuti je SF

dragan

pre 5 godina

To je vec oprobani nacin kako Rusi korak po korak ostvaruju primat i sve se cvrsce pozicioniraju na Blisko Istoku. Asimetricni odgovor. Turci oborili ruski lovac, Rusi doveli s400 za zastitu svojih aviona. Izrael lukavo osmislio obaranje ruskog radara, stize s300 Sirijcima. Posto neki misle da sistem nije proveren, neka potraze kako ga je NATO testirao, posto su Cesi imali jedan sistem.

Realno

pre 5 godina

Ne razumem ova prepucavanja..
Naredne nedelje će pokazati da li će izraelci da nastave sa bombardovanjem Sirije ili ne, kao i vredi li S300 ili ne..u međuvremenu su rusi zatvorili nebo..
S300 za razliku od starijih PVO sistema "prepoznaje" ruske avione i ovakva "greška" sa IL20 se ne može ponoviti.
Na potezu je Turska, jer treba da uništi ekstremiste u Idlibu, a ako ne, ne znam kako će zaustaviti SA da taj rat okonča.
Preostaće još pregovori sa kurdima.

Akhenaton

pre 5 godina

Turci oborili ruski avion, posle godinu dana turci postali ruski saveznik i izvinili se rusima. Skoro izraelci srušili (namestili)ruski avion što znači da će za godinu dana postati ruski saveznici i izviniti se rusima. Živi bili pa videli.

Zu

pre 5 godina

A što Putine nisi preventivno djelovao, pa postavio na sva ključna mjesta protiv - vazdušne sisteme.Kakav je to odnos prema savezniku, dozvoljavaš da svaka šuša i maruša ulazi u vazdušni prostor Sirije i bombarduje položaje Asadove vojske. Mislim još Putin u prvom mahu krivi Siriju ej čovječe svog saveznika, pa su tek posle promjenili ploču i rekli da je Izrael bio kriminalno nemaran.

DPolitika

pre 5 godina

@mika


Ako su tako sposobni i svemoguci sto su tako dugo u ratu...Sposobne vojskovodje ratove resavaju za kratko vreme a ne za vekove. Samo su u malenom Libanu ratovali 18 godina.

@Ostali dusebriznici koji znaju da je to los sistem a ne kazu isto i za THAAD ili RIM-16,1 RIM-173, Aster 15/30 i ostali koji takodje nisu nikada borbeno upotrebljeni.

Ako je S-300 tako los kako iziskuje da se neke drzave toliko uskomesaju zbog toga pa moraju da se zovu predsednici drava koje ga prave a iz (SAD) cak idu dotle da reaguju i sankcijama prete kupcima slicnih sistemima(S-400)...U strahu su velike oci...

Naravno svako oruzije moze da ima i neku kontrameru kojem sa kojom se moze doskociti ali za to treba strategija ali i sreca jer rat je prilicno i igra na srecu...

neko ko zna

pre 5 godina

(HanSolo, 24. septembar 2018 22:21)

Kako kad padne? Bar jedan izraelski F16 je vec oboren. Masivan napad znaci i masivna obaranja ... sad je stvar dal su spremni tu cenu da plate ...

Balkanac

pre 5 godina

Neodgovorni igraci. Upravo je to istina. Bojim se da od te price nece biti nista,a iako bude Izrael je izrael nece se usreciti ni sa S400 a kamoli S300. A u dosadasnjem toku rata nisu se ni Rusi nesto bitno pokazali ni kada su amerikanci, turci ili izraelci borbeno delovali po vojsci Asada.

ja sam tu

pre 5 godina

Čitam komentare i pitam se ko je tu lud a ko zbunjen. Ljudi ovde nije pitanje, da li je lopta prešla gol liniju ili nije prešla. Ovo je igra po oštrici noža, a taj nož nije daleko od nas! Zbog nekog ludog pilota može sve da ode u ........

varburg limuzina

pre 5 godina

Ljudi jel iko u svetu video te napredne PVO sisteme u pravoj akciji? O njima se prica jos od '90-ih a koliko ja znam nikad nisu upotrebljeni u pravoj borbi.
Ajde vise da vidimo vredi li to cemu.

South Park

pre 5 godina

Čitam komentare i pitam se ko je tu lud a ko zbunjen. Ljudi ovde nije pitanje, da li je lopta prešla gol liniju ili nije prešla. Ovo je igra po oštrici noža, a taj nož nije daleko od nas! Zbog nekog ludog pilota može sve da ode u ........
(ja sam tu, 24. septembar 2018 20:53)Navedi jedan primer u istoriji da je jedan pilot poludio i uradio nesto na svoju ruku.To su najbolji od najboljih i rade iskljucivo po komandi.

haha

pre 5 godina

@peperoglu
Bas suprotno. Turska je oborila ruski avion, Rusi nisu smeli da odgovore, Erdogan nasamario Putina i sada NATO pakt ima na uvid ruski S-400, cisto da ga Ameri malo detaljnije testiraju.
Izrael rastura Sirijce i Ruse, Putin ne sme ni da zucne. Izrael ce unistiti S-300 ako ga Sirija dobije, a Rusija doziveti novo ponizenje.
Jasno, glupo je porediti ruske i izraelske vojne potencijale. Rusija ima prastaro sovjetsko naoruzanje, poluispravnu tehniku, dok Izrael ima najmodernije moguce naoruzanje, najmoderniju tehnologiju i najbolje obucene vojnike na svetu.

origen

pre 5 godina

@peperoglu

Hehe, Sirijci sruše ruski avion, a peperoglu ponavlja rusku propagandu da je kriv Izrael. Ako već govoriš o nacionalistikim predsednicima zašto iz tog kola izostavljaš Putina?

Slažem se da je glupo uspoređivati rusku i izraelsku avijaciju. Ova druga 70 godina ratuje.

deka

pre 5 godina

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)

Pa činjenice govore da su nakon toga Egipćani ostali bez Sinaja, pa su kukumakali da im se to vrati. Isto tako da su sirijci bježali koliko su ih noge nosile i da im je Izrael došao na 30 km od Damaska, pa su im u pomoć dolazili iračani, ali im nisu mogli pomoći. Znači tako malu zemlju su napale zemlje sa hrpom oružja na njihov praznik.
Nepristrasni izvori govore da su egipćani i sirijci nabavili ruske sustave, tajno, i ovi se nisu spremili. Samo zato su imali velike gubitke. Ali posle su im plakali da im vrate teritorije i Egipat je tada priznao Izrael, što je također činjenica...a rekli su da nikad neće. '67.su rusi okolne zemlje nagovorili na napad na izrael, pa je Jordan izgubio deo teritorije, a onda je '73. opet bila bežanija. Rusi su se posle pravili ludi, i prodavali im novo oružje

omniameamecumporto

pre 5 godina

Ako Sirija dobije S300 svijet će vidjeti snagu Izraela.
Izrael si ne može dopustiti prijetnju sa neprijateljskog teritorija,jer je u pitaju goli opstanak. Oni su spremni na sve i sigurno imaju žestok
odgovor na ovo.Razbucat će im sve te igračke,jer nije se pametno igrati sa najmočnijom i najnaprednijom vojskom na svijetu.

HanSolo

pre 5 godina

Pa ako ga postave videcemo da li je dobar kako se prica?!?! Ali secam se ja da je u jednom ratu koji je trajao 2,5 meseca i americka avijacija trpela gubitke. Ali pojedinci samo vide kako padaju ruski lovci i to svaki put na kvarno. Turski f16 pucao sa teritorije turske i pogodio ruski dok je dejstvovao na sirijskoj ter. Ovaj zadnji je poput putnickog aviona, nije ni brz ni okretan. Kad padne Izraelski pricacete drugu pricu.
(nesh, 24. septembar 2018 20:26)

Pa u tome je stvar.. KAD padne.. Pre toga je sve smešno pošto se ti sistemi obićno kao neki SF.. Oni ne mogu preživeti jedan masivan napad.. Taj ko tako misli jednostavno nije realan.. A kad pomislim ruski "kapacitet" elektronike teško verujem u SF o ovim sistemima..

Toronto

pre 5 godina

(Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)
Obavestite se gospodine prvo kako se završio Yom Kippur war. Za dvadeset dana Sirija i Egipat su bili prakiično pred porazom. Glupo je lagati o onome što svako može vrlo lako da proveri, a pozivajući se nekakve realne izvore.

Nele

pre 5 godina

Cekaj malo, sad mi nista nije jasno! Vec imaju S400 u Siriji, ali im on izgleda ne vrsi posao, pa salju manje napredan S300??? Ko je ovde lud?

netko

pre 5 godina

Slabo ste upućeni u tehnologiju. Sistem S300, S400 kao i svi drugi ruski raketni sistemi NE MOGU da obaraju ruske avione. Sad će neko reći da mogu da se hakuju. Ne mogu da se hakuju.
(Zoran T., 24. septembar 2018 20:35)

kako ne mogu?

upravo je jedan ruski raketni sistem oborio ruski avion pre par dana.

jel ovde stvarno neko VERUJE da oni s300 sto su u slovackoj grckoj ukraini itd ne mogu da obaraju ruske avione???

haha

pre 5 godina

@Dokoni
Ajde ti nama neutralno reci kako ono prodjose ti sistemi i sirijska super moderna avijacija, opremljena najmodernijim sovjetskim avionima u ratu protiv Izraela 1982 godine? Koliko je stotina sirijskih aviona unisteno? A nijedan izraelski? Sirijske pilote inace obucavali sovjetski instruktori? Sta se ono desilo sa sovjetskim migovima iznad Egipta 1970? Pet komada oboreno za 3 minuta!? Kako to? Ruska tehnika decenijama zaostaje za zapadnom, pa covece, Rusi jos nisu u stanju da naprave avion 5 generacije!? Odustali sramno od tog projekta. A Ameri uveliko planiraju 6 generaciju.

Maka

pre 5 godina

@Marko, nego gde si pročitao da su imali muke sa grčkim S300? Jel to Sputnjik tako napisao ili si bio tamo pa video? Kažeš i bio i video :)

Drugo, amerikanci su već razradili strategiju napada na PVO sa dronovima, tako da nema oružja koje ne može da se uništi. A o izraelcima da ne govorimo, oni su odavno sve isplanirali. Činjenica da je neki PVO skinuo neki avion ne znači ništa, pa nema 100% misija gde avioni ne padaju, niti PVO koji može svaki avion da skine. Dakle, to nije nikakav argument. Kao da kažeš, nakon što si izgubio rat, ali i njihovi su vojnici poginuli. Bitno je tko je na kraju dobio rat i kolike su žrtve. U Pustinjiskoj oluji su ginuli i američki vojnici, ali daleko manje od iračkih i dobili su rat.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila. 
(budvanin, 24. septembar 2018 20:01
jeste Putin redovno prati dešavanja na našim portalima i kada vidi da slabi pozicija rusofila odmah preduzme vojni korak da bi smirio i omogućio rusofilima da kuckaju! zar ne? a kako je u Budvi? imate vode za tuširanje?

Živojin S.

pre 5 godina

Ako Rusi ne obore bar dva izraelska F 16 za odmazdu,kaznu i upozorenje dzaba im onda i S 900 i svi napredni sistemi koje imaju.

Na repu

pre 5 godina

@HanSolo druze da si mi ziv i zdrav, izraelski f16 je vec tresnuo i bio je skinut sa S-200, ako se ne varam i to ove godine. Pilot je podlegao povredama, ne znamo bas kakav je S-300 u realnim uslovima, Izraelci ce ako treba izvesti i masovan napad samo da ga neutralisu, ali verujem da je opasniji od S-200, ako ne zbog imena, onda zbog nivoa kmecanja Izraela i njihovih droljica SAD na spomen s300.

milos250577

pre 5 godina

Cekaj malo, sad mi nista nije jasno! Vec imaju S400 u Siriji, ali im on izgleda ne vrsi posao, pa salju manje napredan S300??? Ko je ovde lud?
(Nele, 24. septembar 2018 23:01)

Ruske snage u Siriji imaju i s-300 i s-400. A sada ce i Asadove snage imati s-300.

mida

pre 5 godina

Bitno je tko je na kraju dobio rat i kolike su žrtve. U Pustinjiskoj oluji su ginuli i američki vojnici, ali daleko manje od iračkih i dobili su rat.(Maka, 24. septembar 2018 21:21)Komandant američkih snaga u operaciji napada na Irak(2003)je dao uverenja Beloj Kući da će Irak biti pregažen za par dana i da će stradali manje od 100 američkih vojnika. A najvažnije da će se povući iz Iraka za godinu dana.U tom ratu,koji nije završen,jer se američka vojska još uvek nalazi u Iraku je stradalo preko 10000 američkih vojnika.Međutim o tome se ne izveštava u američkim medijima,ne prikazuju se sanduci stradalih,koji se transportu u avionima, jer to nije slika,koju su Džodž Buš i Dik Čejni hteli da prikažu javnosti.

detelinarcan

pre 5 godina

svatko ima NETKOG tko lupeta pa eto i ovde se to potvrdilo, s200 nema tehnologiju koja ce ga spreciti da pogadja 'svoje' avione s300 ima, osim toga s300 je toliko 'los' da ga se izraelci plase, dal' je dovoljno ili...

jasdf

pre 5 godina

@zile
"Masakar Merkava"? U celom ratu Izrael je izgubio 5 tenka. Ne znam jesu li sve bile Merkave, i koje generacije, ali ne deluje kao neki masakar.
Inace, Hezbolah je ispunio zahtev Izraela i vratio tela dva oteta vojnika. Zasto ako je napravio "masakar" izraelskih snaga. Jos nesto, broj raketnih napada Hezbolaha na Izrael je smanjen vise od 100 puta nakon tog rata.

klokot

pre 5 godina

Ruska tehnika decenijama zaostaje za zapadnom, pa covece, Rusi jos nisu u stanju da naprave avion 5 generacije!? Odustali sramno od tog projekta. A Ameri uveliko planiraju 6 generaciju.(haha, 24. septembar 2018 21:27)Ruska vojska je prošle godine dobila 12 SU-57 aviona pete generacije.To su avioni sa motorima, koji se koriste za SU-35 avion 4++ generacije.Taj motor osim većeg IC radarskog odraza zadovoljava sve karakteristike za avion pete generacije,koji se podrazumeva da ima stealth tehnologiju.Zato su u Sukhoju odlučili da prave potpuno nov motor, koji je prvi put testiran krajem prošle godine.Po izjavama stručnjaka taj motor će imati do sada neviđene mogućnosti,a u serijsku proizvodnju ulazi 2020-e godine.U kasnijim verzijama Su-57 će imati i mogućnost da leti bez ljudske posade.

Nemanja

pre 5 godina

Frka je zato sto je do sada postojao dogovor "ja tebi ti meni". Stvarno mi nije jasan glup potez Izraela sa tim ruskim avionom. Sve je bilo OK, Izrael je bombardovao polozaje iranskih trupa i fabrike, pritom nisu dirali Ruse, a Rusi su zatvorili jedno oko na te akcije Izraela. Sada Iran ce teze da napusti Siriju, S300 ima da im skida F16 avione (ako Rusi to isporuce Siriji, i ako obuce sirijski PVO, a ne ko sada), Hezbolah ima da se osili. Takodje, frka je to sto Zapad voli status najboljih aviona i ne voli kad ti avioni padaju. Sada ce Rusi da traze kontra uslugu u zamenu da ne isporuce S300. Bezveze. A Iran je vec bio vidjen da napusti Siriju...

jasdf

pre 5 godina

@artiljerac
Podseti me, ko je pobedio u Jom Kipurskom ratu?
I nemij da izmisljas, ti si bio maturant, ja sam malo stariji, bio apsolvent.

ja

pre 5 godina

A nijedan izraelski?
(haha, 24. septembar 2018 21:27)

Ne znas cinjenice. Idi na you tube i potrazi dokumentaece o 6dnevnom ratu. I odgledaj ih cele.

Merkava

pre 5 godina

Zile Izrael jeste izgubio stare verzije Merkava tenkova u ratu 2006, 15 je oštećeno a 5 uništeno. Pri tome je stradalo 18 vojnika. Hezbolah je ispalio preko 1000 raketa da pogodi 15 tenkova. Nakon toga je Izrael moderrnizovao tenkove, 2014 protiv Hamasa nisu izgubili ništa.

jasdf

pre 5 godina

@dragan
Izrael je Egiptu dao Sinaj kao znak dobre volje. Ta dobra volja je u Jom Kipurskom ratu spasila Egipat totalnog debakla jer je put za Kairo bio otvoren. Medjutim, Izraelu nije trebalo da se uvlaci dublje u Egipat. Isto je bilo i na severu. Stigli su na 30-ak km od Damaska i ponudili Siriji mir. Da je Sirija pristala, danas bi Golan bio njihov.

right

pre 5 godina

Izraelci uglavnom bombarduju položaje Hezbolaha i Iranaca. Nisam citao da su bombardovali sirijske položaje. Ne verujem da im je u interesu da Sirijom vlada ISIL. Asad, iako je diktator, svoju zemlju je vodio kao sekularnu.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Uvek me zapanje ovakve situacije. Usa i Rus su protivnici na geopolitičkoj sceni, ali su, kao, saveznici u Siriji, pa jedno drugom podmeću nogu i cepidlače u pravilima igre. Ko deca na igralištu - igraćemo se mojom loptom!
- E ne, nego mojom!
- Što si me pogodio u glavu, sad ću da stavim kacigu!
- Nemaš prava da staviš kacigu, nismo se tako dogovorili!
- Jel? Gledaj me!
Još samo da viknu mamaaaa!

Marko starosedelac

pre 5 godina

Sada ce Izrael iskoristiti svoju tehnologiju i namestiti Sirijce da sa S300 obore druge ruske avione....nemojte se igrati sa Izraelom niste mu ni do nokata po taktici.

budvanin

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila.

deset hiljada milijardi vazduplohova

pre 5 godina

Roknut ce Izraelci S300 i ode cijeli mit o tom sustavu. Izraelci ce naci nacin za sve, bez brige. Citajte malo o njihovim akcijama, kako su maznuli novi radar Egipcanima-Operation Rooster 53, kako su spasili otete putnike akcijom u Ugandi-Operation Etebbe itd. Naci ce nacin i onda cemo gledat POV snimku iz glave rakete kao i nedavno Pantsir.

HanSolo

pre 5 godina

Pa ako ga postave videcemo da li je dobar kako se prica?!?! Ali secam se ja da je u jednom ratu koji je trajao 2,5 meseca i americka avijacija trpela gubitke. Ali pojedinci samo vide kako padaju ruski lovci i to svaki put na kvarno. Turski f16 pucao sa teritorije turske i pogodio ruski dok je dejstvovao na sirijskoj ter. Ovaj zadnji je poput putnickog aviona, nije ni brz ni okretan. Kad padne Izraelski pricacete drugu pricu.
(nesh, 24. septembar 2018 20:26)

Pa u tome je stvar.. KAD padne.. Pre toga je sve smešno pošto se ti sistemi obićno kao neki SF.. Oni ne mogu preživeti jedan masivan napad.. Taj ko tako misli jednostavno nije realan.. A kad pomislim ruski "kapacitet" elektronike teško verujem u SF o ovim sistemima..

omniameamecumporto

pre 5 godina

Ako Sirija dobije S300 svijet će vidjeti snagu Izraela.
Izrael si ne može dopustiti prijetnju sa neprijateljskog teritorija,jer je u pitaju goli opstanak. Oni su spremni na sve i sigurno imaju žestok
odgovor na ovo.Razbucat će im sve te igračke,jer nije se pametno igrati sa najmočnijom i najnaprednijom vojskom na svijetu.

mika

pre 5 godina

Roknut ce Izraelci S300 i ode cijeli mit o tom sustavu. Izraelci ce naci nacin za sve, (deset hiljada milijardi vazduplohova, 24. septembar 2018 20:06)

Samo malo dete misli da zidovi nemaju razradjenu strategiju za unistavanje s 300. Oni su zadnjih 70 godina u ratu,taktika im da se brane na neprijateljskom terenu. I ne moze im niko nista. Iran poseduje s 300,znaci Izrael ima nacin da neutralizira. Ne kazem da nebi imali gubitaka,strasnih cak,al na kraju bi taj s 300 izgoreo. Prica da bi srusio celu eskadrilu bez da ijedan avion barem proba delovati ili da presretne 50 krstarecih raketa u minuti je SF

haha

pre 5 godina

@peperoglu
Bas suprotno. Turska je oborila ruski avion, Rusi nisu smeli da odgovore, Erdogan nasamario Putina i sada NATO pakt ima na uvid ruski S-400, cisto da ga Ameri malo detaljnije testiraju.
Izrael rastura Sirijce i Ruse, Putin ne sme ni da zucne. Izrael ce unistiti S-300 ako ga Sirija dobije, a Rusija doziveti novo ponizenje.
Jasno, glupo je porediti ruske i izraelske vojne potencijale. Rusija ima prastaro sovjetsko naoruzanje, poluispravnu tehniku, dok Izrael ima najmodernije moguce naoruzanje, najmoderniju tehnologiju i najbolje obucene vojnike na svetu.

Gufliver

pre 5 godina

ALi stvarno, ali stvarno dokle više sa tim S300/400 bajkama, koje ne funkcioniše.
Evo samo nekoliko naslova od pre nekoliko godina:

-Ako Amerikanci krenu u napad, ovako će RUSKI S-400 braniti nebo Sirije

-Ruski S 400 oterao turske i američke avione sa neba Sirije (VIDEO)

-Otkad je S400 u Siriji, americki, izrealski i turski avioni ne smeju da polete.

- S400 u Siriji radi bez greške:
Ruski protivvazdušni raketni sistem S-400 u Siriji radi bez greške, zahvaljujući čemu je značajno porastao interes među državama Bliskog istoka, izjavio je novinarima direktor departmana za izvoz specijalnog oružja i opreme „Rosoboroneksporta“ Sergej.....

Nele

pre 5 godina

Cekaj malo, sad mi nista nije jasno! Vec imaju S400 u Siriji, ali im on izgleda ne vrsi posao, pa salju manje napredan S300??? Ko je ovde lud?

haha

pre 5 godina

@Dokoni
Ajde ti nama neutralno reci kako ono prodjose ti sistemi i sirijska super moderna avijacija, opremljena najmodernijim sovjetskim avionima u ratu protiv Izraela 1982 godine? Koliko je stotina sirijskih aviona unisteno? A nijedan izraelski? Sirijske pilote inace obucavali sovjetski instruktori? Sta se ono desilo sa sovjetskim migovima iznad Egipta 1970? Pet komada oboreno za 3 minuta!? Kako to? Ruska tehnika decenijama zaostaje za zapadnom, pa covece, Rusi jos nisu u stanju da naprave avion 5 generacije!? Odustali sramno od tog projekta. A Ameri uveliko planiraju 6 generaciju.

origen

pre 5 godina

@peperoglu

Hehe, Sirijci sruše ruski avion, a peperoglu ponavlja rusku propagandu da je kriv Izrael. Ako već govoriš o nacionalistikim predsednicima zašto iz tog kola izostavljaš Putina?

Slažem se da je glupo uspoređivati rusku i izraelsku avijaciju. Ova druga 70 godina ratuje.

netko

pre 5 godina

Slabo ste upućeni u tehnologiju. Sistem S300, S400 kao i svi drugi ruski raketni sistemi NE MOGU da obaraju ruske avione. Sad će neko reći da mogu da se hakuju. Ne mogu da se hakuju.
(Zoran T., 24. septembar 2018 20:35)

kako ne mogu?

upravo je jedan ruski raketni sistem oborio ruski avion pre par dana.

jel ovde stvarno neko VERUJE da oni s300 sto su u slovackoj grckoj ukraini itd ne mogu da obaraju ruske avione???

Balkanac

pre 5 godina

Neodgovorni igraci. Upravo je to istina. Bojim se da od te price nece biti nista,a iako bude Izrael je izrael nece se usreciti ni sa S400 a kamoli S300. A u dosadasnjem toku rata nisu se ni Rusi nesto bitno pokazali ni kada su amerikanci, turci ili izraelci borbeno delovali po vojsci Asada.

varburg limuzina

pre 5 godina

Ljudi jel iko u svetu video te napredne PVO sisteme u pravoj akciji? O njima se prica jos od '90-ih a koliko ja znam nikad nisu upotrebljeni u pravoj borbi.
Ajde vise da vidimo vredi li to cemu.

South Park

pre 5 godina

Auto gol Izraela,noz u leđa Rusima je bilo skrivanje iza onoga aviona.Verujem licno da su Izraelski planeri takve akcije mislili da ce to da spreci Sirijski pvo i da su znalinda ce se ovako zavrsiti nebi tu akciju izveli.

Zoran T.

pre 5 godina

Sada ce Izrael iskoristiti svoju tehnologiju i namestiti Sirijce da sa S300 obore druge ruske avione....nemojte se igrati sa Izraelom niste mu ni do nokata po taktici.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko starosedelac, 24. septembar 2018 20:09)

Slabo ste upućeni u tehnologiju. Sistem S300, S400 kao i svi drugi ruski raketni sistemi NE MOGU da obaraju ruske avione. Sad će neko reći da mogu da se hakuju. Ne mogu da se hakuju.

deka

pre 5 godina

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)

Pa činjenice govore da su nakon toga Egipćani ostali bez Sinaja, pa su kukumakali da im se to vrati. Isto tako da su sirijci bježali koliko su ih noge nosile i da im je Izrael došao na 30 km od Damaska, pa su im u pomoć dolazili iračani, ali im nisu mogli pomoći. Znači tako malu zemlju su napale zemlje sa hrpom oružja na njihov praznik.
Nepristrasni izvori govore da su egipćani i sirijci nabavili ruske sustave, tajno, i ovi se nisu spremili. Samo zato su imali velike gubitke. Ali posle su im plakali da im vrate teritorije i Egipat je tada priznao Izrael, što je također činjenica...a rekli su da nikad neće. '67.su rusi okolne zemlje nagovorili na napad na izrael, pa je Jordan izgubio deo teritorije, a onda je '73. opet bila bežanija. Rusi su se posle pravili ludi, i prodavali im novo oružje

Zu

pre 5 godina

A što Putine nisi preventivno djelovao, pa postavio na sva ključna mjesta protiv - vazdušne sisteme.Kakav je to odnos prema savezniku, dozvoljavaš da svaka šuša i maruša ulazi u vazdušni prostor Sirije i bombarduje položaje Asadove vojske. Mislim još Putin u prvom mahu krivi Siriju ej čovječe svog saveznika, pa su tek posle promjenili ploču i rekli da je Izrael bio kriminalno nemaran.

Goran

pre 5 godina

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će snabdevanje "neodgovornih igrača" naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regionu...

E pa Gospodine Netanijahu da ste pre svega vi tj. vaše oružane snage bile malo odgovornije do ovoga ne bi došlo,zar ste mislili da će Rusija ćutke preći preko sramotnog nameštanja i obaranja njenog aviona,pored sporazuma koji ste imali gde je sve bilo naglašeno kako i na koji način je trebala bilo koja od strana u sukobu , da bude blagovremeno obaveštena ,kako ne bi došlo do situacije do koje je došlo prošlog ponedeljka ,kada vaši piloti nisu ispoštovali procedure iz sporazuma ,te su na jedan podmukli i kukavički način namerno namestili avion da bude pogodjen od strane tzv.prijateljske vatre...e sada vam niko nije kriv ,šta ste tražili to ste i dobili ,mislim da nećete više moći da se šetkate po sirijskom nebu kako vam se prohte ,kao što ste do skoro mogli !

Marko

pre 5 godina

Da čujemo ove dušebrižnike koji tvrde da s-300 obična olupina.Pa nisu izraelci od juče pa da neznaju o čemu se radi testirali su grčki s-300 i trebala je velika muka da se on savlada.Izgleda da su opasno iznervirali Putina pa sad glade situaciju.

Dokoni

pre 5 godina

Ljudi jel iko u svetu video te napredne PVO sisteme u pravoj akciji? O njima se prica jos od '90-ih a koliko ja znam nikad nisu upotrebljeni u pravoj borbi. 
Ajde vise da vidimo vredi li to cemu.
(varburg limuzina, 24. septembar 2018 20:18)

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija

nesh

pre 5 godina

Pa ako ga postave videcemo da li je dobar kako se prica?!?! Ali secam se ja da je u jednom ratu koji je trajao 2,5 meseca i americka avijacija trpela gubitke. Ali pojedinci samo vide kako padaju ruski lovci i to svaki put na kvarno. Turski f16 pucao sa teritorije turske i pogodio ruski dok je dejstvovao na sirijskoj ter. Ovaj zadnji je poput putnickog aviona, nije ni brz ni okretan. Kad padne Izraelski pricacete drugu pricu.

peperoglu

pre 5 godina

Već viđeni scenario sa Turskom.Tako je i Erdogan hvalio obaranje ruskog aviona, nije hteo da prizna grešku i uputi izvinjenje Moskvi. Trebalo je da prođe čitava godina da se to desi,a posle je čak optužio pučiste da su stojali iza tog incidenta.Sve u svemu danas su odnosi Moskve i Ankare na najboljem nivou u poslednja dva veka.Netanjahu je sličan Erdoganu,dakle nacionalista i populista.Umesto da je priznao grešku i utvrdio odgovornost za incident on optužuje Damask,iako su poznati svi detalji.Sad je Moskva dobila legitimitet da proda Damasku S-300,jer je Izrael prekršio dogovor.Izraelu će sada biti neupodedivo teže da gađa iranske položaje u Siriji.Glupo je upoređivati ruske i izraelske vojno-oružane kapacitete.Samo je pitanje koliko je Moskva spremna da pomaže Asada u borbi sa Izraelom,jer je do sada veoma tolerantna prema izraelskim napadima.

Toronto

pre 5 godina

(Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)
Obavestite se gospodine prvo kako se završio Yom Kippur war. Za dvadeset dana Sirija i Egipat su bili prakiično pred porazom. Glupo je lagati o onome što svako može vrlo lako da proveri, a pozivajući se nekakve realne izvore.

Maka

pre 5 godina

@Marko, nego gde si pročitao da su imali muke sa grčkim S300? Jel to Sputnjik tako napisao ili si bio tamo pa video? Kažeš i bio i video :)

Drugo, amerikanci su već razradili strategiju napada na PVO sa dronovima, tako da nema oružja koje ne može da se uništi. A o izraelcima da ne govorimo, oni su odavno sve isplanirali. Činjenica da je neki PVO skinuo neki avion ne znači ništa, pa nema 100% misija gde avioni ne padaju, niti PVO koji može svaki avion da skine. Dakle, to nije nikakav argument. Kao da kažeš, nakon što si izgubio rat, ali i njihovi su vojnici poginuli. Bitno je tko je na kraju dobio rat i kolike su žrtve. U Pustinjiskoj oluji su ginuli i američki vojnici, ali daleko manje od iračkih i dobili su rat.

Akhenaton

pre 5 godina

Turci oborili ruski avion, posle godinu dana turci postali ruski saveznik i izvinili se rusima. Skoro izraelci srušili (namestili)ruski avion što znači da će za godinu dana postati ruski saveznici i izviniti se rusima. Živi bili pa videli.

Millennium

pre 5 godina

Ne sviđa mi se ovo. Nije da nemam poverenja u S-300, već u Arape koji su se do sada loše pokazali. Izrael se sprema za ovaj scenario već godinama, odnosno od kada je Sirija naručila ovaj sistem pre nekoliko godina. Ovo donekle može da ima smisla ako Rusi aktivno budu učestvovali u elektronskom ometanju i boljoj koordinaciji sa sirijskim snagama. Ali ako samo isporuče S-300 Siriji i ostave ih same, bojim se da sledi velika anti-reklama sa ruski PVO.
I na kraju. Rusi bi najbolje zaštitili svoje saveznike ako bi proglasili zonu zabrane leta iznad dela neba koji kontroliše njihova PVO i avijacija. Pa ko voli neka izvoli. Ovako, nadam se da Rusi znaju šta rade.

DPolitika

pre 5 godina

@mika


Ako su tako sposobni i svemoguci sto su tako dugo u ratu...Sposobne vojskovodje ratove resavaju za kratko vreme a ne za vekove. Samo su u malenom Libanu ratovali 18 godina.

@Ostali dusebriznici koji znaju da je to los sistem a ne kazu isto i za THAAD ili RIM-16,1 RIM-173, Aster 15/30 i ostali koji takodje nisu nikada borbeno upotrebljeni.

Ako je S-300 tako los kako iziskuje da se neke drzave toliko uskomesaju zbog toga pa moraju da se zovu predsednici drava koje ga prave a iz (SAD) cak idu dotle da reaguju i sankcijama prete kupcima slicnih sistemima(S-400)...U strahu su velike oci...

Naravno svako oruzije moze da ima i neku kontrameru kojem sa kojom se moze doskociti ali za to treba strategija ali i sreca jer rat je prilicno i igra na srecu...

ja sam tu

pre 5 godina

Čitam komentare i pitam se ko je tu lud a ko zbunjen. Ljudi ovde nije pitanje, da li je lopta prešla gol liniju ili nije prešla. Ovo je igra po oštrici noža, a taj nož nije daleko od nas! Zbog nekog ludog pilota može sve da ode u ........

Zile

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila.
(budvanin, 24. septembar 2018 20:01(

Izrael nije vise u stanju da probije odbranu Hezbolaha u Juznom Libanu. Znam da vecina nije ni cula o masakru Merkava, izraelskom tenku koji je do tada bio simbol Izraelskih borbenih snaga. Sve vreme nas uce o nekim ratovima od pre 30-40 godina a niko ne prica sta je bilo pre 12 godina. Te 2006.godine je Hezbolah pokazao da Izrael vise nije ono sto je bio, tj pre da i Libanci umeju da uzvrate udarac.

артиљерац

pre 5 godina

@ deset hiljada milijardi...Да испричам ја теби како је Израел изгубио од
руских Сам 5 и 7 49 авиона у Јом Кипур рату 1973?Не сећаш се?Како да се и
сежаш кад су тата и мама тада били мали.Е,али ја сам био матурант,па се сећам.
Како су сиријци налупали израелске тенкове на Голану,преко 120 комада.Како су
им ракетом рокнули торпедни чамац и отправили га на дно.Добри су Израелци,али
су далеко од свемоћних,како их ти и још неки овде представљате.

vojkan

pre 5 godina

Mnogi pljuju S-300. A zaboravili su da je S-125 NEVA oborio i F-117 i F-16 '99 i da je ove godine u februaru izraelski F-16 oboren sistemom S-200. Oba navedena sistema su u poređenju sa S-300 prepotopski. Nije S-300 ikakvo čarobno oružje ali je od jednog S-200 ili S-125 bukvalno 15x potentniji. A 4 međusobno uvezanih S-300 vrede koliko i 100 NEVA sistema. To je ono što, za razliku od domaćih amatera pljuvača, znaju i Izraelci i Ameri.

dragan

pre 5 godina

To je vec oprobani nacin kako Rusi korak po korak ostvaruju primat i sve se cvrsce pozicioniraju na Blisko Istoku. Asimetricni odgovor. Turci oborili ruski lovac, Rusi doveli s400 za zastitu svojih aviona. Izrael lukavo osmislio obaranje ruskog radara, stize s300 Sirijcima. Posto neki misle da sistem nije proveren, neka potraze kako ga je NATO testirao, posto su Cesi imali jedan sistem.

South Park

pre 5 godina

Čitam komentare i pitam se ko je tu lud a ko zbunjen. Ljudi ovde nije pitanje, da li je lopta prešla gol liniju ili nije prešla. Ovo je igra po oštrici noža, a taj nož nije daleko od nas! Zbog nekog ludog pilota može sve da ode u ........
(ja sam tu, 24. septembar 2018 20:53)Navedi jedan primer u istoriji da je jedan pilot poludio i uradio nesto na svoju ruku.To su najbolji od najboljih i rade iskljucivo po komandi.

оће то

pre 5 godina

Наравно да су ово све стратешке игре и да су и једни и други и трећи предвидели и ови и многе друге ситуације које су се догодиле или тек треба/могу да се догоде. Наравно да не могу сви да буду 100% успешни у својим плановима. Ко ће бити успешнији остаје да се види. У вези са С-300: Израелци и Амери су се с правом узнемирили - то је веома моћно оружје. Наравно да може бити уништено, само је питање по коју цену и ко је спреман ту цену да плати. Јер свака ракета коју испале системи ПВО С-300 и Панцир је много јефтинија од израелских и било чијих друго авиона. Многи овде злуради коментатори намерно или из незнања коментаришу како Руси не бране своје савезнике кад дозвољавају да их западњаци и израелци бомбардују. Ствари стоје овако: Сирија је позвала Русију да јој помогне у борби против ИСИС-а, а не да је штити од НАТО. Руси су у складу са својим интересима на то и пристали и за то добили одређене противуслуге - базе и утицај. Дакле обарање авиона и ракета и потапање бродова НАТО нису никад ни били у пакету догвора. Нико ту није ни луд ни блесав.

neko ko zna

pre 5 godina

(HanSolo, 24. septembar 2018 22:21)

Kako kad padne? Bar jedan izraelski F16 je vec oboren. Masivan napad znaci i masivna obaranja ... sad je stvar dal su spremni tu cenu da plate ...

Realno

pre 5 godina

Ne razumem ova prepucavanja..
Naredne nedelje će pokazati da li će izraelci da nastave sa bombardovanjem Sirije ili ne, kao i vredi li S300 ili ne..u međuvremenu su rusi zatvorili nebo..
S300 za razliku od starijih PVO sistema "prepoznaje" ruske avione i ovakva "greška" sa IL20 se ne može ponoviti.
Na potezu je Turska, jer treba da uništi ekstremiste u Idlibu, a ako ne, ne znam kako će zaustaviti SA da taj rat okonča.
Preostaće još pregovori sa kurdima.

Dragan

pre 5 godina

Pogledaj kako su se stariji sistemi pokazali u Yom Kipputskom ratu '73 i sve ce ti biti jasno. Probaj da pronadjes nepristrastan izvor da vidis kako,je prosla do tad nepobediva Izraelsko-Americka avijacija
(Dokoni, 24. septembar 2018 20:57)


Izraelska avijacija je pretrpela gubitke u oblasti Sueckog kanala i tu oblast su nazvali alejom samova (SAM alley), slicno izrazu MiG Alley iz Korejskog rata.
Madjutim Egipat nije tada imao pokretne SAM sisteme i kako su egipatske snage napredovale preko Sinaju izasle su iz zastitnog kisobrana SAM-ova i veoma lose prosle.
Egipat je bio opremljem tenkovoma sa nocnom vizijom, dok Izrael nije imao takve tenkove. Samo je nesposobnost egipatskog generalstaba spasla Izrael totalnog poraza u ratu. Ovako je Izrael izgubio Sinaj i kontrolu Sueckog kanala sto je poraz u ratu.
Ali Izraelci su naucili lekciju i u sledecem ratu u dolini Beka su poslali bespilotne letelice koje su bile pogodjene sirijskim SAM raketama posto su predhodno polale podatke o snazi i razmestaju sirijske PVO. Medjutim Sirijsci nisu promenili polozaj svojih baterija, tako da je izraelska avijacija cak napravila poligon za vezbanje svojih pilota sa istim rasporedom baterija.
Gadjali si ih raketama koje su vodjene radarskim signalom SAM (ARM rakete) koje su tada prvi put koriscene. Mislim da su od 18 baterija unistili 17 u prvom udaru.
Tehnika, obuka, disciplina, taktika, strategija. Izbaci jedno i gubis rat.

jasdf

pre 5 godina

@dragan
Izrael je Egiptu dao Sinaj kao znak dobre volje. Ta dobra volja je u Jom Kipurskom ratu spasila Egipat totalnog debakla jer je put za Kairo bio otvoren. Medjutim, Izraelu nije trebalo da se uvlaci dublje u Egipat. Isto je bilo i na severu. Stigli su na 30-ak km od Damaska i ponudili Siriji mir. Da je Sirija pristala, danas bi Golan bio njihov.

jasdf

pre 5 godina

@zile
"Masakar Merkava"? U celom ratu Izrael je izgubio 5 tenka. Ne znam jesu li sve bile Merkave, i koje generacije, ali ne deluje kao neki masakar.
Inace, Hezbolah je ispunio zahtev Izraela i vratio tela dva oteta vojnika. Zasto ako je napravio "masakar" izraelskih snaga. Jos nesto, broj raketnih napada Hezbolaha na Izrael je smanjen vise od 100 puta nakon tog rata.

right

pre 5 godina

Izraelci uglavnom bombarduju položaje Hezbolaha i Iranaca. Nisam citao da su bombardovali sirijske položaje. Ne verujem da im je u interesu da Sirijom vlada ISIL. Asad, iako je diktator, svoju zemlju je vodio kao sekularnu.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Izrael je sposoban da probije svaku protiv vazdušnu odbranu i napadne target koji je odredio.Ovo sa S-300 je predstava za Rusku javnost i hranjene sujete rusofila. 
(budvanin, 24. septembar 2018 20:01
jeste Putin redovno prati dešavanja na našim portalima i kada vidi da slabi pozicija rusofila odmah preduzme vojni korak da bi smirio i omogućio rusofilima da kuckaju! zar ne? a kako je u Budvi? imate vode za tuširanje?

Na repu

pre 5 godina

@HanSolo druze da si mi ziv i zdrav, izraelski f16 je vec tresnuo i bio je skinut sa S-200, ako se ne varam i to ove godine. Pilot je podlegao povredama, ne znamo bas kakav je S-300 u realnim uslovima, Izraelci ce ako treba izvesti i masovan napad samo da ga neutralisu, ali verujem da je opasniji od S-200, ako ne zbog imena, onda zbog nivoa kmecanja Izraela i njihovih droljica SAD na spomen s300.

ja

pre 5 godina

A nijedan izraelski?
(haha, 24. septembar 2018 21:27)

Ne znas cinjenice. Idi na you tube i potrazi dokumentaece o 6dnevnom ratu. I odgledaj ih cele.

mida

pre 5 godina

Bitno je tko je na kraju dobio rat i kolike su žrtve. U Pustinjiskoj oluji su ginuli i američki vojnici, ali daleko manje od iračkih i dobili su rat.(Maka, 24. septembar 2018 21:21)Komandant američkih snaga u operaciji napada na Irak(2003)je dao uverenja Beloj Kući da će Irak biti pregažen za par dana i da će stradali manje od 100 američkih vojnika. A najvažnije da će se povući iz Iraka za godinu dana.U tom ratu,koji nije završen,jer se američka vojska još uvek nalazi u Iraku je stradalo preko 10000 američkih vojnika.Međutim o tome se ne izveštava u američkim medijima,ne prikazuju se sanduci stradalih,koji se transportu u avionima, jer to nije slika,koju su Džodž Buš i Dik Čejni hteli da prikažu javnosti.

milos250577

pre 5 godina

Cekaj malo, sad mi nista nije jasno! Vec imaju S400 u Siriji, ali im on izgleda ne vrsi posao, pa salju manje napredan S300??? Ko je ovde lud?
(Nele, 24. septembar 2018 23:01)

Ruske snage u Siriji imaju i s-300 i s-400. A sada ce i Asadove snage imati s-300.

jasdf

pre 5 godina

@artiljerac
Podseti me, ko je pobedio u Jom Kipurskom ratu?
I nemij da izmisljas, ti si bio maturant, ja sam malo stariji, bio apsolvent.

klokot

pre 5 godina

Ruska tehnika decenijama zaostaje za zapadnom, pa covece, Rusi jos nisu u stanju da naprave avion 5 generacije!? Odustali sramno od tog projekta. A Ameri uveliko planiraju 6 generaciju.(haha, 24. septembar 2018 21:27)Ruska vojska je prošle godine dobila 12 SU-57 aviona pete generacije.To su avioni sa motorima, koji se koriste za SU-35 avion 4++ generacije.Taj motor osim većeg IC radarskog odraza zadovoljava sve karakteristike za avion pete generacije,koji se podrazumeva da ima stealth tehnologiju.Zato su u Sukhoju odlučili da prave potpuno nov motor, koji je prvi put testiran krajem prošle godine.Po izjavama stručnjaka taj motor će imati do sada neviđene mogućnosti,a u serijsku proizvodnju ulazi 2020-e godine.U kasnijim verzijama Su-57 će imati i mogućnost da leti bez ljudske posade.

detelinarcan

pre 5 godina

svatko ima NETKOG tko lupeta pa eto i ovde se to potvrdilo, s200 nema tehnologiju koja ce ga spreciti da pogadja 'svoje' avione s300 ima, osim toga s300 je toliko 'los' da ga se izraelci plase, dal' je dovoljno ili...

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Uvek me zapanje ovakve situacije. Usa i Rus su protivnici na geopolitičkoj sceni, ali su, kao, saveznici u Siriji, pa jedno drugom podmeću nogu i cepidlače u pravilima igre. Ko deca na igralištu - igraćemo se mojom loptom!
- E ne, nego mojom!
- Što si me pogodio u glavu, sad ću da stavim kacigu!
- Nemaš prava da staviš kacigu, nismo se tako dogovorili!
- Jel? Gledaj me!
Još samo da viknu mamaaaa!

Merkava

pre 5 godina

Zile Izrael jeste izgubio stare verzije Merkava tenkova u ratu 2006, 15 je oštećeno a 5 uništeno. Pri tome je stradalo 18 vojnika. Hezbolah je ispalio preko 1000 raketa da pogodi 15 tenkova. Nakon toga je Izrael moderrnizovao tenkove, 2014 protiv Hamasa nisu izgubili ništa.

Nemanja

pre 5 godina

Frka je zato sto je do sada postojao dogovor "ja tebi ti meni". Stvarno mi nije jasan glup potez Izraela sa tim ruskim avionom. Sve je bilo OK, Izrael je bombardovao polozaje iranskih trupa i fabrike, pritom nisu dirali Ruse, a Rusi su zatvorili jedno oko na te akcije Izraela. Sada Iran ce teze da napusti Siriju, S300 ima da im skida F16 avione (ako Rusi to isporuce Siriji, i ako obuce sirijski PVO, a ne ko sada), Hezbolah ima da se osili. Takodje, frka je to sto Zapad voli status najboljih aviona i ne voli kad ti avioni padaju. Sada ce Rusi da traze kontra uslugu u zamenu da ne isporuce S300. Bezveze. A Iran je vec bio vidjen da napusti Siriju...

Živojin S.

pre 5 godina

Ako Rusi ne obore bar dva izraelska F 16 za odmazdu,kaznu i upozorenje dzaba im onda i S 900 i svi napredni sistemi koje imaju.